Orsaker och metoder för att lindra smärta i korsryggen under menstruationen

Blödning

Ett vanligt symptom för många kvinnor med menstruation är smärta i korsryggen. De förekommer på grund av sammandragningen av livmodern och andra processer som förekommer i kroppen under denna period. Om smärtan försvinner är det inte värt att ge dem särskild betydelse. En enkel smärtstillande medel hjälper en kvinna. Konstant smärta i menstruationen i korsryggen, som försämras med tiden, förtjänar allvarlig uppmärksamhet. Detta kan redan vara ett tecken på sjukdomar i olika inre organ. I detta fall kan orsaken endast fastställas med hjälp av en läkare. Troligtvis måste du göra en ultraljudssökning, ta tester.

Orsaker till ryggsmärta under menstruationen

Orsakerna till ryggsmärta kan vara fysiologiska förändringar i kroppen, förvärring av neurologiska sjukdomar, pleurisi eller sjukdomar i könsorganen..

Smärta under menstruation orsakad av fysiologiska förändringar i kroppen

 1. Under menstruationen sker en ökad produktion av prostaglandiner i kvinnans kropp. Dessa biologiskt aktiva ämnen är involverade i regleringen av olika fysiologiska processer. Under livmodersammandragningar som inträffar under menstruationen, på grund av verkan av prostaglandiner på cellernas nervändar, överförs signalen till hjärnan. Det finns en smärtkänsla. Smärta sprider sig från livmodern till korsryggen och andra delar av kroppen. De kallas utstrålande smärta..
 2. Smärtsamma upplevelser kan uppstå på grund av det speciella i stället för livmodern. Om den flyttas bakåt börjar den pressa nervfibrerna. I det här fallet känner kvinnan smärta i nedre del av buken, i ländryggen och i korsbenet.
 3. I äggstockarna sker produktion av östrogen (kvinnligt könshormon). Under reproduktionsperioden är dess nivå högst. Detta hormon ökar känsligheten hos receptorer, förbättrar muskeltonen. Bäckenmuskelspänning orsakar också smärta i ryggen under menstruationen.

Karakteristiska symtom

Om drabbningsvärkarna under menstruationen uppträder i buken och sedan går till korsryggen, är orsaken livmodersammandragningar. De återkommer periodvis och försvinner med upphörandet av menstruationen. Dessa smärtor är förknippade med ett brott mot utflödet av blod från livmodern under menstruationen och effekten av prostaglandiner på nervceller.

De intensifierade smärtsamma känslorna under menstruationen, som uppstår mot bakgrund av kraftig viktminskning, sömnstörningar, indikerar hormonella störningar i kroppen. Orsaken till sådana störningar kan vara en sköldkörtelsjukdom. Det är nödvändigt att undersökas av en endokrinolog, för att göra hormontester för att förskriva behandling.

Förekomsten av "ryggvärk" i korsryggen under menstruation eller dragande smärta, som passerar in i bröstet eller benet, kan indikera neurologiska sjukdomar (osteokondros), förvärras under menstruationen eller bråck.

Smärta under menstruationen kan öka med otillräckligt avlägsnande av vätska från kroppen på grund av nedsatt njurfunktion, svullnad i vävnaderna uppstår, förstärker smärta.

Dull smärta i njurarna (ibland på ena sidan) kan vara en följd av urolithiasis. Ibland börjar ryggen i det här området skada under menstruationen på grund av pleurisi. Vanligtvis ökar sådana upplevelser under menstruationen bara. Du kan urskilja dessa sjukdomar genom att höja temperaturen.

Svåra dragande smärta i korsryggen och buken under menstruationen kan vara symtom på inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna. I det här fallet finns smärta också under perioden mellan menstruation, åtföljd av urladdning av olika slag.

Obs: Det rekommenderas inte att använda några mediciner för självbehandling. Så du kan hoppa över början på en allvarlig sjukdom. Undersökningen hjälper till att fastställa orsaken till smärta i korsryggen under menstruationen och bestämma ett sätt att lindra kvinnans tillstånd.

Ett av symptomen på endometrios (livmodersjukdom, som kännetecknas av svår smärta i buken och korsryggen under menstruationen) är järnbristanemi. Dess närvaro kan bedömas av symtom som blekhet, andnöd, svaghet, dåsighet, yrsel.

Video: Orsaker till smärta under menstruationen

I vilka fall bör du rådfråga en läkare för smärta under menstruationen

En läkare måste konsulteras i följande fall:

 • smärta är så stark att det inte tillåter dig att göra normala aktiviteter, varar mer än 2 dagar;
 • förutom ömhet i nedre delen av ryggen, illamående, kräkningar, tarmstörningar, huvudvärk;
 • det finns kraftiga blödningar, bildandet av blodproppar;
 • smärta kännetecknas av kramper, sammandragningar (särskilt hos kvinnor efter 30 år).

Utseendet på svår smärta hos en flicka under den första menstruationen kan prata om patologier i utvecklingen av inre könsorgan, därför är det omöjligt att ignorera sådana symtom.

Sätt att lindra smärta i korsryggen under menstruationen

Du kan minska smärta med lätt träning. Ligg på ryggen, lägg en bok på magen och försök att höja och sänka den med lite muskelspänning. När magen är spänd räknar du till 5. Andas genom näsan i tid med rörelsens rörelse. Upprepa flera gånger, vila i 2 minuter och upprepa sedan övningen. Yogakurser är också till hjälp..

Video: Yogaövningar för att lindra ryggsmärta under menstruationen

Rekommendation: Under menstruation bör hypotermi och förkylning undvikas. Det är nödvändigt att ha varma underkläder, vattentäta varma skor. Annars kan du få inflammatoriska sjukdomar i bilagorna, urinblåsan.

Ländryggen under menstruationen gör ont mer om kroppen saknar kalcium. Därför måste du äta mer mejeriprodukter under menstruationen. Choklad kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra produktionen av "njutthormonet" i hjärnan..

Som anestesimedel kan du dricka Ibuprofen, Ketanov. Försvagningen av smärta hjälper till med användning av krampläkemedel, såsom No-shpa, Spazgan. Läkaren kan ordinera Duphaston, ett hormonellt läkemedel. Han kan normalisera produktionen av prostaglandiner, varför smärtan elimineras. Ofta försvinner smärta under menstruationen hos en kvinna efter ett barns födelse.

Fysioterapeutiska behandlingsmetoder används för att lindra smärta under menstruationen, såsom elektrofores med novokain på solplexen, akupunktur, akupressur.

Om en kvinna inte har en allergi mot växter, för att mildra smärta under menstruationen kan du använda infusioner av lammrot, hästsvans, sellerirot eller en samling valerianrot, pepparmynta och kamomill (1: 1: 2).

Varför korsryggsmärta under menstruationen

Tre av fem kvinnor har smärta i ryggen under menstruationen. Varje månad känner de hur smärtreceptorer ger sitt svar på sammandragning av magmusklerna. Värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen före förekomsten av menstruationen och fortsätter ibland efter dem. Menstruationssmärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen är det medicinska namnet "dysmenorrhea." Varför ett sådant tillstånd uppträder under menstruationen och hur man lindrar symtomen kommer det att bli känt efter en detaljerad diagnos.

orsaker

De främsta orsakerna kan vara följande:

 • Permanent kramp i musklerna i bäckenet och bältet;
 • Inflammation och svullnad i de inre kvinnliga organen;
 • Onaturliga hormonella förändringar.

Primär och sekundär dysmenorré

Oftast ligger svaret på frågan varför korsryggen börjar skada under menstruationen i kännetecknen i livmoderns position. Om livmodern ligger närmare ryggraden kan dess förändringar under menstruationen påverka nerverna i detta område. Det finns ryggsmärta under menstruationen. Av samma anledning kan magen skada. Infektionssjukdomar och relaterade inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemet kan också bli en källa till ryggsmärta under menstruationen.

Sekundär medfödd dysmenorré är ett fenomen där en kvinna upplever menstruationssmärta på grund av att livmodern ursprungligen är felaktig bildad. Orgeln från födseln är böjd eller har vestigiala processer.

Detta inkluderar också patologin för den dubbla livmodern. Förvärvad sekundär dysmenorré uppstår på grund av kronisk inflammation i hängorna, endometrios, onkologiska processer och fibroider, allvarliga hormonella problem. Dessa situationer är mer specifika och kräver en mer grundlig medicinsk strategi..

Hormonell bakgrund

Nivån av kvinnliga hormoner under menstruationen överskrider avsevärt den vanliga nivån. Resultatet är kronisk sammandragning av livmodermusklerna, som vagt liknar förlossningen. Om en kvinna samtidigt lider av överkänslighet i nerverna, kan smärta under sådana sammandragningar vara mycket allvarlig.

Om sköldkörteln börjar uppvisa överdriven aktivitet påverkas den allmänna hormonella bakgrunden allvarligt, vilket blir en källa till sömnlöshet och ryggsmärta.

Med åldern blir östrogennivån i en kvinnas kropp högre. Medelålders kvinnor har ofta korsryggsmärta under kritiska dagar..

En liknande symptomatologi orsakas av ett annat hormon, progesteron. Detta hormon är normalt ansvarigt för utvecklingen av graviditetsprocesser, men om det i en annan period ökar koncentrationen onormalt orsakar det också kramper i livmodermusklerna, och som ett resultat gör nedre rygg ont i menstruationen. Intrauterina preventivmedel kan vara en källa till att smärta drar i lumbosacralregionen. En främmande kropp i livmodern orsakar nervirritation och aktiverar progesteronsyntes.

Störning av vattenutbytet

Den störda vattennivån i den kvinnliga kroppen kan orsaka lägre ryggvärk under menstruationen. Om fukt inte lämnar vävnaden i tid och i rätt volym, uppträder puffiness, som också sätter press på nerverna och orsakar smärta under menstruationen.

I vissa fall kan resultatet bli ett skarpt utseende med övervikt. Om fukt samlas mycket snabbt upplever ryggraden en kraftigt ökad belastning, musklerna som stöder den börjar anstränga sig mer och orsaka smärta. Använd diuretika för att förhindra ödem, men glöm inte att konsultera en gynekolog.

För att förstå varför smärta i korsryggen uppträder under en cykel under menstruationen, måste du besöka en gynekolog och sedan vid behov en urolog, traumatolog och andra läkare.

 • Vi rekommenderar att du läser: varför korsryggen gör ont och drar nedre buken

Ibland visar det sig att menstruationsryggsmärtor inte alls är relaterade till kvinnors hälsa och är en konsekvens av neurologisk patologi. Dessutom kan problemet ligga i pleurisy eller njursjukdom. Hormonella störningar kanske inte observeras. Sådana diagnostiska svårigheter uppstår eftersom kvinnans kropp aktiveras under menstruationen och alla problem går utanför.

Om smärta uppstår efter kritiska dagar, besök genast en läkare och kräv en fullständig diagnos, eftersom sådana symtom ofta indikerar allvarliga problem, till exempel:

 • Ovarieinflammation;
 • Svullnad eller cysta;
 • Blödning i äggstockarna.

Behandling av primär dysmenorré

Om diagnosen avslöjade inflammation i de gynekologiska organen, fokusera bara på råd från en specialist, glöm självmedicinering. Biverkningar av vissa antiinflammatoriska läkemedel kommer bara att göra mer skada. När det gör ont mycket under kritiska dagar bör du, som många kvinnor, inte dricka mycket analgin eller no-shpu. De kommer bara att maskera ditt problem i några timmar. Starkare mediciner finns också..

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Sådana läkemedel som nimesil, ibuprofen och diklofenak hjälper inte bara till att hantera symtom, utan har också en terapeutisk effekt. NPS reducerar tillfälligt reproduktionen av de hormoner som skapar överdriven spänning i livmodermusklerna. Det är tillrådligt att använda dem antingen de tre första dagarna av menstruationen eller ett par dagar innan de börjar. Det är tillåtet att använda anestetika baserade på paracetamol. Glöm inte biverkningarna av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - mag- och tarmsår, kardiologiska problem, läkemedelshepatit.

Kombinerat oralt preventivmedel

Sådana läkemedel påverkar den hormonella bakgrunden hos en kvinna, vilket minskar nivån av progesteron som leder till muskelspasmer. Livmoderns endometrium blir också tunnare, vars överskotts tjocklek ofta bara är källan till tunga och smärtsamma perioder.

Missa inte orala preventivmedel, eftersom deras analfabeter och ofta kan leda till infertilitet eller bröstcancer.

Självmassage

Vad ska jag göra om biverkningarna av dessa läkemedel orsakar ångest, och min ryggsmärta inte försvinner med menstruation? Det kommer att vara användbart att utföra avkopplande övningar: ligga med ansiktet uppåt, böj knäna och lägga handflatorna under korsryggen. Luta knäna i olika riktningar i ett par minuter. Lägg sedan handflatorna under skinkorna och andas djupt in i magen..

Påverka aktiva punkter. De är under naveln - en på två avstånd, den andra på fyra fingrar. Du kommer att kunna förstå vad de är, med största känslighet. Tryck på var och en av dem i ett par minuter och glöm inte djup andning.

Smärtsam ägglossning

Ägglossning är ett viktigt ögonblick i den månatliga cykeln, under vilken vissa flickor också upplever obehag och smärta i lumbosacral eller bukregionen. Detta fenomen kallas ägglossningsyndrom..

Obehagliga upplevelser kan vara följande:

 • Ihållande smärta i nedre del av buken;
 • Upplevelser som påminner om att dra menstruationsvärk;
 • Smärta lokaliserad till höger i buken;
 • Framstående blodproppar.

Om dessa symtom inte vilar, är kanske deras källa i brott i follikelväggen och införandet av en liten mängd blod i bukhålan. Blod irriterar vävnaderna och flickan känner smärta. Men om ägglossningsyndromet inte upprepas om och om igen och inte orsakar skarp smärta, finns det inget att oroa sig för. Detta är bara en signal om att den mest lämpliga tiden för befruktningen har kommit. Vad bör komma ihåg för unga par som drömmer om att bli föräldrar.

Besök till läkaren

Om du länge har försökt förstå varför din rygg gör ont under menstruationen är det bäst att kontakta gynekologavdelningen så snart som möjligt. När allt kommer omkring kan ryggarna i korsryggsmärken vara mycket olika, upp till infertilitet och tumörer, och det är bättre att stoppa dessa sjukdomar i ett tidigt skede.

Att springa efter bästa förmåga är värt ett besök hos läkaren, om inte bara ryggen gör ont under din period, utan din kroppstemperatur stiger kraftigt. Värme kan vara ett symptom på lokal inflammation..

Rusa inte för att stoppa smärtsyndromet med mediciner. De hjälper inte att bli av med essensen i ditt problem, utan kommer bara att dölja det ett tag. Vid behov kommer läkaren att förskriva ett lämpligt smärtstillande medel och dosering..

Jag råder dig att läsa fler artiklar om ämnet

Författare: Petr Vladimirovich Nikolaev

Läkaren är en manuell terapeut, ortopedisk traumatolog, ozonterapeut. Exponeringsmetoder: osteopati, post-isometrisk avslappning, intraartikulära injektioner, mjuk manuell teknik, djup vävnadsmassage, smärtstillande teknik, kranioterapi, akupunktur, administrering av intraartikulär läkemedel.

Efter menstruation gör ont i korsryggen och nedre buken

Varför lägre rygg gör ont

Låg ryggsmärta under första trimesters graviditet

Mensvärk

Varför är smärta i ryggen under menstruationen

Mindre än hälften av kvinnorna är på mirakulöst sätt befriade från smärta under menstruationen. Därför är de flesta av oss vana att uppfatta smärta i korsryggen som ett naturligt symptom på PMS, och därför orsakar fenomenet vanligtvis inte mycket ångest.

Om ryggen gör ont under menstruationen, men detta inte påverkar kvinnans dagliga aktivitet och är måttligt, talar de om en variant av normen. Med en massage eller ta ett avkopplande bad kan du helt glömma obehaget.

Men om smärtan i korsryggen är störande för första gången, eller om känslorna är mer förvärrade än vanligt, uppstår oro och rädsla för det reproduktiva systemets hälsa. En sådan sjukdom tvingar dig att överge dina vanliga aktiviteter, och att ta Ibuprofen och No-Shpa hjälper inte så mycket. Obehag kan spridas till olika delar av kroppen, till exempel manifesteras av migrän.

För att förstå hur man kan bli av med smärta och obehag i korsryggen under menstruationen är det viktigt att förstå och fastställa orsaken till detta fenomen..

Naturliga smärtprovokatörer

Att dra obehag i korsryggen och nedre delen av magen är ett vanligt tecken på början av kritiska dagar. Sådana smärtor har helt förståelige naturliga orsaker. De orsakas av fysiologiska förändringar under menstruationen..

Livmodersammandragningar

Det kännetecken som ligger i livmodern är ett vanligt skäl till att korsryggen gör ont och gör ont under de första dagarna av menstruationen. Ömhet förknippas med dess förskjutning till ryggraden, som ett resultat av utvidgningen och sammandragningen, pressar organet på nervfibrerna. Smärta strålar till korsryggen och buken. Detta gäller särskilt för damer med en tunn kroppsbyggnad. Vanligtvis att bli av med ett smärtsyndrom får en besättning av en bekväm hållning på ens sida eller när du sitter och är i vila.

hormoner

Mängden östrogen i kroppen kan både öka och minska känsligheten för smärta. Under menstruationen samlas det ganska mycket. Som ett resultat ökar muskeltonen i hela kroppen. I kombination med en sänkt smärttröskel kan processen ge spasmodiska smärta i buken och nedre delen av ryggen..

prostaglandiner

Dessa är de aktiva ämnena som frisätts under livmodersammandragningar. De reglerar och spårar fysiologiska processer i kroppen, inklusive reproduktionssystemets aktivitet. Under livmodersammandragningar skickar prostaglandiner en signal till hjärnan och rapporterar smärta. De framkallar vandrande smärtsyndrom som påverkar sakralregionen.

Motion

Med hjälp av måttlig fysisk aktivitet och aktivitet blir kvinnor ofta av med premenstruellt syndrom och smärta under menstruationen. Att överdriva det kan dock bara förvärra situationen. Långa promenader, tunga lyft och tunga hushållsbelastningar kan provocera livmodersförskjutning och som ett resultat dra tillbaka ryggsmärta.

Spiral

Ett annat skäl till smärta i korsryggen under menstruationen, inte förknippat med allvarliga sjukdomar, är kroppens oförenlighet med den intrauterina enheten eller dess felaktig installation. Detta är inte en patologi, men det är nödvändigt att besöka en gynekolog. Om det är noggrant fastställt att IUD är orsaken till sjukdomen under menstruationen, måste du överge användningen av spiralen och välja ett annat preventivmedel. Genom att göra detta kommer du att kunna ta bort obehag från ditt liv.

När man ska träffa en läkare

Utöver naturliga fysiologiska processer kan obehag orsakas av olika patologier. För att bestämma varför korsryggen konstant gör ont och värker under menstruationen är det viktigt att observera symtomen:

 1. Arten av smärtsyndromet: dragande, skarpa eller värkande känslor.
 2. Varaktighet: permanent eller tillfällig, om det går förbi en förändring av positionen.
 3. Graden av smärta i känslorna: ökar eller går över tiden.
 4. Ger lemmarna ben och armar.

Ignorera inte andra tecken på obehag som svaghet, huvudvärk, feber, mag- och bröstsmärta, magbesvär, förvärrad gagreflex, blödning.

Följande situationer kräver omedelbar läkarvård:

 1. Varaktigheten av smärta i mer än två dagar, smärtan avtar inte, stör den vanliga fysiska aktiviteten.
 2. Svåra, växande smärta som sträcker sig till korsryggen under menstruationen åtföljs av illamående, matsmältningsbesvär och kräkningar..
 3. Krampande, bankande smärta med trånga, hög kroppstemperatur.
 4. Smärta hos unga flickor under den första menstruationen.
 5. Du kände ganska märkbart obehag för första gången..

Gynekologisk patologi

Ovanstående symtom tillhör fall där svår smärta i korsryggen under menstruationen kan indikera utvecklingen av en allvarlig sjukdom.

Endometritis - inflammation i livmoders innerfoder

Orsakerna till utvecklingen av den patogena processen kan vara den vaginala floran och patogener som introduceras från utsidan. Smärta i nedre del av buken strålar till korsryggen och intensifieras med palpation. Trötthet ökar, migrän uppträder, hjärtklappning påskyndas och kroppstemperaturen stiger. Uppblåsthet, flatulens, förstoppning.

Cervicit - inflammation i livmoderhalsslemhinnan

Sjukdomen utvecklas i närvaro av patogen mikroflora, såsom gonokocker, streptokocker, trikomonader, papillomavirus, herpes och andra. Visas vanligtvis i samband med andra inflammatoriska processer, såsom vulvit och vaginit..

Förutom obehag i buken och korsryggen i början av menstruationen inkluderar tecken på patologi smärta under sex och brännande under urinering. De återstående symtomen beror på patogenens natur. Så symptomen på viral cervicit liknar förgiftning av kroppen, och gonoré och trikomonas är inte fullständiga utan blodiga utsläpp.

Adnexit och oophoritis - inflammation i äggstockarna och bilagorna

Orsakerna till problemet, som i föregående fall, är infektioner och virus. Oftast börjar den patogena processen utvecklas med början av kallt väder, när immunsystemet är särskilt svagt och det inte är svårt för skadliga patogener att komma in i kroppen. Inflammation åtföljs av temperaturindikatorer över 37,5 grader, svaghet, svåra bankande smärta i buken, utstrålande till rygg och ben, urladdningen får en gulaktig-purulent nyans..

Vidhäftningar av bäckenorganen - fusion av kärl som förbinder organen

Smärta i korsryggen under menstruationen kan förekomma på grund av vidhäftning. De kan uppstå på grund av inflammation och infektionssjukdomar, efter operation och skador. Smärta under vidhäftningar är akut, blir starkare under palpationen. Tillsammans med svaghet, illamående, störningar i mag-tarmkanalen, hög feber.

Tumörer - maligna neoplasmer

Bland symptomen på "kvinnlig" onkologi observeras ofta smärta i korsbenet och korsryggen. Detta symptom i olika stadier åtföljer alla typer av cancer i bäckenorganen. Med livmoderhalscancer ökar obehag med tillväxten av neoplasma, och med en tumör i äggstockarna och endometriecancer förekommer det bara i de senare stadierna. Symtomen inkluderar blödning mellan menstruation, obehag under samlag och en känsla av tryck på urinblåsan..

Salpingit - inflammation i äggledarna

Sjukdomen kan uppstå på grund av sådana faktorer:

 • infektioner och virus;
 • trauma och kirurgi;
 • minskad immunitet på grund av hypotermi, överarbete och stress.

Salpingit kännetecknas av en svag temperaturökning, smärta i buken och korsryggen under menstruation, obehag vid urinering, feber och frossa.

Endometrios - tillväxten av livmoderhudskiktet utanför livmodern

Med endometrios uppstår obehag i ländryggen under menstruationsperioden, några dagar före och efter deras slut.

Smärtorna drar vanligtvis och tryck känns i nedre del av buken. Att dra i korsryggen kan inte bara under menstruationen, utan även i andra perioder av cykeln kan orsaka ångest, som uppstår under och efter sexuellt samlag eller i samband med fysisk aktivitet. Och även bland symtomen är det en minskning av humör och intermenstruell blödning. De exakta orsakerna till sjukdomen är okända..

Läkare noterar förekomsten av sjukdomen i samband med faktorer som kirurgiska ingrepp och plötsliga förändringar i hormonella nivåer.

Förvärring av icke-gynekologiska sjukdomar

Menstruationscykeln kan påverka förvärringen av processer som inte är relaterade till gynekologiska patologier. Bland dem:

 • inflammatoriska sjukdomar i njurarna och urinblåsan: pyelonefrit, cystit, urolitis;
 • sköldkörtelsjukdomar, där en felaktig hormonell bakgrund ökar smärtsamt obehag under menstruationen;
 • neurologiska störningar kännetecknas av spasmer och "ryggvärk", som sträcker sig till bröstet och benen;
 • rygg- och bäckenskador.

Sjukvård

Om smärtsyndromet inte försvinner, har en ökande tendens och åtföljs av andra symtom på sjukdom, ska du inte använda sig av självmedicinerande metoder. Antispasmodika i sådana fall är inte fördelaktigt och kan bara dränka ut tecknen på sjukdomen, och obehörig uppvärmning är i allmänhet kontraindicerat i många allvarliga gynekologiska patologier och kan utlösa blödning.

Endast en kvalificerad läkare kan förstå orsaken till att buken och korsryggen ständigt är öm under menstruationen. Därför, med utseendet på atypisk smärta i korsryggen med början av menstruation, bör du omedelbart söka medicinsk hjälp.

En grundlig diagnos, ultraljud i bäcken och laboratorietester av blodprover och gynekologiska utstryk hjälper till att fastställa orsaken till smärtan. Efter att ha fått exakta undersökningsresultat kan en specialist fastställa en diagnos, förskriva effektiv behandling och medicinering.

Smärta i korsryggen under menstruationen är inte en anledning till panik. Ofta har detta fenomen helt naturliga fysiologiska orsaker. Om du är överväldigad av ångest för din egen hälsa - konsultera en läkare, få svar på dina frågor och vara frisk!

Varför gör korsryggen ont vid menstruation?

Obehagliga upplevelser under kritiska dagar är bekanta för alla kvinnor. Smärta i bröstet och nedre delen av magen, irritabilitet, oroliga tarmar och värk i ländryggen är så svåra att de tvingar dig att skjuta upp alla saker.

Ofta förekommer obehagliga symptom före menstruationens början och försvinner gradvis på egen hand. Men om korsryggen ständigt skadar under menstruationen måste du se en läkare och ta reda på vad som är orsaken till detta tillstånd. Kanske genom detta symptom signalerar kroppen ett fel i reproduktionssystemet..

Ryggmärta i menstruationen som ett normalt alternativ

Mindre obehag i de tidiga dagarna av blödning anses vara normalt. Med hjälp av menstruation kommer livmodern att bli av med endometrium, vilket inte behövdes på grund av bristen på graviditet.

Den fysiologiska processen kan åtföljas av mild smärta i ländryggen. Som regel uppträder ryggsmärta under menstruationen på grund av ökad produktion av prostaglandiner, som aktiverar livmoderns kontraktila funktion. Smärtsensation sprider sig från könsorganet till olika delar av kroppen..

Normalt kan ryggsmärta med menstruation också ha orsaker som strukturella funktioner och livmoders läge. Ett organ förskjutet till ryggen komprimerar nervändarna och provocerar smärta på flera ställen samtidigt:

Det tredje svaret på frågan varför magen och korsryggen gör ont under menstruationen, om vi inte tar hänsyn till patologiska faktorer, är effekten av östrogen. Könshormon ökar mottagarens känslighet och håller musklerna i god form. Beroende på dess intensitet väcker bäckenmuskelspänningen mild eller svår smärta under kritiska dagar.

Den fjärde faktorn är lyft av tunga föremål och deras transport över långa avstånd. Om flickor på grund av hushållsarbete eller arbetsuppgifter ständigt är i kontakt med tunga belastningar, leder lasten till att livmodern rör sig ner och nedre delen av rygg under menstruationsblödningen.

Om ryggen är outhärdligt värkande under menstruationen hos en kvinna som använder en intrauterin enhet, kan detta indikera felaktig installation av produkten. Om obehaget följer all menstruation sedan introduktionen av IUD, bör situationen diskuteras med gynekologen och välja en annan preventivmetod.

Arten av ländryggsmärta

En undersökning av patienter visar att smärta i ryggen under menstruationen skiljer sig åt i sensationer:

 1. Skarp.
 2. värk.
 3. Dragande.
 4. Strålar i en lem.
 5. Tillfällig eller permanent.

Förutom smärtsyndromet noterar kvinnor andra symtom - illamående, svaghet, diarré, yrsel, snabb trötthet, bröstsmärta, ökad irritabilitet. Vissa flickor utlöser en gagreflex, kroppstemperaturen stiger, kroniska sjukdomar förvärras.

En undersökning av sköldkörteln hjälper för att ta reda på varför ryggen gör ont på menstruationsdagarna. Om orsaken till störningen är patologin i det endokrina systemet, ändrar en felaktig sköldkörteln rätt hormonförhållande. Som ett resultat är kritiska dagar smärtsamma och allvarliga avvikelser utvecklas..

Om ryggen svårt hårt och din kroppstemperatur stiger till 37,5 ° C under menstruationen kan detta indikera infektion i bäckenorganen och utvecklingen av den inflammatoriska processen. Tveka inte i den här situationen - här behöver du hjälp av en läkare.

Men tyvärr ignorerar kvinnor dålig hälsa under kritiska dagar och rangordnar detta eller det fenomenet som tecken på PMS. Normalt bör menstruationen inte försämra livskvaliteten. Om den värkande korsryggen orsakar mycket lidande bör du därför rådfråga en gynekolog och få tillräcklig behandling.

För att diagnostisera smärta i korsryggen under menstruationen genomgår patienter blodprover - allmänt, för hormoner, biokemiska. Vid laboratorieförhållanden undersöks en vaginal utstrykning, hysteroskopi och laparoskopi utförs, en ultraljud av de inre könsorganen och bukorganen görs. Baserat på resultaten från en omfattande undersökning ställer specialistläkaren en diagnos och förklarar varför korsryggen började skada under menstruationen.

Det är omöjligt att ta smärtstillande medel som självmedicinering, för det första måste du ta reda på var ryggvärk och smärta i menstruationen kommer från.

Patologiska orsaker till ryggsmärta med menstruation

Eftersom menstruationsprocessen är förknippad med det reproduktiva systemet, bör först och främst orsakerna till ryggsmärtor sökas i det.

När ryggen värker på kritiska dagar kan följande sjukdomar identifieras i termer av gynekologi:

Sjukdomar påverkar frekvensen i cykeln och ökar obehaget vid tidpunkten för blödning. När det gäller själva ryggen kan den svara på menstruation med smärta av sina egna skäl. Detta är ischias, skiva herniation, osteochondrosis, spondylarthrosis. Patologier begränsar rörelsen i korsryggen, medför domningar i benen och spänningen i ryggmärgen. Från ryggraden kan smärta stråla till skinkorna.

Urinsystemet har också en roll. Om njurarna och andra organ är ohälsosamma, förvärras processen under menstruationen och obehag uppstår i ländryggen. Skälen till att det på menstruationsdagar gör ont i ryggen kommer att vara följande:

 1. Urolithiasis - fasta element i njurarna.
 2. Cystit - inflammation i urinblåsan.
 3. Pyelonefrit - en infektiös process.
 4. Glomerulonephritis - en inflammation i den immunallergiska etiologin.
 5. Vesikoureteralt reflux - onormalt utflöde av urin.

Om korsryggen dras under menstruationen på grund av sjukdomar i ryggraden, skickas patienten till CT, MRT och en röntgenstråle i ländryggen. Urologiska sjukdomar diagnostiseras med hjälp av urinalys, cystoskopi, ultraljud i njurarna osv.

Behandling

Vad man ska göra om korsryggen gör ont under menstruationen, kommer läkaren att berätta. Behandlingsmetoden beror på orsaken som orsakade syndromet. Sjukdomar i urinsystemet och inflammatoriska processer i bäckenet stoppas av antiinflammatoriska och antibakteriella medel. Effekten fixeras av immunmodulatorer. Endometrios behandlas med kombinerade preventivmedel.

Ryggradssjukdomar kräver specifik behandling. Behandlingen utförs omfattande med läkemedel från olika grupper:

 • Hormoner - som en injektion.
 • Analgetika - för blockader.
 • Nonsteroidal - för att lindra inflammation.
 • Muskelavslappnande medel - neuromuskulära impulsblockerare.
 • Chondoprotectors - för att återställa intervertebral skivfunktion.

Med brist på kalcium i kroppen gör ont i korsryggen under menstruationen mer ont. När man beslutar hur man ska lindra smärta måste denna faktor beaktas och mätta dieten med jäsade mjölkprodukter. Av smärtstillande medel och krampläkemedel kan du ta Ketanov, Ibuprofen, No-shpu, Spazgan. I frånvaro av en allergi mot växter, kommer infusioner av elekampanrötter, hästsvans, fytosamlingar med pepparmynta, kamomill, valerianrötter att hjälpa till att må bättre.

Av de fysioterapeutiska metoderna kommer akupunktur, akupressur, elektrofores med novokain i solar plexus att leda till lättnad.

Orsaker och metoder för att lindra smärta i korsryggen under menstruationen

Ett vanligt symptom för många kvinnor med menstruation är smärta i korsryggen. De förekommer på grund av sammandragningen av livmodern och andra processer som förekommer i kroppen under denna period. Om smärtan försvinner är det inte värt att ge dem särskild betydelse. En enkel smärtstillande medel hjälper en kvinna. Konstant smärta i menstruationen i korsryggen, som försämras med tiden, förtjänar allvarlig uppmärksamhet. Detta kan redan vara ett tecken på sjukdomar i olika inre organ. I detta fall kan orsaken endast fastställas med hjälp av en läkare. Troligtvis måste du göra en ultraljudssökning, ta tester.

Innehåll:

 • Orsaker till ryggsmärta under menstruationen
 • Karakteristiska symtom
 • I vilka fall bör du rådfråga en läkare för smärta under menstruationen
 • Sätt att lindra smärta i korsryggen under menstruationen

Orsaker till ryggsmärta under menstruationen

Orsakerna till ryggsmärta kan vara fysiologiska förändringar i kroppen, förvärring av neurologiska sjukdomar, pleurisi eller sjukdomar i könsorganen..

Smärta under menstruation orsakad av fysiologiska förändringar i kroppen

 1. Under menstruationen sker en ökad produktion av prostaglandiner i kvinnans kropp. Dessa biologiskt aktiva ämnen är involverade i regleringen av olika fysiologiska processer. Under livmodersammandragningar som inträffar under menstruationen, på grund av verkan av prostaglandiner på cellernas nervändar, överförs signalen till hjärnan. Det finns en smärtkänsla. Smärta sprider sig från livmodern till korsryggen och andra delar av kroppen. De kallas utstrålande smärta..
 2. Smärtsamma upplevelser kan uppstå på grund av det speciella i stället för livmodern. Om den flyttas bakåt börjar den pressa nervfibrerna. I det här fallet känner kvinnan smärta i nedre del av buken, i ländryggen och i korsbenet.
 3. I äggstockarna sker produktion av östrogen (kvinnligt könshormon). Under reproduktionsperioden är dess nivå högst. Detta hormon ökar känsligheten hos receptorer, förbättrar muskeltonen. Bäckenmuskelspänning orsakar också smärta i ryggen under menstruationen.

Karakteristiska symtom

Om drabbningsvärkarna under menstruationen uppträder i buken och sedan går till korsryggen, är orsaken livmodersammandragningar. De återkommer periodvis och försvinner med upphörandet av menstruationen. Dessa smärtor är förknippade med ett brott mot utflödet av blod från livmodern under menstruationen och effekten av prostaglandiner på nervceller.

De intensifierade smärtsamma känslorna under menstruationen, som uppstår mot bakgrund av kraftig viktminskning, sömnstörningar, indikerar hormonella störningar i kroppen. Orsaken till sådana störningar kan vara en sköldkörtelsjukdom. Det är nödvändigt att undersökas av en endokrinolog, för att göra hormontester för att förskriva behandling.

Förekomsten av ”ryggvärk” i korsryggen under menstruation eller dragande smärta, som passerar in i bröstet eller benet, kan indikera neurologiska sjukdomar (osteokondros), förvärras under menstruationen eller bråck.

Smärta under menstruationen kan öka med otillräckligt avlägsnande av vätska från kroppen på grund av nedsatt njurfunktion, svullnad i vävnaderna uppstår, förstärker smärta.

Dull smärta i njurarna (ibland på ena sidan) kan vara en följd av urolithiasis. Ibland börjar ryggen i det här området skada under menstruationen på grund av pleurisi. Vanligtvis ökar sådana upplevelser under menstruationen bara. Du kan urskilja dessa sjukdomar genom att höja temperaturen.

Svåra dragande smärta i korsryggen och buken under menstruationen kan vara symtom på inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna. I det här fallet finns smärta också under perioden mellan menstruation, åtföljd av urladdning av olika slag.

Obs: Det rekommenderas inte att använda några mediciner för självbehandling. Så du kan hoppa över början på en allvarlig sjukdom. Undersökningen hjälper till att fastställa orsaken till smärta i korsryggen under menstruationen och bestämma ett sätt att lindra kvinnans tillstånd.

Ett av symptomen på endometrios (livmodersjukdom, som kännetecknas av svår smärta i buken och korsryggen under menstruationen) är järnbristanemi. Dess närvaro kan bedömas av symtom som blekhet, andnöd, svaghet, dåsighet, yrsel.

Video: Orsaker till smärta under menstruationen

I vilka fall bör du rådfråga en läkare för smärta under menstruationen

En läkare måste konsulteras i följande fall:

 • smärta är så stark att det inte tillåter dig att göra normala aktiviteter, varar mer än 2 dagar;
 • förutom ömhet i nedre delen av ryggen, illamående, kräkningar, tarmstörningar, huvudvärk;
 • det finns kraftiga blödningar, bildandet av blodproppar;
 • smärta kännetecknas av kramper, sammandragningar (särskilt hos kvinnor efter 30 år).

Utseendet på svår smärta hos en flicka under den första menstruationen kan prata om patologier i utvecklingen av inre könsorgan, därför är det omöjligt att ignorera sådana symtom.

Sätt att lindra smärta i korsryggen under menstruationen

Du kan minska smärta med lätt träning. Ligg på ryggen, lägg en bok på magen och försök att höja och sänka den med lite muskelspänning. När magen är spänd räknar du till 5. Andas genom näsan i tid med rörelsens rörelse. Upprepa flera gånger, vila i 2 minuter och upprepa sedan övningen. Yogakurser är också till hjälp..

Video: Yogaövningar för att lindra ryggsmärta under menstruationen

Rekommendation: Under menstruation bör hypotermi och förkylning undvikas. Det är nödvändigt att ha varma underkläder, vattentäta varma skor. Annars kan du få inflammatoriska sjukdomar i bilagorna, urinblåsan.

Ländryggen under menstruationen gör ont mer om kroppen saknar kalcium. Därför måste du äta mer mejeriprodukter under menstruationen. Choklad kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra produktionen av "njutthormonet" i hjärnan..

Som anestesimedel kan du dricka Ibuprofen, Ketanov. Försvagningen av smärta hjälper till med användning av krampläkemedel, såsom No-shpa, Spazgan. Läkaren kan ordinera Duphaston, ett hormonellt läkemedel. Han kan normalisera produktionen av prostaglandiner, varför smärtan elimineras. Ofta försvinner smärta under menstruationen hos en kvinna efter ett barns födelse.

Fysioterapeutiska behandlingsmetoder används för att lindra smärta under menstruationen, såsom elektrofores med novokain på solplexen, akupunktur, akupressur.

Om en kvinna inte har en allergi mot växter, för att mildra smärta under menstruationen kan du använda infusioner av lammrot, hästsvans, sellerirot eller en samling valerianrot, pepparmynta och kamomill (1: 1: 2).

Orsaker till ryggsmärta under menstruationen

I genomsnitt lider varannan kvinna till en eller annan grad av smärta i ryggraden under menstruationen. Det kan finnas flera skäl, graden av smärta är också annorlunda - från mild obehag till oförmågan att gå, röra sig eller utföra något slags arbete. Varje kvinna som är utsatt för en sådan sjukdom bör förstå varför nedre delen av magen och nedre buken gör ont vid menstruationen. Är det förknippat med någon sjukdom, eller är det en organism?.

Månadsvis ryggsmärtor är ganska vanliga

Vilka är egenskaperna hos kvinnlig anatomi

Huvuddraget hos den kvinnliga kroppen, i jämförelse med den manliga, är dess cykliska natur. Cykeln börjar med menstruation, under vilken endometrialskiktet avvisas och tas bort från kroppen tillsammans med månatligt blod. Så snart livmodern rensas från föregående endometrium och blödningen slutar börjar en follikel växa i en av äggstockarna, där ägget utvecklas. Denna process åtföljs av ökad östrogenproduktion..

Ungefär mitten av cykeln inträffar ägglossning, det vill säga follikeln går sönder, ett ägg lämnar det, som plockas upp av huvuden i äggledarna. Samtidigt bildas en luteinbildande gul kropp på platsen för den brustna follikeln. Kroppen går in i nästa luteala fas. Progesteroner produceras. Under denna period växer endometriet intensivt för att ta embryot.

Om befruktning inte har inträffat och fostret inte har fästs, avvisas endometriet och menstruationen börjar. Corpus luteum upplöses under denna period. Under menstruationen blir livmodern särskilt mobil, ökade sammandragningar av muskelskiktet inträffar, vilket bidrar till effektiv utdrivning av endometrium.

För flickor är menstruationens början en naturlig process

Vad som väcker ömhet i korsryggen

Hos vissa kvinnor, särskilt tunna, ligger livmodern nära ryggraden. Livmodern är ett mobilt organ som består av muskelvävnader som svarar på kroppens rörelse genom sammandragningar. Under menstruationen ökar detta organ något i storlek och är i kontakt med ryggraden. Livmodersammandragningar orsakar ömhet i nedre del av buken. Livmodern påverkar nervändarna med sin rörlighet, därför, under menstruationen, gör ryggen ont i bältets zon.

Delvis förklarar detta också det faktum att smärtan avtar när en kvinna ligger på sin sida eller sitter, är i vila. Livmodersammandragningar reduceras. Nervfibrerna påverkas mindre..

När en kvinna ligger på sin sida rör sig livmodern bort från ryggraden, smärtan avtar. Ligga bara på ryggen, av uppenbara skäl kan smärtan återupptas med förnyad kraft.

När symptomet är normalt och patologiskt

Naturligtvis är varje kvinna individuell, var och en har en viss tröskel för tolerans för smärta, och till och med själva begreppet smärta är relativt. Ändå kan orsakerna till smärta i korsryggen under menstruationen förklaras både av kroppens fysiologiska struktur och vara normen, liksom dess patologiska tillstånd:

 • inflammatoriska processer i reproduktionsorganen;
 • störningar i muskuloskeletalsystemet;
 • neurologiska sjukdomar;

Om smärtan inte är särskilt allvarlig ligger den inom det normala intervallet.

Om korsryggen under cykliska blödningar gör ont måttligt, inte stör dagliga aktiviteter och leder en normal livsstil, om det inte finns andra symtom som illamående, huvudvärk, svaghet i kroppen, kan denna smärta tillskrivas en fysiologisk faktor och anses vara normal.

När smärta tvingar en kvinna att överge sina vanliga aktiviteter, när hon måste dricka bedövningsmedel eller krampläkemedel, när menstruationen åtföljs av svår migrän, indikerar detta att sjukdomen observeras i reproduktionssystemet och kvinnan måste konsulteras av en gynekolog. Närvaron av patologi indikeras av sekundären av smärta, det vill säga de uppstod inte omedelbart efter att menstruationen hade fastställts, men mycket senare, till exempel efter födelsen av ett barn, abort eller annan kirurgisk ingripande.

Orsaken till inflammation kan vara en infektion, hormonella störningar uppstår på grund av:

 • metaboliska störningar;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • inflammation i äggstockarna och andra faktorer.

Hormonfel resulterar i neoplasmer i livmodern, såsom fibroider, fibroider, cyster och polyper.

Vilka är de ytterligare symptomen

Så, smärta kan indikera en sjukdom i reproduktionssystemet. Men de åtföljs av följande symtom:

 • Illamående.
 • Migrän.
 • Feber.
 • Smärta i nedre buken.

Illamående kan vara ett tecken på olika sjukdomar.

Låg ryggsmärta observeras också en vecka före menstruationen eller någon tid efter avslutad menstruation. Om, efter menstruation, smärta i nedre rygg och bröst, indikerar detta en sjukdom som utvecklas i kroppen:

 • Endometritis - inflammation i endometrium på grund av mekanisk påverkan på livmodern.
 • Adnexit är en inflammation i reproduktionssystemets organ (äggstockar och bilagor) som uppstår på grund av intag av en patogen infektion.
 • Cervicit - en sjukdom i livmoderhalsslemhinnan.

Korsryggen och nedre buken kan skada under menstruationen efter installationen av IUD. I det här fallet kan du behöva byta ut spiralen eller överge den helt och hållet med andra preventivmetoder. Men orsakerna till att akut korsryggsmärta uppstår under menstruationen bör bestämmas av läkaren.

När man ska träffa en läkare

Alla dessa sjukdomar kräver att en kvinna konsulterar en läkare och genomgår behandling, eftersom inflammation är benägna att komplikationer. De blir också kroniska, och att bli av med dem blir mycket svårare. Sjukdomar kan ta en irreversibel form, vilket kan leda till infertilitet eller cancer. Därför kan inte varningssignaler som nedre ryggsmärta under menstruationen ignoreras..

Läkaren föreskriver behandling av nedre ryggsmärta under menstruationen baserat på resultaten av undersökningen.

Först efter en detaljerad undersökning, och endast om läkaren inte upptäcker patologi i kroppen, kan du vidta några åtgärder för att lindra ditt tillstånd, ge dig själv medicinsk hjälp hemma.

Vid smärta rekommenderas det att undersökas

Hur man lindrar smärta med massage

Det är känt att inflammatoriska processer är nära förknippade med stagnation av blod i ett eller annat organ. När ett organ inte tillförs blod får det inte syre och toxiner tas inte bort från det. Immunsystemet är också maktfritt om blodstagnation bildas i organet. I själva verket syftar all massage manipulation till att återställa det naturliga blodflödet.

Lätt stroke i nedre del av buken, står eller sitter på en stol, hjälper till att lindra smärta. Andningsövningar hjälper också till att minska smärta. Försök andas in ett sjukt organ genom att fokusera andetaget på smärtstället. Denna koncentration hjälper till att leda blodflödet till det smärtsamma området..

Akupressur är tillåtet under menstruationen, men det rekommenderas att göra det endast i en speciell salong.

Ipplicator Kuznetsova hjälper till att lindra smärta i nedre rygg. Det måste placeras på baksidan och fixeras med ett brett bälte.

Den här videon visar dig vad du ska göra om korsryggen gör ont innan din period:

Vilka mediciner hjälper

Smärtlindrande läkemedel bör förskrivas av en läkare, med hänsyn till egenskaperna hos patientens kropp. Läkaren vet vilka kontraindikationer ett visst läkemedel har; under undersökningen kommer han att förskriva anestetiseringsbehandling. Dessa är anestesimedel och krampläkemedel som anges i tabellen..

bedövningsmedelspasmolytika
AnalginIngen shpa
AnestezinPapaverine (har både kramplösande och bedövningseffekter)
ibuprofen
diklofenak

Aspirin har också en smärtstillande förmåga, men detta läkemedel utspäddar blodet och kan öka blödningen, därför rekommenderas inte acetysalicylsyra med smärtsamma perioder.

Mensvärk

Cirka 40% av kvinnorna i deras reproduktiva ålder (16 till 45 år) oroar sig för ryggsmärta under menstruationen. Det kan ha måttlig eller hög intensitet, inträffa några dagar före eller under menstruationen och kan också vara lokal, strålande eller reflekterad. Den huvudsakliga lokaliseringen av ryggsmärta som inträffar under menstruationsflödet är lumbosacral ryggraden (nedre delen av ryggen), bestående av fem ryggkotor i ryggraden. I vissa fall är orsaken till smärtsyndromet de fysiologiska förändringarna som förekommer i kvinnans kropp under menstruationen, men ibland kan sådana smärta indikera olika sjukdomar i könsorganen och reproduktionssystemen, såväl som kroniska patologier i ryggraden, som förvärras under menstruationen av vissa hormoner..

Norm eller patologi?

Menstruation är en cyklisk fläckning från en kvinnas vaginalkanal, som är den inledande fasen av menstruationscykeln. Smärta med varierande intensitet under menstruationen oroar mer än 70% av kvinnorna, men de är lokaliserade främst i nedre del av buken och är förknippade med intensiv livmoderkontraktion.

Livmodern är ett muskelorgan som har en päronformad form och är invändigt fodrad med endometrium - ett slemhinne (funktionellt) membran som producerar hormoner och är rikt utrustat med blodkärl och kapillärer.

Under menstruationen avvisas endometriet från livmoderkroppen och utsöndras i form av menstruationsvätska, som också innehåller enzymer, salter och utsöndringar utsöndrade av endokrina körtlar i slidan och livmoderhalsen. För att endometrial vävnad ska komma in i vaginalvägen dras livmodern aktivt ihop, vilket provocerar en dragande smärta i nedre del av buken, vilket vanligtvis inträffar 1-2 dagar före utsläppet.

Ryggsmärta (främst i nedre delen av ryggen) kan på villkor betraktas som normen, eftersom det också kan visas under påverkan av naturliga fysiologiska förändringar i den kvinnliga kroppen.

Om du vill lära dig mer i detalj hur du behandlar värkande smärta i nedre rygg, samt överväga orsaker, diagnos och alternativa behandlingsmetoder, kan du läsa en artikel om det på vår portal.

I de fall där smärtkänslorna orsakar allvarliga obehag, är av hög intensitet eller åtföljs av andra störande symtom (till exempel feber eller urinering), bör du konsultera en lokal gynekolog, eftersom vissa kroniska sjukdomar i muskel- och bensystemet förvärrar under menstruation hos kvinnor med instabil hormonell bakgrund.

Normala orsaker till ryggsmärta under menstruationen är:

 • ökad syntes av prostaglandiner (könshormoner som reglerar kvinnors reproduktionscykel) som ökar känsligheten för de viktigaste smärtmedlarna - histamin och bradykinin;
 • anatomiska särdrag hos livmoderns struktur (till exempel placering av livmodern närmare ryggraden eller böjning mot ryggraden);
 • överbelastning av korsryggen orsakad av stillasittande arbete eller fysisk ansträngning;
 • bäckenödem orsakat av en naturlig vätskeansamling i kroppen under menstruationsflödet.

Under menstruationen rekommenderas kvinnor att observera känslomässig fred, eftersom all stress och nervspänning kan orsaka ökad smärta både i nedre del av magen och i ryggen. Vid kronisk stress hos kvinnor kan alla typer av menstruationssmärta uppstå, inklusive huvudvärk.

Ökat saltintag som en av orsakerna

Salt (natriumklorid) är avgörande för att organismen ska fungera normalt. Saltkomponenter (i synnerhet klorjoner) är huvudkomponenten i saltsyra, producerad av parietalcellerna i magen och nödvändig för normal matsmältning. Salt garanterar också nervsystemets funktion genom att delta i överföringen av nervimpulser och hjälper till att förbättra näring av muskelvävnad.

Under menstruationen kan vätska samlas i det subkutana fettet i bäckenorganen, och ökad konsumtion av saltade, rökt och inlagda livsmedel kan öka svullnaden i vävnaden och orsaka skarp eller värkande smärta i korsryggen och svansbenet..

Viktig! Saltnormen för en vuxen är cirka 10-15 g, men under menstruationsflödet rekommenderas att minska denna mängd med 2-3 gånger - upp till 5 g per dag.

Patologi för livmodern och deras förhållande till ryggmärken

Vissa anatomiska egenskaper hos livmoderns struktur kan orsaka ryggsmärta under menstruationen. Som regel kombineras sådana smärta med intensiv smärta i nedre del av buken och varar tills menstruationens upphörande..

Patologier och avvikelser i livmodern som kan provocera ryggsmärta under menstruationen

PatologiVad är det (funktioner)?
Livmodern med denna patologi har inte formen av ett päron, utan formen av horn (organkaviteten är uppdelad i två avlånga zoner). För att slemhinneskiktet ska avvisas fullständigt under menstruationen, måste livmodern sammandras med en hämnd, vilket leder till uppkomsten av svår smärta som kan stråla till coccyx, korsben och nedre rygg.
Detta är en avvikelse av den sexuella utvecklingen där livmodern inte når åldersnormen (hos icke-kvinnliga kvinnor väger organet cirka 50 g och har en längd på 7-8 cm). Menstruation hos sådana kvinnor är vanligtvis knapp och kortlivad, men smärtsyndromet på grund av ökad syntes av prostaglandiner fokuserar oftast inte i nedre del av magen, men i nedre delen av ryggen.
Detta är en medfödd patologi, som bildas så tidigt som 19-20 veckor av embryonal utveckling (det är vid denna graviditetsålder som septum förstörs och ett enda hålighet bildas). Ett särdrag hos smärta med denna anomali är lokalisering på ena sidan, det vill säga en kvinna kan tydligt visa var exakt smärtsyndromet inträffar.

Notera! Eventuella sjukdomar i livmodern (inklusive infektiösa och inflammatoriska processer) kan orsaka reflekterad smärta i ländryggen. Ett varningssymptom är en kombination av svår ryggsmärta med vaginal urladdning, okarakteristisk för menstruationsperioden (luktar dåligt, purulent, med en stänk och sediment): en sådan urladdning kan vara ett tecken på livmoderhalscancer, så om du ser dem, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Ryggsmärta med hormonell obalans

I den första fasen av kvinnans menstruationscykel förbättras syntesen av prostaglandiner, som också kallas inflammatoriska mediatorer, eftersom de ökar känsligheten för nociceptiva (smärta) receptorer. Prostaglandiner är biologiskt aktiva substanser som bildas av enzymer från vissa fettsyror. De är nödvändiga så att livmodern kan sammandras, därför är en ökning av prostaglandiner F2a i en kvinnas kropp under menstruationen en normal fysiologisk process.

Smärta i ryggradens lumbosakralsegment kan förknippas med ökad syntes av prostaglandiner hos kvinnor med livmoders patologier eller har en instabil hormonell bakgrund. Faktorer som kan påverka hormonnivåerna i den kvinnliga kroppen inkluderar:

  sjukdomar i det endokrina systemet (diabetes mellitus, hypo- och hypertyreoidism, pankreatit etc.);

Näring är en av de viktigaste faktorerna i bildandet av mekanismen för ländryggsmärta. Eftersom fettsyror är en av källorna till prostaglandiner i kroppen, bör intaget av feta livsmedel begränsas under menstruationen (smör, fet fisk, mjölk och keso med hög fetthalt, nötter).

Viktig! Aspirin (acetylsalicylsyra) hämmar syntesen av prostaglandiner, därför är en av metoderna för att minska ländryggen och bäckensmärtan medicinering. Kvinnor som använder aspirin för att eliminera ryggsmärta måste veta att menstruationsflödet i detta fall kan vara rikligt, eftersom läkemedlet utspädar blodet och ökar dess flytande.

Infektiösa patologier i bäckenorganen

Smärtsyndrom som förekommer i det nedre delen av ryggraden kan bero på smittsamma sjukdomar i bäckenorganen relaterade till utsöndrings- och reproduktionssystemen, till exempel cystit eller salpingo-oophorit (reflekterad smärta). Under menstruationen är den viktigaste faktorn för utvecklingen av infektiösa och inflammatoriska patologier i bäckenorganen att man inte respekterar intim hygien, så kvinnor måste särskilt noggrant övervaka renheten hos könsorganen och anorektalt utrymme.

Ryggsmärta (reflekterad) i infektiösa patologier i bäckenet

SjukdomLokalisering av den smittsamma och inflammatoriska processenMöjliga ytterligare symtom
Livmoderhängen (äggledare och äggstockar).Akut, brännande eller dolkliknande smärta i ländryggen, främst på ena sidan (akut bilateral inflammation är en allvarlig form), smärta under tyngdlyftning och sexuell intimitet. Kronisk inflammation manifesteras av ett måttligt smärtsyndrom, intermenstruell blödning, måttlig hypertermi, allmän svaghet.
Blåsa.Brott mot urinering (ömhet, minskad daglig urinproduktion, bränning efter urineringens slut), urinhärdning, uppträdande av sediment i urinen, feber, dålig hälsa.
Urinvägar, urinrör, urinblåsan.Alla symptom på smittsam cystit är karakteristiska, men i en mer intensiv form.
Funktionellt (slemhinnor) livmodermembran.Hypertermi (upp till 39 ° C), svår smärta i nedre delen av ryggen och magen. Kanske uppträdandet av pus i menstruationsflödet. Livmodern är spänd och smärtsam (bestäms av palpation).

Viktig! Smärta i korsryggen i vilken fas som helst i menstruationscykeln kan vara ett tecken på allvarliga kirurgiska patologier, till exempel purulenta tubo-ovarieformationer eller pelvioperitonit (purulent inflammation i den nedre delen av bukhålan som finns i bäckenhålan). Dessa sjukdomar har en ganska hög risk för dödlighet, därför spelar den tidiga upptäckten av patologier hos sådana patienter en avgörande roll i bildandet av en gynnsam prognos.

Vilka sjukdomar i muskuloskeletalsystemet kan förvärras under menstruationen?

Under menstruationen blir den kvinnliga kroppen särskilt känslig och sårbar, och en förändring av den hormonella bakgrunden provoserar en tillfällig förvärring av tröga kroniska sjukdomar, bland vilka det kan förekomma spinal patologier. De vanligaste sjukdomarna i den lumbosakrala zonen är osteokondros och intervertebrala hernias och utsprång (skivutskjutningar som uppstår när den gelatinösa kärnan förflyttas genom den fibrösa ringen på den intervertebrala skivan). Ryggsmärta kan uppträda inte bara i nedre delen av ryggen utan också i livmoderhalsen såväl som i bröstryggen.

Andra sjukdomar i ryggraden, som kan förvärras av verkan av prostaglandiner under menstruationen, är:

 • kronisk epidurit;
 • ankyloserande spondylit (ankyloserande spondylit);

Varför korsryggsmärta under menstruationen: de främsta orsakerna

Obehag och smärta under menstruationen är normalt för kvinnor. Obehagliga symtom lokaliserade i korsryggen är dock inte alltid förknippade med naturliga faktorer. Mot bakgrund av konstant akut ryggsmärta under menstruationen bör du vara uppmärksam på ytterligare symtom och ta reda på om det finns några patologiska orsaker till detta tillstånd.

Naturliga orsaker till smärta

I den kvinnliga kroppen inträffar hela tiden hormonella förändringar - det beror på menstruationscykeln. Ryggsmärta under menstruationen på grund av följande faktorer som inte anses vara patologiska:

 • ökat bäckenödem provocerat av vätskeretention under menstruationen;
 • aktiv syntes av könshormoner som reglerar cykeln samt ökar känsligheten för smärtmedlare;
 • livmoderns anatomiska struktur - nära ryggraden eller böj i dess riktning;
 • överdriven spänning i korsryggen under eller strax före menstruationen - långvarigt stillasittande arbete och fysisk aktivitet.

Hos vissa kvinnor utvecklas smärta bland stress eller känslomässig överbelastning.

Symtom beroende på processen

Smärta i ryggen under menstruationen kan variera i styrka, förekomst och ytterligare symtom.

 • Om dragande smärta från buken passerar in i korsryggen är orsaken till detta de starka sammandragningarna av livmodern. Sådana symtom försvinner snabbt och är förknippade med nedsatt blodutflöde..
 • Ömhet kan förvärras av viktminskning och sömnstörningar, vilket indikerar hormonella störningar i samband med sköldkörteln, hypofysen och äggstockarna.
 • Om det finns lumbago, såväl som smärta som passerar in i benen och bröstet, kan det vara sjukdomar i ryggraden - bråck, osteochondrosis.
 • Dull smärta från njurarna kan förknippas med sjukdomar i dessa organ, såväl som pleurisy.
 • Om smärtan är dra och allvarlig, oftast indikerar detta inflammation i reproduktionsorganen, då symptomen kvarstår under hela cykeln och åtföljs av sekret.
 • Ökat östrogen - vanligare hos kvinnor efter 35 år, vilket omedelbart orsakar obehag.

För att utesluta patologi måste du genomgå en diagnos, men det rekommenderas inte att ta mediciner utan recept från läkare.

Om ryggsmärta hos en kvinna med menstruation åtföljs av andra starka symtom, och ytterligare symtom uppstår utanför denna period, i 95% av fallen blir detta en konsekvens av olika sjukdomar.

Orsaker till smärta

Faktorer för vilka kvinnor har ryggvärk under menstruationen är inte alltid förknippade med sjukdomar, men kan bero på några irriterande skäl:

 • felaktig installation av den intrauterina enheten - inte alla kvinnor kan använda denna metod för skydd mot graviditet;
 • ofta viktsslitning - konstant lyftning av tunga påsar kan leda till att livmodern försvinner, vilket orsakar smärta;
 • vätskeretention - under menstruationen stör de flesta kvinnor vattenmetabolismen, vilket leder till svullnad och smärta.

En av de farligaste orsakerna är en ektopisk graviditet. Ibland åtföljs det av sekret, som i menstruationen, men skiljer sig från dem genom att intensifiera smärta, som nästan inte passerar när fostret växer.

Primär och sekundär dysmenorré

Primär dysmenoré eller smärta under menstruationen är förknippat med funktioner i livmoderns position. Om det är nära ryggraden gör det ont på grund av effekter på nerverna. Sekundär medfödd dysmenoré - smärta som uppstår på grund av livmoderns anatomiskt onormala struktur:

 • Tvåhorniga livmodern. Orgelet har en form pressad i mitten, liknar horn. Så att skiktet under menstruationen vanligtvis avvisas måste kroppen sammandras mer aktivt, vilket leder till svår smärta.
 • "Barnens" livmodern. En avvikelse där en kvinnas livmoder inte når 7-8 cm i längd och vikt 50 g. Detta leder till magra perioder, ökad syntes av hormoner och ökad smärta.
 • Septumet i orgelet. Det bildas under embryonal utveckling, smärtan kan placeras tydligt på vänster eller höger i nedre delen av ryggen.

Ofta verkar smärta i korsryggen på grund av infektioner och inflammation. De kombineras med vaginal urladdning.

Bekkeninfektioner

Infektioner är en mycket vanlig orsak till smärta. Alltid åtföljd av patologisk urladdning, akut smärta.

 • Salpingoophoritis - inflammation i äggledarna och äggstockarna - dolksmärta, akut, oftare belägen på ena sidan, under sexuell intimitet och tyngdlyftning, symtomen intensifieras, med en kronisk minskning av kursen, utskrivning visas också under intermenstruell tid.
 • Cystit - inflammation i urinblåsan - det finns smärta, sveda, minskad urinproduktion, torrhet och sediment i urinen, försämring.
 • Genitourinär tuberkulos - urinblåsan, urinröret och vägar blir inflammerade, symtom som cystit, men starkare.
 • Endometritis - det finns inflammation i livmoderns slemhinnor, temperaturen stiger till 39 grader, svår smärta i buken och nedre delen av ryggen, pus kan frigöras.

Smärta i denna zon kan också vara ett tecken på bäcken-peritonit, purulenta tubo-ovarieformationer..

Sjukdomar i ryggraden och benen

Om en kvinna har patologier i ryggraden, under menstruationen, kan de förstärkas. Oftast gör detta osteokondros, utsprång och brok i ryggraden i detta område. Också orsaka smärta: epidurit, spondylit, spondylolisthesis, förträngning av foraminalkanalen, radikulopati.

Vissa sjukdomar, till exempel en ryggmärgsabcess, kräver akut kirurgisk ingripande, så du bör inte vänta tills smärtan försvinner.

Hormonella störningar

Lågryggsmärta uppstår vanligtvis vid sjukdomar i sköldkörteln, liksom med andra hormonella störningar. Oftast, om järn producerar för många hormoner. Vid ökad progesteron kan liknande symptom också utvecklas..

Om smärtan kvarstår efter kritiska dagar orsakas den ofta av tumörer, cystor, ovarieinflammation och blödning.

Ökat saltintag

Salt är nödvändigt för människor, men i minimala mängder. Om produkten missbrukas störs vätskeutbytet, vilket leder till stora ödem. Normalt är det tillåtet att äta 10-15 g salt och för menstruation - inte mer än 5 g för att undvika obehagliga upplevelser.

Vilka symtom behöver du för att se en läkare

Vissa tecken på sjukdomar och akuta tillstånd tillåter inte en kvinna att stoppa dem med smärtstillande medel eller andra metoder. Med följande symtom bör du omedelbart rådfråga en gynekolog:

 • ryggsmärta med försenad menstruation;
 • svår blödning;
 • smärta varar längre än 3 dagar;
 • kräkningar och illamående uppträder;
 • urladdningen blir onormal, före eller fortsätter efter menstruationen;
 • smärtan är mycket allvarlig, liknar njur kolik.

Endast måttlig ryggsmärta kan anses vara normal, inte patologisk. Om blödningen inte minskar med 4-7 dagar av menstruationen, indikerar detta en patologi. Detsamma gäller för tecken som uppkomsten av mörkt blod, blodproppar och klumpar. Bevarande av kronisk bäckensmärta kan indikera inte bara gynekologisk utan också andra sjukdomar.

Hur man behandlar ryggsmärta med menstruation

Om smärta i korsryggen under menstruationen är förknippad med patologiska orsaker måste patienten genomgå en diagnos och få läkarhjälp från läkaren. För att göra detta, göra en ultraljudsundersökning, ta tester, ibland föreskriva en röntgen, hormonanalys och laparoskopisk diagnos.

Smärtstillande

Om patologi inte upptäcks kan en kvinna ta följande läkemedel från smärta under menstruationen:

 • Analgin och Baralgin;
 • No-shpa, Drotaverin;
 • Papaverine i tabletter och ljus.

För att lindra akuta symptom kan läkare förskriva orala preventivmedel Yarin, Silhouette, Jes, Regulon, Klayra. Men de måste tas 3-6 månader för att få en stabil terapeutisk effekt.

Folkläkemedel mot smärta

Alternativ medicin hjälper om smärtan inte orsakas av patologier, utan av kroppens egenskaper:

 • inuti ta ett avkok av planet bryggt i enlighet med instruktionerna i minst en månad i rad;
 • också från smärta hjälper ett avkok av jordgubbar och alkoholinfusion med humle;
 • du kan gnida grävlingfett i korsryggen - det avlägsnar effektivt smärta och lindrar spasmer;
 • hundbälte hjälper bra.

Alla folkläkemedel måste testas för allergier före användning. Om det här är avkok, ta i små portioner om salvan appliceras på armbågens böjning och se reaktionen. Om du är allergisk mot husdjur, använd inte naturliga ullbälten..

Andra smärtbehandlingstekniker

En speciell massage, som utförs av en specialist, hjälper en kvinna att hantera obehagliga symtom. Det syftar till att förbättra blodcirkulationen, varar 20-30 minuter. De börjar göra det 5-7 dagar före menstruationen, minst 3-4 procedurer.

Det finns gymnastik för ryggsmärta under menstruationen, som syftar till att förbättra blodcirkulationen, lindra spasmer, slappna av muskler.

Förebyggande av ryggsmärta med menstruation

I avsaknad av patologiska skäl, så att kvinnan inte besväras av rygg- och korsryggsmärta under menstruationen, är det nödvändigt att följa reglerna för förebyggande:

 • Stress, brist på sömn och överbelastning i den emotionella sfären bör undvikas. Att sova 8 timmar om dagen är det bästa sättet att återställa kroppen.
 • Du måste äta rätt, balansera mängden proteiner, friska fetter och kolhydrater, eliminera överflödet av stekt, söt och mjöl.
 • 3-4 dagar före menstruationen måste du överge intensiva och överdrivna sportbelastningar och bära vikter.
 • Kroppen bör ha tillräckligt med vatten, vitamin B och E, magnesium, kalcium, och ibland bör probiotika tas för att återställa matsmältningskanalen.
 • För att förhindra sjukdomar måste du gå till gynekolog och terapeut och också för att undvika promiskuösa samlag..
 • Tillförlitliga läkemedel bör tas för preventivmedel.

En kvinna rekommenderas att gå varje dag i minst en timme, men undvik hypotermi.

De patologiska orsakerna till ryggsmärta under menstruationen elimineras genom komplex behandling. Men vissa kvinnor tvingas tåla obehagliga upplevelser hela livet tills början av klimakteriet. Folkrecept, lätta smärtstillande medel och effektiva förebyggande metoder hjälper dem i kampen mot symtom..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad har endometrit och endometrios gemensamt och vad är deras skillnad + sjukdomssymptom, deras diagnos och behandling

Många kvinnor tror att två sjukdomar, endometritis och endometrios, är samma sak och förvirrar dem på grund av namns likhet....

Kort menstruationscykel: hur man når de älskade 22 och mer?

Månadsförändringar i en kvinnas kropp utvecklas för att förbereda sig för graviditet. Ägglossning inträffar - utgången från ett moget ägg från äggstocken, livmoderslimhinnan är förberedd för implantering....

Smärta under menstruationen. Varför är de och hur man ska hantera dem

Vad gör ont med menstruationMånga av oss tar upp smärta under menstruationen och tror att de är en normal, om än ganska obehaglig men integrerad del av menstruationen....