Smärtsamma perioder

Ansvarsfrihet

Menstruation är en naturlig process som sker varje månad hos kvinnor. Menstruationens början bekräftar att kvinnan har börjat puberteten. Denna process är helt naturlig, och varje kvinna bör acceptera den och vänja sig vid den. Men inte så enkelt. Det händer att en kvinna förväntar sig dessa dagar med skräck, eftersom hon har smärtsamma perioder.

I allmänhet bör menstruationen inte orsaka en kvinna stor besvär. Men smärta under menstruationen är en typ av signal om att något är fel med den kvinnliga kroppen. Orsakerna till smärtsamma perioder bör vara kända för varje kvinna som har uppnått fertil ålder..

Orsaker till smärtsamma perioder

Vad orsakar algodismenorea (smärtsamma perioder)? Utflödet av menstruationsblod och endometrium sker på grund av intensiva sammandragningar av livmodern. När något stör den här processen uppstår smärta under menstruationen. Den mest intensiva smärta kvinnan upplever vanligtvis på den första eller andra dagen av menstruation.

Det vanligaste skälet till att menstruationen är smärtsam är den felaktiga placeringen av livmodern. Det komprimerar nervändarna, vilket bidrar till förekomsten av smärta i korsbenet, nedre delen av ryggen och nedre buken. Detta tillstånd kan vara antingen medfødt eller förvärvas som ett resultat av olika inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna och äggledarna.

Nivån av hormoner i kroppen påverkar också intensiteten av livmodersammandragningar och kvinnans känslighet för smärta. Ofta kännetecknas kvinnor över 30 år av mycket smärtsamma perioder, vilket är en konsekvens av den ökade nivån av det kvinnliga könshormonet - östrogen.

För de rytmiska sammandragningarna av livmodern under menstruationen är specialkemikalier - prostaglandiner - ansvariga. Ju högre nivå, desto oftare och starkare livmodersammandragningar inträffar. Därför uppstår smärtsamma perioder ofta med förhöjda prostaglandiner. Ofta åtföljs smärta också av diarré, illamående, huvudvärk och kvinnors allmänna välbefinnande..

Varför är smärtsamma perioder ännu? Ofta händer detta på grund av nedsatt funktion av binjurarna och sköldkörteln. Men i dessa fall lider kvinnan inte bara av smärta under menstruationen, utan också av premenstruellt syndrom.

Om unga och ännu inte födda kvinnor klagar över mycket smärtsamma perioder kan detta indikera infertilitet.

Orsaken till smärtsamma perioder kan också vara användningen av en kvinnas intrauterin enhet som ett skyddande medel mot oönskad graviditet. Eftersom den intrauterina enheten är en främmande kropp, försöker kroppen ofta att "bli av" med den. Dessutom bidrar spiralen till ökad produktion av livmoderslimhinna hos prostaglandiner..

Smärta under menstruationen är ofta ett symptom på kroniska inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet: inflammation i äggstockarna, endometrios, kolpit, inflammation i äggledarna, etc..

Det händer att algodismenorré orsakas av en genetisk faktor när många i kvinnan drabbades av denna sjukdom.

Symtom på smärtsamma perioder

Algodismenorea är den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Enligt statistik upplevde varje andra kvinna smärta under menstruationen. Dessutom manifesteras ofta smärtsamma perioder inte bara i smärta i buken, korsryggen, korsbenet, men åtföljs också av andra störningar i kroppen: illamående och kräkningar, huvudvärk, irritabilitet, svimning, bensmärta, etc..

Om en kvinna regelbundet har perioder som är smärtsamma, är ofta alla dessa symtom en följd av det faktum att en kvinna tillbringar en månad i väntan i ansträngd förväntan på sina nästa perioder och uppfattar henne som en katastrof som inte kan undvikas. Det vill säga den psykologiska faktorn spelar också en viktig roll.

Vilka symtom bör du rådfråga med en gynekolog?

 • Under menstruationen intensifieras smärtan kraftigt och åtföljs av mycket kraftiga blödningar.
 • Mindre svår smärta under menstruationen än vanligt.
 • Menstruationen åtföljs av feber, frossa, svettningar, vilket kan indikera en inflammatorisk process.
 • Utsläppet är ovanligt, har en skarp lukt och en ovanlig färg. Under urinering känner en kvinna smärta och sveda. Dessa symtom kan indikera en infektion i kroppen..

När man ska ringa ambulans?

 • Svår yrsel, medvetenhetsförlust.
 • Skarp svår smärta i nedre del av buken, som inte tillåter att komma ur sängen.
 • Utseendet i menstruationsblodet av vävnadsdelar i en gråaktig eller silverfärgad färg.
 • Om din period gick under graviditeten.

Diagnos av smärtsamma perioder

För att diagnostisera algodismenorea måste en kvinna svara på en gynekolog på ett antal frågor:

 • Vilken typ av smärta är, hur är de relaterade till menstruation och när börjar de?
 • Lever en kvinna ett aktivt sexliv och hur ofta når hon orgasm?
 • Har hon en regelbunden menstruationscykel??
 • Känner en kvinna smärta under samlag?
 • Vilka metoder använder en kvinna för att förhindra en oönskad graviditet??
 • Har kvinnan inflammatoriska gynekologiska sjukdomar just nu och var de tidigare?
 • Lider en kvinna av infertilitet?

Varje kvinna bör förstå att smärtsamma perioder inte bara är obehagliga upplevelser, utan också bevis på att vissa störningar uppstår i kroppen. Därför är det med algodismenoré nödvändigt att konsultera en läkare som hjälper till att identifiera dess orsak och föreskriva lämplig behandling.

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]. Frågan varför smärtor under menstruationen är så allvarliga på gynekologernas kontor låter väldigt ofta. Modern gynekologi kallar sådan smärta en manifestation av en sjukdom som algodismenorré eller smärtsamt menstruationssyndrom.

Det bör noteras att läkare samtidigt använder två termer - "algodismenorea" och "dysmenorrhea" - utbytbart. En mer exakt (men längre) term för att bestämma smärtsamma perioder är termen "algodismenorea", härledd från de grekiska orden: algos - "smärta", dysprefix - "avvikelse från normen", mēn - "månad", rhein - "utgång". Men för enkel användning är det vanligt att minska det genom att kombinera det med en smalare - "dysmenorrhea". Oavsett terminologiska nyanser kan syndromet av smärtsamma perioder bokstavligen slå ner en till synes helt frisk kvinna i flera dagar. Vad är skälet och vad man ska göra när underbukten gör ont? Låt oss förstå.

Varför gör menstruationen ont vid menstruationen?

För att förstå varför svår smärta under menstruationsproblemen måste du komma ihåg vad menstruationscykeln är. Detta är en regelbunden upprepad process i en kvinnas kropp av en kvinna i reproduktiv ålder som förbereder sig för befruktningen av ett barn, som består av två faser. Initialt mognar folliklar med äggceller i äggstocken, varav en (eller ibland två) kommer att bli dominerande. Sedan börjar förberedelserna för befruktning i livmoderhulen och i det fall då det inte har inträffat följer döden och efterföljande avstötning av endometrium, den inre livmoderslimhinnan.

 • En menstruationsdag är början på avvisningsfasen. Slemhinnan exfolierar från livmodersväggar och kommer tillsammans med blodet ut. Livmodern utför samtidigt kontraktila rörelser, som kan åtföljas av ökad smärta. Ofta drar medicin till och med en analogi mellan denna process och förlossningsprocessen och noterar att hormonell ackompanjemang i båda fallen (en betydande ökning av hormonet progesteron med en minskning av östrogennivåer som inträffade före processen) har mycket gemensamt [3]. Denna period tar normalt 3-5 dagar.
 • Från 4 till 6 dagar sker återhämtningsfasen i kroppen - detta är perioden för regenerering av epitelet som täcker livmoderens såryta.
 • Från den 6: e till den 14: e dagen av cykeln uppdateras livmoderslimhinnan - follikelfasen. Samtidigt mognar äggstocksfolliklarna i äggstocken. Denna fas slutar med ägglossning; folliklar omvandlas till den så kallade corpus luteum, som förbereder slemhinnan för att få ett befruktat ägg.
 • Från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln inträffar lutealfasen, under vilken endometriumet förtjockas på grund av utsöndring av livmoderkörtlarna, och livmoderslimhinnan sväller, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att embryot kommer in. Ägget som lämnar follikeln rör sig längs äggledaren i väntan på befruktning. Denna fas slutar med antingen befruktning eller avstötning av den föråldrade slemhinnan och resorption av corpus luteum.

I hormonella termer, från den första till den 14: e dagen av cykeln, är kvinnans kropp under påverkan av östrogener (främst östradiol), och från den 15 till den 28: e dagen är effekten av progesteron, enligt detta tecken delas menstruationscykeln in i östrogen- och progesteronfaserna. Den första motsvarar follikelfasen i äggstockscykeln, den andra motsvarar den luteala fasen med förändringar i äggstockarna.

Det bör förstås att ovannämnda fasfördelning per fas endast gäller för de fall då månadscykeln är de klassiska 28 dagarna. Men eftersom varje kvinnas cykellängd är individuell kan fasernas varaktighet också variera något.

Normalt bör dessa processer, som är helt naturliga för den kvinnliga kroppen, ske utan smärta. Men hos många kvinnor åtföljs processen för avstötning av slemhinnan av betydande smärta.

Smärta under menstruationen uppstår vanligtvis 2-3 timmar före menstruationens början eller omedelbart med blodtryck. De är lokaliserade i bäckenområdet, ger ibland korsryggen eller lårområdet.

Ofta åtföljs detta av ytterligare symtom: huvudvärk, dyspeptiska störningar (matsmältningsstörningar), illamående, kräkningar, allmän svaghet.

Sådana manifestationer kan pågå från flera timmar till flera dagar, ibland intensifieras i mitten eller i slutet av menstruationen. Det är för denna symptomatologi som diagnosen "dysmenorrhea" ("algodismenorrhea") ställs.

Dysmenorré kan ha många orsaker, allt från en psykogen faktor - en minskning av en individuell smärttröskel till organiska patologier såsom endometrios eller livmoders hyperflexion [4].

Typer och grader av dysmenorré

I den internationella klassificeringen av sjukdomar delas dysmenorré i primär (funktionell), sekundär (organisk) och ospecificerad (av okänt ursprung) [5].

Vid primär dysmenoré förekommer ovanstående symtom mot bakgrund av frånvaron av strukturella förändringar (patologier) i könsorganen, vilket bekräftas genom en ultraljudundersökning vid tidpunkten för smärtsam menstruation [6]. Med andra ord, allvarlig smärta under menstruationen inträffar där allt verkar vara normalt och ingenting borde skada.

I modern vetenskap finns det två huvudsynpunkter på detta problem [7,8]:

 • Den första tar hänsyn till rollen som den psykologiska faktorn och den fysiologiska typen av kvinnor som är benägna att primär dysmenorré: dessa är unga flickor av den astheniska typen, med en neurastenisk eller labil-hysteroid personlighetskaraktär. Väntar på början av menstruation kan orsaka dem ångest-neurotiska störningar och en psykogen minskning av smärttröskeln, vilket leder till att även mindre smärta kommer att uppfattas många gånger starkare.
 • En annan synvinkel är baserad på det faktum att ett ökat innehåll av prostaglandiner som EP3 och F2a, biologiskt aktiva substanser som reglerar livmodersammandragningar, dess kärls funktion, intensiteten i känslan av smärta och mycket mer, avslöjas i menstruationsblod. Överdriven produktion av dessa ämnen kan leda till brist på livmoderscirkulation, skarpa spasmer i livmodermusklerna och objektivt starka smärtsamma känslor..

Aktivering av prostaglandinproduktion i livmodern är associerad med de hormonella effekterna av östradiol och progesteron. Det är deras proportionella förhållande, och inte den absoluta nivån, som utlöser eller hämmar produktionen av prostaglandiner.

Med sekundär dysmenorré observerar en kvinnas kropp sjukdomar och strukturella förändringar i könsorganen. De vanligast diagnostiserade sjukdomarna är [9], såsom endometrios; inflammatoriska processer i könsorganen, inflammation i äggledarna, abnormiteter i könsorganen, livmoderfibrer.

Svårighetsgraden av smärta är indelad i 4 grader dysmenorré [10]: mild, måttlig, svår dysmenorré, den maximala graden av dysmenorré.

Enligt läkare åtföljs också den mest uttalade graden av dysmenorré hos 96% av kvinnorna av olika symtom på PMS.

Vad man ska göra för att minska smärta under menstruationen?

I de fall där understrukturen gör ont i magen eller huvudet ska du inte utstå smärtan. Du kan lindra ditt tillstånd och återvinna arbetsförmågan med hjälp av den kunskap som samlats av modern vetenskap.

Symtomatisk terapi - eliminering av smärta vid tidpunkten för utseendet

Utifrån forskares forskning bedömer följande typer av läkemedel effektivt smärta under menstruationen [11]:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID);
 • kombinerade smärtstillande medel som innehåller NSAID i olika proportioner, ett smärtstillande medel, ett svagt psykostimuleringsmedel och ett antispasmodikum, vilket helt eliminerar smärta hos 71% av patienterna;
 • myotropa krampläkemedel.

Som hjälpmedel ska du inte rabattera örtmedicin. I de flesta fall används växtextrakt i tinkturer, komplexa homeopatiska preparat och kosttillskott utformade för att lindra symtomen på dysmenoré. Ofta används extrakt av den sakrala Vitex (Vitex agnus-castus), johannesört (Hypericum perforatum), marjoram (Orīganum majorāna), ängsberg (Pulsatilla pratensis), medicinsk rosmarin (Rosmarinum officinalis), etc..

Arbeta med skäl och förebyggande

Glöm inte att när du lindrar smärta bör du gå till en gynekolog för att identifiera orsaken till symtomen, annars kommer smärtan att återkomma igen i nästa cykel. Det måste komma ihåg att behandlingen av sekundär dysmenorré inkluderar obligatorisk behandling av den underliggande sjukdomen.

Vid primär dysmenorré har fakta om påverkan av livsstil och näring på svårighetsgraden av smärta under menstruationen vetenskapligt bevisats [12]. Enligt resultat från observationer manifesteras symtomen på dysmenorré oftare hos flickor och unga kvinnor, vars arbete är förknippat med neuropsykisk stress eller med en lång statisk hållning under arbetet.

Vetenskapliga studier visar också att kvinnor med symtom på dysmenorré har en brist på vissa vitaminer och mineraler och generellt uttrycks kliniska tecken på hypovitaminos [13]. Därför rekommenderas att vitaminkomplex tas som ett förebyggande åtgärder. Denna förebyggande metod kan rekommenderas för unga flickor med okomplicerad primär dysmenorré som inte vill använda preventivmedel.

Vid primär dysmenorré föreskriver förlossning-gynekologer ganska ofta COC: er (kombinerade orala preventivmedel) [14], som används i preventivmedel under 3-4 månader. Dessa läkemedel minskar mängden blödning under menstruationen genom att kontrollera tillväxten av endometrium och undertrycka ägglossningen. Valet av sådana läkemedel utförs rent individuellt. Vid behov kombineras COC med smärtstillande medel..

 • Beredningsmedel med varierande intensitet i kombinationer (från växtbaserade läkemedel till lugnande medel).
 • Antioxidanter (vitamin E) utformade för att normalisera prostaglandinproduktion.
 • Magnesiumpreparat (magnesiumaskorbat, magnesiumcitrat), som minskar symtomen på uttorkning, liksom lindrar känslan av ångest (till exempel "Magnelis").
 • Ibland förskrivs fytoöstrogener som ett alternativ till hormonersättningsterapi, men de experimentella uppgifterna om detta är motstridiga [15].

Observationer av kvinnor som aktivt och regelbundet besöker gymmet bekräftar att de efter träning under den premenstruella perioden och direkt under menstruationen ofta märker en minskning av smärta [16].

Det är viktigt att förstå att smärta i de tidiga dagarna av menstruationen inte är normen, det kan vara en signal om att det finns mer allvarliga problem. Tillsammans med att lindra symtom med smärtstillande medel är det viktigt att ta hand om din kvinnliga hälsa. Med hjälp av en integrerad strategi kan man nå framgång i behandlingen av denna patologi och avsevärt förbättra livskvaliteten.

Vitaminkomplexläkemedel mot dysmenorré

För att korrigera de smärtsamma symptomen på menstruation med vitaminer och mineraler har ryska forskare utvecklat ett biologiskt aktivt tillskott Cyclovita ®, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Det unika med den vetenskapliga utvecklingen som ingår i vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® bekräftas av patent nr 2 443 422 [17]. Utvecklingen baseras på det faktum att hos kvinnor i åldersgruppen 18–35 år, i olika faser av menstruationscykeln, upptäcks en brist på olika vitaminer och mineraler. Till exempel i en östrogen (follikulär eller proliferativ) fas i menstruationen är en kvinnas kropp särskilt krävande för närvaro av B-vitaminer och zink, och i progesteron (luteal eller sekretorisk) fas är behovet av vitamin A, C, E samt selen och koppar.

CYCLOVITA ® är ett balanserat tvåfasigt vitamin-mineralkomplex, som utvecklades med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp och har två unika kompositioner för varje hälft av menstruationscykeln - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2. Totalt innehåller de:

 • 12 vitaminer: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D3, E, N, PP.
 • 5 mineraler: koppar, zink, jod, selen, mangan.
 • Rutin och lutein.

Komponenterna har unika dosförhållanden som är optimala för I- och II-faserna i menstruationscykeln och är avsedda för användning på lämpliga dagar. Det rekommenderas att ta:

 • CYCLOVITA ® 1 - på dagarna 1–14 i cykeln, 1 tablett per dag med måltider;
 • CYCLOVITA ® 2 - den 15–28: e dagen av cykeln, 1 tablett 2 gånger om dagen.

Kursens längd - 1 månad.

Kontraindikationer för användning är: individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om intag av vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® kan erhållas på den officiella webbplatsen.

* Antalet på det biologiskt aktiva kosttillskottet "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA ®" i register över statsregistrering av Rospotrebnadzor-certifikat är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Ofta kan cyklisk vitaminbehandling rekommenderas för att upprätthålla en regelbunden cykel. Den väljs med hänsyn till kroppens behov i mikronäringsämnen i enlighet med faserna i menstruationscykeln.

Hormonell obalans är en av orsakerna till obehag under menstruationen..

En brist på vitaminer och mineraler i en kvinnas kropp kan leda till hormonell obalans, vilket i sin tur kan bidra till utvecklingen av olika störningar i kvinnliga könsdelar.

Hormoner är inte bara ansvariga för en kvinnas känslomässiga tillstånd och välbefinnande, utan också för hennes utseende. Detta gäller särskilt under menstruationen..

Kursintaget av CYCLOVITA-komplexet hjälper till att minska manifestationerna av PMS, förbättra välbefinnandet under menstruationen, etablera en regelbunden menstruationscykel och har också en gynnsam effekt på ansikts-, hår- och nagelhudens skick.

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,3,4,6,8,9 https://clck.ru/EdXdD
 • 2,10,11,12,14 https://clck.ru/EdXby
 • 5 http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2016/en#/N94
 • 7 https://medintercom.ru/articles/algodismenoreya-pervichnaya-i-vtorichnaya
 • 13 https://clck.ru/EdXcG
 • 15 https://www.nkj.ru/archive/articles/13952/
 • 16 https://clck.ru/EdXcb
 • 17 http://www.freepatent.ru/patents/2443422

I dag har ett antal oberoende laboratorier testsystem för att bestämma vissa vitaminer som är kritiska för en kvinnas blod, såsom folsyra, vitamin B12, vitamin D, samt screening för alla mycket viktiga och giftiga mikroelement som är tillgängliga för bestämning för att kontrollera deras referensvärden.. Tyvärr, även om sådana studier inte är billiga, men om möjligt rekommenderas det att utföra dem före och efter att du tagit vitamin-mineralkomplex.

Smärtsamma perioder

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

I varje flickas liv kommer ett ögonblick när hon växer upp och detta uttrycks inte bara i det faktum att hon blir smartare och högre, utan också i de förändringar som påverkar den kvinnliga kroppen. Den ökade produktionen av hormoner under puberteten kommer till uttryck i förvärvet av typiskt kvinnliga konstitutionella drag - en figur bildas, bröstet ökas i storlek.

Den mest slående manifestationen av att växa upp är att ögonblicket för den första menstruationen kommer. Det är från detta ögonblick som barndomen tar slut och en ny etapp i livet börjar. För varje tjej går denna period på olika sätt, och mycket beror på hur väl hon är beredd på detta, där naturligtvis mamman spelar den främsta rollen.

Som regel orsakar rädsla för förändringar oss att fundera över varför det finns smärtsamma perioder. Förutom att det här problemet börjar oroa sig under puberteten, är det fortfarande relevant för äldre flickor och kvinnor.

Det finns kvinnor som nästan hela livet upplever smärtsamma perioder och letar efter alla slags sätt att hjälpa till med att bli av med detta. För många blir detta ett verkligt problem. Orsakerna till denna egenskap hos kvinnlig kropp och behandlingsmetoder kommer vi att överväga i den här artikeln och försöka ta reda på om det fysiologiska eller patologiska tillståndet är en smärtsam period.

Begrepp. Definition

Smärtsamma perioder (det medicinska namnet är algomenorré) är ett smärtsyndrom som uppstår under menstruationen och några dagar innan det börjar. Smärtsamma perioder kännetecknas av värkande eller krampande smärta i nedre del av magen, i ländryggen och i sakrum. De kan åtföljas av en generell sjukdom..

Kliniska symtom

Andra symtom som följer med smärtsamma perioder kan gå med i smärtsyndromet: illamående, huvudvärk, kräkningar, yrsel. Hos vissa kvinnor störs sömnen, aptiten ökar eller minskar kraftigt, känsligheten för olika lukt ökar och smakupplevelser förändras. Under den svåraste förloppet av smärtsamma perioder kan en kvinna öka trycket, uppträda eller förvärra migrän. Dessutom kan en smärtsam menstruationscykel orsaka ökad hjärtfrekvens och svimning. Smärtsamma perioder med blodproppar kan uppstå och varierar i blödningsintensitet..

En ökning av temperaturen med smärtsamma perioder är ett ganska sällsynt symptom. Det observeras i fall där en kvinna lider av sekundär algomenorré, som utvecklats på basis av endometrios..

Ett kännetecken för smärtsamma perioder är perioden för deras inträffande. Som regel inträffar det 1-1,5 år efter den första menstruationen. Det noteras också att algomenorré är vanligare hos kvinnor med en ägglossande, regelbunden menstruationscykel..

Epidemiologi. Statistisk data

Smärtsamma perioder är ett ganska vanligt tillstånd. Enligt statistik är kvinnor i åldrarna 14-44 år (för primär algomenorré) och kvinnor i åldrarna 30-40 år (för sekundär algomenorré) mottagliga för denna patologi. Smärtsamma perioder i denna åldersgrupp finns hos 31-52% av kvinnorna. Av det totala antalet kvinnor som har en smärtsam menstruationscykel, förlorar cirka 10% av kvinnorna sin förmåga att arbeta med början av menstruation.

orsaker

Smärtsamma perioder kan vara primära och sekundära. Primär algomenorré betraktas som funktionell, eftersom den inte är förknippad med förändringar i de inre könsorganen av anatomisk art. Sekundär algomenorré är ett av symptomen på medfödd patologi i de inre könsorganen (missbildningar) eller gynekologiska sjukdomar: endometrios, kroniska inflammatoriska sjukdomar i livmodern.

Fram till slutet har alla orsaker som kan orsaka smärtsamma perioder ännu inte klargjorts. Med primär algomenorré visar kvinnor inga avvikelser alls med en grundlig undersökning. I den sekundära formen kan tecken på endometrios eller inflammatoriska sjukdomar i hängorna upptäckas..

Vid sekundär algomenorré hos kvinnor diagnostiseras ofta intern eller extern endometrios. I dessa fall varar smärtan mer än 1-2 dagar.

Orsakerna till sekundär algomenorré kan också vara: förlossning, abort, kirurgiska ingrepp på hängorna och livmodern, uterus fibroids (med en submucös plats i noden), användning av intrauterina preventivmedel (spiraler).

En annan av orsakerna till smärtsamma perioder kan vara åderbråck i bäckenet samt brott i livmoderns breda ligament (denna patologi är känd inom medicinen som Allen-Masters). Bäckenutvidgning är sällan en oberoende sjukdom. Oftast är det en manifestation av en systemisk sjukdom som uppstår med åderbråck i nedre extremiteter och hemorroida vener. Brott i livmoderns breda ligament kan inträffa vid födelseskador och med mycket grov curettage av livmoderhålan.

Smärtmekanismen i en smärtsam menstruationscykel

Varför finns det smärtsamma perioder, eller snarare, vad är mekanismen för smärtsyndromutveckling i detta fall? Den omedelbara orsaken till smärta är livmodersammandragningar, vilket orsakar vasospasm, vilket leder till undernäring av vävnader. Livmodersammandragningar orsakas i sin tur av förhöjda prostaglandiner..

Förutom orsakerna som är direkt associerade med de inre könsorganen kan smärtsamma perioder observeras i fall där en kvinna har platta fötter, dålig hållning. En viss roll ges också till kvinnors psykologiska tillstånd. Vissa kvinnor förväntar sig en undermedveten förväntan på att en smärtsam menstruationscykel börjar, i samband med att en kvinna upplever rädsla med menstruationens början eller tillvägagångssätt, vilket förbättrar även det vanliga obehag som kännetecknar dessa månader. Därför är det i båda fallen viktigt att avgöra vilken komponent som spelar en viktig roll - biologisk eller psykologisk, och om båda är närvarande, bör läkaren bestämma vilken som är dominerande.

Klassificering

Smärtsamma perioder klassificeras enligt olika tecken.
Beroende på orsaken till förekomsten är algomenorré uppdelad i:

 • Primär;
 • Sekundär.

Smärtsamma perioder har tre svårighetsgrader:
 • Lätt;
 • Sekundär;
 • Allvarlig (med funktionshinder),

komplikationer

Vid smärtsamma månatliga komplikationer och med mild eller måttlig svårighetsgrad observeras inte. I svåra fall är funktionshinder (kortvarig, tillfällig) och utveckling av allvarliga former av depression möjliga. Vid sekundär algomenorré är komplikationer inte direkt relaterade till smärta, utan bestäms av den underliggande sjukdomen och dess förlopp..

Diagnostik och differentiell diagnostik

För diagnostiska ändamål föreskrivs följande:

 • Allmän klinisk undersökning;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • laparoskopi;
 • Dopplerografi av blodkärl (för att upptäcka åderbråck i det lilla bäckenet);
 • Psykologkonsultation.

Behandling

Vid behandling av smärtsamma perioder är inte bara eliminering av smärtsyndromet, utan också adekvat behandling av den underliggande sjukdomen av stor betydelse.
Metoderna för terapi är indelade i läkemedel och icke-läkemedel.

Läkemedelsbehandling under smärtsamma perioder
De viktigaste läkemedlen för behandling av smärtsamma perioder är: krampläkemedel och smärtstillande medel. Det noteras att en kombination av no-shpa och nurofen ger en god effekt. Dessutom är utnämningen av orala preventivmedel i många fall effektiv, till exempel Diane-35, Yarina. E-vitamin, som måste tas på kurser, är till stor hjälp.

Icke-läkemedelsbehandlingar under smärtsamma perioder
Om du har smärtsamma perioder är piller inte alltid det enda sättet att minska smärta. Det finns många andra, icke-läkemedelsmetoder som kanske inte helt eliminerar smärtan, men som kommer att bidra till att minska dess intensitet och varaktighet betydligt..

Följande åtgärder rekommenderas för kvinnor med en smärtsam menstruationscykel:

 • Överensstämmelse med den dagliga rutinen;
 • Full sömn;
 • Sportaktiviteter (för att stärka pressen);
 • Kost (minska konsumtionen av högkalorifoder, en ökning av menyn med frukt, grönsaker och vätskor);
 • Fullständigt upphörande av rökning och alkohol;
 • Minska emotionellt överarbete, minimera stressiga situationer;
 • Yogakurser;
 • Akupunktur;
 • Akupressur och allmän massage;
 • Elektrofores med novokain på solar plexusområdet (6-8 sessioner utses på ett sådant sätt att de slutförs i början av menstruationen).

Folkrättsmedel

Prognosen för smärtsamma perioder

Vid smärtsamma perioder av primär natur är prognosen gynnsam. Om algomenorré är sekundär bestäms prognosen av den underliggande sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

Om en kvinna lider av en smärtsam menstruationscykel, är det första du måste göra med en läkare. Endast ett kompetent samråd med en läkare hjälper till att ta reda på den verkliga orsaken och överväga lösningar på problemet.

Dessutom finns det ett antal åtgärder, iakttagande av vilka du kan minska intensiteten av smärta. Vissa av dem måste appliceras ständigt, det vill säga för att göra en del av sin livsstil (spela sport, besöka poolen, sluta röka och alkohol, bantning), och det finns de som måste användas omedelbart innan nästa menstruation börjar.

Det senare inkluderar följande: Innan menstruationen börjar kan du ta ett varmt bad med eteriska oljor, dricka te med lugnande örter och sova väl. Det är också mycket viktigt att anpassa sig till positiva känslor. Denna oskadliga uppsättning åtgärder kommer att förbättra ditt totala välbefinnande, och de kommande perioderna kommer inte att vara så smärtsamma.
Hålla sig frisk!

Smärtsamma perioder - algodismenorré - orsaker och behandling

Menstruation är en naturlig fysiologisk funktion för alla kvinnor i reproduktiv ålder. Denna period kallas också kritiska dagar, och för många kvinnor är de verkligen kritiska - intensiv smärta, huvudvärk, illamående, upprörd avföring och generell sjukdom, och så varje månad från år till år.

Enligt statistik genomgår 30-50% av kvinnorna i åldern 14 till 45 år en sådan plåga. Tyvärr söker inte alla hjälp från gynekologer och tror att detta är normalt, för finns i många, och ingen har dött av detta, hoppas också att med tiden allt kommer att fungera.

 • För det första, att uthärda smärta är inte bara onormalt, utan också full av konsekvenser för nervsystemet, och den systematiska användningen av smärtstillande medel hjälper bara till att minska smärta, men löser inte problemet och kommer inte att leda till något bra (kroppen vänjer sig förr eller senare tar läkemedlet, och du kommer att behöva mer och mer starka smärtstillande medel, eller tvärtom kommer känsligheten för smärta gradvis att raderas, och orsaken till sjukdomen kommer bara att utvecklas, men utan uttalade manifestationer, vilket leder till försummelse av sjukdomen).
 • För det andra är smärta i sig inte en normal händelse, det är en signal från din kropp att något går fel och att han behöver hjälp. Därför är att konsultera en gynekolog med smärtsamma perioder bara ett nödvändigt steg på vägen till din kvinnliga hälsa och ett lugnt liv.

Som alla andra sjukdomar har smärtsamma perioder, och inte alla vet att detta är en sjukdom som kallas algodismenorea, orsaker som kan och bör elimineras. Det är, behandling av smärtsamma perioder (algomenorré) är möjlig.

Orsaker till smärtsamma perioder

Algomenoré (smärtsamma perioder, algodismenorea, dysmenorré) är av två typer: primär och sekundär.

Primär algomenorré kallas funktionell, eftersom den inte är förknippad med anatomiska störningar i de inre könsorganen. Medan sekundär algodismenorrhea är en konsekvens eller snarare ett symptom på ett antal gynekologiska sjukdomar, såsom endometrios, klamydia, kronisk inflammation i livmodern och missbildande av de inre organen i könssystemet..

Orsaker till primär dysmenorré

Oftast manifesteras primär dysmenorré i tonåren under puberteten, när den hormonella bakgrunden inte är lika stabil som hos vuxna kvinnor. Den främsta orsaken till primär dysmenorré är en ökning av hormonnivåerna. Enligt kroppens reaktion på en ökning av hormonnivån kan smärtsamma perioder av denna typ delas upp i två grupper:

 • Adrenergisk - är associerad med ökade nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin. Tillståndet kännetecknas av svår huvudvärk, feber, störningar i tarmen (förstoppning), huden i ansiktet och kroppen är mycket blek, och på fötter och handflator är den ofta blåaktig, vilket är förknippat med en avmattning av blodgenomförandet genom små kärl. Det finns sömnstörningar i form av sömnlöshet..
 • Parasympathetic - är förknippat med en ökning av serotonin i cerebrospinalvätskan. I det här fallet är de flesta av symtomen motsatta av den adrenerga typen av primär dysmenorré: låg kroppstemperatur, diarré, kräkningar, minskad hjärtfrekvens och svullnad i ansiktet. Viktökning är möjlig en dag eller två före menstruationens början, samt reaktioner på ansiktshuden.

Enligt nyligen genomförda studier kan, förutom hormonella störningar, avvikelser i utvecklingen av bindväv, kärlsjukdomar, störningar i den sexuella och andra kroppsfunktioner också vara orsaker till primär dysmenoria..

Men oftast orsakas primär dysmenorré av en kränkning av den hormonella bakgrunden. Denna manifestation av smärtsamma perioder diagnostiseras och behandlas gemensamt av en gynekolog och en endokrinolog..

För att lösa detta problem måste företrädare för det kända könet i ung ålder vända sig till barngynekologi, där gynekologer kommer att hitta ett speciellt tillvägagångssätt för alla patienter utan att skada tonårspsyken.

Orsaker till sekundär dysmenorré

Sekundär dysmenorré är vanligast hos kvinnor över 30 år. Eftersom orsakerna är patologiska till sin natur kan smärtsyndromet med samtidiga sjukdomar vara mycket intensiva till sin natur till en tillfällig funktionsnedsättning.

 • Extern och inre endometrios är den vanligaste orsaken till sekundär dysmenorré. Smärta med endometrios under menstruationen varar i 2-3 dagar och är ont i naturen. Endometrios är i sig en ganska vanlig sjukdom som, om den försummas, kan leda till ett antal kroniska sjukdomar, upp till infertilitet.
 • Bäckeninflammatorisk sjukdom.
 • Könstumörer.
 • Bäckenutvidgning.
 • Limförändringar efter operationen.

Diagnos av sekundär dysmenorré är inte heller en svår uppgift, och orsaken till smärtsamma perioder kan snabbt identifieras genom analyser och ultraljud (ultraljudundersökning av bäckenorganen).

Beroende på resultaten av undersökningen får du antingen terapeutisk eller kirurgisk behandling. I vilket fall som helst är det omöjligt att försena ett besök hos en gynekolog på grund av att sekundär dysmenorré i de flesta fall är ett tecken på patologi, som utan ordentlig uppmärksamhet kan utvecklas till en hel massa kroniska sjukdomar och infertilitet.

Så du måste kontakta en gynekolog om du har allvarlig sjukdom under menstruationen.

3 huvudgrader av manifestation av smärtsamma perioder

  Måttlig smärta med svag allmän sjukdom. Samtidigt störs kvinnans prestanda sällan, och nivån på vital aktivitet minskar praktiskt taget inte. Jag vill emellertid notera att en sådan ganska mild form av dysmenorré utan ett tidigt besök hos en gynekolog så småningom kan utvecklas till en allvarligare, förknippad med ökad sjukdom och varaktigheten av smärtsamma tillstånd.

Chef för gynekologisk avdelning
Karapetyan Gayane Artavazdovna

En hälsosam livsstil för dig är först och främst...

Dysmenorré: smärta under menstruationen är en sjukdom!

Smärtsamma perioder överskuggar livet och stör den vanliga rytmen hos de flesta kvinnor. Många av dem har avgett sig och uppfattar detta som ett oundvikligt tillstånd under PMS. Är det så och är det värt att lämna larmet om magen gör ont vid menstruationen? Gynekologer säger - smärta under menstruationen är inte normalt!

smärta under menstruationen

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg?fit=450%2C300&ssl= 1? V = 1572898610 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg?fit = 825% 2C550 & ssl = 1? V = 1572898610 "src =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih-825x550. jpg? ändra storlek = 790% 2C527 "alt =" smärta under menstruation "bredd =" 790 "höjd =" 527 "srcset =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/ uppladdningar / 2017/11 / boli-pri-mesyachnyih.jpg? w = 825 & ssl = 1 825w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli -pri-mesyachnyih.jpg? w = 450 & ssl = 1 450w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg? w = 768 & ssl = 1768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg?w=897&ssl=1 897w " storlekar = "(max-bredd: 790px) 100vw, 790px" data-recalc-dims = "1" />

Vad är dysmenoré: är den normala smärtan under menstruationen?

Det är inte utan anledning att menstruationen kallas kritiska dagar, för just nu känner det klara könet en hel mängd obehagliga känslor. En av de vanligaste menstruationsrelaterade föreningarna är smärta..

Av någon anledning tros det att smärtsam menstruation är normen, som faktiskt är en illusion. All smärta, inklusive menstruationssmärta, kräver obligatorisk diagnos och behandling, vilket i hög grad underlättar en kvinnas liv, återlämnar sin arbetsförmåga och självförtroende.

Inom medicin betraktas smärta under menstruationen som en sjukdom och har en oberoende diagnos. En patient som har ett sådant problem ges dysmenorré (algomenorré). Dysmenorré - en av de vanligaste gynekologiska störningarna.

Dysmenorré har olika orsaker, oftast är det en inflammation i reproduktionsorganen och hormonella sjukdomar, vilket innebär att du efter undersökning och behandling för evigt kan glömma problemet.

Hur ska normal menstruation fortsätta

Menstruationssmärta kan vara en naturlig sjukdom eller indikera en allvarlig patologi.

En kvinnas normala tillstånd under menstruationen kännetecknas av lätt uttryckt smärta eller svagt obehag. Lätt, dragande, kortvarig smärta indikerar sammandragningar av livmodern, att bli av med det "föråldrade" innerlagret i slemhinnan - endometriet. En ny endometrium bildas varje månad - under graviditeten kommer den att fungera som en säng för ett befruktat ägg.

Om en kvinna regelbundet lider av outhärdlig, svår smärta, åtföljd av yrsel, illamående, svimning och andra symtom som stör hennes arbete, finns det en sjukdom med dysmenorré (algomenorrhea, algomenorrhea). Detta tillstånd indikerar olika störningar i det hormonella, vaskulära, nervösa eller andra systemet i kvinnans kropp..

Typer av dysmenorré

Denna sjukdom är primär när det inte finns någon främmande fysisk orsak till smärtan och sekundär orsakad av någon samtidig sjukdom.

 • Primär (funktionell) dysmenorré. Primär dysmenorré påverkar ofta flickor och unga kvinnor under 25 år, och med början av sexuell aktivitet och födelsen av det första barnet försvinner denna patologi hos hälften av dem. Det antas att detta beror på normalisering av den hormonella bakgrunden. Sjukdomen är mest allvarlig hos flickor med en sen början av menark (första menstruationen) och rökare. Primär dysmenorré kan vara ärftligt.
 • Sekundär (organisk) algomenorré är resultatet av gynekologiska och interna patologier. Det förekommer oavsett ålder, men är vanligare för att födda patienter från 30 år.

Primär dysmenorré kan vara av två typer:

 • väsentligt - uppstår i samband med smärttröskel med låg tröskel;
 • psykogen - på grund av rädsla för att vänta på menstruation.

Baserat på smärtintensiteten, sker patologi:

 • kompenserad - symtomen och deras intensitet förändras inte från år till år;
 • dekompenserad - ömhet i menstruationsförloppet och svårighetsgraden av symtom ökar med tiden.

Dysmenorré klassificeras också enligt kursens svårighetsgrad:

 • Lätt (1 grad) - måttlig, kortvarig ömhet i menstruationen, vilket inte leder till funktionshinder;
 • Medium (2 grader) - en liten minskning av arbetsförmågan, smärta i nedre del av magen kompletteras av ett antal symptom (svaghet, illamående, frossa, snabb urinering, psyko-emotionell instabilitet);
 • Allvarlig (grad 3) - fullständigt funktionshinder, intensiv outhärdlig smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen kompletteras av måttliga symtom och betydande neuro-vegetativa och metaboliska endokrina störningar (medvetenhetsförlust, kräkningar, hjärtsmärta, etc.).

Måttlig och svår algomenorré förekommer hos varje tionde patient.

Symtom på dysmenorré

Smärta med dysmenorré börjar i nedre del av buken före början av menstruationen eller med den. De har en krampaktig natur med tillbaka till rygg, ljumsk och anus. Kvinnor klagar på trötthet, diarré, huvudvärk, nervositet, yrsel, svimning, illamående och kräkningar. Någon har en hel massa symtom, medan någon bara är orolig för smärta.

Smärtan varar från flera timmar till 2-3 dagar. Mellan kritiska dagar känner en kvinna inte några obehagliga symtom. Vid vaginal och rektovaginal undersökning hos patienter som lider av primär dysmenorré, som regel, detekteras ingen patologi.

Smärtupplevelser under menstruationen och relaterade tecken kan vara av varierande grad av svårighetsgrad, beroende på vilken typ av patologi. Ångestsymptom som kräver särskild uppmärksamhet:

 • Smärtsyndrom: allvarlig smärta i nedre del av buken i en dragande, sömnad eller krampande natur som inträffar 1-2 dagar före menstruation och utstrålar till ändtarmen, bifogar, urinblåsan, ländryggen, inre låren.
 • Känslomässiga och psykiska störningar: sömnstörningar, irritabilitet, nervositet, överdriven känslighet, ångest, känslomässig depression, anorexi, bulimi, intolerans mot dofter, smaker i smak.
 • Autonoma störningar: illamående, rapningar, hicka, frossa, feber, överdriven svettning, torr mun, snabb urinering, uppblåsthet, diarré, alternerande med förstoppning.
 • Vegetativa-vaskulära manifestationer: medvetenhetsförlust, yrsel, huvudvärk, arytmi, takykardi, bradykardi, hjärtsmärta, domningar i extremiteterna, svullnad i ansiktet.
 • Utbytesendokrina störningar: ökad eller minskad temperatur, svaghet, förlust av styrka, kräkningar, känsla av "bomullsben", klåda i huden, ledvärk, svullnad.

Orsaker till primär dysmenorré

Orsaker till primär dysmenorré:

 • Fysiologisk - en kränkning av syntesen av hormoner. Det finns en ökad produktion av prostaglandiner - ämnen som är ansvariga för livmodersammandragningar under PMS. Deras överdrivna mängd leder till en stark uterus sammandragning och följaktligen till förekomsten av smärta. Ökad produktion av adrenalin, norepinefrin, dopamin och serotonin orsakar också obehag.
 • Psykologisk - patientens rädsla för menstruation och neurologiska störningar. Minskad smärttröskel, psyko-emotionell instabilitet och andra neurologiska störningar förvärrar uppfattningen av smärta;
 • Brist på magnesium i blodet;
 • Medfödda missbildningar av bindväv;
 • Kärlstörningar;
 • Livmoderns atypiska läge, dess underutveckling och missbildningar.

Primär dysmenorré sker:

 • Adrenerg, där nivån av adrenalin, norepinefrin och dopamin i kroppen under kritiska dagar stiger - speciella hormoner som kan påverka en kvinnas välbefinnande. Som ett resultat är det en kränkning av kroppens olika funktioner, vilket tillsammans med huvudtecknen på sjukdomen orsakar en förändring i hudfärg och hjärtslag. På grund av en kränkning av blodcirkulationen blir ansiktshuden blek, händer och fötter blir kalla och får en blåaktig nyans.
 • Parasympatisk, kännetecknad av hypersekretion av serotonin - ett annat viktigt hormon. Puffiness, svettning, viktökning före kritiska dagar, förknippad med vätskeansamling i vävnaderna läggs till de vanliga symtomen som är karakteristiska för denna sjukdom..

Orsaker till sekundär dysmenorré

Förekomsten av sekundär dysmenorré kan orsakas av följande skäl:

 • inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ, endometrios;
 • åderbråck i bäckenet;
 • vidhäftningar i bäckenet och äggledarna orsakade av adnexit (inflammation i rören, äggstockarna) eller tidigare operationer;
 • uterus fibroids, ovariecyster, adenomyos;
 • sexuellt överförda infektioner;
 • dysplastiska patologier, onkologiska sjukdomar;
 • fluktuationer i hormonkoncentrationer;
 • installation av en intrauterin enhet (främjar förbättrad syntes av prostaglandiner);
 • avvikelser i utvecklingen av könsorganen, vilket hindrar utflödet av menstruationsblod;
 • trauma, en följd av kirurgiskt ingripande, ofta medicinska aborter;
 • psykologiska och fysiska överarbeten, konstant stress, kränkning av vila och arbete.

Hos kvinnor över 40 är algomenorré ofta ett symptom på metaboliska störningar och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Smärtsamma perioder uppstår ofta efter införandet av intrauterina preventivmedel. Detta orsakas av en förvärring av befintliga gynekologiska patologier på grund av användning av en IUD.

Diagnostik

Innan behandlingen påbörjas undersöks en kvinna eller en flicka noggrant för att ta reda på orsaken till den smärtsamma perioden. Detta gör att du kan skilja den primära formen av sjukdomen från den sekundära.

Gynekologen gör en undersökning baserad på klagomål och kliniska manifestationer, samtidigt som man alltid tar hänsyn till ålder, historia för patientens liv och sjukdom.

 • Ursprungligen utför en gynekolog en gynekologisk undersökning och palpation av bröstkörtlarna..
 • Vidare fortsätter diagnosen med utnämningen av kliniska minimitest - allmänna och biokemiska blodprover. Med deras hjälp är det möjligt att identifiera tecken på inflammation och anemi (signalerar en inflammatorisk process, endometrios eller intraabdominal blödning).
 • Laboratoriestudier av vaginal utstryk och hormonell status.

Sedan genomförs en instrumentell undersökning, inklusive:

 • vulvoskopi och kolposkopi för att upptäcka avvikelser i slidan, inflammatoriska sjukdomar och patologier i livmoderhalsen.
 • Ultraljud av bäckenorganen för att identifiera vidhäftningar, tumörformationer, inflammatoriska processer i livmodern och bihang, genital endometrios.

I vissa fall kan hysteroskopi, laparoskopi, diagnostisk curettage av väggarna i livmoderhålan, MR, CT förskrivas. Om det finns klagomål på huvudvärk utförs encefalografi för att utesluta andra orsaker. Dessutom kan du behöva konsultera en endokrinolog, onkolog och kirurg.

Behandling av smärtsamma perioder: om man ska gå till gynekolog?

Målet med behandling av dysmenoré är att identifiera orsaken till sjukdomen, eliminera den och eliminera smärtan. Gynekologen föreskriver terapi baserat på form av dysmenorré, arten av smärtsyndromet, dess orsaker och individuella egenskaper hos patienten.

De flesta kvinnor "behandlar" menstruationssmärta med läkemedel som lindrar smärta. De tror dock att en sådan lösning är det bästa sättet att undvika att besöka läkare. I själva verket kan dysmenorré vara ett symptom på en allvarlig gynekologisk sjukdom.

Genom att tillfälligt eliminera smärtan kommer du inte att bli av med orsaken som orsakar den, så att besöka en gynekolog är bara en tidsfråga. Detta gäller särskilt sekundär dysmenorré som inträffar efter en normal menstruation. Denna patologi förekommer ofta som ett resultat av inflammation i ett av reproduktionssystemets organ..

Läkemedelsbehandling av dysmenorré

Läkemedelsbehandling baseras på användning av flera grupper av läkemedel som minskar smärta under menstruationen:

 • Progestogener - hormonella läkemedel som används för att förnya slemhinnan i livmoderhålet och slappna av dess muskler;
 • Orala preventivmedel - undertrycka ägglossningsprocessen, minska syntesen av prostaglandin, vilket minskar frekvensen och amplituden för uterus muskelkontraktion och därmed smärta;
 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel - läkemedel som undertrycker produktionen av prostaglandiner (aspirin, diklofenak, ibuprofen, nimesulid).

I vissa fall är det lämpligt att förskriva läkemedel som:

 • lugnande medel;
 • vitaminkomplex;
 • homeopatiska läkemedel som normaliserar menstruationscykeln och underlättar det allmänna tillståndet under menstruationen;
 • metaboliska medel som utgör bristen på magnesium och kalium i kroppen;
 • antispasmodics som minskar spermier i livmodern.

Fysioterapi ordineras vanligtvis till en kvinna i kombination med läkemedelsbehandling och används i den andra fasen av cykeln. I många fall passar:

 • akupunktur;
 • elektrofores;
 • fonofores;
 • massage;
 • ultraljudsterapi;
 • manuell terapi;
 • behandling med elektriska strömpulser;
 • ultraviolett behandling;
 • terapi med laser eller magnetisk strålning;
 • andningsövningar;
 • psykologisk hjälp;
 • automatisk träning.

Behandling av menstruationssmärta efter typ av sjukdom

Behandlingen av dysmenorré bestäms av den primära sjukdomen och kan ha en radikalt annan medicinsk strategi..

 • Endometrios - en patologisk spridning av livmodervävnaden som orsakar smärta under menstruationen, kräver kirurgiskt avlägsnande av noder med ytterligare hormonell korrigering.
 • Hormonella störningar - om, som ett resultat av ett blodprov för hormoner, avslöjar hormonella störningar, är en rationell lösning att ta hormonella läkemedel som väljs individuellt av specialist, beroende på de upptäckta överträdelserna.
 • Infektiösa och inflammatoriska processer - som redan nämnts kan orsaken till dysmenorré också vara inflammation i bäckenorganen, som ofta är smittsam. Orsaken till detta fenomen kan i synnerhet vara sexuellt överförd infektion. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att behandlas med antibiotika, som läkaren kommer att välja baserat på känsligheten för den identifierade patogenen.
 • Bekkenutvidgning - elimineras genom att ta vasokonstriktorläkemedel.
 • Tumörer i bäckenorganen - eventuella neoplasmer i bäckens lokalisering, både malig och godartad, kan åtföljas av smärta som intensifieras under menstruationen. Behandling i sådana situationer kan kräva kirurgisk ingripande, som i de flesta fall utförs med den moderna metoden för laparoskopi. Det är värt att lägga till att laparoskopi inte kräver dissektion av bukväggen, inte lämnar fula ärr. Återställning efter proceduren är mycket snabb och utan komplikationer..
 • Vidhäftningsprocessen - liksom neoplasmer, dysmenorré som uppstår av liknande skäl, behandlas oftast laparoskopiskt.

Behovet av operation förefaller endast med en svår form av dysmenorré, vilket beror på förekomsten av patologier i organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor.

Varför p-piller föreskrivs för dysmenorré: behövs hormoner?

Eftersom det är känt att anfall av smärta endast förekommer under menstruation med en ägglossningscykel (den så kallade mognaden och frigörandet av ägget), vilket kan leda till graviditet, väljer gynekologen orala preventivmedel för att lindra tillståndet. De leder till hämning av ägglossning (ägget mognar inte) och försvinnande av allvarliga symtom.

Eftersom moderna preventivmedel har ett annat hormoninnehåll, bör de väljas av en gynekolog. Det är värt att tänka på att denna metod endast är lämplig om kvinnan för närvarande inte vill bli gravid. Sluta ta preventivmedel är nödvändigt 3 månader före önskad graviditet.

En ny behandling för primär algomenorré är administrering av vasopressinhormonantagonister. Smärtsamma perioder orsakas ofta av en ökning av dess nivå, som ett resultat uppstår livmoderkramper. Vasopressinantagonister kan normalisera hormonbalansen, valet av dessa läkemedel utförs av läkaren strikt individuellt..

Allmänna rekommendationer för att minska menstruationssmärta

Förutom att ta mediciner finns det ett antal rekommendationer, som följer med som kommer att hjälpa till i kampen mot menstruationssmärta:

 • vägran av dåliga vanor: alkohol, rökning, koffein;
 • normalisering av arbete och vila;
 • undvikande av stress och emotionell överbelastning;
 • full sömn;
 • en hälsosam kost som utesluter osmältbara livsmedel, söt, fet och stekt;
 • normalisering av kroppsvikt (med övervikt);
 • måttlig fysisk aktivitet: yoga, pilates, simning, olika gymnastiska övningar, jogging.

Komplikationer av dysmenorré

Oändlig diagnos och behandling av patologi hotar med allvarliga konsekvenser:

 • psykosomatiska störningar - utveckling av psykoser är möjlig;
 • risken för att den underliggande sjukdomen blir obotlig (onkologi, etc.);
 • ihållande förlust av prestanda;
 • infertilitet.

Smärta under kritiska dagar är inte ett symptom på infertilitet i sig, utan kan vara ett resultat av sjukdomar som minskar förmågan att bli gravid. Det är inte förvånande att kvinnor med smärtsamma perioder ibland inte kan bli gravida. Att vända sig till läkaren för behandling av dysmenorré kan också undvika infertilitet, eftersom läkaren kommer att diagnostisera och behandla orsaken själv.

Prognos: är smärta som behandlas under menstruationen?

I den primära formen av patologi är prognosen vanligtvis positiv. Sjukdomen stoppas framgångsrikt genom att ta mediciner och normalisera livsstilen..

I sekundärform beror prognosen på den underliggande sjukdomen som utlöste dysmenorré..

Förebyggande

För att förhindra uppkomst och utveckling av smärta under menstruationen är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder:

 • regelbundna besök hos läkaren för en gynekologisk undersökning (minst 2 gånger per år);
 • avstötning av den intrauterina anordningen;
 • snabb behandling och diagnos av gynekologiska sjukdomar;
 • undvikande av curettage och abort;
 • efterlevnad av allmänna medicinska rekommendationer och recept från en läkare;
 • omedelbart besök hos gynekologen med uppträdande av smärta under menstruationen under två eller flera cykler.

Traditionella metoder för att behandla smärtsam menstruation

Användningen av recept för traditionell medicin är effektiv vid primär dysmenorré i kombination med traditionell terapi. Accept av medicinska infusioner är endast möjligt efter överenskommelse med gynekologen och endast som en ytterligare behandling som inte avbryter huvudterapin. Infusioner börjar tas två dagar före blödningens början och fortsätter hela menstruationsperioden. De har en avkopplande, smärtstillande och lugnande effekt..

De vanligaste recepten:

 • Oregano. 1 msk växter häll ett glas kokande vatten, låt stå i 30 minuter och sil. Drick under dagen i små portioner på tom mage.
 • Hallon. 1 msk blad häll ett glas kokande vatten, låt stå i 15 minuter och sil. Drick infusion dagligen i små portioner.
 • Vänderot. 2 msk Häll växterna med ett glas kokande vatten, värm i vattenbad i 15 minuter, sval och sil. Använd infusionen 4 gånger om dagen efter måltiderna, 2-3 msk..
 • Elecampane rot. 1 msk finhackade rötter häll 0,5 liter kokande vatten, insistera i en termos i 2 timmar, sedan sila. Ta 0,5 koppar 2 gånger om dagen.
 • Morot. Häll 50 g frön med 1 liter vatten, koka på låg värme i 1 minut, insister sedan 30 minuter och sil. Betyder att dricka under dagen i små portioner.
 • Melissa. 2 msk hackade blad häll 400 ml kokande vatten, låt stå i 30 minuter och sil. Ta 0,5 kopp 3 gånger om dagen.
 • Libbsticka. Häll 35 g finhackade rötter i 1 liter vatten, insister över en natt i en termos, koka på svag värme i 5 minuter på morgonen och sil. Ta 2 msk. 3-4 gånger om dagen.
 • Herdsväska och malör. Ta 25 g av varje växt, blanda och häll 1 liter kokande vatten. Låt stå i en termos i 30 minuter och sil sedan. Ta 150 ml 3 gånger om dagen.

Var man ska gå för diagnos och behandling av menstruationssmärta i St Petersburg

Undersökning under sådana tillstånd görs bäst i specialiserade gynekologiska kliniker som har modern diagnostisk utrustning. I St. Petersburg behandlar Diana Clinic behandling och diagnos av menstruationssmärta.

Här arbetar gynekologer med den högsta kategorin, en ny ultraljudsmaskin, ett modernt laboratorium. Kostnaden för en expert ultraljud i bäckenet är endast 1000 rubel. Slutsatsen utfärdas för hand.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bröstet ökade dramatiskt

Av vilken anledning skadar bröstet under och efter ägglossningenIntresserad av frågan: kan bröstet skada under ägglossningen? Såklart ja. Skälen är olika. Innan man fortsätter med analysen bör det tydligt definieras att uttrycket ”kvinnligt bröst” betyder mjölkkörtlarna (inte bröstkorgen), och ägglossning är en speciell process som förekommer i den kvinnliga kroppen och representerar beredningen av en kvinnlig cell för spermier befruktning....

Vad man ska göra om perioderna inte tar slut?

Menstruationens varaktighet är 2-8 dagar. Det är möjligt att öka denna period till 10 dagar. Detta händer i tonåren, när cykeln ännu inte har fastställts. De första två åren av menstruationen kännetecknas av oregelbunden urladdning och deras olika natur....

Varför ökar vikten under menstruationen och vad man ska göra

De flesta kvinnor rapporterar viktökning under menstruationen. Periodisk viktökning upp till 2-3 kg under menstruationen är normen: viktökning försvinner vanligtvis av sig själv inom några dagar....