Smärtsamma perioder

Blödning

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

I varje flickas liv kommer ett ögonblick när hon växer upp och detta uttrycks inte bara i det faktum att hon blir smartare och högre, utan också i de förändringar som påverkar den kvinnliga kroppen. Den ökade produktionen av hormoner under puberteten kommer till uttryck i förvärvet av typiskt kvinnliga konstitutionella drag - en figur bildas, bröstet ökas i storlek.

Den mest slående manifestationen av att växa upp är att ögonblicket för den första menstruationen kommer. Det är från detta ögonblick som barndomen tar slut och en ny etapp i livet börjar. För varje tjej går denna period på olika sätt, och mycket beror på hur väl hon är beredd på detta, där naturligtvis mamman spelar den främsta rollen.

Som regel orsakar rädsla för förändringar oss att fundera över varför det finns smärtsamma perioder. Förutom att det här problemet börjar oroa sig under puberteten, är det fortfarande relevant för äldre flickor och kvinnor.

Det finns kvinnor som nästan hela livet upplever smärtsamma perioder och letar efter alla slags sätt att hjälpa till med att bli av med detta. För många blir detta ett verkligt problem. Orsakerna till denna egenskap hos kvinnlig kropp och behandlingsmetoder kommer vi att överväga i den här artikeln och försöka ta reda på om det fysiologiska eller patologiska tillståndet är en smärtsam period.

Begrepp. Definition

Smärtsamma perioder (det medicinska namnet är algomenorré) är ett smärtsyndrom som uppstår under menstruationen och några dagar innan det börjar. Smärtsamma perioder kännetecknas av värkande eller krampande smärta i nedre del av magen, i ländryggen och i sakrum. De kan åtföljas av en generell sjukdom..

Kliniska symtom

Andra symtom som följer med smärtsamma perioder kan gå med i smärtsyndromet: illamående, huvudvärk, kräkningar, yrsel. Hos vissa kvinnor störs sömnen, aptiten ökar eller minskar kraftigt, känsligheten för olika lukt ökar och smakupplevelser förändras. Under den svåraste förloppet av smärtsamma perioder kan en kvinna öka trycket, uppträda eller förvärra migrän. Dessutom kan en smärtsam menstruationscykel orsaka ökad hjärtfrekvens och svimning. Smärtsamma perioder med blodproppar kan uppstå och varierar i blödningsintensitet..

En ökning av temperaturen med smärtsamma perioder är ett ganska sällsynt symptom. Det observeras i fall där en kvinna lider av sekundär algomenorré, som utvecklats på basis av endometrios..

Ett kännetecken för smärtsamma perioder är perioden för deras inträffande. Som regel inträffar det 1-1,5 år efter den första menstruationen. Det noteras också att algomenorré är vanligare hos kvinnor med en ägglossande, regelbunden menstruationscykel..

Epidemiologi. Statistisk data

Smärtsamma perioder är ett ganska vanligt tillstånd. Enligt statistik är kvinnor i åldrarna 14-44 år (för primär algomenorré) och kvinnor i åldrarna 30-40 år (för sekundär algomenorré) mottagliga för denna patologi. Smärtsamma perioder i denna åldersgrupp finns hos 31-52% av kvinnorna. Av det totala antalet kvinnor som har en smärtsam menstruationscykel, förlorar cirka 10% av kvinnorna sin förmåga att arbeta med början av menstruation.

orsaker

Smärtsamma perioder kan vara primära och sekundära. Primär algomenorré betraktas som funktionell, eftersom den inte är förknippad med förändringar i de inre könsorganen av anatomisk art. Sekundär algomenorré är ett av symptomen på medfödd patologi i de inre könsorganen (missbildningar) eller gynekologiska sjukdomar: endometrios, kroniska inflammatoriska sjukdomar i livmodern.

Fram till slutet har alla orsaker som kan orsaka smärtsamma perioder ännu inte klargjorts. Med primär algomenorré visar kvinnor inga avvikelser alls med en grundlig undersökning. I den sekundära formen kan tecken på endometrios eller inflammatoriska sjukdomar i hängorna upptäckas..

Vid sekundär algomenorré hos kvinnor diagnostiseras ofta intern eller extern endometrios. I dessa fall varar smärtan mer än 1-2 dagar.

Orsakerna till sekundär algomenorré kan också vara: förlossning, abort, kirurgiska ingrepp på hängorna och livmodern, uterus fibroids (med en submucös plats i noden), användning av intrauterina preventivmedel (spiraler).

En annan av orsakerna till smärtsamma perioder kan vara åderbråck i bäckenet samt brott i livmoderns breda ligament (denna patologi är känd inom medicinen som Allen-Masters). Bäckenutvidgning är sällan en oberoende sjukdom. Oftast är det en manifestation av en systemisk sjukdom som uppstår med åderbråck i nedre extremiteter och hemorroida vener. Brott i livmoderns breda ligament kan inträffa vid födelseskador och med mycket grov curettage av livmoderhålan.

Smärtmekanismen i en smärtsam menstruationscykel

Varför finns det smärtsamma perioder, eller snarare, vad är mekanismen för smärtsyndromutveckling i detta fall? Den omedelbara orsaken till smärta är livmodersammandragningar, vilket orsakar vasospasm, vilket leder till undernäring av vävnader. Livmodersammandragningar orsakas i sin tur av förhöjda prostaglandiner..

Förutom orsakerna som är direkt associerade med de inre könsorganen kan smärtsamma perioder observeras i fall där en kvinna har platta fötter, dålig hållning. En viss roll ges också till kvinnors psykologiska tillstånd. Vissa kvinnor förväntar sig en undermedveten förväntan på att en smärtsam menstruationscykel börjar, i samband med att en kvinna upplever rädsla med menstruationens början eller tillvägagångssätt, vilket förbättrar även det vanliga obehag som kännetecknar dessa månader. Därför är det i båda fallen viktigt att avgöra vilken komponent som spelar en viktig roll - biologisk eller psykologisk, och om båda är närvarande, bör läkaren bestämma vilken som är dominerande.

Klassificering

Smärtsamma perioder klassificeras enligt olika tecken.
Beroende på orsaken till förekomsten är algomenorré uppdelad i:

 • Primär;
 • Sekundär.

Smärtsamma perioder har tre svårighetsgrader:
 • Lätt;
 • Sekundär;
 • Allvarlig (med funktionshinder),

komplikationer

Vid smärtsamma månatliga komplikationer och med mild eller måttlig svårighetsgrad observeras inte. I svåra fall är funktionshinder (kortvarig, tillfällig) och utveckling av allvarliga former av depression möjliga. Vid sekundär algomenorré är komplikationer inte direkt relaterade till smärta, utan bestäms av den underliggande sjukdomen och dess förlopp..

Diagnostik och differentiell diagnostik

För diagnostiska ändamål föreskrivs följande:

 • Allmän klinisk undersökning;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • laparoskopi;
 • Dopplerografi av blodkärl (för att upptäcka åderbråck i det lilla bäckenet);
 • Psykologkonsultation.

Behandling

Vid behandling av smärtsamma perioder är inte bara eliminering av smärtsyndromet, utan också adekvat behandling av den underliggande sjukdomen av stor betydelse.
Metoderna för terapi är indelade i läkemedel och icke-läkemedel.

Läkemedelsbehandling under smärtsamma perioder
De viktigaste läkemedlen för behandling av smärtsamma perioder är: krampläkemedel och smärtstillande medel. Det noteras att en kombination av no-shpa och nurofen ger en god effekt. Dessutom är utnämningen av orala preventivmedel i många fall effektiv, till exempel Diane-35, Yarina. E-vitamin, som måste tas på kurser, är till stor hjälp.

Icke-läkemedelsbehandlingar under smärtsamma perioder
Om du har smärtsamma perioder är piller inte alltid det enda sättet att minska smärta. Det finns många andra, icke-läkemedelsmetoder som kanske inte helt eliminerar smärtan, men som kommer att bidra till att minska dess intensitet och varaktighet betydligt..

Följande åtgärder rekommenderas för kvinnor med en smärtsam menstruationscykel:

 • Överensstämmelse med den dagliga rutinen;
 • Full sömn;
 • Sportaktiviteter (för att stärka pressen);
 • Kost (minska konsumtionen av högkalorifoder, en ökning av menyn med frukt, grönsaker och vätskor);
 • Fullständigt upphörande av rökning och alkohol;
 • Minska emotionellt överarbete, minimera stressiga situationer;
 • Yogakurser;
 • Akupunktur;
 • Akupressur och allmän massage;
 • Elektrofores med novokain på solar plexusområdet (6-8 sessioner utses på ett sådant sätt att de slutförs i början av menstruationen).

Folkrättsmedel

Prognosen för smärtsamma perioder

Vid smärtsamma perioder av primär natur är prognosen gynnsam. Om algomenorré är sekundär bestäms prognosen av den underliggande sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

Om en kvinna lider av en smärtsam menstruationscykel, är det första du måste göra med en läkare. Endast ett kompetent samråd med en läkare hjälper till att ta reda på den verkliga orsaken och överväga lösningar på problemet.

Dessutom finns det ett antal åtgärder, iakttagande av vilka du kan minska intensiteten av smärta. Vissa av dem måste appliceras ständigt, det vill säga för att göra en del av sin livsstil (spela sport, besöka poolen, sluta röka och alkohol, bantning), och det finns de som måste användas omedelbart innan nästa menstruation börjar.

Det senare inkluderar följande: Innan menstruationen börjar kan du ta ett varmt bad med eteriska oljor, dricka te med lugnande örter och sova väl. Det är också mycket viktigt att anpassa sig till positiva känslor. Denna oskadliga uppsättning åtgärder kommer att förbättra ditt totala välbefinnande, och de kommande perioderna kommer inte att vara så smärtsamma.
Hålla sig frisk!

Smärtsamma perioder: normal eller orsakar en läkare?

Denna fysiologiska natur hos alla kvinnor under reproduktionsåldern är förknippad med början av menstruation. Sådana perioder hos vanliga människor kan kallas kritiska dagar. Observera att denna period för många är verkligen kritisk, åtföljd av intensiv smärta, upprörd avföring, allmän svaghet och till och med illamående. Detta händer varje månad och hela året, i genomsnitt upp till 45-55 år. Cirka 75% av den kvinnliga befolkningen följer denna typ av plåga och tror att detta är en normal vanlig process och känslor som kommer att gå över tiden. Det är värt att ta reda på hur mycket det är normalt att uthärda smärta under menstruationen och fysiologin för deras ursprung..

Menstruations fysiologi

Menstruation är en periodisk menstruationscykel som anger flickans pubertet, där kvinnan har blodig vaginal urladdning. Markera mörk och medell densitet med föroreningar från klumpar och koagler. Bildningen av klumpiga ledningar är förknippade med det faktum att under menstruationen inte bara blod avgår från livmoderhålet, utan också döda delar av endometriumet (livmoderväggarnas inre hölje).

Endometriet är ett ganska intressant, naturmedvetet skikt i livmodern, som växer över en månad (mellan perioder). När graviditet inträffar skapar endometriet en komprimerad miljö för tillväxt inuti barnets livmoder. Om graviditet är frånvarande, med menstruation, börjar endometriet att dö och gå utanför. Efter slutet av kritiska dagar börjar det inre skalet växa igen till nästa period.

Arten av ursprunget till blodproppar och klumpar räknat ut, förklara var blodet i sig kommer från. Brott mot integriteten av blodkärl i det inre livmoderskiktet är den skyldige i urladdningen. Dessa kärl skadas under endometriumets död, det vill säga slemskiktet på den inre ytan av livmoderns väggar. Naturligtvis under förutsättning att det inte finns någon graviditet.

Månadscykel: början, symptom och varaktighet

En frisk tjej bör förvänta sig månatliga perioder från 12-13. Ofta beror åldersgruppen för utsläppets början av genetisk ärftlighet (när den gavs ut till mamma). Om mor går över puberteten ungefär 15 år, kommer hennes dotter också att ha detta i denna åldersfas.

Många studier har visat att den första månaden börjar när en tonårsflicka når en viss vikt (47 kg). Således kan knubbiga flickor möta menstruation mycket tidigare än tunna. Den normativa åldern för mognad sträcker sig från 9 år till 16, om utskrivningen började före nio år eller om de inte är där när du är 16 år bör du gå till en gynekolog. Detta betyder inte att det finns någon form av sjukdom, bara en gång klappa om säkerheten för din egen hälsa.

Symtom på den första urladdningen manifesteras i form av mild värkande smärta i nedre del av buken, en ökning av genomskinlig eller vitaktig vaginal urladdning. Den första menstruationen är ofta mycket knapp, bara några få bruna droppar på trosorna kan visas.

Menstruationsperioden eller menstruationscykeln är en viss tidsfas som börjar från den första dagen i början till den första dagen i nästa start av perioden. Normen för denna cykel är i genomsnitt 28-30 dagar, men för de flesta kan cykeln variera från 21 till 35 dagar. Detta innebär att menstruationen kommer varje 21 eller 35 dag.

Periodens regelbundenhet kan enkelt spåras, vilket markerar början på menstruationen i kalendern. Och om en månad markeras i varje månad (plus eller minus dag), har urladdningen en regelbunden cykel, vilket indikerar äggstockarnas normala funktion. Även om den första menstruationen kan vara långt ifrån regelbunden, med andra ord, visas flera gånger på 30-32 dagar eller kommer med förseningar - och detta är normalt, med tiden kommer cykeln att justeras.

Anledningen till skräcken av förväntningarna på menstruation

Många kvinnor förväntar sig en kritisk månatlig period med rädsla, eftersom de första dagarna inte bara orsakar mycket besvär utan också är extremt smärtsamma. Menstruation är som regel inte särskilt obekväm, men åtföljs ofta av ett antal tillstånd som ger en märklig signal från kroppen om eventuella kränkningar.

Död endometrium och blod kommer ut ur livmodern med hjälp av intensiva sammandragningar av livmodern själv. Smärtsamma upplevelser uppstår när något stör den naturliga processen för sammandragningar. Skälen kan vara dolda i olika typer av defekter och sjukdomar.

Felaktig placering av livmodern. Den främsta orsaken till smärtan i menstruationen är ofta just detta, särskilt den första dagen eller två. Livmodern kan pressa nervändarna, som svarar med smärta i korsryggen, nedre delen av buken och korsbenet. Detta tillstånd kan vara medfødt och förvärvas, utvecklas under inflammatoriska processer i livmodern, rören och äggstockarna..

Nedsatt binjur- och sköldkörtelfunktion. I detta fall, svår smärta och premenstruellt syndrom, förstår många män inte, ett syndrom med psykologiska störningar.

Hormonnivå (östrogen). Den hormonella nivån påverkar intensiteten hos livmodersammandragningar, liksom på kvinnans känslighet för smärta i allmänhet. Damer som är äldre än 30 år kännetecknas av smärtsamt och rikligt urladdning, med ökat östrogen. Livmodslemhinnan utsöndrar kemikalier (prostaglandiner), som påverkar rytmen hos livmodersammandragningar under menstruationen. Ju högre nivå av prostaglandiner, desto oftare inträffar sammandragningar som orsakar smärta. Samtidigt väcker dessa ämnen sådana ytterligare symtom: svettningar, illamående, bärande, etc..

Intrauterin enhet (IUD). Spiralen används ofta för att förhindra graviditet, vilket i många fall orsakar smärta. En intrauterin enhet är en främmande kropp, medan kroppen försöker bli av med den och signalerar ett smärtsyndrom. Bland annat kan spiralen påverka den ökade produktionen av prostaglandiner i slemhinnan.

Vanliga orsaker till smärta i utflödet är kroniska i de inflammatoriska processerna i det kvinnliga reproduktionssystemet. Detta kan vara kolpit, inflammation i rören och äggstockarna, endometriosskada och många andra. Undvik inte regelbundna besök hos gynekologen, tro inte att allt kommer att gå i sig, eftersom det till och med kan hota infertilitet.

Vi kontrollerar smärta under menstruationen

Vid kramper i livmodern uppstår smärta, inte oundvikligt, men i måttlig form, när klassiska piller kan ta bort ett obehagligt symptom: no-shpa, pentalgin, drotaverine, analgin och spasmalgon. Under en sådan period, i princip, kan alla typer av spasmalgetics lindra lidande. Smärta mediciner är effektiva för smärta i nedre delen av ryggen, nedre delen av magen, såsom maxigan, spazgan, baralgin.

Specialister rekommenderar ofta användning av rektal suppositorier under smärtsamma perioder. Den enda rekommendationen för läkemedel är att använda under extrema omständigheter..

Kära flickor, kvinnor, smärtsamma manifestationer av cyklisk natur kan signalera ett eller annat fel i kroppen. Älska dig själv och var uppmärksam på förändringar, skynda dig till gynekologen som kommer att avslöja orsakerna som ledde till smärtan och föreskriva rätt behandling.

Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]. Frågan varför smärtor under menstruationen är så allvarliga på gynekologernas kontor låter väldigt ofta. Modern gynekologi kallar sådan smärta en manifestation av en sjukdom som algodismenorré eller smärtsamt menstruationssyndrom.

Det bör noteras att läkare samtidigt använder två termer - "algodismenorea" och "dysmenorrhea" - utbytbart. En mer exakt (men längre) term för att bestämma smärtsamma perioder är termen "algodismenorea", härledd från de grekiska orden: algos - "smärta", dysprefix - "avvikelse från normen", mēn - "månad", rhein - "utgång". Men för enkel användning är det vanligt att minska det genom att kombinera det med en smalare - "dysmenorrhea". Oavsett terminologiska nyanser kan syndromet av smärtsamma perioder bokstavligen slå ner en till synes helt frisk kvinna i flera dagar. Vad är skälet och vad man ska göra när underbukten gör ont? Låt oss förstå.

Varför gör menstruationen ont vid menstruationen?

För att förstå varför svår smärta under menstruationsproblemen måste du komma ihåg vad menstruationscykeln är. Detta är en regelbunden upprepad process i en kvinnas kropp av en kvinna i reproduktiv ålder som förbereder sig för befruktningen av ett barn, som består av två faser. Initialt mognar folliklar med äggceller i äggstocken, varav en (eller ibland två) kommer att bli dominerande. Sedan börjar förberedelserna för befruktning i livmoderhulen och i det fall då det inte har inträffat följer döden och efterföljande avstötning av endometrium, den inre livmoderslimhinnan.

 • En menstruationsdag är början på avvisningsfasen. Slemhinnan exfolierar från livmodersväggar och kommer tillsammans med blodet ut. Livmodern utför samtidigt kontraktila rörelser, som kan åtföljas av ökad smärta. Ofta drar medicin till och med en analogi mellan denna process och förlossningsprocessen och noterar att hormonell ackompanjemang i båda fallen (en betydande ökning av hormonet progesteron med en minskning av östrogennivåer som inträffade före processen) har mycket gemensamt [3]. Denna period tar normalt 3-5 dagar.
 • Från 4 till 6 dagar sker återhämtningsfasen i kroppen - detta är perioden för regenerering av epitelet som täcker livmoderens såryta.
 • Från den 6: e till den 14: e dagen av cykeln uppdateras livmoderslimhinnan - follikelfasen. Samtidigt mognar äggstocksfolliklarna i äggstocken. Denna fas slutar med ägglossning; folliklar omvandlas till den så kallade corpus luteum, som förbereder slemhinnan för att få ett befruktat ägg.
 • Från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln inträffar lutealfasen, under vilken endometriumet förtjockas på grund av utsöndring av livmoderkörtlarna, och livmoderslimhinnan sväller, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att embryot kommer in. Ägget som lämnar follikeln rör sig längs äggledaren i väntan på befruktning. Denna fas slutar med antingen befruktning eller avstötning av den föråldrade slemhinnan och resorption av corpus luteum.

I hormonella termer, från den första till den 14: e dagen av cykeln, är kvinnans kropp under påverkan av östrogener (främst östradiol), och från den 15 till den 28: e dagen är effekten av progesteron, enligt detta tecken delas menstruationscykeln in i östrogen- och progesteronfaserna. Den första motsvarar follikelfasen i äggstockscykeln, den andra motsvarar den luteala fasen med förändringar i äggstockarna.

Det bör förstås att ovannämnda fasfördelning per fas endast gäller för de fall då månadscykeln är de klassiska 28 dagarna. Men eftersom varje kvinnas cykellängd är individuell kan fasernas varaktighet också variera något.

Normalt bör dessa processer, som är helt naturliga för den kvinnliga kroppen, ske utan smärta. Men hos många kvinnor åtföljs processen för avstötning av slemhinnan av betydande smärta.

Smärta under menstruationen uppstår vanligtvis 2-3 timmar före menstruationens början eller omedelbart med blodtryck. De är lokaliserade i bäckenområdet, ger ibland korsryggen eller lårområdet.

Ofta åtföljs detta av ytterligare symtom: huvudvärk, dyspeptiska störningar (matsmältningsstörningar), illamående, kräkningar, allmän svaghet.

Sådana manifestationer kan pågå från flera timmar till flera dagar, ibland intensifieras i mitten eller i slutet av menstruationen. Det är för denna symptomatologi som diagnosen "dysmenorrhea" ("algodismenorrhea") ställs.

Dysmenorré kan ha många orsaker, allt från en psykogen faktor - en minskning av en individuell smärttröskel till organiska patologier såsom endometrios eller livmoders hyperflexion [4].

Typer och grader av dysmenorré

I den internationella klassificeringen av sjukdomar delas dysmenorré i primär (funktionell), sekundär (organisk) och ospecificerad (av okänt ursprung) [5].

Vid primär dysmenoré förekommer ovanstående symtom mot bakgrund av frånvaron av strukturella förändringar (patologier) i könsorganen, vilket bekräftas genom en ultraljudundersökning vid tidpunkten för smärtsam menstruation [6]. Med andra ord, allvarlig smärta under menstruationen inträffar där allt verkar vara normalt och ingenting borde skada.

I modern vetenskap finns det två huvudsynpunkter på detta problem [7,8]:

 • Den första tar hänsyn till rollen som den psykologiska faktorn och den fysiologiska typen av kvinnor som är benägna att primär dysmenorré: dessa är unga flickor av den astheniska typen, med en neurastenisk eller labil-hysteroid personlighetskaraktär. Väntar på början av menstruation kan orsaka dem ångest-neurotiska störningar och en psykogen minskning av smärttröskeln, vilket leder till att även mindre smärta kommer att uppfattas många gånger starkare.
 • En annan synvinkel är baserad på det faktum att ett ökat innehåll av prostaglandiner som EP3 och F2a, biologiskt aktiva substanser som reglerar livmodersammandragningar, dess kärls funktion, intensiteten i känslan av smärta och mycket mer, avslöjas i menstruationsblod. Överdriven produktion av dessa ämnen kan leda till brist på livmoderscirkulation, skarpa spasmer i livmodermusklerna och objektivt starka smärtsamma känslor..

Aktivering av prostaglandinproduktion i livmodern är associerad med de hormonella effekterna av östradiol och progesteron. Det är deras proportionella förhållande, och inte den absoluta nivån, som utlöser eller hämmar produktionen av prostaglandiner.

Med sekundär dysmenorré observerar en kvinnas kropp sjukdomar och strukturella förändringar i könsorganen. De vanligast diagnostiserade sjukdomarna är [9], såsom endometrios; inflammatoriska processer i könsorganen, inflammation i äggledarna, abnormiteter i könsorganen, livmoderfibrer.

Svårighetsgraden av smärta är indelad i 4 grader dysmenorré [10]: mild, måttlig, svår dysmenorré, den maximala graden av dysmenorré.

Enligt läkare åtföljs också den mest uttalade graden av dysmenorré hos 96% av kvinnorna av olika symtom på PMS.

Vad man ska göra för att minska smärta under menstruationen?

I de fall där understrukturen gör ont i magen eller huvudet ska du inte utstå smärtan. Du kan lindra ditt tillstånd och återvinna arbetsförmågan med hjälp av den kunskap som samlats av modern vetenskap.

Symtomatisk terapi - eliminering av smärta vid tidpunkten för utseendet

Utifrån forskares forskning bedömer följande typer av läkemedel effektivt smärta under menstruationen [11]:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID);
 • kombinerade smärtstillande medel som innehåller NSAID i olika proportioner, ett smärtstillande medel, ett svagt psykostimuleringsmedel och ett antispasmodikum, vilket helt eliminerar smärta hos 71% av patienterna;
 • myotropa krampläkemedel.

Som hjälpmedel ska du inte rabattera örtmedicin. I de flesta fall används växtextrakt i tinkturer, komplexa homeopatiska preparat och kosttillskott utformade för att lindra symtomen på dysmenoré. Ofta används extrakt av den sakrala Vitex (Vitex agnus-castus), johannesört (Hypericum perforatum), marjoram (Orīganum majorāna), ängsberg (Pulsatilla pratensis), medicinsk rosmarin (Rosmarinum officinalis), etc..

Arbeta med skäl och förebyggande

Glöm inte att när du lindrar smärta bör du gå till en gynekolog för att identifiera orsaken till symtomen, annars kommer smärtan att återkomma igen i nästa cykel. Det måste komma ihåg att behandlingen av sekundär dysmenorré inkluderar obligatorisk behandling av den underliggande sjukdomen.

Vid primär dysmenorré har fakta om påverkan av livsstil och näring på svårighetsgraden av smärta under menstruationen vetenskapligt bevisats [12]. Enligt resultat från observationer manifesteras symtomen på dysmenorré oftare hos flickor och unga kvinnor, vars arbete är förknippat med neuropsykisk stress eller med en lång statisk hållning under arbetet.

Vetenskapliga studier visar också att kvinnor med symtom på dysmenorré har en brist på vissa vitaminer och mineraler och generellt uttrycks kliniska tecken på hypovitaminos [13]. Därför rekommenderas att vitaminkomplex tas som ett förebyggande åtgärder. Denna förebyggande metod kan rekommenderas för unga flickor med okomplicerad primär dysmenorré som inte vill använda preventivmedel.

Vid primär dysmenorré föreskriver förlossning-gynekologer ganska ofta COC: er (kombinerade orala preventivmedel) [14], som används i preventivmedel under 3-4 månader. Dessa läkemedel minskar mängden blödning under menstruationen genom att kontrollera tillväxten av endometrium och undertrycka ägglossningen. Valet av sådana läkemedel utförs rent individuellt. Vid behov kombineras COC med smärtstillande medel..

 • Beredningsmedel med varierande intensitet i kombinationer (från växtbaserade läkemedel till lugnande medel).
 • Antioxidanter (vitamin E) utformade för att normalisera prostaglandinproduktion.
 • Magnesiumpreparat (magnesiumaskorbat, magnesiumcitrat), som minskar symtomen på uttorkning, liksom lindrar känslan av ångest (till exempel "Magnelis").
 • Ibland förskrivs fytoöstrogener som ett alternativ till hormonersättningsterapi, men de experimentella uppgifterna om detta är motstridiga [15].

Observationer av kvinnor som aktivt och regelbundet besöker gymmet bekräftar att de efter träning under den premenstruella perioden och direkt under menstruationen ofta märker en minskning av smärta [16].

Det är viktigt att förstå att smärta i de tidiga dagarna av menstruationen inte är normen, det kan vara en signal om att det finns mer allvarliga problem. Tillsammans med att lindra symtom med smärtstillande medel är det viktigt att ta hand om din kvinnliga hälsa. Med hjälp av en integrerad strategi kan man nå framgång i behandlingen av denna patologi och avsevärt förbättra livskvaliteten.

Vitaminkomplexläkemedel mot dysmenorré

För att korrigera de smärtsamma symptomen på menstruation med vitaminer och mineraler har ryska forskare utvecklat ett biologiskt aktivt tillskott Cyclovita ®, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Det unika med den vetenskapliga utvecklingen som ingår i vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® bekräftas av patent nr 2 443 422 [17]. Utvecklingen baseras på det faktum att hos kvinnor i åldersgruppen 18–35 år, i olika faser av menstruationscykeln, upptäcks en brist på olika vitaminer och mineraler. Till exempel i en östrogen (follikulär eller proliferativ) fas i menstruationen är en kvinnas kropp särskilt krävande för närvaro av B-vitaminer och zink, och i progesteron (luteal eller sekretorisk) fas är behovet av vitamin A, C, E samt selen och koppar.

CYCLOVITA ® är ett balanserat tvåfasigt vitamin-mineralkomplex, som utvecklades med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp och har två unika kompositioner för varje hälft av menstruationscykeln - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2. Totalt innehåller de:

 • 12 vitaminer: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D3, E, N, PP.
 • 5 mineraler: koppar, zink, jod, selen, mangan.
 • Rutin och lutein.

Komponenterna har unika dosförhållanden som är optimala för I- och II-faserna i menstruationscykeln och är avsedda för användning på lämpliga dagar. Det rekommenderas att ta:

 • CYCLOVITA ® 1 - på dagarna 1–14 i cykeln, 1 tablett per dag med måltider;
 • CYCLOVITA ® 2 - den 15–28: e dagen av cykeln, 1 tablett 2 gånger om dagen.

Kursens längd - 1 månad.

Kontraindikationer för användning är: individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om intag av vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® kan erhållas på den officiella webbplatsen.

* Antalet på det biologiskt aktiva kosttillskottet "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA ®" i register över statsregistrering av Rospotrebnadzor-certifikat är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Ofta kan cyklisk vitaminbehandling rekommenderas för att upprätthålla en regelbunden cykel. Den väljs med hänsyn till kroppens behov i mikronäringsämnen i enlighet med faserna i menstruationscykeln.

Hormonell obalans är en av orsakerna till obehag under menstruationen..

En brist på vitaminer och mineraler i en kvinnas kropp kan leda till hormonell obalans, vilket i sin tur kan bidra till utvecklingen av olika störningar i kvinnliga könsdelar.

Hormoner är inte bara ansvariga för en kvinnas känslomässiga tillstånd och välbefinnande, utan också för hennes utseende. Detta gäller särskilt under menstruationen..

Kursintaget av CYCLOVITA-komplexet hjälper till att minska manifestationerna av PMS, förbättra välbefinnandet under menstruationen, etablera en regelbunden menstruationscykel och har också en gynnsam effekt på ansikts-, hår- och nagelhudens skick.

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,3,4,6,8,9 https://clck.ru/EdXdD
 • 2,10,11,12,14 https://clck.ru/EdXby
 • 5 http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2016/en#/N94
 • 7 https://medintercom.ru/articles/algodismenoreya-pervichnaya-i-vtorichnaya
 • 13 https://clck.ru/EdXcG
 • 15 https://www.nkj.ru/archive/articles/13952/
 • 16 https://clck.ru/EdXcb
 • 17 http://www.freepatent.ru/patents/2443422

I dag har ett antal oberoende laboratorier testsystem för att bestämma vissa vitaminer som är kritiska för en kvinnas blod, såsom folsyra, vitamin B12, vitamin D, samt screening för alla mycket viktiga och giftiga mikroelement som är tillgängliga för bestämning för att kontrollera deras referensvärden.. Tyvärr, även om sådana studier inte är billiga, men om möjligt rekommenderas det att utföra dem före och efter att du tagit vitamin-mineralkomplex.

Smärtsamma perioder: orsaker

Orsaker till ömhet

Varför är månadsvis smärtsam - är denna patologi allvarlig eller är det en normal variant? Tyvärr finns den här funktionen hos de allra flesta kvinnor. Vissa känner från den allra första menstruationen, medan andra plötsligt visas. Orsakerna till smärtsamma perioder är i sådana fall vanligtvis radikalt olika.

Detta fenomen kallas dysmenorré. Smärta uppstår, vanligtvis några timmar före menstruationens början och kvarstår i 2-4 dagar, vilket gradvis försvagas. Ibland förenas de av illamående, kräkningar, depression. Oftast förekommer dysmenorré hos unga flickor under de första tre åren efter menark och kan kvarstå under lång tid.

I en sådan situation bör flickans föräldrar ta henne till en gynekolog för att ta reda på vad som är orsakerna till menstruations ömhet hos flickor och särskilt hennes dotter. För detta kommer en undersökning att genomföras, även med jungfruor är det möjligt, och det är nödvändigt att ha en ultraljud av livmodern och bilagorna. Om allt är utan avvikelser, upptäcks inte anatomiska störningar i utvecklingen av inre och yttre könsorgan - diagnosen låter som "algodismenorea." I detta fall betraktas mycket smärtsamma perioder som en konsekvens av hormonell obalans, nämligen överdriven bildning av prostaglandin i den andra fasen av menstruationscykeln. Detta tillstånd kan förhindras genom att ta orala preventivmedel på vissa dagar av cykeln eller under hela cykeln (relevant om preventivmedel behövs). Ett annat populärt sätt att förbättra välbefinnandet är att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som till exempel innehåller ibuprofen. Det rekommenderas vanligtvis att ta NSAID under menstruationen i 3-4 månader och sedan ta korta pauser där effekten av läkemedelsbehandlingen kan kvarstå.

Sekundär dysmenorré är farligare. Smärtsamma månatliga orsaker kan vara allvarligare. Och ju äldre kvinnan, desto mer kan hon ha sjukdomar som leder till just sådana konsekvenser.

De vanligaste orsakerna till att menstruationen har blivit smärtsam är kronisk endometrit, uterus fibroids och endometrios. Det senare kan till och med vara med mycket unga flickor, det är också en av faktorerna till infertilitet. Dess symptom, förutom smärta under menstruation och överdriven blödning, fläckar före och efter kritiska dagar. Ursprungligen diagnostiserad med ultraljud. Och diagnosen bekräftas under hysteroskopi - en visuell undersökning av livmoderhålet med en speciell optisk enhet. I inte alltför avancerade fall kan orala preventivmedel bidra till att förbättra välbefinnandet, minska blodförlusten och bromsa utvecklingen av patologi. Om de är kontraindicerade förskrivs gestagener.

Endometritis är en inflammation i livmoderslimhinnan. Den akuta formen kan inträffa efter utsläpp av livmodern, förlossning, kirurgisk abort etc. Om behandlingen inte sker i rätt tid blir processen kronisk. Och i detta fall plågas kvinnan inte bara av smärta, utan också intermenstruell urladdning.

Vid livmodermyom kan smärta uppstå inte bara under menstruationen, utan också på andra dagar i cykeln. Detta kan bero på cirkulationsstörningar i den myomatiska noden eller i kompression av angränsande organ.

Och detta är bara en del av de möjliga orsakerna till menstruationssmärta. Endast läkaren kan fastställa den exakta orsaken och förskriva behandling efter undersökning av patienten. Smärta är aldrig normen.

Smärtsamma perioder

Menstruation är en naturlig process som sker varje månad hos kvinnor. Menstruationens början bekräftar att kvinnan har börjat puberteten. Denna process är helt naturlig, och varje kvinna bör acceptera den och vänja sig vid den. Men inte så enkelt. Det händer att en kvinna förväntar sig dessa dagar med skräck, eftersom hon har smärtsamma perioder.

I allmänhet bör menstruationen inte orsaka en kvinna stor besvär. Men smärta under menstruationen är en typ av signal om att något är fel med den kvinnliga kroppen. Orsakerna till smärtsamma perioder bör vara kända för varje kvinna som har uppnått fertil ålder..

Orsaker till smärtsamma perioder

Vad orsakar algodismenorea (smärtsamma perioder)? Utflödet av menstruationsblod och endometrium sker på grund av intensiva sammandragningar av livmodern. När något stör den här processen uppstår smärta under menstruationen. Den mest intensiva smärta kvinnan upplever vanligtvis på den första eller andra dagen av menstruation.

Det vanligaste skälet till att menstruationen är smärtsam är den felaktiga placeringen av livmodern. Det komprimerar nervändarna, vilket bidrar till förekomsten av smärta i korsbenet, nedre delen av ryggen och nedre buken. Detta tillstånd kan vara antingen medfødt eller förvärvas som ett resultat av olika inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna och äggledarna.

Nivån av hormoner i kroppen påverkar också intensiteten av livmodersammandragningar och kvinnans känslighet för smärta. Ofta kännetecknas kvinnor över 30 år av mycket smärtsamma perioder, vilket är en konsekvens av den ökade nivån av det kvinnliga könshormonet - östrogen.

För de rytmiska sammandragningarna av livmodern under menstruationen är specialkemikalier - prostaglandiner - ansvariga. Ju högre nivå, desto oftare och starkare livmodersammandragningar inträffar. Därför uppstår smärtsamma perioder ofta med förhöjda prostaglandiner. Ofta åtföljs smärta också av diarré, illamående, huvudvärk och kvinnors allmänna välbefinnande..

Varför är smärtsamma perioder ännu? Ofta händer detta på grund av nedsatt funktion av binjurarna och sköldkörteln. Men i dessa fall lider kvinnan inte bara av smärta under menstruationen, utan också av premenstruellt syndrom.

Om unga och ännu inte födda kvinnor klagar över mycket smärtsamma perioder kan detta indikera infertilitet.

Orsaken till smärtsamma perioder kan också vara användningen av en kvinnas intrauterin enhet som ett skyddande medel mot oönskad graviditet. Eftersom den intrauterina enheten är en främmande kropp, försöker kroppen ofta att "bli av" med den. Dessutom bidrar spiralen till ökad produktion av livmoderslimhinna hos prostaglandiner..

Smärta under menstruationen är ofta ett symptom på kroniska inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet: inflammation i äggstockarna, endometrios, kolpit, inflammation i äggledarna, etc..

Det händer att algodismenorré orsakas av en genetisk faktor när många i kvinnan drabbades av denna sjukdom.

Symtom på smärtsamma perioder

Algodismenorea är den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Enligt statistik upplevde varje andra kvinna smärta under menstruationen. Dessutom manifesteras ofta smärtsamma perioder inte bara i smärta i buken, korsryggen, korsbenet, men åtföljs också av andra störningar i kroppen: illamående och kräkningar, huvudvärk, irritabilitet, svimning, bensmärta, etc..

Om en kvinna regelbundet har perioder som är smärtsamma, är ofta alla dessa symtom en följd av det faktum att en kvinna tillbringar en månad i väntan i ansträngd förväntan på sina nästa perioder och uppfattar henne som en katastrof som inte kan undvikas. Det vill säga den psykologiska faktorn spelar också en viktig roll.

Vilka symtom bör du rådfråga med en gynekolog?

 • Under menstruationen intensifieras smärtan kraftigt och åtföljs av mycket kraftiga blödningar.
 • Mindre svår smärta under menstruationen än vanligt.
 • Menstruationen åtföljs av feber, frossa, svettningar, vilket kan indikera en inflammatorisk process.
 • Utsläppet är ovanligt, har en skarp lukt och en ovanlig färg. Under urinering känner en kvinna smärta och sveda. Dessa symtom kan indikera en infektion i kroppen..

När man ska ringa ambulans?

 • Svår yrsel, medvetenhetsförlust.
 • Skarp svår smärta i nedre del av buken, som inte tillåter att komma ur sängen.
 • Utseendet i menstruationsblodet av vävnadsdelar i en gråaktig eller silverfärgad färg.
 • Om din period gick under graviditeten.

Diagnos av smärtsamma perioder

För att diagnostisera algodismenorea måste en kvinna svara på en gynekolog på ett antal frågor:

 • Vilken typ av smärta är, hur är de relaterade till menstruation och när börjar de?
 • Lever en kvinna ett aktivt sexliv och hur ofta når hon orgasm?
 • Har hon en regelbunden menstruationscykel??
 • Känner en kvinna smärta under samlag?
 • Vilka metoder använder en kvinna för att förhindra en oönskad graviditet??
 • Har kvinnan inflammatoriska gynekologiska sjukdomar just nu och var de tidigare?
 • Lider en kvinna av infertilitet?

Varje kvinna bör förstå att smärtsamma perioder inte bara är obehagliga upplevelser, utan också bevis på att vissa störningar uppstår i kroppen. Därför är det med algodismenoré nödvändigt att konsultera en läkare som hjälper till att identifiera dess orsak och föreskriva lämplig behandling.

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Menstruationssmärta bör behandlas

Mild smärta under menstruationen förekommer hos cirka 70% av flickor och kvinnor i fertil ålder. Smärtsyndromet som medföljer menstruationen kan ha varierande intensitet. Mild uttryckt smärta, endast lätt obehag, särskilt hos nolliparösa kvinnor, anses vara ett normalt fysiologiskt fenomen.

Men om en kvinna varje månad upplever outhärdlig, svår smärta under menstruationen, åtföljd av diarré, yrsel, svimning, kräkningar och andra symtom som berövar kvinnan hennes förmåga att arbeta, kommer verkligen "kritiska dagar" - detta kallas vanligtvis algomenorré i medicinen. Sådana symtom indikerar att en ung kvinna har olika störningar i det hormonella, vaskulära, reproduktiva, nervösa eller andra kroppssystemet..

Om du fastställer orsakerna till smärtsamma perioder kan behandlingen av dessa störningar avsevärt lindra tillståndet, förbättra toleransen för en sådan naturlig process i en kvinnas kropp som menstruation. I den här artikeln kommer vi att förklara varför flickor och kvinnor har smärtsamma perioder, orsakerna och behandlingen av en sådan kränkning.

Vilka andra symtom kan följa smärtsamma perioder och varför anses det vara en sjukdom??

Inom medicin betraktas mycket smärtsamma perioder som de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen. Vid åldern 13 till 45 år upplever nästan alla kvinnor svagt obehag och smärta den första dagen av menstruationsblödning. Och bara 10% av dem klagar på mycket stark krampande spastisk smärta från livmodersammandragningar, som också kompletteras av följande symtom:

 • 79% av kvinnorna har diarré
 • 84% kräk
 • 13% huvudvärk
 • 23% yrsel
 • 16% besvimning

Det huvudsakliga symtomet med algomenorré är smärta i nedre del av buken, som uppträder på den första dagen av menstruationen eller 12 timmar före dess början, den avtar gradvis med 2-3 dagar, det kan vara värkande, ryckande, syning, ge i rektum, i urinblåsan, också korsryggen kan vara mycket smärtsam. Mot bakgrund av outhärdlig smärta under menstruationen störs en kvinnas psyko-emotionella tillstånd, irritabilitet, dåsighet, depression, sömnlöshet, ångest, svaghet uppträder. Smärtsamma perioder förgiftar kvinnans liv, förväntningarna på ytterligare blödningar påverkar psyket, den känslomässiga livssfären, leder till konflikter i familjen, på jobbet.

Med en mild grad av algomenorré - kortvarig, måttlig smärta under menstruationen leder inte till förlust av arbetsförmåga och aktivitet, kan sådan smärta tolereras utan ytterligare smärtstillande medel, men orsakerna till smärtsamma perioder bör klargöras, eftersom även en mild grad av algomenorré kan fortsätta bli mer uttalad. med mer betydande misshandel. Ibland, efter förlossning, har kvinnor en mild grad av algomenorré och livmodersammandragningar blir inte så smärtsamma, dess ökning under graviditet och minskning efter graviditet försvagar ytterligare spastisk smärta under menstruationen.

Med en genomsnittlig grad - dragande smärta i nedre del av magen kompletteras med allmän svaghet, illamående, frossa, ofta urinering. Störningar av psyko-emotionell karaktär - depression, irritabilitet, intolerans mot skarp lukt och ljud - går också med och arbetskraften reduceras markant. Denna grad av algomenorré behöver redan medicinsk korrigering och orsakerna till smärta bör också klargöras..

I svåra fall åtföljs mycket intensiv smärta i korsryggen och buken av huvudvärk, allmän svaghet, feber, smärta i hjärtat, diarré, takykardi, besvämning och kräkningar. I ett svårt fall av smärtsam menstruation förlorar en kvinna fullständigt sin förmåga att arbeta, vanligtvis förknippas deras antingen med infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar eller medfödda patologier i könsorganen..

De främsta orsakerna till primär smärtsam menstruation hos ungdomar - flickor

Primär algomenorré förekommer med den första menstruationen eller utvecklas inom 3 år efter början av menstruationen. Det förekommer främst i lätt exciterande, känslomässigt instabila flickor med asthenisk kroppsdel, i kombination med premenstruellt syndrom. Beroende på den samtidigt "uppsättningen" av symtom delas de primära smärtsamma perioderna in i:

I detta fall stiger nivån för hormonerna dopamin, adrenalin, noradrenalin, vilket orsakar ett fel i hela hormonella systemet i kroppen. Flickor har förstoppning, allvarlig huvudvärk, kroppstemperatur stiger, hjärtklappning ökar, sömnlöshet uppträder, ben och armar blir blåaktiga i spasm i små kärl, kropp och ansikte blir bleka.

Det kännetecknas av en ökning i nivån av hormonet serotonin i cerebrospinalvätskan. Hos flickor, tvärtom, hjärtfrekvensen minskar, illamående med kräkningar uppträder, kroppstemperatur minskar, mag-tarmstörningar uttrycks av diarré, svullnad i extremiteter och ansikte uppträder ofta, allergiska reaktioner på huden, flickor går upp i vikt.

Moderna studier visar att primära smärtsamma perioder inte är en oberoende sjukdom, utan en manifestation av djupare interna störningar, det vill säga symtom på följande sjukdomar eller avvikelser:

 • Medfödda missbildningar av bindväv

I gynekologisk praxis har det länge fastställts att ungefär 60% av flickorna med primär algomenorré diagnostiseras med genetiskt bestämd bindvävsdysplasi. Förutom smärtsamma perioder uttrycks denna sjukdom av platta fötter, skoliose, närsynthet, åderbråck, nedsatt gastrointestinal funktion.

Detta är en mycket allvarlig sjukdom som förekommer oftare hos flickor med långsträckta lemmar, flexibla leder och brosk. Oftast upptäcks magnesiumbrist under tillväxten av ett barn, vilket kan fastställas genom att genomgå ett biokemiskt blodprov.

 • Sjukdomar i nervsystemet, neurologiska störningar

Hos flickor med tecken på nedsatt smärttröskel, med emotionell instabilitet, med olika psykoser, neuroser och andra neurologiska störningar, förvärras uppfattningen av smärta, så att smärta i menstruationen hos dessa patienter uttalas.

 • Kinks i livmodern anteriort och posteriort, underutveckling av livmodern, missbildningar av livmodern - tvåhorniga livmodern med två håligheter

Utseendet på mycket smärtsamma perioder, på grund av onormala utvecklingen av livmodern, orsakas av ett problematiskt, svårt utflöde av blod under menstruationen från livmoderhulen. Detta provoserar ytterligare livmodersammandragningar och orsakar smärta under menstruationen.

Orsaker till sekundär algomenorré hos kvinnor

Om smärta under menstruationen uppstår hos en kvinna som redan har barn, eller hon är äldre än 30 år, betraktas detta som sekundär algomenorré. Idag händer det hos varje tredje kvinna, oftast i måttlig till svår form, eftersom det minskar arbetsförmågan och förvärras av samtidigt symtom, och också åtföljs av tung menstruation. Förutom smärta i nedre del av buken uppstår smärtsamma perioder med andra symtom, som vanligtvis är uppdelade i flera karakteristiska grupper:

 • Vegetativa symtom - uppblåsthet, kräkningar, illamående, hicka
 • Vegetativa-vaskulära symtom - yrsel, domningar i armar, ben, svimning, hjärtklappning, huvudvärk under menstruationen
 • Psyko-emotionella manifestationer - smakstörning, luktuppfattning, ökad irritabilitet, anorexi, depression
 • Endokrina metaboliska symtom - ökad omotiverad svaghet, ledvärk, klåda i huden, kräkningar

Intensiteten för smärta under menstruationen beror på kvinnans allmänna hälsotillstånd, ålder och relaterade sjukdomar. Om patienten har en metabolisk störning (diabetes mellitus och andra störningar i det endokrina systemet), läggs de endokrina metaboliska manifestationerna till de ytterligare symtomen under menstruationen, i fall av hjärt-kärlsjukdomar kan vegetativa-vaskulära symtom vara mer uttalade, med premenopaus hos kvinnor närmar sig ( se de första tecknen på klimakteriet), sannolikheten för manifestation av psyko-emotionell instabilitet, depressiva symtom ökar.

Ofta upplever kvinnor med sekundär algomenorré smärta under samlag, vilket definitivt inte kan ignoreras och detta är ett brådskande skäl att kontakta en gynekolog för undersökning och behandling. Om de primära smärtsamma perioderna, vars orsaker är förknippade med medfödda avvikelser och patologier, är mycket svåra att behandla, är förekomsten av sekundär algomenorré huvudsakligen förknippad med förvärvade sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, vars behandling måste utföras utan misslyckande, dessa är:

 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsorgan och den medföljande vidhäftningsprocessen i det lilla bäckenet
 • maligna och godartade (polypper) tumörer i livmodern och bihang
 • åderbråck i bukhålan, i bäckenorganen
 • endometrios
 • bäckenneurit

Hos kvinnor över 30 år kan utseendet på mycket svår smärta under menstruationen också orsakas av följande orsaker, provocerande faktorer:

 • medel för intrauterin preventivmedel
 • konsekvenserna av ofta medicinska aborter, andra intrauterina ingripanden, på grund av cicatricial förträngning av livmoderhalsen
 • livmoderhängen, födelsekomplikationer eller komplikationer efter kejsarsnitt
 • mental och fysisk trötthet, konstant stress, kränkning av vila och arbete

Varför ska smärtsam menstruation behandlas??

Med tanke på ovanstående bör det förstås att den naturliga fysiologiska funktionen - menstruation, inte bör orsaka en allvarlig generell sjukdom hos en kvinna, beröva henne sin arbetsförmåga. För att minska menstruationssmärtan bör behandlingen inte bestå av anestesi utan att eliminera orsakerna till detta fenomen. Hoppas att detta kan förändras, till exempel med ett barns födelse, det är givetvis möjligt, men om detta inte händer, särskilt om kvinnan har smärtsamma perioder efter barnens födelse, bör du konsultera en gynekolog för att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen.

 • Det är inte bara fysiskt svårt att tolerera smärta, utan också mycket skadligt för nervsystemet, och regelbunden användning av NSAID och smärtstillande medel eliminerar inte orsaken till smärtsamma perioder, dessutom väntar kroppen dem och smärtstillande medel har ett antal biverkningar.
 • Utseendet på mycket smärtsamma perioder är en indikator på att någon form av funktionsfel inträffar i kroppen, en sjukdom, det är ett uppmaning till det faktum att det är nödvändigt att hitta orsaken till den bristfälliga reaktionen i kroppen på den naturliga processen.

Du kan och bör behandla smärtsamma perioder. För mer information om hur man minskar smärta under menstruationen, läs vår nästa artikel. För att bestämma orsaken till primär algomenorré undersöks en gynekolog, tester av hormonstatus, ultraljudsundersökningar i bäcken och flickan bör också undersökas av en neurolog, osteopat, psykoterapeut. Med sekundär algomenorré utförs också hormonell undersökning, ultraljud, diagnostisk laparoskopi, diagnostisk curettage.

En kvinna eller tjej med smärtsamma perioder bör föra en dagbok över observationer, en menstruationskalender för att i detalj beskriva känslorna, mängden utskrivning, cykelns varaktighet och blödningens varaktighet, alla symptom som uppträder under menstruationen för att sedan hjälpa läkaren att fastställa orsaken och valet av behandlingsmetod.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är anovulatorisk cykel, skäl, hur man bestämmer behandlingen

Till och med en perfekt frisk kvinna har ibland menstruations oregelbundenheter. Speciellt ofta inträffar avvikelser under puberteten samt efter början av klimakteriet....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Spotting i mitten av cykeln

Det reproduktiva systemet i kvinnors kropp är det mest bräckliga. De mest mindre avbrotten i hormonbalansen känner sig själva av olika symtom. Brunt urladdning i mitten av cykeln är ett av symtomen....