Menstruationssmärta - hur man kan bli av med dem

Ansvarsfrihet

Menstruationskramper är smärtsamma upplevelser av varierande intensitet. Dessutom indikerar smärta på kritiska dagar inte alltid någon patologi. Mycket ofta är måttlig smärta under menstruationen förknippad med en naturlig sammandragning av livmodermusklerna. Men om obehaget är så starkt att det bryter mot det vanliga sättet att leva, är det bättre att undersökas av en gynekolog för att ta reda på dess orsak.

Menstruationssmärta - normal eller patologisk

Smärtsam menstruation anses inte vara en patologi om de inte är förknippade med någon sjukdom. Mycket ofta gör ont i magen under kritiska dagar under de första två åren efter den första menstruationens början. Under denna tid normaliseras cykeln och vanligtvis försvinner smärtan. Oftast försvinner smärta under menstruationen efter den första födelsen på grund av de förändringar som har skett i den kvinnliga kroppen.

Men om smärtan under menstruationen är mycket stark och förvärrar kvinnans allmänna tillstånd avsevärt, betraktas detta som en patologi. Orsakerna är olika störningar i reproduktionssystemets organ. Och de bör diagnostiseras för att bota den underliggande sjukdomen och som ett resultat bli av med smärta under menstruationen.

Symtom på smärta

Arten av smärta under menstruationen kan vara annorlunda: dra, brista eller krampa. Vid akut smärta, som tydligt anses vara patologisk, kan yrsel, kräkningar och diarré dessutom uppstå. I svåra fall observeras besvämning.

Primära menstruationsvärk som inte är patologiska uppträder vanligtvis vid början av den första menstruationen. Ibland kan de dyka upp under de första ett och ett halvt åren efter uppkomsten. Enligt statistik observeras smärta oftare hos flickor i asthenisk kropp med liten kroppsvikt.

Smärta känner sig i regel cirka 12 timmar före menstruationens början. Gradvis kan styrken öka och förblir på samma nivå i upp till 2 dagar. Efter detta avtar smärtan och i slutet av menstruationen försvinner helt.

Typer av menstruationsvärk

Menstruationssmärta i enlighet med medicinsk terminologi kallas "dysmenorrhea".

Klassificera smärtsam menstruation enligt följande:

 • Primär eller funktionell dysmenorré. Det är inte förknippat med någon sjukdom och har fysiologiska orsaker. Smärta kan försvinna på grund av förändringar i flickans kropp när hon blir äldre.
 • Sekundär eller förvärvad dysmenorré. Det är förknippat med olika patologier i organen i det reproduktiva systemet eller sjukdomar i andra organ och system. Som regel förekommer denna typ av smärtsam menstruation hos kvinnor äldre än 30 år..

Dessutom klassificeras smärta efter styrkan i deras manifestation i enlighet med tidsperioden:

Om smärtorna bibehåller sin intensitet på samma nivå kallas dysmenorré kompenserad.

Om smärtan intensifieras varje år kallas dysmenorré dekompenserad.

Enligt intensiteten i manifestationen av smärta, skiljer sig 4 grader av dysmenorré:

 • Med noll grad uppstår subtil mild smärta i buken, för att ta bort som du inte behöver ta smärtstillande medel.
 • I den första graden observeras måttlig men acceptabel smärta. De kan åtföljas av mild depression och huvudvärk. Ibland uppstår en matsmältningsstörning. Detta smärtsyndrom lindras lätt av smärtstillande medel..
 • I den andra graden inträffar svår menstruationssmärta. Mycket ofta åtföljs av illamående och yrsel. Mot bakgrund av ett försämrat tillstånd kan allmän svaghet och irritabilitet uppstå. Sjukdomen kan kvarstå under lång tid. Med smärtstillande medel och lugnande medel kan du förbättra ditt välbefinnande avsevärt..
 • Med den tredje graden inträffar mycket svår smärta. Som regel känner de sig redan 2-3 dagar före menstruationens början, kvarstår med varierande intensitet till slutet av menstruationen. Mot denna bakgrund kan kroppstemperaturen stiga och allvarlig huvudvärk uppstår, vilket kan orsaka kräkningar och takykardi. Under denna period blir kvinnan obearbetbar. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet med konventionella smärtstillande medel..

Orsaker till smärta under menstruationen

Orsakerna till smärta under menstruationen kan vara mycket olika. För att ta reda på vad som orsakade smärtsyndromet är det nödvändigt att genomgå en undersökning på en medicinsk institution. Om den fysiologiska karaktären av smärtan bekräftas kommer läkaren att ge kvinnan rekommendationer som minskar intensiteten hos smärtsyndromet. Om smärtan orsakas av patologiska processer förskrivs undersökning och behandling..

Primär dysmenorré

Primär dysmenorré är en följd av olika psykologiska och fysiologiska störningar.

Tilldela de viktigaste grupperna av skäl till dess utveckling:

 • Mekanisk. Smärta orsakas av svårigheter i utflödet av menstruationsblod på grund av olika avvikelser i livmodern.
 • Endokrin. Smärta provocerar en kränkning av syntesen av prostaglandiner, vilket leder till smärtsamma sammandragningar av livmodern.
 • Konstitutionell. Smärtsyndrom är förknippat med dålig utveckling av muskelstrukturer..
 • Neuropsychogenic. Obehag utvecklas på grund av en minskning av tröskeln för känslighet..

Sekundär dysmenorré

Sekundär dysmenorré utvecklas mot bakgrund av olika sjukdomar. Som regel diagnostiseras en sådan patologi hos kvinnor i åldern 25-35 år..

Följande patologier anses vara de främsta orsakerna till smärta under menstruationen:

 • endometrios I detta fall uppträder dragsmärta och inflammatoriska processer kan utvecklas i bäckenområdet.
 • Myom. Patologi är förknippat med uppkomsten av en godartad tumör i livmoderns muskelskikt. Mycket ofta orsakas denna sjukdom av användning av kombinerade orala preventivmedel. Ibland är orsaken till livmodervibrer ofta födsel.
 • Inflammatoriska sjukdomar. De vanligaste orsakerna till smärta under menstruationen är salpingit och endometrit. Oskyddat sexuellt samlag eller kirurgiska operationer i livmodern och bilagor kan provocera sådana sjukdomar..
 • Vidhäftande processer. Som regel förekommer sådana patologier mot bakgrund av utvecklingen av kroniska inflammatoriska sjukdomar eller efter kirurgiska ingrepp.

Hur man minskar svår smärta under menstruationen

Rusa inte om du får svår smärta under menstruationen, ta några mediciner. Det finns många andra effektiva sätt att förbättra ditt tillstånd. Värme hjälper till att snabbt lindra menstruationskramper, men det är absolut nödvändigt att ha förtroende för att dysmenorré inte är förknippat med någon sjukdom. Det slappnar av musklerna väl med en varm dusch, värmepad eller ett badkar. Varaktigheten för termiska procedurer bör inte överstiga 15 minuter.

Andra metoder anses vara effektiva:

 • Massage. Det rekommenderas att massera nedre del av buken i en cirkelrörelse medurs. Trycket på bukhålan bör vara måttligt.
 • Embryo Pose. Du måste ligga ner och dra benen mot magen. I detta läge slappnar kroppen automatiskt av, vilket minskar menstruationssmärtan..
 • Fysiska övningar. Det rekommenderas att när svår menstruationssmärta inträffar, sitta ner flera gånger. Användbar övning: sitter på benen, de måste långsamt minskas och höjas.

Dessutom rekommenderar experter en speciell diet för smärtsam menstruation. En vecka före menstruationens början bör du överge skräpmat. Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av frukt och grönsaker, vilket bidrar till uppkomsten av jäsningsprocesser i tarmen, vilket innebär att de kan öka menstruationssmärtan.

Det rekommenderas att inkludera så många grönsakssaft som möjligt i kosten. Dessutom kan du ta vitaminkomplex. Det bör komma ihåg att rökning och missbruk av alkohol kan öka menstruationssmärtan..

Avkoppling, andningsövningar och en positiv attityd kan påverka det känslomässiga tillståndet och lindra menstruationssmärtan. Sådana tekniker kan distrahera från smärta och stabilisera tillståndet utan att använda några mediciner. Det rekommenderas att du fortsätter att göra dina favorit saker, kommunicera på Internet, läsa böcker, tidskrifter eller titta på intressanta filmer.

Om orsaken till smärta under menstruationen är sekundär dysmenorré, är det, utöver smärtlindring, nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen.

Piller för smärta under menstruationen

Som regel kan läkemedel snabbt eliminera menstruationssmärta. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Nimesulide, Nise, Ketonal) och smärtstillande medel (Analgin, Pentalgin, Paracetamol) anses vara effektiva. Men man bör komma ihåg att dessa grupper av läkemedel kan ha en negativ effekt på mag-tarmkanalen. Därför, om det finns patologier i matsmältningssystemet, måste dessa läkemedel tas med försiktighet.

Du kan lindra magkramper med menstruationsvärk med krampläkemedel - No-shpa, Spazmalgon. Ofta är ökad smärta under menstruationen förknippad med överexcitation av nervsystemet. Konventionella lugnande medel hjälper till att stabilisera staten, den mest använda valerian.

Vid långvarig menstruationssmärta rekommenderas att du först konsulterar din läkare om att ta vissa mediciner. Det finns en annan grupp läkemedel som effektivt kan minska smärta under menstruationen. Dessa är orala preventivmedel. Mottagande av hormonella preventivmedel kan utföras strikt enligt föreskrift av läkaren. Denna typ av medicinering gör att du kan återställa den hormonella bakgrunden, vilket innebär försvagning av menstruationsvärk.

Det är tillrådligt att vägra att använda potenta läkemedel, till exempel Ketanov, för menstruationssmärta. Detta kraftfulla botemedel föreskrivs vanligtvis efter operationen. Dessutom ska du inte dricka fler tabletter än vad som krävs. Först måste du dricka en tablett och vänta en viss tid. Endast om menstruationsvärkarna inte har minskat, är det tillåtet att ta p-piller igen. Men samtidigt måste man se till att inte överskrida den tillåtna dagliga dosen. Drick tablettberedningarna med minst ett glas vatten. I detta fall kommer läkemedlet att lösas upp snabbare och börja fungera..

Behandling med folkrättsmedel

Bland folkläkemedel för att eliminera menstruationssmärta i första hand är läkande örtte, kännetecknad av en lugnande effekt. För att förbereda dem kan du använda citronmelisse, hallon, kamomill, körsbär, nässlor och många andra naturliga produkter. Allt läkande te med en lugnande effekt rekommenderas att dricka i varm form. I avsaknad av allergiska reaktioner kan honung tillsättas drycker för att förbättra smaken..

Följande infusioner och avkok är effektiva för att lindra smärta under menstruationen:

 • Från hallonblad. Tre matskedar löv hälls med ett glas kokande vatten och insisterade en kvarts timme. Det rekommenderas att ta infusionen i små läppar hela dagen.
 • Från roten till elecampane. En tesked av produkten hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i en timme. Du måste ta en infusion av 1 matsked 3 gånger om dagen.
 • Från barken i viburnum. 4 matskedar krossad bark ska hällas med ett glas vatten och kokas i 30 minuter, och sedan sila. Det rekommenderas att ta ett avkok 3 gånger om dagen i en matsked före måltiderna.
 • Från hästsvans. En tesked gräs hälls i 300 ml kokande vatten och insisterade i en timme. Det rekommenderas att använda en infusion på 50 ml ungefär varje timme. Intervallet ökar när smärtan avtar.

Gynekologs råd

Gynekologer rekommenderar att konsultera en läkare med svår, outhärdlig menstruationssmärta som varar mer än en dag.

Dessutom bör undersökningen genomföras i andra fall, nämligen:

 • Om menstruationssmärta åtföljs av kraftiga blödningar, under vilka blodproppar frigörs.
 • Om tillståndet inte förbättras när du tar smärtstillande medel.

Förebyggande av menstruationssmärta är för det första normaliseringen av livsstilen. Detta kommer att minska intensiteten av smärta under menstruationen och i framtiden hjälper till att bli helt av med obehagliga symtom under kritiska dagar..

Det är mycket viktigt att ge upp dåliga vanor, som att dricka alkohol, droger, röka. Det är viktigt att balansera din diet. Menyn bör ha så få kryddig och kryddig mat som möjligt. Minimera kaffeförbrukningen.

Dessutom rekommenderas det att ha ett regelbundet sexliv. Det bör förstås att positiva känslor är en viktig faktor för att lindra menstruationssmärta. Stress och hypotermi bör undvikas. Mot denna bakgrund kan olika inflammatoriska processer utvecklas. Att förbättra hälsan och minimera menstruationssmärta hjälper regelbunden fysisk aktivitet. Även med en tung belastning måste du hitta tid för sport. Ett mycket användbart tidsfördriv är simning, dans, löpning, yoga.

Gynekologer rekommenderar att definitivt diagnostisera orsakerna till dysmenorré.

Dessutom leder menstruationssmärta alltid till psykologiska störningar. Kvinnor upplever ofta depression och neuros, vilket avsevärt försämrar livskvaliteten.

Effektiva sätt att minska smärta under menstruationen

Få kvinnor kan skryta med brist på smärta och obehag under menstruationen. Smärta kan vara knappt märkbar eller mycket stark. Typisk lokalisering av dysmenoré är nedre buken, nedre delen av ryggen och ljumsken. Många kvinnor klagar dessutom på migrän, tunga ben, diarré och illamående. Ett stort antal obehagliga symptom minskar livskvaliteten, irriterar och oroar. Varje månad måste kvinnor tåla alla dessa plågor utan att tänka på att smärta kan lindras och inte nödvändigtvis med piller. Artikeln kommer att räkna ut hur man kan bli av med buksmärta med menstruation på säkra sätt..

Varför smärta uppstår

Menstruationscykeln åtföljs av produktion av prostaglandin, vilket provocerar uterus sammandragningar. Det är på grund av detta att en kvinna känner smärta under menstruationen. Läkare skiljer två huvudorsaker till smärtsamma perioder:

 1. Primär dysmenorré (algodismenorrhea).
 2. Sekundär dysmenorré.

Primär algodismenorea ingår hos tonårsflickor och kvinnor under 35 år. I kroppen inträffar hormonella förändringar som är förknippade med den aktiva produktionen av prostaglandin. Av detta skäl finns krampande smärta i nedre del av buken, ångest, stress. Hos ungdomar är symtomen allvarliga.

De viktigaste tecknen på primär algodismenorea:

 • Migrän huvudvärk;
 • Diarré eller förstoppning;
 • Smärta med samma intensitet, som är närvarande under hela cykeln.

De viktigaste symtomen är illamående och kräkningar, liksom svimning. Om en kvinna inte har allvarliga hälsoproblem försvinner obehag efter förlossningen. Med dysmenoré är det bättre att se en läkare för att utesluta patologier av gynekologisk ursprung.

Sekundär algodismenorré diagnostiseras hos vuxna patienter över 35 år. Det förekommer i inflammatoriska processer och patologier i bäckenorganen. Endometrios, myoma, polypper, bäckenneurit, vidhäftningar, närvaron av en intrauterin anordning är de viktigaste skyldigheterna till smärtsam menstruation och intensiv blödning.

Andra orsaker till obehag:

 1. Obalanserad kost.
 2. Hormonell obalans.
 3. Kalcium- och magnesiumbrist.
 4. Födelsekontroll intrauterin enhet.
 5. Födelse, abort.
 6. Överdriven känslighet för förändringar i kroppen.
 7. Ärftlighet.
 8. Nervös instabilitet.
 9. Patologiskt läge för livmodern.

Flickor med sekundär algodismenorré har en minskad libido, det är missnöje med samlag, depression, depression, mentala avvikelser. Om samtidiga patologier botas i tid kan smärtan helt försvinna. Unga, friska kvinnor behöver en noggrannare undersökning.

I fall där gynekologiska sjukdomar saknas, men obehag i form av kramp och smärta kvarstår, är det nödvändigt att konsultera en läkare för att identifiera ytterligare problem i kroppen. Vid kraftig blödning, migrän, illamående rekommenderas patienten att genomgå en ultraljudsundersökning och ta test för att hitta en metod för behandling av algodismenorea.

Hur man lindrar smärta under menstruationen

Det finns många sätt att bli av med menstruationssmärta. Du kan bara använda dem om det inte finns några sjukdomar som kräver behandling. Låt oss överväga mer effektiva metoder som kan minska smärta och förhindra det.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra buksmärta under menstruation och andra obehag rekommenderas att följa flera regler:

 • Överkyl inte, eftersom det orsakar inflammation i bäckenorganen, som stör cykeln och orsakar dysmenorré;
 • Ät på ett balanserat sätt - du måste äta mindre mjöl, stekt och kött och också eliminera läsk. Det är bättre att äta mat tillagad i ugnen eller ångad;
 • Vägrar dåliga vanor, gå in för sport - ge träning en halvtimme om dagen. Det är lämpligt att fokusera på yoga, aerobics, dans, simning, boxning. Att gå i frisk luft är mycket användbart, särskilt på morgonen. Yoga återställer hormonbalansen, lindrar nervspänningar, förbättrar funktionen av endokrina organ. Om du regelbundet engagerar dig kan du dra åt musklerna i perineum och öka deras elasticitet, så att smärtan minskar;
 • Besök fysioterapi - elektrofores med novokain hjälper mycket bra. De gör det i området med solar plexus, kursen är 6-7 sessioner och den slutar innan menstruationens början;
 • Gå för en massage - regelbundna sessioner läkar hela kroppen, eliminerar stress, utlöser ämnesomsättning;
 • Ta vitaminer - kvinnor behöver kalcium, vitamin E och B, du kan dricka Magne B6 eller Supradin. Komplex tar kurser och tar sedan en paus;
 • Drick mer rent, stille vatten - den dagliga dosen är 2 liter;
 • Gå till badet - ångbadet minskar stresshormonets nivå, slappnar av, påskyndar ämnesomsättningen, lindrar stress och förbättrar blodcirkulationen.
 • Utför Kegel-övningen - tack vare sådan gymnastik kan du öka ton och elasticitet i musklerna i slidan samt förbättra blodcirkulationen i reproduktionsorganen. Kontraindikationer inkluderar onkologi och svår blödning;
 • Drick morot och rödbetor juice;
 • Uteslut choklad, kaffe och te - före menstruationen är det bättre att vägra dessa produkter och en stor mängd salt.

Genom att följa ovanstående rekommendationer kan du inte bara minska smärta utan också förbättra den allmänna hälsan.

Åtgärder utan drog

Svår smärta stör i hög grad normalt liv, så du måste bli av med den omedelbart. Kvinnor som vägrar att ta mediciner kan använda enkla rekommendationer som eliminerar de första tecknen på smärta:

 1. Ta "embryonposen" - ligga på din sida och krulla upp. I detta läge reduceras obehag.
 2. Andas in med magen - ligga på ryggen, lägg boken på magen, andas in långsamt, lyft boken med magen. När du har nått topppunkten, ta en kort paus på några sekunder vid inandning. Övningen upprepas i 2-10 minuter.
 3. En varm eller kall värmedyna hjälper till att minska smärtan. Vid kraftig blödning placeras en isvärmare eller en flaska kall vätska på magen. På grund av detta smalnar kärlen, och smärtan minskar. Värmdynan bör inte hållas högst 20 sekunder, sedan tas den bort för samma tid och proceduren upprepas. På dagen kan kompresser göras högst 15-25 minuter, eftersom överdriven exponering för kyla orsakar inflammation. En varm värmdyna används för knappa utsöndringar för att utvidga blodkärlen och underlätta utmattning av endometri. För att inte orsaka blödning är det bättre att begränsa den termiska effekten till 15 minuter.
 4. Fortfarande vatten hjälper fortfarande med citronsaft. Du kan bara äta en fjärdedel av frukten, dricka den med vatten och på en halvtimme kommer smärtan att försvinna.
 5. Varmt bad - vatten lugnar, lindrar stress. Du kan simma i poolen, sedan klä dig varmt och koppla av i ett par timmar. Det är lämpligt att lägga havssalt i vattnet och sitta i det i 15-20 minuter.
 6. Andningsövningar, avkoppling, gör saker du älskar - för att förbättra ditt känslomässiga tillstånd och bli distraherad kan du läsa en bok, spela ett spel, träffa vänner, koppla av med lugn musik.
 7. Användning av eteriska oljor - före menstruation och under de första dagarna kan olika oljor gnides in i nedre del av buken och i sakralregionen. En blandning av dessa oljor passar bäst: 50 ml johannesört, 5 droppar ryllik, 5 droppar marjoram och 4 droppar klary salvia. Gnid oljor 2 gånger om dagen.
 8. Det är tillrådligt att massera på korsryggen - lägg en tennisboll i två strumpor, ligga på ryggen, lägg bollarna så att de är i nivå med ribborna på båda sidorna av ryggraden. Tryck dem försiktigt och rulla musklerna. På ryggen i nedre delen av ryggen finns det punkter för smärtlindring som utarbetas under massage.
 9. Lätt massage av buken - massera det smärtsamma området med handen medurs.
 10. Ät rätt - du kan inte äta mycket mjöl, mejeriprodukter och köttprodukter. Drick mer grönsakssaft, ät bär. Det är bättre att ge upp rökning och alkohol, du kan också göra en fasta dag dagen före förordningen.

förberedelser

Användningen av läkemedel är lämplig för de kvinnor som föredrar traditionell medicin.

Innan du dricker några piller måste du konsultera en läkare och bekanta dig med kontraindikationer. Om dysmenoré orsakas av patologi, kommer smärtstillande medel bara att lindra symtomen, och tillståndet kommer att fortsätta att förvärras.

Sådana läkemedel hjälper till att lindra smärta ett tag:

 • OTC-läkemedel (NSAID) - denna kategori avser icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Du kan ta Ibuprofen, Ketonal, Indometacin, Nimesulide eller Ketoprofen. Mediciner minskar prostaglandinproduktionen, vilket minskar livmodersammandragningar. Nackdelarna med denna behandling inkluderar en kort varaktighet av handlingen, ungefär 4 timmar, och de behöver inte tas längre än 5 dagar i rad. Sådana läkemedel påverkar negativt slemhinnan i matsmältningsorganen, vilket ibland orsakar blödning;
 • Krampläkemedel som minskar spänningar i livmodern, eliminerar smärta. Du kan dricka Spazmalgon, No-shpu, Drotaverin, Baralgin, Papaverin. Kontraindikationer: njur- och leversvikt, ökat intraokulärt tryck, arteriell hypertoni. Ett plus är möjligheten att använda under graviditet;
 • Smärtstillande medel för menstruation - du kan ta Pentalgin eller Analgin. Analoger inkluderar Rapidol och Andipal. Kontraindikationer: kränkning av blodbildande funktioner;
 • Lugnande - om smärta under menstruationen orsakas av emotionell instabilitet, depression eller irritabilitet, kommer lugnande medel att hjälpa. Patienter ordineras Valerian, Corvaldin, Gidazepam, Trioxazine, Relanium..

I fall där algodismenorré orsakas av hormonell obalans föreskriver läkaren orala preventivmedel, vilket minskar mängden blodutflöde, tar bort smärta och normaliserar den hormonella bakgrunden. Sådana medel inkluderar Yarina, Diane-35 och analoger Mikrolut, Triziston, Ovidon, Anteovin.

Prevensionsmetoder för terapi inkluderar också vaginalringen, intrauterin anordning och preventivmedel. Du kan köpa dem på alla apotek, men de används först efter att ha konsulterat en läkare. Hembehandling är tillåten om det inte finns några patologiska och hormonella störningar.

injektioner

Svår smärta kommer att lindras genom injektioner, som påbörjar åtgärden efter bara 20 minuter. Nästan alla krampläkemedel och NSAID för menstruationssmärta finns i form av lösningar. Dessa inkluderar No-shpa, Ketonal och Papaverin. De används oftast i praktiken, mindre vanligt använda Diclofenac, Midokalm, Ibuprofen och Baralgin. Om patienten har mycket svår smärta som påverkar medvetandet, föreskriver läkare opium smärtstillande medel. Sådana injektioner kan endast ges på ett sjukhus.

Folkterapi

Healers och healers erbjuder många folkläkemedel som snabbt kan lindra smärta under menstruationen. De mest aktiva örterna inkluderar:

 1. Melissa är en användbar ört för kvinnors hälsa, som normaliserar cykeln, eliminerar sömnlöshet och irritabilitet och hjälper till att bli gravid. Brygg det som vanligt te och drick 2-3 gånger om dagen..
 2. Hallonblad - du måste dricka te med huvudvärk, yrsel, feber. För att ta en drink måste du ta 3 tsk blad, hälla 250 mg kokande vatten, insistera 15 minuter och ta 50 ml under hela dagen i små läppar.
 3. Oregano - eliminerar smärta och diarré. Infusionen bereds på följande sätt: vi tar en matsked råvaror, häll 250 ml kokande vatten, insisterar 15 minuter och dricker ett glas infusion under dagen och delar det 3 gånger en halvtimme innan du äter.
 4. Viburnum bark - ta 1 matsked bark, häll 250 ml kokande vatten och låt stå i 20 minuter. Läkemedlet konsumeras i 2 matskedar högst 2 dagar i rad;
 5. Hästsvans - lindrar inflammation, läker sår, har diuretiska egenskaper, stärker kroppen, hjälper till med överflödiga regler. För matlagning måste du ta en matsked råvaror, häll 300 ml kokande vatten, insistera 60 minuter, ta 50 ml per timme. Om smärtan avtar ökar administrationsintervallet;
 6. Elecampane rot - förbättrar hormonella nivåer, används som smärtstillande. Ta 1 tsk hackad rot, häll 250 ml kokande vatten, insistera i en timme, ta 1 msk 3 gånger om dagen;
 7. Kamomill - en växt stärker immunförsvaret, lugnar och kamomillolja minskar smärtan;
 8. Samling av johannesört, kalendula, tinwort av moderwort. Verktyget eliminerar effektivt obehag under klimakteriet och används också för att minska intensiteten av smärta när menstruationen är borta. För att förbereda infusionen måste du ta en matsked av johannesört och kalendula, häll 500 ml kokande vatten, vänta på kylning och tillsätt 2 matskedar tinktur av moderwort. Läkemedlet tas två dagar innan symptomen på PMS uppträder. Terapiförloppet är 4-5 dagar;
 9. Lugna kollektion - blanda samma mängd ekbark, johannesört och valerian. Infusion bryggs i en termos och lämnas över natten. Ta uppsamlingen 2 dagar före menstruationens början, 1 glas per dag tills regleringens slut. Du kan också ta mynta, hallon, catnip och laga mat på liknande sätt;
 10. Sammansättning för blödning - riv 2 delar av fågelns högländare och 1 del av stammen av vattenpeppar. Koka 800 ml vatten, tillsätt råmaterial, koka i 3 minuter, sil. Ett glas dryck drickas per dag (var tredje timme) och delar upp det i lika stora delar;
 11. Sammansättning för att minska smärta och blödning - ta 1 matsked ekbark, johannesört och kamomill, häll 500 ml kokande vatten, låt stå i 2 timmar, dricka 2 koppar en gång om dagen;

Att lindra menstruationssmärta är möjligt hemma utan piller. Läkemedels örter har en mild effekt på kroppen och orsakar inte biverkningar. Tillsammans med detta kan du äta bananer, druvor, aprikoser, sesamfrön, grodd vete, kli från vete, solrosfrön och pumpor. Recept för smärtlindring används endast efter att ha konsulterat en läkare..

övningar

En uppsättning övningar för att lindra smärta används i fall där det inte finns illamående, kräkningar, medvetenhetsförlust. Gymnastik aktiverar produktionen av endorfiner - hormoner som lindrar smärta.

 • Ligg på ryggen, böj knäna, placera lite, fötter på golvet, händerna ska ligga längs kroppen, handflatorna ner. Lyft och sänk långsamt upp bäckenet cirka 20 gånger i 3 uppsättningar;
 • Sitt på fitballen, sprid benen bred, sätt dig ner. Gör cirkulära rörelser av bäckenet växelvis till höger och vänster;
 • Ligg på ryggen, lyft benen 90 grader, vaken i detta läge i 4-6 minuter;
 • Ligga på magen med ansiktet nedåt, föra ihop fötterna, räta ut knäna, handflatorna i axelbredden isär, vila händerna på golvet och lyft långsamt överkroppen. Försök att hålla pubarna från golvet. Stanna i detta läge i 30 sekunder, återgå till startpositionen;
 • Stå med händerna axelbredd isär, röra först med händerna till ena foten och sedan till den andra. Upprepa 10 gånger;
 • Ligg på ryggen, imitera cykling med fötterna;
 • Stå på dina fötter, händerna framför bröstet i slottet. Med ditt högra knä, tryck på vänster armbåge och vice versa, upprepa 10 gånger;
 • Ligga på magen, vila händerna på golvet, lyft långsamt upp bröstet, böj så mycket som möjligt;
 • Stå på armbågar och knän, sänk ner huvudet, böj ryggen. Läget är fast i 10 sekunder.
 • Ligg på ryggen, böj knäna, vila på fötterna, böj magen upp, långsamt nedre ryggen.

Fysisk aktivitet hjälper till att ta bort smärta och obehag under menstruationen. Att göra sport är inte tillrådligt för blödning och obehag.

Slutsats

Menstruationssmärta orsakar många problem för kvinnor, det finns ett stort antal sätt att bli av med det, men de är effektiva om det inte finns några samtidiga sjukdomar. Innan du använder någon metod för att minska smärta, rekommenderas det att besöka en gynekolog och diskutera med honom alla spännande frågor.

Hur man kan bli av med smärta under menstruationen - de bästa smärtstillande läkemedlen. Tabletter och metoder för svår menstruationssmärta

Det är känt att cirka 70% av kvinnorna upplever menstruationsbesvär, cykelstörningar och dålig hälsa. Obehagliga känslor kan uppstå i huvudet, livmodern eller ryggen. För att bli av med syndromet måste du veta vad du ska göra för att behandla ett patologiskt tillstånd.

Mensvärk

Tvinga kvinnor att ändra det normala, vanliga sättet att leva smärta under menstruationen. Ofta vet människor inte hur man kan bli av med dem för att lugna dem. Syndromet kan förekomma i olika delar av kroppen. Påverka dess utveckling kan orsakas av:

 • reproduktionssystem för kvinnor;
 • ländrygg.
 • Magvärk under menstruationen

  Det finns flera orsaker till att nedre del av magen gör ont vid menstruation:

  Hormonella förändringar. En ökning av koncentrationen av prostaglandiner provoserar livmodersammandragningar. Dessutom, ju mer av dessa element i hormonuppsättningen, desto mer intensivt organet rör sig, desto ont i nedre buken.

 • Ovanlig position för livmodern. Detta organ kan avböjas bakåt och sätta tryck på nervändarna. Om en tonåring, flicka eller kvinna har en sådan livmodersituation kommer hon att uppleva obehag.
 • Livmodersammandragningar. Menstruationsperioden kännetecknas av en förändring i endometrium. Använda celler måste lämna kroppen. För detta tillhandahålls det för deras utstötning med sammandragningar av mjuka muskler. Processen kan orsaka smärta..
 • Låg ryggsmärta under menstruationen

  De viktigaste skälen för att förklara varför korsryggen gör ont under menstruationen är:

  Tryck på nervrötterna genom att böja livmodern tillbaka.

 • Infektioner av venerisk natur, som åtföljs av inflammatoriska processer.
 • Ökat tryck på ryggraden och ländryggsmusklerna förknippade med en funktionsfel i förhållandet vatten och salt, åtföljt av en ökning av kroppsvikt.
 • Uppstår i livmoderhålet efter tidigare vidhäftningar som förhindrar utsöndring av tiden.
 • Reningsprocessen från föråldrade slemhinnor, som består i starka sammandragningar av organet, irritation av nervändarna.
 • Menstrual huvudvärk

  Ibland får flickor huvudvärk under menstruationen eller under PMS. Besvärets beskaffenhet är stark, pulserande. Detta symptom förklaras av den minskade och skarpa expansionen av hjärnans kärl. Huvudet på kritiska dagar kan vara mycket smärtsamt av flera skäl:

  En förändring av hormonsammansättningen kan också påverka processerna i kärlen, så ett stort antal kvinnor känner akut obehag i nedre del av buken.

 • Fel i vatten-saltbalansen kan leda till svag svullnad i hjärnvävnaden.
 • Hur man minskar smärta under menstruationen

  Idag kan företag som erbjuder överkomliga medel hjälpa flickor som funderar på hur man kan lindra smärta under menstruationen:

  Piller för smärta under menstruationen

  Piller kan hjälpa till med menstruation när huvudet, korsryggen eller magen är mycket öm. Medicin ger tre grupper av läkemedel för att bli av med smärta:

  Spasmolytika. Läkemedel hjälper till att hantera kramper i livmodern, minska smärta. Följande läkemedel kan klassificeras som populära läkemedel:

  No-spa - slappnar av muskelvävnad, främjar tillbakadragandet av ackumulerat slem. Att ta ett kramplösande medel hjälper till att minska menstruationens varaktighet, men urladdningen kommer att vara riklig.

 • Papaverine är ett utmärkt läkemedel för kvinnor som inte vet vad de ska göra med obehag. Den kombinerar verkan av smärtstillande och kramplösande, lugnar muskelsammandragningar.
 • Spazmalgon - minskar livmodern och spasmer med slät muskel, har smärtstillande och antiinflammatoriska effekter.
 • Buscopan är ett annat alternativ för att bli av med smärta under menstruationen. Läkemedlet bekämpar spastiska livmodersammandragningar som är karakteristiska för denna period.

  Antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel är en pålitlig metod för att lindra smärta under menstruationen. Användning av dem krävs under premenstrual period. På grund av deras effekt kan pillerna förhindra problemet, men de kan inte användas för magsår. I apotekshyllorna hittar du sådana läkemedel:

 • ibuprofen;
 • Diklofenak (piller eller suppositorier);
 • paracetamol;
 • Ketonal.
 • Menstruation smärta patch

  Användningen av en lapp för smärta under menstruationen är baserad på användning av värme. Traditionell medicin använder en värmedyna för detta, men en remsa vävnad som är limmad på en del av kroppen är mer bekväm. Hur kan du bli av med svår smärta under menstruationen? Användningen av uppvärmningsförfaranden är ibland mer effektiv än tabletter, så svaret på frågan om det är möjligt att värma magen är positivt. Det finns flera företag som släpper nya produkter i form av termiska lim speciellt under kritiska dagar:

  Ljus för smärta under menstruationen

  Det rättvisa könet, som inte vill dricka piller, passar ljus för smärta under menstruationen. Läkemedlen verkar lokalt, bedömer och stoppar inflammation. De introduceras lätt på grund av krämstrukturen. Bland de populära verktygen kan följande särskiljas:

  Paracetamol - har en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Ljus måste användas flera gånger om dagen med ett fyra timmars intervall mellan procedurerna för att inte skada kroppen.

 • Cefecon D - har samma aktiva substans, lindrar inflammation, menstruationssmärta. Hjälper till att lindra menstruationshuvudvärk och smärta i reproduktionssystemet.
 • Hur man lindrar menstruationssmärta utan piller

  Om en kvinna är allergisk mot läkemedel är frågan om vad man ska göra och hur man kan lindra smärta under menstruation utan piller särskilt viktig för henne. Med smärtsam menstruation kan alternativ medicin hjälpa till:

  Akupunktur är den östliga metoden för att bli av med buksmärta under menstruationen. Det kan endast användas med hjälp av en behörig specialist..

 • Infusioner, avkok av örter kan tas och beredas oberoende.
 • Uppvärmning - ett effektivt alternativ, hur man kan bli av med smärta under menstruationen.
 • Folkläkemedel mot smärta under menstruationen

  Folkläkemedel mot smärta under menstruationen kan hjälpa till att eliminera obehag utan att skada kroppen:

  Häll 0,2 liter kokande vatten 1 tsk. elecampane rot. Täck behållaren, låt stå i cirka 60 minuter. Drick ett avkok tre gånger om dagen i 30 g. När obehag börjar passera, minska mottagningsfrekvensen.

 • Ett snabbt sätt att bli av med buksmärta under menstruationen är med infusion av hästsvans. Häll kokande vatten (0,3 l) 1 msk. l råvaror, låt vara i en timme.Du måste dricka 50 mg av läkemedlet med ett intervall på 60 minuter.
 • Hur man lindrar menstruationssmärta hemma

  Menstruation är en naturlig process, användbar och nödvändig i den kvinnliga kroppen. Men det sista du tänker på fördelar är om du känner smärta i nedre del av magen under menstruationen - på den första dagen av cykeln eller under alla 4-5 dagar. Det finns många sätt att lindra smärta under menstruationen - både medicinering och utan piller, folkläkemedel.

  Menstruationsprocess

  Menstruationscykeln varar i genomsnitt 28 dagar och omfattas av måncykeln. Under en cykel mognar ett, sällan, flera ägg. Dessa är månatliga förändringar hos kvinnor i fertil ålder, som syftar till befruktningen.

  Under den första halvan av cykeln, på grund av en ökning av östrogen i äggstockarna, äggtillväxt inträffar. Därefter (ungefär den 7: e dagen av cykeln) återstår bara en - den dominerande. Det växer i follikeln. Denna fas kallas follikulär och varar i genomsnitt två veckor..

  Under den andra ägglossningsfasen spricker follikeln och ett moget ägg går ut. Detta kallas ägglossning. Varaktigheten för denna fas är cirka tre dagar. Om hon för närvarande möter en spermier är befruktningsprocessen mycket hög.

  Sedan kommer lutealfasen. Ägget, kallat corpus luteum i denna fas, börjar producera progesteron och androgener som orsakar förändringar i livmodern: spridning av endometrialkörtlarna och dess förberedelse för en eventuell introduktion av fosterägget.

  Om graviditet inträffar producerar corpus luteum progesteron innan utvecklingen och oberoende funktion av placenta. Om befruktning inte inträffar dör corpus luteum och menstruationen sätter in - avstötning av livmoderslimhinna. Varaktigheten för denna fas är ungefär två veckor..

  Varför finns det smärta under menstruationen

  Menstruation är ofta mycket smärtsam. Ett antal faktorer bidrar till uppkomsten av smärta under menstruationen:

  • Ärftlighet.
  • Abort.
  • Ung ålder.
  • Historia om förlossning.
  • avitaminosis.
  • Felaktig position eller underutveckling av könsorganen.
  • Brist på regelbundet sexliv.
  • Hormonella störningar.

  Några av de anförda orsakerna kan orsaka måttlig eller svår smärta med menstruation i nedre del av buken, både under de första dagarna och under hela menstruationsperioden.

  Hur man lindrar smärta under menstruationen

  tabletter

  Icke-narkotiskt smärtstillande medel - pyrazolonderivat: Analgin. Handlingsstyrkan liknar salicylater, men det rekommenderas inte att ta dem under menstruationen för att undvika ökad blödning. Ta inte mer än tre tabletter per dag.

  Paracetamol, Panadol. Kontraindikationer - leversvikt, alkoholism.

  Även effektiva är smärtstillande medel för smärta under menstruation, såsom Ibuprofen, Diclofenac, Ketoprofen, Mig.

  Voltaren. Kontraindikationer - ulcerösa lesioner i mag-tarmkanalen, bronkialastma, individuell intolerans. Voltaren i kapslar, som snabbt absorberas i magen på grund av vätskekonsistens, har god effekt..

  Om svår smärta känns under menstruationen:

  • Dexalgin,
  • Sedalgin,
  • Ketanov, liknande styrka som morfinliknande läkemedel.

  Neurodolon och Nise - med ett minimum av biverkningar.

  Smärtstillande medel i ljus fungerar bra:

  De säkraste är Paracetamol och Ibuprofen, samt kombinerade preparat med innehåll: Next och Ibuklin.

  Krampläkemedel för att förbättra smärtstillande medel och lindra spasm:

  Du kan använda No-shpu forte - det tas mindre ofta än vanligt. Biverkningar - illamående, yrsel, upprörd avföring.

  Kontraindikationer: lågt blodtryck, takyarytmi, njur- och leversvikt.

  Hur man lindrar smärta i nedre del av magen med menstruation utan piller folkrättsmedel

  En matsked kamomill och mynta häll ett glas kokande vatten. Insistera, drick i två doser. Lindrar och bedövar.

  Gör en infusion av en matsked hästsvans och 350 ml kokande vatten. Ta en kvart kopp varannan till tre timme. Lindrar spasmen.

  En tesked lila frön häll 500 ml kokande vatten, koka i 20 minuter. Ta 100 ml på morgonen på tom mage - minskar buksmärta och överdriven urladdning.

  Nettle-apoteksextrakt 40 droppar före en måltid - minskar smärta, minskar flödet av sekret, normaliserar cykeln.

  Blanda en matsked calendula, kamomill, citronmelisse och mynta. Häll golvet med en liter kokande vatten. Ta 100 ml tre gånger om dagen.

  Sätt en varm dyna mellan benen eller nedre buken.

  Hur man kan bli av med smärta under menstruationen?

  Många kvinnor upplever något obehag under de första två dagarna av menstruationscykeln. Som regel är detta obehag förknippat med mindre kramper och huvudvärk..

  Symtom på smärtsamma perioder

  Men för vissa kvinnor blir premenstruella symtom outhärdliga och kan förändra den dagliga rutinen..

  De viktigaste symtomen på smärta under menstruationen (algomenorré) är:

  • irritabilitet;
  • viktökning;
  • humörsvängningar;
  • depression;
  • ångest;
  • uppblåsthet;
  • bröstspänning.

  Paracetamol eller ibuprofen kan tas snabbt för att minska kramper och huvudvärk..

  Det finns många sätt att kontrollera symtomen på premenstruellt syndrom (PMS) och därmed minska smärta under nästa månad..

  Orsaker till smärta under menstruationen (algomenorré)

  Orsaken till kramper, uppblåsthet, illamående, trötthet och huvudvärk under menstruationen är hormonella fluktuationer.

  Vissa sensationer är förknippade med prostaglandiner (kemikalier som liknar hormoner) som orsakar muskler i livmodern och därmed kramper.

  En vecka före starten av menstruationscykeln noteras en minskning av progesteronproduktionen. På grund av detta finns det en fördröjning i vatten och salt i kroppen.

  Orsaken till irritabilitet, ångest och depression är obalansen mellan östrogen och progesteron.

  Folkläkemedel mot smärta under menstruationen

  Fysiska övningar

  Just nu när du känner kramporna närmar sig, gå en promenad, jogga, bada eller cykla. Varje övning undertrycker produktionen av prostaglandiner, medan endorfiner (lyckohormoner) släpps som minskar känslan av smärta. Lika viktigt är det faktum att spela sport hjälper till att bekämpa uppblåsthet.

  Varma procedurer

  Gör ett varmt bad så att livmodermusklerna kan slappna av. Istället för ett bad, ligg ner på ryggen med en flaska fylld med varmt vatten på magen.

  Magnesiumfosfat

  För svår smärta kan läkare rekommendera magnesiumfosfat. Flera granuler bör tas varje timme, vilket begränsar användningen av detta läkemedel i 5 doser.

  Lumbago och Chilibuha

  Om magnesiumfosfat inte hjälper, kan du använda samma doser lumbago (Pulsatilla) eller chilibuha (Strychnos nux-vomica). Chilibuch rekommenderas under menstruation, då kramper är förknippade med förstoppning och ökad irritabilitet. Lumbago används när menstruationskramper orsakar outhärdlig smärta.

  Hallonbladete

  Under menstruationen kan du också använda hallonbladte för att stoppa kramperna. De positiva aspekterna av detta te är att det innehåller fragrin, en kemikalie som hjälper inte bara att eliminera kramper, utan också riklig blödning.

  Viburnum bark

  Dessutom kan viburnumbark (Viburnum opulus) hjälpa till med månatliga kramper. För dessa ändamål är te gjord av viburnumbark. Du kan också använda tinktur från detta folkmedicin.

  Kamomill och mynta

  Ett bra krampläkemedel är kamomillte. Lägg till några teskedar (2 - 4 tsk) av den här produkten i en kopp varmt vatten.

  Om du inte har kamomill till hands kan du ersätta den med mynta..

  Ingefära

  För att minska produktionen av prostaglandiner har ingefära använts med framgång. Ingefära te tillverkas av den nyligen mosade roten av denna växt. Tillsätt 1 tesked riven rot till en kopp kokande vatten, håll i 5 minuter, passera den resulterande infusionen genom tät ostduk och du kan dricka.

  Folkläkemedel vid uppblåsthet under menstruationen

  Med uppblåsthet hjälper diuretika. De bästa diuretika i lager är:

  • persilja;
  • vattenkrasse;
  • vitlök;
  • selleri;
  • maskros blad;
  • sparris.

  Viktiga rekommendationer för att eliminera uppblåsthet under premenstruellt syndrom (PMS):

  • intag av vitamin B under denna period6;
  • minskning av saltintaget.

  Minska ditt saltintag.

  Veckan före menstruationen, försök att minska mängden salt som konsumeras. Med andra ord, begränsa ditt intag av dessa livsmedel:

  • korv;
  • omedelbara soppor;
  • chips och andra liknande produkter.

  Glöm inte vitamin B6!

  Vitamin B6 (pyridoxin) är mycket viktigt under menstruationscykeln. Dagligt intag av 50 mg av detta vitamin hjälper till att eliminera smärta under menstruationen och har en diuretisk effekt. Tänk på att det maximala dagliga bidraget för pyridoxin är 10 mg. Men bara med smärtsamma perioder är det tillåtet att konsumera 25-50 mg av denna kemikalie.

  Om det finns tecken på stickningar i tårna eller händerna, rekommenderas det att omedelbart sluta ta vitamin B6.

  Hur man stoppar blödningen under kritiska dagar

  Ta 1 gram C-vitamin (askorbinsyra) och 1 gram bioflavonoider (0,5 gram varje morgon och kväll) dagligen. Dessa ämnen stärker väggarna i blodkärlen, vilket minskar risken för kraftig blödning under menstruationen.

  Källor till bioflavonoider är:

  • citruses;
  • blåbär
  • björnbär;
  • skal av druvor.

  Vitex Sacred kan hjälpa till att förbättra balansen mellan sexuella hormoner och därmed förbättra menstruationscykeln. Denna växt minskar libido hos män, varför den tidigare gavs till präster. Ta en kapsel med extraktet från denna växt på morgonen och på kvällen eller ta 30 droppar tinktur av den heliga Vitex (1: 3 delar 25% alkohol) i en liten mängd vatten.

  När man ska träffa en läkare?

  Du måste konsultera en gynekolog:

  • Om menstruationscykelns varaktighet inte överstiger 21 dagar;
  • Om intervallet mellan menstruationen är mer än 35 dagar;
  • Om blödning inträffar mellan två perioder.

  Det rekommenderas att besöka en läkare om kraftig blödning märks under flera dagar eller om stora blodproppar frigörs under menstruationen (blodproppar som är mindre än ett mynt är ganska normalt).

  En gynekolog kan hjälpa dig om du inte kan hantera menstruationskramper med konventionella smärtstillande medel..

  Förebyggande av smärta under menstruationen

  Kalcium och magnesium

  Ta dagligen 1 g kalciumcitrat (helst 0,5 g under frukosten och 0,5 g under middagen). Kalcium är ett mycket viktigt kemiskt element som slappnar av musklerna och minskar anfallen i menstruationskramper..

  Uppmärksamhet! Undvik kalciumpreparat från dolomit eller ben, eftersom de kan innehålla betydande koncentrationer av bly.!

  När du tar kalciumbaserade kosttillskott rekommenderas också magnesium. När du konsumerar 1 g kalcium dagligen rekommenderas det att ta 0,5 g magnesium. Magnesium hjälper till att förebygga muskelkramper under menstruationen, men tänk på att magnesiumoxalat och magnesiumcitrat har en laxerande effekt. Om det inte finns några problem med förstoppning kan du ta magnesiumglukonat.

  Essentiella fettsyror

  Väsentliga fettsyror minskar produktionen av prostaglandiner, som är de skyldiga till kramper. Den erforderliga mängden av dessa ämnen kan erhållas genom att konsumera 1 g primrosolja 3 gånger om dagen eller 1 msk. l Linfröolja.

  Voronet racemose

  Under de senaste två veckorna av menstruationscykeln, använd 40 g Vorontsov racemosekstrakt (rekommenderas också för klimakteriet) 3-4 gånger om dagen. Tack vare antispasmodiska egenskaper slappnar denna växt av musklerna i livmodern och eliminerar spasmer..

  Uppmärksamhet! Vissa forskare har märkt att användningen av denna växt i mer än 6 månader kan orsaka giftig leverskada..

  För en mer detaljerad bild och för en mer exakt behandling rekommenderas att du konsulterar din läkare.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Estrovel - analoger och ersättare

  Tabellen visar de rekommenderade generiska kapslarna med Estrovel-kapslar samt deras genomsnittliga kostnad på apotek i Ryssland.Sista prisuppdatering: april 2020 (för 168 Rysslands städer från mer än 15 000 apotek)....

  När efter Postinor går menstruation

  När graviditet inte ingår i planerna, men oskyddat sexuellt samlag (NPA) har ägt rum, tillgodoser kvinnor till preventivmediciner som Postinor. Inget preventivmedel kan emellertid ge garanterat ”skydd” mot oönskad befruktning....

  Ta duphaston för menstruation: hur och när man ska dricka piller?

  Om en kvinna hade en trollstav använde hon den ofta för att kalla henne period eller för att påskynda blödningsprocessen. Och vad som är väldigt bekvämt: ett datum, en vågblödning började för tidigt....