Innan menstruationen gör ont på höger eller vänster nedre del av buken: orsaker, farliga symptom, behandling

Klimax

Om höger sida gör ont innan menstruationen är detta en anledning till oro. Detta tillstånd är oftast ett tecken på patologi för organen i det reproduktiva systemet, mag-tarmkanalen eller en neurologisk sjukdom. Och i vissa situationer krävs akut kirurgisk vård.

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Obehagliga känslor kan förekomma på grund av patologiska processer som uppstår i den kvinnliga kroppen. De viktigaste kommer att diskuteras nedan..

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Hur man lindrar ömhet

För att snabbt lindra spasmer kan du ge dig själv första hjälpen hemma:

 • Värm magen och korsryggen - detta hjälper till att slappna av musklerna;
 • Utför yogaövningar för att släppa endorfiner;
 • Koppla av, ta ett bad, meditera - det lindrar stress;
 • Ta ibuprofen eller diklofenak för svår smärta i sidan under menstruationen;
 • Be en läkare att förskriva hormonell födelsekontroll;

Om en enkel behandling inte hjälper, konsultera din läkare för att diskutera möjliga skäl till varför din högra sida kan skada innan din period och vad som bäst görs i ditt fall.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Cystor i äggstockarna och deras komplikationer

Smärta kan uppstå i nedre del av buken i ung ålder mot bakgrund av befintliga cystor i äggstockarna, som är komplicerade av vridning av benen eller bristning av kapseln. En cysta på stjälken kan kompliceras av vridning, vilket leder till svår allvarlig smärta och störningar i välbefinnande, feber med minskat tryck, illamående och till och med kräkningar mot bakgrund av ömhet. Torsion av benen på cysten är en nödsituation där omedelbar operation krävs. Det är lika farligt om cysten blir inflammerad eller brister, då får smärtan en intensiv akut karaktär och illamående uppstår mot dess bakgrund. Smärta sprids över magen och sträcker sig till ljumsken och ändtarmen. Ömhet ökar med tarmrörelse eller tarmrörelse under samlag.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Dessutom bör en kvinna undvika självadministrering av hormonella preventivmedel för att undvika störningar i kroppen, och även upprätta en IUD endast i betrodda kliniker.

Avslutning av en ektopisk graviditet

Mot bakgrund av en försening i menstruationen och förekomsten av vissa tecken på graviditet (inklusive med ett positivt test), kan skarp smärta i området på vänster eller höger sida precis ovanför ljumsken vara ett tecken på ett rörbrott med ett ektopiskt arrangemang av embryot. Detta tillstånd kallas en "ektopisk graviditet" och dess avbrott är typiskt för perioder från den sjätte till tionde veckan. Det är smärta mot abortens bakgrund med skador på röret som kan vara ett ledande tecken, varför det finns en skarp och outhärdlig smärta längs nedre buken eller hela bukhålan som helhet. Fram till denna tidpunkt finns det alla typiska tecken på graviditet som är karakteristiska för en normal graviditet - illamående på morgonen, svullnad i bröstet, dåsighet. Men en sådan uppfattning och utveckling av fostret kan inte sluta i förlossningen - graviditet avslutas i de tidiga stadierna på grund av att röret inte kan sträcka sig och säkerställa full utveckling av fostret.

Vad ska man göra

I 90% av situationerna är smärta i äggstockarna före menstruationen ett tecken på sjukdom. Oavsett om smärtan dök upp en gång eller har varit störande under lång tid bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Detta är särskilt viktigt om svaghet, feber och illamående läggs till detta symptom. Efter ultraljudet kan specialisten ställa rätt diagnos och förskriva terapi.

Du måste gå till läkaren med alla misstankar om en sjukdom för att upptäcka det i början av utvecklingen. Då kan sjukdomen elimineras utan komplikationer. Och för att förhindra förekomst av patologi måste du besöka en gynekolog minst en gång om året för att förebygga.

Menstruation är en fysiologisk process som ingår i varje kvinna. Under det börjar ett moget ägg avvisas. I normalt skick bör patienten inte besväras av svår smärta. Lite obehag i buken är tillåtet. Men det finns fall när med vänster på vänster sida gör ont. Detta tillstånd kan vara ett tecken på olika sjukdomar. För att bestämma de exakta orsakerna är det bättre att genomgå en undersökning.


Vid menstruation uppträder ofta obehag i buken

Smärta efter samlag

Efter samlag uppstår obehagliga känslor hos vissa kvinnor. Ofta händer detta på natten. Varför och vad som kan skada beror på många faktorer.
Ofta, om i detta fall dras nedre buken, kan orsakerna förknippas med frustration, det vill säga med moralisk missnöje. Varför drar nedre buken efter sexuell kontakt, är det bara en läkare som kan bestämma det med säkerhet. Det är möjligt att ignorera ett sådant symptom om detta händer sällan hos kvinnor och smärtan är mild. Förresten, en magvärk efter samlag kan förekomma hos män. Och vissa kvinnor säger att de kände smärta vid befruktningen. Men om höger eller vänster drar ständigt måste du kontakta en gynekolog.

Varför har kvinnor smärta i nedre buken och vad det kommer från?

 • adnexit och endometritis i en kronisk form;
 • självhäftande bäckensjukdom;
 • endometrios, liksom en tumör, komprimering;
 • kronisk cervicit;
 • sjukdomar av ett infektiöst ursprung;
 • torrhet i vaginal (på grund av otillräcklig spänning, i klimakteriet);
 • skador på grund av mycket grov sexuell kontakt.

Inom medicinen kallas smärta som uppstår i olika stadier av sexuell kontakt dyspareunia. Smärta kan vara annorlunda - ibland klagar en kvinna för att det i inguinalområdet pressar, bogserbilar, brännskador, stickningar.

Huruvida smärta kan uppstå med trast beror på sjukdomens intensitet. Thrush är en infektionssjukdom där utsläpp uppträder, vilket kan orsaka obehag. Samtidigt är kvinnan orolig för klåda - klåda i underlivet samt obehag i nedre del av buken.

Smärta i nedre del av magen hos kvinnor på höger och vänster

Genom att fastställa orsakerna till smärta i nedre del av magen hos kvinnor delar läkarna dem i två villkorade grupper. Skälen till att en kvinnas nedre del av magen gör ont kan vara organiska och funktionella..

Organiska orsaker till smärta och smärta hos en kvinna

 • könssjukdomar hos kvinnor (endometritis, ovarie apoplexi, livmoderfibroider, adnexit, ovariecyster, vridning av benen på ovariecysterna, endometrios);
 • obehag och smärta i samband med användning av en intrauterin enhet;
 • kirurgisk patologi av akut typ, gallblåsasjukdom, urinsystem (kolecystit, pyelonefrit, blindtarmsinflammation, cystit);
 • tråkig, klippning, ritning och andra typer av smärta i samband med graviditet (hotad abort, ektopisk graviditet, kolik efter medicinsk abort, för tidig lösgöring av morkaken).

Funktionella skäl

 • månatliga cykelstörningar (dysfunktionell blödning i livmodern, algodismenorré);
 • smärta under ägglossningen;
 • stagnation av blod som frigörs under menstruationen (hematometer, böjning av livmodern).

Det bör noteras att smärtan i nedre del av buken kan ha en annan karaktär. Det kan vara vass, skarp, värkande. Ibland åtföljs hon av uppblåsthet, allvarliga obehagliga känslor i korsryggen. I vissa fall känner kvinnan obehag direkt efter handlingen under sexuell kontakt.

Det är viktigt att bestämma så snart som möjligt vad som orsakar kramper hos kvinnor i detta område. Orsakerna till spasmer bestäms av gynekologen eller hänvisar kvinnan till lämplig specialist.

Vid sjukdomar i könssystemet kan smärta uppstå i nedre del av magen hos kvinnor till vänster. Om kvinnans nedre del av magen gör ont, kan orsaken till detta tillstånd vara ett antal sjukdomar där en dragande, sömnad, värkande smärta manifesteras. Först av allt kan skarpa smärta och uppblåsthet indikera tarmsjukdomar. Ibland gör det ont i vänster sida och efter överätande konsumtion av mat av dålig kvalitet. Man måste komma ihåg att en av njurens sjukdomar kan manifesteras på detta sätt. Den drar i vänster sida och med ett antal sjukdomar i reproduktionssystemet. Men om det på vänster sida gör ont eller drar, bör läkaren bestämma orsakerna. Endast en specialist förstår klart och bestämmer vad som finns i nedre vänstra buken hos kvinnor.

Orsaken till obehag kan vara neurologiska sjukdomar, där smärtan vanligtvis pulserar, skjuter.

Det händer att smärta i nedre del av buken är förknippad med hypotermi - till exempel kan en kvinna drabbas av sådana upplevelser efter att benen är frusna, etc..

Smärta i nedre del av magen till höger hos kvinnor kan också vara annorlunda. Ofta kan ont, dra smärta förknippas med sjukdomar i tarmen, njurarna, med attacker av blindtarmsinflammation, akut pankreatit. Specialisten förstår tydligt vad som är till höger och följaktligen vilken patologi som organ kan äga rum.

Inflammation av bilagorna och livmodern

Om livmodern eller bihaken blir inflammerad börjar sjukdomen akut: temperaturen stiger, förgiftning av kroppen, smärta i nedre del av buken noteras. Om en kvinna har adnexit finns det smärta i nedre del av magen på vänster eller höger sida - på båda sidor. Vid endometritis noteras värkande eller akut smärta och brännande i mitten. Om en kvinna går till läkaren med klagomål om smärta på vänster sida eller på höger sida, utför specialisten en vaginal undersökning. I händelse av inflammation i hängorna noteras pastyhängen med svår smärta. Med klagomål om att det gör ont i mitten, och misstankar om endometrit, kännas en mjukad och förstorad livmoder, vilket kan skada vid palpation.

Svår smärta i vänster sida av nedre del av buken, såväl som till höger eller i mitten, observeras i den akuta förloppet av dessa plågor. Vid kronisk endometrit och adnexit är smärtan värkande, tråkig. Svårighetsgraden i området för hängorna noteras, med palpation bestäms livmoderns känslighet. Om du trycker på nedre del av buken och sedan släpper kraftigt, kommer det att skada mer när det släpps. Ibland klagar en kvinna på att ändtarmen gör ont.

Med sådana sjukdomar kan det tyckas för en kvinna att smärta i tarmarna i nedre vänstra buken och sömmarna sjunker eller att en pulserande smärta utvecklas i den. Men för att avgöra exakt varför det gör ont på vänster är det bara möjligt att undersöka. Män bör också konsultera en läkare, eftersom bara en specialist kan avgöra varför smärta utvecklas i nedre buken till vänster hos män.

Vid förskrivning av behandling för inflammation i bihängorna och livmodern tillskriver läkaren infusionsterapi, antibiotika, vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel.

endometrios

Med manifestationen av endometrios påverkas livmodern, bilagorna och även det bakre halsutrymmet. Denna sjukdom kännetecknas av spridningen utanför livmodern i celler som liknar endometrium. Som regel manifesterar sig i detta tillstånd smärta i nedre rygg och nedre del av magen före menstruation, ökar med menstruation.
Om livmoderns endometrios utvecklas, gör det ont, dra och stickar i mitten nedanför.

Med utvecklingen av endometrios uppnår bihang i den del där ljumskeområdet bestäms.

Med retrocervical endometrios - bakom pubis.

Smärtupplevelser blir mer intensiva med en uttalad vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet. Men med endometrios störs menstruationscykeln också, menstruationens natur förändras, infertilitet utvecklas.

I detta tillstånd verkar det ibland för kvinnan att orsakerna till spasmer är att tarmarna gör ont. En specialist måste bestämma exakt vad som kan skada och ställa en diagnos. Endometrios behandlas hormon, ibland är det nödvändigt att genomföra operation.

Ovarian apoplexy

Apoplexy, det vill säga blödning i äggstocksvävnaden, hos kvinnor utvecklas mellan menstruation.

Denna sjukdom förekommer efter ägglossning. När follikeln går sönder uppstår skador på äggstockens kärl, vilket resulterar i blödning i bukhålan och i äggstocken. Detta kan hända efter handlingen, efter fysisk ansträngning. Vid blödning inom buken får en kvinna svår bristande smärta i nedre del av buken på den plats där den drabbade äggstocken är belägen. Posthemorrhagic anemi noteras också, där trycket minskar, huden blir blek, kvinnan förlorar medvetandet. I detta tillstånd, ett akut behov av att utföra en operation.

Myom

Ritningsvärk i nedre del av buken observeras med livmodermyom, om tumören når en stor storlek och komprimerar de organ som finns i närheten. I det här fallet magen värker och sticker, tråkig, dragande smärta noteras. Med utvecklingen av den submukösa myomatiska noden, smärtar smärtan, kramper. Blödning utvecklas också. I sådana fall är kirurgiskt ingrepp nödvändigt..

Torsion av benen på ovariecysten

Ett liknande tillstånd kan utvecklas på grund av skarpa vändningar, lutningar och fysisk ansträngning. Varför värkande nedan, i det här fallet, förklaras helt enkelt: om benet vridits 90 grader, utflödet av venöst blod störs, utvecklas cystiskt ödem. I detta fall kan orsakerna till att en kvinna värker i nedre del av magen endast bekräftas av en läkare.

Om torsion på 360 grader har inträffat kommer arteriellt blod inte in i cysten och som ett resultat är smärtan redan skarp, skär och ibland skjuter. Det finns också en bild av en "akut" buk: på sidan där cysten är förstorad, svår smärta utvecklas, kramp, kvinna känner sig sjuk, kräkningar börjar. Temperaturen stiger, nedre ryggen värker. Detta tillstånd kan utvecklas oavsett menstruationscykeln: både mitt i cykeln och under menstruationen.

Tänk om en kvinna utvecklar ett sådant tillstånd? Svaret är entydigt: akutbehandling är nödvändig - avlägsnande av cysta, benet lossnar inte.

Appendicit

Orsaker till spasmer kan också förknippas med en anfall av blindtarmsinflammation. Man måste komma ihåg att denna sjukdom börjar med en ökning av temperatur och smärta, som först kännas i epigastrium och sedan i iliac-regionen. Dessutom finns det berusning, svaghet, kräkningar, ibland - diarré, aptitlöshet.

Smärtan i iliac-regionen är skarp, men dess intensitet kan vara annorlunda - ibland är den konstant, ibland - intermittent smärta. Det börjar i mitten, växlar gradvis till höger sida, ökar med rörelse, med hosta, när en person ändrar kroppsposition.

Redan i början av utvecklingen av sådana symtom är det viktigt att konsultera en läkare, eftersom det utan tid kirurgiskt ingripande, peritonit och ytterligare dödligt resultat är möjligt.

Det är viktigt att tänka på att symtomen på blindtarmsbetingelse lätt kan förväxlas med tecken på andra sjukdomar. Det verkar som om det finns smärta i tarmen, uppblåsthet, magsjukdomar, neurologiska plågor, premenstrual kolik. I vissa fall noteras sömmar efter att ha ätit på grund av överätning. Orsaker hos män med smärta i nedre del av buken kan vara förknippade med urologiska sjukdomar. Därför måste magen känns av en specialist.

kolecystit

Oftast uppstår inflammation i gallblåsan om det finns stenar i den. Sjukdomsförloppet är akut - det är sömnadssmärta i nedre delen av ryggen och nedre buken, temperaturen stiger, personen känner sig sjuk och klåda i huden störs till följd av ökad bilirubin. Det gör ont i ljumsken på höger sida av kvinnor, i nedre del av magen, i höger hypokondrium, ger till andra organ: ryggen gör ont, ger till korsryggen. Obehag blir mer uttalad efter att ha ätit..

Med kolecystit föreskriver läkaren en diet, mediciner som aktiverar utflödet av galla. Om stenarna är stora finns det ingen annan behandling än kirurgisk.

Pyelonefrit, cystit

Orsakerna till sådana sjukdomar är förknippade med infektion i urinvägarna. Med den inflammatoriska processen i urinblåsan utvecklas akut smärta i inguinalområdet, som blir mer akut när urinering inträffar.
Ibland är det mycket svårt för en kvinna att skriva, eftersom hon under denna process klipper.

Vid pyelonefrit gör ont i nedre del av magen och nedre delen av ryggen ger som regel till korsryggen och drar i ryggen med jämna mellanrum. Din rygg kan göra ont. Dessutom stiger temperaturen, ibland sjuk och diarré uppträder. Men problemen med urinering är mest uttalade: kvinnor klagar över att nedre del av buken minskar. Och ofta låter klagomålen så här: "Jag skriver regelbundet när jag sätter mig ner, hostar, det stör mig om jag dragit, lyft en tung, med tryck." I laboratorietester noteras inflammatoriska urintest.

Både pyelonefrit och cystit behandlas med antibiotika, liksom nitrofuranläkemedel.

Ektopisk graviditet

I en ektopisk graviditet implanteras ett befruktat ägg utanför livmoderhålet (detta kan vara äggstocken, bukhålan, äggledaren). I detta tillstånd manifesterar en kvinna med tubal abort periodisk smärta i området där ljumsken är. Paroxysmal smärta, som före menstruation eller menstruation. Om det uppstår ett rörbrott är smärtan mest akut. Samtidigt ges smärta till vagina, känd i rektum, i supraklavikulära regionen. Vid en attack kan fläckning visas. Med ektopisk graviditet finns det en försening i menstruationen, ett positivt graviditetstest.

I detta tillstånd noteras uttalad intraabdominal blödning, därför måste kirurgiskt ingripande utföras omedelbart.

Vilka sjukdomar i livmodern kan vara

Smärta i nedre buken till vänster visas med kränkningar i livmodern.

TitelBeskrivning
salpingitPå grund av bakterier som kommer in i kvinnans kropp visas inflammation i äggledarna. Först skadas slemhinnan och sedan överförs processen till andra vävnader. Äggledarna ökar, på grund av detta går menstruationen oregelbundet och rikligt. Med patologi visas smärta. Om scenen är kronisk uppstår värkande känslor, och under den akuta formen - skarp.
myomMed sjukdomen drar smärtan i naturen. När en ökning av en godartad tumör uppstår pressar den på närliggande organ och tråkig smärta uppträder.
endometritDet finns smärta på vänster sida. Vid en sjukdom blir det inre skiktet i livmodern inflammerat och obehag uppstår. Om patologin är akut är symptomen mer uttalade. I avsaknad av terapi finns det en risk för kronisk endometrit. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom: • en temperaturökning; • obehag i nedre del av buken, förvärrad av fysisk aktivitet; • vaginal utsöndring; • svaghet; • frossa. Som ett resultat av endometritis finns det en sannolikhet för att utveckla komplikationer. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning

Gynekologiska sjukdomar

Misslyckande i den månatliga menstruationscykeln, en kränkning av den hormonella bakgrunden eller på grund av exponering för patogener blir orsaken till högersidig smärta hos en kvinna. Periodisk smärta under menstruationen för många är ett naturligt fenomen och detta betyder inte att kroppen inte fungerar korrekt. Inom medicin kallas detta fenomen - algomenorré. Under denna period ökar cirkulationssystemet mängden blod som tillförs varje bäckenorgan.

Men om innan en kvinna inte klagade över obehag och sedan började skada, kan det tyta på inflammatoriska processer i könsorganen.

Frånvaron av menstruation under lång tid, graviditet bekräftas inte - detta är ett tecken på algodismenorea. I detta fall uppstår smärta på höger sida och sprider sig till ljumsken och höfter. Det finns också klagomål om yrsel och tillfälliga suddiga ögon. Smärta förvärras av sexuell kontakt.

Gynekologisk undersökning hjälper till att identifiera möjliga orsaker och patologier..

endometrit

En sjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk process i livmodern. Ytskiktet kränks när svampar, virus och bakterier tränger in. Ofta uppstår en sjukdom när kroppens immunitet reduceras. En sjukdom obemärkt i tiden slår ytligt och går sedan djupare och påverkar muskelvävnaden.

Infektion inträffar när livmoderens innerfoder skadas: abort (kirurgiskt eller spontant), kejsarsnitt, förlossning.

Cystor på äggstockarna

Som ett resultat av ett hormonellt fel på äggstockarna, bildas påsar med vätska och tunna väggar. Storleken på neoplasmen sträcker sig från 3-20 cm.

I en frisk kvinnlig kropp mognar ett ägg i en follikel i en av äggstockarna. Under menstruationsperioden brister follikeln och frigör ägget, medan det kvarstår och producerar progesteron, vilket främjar ägglossning. Om follikelbrott inte inträffar samlas vätska i den, ökar i storlek och orsakar obehag. 90% av dessa cyster löser under nästa menstruationscykel. 10% bildar symtom:

 • Det gör ont i nedre del av buken, smärtans natur är stark och skarp, de klagar också över värkande känslor.
 • Känsla av tryck och tyngd i bäckenet.
 • Mensvärk.
 • Trasig cykel.
 • Blodutflöde.
 • Sjuka och kräkande kramper.

Det faktum att det är dags att söka medicinsk hjälp indikerar ökad temperatur, yrsel, svaghet och kraftig blödning under menstruationen.

Apoplexi

Cysten som bildas på äggstocken ökar i storlek och brister. Det är en förstörelse av organets integritet, vilket leder till blödning inuti bukhålan och smärtsamma spasmer. Patienten klagar över obehag liknande appendicit. Obehagliga dragkänslor finns både i anus och i höger lår. Akutvård består i kirurgisk ingripande..

Dessutom betyder smärta i höger sida en inflammatorisk process som inträffar i höger äggledarör. Dessutom kan mekaniska skador, könsinfektioner orsaka obehag.

Vilken behandling

Efter diagnos väljer specialist den nödvändiga terapimetoden. Som en behandling för smärta under menstruationen används mediciner beroende på sjukdomen:

 • Med endometrios föreskrivs mediciner som innehåller hormoner.
 • Om salpingit har upptäckts, förskriv antibiotika.
 • Med cystit hjälper icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Till exempel Voltaren eller Indometacin. För att påskynda återhämtningen förskrivs patienten antibiotika.


För behandling kan läkaren förskriva en antibiotikakurs.

 • Vid ulcerös kolit måste du anpassa din diet och ta mediciner mot inflammation, såväl som immunmodulatorer. Om behandlingen är ineffektiv, hjälper kirurgi.
 • Du kan bli av med en ektopisk graviditet eller en ovariell vridning med hjälp av en kirurgisk operation.

Smärta i buken till vänster är ett allvarligt tecken. Brott kan signalera olika sjukdomar i kroppen. Därför, om obehag uppstår, är det bättre att konsultera en gynekolog. Specialisten kommer att genomföra en undersökning, granska resultaten av alla tester, ställa en diagnos och förskriva en aktiv behandling.

Sidonsmärta på höger sida gör ont - vad man ska göra och när man ska träffa läkare

Det finns situationer när en person bokstavligen vrids från akut smärta i höger sida. Detta tillstånd har många orsaker, och många av dem är mycket allvarliga för hälsan.

Smärta i höger sida - orsak till oro?

I nedre högra delen av buken har vi en del av tjocktarmen, och hos vissa kvinnor, på grund av individuella egenskaper, rätt äggstock.

När man ska ringa en läkare

Var noga med att uppmärksamma de medföljande symtomen:

Ihållande illamående och kräkningar;

Förguling av hud- och ögonsvålen (gulsot);

Känslighet vid beröring av magen;

Svullnad och uppblåsthet.

Om du förutom akut buksmärta känner något sådant, ring omedelbart en ambulans! Det finns ett potentiellt hot mot livet..

Symtom på akut blindtarmsinflammation

Appendix är en liten process av cecum, inflammation i bilagan kallas appendicit. Dess orsak kallas tilltäppning av lumen och multiplikation av patogena bakterier..

Akut blindtarmsinflammation förekommer aldrig bara med smärta. Andra symtom som uppstår efter det:

Illamående och kräkningar;

Diarré eller förstoppning;

Svullnad i buken;

Appendicit kräver omedelbar sjukhusvistelse. Tveka inte att ringa ambulans om du upplever dessa symtom! Vävnad är döende och nekrotisk, appendixen kommer att spricka mycket snart, peritonit och buksepsis börjar.

Andra orsaker till akut smärta i höger sida

Här listar vi andra vanliga orsaker som kan leda till att du har en öm sida på höger sida. Upplevelserna kan variera: vanligt obehag och besvär, värkande, tråkig, skarp, paroxysmal smärta, etc..

kolecystit

Inflammation i gallblåsan orsakad av gallstensjukdom kan reagera med akut smärta i höger hypokondrium. Ibland är de så vassa att en person inte kan räta ut och andas normalt..

Kronisk kolecystit åtföljs också av värkande smärta under lång tid tills den provoserar kolik i lever. Detta är ett extremt farligt tillstånd där en sten kommer in i leverlumen och blockerar gallflödet. Ett annat tecken på leverkolik är gulsot..

Ta inte några smärtstillande medel som kan lindra svårighetsgraden av smärta med kolecystit! Om du känner ont i övre högra sidan, kramper, illamående, tål inte dem och rådfråga en läkare. Vid förvärring av kolecystit krävs akut medicinsk vård.

Skada

Ett svårt blåmärke på höger sida bör inte heller uteslutas. Det är sant att i detta fall kommer ett märkbart hematom att märkas. Akut smärta på höger sida kommer endast att visas vid inandning, och blåmärken är smärtsam vid beröring.

gasbildning

Uppsamling av gas i mag-tarmkanalen provocerar ofta akut smärta på höger sida eller besvär. Orsaken är oftast riklig mat, som inte smälts fullständigt i tunntarmen.

När gasen samlas, kan flatulenssymtom öka till buksmärta, uppblåsthet och en känsla av "knutar" i tarmen. Särskilt ofta inträffar flatulens efter att ha ätit jäst mat (som surkål), kolsyrade drycker och öl, tunga tunga livsmedel.

Relaterade orsaker till flatulens är:

Svälja stora mängder luft (till exempel när man dricker genom ett sugrör);

Dålig matsmältning

Ett tillstånd som kallas dyspepsi eller helt enkelt matsmältningsbesvär utvecklas på grund av avvikelser i magen. Smärta eller bara en obehaglig känsla (suger under magen i gropen) uppstår vanligtvis i övre buken (epigastrisk region), men det kan också kännas på höger sida.

Andra symtom på matsmältningsbesvär:

Känsla av tyngd, överflöd;

Sur eller bitter böjning (sur återflöde).

Bukenbråck

Eventuell bråck uppstår när en del av det inre organet av någon anledning tränger igenom spalten i musklerna, som borde hålla den på plats. Det finns flera typer av hernias, de flesta förekommer i bukhålan. Dessutom väcker varje typ av bråck smärta eller obehag på platsen..

Liten utbuktning eller svullnad;

Ökning av smärta;

Smärtsamma upplevelser uppstår när magmusklerna är involverade (skratt, gråt, hosta, höjning av överkroppen);

Smärtan, som regel, värkande, men förvärras av ansträngning;

Känsla av tyngd eller förstoppning.

Njurinfektion

Det förekommer som regel efter penetrering av mikroorganismer från urinblåsan, urinledaren eller urinröret. Njurinfektion anses vara en komplikation av urogenitala infektioner: trikomoniasis, klamydia, etc..

En eller båda njurarna kan påverkas, så smärta kan vara antingen ensidig eller symmetrisk. Även om det oftast är lokaliserat i ryggen och ljumsken, kan du ibland känna skarp smärta i höger eller vänster sida.

Illamående och kräkningar;

Ofta smärtsam (brännande, smärta) urinering;

Begär att urinera;

Pus eller blod i urinen;

Grumlighet, dålig lukt av urin.

Om den inte behandlas kan en njurinfektion leda till irreversibla konsekvenser. Om du känner något av dessa symtom, kontakta genast din läkare.!

Stenar i njurarna

Njurstensjukdom uppstår på grund av avsättning av fasta mineraler och salter (stenar). Du kanske inte känner någon smärta förrän stenarna börjar röra sig och falla i urinledaren.

Det första symptomet är akut smärta i ryggen och sidan under revbenen, i nedre del av magen och ljumsken. Intensiteten och lokaliseringen av smärta kan förändras när stenen rör sig in i urinblåsan.

Svår smärta under urinering;

Urinen är rosa, röd eller brun i färg, molnig eller med dålig lukt;

Illamående och kräkningar;

Konstant urinering;

Feber och frossa om en infektion utvecklas.

Irriterande tarmsyndrom

En ganska vanlig kronisk sjukdom i tjocktarmen. I detta fall är akut smärta paroxysmal och åtföljs av svår kramp. Attacker kan uppstå från tre gånger i veckan till tre gånger om dagen.

Diarré eller förstoppning;

Många patienter med IBS utvecklar extraintestinala symtom som migrän, skakande händer, panikattacker, fobier och depressionsstörningar..

Inflammatorisk tarmsjukdom

De bör inte förväxlas med irriterande tarmsyndrom. IBD är en grupp av kroniska sjukdomar som orsakar strukturella förändringar i tarmvävnaderna och anses vara en riskfaktor för tjocktarmscancer.

Ulcerös kolit och Crohns sjukdom anses vara de två vanligaste orsakerna till smärta i höger sida och andra delar av buken..

De kan också orsaka:

Trötthet och utmattning;

Om dessa tarmsjukdomar inte behandlas kan de leda till irreversibla konsekvenser. Efter att ha märkt akut smärta i höger sida och andra symtom, se till att registrera dig för en undersökning hos en gastroenterolog.

Akut smärta i nedre högra buken hos kvinnor

Vissa buksmärter är förknippade med det kvinnliga reproduktionssystemet. Dessa sjukdomar är vanligtvis allvarligare och kräver omedelbar läkarvård..

På ett eller annat sätt utvecklas akut smärta på höger eller vänster nedre del av magen hos kvinnor.

dysmenorré

Ett typiskt symptom på menstruation förekommer antingen före eller under menstruationen. Hos alla kvinnor förekommer de individuellt. Ofta orsakar krampande smärta som kännas på båda sidor av nedre buken. De är förknippade med sammandragningar av livmodern, som blir av med endometripartiklar.

Andra vanliga symtom inkluderar:

Ritning, värkande smärta som kan ge tillbaka till korsryggen och höfterna;

Känslan av "bomullsben";

Huvudvärk och yrsel;

Behandling av menstruationssmärta är endast symtomatisk och inkluderar användning av smärtstillande medel, applicering av en varm värmedyna i magen etc..

endometrios

Spasmer under menstruationen kan lätt förväxlas med ett komorbid tillstånd, såsom endometrios. Det inträffar när endometrieceller börjar växa bortom detta skikt..

Akut smärta i nedre högra buken hos en kvinna uppstår cykliskt, men i en försummad form blir den konstant. Symtom på endometrios är också:

Längre och tyngre menstruation;

Smärta under eller efter att ha haft sex

Smärta under tarmrörelser eller urinering.

Endometrios betraktas som en allvarlig kronisk sjukdom som kan leda till infertilitet. Vid första misstanken, kontakta omedelbart en gynekolog, eftersom sjukdomen tenderar att utvecklas snabbt. Ju tidigare du börjar behandla det, desto mindre troliga komplikationer.

Cystor på äggstockarna

Små bubblor fyllda med vätska som kan utvecklas på eller inom äggstockarna. De flesta orsakar inte smärta eller obehag och kan så småningom försvinna på egen hand. Emellertid kan en stor cysta brista och orsaka allvarligare symtom:

Värkande eller måttligt akut smärta i nedre del av magen på höger eller vänster, beroende på vilken äggstock cystan var på;

En känsla av tyngd i nedre del av buken.

Kontakta din läkare direkt om dessa symtom åtföljs av:

Plötslig och skarp smärta;

Klibbighet och kylning av huden;

Ektopisk (ektopisk) graviditet

En komplikation av graviditeten där ett befruktat ägg inte når livmodern och fäster vid ett av äggledarna. Plötslig akut smärta på kvinnans högra (eller vänster) nedre del av magen är det första symptomet. Samtidigt kan den stråla ut till axeln. Det åtföljs också av:

Smärtsam urinering och tarmrörelse;

Alla dessa symtom kan öka när ägget växer. En ektopisk graviditet kräver omedelbar läkare, eftersom det kan leda till dödsfall.

Bekkeninflammation

Ofta orsakad av försummade eller obehandlade sexuellt överförda sjukdomar. Förutom ritning eller akut smärta i nedre del av buken eller sidan åtföljs det av:

Vaginal urladdning med en obehaglig lukt;

Smärta och blödning under sex;

Brinnande känsla under urinering;

Torsion av äggledaren

Förekommer när äggstocken eller äggledaren av någon anledning vrider sig och blockerar blodtillförseln till orgelet. Orsaken blir ofta den inflammatoriska processen i hängorna och äggstockarna - andexit. Det första symptomet är akut smärta på höger eller vänster nedre del av magen.

Menstruella oregelbundenheter;

Illamående och kräkningar;

En känsla av tyngd i magen, som efter att ha ätit.

Ovariell vridning kräver ofta kirurgiskt ingripande, så sök omedelbart läkare.

Akut smärta i nedre del av magen till höger hos män

På samma sätt som kvinnor har det starkare könet sina egna specifika sjukdomar. De kan också beröra reproduktionssystemet och kräva akut medicinsk vård. På ett eller annat sätt kan fokusen på akut smärta i nedre del av magen hos män vara placerad på höger, vänster eller symmetriskt.

Sportbråckbråck (pubalgia)

Trots att det kan utvecklas hos kvinnor är det mycket vanligare hos män. Dels på grund av att deras bäckenområdet är mindre stabilt, delvis på grund av högre fysisk aktivitet (sporter).

Pubalgia uppstår på grund av rivning i bukväggen och åtföljs av plötslig akut smärta i nedre buken på höger (vänster), vilket ger åt sidan.

Svaghet, tyngd i ljumsken;

Pubalgia kräver ett besök hos en specialist och ofta en kirurgisk operation.

Testikulär torsion

På liknande sätt som ett kvinnligt problem kan en man uppleva en plötslig vändning av testikeln i pungen med blockerande blodtillförsel. Detta åtföljs av plötslig, skarp smärta i ljumsken och svullnad. Smärta kan också ges till höger eller vänster sida..

Kan också uppstå:

Illamående och kräkningar;

Smärta under urinering;

Urgent kirurgi krävs.

Trots att smärta i höger sida inte alltid kräver akut medicinsk vård, om de varar flera dagar i rad med periodiska förvärringar, är detta ett tillfälle att träffa en läkare. Glöm inte att spåra de medföljande symtomen som vi beskrev i början av texten!

Menstruationen gör ont på höger sida

De flesta sjukdomar under menstruationsflödet tenderar att förvärra och följaktligen kan smärta i nedre del av magen och från vänster eller höger sida också intensifieras. När höger sida gör ont innan menstruationen - det finns många skäl, och det kommer att diskuteras ytterligare om dem.

Fysiologiska skäl

När menstruation inträffar - måttlig i sin manifestation av smärta anses normen, när de är i processen med endometrial avstötning och utgången av ett oförgiftat ägg, kan de ge i nedre buken, från höger och vänster sida, nedre delen av ryggen. Oftast inträffar menstruation en gång i månaden och smärtan varar inte mer än 2-3 dagar. Men om smärtan är intensiv och varar tillräckligt länge - är det värt att leta efter orsaken och omedelbart vidta åtgärder, eftersom det kan indikera utvecklingen av en allvarlig patologi.

Om vi ​​pratar mer specifikt, vilket kan framkalla smärta i höger sida, kan följande skäl provocera det.

 1. Ektopisk graviditet. Saken är att ägget kan befruktas inte bara i livmodern, utan också i äggledaren eller äggstocken. Med utvecklingen av en sådan patologisk graviditet kommer smärtan att bli värkande och dra, vilket ger tillbaka till korsryggen. Att bära fostret under en sådan graviditet är omöjligt - barnet kommer att växa och provosera ett brott i äggledarna eller ett ägg, vilket utgör ett hot mot moderns liv och hälsa.
 2. Högsidig typ av inflammation som påverkar äggstockarna. Det kan också skada på höger sida när de är inflammerade, och smärtan kan visa sig både under menstruationen och utanför cykeln.
 3. Ooforit och adnexit är förloppet för den inflammatoriska karaktären av ursprunget till processer som påverkar hängorna och äggstockarna, och de kan provoceras av den negativa påverkan av patogen mikroflora, viruset, den negativa konsekvensen av hypotermi och en minskning av immunsystemets skyddskrafter. Oftast kommer smärta i detta fall att få eller ha en skärande karaktär, intensifieras när menstruationscykeln börjar, åtföljd av allmän svaghet och en ökning av kroppstemperaturen till 38,5-39 grader.
 4. Bildandet av cyster eller polycystic. Att provocera bildandet av en cysta kan inte helt öppna follikeln och inte äggets utgång, vilket provocerar utvecklingen av inflammation och ansamling av pus. Polycystic avses den många bildningen av cyster i äggstocken själv. Smärtan kommer att vara en värkande färg och inte uttalad, utan permanent.
 5. Apoplexy, där integritet bryts eller äggstocken i sig spricker. Detta fenomen kan utlösas av fysiska skador och skador på äggstockarna, införandet av patogen mikroflora i kroppen och dess negativa påverkan, en ektopisk graviditet och åderbråck i själva äggstocken, samt en lång, inflammatorisk process som äger rum i äggstockarna eller bifogorna. I det här fallet kommer smärtan i detta fall att minska i naturen och vara tillräckligt stark i sin intensitet, upp till medvetenhetsförlust, kraftigt blodförlust och i avsaknad av tidiga åtgärder kommer att vara dödliga.
 6. Endometrios, där det finns en patologiskt onaturlig ökning av tjockleken på själva livmoderslimhinnan. Månadsvis i detta fall kommer att vara längre och mer riklig, smärtslag - uttalad och ge, antingen i vänster eller höger sida.
 7. Myoma, som utvecklas i livmoderhålet, är en neoplasma av godartad natur som påverkar dess muskelvävnad, utvecklas på grund av hormonsvikt eller påverkan av en lokal typ av preventivmedel som en spiral. I det här fallet kommer smärtan att intensifieras under menstruationen, när livmodershålrummet kommer att öka, och därmed skapa ytterligare tryck på musklerna.

Andra orsaker till sidosmärta under menstruationen

Det räcker att förstå att smärta i höger sida under menstruationen inte bara kan orsakas av gynekologiska patologier, utan också av andra orsaker..

 1. Appendicit, en rudimentär process, som, när den är inflammerad, kommer att manifestera sig som smärta på höger sida, kan också störa på höger sida. Inflammation av blindtarmsinflammation kan uppstå vid menstruationstillfället och uppfattas ofta av en kvinna som smärta orsakad av menstruationsflödet. Men allvarlig, skärande smärta i naturen indikerar en blindtarmsinflammation, när det är omöjligt att räta ut och böja, feber och illamående.
 2. Kolecystit eller inflammation i gallblåsan är också orsaken till smärta lokaliserad från höger sida, som ofta förväxlas med menstruation. Inflammation kan utlösas av den negativa effekten av patogen mikroflora, stenar och ackumulering av gallan - själva processen utvecklas ganska långsamt, men intensifieras gradvis och kommer att åtföljas av en ökning av kroppstemperatur och svår smärta.
 3. Inflammation i tarmen och överdriven gasbildning är inte heller gynekologiska orsaker till smärta på höger sida före och under menstruationen. I synnerhet, överdriven ansamling av vätska, svullnad, med utvecklingen av en flickas tarminflammation eller överdriven gasbildning, det finns en komprimering av tarmarna, inre organ i reproduktionssystemet och detta kommer att manifestera sig som smärta från en eller annan sida.
 4. Användning av en intrauterin enhet som ett preventivmedel - efter en skada eller intensivt sexuellt liv, om den inte är korrekt etablerad, kan den "gå sönder" och "gå" längs livmoderhålan och livmoderskjorta, äggstockar, orsakar smärtanfall, vilket åtföljs av en ökning av kroppstemperatur och inflammation i bäckenorganen.
 5. Curettage och abort är också orsaker till att en kvinna störs under menstruation av smärta på höger sida. Under curettage, abort, slemhinnan i livmodern, slät muskelvävnad kan skadas och ärrbildning utvecklas på platsen för skada. Det är denna ärrbildning som kommer att provocera en ökning av smärta i höger sida under menstruationen, och själva utflödet kommer att vara mer rikligt, länge.

Vad ska man göra?

Om smärtan i höger sida, förvärrar under menstruationsperioden, oroar dig i mer än 2-3 månader med skarpa och långvariga attacker - det är värt att undersöka med en gynekolog. Om läkaren identifierar orsaken till obehag, ska en behandling genomföras, och när orsaken inte fastställs skickar gynekologen till undersökning till kirurgen eller terapeuten..

För att bekräfta diagnosen kan läkaren föreskriva en ytterligare undersökning för att få mer exakta resultat av undersökningen. Sådana analyser har en vattpinne från slidan, som kommer att bestämma nivån på patogen mikroflora som påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet. Läkaren kan också instruera för undersökning med hjälp av ultraljud, vilket kommer att visa abnormiteter i reproduktionssystemet, stenar och vidhäftningar, inflammatoriska processer och andra patologier.

Behandling och förebyggande

Behandlingsförloppet och eliminering av smärta på höger sida under menstruationen beror direkt på orsaken - det föreskrivs uteslutande av läkaren, baserat på resultaten av undersökningen och diagnosen. Självmedicinering är helt enkelt oacceptabelt - användning av värmedynor eller folkläkemedel i form av avkok och te kan förvärra problemets gång, ta bort symptomet, men inte övervinna orsaken.

När det gäller förebyggande åtgärder beror mycket på orsaken till smärtan, men läkarna beskriver de viktigaste rekommendationerna:

 • regelbunden undersökning av en gynekolog - minst en gång vartannat år, samt undersökning av en kirurg och terapeut, neuropatolog;
 • för att förhindra utveckling av flatulens och för att undvika utveckling av tarmen - det är värt att bibehålla den normala mikrofloraen i mag-tarmkanalen;
 • undvik skador i buken, och den intrauterina enheten bör installeras i en bra klinik med en erfaren specialist.

Orsakerna till smärta i höger sida av buken under menstruationen anses inte vara normala, och därför, om du misstänker avvikelse i funktionen av inre organ och system, långvarig obehag eller okarakteristiska negativa symtom, bör du besöka en läkare.

Smärta före menstruation, eller under dem, är det mest grundläggande skälet till att kvinnor vänder sig till en gynekolog. Enligt statistik gör det dock i de allra flesta fall (cirka 80-90%) ont på höger eller vänster sida eller i nedre del av buken. Smärtsyndrom som förekommer i nedre delen av ryggen, perineum, höfter uppträder mycket mindre ofta. Men man bör komma ihåg att smärta också kan uppstå i samband med en kirurgisk eller neurologisk patologi, så när du möter detta problem, försök att besöka en läkare så snart som möjligt.

Alla orsaker till smärta hos kvinnor, orsakerna kan delas in i funktionella (inte relaterade till skador och förändringar i organstrukturen) och organiska (det finns organskador, bekräftade med moderna forskningsmetoder).

 • stagnation av blod i livmoderkaviteten under menstruationen (böjning av livmodern, brist på defloration);
 • äggstocksmärta flera veckor före menstruation;
 • olika cykelstörningar - DMC (dysfunktionell uterinblödning) och primär dysmenorré mot bakgrund av hormonstörningar.
 • inflammatoriska gynekologiska sjukdomar (endometritis, adnexit);
 • godartade gynekologiska sjukdomar (fibroider, polypper, endometrios och adenomyos);
 • akut kirurgisk patologi (ovariell apoplexi, cystorsion);
 • intrauterin preventivmedel;
 • icke-gynekologiska sjukdomar (inflammation i gallblåsan, bilaga);
 • patologisk graviditet (ektopisk graviditet, abrupt placenta);
 • smärta efter gynekologisk kirurgi (abort, diagnostisk curettage).

Inflammatoriska gynekologiska sjukdomar

Som regel har inflammatoriska sjukdomar i den kvinnliga delen en akut uppkomst, med början av hypertermi, symtom på allmän rus (svaghet, slöhet, aptitlöshet) och obehag i nedre del av buken.

Huvudfunktionen i adnexit eller salpingit är ofta ensidig inflammation, så det är bara på vänster eller höger sida som gör ont. När man palperar hängorna genom slidan känns förstorade och mycket smärtsamma formationer.

Endometrit åtföljs vanligtvis av ovanlig och illaluktande vaginal urladdning, feber och berusning, och smärta koncentreras i nedre del av buken. Vid palpering förstärks livmodern, mjuk konsistens, vid palpationstillfället gör det ännu mer ont.

Endometrios är en godartad, hormonberoende sjukdom, vars kärna är överdriven spridning av endometrial vävnad utanför livmoderens anatomiska gränser. Genital endometrios kännetecknas av skada på livmodern (adenomyos), livmoderns bihang och retrocervical utrymme. Kliniskt manifesterar det sig i svår smärta i nedre del av buken med skador på livmodern, om hängorna påverkas, höger och vänster sida skadas i regionen i ryggmärgen, och retrocervical öm bakom pubis. Ett kännetecken för denna sjukdom är uppkomsten av smärta och riklig utflöde flera dagar före menstruationen, och deras försvinnande med försvinnandet av menstruationen.

Behandling av endometrios är en komplex process, börjar med användning av hormonella läkemedel, med en betydande utveckling av patologi, indikeras kirurgiska ingrepp.

Myom är en godartad sjukdom som härstammar från muskelskiktet, men ofta åtföljs av allvarliga konsekvenser..

Denna sjukdom fortsätter ofta i en latent form, när storleken på fibroiderna fortfarande är liten, och de enda symtomen är en kränkning av cykeln och en ökad fläckning före och under menstruationen. Efter att ha uppnått en betydande storlek deformerar myomen livmodern, pressar angränsande strukturer och neurovaskulära buntar, medan nedre buken gör ont, och smärtan drar, spricker. Ibland, genom att klämma på nerverna, kan myoma orsaka smärta, sträcker sig till höger eller vänster sida.

Behandling av fibroider består av hormonbehandling i de inledande stadierna, med progression av processen är det nödvändigt att inkludera kirurgisk behandling.

Ovarian apoplexy är en akut kirurgisk patologi, kännetecknad av blödning (blödning) i äggstocksvävnaden och är direkt relaterad till ägglossningsprocessen (det ögonblick ett äldre ägg lämnar äggstocken).

 • under den första halvan av menstruationscykeln, follikeln mognar, inträffar detta fenomen under påverkan av hormonet östrogen;
 • runt mitten av cykeln, vilket motsvarar några veckor före menstruationen, vid maximalt östrogeninnehåll, frigörs ägget - ägglossning (detta är normen), men med apoplexy brister follikeln lite tidigare och under påverkan av provokationsfaktorer (överdriven belastning, skarpa svängar i kroppen, sex);
 • vid follikelbrott känner flickan en skarp "dolk" -smärta som uppträder i nedre del av buken, och beroende på apoplexis sida flyttas smärtan något åt ​​höger eller vänster sida.
 • apoplexikliniken, förutom smärta, åtföljs av inre blödningar, anemi (blek hud, minskat tryck, förlust av medvetande), ibland chock.

Behandling - akut kirurgi.

PNEC är ett akut kirurgiskt problem som uppstår hos flickor som lider av ensamma cyster eller polycystiskt äggstocksyndrom.

 • mot bakgrund av en provocerande faktor (fysisk aktivitet, gymnastik, svängar och lutningar i kroppen) uppträder torsionsbenen;
 • med en liten vridning - det kanske inte finns några känslor och ben, snurrar tillbaka till sitt ursprungliga läge;
 • om benet blir 90-100 o - det finns en icke-intensiv smärta som verkar i naturen, kan detta fenomen uppstå flera veckor före menstruation, detta beror på komprimering av venekärlen och försämrat blodflöde från cysten;
 • en fullständig revolution - blodflödet genom artärerna störs, och mot denna bakgrund utvecklas kliniken i den "akuta buken" snabbt: höger eller vänster sida gör ont och kraftigt, mot denna bakgrund uppstår allvarlig förgiftning, chock, patienten tar en tvingad position.

Behandling - omedelbar operation med excision av cysten utan att lossa benen.

Att använda en intrauterin enhet kan orsaka smärta. Men det gör i regel, för första gången, flera månader efter installationen av IUD. Detta beror på "beroende" och en liten mekanisk skada på livmoders livmodersväggar. Smärtorna är värkande i naturen, förekommer oftare före menstruationen på grund av en ökning av antalet livmodersammandragningar.

Inflammatoriska sjukdomar i bilagan, gallblåsan.

Appendicit är en inflammation i bilagan, som regel börjar dess symtom med en liten temperaturökning, svaghet, aptitlöshet, smärta uppstår först i övre buken, och sedan, inom några timmar, gå ner på höger sida och är lokaliserade i höger iliac region.

Kolecystit är en inflammation i väggarna i gallblåsan som uppstår mot bakgrund av en kränkning av kosten, alkoholkonsumtion, närvaron av stenar i den. Smärtorna är lokaliserade på höger sida under revbenen, symtom på förgiftning noteras.

Ektopisk graviditet - utvecklingen av embryot utanför livmodern (i rören, äggstocken, bukhålan, livmoderhalsen).

A) graviditet i röret - med ett organbrott finns det skarpa, svåra smärta som strålar till vänster eller höger sida, vagina, anus, klinisk hemorragisk chock.

B) ektopisk graviditet i äggstocken - en klinik med apoplexi;

C) i bukhålan - en lång kurs, tråkig klinik;

D) livmoderhalscancer - skarp, svår smärta i nedre del av buken, klinik av hemorragisk chock.

Placental abruption är en akut patologi som kännetecknas av svår smärta i nedre del av magen och blodig utflöde.

Funktioner av ektopisk graviditet och abrupt placenta:

 • en skarp start och snabb utveckling av kliniken;
 • försening av menstruation;
 • "+" Graviditetstest;
 • blodig vaginal urladdning;

Primär dysmenorré är den främsta orsaken till smärta i nedre del av buken hos unga flickor som uppstår mot bakgrund av hormonell obalans och kännetecken i nervsystemet (ökad känslomässighet, låg smärttröskel, dålig motståndskraft mot stressande situationer).

Äggstocksmärtor - ett milt smärtsyndrom som uppstår flera veckor före menstruation, kan åtföljas av droppliknande, nästan omöjlig urladdning från könsorganen.

Menstruation är en naturlig process i livet för varje kvinna i fertil ålder, under vilken det skyddande skiktet i livmodern (endometrium), som har vuxit över en månad, avvisas och det släpps ut tillsammans med det ofördelade ägget genom blödning från slidan. Mycket ofta åtföljs denna fysiologiska process av förekomsten av obehagliga symtom (smärta i nedre del av magen, irritabilitet, yrsel, etc.), vilket förklaras av en förändring i nivån på könshormoner i kroppen och ibland anses som normen.

Kvinnor klagar också ofta på att höger sida gör ont vid menstruationen. Detta tillstånd kan indikera utvecklingen i kroppen av farliga sjukdomar i könsorganen och andra system. Det är mycket viktigt att ta reda på orsaken till ett sådant obehagligt symptom i tid för att förhindra irreversibla konsekvenser.

Fysiologisk smärta

Om en kvinna under förordningen känner att man drar smärta i buken, vilket inte på något sätt förvärrar livskvaliteten, anses detta fenomen vara normen.

Under menstruationen börjar endometrialskiktet, som har vuxit över en månad för att fixera ägget helt, avvisas och utsöndras tillsammans med det oförgiftade ägget från kroppen genom blödning från slidan. Under denna process skadas små kapillärer och nervändar i livmoderkroppen, vilket provocerar förekomsten av smärta. För att snabbt avlägsna ägget och det skyddande lagret från kroppen börjar livmoderns muskler att sammandras, vilket också bidrar till uppkomsten av smärta.

I händelse av att det finns smärta i höger sida, kan detta indikera förekomsten av farliga patologier, som regel, i könsorganet. Det är värt att omedelbart kontakta en gynekolog som hjälper till att fastställa den verkliga orsaken till smärta.

RELATERADE: Vänster sida öm under menstruationen

Orsaker till smärta

Till den befintliga frågan för många om varför höger sida gör ont under och före menstruationen, har läkare ett vetenskapligt svar. Ofta beror detta på utvecklingen i kroppen av farliga inflammatoriska gynekologiska sjukdomar. Det är i denna region i buken som reproduktionsorganen finns. Och utseendet på obehagliga sensationer på kritiska dagar beror på att en förändring i nivån av könshormoner minskar smärta och provoserar mindre inflammatoriska processer där symtomen på en befintlig sjukdom blir mer uttalade.

Äggstocksinflammation

Äggstockarna är ett kopplat organ i reproduktionssystemet, vars normala funktion är ansvarig för möjligheten till befruktning, syntes av hormoner och normalt liv.

Smärta i höger sida före eller under menstruationen kan indikera inflammation i höger äggstock.

Oophorit och adnexit

Om en kvinna upprepade gånger märker att under kritiska dagar gör ont i magen på höger sida, kan detta indikera förekomsten av inflammatoriska sjukdomar såsom oophorit och adnexit. Under utvecklingen av sådana patologier påverkas äggstockarna (en eller två) och bilagor. Dessa sjukdomar uppstår på grund av intag av virus- eller bakterieinfektioner, långvarig exponering för förkylning eller minskad immunitet. Följande symtom kan också indikera förekomsten av oophorit och adnexit:

 • Alltför tungt menstruationsflöde;
 • Förhöjd kroppstemperatur (37-38 grader);
 • Känsla av svaghet, slöhet;
 • Ofta illamående.

De uppkommande smärta skär eller värker i naturen och intensifieras under reglering.

Cyst och polycystic

Under ägglossningsperioden (7-10 dagar före menstruationen) kan en kvinna bli sjuk på höger sida. Detta fenomen indikerar ofta närvaron av en cyste eller polycystisk äggstock. En formation bildas som ett resultat av ofullständig öppning av follikeln, vilket förhindrar att det oförgiftade ägget går utanför, och utvecklingen av den inflammatoriska processen i den med ansamling av purulent vätska och efterföljande komprimering. Orsakerna till detta tillstånd kan vara:

 • Övervikt, anorexi;
 • Minskade eller förhöjda nivåer av hormonet FSH (provoserar en normal frisättning av ägget);
 • Medfödda eller förvärvade patologier i reproduktionssystemet.

Apoplexi

Apoplexy är ett livshotande fenomen som kännetecknas av brott i äggstocken. En sådan patologi åtföljs av svår skärande smärta, som kan uppstå före, under och efter menstruation i det skadade organets område. Apoplexy kan provocera:

 • Allvarliga skador;
 • Infektion;
 • Ektopisk graviditet;
 • Åderbråck i äggstockarna (expansion);
 • Långvarig förlopp med inflammation i äggstocken och bilagor.

Detta tillstånd kräver omedelbar läkarvård. Annars kommer en kvinna att dö av blodförlust..

endometrios

I händelse av att under höjningen eller före menstruationen gör att höger sida gör ont, överflödet och varaktigheten av menstruationen ökar, finns det allvarlig svaghet, kan detta innebära att en sjukdom som endometrios utvecklas i kroppen. Denna patologi beror på en onaturlig förtjockning av livmoderens skyddande lager (endometrium) och dess spridning till organ i närheten. Om du ignorerar sjukdomen kan farliga konsekvenser utvecklas, därför är det viktigt att konsultera en läkare i tid.

myom

Myomatiska noder är godartade neoplasmer lokaliserade i livmoderhålet. De uppstår på grund av hormonell obalans, användning av en spiral eller olämplig användning av p-piller. En ökning av tumören främjar expansion av muskelvävnad och åtföljs av smärta som kan ge i olika riktningar i buken..

Appendicit

En liten bilaga kallas en bilaga, som i vår tid praktiskt taget inte är till någon nytta. Den innehåller spårelement som hjälper till att smälta cellulosa..

På grund av trauma eller överflöd av bakterier i en sådan process uppstår inflammatoriska reaktioner. Detta tillstånd kallas appendicit, det kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Du kan förstå att det har uppstått en inflammation i bilagan på grund av utseendet på följande symtom:

 • Höger sida av nedre del av buken är mycket öm;
 • Det var illamående, kräkningar;
 • Förstoppning, frustration, ökad flatulens;
 • Ökning i kroppstemperatur.

kolecystit

Gallblåsan finns också i höger buk. Från ett överskott av galla i det inträffar inflammatoriska processer, som också orsakar smärta i detta område, ökar under kritiska dagar. Förutom detta symptom kan en kvinna känna svaghet, feber, aptitlöshet.

Marin och curettage

Om det gör ont i nedre högra buken under reglering, och kort före detta genomgick flickan en curettage-procedur, kan detta indikera en skada på de inre vävnaderna och bildandet av ärr, som tenderar att bli inflammerade under menstruationen.

Dessutom uppstår smärta i höger sida av buken om en intrauterin enhet är installerad (en effektiv preventivmetod och behandling av vissa sjukdomar). Detta fenomen innebär att det fanns någon traumatisk effekt på en främmande kropp (intensivt samlag, trauma, felaktig installation).

Cystit

Cystit är en inflammation i slemhinnan i urinblåsan som uppstår som ett resultat av intag av smittämnen. Du kan misstänka närvaron av sjukdomen om kvinnan drar nedre buken, gör ont i sidan, urinering är svår och smärta uppstår under den.

Urolithiasis är en patologi för urinröret, under vilken syra-basbalansen förändras i njurarna eller urinblåsan och stenar börjar bildas. Uppkomsten av akut smärta i höger sida, brännande under urinröret, feber och obehag i nedre del av buken - symtom som indikerar progression av ICD.

Livmoderböj

Ömhet i nedre del av buken som strålar till höger sida kan också indikera en medfödd eller förvärvad böjning av livmodern. Denna patologi beror på livmoderkroppens onaturliga position. Närvaron av en sådan avvikelse kan bekräftas genom närvaron av sådana tecken:

 • Svår buksmärta;
 • Smärta under sex;
 • Menstruationscykelfel.

Neurologiska sjukdomar

Smärta i höger sida av buken kan vara ett resultat av neurologiska sjukdomar som utvecklas efter en skada på ryggmärgen eller hjärnan, vilket resulterar i att nervstammar och ganglier drabbas, som är ansvariga för alla vitala system i kroppen.

Intestinal inflammation

Buksmärta under kritiska dagar kan också utlösas av inflammatoriska processer i tarmen. Detta tillstånd uppstår som ett resultat av trauma, matförgiftning eller förtäring av farliga smittämnen eller bakteriella spårelement. Förutom smärta kan en kvinna känna obehag i magen, hon bildar gasform, illamående, kräkningar och matsmältningsbesvär uppträder.

Diagnostik

Diagnostiska metoder skiljer sig åt beroende på sjukdomen. Oftast krävs en undersökning av en gynekolog, ultraljud i bäckenorganen, tester, palpation och CT. Om förekomsten av gynekologiska sjukdomar inte bekräftas skickas kvinnan för en mer omfattande undersökning med andra specialister.

Behandling

Det är omöjligt att hantera buksmärta under menstruationen på egen hand, eftersom detta fenomen ofta indikerar en utveckling av farliga sjukdomar.

Läkaren föreskriver, baserat på diagnostiska resultat och kroppens individuella egenskaper, den lämpligaste behandlingen.

Om det finns foci av inflammation i kroppen, förskrivs ett antiinflammatoriskt läkemedel. Vid sjukdomar associerade med hormonell obalans föreskrivs hormoner. Om smärtan orsakades av en intrauterin enhet tas den bort. I närvaro av tumörer krävs kirurgisk ingripande. Mer information om varje behandlingsmetod för den aktuella sjukdomen rekommenderas av den behandlande läkaren..

Förebyggande

För att förhindra utveckling av farliga sjukdomar och uppkomsten av obehagliga symtom rekommenderar experter att följa följande regler:

 • Besök en gynekolog minst 2 gånger per år;
 • Börja med sporter;
 • Föredra hälsosamma livsmedel;
 • Ge upp dåliga vanor;
 • Använd kondomer;
 • Uteslut frisläppande samlag;
 • Vid första obehagliga tecken, kontakta sjukhuset.

Kroniska sjukdomar: Jag vet inte vilka specifika kroniska sjukdomar jag har. jag vill veta.

Hej! Det här är min fråga! Hon tog blodprover. Och här är värden som går utöver:
Immunoglobuliner IgE 246,20 IE / ml
Serum Kreatinin 98 μmol / L
Blodstudie på CRP 23,30 mg / l
Röda blodkroppar 5.17
Hemoglobin 160
Hemotokrit 48,9%
Det genomsnittliga antalet röda blodkroppar är 94,6 fl
Distributionen av röda blodkroppar i storlek 13,20%
andra indikatorer är normala!
Onmarkörer är också normen (dessutom överlämnade de dem!)
Jag kom till läkaren för den femte gången med ord som gör ont i höger sida, sedan lägre, sedan i levern, så det fortsätter i fem år redan trött. Ingen styrka. Det gör ont särskilt i mitten av menstruationscykeln, och det gör alltid ont! Trött på att åka till kliniken med misstank för blindtarmsbetalning skickas de hem. Och den observerade gynekologen och MRI i ryggraden gjorde och FGDS och koloskopi bestämmer ingenting. Men något gör ont, jävla det. Och väldigt mycket. Passerar, men inte så länge. Jag tänker slå ut mig en gratis laparoskopi, kanske det kanske är möjligt att inse vad som finns där.

Taggar: smärta i höger sida, smärta i höger sida med menstruation, med menstruation, smärta i höger sida, smärta i höger sida med menstruation

Relaterade och rekommenderade frågor

Smärta i höger sida ger i benet Hej läkare. Nu är den 37: e dagen i cykeln redan.

Det gör ont i min sida för menstruation. Jag är 18 år och mina perioder har ständigt gått..

Smärta i vänster sida av nedre del av magen. Min vänstra sida gör ont (på bilden är området cirkelat.

I en månad gör min vänstra sida ont. I ungefär en månad gör min vänstra sida ont utan att stoppa. En gång.

Drar sidan jag tar jess i 2 år. I en månad drar höger sida på ett obehagligt sätt.

Höger sida av nedre del av buken gör ont. Snälla hjälp. Det gör ont i nedre del av magen till höger. Det gör ont.

Allvarliga smärtor i sidan och ingen menstruation. Jag har en ganska stark urladdning av genomskinligt vitt.

Höger sida av nedre del av buken gör ont. För en dag sedan gick jag till sängs med ett öppet fönster, på morgonen när jag stod upp.

Smärta i nedre del av magen under menstruationen Under menstruationen har jag fruktansvärt smärta i nedre buken.

Kolit i höger sida av nedre del av buken. Jag har stickat länge.

Allvarliga smärta i min högra sida. Jag har en sådan olägenhet: för en tid sedan började de störa.

Smärta i höger sida under sex För en dag sedan var det sex med en ung man, filt.

Smärta i sido- och nedre del av magen Jag störs av smärta i vänster sida och nedre del av magen genomgående.

Smärta under samlag Jag har en fråga: under samlag vid en tidpunkt då partneren.

Det gör ont i nedre högra sidan. Berätta vilken typ av smärta jag har. Det gör mig i höger.

Smärta i höger sida. När jag inhalerar och andas ut, gör den högra sidan ont (för det mesta något lägre.

Svår smärta på sidan av huvudet. Jag vet inte längre vem jag ska konsultera. Föll och ganska.

Smärta i nedre högra sidan Det var svår värkande smärta i nedre högra sidan, illamående.

1 svar

Kom ihåg att utvärdera läkarnas svar, hjälp oss att förbättra dem genom att ställa ytterligare frågor om frågan..
Kom också ihåg att tacka läkare.

Hej! I händelse av att det finns en tydlig koppling till menstruation, bör gynekologer reflektera över endometrioida cyster. Förresten, du skrev inte om ultraljud.
Om detta inte bekräftas, är din idé om diagnostisk laparoskopi korrekt. Lycka till.

De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Obehagliga känslor kan förekomma på grund av patologiska processer som uppstår i den kvinnliga kroppen. De viktigaste kommer att diskuteras nedan..

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Polycystisk sjukdom är en endokrin sjukdom där processen för follikulär tillväxt och äggutveckling börjar, men inte slutar till slutet. Som ett resultat uppträder ett stort antal cystiska formationer i äggstockarna. I detta fall oroar smärtan kvinnan nästan ständigt, särskilt intensifierad under den premenstruella perioden.

Apoplexi

Apoplexy är ett plötsligt brott i äggstocksmembranet. Det är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar läkarhjälp. Apoplexy kan uppstå på grund av sådana skäl:

 • allvarlig fysisk ansträngning eller skada;
 • långvarig inflammatorisk process;
 • åderbråck i äggstocken;
 • ektopisk graviditet.

I vissa situationer (i den andra fasen av cykeln) är spontan kränkning av ovariens vävnads integritet möjlig. Apoplexy åtföljs av frisättning av blod i bukhålan och svår smärtsyndrom. Patienten tar en halvböjd position och kan inte räta sig upp. Stor blodförlust som är karakteristisk för denna patologi kan leda till döden.

endometrios

Ritning av episodiska smärta är en av de viktigaste tecknen på endometrios - en allvarlig sjukdom under vilken tillväxt av endometrieceller uppstår. De åtföljs av smala brunröda daubs och kan störa patienten under hela menstruationscykeln, ibland intensifieras och sedan försvinna på kort tid. Att provocera deras utseende är kapabel till samlag eller en slarvig undersökning av en oprofessionell gynekolog. Dessutom kan en kvinna känna sig svag och nedsatt..

myom

Myom är en godartad tumör som bildas i livmoderns muskelskikt. Det förekommer i samband med en hormonell obalans i tjejens kropp, liksom med oriktiga orala preventivmedel eller långvarig användning av den intrauterina enheten utan i rätt tid ersättning. När myomet växer orsakar det uppkomsten av skärande spasmer, vilket förvärrar före och under menstruationen. Dessutom klagar patienter över långvarig och riklig urladdning som flyter till farlig blödning. Ju större myomatiska noder blir, desto mer förvärras kvinnans tillstånd.

Appendicit

Inflammation av bilagan åtföljs också av svår skärande smärta i höger sida. Triaden med symtom som är karakteristiska för berusningssyndromet hjälper till att differentiera blindtarmsinflammation från menstruationssmärta: illamående, feber upp till 38 ° C och högre, kräkningar. Med denna patologi observeras dessutom muskelspänningar i den främre bukväggen (”brädans buk”) och oförmåga att ta en långsträckt position. I detta fall krävs en omedelbar åtgärd för att ta bort bilagan..

kolecystit

Förvärring av kronisk långsam kolecystit (inflammation i gallblåsan) kan ibland förväxlas med premenstrual smärta. Sjukdomen inträffar mot bakgrund av den aktiva gallproduktionen, som ackumuleras i överflöd i urinblåsan, oftare på grund av beräknad hindring av kanalerna. Smärtorna är konstant värkande i naturen, med tiden komplicerade av trötthet, feber och vägran att äta på grund av brist på aptit.

Spiral

IUD är en effektiv preventivmedel, bekväm och enkel att använda, förutsatt att den används korrekt. En felaktig installerad intrauterin enhet kan orsaka en hel del problem för en kvinna, allt från att försvaga den preventiva effekten och till slut med skarpa fotografering smärtsamma upplevelser, förvärras under samlag. Dessutom kan förskjutningen av spiralen orsakas av stor fysisk ansträngning, ett slag på bäckenområdet, grovt samlag..

Cystit

Cystit är en inflammatorisk process orsakad av penetrering av patogen bakteriell mikroflora i urinblåsan. På grund av de anatomiska egenskaperna hos urinrörets struktur uppträder sjukdomen ofta hos kvinnor, och därför förväxlar vissa patienter ibland dess manifestationer med de vanliga premenstruella smärtorna. Det finns emellertid symtom genom vilka inflammation i urinblåsan kan skiljas från PMS:

 • ofta lust till toaletten;
 • brännande känsla under urinering.

I särskilt allvarliga fall är förekomsten av bloddroppar i urinen fäst vid dessa tecken.

Urolithiasis sjukdom

Med urolithiasis bildas stenar i olika delar av urinsystemet. Patienter noterar uppkomsten av tråkig konstant smärta, en orenhet av blod i urinen, ibland kan purulent urladdning upptäckas - i närvaro av en infektiös process. I sällsynta fall noteras anuri - upphörandet av urinflödet in i urinblåsan. Sjukdomen i de tidiga stadierna liknar den smärta som är karakteristisk för premenstruellt syndrom, men ytterligare studier gör det möjligt för oss att fastställa en korrekt diagnos..

Livmoderböj

Livmoderns sväng är oftast medfødt. Kvinnor kanske inte misstänker dess existens och noterar endast förekomsten av svår smärta och stora koagler under menstruationen, intermenstruella daubs. Med en stark krökning är obehagliga känslor under samlag och närvaron av befruktningsproblem möjliga.

Neurologiska sjukdomar

Imponerande och utsatta kvinnor har ofta vridande och värkande magsmärtor som uppstår av neurologiska och psykogena skäl. Flickor upplever en uppdelning eller omvänt ett alltför upphetsat tillstånd. De går snabbt när de tar ett lugnande medel och har inget att göra med premenstrual smärta..

Intestinal inflammation

De viktigaste symtomen på tarminflammation är trånga magkramper, uppblåsthet, aptitlöshet (och regelbunden allvarlig viktminskning), diarré med blodig utflöde. Det är svårt att förväxla dem med de tecken som är typiska för en vanlig ICP, varför en kvinna omedelbart går till en poliklinik till en gastroenterolog.

Divertikulit och ökad gasbildning

Divertikulit är en inflammation i divertikulum (utsprång i tarmsväggen). Med det uppstår smärta, lokaliserad vid en punkt i nedre del av buken. De förvärras av hosta, nysningar, gå snabbt, trycka på det inflammerade området och försvinner inte efter tarmrörelsen. Dessutom konstaterar kvinnor ökad gasbildning, vilket provoserar ökad smärta på grund av ytterligare tryck på bukväggen.

Abort och diagnostisk curettage

Efter en medicinsk eller kirurgisk abort verkar smärta även med sin mest exakta och korrekta implementering. Normalt orsakas de av spasmer i livmodern, så kroppen reduceras till den vanliga storleken. Patologiska smärtor uppstår när komplikationer uppstår (perforering, infektion osv.) Och kräver ett brådskande besök hos en specialist. Dessutom kan de uppstå efter diagnostisk curettage - på grund av slarvig skada på livmoders släta muskelvävnad. Ärr bildas på sårplatsen, som tenderar till en inflammatorisk process, särskilt förvärras före kritiska dagar.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Behandling

Behandling av smärta i sidan före menstruationen beror på den etiologiska faktorn som provocerade deras förekomst. Om spasmerna orsakades av patogener, kommer läkaren att förskriva en kvinna en kurs av antibakteriella eller antivirala läkemedel. I händelse av att de orsakas av en endokrin sjukdom eller en felaktig installerad IUD, utför specialister hormonell eller kirurgisk behandling eller tar bort den felaktigt insatta spiralen.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Dessutom bör en kvinna undvika självadministrering av hormonella preventivmedel för att undvika störningar i kroppen, och även upprätta en IUD endast i betrodda kliniker.

Smärta i sidan före menstruation är ett allvarligt symptom som har många orsaker och kräver snabb diagnos. Endast en kvalificerad specialist kan fastställa rätt diagnos och välja lämplig behandling. Med strikt efterlevnad av alla krav återvänder en kvinna till sin vanliga livsstil inom en kort tidsram..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur kan du snabbt orsaka menstruation utan att skada hälsan

Om cykeln inte fungerar orsakar kvinnan ångest. Om det på grund av en lång fördröjning finns ett behov av att ringa din period snabbt, måste du bekanta dig med metoderna för att framkalla menstruation, vars implementering inte leder till hälsoproblem....

Är det möjligt att ta ett urintest under menstruationen

Är det möjligt att ta ett urintest med menstruationAtt passera en urinalys är ett annat sätt att bedriva forskning och bestämma förekomsten av sjukdomar i en kvinnas kropp....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....