Smärta i nedre buken hos kvinnor

Klimax

Gynekologer tror att smärta i nedre del av magen hos kvinnor är det vanligaste skälet till behandling. Av skyltens natur är det emellertid inte omedelbart möjligt att säga orsaken med förtroende. Oftast krävs en undersökning med palpation av de inre könsorganen. Ibland krävs samråd med en kirurg eller neurolog..

Den nedre buken återspeglar manifestationerna av fysiologiska förändringar och sjukdomar i både könsorganen och urinblåsan, tarmarna. Korrekt behandling kan endast förskrivas efter en fullständig undersökning..

Mekanismen för smärta

Orsakerna till smärta i nedre del av magen hos kvinnor kan vara förknippade med förändringar i det täta (parenkymala) organet, såsom äggstockarna, eller på grund av ihåliga formationer (urinblåsan, äggledarna, livmodern, tarmen). Följaktligen är smärtmekanismen annorlunda.

Äggstocksjukdomar åtföljs av utvidgning av organet, sträckning av kapseln, utrustad med nervsmärtor. I de ihåliga organen spelas huvudrollen av spastisk sammandragning av muskelskiktet eller dess sträckning (atony).

I den första utföringsformen beskrivs därför beskaffenheten hos patientens smärta som värkande, tråkig, konstant, gradvis ökande när hängorna ökar. Och i det andra - oftare som trånga, periodiska, förvärrade av oroligheter, rörelser, fysisk ansträngning. Bursting smärta orsakar en snabb ökning av organstorlek på grund av ödem, inflammation.

Med en långsam ökning upplever kvinnor tråkig svårighetsgrad, tryck i patologzonen. En annan mekanism för smärta är associerad med en vidhäftningsprocess och översträckning av de omgivande ligamenten. Vidhäftningar bildas som ett resultat av kronisk inflammation med en effusion i bukhinnan, som en komplikation efter operationen.

Vidhäftande smärta följer tarmens rörlighet, sexliv, avföring. Den ligamentösa apparaten fixerar muskler och organ i ett stillasittande tillstånd. Förorening av de inre ligamenten känns som en dragande smärta.

Ett annat alternativ för smärta är irritation i bukhinnan och lokal inflammation. I det här fallet är smärtorna ganska allvarliga, men är ständigt på samma plats, de strålar inte någonstans. Om flickan har en nedre buksmärta, är detta, i avsaknad av tecken på inflammation, förknippat med ökad ton och spänning i livmodern. Smärta i kombination med menstruation (algodismenorrhea).

Arten av smärtsyndromet känns och överförs på olika sätt av kvinnor i ung och mogen ålder, som har fött och inte har fött. Känslighetsgränsen för smärta gör det möjligt för en att uthärda akut smärta, för andra ger det inte vila om det ibland värker i sidan. Den subjektiva bedömningen kompletteras av andra symtom och undersökningsresultat. Tänk på vad som kan skada på detta område.

Smältsmärta

Smärta i nedre del av magen i både kvinnor och män kan uppstå i samband med tarmskada. Till höger är projektionen av bilagan, ileocecalvinkeln som bildas av föreningen mellan jejunum och cecum.

Här lämnar skottet, kallad vermiformen (appendix). Den breda och korta cecum går ner under iliac crest. Mager intill henne bakifrån. I vänstra iliac-regionen ligger sigmoid och rektal del av tjocktarmen.

Appendicitattack

Appendicit är en paroxysmal inflammatorisk sjukdom med en lokal skada på bilagan. I en kronisk kurs sprids den till angränsande delar av tarmen och den intilliggande delen av bukhinnan.

Sjukdomen kan orsakas av:

 • kroniska matsmältningsstörningar med stasis i bilagan;
 • förändringar i buken i bukhålan, fusion med andra organ;
 • tarmatoni med långvarig förstoppning;
 • den specifika effekten av infektion i tyfusfeber, tuberkulos;
 • trauma i buken;
 • kränkning av patency när det gäller att äta nötter, skal av frön;
 • anomal struktur.

Den klassiska bilden börjar med smärta i magen, med feber och kräkningar. Påminner matförgiftning. Efter 2-3 timmar "smälter" smärtan in i höger ilealregion och intensifieras tills en allvarlig attack inträffar. Möjlig bestrålning från botten upp till höger hypokondrium, till naveln, korsryggen, anus.

Normalt har bilagan en annan position, vilket gör diagnosen svår. Avvikelse uppåt är karakteristiskt för en attack hos en gravid kvinna. Vanligtvis observeras spänningar i bukmusklerna mot bakgrund av smärta, lokal smärta vid palpation. Trasig avföring (diarré eller förstoppning).

Om smärtan blir pulserande, "ryckande", bör en suppurativ process (flegmonous eller gangrenous blindtarmsinflammation) förväntas. Det finns situationer med måttlig tråkig smärta som kvinnor lider utan att söka medicinsk hjälp.

Sjukdomen försvinner inte utan går över till en kronisk kurs. Runt processen bildas en restriktiv "påse" med vidhäftningar. Det försenar bildningen av diffus peritonit. Smärtan återkommer i olika intensiteter. Endast kirurgisk behandling.

Crohns sjukdom

Sjukdomen har ingen exakt orsak. Patologiska förändringar uttrycks som områden med granulomatös (tuberös) inflammation, alternerande med normal tarmvävnad. Regionen av cecum tillhör den vanligaste lokaliseringen.

Inflammation kännetecknas av en genomläsning av väggen, bildning av grova sprickor, magsår, fistulära passager mellan organen, cikatriciala och suppurativa processer. Sjukdomen pågår under lång tid med återfall, även efter 20 år.

Tendensen till kvinnors sjukdom har fastställts:

 • med en belastad familjehistoria (närmaste släktingar är sjuka);
 • lång "erfarenhet" av rökning och alkoholism;
 • låg immunitet till följd av kroniska infektionssjukdomar.

Allvarliga krampvärk i nedre del av magen till höger med ileit indikerar en aktiv process. De intensifieras efter att ha ätit, oroligheter. De kan vara av konstant sprängande natur. Dessutom är patienter oroliga för:

 • uppblåsthet;
 • ofta lös avföring (möjligen med en blandning av pus och blod);
 • illamående och kräkningar;
 • dålig aptit, viktminskning;
 • låg temperatur;
 • svaghet.

Ospecifik ulcerös kolit

Sjukdomen börjar med ändtarmen och "stiger" längre längs tjocktarmen. Typen av inflammation är fortfarande oklar. Mucosal ulceration sträcker sig inte till de djupare lagren av väggen. Oftare är kvinnor med låg immunitet sjuka, mot bakgrund av långvarig användning av läkemedel med toxiska effekter, med dysfunktionell ärftlighet.

 • krampande smärta i vänster iliac region och sida, ökad på grund av mat, tarmrörelser, fysisk aktivitet;
 • tendens till diarré;
 • föroreningar av pus, slem och blod i avföringen;
 • måttlig temperaturökning;
 • viktminskning, svaghet.

Den vanligaste komplikationen är tarmblödning. I terapi använder de starka antiinflammatoriska läkemedel, hormoner. En operation kan behövas i en nödsituation.

Tarmfickor

Sjukdomen orsakas av en störd tarmväggstruktur. Orsaken till dragsmärta i nedre del av buken är inflammerade sacculära utsprång. De bildas:

 • hos äldre kvinnor med atoni och en tendens till förstoppning;
 • med brist på vatten och fiber;
 • hos feta personer med låg fysisk aktivitet;
 • vid avvikelser i tarmväggens utveckling;
 • med en uttalad aterosklerotisk process i artärerna i bukhålan med tarmatrofi.

Divertikulum kan ge intermittenta värkande smärta i projektionsområdet på bukväggen. Allvarliga spasmer uppstår när dessa formationer är inflammerade, vridna och orsakar partiell tarmhinder. Terapi inkluderar intensiva antiinflammatoriska läkemedel. Med hot om peritonit och obstruktion utförs en operation för att ta bort divertiklar.

Koloncancer

Adenokarcinom påverkar oftast sigmoid och rektum, därför görs en differentierad diagnos när det inte är klart varför nedre del av magen gör ont hos kvinnor i vänster ilealregion. Cancer kan upptäckas i ett tidigt skede endast genom indirekta tecken, eftersom det inte ger svår smärta.

Patienter konsulterar en läkare med klagomål:

 • för förstoppning;
 • uppblåsthet;
 • obegriplig temperatur;
 • tappar vikt.

Mot bakgrund av tumörtillväxt uppträder konstant smärta i vänster iliac-region och i en tråkig natur, oberoende av näring och fysisk aktivitet. Terapi innebär användning av en kombination av cytostatika med bestrålning av cancerzonen och de närmaste lymfkörtlarna. Frågan om kirurgisk behandling och omfattningen av interventionen avgörs på kommissionsbasis..

Smärta och nedsatt urination

Bland kvinnor, mer än män, är inflammation i urinblåsan och urinröret (cystit och uretrit) vanlig. Detta beror på det speciella i strukturen och platsen: urinrörskanalen är kort, bred, ligger nära anus och vagina.

Om en kvinnas nedre del av magen gör ont samtidigt med smärta under urinering, ofta kräver, bör du tänka på inflammation i nedre urinvägarna. Vanligtvis drar smärtan i naturen, ihållande, utmattar patienten, orsakar sömnlöshet.

Allvarlig inflammation åtföljs av flingor av slem i urinen, blodiga ränder. Vid bestrålning av smärta i höger eller vänster sida av korsryggen bör pyelonefrit uteslutas. Inflammation i njurbenet åtföljs också av dysuri, en brännande känsla i nedre del av buken.

Behandlingen är vanligtvis lång. Kombinerar växtbaserade läkemedel som tvättar urinblåsan, konsumerar en betydande mängd vätska och antibakteriella medel. Inte utan samråd med en gynekolog. Ofta samtidigt kombineras inflammation i könsorganen och urinblåsan och stöder varandra.

Smärta vid könsstörningar

Gynekologer delar upp smärtorna i nedre del av buken hos patienter i funktionella (fysiologiska) och organiska. Funktionella orsaker orsakas av tillfällig underutveckling av könsorganen hos flickor, en relation med menstruation och graviditet. De är förknippade med spänning, hypotermi, början av sexuell aktivitet..

Organiska orsaker manifesteras alltid i akut eller kronisk patologi i livmodern, bilagor. Smärtorna är av en annan karaktär, kan åtföljas av uterusblödning, vaginal urladdning.

Skillnader i fysiologisk smärta från organisk:

 • brist på en tydlig koppling till den tidigare åtgärden, spontan början och försvinnande;
 • kortvarig natur;
 • måttlig intensitet;
 • relativt tillfredsställande hälsotillstånd.

Fysiologisk smärta hos kvinnor

För att förstå varför flickan har magvärk under och under varje menstruation kommer gynekologer att behöva studera den hormonella bakgrunden, patientens regim. Primär algodismenorré - förknippad med funktionella störningar orsakade av underutvecklingen av det endokrina och nervsystemet.

Flickor ökar produktionen av prostaglandiner, östrogener, vilket ökar livmodersammandragningarna. Ofta observeras med överbelastning i studier, låg fysisk aktivitet, felaktig kost (kaffe, smörgåsar, chips), med känslomässig stress.

I 75% av fallen definieras diagnosen som "premenstruellt syndrom." Förutom smärta finns det några dagar före menstruationsperioden:

 • huvudvärk och illamående;
 • yrsel och besvimning;
 • kräkningar
 • mjölkkörtlarna sväller och gör ont.

Under graviditeten orsakas smärta av en sträckning av den ligamentösa apparaten. Oftast gäller de primiparösa kvinnor efter 25 års ålder med dålig fysisk kondition.

Förekomsten av en akut sjukdom eller en försämring av en kronisk sjukdom under graviditeten kan inte uteslutas, därför måste varje förväntande mamma noga övervaka sin hälsa och informera läkaren om eventuella förändringar.

Smärta under ägglossningen - inträffar den 14-15: e dagen av normal menstruationscykel Varar i flera timmar eller dagar. Kvinnor finner regelbundna dragande smärta i nedre del av buken med ökat samlag. De orsakas av hormonella förändringar med ökad blodtillförsel till äggstocken. Vanligtvis ensidig. Kvinnor behöver tillsyn av en gynekolog.

Smärta i patologin hos könsorganen hos kvinnor

Organisk smärta, beroende på patologiska förändringar i livmodern och bilagorna, provoseras av: hypotermi, hårt fysiskt arbete, sport, ökad nervspänning, användning av intrauterin preventivmedel.

Adenomatos (endometrios) - orsakad av tillväxten av epitelet från livmoderns inre skikt till muskeln. De mest drabbade är icke-kvinnliga kvinnor över 30 och lider av infertilitet. Symtom är förknippade med ihållande dragande smärta över pubis, långvarig menstruationsblödning, brun vaginal urladdning.

Epitelet bildar ”fickor”. Menstruationsblod kommer in i dem och pressar på den omgivande vävnaden. Därför intensifieras smärta under menstruationen, utstrålar till ljumsken och korsryggen.

För terapi används hormonella preparat..

Inflammatoriska sjukdomar (endometritis, adnexit) - åtföljs av ständigt smärta eller krampande smärta. Vid adnexit (inflammation i äggstocken) är smärtan ensidig. Bestrålning observeras i korsbenet, korsryggen och det allmänna tillståndet förvärras..

Den högsta risken för inflammation hos kvinnor:

 • genomgå diagnostisk curettage och abort;
 • vägrar en lång kurs.

Ytterligare funktioner inkluderar:

 • svaghet, yrsel;
 • träningsvärk
 • temperaturökning;
 • obehaglig lukt från vaginal urladdning på grund av en blandning av pus;
 • sömnlöshet;
 • irritabilitet.

Hos 60% av kvinnorna orsakas inflammation av en sexuellt överförd infektion. Vid behandling är det nödvändigt att tillfälligt upphöra med sexuell kontakt och undersökning av en partner.

Medfödda och förvärvade avvikelser - hos flickor upptäcks de under en smärtsam första menstruation (vaginal, livmoderhalscentral). Uppsamling av blod i kaviteten orsakar expansion och konstant smärta. Hos vuxna kvinnor underlättas blodretention genom böjning av livmodern (retroavvikelse), fusion i kaviteten (synechia).

Flickor måste visas till en gynekolog och omedelbart undersökas. För kvinnor väljs speciella övningar, om det är omöjligt att korrigera situationen, utförs en operation..

Tumörer av könsorganen hos kvinnor - har en godartad tillväxt och en malig kurs. Godartade cyster inkluderar fibromyom. Med tillväxt sträcker de organet och orsakar bristande smärta. Samtidigt deltar stänk, vidhäftningar (med kronisk inflammation) i mekanismen.

Manifestationer kan bära en bild av en akut attack med vridning av cyste, brott. I detta fall är smärtan ensidig, åtföljd av yrsel och illamående, chock är möjligt. Vid fibromiomas, svår uterinblödning, läggs tecken på anemi till smärtan.

Maligna tumörer i bilagorna åtföljs av bilateral lokalisering, intensitet i II - III-stadiet. Det finns tecken på cancerförgiftning:

 • illamående;
 • ingen aptit;
 • tappar vikt;
 • hormonella störningar;
 • svaghet.

Ensidig smärta orsakar cancer i äggledaren. Tidiga symtom inkluderar oberoende, vattnig urladdning. Livmodersarkom upptäcks under undersökning av livmodersblödning. Tumören kännetecknas av snabb tillväxt, ökad smärta och metastaser..

Tube graviditet med ett gap - åtföljs av ett plötsligt smärtsyndrom på ena sidan av buken, allvarlig yrsel, förlust av medvetande orsakad av inre blödningar är möjlig. Kvinnan har en försening av menstruationen, sekundära tecken på graviditet.

Varför krävs en gynekolog?

För all smärta i nedre del av buken hos kvinnor, bör specialister utesluta förändringar i könsorganen. Därför hänvisas kvinnor för samråd, och på sjukhuset ser läkaren på platsen.

Med inflammation i hängorna är palpationen kraftigt smärtsam å ena sidan, ett av organen förstoras, vävnaden är klibbig. En förstorad och mjukgad livmoder, smärta vid palpation indikerar endometrit. Med ett brott i äggledaren med inre blödningar avslöjas en utbuktning av den bakre vaginala fornixen.

Att bedöma tillståndet hos flickor och unga kvinnor med smärta i nedre del av buken är viktigt för att ta itu med frågan om förberedelser för befruktningen, graviditetsförloppet och födelse av friska avkommor. För äldre kvinnor garanterar den snabba uteslutningen av patologi arbetsförmåga och ett aktivt liv efter klimakteriet.

Vad är kramper och kolik, och hur manifesteras de hos kvinnor

En magkramp är en oberoende och ofrivillig sammandragning som uppstår i en eller flera muskler samtidigt. Kramper åtföljs av smärta: värkande, skarp, sömnad. Sådana manifestationer kallas också kramper, kramper. I grund och botten manifesteras de i andningsorganen, tarmen, matstrupen, tvärhålan och släta muskler, kärlväggar och skelettmuskler. Kramper klassificeras som ryckiga och tonic. För ryckiga anfall är avslappning inneboende, alternerande med muskelsammandragning.

Arten och orsaken till smärta

De flesta kvinnor upplevde sådana obehagliga och smärtsamma symtom som svår kramp i nedre buken. I detta fall tas som regel olika symtomatiska läkemedel som bidrar till minskad smärta. Smärtstillande medel, kramplösande medel (No-Shpa, Papaverin) används..

Innan du dricker några mediciner är det dock nödvändigt att ta reda på orsaken till smärtan. Om en sådan kolik är fysiologisk till sin natur är behandling inte nödvändig. När det gäller patologier åtföljda av liknande manifestationer, kräver de akut medicinsk intervention. För att undvika eventuella konsekvenser rekommenderas det att du konsulterar en läkare i rätt tid och påbörjar behandlingen.

Orsakerna till kramper i nedre del av buken hos kvinnor är fysiologiska och patologiska. Fysiologisk smärta manifesterar sig i premenstruellt syndrom. Varje sekund kvinna och flicka står inför dem. För närvarande observeras som regel följande samtidigt symtom: värkande smärta i nedre del av buken, kramper, kolik, överdriven irritabilitet, svullnad. Förutom PMS kan de provoserande faktorerna för spasmer vara alkoholmissbruk, stress, droger. Kvinnlig kolik kan vara ett resultat av spasmer av tom mage och en fullsatt kolon. Särskilt anmärkningsvärt är en sådan faktor som graviditet. I första trimestern uppstår smärta på grund av att det finns en förorening av ligament, magmuskler.

Förutom det fysiologiska smärtsyndromet uppstår ett patologiskt, vilket är en följd av störningar i de inre organens arbete. Oftast utvecklas allvarliga kramper mot bakgrund av cystit, inflammatoriska åkommor i äggstockarna, livmodern och slidan samt äggledarna. Till exempel, endometrios, ovariecyster, vidhäftningar, fibromyom och kolpit väcker ömhet, obehag i nedre del av buken. Dessa sjukdomar förekommer mot bakgrund av en ökning av kroppstemperatur och vaginal urladdning.

Vad beträffar inflammatoriska sjukdomar som påverkar könsdelssystemet åtföljs de av svår kramp och kolik i nedre del av buken (cystit, pyelonefrit). Ytterligare symtom inkluderar smärtsam urinering, obehag i korsryggen, svullnad och feber. Ömhet, kolik åtföljer divertikulos, bråck och andra störningar i bäckenorganen. Långvarig förstoppning, upprörd avföring - orsaker till tjocktarmen, tarmhypertrofi. Ytterligare symtom: brist på aptit, trötthet, flatulens. Ett skär i nedre del av buken kan vara en signal om onkologi (äggstockscancer, livmodercancer).

Vissa patologiska tillstånd kräver akut kirurgisk ingripande: blindtarmsinflammation, ektopisk graviditet, perforering av magsår, vridning av livmoder fibroids, brist på cysta och andra farliga sjukdomar. Underlåtenhet att tillhandahålla medicinsk vård i rätt tid ökar risken för dödsfall..

Allvarliga kramper, kolik, smärta och tyngd hos kvinnor i nedre del av buken uppstår med många gynekologiska patologier:

 • spridning av livmoderfibroider;
 • genital tuberkulos, åderbråck;
 • äggstocksbrott;
 • medfödd patologi;
 • svår smärta under kritiska dagar - algodismenorea;
 • hotet om missfall vid olika tidpunkter;
 • felaktigt installerad livmoderspiral;
 • självhäftande process;
 • hyperstimulering av äggstockarna, utvecklade som ett resultat av att ta hormonella läkemedel;
 • akut stadium av inflammatoriska processer.

Var och en av dessa fall behöver akut läkare, vilket hjälper till att undvika oönskade konsekvenser och komplikationer..

Höger nedre buksmärta

I vissa fall är det svårt att bestämma lokaliseringen av smärta, eftersom känslor återspeglas i andra organ och delar av kroppen. Vid diffus kolik är diagnosen ännu svårare. Vid smärta i högra nedre del av buken misstänks främst inflammation i bilagan. Det finns många sjukdomar som åtföljs av liknande smärta och svår kramper nedan..

Obehag och kolik till höger observeras med skador i mag-tarmkanalen. I grund och botten manifesteras patologins början av smärta i iliac-regionen och gradvis sjunker.

Högsidig kolik och svåra magkramper uppstår av följande skäl:

 • skador på livmodern, hängorna, äggledarna och äggstockarna;
 • kolecystit - skada på gallblåsan;
 • inflammation i levern och tarmen;
 • infektion i urinledaren;
 • cystit;
 • ulcerös kolit;
 • kolit och pyelonefrit.

Vid krampande smärta kan en vidhäftningsprocess, en ektopisk graviditet och njurkolik misstänkas. Om det finns njurkolik, kan ömhet ges i ljumsken, nedre delen av ryggen och inre lårben. När problemet är gynekologiskt är smärta närvarande i ändtarmen och korsbenet. Skarpa plötsliga smärta följer en förvärring av den patologiska processen. I detta fall krävs akut läkare..

Vänster smärta

Närvaron av sådana tecken signalerar om vissa patologier. Vid diagnos, samtidigt symtom, arten och intensiteten av smärtsyndromet beaktas.

De viktigaste orsakerna till obehag:

 • Patologi för könsdelssystemet (cystainflammation, adnexit).
 • Inflammation i tjocktarmen. En liknande sjukdom inträffar mot bakgrund av förstoppning eller diarré, illamående, flatulens. Symtomen försvinner efter några dagar, med förbehåll för en strikt diet. Om smärtan inte avtar, kontakta en läkare..
 • Ektopisk graviditet. I detta fall hälls skärsmärtorna från vänster till höger. Upplevelser är krampande i naturen. Akutinläggning och hjälp av en kirurg krävs, detta kommer att hjälpa till att förhindra att äggledaren brister.

Att fastställa den verkliga orsaken till patologin kommer att hjälpa en kompetent kombinerad undersökning. De flesta sjukdomar härrör från högra och vänstra smärta.

En snabb medicinsk vård kan inte bara bota och hjälpa till att bli av med obehagliga symtom, utan också rädda ett liv. Om du upplever misstänksam smärta och kramper bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Krampande buksmärta

Krampande smärta i buken är det vanligaste fenomenet som en person stöter på. De förknippas inte bara med milda problem i matsmältningssystemet, utan också med sjukdomar som kräver noggrann uppmärksamhet..

Det verkade obehag i de inre organen indikerar en kränkning av deras arbete. Orsakerna bedöms av lokalisering av smärtsamma symptom. Bestämd av läkaren. Två huvudorsaker till obehag är kända: en fysiologisk orsak och diagnostiserade sjukdomar.

Fysiologisk orsak till smärta

Orsaken till sådana smärtor är infektioner, bakterier, parasiter eller utvalda sjukdomar. Mer vanligtvis associerade med nervsystemet och andra kroppsfunktioner.

Neuralgiska störningar

Smärta i magen, som har en krampaktig karaktär, kan uppstå hos känslomässigt instabila människor, benägna till frekvent stress och i ett tillstånd av nervös spänning. Bristen på ordentlig vila, kränkning av kosten, snacks på språng, torr mat betraktas av läkare som de främsta orsakerna till funktionsstörningar, uttryckta av sammandragningar i magen.

Allergiska reaktioner

Situationen är möjlig: om patienten har ett svagt immunförsvar, försöker kroppen att smälta olämpliga livsmedel eller det saknas nödvändiga enzymer, matsmältningsbesvär och akut smärta utvecklas. Fenomen åtföljt av diarré och kräkningar.

Berusning

Ofta inträffar med missbruk av alkohol eller mediciner. Med förgiftning av kroppen, nödvändig medicinsk vård: magsköljning och införandet av läkemedlet för att förstöra giftiga ämnen och ta bort dem från kroppen. Annars är döden inte utesluten..

Det händer att mat är förgiftad. Symtom: kräkningar och diarré. Som regel leder användningen av produkter av låg kvalitet till förgiftning av kroppen..

Buksskador

Att slå i magen eller falla på magen bör inte ignoreras. Därefter uppträdde spänningar i bukregionen och besvärande smärta kan orsaka brott i organväggarna och inre blödningar. Hospitalisering krävs följt av operation.

Ett vanligt drag som förenar alla fysiologiska störningar - olägen försvinner när det inte finns någon yttre faktor. Nödvändiga åtgärder vidtas och kroppsfunktioner återställs.

Sjukdom

Tyvärr, när en infektion kommer in i ett inre organ eller en sjukdom inträffar, finns det ingen yttre faktor. Normal drift är inte möjlig..

ascariasis

Parasiter - helminter samlas in i människokroppen. Det huvudsakliga symptomet visas på natten. Ökad flatulens, kräkningar, brist på tarmrörelser, törst, gripande smärta - detta är helminthiasis.

Gastrit

Det manifesterar sig som krampande smärta i magsregionen och under den. Organets slemhinna blir inflammerad och åtföljs av halsbränna, böjning med en sur smak, illamående. Sjukdomen har böljande kramper med perioder med förvärring och remission. Förvärringar förekommer under våren och hösten. Det orsakande medlet för gastrit är bakterien Helicobacter pylori. En möjlig orsak till sjukdomens början är ett upphetsat psykologiskt tillstånd.

Appendicit

Inflammation av kolonprocessen. Tillsammans med kräkningar, diarré, huvudvärk, svaghet. Kroppstemperaturen stiger gradvis, men inte högre än 38. Om kirurgi inte utförs i tid, börjar peritonit.

tarmvred

Det anses vara en ärftlig sjukdom. Om en person ägnar sig åt hårt fysiskt arbete eller en aktiv sport, och näring sker huvudsakligen på språng, finns det fortfarande möjlighet till smärta i nedre del av magen, gasansamling, uppblåsthet. Avföring ansamlas också inuti tarmen, som kroppen inte kan främja för naturlig tömning.

Medicinsk statistik indikerar 25% av patienterna som dör av inversion i tarmen på grund av att ignoreras av symtom och inte söker hjälp från en läkare.

Bråck

Ett utsprång uppträder på patientens kropp, åtföljt av smärta, slöhet. Detta indikerar en bråck - förlust av en del av tarmen genom den svaga tarmväggen. Som regel observeras detta i navelområdet eller på platsen för kirurgisk ingripande. I sådana fall, sällan utan operation.

Magsår

Visas med en kränkning i magslemhinnan. Därefter bildas icke-läkande sår - sår. Krampande smärta uppstår när du äter och slutar efter matsmältningen.

Intensiteten hos smärtsyndromet beror på graden av förstörelse av slemhinnan. En provokatör av detta fenomen, som gastrit, är Helicobacter pylori-infektion eller överdriven nervspänning, vilket får magen att äta sina egna väggar.

Renal kolik

Krampande smärta, lokaliserad i nedre del av buken, är ett symptom på en sjukdom som njurkolik. Det finns ett antal skäl för uppkomsten av spasmer: urolithiasis, inflammation och onkologi.

Med urolithiasis uppstår en kramp när stenen, som faller längs kanalerna i urinledaren, stänger lumen.

I en inflammatorisk process kommer en blodpropp, pus eller en bit nekrotisk vävnad in i lumen.

Den cancerösa tumören, sönderfaller, passerar genom urinledarens kanal och täpper till lumen, vilket orsakar en skarp krampande kramp.

Baby smärta

Om ett barn utan någon uppenbar anledning börjar pressa benen mot bröstet, agera upp, sömnstörningar observeras, han är rastlös - detta indikerar tarmens invagination. Denna sjukdom förekommer hos barn i åldern 6 till 12 månader. Intestinal invagination är en process som sker inuti tarmen när en av dess sektioner tränger in i ett annat område och tilltäppning av ledningskanalen inträffar. Barnets temperatur stiger, kräkningar visas.

Symtomen visas plötsligt och plötsligt försvinner, sedan lugnar barnet sig, äter, leker. Smärtsyndromet kännetecknas av frekvensen: ju större patologi, desto intensivare smärta och oftare och längre i tidsattacker.

Läkarna förknippar förekomsten av sjukdomen med felaktig administration av kompletterande livsmedel som innehåller frukt och grönsaker.

Bland kvinnor

Hos kvinnor observeras krampande smärta i nedre del av buken och är förknippade med funktionsfel i könsorganen: urinledaren är blockerad med en sten eller en boll av rundmaskar passerar inte genom tarmen. Men främst smärta är förknippat med ett plötsligt avbrott av graviditeten, en ektopisk graviditet, myomatisk nod.

Missfall

Om en kvinna har ett krampande smärtsyndrom under graviditeten, indikerar det som händer en missfall. Innan detta, en dragande smärta med tillbaka till korsbenet, är blodutflödet störande. Den ökande intensiteten av symtomen är avlagring av ägg. Brådskande sjukhusvård behövs. Om patienten söker hjälp i tid kan graviditeten fortsätta..

Ett missfall är farligt för en kvinna med kraftiga blödningar. Efter spontan abort är det nödvändigt att ta bort resterna av ägg för att inte provocera blodförgiftning och förekomsten av inflammatoriska och purulenta processer..

Sjukhusinläggning är nödvändig för att rädda patientens hälsa och liv.

Ektopisk graviditet

Oregelbundna, regelbundna uppträdande smärta i nedre del av buken hos kvinnor kan indikera en ektopisk graviditet. Detta händer när ett befruktat ägg inte når livmodern av någon anledning utan fastnar vid äggledarnas slemhinnor.

I det senare fallet är den normala utvecklingen av fostret omöjlig. En kvinna kan uppleva ett brott i röret. Situationen kräver omedelbar kirurgisk ingripande, det finns en kamp för patientens liv.

Röret kan inte brista, men fosterägget fortsätter att utvisas från kroppen. Denna process kan ta mer än en dag, men veckor. Ägglarnas muskler minskar, vilket orsakar flingning och rörelse till utgången av ektopiska missfallet. Processen känns som trånga smärta och blodutflöde visas från slidan.

Abort av tubal är farligt för situationens oförutsägbara. När som helst kan äggledarens vägg spricka. Intern blödning som följer med sjukdomen kan leda till enorm blodförlust.

Behandling

Metoden för kamp för olika sjukdomar är annorlunda. Endast metoden för första hjälpen förblir oförändrad, vilket ibland beror på att rädda livet.

Första hjälpen

Först och främst ska det ge fred till en person som lider av trånga smärta. Ligga i ett läge som är bekvämt för honom: på hans sida eller på ryggen. Ta om möjligt orsaken till obehag. För att stoppa ett starkt smärtsyndrom med krampläkemedel: No-shpa, Drotaverin.

Om patienten förlorade medvetandet är det nödvändigt att förhindra intag av kräkningar i halsen och blockera andningen. För detta passar en person på sin sida. Om puls och hjärtslag är borta är det dags att göra konstgjord lungventilation och indirekt hjärtmassage. Vänta tills ambulansen kommer.

mediciner

För att lindra spasmodisk smärta föreskrivs No-shpa och Drotaverin.

Om symptomen orsakas av obstruktion eller svag peristaltik i matsmältningssystemet, förskrivs läkemedel som bidrar till normalisering av motorisk funktion och produktion av enzymer: Ranitidin, Omeprazol.

Folkrättsmedel

Behandling och förebyggande av buksmärta utförs med komplexa åtgärder: homeopati, örtmedicin och zonterapi.

 • Pepparmintte Pepparmynta är ett naturligt lugnande medel. Det påverkar det mänskliga nervsystemet försiktigt. Beredd på följande sätt: tre teskedar häll ett glas varmt vatten. Efter en halvtimme är produkten redo att användas. Drick i utspädd form.
 • Infusion av kamomill och immortelle. Hjälper till att slappna av magmusklerna, lindrar inflammation. 2 msk. l blandningar av örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i 30 minuter. Ta före måltiderna tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 21 dagar.
 • Moderwort juice. För att snabbt eliminera smärta i ett naturligt apotek köper de moderworttsaft. Späd ut en tesked vätska i ett kvarter med vatten och dricka. Betyder att ta i en varm form.

Orsaker till smärta i nedre del av buken

Oftast uppstår smärta i nedre del av buken när det finns en kränkning av funktionen i mag-tarmkanalen, urinvägssystemet, reproduktionsorganen, men det kan också uppstå som ett resultat av försämrad innervering av nerverna på grund av överträdelse i ländryggen, systemisk sjukdom (t.ex. Crohns sjukdom), overstrain i peritonealmusklerna, ökad gasbildning eller känslighet under ägglossningen och under menstruationen. Hur man avgör orsaken till smärta i nedre del av buken?

Smärta i nedre del av buken: organiska orsaker

Smärta längst ner i bukhinnan, med en tydlig och vag lokalisering (höger, vänster, nedre del, som täcker hela nedre buken) kan uppstå som ett resultat av organiska orsaker och fysiologiska processer hos kvinnor. Smärta kan också åtfölja fysiologiska processer, till exempel smärta under tarmens expansion genom gaserna som bildas under matsmältningen, eller smärta under anpassning av den muskulo-ligamenteapparat till livmoderns växande volym under graviditetsperioden.
Smärta i nedre del av buken med organiska störningar orsakas av olika sjukdomar och kan uppstå i följande fall:

 • med sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet (endometritis, endometrios, ovarial apoplexi och cystiska formationer i detta organ, andexit, myom i livmodern, etc.);
 • vid sjukdomar och patologier i urinvägarna, matsmältningskanalen, akuta kirurgiska patologier (blindtarmsinflammation, kolecystit, pyelonefrit, inflammation i urinblåsan, tarminfektioner, etc.);
 • närvaron av en främmande kropp i livmoderkaviteten (intrauterin anordning, särskilt om reglerna för användning, tidpunkt för ersättning, spiralväxt i endometrium inte beaktas);
 • patologi för graviditetsperioden: ektopisk graviditet, utveckla missfall, processen med för tidig abrupt placenta, konsekvenserna av medicinska aborter och andra kirurgiska ingrepp.

Smärtupplevelser bestäms av sjukdomens eller patologiens natur och kan karakteriseras som skarpa, dra, krama, värka, spilla, sy, skarpa, tråkiga, etc..

Smärta i nedre buken som ett symptom på blindtarmsinflammation

Inflammation av appendix eller blindtarmsinflammation, i motsats till vad man tror, ​​kan inte bara åtföljas av smärta i iliac-regionen till höger. Den klassiska bilden av blindtarmsinflammation börjar med smärta i den epigastriska regionen, oftast rör sig åt höger, men smärta kan sprida sig till andra delar av bukhålan och stråla till nedre delen av ryggen. Svårighetsgraden och olika känslor kan förändras från skarpa, skärande smärta till tråkiga och värkande beroende på svårighetsgraden av den inflammatoriska processen. Appendicit åtföljs också av en ökning av kroppstemperatur, symtom på allmän sjukdom (illamående, kräkningar, frossa).

Smärta i tarminfektioner

Med utvecklingen av tarminfektion börjar smärta med en tråkig, icke-lokaliserad smärta, som täcker större delen av bukhinnan och koncentrerar sig ytterligare i nedre del av buken med en återgång till ländryggen.

Smärta i urinvägsinfektioner

Oftast med cystit, pyelonefrit, gör nedre buken ont hos kvinnor, manliga patienter med sjukdomar i urinvägarna noterar olika symtom på grund av kroppens olika anatomiska struktur.

Smärta med infektionssjukdomar av denna typ åtföljs av tävlande att urinera. Vid pyelonefrit noteras också smärta i ländryggen, ofta - hypertermi i kroppen, tecken på allmän rus (aptitlöshet, känsla av illamående, huvudvärk, etc.).

endometrios

Endometrios, spridning av endometrialceller som är karakteristiska för livmoderkaviteten, i det intrauterina utrymmet och utanför det, uttrycks ofta genom dragande smärta som ökar under premenstruella och menstruella perioder. Smärtupplevelser varierar beroende på sjukdomens stadium och lokalisering: nedre del av buken i mittlinjen gör ont när endometriumet växer i livmoderhålet, med den retrocervikala formen av endometrios och vävnadstillväxt i hängorna kan skada under buken, i ryggmärgen eller pubic region.

Smärta som ett symptom på äggstocksapoplexi

Ovariell apoplexi utvecklas på grund av brott i en mogen follikel under ägglossningsperioden. Tillståndet åtföljs av skador på äggstockens kärl, blödning i bukhålan. Främjande faktorer inkluderar intensiv fysisk aktivitet, samlag etc..
En skarp smärta på höger eller vänster (beroende på platsen för den skadade äggstocken) hos en kvinna under ägglossningen, åtföljd av blodtrycksfall, besvämning, blekhet i huden - ett tillfälle för ett brådskande samtal från en specialist. Ovarian apoplexy är ett livshotande tillstånd som kräver akut kirurgi.

Smärta i livmoderfibroserna

Livmoderfibroider åtföljs av smärta i nedre del av buken med bildandet av en betydande storlek, som sätter tryck på de omgivande vävnaderna och angränsande organ (värkande, dragande smärta), samt med att formationen dras tillbaka: den avvisade myomatösa noden åtföljs av krampande smärta, blödning från slidan. Exklusivt kirurgisk behandling.

Cyster i äggstockarna: smärta vid vridning

En ovariecysta är en formation som består av en kropp och ett "ben" som innehåller blodkärl. Med fysisk ansträngning, fallande, plötsliga rörelser i kroppen, gymnastiska övningar är benet på den cystiska formationen benägna att vridas på grund av en förskjutning i läget för cystens kropp. Med en partiell torsion störs utflödet av venöst blod från cystkroppen, vilket åtföljs av dragande, värkande smärta från den drabbade äggstocken.

En fullständig vridning av benen stoppar flödet av arteriellt blod, vilket orsakar vävnadsnekrotisering. Denna process åtföljs av en klinisk bild av den "akuta buken": allvarliga, krampande smärta i nedre buken på höger eller vänster, hypertermi, tecken på förgiftning av kroppen. Urgent kirurgi krävs.

Inflammation av hängorna, livmoderhålan

Andexit, salpingoophoritis, endometritis, inflammation i livmodern och dess bifogningar av olika etiologier, beroende på sjukdomens form, kan åtföljas av värkande, dragande smärta i nedre del av buken och inguinalregionen, och allvarliga smärtupplevelser som ökar med palpation av det inflammerade organet.

Smärta under ektopisk graviditet

Implantation av äggstockarna efter befruktning utanför livmoderhulen (oftast i ett av äggledarna, mindre ofta inuti äggstocken, i bukhinnan) åtföljs av en dragande, verkande karaktär i nedre del av buken, med strålning till ländryggen.

Med tillväxten av embryot börjar ökat tryck på de omgivande vävnaderna, med tubal graviditet utan kirurgiskt ingripande, åtföljt av brott i äggledaren, skarp, svår smärta, intern blödning. Akut, kirurgisk behandling.

Varför gör nedre buken hos kvinnor under graviditet ont?

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Den första trimestern av graviditetsperioden åtföljs ofta av smärta i nedre buken. Det kan skada under buken, i inguinalregionen under de första månaderna med ett hotande missfall, en ektopisk graviditet, åtföljande bärande och förvärrande sjukdomar mot dess bakgrund.

Men vanligtvis kallas sådana dragande, värkande smärta ”livmoderton” och innebär den fysiologiska processen för anpassning av muskelvävnad och ligamentapparat till en förändring av reproduktionsorganet. I avsaknad av ytterligare symtom kräver sådan smärta varken behandling eller anestesi. I vissa fall kan krampläkemedel förskrivas (Papaverine, No-Shpa).

Det kan också skada under buken i andra och tredje trimestern på grund av den ökande belastningen på den ligamentösa apparaten, åtföljd av mjukning av ligamentvävnaden, kalciumbrist, tryck på livmoderhalsen. Normalt behöver fysiologiska smärtor inte behandling och försvinner med avslappning, en förändring i kroppsposition, måttlig fysisk aktivitet.
Ett skarpt, uttalat smärtsyndrom med lokalisering i nedre del av buken med en låg placering av moderkakan kan vara ett tecken på dess för tidiga avskiljning och kräver akut medicinsk intervention. Krampande smärta, periodisk spänning i livmodern kan vara både ett tecken på början på "träningskontraktioner" av Brexton-Hicks, ett fysiologiskt normalt fenomen och ett symptom på ett hotat missfall. Om ny smärta inträffar, krävs en specialistkonsultation.

Algodismenorea

Denna diagnos är vanligast vid pubertetsåldern och bildandet av organ i reproduktionssystemet. Algodismenorea åtföljs av smärta före menstruation. Det kräver differentiering från premenstruellt syndrom, endometrit, endometrios, trängsel i samband med böjning av livmodern, intrauterin inflammatoriska sjukdomar, etc..

Den första trimestern av graviditetsperioden åtföljs ofta av smärta i nedre buken. Det kan skada under buken, i inguinalregionen under de första månaderna med ett hotande missfall, en ektopisk graviditet, åtföljande bärande och förvärrande sjukdomar mot dess bakgrund.

Men vanligtvis kallas sådana dragande, värkande smärta ”livmoderton” och innebär den fysiologiska processen för anpassning av muskelvävnad och ligamentapparat till en förändring av reproduktionsorganet. I avsaknad av ytterligare symtom kräver sådan smärta varken behandling eller anestesi. I vissa fall kan krampläkemedel förskrivas (Papaverine, No-Shpa).

Det kan också skada under buken i andra och tredje trimestern på grund av den ökande belastningen på den ligamentösa apparaten, åtföljd av mjukning av ligamentvävnaden, kalciumbrist, tryck på livmoderhalsen. Normalt behöver fysiologiska smärtor inte behandling och försvinner med avslappning, en förändring i kroppsposition, måttlig fysisk aktivitet.
Ett skarpt, uttalat smärtsyndrom med lokalisering i nedre del av buken med en låg placering av moderkakan kan vara ett tecken på dess för tidiga avskiljning och kräver akut medicinsk intervention. Krampande smärta, periodisk spänning i livmodern kan vara både ett tecken på början på "träningskontraktioner" av Brexton-Hicks, ett fysiologiskt normalt fenomen och ett symptom på ett hotat missfall. Om ny smärta inträffar, krävs en specialistkonsultation.

Algodismenorea

Denna diagnos är vanligast vid pubertetsåldern och bildandet av organ i reproduktionssystemet. Algodismenorea åtföljs av smärta före menstruation. Det kräver differentiering från premenstruellt syndrom, endometrit, endometrios, trängsel i samband med böjning av livmodern, intrauterin inflammatoriska sjukdomar, etc..

Varför det nedre buken gör ont i mitten av menstruationscykeln?

Smärta under ägglossningen uppträder hos ungefär 10% av kvinnorna i reproduktiv ålder. De kännetecknas ofta som sömmar, lokaliserade från en av äggstockarna (nedre höger eller vänster), eller dragning, åtföljd av en känsla av en "tight klump" i nedre del av buken.

Som regel varar sådana upplevelser inte mer än 24-48 timmar, vilket slutar med att ägget frigörs från äggstocken. Om du uppmärksammar vaginal urladdning, då på denna dag kommer de att vara mer slemhinnor, tjocka, "glasartade", lätt blodiga inneslutningar är möjliga.

Sådan smärta, inte åtföljd av ytterligare symtom, kräver inte behandling. En enda dos antispasmodika eller smärtstillande medel som föreskrivs av en läkare är möjlig.

Smärta efter samlag

Oftast är smärta i slutet av samlaget, inte åtföljt av orgasmiska sammandragningar, förknippat med svullnad i vävnaderna, en rusning av blod till organen i upphetsningsprocessen. Smärta är också möjligt förknippad med vävnadstrauma vid onödigt intensivt samlag, och smärta som ett symptom på sjukdomar i bäckenorganen: vidhäftningssjukdom, endometrios, endometrit eller andexit i en kronisk form, cervicit, tumörneoplasmer i könsorganen.

Smärta är oftast ett tecken på störningar, dysfunktioner, smärtsamma processer i organ och vävnader. De fysiologiska orsakerna till smärta i det kvinnliga reproduktionssystemet är begränsade av menstruationscykeln, ägglossningen, graviditetsperioden och manifesteras som regel genom dragande, värkande smärta, begränsad i tid och inträffar på vissa dagar och perioder.

Alla andra manifestationer bör bli ett tillfälle för undersökning av specialist och behandlingsförlopp.

Krampande buksmärta

Utan tvekan uppträder spasmodiska, spastiska eller krampande buksmärta under patologiska tillstånd. Undantag - smärta under förlossningen vid förlossningen.

I ICD-10 tilldelas smärta som uppträder i bukregionen klass XVIII - symtom, tecken och avvikelser, och smärta associerade med matsmältningssystemet och bukhålan kodas R10-R19.

Orsaker till trånga buksmärta

Så krampande buksmärta är ett symptom på sjukdomen. Och med tanke på förekomsten av detta symptom kan orsakerna till krampande buksmärta delas in i flera grupper.

För det första är illamående, trånga magsmärta och kräkningar med diarré de första tecknen på matförgiftning. I vissa fall är vissa livsmedel (särskilt feta, vilket leder till stagnation av gallan) eller systemisk överätande, som bromsar matsmältningen och ofta kan leda till funktionsstörningar som orsakar krampande smärta i magen och tarmarna..

Periodisk krampande buksmärta kan inte bara fysiologiskt bestämmas (överätande, förstoppning, hos kvinnor - menstruation), utan också uppträda i patologier, vars närvaro patienten inte ens inser, till exempel med utelämnande av mage eller tarmar.

De vanligaste orsakerna inkluderar med rätta hela spektret av tarminfektioner som orsakar svår illamående med kräkningar, krampande buksmärta och diarré. I synnerhet är barndödande kräkningar och diarré ofta tecken rotavirusinfektion hos barn.

Man bör komma ihåg att liknande symptom på många sätt uppträder när de smittats av parasitmaskar (helminths).

I de flesta situationer är ofta krampande buksmärta ett symptom på patologier i matsmältningssystemet och mag-tarmkanalen, det vill säga de återspeglar gastroenterologiska problem. Till exempel för divertikulit kramp i buksmärta och kräkningar är karakteristiska och för spastiska gastroenterocolitisoch och pankreatit - illamående, kräkningar och diarré.

En separat grupp består av genetiskt bestämda fermentopatier, först och främst oförmågan att smälta spannmålsgluten-celiaki, när ofta magsmassor och tarmsjukdomar noteras på grund av skada på tunnvattens slemhinnor i tunntarmen. Och personer med laktosintolerans - intolerans mot mjölksocker - förutom illamående, diarré och ökad gasbildning i tarmen (flatulens), klagar över ofta krampande buksmärta ovanför naveln.

Ibland hittar inte etiologin en förklaring på länge, inte ens när krampande smärta i magen och tarmarna uppstår ständigt, som händer med medfödda avvikelser - dolichosigma, tarmatresi, Leddas syndrom; gastroenterologisk neuros (smärta i buken av psykogent ursprung) eller en bukform av epilepsi.

Nästan alla dessa orsaker kan orsaka spastisk buksmärta hos ett barn och ungdom.

Dessutom har organen i reproduktionssystemen i urin och kvinnor buklokalisering. Och hos ett betydande antal patienter är utseendet på detta smärtsyndrom förknippat med skador eller inflammation i just dessa viscerala organ - med vissa urologiska och gynekologiska sjukdomar.

Men i vilket fall som helst orsakas patogenesen av buken genom excitation av nociceptorer och affektiva slutar av nervfibrer som ger innervering av organen i bukhålan (ihålig och parenkym), mesenteri och parietal peritoneum.

Lokalisering av smärta

Utbudet av sjukdomar där krampande buksmärta är ett av de ledande symtomen är extremt brett, och experter belyser därför så viktiga diagnostiska faktorer som den specifika lokaliseringen av smärta och den dominerande beskaffenheten.

Och även om båda faktorerna, liksom samtidigt symtom, beaktas i ett komplex, fungerar den plats där patienten känner smärta, det vill säga dess lokalisering, som ett anatomiskt landmärke för att bestämma dess etiologi:

 • i övre buken indikerar oftast inflammation i matstrupen, gastrit, magsår och / eller duodenalsår, giardiasis, men kan vara med inflammation i de mesentera lymfkörtlarna, croupous lunginflammation och till och med hjärtinfarkt;
 • i höger sida av buken förknippas med dyskinesi eller inflammation i gallblåsan, gallstensjukdom, kronisk blindtarmsinflammation, inflammation i leverns parenkyma;
 • i höger sida av nedre del av buken observerad med inflammation i bilagan, granulomatös enterit (Crohns sjukdom);
 • i vänstra sidan av buken (ovan) - en indikator på problem med bukspottkörteln, nedan - divertikulit, ulcerös kolit, och hos kvinnor - vänstersidig inflammation i hängorna;
 • nedre del av magen på grund av problem med tjocktarmen (samma ulcerös kolit), urinblåsa (oftast interstitiell cystit) och bäckenorgan (för gynekologiska sjukdomar);
 • i buken i naveln - det första tecknet på inflammation i bilagan, liksom tarmkramper med gastrointestinala infektioner, helminthinfektioner och abdominal aorta aneurysm
 • i buken ovanför naveln är karakteristiska för många gastropatier, inklusive magneuros (nervös dyspepsi); kan vara med en bukspottkörtelcyst;
 • i mitten av buken kan orsakas av inflammation eller irriterande tarmsyndrom eller klämmor i tunntarmen. I fall av intensiv smärta, illamående och feber, bör akut blindtarmsinflammation med en abscess misstänkas; konsekvenserna och komplikationerna av dess perforering - en snabbt utvecklande inflammation i bukhinnan (peritonit). Detta brådskande tillstånd leder ofta till sepsis och är dödligt.

Laminering och perforering av den aorta anorysm i buken, full av betydande blodförlust, är också brådskande.

Smärts natur

Arten av smärtsamma upplevelser - beroende på patofysiologiska egenskaper - kan ha betydande skillnader i varaktighet, intensitet och dess subjektiva sensoriska bedömning.

Med tarmhäftningar kan till exempel kännas en svag dragande eller värkande smärta, och med samma patologi efter ätande eller fysisk ansträngning kan det vara svår krampande smärta i buken.

Skarp krampande buksmärta som uppstår från tarminfektioner, förgiftning och andra orsaker kallas tarmkolik. Vid perforering av magsår eller tarmhinder hos patienter, skärande smärta; liknande smärtsamma känslor är välkända för dem som ofta har blåsande lunginflammation såväl som för dem som har upplevt ett bråck i bråck.

Akut inflammation i appendix, bukspottkörtel, gall- eller urinblåsan ger akut smärta. Symtom på inflammatoriska processer och allmän infektionsförgiftning - temperatur - observeras ofta i gynekologi (mer om detta senare).

En krampande buksmärta efter att ha ätit motsvarar den kliniska bilden av matfel, irritabel magsyndrom, gastrit, gastroesofageal reflux och gastroduodenit, gastroenterit i viral etiologi, celiaki, gallblåsans dyskinesi och närvaron av calculi i den.

Krampande buksmärta hos kvinnor

Du förstår varför krampande buksmärta hos kvinnor markeras i ett separat avsnitt, även om alla ovanstående skäl är relevanta oavsett kön.

Först och främst inkluderar fysiologiska (på grund av funktionen hos det kvinnliga reproduktionssystemet) smärta i nedre del av buken före menstruation, när smärtsamma känslor uppstår före början av varje menstruation på grund av ägglossningssyndrom. Men hos en betydande del av kvinnor är krampande smärta under menstruationen förknippad med algodismenorea.

Gynekologer konstaterar smärta i nedre del av buken hos kvinnor med inflammation i livmoderhängen (adnexit eller salpingo-oophoritis); inflammation i äggstockarna (oophorit), en ovariecyst eller dess maligna tumör; vidhäftningar vid bukhinnorna och livmodern.

Krampande smärta i livmodern kan orsakas av polyper som bildas på dess inre väggar, endometrios eller submucös livmodermyom.

Vad som orsakar trånga buksmärta under graviditeten?

 • livmodersammandragningar under implantering av ett befruktat ägg i dess endometrium (under de första två veckorna);
 • förstoppning och flatulens på grund av en ökad östrogennivå, vilket bromsar rörligheten i mag-tarmkanalen (under hela terminen).
 • intensiv spastisk smärta i buken (ofta ensidig) är ett tecken på ektopisk, det vill säga ektopisk graviditet;
 • svåra kramper i nedre del av buken med blodigt vaginalt urladdning i upp till 20 veckor - hotet om spontan abort;
 • upprepade krampande buksmärta upprepade flera gånger under en timme med bestrålning i korsryggen och känsla av ökande tryck i bäckenområdet (Braxton-Hicks-kontraktion) i upp till 37 veckor - en signal om början av för tidig födelse.

Krampande buksmärta efter förlossning förklaras av det faktum att de översträckta muskelfibrerna i livmoderväggen - på grund av verkan av hormonet oxytocin - börjar sammandras för att återställa kroppen till dess tidigare storlek.

Om smärta känns i form av sammandragningar i nedre del av buken, betyder det bara att det finns en kraftig sammandragning av musklerna i organen som finns i detta område av kroppen. Musklerna i alla ihåliga organ upphör inte att sammandras för att bibehålla sin naturliga ton för att utföra alla funktioner i kroppen. Och om detta tillstånd inte är smärtsamt, om det inte finns någon patologi, känner en person i normalt tillstånd aldrig dessa sammandragningar. Till exempel, hos en frisk kvinna kan äggledarna, som förflyttar ägget framåt i mogen tillstånd, komma att drabbas. Och om sammandragningar uppstår, så indikerar detta en allvarlig kränkning, till exempel en tarmstörning av härdad avföring eller ureter. I detta fall är det mänskliga tillståndet extremt farligt och kräver omedelbar handling. Om detta symptom bara visas kan du inte dra det eftersom det kan handla om att rädda liv.

Krampande smärta i nedre del av buken hos kvinnor

Orsaker till smärta

Smärta i form av sammandragningar, som förekommer i nedre del av buken, indikerar förekomsten av en allvarlig patologi. Liknande sjukdomar förekommer i matsmältningssystemet, i många könsorgan. Orsakerna till sådan smärta är flera typer.

  Inflammation av bilagan. I detta fall uppstår svår smärta, vars källa är praktiskt taget omöjligt att fastställa omedelbart. Det kan manifestera sig i tarmregionen, ge till korsryggen eller lokaliseras i ljumsken. Förutom sådan smärta kan du spåra hur kroppen beter sig, vilka andra symtom plågar patienten. Vid blindtarmsinflammation, illamående och yrsel är ofta allmän försvagning och frossa med feber.

Inflammation av appendix (blindtarmsbeteckning)

Klassificering av tarmobstruktion

Klassificering av urolithiasis

Metoder för abort av graviditet

Inguinalbråck hos kvinnor - ett problem med det kan vara orsaken till krampande smärta i nedre del av buken

Detta är de främsta orsakerna till att smärta av liknande karaktär framkallas. Läkare förbjuder behandling på egen hand. Om smärtan manifesteras i form av sammandragningar, indikerar detta redan ett ganska allvarligt tillstånd i kroppen och allvarliga sjukdomar, som nästan är omöjliga att bota utan specialister. Valet av mediciner är fel, utan brist på medicinsk kunskap, leder ofta till en omedelbar försämring eller till och med död..

Krampande buksmärta vänster och höger

Om smärta uppträder i buken på vänster sida, kan problemet döljas i systemet med organ som ansvarar för utflödet av urin och sexuell funktion. Till exempel kan en äggstockscyst av sig själv inte skada, inte ens manifestera sig i livet. Men om hennes ben vrider sig, kommer smärtan att bli densamma som vid arbetsvärk. I detta fall är kräkningar och en relativt hög temperatur mycket möjliga. För att bli av med smärta måste du utföra en operation för att ta bort cysta, eftersom det annars är helt enkelt omöjligt att bota en sådan sjukdom.

Cyster i äggstockarna - dess vridning är fylld med krampande smärta i nedre del av buken liknande de som uppstår under förlossningen

Smärta i nedre vänstra ljumsken indikerar ofta inflammation i livmodern. Smärtan utvecklas av sig själv, ökar när du klickar på en öm plats. Ett annat slående symptom är feber. En kvinna med sådan smärta kan inte gå, så det är bättre att omedelbart kontakta en ambulans och inte vänta tills tillståndet blir helt kritiskt.

Inflammation av livmodern

På vänster manifesteras också ektopisk graviditet av smärta, även om känslorna kan vara bilaterala. Upplevelser intensifieras när stress på kroppen uppträder, även med normal gång. Och i ett lugnt tillstånd försvinner krampsmärtor lite. Om äggledaren samtidigt får ett brott kommer smärtan att komma direkt, den kommer att vara akut.

Riskfaktorer för ektopisk graviditet

Orsaken till sådan smärta kan vara inflammation i tarmen på vänster sida. Till en början kommer smärtan inte att bli stark tillsammans med brott mot avföringen, så du kan ta växtbaserade preparat och försöka att inte äta tung mat, vilket bara ökar inflammation. Det är värt att ge upp brunt bröd, krydda rätter, krydda kryddor och mejeriprodukter. Om tillståndet inte förbättras kan smärta uppstå i form av sammandragningar, och detta symptom är en signal om att du inte längre ska försena besöket hos läkaren.

Vad gäller smärtan på höger sida tyder detta på att tunntarmen påverkas eller patologiska processer i urogenitala organ har påbörjats. Detta är en sjukdom i livmoderhängen på höger, inflammation i äggstocken och problem med äggledaren. Smärtan kan spridas till ryggen, så att du inte kan tappa njurarna ur sikte, vars sjukdomar ofta är förknippade med sjukdomar i den osseösa delen av könssystemet..

Tillsammans med blindtarmsinflammation kan inversion av blindtarmen inträffa. Det förekommer också med sjukdomar i matstrupen, som har en kronisk kurs. I detta fall kan långvarig smärta uppstå i tarmen. Stark avslappning av avföringen sker. Tillsammans med detta finns det också en uttalad uppblåsthet på grund av gaserna inuti. Så snart tarmen vänder in, strax efter de första smärtsamma symtomen, börjar långvarig kräkning med obehagliga känslor i tarmen och magen. Hon kan plåga för länge, även för en hel dag. Och trots allt, genom matstrupen, kan avföring som dröjer i tarmen börja lämna.

Schematisk bild av inversion av tunntarmen

När en diagnos ställs kommer läkaren säkert att fråga inte bara om vilken sida smärtorna känns utan också om deras styrka och frekvens. Diagnos med intensiva muskelsammandragningar bör ske omedelbart, eftersom sjukdomar med detta symptom ofta kräver brådskande operation. Det är nödvändigt, eftersom patienten själv ofta inte exakt kan säga var källan till skadan finns. Smärta från ljumsken kan passera till höfterna, också till korsbenet eller regelbundet uppträda i ändtarmen.

Utöver allt detta bör man inte tappa andra symtom ur sikte, liksom de sjukdomar som har inträffat tidigare. De kunde hela tiden ha en trög karaktär och eskalera vid fel tid. Läkaren frågar alltid om det finns kroniska sjukdomar.

Vid undersökning samlar läkaren alltid in en medicinsk historia

Krampande smärta vid njurkolik och dysenteri

Sådan smärta manifesteras i njursjukdomar. Ofta karakteriseras som en manifestation av njur kolik. Om det finns stenar i könssystemet, börjar de snart röra sig. Stora stenar kommer inte att passera genom den smala urinledaren, fastnar och täpper hela passagen, varför urin inte kommer att kunna lämna kroppen. Konsekvensen av detta är en försvagande smärta, lokaliserad i buken nedan. Det kommer att skada patienten inte bara att gå, utan även att sitta. Och att ligga är i allmänhet outhärdligt. Det kan finnas frekventa krav på att kräkas, men efter tömning av magen kommer det inte att bli lite lättnad - smärtan kommer att förbli på plats.

Sådana attacker inträffar mycket plötsligt, så du kan inte förbereda dig för dem. Ibland manifesterar de sig vid stress på kroppen, men de är också karakteristiska under natt vila eller bara i vilotillstånd. Ibland uttryckt vid en tidpunkt då patienten drack mycket vätska eller åt salt mat. Smärtan, ibland krampande, men också med vissa intervall och skärning, avtar med tiden och förvärras sedan igen. Samtidigt kan patienter rusa omkring på sängen och ofrivilligt leta efter en mer bekväm position för att lindra deras tillstånd. Smärtan sprids över magen och ryggen, ibland kan de täcka de yttre könsorganen hos kvinnor. Dess största intensitet manifesteras i magen och inte där njurarna är belägna. Förutom smärta vill jag ständigt gå på toaletten, men uppmaningar ger inte resultat.

Blåsstenar

Dysenteri är en sjukdom av en smittsam karaktär och manifesterar sig i det faktum att magen gör ont ganska intensivt under tarmrörelser, och krampupplevelser uppträder även i ett tillstånd av fullständig vila av kroppen. Dysenteri kan upptäckas inte bara genom smärtsymtom, utan också av hur många gånger en person går på toaletten. Om avföring per dag inträffar mer än 5 gånger finns det misstankar om en sjukdom. Dessutom kommer diarré ut med blodceller, och ofta slem. Temperaturen stiger och personen känner allmän svaghet.

Viktig! Dysenteri är en smittsam sjukdom, så att dess tidiga upptäckt skyddar alla runt omkring och förhindrar epidemin. Sjukdomen kan utlöses genom kontakt med gatodjur, samt användning av smutsiga eller otvättade rätter. Generellt sett är orsakerna smutsiga händer och brist på personlig hygien.

Brott mot normal graviditet

Den lugna graviditeten uttrycks inte av smärta eller obehag. Om magen börjar sätta sig före 9 månader, är detta en misstank om en abort. Innan detta kan värkande smärta uppträda, dra och utmattande i själva botten av buken, som samtidigt ger till korsbenet. Om kontraktionerna efter detta börjar visas utflödet med blod i vaginalområdet, indikerar detta att fosterägget började exfoliera. Om du inte omedelbart går till sjukhuset och inte börjar intensiva terapeutiska åtgärder kan du förlora ett barn. I detta skede är det fullt möjligt att förhindra självaborter och rädda fostrets liv..

Med en normal graviditet fram till den nionde månaden bör det inte vara trånga smärta i nedre del av buken

En sådan abort är farligt för livet och modern själv, eftersom svår blödning kan börja, och en kvinna kan dö av riklig blodförlust. Dessutom, efter den slutförda självaborteringen, finns det blodstasi inuti livmodern, delar av fosterägget. Om livmodern inte rengörs och tar bort allt överflödigt, kan det bli mycket inflammerat eller till och med fester. Som ett resultat inträffar endometrit, som fortfarande behandlas. Och i värsta fall kan livmodern brista, pus kommer ut i bukhålan. Eller så kommer han in i blodomloppet och orsakar infektion och berusning. För krampande smärta måste du omedelbart läggas in på sjukhus för att rädda ditt liv.

Endometritis - en av orsakerna till krampande smärta under perioden efter abort eller postpartum

Vid en ektopisk graviditet kan smärta uppstå, vilket indikerar att något gick fel. Om ägget inte kommer in i livmodern och förblir i äggledaren, anses en sådan graviditet inte vara normal och kan inte utvecklas. I själva verket, som ett resultat av fostrets tillväxt, kommer röret helt enkelt att spricka, eller så kommer fosterägget att genomgå en tubabortion. Under processen med denna tubabortion, som kan ta till och med flera veckor, sker inte en omedelbar missfall, utan en långsam lösgöring av ägget. Samtidigt upplever en kvinna sådana smärtor som under sammandragningar. I detta fall släpps en blodig, tjock vätska från slidan, som under menstruationen. Detta kan vara lite förvirrande och ge fel riktning för diagnos. Men om menstruationen nyligen har varit, bör detta symptom varna.

Intressant fakta! I medicinens historia har det förekommit fall då en ektopisk graviditet uppstod tillsammans med en normal, frisk. Befruktning kan också ske i två rör samtidigt. Men detta är sällsynta händelser..

Platser för ektopisk graviditet

Abort i rörledningen är farligt eftersom allvarliga muskelspasmer kan leda till brist på äggledaren och detta kan orsaka blödningar som inte kan stoppas utan medicinsk intervention. De som redan har haft en ektopisk graviditet måste vara särskilt uppmärksamma på sig själva, eftersom det kan hända igen. Kroniska långvariga sjukdomar, som ibland förvärras och inte behandlas, kan skapa vidhäftningar inuti äggledaren och också orsaka ett liknande tillstånd. Vissa preventivmediciner påverkar negativt muskeln i livmodern och tillståndet i dess rör, så de bör behandlas med försiktighet och inte användas förrän läkaren godkänner det.

Smärta i form av sammandragningar i förekomsten av den myomatiska noden

Den myomatösa nodens utseende kännetecknas av krampande smärta. Detta tillstånd är mycket likt de vanliga sammandragningarna som inträffar under födelseprocessen. Livmodern för närvarande börjar arbeta hårt, sammandrag muskler, försöker med all sin styrka att bli av med den inre tumören. Själva myomatösa noden liknar en neoplasma som vilar på ett ben. Ofta uppstår noder inte i livmodern, utan mycket nära livmoderhalsen. Vid tidpunkten för uppbyggnaden hos kvinnor gör ont i magen mycket, utflödet med blod kommer ut. Smärtan sträcker sig allt till könsorganen, som finns utanför, också i ändtarmen och till och med i korsbenet.

Typer av myomatösa noder på bildningsplatsen

Myomatisk nod kan elimineras genom kirurgisk ingripande. Och de kommer att göra det uteslutande under generell anestesi. Om du påbörjar en sjukdom kan det uppstå en smärtschock eller blödningar som kan förlora för mycket blod och dö, även innan du når sjukhuset. För att förhindra uppkomsten av en sådan nod måste du då och då kontrolleras av en gynekolog. Då kommer det att finnas en möjlighet att lära sig om utseendet på neoplasmer i ett mycket tidigt skede. En sådan frekvent diagnos hjälper till att hålla livmodern intakt och att inte ta till akut kirurgi.

Operationen för att avlägsna den myomatiska noden utförs uteslutande under allmän anestesi

Förutom smärta kan den myomatiska noden också känna igen genom riklig menstruation, under vilken magen gör ont inte som alltid, men mycket mer. Dessutom kan urinblåsan fungera och urineringsprocessen störs. Förstoppning kan också förekomma. Ibland händer det att patologiska förändringar i livmodern inte visar sig. Det är därför som ofta eller åtminstone regelbunden undersökning för kvinnor helt enkelt är nödvändig. Sådana undersökningar kommer att förhindra utveckling av cancer och hjälpa till att hantera noder i livmodern i deras tidigaste stadier..

I riskzonen är de kvinnor som aldrig har fött barn och är över 30 år gamla. De som är överviktiga eller har en generisk benägenhet för förekomsten av fibroider. Alla typer av hormonella störningar är också en oroande varning, eftersom de ofta väcker godartade tillväxter. Det är värt att kontrollera oftare för kvinnor med oregelbunden menstruation, eftersom en sådan ofarlig kränkning därefter kan leda till allvarliga sjukdomar. Om du vet om närvaron av cyster på äggstockarna är det värt att behandla dem, liksom att kontrollera livmoderns tillstånd, eftersom det är uppenbart att kroppen är benägen att tumörer ser ut. Försvagad immunitet kan fungera i olika delar av kroppen, inklusive i de kvinnliga organen. Detta tillstånd är också osäkert och kräver regelbundna undersökningar..

Faserna i menstruationscykeln - deras kränkning bör vara en anledning till undersökning av en gynekolog

Uppmärksamhet! I närvaro av en myomatisk nod måste näring noggrant övervakas. Kosten bör inte vara fet mat, kryddig kryddor. Det rekommenderas att begränsa saltintaget. Du kan inte överhettas i solen och gå till solariet, gå på en massage.

Diagnos och behandling

För att undvika alla typer av komplikationer och förhindra utvecklingen av ett livshotande tillstånd, med uppträdande av krampande smärta, bör du omedelbart kontakta specialister som kan mer exakt diagnostisera det, identifiera de verkliga orsakerna och omedelbart göra rätt behandling. Kvinnor kan i första hand genast gå till gynekolog för att utesluta möjligheten till en ektopisk graviditet, olika sjukdomar och inflammationer i de inre könsorganen..

Kvinnor med krampande smärta i nedre del av buken bör omedelbart konsultera en gynekolog

Det är osannolikt att en person kan ställa en diagnos självständigt utan medicinsk utbildning. Dessutom är det med svår smärta omöjligt att tänka tillräckligt. Många rekommenderar moderna metoder för att diagnostisera sjukdomar, som med viss procentuell noggrannhet omedelbart kan karakterisera tillståndet i olika organ och bidra till bestämningen av sjukdomen..

Tabell. De mest kända och vanligaste diagnostiska metoderna.

Varje person upplever krampande smärta i buken minst en gång i livet. Dessutom är detta klagomål vanligt bland både vuxna och barn. Naturligtvis är det lite trevligt i detta symptom, och i vissa fall kräver det akut behandling till en specialist. Själva beskaffenheten av krampande buksmärta indikerar en intensiv sammandragning av den glatta muskeln i de ihåliga organen som ligger i den nedre delen av bukhinnan och det lilla bäckenet. Dessa inkluderar tarmarna, livmodern, äggledarna, urinledarna, urinblåsan.

Erfaren krampsmärta i nedre del av buken under menstruationen anses vara relativt normal. Men om den "normala" regelbundna smärtan blir outhärdlig, måste du konsultera en gynekolog och genomgå en ultraljudsundersökning av bäckenorganen.

Kanske har du dolda patologier för det könsdelande systemet eller organen i det reproduktiva systemet, som får sig att känna på detta sätt, och under menstruationen.

Låt oss titta på alla huvudorsakerna till magkramper för att veta exakt vilka åtgärder som ska vidtas vid nästa möte med dem.

Hotet om missfall eller det värsta av ont

Om du upplever kramp i buksmärta under graviditeten är detta nästan säkert ett tecken på hennes spontana abort. Men nu är det inte dags att förtvivla och snika i kudden. Du måste vidta alla nödåtgärder för att rädda ditt barn.

Som du vet kan spontan abort ske både i tidig och sen graviditet. Enligt statistik slutar varje fjärde graviditet i ett missfall, och cirka 1/3 av kvinnorna vet inte ens om hennes början vid avslutningen. Grovt sett inträffar något som ”biokemisk graviditet” när ett befruktat ägg lämnar livmodern utan att ens ha tid att fixera i endometriet. Samtidigt känner kvinnan ganska dåligt: ​​för det första har hon svåra krampvärk i bäckenområdet, och för det andra finns det kraftiga blödningar som skiljer sig från normal menstruation.

Men i allmänhet ser kvinnor på vad som händer som regelbunden menstruation, men lite mer intensiv än vanligt. Om du vet om din graviditet och känner av ett symptom som skarpa kramper i den nedre delen av buken, bör du snarast ringa en ambulans. Det är omöjligt att gå till läkaren själv i detta tillstånd. Dessutom bör du inte förskriva mediciner för att förlänga graviditeten själv, till exempel Duphaston och Utrozhestan. Om de kom till din syster eller vän betyder det inte att de passar dig också! Därutöver är läkemedlen hormonella och kräver strikt efterlevnad av doseringar vid intag.

Om du känner kramper eller kramper i nedre del av buken ska du omedelbart rådfråga en läkare.

Endast adekvat behandling och medicinsk övervakning kan rädda ditt barns liv och på ett tillförlitligt sätt skydda din hälsa.

Orsaken till ett missfall kan överföras stress, berusning, onormala utvecklingen av livmodern, funktionsfel i kromosomapparaten, undertryckande av immunitet eller hormonella störningar. Speciellt ofta fall av missfall noteras hos dem som redan hade ett hot eller behandlades för infertilitet.

Missfall förekommer i tre steg:

 • Hotfull;
 • Början (i detta fall går räkningen på några minuter; kvinnan känner hårda kramper, som också åtföljs av fläckar från könsorganen);
 • Abort under.

När det tredje steget av missfallet börjar, känner kvinnan ökande krampande smärta, dessutom intensifieras blödningen från könsorganen och blir riklig. Ett fosterägg kommer ut ur slidan.

Det kan dock hända att det inte helt lossnar, och i detta fall kommer en del av embryot att förbli i livmoderhålet. Detta tillstånd är full av många faror. För det första kanske blödningen inte slutar, utan förstärks, och för det andra, om embryot inte avlägsnas helt från livmodern, kan sepsis börja mot bakgrund av förfallna vävnader i kvinnans kropp.

Om du känner sådana alarmerande tecken under graviditeten, kontakta en läkare omedelbart, och det är bättre att ringa ambulans!

Smärtsam menstruation

Svår blödning och krampsmärta under menstruationen kan också signalera någon form av funktionsfel i kroppen. I allmänhet bör buksmärta som är uteslutande förknippade med kritiska dagar inte väcka ångestkänsla hos dig. Men om spasmen i nedre del av magen kompletteras med kraftiga blödningar, finns det anledning att vara orolig för din egen hälsa. Särskilt om detta tillstånd aldrig har varit bekant för dig.

Sekundär algodismenorré kan uppstå av följande skäl:

 • Vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet (speciellt i livmoderhålet);
 • Cervical strikut;
 • Onormal placering av livmodern;
 • Medfödda missbildningar av de inre könsorganen;
 • Patologisk spridning av endometrium (hyperplasi).

På grund av kraftigt blodförlust kan en kvinna till och med förlora medvetandet. Om detta händer med dig, tveka inte att se en läkare. Algodismenorré när du bär en IUD (intrauterin enhet) förtjänar särskild uppmärksamhet. Om du har haft regelbundna eller pågående kraftiga blödningar i livmodern, kontakta en specialist och gå igenom lämpliga diagnostiska tester. Ofta anser kvinnor som har upplevt algodismenorrhea detta vara normalt.

Men det är, som alla andra störningar i en sådan plan, inte bara möjligt utan måste också behandlas.

Mag- och tarmkramper

Med krampande smärta i magen kan vi prata om ganska allvarliga matsmältningsstörningar. Vi pratar om gastralgia, som förekommer mot bakgrund av patologierna i själva organet, liksom med autonoma neuroser och andra störningar. Du bör vara uppmärksam på ytterligare symtom som kan leda till spasmer..

 1. Illamående och kräkningar;
 2. Stötande rapningar;
 3. Dålig andedräkt
 4. Feber;
 5. Minskad prestanda och generell sjukdom.

Smärta i magen kan indikera närvaron av gastrit eller magsår. För att inte missa och starta detta tillstånd är det viktigt att konsultera en gastroenterolog vid de första symtomen. Du kanske måste genomgå ett ganska obehagligt förfarande för gastroskopi, liksom ultraljud och MRT i organet.

Intestinal smärta

I de allra flesta fall förekommer magkramper (inte relaterade till graviditet eller menstruation) mot bakgrund av patologiska processer i tarmen. Diarré eller förstoppning sammanfogar krampande buksmärta, blodiga eller slemhinnor kan förekomma i avföringen..

Kramper av denna typ indikerar ofta irriterande tarmsyndrom eller mekanisk hindring. Förresten, den första sjukdomen är inflammatorisk, och mot dess bakgrund börjar polypper växa på organets väggar - godartade neoplasmer med en mobil struktur. På grund av irriterande tarmsyndrom kan också bindvävssnöror bildas i bäckenområdet - vidhäftningar, som ofta orsakar infertilitet hos kvinnor. Med avancerade kroniska former av sjukdomen kan den utvecklas till kolorektal cancer.

Sådana tecken kan gå med spasmer:

 • Flatulens och uppblåsthet;
 • Diarré (diarré) eller förstoppning;
 • Synlig peristaltik och plötslig abyminal asymmetri;
 • Illamående och kräkningar;
 • Törst;
 • Ovanliga inneslutningar i avföring (blod eller slemhinnor);
 • Ändra avföringens färg och konsistens.

Om du känner obehagliga manifestationer av sjukdomen, tveka inte att kontakta en specialist och försök inte självmedicinera.

Inte konstigt att magen är förknippad med livet från tidiga tider. Därför bör all smärta och obehag lokaliserad i din viktiga del av kroppen definitivt varna dig. Försök inte att självdiagnosera och behandla dessa sjukdomar. Be en specialist om hjälp.

Var hälsosam och låt uppgifterna i det här materialet bara vara en introduktionsteori för dig!

Krampande smärta i buken är det vanligaste fenomenet som en person stöter på. De förknippas inte bara med milda problem i matsmältningssystemet, utan också med sjukdomar som kräver noggrann uppmärksamhet..

Det verkade obehag i de inre organen indikerar en kränkning av deras arbete. Orsakerna bedöms av lokalisering av smärtsamma symptom. Bestämd av läkaren. Två huvudorsaker till obehag är kända: en fysiologisk orsak och diagnostiserade sjukdomar.

Fysiologisk orsak till smärta

Orsaken till sådana smärtor är infektioner, bakterier, parasiter eller utvalda sjukdomar. Mer vanligtvis associerade med nervsystemet och andra kroppsfunktioner.

Neuralgiska störningar

Smärta i magen, som har en krampaktig karaktär, kan uppstå hos känslomässigt instabila människor, benägna till frekvent stress och i ett tillstånd av nervös spänning. Bristen på ordentlig vila, kränkning av kosten, snacks på språng, torr mat betraktas av läkare som de främsta orsakerna till funktionsstörningar, uttryckta av sammandragningar i magen.

Allergiska reaktioner

Situationen är möjlig: om patienten har ett svagt immunförsvar, försöker kroppen att smälta olämpliga livsmedel eller det saknas nödvändiga enzymer, matsmältningsbesvär och akut smärta utvecklas. Fenomen åtföljt av diarré och kräkningar.

Berusning

Ofta inträffar med missbruk av alkohol eller mediciner. Med förgiftning av kroppen, nödvändig medicinsk vård: magsköljning och införandet av läkemedlet för att förstöra giftiga ämnen och ta bort dem från kroppen. Annars är döden inte utesluten..

Det händer att mat är förgiftad. Symtom: kräkningar och diarré. Som regel leder användningen av produkter av låg kvalitet till förgiftning av kroppen..

Buksskador

Att slå i magen eller falla på magen bör inte ignoreras. Därefter uppträdde spänningar i bukregionen och besvärande smärta kan orsaka brott i organväggarna och inre blödningar. Hospitalisering krävs följt av operation.

Ett vanligt drag som förenar alla fysiologiska störningar - olägen försvinner när det inte finns någon yttre faktor. Nödvändiga åtgärder vidtas och kroppsfunktioner återställs.

Tyvärr, när en infektion kommer in i ett inre organ eller en sjukdom inträffar, finns det ingen yttre faktor. Normal drift är inte möjlig..

Parasiter - helminter samlas in i människokroppen. Det huvudsakliga symptomet visas på natten. Ökad flatulens, kräkningar, brist på tarmrörelser, törst, gripande smärta - detta är helminthiasis.

Det manifesterar sig som krampande smärta i magsregionen och under den. Organets slemhinna blir inflammerad och åtföljs av halsbränna, böjning med en sur smak, illamående. Sjukdomen har böljande kramper med perioder med förvärring och remission. Förvärringar förekommer under våren och hösten. Det orsakande medlet för gastrit är bakterien Helicobacter pylori. En möjlig orsak till sjukdomens början är ett upphetsat psykologiskt tillstånd.

Appendicit

Inflammation av kolonprocessen. Tillsammans med kräkningar, diarré, huvudvärk, svaghet. Kroppstemperaturen stiger gradvis, men inte högre än 38. Om kirurgi inte utförs i tid, börjar peritonit.

tarmvred

Det anses vara en ärftlig sjukdom. Om en person ägnar sig åt hårt fysiskt arbete eller en aktiv sport, och näring sker huvudsakligen på språng, finns det fortfarande möjlighet till smärta i nedre del av magen, gasansamling, uppblåsthet. Avföring ansamlas också inuti tarmen, som kroppen inte kan främja för naturlig tömning.

Medicinsk statistik indikerar 25% av patienterna som dör av inversion i tarmen på grund av att ignoreras av symtom och inte söker hjälp från en läkare.

Ett utsprång uppträder på patientens kropp, åtföljt av smärta, slöhet. Detta indikerar en bråck - förlust av en del av tarmen genom den svaga tarmväggen. Som regel observeras detta i navelområdet eller på platsen för kirurgisk ingripande. I sådana fall, sällan utan operation.

Magsår

Visas med en kränkning i magslemhinnan. Därefter bildas icke-läkande sår - sår. Krampande smärta uppstår när du äter och slutar efter matsmältningen.

Intensiteten hos smärtsyndromet beror på graden av förstörelse av slemhinnan. En provokatör av detta fenomen, som gastrit, är Helicobacter pylori-infektion eller överdriven nervspänning, vilket får magen att äta sina egna väggar.

Renal kolik

Krampande smärta, lokaliserad i nedre del av buken, är ett symptom på en sjukdom som njurkolik. Det finns ett antal skäl för uppkomsten av spasmer: urolithiasis, inflammation och onkologi.

Med urolithiasis uppstår en kramp när stenen, som faller längs kanalerna i urinledaren, stänger lumen.

I en inflammatorisk process kommer en blodpropp, pus eller en bit nekrotisk vävnad in i lumen.

Den cancerösa tumören, sönderfaller, passerar genom urinledarens kanal och täpper till lumen, vilket orsakar en skarp krampande kramp.

Baby smärta

Om ett barn utan någon uppenbar anledning börjar pressa benen mot bröstet, agera upp, sömnstörningar observeras, han är rastlös - detta indikerar tarmens invagination. Denna sjukdom förekommer hos barn i åldern 6 till 12 månader. Intestinal invagination är en process som sker inuti tarmen när en av dess sektioner tränger in i ett annat område och tilltäppning av ledningskanalen inträffar. Barnets temperatur stiger, kräkningar visas.

Symtomen visas plötsligt och plötsligt försvinner, sedan lugnar barnet sig, äter, leker. Smärtsyndromet kännetecknas av frekvensen: ju större patologi, desto intensivare smärta och oftare och längre i tidsattacker.

Läkarna förknippar förekomsten av sjukdomen med felaktig administration av kompletterande livsmedel som innehåller frukt och grönsaker.

Hos kvinnor observeras krampande smärta i nedre del av buken och är förknippade med funktionsfel i könsorganen: urinledaren är blockerad med en sten eller en boll av rundmaskar passerar inte genom tarmen. Men främst smärta är förknippat med ett plötsligt avbrott av graviditeten, en ektopisk graviditet, myomatisk nod.

Om en kvinna har ett krampande smärtsyndrom under graviditeten, indikerar det som händer en missfall. Innan detta, en dragande smärta med tillbaka till korsbenet, är blodutflödet störande. Den ökande intensiteten av symtomen är avlagring av ägg. Brådskande sjukhusvård behövs. Om patienten söker hjälp i tid kan graviditeten fortsätta..

Ett missfall är farligt för en kvinna med kraftiga blödningar. Efter spontan abort är det nödvändigt att ta bort resterna av ägg för att inte provocera blodförgiftning och förekomsten av inflammatoriska och purulenta processer..

Sjukhusinläggning är nödvändig för att rädda patientens hälsa och liv.

Ektopisk graviditet

Oregelbundna, regelbundna uppträdande smärta i nedre del av buken hos kvinnor kan indikera en ektopisk graviditet. Detta händer när ett befruktat ägg inte når livmodern av någon anledning utan fastnar vid äggledarnas slemhinnor.

I det senare fallet är den normala utvecklingen av fostret omöjlig. En kvinna kan uppleva ett brott i röret. Situationen kräver omedelbar kirurgisk ingripande, det finns en kamp för patientens liv.

Röret kan inte brista, men fosterägget fortsätter att utvisas från kroppen. Denna process kan ta mer än en dag, men veckor. Ägglarnas muskler minskar, vilket orsakar flingning och rörelse till utgången av ektopiska missfallet. Processen känns som trånga smärta och blodutflöde visas från slidan.

Abort av tubal är farligt för situationens oförutsägbara. När som helst kan äggledarens vägg spricka. Intern blödning som följer med sjukdomen kan leda till enorm blodförlust.

Metoden för kamp för olika sjukdomar är annorlunda. Endast metoden för första hjälpen förblir oförändrad, vilket ibland beror på att rädda livet.

Första hjälpen

Först och främst ska det ge fred till en person som lider av trånga smärta. Ligga i ett läge som är bekvämt för honom: på hans sida eller på ryggen. Ta om möjligt orsaken till obehag. För att stoppa ett starkt smärtsyndrom med krampläkemedel: No-shpa, Drotaverin.

Om patienten förlorade medvetandet är det nödvändigt att förhindra intag av kräkningar i halsen och blockera andningen. För detta passar en person på sin sida. Om puls och hjärtslag är borta är det dags att göra konstgjord lungventilation och indirekt hjärtmassage. Vänta tills ambulansen kommer.

mediciner

För att lindra spasmodisk smärta föreskrivs No-shpa och Drotaverin.

Om symptomen orsakas av obstruktion eller svag peristaltik i matsmältningssystemet, förskrivs läkemedel som bidrar till normalisering av motorisk funktion och produktion av enzymer: Ranitidin, Omeprazol.

Folkrättsmedel

Behandling och förebyggande av buksmärta utförs med komplexa åtgärder: homeopati, örtmedicin och zonterapi.

 • Pepparmintte Pepparmynta är ett naturligt lugnande medel. Det påverkar det mänskliga nervsystemet försiktigt. Beredd på följande sätt: tre teskedar häll ett glas varmt vatten. Efter en halvtimme är produkten redo att användas. Drick i utspädd form.
 • Infusion av kamomill och immortelle. Hjälper till att slappna av magmusklerna, lindrar inflammation. 2 msk. l blandningar av örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i 30 minuter. Ta före måltiderna tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 21 dagar.
 • Moderwort juice. För att snabbt eliminera smärta i ett naturligt apotek köper de moderworttsaft. Späd ut en tesked vätska i ett kvarter med vatten och dricka. Betyder att ta i en varm form.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför blev menstruationen brun

En kvinnas reproduktiva ålder börjar med uppkomsten av månatliga blodutsöndringar, som kommer att följa henne fram till klimakteriet. Närvaron av menstruation är ett tecken på en kvinnas sexuella hälsa....

Illamående hos menstruation hos kvinnor - normalt eller alarmerande symptom?

Menstruation är en ganska stark stress för den kvinnliga kroppen, under vilken starka hormonella förändringar inträffar..Allt detta åtföljs av obehagliga symtom som kan orsaka illamående och yrsel, humörsvängningar....

Hur man stoppar månadsblödning

Hur man stoppar blödningen under menstruationenHur kan man stoppa månadsblödning om det är för långt eller mycket rikligt? Innan du får panik måste du försöka ta reda på om du verkligen har en patologisk menstruation....