Orsaker till ledvärk vid klimakteriet

Ansvarsfrihet

Menopaus åtföljs av många inte särskilt trevliga symtom. För vissa kvinnor är förberedda i förväg i form av förebyggande. Men när ett symptom på smärta i lederna uppstår, kan inte alla hantera det.

Klimakteriet sänker nivån på könshormoner och stör deras produktion. Och kvinnliga könshormoner påverkar hela kroppen. Minskat östrogen påverkar mängden kalcium.

På grund av detta kan det finnas:

 • hypokalcemi (otillräcklig mängd kalcium);
 • träningsvärk;
 • reducerad vävnadstäthet;
 • utveckling av artros, atros. Symtom - feber, kramper, ökad smärta.

Sjukdomar åtföljda av ledvärk under klimakteriet

Smärtan uppstår på grund av en överträdelse av mängden hormoner. Detta tillstånd behöver bara behandlas. Menopausala leder kan skada av flera orsaker:

 1. Viktökning. Klimakteriet bidrar till extra fett. En kvinna blir benägen att fylla. Följaktligen ökar belastningen på hela kroppen, och detta bidrar till uppkomsten av problem med lederna. På grund av smärtsamma upplevelser finns det inget sätt att delta i fysisk aktivitet, vikt ökar.
 2. Osteoporos - manifesterar sig i form av förstörelse och försvagning av benvävnad. Det vill säga, benvävnadens densitet minskar. På grund av denna täthet förstörs benvävnad och det bidrar till smärtan. Obehagliga sensationer manifesteras mest på morgontimmarna.
 3. Deformering av artros är en typ av artrit. Sjukdomen kännetecknas av utarmning av ledbrosk. På morgonen är det en känsla av styvhet i rörelser, det finns en spricka. Orsaken till dessa symtom kan vara en reducerad mängd kollagen. Det ger näring åt lederna, de blir tunnare och sliter snabbare.
 4. Förändringar i blodsystemet. Detta kan uppstå på grund av brist på motorisk aktivitet, det vill säga musklerna tappar sin ton utan rörelse och blodet rinner inte till dem. Störning av blodförsörjningen påverkar gemensam hälsa negativt.
 5. Brott mot det centrala nervsystemet. På grund av klimakteriet verkar kramper som påverkar fartygets tillstånd.

Om patienten har smärta i lederna i klimakteriet måste hon besöka en specialist. Nämligen en gynekolog och kirurg. Ett besök hos endast dessa två läkare behövs för att förskriva en omfattande behandling.

Träffa en läkare

Du kan inte försöka bli av med symptom i följande fall:

 • hormonobalans har inträffat;
 • kvinnans allmänna tillstånd har förvärrats;
 • nya symtom tillagda.

Oftast vet kvinnor och flickor inte hur man ska behandla ledvärk i klimakteriet. Omedelbart är det värt att notera att du inte kan ge efter för panik. Det viktigaste är tidig diagnos som hjälper till att undvika allvarliga konsekvenser..

Menopausal osteoporos

Med klimakteriet är benen mer mottagliga för osteoporos på grund av förekomsten av osteoporos. Oftast visas detta redan hos äldre. Ibland förekommer även sprickor.

Fusion inträffar under lång tid på grund av en minskning av könshormoner hos patienten.

Metoder för smärtbehandling

Behandling tar tillräckligt med tid. Smärtstillande medel behandlar inte orsaken till smärtan, lindrar bara symtomen. Därför, omedelbart efter att en kvinna slutar ta medicinering, uppträder ledvärk igen. Innan specialisten föreskriver rätt behandling måste patienten genomgå en undersökning, som består i att klara följande procedurer:

 1. Allmän analys av blod och urin för den inflammatoriska processen.
 2. Biokemiskt blodprov för mängden kalcium i kroppen.
 3. Klamydia blodprov.
 4. Könsdelspinne för klamydia.
 5. Röntgen - metoden visar förändringar i bentäthet.
 6. Ultraljud i lederna.
 7. Punktering inuti fogen.
 8. Osteodensitometri - en diagnos som gör att du kan mäta benstrukturens densitet.

Om det finns bekräftelse på smärtan på grund av början av klimakteriet måste du ompröva din livsstil. Du bör börja med korrekt näring, upphör med rökning och alkohol.

Behandling för klimakteriet börjar med följande händelser:

 • återhämtning av hormoner;
 • ta kalciumpreparat såväl som smärtstillande medel och kondroprotektorer;
 • tillämpning av folkmetoder.

Återställ hormonbalansen

Smärtbehandling bör påbörjas med hormonella läkemedel. De håller lederna friska och reparerar dem. En kvinna har mindre kramper och smärta. För att minska smärta i lederna används mediciner oftast:

Medicinering hjälper till att minska smärta. Om patienten har kontraindikationer för att ta sådana medel kan du ersätta dem med växtbaserade läkemedel och homeopatiska läkemedel, som består av växtbaserade komponenter. Följande läkemedel tillhör denna grupp:

Kalciumläkemedel

Muskuloskeletalsystemet störs på grund av kalciumbrist. Under klimakteriet är intaget av ett mikronäringsmedel med mat inte tillräckligt för att ge kroppen fullständigt. Därför hjälper det att ta kalciumhaltiga produkter att fylla på mängden spårelement. D-vitamin mediciner kan hjälpa till att lindra ledvärk, eftersom det ökar kalciumabsorptionen..

Dessa inkluderar:

 • Wigantol.
 • Aquadetrim.
 • alfakalcidol.
 • Kalcium D3 Ny godtas.
 • Calcemin.
 • Komplivit kalcium D3.
 • Kaltsinova.

Smärtstillande medicin

För att minska smärta är smärtstillande medel lämpliga att använda. Vid klimakteriet rekommenderas att du tar en grupp NSAID. De lindrar smärta och inflammation..

Det mest populära från denna grupp:

 • Ibuprofen. Analoger: Nurofen, Mig, Voltaren.
 • Ketorol.
 • nise.
 • Nimesulid. Analog: Nimesil - pulver för beredning av lösningar.

Chondroprotectors

Leder med klimakteriet kan skada på grund av förekomsten av många sjukdomar. Någon av dem måste behandlas med mediciner. Det är också viktigt i behandlingen att inte belasta leden med fysiska övningar.

Följande läkemedel tillhör gruppen chondroprotectors:

Specifik behandling av osteoartros och osteokondros

Att bli av med sjukdomar snabbt fungerar inte, eftersom terapi tar lång tid. Osteoartros och osteokondros behandlas med:

 • botemedel mot inflammation - Diclofenac, Ibuprofen, Ketorol;
 • kombinerade vitaminer i grupp B. Dessa läkemedel förbättrar nervledningen, minskar problem från sjukdomen och smärta - Milgama, Combilipen;
 • kortikosteroider i svåra former av sjukdomen.

För att uppnå effekten kan salvor ordineras som lindrar inflammation och smärta samt värmer huden.

Alternativa behandlingsmetoder

Du kan stärka benen med en speciell samling. För att förbereda det behöver du:

 • 1 tsk drömgräs;
 • 1 tsk Tjernobyl
 • 1 tsk vedruff luktande;
 • 0,5 l varmt vatten.

Växt örter hälls med varmt vatten, insistera en timme. Ta kvinnor 2 koppar om dagen. Insamling lindrar symtomen endast i kombination med läkemedel.

bantning

Ledsmärta och klimakteriet följer ofta varandra. För att förhindra uppkomsten av negativa symtom måste du följa en diet. Rätt näring tillåter inte en ökning av fett, den innehåller spårelement och vitaminer som är fördelaktiga för kroppen. Du kan inte helt vägra att äta, eftersom detta bara förvärrar situationen. Ät 5-6 gånger om dagen i små portioner.

Tillåtna produkter

Produkter med en ökad mängd mikroelement som en kvinna behöver:

 1. Kalium - nötter, torkade aprikoser, svamp, potatis. Och också: spenat, linser, kakaobönor, bönor, russin.
 2. Magnesium - solrosfrön, bovetemjöl.
 3. Fosfor - vetekli, äggpulver, mjölk, ostar, kakao.
 4. Omega - 3. Detta inkluderar fisk (makrill, torsk, lax, tonfisk), äggulor, valnötter.
 5. Kalcium - fisk, sesamfrön, gräddfil, grönsaker (persilja, basilika).

Dessa produkter har en gynnsam effekt på benkompositionen, ökar muskeltonen.

Vilka livsmedel bör begränsas

Det är nödvändigt att begränsa intaget av salt i kroppen, eftersom det innehåller natrium. Överskott av ämnen har en negativ inverkan på hjärtat. Uteslut också kryddor.

Med klimakteriet är det en störning i arbetet med könshormoner och det ökar sannolikheten för att utveckla olika sjukdomar som åtföljs av ledvärk. Orsaken till smärta och behandling bör fastställas, annars kommer den att utvecklas ytterligare.

Antonina

Jag kände också smärta i lederna under klimakteriet. berättade läkaren om det, vi valde ett växtbaserat botemedel för att upprätthålla kroppens tillstånd, det har fortfarande en förebyggande effekt i relation till utvecklingen av åderförkalkning, hormonberoende tumörer och hjälper till att bibehålla vikt

Så snart klimakteriet började jag ta cykliska tabletter. Hans gynekolog rekommenderade mig. Hjälper till att upprätthålla normal hälsa och lindrar alla obehagliga symptom. Jag följer också en hälsosam livsstil... alla tillsammans och hjälper till att leva ett normalt liv))

Elena

När klimakteriet börjar är det viktigaste att upprätthålla lederna från insidan, så att osteoporos inte uppstår. Jag började omedelbart tillsammans med Lladis menopausformel Lladis benförstärkningsformel att ta. Jag dricker förresten också kalcium. Det finns inga smärtor, tror jag, just tack vare sådant förebyggande.

Smärta i klimakteriet hos kvinnor: kan led och muskler skada under klimakteriet, orsaker och behandling av symtom

Förändringarna som sker i detta fall är mycket dramatiska och påverkar nästan alla system och organ, vilket medför många konsekvenser och orsakar många olika små och stora sjukdomar, tillstånd, symtom och sensationer.

Alla uppstår av olika skäl, men dessa orsaker visas inte på egen hand, utan beror på klimakteriet..

En av dessa sjukdomar är smärta i leder och muskler, vars förekomst kan förknippas med olika faktorer. Det är nödvändigt att överväga dem mer detaljerat..

Kan kvinnor få ledvärk i klimakteriet?

Skada lederna under klimakteriet? Ja, men de kan skada, för inte alla har ont, det vill säga att deras utseende inte alls är en oundviklig konsekvens av klimakteriet.

Ibland finns det situationer där klimaxet bara avslöjar de problem som fanns tidigare. Till exempel händer det ofta att upphörandet av östrogenproduktion orsakar en minskning av den smärtstillande effekten, vilket gör att benpatologi som har uppstått under lång tid, men för tillfället inte manifesterats blir märkbar och påtaglig..

Läs också om tecken och symtom på klimakteriet..

Det vill säga, hormonell insufficiens förbättrar de smärtsamma känslorna från processer, vars gång började långt före början av klimakteriet och som inte är resultatet av förändringarna. Dessutom kan bristen på spårelement - kalcium, magnesium, vissa vitaminer - vara en annan orsak till förvärringen av vissa tillstånd orsakade av klimakteriet.

Folkläkemedel mot ledvärk

En vanlig förekomst när knäna värker i klimakteriet, leder i olika delar av kroppen gör ont. Men vad ska man göra i en sådan situation om det inte finns några mediciner till hands? Folkrecept kan hjälpa. De normaliserar inte benvävnad, men får dig att må bättre..

För allmän förstärkning av kroppen rekommenderas te från salvia, hagtorn, rosthöft, oregano. Dessa medicinalväxter i torkad form kan köpas på alla apotek. Te görs från varje växt individuellt eller från en växtblandning. En medicinsk dryck bryggs som vanligt te. För smak kan du lägga till honung, men inte socker..

För att lindra smärta kan du använda hemlagad salva. För att förbereda ett bedövningsmedel måste du ta petroleumgelé, en blandning av hypericum och ryllik. Växter blandas med vaselin. Den resulterande massan måste gnuggas dagligen i knäna och andra sjuka delar av kroppen. Det är lämpligt att utföra proceduren på kvällen före sänggåendet..

För behandling av sjuka ben kan du också använda alkoholtinktur. Honung, propolis, hästkastanj tas. Komponenterna fylls med alkohol, infunderas i 2 veckor på en skuggad plats. Den färdiga tinkturen filtreras och används för att gnida de drabbade områdena i benen.

Orsaker till smärta

Orsakerna till ledvärk kan vara olika sjukdomar eller andra processer. En av de vanligaste orsakerna till ledvärk är menopausartrit, som utvecklas under hormonella förändringar i kroppen..

Läs också om orsakerna till smärta i bröstet och huvudvärk i klimakteriet.

Faktum är att hormoner är aktivt involverade i alla processer i kroppen, inklusive bildandet av artikulär vävnad. En minskning av antalet orsakar obalans i alla funktioner, intaget av nödvändiga ämnen i benvävnaden minskar, kalcium tvättas ut, varför förändringar i strukturen på ledpåsar börjar.

Samtidigt aktiveras processen för ansamling av toxiner, som finns i en tillräckligt stor mängd i ledvävnaden,.

En kombination av alla dessa skäl kan provocera:

 • osteoporos;
 • deformering av osteoartros;
 • Reumatoid artrit.

Dessutom påverkar avsevärt lederens övervikt, såväl som cirkulationsstörningar, som skapar ytterligare stress på lederna och minskar flödet av nödvändiga ämnen.

Diagnostik

Försvagning av benvävnad med klimakteriet inträffar plötsligt. I början fortsätter det nästan asymptomatiskt, och då försämras hälsotillståndet kraftigt. En snabb behandling kan dock göra en skillnad. Därför är det för kvinnor över 45 mycket önskvärt att genomgå en rutinmässig medicinsk undersökning, inklusive bentäthetometri, minst en gång var sjätte månad - per år. Denna typ av diagnos gör att du kan bestämma mineralkompositionen i benen och förstå vilken behandling som krävs för att upprätthålla ett normalt tillstånd.

Som regel är standardlistan med nödvändiga diagnostiska tester enligt följande:

 • Röntgen av lederna;
 • Allmänna tester av urin och blod;
 • Blodtest för biokemi;
 • Ultraljud i lederna;
 • Ett blodprov för antikroppar och en vattpinne från könsorganen;
 • Röntgen av benmineraltäthet;
 • Gemensam vätskebiopsi och intraartikulär punktering.

Alla dessa verktyg hjälper till att bestämma det allmänna tillståndet i ben och leder, samt välja den mest effektiva behandlingen..

symtom

Ledsmärta vid klimakteriet kan uppstå på olika punkter i kroppen.

Oftast noterade:

 • muskelsvaghet;
 • kramper
 • domningar och stickningar vid fingrarna eller tårna;
 • värkande smärta, ibland skarpa skurar (skottvärk);
 • crunch i lederna;
 • allmänna besvärlighet, styvhet i rörelser etc..

Lokaliseringen av smärtsamma punkter kan vara annorlunda - enskilda leder och muskler, ben, rygg, nedre del av magen och till och med hela kroppen kan skada. Speciellt märks är smärta i ryggen, ryggraden, axelbladen, axelbandet etc. Inte mindre känsliga är anfall av smärta i knä, höfter eller häl.

Läs också om benen kan svälla under klimakteriet..

Symtom och diagnos av menopausal artrit

Denna sjukdom kännetecknas av:

 1. Morgonstyvhet i lederna, som passerar med rörelse;
 2. Ömhet i de första rörelserna efter sömn eller långvarig orörlighet;
 3. Liten lokal svullnad i leden.

Men allvarligare inflammatoriska manifestationer, såsom hyperemi i huden eller en lokal temperaturökning, är extremt sällsynta.

Diagnos av ledvärkens klimatiska natur kräver en fullständig undersökning, inklusive:

 • Ultraljuds- och radiologiska metoder;
 • Hormonalt blodantal;
 • Upptäckt av karakteristiska symtom: blodtryck hoppar, värmevallningar, överdriven svettning, svaghet och trötthet.

Till och med en liten minskning av östrogen i kombination med en ökad nivå av follikelstimulerande hormon indikerar en eventuell klimatisk karaktär hos ledvärk.

När behövs en läkare

Man tror allmänt att sådana sjukdomar är ett vanligt tecken på klimakteriet som följer hela processens gång, och det finns inget att oroa sig för.

Detta yttrande är inte bara felaktigt, det är farligt, eftersom utvecklingen av alla processer lämpar sig för en ganska enkel behandling i början, men i det utvecklade stadiet blir situationen mycket komplicerad.

Därför bör resan till läkaren inte skjutas upp, om det uppstår en obehaglig känsla, smärta eller kramp i lederna, måste du kontakta en terapeut som kan bestämma källan till sjukdomen och hänvisa dig till en mer specialiserad läkare - reumatolog, ortoped, gynekolog.

Förhalning kommer att komplicera uppgiften för läkare och förvärra resultaten för patienten.

Kalciuminnehållande preparat

Ofta ställer patienter frågan: "kan lederna skada även efter HRT?" Här uppmärksammas läkare på läkemedel med kalcium, som saknas i kroppen och väljer dem baserat på symtom:

 • Kalciumalginat (leder);
 • Calcepan (förebyggande av osteoporos);
 • Cal-Di-Mage (mot benskador);
 • Kalciumbiolit (komplex terapi);
 • Osteo Complex (förebyggande och behandling av ledproblem).

Fogar kan skada av olika skäl, men i alla fall är det nödvändigt att förse kroppen med tillräckligt med kalcium och också oroa sig för att eliminera orsakerna till dess försämrade absorption.

Vad du ska göra om du upplever smärta

Ledsmärta leder till en mer försiktig, återhållsam livsstil. Risken för att få en attack, skada en led eller göra en fraktur är mycket verklig, vilket tvingar dig att minska din aktivitet.

Samtidigt bör man inte begränsa sig för mycket i aktivitet, eftersom fysisk aktivitet, inom rimliga gränser, alltid påverkar kroppens funktioner positivt och bidrar till en mer avslappnad menopause..

Aktivitetstoner, styr flödet av blod eller lymf, eliminerar trängsel i dessa system. Dessutom ökad resistens mot olika sjukdomar som förvärvats på grund av en minskning av hormonhalterna eller tidigare.

Men fysisk aktivitet bör inte betraktas som ett universalmedel - använd olika sätt att hjälpa kroppen, troligen,.

Vad är klimakteriet?

Menopaus är det naturliga fysiologiska tillståndet i den kvinnliga kroppen, vilket är förknippat med utrotningen av hormonell funktion. Menopaus är en av perioderna i utvecklingen av klimakteriet.

Climax inkluderar följande steg.

 1. Premenopaus betyder perioden från början av menopaus till början av den sista menstruationen.
 2. Menopaus inkluderar datumet för den senaste menstruationsperioden och de kommande tolv månaderna.
 3. Perimenopause är en betydande tid som sträcker sig fem till sex år före klimakteriet och två år efter den senaste menstruationen.
 4. Postmenopaus betyder perioden från klimakteriet till sextiofem till sextionio år.

Efter klimakteriet, ålderdom.

Med traditionell medicin

Självklart finns problemet lika mycket som mänskligheten existerar. Därför har folkrättsmedel som gör att du kan förnya kalciumbrist varit kända under mycket lång tid, deras effektivitet har bekräftats under många århundraden.

De mest effektiva medlen inkluderar följande uppsättningar:

 • klosterte. Stärker skelett- och nervsystemet. Innehåller dogrose, hagtorn, oregano, johannesört, moderwort.
 • insamling av örter, inklusive Tjernobyl, luktande woodruff, sömngräs. Beredningen är enkel - 1 tesked av varje ingrediens hälls i en behållare och 500 g kokande vatten hälls. Insistera på minst en timme och dricka ett halvt glas två gånger om dagen. Detta kit är särskilt effektivt när profylax eller komplex behandling av osteoporos krävs..

I folkmedicinen, av de örter som används för att minska obehag i lederna under klimakteriet, bör följande noteras:

 • rölleka;
 • marsh rosmarin;
 • ekbark;
 • pionrot;
 • al;
 • hallonblad;
 • Johannesört
 • vinbärsblad.

Glöm inte menyn - att äta mejeriprodukter, spannmål, baljväxter, fisk, andra kalciumrika livsmedel och magnesiumrika livsmedel kan ha en lika gynnsam effekt på kroppen och reglerar många processer utan medicinering.

4. Störningar i nervsystemet

Smärta i benen med klimakteriet uppstår på grund av störningar i nervsystemets funktion. Den kvinnliga kroppen är mycket känslig för könshormoner, som är en integrerad del av livet. Med klimakteriet upphör de att sticka ut och producera ett fel som påverkar en kvinnas fysiska och moraliska tillstånd.

Irritabilitet och nervositet påverkar alla organ i kroppen, ben är inget undantag. Under klimakteriet skadar de, värker, värker och leder till allvarliga kränkningar.

Tecken på sjukdom

De sena menopausesymtomen som leder till bensmärta inkluderar:

 • Spolning i ansiktet;
 • Värme;
 • Orimligt förändring av humör;
 • Klagomål;
 • Nervositet;
 • Irritabilitet;
 • Yrsel;
 • Störd sömn;
 • Snabb utmattbarhet.

Om sådana symtom uppträder, bör du besöka kliniken för att utnyttja lämplig behandling som hjälper till att undvika smärtsam och outhärdlig bensmärta.

Behandlingsmetoder

För behandling av nervsystemets störningar krävs en integrerad strategi:

 • Beroligande medicin;
 • Infusioner av valerian eller morwort;
 • antidepressiva medel;
 • Antihypertensiva läkemedel;
 • Vitaminkomplex;
 • Hormonell medicinering;
 • Fysioterapeutiska förfaranden;
 • Psykoterapeutiska sessioner.

Drogbehandling

Användning av mediciner för behandling av smärta och olika sjukdomar som orsakas av menopausala processer bör endast göras på råd från en läkare.

Det mest allvarliga problemet är kalciumbrist..

Det kompletteras med att man tar kalciuminnehållande läkemedel, till exempel:

 • Calcepan;
 • Kalciumbiovit;
 • Kalciumalginat osv.

Dessutom används vitaminkomplex allmänt, till exempel:

Dessa komplex gör det möjligt att fylla bristen inte bara på kalcium, utan också av andra, lika viktiga vitaminer och mineraler, vars mängd minskar avsevärt i kroppen vid början av klimakteriet..

Tillräckligt med vitamin D-innehåll är särskilt viktigt, utan vilken absorption av mineralpreparat är svår.

Vitaminhaltiga kalciumkällor inkluderar:

Leverantörerna av kalcium som normaliserar innehållet av spårelement i skelettsystemet inkluderar:

 • Natekal;
 • Kalcium D3 NyCOM;
 • Kaltsinova.

Läkemedel som förhindrar destruktiva processer i benen:

I närvaro av ledsjukdomar eller svår smärta används mer aktiva läkemedel:

Dessa läkemedel bör förvaras i närheten, särskilt om allvarliga attacker inträffar..

Terapeutiska åtgärder

Behandlingen av smärta med klimakteriet beror på diagnostiska resultat. Svårighetsgraden av smärtsyndromet är avgörande. Vid remission kan underhållsbehandling användas..

Som regel är behandlingen komplex och innefattar användning av hormonella, antiinflammatoriska läkemedel, vitaminer och mineraler, kondroprotektorer. Som en del av den kombinerade behandlingen har folkmedicin och träningsterapi god effekt..

Normalisering av den hormonella bakgrunden

Användningen av hormonella läkemedel beror på den främsta orsaken till smärta i lederna i klimakteriet. Det är känt att ledvärk ofta uppstår till följd av hormonella förändringar i kroppen.

Läkare kan rekommendera behandling med följande hormonella läkemedel:

Läkemedel har en annan form:

Gynekologer uppmärksammar att behandling med hormonella läkemedel ibland inte är möjlig på grund av uttalade biverkningar och kontraindikationer. I det här fallet är det möjligt att använda homeopatiska medel och växtbaserade botemedel:

Kalciumintag

I klimakteriet observeras urlakning av kalcium, vilket orsakar olika patologiska förändringar i muskel- och skelettsystemets tillstånd. Det är känt att kalcium finns i vissa livsmedel som rekommenderas att konsumeras för att bibehålla kalcium i kroppen. Men näring är inte tillräckligt. Det är nödvändigt att ta vitaminkomplex ytterligare för att kompensera för förlusten av kalcium i kroppen. Dessa vitaminkomplex bör innehålla kalcium och D-vitamin, som inte absorberas i någon annan form..

Läkare föreskriver följande läkemedel:

Även effektiv:

Ibland föreskriver experter bisfosfonater med klimakteriet:

Vid svår ledvärk förskrivs icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dessa läkemedel förskrivs nödvändigtvis för inflammatoriska processer som uppstår i lederna, till exempel artrit, såväl som svår smärta vid artros..

Fördelarna med NSAID inkluderar användning i form av:

Följande mediciner rekommenderas oftast:

Efter behandling av NSAID elimineras smärtsyndromet, ödem och ledfunktion förbättras. Som regel tas dessa läkemedel inte kontinuerligt utan endast med svår smärta. Effekten av läkemedel varar från flera timmar till flera dagar. Läkemedel som tas efter måltiderna för att minimera risken för biverkningar..

NSAID har en negativ effekt på magslemhinnan. Allergiska reaktioner utvecklas ibland. Hos kvinnor med klimakteriet finns det en risk för magblödning och perforering av magen.

Chondroprotectors

Det finns inga medel som kan stoppa förstörelsen av lederna. Ändå föreskriver vissa experter läkemedel som kan ha en positiv effekt på metaboliska processer i lederna. Dessa läkemedel kallas chondroprotectors. Tillskott innehåller komponenter som utgör broskvävnaden. Det tros att kondroprotektorer kan hjälpa till att stoppa utvecklingen av ledsjukdomar i de tidiga stadierna och ha en stödjande effekt..

Följande chondroprotectors kan förskrivas:

Dessa läkemedel innehåller kondroitin, glukosamin. Chondroprotectors ska användas under lång tid och behandlingen ska upprepas var sjätte månad..

Lämpigheten av att använda chondroprotectors bestrids regelbundet. Vissa experter anser att de inte bara är värdelösa utan också skadliga vid behandling, vilket kan förvärra sjukdomsförloppet..

Traditionella medicin recept

Traditionell medicin har använts sedan antiken för att eliminera ledvärk, även hos kvinnor med klimakteriet. Läkemedlen tolereras väl och har inga uttalade biverkningar..

Vissa specialister med ledvärk rekommenderar att du använder följande växter som en del av en omfattande behandling:

 • dioica nässlor;
 • vit pilbark;
 • Gyllene mustasch;
 • berg arnica;
 • lingonberry blad;
 • svarta fläderbärblommor och frukter;
 • blad och frukt av hästkastanj;
 • knoppar av svart poppel;
 • lakritsrot.

Dessa växter används i form av avkok, infusioner och tinkturer. Det är anmärkningsvärt att egenskaperna hos vissa växter har studerats av farmakologi och deras användning vid behandling kan betraktas som vetenskapligt sund.

Vid behandling av leder används potatis aktivt, vilket hjälper till och med med avancerade leddelar. Vitlök, peppar och ingefära rot har en god smärtstillande effekt. Äppelcidervinäger är användbar för leder, som bör tas tre gånger om dagen för en tesked i ett halvt glas vatten. Mineralvatten och biprodukter har också god effekt..

I avsaknad av kontraindikationer för behandling av leder, kan salvor, gnugga, kompresser, bad med medicinska örter användas.

Fysioterapi och träningsterapi för ledvärk

Fysioterapeutiska metoder har en speciell roll i behandlingen av leder i klimakteriet. Modern medicin använder olika metoder för fysisk behandling.

För ledvärk hos patienter med klimakteriet kan följande fysiska behandlingsmetoder användas:

 • kall;
 • värme;
 • ultraljud;
 • Elektroterapi;
 • akupunktur;
 • massage;
 • kurbad;
 • hydroterapi;
 • lera terapi;
 • lerbehandling;
 • dragning;
 • stretching;
 • magnetterapi;
 • laserterapi;
 • röntgenexponering.

Metoden för fysioterapi bör förskrivas av en läkare, eftersom vissa taktiker kan vara förbjudna för olika sjukdomar. I synnerhet kan termiska procedurer inte användas för fibroider och andra neoplasmer. Arten av smärtan är avgörande. Till exempel i den akuta fasen rekommenderas en mild effekt mot bakgrunden av huvudbehandlingen.

För ledvärk är träning en integrerad del av behandlingen. Lasten bör dock vara mild och inte leda till ökad smärta. Lätt träning utan intensiv träning från att sitta och ligga är användbart. Innan du gör övningarna rekommenderas att du konsulterar en läkare. Arten och lämpligheten för fysisk aktivitet bestäms av specifika patologier som ledde till uppkomsten av smärta i lederna. Det är att föredra att besöka träningsterapi och delta i handledning av en instruktör.

Näring

En viktig del av behandlingen av ledvärk hos kvinnor i klimakteriet är kosten. Det finns ingen speciell kost som skulle eliminera obehag och smärta. Det finns emellertid produkter som är gynnsamma eller omvänt oönskade att konsumera vid led i sjukdomar.

I klimakteriet bör olika grönsaker, frukt och gröna inkluderas i kosten. I inflammatoriska processer kan proteinprodukter vara skadliga. Det rekommenderas att begränsa konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Vissa typer av kött, som fläsk, innehåller mycket kalorier och bidrar till viktökning. Dessutom släpps med ett överskott av protein många salter av urinsyra som kan deponeras i lederna.

Stödjande vård och förebyggande

Ofta är smärta i lederna i klimakteriet kroniska, det vill säga de uppstår med perioder med remission och förvärringar. Det är därför stödjande behandling är viktig, vilket inkluderar regelbunden undersökning, att ta mediciner och förebygga förvärringar med en mild belastning på lederna och användning av en speciell diet. För att förhindra osteoporos är regelbundet kalciumtillskott också viktigt. Dåliga vanor, såsom överdriven alkoholkonsumtion och rökning, påverkar inte lederna på bästa sätt.

Ibland kan du eliminera eller minska smärta och bli av med övervikt. Detta beror på det faktum att fetma väcker hormonell obalans, hjärt-kärlsjukdomar, vilket kan vara orsaken till uppkomsten av ledvärk hos representanter för klimakteriet..

För ledvärk hos kvinnor som är i klimakteriet bör du inte välja vilka typer av fysisk aktivitet som har belastning på de drabbade lederna. Måttlig användbar fysisk aktivitet förbättrar metaboliska processer, prestandan i omgivande vävnader. För att välja en lämplig uppsättning övningar rekommenderas att kontakta en specialist i övningsterapi.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder inkluderar regelbundet intag av vitaminer och kalciuminnehållande läkemedel, enligt överenskommelse med din handledare..

Dessutom kommer användningen av mjuka folkläkemedel inte att störa, men du bör vara försiktig med satserna, eftersom deras åtgärder är mer effektiva och om de används på fel sätt kan orsaka betydande skador.

Nästan utan begränsningar visas kalciumhaltiga livsmedelsprodukter - mjölk, keso, kefir, baljväxter, skaldjur, fisk, etc..

Du bör inte begränsa dig till aktiviteter, åka skidor eller cykla, träna och simma i poolen. I det här fallet är det nödvändigt att kontrollera ditt tillstånd och dosera belastningen så att du inte får motsatt effekt av överansträngning eller överbelastning av skelettet.

Läs också denna artikel om hur man inte åldras med klimakteriet och bibehålla hälsan.

Svullnad

Benen skadar ofta på grund av ödem som orsakas av skador på njurarna, hindrad blodrörelse och medicinering. På grund av hjärtsjukdomar är stagnation av vätska i kroppen möjlig.

Ödem åtföljs av smärta i nedre del av buken, i nedre delen av ryggen. På kvällen stiger temperaturen, svaghet uppträder, kvinnan blir nervös.

Du kan inte bota svullnad utan att ta reda på orsaken. Sjukdomsterapi behövs.

Förutom behandling är diuretika till hjälp. Bättre växtmaterial.

Lugna nerver är till hjälp.

 • vägrar att ta hormoner;
 • undvika överdrivet saltintag;
 • röra sig mycket;
 • se upp för överdriven arbetsbelastning;
 • bekämpa övervikt.

Varför ryggen gör ont och hur man behandlar den

Ryggsmärtor är ofta följeslagare av klimakteriet, vars förekomst orsakas av samma försvinnande av östrogen, vilket orsakar en minskning av kalciumkoncentrationen.

Belastningar på ryggraden, särskilt på dess nedre, ländregionen, leder till smärta.

Ofta förvärras situationen av den övervikt som kvinnor ökar i klimakteriet. Det skapar en extra belastning på skelettet, främst på ryggraden, när man lyfter vikter eller plötsliga rörelser. Ryggsmärta signalerar olämpligt tillstånd hos de intervertebrala skivorna och hela skelettet som helhet.

Behandling och förebyggande av dessa smärtupplevelser skiljer sig inte från allmänna metoder, eftersom det finns en anledning. Samtidigt bör du definitivt konsultera en läkare som mer exakt kan fastställa orsaken till smärtan, eftersom de kan orsakas av andra, mer allvarliga och brådskande sjukdomar.

Ledsmärta vid klimakteriet är ett obehagligt fenomen, men ganska vanligt. De har den främsta orsaken - en brist på kalcium, vilket bidrar till att tunnare ben och bildas grovhet i lederna, med rörelse som manifesteras av en knas eller skarp smärta.

För att behandla eller lindra smärta måste du använda lämpliga mediciner som rekommenderas av din handledare.

Dessutom kommer följande att ha en gynnsam effekt:

 • intag av vitaminer och kalciuminnehållande läkemedel;
 • en diet rik på kalcium;
 • användningen av traditionell medicin;
 • aktiv (i måttlig) livsstil, ökar kroppstonen, humöret och hjälper till att minska smärtsamma tillstånd.

osteoporos

Smärta i benen med klimakteriet orsakar en fruktansvärd sjukdom - osteoporos. Sjukdomen orsakar skador på benvävnaden, som ett resultat av vilka tomrum bildas i den, vilket gör benen för bräckliga.

Benvävnad uppdateras kontinuerligt. Vid ung ålder bildas det mycket snabbare än hos äldre. Enligt statistik kan en kvinna med klimakteriet förlora 22% av benvävnaden, vilket leder till fruktansvärda bensmärtor och andra konsekvenser.

Osteoporos fortskrider omöjligt och påverkar gradvis benvävnaden. I början av klimakteriet uppmärksammar kvinnor inte ordentligt på att deras ben är ömma, med tanke på det åldersrelaterade manifestationer eller överdriven arbetsbelastning. Men vid tidpunkten för den gradvisa utvecklingen av sjukdomen kan du få ett allvarligt brott med ett litet blåmärke. Därför rekommenderas kvinnor över 45 att regelbundet besöka kliniken för att kontrollera deras ben för styrka. Eftersom varje tredje kvinna i världen med klimakteriet lider av bensmärta från osteoporos.

Östrogen är ett kvinnligt könshormon som spelar en viktig roll i utvecklingen av osteoporos. Starten av klimakteriet sänker produktionen av detta viktiga hormon, så att benmassan blir tunnare och bensmärtor manifesteras.

Bland andra väsentliga skäl som driver sjukdomens utveckling skiljer läkare:

 • Ärftlig predisposition;
 • Sköldkörtelproblem;
 • Kalciumbrist i kroppen;
 • Dålig matsmältning;
 • Långvarig användning av kortikosteroider;
 • Stillasittande livsstil;
 • Övervikt eller undervikt;
 • Rökning;
 • Regelbundet dricka.

Och även experter har identifierat vissa sjukdomar som blir ett slags mål för utvecklingen av osteoporos:

 • enteropati
 • Intestinal inflammation;
 • Njur- och leverproblem;
 • Tuberkulos;
 • myelom
 • Artrit.

Tecken på osteoporos

Förutom ledvärk i handleden, höfterna och ryggraden kan osteoporos uppfattas av följande symtom:

 • Början av klimakteriet;
 • Förändring i hållning;
 • Minskning i tillväxt;
 • Bräcklighet i hår och naglar;
 • Problem med ryggradens rörlighet;
 • Karies.

Benvärk i klimakteriet är ett oroande tecken för att besöka en medicinsk klinik. Ju tidigare en kvinna går till diagnosen, desto snabbare börjar lättnaden av sjukdomen.

Behandlingsmetoder

För att diagnostisera osteoporosstadiet gör läkare röntgenstrålar med låg intensitet. Och först då föreskrivs behandling, som inkluderar:

 • bisfosfonater;
 • Hormonterapi;
 • Vitaminkomplex;
 • Fysisk aktivitet.

Värkande leder

Många mormödrar klagar ofta att när menopausen leder deras leder.

Kanske på grund av osteokondros fungerar inte muskuloskeletalsystemet bra. Det finns svåra smärta i ryggraden, nedre rygg, problem med nervsystemet, sveda, svaghet, tyngd under och känslan av att fötterna fryser.

Försvagade muskler och ligament stöder inte ryggraden. Rörlighet förloras, smärta visas. Omöjligt att utföra fysiskt arbete. Lätt belastning är tung.

Osteokondros utvecklas på grund av deformiteter i ryggraden. Skivan kan inte återställas, men symptomen kan minskas.

 • göra fysioterapiövningar;
 • går mycket;
 • kontrollställning;
 • öva yoga.

Hur man behandlar muskelsmärta?

Innan behandlingen är det nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning av kroppen för att hitta den verkliga orsaken till obehag. Myalgia behandlas med smärtstillande medel, krampläkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel:

 • Nimesil;
 • Finalgon;
 • Fastum;
 • Nurofenom;
 • keton;
 • Voltaren;
 • Spazmalgon.

Medocalm används mot muskelspasmer, men tillsammans med omeprazol för att inte skada magen. Läkaren föreskriver alla läkemedel; självmedicinering är osäker för hälsan. Besök en ortoped och en reumatolog för att identifiera eventuella icke-hormonella muskelsmärta. Under en menopaus är det också viktigt med regelbunden inspektion av en gynekolog så att utseendet på möjliga sjukdomar upptäcks i tidiga skeden och framgångsrikt förhindrar deras utveckling.

Period av klimakteriet kräver antagande av kvinnliga hormoner efter hormonella tester, läkaren föreskriver läkemedlen, självmedicinering kan inte bara hjälpa, utan förvärra kvinnans smärtsamma tillstånd.

Fytoöstrogener är populära inom modern medicin, agerar försiktigt, lindrar många obehagliga symtom på klimakteriet.

Symtom och irritationsmedel

Smärta med olika ursprung är ett obehagligt symptom som uppstår mot bakgrund av vissa förändringar i kroppen under klimakteriet. Oftast klagar kvinnor över obehag i bukhinnan och korsryggen, men många är också intresserade av frågan om benen kan skada vid klimakteriet. Vi kommer att ta reda på var olika obehagliga upplevelser kan uppstå..

Enligt experter kan smärta under klimakteriet uppstå av följande skäl:

 • En kraftig minskning av kalciumnivån i blodet. Detta problem leder till utveckling av osteoparos och ofta sprickor..
 • Klämda nervrötter i ryggraden. Detta fenomen förekommer hos kvinnor som leder en passiv livsstil eller som arbetar med stillasittande arbete. Lokalisering av obehagliga känslor beror på platsen för intrång. Vid ryggradens osteokondros observeras smärta i korsryggen under klimakteriet, varför orsakerna ligger i försvagandet av muskelskelettet.
 • Hormonella förändringar. Sjukdomarna i detta fall är av en annan karaktär. De kan kännas i huvud, ben, mage och rygg..
 • Ofta påfrestningar. I ständiga spänningar provocerar kvinnorna själva utvecklingen eller förvärringen av smärtsyndromet.
 • Fysisk överbelastning. Denna faktor är karakteristisk för patienter som är vana att arbeta fysiskt hela sitt liv. Men det arbete som de kunde göra i sin ungdom är redan överväldigande i ålderdom, vilket resulterar i tyngd i korsryggen med klimakteriet.
 • Utvecklingen av tumörer i de kvinnliga fortplantningsorganen, både godartade och maligna. Olika tumörer, som tenderar att förvärra under menostas, pressar på intilliggande vävnader och orsakar en känsla av fullhet. Ett karakteristiskt symptom på neoplasmer är uterinblödning av vilken intensitet som helst.

Ovanstående faktorer kan leda till obehagliga fenomen, inte bara i bäckenområdet, kvinnor kan också bryta benen, vilket indikerar uppkomsten av osteoparos eller artrit. Det är därför som i början av klimakteriet är det nödvändigt att noggrant övervaka inte bara hormonnivån utan också kalciumnivån i blodet..

Utöver bristen på vitaminer spelar försvagning av immunsystemet under menostas också en roll i förekomsten av kolik och nedskärningar av olika slag. En kvinna blir praktiskt försvarslös mot infektionssjukdomar och virussjukdomar, som också uttrycks av värk i olika delar av kroppen. Tänk på de vanligaste orsakerna till lokal sjukdom.

Viktig! Vad gör ont vid klimakteriet? Läkaren kommer inte att svara på denna fråga entydigt. Arten av klimakteriet hos varje patient och smärta kan uppträda i olika organ.

Med menopausen leder leder ont, vad man ska göra?

Varje kvinna i åldern 45–55 år går in i den naturliga fasen i sitt liv som kallas klimakteriet. Ett annat namn för denna period är klimakteriet..

Vad händer med klimakteriet?

Förändringar i kroppen under klimakteriet är förknippade med utrotningen av barnfödselfunktionen. Detta minskar produktionen av de viktigaste kvinnliga könshormonerna - östrogen och progesteron, som produceras i äggstockarna.

Påverkan av dessa hormoner, särskilt östrogen, på den kvinnliga kroppen är enorm. Östrogen påverkar nervsystemets tillstånd, könsdelarorgan, bröstkörtlar, hud och ben. Det är därför, med en minskning av nivån i en kvinnas blod, de så kallade menopausala manifestationerna uppträder: värmevallningar, humörförändringar, torrhet och obehag i könsområdet, smärta i ben och leder och många andra.

Varför leder gör ont?

Smärta i lederna med klimakteriet uppstår oftast av två skäl: med utvecklingen av osteoporos eller deformering av artros. Naturligtvis är det nödvändigt att utesluta andra ledsjukdomar. När allt kommer omkring ålder, till exempel, kan reumatoid artrit manifestera sig för första gången. För att göra detta, kontakta en läkare och fastställa den exakta orsaken till ledvärk.

Ignorera inte obehaget i lederna. Faktum är att snabb diagnos och adekvat behandling gör att du kan hantera sjukdomen i de tidiga stadierna.

osteoporos

Detta tillstånd kännetecknas av en minskning av bentätheten, som blir ömtålig och lös. Det är viktigt att veta att osteoporos finns i nästan alla kvinnor i klimakteriet i viss utsträckning..

Östrogen är aktivt involverat i metabolismen av protein och kalcium - det viktigaste byggnadsmaterialet i ben. Dessutom har detta hormon en direkt effekt på benvävnaden. Det hämmar aktiviteten hos osteoklaster - celler som förstör benvävnad.

Östrogenbrist i klimakteriet bidrar till osteoporos.

Kliniskt manifesteras osteoporos ofta av smärta i benen och lederna, ofta sprickor som är dåligt smälta och andra obehagliga symtom.

Deformering av artros

Osteoartros uppstår på grund av slitage och åldrande av ledbrosk i ålderdom. Den blir gradvis tunnare och blir oförmögen att utföra sina funktioner..

Effekten av hormonella förändringar i östrogennivåer under klimakteriet gör sig också känd. Till exempel påverkar en minskning av kollagenproduktionen inte bara huden utan också ledbrosket och ligamenten. Manifestationer av deformering av osteoartros är följande:

 • Ledsmärta med varierande intensitet.
 • Morgonstyvhet.
 • Crunch, klick i lederna.
 • Begränsning av det normala rörelsesområdet i lederna och så småningom i det drabbade lemmet.

Oändlig diagnos av denna sjukdom kan leda till funktionshinder.

Vad ska man göra?

Först av allt är det nödvändigt att fastställa den exakta orsaken till smärta i lederna under klimakteriet. För att göra detta bör du först konsultera en läkare - reumatolog eller ortoped.

Syftet med denna undersökning är uteslutning av andra sjukdomar i lederna som inte är förknippade med hormonella förändringar i en kvinnas kropp i klimakteriet..

Du måste också besöka en gynekolog. Det är nödvändigt att genomgå en förebyggande gynekologisk undersökning även i avsaknad av klagomål minst en gång om året.

Vilken undersökning är nödvändig för att klara?

I processen för att diagnostisera ledvärk under klimakteriet måste du genomgå flera nödvändiga och obligatoriska undersökningar för att på ett tillförlitligt sätt fastställa sin orsak. Komplexet av en sådan undersökning inkluderar:

 1. Laboratorieforskning. Oftast föreskrivs ett allmänt blodprov och bedömning av hormonell status..
 2. Röntgen av lederna. Det låter dig indirekt diagnostisera förändringar i benvävnad med osteoporos. Visar också närvaron av osteoartros. I komplexa fall kompletteras CT eller MRT..
 3. Osteodensitometry En speciell metod för att diagnostisera graden av osteoporos är att mäta bentäthet. Det finns flera typer - röntgen, ultraljud etc..

Efter undersökningen kommer läkaren att fastställa en slutlig diagnos och förskriva behandling.

Behandling

Behandling av menopausala störningar, inklusive ledskador, bör vara omfattande. Det är nödvändigt att leda en hälsosam livsstil, bli av med eventuella dåliga vanor.

Rekommenderade dagliga promenader i frisk luft, måttlig träning.

Maten ska vara komplett med massor av frukt och grönsaker. Se till att ha mejeriprodukter i kosten. Det rekommenderas att begränsa användningen av fet, kryddig och salt mat..

Drogbehandling

Att ta mediciner hos kvinnor med ledskada med klimakteriet är grundläggande i behandlingen av en sådan patologi. Innan man påbörjar specifik terapi för leder är det nödvändigt att eliminera orsaken till deras sjukdom - en brist på kvinnliga könshormoner.

För detta ändamål används hormonersättningsterapi (HRT)..

Syftet med denna behandling är att kompensera för östrogenbristen som orsakas av klimakteriet. Östrogenpreparat som används för att korrigera hormonella störningar i klimakteriet är identiska med naturliga. Var därför inte rädd för att använda dem.

Hittills finns det en ganska stor variation av sådana läkemedel: en kort och lång (långvarig) åtgärd, samt ger en måttlig eller starkare effekt.

Östrogenpreparat kan användas i form av tabletter, samt injiceras i slidan i form av en kräm eller suppositorium. Det finns också östrogenpreparat i form av plåster (perkutant hormonintag) och injektioner.

Det finns kontraindikationer för hormonersättningsterapi med östrogener. Naturligtvis bör rätt läkemedel, dess dosering och administreringsvaraktighet väljas av läkaren.

osteoporos

Förutom användning av hormonersättningsterapi föreskrivs även andra läkemedel för behandling av osteoporos - som påverkar benvävnad, smärtstillande medel etc..

Väsentliga för behandling av osteoporos är läkemedel för att bygga benmassa. De kan delas in i tre grupper:

 1. D-vitaminpreparat - Aquadetrim, Wigantol. Aktiverade former av D-vitamin, såsom Alfacalcidol, kan också användas..
 2. Kalciumpreparat. Föredraget kalciumkarbonat- eller citratinnehåll.
 3. Beredningar av bisfosfonatgruppen - Fosamax, Zometa, Forosa, Aklast, Fosavans och andra. De hämmar aktiviteten hos osteoklaster och följaktligen benförfallsprocesser.

Behandlingsprocessen för osteoporos är ganska lång och varar vanligtvis i flera år..

Deformering av artros

För behandling av artros, föreskrivs en speciell ortopedisk behandling där den drabbade leden skonas med en doserad fysisk belastning på den.

En mängd antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel används för läkemedelsbehandling. Läkemedel som förbättrar blodcirkulationen i ledbrosket och leden i sin helhet föreskrivs också..

Nödvändigt använda läkemedel som påverkar tillståndet i ledbrosket - chondroprotectors.

Av icke-medicinska behandlingar används fysioterapi, massage och, utan misslyckande, fysiska terapiordningar.

Fysioterapi

Det är meningsfullt att separat notera vikten av fysioterapi för ledsjukdomar i klimakteriet. Uppsättningen övningar för sådana klasser väljs och justeras individuellt. Övningar måste utföras dagligen.

Förutom den direkta terapeutiska effekten på muskler, ben och leder förbättrar regelbunden fysisk träning det totala välbefinnandet och tonar hela kroppen.

Sammanfattningsvis bör det noteras att om man tar HRT vid början av klimakteriet, som föreskrivs av en gynekolog, kan du förhindra många manifestationer av patologisk menopaus..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationscykel och befruktning

Menstruationscykeln, från det latinska "menstrualis", vilket innebär förändringar varje månad eller månad. Det är de som är skyldiga till instabiliteten i det kvinnliga humöret och emotionella utbrott....

Förseningar efter terzhinan och Trichapolis

Relaterade och rekommenderade frågor1 svarSidsökVad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan....

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A....