Smärta i nedre del av buken: orsaker, diagnos och behandling

Klimax

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Allmän information

Alla var minst en gång besvärade av smärta i nedre del av buken, så alla vet att en sådan sjukdom kan ge många smärtsamma minuter. En skarp smärta i nedre del av buken kan lätt ligga i säng under flera timmar.

På morgonen var det ont i nedre buken?
Dagen kommer definitivt att förstöras.
Varför är smärtorna i nedre del av magen så utmattande?
Faktum är att även om smärtmedicinering fungerar är det bara de modiga vågarna som vågar äta god mat efter denna början av dagen.
Och vilken typ av liv är det utan en vattnig, saftig hamburgare eller utan en favoritkaka med luftkräm?
Det är det, lidande börjar från att bara titta på en tallrik med en hälsosam, men absolut smaklös havregryn.

Vad är skillnaden i nedre buksmärta?

Att undvika onödigt lidande, vilket alltid medför smärta i nedre del av buken, är inte så svårt. Kanske räcker det med en tablett narkos, som kan köpas utan recept på närmaste apotek. Även om någon kan behöva en längre behandling.

I alla fall måste du först bestämma vilken smärta som stör dig. För att göra detta måste du svara på följande frågor:

När uppstod det första obehaget?

Smärta i nedre del av magen uppträder ofta efter att ha ätit. Ändå svarar inte alla organismer bra på en alltför tillfredsställande och riklig lunch eller middag. En ganska vanlig situation är när smärtan i nedre del av magen känner sig efter sex. Och för många kvinnor har smärta i nedre del av magen med menstruation länge blivit bekant.

Vad är smärtan?

För att göra det lättare för läkaren att ställa rätt diagnos måste patienten på något sätt karakterisera smärtan. Lull smärta i nedre del av magen är vanligt nog. Många klagar också över att det var akut smärta i nedre del av buken..
Många har svårt att beskriva smärta. Men läkaren måste höra åtminstone en viss jämförelse för att förstå vilken sjukdom som är mest trolig. För att förklara vilken typ av smärta en person upplever kan man använda följande adjektiv: skarp, tråkig, skärning, syning, skarp, krampande, bankande, etc..

Hur länge varar smärtan?

Kanske stoppar det inte länge eller vice versa inträffar regelbundet i form av kramper.

Var exakt gör det ont?

När en person säger något liknande: "det gör ont i nedre del av buken", är det svårt för läkaren att förstå patienten helt. Platsen för smärtan måste anges mer exakt. Någon har smärta i sidorna av nedre buken, och vissa har smärta i nedre buken till vänster. Allt detta måste rapporteras till läkaren för att påskynda bestämningen av orsaken till sjukdomen..

Vad åtföljs av smärta?

Samtidig symtom kan vara mycket olika: feber, illamående, kräkningar, frossa, etc. Dessutom, när det gör ont i nedre del av buken, bör utflödet inte heller ignoreras. Var uppmärksam på deras färg, frekvens och närvaro eller frånvaro av blod i dem..

Vad betyder dessa smärtor??

Orsakerna till smärta i nedre del av buken kan vara mycket olika. För många sjukdomar ger ett sådant symptom. Vissa av dem kan förekomma i alla, andra - bara i en viss grupp människor. För att svara på frågan: "varför gör nedre buken ont?", Det är värt att noggrant studera alla möjliga orsaker till sådan smärta.

Smärta i nedre del av buken kan förekomma på grund av sådana problem:

Appendicit

Inflammation av appendix (vermiform appendix av cecum). Kirurgi för borttagning av bilaga utgör 90% av all sjukhusoperation. I avsaknad av den nödvändiga behandlingen kan blindtarmsinflammation orsaka utvecklingen av peritonit. Om skälet till att ringa ambulansen var svår smärta i nedre del av buken hos ett barn, är läkarna troligtvis misstänkt blindtarmsbetingelse och erbjuds att gå till sjukhuset på tjänst så att kirurgen bekräftar eller avvisar diagnosen.

Även om graviditeten bekräftas, men det gör ont i nedre högra buken, för det första kommer alla läkare att tänka på blindtarmsinflammation och kommer att ha rätt. Detsamma gäller alla andra situationer där höger sida av nedre del av magen gör ont.

Andra symtom: aptitlöshet, feber, illamående, kräkningar, lös avföring, ofta urinering, högt blodtryck.

Behandling: alltid kirurgisk. En operation utförs för att ta bort den inflammerade bilagan.

Gastrit

Den inflammatoriska processen i slemhinnan i magen. Denna sjukdom kännetecknas av det faktum att det finns smärta i nedre buken och bröstet. Dessutom är klagomål på det faktum att vänster sida gör ont i nedre del av buken standard för gastrit. Du kan bli av med symptomen på sådan inflammation inom en till två veckor, men för detta måste du starta behandlingen i tid.

Andra symtom: illamående, kräkningar, en obehaglig smak i munnen, halsbränna, brännskador under bröstet, en känsla av tyngd i buken, malaise, dåsighet, blekhet, förlust av styrka. Alla symtom är värre efter att ha ätit..

Behandling: beror på svårighetsgraden av sjukdomen och surhetsgraden hos magsaften (som kan vara normal, förhöjd eller minskad).

Bekkeninfektioner (gonoré, mycoplasmosis, klamydia, trichomoniasis)

Vanliga sjukdomar orsakade av intag av skadliga bakterier. Sexuellt överförd. Mykoplasmos och klamydia kännetecknas av vit urladdning, smärta i nedre del av magen och andra symtom. Om brun eller gul urladdning med en obehaglig lukt och smärta i nedre del av buken uppträder, är den mest troliga diagnosen gonoré eller trikomonasinfektion.

Andra symtom: klåda och sveda i könsorganen, feber, sjukdom, hudinflammation, ofta urinering, feber, men denna typ av sjukdom kan vara asymptomatisk.

Behandling: antibiotika förskrivs i minst 14 dagar. I detta fall beaktas patogenens känslighet.

Intestinal kolik

En sjukdom orsakad av spasm i tunntarmen eller tjocktarmen. Orsakerna till en sådan sjukdom kan smälta dåligt, för kall, infekterad eller inaktuell mat, maskar, gifter, ibland stress. När tarmarna påverkas kan smärta i nedre del av magen minska med milt tryck på magen. Om tarmen gör ont i nedre del av buken, är det värt att komma ihåg om det inte fanns någon möjlighet till blyförgiftning. Förgiftning med detta ämne kan orsaka tarmkolik..
Sedan, utöver smärta i nedre del av buken, visas förstoppning och en grå kant på tandköttet.

Andra symtom: ofta och falsk lust att tömma tarmen, kräkningar, illamående, uppblåsthet.

Behandling: läkemedel ordineras som hjälper till att slappna av tarmarna och återställa dess funktion.

Förgiftning (berusning)

Sjukdomar till följd av intag av inaktuell mat, skadliga kemikalier, för mycket alkohol etc. Förgiftning är lätt att bestämma, för smärta i nedre del av buken, diarré och andra karakteristiska symtom uppträder nästan samtidigt.

Andra symtom: svaghet, illamående, kräkningar, feber, frossa, diarré.

Behandling: komplex. Inkluderar magsköljning, giftabsorberande produkter. Ibland måste du ta antibiotika. Efter behandling förskrivs läkemedel också för att återställa normal mikroflora.

pankreatit

Bukspottkörteln inflammation. Vid pankreatit är bröstet och nedre buken ofta mycket öm, smärtan ger överkroppen och till vänster. Därför, med pankreatit, kan en person klaga på att "det gör ont i nedre vänstra buken".

Andra symtom: kräkningar med galla, efter kräkningar, lättnad uppstår inte, det är inte möjligt att tömma tarmarna, avföring av avföring, uppblåsthet, gulsot, förvirring, njursvikt.

Behandling: oftast krävs en brådskande operation.

Peritonit

Andra symtom: illamående; torr mun kräkningar feber; muskelspänning i buken; skarp smärta som uppstår när man trycker på framväggen i buken; om handen avlägsnas kraftigt från buken, intensifieras smärtan; smärta i nacken möjligt.

Behandling: akut kirurgi, under vilken hela bukhålan tvättas från pus och det huvudsakliga purulenta fokuset tas bort.

Cystit

Inflammation i urinblåsan, vilket framgår av smärta i nedre del av magen, täta urinering, åtföljt av smärta och andra smärtsamma upplevelser. Cystit behandlas framgångsrikt, därför, ju tidigare patienten konsulterar en läkare, desto tidigare kommer han att återgå till ett normalt tillstånd, och smärtorna i nedre del av buken kommer att glömmas, som en dålig dröm.

Andra symtom: allmän svaghet, feber, grumlig urin.

Behandling: antibiotika, diuretika, uroseptika föreskrivs.

kolecystit

Inflammation i gallblåsan, vilket leder till brott mot gallflödet. Sjukdomen orsakar vanligtvis gallsten. Kolecystit har olika symtom, smärta i nedre del av buken - en av dem. Med denna sjukdom gör det ofta ont i nedre högra buken. Dessutom är smärta i nedre del av magen och ryggen karakteristisk, vilket ger höger axel eller axelblad.

Andra symtom: feber, frossa, illamående, kräkningar, gulsot, huden vill ständigt repas, tråkig smärta intensifieras efter att ha ätit.

Behandling: bantning och förskrivning av mediciner som hjälper till att lösa små stenar. Den mest effektiva behandlingen är att ta bort gallblåsan. Det utförs med stora stenstorlekar eller med ofta återkommande attacker av gallkolik.

Magsår

Skada på magslemhinnan. Med magsår finns det perioder med förvärring och perioder med försvagning av sjukdomen. Denna sjukdom är inte den bästa som kan hända när graviditeten har kommit, men smärta i nedre buken till vänster under en så viktig period är ett säkert tecken på att du snabbt måste se till att det inte finns något magsår. Om diagnosen bekräftas är panik inte heller värt det. Idag behandlas denna sjukdom framgångsrikt..

Andra symtom: smärta intensifieras efter att ha ätit eller vice versa uppträder uteslutande på tom mage, halsbränna, illamående, kräkningar, viktminskning, sur böj.

Behandling: det kan vara okirurgiskt för okomplicerad magsårssjukdom och fungera för utveckling av allvarliga komplikationer (när magsåret fullständigt korroderar magsväggen och innehållet kommer in i bukhålan eller med utveckling av blödning).

Smärta hos kvinnor

Hos det ganska könet har ofta svår smärta i nedre del av buken gynekologisk karaktär.

Tre typer av smärta skiljer sig här:

Smärta i nedre del av magen med menstruation

Sådana smärtor förekommer regelbundet i vissa av faserna i menstruationscykeln. Vissa kvinnor är oftare oroliga för smärta i nedre del av magen före menstruation (oftare hos unga nolliparösa flickor), medan andra har smärta i nedre del av magen efter menstruation eller under menstruation (oftare hos multipla spädbarn på grund av sträckning av livmodern).
Följande sjukdomar leder till smärta av detta slag:

dysmenorré

Detta är den första sjukdomen som du bör tänka på om det gör ont i nedre del av buken innan menstruationen, eftersom hon är mycket vanlig. Smärta i nedre del av buken under menstruationen orsakas oftast också av dysmenorré. Symtomen försvinner vanligtvis på egen hand inom en till två dagar, men innan detta känner man ständig smärta nedan, särskilt när man går.

Andra symtom: huvudvärk, illamående, täta urineringar, diarré eller förstoppning.

Ägglossning

Ägglossning är inte en sjukdom, utan en naturlig och regelbunden process. Men han kan leverera mycket obehag. Under denna period brister äggstocksfollikeln och de mogna äggbladen börjar röra sig mot livmodern. Smärta i nedre del av magen kan mycket väl indikera början på denna process.

Andra symptom: mindre vaginal blödning möjlig.

endometrios

En ganska allvarlig sjukdom, där vävnad, som normalt finns inuti livmodern, av en eller annan anledning uppträder på en annan plats: i väggen i livmodern, på äggstockarna, etc. När akut smärta uppstår i nedre del av magen, kommer gynekologer omedelbart ihåg denna sjukdom.

Andra symtom: smärta i nedre del av magen under kön, infertilitet, smärta vid tömning av urinblåsan eller tarmen, bäckensmärta, ökad menstruationsblödning. Samtidigt åtföljs början och slutet av menstruationen av mörkbrun ("choklad") ur könsorganen.

Du kan lindra tillståndet när det gör ont i nedre del av buken under menstruationen. För att göra detta, ta ett smärtstillande medel, dricka grönt te, få tillräckligt med sömn eller bara slappna av mer. Dessutom kan du förbereda en värmedyna och hålla den på magen i 20 - 30 minuter.

Icke-menstruationssmärta

Dessa smärtor uppstår plötsligt, de kan indikera sjukdomar i könsorganet. Livmodern, bilagorna eller urinvägarna påverkas antagligen. När det gör ont i nedre del av buken hos kvinnor, kan det antas att ett av följande problem är närvarande:

Inflammation av livmodern (salpingoophoritis)

Skadliga mikroorganismer, såsom stafylokocker, streptokocker etc. orsakar denna sjukdom. Om du inte hanterar behandlingen av salpingo-oophorit i tid, kan fallet leda till allvarliga komplikationer. Att tro att bilagor kan bli inflammerade är vettigt om det finns smärta i nedre del av buken och purulent urladdning. Även om det gör ont i nedre del av buken under sex, så är salpingo-oophorit också mycket möjligt.

Andra symtom: sjukdom, feber, frossa, överdriven svettning, spänd mage, smärtsam urinering.

Livmodersvridning

Hängorna är vridna runt dess axel, vilket stör det korrekta blodflödet till organen. Om en kvinna har smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, finns det all anledning att tänka på vridning av livmodern. Det är värt att säga att vridningen på hängorna uppträder oftast i närvaro av ett stort antal vidhäftningar i bukhålan.

Andra symtom: illamående; kräkningar komprimering i nedre del av buken, vilket känns väl när man trycker på den. Med en förändring i kroppspositionen ändras symtomens ljusstyrka dramatiskt.

Konsekvenser av abort

Det spelar ingen roll hur aborten gjordes: kirurgiskt eller medicinskt. Efter en tid kommer smärtor i nedre del av buken efter en abort fortfarande att visas. Slagande smärta i nedre del av buken oroar sig vanligtvis i flera dagar efter operationen. Oftast är smärtan så svag att även smärtstillande medel inte behövs. Men om smärtorna i nedre buken i mitten inte slutar bry sig under lång tid, bör du rådfråga en läkare. Som du vet ger aborter många komplikationer och de måste identifieras så tidigt som möjligt..

Andra symtom: blödning, menstruations oregelbundenhet, feber, utflöde från könsorganen.

Cysturbrott

Det händer att det gör ont i nedre del av buken och illamående vilar inte. I det här fallet måste du komma ihåg att cystbrott också är möjligt..

Andra symtom: illamående, kräkningar, svaghet, blekhet, feber är möjliga. Om temperaturen är förhöjd kan den inte sänkas med konventionella antipyretika.

Livmodercancer

En vanlig onkologisk sjukdom som kan indikera värkande smärta i nedre del av buken. Vanligtvis är denna smärta inte särskilt intensiv och patienter vänjer sig vid den. Men det är just en sådan monoton smärta som bör varna mot livmodercancer.

Andra symtom: vit, ofta med en lugn lukt; blödning.

Äggstockscancer

Under denna sjukdom bildas en malig tumör i äggstockarna. Därför, om det drar och gör ont i nedre del av buken, är det brådskande att besöka en gynekolog. Även om sjukdomen kan vara asymptomatisk.

Andra symtom: förstorad mage, blödning.

commissures

Om det finns smärta i nedre del av buken och illamående, kan vi anta förekomsten av vidhäftningar. De representerar en fusion mellan organen som finns i närheten. En sådan sjukdom kan ge en komplikation i form av åderbråck. Detta kan leda till att smärtan i nedre del av magen på höger eller vänster sida förstärks.

Andra symtom: svaghet, feber, illamående, kräkningar.

Smärta i nedre buken under graviditeten

När graviditeten bekräftas delas dragande smärta i nedre del av buken, som alla andra smärta i detta område, i två grupper:

1. obstetrik;
Denna kategori inkluderar ofta smärta i nedre del av buken som uppträder med en plötslig frigöring av morkaken, en ektopisk graviditet eller hotet om fosterförlust. Denna grupp kännetecknas av trånga smärta i nedre del av buken.
Dessutom kan smärta i nedre del av buken och fläckar som följer med dem tala om ett problem av denna typ..

2. icke-obstetrik.
Dessa inkluderar återkommande smärta i nedre buken i samband med överdriven spänning i magmusklerna eller sprains som stöder livmodern.

Smärta i den första gruppen kan förekomma i samband med sådana fenomen:

Ektopisk graviditet

När en kvinna börjar besväras av ständiga smärta i nedre del av buken, är det värt att vara försiktig, för de kan mycket väl vara symtom på en ektopisk graviditet. Ett särdrag hos en sådan graviditet är att ett befruktat ägg inte fäster sig i livmodern, utan i äggledaren, äggstocken eller bukhålan mellan tarmens öglor, d.v.s. inte där det behövs. Om graviditetstestet är positivt och fosterägget inte finns i livmodern för ultraljud är risken för en ektopisk graviditet stor.

Andra symtom: vaginal blödning, försenad menstruation.

Behandling: med en ektopisk graviditet utförs en brådskande operation som består i att ta bort äggledaren tillsammans med fosterägget.

För tidig abrupt placenta

Gravida kvinnor kan klaga på att det gör ont i underlivet. Det är troligt att orsaken är i moderkakan, som i förväg beslutade att flytta bort från livmoderväggen. Fysisk spänning eller trauma i buken kan provocera detta..

Andra symtom: vaginal blödning, svaghet, illamående, kräkningar, uppblåsthet, blekhet.

Spontan abort (missfall)

Med denna sjukdom avbryts en graviditet i upp till 22 veckor spontant. Orsaken kan vara sjukdomen hos modern eller fostret. Om den förväntade modernen fortfarande är tonåring och smärta redan har börjat dyka upp i nedre buken, blir tidig graviditet ännu farligare. I detta fall ökar sannolikheten för ett missfall avsevärt..

Andra symtom: vaginal blödning, ökad muskelaktivitet.

Arbetsstart

På de dagar då det uppskattas att graviditeten bör upphöra kan skärande smärta i nedre del av buken signalera början av sammandragningar.

Andra symtom: sammandragningar upprepas var 5 till 7 minuter, vatten har rört sig.
Om tvivel orsakar smärta i vänster sida av nedre del av magen eller dra smärta i nedre del av magen till höger, men det finns inga andra symptom, kan du inte riktigt oroa dig. Troligtvis är problemet en oväntat stor belastning på magmusklerna, som kroppen visade sig vara oförberedd. Detta är ganska naturligt, för även om graviditeten är helt normal, är värkande smärta i nedre buken oundviklig. Men om graviditeten konstant åtföljs av sömnadsmärta i nedre del av buken, är det värt att gå till gynekologen. Annars kan en navelbråck utvecklas, vilket absolut inte är nödvändigt för varken modern eller barnet.

Glöm inte att närmare graviditetens slut avviker bäckenbenen något för att förenkla barnets utgång. Därför förväntas smärta i nedre del av buken under 39 veckor och utgör inte någon fara. Hos många är smärta i nedre del av buken vid 36 veckor redan i full gång. Och i andra trimestern av smärta i nedre del av magen kan bli trogen följeslagare till den framtida modern. I dessa fall kan vi prata om risken för för tidig födsel. Därför måste du träffa en läkare som föreskriver behandling för bevarande av graviditet.

Smärta i nedre del av buken efter förlossningen är också mycket vanligt. Men obehag under denna period borde inte vara överraskande. Fortfarande behöver kroppen tid att återhämta sig från stress och vävnadsskada..
Många säger att smärta i nedre buken är ett tecken på graviditet, men detta är ett falskt uttalande. Huvudtecknet på att ett barn snart kommer att dyka upp i en kvinnas liv är fortfarande ett positivt test och en gynekologs dom. Så förseningen i menstruation och smärta i nedre del av buken är inte en anledning att hävda om din egen graviditet. Det är snarare en signal som borde leda dig till gynekologkontoret.

Smärta hos män

Statistik visar att smärta i nedre buken hos män är mycket mindre vanliga än hos det svagare könet. Men detta betyder inte att smärta i nedre del av magen under urinering eller smärta i nedre del av magen när man går kan ignoreras. Tvärtom, för att inte få problem och dyr behandling måste du genast gå till läkaren. Eftersom bara en läkare kan räkna ut vilken av följande sjukdomar som orsakade smärta på sidorna av nedre buken:

Inflammation av testiklarna och deras bilagor (orkit och orchoepididymit)

Sjukdomen uppstår antingen efter infektioner, såsom influensa, kusma eller skarlagnsfeber, eller i samband med inflammatoriska sjukdomar i könsorganen (prostatit, uretrit, etc.).

Andra symtom: akut smärta i testiklarna; pungen förstoras och huden på den är slät och glansig; beröring av testiklarna orsakar en kraftig smärta; illamående; värme; huvudvärk; generell svaghet; påtaglig tätning.

prostatit

Inflammation av prostata (prostatakörtel). Prostatit bör misstänkas om smärta i nedre del av magen och näsken nästan samtidigt uppträdde.

Andra symtom: svaghet, frossa, feber, vit eller purulent urladdning, perineal smärta, ofta urinering och smärta med det, akut urinretention och andra svårigheter med urinering är möjliga.

Behandling

I det ögonblicket, när smärta uppträder i nedre del av buken, "vad ska man göra ?!" blir den mest pressande frågan. Det spelar ingen roll om det finns smärta i nedre del av magen efter att ha ätit, fallit eller slått, i alla fall bör du prata med din läkare. Det är nödvändigt att ta reda på så tidigt som möjligt vilka organ som drabbats och påbörja lämplig behandling.

Om en person har smärta i nedre del av buken och feber och dessutom har illamående, kräkningar, frossa eller överdriven svettning, måste du omedelbart ringa ambulans. Men om uppblåsthet och smärta i nedre del av buken har dykt upp nyligen, orsak inte speciell olägenhet och tillfälligt slutar efter att ha tagit pillerna, kan resan till läkaren skjutas upp till nästa arbetsdag. Men du kan inte i något fall avbryta konversationen med läkaren. Skärande smärta i nedre del av buken är ett farligt symptom som inte kan ignoreras under några omständigheter..

På helgdagar och helger måste läkare vänta ett tag. Och när nedre del av magen och korsryggen gör ont, går varje minut av väntan ett år. För att lindra patientens tillstånd måste du lägga honom i säng, ge en tablett smärtmedicinering, erbjuda te. Applicera en värmedyna, ta ett varmt bad, använd läkemedel som en gång hjälpte någon, men finns tillgängliga på recept utan läkares recept..

Vilken läkare ska jag kontakta för smärta i nedre del av buken?

Eftersom smärta i nedre del av magen kan utlösas av patologin hos olika organ, är det nödvändigt att kontakta läkare med olika specialiteter när de uppstår. För att avgöra vilken läkare som ska konsulteras för smärta i nedre del av buken, bör de åtföljande symtomen särskiljas, eftersom de indikerar vilket organ som drabbades. Nedan överväger vi vilka specialiteter som ska konsulteras vid smärta i nedre del av magen, beroende på de medföljande symtomen.

Om smärtan i nedre del av buken är akut, brinnande, lokaliserad till höger eller längs hela främre bukväggen, förvärrad av rörelser, och ibland vid beröring av buken, i kombination med en ökning av kroppstemperaturen, en kraftig försämring av välbefinnande, täta urinering, illamående och eventuellt kräkningar, misstänks det akut blindtarmsinflammation eller peritonit. I en sådan situation bör en ambulans ringas omedelbart, eftersom det är nödvändigt med en brådskande operation för att rädda en persons liv.

Om en kvinna plötsligt eller efter sex har svår smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, särskilt mot bakgrund av en försening i menstruationen, i kombination med kräkningar, skärpning av buken, svaghet, blekhet, en kraftig försämring av välbefinnandet till svimning, ring omedelbart en ambulans och läggs in på sjukhus till den gynekologiska avdelningen, som för att rädda liv, krävs en brådskande operation för bristning av en cysta, vridning av livmodern eller ektopisk graviditet.

För smärta i nedre del av magen på vänster sida som kombineras med illamående, halsbränna, en obehaglig eftersmak i munnen, kräkningar av gall, brännande eller smärta under bröstet, en känsla av tyngd i buken, svårighet, uppblåsthet, förlust av styrka och blekhet, med många symtom som uppträder eller förvärrar efter att ha ätit misstänks gastrit, magsår eller pankreatit. I detta fall bör du kontakta en gastroenterolog (registrera dig), och i hans frånvaro - till en terapeut (registrera dig).

Om det finns smärta i nedre del av magen och ryggen som sträcker sig till höger axel och axelblad, intensifieras efter att ha ätit, kombineras med hög feber, frossa, illamående, kräkningar, gulsot, kliande hud, tyder detta på kolecystit, och i detta fall bör du rådfråga en läkare - gastroenterolog eller kirurg (registrera dig).

Om smärtorna i buken tränger ned (visas under en kort tid, försvinner sedan, dyker upp igen, etc.), spastisk till sin natur, i kombination med frekventa och falska krav på avföring, uppblåsthet, vindbildning och ibland illamående, misstänks tarmkolik och i en sådan situation är det nödvändigt att konsultera en gastroenterolog eller terapeut.

Om smärta i nedre del av magen uppträder samtidigt med diarré, kräkningar, frossa, illamående, svaghet och feber, i kombination med rumling och uppblåsthet, misstänks matförgiftning, och i detta fall ska du kontakta en läkare för infektionssjukdomar (registrera dig) eller en allmänläkare.

Om smärta i nedre del av magen kombineras med ofta och smärtsam urinering, feber, utsöndring av grumlig urin, misstänks cystit, och i detta fall ska du kontakta en urolog (registrera dig) eller en nefolog (registrera dig).

Om smärtan i nedre del av buken hos en kvinna spills utan en tydlig lokalisering, kombineras den med olika onormala utsläpp från slidan eller urinröret (vit, gul, grå, grönaktig, med klumpar, vesiklar, en obehaglig lukt), klåda, sveda och svullnad i könsområdet och ibland med feber och ofta, smärtsam urinering, misstänks en infektiös och inflammatorisk sjukdom i könsorganen (trikomoniasis, gonorré, syfilis, ureaplasmosis, mycoplasmosis, candidiasis, klamydia, gardnerellos). I detta fall bör du kontakta en gynekolog (registrera dig) eller venereolog (registrera dig).

I allmänhet, om en kvinnas nedre del av magen gör ont, och smärtor ofta provoseras av kön, förekommer före eller under menstruation, under tarmrörelser, kombineras med onormal utflöde från könsorganen, tunga eller små perioder, blödning, brun salva, svaghet och spänningar i buken, frossa, och ibland med förhöjd kroppstemperatur, bör du alltid konsultera en gynekolog, eftersom en sådan symptomatologi indikerar sjukdomar i kvinnliga könsdelar.

Om en man har smärta i nedre del av buken, kombineras det med smärta i testiklarna eller perineum, förstorad pungen, allmän svaghet, dålig hälsa, smärtsam och ofta urinering, urinretention under urinering, eventuellt purulent utsläpp från urinröret, då misstänks en manlig könssjukdom (prostatit, orchitis, orchoepididymitis), och i detta fall bör du kontakta en urolog.

Om en person i det förflutna genomgick någon operation på organen i bukhålan eller bäckenet, och för närvarande finns det ihållande smärta längs buken, indikerar detta bildandet av vidhäftningar och kräver ett besök hos en kirurg eller gynekolog (om operationen var kirurgisk, sedan till kirurgen, och om gynekologisk, sedan respektive till gynekologen).

Om det är ont i nedre del av buken, bör du naturligtvis rådfråga en gynekolog.

Vilka tester och undersökningar kan en läkare förskriva smärta i nedre buken?

Smärta i nedre del av buken kan utlösas av olika sjukdomar, och därför är listan över studier som en läkare föreskriver för detta symptom mycket bred och varierad. I båda fallen föreskriver läkaren bara några undersökningar som är nödvändiga för diagnos, och deras lista bestäms av tillhörande symtom, som gör det möjligt att misstänka en persons patologi. Nedan överväger vi vilka tester och undersökningar en läkare kan förskriva i olika fall av smärta i nedre del av buken.

När smärtan är lokaliserad i nedre del av magen till vänster, kombineras den med illamående, halsbränna, en obehaglig eftersmak i munnen, kräkningar av gall, sveda eller smärta under bröstet, en känsla av tyngd i buken, svårhet, svaghet och blekhet - läkaren misstänker en patologi i matsmältningsorganet (gastrit), magsår eller pankreatit) och föreskriver något av följande tester och undersökningar:

 • Allmänt blodprov (anmälan);
 • Allmän urinanalys;
 • Biokemiskt blodprov (bilirubin (registrering), totalt protein, AcAT, AlAT, amylas, lipas);
 • Urinalys för amylaskoncentration;
 • Analys av avföring för ockult blod;
 • Koprologisk undersökning av avföring;
 • Fibrogastroduodenoscopy (FGDS) (registrering);
 • Beräknad eller magnetisk resonansavbildning (registrering);
 • Intragastrisk pH-mätare (rekord);
 • Ultraljud i bukhålan (registrering);
 • Endoskopisk retrograd pankreatokolangiografi (registrering);
 • Detektion av Helicobacter Pylori med olika metoder (i materialet taget under FGDS, PCR, andetagstest (post));
 • Förekomsten av antikroppar mot Helicobacter Pylori (IgM, IgG) i blodet;
 • Studien av magsaft;
 • Serumnivåer av pepsinogen och gastrin;
 • Närvaron av antikroppar mot parietalceller i magen (totalt IgG, IgA, IgM) i blodet.

Först och främst föreskriver läkaren en allmän analys av blod och urin, ett biokemiskt blodprov, en koprologisk analys av avföring, avföring för ockult blod och urin för en amylaskoncentration, eftersom dessa studier gör det möjligt att förstå om det finns en patologi i bukspottkörteln eller magen. Och sedan krävs andra undersökningar för att identifiera pankreatit eller gastrit / magsår.

Så, om dold blod finns i avföringen, tyder detta på en patologi i magen. Om en hög koncentration av amylas upptäcks i urinen och blodet, indikerar detta en patologi i bukspottkörteln.

Vidare, om patologier i magen upptäcks, föreskriver läkaren en analys för att identifiera Helicobacter Pylori (registrera) (analysen väljs beroende på förmågan hos den medicinska institutionen), tester för nivån av pepsinogen och gastrin i blodet samt fibrogastroduodenoskopi. Dessa undersökningar är tillräckligt för diagnos av gastrit eller magsår. För att studera egenskaperna hos magsaft föreskrivs emellertid en pH-metri och analys av prover av sådan juice. Om en person inte kan genomgå fibrogastroskopi förskrivs tomografi. En analys för närvaro av antikroppar mot parietalceller i magen förskrivs sällan - endast om man misstänker autoimmun gastrit när en person inte kan genomgå antingen fibrogastroskopi eller tomografi.

Om patologin i bukspottkörteln upptäcks, förskrivs ultraljud och endoskopisk retrograd pancreatocholangiography. Om det finns en teknisk möjlighet kan undersökningen kompletteras med tomografi.

När smärtan är lokaliserad i nedre del av magen och ryggen, ger till höger axel och axelblad, intensifieras efter att ha ätit, i kombination med hög feber, frossa, illamående, kräkningar, gulsot, kliande hud, detta indikerar kolecystit, och läkaren föreskriver följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Biokemisk analys av blod (AcAT, AlAT, alkaliskt fosfatas, gamma-glutamyltranseptidas);
 • Ultraljud i bukhålan;
 • Duodenal ljud (registrera dig);
 • Kolecystografi (registrering);
 • scintigrafi.

Vanligtvis föreskrivs bara allmänna och biokemiska blodprover, liksom ultraljud (registrera), eftersom dessa undersökningar är tillräckligt för att göra en diagnos. Men om du behöver klargöra funktionella parametrar för gallblåsan och dess tillstånd, utnämns andra studier från listan ovan som ytterligare.

När smärtan i nedre del av buken tränger ihop, i kombination med ofta och falsk lust att avröda, uppblåsthet, vindbildning och ibland illamående, misstänker läkaren tarmkolik och föreskriver följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Biokemisk analys av blod (totalt protein, albumin, triglycerider, kolesterol, karbamid, kreatinin, urinsyra, bilirubin, AcAT, AlAT, amylas, lipas, LDH, alkaliskt fosfatas, etc.);
 • Analys av avföring för ockult blod;
 • Koprologisk analys av avföring;
 • Ultraljud i bukhålan;
 • Undersökningsradiografi av bukhålan (registrering);
 • Beräknad tomografi av bukhålan;
 • gastroskopi;
 • Kolonoskopi (registrering) eller sigmoidoskopi (registrering).

Med tarmkolik föreskriver läkaren alla ovanstående undersökningar, eftersom de är nödvändiga för att fastställa orsaken till spastisk tarmkontraktion.

När smärta i nedre del av magen uppträder samtidigt med diarré, illamående, kräkningar, frossa, svaghet och feber, i kombination med rumling och uppblåsthet - misstänks matförgiftning. I detta fall föreskriver läkaren följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Blodelektrolyter (kalium, natrium, kalcium, klor);
 • Bakteriologisk odling av avföring, kräkningar, magsköljning.

Om man misstänker förgiftning tilldelas alla listade undersökningar omedelbart..

När smärta i nedre del av magen kombineras med ofta och smärtsam urinering, feber, utsöndring av grumlig urin, misstänker läkaren cystit och föreskriver följande tester och undersökningar:

 • Allmän urinanalys;
 • Urinprov enligt Zimnitsky (registrera dig);
 • Urinprov enligt Nechiporenko (registrering);
 • Bakteriologisk kultur av urin med känslighet för antibiotika;
 • Smet från urinröret (registrera dig) (för kvinnor från urinröret och vagina) för sexuellt överförda infektioner;
 • Ultraljud av njurarna (registrering) och urinblåsan (registrering);
 • Cystoskopi (registrering);
 • Cystografi (registrera);
 • Uroflowmetry (registrera dig).

Vid akut cystit föreskrivs vanligtvis endast urintester (allmänt, enligt Zimnitsky, enligt Nechiporenko), bakteriologisk urinodling för att identifiera det orsakande medlet för den smittsamma och inflammatoriska processen, samt ultraljud. Dessa undersökningar är tillräckligt för att ställa en diagnos, utvärdera organets tillstånd och föreskriva adekvat behandling. Men om cystit är kronisk eller uppträder ofta, föreskrivs dessutom en smuts från urinröret (hos kvinnor från urinröret och vagina) för sexuellt överförda infektioner, uroflowmetri, såväl som cystoskopi eller cystografi. Ytterligare undersökningar är nödvändiga för att fastställa orsaken till cystit och bedöma organets tillstånd.

När smärta i nedre del av magen uppträder hos kvinnor, har inte en klar lokalisering, de kombineras med onormal vaginal utflöde (vit, gul, grå, grönaktig, med klumpar, vesiklar, en obehaglig lukt), klåda, sveda och svullnad i könsområdet, och ibland c feber och frekvent, smärtsam urinering - läkaren misstänker någon inflammatorisk sjukdom i könsorganen och föreskriver följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet på flora från slidan (registrera dig);
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrotning från urinröret för könsinfektioner (registrering) (för klamydia (registrering), mykoplasma (registrering), gardnerella, ureaplasma (registrering), Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar av ELISA, PCR;
 • Analyser för förekomst av virus - herpesvirus typ 1 och 2 (registrering), humant papillomavirus (registrering), cytomegalovirus (registrering), Epstein-Barr-virus;
 • Blodprov för syfilis (registrering);
 • Bakteriologisk kultur i vaginal urladdning.

För att identifiera orsakerna till den smittsamma och inflammatoriska processen ordineras först ett allmänt blod- och urinprov, en vattpinne från slidan för flora, ett blodprov för syfilis samt bakteriologisk odling av vaginal urladdning. Dessa studier kan identifiera orsaken till infektion i de flesta fall och tillämpas därför i första hand. Följaktligen, om det var möjligt att identifiera det orsakande ämnet för infektionen, föreskrivs inte andra tester. Men om detta inte lyckades, föreskrivs blodprover, vaginal urladdning och skrapningar från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mykoplasma, gardnerella, ureaplasma, trikomonader, gonokocker, Candida-svampar) av ELISA, PCR (post) och tester för virus.

När en kvinna har smärta i nedre del av buken, ofta provocerad av kön, som förekommer före eller under menstruation, under tarmrörelser, i kombination med onormal utflöde från könsorganen, tunga eller knappa perioder, blödning, brunaktig salva, svaghet, spänningar i buken, frossa och ibland förhöjd kroppstemperatur - läkaren misstänker en sjukdom i könsorganen och föreskriver följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet från vagina på floraen;
 • Bakteriologisk kultur i den separerade slidan, urinröret och livmoderhalsen;
 • Blodtest för tumörmarkörer CA-125, CEA och CA 19-9 och PO-test (registrering);
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrering);
 • Kolposkopi (registrering);
 • Hysterosalpingografi (registrering);
 • Punktering av bakre vaginal fornix;
 • Diagnostisk laparoskopi (registrering).

Först och främst gör läkaren en tvåhandig gynekologisk undersökning (registrering) och undersökning av könsorganen i speglarna, föreskriver allmänna blod- och urinprover, en smet på flora från slidan samt ultraljud i bäckenet. Baserat på dessa studier ställer läkaren en indikativ klinisk diagnos för att bekräfta vilka andra ytterligare undersökningar som föreskrivs. Om du till exempel misstänker endometrios, föreskrivs ett blodprov för tumörmarkörer, kolposkopi, hysterosalpingografi och diagnostisk laparoskopi. Om du misstänker adnexit, salpingit eller andra sjukdomar i könsorganen, föreskrivs hysterosalpingografi, punktering av den bakre vaginala fornixen och bakteriologisk kultur i den separerade vagina, urinrör och livmoderhalsen.

Om smärtan i nedre del av buken stör mannen, kombineras med smärta i testiklarna eller perineum, förstorad pungen, allmän svaghet, dålig hälsa, ofta och smärtsam urinering, urinretention under urinering, eventuellt purulent utsläpp från urinröret - misstänker läkaren prostatit, orkit eller orkoepididymit och föreskriver följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Fingerundersökning av prostata;
 • Studie av prostatasekretion (registrera dig);
 • Bakteriologisk kultur av urin- och prostatutsöndring;
 • Smet från urinröret;
 • Ultraljud av prostatakörteln (registrering) och testiklar (registrering);
 • Punktering av en testikel med ett biopsi staket (registrera dig).

Först och främst föreskriver läkaren ett allmänt blod- och urintest, och undersöker och känner också testiklarna och en digital undersökning av prostata. Om prostatapatologin avslöjas under dessa test, föreskrivs en ytterligare studie av prostatautsöndring, bakteriologisk odling av urin och prostatasekretion samt ultraljud av prostata för att identifiera orsakerna till den inflammatoriska processen och bedöma organets tillstånd. Om patologi hos testiklarna eller epididymis upptäcktes, förskrivs en smuts från urinröret, bakteriologisk kultur av urin och prostatautsöndring, ultraljud och testikelpunktion.

När smärta i nedre del av buken upprepas och försvinner, inte intensifieras med tiden, och i det förflutna en person hade operation på bukhålan eller bäckenorganen, misstänks en vidhäftande sjukdom, och i detta fall föreskriver läkaren en ultraljudssökning eller tomografi för att bestämma antalet och lokaliseringen av vidhäftningar. Andra studier utförs vanligtvis inte, eftersom ultraljud är tillräckligt för att upptäcka vidhäftningar..

När smärta i nedre del av magen uppträder hos en gravid kvinna, utför läkaren en tvåhandig gynekologisk undersökning och föreskriver en ultraljud, en allmän analys av blod och urin. Vanligtvis räcker dessa studier för att ställa en diagnos och föreskriva korrekt behandling eller akuta åtgärder.

Vilka sjukdomar indikerar smärta i nedre buken? - Video

Författare: Pashkov M.K. Koordinator för innehållsprojekt.

Skärande smärta i nedre del av buken hos kvinnor och män

Orsaker till skärande smärta i nedre del av buken

Ett vanligt klagomål som får en person att se en läkare är en skärande smärta i nedre buken. Mycket ofta får detta smärtsyndrom dig att ringa ambulans. Och det är rätt. Ett sådant farligt symptom kan inte ignoreras. Symtomet i sig är inte specifikt, det signalerar bara allvarliga fel i människokroppen. Därför bör du inte försöka ställa en diagnos på egen hand för att eliminera skärande smärta i nedre del av buken som uppstår plötsligt.

Hos både kvinnor och män kan skärande smärta i nedre del av magen förknippas med utvecklingen av maligna tumörer som är lokaliserade på olika ställen i könsorganet. Som regel uppträder smärta när neoplasmen växer till en viss storlek. I detta fall inträffar komprimering av angränsande organ, vilket väcker smärta i nedre buken. Dessutom finns det en kränkning av avföringen och förekomsten av förstoppning. Under sexuell aktivitet intensifieras smärtan. Dessutom, mot bakgrund av utvecklingen av en allvarlig patologi, försämras hälsan avsevärt, det finns ingen aptit, viktminskning observeras.

En annan vanlig patologi som orsakar skarpa smärta i nedre del av buken är ulcerös kolit - en inflammatorisk process i tjocktarmen. Nästan alltid finns det ytterligare tecken som är karakteristiska för irriterande tarmsyndrom. Vanligtvis är diarré ett problem. Dessutom observeras en stor mängd slem och blod i avföringen. I svåra former utvecklar en person rehydrering av kroppen, aptiten störs, svaghet, slöhet och dåsighet uppstår.

Hos män

Hos män är skärande smärta i nedre del av buken ofta förknippade med specifika sjukdomar som påverkar könsorganet. Oftast är kramper i nedre buken ett symptom på akut prostatit. En sådan sjukdom kan vara smittsam. Ofta förekommer en förvärring av kronisk prostatit, när sjukdomen i akut form inte behandlades.

Vesikulit, som är förknippat med inflammation i kärlsblåsorna, kan framkalla skärande smärta i nedre del av buken hos en man. I detta fall kan smärta uppstå under samlag. I detta fall kan blodinklusioner observeras i den utsprutna spermierna. Ett ytterligare symptom är ofta urinering och en blandning av pus i urinen.

Prostatacancer orsakar också svår smärta i nedre del av buken och perineum. Mot bakgrund av en sådan patologi observeras en ytterligare frekvent lust till toaletten. I svåra former förekommer blod i urinen.

Vridning av den spermatiska sladden kan provocera nedre del av buken hos män. I detta fall uppstår smärta vanligtvis oväntat. Ett karakteristiskt ytterligare symptom är en stark spänning i bukväggens muskler, som upptäcks genom palpation.

Bland kvinnor

Hos kvinnor, mycket ofta av olika skäl, kan skärande smärta i nedre del av magen uppstå. Som regel försöker många att lindra smärta med smärtstillande medel och lägger inte stor vikt vid dem. Faktiskt, efter en tid kan smärtsyndromet avta. Men med utseendet på sådan smärta, bör du definitivt hitta tid och konsultera en läkare. Det är särskilt farligt när smärtsamma känslor av skarp natur uppträder med en viss regelbundenhet.

Ibland kan skärande smärta i nedre del av buken orsakas av premenstruellt syndrom. De förekommer vanligtvis före menstruationens början. Mycket ofta kan sådan smärta ha fysiologisk karaktär, vilket bestäms av kvinnornas individuella egenskaper. Men lika ofta kan smärta under den premenstruella perioden indikera allvarliga gynekologiska problem.

Den vanligaste orsaken till skärande smärta är cystit. Inflammation börjar vanligtvis efter infektion genom urinvägarna. Cystit kännetecknas av smärtsam snabb urinering. Mörkningen av urinen kan observeras, och i svåra fall förekommer en blandning av blod i urinen.

En annan allvarlig kvinnlig sjukdom är endometritis, en inflammation i livmoderhinnan. Orsakerna till dess utveckling är olika infektioner, vars orsakande medel tränger in i livmodern under samlag. Temperaturen kan stiga, det finns en kraftig försämring. Dessutom åtföljs denna patologi alltid av vaginal urladdning med en obehaglig lukt. Smärta kan öka vid urinering eller avrättning..

Salpingit kan orsaka skärande smärta i nedre del av buken. En sådan sjukdom är förknippad med infektiös inflammation i äggledarna. Detta är en mycket farlig patologi som kan leda till bildning av vidhäftningar och därmed till infertilitet eller förekomst av en ektopisk graviditet. Med salpingit förvärras hälsotillståndet avsevärt, smärta i nedre del av magen förstärks med urinering. Dessutom, mot bakgrund av sjukdomen, kan irriterande tarmsyndrom utvecklas..

En annan specifik sjukdom är cervicit. I detta fall är patologin associerad med inflammation i livmoderhalsen. Dessutom kan obehagliga känslor i korsryggen och klåda i könsorganen uppstå. Dessutom kan blödningar efter samlag uppstå..

Skarp smärta i nedre del av magen kan vara ett tecken på utvecklingen av en ektopisk graviditet. När fosterägget är beläget utanför livmoderhålet (i äggledaren) kommer det med en ökning i storlek att förstöra organet. Detta kommer att orsaka svår blödning, vilket kan vara livshotande..

Ett karakteristiskt symptom på en ektopisk graviditet är utseendet på fläckutflod som liknar menstruation. Det kan vara lite obehag när du har sex. Det är mycket viktigt att diagnostisera en ektopisk graviditet i tid för att genomföra en framgångsrik kirurgisk behandling av patologin.

Sjukdomar som orsakar akut sömnadsmärta

Stygdsmärta i nedre del av buken är ett ospecifikt symptom. De kan följa en mängd olika sjukdomar. Om karakteristisk smärta plötsligt uppstår, ska en ambulans ringas omedelbart.

Preliminär diagnostik tar hänsyn till följande:

 • om smärta uppstår i vänstra buken, kan de vara förknippade med mjälten eller med tunntarmen;
 • när smärtsyndromet känner sig på höger sida kan detta bero på tarmhinder, problem med levern eller bukspottkörteln. Ofta har en sådan lokalisering smärta i en akut attack av blindtarmsinflammation;
 • Stygdsmärta i nedre del av buken kan uppstå vid sjukdomar i könsorganen och organen i urinsystemet. Dessutom kan neurologiska problem väcka smärta..

Stygdsmärta i nedre del av buken uppträder ofta på grund av sjukdomar i matsmältningssystemet.

Dessa kan vara följande sjukdomar:

 • Tarmhinder. Ytterligare symtom inkluderar ökad flatulens, kräkningar och uttorkning av munslemhinnan.
 • Irriterande tarmsyndrom. I detta fall uppträder flatulens och en känsla av en klump i halsen.
 • Enterit. För patologi är kännetecken bukkokning och en gränsig avföring..
 • Crohns sjukdom, som kännetecknas av generell inflammation i tarmen, som manifesterar sig i olika dyspeptiska symtom.

Hur man lindrar svår smärta

Om skarpa smärta i nedre del av buken inträffade oväntat och är av hög intensitet, rekommenderas det omedelbart att ringa ambulans.

Det är särskilt farligt om följande symptom dessutom observeras:

 • Temperaturökning.
 • kräkningar.
 • Mörk urin.
 • Gulning av skelera i ögon och hud.
 • Utseendet på stolens ljusa sandfärg.

Det är också nödvändigt att ringa en "ambulans" om den skarpa smärtan som uppstått i nedre del av buken strålar till bäckenområdet, benen och ryggen. Brådskande hjälp behövs om akut smärta i nedre del av buken uppstår på grund av skada eller när smärtan kvarstår i mer än 2 timmar.

Om orsakerna till buksmärta är förståeliga och låter dig identifiera en specifik patologi, var noga med att besöka en läkare så snart som möjligt för att utföra en mer exakt diagnos och få viktiga rekommendationer.

Du kan ta bort skarp smärta med följande läkemedel:

No-shpoi, som gör att du kan lindra spasmer och utvidga blodkärlen.

Pappaverin, eliminera kramper och kolik.

Spazmalgon, som dessutom har en antiinflammatorisk effekt.

Metoklopramid används för att normalisera tarmens rörlighet.

Sorbenter som minskar flatulens (Smecta, Enterosgel, Polyphepan, etc.).

Om förstoppning är ett ytterligare symptom, är ett laxermedel tillåtet. När smärtan orsakas av en infektiös infektion, måste antibiotika tas. Men du kan inte besluta om det själv. Läkemedel av denna typ föreskrivs endast av en läkare. Efter antibiotikabehandling rekommenderas att du tar probiotika för att återställa tarmens mikroflora..

Du kan inte försöka ta bort skarpa smärta i nedre del av buken med kompresser. Användningen av en varm värmedyna är särskilt farlig, vilket provocerar en ökning av inflammatoriska processer. Kalla komprimeringar kan leda till att biverkningar utvecklas.

Med regelbunden uppträdande skärande smärta i nedre del av buken, konsultera en läkare. Läkaren föreskriver nödvändiga tester och undersökningar, vilket gör att du kan fastställa en korrekt diagnos och genomföra korrekt behandling. Du kan behöva konsultera en gastroenterolog eller urolog.

Om klippsmärtan har manifesterats en gång, varefter tillståndet har återhämtat sig, är det nödvändigt att uppmärksamma normaliseringen av kosten. Åtgärden mot förstoppning bör inte vidtas under lång tid, eftersom kroppen kan bli beroendeframkallande..

Hemma kan man bli av med skärande smärta i nedre del av buken, som åtföljs av ökad gasbildning, med hjälp av folkrättsmedel.

Mycket effektiv är örtkollektionen, som inkluderar:

 • 3 msk. skedar av kamomillblommor;
 • en och en halv matsked fänkålfrön och calamus-rhizomer;
 • 2 msk. skedar av myntablad.

Två matskedar av denna växtbaserade blandning fylls med en halv liter kallt vatten, kokas och kokas över låg värme under en kvarts timme. Därefter tillförs den läkande drinken i 45 minuter och filtreras. En kyld buljong konsumeras flera slurar före måltiderna tre gånger om dagen.

Diagnos och behandlingsmetoder

När en person adresserar med klagomål på skärande smärta i nedre del av buken, börjar diagnos på en medicinsk institution med en visuell undersökning av patienten av en läkare. Han utvärderar personens tillstånd genom yttre tecken, varefter han palpates buken. Denna teknik låter dig bestämma lokaliseringen av patologin, arten och intensiteten av smärta.

Se till att läkaren samlar anamnesis, det vill säga gör en undersökning av patienten. Du bör förbereda dig för att svara på dessa frågor:

 • Smärts natur.
 • Specificiteten för samtidigt symtom.
 • Förekomsten av kroniska sjukdomar.

Dessutom är det nödvändigt att komma ihåg när smärta först dök upp och att karakterisera dem efter intensitet och varaktighet..

För en noggrann diagnos kommer det att vara nödvändigt att genomföra laboratorieundersökningar av blod, urin och avföring, medan:

 • ett allmänt blodprov är mycket troligt att det förekommer förekomst av inflammatoriska processer;
 • fekal analys gör att du kan förstå om magkramperna är förknippade med funktionsfel i matsmältningssystemet, och kan också bekräfta förekomsten av parasiter;
 • urinalys med avvikelse från normen indikerar närvaron av sjukdomar i urinvägarna av en infektionsinflammatorisk karaktär.

En ytterligare ultraljud föreskrivs. Tack vare en sådan hårdvarustudie kan du få den mest fullständiga informationen om tillståndet för alla delar av tarmen. En koloskopi kan också vara nödvändig för att undersöka kolonens tillstånd. Dessutom kan radiografi och fibrogastroduodenoskopi förskrivas..

Vid behandling av sjukdomar som åtföljs av skärande smärta i nedre del av buken används en individuell strategi. Antibiotikabehandling utförs ofta. Dessutom förskrivs smärtstillande medel som lindrar spasmer. För behandling av olika patologier i matsmältningssystemet kan olika fysioterapeutiska procedurer dessutom anges. En individuell diet föreskrivs nästan alltid.

Kirurgisk behandling används endast i nödsituationer.

Var noga med att utföra operationer med sådana patologier:

Bildandet i organen i urinsystemet av stenar eller sand.

Förebyggande

Om skarpa magsmärtor är förknippade med matsmältningsproblem, är det först av allt nödvändigt att granska kosten.

Att göra detta:

 • Följ de grundläggande reglerna för en balanserad diet.
 • Avvisa från ”torktumlare” och halvfabrikat.
 • När det är möjligt, eliminera eller minska antalet stekt, rökt, sylt och saltade rätter.
 • Organisera en bråkmål, det vill säga äta i små portioner ungefär 6 gånger om dagen. Denna metod kommer att minska bördan på matsmältningssystemet som helhet..
 • Håll dig fast vid en normal dricksordning, drick minst 6 glas rent vatten per dag.
 • Minska konsumtionen av kaffe och te.
 • Berika menyn med frukt och grönsaker.

Med tanke på att skarpa magsmärtor kan uppstå mot bakgrund av en stillasittande livsstil, rekommenderas att du deltar i daglig gymnastik, någon form av sport eller åtminstone ta dagliga promenader. Det bevisas att måttlig fysisk aktivitet kan normalisera tarmens rörlighet. Detta innebär att du på detta sätt kan bli av med trängsel i matsmältningssystemet, vilket ofta provocerar förekomsten av skärande smärta i nedre del av buken..

För att förhindra skärande smärta i nedre del av magen är det mycket viktigt att följa hygienreglerna. Detta gäller inte bara för vardagen. Det är nödvändigt att följa hygienregler före sex och efter sexuellt samlag. Sådana försiktighetsåtgärder skyddar naturligtvis inte helt, men minskar risken för farliga sjukdomar avsevärt.

Det bör förstås att det är omöjligt att ignorera smärta i nedre del av buken. Det är farligt att självmedicinera. Det rekommenderas att genomgå en diagnostisk undersökning så snart som möjligt och få rätt behandlingsrekommendationer..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid....

Värmevallningar i klimakteriet hos kvinnor: symtom och behandlingsmetoder

Climax är upphörandet av produktionen av kvinnliga könshormoner på grund av åldrandet av äggstockarna. Avsaknaden av dessa ämnen, särskilt östrogen, påverkar direkt termoreguleringsprocesserna....

Oregelbundna perioder hos en ammande mor: normal eller inte?

Återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen sker gradvis. Därför är oregelbundna perioder med amning ett normalt alternativ. Brottet i cykeln är förknippat med en förändring av hormonbalansen mot bakgrund av förändringar som inträffar med kroppen....