Svår buksmärta före menstruationen, orsakar svår smärta före menstruationen

Intim

Det schema som du kan spåra periodens regelbundenhet och varaktighet är inte alla kvinnor. De flesta av dem förutsäger ganska exakt början på nästa menstruation enligt en förändring av deras välbefinnande på grund av fysiologiska skäl. Smärta, obehag i nedre del av magen, allmän malaise två eller tre dagar innan kritiska dagar börjar blir nästan vanligt. Är det nödvändigt att uppmärksamma intensiteten och naturen av obehagliga symptom, beroende på hälsotillståndet för kvinnan som helhet, hormonella balansindikatorer, cykliska förändringar i organen i det reproduktiva systemet, svårighetsgraden av förloppets premenstruella syndrom? Måttligt obehag som en kvinna känner innan menstruation anses vara fysiologiskt normalt. Men krampaktiga akuta smärtor och konkreta obehag, närvarande före menstruationen och inte försvinner med början av menstruationen, bör varna varje kvinna och bli basen för att besöka en gynekolog.

Svår smärta före menstruationen, menstruationen börjar inte betyda något bra.

Orsaker till svår buksmärta före menstruation

Hur man skiljer normen från patologi, eftersom varje kvinna har sin egen individuella tröskel för smärta. Hur man förstår när buksmärta med PMS är normen, och när svår smärta i nedre buken på vänster eller höger är ett symptom på ett patologiskt problem, sjukdom. Svår smärta innan menstruationen börjar kan tolkas på olika sätt, beroende på hur mycket kvinnan känner en försämring i allmänt tillstånd. Kvinnor med en låg smärttröskel klarar inte ens en svag smärtkänsla och behöver ta smärtstillande medel, och det finns kvinnor som fortsätter att leva och arbeta i vanligt läge, trots förekomsten av intensiva smärta, tålmodigt överföra dem och inte vidta några åtgärder. En sådan situation gör det svårt för läkare när de måste höra klagomål på svår smärta innan menstruationen, så de fokuserar på komplexet av alla symptom.

De vanligaste symtomen på premenstruellt syndrom uppträder och smärtar i nedre del av magen som kan ge vänster eller höger sida, ibland smärta i nedre del av magen innan menstruationen kan ge underryggen, nedre ljumsken, könsregionen eller coccyxområdet. Men sådan smärta bör inte vara stark innan menstruationen börjar, helst bör en kvinna känna lätt obehag eller måttlig smärta. Ett antal faktorer kan påverka kvinnans välbefinnande negativt inför nästa menstruation:

 1. Överdriven fysisk aktivitet på grund av svåra arbetsförhållanden eller intensiv träning i gymmet, speciellt på viktträningsutrustning kan orsaka mycket svår smärta i buken. Ibland, efter allvarlig träning, kan en kvinna känna en bokstavligen outhärdlig smärta i buken, om menstruationen vid den tiden börjar. Styrkaövningar före menstruation ökar ofta ömhet och smärta, förstärker andra symtom på PMS (premenstruellt syndrom).
 2. Orsakerna till intensifiering av smärta innan menstruationen kan ligga i att stanna länge under kalla förhållanden, vilket kan leda till överkylning av kroppen. På grund av det faktum att kroppen är frusen, särskilt benen, kan spasmer uppstå i kärlens organskärl, vilket ökar känslan av smärta inför menstruationen. Så före menstruationen kan en bekant och mild buksmärta förvandlas till en mycket svag, dra eller smärta magsmärta.
 3. Varför förstärks menstruationsvärken bara före menstruationen? Syndrom av premenstruellt spänning, eller enklare - premenstruellt syndrom (PMS). Inte alla har ett obehagligt tillstånd ett par dagar före menstruationens början, hos vissa kvinnor känns det mycket tidigare, på 5-7 dagar. Karakteristiska tecken drar tråkiga smärta i nedre del av buken i kombination med autonoma och neurologiska symtom (takykardi, huvudvärk, svettningar, domningar i extremiteterna). PMS klassificeras inte som en separat patologi, utan som ett separat symptomkomplex med olika kliniska former av kursen, beroende på svårighetsgraden av manifestationer som kan störa det vanliga sättet att leva och begränsa kvinnans förmåga att arbeta.
 4. Vad kan hända om magen är sjuk mer mycket än vanligt före menstruationen under dessa menstruationer? Brist på tillräcklig motorisk aktivitet. Hypodynamia, på grund av den "stillasittande" principen om arbete och inaktiv vila, bidrar till utvecklingen av cirkulationsstörningar i bäckenorganen och leder till stagnation. Detta provocerar en ökning av smärta, buksmärta blir mer märkbar före menstruationen.
 5. Övervikt orsakar många problem i kroppen, bara en del av dem är försenad menstruation eller tidiga perioder, för tung eller mycket dålig urladdning under menstruationen, mycket svår buksmärta innan kritiska dagar börjar. För många är det lite känt att fettvävnaden själv utför bland annat en endokrin funktion, det vill säga den utsöndrar hormoner i blodomloppet, såsom östrogen. Ett betydande överskott av fettvävnad kan påverka balansen mellan hormonella indikatorer avsevärt, och hormonella störningar följer ofta smärtsamma perioder.
 6. Sjukdomar i matsmältningssystemet kan orsaka mycket smärtsamt premenstruellt syndrom. På grund av patologier i magen och tarmarna, kramper och uppblåsthet (flatulens) observeras ofta, irriterade tarmslingor utövar samtidigt tryck på livmodern och bihang, vilket ökar de smärtsamma känslorna under menstruationen.
 7. Användning av en intrauterin enhet (IUD). För vissa kvinnor är en IUD en oönskad typ av preventivmedel, eftersom det kan vara en av orsakerna till dysmenorré. Om kvinnan efter att ha installerat en annan typ av intrauterin enhet blir sjuk i nedre del av magen och smärtan kvarstår, om sådan smärta i nedre del av magen är regelbunden efter installationen av PMS, verkar det regelbundet, bör du definitivt söka läkarhjälp.
 8. Ett antal gynekologiska patologier, särskilt de som är relaterade till livmoderns tillstånd. Smärta med varierande intensitet kan uppstå mot bakgrund av patologiska förändringar i muskeln livmodervävnader eller med en anomal anatomisk struktur, vilket negativt påverkar organets kontraktila förmågor eller det fria utflödet av menstruationsflödet. Detta är närvaron i livmodervävnaderna i de myomatösa noderna som deformerar livmoderhålan, underutvecklingen av dess struktur, förträngningen av livmoderhalskanalen, den förskjutna platsen i bäckenområdet, den endometriotiska tillväxten av livmoderns epitel utanför organets gränser. Alla dessa avvikelser väcker olika smärta innan menstruationen börjar och under menstruationen.
 9. Konsekvenser av gynekologiska kirurgiska ingrepp, komplicerad postpartum period. Cicatricial och andra förändringar i vävnaderna i könsorganen, särskilt livmodern och hängorna, efter operationen kan orsaka uppkomsten av premenstrual smärta.
 10. Inflammatoriska processer i könsorganet. Närmare början av menstruationen förvärras ofta kronisk pyelonefrit, cystit och andra sjukdomar som förstärker premenstrual smärta..

Den diskutabla frågan om huruvida premenstrual smärta kan uppstå hos helt friska kvinnor löses av specialisternas allmänna åsikt att deras fysiologiska karaktär manifesteras i låg intensitet och suddighet av smärtsyndromet. Förekomsten av skärande, akuta, krampiga smärtor före början av kritiska dagar är en anledning att leta efter en orsak i gynekologisk eller annan patologi.

Vilka sjukdomar kan vara om du har svår smärta i nedre, övre, vänstra eller högra buken innan menstruationen

Om en extern gynekologisk undersökning inte avslöjar en kvinnas patologi, är det möjligt att klargöra orsakerna till premenstruellt smärtsyndrom med hjälp av laboratorietester och efterföljande diagnos.

Gynekologiska sjukdomar som orsaker till svår och outhärdlig smärta

Vilka sjukdomar kan vara, i vilka primära och mycket svåra smärta innan menstruation är möjliga, varför en kvinna kan bli så sjuk i magen så mycket innan utflödet börjar? Varför ont i magen innan menstruationen? Sekundära smärta uppstår mot bakgrund av följande sjukdomar:

 1. dysplasi i bindväv;
 2. underutveckling av livmodern, böjningar och deformationer i livmoderhalsen;
 3. brist på endokrin funktion av hypofysen-binjurar-äggstockens ligament.
 4. Sådana sjukdomar kan provocera ett allvarligt premenstruellt syndrom före mänstruationen med manifestationer av varierande svårighetsgrad:
 5. yrsel, smutsvärk som migrän;
 6. brott mot funktionen av termoregulering, överdriven svettning;
 7. plötsliga förändringar i blodtrycket;
 8. domningar i övre och nedre extremiteter;
 9. hjärtklappning;
 10. matsmältningsstörningar;
 11. uppkomsten av ödem i olika delar av kroppen;
 12. alternerande skarp rodnad eller blanering av huden;
 13. intensiv smärta i nedre del av buken.

Endometriotisk patologi, förutom smärta, kan manifesteras av den specifika karaktären av vaginal urladdning, som du måste vara uppmärksam på. Menstruation med endometrios åtföljs ofta av utseendet på brunaktiga blodproppar, som observeras i början och i slutet av menstruationen. Om en kvinnas smärta före menstruationen är plötslig karaktär, kännetecknad av skarp intensitet och kramp, är det möjligt att misstänka utvecklingen av en ektopisk graviditet, hotet om missfall eller en kraftig progression i tillväxten av myomatösa livmodernoder.

Premenstrual smärta är karakteristisk för gynekologiska inflammatoriska sjukdomar, till exempel adnexit, salpingoophorit, liksom cystiska lesioner i vävnaderna i hängorna och vidhäftningar i bäckenorganen. Fenomen av dysmenorré åtföljer ofta oregelbundenheter i menstruationen, när det är förseningar på upp till 10-14 dagar.

 1. tarmpatologier (irriterande tarmsyndrom, förstoppning, tarmhinder);
 2. förvärringar av den kroniska kursen av blindtarmsinflammation;
 3. kärlsjukdomar med åderbråck i bäckenorganen;
 4. sjukdomar i urinledaren eller urinblåsan.

Om förvärringen av dessa sjukdomar inträffade under PMS uppfattas smärta som smärta i livmodern, hängslen och vaginalområdet.

Diagnos av mycket svår smärta, hur man bestämmer orsaken till att outhärdlig buksmärta dök upp

Att klargöra orsakerna till premenstrual smärta kan vara en grundlig undersökning. För att fullborda den kliniska bilden måste läkaren ha information:

 1. om arten, regelbundenheten, intensiteten hos smärtsyndromet;
 2. förekomsten av samtidigt symtom;
 3. de preventivmedel som används av patienten;
 4. om tidigare diagnoser om tidigare inflammatoriska gynekologiska sjukdomar och metoder för deras terapi upptäcktes;
 5. om arten av tidigare utförda manipulationer och kirurgiska ingripanden (diagnostisk curettage, hysteroskopi, abort, förloppet under postpartumperioden).

Laboratoriestudier inkluderar:

 1. allmän och biokemisk analys av blod, urin, vaginal utstryk, skrapa från ytan av livmoderhalsen;
 2. bakteriekultur, enzymbunden immunosorbentanalys, PCR-metod för att bestämma patogener av infektioner i närvaro av skäl att smärta kan vara resultatet av en infektionssjukdom.

Tillståndet i livmodern, bilagor, äggledarna kan bedömas utifrån resultaten av ultraljuddiagnostik, vilket hjälper till att identifiera tecken på inflammatoriska processer, liksom närvaron av neoplasmer i dessa organ (cyster, fibromer, fibroider). Vid ultraljudsundersökningen kan läkaren bedöma äggledarnas tillstånd, identifiera förträngningen av livmoderhalskanalen, förekomsten av ärrvävnad och vidhäftningar. Om gynekologen inte finner någon anledning att förklara förekomsten av ett starkt smärtsamt premenstruellt syndrom, rekommenderas kvinnan att besöka andra läkare (endokrinolog, gastroenterolog, neurolog). Du måste vara tålamod eftersom implementeringen av diagnostiska procedurer kan ta en eller två månader, men du kan inte dra tillbaka, eftersom det här är det enda sättet att identifiera smärtkällan innan menstruationen börjar.

Arten av smärta med PMS, typer och smärttyper

Den fysiologiska kursen med PMS skiljer sig i de flesta fall inte i uttalad ömhet. Spänningen som uppstår i nedre del av buken har inte en specifik lokalisering, det finns känslor av suddiga smärta. Med motorisk aktivitet eller som ett resultat av en förändring i hållning ökar de inte utan förblir på samma nivå. PMS-smärta åtföljs av andra symtom, inklusive:

 1. svaghet, dåsighet;
 2. ökad irritabilitet;
 3. humörsvängningar;
 4. ökad känslighet i bröstkörtlarna;

Frekvensen för sådana symtom kan tydligt ses i enlighet med menstruationscyklerna, som börjar huvudsakligen 3-5 dagar innan nästa menstruationsstart. Med PMS-patologiska karaktär noteras dess tecken inte bara före menstruationen, utan också under olika faser av månadscykeln. Smärta före menstruationen har en mer uttalad intensitet och strålar också ofta till den lumbosakrala, gluteala regionen. Hon slutar inte smärtstillande medel.

När det gäller mycket starka, skärande smärtkänslor med en tydlig lokalisering, när patienten letar efter en bekväm position för att underlätta dem, indikerar detta en annan patologi, men inte ett premenstruellt smärtsyndrom. Det är nödvändigt att skilja dessa smärta från symtomen på akut inflammation i bilagan, vridning av benet eller brott i cystisk bildning eller äggledarrör. Endast en läkare kan göra detta, därför är patienten bättre i sådana situationer att ringa ambulans.

Vad man ska göra, hur man behandlar mycket svår smärta innan menstruationen

Vad måste göras för att fastställa orsaken till att magen gör ont innan menstruationen och att smärtan dra eller smärta inte slutar? Först och främst måste du besöka en gynekolog om det finns ett tydligt beroende av uppkomsten av smärta innan menstruationen börjar. Resultaten av en gynekologisk undersökning, uppgifterna från den insamlade medicinska historien och laboratorietester kommer att avgöra den fortsatta handlingen. Det är möjligt att samråd med endokrinolog, neuropatolog, gastroenterolog, psykiater krävs.

Läkemedelsbehandlingen av premenstrual smärta bör undvikas tills diagnosresultaten och läkarnas rekommendationer har erhållits. Identifierade endokrina abnormiteter i arbetet i äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln kräver korrigering med hormonella läkemedel, vars behandlingsregime endast kan förskrivas av en läkare. Dessutom ordineras vitaminterapi, som utförs med orala eller injicerbara läkemedel, eller med hjälp av kosttillskott.

Problem med inflammatorisk art löses genom att ta antibiotika eller antibakteriella medel, vilket gynekologen kommer att förskriva. Vad ska man göra om det finns smärta före menstruationen, hur man kan bli av med svår buksmärta med PMS, hur man kan lindra buksmärta i förväg, vilka piller hjälper? Smärtlindring uppnås genom att ta krampläkemedel och smärtstillande medel. För att förbättra utflödet av menstruationsflödet genomförs en uppsättning terapeutiska åtgärder som syftar till att förbättra blodcirkulationen och ta bort svullnad av vävnader, till exempel elektrofores, massagekurser, terapeutiska övningar. Det är användbart att aktivera mild motoraktivitet utan stress, besöka poolen eller dansa.

Örtmedicin är en bra hjälper för att lindra premenstrual smärta. För att minska intensiteten av smärta kan användningen av avkok av örter som röd yarrow, root, salvia, knotweed. Kom ihåg. Självidentifiering av orsakerna till premenstrual smärta är omöjligt. Dessutom måste patienten först se till att smärtan är en följd av PMS, och inte en specifik gynekologisk eller annan patologi. Och detta kan bara göras med hjälp av medicinska specialister..

Liknande artiklar

Kvinnor försöker alltid övervaka sina externa parametrar. En stor publik av damer är intresserad av vad som är den främsta orsaken till behovet av mat, särskilt innan menstruationen. Det är under denna process som det är omöjligt att begränsa din...

Ritningssmärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen, svullnad i bröstet och dess ökade känslighet, upprörd avföring i form av diarré är ofta följeslagare av menstruationen. Resultaten från undersökningarna visar att varje sekund står inför de angivna symtomen...

Ritningssmärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen, svullnad i bröstet och dess ökade känslighet, upprörd avföring i form av diarré är ofta följeslagare av menstruationen. Resultaten från undersökningarna visar att varje sekund står inför de angivna symtomen...

Det nedre buken gör ont innan menstruationen: de främsta orsakerna till smärta

Menstruation är en naturlig process i kroppen, kännetecknad av den normala funktionen av kvinnans reproduktiva system. Men varje kvinna upplever smärta i intensitet och varaktighet före menstruationen. Ömhet i nedre del av buken kan vara mindre och kan orsaka allvarligt obehag, vilket inte tillåter en kvinna att fullständigt utföra någon aktivitet.

De främsta orsakerna till smärta

Orsakerna till smärta i nedre del av buken kan vara olika. Endast en kvalificerad specialist kan förskriva nödvändiga undersökningar för att fastställa exakta skäl..

Om en vecka före menstruationen eller omedelbart före starten börjar ont i buken väldigt dåligt och outhärdligt eller värkande, bör besöket hos läkaren inte skjutas upp. Detta motiveras av det faktum att ömhet är ett nöjd tecken på att något är fel i en kvinnas kropp.

En snabb behandling och implementering av gynekologens rekommendationer förhindrar eventuella komplikationer och upprätthåller reproduktionsfunktionen.

Den här artikeln diskuterar de vanligaste orsakerna till smärta innan menstruationen..

Algomenorré som den vanligaste orsaken till smärtsam menstruation

Algomenoré är en vanlig gynekologisk abnormitet som kännetecknas av en menstruationsstörning och en smärtsam menstruationsförlopp. Algomenorré förekommer i nästan varje sekund kvinna.

Denna kränkning manifesterar sig i periodiska smärta i nedre del av magen före början av menstruationen. Smärta i nedre buken kan vara olika i intensitet och varaktighet. En kvinna har en känsla av att smärta omfattar tarmarna. Algomenoré börjar i de flesta fall en vecka före menstruationens början och kan fortsätta under menstruationscykeln. Arten av smärtan som är karakteristisk för algomenorré kan beskrivas som kramp, dragning, värk.

Skillnad mellan primär och sekundär algomenorré:

  Primär algomenorré uppstår som ett resultat av en kränkning av utflödet av menstruationsblod och krampaktig sammandragning av livmodern. På frågan varför primär algomenorré uppträder kan man svara på detta sätt: livmoderens felaktiga placering (till exempel dess avvikelse posteriort), endokrina sjukdomar, intrauterin preventivmedel (spiraler etc.), ett ökat antal prostaglandiner.

Förutom smärta i nedre del av buken kan en kvinna uppleva svaghet, illamående, huvudvärk och depressivt humör. Intensiteten hos smärta med algomenorré påverkar som regel negativt kvinnans prestanda, välbefinnande, humör.

I detta avseende är det viktigt att veta varför algomenorré förekommer. Orsakerna till denna menstruationsdysfunktion är olika. I de allra flesta fall är algomenorré en samtidig sjukdom som förekommer vid andra gynekologiska sjukdomar - såsom endometrit, inflammatoriska processer i livmoderhålan, uterusinflammation, infektionssjukdomar i könssystemet..

Behandlingen bör syfta till att eliminera den underliggande orsaken. Efter detta kommer det att vara möjligt att minska manifestationerna av algomenorré.

Buksmärta före menstruationen: andra orsaker

Varför det annars kan finnas smärta i nedre del av buken kommer att diskuteras senare. Om nedre del av buken drar och värker en vecka före menstruationens början, indikerar detta att något är fel med kroppen.

De vanligaste orsakerna, utöver algomenorré, som resulterar i ömhet före menstruation:

 • Lutealbrist på grund av låga progesteronnivåer.

I det här fallet verkar den nedre buken konstant, magen verkar brista, det kan förekomma vidhäftningar i livmoderhålet och i tarmen.

Innan menstruationen minskar mängden progesteron och östrogen i en kvinnas kropp kraftigt, vilket resulterar i en minskning av nivån av endorfiner. Ett sådant skarpt hormonsprång kan inte märkas av kroppen. Detta är svaret på frågan varför kvinnor före kritiska dagar rapporterar smärta i nedre buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, melankoli eller irritabilitet, och i vissa fall till och med tarmstörningar.

PMS anses vara ett annat vanligt skäl till att smärta kan uppstå innan kritiska dagar börjar. I motsats till vad man tror att premenstruellt syndrom främst påverkar kvinnors känslomässiga tillstånd är detta inte så. PMS påverkar ett mycket större påverkan: en kvinnas aptit ökar, uppblåsthet och tarmdysfunktion observeras och magen dras. En kvinna kan uppleva huvudvärk, brist på luft, högt blodtryck, dåsighet.

 • Bäckenskador.

I detta fall drar buken, smärta i nedre del av buken kännetecknas av en krampaktig karaktär. Det kan vara kramper i tarmen.

Smärta före menstruation kan vara en följd av inflammatoriska processer i bäckenorganen till följd av hypotermi eller infektionssjukdomar. Smärtsamma känslor är lokaliserade i nedre del av buken. Buken kan skada mycket dåligt, med smärta och kramper..

Hos kvinnor med menstruations oregelbundenhet kan ägglossning inträffa för sent, även före den förväntade starten av menstruationen. Därför kan nedre buken skada på grund av sen ägglossning.

I vissa fall kan kvinnor inte hitta rätt smärta. Det är ofta svårt att förstå om magen eller tarmen gör ont. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan smärta före menstruation och smärta i tarmen..

Premenstruella smärta kännetecknas av smärtsamma, dragande, värkande känslor i nedre del av buken. Den nedre buken värker hela tiden eller med jämna mellanrum (hos alla kvinnor på olika sätt).

När tarmarna lider är smärtorna huvudsakligen krampaktig. Vid smärta i tarmen kan buken svälla, brusas, gas.

Smärta före menstruation och försening

Ibland möter kvinnor en situation då magen gör ont innan början av kritiska dagar, men det finns inga perioder. En sådan försening kan orsakas av följande skäl:

Först måste du bestämma närvaron eller frånvaron av graviditet. Om graviditeten bekräftas, kan nedre del av buken dra på grund av den ökade tonen i livmodern. I alla fall kommer det inte att vara besvärligt att besöka en läkare, eftersom smärta i nedre del av magen och livmodern under graviditeten kan förvandlas till ett hot om missfall.

Om det inte finns någon graviditet, kan nedre del av buken skada innan menstruation på grund av ovarial dysfunktion, uterusinflammation, äggstocksmärta med menstruations oregelbundenhet.

Acykliska smärta före menstruation

Innan menstruationen kan buken skada som ett resultat av blodstasis eller åderbråck i bäckenområdet, med cystit, urolithiasis. Sådana smärta kallas acykliska och förbinder dem inte med menstruationscykeln..

Acykliska smärtor är vanligtvis kortlivade och oregelbundna. De är ofta förknippade med problem inte inom gynekologi utan på andra områden. Ändå är det viktigt att skilja mellan smärta och fastställa dess orsaker, så att vid behov få behandling i tid.

Magvärk före menstruation

Kan ont i magen före menstruation

Magvärk före menstruation, vad ska man göra, vilken läkare man ska kontakta? Om smärtan är akut, outhärdlig är det naturligtvis nödvändigt att ringa ambulans. Och den medicinska arbetaren, läkaren eller sjukvården som kommer kommer redan att bestämma om du ska ta dig till sjukhuset eller inte, han kommer att berätta vilken avdelning. Detta kan vara en kirurgisk avdelning, till exempel om du misstänker tarmhinder eller gynekologi, om det finns misstankar om brott i en ovariecyst.

Men vi kommer att överväga situationer som inte är brådskande, ofta uppstår och därför orsakar så många frågor hos kvinnor.

1. Premenstruellt syndrom. Kan ont i magen före menstruationen eller är det verkligen dåligt? Hos många kvinnor, ungefär en vecka före menstruationens början, börjar magen periodvis svaga. Många anser att detta är ett tecken på endometrios. Men detta händer även hos friska kvinnor. Och ju närmare menstruationen börjar, desto mer smärta uppstår. Materiella börjar 1-2 dagar före de kritiska dagarna, orsaken är en kraftig minskning av nivån av progesteron som släcker excitabiliteten i endometrium. Det finns ingen graviditet, progesteron faller, menstruationen börjar.

2. Graviditet med hot om avbrott. Om magen och bröstet gör ont innan din period, när de håller på att börja, kan detta vara ett hot om missfall på mycket kort tid. Faktum är att mjölkkörtlarna före kritiska dagar, tvärtom, upphör att skada. Om din mage dras som före din period, och det finns en risk för en önskad graviditet, gör ett känsligt graviditetstest, det kommer att visa det exakta resultatet 3-4 dagar före förseningen. Men om det är långt, har du tid att gå till läkaren för att förskriva ett progesteronläkemedel, eftersom en brist på detta specifika hormon leder till sammandragningar av endometrium, vilket provocerar missfall. Naturligtvis har många kvinnor magvärk i de tidiga stadierna av graviditeten, men inte alla har missfall. Men det är bättre att inte riskera det önskade barnet. För att börja ta progesteron, i motsats till vad som är vanligt, är analys inte nödvändig. Om den förväntade modern känner tonus, och ännu mer om hon har en fläck från slidan, kommer det att göra progesteron bra. När graviditet gör ont i magen som före menstruationen - detta är ett tillfälle att snarast ta ett kramplösande medel. "No-shpa" (tabletter) och "Papaverine hydrochloride" (suppositorier) ska alltid vara till hands hos den framtida modern.

3. De vanligaste orsakerna till att magen gör ont innan menstruation hos icke-gravida kvinnor i intervallet cirka 12 timmar eller mindre före början av kritiska dagar är en patologi som kallas dysmenoré. Om en kvinna har smärtsam menstruation från nästan sin ungdom är det troligtvis förklaringen. Myometrium reduceras aktivt och väcker därmed obehag i nedre del av buken. Smärta behandlas före menstruation med hormonella preventivmedel eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - smärtstillande medel. "Ibuprofen", "Indometacin", "Aspirin" och andra. Kombinerade preparat innehållande en kramplösande är också lämpliga. Till exempel "Baralgin".

4. Endometrios. Om magen gör ont ofta före menstruationen, uppträder fläcken före den 21: e dagen av menstruationscykeln, under lång tid är det inte möjligt att bli gravid ett barn, det kan mycket väl vara felet i denna mycket vanliga gynekologiska sjukdom. Diagnostiserad med endometrios, lokaliserad i livmodern, med ultraljud. Mer exakt kan läkaren skriva misstankar om dess närvaro. Den exakta diagnosen ställs med hysteroskopi - visuell undersökning av livmodern med en optisk anordning och laparoskopi - om det finns foci för endometrios i äggstocken, bukhåret, etc. Om det finns endometrioidformationer, tas de bort. Men vid spridning av endometrios i muskelskiktet i livmodern (adenomyos) kan den inte tas bort. Och om nedre del av magen gör ont innan menstruation på grund av adenomyos, förskrivs hormonella läkemedel för behandling. Dessa kan vara vanliga p-piller som används för att skydda mot oönskad graviditet..

Många kvinnor, när magen gör ont innan menstruationen, men de är inte där, försöker på olika folkliga sätt att påskynda deras början. Persilja, citron, askorbinsyra används. Många hävdar att viss sex med orgasm kan påskynda början av kritiska dagar..

Varför en vecka före menstruation värkande (öm) nedre buken

Yrsel, svaghet, engorgement i bröstkörtlarna, irritabilitet och dragande smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationens början är manifestationer av premenstruellt syndrom (PMS). Obehag uppstår på grund av stress, överarbete, en stillasittande livsstil, vitaminbrist och andra faktorer..

Obetydliga enkla sensationer kräver inte uppmärksamhet, men om PMS ersätts av algodismenorea är det nödvändigt att förstå varför nedre del av magen gör ont en vecka före menstruationen och vidta åtgärder för att eliminera problemet.

Orsaker till dragande smärta före menstruation

Ritningssmärta i nedre del av magen uppträder både en vecka före menstruation och tidigare, omedelbart efter ägglossningen, eller orsakar ångest ett par dagar före blödning. Vissa kvinnor bestämmer början av menstruationen just på grund av dålig hälsa och sömnlöshet..

Om magen på kritiska dagar ständigt gör ont, kan detta förklaras av de anatomiska egenskaperna hos de inre könsorganen. PMS orsakar smärta i bröstet, buken och korsryggen, en kvinna blir irriterad, försvagad eller tårfull och noterar svullnad i ansiktet och lemmarna.

hormoner

Om en vecka före menstruationen drar nedre del av buken så mycket att obehaget blir outhärdligt, för en början kan du försöka ändra din livsstil - överge dåliga vanor, gå ofta i frisk luft, granska din kost.

Förloppet för många processer i den kvinnliga kroppen beror på produktionen av hormoner. Den andra halvan av cykeln kännetecknas av en kraftig ökning av progesteronnivåerna. Hormonell obalans orsakar inte bara PMS utan också tarmproblem:

 • Förstoppning.
 • gasbildning.
 • Minskad peristaltik.

Algodismenorea

Om obehaget inte försvinner när du byter till en hälsosam livsstil måste du undersökas av en gynekolog och fastställa faktum av algodismenorea. Detta är en kränkning av menstruationsfunktionen med svår smärta i nedre del av buken, i korsbenet eller nedre delen av ryggen. Deras karaktär är värkande, dra eller krampa.

Orsaker till primär algodismenorea:

 1. Endokrina störningar.
 2. Användning av en intrauterin enhet.
 3. Uterine Underutveckling.
 4. Fel placering av könsorganet.
 5. Fysisk / mental överarbetning.

Sekundär algodismenorré utvecklas under påverkan av gynekologiska sjukdomar som förvärvats med åldern. En vecka eller tidigare före menstruationen börjar den nedre buken hos kvinnor att värka av skäl som:

 • Historik om bukoperation.
 • Genital kirurgi.
 • Nervös irritabilitet eller depression.
 • Oregelbundet sexliv.
 • Sexuell missnöje.
 • En mängd psykiska störningar.

Fysiologiska skäl

Känslan av tyngd i buken och dess lilla ökning orsakar vätska, som ansamlas i kroppen före menstruation. Dragsmärtorna i buken provoseras också av livmodern, mer exakt, det faktum att det ökar strax före blödning.

Ägglossning

Vid sen ägglossning känns obehag i nedre del av buken tydligt i vänster eller höger sida, beroende på var ägget befinner sig. Lätt blödning inträffar vid tidpunkten för follikelbrott, men blod kommer in i bukväggen och orsakar lokal irritation.

Äggstocksmärta är inte patologisk. De är en funktion i det kvinnliga reproduktionssystemets funktion..

Acyklisk smärta

Acykliska smärtor är alltid långvariga och deras utseende är inte förknippat med ägglossning.

Det är inte möjligt att eliminera obehag med smärtstillande medel av skälen till att nedre del av magen gör ont en vecka före menstruation mot bakgrund av allvarliga patologier:

 1. Cystit.
 2. Myom.
 3. endometrios.
 4. Vidhäftande avvikelser.
 5. Bäckenstockning.
 6. Urolithiasis sjukdom.
 7. Åderbråck som ligger i bäckenet etc..

Trast

När magen värmer långsamt en vecka före menstruationen är det nödvändigt att titta på vaginalutflödet. Normalt är de ett multikomponentämne:

 • Slem.
 • Glykogen.
 • bakterier.
 • lactobacilli.
 • Dött epitel.
 • Hemligheten med bartholinkörtlar.

Normal urladdning är klar eller vitaktig, deras konsistens är slemhög, och volymen är obetydlig, upp till 5 ml per dag. Det finns ingen obehaglig lukt. Under ägglossningen blir glykogennivån maximalt.

Urogenital candidiasis (vanligtvis används som trast) gör att utsläppet är vitt och curdled och luktar foul. Svampen orsakar klåda och sveda i ljumsken, obehag vid urinering. Labia ser röda och svullna ut.

Den främsta orsaken till trast är svag immunitet. Könssvamp kombineras ofta med HIV-infektion, diabetes och sexuellt överförda sjukdomar..

Graviditet

En ökning av livmoderonusen i tidig graviditet orsakar dragande smärta i nedre buken. En kvinna kanske ännu inte vet att hon snart kommer att bli mamma, och i väntan på sina perioder märker hon en försämring av sin hälsa. Först avskriver hon obehag för PMS, men senare diagnostiserar läkaren graviditeten.

Vid en ektopisk graviditet kan smärta också plåga en kvinna. Om äggledarnas lumen är för smal, hittar det befruktade ägget inte ett sätt att tränga igenom livmodern och är fäst vid rörets vägg. Från nedre del av buken strålar smärta till ändtarmen.

Med illamående, värkande smärta i nedre del av magen, yrsel, svaghet och i närvaro av episoder av medvetslöshet är det brådskande att konsultera en gynekolog. Ett växande embryo provocerar ett brott i röret, sepsis och döden. En operation hjälper till att förhindra sorgliga konsekvenser..

När obligatorisk medicinsk konsultation krävs

Om en kvinna först märkte konstiga förändringar i kroppen innan menstruationen, som inte var där förut, måste hon gå till kliniken och berätta för gynekologen om vad som oroar sig.

Det finns ett antal allvarliga omständigheter, och alla kräver omedelbar medicinsk rådgivning:

 1. Smärta stör mig i mer än sju dagar.
 2. Kroppstemperaturen ökade.
 3. Efter en smärtsam PMS finns det många perioder.
 4. Inom en cykel kommer kritiska dagar flera gånger med korta pauser.
 5. Svimning före menstruation.
 6. Graviditet misstänkt.
 7. Tidigare var varje menstruation smärtfri.

De huvudsakliga orsakerna till att patienten har nedre del av buken en vecka innan menstruationen klargörs under undersökningen. Detta är antingen en latent infektion som påverkar reproduktionssystemet, eller en allvarlig sjukdom eller komplikation efter födseln.

Dessutom kan dragkänslorna i buken i förkant av kritiska dagar förklaras med en ärftlig predisposition.

Vad ska man göra?

Om läkaren bekräftar den hormonella karaktären av att känna sig illa innan menstruationen, kan vitaminer och smärtstillande medel tas för att eliminera symtomen på PMS. För att slappna av livmoderns muskler kan du applicera värme i magen eller ta ett varmt bad. Det smärtsamma området kan masseras försiktigt..

När det gäller diet rekommenderade avslag på stekt, kryddig och rökt mat. I stället för kaffe är det bättre att dricka still vatten. Frukter måste finnas i den dagliga kosten. Rökning och alkohol bör helt överges eller åtminstone inte missbrukas..

För att minska smärta före menstruationen kan orala preventivmedel tas. Men valet av preventivmedel måste anförtros läkaren. Som lugnande medel kan du ta Corvalol, tinktur av valerian och infusioner av mynta, kamomill.

Om man misstänkte graviditet och ett positivt test bekräftade detta antagande, med smärta i nedre del av buken, som om före menstruationen, är det också nödvändigt att konsultera en läkare. Undersökning med efterföljande medicinsk vård hjälper till att undvika missfall på grund av ökad livmodern. Om en ektopisk graviditet diagnostiseras, kommer en snabb gynekologkonsultation att skydda kvinnan från en ägglederbrott.

Förhindrande av en situation där en vecka innan menstruationen drar nedre buken, det finns tre enkla steg:

 1. Livsstilsförändring.
 2. Lätt sport före menstruation.
 3. Konstant kroppsviktkontroll (övervikt väcker smärtsamma PMS).

I överenskommelse med läkaren kan kinesiska Life Life-tamponger användas för att förbättra den gynekologiska sfären. De påskyndar behandlingen av kvinnliga sjukdomar och förhindrar deras utveckling.

Varför gör nedre buken ont innan menstruation: orsaker och metoder för behandling

Smärtsam menstruation är inte ett sällsynt problem alls. Enligt medicinsk statistik noterar 30-60% av gynekologiska patienter av det totala antalet kvinnor i fertil ålder det. Dessutom åtföljs 10% av smärta av en betydande försämring av välbefinnande och till och med funktionsnedsättning.

Syndromet för smärtsamma perioder har sitt namn - algodismenorea (eller helt enkelt dysmenorré). Varför nedre buken var sjuk innan menstruationen, kommer vi att berätta ytterligare. Och överväga också effektiva sätt att hantera dysmenorré.

Menbakterierna är vanliga

Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

 1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
 2. Ingen allmän sjukdom observerades.
 3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

Menstruation eller graviditet

Så snart befruktning har inträffat i kvinnans kropp upphör menstruationscykeln tills barnet föddes.

Men i vissa fall har kvinnor blött i flera månader. Dessa urladdningar kan knappast kallas en fullständig menstruation. De är inte stora, brunaktiga eller rödaktiga. I själva verket införs ett befruktat ägg i väggarna i livmodern, vilket resulterar i mindre brott med blodig utflöde. De kan visas en gång, men kan förekomma regelbundet, frukthyllan når inte vissa storlekar. Sådan urladdning kan inte kallas menstruation, och deras utseende är ett tillfälle för ett besök hos läkaren.

Premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom är en kombination av flera symtom som förekommer hos ett antal företrädare för det svagare könet strax före menstruationens början. Patogenesen för detta tillstånd är inte väl förstått, det finns teorier om det psykosomatiska och autoimmuna ursprunget till PMS. Dess symtom inkluderar:

 • rita smärta i nedre buken;
 • menstruationsmigrän;
 • mild illamående
 • intolerans mot vissa livsmedel;
 • smärta i området av mjölkkörtlarna;
 • hyperthirsty.

Så, PMS är ett av orsakerna till att nedre buken drar före menstruationen, och också varför magen börjar skada.

I en kvinnas kropp inträffar inte bara känslomässiga utan också fysiologiska brister, åtföljda av mycket obehagliga manifestationer. För många börjar bröstet och buken skada medan andra upplever morgonsjukdom. Emotionella symptom är dock ofta ännu mer betydelsefulla..

Kvinnor som lider av premenstruellt syndrom blir irritabla och tårar, och med brist på hormoner kan PMS utvecklas till psykos, vilket kräver sjukvård och läkemedelsbehandling..

Om det ofta före menstruationen börjar nedre del av buken dra eller inguinalområdet värker, bör du rådfråga en läkare för att utesluta patologier i det endokrina systemet och tumörprocessen i hypofysen.

Behandling av menstruationssmärta

Svår smärta på den första dagen av menstruationen, vars orsaker ligger i förändringen i en kvinnas hormonella bakgrund, kräver särskild uppmärksamhet. Här syftar terapi inte bara till anestesi utan också att bli av med själva smärtan.

Vid behandling med mediciner används ofta en kombination av krampläkemedel och smärtstillande medel. Till exempel Nurofen och No-shpa. Ett bra resultat ges genom behandling med hormonella preventivmedel (Yarina, Diane-35, etc.). De genomgår en kursbehandling med vitamin E. Alla dessa läkemedel eliminerar inte bara smärtan utan behandlar också den och förhindrar att den förekommer i framtiden. I sin tur kräver mycket svår smärta under menstruationen ett individuellt tillvägagångssätt. Det är inte menstruationen i sig som behandlas här, utan en sjukdom som väcker smärta.

Svår smärta 3-5 dagar före menstruationen

Svår smärta under menstruationen, som manifesterar sig omedelbart före menstruationen, är ett tillfälle att tänka på det faktum att du kan behöva träffa läkare. En av orsakerna till att magen gör ont innan menstruationen är en inflammation i de kvinnliga könsorganen, vars konsekvenser kan vara deras förlust av huvudfunktionen för att bära fostret. Andra patologiska processer, inklusive smittsamma, kan också initiera förekomsten av obehag av stark och dragande natur..

Myom

Myom är en godartad tumör i livmoderns muskelvägg. Det är mycket vanligt bland medelålders kvinnor, särskilt de som använder p-piller. Patologi har formen av en eller flera noder lokaliserade i olika områden av organet:

 • i halsen (en sådan tumör kallas cervikal);
 • tjockare myocyter på väggen (intermuskulär);
 • områden intill det peritoneala integumentet (subperitoneal);
 • nedre delen av sidoribben (samtrafik);
 • närmare livmoderhålet, faller ibland ner i slidan eller i livmoderhalsen (submucosa).

Uterin fibroids kännetecknas av följande manifestationer: det finns ömhet i den inguinala delen av buken, tyngd känns i nedre del av buken, svår uterinblödning öppnas eller menoragi utvecklas (tung menstruation varar upp till en vecka).

Således, om magen gör ont allvarligt före menstruationen, bör du analysera ditt tillstånd och söka läkarhjälp, eftersom smärta kan vara det första tecknet på livmoderfibrer..

Endometrial patologi

Ganska ofta förekommer sjukdomar i livmoderns endometrium. En av de vanligaste är hyperplasi - det finns en överväxt av skiktet, vars huvudfunktion är produktion av slemutsekret. I värsta fall börjar hans celler skjuta ut i livmoderhålet, i vilket fall kvinnan diagnostiseras med "endometrios".

Läkare diagnostiserar endometrios genom ultraljud och hysteroskopi. Kvinnor har emellertid ett antal symtom som får henne att vända sig till en gynekolog. Dessa inkluderar:

 • svår smärta före menstruation;
 • riklig och lång (mer än sju dagar) reglering;
 • stickningar i nedre del av buken;
 • bestrålning av smärta i sakral och ländryggen, liksom i skinkorna och låren.

Förutom ovanstående manifestationer, kan en kvinna störas varje månad av trånga smärta i nedre del av buken, och en vecka före påstådd menstruationsintrång öppnas ofta blödningar. Allt detta hotar infektionens penetration genom det skadade slemhinnan i organet, vilket kan orsaka sepsis och den efterföljande förlusten av livmoders reproduktiva funktion.

Urogenitala sjukdomar

Smärta före menstruation är ett symptom på en sjukdom i urogenitala organ, varav den vanligaste är cystit - en inflammatorisk process i urinblåsan som utvecklas till följd av infektion i väggen av patogena mikroorganismer..

Andra sjukdomar i könsdelssfären kännetecknas som regel av inflammatoriska processer i livmoderhålet. Patologier kan uppstå:

 • på den inre ytan av själva organet, i sitt muskelskikt. Kombinerad inflammation är också möjlig;
 • på en eller båda sidorna av äggledaren;
 • i äggstocken (enkel och bilateral inflammation);
 • bäcken bukhinnan.

Enligt den moderna nomenklaturen kallas denna grupp av sjukdomar inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

Vad är det?

Algodismenorea och dysmenorrhea är utbytbara begrepp. Dessutom är den första mer exakt. Från latin översätts det som "onormal smärta under den månatliga cykeln." Det andra konceptet är smalare, men används oftare på grund av att uttalet och stavningen är lätt.

Varför skadade nedre del av buken under menstruationen? Svaret ligger i karaktäriseringen av menstruationscykeln. Detta är en process för att förbereda för befruktningen av ett barn, som regelbundet upprepas i kroppen av en flicka, en kvinna i fertil ålder. Dess huvudkomponenter är två faser, östrogen och progesteron.

Ursprungligen sker mognad av folliklar som innehåller ägglossningar (respektive i äggstocken). En eller två av dem blir dominerande. Sedan finns det i livmoderkaviteten redan en förberedelse för deras befruktning. Om det inte hände dör cellerna. Och därefter följer endometrial avslag. Så kallade celler i slemhinnan som foder livmodern. Processen kan delas in i flera ytterligare faser..

Lokalisering av smärta

Buksmärta kan följa en kvinna under hela menstruationscykeln. Det finns både fysiologiska och patologiska orsaker till obehagliga upplevelser. För att skilja en grupp från en annan är det nödvändigt att korrekt beskriva smärtsyndromet. En extremt viktig indikator för detta är dess lokalisering..

buk

Buken före menstruationen gör vanligtvis ont i den direkta projektionen av livmodern. Smärtan är skarp och akut, ibland kan den vara pulserande, tråkig eller krampaktig. I detta fall är orsakerna till det aktuella tillståndet troligen fysiologiska. Att smutta på magen kan bero på intensiva sammandragningar av organet under avstötning av en del av endometriet. Så om det före menstruationen gör ont i nedre del av buken, men det inte finns några symtom på allmän sjukdom, behöver du inte oroa dig.

De viktigaste tecknen före menstruation

Obehagliga känslor förknippade med menstruationens början kan vara mycket individuella. Men de vanligaste tecknen på menstruation är följande:

 • smärta i korsryggen, buken, bröstet;
 • depressivt humör, i kombination med sömnstörningar;
 • huvudvärk.

Om du jämför symptomen på menstruation med de första tecknen på graviditet, kan vi dra slutsatsen att de är väldigt lika. I de första stadierna av graviditeten kan en kvinna vara dåsig, irritabel, med skarpa humörsvängningar. För att förstå kroppens manifestationer måste du lära dig att lyssna på dig själv, känna förändringarna.

Observera dig själv i flera månader. Om symtomen före menstruation är huvudvärk och värk i ryggen, är det troligt att dessa tecken inte kommer att bry dig när graviditeten börjar. Om tvärtom tecken på uppkomst av menstruation är okända för dig, kan vi med tillräckligt förtroende säga att graviditet har inträffat om du lider av migrän, överdriven irritabilitet, humörsvängningar.

Temperaturförändringar kan också indikera en förändring i tillstånd. Kvinnan stiger med flera grader under ägglossningen. Om hon återvände till en konstant indikator, är det värt att förbereda sig för början av menstruationen. Om temperaturkolonnen frös i högre takt kan vi prata om graviditetens början. Men i denna metod finns det ett fel på enskilda egenskaper. För att prata med säkerhet om normal eller förhöjd temperatur måste du mäta den flera månader i rad varje dag för att få en bild av förändringar i kroppstemperatur under en viss period.

Effektiva smärtstillande medel

Många kvinnor är oroliga för svaret på frågan om vad de ska göra om magen gör ont innan menstruationen. Förutom allmänna rekommendationer finns det ett antal läkemedel som hjälper till att hantera smärta. Följande läkemedel används vid dragande smärta i nedre del av buken före menstruation:

Se till att kontakta din gynekolog innan du använder dessa produkter. Läs noggrant bruksanvisningen och övervaka läkemedlets dosering.

Normalt bör en frisk kvinna inte ha någon smärta innan menstruationen, men sällan har någon dessa dagar går helt smärtfritt. Vid mindre matsmältningsstörningar, hormonstörningar, en säsongsmässig minskning av immunitet, uppstår fortfarande obehagliga känslor. Du kan inte uppmärksamma dem om smärtan inte är en konstant följeslagare av menstruation, men för troens skull är det bättre att gå till läkaren och kontrollera reproduktionssystemets tillstånd.

Folkläkemedel som kan minska smärta

Folkmedicin kan eliminera mycket svår smärta under menstruationen, vars orsaker ligger i sjukdomar i ett antal organ..

Ett smärtsymtom hjälper till att ta bort hästsvans. För att förbereda infusionen ska en matsked gräs hällas med en mugg (300 ml) kokande vatten. Låt det brygga i en timme. Drick 50 mg varje timme och minska dosen när smärtan avtar.

Svår smärta före menstruation, vars orsaker är individuella för varje kvinna, kan ta bort vattenpeppar. Två matskedar av växten hälls en halv liter kokande vatten, varefter blandningen kokas i eld i ytterligare 10 minuter. Före användning måste örtinfusionen kylas och filtreras. Använd tre gånger om dagen i 100 gram.

Samlingen av följande örter hjälper till att lindra ömhet: knösväxt, centaury, fält hästsvans, gås cinquefoil i ett förhållande av 1: 3: 1: 5. Här ångas en matsked av blandningen med ett glas kokt vatten. Insistera timme. Drick ett slurk under den första dagen av menstruationen.

Hjälper att hantera smärta elecampane rot. Häll en tesked med ett glas kokt vatten, vänta en timme, filtrera. Använd en matsked på morgonen, till lunch och på kvällen.

Dessa och andra folkrecept kan övervinna menstruationssmärta, så att de inte kan diskonteras..

Hur många dagar före menstruationen börjar magen att skada

Premenstruellt syndrom manifesterar sig som ett resultat av en felaktig funktion i det endokrina, centrala nervsystemet. Som ett resultat fungerar ämnesomsättningen inte som den alltid gör, och en kvinna upplever olika sjukdomar:

 • huvudvärk;
 • illamående;
 • uppblåsthet;
 • depression eller aggressivt beteende.

Ofta före menstruationen, bröstet förstoras och gör ont, uppstår andnöd eller hjärtsvikt. Dessa symtom uppträder vanligtvis en vecka före den förväntade menstruationen. Kanske en tidigare känsla av obehag - omedelbart efter ägglossningen, som inträffar i mitten av cykeln. Om en kvinnas cykel varar 28 dagar, inträffar ögonblicket av ägglossning dag 14. Vid denna tidpunkt rivs follikelns väggar och ägget klart för befruktning lämnar det. Under denna period kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken.

Cirka 10% av flickorna i fertil ålder upplever mycket stark smärta, och inte bara buken gör ont, utan även korsryggen, magen, huvudet, benen.

Om en vecka före menstruationen dras nedre buken, men smärtan är liten och uppträder varje gång på samma gång med samma intensitet, kan detta bero på funktionella störningar och kroppsfunktioner. Behandling av liknande symptom kräver inte.

Migrän före och efter menstruation

Ibland uppstår svår huvudvärk före menstruationen. Orsakerna till detta symptom ligger i en kraftig ökning av testosteron i blodet. All huvudvärk före och efter menstruationen kallas kefalgsyndrom..

Förändringar i den kemiska sammansättningen av blod under menstruationen påverkar hjärnfunktionen, vilket orsakar migrän. Ett liknande tillstånd kan orsakas av brott mot vatten-saltbalansen. För att kroppen ska kunna fullständigt utföra proceduren för cellavstötning under menstruationen, ackumuleras den vätska, som sedan deltar i denna process. Orsakar svullnad i extremiteter, leddelar och hjärnvävnad. Allt detta väcker allvarlig huvudvärk under och före menstruationen..

Orsaker till smärta i nedre del av buken före menstruation

Det finns flera skäl som orsakar smärta i nedre del av buken före menstruation. Dessa är egenskaperna hos det endokrina systemet, särskilt balansen mellan östrogen och progesteron. I sin tur stimulerar de produktionen av endorfiner - naturliga glädjehormoner, som i deras kemiska komponent är opiater. När mängden progesteron minskar efter ägglossningen producerar kroppen inte endorfiner. Tillsammans med en minskning av progesteron kan en kvinna ha brist på östrogen, så negativa symptom ökar.

Naturliga orsaker som kräver korrigering inkluderar också:

 • kränkning av diet och brist på spårämnen - kalium och magnesium;
 • ständiga stressiga situationer i livet;
 • brist på sömn.

Fastställa orsaken kommer att hjälpa det ögonblick då smärtan började plåga kvinnan. Det räcker med att komma ihåg efter vilka händelser smärtorna blev särskilt allvarliga. Därefter måste du fastställa den dagliga rutinen och näringen. Det bör komma ihåg att en organisme som är under konstant stressförhållanden förbrukar mer kalorier, vitaminer och mineraler. Om du inte justerar kosten i tid kan den svara med sjukdomen..

Medfödda missbildningar av livmodern som orsak till premenstrual smärta

Av förlossningssystemets födelsedefekter finns en bicorn, sadel, fördubblad och underutvecklad livmoder.

När du fördubblar ett organ är det vanligtvis normalt, det andra är rudimentärt. Graviditet förekommer i ett normalt organ. Det finns fall då båda livmodern utvecklas normalt. Detta kan bestämmas med hjälp av ultraljud. Båda menstruationerna på samma gång, men dåligt blodflöde från rudimentet orsakar utsträckning av vävnader och smärta.

Detta är ett farligt tillstånd, eftersom graviditet i rudimenthornet betraktas som ett ektopiskt ämne och kan orsaka vävnadsbrott. Läkarna rekommenderar att du tar bort den. Hotet om missfall är också högre än hos kvinnor med en normal struktur, så en gravid kvinna observeras från de första dagarna efter befruktningen.

Hypoplasia är en medfödd "nedbrytning" i kroppen, vilket leder till frånvaro av menstruation hos en vuxen flicka. Ibland kan detta orsaka oregelbundna perioder med långa pauser. Om det finns en underutvecklad vagina tillsammans med underutvecklingen av livmodern, kan en tumör i nedre del av buken förekomma - hematokolpos. Ökande, det upptar hela bäckenområdet. Anledningen är omöjligt med utflödet av menstruationsblod. Hematokolpos avlägsnas kirurgiskt, eftersom det orsakar svår bristande smärta och kan orsaka sepsis.

Med medfödd aplasi - frånvaron av livmodern och slidan, eller endast livmodern, hos flickor, mot bakgrund av normalt bildade sekundära sexuella egenskaper, finns det ingen menstruation. Samtidigt, varje månad känner de smärta i nedre del av buken, bröst är grova, humörförändringar, eftersom äggstockarna är väl utvecklade och utsöndrar könshormoner.

Inflammatoriska processer i reproduktionsorganen

Med inflammatoriska processer i bäckenorganen kan hälsan innan menstruationen förvärras dramatiskt. Detta beror på förändringar i tillströmning och utflöde av blod, vaskulär obstruktion. Om menstruationen alltid har gått normalt eller med minimala avvikelser, känns smärtan mycket starkare med inflammation.

Inflammation uppstår av flera skäl:

 • infektion;
 • brist på sexuell tillfredsställelse;
 • abort;
 • infektionens penetration i bukhålan från livmodern och utvecklingen av pelvioperitonit.

Kanske penetrering av mikrober från tarmarna eller bilagan. I detta fall krävs kirurgisk ingripande och desinfektion av inre organ.

Inflammatoriska processer i äggstockarna är sällsynta. Oftast börjar de på platsen för en sprängande follikel. Efter en abort kan äggledarna påverkas, varvid varje femte kvinna därefter får problem att bli gravid på grund av en vidhäftningsprocess. Ibland påverkar processen muskelvävnaden i livmodern, som åtföljs av ödem på grund av dålig mikrosirkulation. Behandlingen utförs med antibakteriella, antiinflammatoriska och restaurerande läkemedel..

Godartade tumörer

På grund av hormonell obalans i livmoderväggen uppstår ibland nodulära tätningar - fibroider. De kännetecknas av plats - i muskelskiktet, utanför livmodern, i hålrummet, i livmoderhalskanalen. Förekomsten av fibroider kan misstänkas av följande symtom:

 • menstruationen blir rikare och varar mer än en vecka;
 • bäckensmärta;
 • nedsatt urinering eller tarmrörelse på grund av tarmar eller urinblåsan;
 • bukförstoring.

Små fibroider kan behandlas konservativt med hormonella läkemedel. Om tumören snabbt växer i storlek, eller om en kombination av endometrios med myom äger rum, föreslås kirurgiskt avlägsnande..

Fibromatösa tillväxter i livmoderslimhinnan uppstår på grund av traumatiska manipulationer - aborter, diagnostisk curettage, ofta födsel. Ett karakteristiskt tecken på fibrom är svår smärta under menstruation och kraftig blödning. Behandlingen utförs med konservativa eller kirurgiska metoder beroende på hur patienten mår..

Om tumören stör ett normalt sexuellt liv eller kräver ständig användning av potenta smärtstillande medel är det bäst att ta bort den. En komplikation av fibrom kan vara missfall eller infertilitet..

infektioner

Med oregelbundet sexliv och ofta förändrade partner, om hygienregler inte följs, kan infektion komma in i slidan och därifrån in i livmodern och rören. Detta orsakar lokal inflammation och svullnad. Innan menstruationen intensifieras smärtan. Organen i urinsystemet, nedre tarmen är involverade i den inflammatoriska processen.

Ägglossningssmärta

Smärta i buken under ägglossningen uppstår på grund av brott i äggstocksfollikeln, ett moget ägg frigörs. Släppprocessen varar i flera minuter. Men sensationerna kan pågå i flera dagar. Anledningen till detta är brott i blodkärlen och mindre blödningar.

Platsen för smärtan beror på platsen för äggstocken, där ägget kommer från. Den är mångfaldig: den drar eller är skarp. Smärtlängden påverkas av:

 • Förekomsten av vidhäftningar av äggledarna;
 • ärrbildning;
 • endometrios;
 • Bäckeninflammatorisk sjukdom.

Endast en gynekolog kan identifiera orsaken till smärtan i mitten av cykeln.

Ångestsymtom

Följande symptom kan inte ignoreras:

 • Kraftig blödning under menstruationen. Detta kan indikera förekomsten av tumörer, inklusive malign, endometrios, blödande polypper. Regelbunden blodförlust kan orsaka anemi, och detta är ett problem för hela kroppen..
 • Ritningssmärta i nedre del av magen före menstruation kan vara ett tecken på en ektopisk graviditet om det fanns oskyddat samlag under ägglossningen, eller om en kvinna planerar en graviditet. Det är nödvändigt att göra ett hCG-test eller verifiera förekomsten av ett embryo med hjälp av ultraljud. Enheten visar om zygoten är korrekt placerad eller om operation krävs.
 • Efter en abort kan problem med din period uppstå. Om aborten genomförs under ohälsosamma förhållanden, orsakar den infektion i bukhinnan, vilket leder till dess inflammation. I det här fallet är det nödvändigt att genomföra bukkirurgi och en rad åtgärder för att lindra russymtom. Vid det första tecknet måste du träffa en läkare.
 • Även i ung ålder finns det fall av livmoderhalscancer. Ett av de första symtomen är smärta efter samlag och fläckar. Om detta händer måste du undersökas av en läkare eller donera blod till tumörmarkörer i något specialiserat laboratorium.

Oroliga symtom ökar plötsligt eller snabbt. I det här fallet kan du inte tveka att gå till läkaren.

Vad en kvinna alltid bör vara uppmärksam på

Toxikos under de första månaderna av graviditeten är långt ifrån alls, och en graviditet kan skilja sig mycket från en annan. I vissa fall noterar kvinnor emellertid utseendet på irriterande lukt, en känsla av avvisande av specifika produkter eller omvänt konstiga smakpreferenser. som inte har observerats tidigare. Några av dessa tecken kan indikera graviditet..

Det är redan tydligt att symtomen på menstruation och graviditet är mycket lika. Trots det att du känner en ovanlig smärta i nedre del av buken bör du rådfråga en specialist.

En lätt temperaturökning kan berätta för en kvinna om graviditetens början eller om en trög inflammatorisk process.

Små reglering: om du inte hade lagt märke till uppkomsten av milda perioder, och under cykeln hade du oskyddat samlag, bör du rådfråga en gynekolog, eftersom spottande spotting kan vara ett tecken på en ektopisk graviditet.

Ömhet i bröstkörtlarna, en ökning i volym och svullnad kan indikera både menstruation och graviditet. Utseendet på råmjölk som utsöndras från bröstvårtorna kommer att få en diagnos till förmån för den senare. Emellertid bröstsmärta i ett specifikt område, i kombination med utflöde från bröstvårtorna, mot bakgrund av uteslutning av graviditet, är ett tillfälle för ett brådskande besök hos en mammolog, eftersom sådana symtom kan prata om onkologi.

Hur du hjälper dig själv med PMS

För behandling av premenstruellt syndrom använder kvinnor ofta läkemedel. Med svår smärta dricker de potenta läkemedel, vilket påverkar leverens och njurens funktioner.

Det är värt att försöka regelbundet använda kunskapen om traditionell medicin, baserat på intag av örter och avgifter. Vissa av dem innehåller ämnen som liknar östrogen, så de kan normalisera hormoner före och efter menstruationen..

Örter rekommenderas för kvinnor och flickor:

 • Nässlor - innehåller en uppsättning användbara ämnen - vitaminer, hemostatiska ämnen. Det har antiinflammatorisk effekt, lindrar menstruationssmärta. Det rekommenderas att dricka från mitten av cykeln till slutet av menstruationen.
 • Oregano - används för att försena utvecklingen av inre könsorgan och smärta i nedre del av buken.

Örtbehandling bör utföras regelbundet, det är lämpligt att börja administreringsförloppet innan smärtan börjar - 1 till 2 veckor före menstruationen.

Några dagar före menstruationen kan inte bara magen utan också regionen i korsryggen och bröstet skada. Detta anses vara normalt om smärtan försvinner när perioden börjar. Denna effekt kallas premenstruellt syndrom, och många behandlar det som ett sorgligt faktum. Det finns dock mer allvarliga skäl till varför magen gör ont innan menstruationen.

Hur är diagnosen

Vid en situation där magen gör ont och är sjuk innan menstruationen är det nödvändigt att ta medicinsk hjälp. Efter inspektionen kommer specialist att rekommendera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna för att identifiera den verkliga orsaken till avvikelserna.


Ultraljud rekommenderas

Listan över möjliga undersökningsformer:

 • gynekologisk ultraljud;
 • allmän blodanalys;
 • Datortomografi;
 • urinprov;
 • Ultraljud i matsmältningskanalen, njurarna;
 • MRI
 • smeta för infektioner;
 • hysteroskopi.

Ett tillstånd där nedre del av magen gör ont på höger innan menstruationen kräver en brådskande undersökning för att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Orsaker till buksmärta före menstruation

Det finns flera orsaker till uppkomsten av dragande smärta i nedre del av buken strax före menstruationen. Tänk på de viktigaste.

Premenstruellt syndrom

PMS förefaller på grund av en ökning av hormoner som uppstår under förberedelsen av den kvinnliga kroppen för menstruation. När allt kommer omkring måste han riva bort de aktiva skikten i livmoderslimhinnan, det vill säga endometrium.

Om smärtan uppträder högst en dag före menstruationens början och åtföljs i två dagar efter början kallas detta tillstånd dysmenoré

Till premenstruellt syndrom, i tillägg till buksmärta, tillsätts ibland symtom:

 • ökad irritabilitet;
 • vill ofta gråta;
 • snabb utmattbarhet;
 • dragande smärta, men mindre.

PMS manifesteras också av ökad aptit, fel i den emotionella bakgrunden, uppblåsthet och tarmproblem. Huvudvärk, dåsighet, högt blodtryck kan förekomma..

Andra orsaker till buksmärta

hänvisar till en gynekologisk abnormitet där buksmärta börjar ungefär 7-8 dagar före menstruationens början och kvarstår ytterligare en vecka efter uppkomsten.

Upplevelser är inte uttalade, det finns åtföljande symtom:

 • illamående;
 • depressivt tillstånd;
 • huvudvärk.

Det förekommer i närvaro av en intrauterin enhet eller med en fel placering av livmodern. Det kan också förekomma i inflammatoriska processer i bäckenorganen och efter operation (abort, etc.).

Algomenorré fungerar ganska ofta som ett symptom på andra gynekologiska patologier, till exempel inflammation i livmoderhålan och bilagor, endometrit och sjukdomar i könsorganet..

Adnexit, inflammation i bilagorna och andra gynekologiska patologier

. I detta fall är magsmärtan skarp, kroppstemperaturen stiger, cykeln är trasig, och under samlag upplever kvinnan en stark känsla av obehag. Detta orsakas av hypotermi, infektion med bakterier som klamydia, gonococcus.

, det vill säga överdriven tillväxt av epitelet. Smärtan manifesteras inte bara i buken. Rygg och ben gör också ont. Upplevelserna växer i naturen, medan utflödet av blod är mycket rikligt.

kännetecknas, förutom buksmärta, av sådana symtom:

 • huvudvärk;
 • hög kroppstemperatur;
 • brännande, klåda i könsorganen;
 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • ovanlig urladdning.

Detta kan vara infektion med bakterier som herpes, gonorré, mycoplasmosis, trichomoniasis, etc..

Det är också orsaken till smärta i buken före menstruation. Samtidig symtom: överflöd av blodflöde, brott mot schemat (förseningar eller omvänt tidig menstruation).

För krampsmärta kan tarmproblem vara orsaken.

. Dessutom kan du se:

Låga endorfiner

orsakar inte bara smärta i nedre del av buken, utan också i bröstet. Detta händer på grund av hormonell obalans, vilket är ganska naturligt före menstruationen.

också åtföljt av buksmärta. Ytterligare tecken:

 • illamående och kräkningar;
 • diarre;
 • temperaturökning.

Smärtan kan lokaliseras på ett ställe eller vandra genom magen. Om andra orsaker till buksmärta - läs här.

Vilka är de patologiska orsakerna

Förutom fysiologiska manifestationer på grund av en förändring av nivån på regleringen av menstruationscykeln, kan orsaken till buksmärta innan menstruationen vara patologisk.

De vanligaste faktorerna som påverkar utvecklingen av algomenorré är:

 • onormal placering av livmodern;
 • konsekvenser av kirurgi;
 • adnexit;
 • genital endometrios;
 • inflammatoriska processer i könsorganet;
 • myom;
 • cancrar.


Endometrios orsakar också smärta.
Vid könsinfektioner, utöver det faktum att patienten har svår magsmärta före menstruationen, förekommer följande störande symtom:

 • migrän;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • depressivt tillstånd;
 • illamående;
 • känsla av klåda, sveda i slidan;
 • fetid urladdning.

De skyldiga till att ett tillstånd börjar när magen gör ont, som före menstruationen, kan vara:

 • herpes;
 • chlamydia
 • Gardnerella;
 • mykoplasmos;
 • candidiasis;
 • trikomonasinfektion;
 • syfilis.


Ofta är smärta associerad med könssjukdomar, såsom klamydia.

När du behöver snarast kontakta en läkare?

Om du åtföljs av konstant och svår buksmärta är du obehaglig i någon position, du kan inte stå, ljuga, sitta - kontakta genast en gynekolog! Kanske utvecklar du en av ovanstående patologier. Och sådana tecken kan indikera en ektopisk graviditet..

Se till att besöka en läkare i händelse av att smärtan inte försvinner på egen hand. För att bli av med det måste du ta starka smärtstillande medel. Om du inte uppmärksammar sådana symtom kan detta leda till utveckling av allvarliga patologiska avvikelser, upp till infertilitet och död.

När smärtorna är månatliga

Förekomsten av smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationen tar ofta en konstant form. I fall där detta inträffar på grund av fysiologiska avvikelser, särskilt hos flickor före förlossningen, oroa dig inte. Men regelbundna manifestationer av buksmärta före menstruationen kan indikera förekomsten av infektioner, inflammation eller avvikelser.


Om smärtan kvarstår måste du undersökas

Vad händer om magen gör ont innan menstruationen, men de är det inte?

Det förekommer också att det finns smärta i nedre del av buken, men menstruation inträffar inte. I detta fall drar smärtorna i naturen, de skiljer sig inte från de upplevelser som följer en kvinna varje månad. Och orsakerna kan vara följande:

 • Äggstocksmärtsyndrom
  hänvisar till det mest ofarliga skälet. Visas 10-15 dagar före den uppskattade tiden för menstruation. De är lokaliserade främst på ena sidan av buken. Detta beror på äggets placering. Varför uppstår ägglossningssmärta? Det visar sig att under denna period brister follikeln, vilket resulterar i mindre blödningar som irriterar bukväggen. Detta är inte alls farligt, eftersom det är ett inslag i den kvinnliga kroppen.
 • Graviditet
  . Under graviditeten i första trimestern stiger tonen i kvinnans livmodern. Detta är ett ovanligt tillstånd, så denna process manifesteras av smärta, som under menstruationen. I detta fall måste du omedelbart kontakta en gynekolog, eftersom det kan indikera en spontan abort eller en ektopisk graviditet. I det andra fallet strålar smärtsyndromet till ändtarmen. Kvinnan är sjuk, kräkningar öppnas, huvudet snurrar upp till medvetande. Du måste vara mycket försiktig, eftersom inre blödningar kan öppna.
 • Acykliska smärtor varar länge, men utan kramper och menstruationens början. Uppträder mot bakgrund av åderbråck
  i bäckenorganen med trängsel, vidhäftningar och endometrios. Andra orsaker till acykliskt smärtsyndrom: artros, urolithiasis, cystit, uterus fibroids, etc..

Behandling av primära och sekundära former av dysmenorré

Eftersom orsaken till smärta under menstruationen i den sekundära formen av sjukdomen är exakt den underliggande sjukdomen, elimineras dysmenorré genom dess fullständiga botemedel. Läkaren föreskriver den nödvändiga behandlingen för patienten..

När det gäller primär dysmenorré, att bli av med ett obehagligt symptom hjälper till att anpassa din kost och livsstil. Enligt resultaten från studier och undersökningar manifesteras det tydligast hos flickor, kvinnor, vars arbete är förknippat med psykologisk stress, stress. Såväl som hos patienter som tvingas stanna i samma statiska läge under lång tid.

Det konstaterades också att hos kvinnor med en livlig manifestation av symtomen på dysmenoré oftast observeras tecken på hypovitaminos, bristen på viktiga mineraler och vitaminer. Därför är förebyggandet av smärta ofta intag av vitaminkomplex enligt föreskrift av en läkare. I synnerhet rekommenderas denna metod för flickor som inte lever sexuellt, med milda symtom på dysmenoré.

För kvinnor, som profylax, föreskriver gynekologer ofta KOK - kombinerade orala preventivmedel. Dessa läkemedel kan minska blödning under menstruationen på grund av undertryckande av ägglossning och spridning av endometrium. I vissa fall kombineras COC: er med smärtstillande medel..

Vid primär dysmenorré kan följande också förskrivas:

 • Beroligande läkemedel med varierande intensitet - från växtbaserade kosttillskott till lugnande medel.
 • Antioxidanter som kan normalisera produktionen av prostaglandiner. I synnerhet vitamin E.
 • Magnesiumcitrat, magnesiumabsorberar och andra magnesiumpreparat, som samtidigt lindrar symptomen på uttorkning och lindrar ångest.
 • I vissa fall erbjuds patienter fytoöstrogener som ett alternativ till hormonersättningsterapi. Men medicinska specialists åsikter om dessa medel är motstridiga.

Observationer av flickor och kvinnor som har vänt sig till en aktiv livsstil, jogging, besökt gymmet visade dessutom att periodisk träning kan försvaga smärta under menstruationen.

Behandling: hur man tar bort kramper

För att ta reda på orsaken till smärtan måste du kontakta en gynekolog som föreskriver en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Och vid behov - och andra inre organ. Visst kommer du att klara allmänna tester av urin och blod. I vissa fall kan andra diagnostiska metoder för hårdvara tilldelas:

Behandlingen bestäms alltid efter en noggrann undersökning och identifiering av orsakerna till smärta före menstruationen. Terapi föreskrivs beroende på etiologin, egenskaperna för sjukdomsförloppet och kvinnans kropp. Om orsaken är en inflammatorisk process i livmodern, föreskrivs lämplig behandling.

spasmolytika

Om magsmärtan är kramplös, är det nödvändigt att ta lämpliga mediciner. När allt kommer omkring kramper förekommer alltid mot bakgrund av sammandragningar i muskelsystemet. I vårt fall inträffar detta i livmodern. Krampläkemedel kan köpas utan recept, men det är inte tillrådligt att överskrida den dos som anges i instruktionerna. De mest effektiva smärtstillande antispasmodika:

 • Papaverin i form av tabletter och rektal suppositorier. Kontraindikationer: leversvikt, hjärtproblem, glaukom.
 • No-Shpa är baserat på drotaverine och finns i pillerform. Kontraindikationer: amning, laktosintolerans, hjärtsjukdom, njure, lever. Analoger: Unispaz, Spakovin.
 • "Halidor" består av en bensen, har en ytterligare egenskap - lugnande medel.
 • "Buscopan" har den aktiva substansen butylbromidhyskin. Det produceras i tablettform och i form av rektal suppositorier..

Nonsteroida antiinflammatoriska läkemedel (NPS)

Icke-steroider, det vill säga icke-hormonella läkemedel, eliminerar snabbt smärta och neutraliserar den inflammatoriska processen. Det är strängt förbjudet att ta utan att först konsultera en läkare.

 • Den vanliga "Paracetamol" i form av tabletter, suppositorier, suspensioner. Kontraindikationer: njur- och leversjukdomar, alkoholförgiftning. Han har också analoger: "Acetaminophen", "Lupocet", "Panadol", "Febricet".
 • "Ibuprofen": tabletter, rektal suppositorier, kapslar, suspension. Kontraindikationer: astma, ulcerös manifestation i matsmältningskanalen, njur- och leverpatologier. Analoger: "Ibuklin", "Brustan", "Khayrumat", "Next", "Sedalgin", etc..
 • "Diclofenac" i form av ljus, tabletter och kapslar. Kontraindikationer: sår och inflammation i matsmältningskanalen, astma. Liknande läkemedel: Naklofen, Voltaren, Rapten, Diclovit, Sanfinak, Revmavek.
 • Naproxen tabletter kan tas inte mer än två gånger om dagen. Kontraindikationer: sår, amning, ess, Naproxen, Nalgezin, Aprronaks.
 • Tabletter och kapslar "Ketoprofen." Kontraindikationer: mag- och tarmsår, hemofili, lever- och njursjukdomar. Analoger: Flamax, Ketonal, Dexalgin.

Alternativa metoder

Du kan försöka ta bort smärtan i buken före menstruation utan medicinering. Naturligtvis, om det inte är förknippat med en allvarlig sjukdom. Det finns sådana alternativa metoder för att bli av med smärta:

 • Träning spänner muskelsystemet i bäckenorganen. Därför bidrar ofta klasser, och särskilt under PMS-perioden, till att förebygga smärta.
 • En varm varmare på magen eller ryggen hjälper till att ta bort smärtsyndromet..
 • Massage i korsryggen, ryggen, buken och benen.
 • Ge kroppen en god vila, sova mer.
 • Ät massor av vitaminer strax före din period.
 • Ta ett varmt bad, koppla av. Du kan lägga till eteriska oljor och avkok av örter i vattnet.
 • Om du har ont, använd inte hygieniska tamponger, föredrag kuddar.
 • Prova akupunkturmetoden. För att göra detta måste du besöka en certifierad specialist. När du utsätts för de finaste nålarna på vissa punkter kan du bli av med buksmärta innan menstruationen.

Du kan ta bort buksmärta före menstruation med hjälp av enkel gymnastik. Videon presenterar en uppsättning övningar som hjälper dig att bli av med smärta:

Folkrättsmedel

De mest populära och effektiva recepten för buksmärta före menstruation:

 • Avkok av örter: herdeväska, knotträd, vit mistel, valerianrot. Ta alla komponenter i lika stora proportioner. För en kopp kokande vatten räcker det med 1 matsked samling. Konsumera 200 ml två gånger dagligen.
 • Ta i samma förhållande roten till potentillaen, ryllingen, herdväskan (25 gram vardera). Tillsätt ekbark (10 g). Häll kokande vatten (200 ml). Drick två gånger om dagen.
 • Tinktur. I förhållandet 1: 2: 1 ta roten av valerian, kamomillblommor och myntablad. Brygger och insisterar i en halvtimme. Ta tre gånger om dagen i 2 msk. skedar, nödvändigtvis efter att ha ätit.
 • Köp en tinktur av kalendula på apoteket, blanda den med vatten enligt receptet som anges i instruktionerna. Används för douching.
 • Vilda jordgubbar i form av torra löv. Vid 1 msk. l ta 400 ml vatten. Insistera på 7-8 timmar. Drick 0,5 koppar per dag.
 • Slipa hopkottarna. Vid 2 msk. l örter tar 2 koppar kokande vatten. Fyll kottarna i en termos, fyll med vatten. Insistera i 2-3 timmar. Se till att anstränga. Drick en gång om dagen på kvällen i 0,5 koppar.
 • Det hjälper gräs elecampane. Det anses vara universellt och effektivt. Det är nödvändigt att ta rotdelen i mängden 1 msk. l Häll 300 ml kokande vatten och sjuda i 15 minuter på låg värme. Låt sedan insistera i 4 timmar. Drick 1 msk. l tre gånger om dagen.

Diagnos av smärtsam menstruation

Svår smärta under menstruationen, orsakerna till och behandlingen av dem som hjälper till att fastställa rätt diagnos, är ett verkligt problem för en kvinna. Till att börja med bör en dam besöka sin gynekolog, som kan förskriva följande:

 • hormonanalys;
 • ultraljud i bäckenet;
 • laparoskopi;
 • curettage för forskning av intrauterint material;
 • allmän klinisk undersökning;
 • vaskulär dopplerografi.

Dessutom bör en kvinna ständigt föra en dagbok över månadscykeln och en kalender med kritiska dagar. Där registreras alla symptom som fanns under denna period. Menstruationens varaktighet, överflöd. Allt detta hjälper till att fastställa svårighetsgraden av sjukdomen. Specialisten kan också råda dig att undersökas av en neurolog, psykoterapeut och osteopat. Ofta, vid slutet av undersökningen, ställs en diagnos av algomenorré. Beroende på svårighetsgraden föreskrivs behandling.

Förebyggande av buksmärta före menstruation

För att undvika oöverträffande buksmärta före menstruation, använd råd från specialister. Se till att besöka en gynekolog minst 2 gånger per år. Så du eliminerar risken för att utveckla gynekologiska sjukdomar.

Vila med fördel, leda en aktiv livsstil, delta i sport, yoga, fitness, gymnastik och särskilt simning. Men inte överbelasta dig själv.

Ta tillräckligt med tid att vila och sova. Undvik stressiga situationer, spendera mer tid utomhus. Bli av med befintliga sjukdomar i tid.

Ät rätt. Välj färsk frukt och grönsaker för att mätta kroppen med näringsämnen och vitaminer..

Buksmärta före menstruation är oftast bara en del av premenstruellt syndrom. För att göra det lättare, ofta att vara i frisk luft, äta rätt och träna dig fysiskt måttligt. Men om ytterligare symtom dyker upp, är det bättre att genomgå en undersökning för att identifiera sjukdomen i tid.

Hur man själv eliminerar symptomet

När magen gör ont 5 dagar före menstruation och mindre, med tanke på förändringen i den hormonella naturen under denna period, kan situationen korrigeras oberoende utan medicinsk hjälp. I avsaknad av patologier innebär behandling av buksmärta före menstruation användning av mediciner och andra terapimetoder.

För att stoppa magvärk före menstruation rekommenderas:

 • användning av krampläkemedel, smärtstillande medel, lugnande medel;
 • speciell gymnastik;
 • massage förfaranden;
 • vila, god sömn;
 • intag av vitaminkomplex;
 • avslappnande bad med eteriska oljor eller medicinalväxtskydd;
 • vägran att använda tamponger;
 • akupunktur.

Är det värt det att oroa sig eller inte?

Om smärtan i bröstkörtlarna och buken inte är stark, uppträder de ungefär samtidigt innan menstruationen och passerar efter det slutar, oroa dig inte. Det är viktigt att de obehagliga upplevelserna inte bryter mot din vanliga livsstil och inte begränsar din dagliga aktivitet. Om smärtan i bröstet eller buken plötsligt uppträder, är mycket allvarlig och är svår att tolerera, måste du rådfråga en läkare. Om följande symtom visas, gå till gynekolog:

 • smärtsam komprimering dök upp i bröstet;
 • obehag i buken och bröstkörtlarna kvarstår efter menstruation;
 • skarpa smärta dök upp i nedre del av buken eller i sidan;
 • premenstruellt syndrom åtföljt av svår huvudvärk.

Näringstips

Om menstruationen åtföljs av smärta i magen, bör under denna period justeras den dagliga kosten. Det är nödvändigt att vägra kryddig, stekt och fet, majonnäs, såser och andra skadliga produkter. Kolsyrade drycker, alkohol och koffein kommer inte att gynnas.

Det är värt att notera att koffeinet i kaffe stimulerar produktionen av saltsyra, och detta påverkar magen negativt. Så att menstruationen inte åtföljs av ett obekvämt tillstånd, är det nödvändigt att äta ångat eller kokt icke-fett kött, fetthaltig fisk, kokta grönsaker, mosade grönsaker och så vidare under denna period.

Menyn ska vara balanserad, men främst i kosten, så att belastningen på magen blir mindre. Det är värt att föredra produkter som innehåller kalcium och magnesium, ämnen som lindrar smärta under menstruationen..

Samtidigt är det nödvändigt att begränsa konsumtionen eller helt överge mjölprodukter, gasbildande rätter, nötter, citrusfrukter och choklad. Samtidigt ska maten vara varm, den ska tas i små portioner, cirka sex gånger under dagen.

Drickläge

Smärtsamma manifestationer av menstruation hjälper till att ta bort hallon, kamomill avkok (te). Infusioner av citronmeliss och oregano har också många användbara egenskaper. Med deras hjälp kan du minska smärta eller helt eliminera den. Ingefära te har en effektiv effekt för att investera magsmärta under menstruationen. Det rekommenderas att dricka under denna period är ofta och rikligt - vanligt vatten, fruktdrycker, växtbaserade avkok, te, fruktjuicer, kompott.

När obligatorisk medicinsk konsultation krävs

Ett akut behov av att söka hjälp av en specialist om följande symtom finns:

 • smärta som hindrar en normal livsstil;
 • obekväma upplevelser som uppträder i rörelseprocessen;
 • uppkomsten av en vaginal sekretion med en obehaglig lukt;
 • uppkomsten av blodig urladdning vid en tidpunkt då menstruationen inte kan vara;
 • plötslig skärande smärta i sidan;
 • svimningstillstånd;
 • feber;
 • förekomsten av kräkningar;
 • smärtsam urinering, en blandning av blod i urinen.


Om kräkningar krävs, krävs läkare.
Du måste se en läkare oavsett menstruationsdagen, under vilken negativa tecken dök upp.

Det finns fall som kvinnor har magont, som före menstruationen, men det är faktiskt ett tecken på gynekologiska störningar eller sjukdomar i matsmältningssystemet. Med regelbundna allvarliga manifestationer, även om det inte finns någon negativ försvagning av negativa symtom i liggande läge, bör du rådfråga en läkare. Ett tillstånd när höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen är farligt för en kvinna, eftersom det antyder en risk för blindtarmsinflammation.

Om magen gör ont innan menstruationen med försenad menstruation kan detta indikera en cykelstörning eller en ektopisk graviditet..

Om en kvinna först märkte konstiga förändringar i kroppen innan menstruationen, som inte var där förut, måste hon gå till kliniken och berätta för gynekologen om vad som oroar sig.

Det finns ett antal allvarliga omständigheter, och alla kräver omedelbar medicinsk rådgivning:

 1. Smärta stör mig i mer än sju dagar.
 2. Kroppstemperaturen ökade.
 3. Efter en smärtsam PMS finns det många perioder.
 4. Inom en cykel kommer kritiska dagar flera gånger med korta pauser.
 5. Svimning före menstruation.
 6. Graviditet misstänkt.
 7. Tidigare var varje menstruation smärtfri.

De huvudsakliga orsakerna till att patienten har nedre del av buken en vecka innan menstruationen klargörs under undersökningen. Detta är antingen en latent infektion som påverkar reproduktionssystemet, eller en allvarlig sjukdom eller komplikation efter födseln.

Dessutom kan dragkänslorna i buken i förkant av kritiska dagar förklaras med en ärftlig predisposition.

 • andas mer frisk luft;
 • bekämpa nervositet, stress, rädsla;
 • övervaka din vikt;
 • äta rätt, maten ska vara lätt att smälta;
 • dos vila och sova, sova minst 8 timmar;
 • spela sport utan att överbelasta kroppen;
 • att undvika dåliga vanor (alkohol, rökning), på ett eller annat sätt kunna skapa allvarliga förutsättningar för funktionsfel i reproduktionsorganen.

Uppmärksamhet! Om diagnosen "sekundär dysmenorré" ställs är det att förbjuda ungdomar att dricka okontrollerade lugnande medel, smärtstillande medel och starka smärtstillande medel för menstruation. Så till exempel orsakas algomenorré ofta av störningar av organisk natur i kroppssystemen: hormonell obalans, dysfunktion i nervsystemet, nedsatt produktion av prostaglandin. Förskrivning av medicinering är uteslutande hos den behandlande läkaren..

Med endometrios observeras en inflammatorisk kurs i könsorganen. Negativa symtom förekommer ofta i kombination. Det är viktigt att först identifiera orsakerna som provocerade sjukdomen och smärtan under menstruationen. Det är tillåtet att ta Acetaminophen, Paracetamol (1 tablett) för att lindra inflammation och lindra smärta. Men okontrollerad, felaktig administration av smärtstillande medel är fylld med en minskning av känsligheten för smärta, utvecklingen av komplikationer av den underliggande sjukdomen.

Möjliga komplikationer

Funktioner med smärta i nedre del av magen hos kvinnor är att de inte försvinner på egen hand, de tenderar att utvecklas tillsammans med de sjukdomar som orsakar dem. Så infektioner, som tränger igenom de nedre delarna av slidan, tenderar att spridas snabbt längs den stigande vägen, infekterar bukhinnans organ, och sedan med blodomloppet tränger in i alla vävnader i kroppen.

Eventuella inflammerade platser inom och utanför organen tenderar att förvandlas till ärr och vidhäftningar över tid. Så hindring av kanaler, rör, ovariell dysfunktion, infertilitet utvecklas. Inte avlägsnad inflammerad bilaga hotar peritonit och sepsis, inre blödningar vid brott i äggstockarna, ektopisk graviditet hotar en kvinnas liv.

Ritningsvärk, som observerats under lång tid i nedre del av buken hos kvinnor och lämnas utan klargörande av orsakerna, kan leda till ascites, pyelonefrit, skrump, obstruktion och nekros i tarmen, njursvikt. Regelbundna gynekologiska undersökningar hjälper till att identifiera onkologi i de tidiga stadierna, vilket ger en positiv prognos efter snabb behandling.

Artikel design: Vladimir den stora

Finns det något förebyggande

Om en kvinna har lägre buksmärta innan menstruationen, måste hon besöka en gynekolog regelbundet för att undvika utveckling av allvarliga sjukdomar. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, uppfylla rätt näringsdiet i kombination med måttlig fysisk aktivitet och god vila kommer att lindra negativa tecken och hjälpa till att återställa en kvinnas hälsa och välbefinnande..

Under menstruationsblödningar under de första 2-3 dagarna kan smärtan vara så intensiv att de till och med kan orsaka medvetenhetsförlust. Dessutom är närvaron av patologi alls inte nödvändig, ofta är en kvinnas allvarliga fysiska tillstånd och smärtliknande smärta under menstruationen bara en följd av naturlig algomenorré.

I närvaro av andra störningar i menstruationscykeln förekommer inte alltid diagnos av tumörer, trögt förekommande patologiska processer, "slagsmål" under kritiska dagar. Det är emellertid värt att uppmärksamma andra uttalade signaler från kroppen, till exempel blodproppar, purulenta föroreningar, skummande strukturer av utsöndringar, deras överdrivna överflöd, eller omvänt, ostödda knapphet.

1 för att förhindra långvarig exponering för kallt och konstant drag;

2 för att säkerställa att skorna inte blir våta och att fötterna alltid är torra;

3 undersöks regelbundet av en gynekolog;

4 kontakta specialister och utvärdera hormonella indikatorer.

1 laboratorietester av utstryk, blod för ESR, för cytologi;

2 koloskopisk teknik, som gör det möjligt att utvärdera tillståndet i livmoderhalsepitelet, för att identifiera förekomsten av erosiv skada eller dysplasi;

3 resultat av en biopsi av könsvävnad, där det är möjligt att upptäcka närvaron av atypiska celler i dem, vilket indikerar en möjlig utveckling av den onkologiska processen.

Menstruationssmärta på grund av sekundär dysmenoré elimineras genom behandling av underliggande sjukdomar. Den primära formen av denna menstruationsstörning är svårare att hantera. Men här kan de behöriga åtgärderna hos en läkare avsevärt lindra tillståndet hos en ung flicka, till exempel korrigeras hormonell obalans av korrekt valda hormonella medel. Behandlingen för att ta lugnande medel och smärtstillande medel ska förskrivas med en klar dos, utan att det påverkar kroppens allmänna tillstånd.

Flickor rekommenderas inte att oberoende använda vaginala suppositorier i händelse av smärta under menstruationen utan att rådfråga en läkare, för att inte störa den vaginala biocenosen.

I detta fall stiger nivån för hormonerna dopamin, adrenalin, noradrenalin, vilket orsakar ett fel i hela hormonella systemet i kroppen. Flickor har förstoppning, allvarlig huvudvärk, kroppstemperatur stiger, hjärtklappning ökar, sömnlöshet uppträder, ben och armar blir blåaktiga i spasm i små kärl, kropp och ansikte blir bleka.

Det kännetecknas av en ökning i nivån av hormonet serotonin i cerebrospinalvätskan. Hos flickor, tvärtom, hjärtfrekvensen minskar, illamående med kräkningar uppträder, kroppstemperatur minskar, mag-tarmstörningar uttrycks av diarré, svullnad i extremiteter och ansikte uppträder ofta, allergiska reaktioner på huden, flickor går upp i vikt.

Vilken taktik att välja för att lindra tillståndet med smärtsamma perioder hos en ung flicka? Det är viktigt att avgöra om det finns en inflammatorisk eller annan gynekologisk patologi. Därefter, efter resultaten av diagnosen, bör behandlingsriktningen och behandlingsregimen bestämmas av gynekologen. Med de fysiologiska orsakerna till detta fenomen kan du göra det med hjälp av hemmet..

1 intag av smärtmedicin, vitaminer, lugnande medel;

2 utför fysioterapi;

3 alternativ behandling;

4 psykoterapeutiska metoder.

Vilka piller eller läkemedel mot buksmärta ska jag välja om min tonåring har mycket smärtsamma perioder? Vid krampande skärande smärtor tas antispasmodika: Baralgin, Ketanov, Spazmalgon, No-shpa, Ibuprofen. Vad mer kan du dricka från buksmärta under menstruationen för en tonåring: Papaverine eller Tempalgin är effektiva läkemedel under smärtsamma perioder.

Det är mycket viktigt att följa den dos som föreskrivs av din läkare. Att lindra smärta under kritiska dagar kan följa en diet. Att dricka mycket vatten bidrar till förbättrad utsöndring av gifter och skadliga ämnen, och hälsosamma och korrekt beredda livsmedel mättar kroppen med viktiga mineraler och vitaminer. Överdriven börda på matsmältningssystemet på grund av användning av fet, stärkelse, söt kan öka intensiteten på menstruationssmärta.

Viktig! Hos unga flickor är den hormonella bakgrunden inte stabil, så läkemedelsbehandling av smärta är endast tillåten om de är intensiva och långvariga i naturen, kan du försöka stoppa ett måttligt smärtsyndrom med ett avkok av örter. Det är tillrådligt att inte använda värmedynor och varma kompresser i buken om det råder tvivel om orsaken till smärta.

1 måttlig fysisk aktivitet, förstärker magmusklerna;

2 lätt massage av buken;

3 yogakurser som bidrar till anrikning av kroppsvävnader med syre;

4 5-7 elektroforesförfaranden med användning av Novocain;

5 akupunkturbehandling.

De flesta 3–7 dagar före menstruationen uppträder smärta i nedre del av buken. Enligt gynekologer är smärta inte alltid ett tecken på utvecklingen av patologi i det reproduktiva systemet.

Om de smärtsamma upplevelserna är kortvariga och inte orsakar speciella besvär, är de troligtvis beroende på fysiologiska förändringar som inträffar i kroppen efter ägglossningen. Emellertid bör en skarp smärta i nedre del av magen av dragande eller krampande natur vara anledning till oro.

De fysiologiska processerna som regelbundet sker i den kvinnliga kroppen förbereder honom för den kommande befruktningen och skapar förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av fosterägget. Under menstruationscykelens äggfas uppträder ett brott i follikelmembranet där ett moget ägg är beläget. En gång i äggledaren kan den smälta samman med den manliga reproduktionscellen.

Om befruktningen har inträffat, fästs det befruktade ägget, en gång i livmoderhålet, vid slemhinnan. Annars utsöndras det tillsammans med slemskiktet. Denna process kan åtföljas av smärta i nedre del av buken. Som regel är smärta måttlig och kräver inte smärtstillande medel..

Det anses normalt när en kvinna har magvärk före menstruation, om detta inte påverkar allmän välbefinnande. När smärta inte är förknippat med en patologisk process bör kroppstemperaturen inte stiga över 37,3 grader.

Förekomsten av smärta 5-8 dagar före regleringens början kan förknippas med en förändring av hormonhalterna i en kvinnas kropp. Endorfiner, på grund av vilken en person upplever glädje, har också en smärtstillande effekt. Deras produktion beror på nivån på hormoner som produceras i gonaderna.

I den andra fasen av menstruationscykeln reduceras östrogenbildningen avsevärt och koncentrationen av progesteron blir maximal. Några dagar före menstruationens början sjunker halten av båda hormonerna och därmed provocerar brist på endorfiner. Dessa skillnader orsakar smärta i bäckenområdet.

När en kvinna har låga buksmärter under premenstruella dagar, som vid menstruation, måste hon träffa en läkare. Ett uttalat smärtsyndrom är ett tecken på utvecklingen av en infektion eller inflammatorisk process i reproduktionssystemets organ. I samband med den minskning av immunitet som observerades före regleringens början finns det en förvärring av sjukdomar som förekommer före detta i en latent form.

Uterin fibroids är en av de vanligaste godartade tumörerna. Detta är en tumör som består av muskelvävnadsceller, som är en liten rund knöl. De karakteristiska symtomen på patologin är svår smärta i bäckenområdet och tung menstruation, som inte stannar på sju eller fler dagar.

Med myom börjar smärtsamma dragkänslor att plåga en kvinna innan menstruationen. Deras intensitet ökar de kommande två till tre dagarna. Vid diagnos av en tumör används läkemedelsbehandling. Om det inte ger resultat kan läkaren besluta om kirurgiskt avlägsnande av neoplasma.

Endometrial hyperplasi kännetecknas av överdriven spridning av slemskiktet som foder i det inre livmoderhålan. Du kan upptäcka sjukdomen med hysteroskopi eller transvaginal ultraljud. Symtom på sjukdomen inkluderar följande symtom:

 • smärta i tarmen, vars intensitet ökar i slutet av den andra fasen av den kvinnliga cykeln;
 • riklig och lång reglering;
 • spridning av smärta i korsryggen, sakrum och skinkor;
 • livmodersblödning som inte är förknippad med menstruation.

Algomenorrhea

Om svår smärta börjar dyka upp kort före början av kritiska dagar och detta händer varje gång under PMS är detta ett tecken på algomenorré. Denna störning förekommer hos hälften av kvinnorna. Oftast förekommer symtomen på denna sjukdom i den kvinnliga kroppen 7 dagar före regleringens början. Smärta kännetecknas av sammandragningar, värkande känsla, magen börjar dra.

Denna störning är inte en allvarlig sjukdom, men de obehagliga upplevelserna till följd av dess förekomst har en mycket negativ effekt på en kvinnas psykologiska tillstånd, därför rekommenderar experter att bekämpa manifestationerna av uppkommande smärta genom konventionella smärtstillande medel.

När ett symptom är en manifestation av hormonella störningar

En hormonell störning eller behandling med felaktigt utvalda kortikosteroider kan leda till störning av menstruationscykeln. Detta är orsaken till förekomsten av långvarig smärta som vid menstruation. Detta tillstånd åtföljs av brun eller gul vaginal urladdning, försenad menstruation, små eller rikliga vaginala sekretioner.

Om du förklarar för läkaren att din nedre del av magen gör ont, som vid menstruation, kommer han troligen att anta att detta beror på den hormonella bakgrunden.

När en kvinna fyller trettio, ökar hon ofta mängden östrogen, så menstruationen blir lång och smärtsam.

Närvaron av PMS indikerar också en obalans av hormoner, särskilt progesteron och prostoglandiner. Det senare är de ämnen som ger dig en obehaglig känsla under menstruationen, eftersom de stimulerar livmodersammandragningar. Ju högre nivå, desto mer smärta.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Klimax hos en kvinna: tecken och manifestationer av åldersrelaterade förändringar i kroppen

Den moderna världen sätter på oss sina normer för kvinnligt beteende: vi måste hålla oss unga så länge som möjligt och göra allt för att göra detta....

Varför slutade mitt bröst att skada innan menstruationen

Förekomsten av obehagliga känslor i bröstvårtorna innan desquamation är inte en avvikelse. Det är förknippat med aktiviteten hos vissa hormoner. Om bröstet inte skadar innan menstruationen måste du tänka på din hälsa....

Hur man blir gravid om det inte finns någon ägglossning

Fem av tio kvinnor som kontaktar en gynekolog med problem med brist på graviditet visar brist på ägglossning. Denna naturliga process styrs av hormonella nivåer och sker normalt minst 10 gånger per år....