Vad du ska göra om magen gör ont under din period

Blödning

Hej kära läsare. Låt oss ta reda på vad vi ska göra hemma om magen gör ont under din period. Det är ingen hemlighet att menstruationen under flera dagar ger kvinnor obehagliga upplevelser. Vissa är helt enkelt obekväma under de första dagarna, men det finns de som "denna oundviklighet" orsakar verklig smärta och slår ur den vanliga rytmen ett tag. Detta tillstånd kan uppstå åtföljt av känslor av illamående, uppblåsthet eller diarré, huvudvärk, migrän, akut luktkänsla eller till och med smärta vid beröring av kroppen.

Varför gör nedre buken ont vid menstruation

Enligt studier fann läkare att mer än 80% av kvinnorna för närvarande lider av svår smärta i nedre del av buken. Detta beror på det faktum att under en sådan period i kroppen samlas en stor mängd ämnen som är ansvariga för inflammation och smärta.

De ökar förmågan hos livmodern att dra sig samman och spasmer bildas som stör blodcirkulationen, vilket leder till lokal irritation av nervändarna. Således verkar smärta som bara varar de första dagarna, eller under hela perioden.

Det finns andra orsaker till att smärta uppstår:

 1. Funktioner för livmoders läge och tryck på nervreceptorer.
 2. Låg smärtkänslighet.
 3. Hormonell bakgrund.
 4. Smärta efter 30 år.
 5. Hög östrogenhormon.
 6. Pågående inflammatoriska processer.
 7. Konsekvenserna av skador eller operationer.
 8. En etablerad graviditetsskyddspole kan orsaka smärta under menstruationen..

Med medicinska termer kan smärta förklaras av att hormonet prostaglandin orsakar livmodersammandragningar.

Ju större dess koncentration, desto mer drar den sig och orsakar obehag. Dessutom läggs en känsla av illamående, huvudvärk eller till och med kräkningar..

Brott mot cykeln leder också till uppkommande smärta före och under menstruationen. I en ung ålder, när cykeln just börjar ta form, lider många av smärtsamma upplevelser. Vid hantering av klagomål kan läkaren förskriva en undersökningskurs.

Därefter upprättas oftast en diagnos, kallad algodismenorea. Hans symtom är buksmärta som går till överbenen, sömnstörningar eller svettningar. Vissa slutar med menstruationsvärk efter den första födelsen.

Om menstruationssmärta helt enkelt är outhärdlig, kan orsakerna vara:

 • cystor på äggstockarna;
 • endometrios;
 • brist på kalcium i blodet;
 • böjning av livmodern;
 • inflammation i bäckenorganen;
 • missfall.

Det är omöjligt att självständigt avgöra vad som är orsaken. Konsultera en läkare för att bestämma grundorsaken till smärtsam menstruation.

Hur man minskar smärta under menstruationen

Det finns inget universellt sätt som kommer att rädda alla kvinnor från regelbunden smärta.

Det kan helt enkelt inte vara, eftersom alla har det på olika sätt. Smärtan kan vara en föregångare från början av menstruationen och pågå de första dagarna, eller orsaka obehag tills de tar slut.

Var och en måste genom valet hitta ett sätt, om inte fullständig befrielse, då åtminstone minska dessa känslor.

För att minska ömheten kan du observera följande punkter:

 • Hitta tid att koppla av. På jobbet är det nödvändigt att ta pauser och helger, se till att kroppen inte är överbelastad.
 • Ta dig tid att sova, det är bättre att gå i säng samtidigt.
 • Gör en daglig rutin och följ den. I detta fall kommer nervsystemet att börja slappna av..
 • Superkyl inte kroppen. Utkast eller felaktigt utvalda kläder orsakar inflammation som bryter cykeln..
 • Håll koll på näringen, den ska inte bara vara korrekt, utan också balanserad (minska antalet mjölprodukter, stekt mat, eliminera alkohol).
 • Drick rent vatten utan gas.
 • Sluta röka.
 • Registrera dig och gå på ett gym eller yogakurs.
 • Gå till bastun (stress kommer att minska).
 • Mer tid för vandring.
 • Öva härdning.

Intim gymnastik hjälper till att minska känslan av smärta. Vid utförande av Kegel-övningar ökar förstärkning, elasticitet och ton i musklerna i perineum. Således förbättras blodtillförseln i reproduktionsorganen och sannolikheten för inflammatoriska processer minskas..

En förutsättning för att använda tekniken är en medicinsk konsultation som identifierar möjliga kontraindikationer.

Magvärk under menstruationen - vad man ska göra

Varför gör det ont från buken under menstruationen, räknade vi ut det. Kom ihåg att du med mycket svår smärta ska rådfråga en gynekolog. Nu kommer vi att ta reda på vad som kan göras hemma om magen gör ont under din period. Du kan ta piller, folkläkemedel, följa den dagliga rutinen, göra övningar, men först saker först.

1. Folkrättsmedel

Inte alla kvinnor vill använda mediciner av olika skäl (biverkningar, ett antal kontraindikationer, rädsla för missbruk, allergier) för att hantera månadsvis smärta. I sådana fall är vissa folkläkemedel lämpliga.

Torra värme (värmeplatta eller flaska fylld med vatten)

Det är nödvändigt att ligga på ryggen och applicera varmt på magen. Efter detta kommer blodflödet att öka i livmodern, och känslan av smärta minskar. Det är viktigt att inte hålla mer än 5-7 minuter för att inte orsaka kraftiga blödningar.

Varmt örtte

Du kan använda avgifter eller vissa typer av örter. Hjälp till att minska smärta:

 • citronmelisse eller mynta (de viktigaste örterna för kvinnors hälsa, har en lugnande effekt, normaliserar cykeln, lindrar sömnstörningar);
 • kamomill (oljorna i den kommer att lugna smärta, stärka immunförsvaret och nervsystemet);
 • hallonblad (har förmågan att lindra menstruationssmärta och reglera cykeln);
 • krossad elekampanrot (kan normalisera hormoner i den kvinnliga kroppen, minskar smärta under kritiska dagar, också användbar vid infertilitet);
 • hästsvans (under smärtsamma perioder har den en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt, den används som en restaurerande dryck).

Smärtstillande recept

Ett glas kokande vatten häll 3 teskedar torkade hallonblad, låt det brygga. Drick under dagen i portioner, 50 ml.

Ett glas kokande vatten häll en tesked torr elecampanrot, låt stå i en timme. Drick en matsked tre gånger om dagen.

2. Massage

Det har en avslappnande effekt, minskar smärta och stärker kroppen. Regelbundna sessioner kommer att påverka inre organ positivt..

3. Läkemedel

Det enklaste och första som kommer upp i minnet av att bli av med menstruationssmärta är att ta ett piller. Läkare föreskriver också mediciner med olika effekter för att bli av med obehagliga upplevelser. Några av dem:

 • Lugnande
 • De används också under PMS för att förbättra humör, eliminera tårfullhet och irritabilitet. Har en god effekt: tinktur eller tabletter av valerian, moderwort. För att återställa sömnen, kan läkaren föreskriva en kurs med sömntabletter eller "kväll" -piller på örter.
 • Smärtstillande medicin
 • De mest effektiva läkemedlen som snabbt lindrar smärta i dessa dagar inkluderar: Ketanov, Pentalgin, Ibuprofen, Analgin, Ketorol.
 • spasmolytika
 • No-shpa hjälper många kvinnor, ofta ersätts det av en analog som heter Drotaverin eller Papaverine.

För att förhindra smärta, en kurs med att ta vitamin B, E, kalcium eller Magne B6, hjälper Supradin-komplexet. Om primär algomenorré upptäcks, förskrivs preventivmedel eller progestiner.

4. Övningar

Du kan minska menstruationssmärta med rätt andningssystem. För att göra detta måste du ligga på ryggen, placera ett lätt föremål på magen (du kan använda boken).

Andas bara genom näsan, samtidigt som du flyttar bukväggen och se till att föremålet stiger till takten. Under 5-7 sekunder måste du hålla magmusklerna i spänning. Den här övningen är värd två minuter. Smärta i nedre buken sjunker gradvis.

Att utöva akupressur påverkar smärtområden med hjälp av aktiva punkter. Knäa, du måste klämma på höfterna. Tryck sedan med armbågen, först från utsidan av låret mot knäet.

I slutet, gå längs insidan, på väg mot bäckenet. Nästa alternativ är att trycka på en punkt som ligger 4 fingrar högre från vristens insida. En god effekt uppstår efter att ha klickat på de punkter som finns:

 • från naveln och i inguinalregionen;
 • i mitten av ryggen, på svansbenet;
 • i mitten av underbenet, på insidan.

Effektiva övningar under smärtsamma perioder

 • Ligga platt på ryggen, böj benen, fötterna bör vila på golvet, samtidigt som du håller händerna parallella med golvet, längs överkroppen. Under två minuter gör du jämna avböjningar i buken med avslappnade muskler. Upprepa - 5 gånger.
 • Ligg på ryggen och tryck på skinkorna mot den. Med böjda knän betonar du väggen med dina fötter. Lås din position i 5 minuter.
 • Flytta bort från väggen och böja ett ben så nära hakan som möjligt. Lämna den andra på golvet.
 • Det enklaste är att stå på knäna med händerna på golvet, sänka huvudet mellan dem och vara i detta läge i bara 2 minuter.
 • Yogautövare kan använda Cobra Pose för menstruationssmärta. Ligga på magen, dra i knäna, föra ihop fötterna och andas ut. Lyft sedan upp kroppen, lut tillbaka huvudet två gånger för att andas in och andas ut. Håll skinkorna i ett spänt tillstånd, fixa i 2 minuter.

Genom att ta vitaminer, justera den dagliga rutinen och konsumera växtbaserade infusioner kan du minska menstruationsvärk som inte orsakas av tidigare skador eller kroppsdrag.

I själva verket är detta en naturlig process som han kommer att hantera på egen hand efter en viss tid. Med hjälp av de föreslagna tips och utför enkla övningar, kommer smärtan som plågar många kvinnor varje månad att försvinna. Och livet kommer inte att sluta på sådana dagar på grund av obehag.

Varför det finns smärta i nedre del av buken som under menstruationen

I vissa fall måste en kvinna söka medicinsk hjälp på grund av att det fanns smärta i buken som under menstruationen. Orsakerna till buksmärta som vid menstruation är olika. Ibland beror detta på fysiologi, och ibland indikerar det utvecklingen av allvarliga patologier som till och med kan hota en kvinnas liv.

Ibland gör ont i magen som vid menstruation

Hur är smärta med premenstruellt syndrom

Ett av de vanligaste orsakerna till att magen gör ont som vid menstruationen är premenstruellt syndrom. Förutom smärta i nedre del av buken, liknande menstruationsvärk, klagar en kvinna för känslomässig labilitet, kräkningar, huvudvärk och blodtrycksfall.

Kan smärta vara ett symptom på graviditet

Anledningen till att nedre del av magen gör ont som före menstruationen kan ligga i början av graviditeten. Ett liknande fenomen anses vara ett av de första tecknen på att befruktningen har inträffat. Om svår, dragande smärta inträffar, kan man bedöma en ökning av tonen i livmodern eller fästningen av ett befruktat ägg till den övre delen av livmodervävnaden.

För att bestämma graviditetens början kan du använda ett speciellt test. Det gör att du kan avgöra om befruktningen inträffade, redan under de första dagarna av menstruationen.

Symtom i en sådan situation liknar premenstruellt syndrom, så smärta i nedre del av buken bör inte ignoreras med en samtidig försening. Man måste också komma ihåg att liknande symptom är karakteristiska för en ektopisk graviditet. Även om testet i detta fall kommer att vara negativt. Som ett resultat måste du konsultera en gynekolog för att utesluta en ektopisk graviditet, eftersom detta tillstånd utgör ett hot mot patientens liv.

Med sådan smärta måste du besöka en läkare

När ett symptom är en manifestation av hormonella störningar

En hormonell störning eller behandling med felaktigt utvalda kortikosteroider kan leda till störning av menstruationscykeln. Detta är orsaken till förekomsten av långvarig smärta som vid menstruation. Detta tillstånd åtföljs av brun eller gul vaginal urladdning, försenad menstruation, små eller rikliga vaginala sekretioner.

När ett tecken indikerar inflammatoriska processer

Uppträdandet av smärta av dragande och värkande karaktär i nedre del av buken kan indikera förekomsten av inflammation i könssystemet. Med en ökning av obehagliga symtom, åtföljt av feber och kräkningar, kan man misstänka utvecklingen av inflammatoriska processer inom bilagor - adnexit.

I ett tidigt skede av denna sjukdom uttalas inte smärtan, men med tiden kan de intensifieras.

Vilka andra skäl

Möjliga skäl anges i tabellen..

OrsakKarakteristiska manifestationer
Utseendet på smärta som liknar upplevelser under menstruationen, eventuellt mot bakgrund av inflammation i urinblåsan eller njurarna.I det fall då detta fenomen åtföljs av ofta urinering, smärta i nedre ryggen, rekommenderas det att göra en laboratorieundersökning av urin och kontakta en urolog eller nefolog..
Problem i tarmen kan också orsaka smärta som liknar menstruationen.Källan kan vara olika infektionssjukdomar som provoceras av påverkan av yttre eller inre mikroorganismer. Det smärtsamma tillståndet i tarmsystemet, som orsakar smärta i nedre del av magen, beror också på förekomsten av parasitiska maskar.
Smärta som vid menstruation kan uppträda mot bakgrund av det inledande stadiet av blindtarmsbeteckning.Vid utvecklingen av patologin förvärras tillståndet, smärtan koncentreras exakt i nedre buken till höger. Som regel kan man uppnå en topp under en attack av appendixinflammation i ett par timmar.
Anledningen till uppträdandet av buksmärta som vid menstruation kan vara en skada som får under samlag.En gynekolog krävs för att fastställa källan till problemet. Vid utveckling av svår smärta i nedre del av buken efter att ha haft sex bör du omedelbart rådfråga en specialist. Om inga skador identifierades, bör det erinras om att det kan ha varit en försvagad rygg. I detta fall krävs en konsultation av en neurolog och en studie av ryggraden på en tomograf eller en röntgenmaskin. Sådan smärta i nedre del av buken kan indikera en kronisk skada eller bråck i mellanväxtskivan.

Hur är diagnosen

Om du upplever smärta som liknar menstruationen bör du definitivt rådfråga en gynekolog eller kirurg. I en liknande situation utförs en klinisk studie av urin och blod, liksom en gynekologisk undersökning. För att bestämma sjukdomen, kan ultraljud, MRT i bukhinnan föreskrivas koloskopi.

MRI i buken rekommenderas

I laboratoriet används en PCR-teknik för att identifiera patogenen. Koncentrationen av könshormoner i blodomloppet bestäms också. Om hemlighetens utseende är misstänkt, tas en vattpinne från slidan..

När akut medicinsk behandling krävs

Ett akut behov av att söka hjälp av en specialist om följande symtom finns:

 • smärta som hindrar en normal livsstil;
 • obekväma upplevelser som uppträder i rörelseprocessen;
 • uppkomsten av en vaginal sekretion med en obehaglig lukt;
 • uppkomsten av blodig urladdning vid en tidpunkt då menstruationen inte kan vara;
 • plötslig skärande smärta i sidan;
 • svimningstillstånd;
 • feber;
 • förekomsten av kräkningar;
 • smärtsam urinering, en blandning av blod i urinen.
Om kräkningar krävs, krävs läkare.

Du måste se en läkare oavsett menstruationsdagen, under vilken negativa tecken dök upp.

Om sådan smärta dök upp under graviditeten behövs en läkare omedelbart, eftersom detta kan vara ett bevis på utvecklingen av en ektopisk graviditet.

Hur eliminerar du smärtan själv

För att bli av med smärta kan du använda en varm kompress till problemområdet eller ta ett bad med örter. Längden på ett sådant förfarande bör inte överstiga 20 minuter.

En kall komprimering i form av krossad is som är lindad i trasa eller en kall värmedyna hjälper till att bli av med smärtan i nedre del av buken. Sessionens längd är högst 10-15 minuter. Du kan använda den för att eliminera smärta med eteriska oljor för att gnugga i buken och korsryggen.

Den här videon talar om orsakerna till smärta i nedre buken:

Tänk inte på svår smärta, om du ser ens små tecken, bör du rådfråga en läkare.

Orsaker till sidosmärta under menstruationen

Kvinnor upplever olika typer av smärta under menstruationen. Smärtsamma känslor förekommer i nedre del av buken, men det kan finnas andra platser för lokalisering av obehag. Om smärta uppträder på höger eller vänster sida under menstruationen, är detta ett möjligt symptom på sjukdomar i könssystemet. Också ett tecken på störningar är en förändring av blödning.

Vilka symtom kan vara

Menstruation kan bli riklig eller liten, koaglar uppträder i urladdningen, urinens färg förändras. Om du märker några ändringar ska du inte ignorera dem. Rådfråga en läkare för att ta reda på orsakerna till att vänster sida gör ont och hur det relaterar till menstruation.

Smärta och blödning

Sådana symtom indikerar förekomsten av fibroider. Dessa godartade tumörer uppträder i eller utanför livmodermuskelväggen. Orsakerna till deras förekomst är oklara, men fibroider är mycket vanliga, särskilt hos kvinnor i åldrarna 30 till 40 år..

Om din högra sida är mycket öm innan din period, är det möjligt att myoma.

En ultraljudssökning behövs för att avgöra om du har en fibroid och om du vill ta bort den. Det beror på var den ligger och hur stor den är. Eftersom tumören är östrogenkänslig kan p-piller hjälpa till att minska ömheten..

Lite ihållande smärta

Inflammation i bäckenorganen, infektioner i äggstockarna, äggledarna, könssjukdomar, såsom klamydia eller gonorré, som ofta inte har symtom, orsakar vanligtvis smärta i vänster sida under menstruationen. Upplevelserna är inte skarpa, inte sömmar, obehagliga värkande, konstant. Och när din period börjar intensifieras din ömhet.

Könsinfektioner behandlas med antibiotika. Infektionen är fullständigt behandlingsbar, men om den inte behandlas för länge kan det bildas ärrvävnad i fortplantningskanalen och skada din fertilitet..

Ensidig smärta

Om smärtan är ensidig, till höger eller till vänster, kan orsaken vara inversion av äggstockarna. Något (som en cysta) får äggstocken att vrida sig, vilket blockerar sitt eget blodflöde. Detta är en mycket intensiv ömhet som är svår att bli av med. Torsion kan leda till förlust av ovariefunktioner.

Om orsaken till smärta i höger sida under menstruationen är torsion, krävs akut laparoskopisk kirurgi.

Ibland kan äggstocken lossas och upprätthållas, men om den ser svart ut eller inte hållbar måste den tas bort. Lyckligtvis kommer en annan äggstock att ersätta ägglossning och östrogenproduktion om detta händer..

Smärtsamma kramper

Krampspasmer är ett tecken på endometrios, när livmodervävnaden migrerar till andra organ och fastnar där. Med tiden utvecklas endometrial vävnad till godartade cyster. Upp till 10% av kvinnorna lider av endometrios, och tror att deras kramper är normala. Med endometrios, före menstruation, gör det ont i nedre buken, höger eller vänster sida.

Smärta stör verkligen dagliga aktiviteter, gör sex smärtsamt.

Eftersom endometrial vävnad är hormonkänslig kommer orala preventivmedel eller andra hormonella läkemedel att minska smärtan. Det enda sättet att verkligen diagnostisera endometrios är att genomgå en laparoskopisk operation, under vilken din läkare tar bort så mycket vävnad som möjligt..

Sjukdomar som orsakar sidosmärta

Onaturlig smärta i sidan på kritiska dagar är ett tydligt tecken på gynekologiska problem. Faktum är att före menstruationen förvärras alla kroniska sjukdomar, så att deras symtom känns ljusare. Ömhet i höger eller vänster nedre del av buken indikerar oftast problem med äggstockarna, liksom strukturella förändringar i organen i det reproduktiva systemet.

endometrios

Endometrios är ett gynekologiskt tillstånd där vävnaden som bildar livmoderslimhinnan är belägen på andra strukturer i hela bäckenet, inklusive äggstockarna, äggledarna, urinblåsan och bäckenbotten. I mer allvarliga fall växer vävnad in i tarmen, membran, lever, lungor och till och med hjärnan.

Vid endometrios, under och efter menstruation, kan höger sida, nedre del av magen skada.

Förträngd endometrium kan orsaka vidhäftningar, kronisk inflammation, cyster fyllda med blod, inre blödningar. Allt detta kan orsaka oöverträffande smärta i bäckenområdet till höger, vänster, nedre buken..

adenomyos

Adenomyos liknar endometrios, förutom att endometriet implanterat utanför livmodern finns djupt inuti livmodermuskeln. Hos kvinnor med adenomyos ser livmodern ut som en förslagen muskel. Symtom på adenomyos inkluderar kramper och smärtsamt samlag, och höger sida kan vara öm under menstruationen. Adenomyos observeras vanligtvis hos kvinnor över 30 år som redan hade barn. Detta observerades dock också hos ungdomar..

Myom

Tre av fyra kvinnor utvecklar fibroider, men de flesta upplever inga symtom. Storleken på fibroider varierar från mikroskopisk till stor nog att förvränga livmoderns form.

Myom kan förvandla menstruationen till en månatlig mardröm, vilket ökar inte bara mängden blödning, utan också svårighetsgraden.

Innan menstruationen gör det ofta ont på vänster eller höger sida, eftersom livmodern måste dra sig samman under denna period för att utvisa stora blodproppar, som ofta är resultatet av svår blödning. Lyckligtvis ökar inte fibroider risken för cancer hos kvinnor och blir sällan malig..

Inflammation

Bäckeninflammatorisk sjukdom är en infektion i det kvinnliga reproduktiva området som oftast orsakas av sexuellt överförda infektioner. Utan behandling uppstår ärrbildning, smärtsamma menstruationskrampar och infertilitet.

Inflammation manifesteras av olika smärta, inklusive ömhet i magsidan och botten.

Vid tidig upptäckt kan inflammation behandlas med antibiotika, men de eliminerar inte strukturella skador orsakade av infektionen. Öva på säkert sex och testas ofta för sexuellt överförda infektioner, särskilt om du har svår smärta i din högra sida innan din period.

Livmodersfel

När det kvinnliga barnet fortfarande befinner sig i mammans mage, utvecklas hans livmodern från två strukturer kända som Muller-kanalerna. I vissa fall är livmodern inte korrekt bildad, vilket kan leda till infertilitet, periodisk smärta i sidan med menstruation och smärtsamt sex. Hos kvinnor med strukturella avvikelser såsom:

 • bicuspid - två livmoder, som leder till en hals;
 • en åtskild livmoder med fibrös vävnad som delar den i hälften;
 • enhörning, som bara utvecklas från en mullkanal;
 • didelfis - två livmoderhalsseptum eller septum som delar vaginalkanalen.

Menstruationskramper är resultatet av blockeringar och septa som delar livmodern och slidan.

Hur man lindrar ömhet

För att snabbt lindra spasmer kan du ge dig själv första hjälpen hemma:

 • Värm magen och korsryggen - detta hjälper till att slappna av musklerna;
 • Utför yogaövningar för att släppa endorfiner;
 • Koppla av, ta ett bad, meditera - det lindrar stress;
 • Ta ibuprofen eller diklofenak för svår smärta i sidan under menstruationen;
 • Be en läkare att förskriva hormonell födelsekontroll;

Om en enkel behandling inte hjälper, konsultera din läkare för att diskutera möjliga skäl till varför din högra sida kan skada innan din period och vad som bäst görs i ditt fall.

Smärta i nedre del av buken under menstruationen

Kramp under menstruationen är en otäck sak, men åtminstone bekant. Det är därför det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt eventuella förändringar - till exempel om vanligtvis ganska tolerabelt obehag har förvandlats till verkligt lidande. Eller smärtan lämnar dig inte ens några dagar efter att menstruationen har avslutats. Slutligen är urladdningen ovanligt riklig och varar onormalt länge. Oavsett vilken förändring som uttrycks, signalerar det att något kan vara fel med kroppen. "Och du kan inte ignorera det," avslutar Alice Duque, barnläkare-gynekolog vid Mount Kisco Clinic i New York.

För att få en uppfattning om möjliga problem, läs vidare..

Mycket svår smärta och kraftig urladdning

Möjlig orsak: uterus fibroids. Detta är en godartad tumör på livmoderens inre eller yttre vägg. Varför fibroma förekommer är inte helt förstått, men problemet är mycket vanligt bland kvinnor 30-40 år. Smärtan, den nivå som Duque beskriver som "går av skala" uppstår vanligtvis på grund av det mekaniska trycket från tumören i livmodern eller som ett resultat av inflammation.

Vad du ska göra: boka tid hos din gynekolog och prata om symtomen. Läkaren kommer sannolikt att genomföra flera undersökningar, vilket kommer att bli tydligt om du har fibrom och om du behöver ta bort det. Det senare beror på många faktorer - inklusive tumörens placering och dess storlek (varierar från knapp till medium grapefrukt). Eftersom fibroider är känsliga för östrogennivåer kan du förskrivas COC som anestesimedel..

Konstant dragande smärta

Möjlig orsak: inflammatorisk process i bäckenorganen, det vill säga en infektion i äggstockarna, urinblåsan, livmodern och / eller äggledarna. Var kommer inflammation från? Nåväl STI kan till exempel leda till det i ett avancerat skede (kom ihåg att klamydia och gonoré ofta är asymptomatiska). ”Smärtan är nästan konstant, vanligtvis utan svåra anfall, men samtidigt mycket obehaglig,” sa Alice. Och under menstruationen, i kombination med spasmer, kan smärtan från inflammation intensifieras.

Vad du ska göra: gå genast till gynekologen. "Den inflammatoriska processen blir sällan en ursäkt för mycket brådskande åtgärder, men du kan inte starta den," säger Duke. - Ju tidigare läkaren undersöker dig och bestämmer orsaken, desto snabbare kan han förskriva antibiotika. Om du ignorerar inflammation under lång tid kan det orsaka ärrvävnad, vilket i slutändan påverkar din förmåga att bli gravid ett barn..

Skarp smärta i ena sidan

Möjlig orsak: äggstocks torsion. "Detta händer när ett fenomen (till exempel bildandet av en cyste) får äggstocken att vridas, vilket gör det svårare för blod att rinna," säger Duque. "Detta är en mycket stark, nästan outhärdlig smärta som kräver omedelbar läkarvård." En av konsekvenserna är utrotningen av ovariefunktionen..

Vad du ska göra: ring en ambulans. Ultraljud och andra studier kommer troligtvis att krävas. Vid bekräftelse av diagnosen torsion krävs en omedelbar laparoskopisk (det vill säga med en minimal nivå av intervention) för att få organet till en normal position. ”Ibland kan äggstocken sparas i rätt tid. Men om det redan ser oundvikligt ut måste det tas bort. Lyckligtvis är detta organ parat, och den återstående äggstocken tar över produktionen av östrogen och ägg ”.

Allvarliga kramper som vanliga smärtstillande medel inte hjälper

Möjlig orsak: endometrios är en sjukdom där livmodervävnader rör sig till andra organ (till exempel äggstockarna eller äggledarna) och rotar sig där. Enligt American Center for Obstetrics and Gynecology finns endometrios hos nästan 10 procent av kvinnorna. Men saken är att det kan ta år att få rätt diagnos. Innan detta händer tror de flesta patienter att svår smärta under menstruationen är ett vanligt fenomen och att de lider. Dessutom känner de sig ofta obekväma under sex.

Vad du ska göra: igen, gå till läkaren och beskriv dina symtom. Du har ordinerat flera tester och studier för att bestämma behandlingsalternativ. Eftersom endometriala vävnader är känsliga för hormonnivåer, tar hormonella preventivmedel att minska smärta. Men det enda sättet att bekräfta endometrios är fortfarande laparoskopi, under vilken läkaren kan försöka ta bort så mycket vävnad som möjligt.

Svår kramp efter installation av intrauterin preventivmedel

Möjlig orsak: koppar (icke-hormonell) intrauterin enhet. Inom tre månader efter installationen av denna lilla T-formade enhet är intensifiering av smärta möjlig, eftersom spiralerna behöver tid för att "slå rot" i kroppen.

Vad du ska göra: "om smärtan fortsätter under lång tid eller plötsligt inträffar efter en lång period av normal funktion av IUD, måste du registrera dig för en ultraljudssökning för att ta reda på i vilket tillstånd spiralen befinner sig," rekommenderar Duque. Läkaren kan kontrollera och lätt korrigera IUD: s position, varefter smärtan bör försvinna.

Hur man lindrar buksmärta under menstruationen och om det ska göras?

Ritning, tråkig, krampande, skarp smärta under menstruationen är ett ganska vanligt problem bland kvinnor i alla åldrar. De flesta kvinnor föredrar att inte uppmärksamma smärta alls och drunknar dem med vanliga smärtstillande medel.

Smärta under menstruationen kan signalera inflammatoriska sjukdomar

Läkare varnar emellertid att smärta under menstruationen eller innan den börjar kan indikera utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar, störningar i kroppens hormonbalans. Eller är det en följd av erfaren stress och användningen av läkemedel för akut preventivmedel.

Orsaker till smärta

Så varför får magvärk under menstruationen? Det finns många skäl som provocerar förekomsten av smärta. Konventionellt kan smärta hos kvinnor delas in i tre stadier: smärta med PMS (premenstruellt syndrom), smärta under menstruation och smärta i nedre del av buken efter menstruation..

Vilka är de främsta orsakerna till utvecklingen av smärta. De mest sårbara och smärtsamma känslorna under menstruationen är unga flickor vars menstruation just har börjat. Under tonåren möter 30 till 50% av flickorna detta problem. Utvecklingen av primär algodismenorré (ett smärtsyndrom som inträffar under menstruationen) är oftare benäget för tunna och för känslomässiga flickor. Sådana smärtor är som regel inte förknippade med förändringar i könsorganen, utvecklingen av sjukdomar eller andra orsaker. Smärtan försvinner så snart menstruationscykeln har upprättats.

I alla andra fall bör kvinnor vara mycket uppmärksamma på sina känslor och inte ha bråttom att lösa problemet med krampläkemedel.

Många flickor och kvinnor undrar: varför gör menstruationen ont innan menstruationen? Särskilt om de ledde en normal livsstil, inte överarbetade, inte använde hormonella preventivmedel och inte hade inflammatoriska sjukdomar. I denna situation är den mest troliga orsaken till premenstrual smärta hormonell stress. Det är emellertid nödvändigt att tydligt skilja mellan premenstrual smärta orsakad av en hormonell våg, från smärta som indikerar utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Premenstrual och menstrual smärta har följande symtom: krampande smärta, som kan ge tillbaka och inte längre än en dag, allmän svaghet, nervositet och sömnlöshet, uppblåsthet, ofta toalettstörningar, feber och i vissa fall även svimning. Dessa symtom indikerar en hormonell obalans som uppstår under menstruationen och är förknippad med frisättning av prostaglandiner, som orsakar livmodersspasmer.

Om magen gör ont under menstruationen och dessa smärtor är permanenta, det vill säga de uppstår ständigt från månad till månad, måste du få professionella råd från en gynekolog. Sådana symtom kan indikera förekomsten av sjukdomar i det reproduktiva systemet, i synnerhet adenomyos, uterus fibroids.

Under menstruationen gör ont i magen också hos kvinnor som har haft en abort. Samma känslor följer en kvinna efter förlossningen under början av den första menstruationen. Om smärta är konstant närvarande under menstruationen, kan detta indikera utvecklingen av endometrios.

Försenad menstruation betyder inte alltid graviditet

Om magen gör ont efter menstruationen är detta ett tydligt syndrom av en progressiv inflammatorisk process eller kvinnliga sjukdomar. Ganska ofta indikerar smärta efter menstruation utvecklingen av endometritis, adnexit, vulvitis. Om smärtan efter menstruationen blir vanligt är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för att starta behandlingen i tid och för att förhindra risken för komplikationer.

Var för sig bör du vara uppmärksam på ett sådant problem som försenad menstruation. Det är allmänt accepterat att en försening i menstruationen indikerar graviditet. Frånvaron av menstruationsflöde indikerar emellertid inte alltid befruktningen. Permanent stress kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln. Att vara i nervös spänning påverkar den hormonella bakgrunden negativt.

Vikt kan också påverka frånvaron av menstruation. Flickor och kvinnor med extremt låg eller hög vikt drabbas mer av brist på menstruation och klagar också över smärtsam menstruation. Detta problem kan endast lösas efter att dieten har justerats och en normal vikt har upprättats..

Frånvaron eller försening av menstruation påverkas också av ökad fysisk aktivitet. Det är bättre för flickor och kvinnor i fertil ålder att överge kraftlyft eller kroppsbyggande. Men fitness, morgonövningar, simning kommer att gynna den kvinnliga kroppen.

Separat är det värt att nämna ett sådant problem, som påtagligt påverkar menstruationscykelens misslyckande, såsom okontrollerad medicinering och nödprevention. Långvarig eller okontrollerad användning av antidepressiva, antipsykotiska, anti-TB-läkemedel påverkar negativt menstruationsförloppet.

Bli inte involverad i att ta läkemedel avsedda för akut preventivmedel. Och det är varför. Innehållet av hormoner som provocerar början av ägglossning i en sådan tablett överskrider innehållet av samma hormon i konventionella hormonella preventivmedel 5-10 gånger. En sådan dos kan leda till funktionsfel i menstruationscykeln, vilket extremt negativt kommer att påverka en kvinnas allmänna hälsa.

Anledningen till förseningen i menstruationen kan vara en kraftig förändring i klimat, ärftlighet, vägran att ta hormonella preventivmedel samt aborter och missfall..

Nyligen har en annan trend etablerats som negativt påverkar menstruationscykelns förlopp och orsakar frånvaro eller försening av menstruation. Det handlar om berusning. Användning av alkohol, droger, rökning kan orsaka obalans i kroppen och som ett resultat påverkas könssystemet först. Dessutom kan arbete i farligt arbete i samband med inandning av ångor av kemiska element också försvaga kvinnors hälsa och möjligheten till befruktning.

Behandlingsmetoder

Med smärtsamma perioder föredrar moderna kvinnor omedelbart att ta en kramplösande tablett och fortsätta att göra sitt dagliga arbete. Detta är emellertid inte ett alternativ: smärtan kommer att återkomma igen. För att utesluta och förebygga smärta bör du följa några enkla regler.

En varmvatten varmare hjälper till att bli av med smärta.

Om magen gör ont innan din period kan du applicera en värmedyna med varmt vatten på nedre del av buken. Det är också värt att vägra, tillfälligt eller permanent, från feta och kryddiga rätter, starkt te och kaffe.

Underskatta inte rollen som fysisk aktivitet. Om en kvinna tillbringar större delen av dagen sittande eller liggande, uppstår stagnation i bäckenorganen som provocerar en smärtsam PMS.

Om smärtan under menstruationen är ganska allvarlig och det helt enkelt är omöjligt att uthärda, kan du naturligtvis i sådana fall ta medicinen. Det kan vara en piller med en vanlig kramplösning, till exempel Nosh-pa eller Spazmalgon. Potenta läkemedel bör emellertid överges, varav ett är Ketanov. Detta läkemedel är ganska irriterande för slemhinnan i magen och tolvfingertarmen och kan också provocera utvecklingen av gastrit eller magsår..

Folkrättsmedel

För att lindra smärta under menstruationen kan du använda folkliga metoder som var kända för våra mormor. Det är dock omedelbart värt att notera vad som absolut inte kan göras. Till exempel är en varm varmare under menstruationen ett tabu: värmning kommer bara att öka blödningen. Du kan inte heller applicera is på nedre del av buken - det finns risk för att få en kall livmoder, äggstockar och hängor.

Du kan använda växtbaserade recept och två till tre dagar före den förväntade menstruationen, börja dricka örtte och avgifter. De kan köpas på apoteket eller förberedas på egen hand. För att göra detta räcker det att slipa en lika stor mängd johannesörtgräs, tusensköna blommor, kalendula och morwort i en kaffekvarn eller mixer. Blanda alla ingredienser och häll kokande vatten, innan du förpackar diskarna där kollektionen ska bryggas. Sortera den resulterande infusionen efter kylning och drick den flera gånger om dagen som te.

Förutom örter hjälper följande metoder att lindra smärta under menstruationen:

- Yogakurser, Pilates, body flex. Under träning sker toning och massage av könsstämningssystemet. Regelbundna övningar främjar resorption av vidhäftningar, stimulerar ägglossning och slappnar också av spända livmodermuskler under menstruationen;

- Undvik hypotermi. Att gå under den kalla säsongen i korta kjolar kan provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen och leda till uppkomsten av smärta under menstruationen;

- Avslag på undernäring och snabbmat, vilket provocerar smärta, eftersom de har en irriterande effekt på tarmen, som ligger i närheten av livmodern. Några dagar före menstruationens början är det bättre att lätta din diet genom att ersätta skadliga livsmedel med buljonger och grönsaksjuicer.

Dessutom är det nödvändigt att bekämpa stress, förhindra överarbete, regelbundet besöka den friska luften, undvika frekvent användning av droger, och viktigast av allt, förhindra okontrollerat sexuellt samlag och abort.

Varför med menstruation gör nedre buken ont: orsaker och behandling

Kritiska dagar - en period i flickor och kvinnor i reproduktiv ålder, vilket ger obehagliga upplevelser. Buksmärta är en av de vanligaste tecknen på menstruationsintrång. Varannan kvinna lider av svår ömhet i nedre del av buken.

Magvärk under menstruationen

Menstruation är en fysiologisk process, varför slemhinnan i livmodern (endometrium) avvisas. Denna process är månatlig och kan åtföljas av ett antal symptom, bland vilka är: buksmärta, kräkningar, yrsel, huvudvärk, apati, aptitlöshet.

Varför gör ont i magen under menstruationen? Processen att separera endometrium från livmoders väggar sker under kontroll av hormoner. Under graviditeten måste det befruktade ägget fästas vid endometriet, som producerar hormoner som gör att fosterägget kan dras till sig själv. Så att fostret i framtiden kan utvecklas och ta emot näring för tillväxt och utveckling. Men under menstruationen befruktas inte ägget, det fäster inte vid endometriumet, så slemhinnan i livmodern avvisas.

Endometriet penetreras av små veckade kärl. Innan regulatorerna (menstruationen) vrids och tappas kärlen. Hormoner som styr cykeln påverkar det kraftiga blodflödet. Därför brister blodkärl vid påfyllning skarpt under påverkan av tryck och riva av livmoderslimhinnan från muskeln med blodfyllda håligheter.

Som svar på avstötning av slemhinnan börjar livmodern, som är en flerskiktsmuskulatur, sammandras. Detta är nödvändigt för att stoppa blödning från skadade slemhinnor. Kramp i musklerna i livmodern hjälper till att rensa hålrummet i resterna av endometriet. Muskelkontraktioner genomborrade av nervändar orsakar buksmärta.

Följande skäl påverkar hur mycket magen gör ont under menstruationen: kvinnans ålder, livsstil och ärftlighet.

Mycket smärtsamt nedre buken under menstruationen

Hur mycket gör ont i magen och hur uppträder ömhet? Överkänslighet i könsorganen och livmodervävnaderna manifesteras under de första två dagarna av menstruationen. Detta beror på könsirritation på grund av en ofullständig fästning av follikeln till endometrium. I labia majora finns fibrösa ändar av de runda livmodernsbanden. Med muskelsammandragning sträcker sig ledbanden, vilket leder till dragande smärta i buken och i yttre könsorgan.

symtom

Menstruationsperioden har olika symtom:

 • smärta i nedre del av buken hos en dragande, skarp, sömnad karaktär;
 • irritabilitet;
 • smärta i nedre rygg;
 • huvudvärk, yrsel;
 • svaghet, trötthet, slöhet;
 • bröstsvullnad, ömhet i bröstvårtan;
 • illamående, kräkningar.

I det här fallet kan symtom manifestera sig samtidigt i en kvinna, eller individuellt, som råder över den andra. Till exempel har någon magvärk under reglering, i ett annat fall kan en kvinna klaga på att hon är sjuk dygnet runt under de första två dagarna av menstruationen.

Sjukdom som orsakar smärta

Ett antal allvarliga kvinnliga sjukdomar upptäcks ofta mot bakgrund av regleringen. Kvinnor reagerar på en förändring i deras tillstånd när nya upplevelser dyker upp som inte fanns tidigare. Till exempel, starkare än vanligt började magen att skada, yrsel och överdriven svaghet dök upp, som inte tidigare observerats. Förändring i lokaliseringen av smärta eller förekomst av smärta i avsaknad av reglering är ett viktigt symptom vid diagnosen sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet.

Om magen började skada under menstruationen kan flera sjukdomar vara skyldiga till detta:

 1. Polycystisk äggstock.
 2. Inflammation i bilagorna.
 3. Dysfunktionella störningar i äggstockarna.
 4. Tumorer i livmodern och dess bilagor.

Förutom sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, kan ömhet i buken orsaka andra lika allvarliga sjukdomar som:

 1. Appendicit.
 2. Njursjukdom.
 3. Inflammatoriska sjukdomar i ändtarmen och sigmoid kolon.
 4. Tumörer i ändtarmen och sigmoid kolon.
 5. Inflammatoriska och purulenta processer av fettvävnad i bäckenorganen.

Om magen gör ont på höger under menstruationen kan det vara en indikator på latent blindtarmsbetingelse, när symtomen på sjukdomen inte uppträder på ett standardiserat sätt utan har en latent karaktär. Om underrymmen gör ont i korsryggen är detta symptom karakteristiskt för flera olika tillstånd i kroppen:

 • Ökad hormonproduktion provoserar ökad stimulering av nervändar som överför en signal om smärta till hjärnan.
 • Fysiologisk funktion på livmoders läge och bilagor. Livmoderens nära läge till korsryggen väcker smärta under menstruationen.
 • Ökad äggstocksproduktion av hormonet östrogen gör receptorer känsligare och muskeltonen blir mer intensiv.
 • Svullnad under menstruationen kan leda till ökat tryck på korsryggen. Undernäring och belastning på ryggmusklerna leder till smärta.

Inflammation av livmodern

Inflammation av hängorna eller salpingoophorit, adnexit, beroende på infektionsmedlets penetration i kroppen, är indelat i primär och sekundär. I sin tur delas patogenens natur upp i exogen (kommer från utsidan) och endogen (kommer från insidan).

Inflammation av livmodern är en infektionssjukdom av inflammatorisk karaktär, vilket leder till infertilitet.

Primär salpingo-oophorit kan uppträda både vid spridning av en tidigare befintlig infektion från de nedre delarna av könsorganen (endogent), och som ett resultat av infektion vid utförande av förfaranden eller preventivmedel införs i livmodern (exogent). Sekundär inflammation i bilagorna inträffar när infektionen sprider sig från närliggande organ (appendix, rektum, etc.), samt när patogen introduceras i organet genom blod eller lymf. Kvinnor noterar att buken började skada under menstruationen, men med allmän ömhet i kritiska dagar, varierar de obehagliga känslorna från adnexit från de vanliga.

Efter att patogenen tränger in i livmodern blir slemhinnan i äggledaren inflammerad. Som svar på inflammation börjar slemväggen att utsöndra en stor mängd infiltrat (inflammatorisk vätska). Infiltrat ackumuleras i hålrummen som bildas från vävnaderna i slemhinnan, som ett resultat av detta sträcker sig bihanget, vilket leder till att nedre buken gör ont.

Cysta

Cystiska formationer uppstår under utvecklingen av en hyperplastisk process (förändringar i cellstrukturen) i endometrialkörtlarna. Cystor fylls med flytande innehåll, som kan ha ett annat ursprung. Den känsla som magen gör ont på grund av cystabildning kan förklaras på följande sätt: en cysta i äggstocken i början av sin utveckling orsakar inte besvär. Därefter ökar den cystiska bildningen i storlek börjar sträcka äggstockens kapsel. Eftersom ytan på livmoderhängen penetreras av nervändar leder sträckning av kapsel till smärtsamma känslor.

Förutom smärta finns det andra tecken på cystisk bildning:

 1. Försening av menstruationen.
 2. Smärta under urinering, samlag.
 3. Förstorad buk på den drabbade sidan.

Vid kritiska storlekar på cystisk bildning utförs behandlingen endast med en kirurgisk metod. I den mest ogynnsamma varianten kan cysten spricka och därigenom kränka äggstockens integritet. I det här fallet måste du ta bort det..

Cystit

Låt oss försöka förstå varför nedre buken gör ont med cystit. Detta är en inflammatorisk sjukdom i urinblåsan av en smittsam natur. Infektiösa patogener från livmoderhängen kommer in i urinblåsan om personlig hygien inte observeras. Den inflammatoriska processen under lång tid kan fortsätta obemärkt. Symtomen kan intensifieras under menstruationen..

Symtom på det latenta inflammationsförloppet är: brott mot förordningen (ofta försenad), ökad blödning samt akut smärta under urinering. Den nära placeringen av urinblåsans vägg till livmoderns vägg leder till smärtsamma upplevelser. De sprider sig över korsryggen och nedre buken..

Vanliga symtom på cystit kännetecknas av:

 • brännande känsla vid urinering. Toalettresor är ofta i små delar;
 • färg och transparens i urinförändringar;
 • tillstånd förändring: huvudvärk, irritabilitet.

endometrios

Denna sjukdom drabbar hela kvinnan. Förutom smärta, infertilitet, störningar i regleringen påverkar sjukdomen det endokrina, immun- och nervsystemet. Denna sjukdom drabbar kvinnor i reproduktiv ålder med nedsatt metabolism och patologier i det endokrina systemet.

Utvecklingen av endometrios hos kvinnor är mer beroende av ärftlighet. Sannolikheten för att utveckla en sjukdom påverkas också av socioekonomisk status: grupper av kvinnor med låg social status har en högre förekomst av sjukdomen än i grupper med medelstora och höga statuser.

Sjukdomen manifesteras av ett smärtsyndrom med en heterogen intensitetsgrad. Patienter klagar över konstant, värkande smärta i nedre del av magen som passerar in i ändtarmen, korsryggen och når ett maximum under menstruationen. De resulterande cysterna i vävnaderna som påverkas av endometrios tenderar spontant att bryta igenom.

Hur man kan bli av med smärtsam menstruation

Smärta behöver inte uthärdas, det är nödvändigt att bekämpa det. För att inte skada magen finns det flera metoder för att lösa smärtsyndromet: läkemedelsbehandling och alternativa behandlingsmetoder. Vid svår, långvarig, svår att tolerera buksmärta används smärtstillande medel. Om det behövs, avlägsna ett milt smärtsyndrom till traditionell medicin.

Drogbehandling

Det mest effektiva sättet att eliminera menstruationssmärta är en kombination av smärtstillande medel och kramplösande medel. Bästa klara:

De aktiva komponenterna i smärtstillande medel kan ha form av tabletter, suppositorier, plåster och injektioner. Valet av typ av läkemedelsadministration beror på styrkan hos smärtan och doseringen av läkemedlet.

Förutom smärtstillande medel och krampläkemedel används hormonella preventivmedel ("Ioannina", "Diana"). Läkemedel har inte en smärtstillande effekt, men påverkar positivt förebyggandet av efterföljande menstruationscykler..

Alternativ behandling

 1. Ett enkelt och ganska effektivt sätt att lindra smärta kan vara att använda torr värme och varma bad. Det slappnar av muskler och hjälper till att förebygga smärta..
 2. Lätt träning är också betydligt fördelaktigt. Simning i poolen, cykling förbättrar blodcirkulationen i livmodern. De förhindrar stagnation och lindrar också överdrivna effekter på nervändarna. Att slappna av nervsystemet och öka ökar humöret.
 3. Ett antal blandningar av örter hjälper till att lindra smärta: "Kuril te", fält hästsvans, knösväxt, centaury, gås cinquefoil, elecampane rot, och många andra. Innan du använder infusioner bör du rådfråga din läkare.

Användbara tips

Ett antal förebyggande åtgärder kan, när de observeras, underlätta smärtan som uppstår under menstruationen:

 1. Känslomässig stabilitet, brist på stress påverkar positivt tillståndet under menstruationen;
 2. Massage, akupunktur, andningsövningar - bidrar till att förbättra blodcirkulationen;
 3. Överensstämmelse med kosten några dagar före och under menstruationen (begränsning av bönor, kryddig mat och spännande drycker);
 4. Full sömn;
 5. Dricka en normal mängd vatten per dag 1,5-2 liter rent vatten;
 6. Sluta röka och alkohol.

Slutsats

Kan ont i magen vid menstruation? Svar: ja, mild till måttlig ömhet under reglering, detta är en normal reaktion av kroppen. Men om smärtorna blir outhärdliga och långvariga och också ändrar lokaliseringen är det brådskande att konsultera en läkare. Med snabb konsultation kan man identifiera allvarliga sjukdomar och förskriva behandling..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vikasol för menstruation

Inte varje kvinna kan skryta med en idealisk menstruationscykel, när alla dess stadier följer utan störningar, och kritiska dagar är smärtlösa med normal blodförlust. Ofta, av olika skäl, uppstår funktionsfel i reproduktionssystemet, åtföljt av tung och långvarig menstruation, vilket inte ger hälsa....

Tidig klimakterium: orsaker och effekter av för tidig vissnande. Hur man förlänger ungdomar?

Tidig klimakterium som en stick i ryggen. En oväntad och oinbjuden gäst som inte kan ställas ut genom dörren....

Cystitis försening

Effekten av cystit på menstruationscykelnTänk på hur cystit och försenad menstruation kan associeras. Cystit är en mycket vanlig patologi vid korsningen av urologi och gynekologi. Fallfrekvensen bestäms av den fysiologiska strukturen hos den kvinnliga urogenitala apparaten....