14 tidigaste tecken på graviditet

Blödning

Alla kvinnor vet: illamående på morgonen, yrsel och försenad menstruation är de första tecknen på graviditet. Jag undrar dock om det är möjligt att ta reda på befruktningen före förseningen. Det visar sig att du kan.

Text Olga Fomina 31 juli 2019

En normal försening i menstruationen i en vecka eller två övervägs. Det vill säga att ett fördröjning på 14 dagar från schemat ännu inte är en indikator på graviditet, i alla fall ur en medicinsk synvinkel. Men om perioderna inte är längre är detta ett tillfälle att besöka läkare, ultraljud och en omfattande undersökning. Poängen här är inte bara att du verkligen kan vara gravid, och en period på 4-6 veckor är den farligaste när missfall ofta uppstår, utan också att en lång försening kan vara ett tecken på en gynekologisk sjukdom. Emellertid kan man skilja från varandra redan innan förseningen. Frågan är hur.

1. Bröstsmärtor

Innan menstruationen gör bröstet ofta ont och tolererar inte beröring. Dessutom sväller mjölkkörtlarna något. Men under graviditeten börjar bröstet växa från nästan den första veckan. Saken är att kvinnans kropp börjar producera progesteron och östrogener i enorma mängder. På grund av detta sväller inte bara bröstet, utan också andra mjuka vävnader. Därför känner en kvinna mer svullen än i en vanlig ICP. Bröstet blir mer känsligt och ibland släpps en obestämd färgvätska när man trycker på den.

2. Smärta i ryggen och magen

Ritningsvärk i nedre del av magen och nedre delen av ryggen är ofta följeslagare av PMS. Men här är smärtan fortfarande lite annorlunda. Det beror på hormonella förändringar och livmoders tillväxt. När ett befruktat ägg fästs vid livmodern i vägen expanderar det, följaktligen smärtan.

3. Fläckblödning

När ägget fästs på livmodern i livmodern kan lätt blödning börja. Så om du märker att din period var kortare och inte så rik som vanligt, finns det fortfarande anledning att gå till apoteket för ett test. Blödning sker vanligtvis 6-12 dagar efter befruktningen. Och detta är ett tillfälle att gå till läkaren: det är nödvändigt att utesluta möjligheten till missfall, ektopisk graviditet eller infektion.

4. Trötthet

Under de första dagarna och veckorna efter befruktningen börjar kroppen bokstavligen slitna för att stödja graviditeten. Behöver mer energi, hjärtat börjar arbeta med en hämnd, levererar ytterligare syre till livmodern. Trötthet är en normal reaktion av kroppen på ytterligare en mycket kraftfull belastning. En hälsosam kost, en tillräcklig mängd vätska och vitaminer hjälper till att hantera detta. Och vila - mer.

5. Nippel färgändring

Hormoner som produceras under graviditeten påverkar aktiviteten hos melanocyter - cellerna som är ansvariga för färgpigment. Bröstvårtor under graviditeten börjar bli mörkare och ibland blir till och med röda. Men den gamla färgen kommer definitivt inte att vara.

6. Illamående

Toxikos kan börja redan före förseningen. I allmänhet upplever 85 procent av kvinnorna detta otäcka symptom. Men i de tidiga stadierna kan vi prata om rörelsesjuka som ett första symptom på graviditeten. Du kan bli vaggad i bilen, på planet - även om allt innan var bra. Och några vaggar även när man går. Detta tillstånd utvecklas under den andra graviditetsveckan. Det beror på att progesteron bromsar matsmältningsprocesserna. HCG-hormonet tillför värme - ju högre dess nivå, desto sämre känner du dig.

7. uppblåsthet

Jeans slutade plötsligt samlas på magen? Ja, långsam matsmältning kan spela ett sådant skämt. Detta händer också under PMS - progesteronnivåer ökar och uppblåsthet börjar. När din period börjar försvinner detta symptom vanligtvis. Och under graviditeten - nej.

8. Ofta vill du använda toaletten

Snabb urinering är ett test inte bara under de senaste månaderna av graviditeten, när barnet sätter tryck på urinblåsan med sin vikt. Detta händer också under de första veckorna. Inte bara börjar livmodern växa och sätta tryck på urinblåsan, så att njurarna börjar arbeta i ett förbättrat läge, vilket tvingar dig att springa till toaletten varje halvtimme.

9. Hårfet

Förlåt oss för detta ord. Men allt på grund av trötthet - kroppen behöver mer energi, så ofta i de tidiga stadierna av graviditeten vill du skräpmat, men mer. Snabbmat ger snabb energi, som under denna period saknar starkt..

10. Huvudvärk

Att förbättra blodcirkulationen är bra. Men ibland kan en rusning av blod till hjärnan orsaka smärta. Detta händer under de första veckorna av graviditeten - smärtan är vanligtvis mild, men ofta. Dessutom förekommer de ofta om du inte dricker tillräckligt med vatten eller om du har problem med blod - det är värt att ta tester. Med tiden kommer "gravida migrän" att upphöra.

11. Förstoppning

En känslig fråga som inte accepteras att diskuteras högt. Men vad händer om det finns? Bromsande matsmältning, uppblåsthet, nästa logiska steg - problem med avföring. De dåliga nyheterna är att förstoppning inte är en migrän. Under graviditeten försvinner den inte utan blir värre. Därför är det vettigt att anpassa din diet för att återspegla denna olägenhet..

12. Stämningsförändring

Det är inte för ingenting som de säger om väderbytet att det "förändras som en gravid kvinnas humör." Från fullständig förtvivlan och depression till lätthet och gnista - inte ens ett steg, utan ett litet steg. Vi blir mer känsliga nästan omedelbart så snart hCG-nivån börjar stiga..

13. Förändring av basal temperatur

Vissa övervakar bastemperaturen för att beräkna ägglossningstiden. Vanligtvis vid denna tidpunkt stiger temperaturen med cirka en och en halv grad. Det kvarstår tills menstruationen börjar. Om du märker att temperaturen förblir hög i mer än två veckor kan det innebära att du är gravid.

14. Rinnande näsa

Problem med näsan - detta är kanske det mest oväntade tecknet på graviditet. Trängsel eller tvärtom, evigt våt näsa, i vissa fall finns det till och med blodig urladdning - allt detta kan kopplas till din nya position. Det finns två skäl till detta. För det första sätter ökat blodflöde tryck på blodkärlen. För det andra kan hormonet östrogen orsaka svullnad i slemhinnorna i näsan..

Vad annars?

- på morgonen finns det bitterhet i munnen;

- ändra smakupplevelser och preferenser - sugen efter exotiska och oväntade produktkombinationer;

- minskad sexuell lust;

- aversion mot vissa luktar;

- oväntade värmeattacker följt av frossa;

Tecken på graviditet en vecka före menstruation

Varje tjej drömmer om att testet visar de första och efterlängtade två remsorna. Och, naturligtvis, alla framtida mor diagnostiserade oberoende tecken på graviditet innan de går till gynekologen. Och när en vecka återstår före menstruationen börjar en kvinna känna de första tecknen på graviditet.

De första och huvudtecknen på graviditet är en försening i menstruationen, en positiv analys av hCG och 2 remsor vid ett graviditetstest. Men detta är inte alla tecken som kan vara före menstruationens försening. Under de första veckorna efter den föreslagna befruktningen är det nödvändigt att lyssna noggrant på din egen kropp.

Det finns första tecken som många kvinnor lärde sig om graviditet långt före menstruationen. Tecken på graviditet under menstruationen är olika för varje kvinna. Någon har feber och blodtrycksfall medan vissa tvärtom inte känner något och lära sig om den påstådda graviditeten bara med försening med hjälp av ett test.

Tecken på graviditet före försening

Manifestationen av tecken kan vara fullständigt när som helst, men den vanligaste manifestationen är de första 1-2 veckorna av graviditeten.

Vad händer i kroppen under graviditeten

Bröstsvullnad och ömhet

De flesta kvinnor klagar över smärtsamma bröst.

Basal temperatur

Ett annat symptom på graviditet är basal temperatur, som når 37 grader. Om en kvinna håller ett personligt schema som temperaturen noteras på, är det mycket lättare för henne att känna igen graviditet. Temperaturen ska mätas i anus på morgonen utan att komma ur sängen. Temperaturen kommer att stanna i ungefär de första två veckorna, och sedan när moderkakan återhämtar sig kommer temperaturen att återgå till det normala. Ovan 37.3 stiger temperaturen inte i närvaro av graviditet. Men om du fortfarande steg upp, kan det vara en kall sjukdom. Innan menstruationen stiger bastemperaturen inte.

Trötthet, trötthet och dåsighet

Om en kvinna känner en viss apati, kan du säkert tänka på graviditet redan innan förseningen.

Illamående, kräkningar och ökad saliv

Dessa är de första och mest uppenbara tecknen på graviditet. Sådana tecken kallas toxikos hos gravida kvinnor. Toxikos kan vara helt obegränsad och börja i vilket trimester som helst. Oftast börjar det vid två veckors graviditet och kan vara så länge du vill..

Under de första månaderna av graviditeten kan toxikos uttalas. Gagging kan vara två gånger, eller ännu mer. Men toxikos är en individuell process för varje kvinna. I de flesta framtida mödrar börjar toxikos på morgonen och kan hålla en dam i en position i detta tillstånd hela dagen. Det bör också noteras att kroppstemperaturen kan öka. Men toxikos kan förväxlas med banal matförgiftning, i det här fallet måste du vara mycket försiktig.

Regelbunden urination

Framtida mödrar tittar på sig springa på toaletten på grund av ofta begär. Före menstruationen observeras inte detta symptom. Oftast börjar urinering på natten, vilket avbryter den förväntade mammas lugna och söta sömn. På eftermiddagen kan en flicka gå på toaletten 2-4 gånger. Ofta beror på att kroppens hormonella bakgrund förändras. Men orsaken till ofta besök på damrummet kan också vara problem med urinvägarna eller efter exponering för droger.

Ändring i smakpreferenser

Favoritdelikatesser i en blixt kan bli motbjudande för smak, och det faktum att en kvinna inte kunde äta kan njuta av att äta och inte motstå. Detta symptom kan vara både före menstruationen och under förseningen av menstruationen. Om en kvinna rökt eller drack alkohol före graviditeten, kan lukten av cigarettrök under graviditeten orsaka illamående och till och med kräkningar. Till och med doften av din favorit eau de toilette kan vara motbjudande.

Bekvämlighetsgrad

Innan menstruationen försenas kan en kvinna känna tyngd i inguinal- och bäckenområdet. Detta är de första och tydliga tecknen på graviditet innan förseningen. Detta tillstånd antyder att livmodern och blodflödet till organ ökar. Innan menstruationen försenas är sådana tecken normala.

Sömnlöshet

Framtida mödrar, som inte vet att de är i en intressant position, kastar och vänder sig länge innan de lägger sig. Detta tillstånd kan också prata om graviditet. Den väntande mammas sömn blir mer rastlös. Oftast är det två veckors graviditet. Många kvinnor noterar det faktum att de går i säng mycket tidigare, och på morgonen vaknar de väldigt tidigt, och det är inte möjligt att somna igen efter att ha vaknat.

Smärta i nedre buken

Under graviditeten kan en kvinna observera en dragande smärta i nedre buken. Men detta symptom kan vara före menstruationen. Dessutom kan smärta i nedre del av magen tala om blindtarmsinflammation, så en kvinna bör vara extremt uppmärksam på sin kropp.

Smärta i nedre rygg

Ett av de vanligaste tecknen på graviditet är smärta i ländryggen. Den så kallade "ryggvärk", som händer i sakralregionen, antyder att den väntande modernen kan njuta av den kommande graviditeten. Men det är mycket viktigt att skilja mellan "ryggvärk" från andra sjukdomar i korsryggen. Detta symptom kan också vara före menstruation..

Huvudvärk

Under graviditeten byggs kvinnans kropp upp igen och förbereder sig för den framtida födelseprocessen och förbereder bröstet för ytterligare fästning av barnet. Och på grund av det faktum att kroppen byggs om kan det vara huvudvärk. De kan irritera den framtida modern hela graviditetens första trimester. Men detta symptom kan vara både före menstruation och före en kall sjukdom..

Ökad aptit

En framtida mamma kanske bara vaknar upp en verklig aptit. Hon kommer att vilja äta en delikatess som hon inte kunde titta på förut. Under graviditeten känner en kvinna en konstant törst. Men du bör dricka med mått, eftersom det leder till ödem, och kanske kommer läkaren att be dig att räkna diures dagligen. Detsamma gäller för mat. Den framtida mamman borde inte äta mycket, mat bör balanseras. Men ändå kan det finnas tecken innan menstruationen..

För att exakt verifiera den påstådda graviditeten bör du göra ett graviditetstest, som kommer att ha två uttalade remsor, eller donera blod för hCG. När testet och hCG är positiva kan du säkert gå till gynekologen och bli registrerad. Läkaren kommer att ge alla nödvändiga rekommendationer. Hur man förbereder bröstet för att mata barnet, svada, bada etc..

Bröstet gör ont i 1,5 veckor, varför?

Hjälp råd. Tidigare gör bröst aldrig ont. Redan före menstruationen.

Under 1,5 veckor gör en del av bröstet över bröstvårtan ont. Inte alla bröst, bara den här platsen är på höger och vänster bröst.

Jag läste att detta kan hända före menstruationen, men vanligtvis är det 1-2 dagar, maximalt en vecka, verkar det, men det gör mig fortfarande ont. Redan troligen 2 veckor till och med. Tidigare kontaktade jag aldrig en mammolog, det fanns inga bevis. Jag är 28 år om det behövs)

Kan det vara en graviditet eller behöver du gå till en mammolog förr? Försena tills 1-2 dagar.

10 skäl till varför bröst kan skada kvinnor

Det finns många svar på frågan varför kvinnor har bröstsmärtor: hormoner i olika faser av reproduktionscykeln, graviditet och amning, klimakteriet, olika patologier kan åtföljas av detta obehagliga symptom. Innan du får panik måste du hitta orsaken till smärtan.

1. Hormoner är en av orsakerna till bröst ömhet.

Hormonförändringar inträffar hela tiden i den kvinnliga kroppen: från puberteten växlar menstruationsfaserna varje månad, vilket hjälper kroppen att förbereda sig för en potentiell graviditet.

Om befruktningen har inträffat kommer hormoner att spela som ger näring och skydd för fostret, dess mognad under 40 veckor. Efter födseln tillåter andra hormoner en kvinna att amma..

När reproduktiv ålder har avslutats sjunker nivån på könshormoner, och en kvinna känner alla "charm" i klimakteriet.

2. Bröstsmärta under ägglossningen

Under ägglossningen, ungefär i mitten av cykeln. För närvarande lämnar ägget den sprängande follikeln, om det finns spermier i könsorganen, då är sannolikheten för befruktning hög.

Många flickor märker vid denna tidpunkt en ökning av libido, bröstet blir känsligt upp till ömhet. En kvinna blir mest attraktiv för det motsatta könet.

3. Efter ägglossningen

Efter ägglossning under PMS. Under påverkan av hormoner expanderar kanalerna i bröstkörtlarna, fettvävnad behåller mer vätska. Som ett resultat, under andra halvan av cykeln, en vecka innan menstruationen, hälls bröstet, blir känsligt, gör ont när du trycks ned.

Smärta känns särskilt i tonåren, hos flickor före den första menstruationen. Bröstkorg och mage ont innan kritiska dagar, under menstruationen, försvinner obehag.

4. Med en försening i menstruationen

Om tidsfristen har nått, men det inte finns någon menstruation, indikerar förseningen sannolikt graviditetens början. Under graviditeten gör ont i bröstkorgen ont, särskilt på morgonen gör det ont att röra vid det.

Handlingen med hormoner är att förbereda en kvinna för amning: kanalerna expanderar, bröstet ökar i storlek. Om en gravid kvinna plötsligt har slutat smärta i bröstet, är det värt att göra en ultraljudsundersökning: under korta perioder indikerar detta symptom ofta en frusen graviditet.

5. Efter menstruation

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, som före menstruationen, finns det goda skäl till oro. Ett positivt graviditetstest indikerar att befruktning av ägget har inträffat, men det har inte nått livmodern efter att ha fixat sig i äggledaren.

Vid en ektopisk graviditet kan det inte finnas någon menstruation alls, menstruationsliknande blödning kan passera, men bröstet är fortfarande ont efter menstruationen.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare, men du måste veta att en ektopisk graviditet hotar en kvinnas liv. Ta bort det befruktade ägget med äggledaren.

6. När man tar hormonella läkemedel

Medan man tar hormonella preventivmedel. När man tar orala preventivmedel i den kvinnliga kroppen, inträffar ganska komplicerade processer.

Istället för att inkludera hypofysen i mitten av cykeln, som startar syntesen av progesteron - hormonet som är nödvändigt för graviditet, skapar hormonella preventivmedel den nödvändiga konstgjorda bakgrunden själva.

Således luras den kvinnliga kroppen: en genomgående hög nivå av progesteron "övertygar" hjärnan under graviditeten (falsk, men ändå!). Kvinnan upplever respektivt tecken på graviditet.

Ett av symptomen är smärta i bröstkörtlarna, som "förbereder" sig för amning. P-piller är ett av de mest pålitliga och bekväma sätten att förebygga förekomsten av en oönskad graviditet, men läkaren måste välja rätt läkemedel.

7. Amning

Bröst kan skada vid amning. Det finns flera skäl till detta:

 • om bröstet gör ont i området av bröstvårtan, då fångar barnet felaktigt fångar bröstvårtan. Oftast förekommer sprickor på areolerna, amning orsakar allvarligt obehag. Videor, artiklar på Internet, samråd med den besökande beskyddaren hjälper till att fastställa processen och korrigera situationen.
 • Bröstet sväller, det gör ont om mjölken under amning kvarstår i kanalerna (barnet kan inte äta hela mängden, det finns för mycket mjölk eller barnet är litet, med dålig aptit). Den återstående mjölken måste dekanteras med händerna för att förhindra stagnation.

8. Med klimakteriet

Hormonstormar som rasar i kvinnokroppen med klimakteriet orsakar allvarligt obehag, stör den vanliga livslängden, orsakar svaghet, yrsel, heta blinkar, plötsliga humörsvängningar.

Menstruationscykeln kränks, libido minskar, slemhinnan i vaginal är fuktig och sexlivet förvandlas till en mardröm.

Tillsammans med andra saker gör ont i magen och bröstet. Om en kvinna är 50 år gammal förberedd mentalt för klimakteriet, anses menopausen vid 40 år vara tidig och korrigeras med hjälp av mediciner. Efter 50 hormonella förändringar avtar och symtomens intensitet minskar.

Bröstet i klimakteriet gör ont eftersom:

 • En minskning av nivån på könshormoner leder till en ökning av fettcellerna. Deras tillväxt orsakar obehaglig, till och med smärta;
 • Sjukdomar i muskuloskeletalsystemet och hjärt-kärlsystemet förvärras med åldern. Kalcium absorberas sämre och värre, ben blir spröda och antalet hjärtattacker ökar. Vissa sjukdomar som inte är relaterade till det kvinnliga bröstet åtföljs av smärta som utstrålar till bröstområdet.
 • Stress, trötthet, psykologisk obehag kan kännas av smärta i bröstet;
 • Passion för alkohol och tobak provoserar metaboliska störningar, tillväxten av fettvävnad, leder till smärta i bröstet mot bakgrund av en minskning av nivån av könshormoner.

9. För bröstsjukdom

Bröstsjukdomar är en ganska vanlig förekomst. Moderna kvinnor hittar inte alltid tid för sig själva och upptäcker ofta sjukdomar av en slump.

Om det ena bröstet gör ont och det andra inte gör det, eller ett bröst gör ont mer än det andra, finns det en anledning att besöka en mammolog och få en ultraljud av bröstkörtlarna.

 • Mastopati är ett tillstånd där körtelvävnad patologiskt växer. Nodlar, tätningar i olika storlekar bildas i bröstet. En kraftig avvikelse i hormonnivåer, stress, ångest, graviditet och hormonella läkemedel kan leda till mastopati. Det finns två former av mastopati - nodulär och diffus. Den första avlägsnas kirurgiskt, den andra korrigeras med medicinering och folkläkemedel. Med mastopati känns en tätning inne i körtlarna, vilket märks när du vidrör den (i det inledande skedet). Därefter, med allvarlig tillväxt, förstoras ett bröst eller körtlarna får asymmetri.
 • Cystor är små, ihåliga formationer fyllda med vätska. En bröstcyst förekommer under påverkan av könshormoner, psykologiska och fysiska trauma och frånvaron av ett intimt liv. Behandlingen beror på platsen och storleken på neoplasmen..
 • En godartad tumör, fibroadenom, orsakas av onormal spridning av vävnader som komprimerar kanalerna i körtlarna, vilket orsakar obehaglig smärta (tråkig dragande smärta). Fibroadenom har en klar kant och behandlas kirurgiskt.
 • Mastit är en inflammatorisk process i bröstet. Mycket ofta orsakas mastit från stagnation av mjölk, felaktig utfodring, men kan utvecklas före förlossningen, såväl som utan samband med graviditet. Med mastit blir bröstet smärtsamt, känsliga bröstvårtor är grova, huden runt dem är röd, het vid beröring. Den inflammatoriska processen orsakar en ökning av kroppstemperaturen, en känsla av fullhet i bröstet. Bröstet gör ont, brännskador, utflödet från bröstet - purulent.
 • Bröstcancer är en malign neoplasma. Finns i ett tidigt skede, kan sjukdomen behandlas medicinskt med en gynnsam prognos. I de senare stadierna kan kirurgi (borttagning av bröstkörteln) rädda patientens liv. För att diagnostisera en tumör så tidigt som möjligt bör en kvinna regelbundet undersöka sitt bröst på alla sidor i olika positioner. Den minsta missnöje, misstankar är orsaken till att man besöker läkare.

10. Vid bröstskador

Bröstskador. Blåmärken och hematomer är förknippade med mekanisk skada på vävnader, inte bara fall, ojämnheter, olyckor, men också med överdriven fysisk ansträngning. Som ett resultat uppträder ett blåmärke på huden, värk i bröstet, svullnad, smärtsam beröring.

Ett stort antal nervändar garanterar obehagliga sensationer även med relativt svag exponering. Ett utsläpp från en bröstvårta av en purulent natur eller med en blandning av blod indikerar skador på mjölkkanalerna.

Grovhet, sköljning av huden och en ökning av kroppstemperaturen indikerar början av den inflammatoriska processen.

Fel tvätt

Om det inte finns några patologiska processer, inflammation och trauma, det handlar inte om hormoner, är det troligt att obehaglig smärta är förknippad med felaktigt utvalda underkläder.

En tät bh, stel konstruktion av stödben, konstgjorda material, en push-up som inte låter bröstet "andas" leder till att bröstet i slutet av dagen gör ont, värk, körtlarna sväller.

Ett råd - välj rätt storlek och form på linne, föredra naturliga tyger.

När man besvarar frågan varför bröst är ont i kvinnor är det nödvändigt att säga om hormonella fluktuationer, graviditet, amning, patologier och skador, olämpliga underkläder.

Neurolog M.M. Sperling (Novosibirsk) talar om bröstsmärta hos kvinnor. Var inte särskilt rädd, behöver inte få panik. Vi lyssnar på läkarnas råd.

Eventuella obehagliga känslor är orsaken till att du besöker en specialist och en fullständig undersökning, eftersom det under de senaste åren har skett en betydande ökning av bröstneoplasmer, inklusive ondartade..

Varför bröst gör ont: 11 ofarliga och skrämmande skäl

Se till en läkare om obehag stör dig i mer än två veckor..

Smärta i bröstkörtlarna (båda eller en - det spelar ingen roll) kallas mastalgia. Och hon är bekant för 70% av kvinnorna med bröstsmärtor. Läkarna insisterar dock: obehag indikerar alltid en avvikelse från normen - ibland ofarlig och ibland farlig.

Men bara 15% av kvinnor med bröstsmärta behöver verkligen allvarlig behandling.

Det är dock viktigt att se till att du inte ingår i dessa olyckliga procenttal. Leta efter dina symtom i en lista över orsaker Varför skada mina bröst? mastalgi.

1. PMS eller ägglossning

Under ägglossningen eller före menstruationen kan bröstet svälla och skada. Detta är normalt, det är så hormoner fungerar. Det är riktigt, som när det gäller menstruation, du bör vara försiktig: cyklisk smärta bör inte vara allvarlig. Om obehagliga upplevelser inte tillåter dig att glömma dig själv, kontakta en gynekolog så snart som möjligt.

Det finns flera tecken på att känna igen normal cyklisk smärta:

 • båda brösten gör ont, huvudsakligen i övre och centrala delen (på bröstvårtornas) del;
 • bröstet "häller": det sväller, blir svårare att röra vid;
 • ibland smärta ger i armhålor;
 • smärta uppstår tidigast 2 veckor före menstruationen och försvinner sedan;
 • du är i reproduktiv ålder.

Vad man ska göra med det

Oftast är obehag med PMS eller ägglossning tålbart. För att minska smärta kan du ta smärtstillande medel baserade på ibuprofen, paracetamol eller naproxen.

Om smärtan stör dig varje cykel och redan är trött, kontakta en gynekolog. Din läkare hjälper dig att plocka upp orala preventivmedel eller, om du redan tar dem, justerar doseringen..

2. Hormonell obalans

Två hormoner är ofta ansvariga för mastalgia - östrogen och progesteron. Vid olika perioder i livet kan deras förhållande förändras, och detta åtföljs av ödem och obehag i bröstet. Oftast uppstår hormonell obalans under:

 • pubertet (pubertet);
 • graviditet (vanligtvis första trimestern);
 • amning;
 • klimakteriet.

Vad man ska göra med det

Om mild smärta uppträder under någon av de perioder som anges ovan är det i allmänhet normalt. Tål bara obehag.

Men igen betonar vi: du behöver inte tåla svår smärta! Om hon är närvarande, gå till gynekologen..

3. Amning

En rusning av mjölk orsakar ofta spänningar och ömhet i bröstet. Om du matar och samtidigt observerar att bysten har ökat med en storlek eller två och värker - är detta också normalt.

Vad man ska göra med det

Ingenting. Obehaget i sig försvinner när bröstet vänjer sig till ett nytt tillstånd..

4. Laktostas

Ibland blockeras ammande kanaler hos ammande kvinnor. De stagnerar mjölk. Bröstet i det drabbade området sväller ännu mer, hårdnar (en elastisk klump kan kännas under huden), smärta uppstår även med en lätt beröring.

Vad man ska göra med det

Det bästa alternativet är att aktivt mata barnet så att han suger mjölk från krampkanalen. Om detta inte räcker, försök att mata ut vätskan med massagebehandlingar efter matning. För svårigheter, konsultera en ammande konsult..

5. mastit

Detta kallas inflammation i bröstkörteln - en eller båda. Ofta utvecklas laktostas till mastit: stillastående mjölk orsakar en inflammatorisk process. Denna typ av mastit kallas ammande. Men alternativ som inte är amma är också möjliga när infektionen kommer in i bröstvävnaden genom repor eller med blodflöde.

Förresten, "bröst var uppblåsta" är också ett exempel på mastit. På grund av hypotermi reduceras den lokala immuniteten, och all infektion (till exempel patogena mikroorganismer som har kommit in i blodet på grund av förkylning eller, till exempel, en kronisk inflammatorisk process i munnen) attackerar lätt bröstkörtlarna.

Symtom på mastit är uppenbara:

 • kroppstemperaturen stiger till 38 ° C och högre;
 • bröstet sväller, blir ”sten”, varje beröring orsakar en kraftig smärta;
 • huden på bröstet känns varm vid beröring;
 • svaghet, yrsel, trötthet uppstår.

Vad man ska göra med det

Kör till läkaren - terapeut eller gynekolog! Mastit är inte bara en extremt smärtsam, utan också en dödlig sjukdom, eftersom det kan orsaka blodförgiftning.

I de första stadierna kan mastit behandlas med antibiotika Behandling av infektiös mastit under amning: Antibiotika kontra oral administration av laktobaciller isolerade från bröstmjölk. Men om sjukdomen är något påbörjad, kan kirurgiskt ingripande krävas - fram till att det drabbade bröstet tas bort.

6. Fibrocystiska förändringar

Bröstet i denna kränkning blir svullet och samtidigt mjukt. I den kan du känna hårda fibrösa områden (ärrvävnad, liknande inre ärr) och cyster (elastiska, vätskefyllda säckar). Det antas att utvecklingen av fibrocystiska förändringar kan vara förknippad med en individuell hormonell bakgrund och ålder.

Vad man ska göra med det

Rådfråga en läkare för att klargöra diagnosen. Om vi ​​verkligen talar om fibrocystiska förändringar utförs behandling som regel inte eftersom tillståndet anses vara ofarligt. Smärta kan lindras (om sådant finns) med smärtläkemedel utan disk, baserat på paracetamol eller ibuprofen.

7. Tar några droger

Mastalgia kan vara en biverkning av tio vanliga orsaker till bröstsmärta i vissa läkemedel. Till exempel:

 • orala hormonella preventivmedel;
 • medel som används för postmenopausala kvinnor;
 • antidepressiva medel, i synnerhet selektiva serotoninåterupptagshämmare;
 • medel för behandling av infertilitet;
 • diuretika;
 • antipsykotika.

Vad man ska göra med det

Om du tar något läkemedel, diskutera med din sjukvårdsföretag om de kan orsaka mastalgia. Om så är fallet, överväga hur du kan ersätta läkemedlet..

8. Skador

Efter att ha träffat eller pressat kommer bröstet att skada. Detta kan pågå även under flera dagar..

Vad man ska göra med det

Om skadan var liten och inte orsakade synliga tecken (t.ex. blåmärken eller svullnad), låt bröstet läka. Ta receptfria smärtstillande medel till måttlig smärta.

I framtiden kan du försöka skydda bröstet mot skador: körtelvävnaden förvandlas lätt till fibrös vävnad när det slås, knölar och cyster visas i den.

Om skadorna har synliga konsekvenser, kontakta en gynekolog, om så är fallet.

9. Dåligt vald bh

För hårt underkläder pressar bröstet, orsakar blodstasis och ömhet. Ett annat alternativ: du har en stor byst, och bh är för lös. På grund av detta sträcker sig bröstvävnaden, vilket igen orsakar smärta.

Vad man ska göra med det

Välj rätt BH-storlek. Hur man gör detta, skrev Lifehacker i detalj här.

10. Reflekterade smärta

Det verkar bara som om bröstet gör ont. I själva verket kommer smärtan från ett annat organ eller vävnad. Ett klassiskt exempel: du var för aktiv i gymmet - du drog dig upp eller, låt oss säga, öva på en roddmaskin - och utökade Pectoralis major muskel, som ligger under bysten. Som ett resultat gör musklerna ont, men det verkar som om bröstet verkar.

Symtom på mastalgia kan manifestera sig som angina pectoris, stenar i gallblåsan, costochondritis (inflammation i brosket som förbinder revben och bröstben) och vissa andra sjukdomar.

Vad man ska göra med det

Om det finns en möjlighet att mastalgia är förknippad med muskelspänning, vänta ett par dagar - smärtan försvinner på egen hand.

Om det inte fungerar och samtidigt läser du noggrant vår lista över skäl, men fortfarande inte hittade din, kontakta en gynekolog för att utesluta andra sjukdomar.

11. Fibroadenom eller bröstcancer

I båda fallen talar vi om tumörer: fibroadenom är godartat, cancer är malig och dödligt. I de första stadierna är det svårt att känna igen dessa sjukdomar, men det är möjligt: ​​de känner sig främst av en klump som kännas i ett bröst.

Andra gradvis förekommande symtom:

 • smärta eller obehag av okänt ursprung som inte försvinner inom två veckor;
 • varje urladdning från bröstvårtan - transparent, blodig, purulent;
 • förändringar i färg och form på bröstvårtan: den kan "misslyckas" eller, omvänt, bli för konvex;
 • förändring i hudens struktur på det drabbade bröstet: det blir som en citronskal.

Vad man ska göra med det

Vänta inte tills symptomen ökar. Om du känner obehag i bröstet i mer än två veckor eller känner en klump i en av mjölkkörtlarna, kontakta din gynekolog eller mammolog omedelbart. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och kan ge dig en remiss för en serie tester. Baserat på deras resultat kommer en noggrann diagnos att ställas och behandling föreskrivs..

Och vi påminner dig: för att inte ge onkologi en chans, genomgå minst 1-2 gånger per år en undersökning med en mammolog.

Bröstsmärtor 3 veckor efter avslutad HB

Relaterade och rekommenderade frågor

3 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

Förändringar i bröstkörtlarna i tidig graviditet

Efter befruktningen inträffar allvarliga fysiologiska förändringar i kroppen för varje representant för det kända könet. Många kvinnor kommer att lära sig om början av graviditeten efter en försening i menstruationen, när fostret redan är 3 till 4 veckor gammalt. Men det finns tidiga tecken på graviditet. Många kvinnor har bröstförstoring under den första veckan av graviditeten..

De första tecknen som indikerar befruktning inkluderar känslighet och engorgement i bröstkörtlarna, men bröstsmärtor under de första veckorna av graviditeten är inte alltid. Förändringar i kroppen hos en gravid kvinna förknippade med bröst förklaras av de genetiska egenskaperna hos hennes kropp: hos vissa flickor sväller bröstet redan den andra eller tredje dagen efter befruktningen, i andra börjar förändringar i andra och till och med tredje trimestern av graviditeten.

De första symtomen på graviditet under den första veckan efter befruktningen

Under de första dagarna efter befruktningen av starkt uttryckta tecken som indikerar fysiologiska förändringar i kroppen kanske den framtida modern inte har det. Vissa företrädare för det svagare könet dras till sömn, de känner svaghet, humörsvängningar, en känsla av tyngd i nedre del av buken. Men alla dessa tecken finns också hos kvinnor under premenstruellt syndrom..

Men implantationsblödning indikerar början av graviditeten. Men inte alla kvinnor möter honom, och om det inträffar tar vissa flickor honom för menstruationens början.

För alla kvinnor är de första dagarna efter befruktningen mycket viktiga. Under de första sju dagarna passerar ägget, befruktat av spermierna, vägen till livmodern och fästs sedan vid dess vägg. För närvarande är risken för en fysiologisk missfall hög, eftersom den kvinnliga kroppen inte alltid accepterar en befruktad cell.

Den första veckan efter en månatlig försening anses vara den femte obstetriska veckan. Det kännetecknas av följande symtom:

 • försenad menstruation;
 • utmattning;
 • dåsighet;
 • illamående;
 • känslighet för lukt;
 • en känsla av tyngd i nedre del av buken;
 • vissa flickor har bröstsmärtor vid en vecka av graviditeten, körtlarna ökar i storlek
 • vaginal urladdning.

En framtida mamma kan ha olika känslor efter befruktningen, alla individuellt. Vissa kvinnor känner inte förändringar i sina kroppar och misstänker inte ens att ett nytt liv har dykt upp inuti.

Känslorna efter befruktningen är rent individuella, vissa kvinnor kanske inte ens misstänker en graviditet.

Bröst under graviditet: allmänna förändringar

Hos flickor som inte har födt tidigare, under de första veckorna av graviditeten, väger bröstet upp till 200 gram, och under amningen kan vikten öka till 900 gram (på grund av mjölk). För att undvika framtida stretchmärken, så snart en kvinna upptäcker att hon har lyckats bli gravid, är det nödvändigt att förbereda den anatomiska regionen runt bröstvårtorna.

I de tidiga stadierna av graviditeten känner en kvinna en dragande smärta i bröstkörtlarna. Varför en bröstkorg gör ont, kommer en kvinna att förklaras av en barnläkare-gynekolog i receptionen. Detta beror på en förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. I början av graviditetens andra trimester minskar smärtan på grund av bröstkörtlarnas vilja att producera och släppa mjölk.

Förändringar kan förklaras av fluktuationen av hormoner:

 1. Progesteron som påverkar parenkym (antalet lobuler och alveoler ökar).
 2. Östrogen, som påverkar tillväxten av stroma, kanaler och körtlar.
 3. Prolactin, som främjar mjölkproduktionen.
 4. Gonadotropin-skyddande bröstcancer.
 5. Oxytocin, som påverkar intensiteten på mjölkflödet genom kanalerna i bröstet.

Det finns också andra hormoner som påverkar bröstkörtlarna..

Under graviditeten förstoras bröstkörtlarna på grund av ökningen och utseendet på lobuler, bindväv, alveoler, etc. Under de första 10 veckorna av graviditeten inträffar en aktiv tillväxt av mjölkkörtlarnas struktur och fortsätter sedan tills barnet föddes.
Om bröstet har ökat avsevärt i volym, kan ett vaskulärt nätverk uppstå (efter förlossningen kommer det att passera). För normal brösttillväxt behöver en kvinnas kropp god näring och blodtillförsel.

Det måste komma ihåg att kvinnokroppen är helt ombyggd för tillväxten av nytt liv.

Följande förändringar i kroppen är möjliga:

 • Från graviditetens andra trimester visas utskrivning från bröstet: råmjölk. Den gulaktiga vätskan har en tjock konsistens. Med tiden blir råmelken mjölk.
 • Areoler och bröstvårtor genomgår också förändringar (förstora och mörkare). Färgförändringar på grund av verkan av melanocyter (hudceller).
 • I de tidiga stadierna av graviditeten blir bröstet mycket känsligt. Detta beror på att kroppen förbereds för att mata barnet.

Innan hon föder barn måste en kvinna konsultera en mammolog och vid behov göra ett mammogram av mjölkkörtlarna. Det är mycket viktigt att utesluta patologiska processer i kroppen, eftersom neoplasmer kan provocera bröstförstoring under graviditeten.
En mammolog kommer att berätta för en kvinna hur hon ska ta hand om sina bröst och vilka åtgärder man ska vidta för att förhindra mjölkstagnation..

Hur ser bröstet ut under de första veckorna av graviditeten

Brösten efter befruktningen ökar i storlek, körtlarnas struktur blir tät. Förändringar gör bröstkörtlarna upphöjda och mycket vackra. Om förändringar i kroppen inte åtföljdes av smärtsamma upplevelser skulle sådana förändringar bara glädja det rättvisa könet.

Men när du klämmer på en BH gör ont i bröstet, så linnet måste väljas korrekt.

Väsentliga förändringar som blir synliga för blotta ögat inträffar vid 8: e graviditeten. Bröstkörtlarna förstoras med en till två storlekar, bröstvårtornas areola mörknar och huden blir brun.

Bröst ökar avsevärt, så valet av linne bör behandlas mycket noggrant..

Ibland förekommer finnar på bröstvårtorna: Montgomery-tuberkler. Hos vissa kvinnor visas blå expanderade vener på bröstet, som försvinner efter förlossningen.

Från de första dagarna efter befruktningen behöver mjölkkörtlarna särskild vård. Eftersom brösten växer snabbt sträcks huden: för att undvika sträckmärken är det lämpligt att applicera en speciell kräm på brösthuden. Bröstet kan öka med flera storlekar, så att bh måste köpas flera gånger. Kostnaderna är värda det, för att nu ta hand om bröstet betyder dess hälsa i framtiden.

Bröstavladdning under graviditeten

Colostrum anses vara den första "mjölk" från mödrar. Detta är en gul vätska med en sötaktig smak och en vattnig struktur. Ursprungligen kolostrum gul och tjock, men innan leveransen blir vit.
Colostrum börjar stå ut hos kvinnor från 4-5 månaders graviditet. Men bröstvätska släpps tidigare, särskilt under massage.

Från 4-5 månader av graviditeten har kvinnor utflöde av sina bröst.

Vissa kvinnor har inget utflöde från bröstet alls. Och efter att barnet föddes visas mjölken i tillräcklig mängd. Allt är strikt individuellt och betraktas som en variant av normen..

Men i vissa fall kan du inte göra det utan att konsultera en mammolog. Vid 6-7 månaders graviditet kan den förväntade modern uppleva urladdning från bröstkörtlarna med blodiga inneslutningar. Det var vid denna tidpunkt som de kvinnliga hormonerna oxytocin och prolaktin frisattes i kroppen. Tilldelningar av denna typ anses vara en variant av normen, men det är lämpligt att spela det säkert för att utesluta troliga patologier..

Du bör också kontakta en mammolog:

 • med svåra värkande bröstsmärtor;
 • utseendet på håligheter och knölar i bröstkörtlarna;
 • utsläpp från bröstvårtor med strimmor av blod.

Men känslan av att skrapa huden i mjölkkörtlarna är inte en patologi: bröstvävnaden växer, förbereder sig för produktion av mjölk, så huden kliar. I det här fallet hjälper kräm mot sträckmärken.

Om företrädaren för det svagare könet inte stör någonting, finns det ingen anledning att oroa sig. Men en gravid tjej bör veta att utflöde från bröstkörtlarna inte ska uttryckas. Det är viktigt att observera brösthygien (tvätta två gånger om dagen i duschen och torka sedan bröstvårtorna torra). En kvinna bör också välja en behå som inte stramar åt bröstet.

Jag skulle vilja tillägga att utflödet från bröstkörtlarna betraktas som ett naturligt hormonellt fenomen, som inte bara observeras hos det kända könet, utan också hos män. Dessutom, även hos spädbarn, kan vätska utsöndras från bröstvårtorna på grund av den höga nivån av hormoner under graviditeten i moderns blod. Oroa dig därför inte om detta. Och om något "misstänkt" hände är det bättre att konsultera en mammolog.

Bröstsmärtor 3 veckor

Mitt bröstkorg började skada någonstans under den femte veckan närmare den sjätte, och under den första graviditeten - bröstet gjorde inte alls förrän de senaste veckorna.

Jag har samma historia - mitt bröst gör alltid ont i broarna i två veckor och hur kan jag bestämma graviditeten med det här tecknet? Eller smärtorna är olika?

mitt bröst svullnar vanligtvis och gör ont någonstans en vecka innan. och det stannar bara på monsterens första dag, den här månaden fylldes det inte alls och blev sjukt i ett par dagar bara lite, och sedan stannade det, men monstren började inte så - men nu har testerna börjat strimma (nu är det 31 dagar på cykeln - vanligtvis 28-30)

Så jag önskar er lycka, jag tror att bröstet inte är ett obligatoriskt tecken

och jag ska säga det så snart jag går upp i vikt, gör ont i bröstet efter ägglossningen och innan menstruationen i två veckor är ständigt och tung. så snart jag kommer till min viktnorm, minskar bröstet av sig själv. och det skadar inte alls. så här verkar det för mig också bero på den totala vikten.

(höjd 163 - när jag väger mindre än 60 kilo - känner jag ingenting, så snart 65 eller högre - jag blir korroderad - mitt bröst gör ont konstant) som det här.

Det här är mina personliga upplevelser.

och jag ska säga det så snart jag går upp i vikt, gör ont i bröstet efter ägglossningen och innan menstruationen i två veckor är ständigt och tung. så snart jag kommer till min viktnorm, minskar bröstet av sig själv. och det skadar inte alls. så här verkar det för mig också bero på den totala vikten.

(höjd 163 - när jag väger mindre än 60 kilo - känner jag ingenting, så snart 65 eller högre - jag blir korroderad - mitt bröst gör ont konstant) som det här.

Det här är mina personliga upplevelser.

Yh ti, y menja till ge samoe! Viwe pomiwki ag rezalo! Ingen teper 'rezi prowli, en soski zaboleli! Zadergki poka net!

Varför bröstsmärtor uppstår 7 dagar före menstruationen

Förmågan att återskapa är den viktigaste funktionen i en kvinnas kropp. Varje frisk kvinna har förmågan att bli gravid och fostra ett barn. För befruktning är en månatlig förändring av reproduktionssystemet viktigt, vars grund är den vanliga menstruationscykeln. Uppkomsten av kritiska dagar för många kvinnor har liknande symptom. Många har bröstsmärta en vecka före menstruationen, det sväller och känslorna i bröstvårtorna ökar. Normalt försvinner dessa känslor med den första eller andra dagen av cykeln..

Hormonförändringar före menstruation kan orsaka bröstsmärta

Vilka förändringar äger rum just nu

Bröstsmärtor en vecka före menstruation är en konsekvens av förändringar i samband med en ökning av antalet bröstceller. Vissa människor känner sig obekväma om två veckor. Detta är en normal fysiologisk process som inträffar som ett resultat av mognad av ägget och dess utgång från follikeln. Samtidigt produceras östrogen intensivt, eftersom kroppen stämmer in för en eventuell graviditet. Dessa faktorer bidrar till förändringar i bröstkörtlarna..

Det främsta och enda skälet till att bröstsmärtan gör ont två veckor innan menstruationen är den ökade produktionen av hormoner.

Om vi ​​vänder oss till anatomi ser vi att bröstkörtlarna är en hel del sammankopplade lobuler. Varje del består av bindväv, såväl som körtlar och fett. Genom alla skivorna sträckte mjölkkanalen. Östrogener är lokaliserade i fettvävnad. Det är därför det finns förseningar i menstruationen med stark viktminskning, eftersom kroppen inte har tillräckligt med kvinnligt hormon.

Östrogen samlas i fettvävnaden i bröstet

Accelererad ökad östrogenbildning provoserar:

 1. Utvidgningen av fettlagret.
 2. Ökningen i området upptagen av körtelvävnad, eftersom kroppen förbereder dem för mjölkproduktion. Exponering för prolaktin, producerat i en ökad dos, och progesteron, vars nivå också är högre än vanligt, leder till uppkomsten av ödem i bröstkörtlarna. Som ett resultat förvärras känslorna hos bröstvårtorna och bröstsmärtan uppstår en vecka före menstruationen.

Varje kvinna känner smärta på olika sätt på grund av individuella egenskaper. Mer obehag väcker stress, sömnbrist, undernäring och ett överflöd av socker i kosten. Smärtlängden är en vecka eller två. I början av menstruationen, som i huvudsak är befrielsen av kroppen från ett ofördelat ägg, avtar ödem från bröstet och smärtan upphör. Bevuxna glandular tissue atrophies före nästa menstruation.

När menstruationen börjar stannar normal smärta

Kan smärtan vara normal?

Med tanke på att smärtan är förknippad med en förändring i den hormonella bakgrunden på grund av menstruationens början, om en kvinna har bröstsmärtor två veckor före menstruationen är dessa känslor inte onormala. Men cirka 10% av det rättvisare könet känner inte till sådana känslor..

Det är viktigt att övervaka vad som känns efter menstruationen, eftersom långvarig bröstsmärta kan signalera utvecklingen av patologi.

När smärta är en avvikelse

Det är normalt när smärta inträffar och slutar ungefär samma dagar i cykeln och är ont. Men det finns smärta som dyker upp varje dag i menstruationscykeln, karakteriserad som akut. Om bröstet gör ont tre veckor före menstruationen, är det möjligt att det provoseras av olika patologier, såsom hormonell obalans, bäckensjukdomar, neoplasmer i bröstet eller äggstockarna. Om sådana smärtor observeras i cirka två månader är det nödvändigt att kontakta specialister på kvinnors hälsa - en gynekolog och en mammolog.

Denna rekommendation bygger på det faktum att vissa vanliga gynekologiska sjukdomar åtföljs av långvarigt bröstbesvär..

Ofta gör ont i bröstet under hela cykeln, och smärtan intensifieras under ägglossningen och före menstruationen. Dessa patologier inkluderar: bildning av tumörer eller cystor i bröstkörtlarna, cyster i äggstockarna, fibroider, endometrios, ektopisk graviditet, mastopati. Dessa sjukdomar åtföljs också av kraftig eller skarp smärta i nedre del av magen och tunga perioder och obehag på vanliga dagar..

Om smärtan kvarstår kan det vara ett tecken på cyster eller tumörer.

När man ska träffa en läkare

Varje kvinna måste nödvändigtvis självständigt palpera mjölkkörtlarna minst en gång var fjärde vecka. Det är också viktigt för profylaktiska syften att besöka gynekolog och mammolog var sjätte månad för att förhindra utvecklingen av patologi. Med en snabb diagnos reduceras behandlingstiden för en sjukdom som upptäcks i ett tidigt stadium av sjukdomen.

Självundersökning utförs enligt följande regler: det är nödvändigt att hålla botten av bröstet med handflatan och den andra handens fingrar för att känna bröstkörteln från alla sidor mot bröstvårtan. De viktigaste tecknen på patologier presenteras i tabellen.

symtomVad ska man göra
1. När du känner, uppträder smärta.Om en kvinna har upptäckt dessa symtom, är det nödvändigt att se en mammolog eller gynekolog. Ofta riktar man till ytterligare undersökning till en annan. Specialister kommer att utföra en undersökning, palpation av båda bröstkörtlarna, om nödvändigt, kommer att skickas för mammografi och ultraljud i bäckenorganen.
2. Bröstkörtlarna är alltför förtätade.
3. Bröstvårtor ont.
4. Klumpar i bröstet.
5. Smärta åtföljs av yrsel, illamående och något förhöjd temperatur..
6. Smärta är närvarande efter menstruationen.

Vilka är undersökningarna

Om du hittar solida knölar eller utsöndringar av vätska eller anemi från bröstvårtorna, måste du konsultera en mammolog. För långvarig smärta bör du också besöka en gynekolog. Baserat på kvinnans individuella upplevelser kommer läkaren att förskriva undersökningarna utan att misslyckas:

 • mammografi;
Ett mammogram utförs för att bestämma den exakta orsaken.
 • Ultraljud av livmodern och bilagor;
 • blodprov för hormoner;
 • om man misstänker cancer - en analys av tumörmarkörer.

Hur är behandlingen

När det är ont i bröstet tre veckor före menstruationen undersöktes kvinnan av en gynekolog och patologi identifierades, behandling kommer att förskrivas utifrån diagnosen och orsakerna till sjukdomen. Vid hormonell obalans rekommenderas hormonersättningsterapi. Mediciner kommer att normalisera produktionen av hormoner och återställa regelbundenhet i menstruationscykeln. Varaktigheten av en sådan behandling är två till tre månader.

Om smärta i bröstet orsakas av inflammation i reproduktionssystemet eller neoplasmer, är lämpliga åtgärder för att eliminera dem medicinering eller operation.

Vad förhindrar bröstsmärta

För att minska intensiteten på veckan före menstruation av bröstsmärta, bör profylax utföras innan ägglossningen äger rum. Det obehag som uppstår under den premenstruella perioden kan minskas genom att ändra matvanor. För det första är det nödvändigt att minska konsumtionen av stekt i oljediskar. För det andra kommer en daglig meny som innehåller fet fisk, vegetabilisk olja, frön och nötter samt livsmedel som är rika på vitamin A, E och D, att minska eller lindra smärta.

Den här videon talar om orsakerna till bröstsmärta hos flickor:

Skonsam massage av bröstet med rosolja eller teträd, eller aprikoskärna förbättrar blodcirkulationen, förhindrar vätskeansamling och överdriven känslighet i bröstkörtlarna.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför stiger temperaturen före menstruationen

Under den sista veckan före menstruationen förändras kvinnans tillstånd. Och det handlar inte bara om någon nervositet. Det händer att temperaturen före menstruationen är något högre än normalt, men detta är inte alltid ett tillfälle att omedelbart springa till läkaren....

Tabletter och mediciner, läkemedel för behandling av PMS (premenstruellt syndrom)

Vilka är former och typer av PMS?Det är inte möjligt att beskriva alla symtom på PMS på grund av att det i varje enskild kvinna manifesterar sig på sitt eget sätt....

Under ägglossning, illamående och yrsel: vad dessa symtom betyder i mitten av cykeln?

symtomatologiMenstruationscykeln börjar den första dagen av din period. Processen att flytta ägget till livmodern för möjlig befruktning inträffar på två veckor, från det första för menstruationscykeln....