Varför gör bröst ont en vecka innan menstruationen?

Harmonier

En kvinnas menstruationscykel är fylld med olika fysiologiska förändringar, i samband med att bröstsmärtor kan uppstå med vissa intervall. Smärta i detta fall utvecklas under påverkan av olika faktorer..

Som regel minskar smärtan i bröstkörtlarna gradvis efter en viss tidsperiod. Om bröstet efter menstruationen fortsätter att skada, kan orsaken till smärtan förknippas med patologiska störningar i kroppen, som kräver medicinsk diagnos.

Varför bröstsmärta före menstruation

Ibland kan en kvinna ha en öm bröst när som helst under menstruationscykeln..

Detta symptom uttrycks i utseendet på svullnad och svullnad i vävnaden i bröstkörtlarna. Smärta åtföljs av värkande, sömnad eller trist smärta.

Inom medicinen kallas denna kliniska manifestation mastalgia, och dess intensitet beror på den provocerande faktorn och kroppens individuella egenskaper. Därför gör ont i vissa kvinnor svårt i bröstet, medan hos andra algesi praktiskt taget inte stör det vanliga livet..

Bröstet börjar skada till följd av sådana provocerande faktorer:

 • ägglossningsperiod;
 • graviditet;
 • hormonell obalans;
 • patologiska orsaker;
 • andra utlösande faktorer.

Det är på grund av dessa skäl som en kvinna har bröstsmärtor i en vecka, två eller tre innan menstruationen börjar, och det allmänna välbefinnandet förvärras.

Ägglossning

Två veckor efter menstruationen börjar ägglossningen mitt i menstruationscykeln. Det kännetecknas av att ett moget ägg frigörs från äggstocken för dess ytterligare befruktning.

I detta fall innebär en sådan process förberedelse för en eventuell graviditet. Vid detta tillfälle, efter frigörandet av ägget, inträffar en förändring i den hormonella bakgrunden, till följd av vilken tillväxten av körtelvävnad och en ökning av mjölkkanalerna observeras. Sådan svullnad påverkar smärtreceptorer och i detta avseende känner en kvinna att hon har bröstsmärtor.

Förutom bröstsmärta kan följande symtom uppstå:

 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • humörvariabilitet;
 • ökad sexuell lust etc..

Ett sådant tecken fungerar också som en slags signal om en framgångsrik period för att bli gravid.

Graviditet

Om en kvinnas bröstkorg efter en period efter ägglossningen börjar skada är detta det första tecknet på graviditetens början. I ett så lyckligt ögonblick anses första trimestern vara den mest smärtsamma..

För närvarande, i samband med graviditetens början, sker en omstrukturering av kroppen. Efter införandet av ett befruktat ägg i livmoderväggen börjar hormonella förändringar under påverkan av en ökande mängd hCG (i det avkodande humana korioniska gonadotropinet). Kroppen ökar också den kvantitativa nivån av östrogen, progesteron och prolaktin. Under påverkan av en sådan process börjar nya mjölksegment bildas och kanalerna ökar.

Om en sådan klinisk svårighetsgrad uppstår, och särskilt i frånvaro av menstruation, är det värt att besöka en gynekolog och registrera sig i en förlossningsklinik om graviditeten bekräftas på grund av diagnosen.

Patologiska orsaker

I vissa fall gör ont i bröstet av funktionella skäl. I detta fall är smärtan icke-cykliska och är inte förknippade med fysiologiska förändringar i kroppen.

Ett sådant smärtsyndrom kan plåga en kvinna under någon menstruationsdag, det vill säga att det kan inträffa både en vecka och två och tre innan menstruationens början.

I detta fall kan de provocerande faktorerna vara sådana överträdelser:

 1. Smittsamma och inflammatoriska processer i kroppen.
 2. Mekaniska skador i bröstkörtlarna.
 3. Mastopati, i vilken tätningar observeras i bröstet, och dess ömhet manifesterar sig en tid efter ägglossningen.
 4. Sjukdomar i könsorganen och andningsorganen, störningar i muskuloskeletalsystemet.
 5. Maligna neoplasmer som leder till tillväxt av metastaser och förekomst av smärta.
 6. I sällsynta fall gör ont i bröstet med fibroadenom.

Om du märker att bröstet började skada, och förutom detta symptom, finns det andra tecken, bör du omedelbart rådfråga en läkare för diagnos och snabbt eliminera en patologisk störning.

Andra utlösande faktorer

Tyvärr är den främsta provocerande faktorn, när några dagar innan menstruationen börjar skada bröstet, premenstruellt syndrom eller hormonell obalans orsakad av sådana skäl:

 • ofta överätande;
 • tunnare nervstillstånd och depression;
 • alkoholmissbruk och rökning;
 • ta mediciner, till exempel steroider, antidepressiva medel, diuretika;
 • som ett resultat av början av klimakteriet;
 • långvarig användning av orala preventivmedel;
 • ärftlig predisposition;
 • förekomsten av könsinfektioner;
 • fetma;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • undernäring och bristande efterlevnad av den dagliga rutinen.

Bland de möjliga provocerande faktorerna för förekomst av smärta i bröstkörtlarna inkluderar också:

 • bära en tät bh, korsett, etc., till följd av vilken vävnadskompression och svullnad uppstår;
 • efter ökad fysisk ansträngning kan bröstet skada på grund av spänningar i bröstmusklerna.

I sådana fall förekommer inte mastalgia i varje menstruationscykel och kan vara en enda förekomst. För att förhindra utveckling av smärta måste du försöka normalisera din kost, dagliga rutiner och eventuellt utesluta andra orsaker som kan orsaka hormonsvikt och smärta i bröstkörtlarna.

Klinisk svårighetsgrad

Som nämnts ovan, hos vissa kvinnor, bröstsmärtor efter menstruation eller några veckor innan de börjar.

Svårighetsgraden av smärta kan vara annorlunda, och förutom smärta kan en kvinna känna följande symtom:

 • bröstvårtor blir känsliga för beröring, friktion av kläder eller en minskning av omgivningstemperaturen;
 • även efter någon effekt på bröstvårtorna kan en brännande känsla uppstå;
 • någon tid efter en ökning av storleken på mjölkkörtlarna inuti finns det en sprängning och tryck.

Den fysiologiska manifestationen av smärta beskrevs ovan..

Omedelbara besök hos en läkare kräver sådana tecken:

 • det finns utsläpp från bröstvårtorna med olika ursprungsart (de kan vara blodiga, vita eller transparenta);
 • smärta i bröstet uttrycks starkt och varje dag ökar deras intensitet bara;
 • när man känner av bröstkörtlarna märks några täta klumpar;
 • kroppstemperaturen stiger;
 • andra varningstecken visas.

Hur man lindrar smärta

Smärta i bröstkörtlarna kan något störa det vanliga sättet att leva och därmed orsaka mycket besvär. I en sådan situation är det nödvändigt att förbli lugn och ta alla möjliga alternativ för att lindra smärta..

I det här fallet kan du ge sådana rekommendationer om smärtans natur orsakas av fysiologiska orsaker och inte är förknippad med funktionella störningar i kroppen:

 1. En kontrastdusch hjälper till att lindra svårighetsgraden, medan ett varmt bad kan hjälpa till att slappna av, lindra muskel- och nervspänningar..
 2. Eftersom hormonell obalans är förknippad med stress är det värt att undvika att utlösa nervfaktorer och ägna så mycket uppmärksamhet åt din avkoppling som möjligt..
 3. För bröstsmärta bör spetsbehå och andra hårda kläder undvikas. Naturliga gratisalternativ bör föredras, och bh ska vara stödjande med justerbara remmar.
 4. Om smärtan är mest allvarlig kan du ta ett bedövningsmedel.
 5. Kryddig och salt mat bör uteslutas från kosten. Ät bättre frukt och grönsaker som innehåller flest vitaminer..
 6. Om algesi uppträder i varje menstruationscykel, kan läkaren förskriva hormonella läkemedel för att normalisera kvinnans hormonella bakgrund.

Varje kvinna är individuell, och om vissa inte vet vad bröstsmärta är före menstruationen, så lider andra mycket av sådana kliniska symtom. Detta påverkar hennes välbefinnande och hennes vanliga sätt att leva. Icke desto mindre är det med den fysiologiska smärtförloppet värt att uppmärksamma ett liknande symptom och försöka slappna av och gå mer i den friska luften.

Orsaker till bröstsmärta före menstruation

Var tredje kvinna klagar över att förändringar i bröstkörtlarna före början av månadscykeln visas. Bröstets storlek ökar, vilket glädjer värdinnan, men varje fjärde kvinna noterar också smärtan i denna kroppsdel. Detta faktum är alarmerande..

Unga flickor är särskilt oroliga och klagar inte över en öm byst utan känner plötsligt obehagliga symtom. Bör bröst ont innan menstruation? Eller är det en konsekvens av sjukdomen?

Uppträdandet av smärtsamma känslor av mjölkkörtlarna före menstruationscykelens start kallas vetenskapligt "mastodynia" eller "mastolgia." Moderna damer måste känna till nyanserna i deras kropp, särskilt "tricks" i mjölkkörtlarna.

Orsaker till obehag i bröstet före cykeln

Varför gör ont i bröstet innan menstruationen? En frisk kvinna har en menstruationsperiod på 28-30 dagar. På den 11-15: e dagen av cykeln ökar mängden östrogen i den kvinnliga kroppen kraftigt (nivån av progesteron och prolaktin ökar). Deras antal ökar på grund av ägglossningens början, när ett ägg som väntar på befruktning lämnar follikeln (detta inträffar under andra hälften av menstruationscykeln). En kvinnas kropp väntar varje månad och förbereder sig för befruktningen.

Bröstkörtlarna har en lobstruktur. Lobulen bildas av bindvävnader, körtlar och fettvävnader. De har mjölkkanaler. Östrogener finns i fettvävnad. När nivån på dessa hormoner ökar kraftigt ökar volymen på den feta komponenten i bröstet (detta fenomen kallas "spridning"). Strukturen för de körtelformade delarna förändras också - de börjar förberedelserna för mjölkproduktion.

Bröstkörtlarna under inverkan av hormoner i mitten av cykeln är oförskämd, en ökning av deras storlek uppstår. Känsligheten ökar 3-4 gånger. Denna process väcker smärta..

Själva arten av smärtan är individuell. Bröstsmärtor före menstruationen kan vara mild, och ibland till och med av misstag vid beröring av bröstvårtornas bröstvårtor orsakar fysisk smärta eller obehag. Smärta i bröstkörtlarna kan förekomma i ett bröst eller båda, starkt ge i armhålan, rygg, ner i buken. Sådana nyanser beror på kroppen..

Var tionde kvinna upplever allvarliga bröstsmärtor före menstruationen. Resten av obehag är svag. Perioden före månadscykeln åtföljs av följande symtom:

 • Smärtupplevelser av en eller två bröstkörtlar.
 • Ökad känslighet för detta område.
 • Liten urladdning från bröstvårtorna.
 • Tätningar av brösthud.
 • Utseendet på grovhet.

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada bröstet? En kvinna kan märka förändringar i bröstkörtlarna 10-12 dagar före menstruationens början. Så snart menstruationen börjar inser kroppen att graviditet inte har inträffat. Spredning försvinner, löser sig, smärtan försvinner. Om smärtan är svag och andra tecken på PMS inte stör, finns det inget att oroa sig för. Du har inget hormonellt fel, din kropp fungerar normalt.

Stark mastodyni är vanligt hos känsliga kvinnor, som är benägna att oroa sig för bagateller, lider av nervös belastning och depression.

Hos fyra av tio kvinnor, två veckor före menstruationen, är bröstsmärtan åtföljd av utsläpp från bröstvårtorna - detta är normalt för detta tillstånd i kroppen före menstruationen. Men ibland förändras plötsligt de vanliga känslorna av obehag i bröstkörtlarna: intensifieras eller försvinner. Varför?

Plötsligt upphörande av bröstsmärta före menstruation

Mycket oro orsakas av situationer där månatliga bröstbesvär, som blivit bekanta, plötsligt upphör att bry sig. Anledningen till detta är:

 1. Förändring i sexlivet. Om en intim relation blir regelbunden - bröstsmärta innan menstruationen försvinner.
 2. Ankomsten av graviditeten. Även om befruktningen är vice versa, är det en ökning av känsligheten hos brösten och bröstvårtorna, men det finns också motsatta symtom. Försvinnande hos gravida kvinnor av bröstbesvär innan den förväntade menstruationen inträffar på grund av förändringar i hormonell bakgrund. Det visas individuellt.
 3. Användningen av mediciner påverkar "vård" av smärtsamma symptom. Så här fungerar vissa mediciner, hormoner och p-piller. De påverkar indirekt halten av hormoner i kvinnans blod, vilket slappnar av musklerna i bröstkörtlarna..
 4. Bröstet upphör att skada på grund av behandling av bröstsjukdomar.
 5. Ankomsten av klimakteriet. Hos kvinnor i åldern 45-55 år inträffar klimakteriet. Perioden då sexuella funktioner gradvis försvinner. Och bröstet slutar att skada innan cykeln i 3-5 år före början av klimakteriet. Denna period kallas "premenopaus." Vid denna tidpunkt blir menstruationscykeln hos kvinnor knapp, och obehag i bröstet faller snart snart.
 6. Störningar i den hormonella bakgrunden. Anledningen till plötsligt upphörande av bröstsmärta före menstruationen är en minskning av progesteronnivåerna. Att minska antalet påverkar kvinnans reproduktionsfunktioner negativt, minskar kvinnans förmåga att bli gravid och få ett barn.

Varför skadar bröstet, men det finns inga perioder?

Ångest orsakas av en annan situation, när de smärtsamma upplevelserna i mjölkkörtlarna kommer, de sväller vanligtvis, och kvinnan väntar på början av den månatliga cykeln. Men menstruationen är frånvarande. Skälen är följande situationer:

Laktation. Efter födseln återställs månadscykeln på 6-24 månader. Denna period är individuell för varje kvinna. Under amningstiden "låter" inte prolaktin andra ägg mogna, och kvinnans menstruation återupptar därför inte. Så snart amningen blir mindre än 8-12 gånger om dagen, minskar prolaktinnivåerna och menstruationscykeln startar. Men bröstet under amningstiden blir smärtsamt.

Puberteten. Pubertetsflickor klagar över frånvaron av menstruation och tyngd i bröstet. I detta fall börjar det hormonella systemet i den unga kvinnliga kroppen att börja dyka upp, därför är sådana situationer hos unga kvinnor normen. Under denna period upplever unga män också obehag och svullnad i bröstkörtlarna..

Graviditet. En vanlig situation, men långt ifrån den enda förklaringen på frånvaron av menstruation på grund av bröstsmärta.

Ektopisk graviditet. En hälsorisk, särskilt om andra varningstecken finns: illamående, svår yrsel, feber. Om graviditetstestet är negativt, är orsaken dold under sjukdomen.

mastopati En vanlig sjukdom som försvinner med bröstsmärtor är mastopati. Sjukdomens topp enligt statistik faller på 30-45 år. Orsaken till mastopati är gynekologiska sjukdomar, hormonella störningar. En godartad tumör, förutom smärta i området av bröstkörtlarna, åtföljs av utsläpp från bröstvårtorna (grönaktig, vitaktig, brunaktig).

Cancersjukdomar. Orsaken till smärta i vävnaderna i bröstkörtlarna i avsaknad av den förväntade månatliga kan gömma sig bakom uppkomsten av maligna tumörer. Denna variant av händelser är sällsynt, men det finns en plats att vara.

Endokrinologins problem. Vid diabetes mellitus, binjuredysfunktioner och andra störningar i de endokrina organen uppstår hormonella störningar. Hormonproblem orsakar dessa situationer.

Abort, missfall. Med en sådan utveckling av händelser hos kvinnor är det till en början brist på menstruation - detta är normen. Kroppen byggs om med graviditetens början, efter det att alla kroppens funktioner "vänder tillbaka". Fel i den månatliga cykeln passerar med svullnad och smärtsamma känslor av mjölkkörtlarna.

Fysiskt trauma. Den mest gynnsamma förklaringen för bröstsmärta i frånvaro av en månadscykel är ett banalt förorening. Kommer du ihåg om du hade fysisk överbelastning? Om problemet är förknippat med en sträckning av bröstmusklerna, förseningen i menstruationen.

Det finns många skäl till att denna situation uppstår. Vad som hände med dig kommer läkaren att berätta. Vid den första undersökningen kan gynekologen dessutom hänvisa dig till endokrinologen, förskriva några undersökningar (ultraljud i bäcken och bröstkörtlarna). Du måste göra tester för att förstå varför bröstet gör ont när du försenar månadscykeln. Försena inte besöket hos läkaren! Att vara sen är full, inte bara med förlust av hälsa, utan också med livet.

Vad man ska göra om bröstsmärtan är mycket allvarlig?

Det finns tillfällen då mjölkkörtlarna skadar för mycket innan menstruationen, vilket orsakar trånga kramper som sträcker sig till ryggen. Patologi anses också vara allvarligt bröstbesvär en vecka före och efter början av blodigt utflöde. I detta fall är en läkarkonsultation nödvändig, eftersom hälsoproblem som kan orsaka sådana upplevelser kan vara:

 • Nedsatt äggstocksfunktion.
 • Hormonellt fel i kroppen.
 • Gynekologiska sjukdomar.
 • Mastopatiutveckling.

Om du vid en oberoende undersökning av bröstkörtlarna, förutom svår smärta, märker att du får utflöd från bröstvårtorna (purulent, blodig), tätningar i armhålorna och själva bröstkörtlarna - gå till en mammolog. I avsaknad av sådana symtom kommer gynekologen att överväga och lösa problemen. Med dessa symtom blir förståelse, identifiering och eliminering av orsakerna till smärtsamt obehag prioriterad. Följande tester kommer att krävas för att fastställa en diagnos:

 1. Blod för ett hormonellt test (överväga halten av prolaktin och sköldkörtelhormoner).
 2. Analys av tumörmarkörer (risknivån för uppkomsten av ondartade tumörer i reproduktionssystemet, särskilt äggstockarna, bröstkörtlarna, avslöjas).

Förutom laboratorietester, kommer en kvinna att genomgå en serie ultraljudundersökningar: den sjunde dagen efter avslutad menstruation kontrolleras tillståndet i organen i bäckenområdet, och under den andra fasen av cykeln utförs ultraljud i bröstkörtlarna.

För att förhindra hotande symtom bör du vara säker på att ett sådant tillstånd är en individuell fysiologisk norm. För att göra detta, se till att besöka gynekologen för profylax två gånger per år, glöm inte att besöka en mammolog en gång om året. Bröst självdiagnos utförs varje månad.

Ta försiktigt höger körtel med höger hand, vänster med vänster. Försök försiktigt bröstena med pinnarna på pekfingret, mitt- och ringfingrarna. Undersökningen börjar vid basen och flyttar till området av bröstvårtan.

Hur man minskar bröstsmärtan

För att minska obehag i bröstkörtlarna innan menstruationen börjar behövs en detaljerad strategi. En av komponenterna i komplexa åtgärder är kosten (håll dig fast vid den under andra hälften av månadscykeln). Under denna period, begräns ditt intag av vätskor, fett (upp till 15%), salt, alkohol, kaffe och starkt te. För närvarande är det bättre att överge bh - det pressar de svullna bröstkörtlarna, lymfkörtlar, stör den normala blodcirkulationen och provocerar upp smärtan.

Läkare under andra hälften av din menstruationscykel kan förskriva mediciner som innehåller magnesium, växtbaserade profylaktiker för utveckling av mastodyni och hormonella preventivpillerar. De lugnande örter hjälper till att sänka smärttröskeln (nässlor, maskrosrot, sabel, pion, celandine, tatarnik, manschett, perukerad peru, perros, ängsöta, följd).

Allvarligt smärtbesvär lindras av smärtstillande medel: aspirin, ibuprofen, acetaminophen eller naproxen. Men du bör ta medicin endast när smärtan blir outhärdlig. Aspirin rekommenderas inte för personer under 20 år - det finns en hög risk för Raynauds syndrom (en kraftig minskning av blodkärlen, vilket leder till trofiska förändringar i kroppens vävnader).

För behandling av svår bröstsmärta, föreskriver läkare receptbelagda läkemedel: danazol och tamoxifencitrat (sådana läkemedel används sällan, eftersom de har allvarliga biverkningar).

Skydda dig från stress under denna period! Undvik hypotermi. Men det viktigaste - inte självmedicinera och låt inte smärtsamma tillstånd driva i hopp om att allt kommer att gå och lösa. Ta hand om dig själv, och kroppen låter dig inte.

Bröstsmärtor före menstruationen ytterligare en vecka

Det kvinnliga bröstet är ett klassiskt "målorgan", som utsätts för cirka 15 hormoner. Mot bakgrund av naturliga eller patologiska förändringar i hormonell bakgrund kan bröstkörtlar skada, bli överkänsliga, fylla, utveckla en hemlighet. En fysiologisk händelse som menstruation är också förknippad med fluktuationer i hormonnivåer..

Under ägglossningen, ungefär den 11-14 dagen i menstruationscykeln, sker en kraftig ökning av koncentrationen av det så kallade luteiniserande hormonet, och gradvis ökar nivån av progesteron och östrogen gradvis. Oftast förklarar detta varför kvinnor har bröstsmärtor 2 veckor före menstruation. Mindre vanligt är orsaken till obehag godartade tillväxter i bröstkörtlarna (graviditet, sjukdomar i sköldkörteln och andra organ som producerar hormoner).

Orsaker till ömhet i bröstet

Hormonförändringar är huvudorsaken till bröstsmärta före menstruationscykeln. Efter ägglossningen förbereder sig hela kvinnan på att bära fostret. För att utesluta abort slappnar livmodern av, aptiten ökar, bröstet häller och blir överkänsligt. Således förbereder MF: erna för sin direkta funktion - produktion av mjölk. När befruktningen inte inträffar, då menstruationen eller några dagar innan den försvinner, försvinner alla symtom.

Mammologens möte i Taganrog 8 (8634) 36 46 01

WhatsApp +7 918 55 64 601 mammolog.online

Sjukdomar i bukspottkörteln och sköldkörteln, hypofysen, hypotalamus, binjurarna. Störningar i dessa organ har en betydande effekt på kvinnors hormonella bakgrund.

· Fibrocystisk mastopati. Enligt statistik lider cirka 60% av kvinnorna av mastopati. Sjukdomen manifesterar sig i bildandet av noder i bröstkörtlarna. Huvudtecknet är ömhet i bröstet, som intensifieras flera gånger före menstruationen.

STI (sexuellt överförda infektioner) och andra inflammatoriska processer i könsorganen.

· Långvarigt eller okontrollerat intag av hormonella medel eller orala preventivmedel.

· Tillståndet hos bröstkörtlarna påverkas ganska markant av olika negativa faktorer (rökning, alkoholmissbruk, felaktig behå, otillräcklig storlek eller form, stress, avslag på amning efter födelsen av ett barn, irrationell / felaktig kost.

· Den hormonella bakgrunden förändras under graviditet, efter förlossning, abort, under klimakteriet. Under dessa perioder kan bröstkänsligheten ibland ökas.

Enligt statistik observeras bröst ömhet före menstruation ofta hos kvinnor med en bröststorlek på 3 eller mer. Forskare har också identifierat ett samband mellan svårighetsgraden av PMS-symtom och mental labilitet. Kvinnor som är benägna att ständiga humörförändringar, djupt oroliga, märkbara, känner sig starkare och mer intensiva förändringar i bröstkörteln före menstruation.

Om det uppstår några förändringar i bröstet som skiljer sig från det normala som inträffar varje månad, bör kvinnan först och främst självundersöka. Varje kvinna kan utföra en oberoende undersökning av mjölkkörtlarna:

· Kontrollera insidan av behå för att lossna från bröstvårtan;

· Undersök bröstvårtorna och orolan för rodnad, skalning, tillbakadragning, utslag, magsår eller andra patologier;

· Mittemot spegeln så att den är ovanför midjan. Lyft upp båda händerna bakom huvudet, var uppmärksam på bröstets form. MF bör inte ha onormala tillbakadragningar, utbuktningar, områden som liknar en "apelsinskal". Ojämn hudfärg anses också vara onormal;

· Ligg på ryggen, lägg en liten rulle under axelbladet (du kan rulla en tjock filt eller annat). Känn det vänstra bröstet med fingrarna på den vänstra och 4 falanger på höger hand. Rörelse - cirkulär, fingrarna ska vara så snäva som möjligt (men inte klämma) för att passa i bröstet. Centimeter för centimeter, undersök bröstkorgen efter tätningar. Var uppmärksam på bröstområdena, vidrörande som orsakar smärta. Placera rullen under det högra axelbladet och undersök den andra mjölkkörtlarna.

Hur man minskar bröstsmärtan?

Eftersom varje person är individuell kan mjölkkörtlarna hos olika kvinnor bli sjuka på olika sätt. Exempelvis ökas känsligheten hos bröstvårtorna ofta innan menstruation och bröstsvullnad observeras - vissa kvinnor gillar detta, medan andra är extremt svåra att tolerera.

Några effektiva tips om symptomen är uttalade och orsakar obehag:

· Bekväm behå. En korrekt vald behå minimerar obehag. Företräde bör ges till modeller av sporttyp utan grova sömmar. Samtidigt ska behån hålla bröstet på ett säkert sätt, utan att gnida eller pressa det. Kroppstyget måste vara naturligt..

Rätt vätskeintag. Om bröstet brister och gör ont innan menstruationen, måste du vara uppmärksam på att dricka. Drick 1,5 liter vanligt vatten per dag. Förutom vatten rekommenderas det att dricka grönt te, rosenkapsavkok, majsstigmas (dvs diuretiska avkok). Minska till ett minimum eller helt eliminera konsumtionen av alkohol och kaffe.

· Håll koll på näring. För att göra mjölkkörtlarna mindre känsliga måste du öka konsumtionen av grönsaker, frukt, fisk, spannmål och mejeriprodukter.

Minimera konsumtionen av godis, bageriprodukter, mjölk, öl. kött.

· Full sömn. Under sömn regleras hormonnivån och vår kropp återställs. Vid kronisk sömnbrist är allt exakt motsatt, dvs. skyddskrafter tappas och stresshormoner och prolaktin frigörs i blodet, vilket förresten kan orsaka utflöde från bröstvårtorna och allmän ömhet i bröstet. Det är bättre att gå till sängs senast kl 23 och sova minst 8 timmar.

· Överarbeta inte (undvik kraftig fysisk ansträngning eller ta små pauser minst varje timme om arbetet är förknippat med fysisk ansträngning). Från sport, bad, dans, cykling, promenader är bäst..

· Försök att undvika konflikter och andra stressande situationer. Om du känner att du är väldigt irriterad, drick te med mynta och kamomill, bli distraherad av något trevligare.

· Regelbundet sexliv. Oregelbundna sexuella kontakter eller brist på sex påverkar i allmänhet en kvinnas tillstånd avsevärt, särskilt hormonbalansen i hennes kropp.

Drick vitamin B6 och magnesium. Brist på dessa ämnen som är fördelaktiga för kroppen leder till en ökning av obehagliga symtom på PMS. Men innan du tar mediciner, se till att du konsulterar en läkare.

Om det är ont i bröstet kan du dricka ett bedövningsmedel. Kompresser med magnesiumoxid (magnesiumsulfat), kamferolja, kålblad, honung kan också appliceras på ömma bröst.

När man ska se en läkare?

All akut smärta som tvingar dig att ta smärtstillande medel är ett tillfälle att träffa en läkare! Dessutom bör kvinnor vara uppmärksamma på följande symtom:

Fossae på huden på bröstet eller utbuktningen, missfärgning av areola eller brösthud.

Om något av dessa symtom uppträder är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning av en mammolog eller gynekolog för att utesluta den fortsatta utvecklingen av patologi.

Diagnos och behandling

För att pålitligt ta reda på varför två veckor före menstruation, bröstsmärtor, måste en kvinna undersökas. Nödvändig forskning och analys:

· Under de första dagarna av menstruationscykeln för ultraljud i bröstkörtlarna;

· Mammografi (röntgenundersökning av bröstet);

Tester för hormoner östradiol, prolaktin, progesteron, sköldkörtelstimulerande hormon, tyroxin, glukokortikoid, triiodtyronin, insulin, placentalaktogen;

· I närvaro av komprimering, biopsi och histologisk undersökning av vävnad.

Behandling kommer att förskrivas först efter diagnos. Varje fall är rent individuellt, varför det inte finns ett enda terapeutiskt system. Så, för smärta i bröstkörteln på grund av nedsatt funktion av hormonproducerande organ, föreskrivs hormonella preparat, magnesium, vitaminer, jod och andra kosttillskott. I fallet när symtomen orsakas av en infektion används antiinflammatoriska och antibakteriella medel..

Tyvärr kan kirurgen i vissa fall inte klara sig utan det. Kirurgiskt ingrepp krävs vanligtvis för att identifiera stora cyster eller maligna tumörer i bröstet. I de första stadierna av bildandet av fibrocystisk mastopati rekommenderas en kvinna att bli gravid. Eftersom en naturlig ökning av progesteron under graviditeten har en mycket, mycket gynnsam effekt på sjukdomsförloppet, och ibland leder till ett absolut botemedel.

Om du misstänker att ömhet i bröstkörtlarna orsakas av graviditet är det oerhört viktigt att utesluta fosterets ektopiska infästning. När ett graviditetstest visar ett positivt resultat, rekommenderas det att besöka en läkare och ha ett blodprov för hCG-nivåer, samt en ultraljudssökning.

HUSK - snabb tillgång till en läkare - kommer att rädda ditt liv!

Öppettider för läkare - från 10.00 till 17.00.

Lördag - från 10.00 till 13.00

Materialet framställdes av Natalya KOVALENKO. Illustrationer från sajten: © 2017Thinkstock.

Varför bröstsmärtor uppstår 7 dagar före menstruationen

Förmågan att återskapa är den viktigaste funktionen i en kvinnas kropp. Varje frisk kvinna har förmågan att bli gravid och fostra ett barn. För befruktning är en månatlig förändring av reproduktionssystemet viktigt, vars grund är den vanliga menstruationscykeln. Uppkomsten av kritiska dagar för många kvinnor har liknande symptom. Många har bröstsmärta en vecka före menstruationen, det sväller och känslorna i bröstvårtorna ökar. Normalt försvinner dessa känslor med den första eller andra dagen av cykeln..

Hormonförändringar före menstruation kan orsaka bröstsmärta

Vilka förändringar äger rum just nu

Bröstsmärtor en vecka före menstruation är en konsekvens av förändringar i samband med en ökning av antalet bröstceller. Vissa människor känner sig obekväma om två veckor. Detta är en normal fysiologisk process som inträffar som ett resultat av mognad av ägget och dess utgång från follikeln. Samtidigt produceras östrogen intensivt, eftersom kroppen stämmer in för en eventuell graviditet. Dessa faktorer bidrar till förändringar i bröstkörtlarna..

Det främsta och enda skälet till att bröstsmärtan gör ont två veckor innan menstruationen är den ökade produktionen av hormoner.

Om vi ​​vänder oss till anatomi ser vi att bröstkörtlarna är en hel del sammankopplade lobuler. Varje del består av bindväv, såväl som körtlar och fett. Genom alla skivorna sträckte mjölkkanalen. Östrogener är lokaliserade i fettvävnad. Det är därför det finns förseningar i menstruationen med stark viktminskning, eftersom kroppen inte har tillräckligt med kvinnligt hormon.

Östrogen samlas i fettvävnaden i bröstet

Accelererad ökad östrogenbildning provoserar:

 1. Utvidgningen av fettlagret.
 2. Ökningen i området upptagen av körtelvävnad, eftersom kroppen förbereder dem för mjölkproduktion. Exponering för prolaktin, producerat i en ökad dos, och progesteron, vars nivå också är högre än vanligt, leder till uppkomsten av ödem i bröstkörtlarna. Som ett resultat förvärras känslorna hos bröstvårtorna och bröstsmärtan uppstår en vecka före menstruationen.

Varje kvinna känner smärta på olika sätt på grund av individuella egenskaper. Mer obehag väcker stress, sömnbrist, undernäring och ett överflöd av socker i kosten. Smärtlängden är en vecka eller två. I början av menstruationen, som i huvudsak är befrielsen av kroppen från ett ofördelat ägg, avtar ödem från bröstet och smärtan upphör. Bevuxna glandular tissue atrophies före nästa menstruation.

När menstruationen börjar stannar normal smärta

Kan smärtan vara normal?

Med tanke på att smärtan är förknippad med en förändring i den hormonella bakgrunden på grund av menstruationens början, om en kvinna har bröstsmärtor två veckor före menstruationen är dessa känslor inte onormala. Men cirka 10% av det rättvisare könet känner inte till sådana känslor..

Det är viktigt att övervaka vad som känns efter menstruationen, eftersom långvarig bröstsmärta kan signalera utvecklingen av patologi.

När smärta är en avvikelse

Det är normalt när smärta inträffar och slutar ungefär samma dagar i cykeln och är ont. Men det finns smärta som dyker upp varje dag i menstruationscykeln, karakteriserad som akut. Om bröstet gör ont tre veckor före menstruationen, är det möjligt att det provoseras av olika patologier, såsom hormonell obalans, bäckensjukdomar, neoplasmer i bröstet eller äggstockarna. Om sådana smärtor observeras i cirka två månader är det nödvändigt att kontakta specialister på kvinnors hälsa - en gynekolog och en mammolog.

Denna rekommendation bygger på det faktum att vissa vanliga gynekologiska sjukdomar åtföljs av långvarigt bröstbesvär..

Ofta gör ont i bröstet under hela cykeln, och smärtan intensifieras under ägglossningen och före menstruationen. Dessa patologier inkluderar: bildning av tumörer eller cystor i bröstkörtlarna, cyster i äggstockarna, fibroider, endometrios, ektopisk graviditet, mastopati. Dessa sjukdomar åtföljs också av kraftig eller skarp smärta i nedre del av magen och tunga perioder och obehag på vanliga dagar..

Om smärtan kvarstår kan det vara ett tecken på cyster eller tumörer.

När man ska träffa en läkare

Varje kvinna måste nödvändigtvis självständigt palpera mjölkkörtlarna minst en gång var fjärde vecka. Det är också viktigt för profylaktiska syften att besöka gynekolog och mammolog var sjätte månad för att förhindra utvecklingen av patologi. Med en snabb diagnos reduceras behandlingstiden för en sjukdom som upptäcks i ett tidigt stadium av sjukdomen.

Självundersökning utförs enligt följande regler: det är nödvändigt att hålla botten av bröstet med handflatan och den andra handens fingrar för att känna bröstkörteln från alla sidor mot bröstvårtan. De viktigaste tecknen på patologier presenteras i tabellen.

symtomVad ska man göra
1. När du känner, uppträder smärta.Om en kvinna har upptäckt dessa symtom, är det nödvändigt att se en mammolog eller gynekolog. Ofta riktar man till ytterligare undersökning till en annan. Specialister kommer att utföra en undersökning, palpation av båda bröstkörtlarna, om nödvändigt, kommer att skickas för mammografi och ultraljud i bäckenorganen.
2. Bröstkörtlarna är alltför förtätade.
3. Bröstvårtor ont.
4. Klumpar i bröstet.
5. Smärta åtföljs av yrsel, illamående och något förhöjd temperatur..
6. Smärta är närvarande efter menstruationen.

Vilka är undersökningarna

Om du hittar solida knölar eller utsöndringar av vätska eller anemi från bröstvårtorna, måste du konsultera en mammolog. För långvarig smärta bör du också besöka en gynekolog. Baserat på kvinnans individuella upplevelser kommer läkaren att förskriva undersökningarna utan att misslyckas:

 • mammografi;
Ett mammogram utförs för att bestämma den exakta orsaken.
 • Ultraljud av livmodern och bilagor;
 • blodprov för hormoner;
 • om man misstänker cancer - en analys av tumörmarkörer.

Hur är behandlingen

När det är ont i bröstet tre veckor före menstruationen undersöktes kvinnan av en gynekolog och patologi identifierades, behandling kommer att förskrivas utifrån diagnosen och orsakerna till sjukdomen. Vid hormonell obalans rekommenderas hormonersättningsterapi. Mediciner kommer att normalisera produktionen av hormoner och återställa regelbundenhet i menstruationscykeln. Varaktigheten av en sådan behandling är två till tre månader.

Om smärta i bröstet orsakas av inflammation i reproduktionssystemet eller neoplasmer, är lämpliga åtgärder för att eliminera dem medicinering eller operation.

Vad förhindrar bröstsmärta

För att minska intensiteten på veckan före menstruation av bröstsmärta, bör profylax utföras innan ägglossningen äger rum. Det obehag som uppstår under den premenstruella perioden kan minskas genom att ändra matvanor. För det första är det nödvändigt att minska konsumtionen av stekt i oljediskar. För det andra kommer en daglig meny som innehåller fet fisk, vegetabilisk olja, frön och nötter samt livsmedel som är rika på vitamin A, E och D, att minska eller lindra smärta.

Den här videon talar om orsakerna till bröstsmärta hos flickor:

Skonsam massage av bröstet med rosolja eller teträd, eller aprikoskärna förbättrar blodcirkulationen, förhindrar vätskeansamling och överdriven känslighet i bröstkörtlarna.

Varför gör bröstkörtlar ont innan menstruationen?

I den kvinnliga kroppen regleras absolut alla processer förknippade med reproduktionens funktion på hormonell nivå. I menstruationscykeln är det vanligt att skilja flera stadier, de kännetecknas av en konsekvent förändring av hormonnivån och motsvarande reaktion från kroppen på deras balans. Bäckenorgan, nervsystemet (premenstruellt syndrom - PMS) och bröstkörtlar svarar på denna faktor. Många kvinnor märker att bröstet sväller och gör ont innan menstruationen. Är en sådan reaktion normen eller finns det anledning till oro? För att besvara den här frågan bör du ta reda på varför smärta i bröstet inträffar specifikt, utvärdera deras intensitet och art, frekvens, uppmärksamma de medföljande symtomen. Låt oss ta reda på hur olika bröstförändringar förklaras innan menstruationen..

Bröstsmärtor före menstruation - normal eller inte?

Varför kan bröstet svälla innan menstruationen? Denna reaktion förklaras av en förändring i hormonella nivåer och är förknippad med reproduktiv funktion. Varje månad förekommer följande processer i den kvinnliga kroppen: omedelbart efter menstruationens slut börjar mognadsmekanismen för ett nytt ägg. Sedan lämnar den äggstocken och rör sig genom äggledaren till livmodern. Ett moget ägg är klart för befruktning - ägglossningsperioden. Om befruktning inte har inträffat, brister den och, tillsammans med det exfolierade ytskiktet i endometriet, tas bort från kroppen, börjar menstruationen. Innan menstruationen ökar mängden progesteron, så det kan noteras:

 • irritabilitet, nervositet, ökad trötthet och andra tecken på PMS;
 • mindre ryggsmärta;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • mjölkkörtlarna sväller och smärta noteras i dem.

Alla symptom (utom den sista reaktionen) intensifieras omedelbart före blödningens början och kan fortsätta tills den slutar. Och obehag i bröstkörtlarna noteras mycket tidigare: en vecka före menstruation (eller till och med två). Och när de närmar sig avtar symtomen. Detta är normalt eftersom tre hormoner "progesteron, östrogen och prolaktin" "tvingar" att fylla bröstet.

Bröstförstoring, stickningar, smärta och andra obehagliga känslor är ett tecken på att förbereda kroppen för en eventuell graviditet. Det är därför bröstet är det första som svarar på förändringar i hormonbalansen - under ägglossningen. Och när menstruationen närmar sig, sjunker symtomen gradvis, eftersom kroppen "förstår" att graviditeten inte inträffade. Om bröstet förblir förstorat innan menstruationen börjar kvarstår obehag, är detta den fysiologiska normen. Efter det att blödningen börjar, försvinner vanligtvis alla reaktioner och bryr sig inte förrän mitten av nästa cykel - det vill säga till det ögonblick då kroppen åter börjar aktiva förberedelser för en eventuell graviditet.

Varför förstoras bröstkörtlarna? Detta är ett svar på förändringar i koncentrationen av progesteron, östrogen och prolaktin. Aktiv produktion av dessa hormoner observeras under ägglossningen. Den kvinnliga bröstet har en lobad struktur, i varje lob finns det körtel, bindväv och fettvävnad. De har mjölkkanaler. Under den första halvan av menstruationscykeln (tiden för äggets tillväxt och mognad) ökar mängden östrogen, vilket påverkar fettvävnad. Volymen börjar öka - detta är spridning, en normal reaktion. Sedan förändras körtelvävnaden: under påverkan av progesteron och prolaktin förbereder bröstkörtlarna för produktion av mjölk. Som ett resultat noteras följande förändringar:

 • bröstet sväller och gör ont;
 • dess känslighet förbättras;
 • bröstvårtorna är något grova (de kan tydligare sticka ut, bli mer känsliga och / eller smärtsamma, ibland uppstår en liten uttömning av en transparent färg).

Alla dessa processer är naturliga, men varje kvinna manifesterar sitt eget sätt. Enligt olika källor observeras en livlig reaktion hos 40-60%, under dess livslängd kan dess svårighetsgrad förändras, vara konstant (varje ägglossning) eller periodisk. Graden av obehag uppskattas från minimal, nästan omöjlig, till outhärdlig smärta.

Kan bröst ont innan menstruation? Ja, detta passar in i begreppet ”fysiologisk norm”, men inte alltid. Om en kvinna inte har upplevt obehag på många år och sedan de första symptomen dök upp, är det värt att ta reda på orsaken till sådana förändringar. Om det ena bröstet gör ont och det andra inte reagerar på något sätt kan detta också indikera vissa problem. Upplevelsens styrka och varaktighet, närvaron av sekret och deras natur, aktualiteten för dämpningen av symtom (under menstruationen) är viktig. Gör bröst nödvändigtvis? Nej, om de ökar något, borde en sådan reaktion inte vara. Många kvinnor kanske inte upplever obehag på grund av en liten månatlig svullnad i bröstet..

Patologi och norm - inom medicin är begreppen relativa, varje kvinna har en individuell reaktion, därför bör alla förändringar i bröstkörtlarna behandlas noggrant för att inte missa uppkomsten av sjukdomar som kan ge symtom som liknar naturliga processer.

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada

Bröstförstärkning kommer att vara naturlig om den inträffar under ägglossningsperioden och fortsätter tills menstruationens början. I genomsnitt anses det vara normalt om de första tecknen visas om två veckor. Den genomsnittliga menstruationscykeln varar 28-30 dagar. Följaktligen sker ägglossningen den 14-15: e dagen, det är då sannolikheten för att bli gravid maximal och livmodern och bröstet förändras något under påverkan av hormoner. Men det händer att menstruationsfrekvensen skiljer sig från standarderna: mindre (24 dagar eller 26) eller ett par dagar mer (en cykel på 32 dagar är ganska sällsynt). Därför är det inte svårt att bestämma hur många dagar innan menstruationssymtom visas: det är nödvändigt att fokusera på mitten av cykeln.

Det anses vara helt normalt om bröstkörtlarna börjar skada från ögonblicket av ägglossningen och obehaget fortsätter tills menstruationens början. Under denna period ökar känsligheten, ibland är smärttröskeln så hög att till och med en enkel beröring av tvätten till bröstvårtan orsakar smärta.

Obehag och ömhet kan vara:

 • lokaliserad: till exempel är det smärtfritt att röra bröstkörtlarna och bröstvårtorna är överkänsliga;
 • spillt: inget specifikt område, smärtsamt vid beröring;
 • bestrålning: ger i ryggen, till armhålan på sidan (på en eller båda sidor) och till och med ner i buken.

Av natur händer smärta:

 • statisk (konstant);
 • periodisk (beror på påverkan - beröring, kranar etc.);
 • stickningar;
 • dragande.

Du kan också skilja mellan styrkan (från obetydlig till outhärdlig) av smärta. Om de är minimala, räcker det att observera "försiktighetsåtgärder": när bröstet börjar skada, bära lösa sängkläder, välj en bekväm hållning för sömn (till exempel på baksidan), välj rätt bh (lite större i storlek, från mjukt material). Vid svår smärta räcker detta inte, ibland krävs medicinering. Symtomen kan öka och sjunka från ägglossningsögonblicket (14 till 10 dagar före menstruationen) och fram till menstruationens början.

Är det möjligt att tänka på att sådan smärta är en patologi? Om de orsakas av hormonella förändringar i kroppen, tillhör de kategorin "fysiologisk norm", kan känslornas intensitet bara vara en individuell reaktion. Men smärtsyndromet kan ha andra patologiska skäl. Därför är det viktigt att avgöra varför det specifikt uppstår..

Orsaker till svullnad och smärta

Varför ont i bröstet före menstruationen? Alla skäl kan delas in i två kategorier:

Förhållandet mellan menstruation och bröstsmärta, det vill säga fysiologiska reaktioner, har vi redan undersökt. Mastodonia är en term som används i sådana fall. Följande manifestationer faller under detta koncept:

 • lätt ömhet;
 • bröstsvullnad;
 • mindre urladdning (transparent, utan pus och blod);
 • gropning av bröstvårtorna;
 • hudreaktioner: komprimering och grovhet.

Oftast sväller båda brösten, men det händer att reaktionen hos den ena är mer uttalad än i den andra. Samma symtom kan uppträda under graviditeten, det kan orsaka förändring av hormonell bakgrund när man tar hormoninnehållande läkemedel.

Bröstsvullnad före menstruation kan vara patologisk. Följande symtom orsakar ångest:

 • bara en bröst gör ont;
 • spasmer noteras;
 • urladdning från bröstet förändrar karaktär: pus- eller blodstreck uppträder, de blir vita, gula;
 • hudfärgförändringar;
 • palpationer känns (kan åtföljas av tydligt lokalt ödem).

Dessa är tecken på ett antal sjukdomar:

 • mastit: inflammation i bröstkörteln i en infektiös etiologi;
 • mastopati: godartad hormonberoende fibrocystisk tumör;
 • gynekologiska och hormonella sjukdomar;
 • skador.

Om bröstet är mycket ont, andra symtom uppträder (endast en blir sjuk, till exempel det vänstra bröstet), symtomen sjunker inte ens efter menstruationens början, då måste du kontakta en specialist.

Det händer att menstruationen inte kommer, och bröstet fortsätter att skada. Detta kan vara ett tecken:

 • graviditet (normal eller ektopisk);
 • resteffekter efter spontan eller rutinmässig abort;
 • godartade eller maligna tumörer;
 • sjukdomar som orsakade hormonella störningar (diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, etc.).

Förseningen inträffar också under puberteten hos flickor och efter förlossning hos ammande mödrar. Vid amning finns det ingen menstruation alls, kroppen blockerar äggets mognad tills barnet äter bröstmjölk. Vanligtvis börjar menstruationen först efter amning. Men om laktationsnivån är obetydlig eller den sjunker av naturliga skäl (när barnet växer), kan instabil menstruation börja och följaktligen reaktionen från bröstkörtlarna återupptas. Ibland gör det bara en ont, till exempel det högra bröstet. Detta beror på olika nivåer av amning..

Det händer att sådana manifestationer efter förlossningen försvinner helt och i framtiden känner kvinnan inte obehag, vilket orsakades av det faktum att mjölkkörtlarna sväller. Men om före födelsen av barnet inte fanns sådana symtom, och efter amningen de dök upp, är det nödvändigt att se ut till en specialist.

Med en försening bör ett graviditetstest göras först, och det kan finnas en naturlig förklaring till den obehagliga känslan och förseningen. Om testet är negativt, bör det letas efter i patologiska processer..

Om smärtan inte slutar med tillkomsten av menstruation, indikerar detta:

 • bröstsjukdomar i olika etiologier;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans.

Som ni ser är faktorerna som leder till ömhet och andra sensationer olika. Det är viktigt att avgöra vad som orsakade reaktionen. Kontakta en gynekolog eller mammolog för att göra detta.

Även ångest kan orsaka plötsligt försvinnande av de vanliga symptomen. Detta kan hända:

 • under graviditet;
 • i början av klimakteriet;
 • som ett resultat av att man tar hormoninnehållande läkemedel (till exempel preventivmedel);
 • mer aktivt sexliv (regelbundet samlag bidrar till att symptomen försvinner).

I andra fall bör orsaken till förändringarna identifieras; kontakta din läkare.

Smärtlängd

Hur länge gör bröst ont innan menstruationen? Om vi ​​talar om fysiologiska manifestationer, kan syndromets varaktighet (svullnad, smärta etc.) börja från ögonblicket av ägglossning. Och avsluta med början av menstruation (maximalt den första - andra dagen). För närvarande inträffar ytterligare en förändring i balansen mellan hormoner och orsakerna som orsakade symtomen elimineras av sig själva.

Om vi ​​talar om patologiska processer försvinner inte smärtan under och efter blödningen. Och det kan börja några dagar innan ägglossningen. Eller sluta inte alls (permanent smärta). Ändras också: dess natur, intensitet, lokalisering.

Vad ska man göra

Vad ska jag göra om obehaget i samband med svullnad i bröstet orsakar vissa besvär, orsakar obehagliga och smärtsamma känslor och är orolig? Det beror på orsakerna och intensiteten hos de smärtsamma manifestationerna. Först av allt är det nödvändigt att undersökas av specialiserade specialister (gynekolog och mammolog). Uppförandets taktik beror på olika faktorer:

 • om känslorna inte är starka och regelbundna (verkar månatligen, stabila och inte orsakar mycket obehag) avslöjade undersökningen inte avvikelser, då är en liten näringskorrigering, valet av mer bekvämt linne är tillräckligt.
 • om tecknen överensstämmer med begreppet "fysiologisk", men de smärtsamma manifestationerna är ganska starka, kan du använda medicinering eller folkliga metoder för att stoppa dem.
 • om smärtans natur har förändrats (den plötsligt förstärktes / stannade, blev längre) eller nya symtom dök upp, bör du besöka en läkare. Detta är nödvändigt för att diagnostisera patologi i ett tidigt skede, när sjukdomen är lättare att behandla.

Det är viktigt att förstå att den kvinnliga kroppen kan svara på förändringar, naturliga och patologiska. Under puberteten, under graviditet och amning, med klimakteriet (perioden av premenopaus och klimakteriet), är vissa avvikelser från den vanliga bilden ganska naturliga. Förändringar i hormonbalans på grund av stress, med läkemedel, hormonella preventivmedel kan också påverka symtomen. Men exakt samma reaktion kan vara ett tecken på patologiska processer. Därför krävs regelbundna professionella undersökningar - besök hos en gynekolog (två gånger om året) och en mammolog (årligen). Om plötsliga förändringar har inträffat är det bäst att ta en konsultation direkt..

Självdiagnos

Om ditt bröstkorg började skada i förväg till din period kan du börja med att göra självdiagnos:

 • ta försiktigt vänster körtel med din vänstra hand, din höger med din högra hand;
 • med fingertopparna (index, mitten, namnlös), med känsliga rörelser, undersök bröstet;
 • flytta händerna från basen till bröstvårtan.

Strukturen ska vara homogen, närvaron av knölar, tätningar, heterogena sektioner - ett bra skäl att kontrollera med en specialist.

Undersökning

För eventuella ändringar, kontakta:

 • Till gynekologen. Han kommer att genomföra en undersökning för att utesluta gynekologiska sjukdomar, förskriva ett allmänt blodprov, tester för hormoner och tumörmarkörer;
 • Besök en mammolog. Han kommer att genomföra en undersökning (palpation och undersökning) och förskriva speciella laboratorietester (ultraljud, mammografi, strålmätning).

I enlighet med de erhållna resultaten kommer ytterligare taktik att väljas (eliminering av obehag eller behandling av den avslöjade patologin).

Hur man minskar smärta

Om smärtan beror på fysiologiska egenskaper (genetisk predisposition, hög smärttröskel, ökad känslighet hos receptorerna för hormoner eller deras höga nivå), kan följande åtgärder vidtas:

 • ändra dieten från ögonblicket: eliminera starkt te, kaffe, alkohol, kryddig och salt, minska konsumtionen av feta livsmedel och vätskor;
 • plocka upp bekväma underkläder;
 • konsumerar tillräckligt med vitaminer och mineralkomplex.

Om sådana åtgärder inte ger det önskade resultatet, bör mediciner eller folkrättsmedel användas..

förberedelser

Om bröstet gör ont innan menstruationen föreskrivs:

 • hormonella preventivmedel: bidra till stabilisering och vissa förändringar i hormonbalansen. Orala preventivmedel undertrycker hormonaktivitet, vilket förhindrar befruktning, därför kommer det inte att finnas några symtom;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • läkemedel som innehåller magnesium.

Behandlingsförloppet föreskrivs av läkaren baserat på diagnostiska resultat, med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

Folkrättsmedel

För behandling används folkrättsmedel aktivt. Örtmedicin har etablerat sig som ett effektivt sätt att eliminera obehagliga manifestationer. För att lindra symtom kan en mängd växtbaserade beredningar användas, som inkluderar:

Eftersom växtbaserade läkemedel har sina egna kontraindikationer, bör deras användning och behandlingsförloppet diskuteras med en specialist.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation hos kvinnor

Vad du behöver veta om menstruationMenstruation hos kvinnor, vad är det, varför visas de, och vad ska varje tjej, kvinna veta om dem? Låt oss prata lite om fysiologi och berätta hur du bestämmer början på en gynekologisk sjukdom hos dig själv efter din period....

När graviditet inträffar efter befruktningen och ägglossningen

Kvinnor som planerar födelsen av ett barn vill veta exakt hur faserna i menstruationscykeln, befruktningen av ägget och början av barns barn är relaterade....

Varför är sjuk före menstruation: graviditet eller PMS?

Premenstruellt syndrom hos kvinnor är annorlunda. Inte bara antalet symtom varierar utan också deras intensitet. Beroende på kroppens fysiologiska egenskaper, förändringar vid tidpunkten för menstruationscykeln och hormonella nivåer, kan manifestationerna av PMS hos en och samma kvinna förändras, vilket förvirrar och får dig att oroa dig för ditt hälsotillstånd....