Varför blödar bröstvårtan när man trycker på och vad man ska göra när bröstkörtlarna blöder

Klimax

I mjölkkörtlarna hos kvinnor förekommer ofta olika patologier, kännetecknade av uppkomsten av blodiga utflöden. Blod från bröstvårtan är både det primära tecknet på sjukdomen och uppstår regelbundet. Varje sådant fall kräver uppmärksamhet och ett omedelbart besök hos en mammolog, eftersom dessa symtom kan indikera början av en farlig sjukdom.

Fysiologiska orsaker till urladdning

Som de flesta fenomen kan utsläpp från bröstet med tryck uppstå av skäl:

 • fysiologisk;
 • patologisk.

Fysiologiska funktioner förklarar fördelningen:

 • Under graviditet. I det kvinnliga bröstet förekommer förberedelserna för barnets födelse och dess utfodring. Körtlarna tränar hur man bildar mjölk och tar bort den. Liknande processer förekommer i den tredje sista trimestern. En ökad ton i livmodern stimulerar frisättningen av en molnig vit eller gulaktig vätska från båda bröstkörtlarna.
 • En stund efter utfodring. Tilldelningar kan observeras de kommande två eller tre åren. Det beror på kvinnans ålder och antalet graviditeter.
 • Efter en abort. Närvaron av sekretioner och deras varaktighet bestäms av den period vid vilken den artificiella avslutningen av graviditeten inträffade. De kan bry en kvinna från några dagar till en månad.
 • Vid användning av preventivmedel. P-piller innehåller hormoner som stimulerar amning. Tilldelningar bör försvinna efter avbrott av preventivmedel. De bör ersättas med en annan typ. Men det är klokt att göra detta endast på rekommendation av en läkare.

Isolering av en liten mängd klar vätska är möjlig vid behandling av hormonella läkemedel, användningen av antidepressiva medel. En för hård behå och fysisk överbelastning kan vara orsaken..

Behandling

Beroende på diagnosen som ställts av en specialist beror ytterligare behandling av patologin:

 • Med nippeladenom är den enda behandlingen kirurgi.
 • Diffus mastopati kan behandlas genom att injicera en 25% kaliumjodidlösning i bröstvårtan. Vid nodal mastopati är en operation obligatorisk.
 • Mastit behandlas med antibiotika. Antiseptiska lösningar och salvor används också..
 • Maligna lesioner måste tas bort..
 • Med inflammatoriska processer i bröstet kan multivitaminer och antiseptika hjälpa..

Med mastit kan Osmapox användas som effektiva läkemedel. Antibiotikum rekommenderas inte för gravida och ammande mödrar. Hikontsil och Flemoksin-Solutab klarar också problemet..

Dessa antibiotika är tillräckligt säkra för användning även av kvinnor under amning. Förbättrar tillståndet i bröstkanalerna Vishnevsky salva, tillverkad på basis av ricinolja, tjära och xeroform.

Vid en skada eller en spricka i bröstvårtan under utfodring av barnet kan alternativa behandlingsmetoder användas. Det mest effektiva är smörjningen av bröstvårtorna med en liten mängd bröstmjölk. Låt därefter mjölken torka. Du kan också smörja det skadade området med allt fett och lämna det över natten. Äpple morot juice hjälper.

Viktig! Du får inte i något fall använda traditionella behandlingsmetoder för cancer. Maligna tumörer bör endast behandlas av en erfaren specialist..

Om godartade tumörer upptäcks i bröstet är operation nödvändig för att förhindra utvecklingen av en malig cancerform.

Kirurgisk ingripande kan, beroende på lesionens svårighetsgrad och storlek, utföras på två sätt:

 1. Med bevarande av organ. I det första stadiet av tumörutvecklingen och med dess obetydliga storlek skärs en liten del av bröstet ut, medan bröstet lämnas praktiskt intakt.
 2. Full drift. Bröstkörtlarna måste tas bort helt. Liten och stor bröstmuskel kan tas bort. Samtidigt bevaras bröstvårtan och huden så att det i framtiden är möjligt att återställa bröstets form med implantat.

Videon talar om metoderna för behandling av bröstcancer:

Patologiska orsaker till utsläpp från bröstet

De viktigaste orsakerna till urladdning är följande:

 • Ductectasia är en sjukdom som kännetecknas av en patologisk utvidgning av kanalerna som kallas subareolära kanaler. Sjukdomen är karakteristisk för kvinnor efter 40 år, eftersom den främsta orsaken är åldersrelaterade förändringar. Sjukdomen utgör inte en hälsorisk, utan endast om behandling sker i rätt tid. I annat fall kan allvarliga konsekvenser inte uteslutas..
 • Bröstskada (bulor, blåmärken). Om detta hände utan att kränka hudens integritet, kan du enkelt pressa ut en blodig vätska inom två dagar från bröstvårtan.
 • Intraductal papilloma är en papillär godartad tumör. Hon visas i kanalen nära bröstvårtan. På grund av tumörens utveckling frigörs en tjock vätska, i vilken blodföroreningar ibland finns.
 • Mastit och abscess. Sjukdomar uppstår antingen under amning eller är resultatet av penetrering i det infekterade föremålet. Med mastit blir området av körtlarna inflammerat. Anledningen är en bakteriell infektion, i de flesta fall - Staphylococcus aureus. Med en abscess samlas pus i bröstvävnaderna, det drabbade området är begränsat från ett friskt område.
 • Galaktoré är ett utsläpp från bröstvårtorna av mjölk eller råmjölk som inte är relaterat till amning. Den vanligaste orsaken är en ökning av blodhormonet prolaktin (hyperprolaktinemi) eller en ökning av östrogennivåer.
 • Fibrocystisk mastopati - utseendet i bröstkörtlarna i komprimerade vävnadsområden. Tillståndet är farligt eftersom det kan degenerera till cancer.
 • Malign neoplasma (bröstcancer) - en tumör som bildas omöjligt på grund av okontrollerad celldelning. Utsläpp visas när de pressas från båda bröstkörtlarna eller från endast en.
 • Pagets sjukdom är en ondartad tumör som graverar nippeln eller paranasal cirkeln. Sjukdomen är extremt farlig och behöver tidig diagnos och behandling..

Tillfälligt recept

Diagnostik

Vad du behöver undersöka?

En man eller kvinnas bröstkörtlar undersöks. Dessutom kommer patienten att behöva ta ett blodprov för att bestämma nivån av vita blodkroppar och mäta halten av hemoglobin.

Uppmärksamhet! Ett blodprov kan inte motbevisa eller bekräfta mer allvarliga diagnoser, såsom bröstcancer, men den övergripande bilden av processerna i kroppen ger fortfarande.

Ett biokemiskt blodprov används också, vilket tydligt visar förekomsten av tumörmarkörer (proteiner och antigener).

Under tillväxten av cancerceller är processen för deras bildning mest aktiv. Med hjälp av spektralanalys kan läkaren noggrant fastställa orsaken till patologin.

Ett genetiskt blodtest som avslöjar en genetisk benägenhet för bröstcancer är också bra..

Hur man undersöker?

Bröstundersökning utförs med instrumentella metoder.

Följande diagnostiska test används:

 1. Mammografi. Patienten i bröstområdet utsätts för en liten strålningsdos. Med denna metod kan du upptäcka utvecklande patologier redan i sjukdomens första steg. Metoden är mycket gammal, men utbredd.
 2. Digital mammografi. Vissa mammologer föredrar att i sin praxis använda en nyare och mer avancerad diagnostisk metod, där halvledardetektorer används. De joniserar strålningen och omvandlar den till en elektrisk signal..
 3. Ultraljud Det snabbaste, mest smärtfritt och säkraste sättet att undersöka. Ultraljudsundersökning hjälper till att upptäcka tätningar i bröstet, cystor i de allra första inledningsstadierna. Ultraljud låter dig identifiera maligna tumörer i tid.
 4. Ductography. Det utförs genom att införa en kontrastvätska i kanalerna i bröstkörtlarna, vilket gör att du kan se alla patologiska processer i bröstkörtlarna. Den snabba och moderna metoden för duktografi med största noggrannhet bestämmer platsen för en godartad eller malign tumör och ger också en konkret uppfattning om dess storlek.

Markera färg och skäl

Utsläppet som utstrålar från bröstkörtlarna när det pressas skiljer sig i färg och konsistens..

Om de är transparenta eller har en vit, gul färg, ligger troligen orsaken i den fysiologiska obalansen.

Men utsöndring av blodföroreningar, bruna eller gröna - en föregångare av en allvarlig sjukdom.

Mindre transparent urladdning är resultatet av:

 • påfrestning
 • hormonella störningar;
 • tar preventivmedel (innehåller hormoner).

Vit urladdning är en frekvent och säker gäst under den tid som barnet föddes och under flera år efter amningens avbrott. De kan också följa galaktoré orsakad av överdriven produktion av prolaktin och östrogen..

Isolering från bröstet med lätt mjölkig gul sekretion är ofta förknippad med graviditet. Kanske efter ett blåmärke eller en allvarligare yttre skada på bröstkörtlarna. I detta fall indikerar gulaktig urladdning att läkningsprocessen går bra..

Med mastopati visas en grön sekretion, tjock och slemhinnig i konsistens.

Brun urladdning inträffar med blödning i mjölkkanalerna. Kärlskador uppstår på grund av tillväxt av maligna neoplasmer eller cystisk mastopati. Mörk till svart färg bildas på grund av närvaron av blod.

Blodigt utflöde är mest allvarligt, eftersom det verkar under utvecklingen av en tumör eller papillom. Men ibland är de närvarande efter en skada på bröstkörtlarna..

Purulent urladdning observeras när inflammatoriska och infektiösa processer inträffar i bröstet.

Tillhörande symtom

De viktigaste provokatörerna för fläckning åtföljs av följande symtom:

SjukdomKlinisk bild
TelitEtt patologiskt tillstånd åtföljt av utvecklingen av den inflammatoriska processen i bröstvårtan mot bakgrund av inträngningen av patogena bakterier genom sprickor i kroppen.
Intraductal papillomasTillväxterna med en papillär form formas från epitelvävnaden i bröstkörtlarna. De bildas som regel i kanalen nära bröstvårtan på bakgrund av hormonell obalans, med diabetes, fetma, etc..
mastopatiI det första steget åtföljs sjukdomen av svullnad i vävnaderna och smärtsamma känslor. Diffus och nodulär form. Nodular provocerar också sekretion av grågröna sekret med blodiga fläckar.

Alla dessa sjukdomar kräver snabb konservativ eller komplex behandling, annars kan allvarliga komplikationer utvecklas..

Bröst självundersökning

För att ”fånga” en utvecklande sjukdom i tid är det användbart att göra en periodisk undersökning av bröstet på egen hand. Det är enkelt och tar inte mycket tid..

Inspektion utförs under den första halvan av den månatliga cykeln efter menstruationens slut.

 1. Bara i midjan måste du stå framför spegeln. Sänk ner armarna, undersök noggrant bröstet - om det finns rodnad, svullnad, förändringar i körtlarnas form. Höj händerna bakom huvudet, inspektera bröstet i denna position.
 2. Pressa försiktigt bröstvårtorna vid basen, kontrollera om det är urladdat.
 3. Håll en hand bakom huvudet och undersök varje körtel från bröstvårtorna till armhålorna med mjuka cirkulära rörelser. Upprepa undersökningen i ryggläge..

Normalt bör ingen härdning eller svullnad kännas i bröstet. Varje konstighet bör vara vaken - urladdning, indragning av bröstvårtorna, utbuktningar, förändringar i hudfärg.

Om du identifierar utsöndringar från bröstkörtlarna måste du omedelbart rådfråga en läkare. Det finns inget behov av panik och rädsla. De allra flesta fall av utsläpp från körtlarna är inte cancer. Termen "karcinofobi" är till och med utbredd bland läkare, rädslan för denna sjukdom är så stark bland patienter. Snabb diagnos och behandling förhindrar komplikationer..

Hur ska en patologi diagnostiseras??

När det finns gula utsläpp hos kvinnor från bröstet, är det nödvändigt att boka tid hos mammolog. Läkaren hänvisar troligen till att patienten genomgår förfaranden som mammografi och ultraljudsundersökning av bröstet. Och du måste också göra galaktografi (en typ av mammografi), som är en röntgenundersökning av mjölkiga kanaler, vilket innebär att ett kontrastmedel införs i dem. Bland annat kan det också tilldelas:

 • Blodtest för prolaktin tillsammans med könshormoner.
 • Sköldkörtelundersökning.
 • Cytologisk analys av urladdning från bröstet.

Att sammanfatta resultatet hjälper läkaren att fastställa diagnosen, och samtidigt med ytterligare terapeutiska metoder.

Menstruation blödning ont i bröstet

Relaterade och rekommenderade frågor

10 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

Spotting hos kvinnor

Vaginal utsöndring är en naturlig manifestation av det kvinnliga reproduktionssystemets funktion. Normalt har leukocé en klar eller grumlig vit färg och en sträckande slemkonsistens. Beroende på cykelns fas blir de tätare och krämigare. Utsläpp med blod, inte relaterat till menstruation, larm och skrämma det rättvisa könet. Är utseendet på blod hos vita farligt eller är det inte värt att oroa sig för?

Norm eller patologi

Ett liknande fenomen kan följa hormonella processer i den kvinnliga kroppen och är en variation av normen. För att förstå varför blodiga tvätt kommer och om de utgör en potentiell hälsorisk är det vettigt att undersöka i detalj de naturliga fallen av deras inträffande.

Början av puberteten

Blodig vaginal utsöndring hos flickor under 10 år är alltid en patologi. Orsaken till detta fenomen kan vara sjukdomar i könsdelssystemet, inflammatoriska processer i matsmältningsorganen, pubertetsstörningar.

Viktig! Sexuell sekretion hos flickor börjar ungefär ett år före den första menstruationen. Innan detta bör varje urladdning inte vara normalt..

Under puberteten kan flickor störas av oönskad leukocé med blodföroreningar. Förändringar i den hormonella bakgrunden leder till svängningar i cykeln. Liten fläckspotting, vanligtvis förknippad med menstruation, som kan uppstå oregelbundet - en gång i några månader eller oftare än en gång i månaden. Denna process ligger inom normala gränser, men kräver ständig övervakning av en läkare. Överflöd utsöndring eller blödning istället för menstruation indikerar förekomsten av patologiska processer i kroppen som måste diagnostiseras och behandlas omedelbart.

Ägglossning

Slemhinnor hos kvinnor, som sträcker sig som snot med blod, uppträder under ägglossningen. Mitt i menstruationscykeln, före avresan, orsakar ett moget ägg ett hormonellt hopp. Det åtföljs av en försvagning av endometrium och ett brott i en follikel som innehåller blodkapillärer. Som ett resultat blandas blodet med vaginal utsöndring och går utanför. Med ägglossning är detta fenomen en variation i normen och är inte orsak till oro om blodiga mindre urladdningar uppträder utan smärta.

Referens: Förekomsten av röda föroreningar under denna period hos vissa kvinnor, och deras frånvaro i andra, förklaras av blodvolymen som utsöndras från follikeln. Någon har mindre på grund av färre fartyg och kapillärer. Således är volymen blod som utsöndras så liten att det går obemärkt och går utanför med urin. Brunutsöndring säger att blodet redan har oxiderats.

En orsak till oro kan vara förekomsten av en obehaglig lukt i utflödet, smärta i buken och sidan, feber, huvudvärk, trötthet. Det är också nödvändigt att konsultera en läkare om utsläppet ser ut som slem - transparent och sträcker sig med blod, är för rikligt och varar mer än två dagar.

Graviditet

Blodig utsöndring hos gravida kvinnor kräver särskild uppmärksamhet. Ett liknande tecken indikerar inte nödvändigtvis förekomsten av en patologi eller ett hot mot fostrets liv. När befruktningen börjar kan utseendet på blodig, inte riklig vaginal urladdning, indikera hormonell omorganisering av kroppen och embryot är fixerat.

Viktig! Blodkoagulering i vilket stadium som helst av graviditeten kräver omedelbart samråd med en läkare.

Förutom naturliga orsaker kan närvaron av sådana sekretioner varna för sådana tillstånd:

 1. Inflammatorisk sjukdom eller infektion.
 2. Placental abruption.
 3. Sannolikhet för för tidig födsel.
 4. Risk för missfall.

Blodig vaginal sekretion är karakteristisk för postpartumperioden. De första timmarna efter födseln är de rikliga, vinrött. Då blir deras antal knappare. Denna sekretion observeras i ungefär 2 månader, tills menstruationscykeln har avslutats. Det kan konstateras att man får en liten utflöde i blodet under amningen och omedelbart efter det.

För blodig sekretion efter födseln är en gradvis minskning av volymen relevant. Avvikelse från normen - ett tillfälle att söka medicinsk hjälp.

Klimakteriet

När menopausen börjar, tills en menstruation upphör helt, går det ungefär ett år. Under denna tid kan kvinnor observera brunt smetande vitt. De är förknippade med en oregelbunden cykel, när menstruationen inträffar var 2–4 månader, vid den mest oväntade tiden.

Vitt blod med föroreningar kan förekomma på grund av en minskning av östrogennivåer under klimakteriet. Vagans väggar förlorar sin elasticitet, slemhinnan torkar, vilket leder till mikrosprickor och skador..

Efter slutet av denna period och med början av klimakteriet bör blodiga vita inte observeras.

Abort

Omedelbart efter den artificiella avslutningen av graviditeten inträffar oundvikligen riklig utflöde hos kvinnor med brunt tonat blod. Sedan tar de formen av en normal menstruation med blodproppar..

Patologinsignalen kan vara varaktigheten av blodigt urladdning i mer än två veckor eller deras plötsliga avbrott för tidigt.

Andra orsaker

Vaginal utsöndring med föroreningar i blod är inte alltid ett tecken på en gynekologisk sjukdom. Bland de ytterligare skälen noterar vi följande:

 1. En allergi mot linne, en intimtvål, smörjmedel eller tvättmedel. Färgen på urladdningen får en skarlakansfärgad färg, utan vener. Ett undantag är perioden med ägglossning, då en sådan konsistens ligger inom normala gränser. Och det är också kännetecknande för en allergisk reaktion att om blod-skarlakansröd utströmning åtföljs av en lätt svullnad.
 2. Skador på vaginalslemhinnan efter grovt samlag, brist på naturlig smörjning, användning av intima leksaker.
 3. Postoperativ återhämtning.
 4. Mekanisk skada på slemhinnan efter en gynekologisk undersökning eller smuts från livmoderhalsen. Normalt passerar riklig fläckning och fläckning efter en dag.
 5. Intrauterin enhet installation.
 6. Brott mot schemat för att ta hormonella preventivmedel.
 7. Hormonfel efter att ha tagit akut preventivmedel.
 8. Sjukdomar i det endokrina systemet. Instabil hormonell bakgrund försvagar endometrieceller.
 9. Ta mediciner som påverkar blodkoagulation.

Tecken på onormalitet

Ovanstående omständigheter är en variation av normen för en frisk kvinna. Men med deras manifestation bör samråd med en läkare inte försummas.

Blodig leukocé är en alarmerande klocka och indikerar utvecklingen av gynekologiska sjukdomar eller könsinfektioner när sådana symtom förekommer:

 1. Liten fläckig leukorré med blodiga föroreningar som inte slutar en vecka efter menstruationen. De kompletteras av allmän svaghet, yrsel, illamående.
 2. Permanent blodfläckning observeras hos kvinnor efter sex.
 3. Intermenstruell blödning åtföljd av smärta och allmän sjukdom.
 4. Vita streck med blodstråk är inte förknippade med perioden för anpassning till att ta orala preventivmedel eller IUD.
 5. Blodutsöndring av klimakteriet hos kvinnor.

När du först upptäcker blodig urladdning måste du vara uppmärksam på följande egenskaper:

Färgen på markeringen. Det kan variera från blodrött till vinrött och till och med brunt, och vitaktiga föroreningar från genomskinligt till skumt vitt och gult.

Konsekvens: sträcker sig som slem med strimmor av blod, tjocka utstryk, blodiga flingor eller riklig blodpropp.
Volym: inom normala gränser, mer än vanligt, eller vice versa - liten sekretion.

Menstruationscykelns varaktighet och fas: några dagar före menstruationen, mer än en vecka efter avslutad, mer än två dagar i mitten av cykeln.

Åkommor: smärta i buken och ryggen, feber, illamående, yrsel.

Ytterligare symtom: lukt, klåda, brännande, utslag i slemhinnan och i pubiczonen. Även om minst en av dem visas.

Gynekologiska patologier och inflammatoriska processer

Närvaron av sekretioner med blod kan varna för allvarliga sjukdomar och förekomsten av inflammation i bäckenorganen.

 1. Genitourinära infektioner: gonoré, trikomoniasis, candidiasis, ureaplasmos och andra. Symtom på infektionssjukdomar åtföljs av feber, brännande, klåda och blodiga strimmor i utflödet hos kvinnor, utslag i slemhinnan och i skamområdet.
 2. Inflammatoriska processer: vaginit och cervicit. Förekomsten av infektioner och svampsjukdomar provocerar deras förekomst. Blodiga föroreningar i sekretion åtföljs av klåda, obehag i V-zonen och smärta.
 3. Cervikal erosion. Sjukdomen kan vara nästan asymptomatisk på grund av bristen på smärtreceptorer i detta område. I inflammatoriska processer observeras konstant fläckning efter sex, smärta under samlag.
 4. Endometrios - tillväxten av endometrialskiktet utanför livmodern. Denna patologi kännetecknas av utsöndring med föroreningar av blod före menstruation, ofta störande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, smärtsam menstruation.
 5. Endometritis är en inflammation i livmoders innerfoder. Tillsammans med buksmärta, feber, sekretion med blodstreck och rött blod.
 6. Polycystiskt äggstocksyndrom. Endokrin sjukdom kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln och påverka bildandet och frigörandet av ägget. Du kan bestämma med sådana symtom som: knappa oregelbundna perioder, androgen spotting i mitten av cykeln, akne, övervikt.
 7. Myom. Bland symtomen på sjukdomen: obehag vid samlag, svaghet, snabb trötthet, ett fett med blodiga fläckar efter sex släpps ständigt.
 8. Polypper och tumörer. Sjukdomens symtom liknar andra inflammatoriska processer: smärtsamt samlag, buksmärta, allmän svaghet. Ett tecken på cancer kan vara både menstruationsblödning och blodutflöde hos kvinnor under klimakteriet.
 9. Ektopisk graviditet. Vaginal blödning kan åtföljas av svaghet, illamående, yrsel, smärta i korsryggen och buken. Kräver omedelbar sjukhusvistelse.

Många sjukdomar i de tidiga stadierna är nästan asymptomatiska. När du först märker intermenstruell blödning som inte kan förklaras med naturliga faktorer bör du söka medicinsk hjälp.

Diagnos och behandling

Det oväntade utseendet på blodföroreningar hos de vita innebär att det är viktigt att inte försumma besöket hos en specialist. Särskilt om de åtföljs av smärtsamma symptom.

Uppmärksamhet! För att fastställa orsaken till uppkomsten av blod i vaginal utsöndring är det bara möjligt med en noggrann diagnos och leverans av nödvändiga test. Att korrekt bestämma förekomsten av någon patologi själv är nästan omöjligt.

Symtomen på många sjukdomar är mycket lika. Dessutom är det inte ovanligt när en annan sjukdom mot bakgrund av en sjukdom börjar utvecklas, vilket komplicerar den kliniska bilden.

För att bestämma närvaron av en sjukdom eller inflammatorisk process, kommer gynekologen att behöva en detaljerad historik som tar - symtom, en sjukdomshistoria och en beskrivning av problemets uppkomst. Och även en komplett gynekologisk undersökning, tester för laboratorietester och ultraljud av bäckenorganen.

Efter att ha upptäckt blodiga spår i urladdningen behöver du inte oroa dig. Om detta händer för första gången, bör du rådfråga en läkare. I framtiden ska du observera processen och behandla de symptom som stör dig på ett ansvarsfullt sätt. Kom ihåg att snabb upptäckt av sjukdomen är nyckeln till framgångsrik återhämtning..

Bröstkorg och fläck

Hej!
CD slutade 19 februari.
Standardcykel 29 dagar + - 2 dagar.
Sedan CD: s slut började bröstet öka, idag 14DC och blödningen började på morgonen (rött blod, först några droppar, på kvällen är det mer rikligt). Drar i nedre del av buken.
Det var ofta oskyddade PA: s denna och förra månaden - vi planerar en graviditet.
Medicinsk möte endast på onsdag.
Säg mig snälla, vad kan det vara? Vilka test måste godkännas?
tacka.

Om tjänsten en fråga en läkare finns samråd med en gynekolog online på alla problem som berör dig. Experter läkare erbjuder konsultationer dygnet runt och gratis. Ställ din fråga och få ett svar direkt!

Implantationsblödning inträffar vanligtvis en vecka före den förväntade menstruationen. Fläckfritt blodigt utflöde efter ägglossning indikerar troligen en möjlig befruktning. Men en sådan urladdning omedelbart före den påstådda menstruationen antyder något annat.

Vad är implantationsblödning??

Implantationsblödning är en mindre blödning som uppstår när ett befruktat ägg implanteras i livmoderväggen. Ett liknande fenomen förekommer inte hos alla kvinnor. Och i de flesta fall kan det gå helt obemärkt.

I huvudsak är implantationsblödning bara en mild rosa eller brun urladdning. Deras varaktighet är från flera timmar till flera dagar (i sällsynta fall). Det är av den anledningen att det vanligtvis förblir obemärkt eller tas som början av menstruationen.

Det är dock värt att uppmärksamma uttalad fläckning, eftersom de kan orsakas av andra skäl. Bland dem kan vara en tidig missfall eller dysfunktionell blödning i livmodern.

Hur uppstår blödning under implantation

Implantationsblödning anses vara ett av de tidigaste tecknen på graviditet. Det inträffar redan innan en kvinna finner en försening i menstruationen. Det är värt att notera att implantationsblödning inte påverkar graviditetsförloppet i allmänhet. Cirka 3% av kvinnorna upplever detta fenomen och tar det för menstruation och tar snart reda på att de redan är gravida.

Befruktning sker i ett redan moget ägg, det vill säga under eller efter ägglossningen. Ägglossning sker i mitten av cykeln.

Till exempel, om cykeln är 30 dagar, kommer ägglossning att inträffa på dag 13-16, och ytterligare 10 dagar kommer att krävas för migrering av ett moget ägg genom rören till livmodern. Följaktligen sker implanteringen av ett ägg i livmoderväggen ungefär 23-28 dagar av cykeln.

Det visar sig att blödning av implantation inträffar strax innan den påstådda menstruationen började.

I sig själv är implantationsblödning ett helt normalt naturfenomen för den kvinnliga kroppen, eftersom med ett äggs fästning till livmodern i väggen börjar den globala hormonrekonstruktionen. Det viktigaste är att skilja den från andra möjliga blödningar i vaginalen i tid.

Tecken på implantationsblödning

 • Uppmärksamhet bör ägnas åt ansvarsfrihet. Vanligtvis är implantation inte rikligt och deras färg är ljusare eller mörkare än vanlig menstruation. Blodigt urladdning förknippat med partiell förstörelse av livmoderens vaskulära vägg under implantation.
 • Det är nödvändigt att lyssna på sensationerna i nedre buken. Vanligtvis förknippas med implantation är svaga "dra" smärta i nedre buken. Detta beror på spasm i livmodermusklerna under implantering av ägget.
 • Om du håller register över bastemperaturen ska du kontrollera ditt schema. När graviditet uppstår stiger temperaturen till 37,1 - 37,3. Det är dock värt att notera att en sänkning av temperaturen kan inträffa den sjunde dagen efter ägglossningen, vilket indikerar graviditet.
 • Om du har en menstruationskalender, var uppmärksam på datumet för den senaste menstruationen. Med en stabil cykel på 28-30 dagar sker ägglossning dagarna 14-16. Om ägget befruktas framgångsrikt, sker implantation inom 10 dagar efter ägglossningen. Därför kan det uppskattade implantationsdatumet enkelt beräknas..
 • Var uppmärksam på om du hade oskyddat sex ett par dagar före och efter ägglossningen. Dessa dagar är mycket bördiga.

Hur man skiljer implantationsblödning från menstruationsblödning?

Arten av urladdningen

Menstruationen börjar vanligtvis med milda utsöndringar, som sedan blir mer omfattande. I mycket sällsynta fall inträffar emellertid implantationsblödning strax före eller under menstruationen. Då måste du vara uppmärksam på menstruationens överflöd och färg.

Om du har upptäckt kan du ta ett graviditetstest för att vara säker. Det kan göras redan 8-10 dagar efter ägglossningen. Det är troligt att resultatet blir positivt.

Vad mer kan förvirra implantationsblödning med?

Fläckfri blodig urladdning i mitten av menstruationscykeln kan också prata om följande sjukdomar:

 • Sexuellt överförda infektioner (klamydia, gonorré, trikomoniasis).
 • Bakteriell vaginos och endometrios kan åtföljas av blodig urladdning.
 • Om urladdningen åtföljs av skärande smärta i nedre del av buken, kräkningar, illamående och yrsel, bör man ha misstänkt en ektopisk graviditet, liksom missfall..
 • Utflödet kan också prata om hormonell dysfunktion, uterusinflammation eller hängor, skador under samlag.

I alla ovanstående fall ska du omedelbart kontakta läkare..

Video Dr. Elena Berezovskaya talar om implantationsblödning och vad den säger

Kvinnors recensioner om detta ämne

Maria:

Tjejer, berätta, vem vet om blödning av implantation? Mina perioder bör börja om tio dagar, men idag fann jag en droppe blod på mina trosor i transparent slem, och magen värkade hela dagen som före menstruation. Den här månaden kände jag bra ägglossning. Ja, och min man försökte få det att fungera. Bara prata inte om tester och blodprover, detta har aldrig hänt förut. Sexuellt samlag var på de 11,14,15 dagarna av cykeln. Idag är det tjugonde dagen.

Elena:

Liknande urladdning sker ibland under ägglossningen.

irina:

Jag hade samma sak förra månaden, och nu har jag en enorm försening och en hel del negativa test...

Ella:

Jag hade det den 10: e dagen efter sexuellt samlag. Detta händer när ett fosterägg fästs vid livmodern i livmodern.

Veronica:

Det händer ganska ofta. Det viktigaste är att inte rusa tid - du vet fortfarande inte förut! Ägglossningsblödning kan förekomma precis som implantation.

Marina:

Du måste mäta bastemperaturen på morgonen, helst samtidigt, utan att gå ur sängen, om temperaturen är över 36,8-37,0 och menstruationen inte kommer. Och allt detta kommer att pågå minst en vecka, vilket innebär att blödningen var implantation och du kan gratuleras till graviditeten.

Olga:

Jag också, exakt efter 6 dagar verkade en droppe rosa-brun urladdning, hoppas jag gravid. Jag har också lite värme i nedre del av buken, kanske detta hände någon?

Nyligen dök också två brunaktiga fläckar upp, följt av lite rosa blod. Bröstet är svullet, ibland känns en dragande smärta i nedre del av buken, tills menstruationen är ytterligare 3-4 dagar...

mila:

Det hände mig att den sjätte dagen efter samlaget dök upp rosa färg på kvällen. Jag var väldigt rädd för detta, för 3 månader sedan fick jag ett missfall. Nästa dag, lite smord brunaktigt, och då var det redan rent. Mina bröstvårtor började ont. Jag gjorde testet efter 14 dagar, resultatet är negativt. Nu här lider jag, vet inte gravid eller kanske det är något annat. Och jag kan inte fastställa förseningen exakt, eftersom samlaget var ett par dagar före den påstådda menstruationen.

Vera:

På den femte dagen av förseningen gjorde jag ett test som visade sig vara positivt... Jag var väldigt glad och sprang omedelbart till läkaren för att bekräfta om graviditeten definitivt hade hänt eller inte... Där förde doktorn mig till en stol och under undersökningen fann jag blod... Hennes blod generade mig skickas till sjukhuset. Som ett resultat fanns det tre alternativ för uppkomsten av blod: antingen det började menstruation, eller ett missfall som började eller implantering av ett fosterägg. Gjorde en ultraljud och tester. Min graviditet bekräftades. Det fanns inte mer blod. Det visade sig att det verkligen var implantation, men om jag inte gick till läkaren för en undersökning och hon inte hittade blod, skulle jag inte ha gissa om manifestationen av implantationsblödning. Som jag förstår det, om detta är implantation, bör blodet vara ganska mycket.

arina:

Jag fick blödning av implantation. Bara det såg ut mer som små blodstreck, kanske som fläckar. Detta hände den sjunde dagen efter ägglossningen. Jag mätte sedan bastemperaturen. Så under implantation kan ett implantationsfall i basal temperatur fortfarande uppstå. Det betyder att det faller med 0,2-0,4 grader och sedan stiger igen. Vad hände med mig.

Margarita:

Och min implantering inträffade sju dagar efter ägglossningen och följaktligen sexuellt samlag. På morgonen hittade jag blod, men inte brunt, men ljusröd urladdning, de passerade snabbt och nu sträcker det magen och ryggen hela tiden. Mitt bröst gjorde ont, men det var nästan borta. Så jag hoppas att det fortfarande blödde implantation.

Anastasia:

Jag hade blödat en vecka före menstruation på kvällen, som om menstruationen hade börjat. Jag var rädd väldigt enkel! Detta har aldrig hänt förut! Jag visste inte vad jag skulle tänka! Men på morgonen fanns ingenting. Hon gjorde en tid hos en gynekolog, men han utsågs först efter en vecka. Mannen konsulterade med någon och de sa till honom att jag kanske var gravid, och vi alla bortskämda av samlag och hade missfall... Jag var verkligen upprörd. Min man lugnade mig sedan så fort han kunde! Han lovade att vi skulle försöka igen. Och efter en vecka kom menstruationen inte, men graviditetstestet var positivt! Så jag kom till gynekologen för att registrera mig.

Gynekologiska sjukdomar manifesteras hos kvinnor på olika sätt. Vissa patienter upplever klåda eller brännande, medan andra är oroliga för att dra smärta i nedre buken med hög kroppstemperatur. I gynekologiska kliniker behandlas kvinnor ofta med riklig eller liten spotting från slidan, vars orsak inte alltid är förknippad med en viss hälft av cykeln.

Vad är spotting

Normalt utsöndras klart eller vitt slem från slidan. Färgen och konsistensen beror på menstruationscykelens fas. Utsläpp med en blandning av blod indikerar att slemhinnan i slidan eller livmodern har skadats. Utseendet på blodiga blodproppar omedelbart före menstruationen eller under bildandet av cykeln efter förlossningen anses vara normalt.

orsaker

Olika menstruations oregelbundenheter kan leda till uppkomsten av blodiga blodproppar i slemet. Om blödning åtföljs av smärta, bör du omedelbart rådfråga en läkare. De kan vara ett av tecken på endometrios. Tillskott med östrogen orsakar ofta för tidig endometrial avstötning, vilket leder till uppkomsten av blodproppar. Problem i sköldkörteln och binjurarna kan påverka ägglossningsprocessen och orsaka för tidig månadsblödning. Följande huvudorsaker till uppkomsten av blodiga blodproppar skiljer sig:

 • Tar hormonella läkemedel. Efter att ha tagit pillerna finns det ingen smärta, liten utflöd.
 • Inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet. Ritning eller skarpa smärta, feber, illamående, svaghet kan förekomma beroende på typ av sjukdom..
 • Könsinfektioner. Utsläppet har en karakteristisk obehaglig lukt. Tillsammans med mindre smärta, klåda, sveda.
 • Uterin fibroids, polyper. I de första stadierna av sjukdomen visas blödning mitt i cykeln. I slutet av menstruationen stannar de tillfälligt. Om sjukdomen inte behandlas blir de permanenta.
 • Ektopisk graviditet. Tillståndet åtföljs av smärta i nedre del av magen med varierande intensitet. En kvinna är mycket svag. Tillståndet svimmar.
 • Endometrit. Smärta värkande i nedre del av buken. Med en kronisk form av sjukdomen stiger temperaturen.
 • Cervikal erosion. Det fortsätter ofta i hemlighet utan några uttalade symtom. Blod visas när man har sex.

Spotting i mitten av cykeln

Innan ägglossningen äger rum bör blodproppar inte innehålla slem. Brun urladdning med blod i mitten av cykeln indikerar att kvinnan har erosion i livmoderhalsen. De kan ha en karakteristisk lukt. En gynekolog kommer att kunna ställa en noggrann diagnos. Intermenstruellt urladdning hos ungdomar och kvinnor som nyligen har fött anses vara normalt. Detta indikerar att kroppen försöker normalisera cykeln..

Under den andra halvan av cykeln

Under ett par dagar före menstruationen kan utsläpp med blodstreck uppträda. De kommer att vara knappa, men kommer att börja öka när frigörandet av ägget och separationen av det övre skiktet i endometrium närmar sig. Om utsläpp med en obehaglig lukt, är sannolikheten för att utveckla en patologi i livmoderhalsen hög. En av orsakerna till att blodet uppträder under den andra halvan av cykeln är bristen på progesteron. Endometriumet exfolierar för tidigt, så blodiga blodproppar förekommer.

Det finns ingen månad, men det finns blodutflöde

Efter befruktningen kan rosa utsläpp förekomma hos kvinnor. Det är nödvändigt att omedelbart konsultera en läkare, eftersom smetningen börjar med hotet om graviditetsavbrott. Vissa kvinnor upplever kraftiga blödningar i brunt. De är ett tecken på äggstocksutarmning. Med normal fysisk hälsa är rosa utsläpp en indikator på följande avvikelser:

 • livmodersinflammation;
 • hormonell obalans;
 • spirala oförenlighet;
 • närvaron av en tumör;
 • sköldkörtelproblem;
 • närvaron av intrauterina cyster.

Efter intrauterin intervention

En blodig hemlighet kan uppstå efter installation av en intrauterin enhet (IUD). Normalt bör de vara knappa utan en obehaglig lukt. Om, efter installation av IUD, börjar kraftig blödning, åtföljd av smärta, måste du rådfråga en läkare. En infektion infördes antagligen under proceduren. Lätt blödning efter en abort anses vara normal. Helt slemhinnor efter curettage av livmoderhålan kommer att återhämta sig i ungefär en vecka, sedan försvinner urladdningen med blod.

Utsläpp efter att ha tagit läkemedlen

Sacrum från vagina förekommer hos 75% av kvinnorna under perioden av anpassning av kroppen till kombinerade orala preventivmedel. Mängden könshormoner förändras, därför kan skarlagnsföroreningar förekomma i det transparenta slemet. En liknande situation observeras efter att ha tagit akut preventivmedel. Vissa antibiotika orsakar svår dysbios som kränker vaginal mikroflora. Det leder till förvärring av kroniska sjukdomar och blödningar. Vaginal urladdning med blodproppar kan uppstå när du tar följande läkemedel:

Postpartum urladdning

Blodig hemlighet kan släppas upp till åtta veckor efter att barnet föddes. Ett alternativt namn för detta fenomen är Lochia. Omedelbart efter födelsen har de en ljus skarlakansfärg, men på 3-4 dagar blir de mörkbruna. Gradvis förändras urladdningens färg. När livmodern läker helt försvinner de. Långa lochia indikerar att det finns allvarliga problem i reproduktionssystemets arbete. En kvinna bör konsultera en gynekolog om:

 • utsläpp innehåller stora blodproppar;
 • på 4-5 dagar efter födseln upphör inte den skarlakansröda lochia att sticka ut i en ryggläge;
 • blodet har en obehaglig lukt;
 • den blodiga hemligheten upphörde helt och hållet att tilldelas 1 vecka efter födseln;
 • feber och frossa närvarande.

Slemhinnor med blodstråk under graviditeten

Under de första 2-3 veckorna av graviditeten har kroppen ännu inte haft tid att anpassa sig till ett nytt tillstånd. Rosa blodiga blodproppar kan förekomma under denna period. Om blod uppträder efter 5 eller 11 veckor, är sannolikheten för frigöring av moderkakan och avbrott av graviditeten hög. Kvinnan skickas för en ultraljudsundersökning och ett hormontest görs. När embryot avvisas, åtföljs utsöndringen av blodig utsöndring av smärta i nedre buken som liknar sammandragningar.

Efter samlag

Samlag ska inte åtföljas av smärtsamma upplevelser. Om blod dök upp efter samlag, indikerar detta att vaginalslemhinnan har skadats. Detta kan bero på brist på naturlig smörjning. En annan orsak till uppkomsten av blod efter samlag ligger i kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet. Vid erosion kan blödning börja på grund av direkt kontakt med livmoderhalsens skadade område.

Innan menstruation

Några dagar innan cykelns slut börjar endometriet att avvisas. Kärlen spricker, så slemet blir rosa. Läkare anser att blodutflödet mellan menstruationen i slutet av cykeln är normen. Men om en kvinna börjar allvarlig blödning innan menstruationen börjar, måste hon besöka en gynekolog och genomföra hormontest. Sådan blödning observeras ofta hos patienter med progesteronbrist..

Efter menstruation

Början och mitten av cykeln bör inte åtföljas av uppkomsten av en blodig hemlighet. Det anses normalt när utsläppet har en något rödaktig ton i 2-3 dagar efter avslutad menstruation. Om hemligheten ständigt finns, bör kvinnan undersökas av en gynekolog. Svår blödning mellan menstruationen indikerar förekomsten av allvarliga patologier i kroppen. Dessa inkluderar:

 • myom;
 • könsskador;
 • livmoderhalscancer;
 • könsorganinfektioner;
 • endometriala polypper.

Vid könsskador och andra sjukdomar i reproduktionssystemet är det omöjligt att behandlas oberoende. Vid långvarig blödning bör du omedelbart rådfråga en läkare. Felaktigt utvalda suppositorier och tabletter kan leda till allvarliga komplikationer. Sjukdomen från en akut form blir kronisk och då blir det mycket svårt att bota en sådan sjukdom.

Utsläpp från bröstvårtorna - vad de är och vad de vittnar om?

Orsaker till urladdning är:

 • Fysiologisk: vid födseln - engorgement av körtlarna med utgång av råmjölk, graviditetsperioden och utfodring, när körtlar producerar mjölk, resterande sekret efter utfodring.
 • Patologiska - hormonella störningar i kroppen, åldersrelaterade förändringar, inflammatoriska sjukdomar i bröstkörtlarna, tumörer.

Bröstutsläpp: Viktig information

Utsläpp från bröstet är utseendet på vätska som bildas i kanalerna och kommer från bröstvårtan. Kan vara fysiologiskt (med och efter amning) eller på grund av patologi. Med ett överskott av prolaktin är vätskan klar, och med inflammation kan den vara purulent eller serös (gulaktig, rosa). Blödning åtföljs av röda eller bruna droppar på bröstvårtan, stagnation leder till mörkare, förtjockning.

Utsläpp från bröstet - vad är det?

Utsläpp från bröstet - detta innebär utseendet på droppar eller en ström av vätska från bröstvårtan. De är spontana eller endast med komprimering, efter graviditet (mjölk för utfodring) och på grund av sjukdomar (hormonsvikt, inflammation, svullnad). Med ett överskott av prolaktinhormon och mastopati är utflödet vanligtvis bilateralt, och inflammation och tumör påverkar en bröstkörtlar i de allra flesta fall.

Kan det finnas fysiologisk urladdning från bröstkörtlarna

Utsläpp från bröstkörtlarna är utan sjukdom, de kallas fysiologiska. Skälen kan inkludera:

 • amning och de närmaste 1-2 månaderna, förblir mindre ofta upp till 1 år efter avslutad amning, beror varaktigheten på kvarvarande sekretioner på den hormonella bakgrunden, åldern och antalet tidigare utfodringar;
 • graviditet - i ett senare skede organiseras kroppen igen, förberedelse för förlossning och amning, den hämmande effekten av progesteron reduceras, livmodern och bröstkörtlarna är känsligare för oxytocin, därför finns det en frisättning av en mjölkig eller gulaktig grumlig vätska;
 • användning av hormonella läkemedel för preventivmedel - de efterliknar nivån av kvinnliga hormoner som är inneboende under graviditeten, medan mjölkliknande droppar verkar som en biverkning, rekommenderas kvinnor i detta fall att undersöka sjukdomar;
 • avbruten graviditet (inducerad eller spontan abort), återhämtning av kroppen beror på termen, i slutet kan det vara utsläpp upp till 2-3 veckor.


Process för mjölkbildning
Transparenta droppar vätska från bröstvårtan är sällan med:

 • puberteten;
 • fysisk aktivitet med hög intensitet;
 • sexuella kontakter;
 • klädd i en tight bh;
 • användningen av hormoner eller antidepressiva medel.

I dessa fall måste du kontakta en gynekolog för att utesluta de ursprungliga stadierna av sjukdomen, särskilt i närvaro av menstruella oegentligheter.

Vi rekommenderar att du läser om varför råmjölk kan förekomma före menstruationen. Från artikeln kommer du att lära dig om orsakerna till råmjölk före menstruation, indikationer för att kontakta en läkare. Och här handlar mer om hur man injicerar progesteroninjektioner för att orsaka menstruation.

Vad kan utsöndras från bröstkörtlarna

Från mjölkkörtlarna kan tilldelas:

 • mjölk;
 • colostrum (de första dagarna efter födseln);
 • en klar vätska som normalt bildas inuti kanalen utanför graviditeten;
 • blod eller dess plasma (efterföljande) med rött, brunt eller gulaktigt, gul-rosa och genomskinligt;
 • pus - grönaktig, grå, mörk, med en obehaglig lukt.

Varför händer det här?

Du kan skilja fysiologiska, godartade och farliga maligna orsaker till utsöndring av sekret från nipplarna.

Fysiologisk

Sådana faktorer är naturliga för en kvinna. En av orsakerna till hemligheten är amning, det vill säga produktion av bröstmjölk efter förlossningen. Bröstkörtlarna syntetiserar också råmjölk i sen graviditet och de första dagarna efter att ett barn föddes.

En klar, färglös vätska från bröstvårtorna kan förekomma utanför graviditeten. Detta orsakas av hormonell obalans. Efter upphörandet av menstruationen (i postmenopausen) bör sådana tecken inte vara.

Godartad

Sjukdomar som kan åtföljas av uppkomsten av flytande innehåll från bröstvårtorna och samtidigt är godartade:

 • intraductal papilloma (icke-cancerös tumör som liknar en polypp lokaliserad i körkanalen);
 • kronisk inflammatorisk process - mastit;
 • fibrocystisk sjukdom till följd av hormonella störningar;
 • utvidgning, eller ectasia, av mjölkkanalerna;
 • fibroadenom (godartad tumör);
 • ductal hyperplasia - förtjockning av väggarna i kanalerna;
 • nippeladenom (godartad tumör).

Förutom sjukdomar i själva körtlarna åtföljs ofta en hemlighet av hyperprolaktinemi, eksem eller atopisk dermatit i bröstvårtan.

Av dessa sjukdomar är ett liknande symptom oftast förknippat med ectasia i körtlarna.

Separat bör det noteras att transparent färglös urladdning från bröstvårtorna ibland observeras vid användning av läkemedel, särskilt metoklopramid och domperidon. Dessa ämnen är en del av populära läkemedel för att eliminera illamående och rörelsesjuka - Cerucal, Ceruglan, Motilium, Passazhix och andra.

Malign

Dessa är prekancerösa eller cancersjukdomar:

 • atypisk kanalhyperplasi - förtjockning av kanalväggarna, i vilka föregångarna för cancerceller förekommer;
 • kanalt karcinom in situ - en ytlig tumör på kanalväggen;
 • in situ lobular cancer - en begränsad liten tumör i organets körtelstrukturer;
 • invasiv kanalt karcinom eller lobulär cancer - maligna tumörer som växer i körtelvävnaden och påverkar lymfkörtlarna och avlägsna organ;
 • Pagets sjukdom - bröstvårtans cancer och areola.

Med förfall av en ondartad tumör observeras svart urladdning, när det ser ut som det är brådskande att söka medicinsk hjälp.

Tryckutmatning från bröstet: orsakar beroende på art.

Med tryck från bröstkörtlarna verkar utflödet av följande skäl:

 • grön, mörkgrön - med suppuration, expansion av kanalerna;
 • mjölk eller mjölkliknande - normalt efter graviditet, i andra fall på grund av den höga nivån av hormonet prolaktin;
 • pus - ett tecken på mastit, suppuration inuti kanalen (galaktoforit);
 • transparent, vitaktig med bröstsmärta som är karakteristisk för mastopati;
 • rött och brunt betyder blödning, men när de är stillastående är de tjocka, svarta, klibbiga;
 • gula, rosa är typiska för purulent inflammation;
 • oljig åtföljande cysta (galaktocele).

Se i den här videon om färgen på utsläppet från bröstvårtan och de sjukdomar som leder till detta symptom:

Grön, mörkgrön

Med utvidgningen av kanalerna i bröstkörtlarna, grön eller mörk, visas nästan svart urladdning. De kan vara slemhåriga eller oljiga, ha en obehaglig lukt. Patologi kallas kanalektasia (ductectasia). Det inträffar med hormonella störningar, mastopati, inflammation, efter en skada, men tumörprocessen kan också vara dess orsak..

Nippelmjölk

Mjölk från bröstvårtorna utsöndras normalt bara efter graviditet. Återstående droppar inträffar efter avslutad utfodring från 1 till 3-6 månader och till och med upp till 1-1,5 år. I andra fall förefaller en mjölkaktig vätska - transparent, opalescent, grumlig.

Dess utseende orsakas av överdriven bildning av hormonet prolaktin i hypofysen..

Brott är möjligt med en tumör (prolaktinom) såväl som i bakgrunden:

 • sköldkörtelsjukdom (hypotyreos);
 • polycystisk äggstock;
 • binjurinsufficiens;
 • bröstskada, herpes;
 • användning av läkemedel (antiulcerande medel, kramplösande, hormonella).

Pus från bröstvårtan

Förekomsten av pus från bröstvårtan är ett tecken på mastit (infektion i bröstkörteln) eller galaktoforit (inflammation i kanalerna). Förutsägbara faktorer:

 • stagnation av mjölk under amning;
 • ökad frisättning av prolaktin (hormonsvikt eller tumörprocess);
 • mastopati, speciellt nodulärt med cyster (smärta och komprimering i bröstet);
 • papillom (tumör) inuti kanalen;
 • bröst malignitet;
 • användning av hormonella preventivmedel;
 • kanalernas anatomiska form (långa, invängda);
 • ett fokus på kronisk infektion (till exempel inflammation i mandlar, karies, gastrit och andra);
 • låg immunitet (stress, överarbete, långvarig sjukdom);
 • nosokomial infektion.

Transparent, vitt och ömt bröst

Om bröstet i bröstet visade sig genomskinlig och vit urladdning i mitten eller under andra hälften av menstruationscykeln, före menstruationen, är det symtom på mastopati. Det åtföljs av svullnad och åtstramning i bröstet, och efter början av menstruation, smärta och utsläpp avta. I det avancerade fallet beror de inte längre på cyklernas faser. Blödning eller försenad menstruation, smärta i nedre del av buken är också möjligt, och utsläppet blir rödaktigt, gulbrunt, grönt.

Brun, blodig

Intraductal papilloma
Utsläpp av brun färg eller blodig är vanligare i närvaro av intraductal papillom. Detta är en tumör som växer inuti kanalen. Den kan vara singel eller multipel, kännetecknad av komprimering i bröstvårtan med måttlig ömhet..

Om du trycker på den töms innehållet i kanalerna och smärtan minskar. Utseendet på svår svullnad, inflammation, feber med tillsats av infektion är möjligt.

Gul, gul rosa

Gul eller gul-rosa urladdning från bröstet uppstår med intraductal mastit. Det kallar:

 • svår smärta i ett bröst;
 • temperaturökning;
 • rodnad i huden över den inflammerade kanalen.

Vid undersökning hittas en tät sladd eller rundad knut. Ofta frigörs en klar vätska från de intilliggande kanalerna, och i närvaro av samtidigt cystor eller tumörer tillsätts blod, en brun hemlighet eller grönaktig med samtidig mastopati..

Mörk svart

Mörk och nästan svart urladdning är ett tecken på att blod stagnerade inuti kanalen. Denna färg händer när:

 • brösttumörer av godartat och malignt ursprung;
 • ductectasia;
 • intraductal papillom.

Alla blodiga utsläpp från bröstvårtan kräver uteslutning av en neoplasma.

grå

Svart urladdning kan bli grå om kanaler i närheten bildar en klar, transparent vätska. Deras orsaker liknar mörk, svart (tumör i körtlar eller intraductal kanal, ductectasis). Mindre vanligt förekommer detta symptom vid infektion..

Klibbig

Varje urladdning kan vara klibbig om de är tillräckligt länge inne i kanalen. Därför är den troliga orsaken hormonsvikt, svullnad, inflammation, mastopati.

Oljig

Oljig urladdning är karakteristisk för en bröstcyst - galaktocele. Med den ackumuleras mjölken och förtjockas, den blir ojämn, liknande smör eller flytande tvål. Det förekommer hos ammande kvinnor med:

 • medfödda missbildningar i kanalerna;
 • ett kraftigt avslag på amning eller brott mot dess regler;
 • tidigare bröstskador;
 • inflammation
 • förändringar i sammansättningen av mjölk på bakgrund av hormonella störningar.

Varför släpps råmelk från bröstet

Kolostrum utsöndras från bröstet endast under de senaste veckorna av graviditeten och de första dagarna efter födseln under påverkan av hypofyseprolaktin. Det är en mycket näringsrik vätska som är rik på proteiner. I sammansättning är det närmare blod än mjölk, innehåller antikroppar, tillväxtfaktorer. För icke-gravida kvinnor kan råmjölk inte vara, hemligheten med mjölkfärg ser ut, men bara utåt.

Arten av hemligheten i olika patologier - vanliga tecken

Under godartade förhållanden:

 • vanligtvis bilaterala;
 • visas när du trycker på;
 • utan föroreningar och klumpar;
 • med klibbig konsistens;
 • färglös, men kan också ha en färg - från vit till gul eller grön.

Utsläpp från bröstvårtan med en blandning av blod är också ofta förknippade med godartade sjukdomar. Men de kan också orsakas av cancer. Därför, när ett sådant symptom uppträder, är en djup undersökning av en läkare nödvändig.

För maligna sjukdomar:

 • visas på ena sidan;
 • uppstå spontant, läcka utan tryck;
 • det är transparent, lätt, rosa eller blodigt urladdning;
 • i bröstet, vid palpering upptäcks ett kompakteringsställe, axillära lymfkörtlar förstoras.

Enligt färgen på den frigjorda vätskan kan en möjlig orsak till patologin föreslås:

 • vit, gul eller grön urladdning från bröstvårtorna är karakteristisk för inflammatoriska processer, särskilt mastit;
 • mörkgrön och tjock förefaller med överblick av kanalcyster;
 • browns uppträder med ektasia i mjölkkanalerna;
 • transparent, vattnig - med bröstcancer;
 • blodig - med cancer eller papillom.

Ett sådant symptom kan manifestera sig i den sammanlagda och andra tecken på bröstsjukdomar:

 • smärta, överkänslighet;
 • palperbar bildning i vävnaden;
 • tillbakadragande av bröstvårtan, grovhet i huden, missfärgning, rodnad eller klåda i huden;
 • ändra storlek på en av körtlarna;
 • feber;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • illamående och kräkningar;
 • svaghet, minska eller öka i vikt.

Nippelutladdning beroende på tillstånd

Utsläpp från bröstvårtorna kan orsakas av hormonell obalans (under och före menstruation, med mastopati), återstående amning efter upphörande av utfodring, under sex visas med en hög nivå av prolaktin hos gravida, ammande, mindre ofta med sjukdomar. Vid cancer kan urladdningen vara blodig, men transparent, vitaktig är också möjlig..

Innan menstruation

Före menstruation är utseendet på sekretioner karakteristiskt med mastopati (diffus och nodulär), ökad prolaktin, användning av preventivpiller. En konstant relation med cyklernas faser är typiskt endast för hormonella störningar.

Med mastopati med tryck

Mastopati kan åtföljas av urladdning under tryck på bröstvårtan. Vanligtvis sker detta:

 • bröstsmärta och fullhet;
 • förtätning av bröstkörtlarna eller det lokala området, ofta i de övre delarna;
 • bilaterala förändringar.

I de första utvecklingsstadierna intensifieras alla symtom under perioden före menstruationen på grund av östrogenens övervägande. Tilldelningar kan endast visas med komprimering av bröstvårtan, men ibland blir de uttalade utan mekaniskt inflytande. Oftast är de transparenta eller något vitaktiga, men de är grönaktiga, blodiga och bruna..

Se i den här videon om symptom och diagnos av mastopati:

Under menstruationen

Under menstruationen sker utsläpp från bröstet med:

 • tidig början av klimakteriet;
 • hormonsvikt på grund av sjukdomar i hypofysen, binjurarna, sköldkörteln;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • långvarig och okontrollerad användning av hormonella preventivmedel;
 • brist på förlossning under lång tid;
 • sjukdomar i livmodern, äggstockarna;
 • aborter;
 • oregelbundna, sällsynta sexuella kontakter;
 • sjukdomar i levern och bukspottkörteln.

Efter upphörandet av utfodring

Efter upphörandet av utfodringen är utsöndringarna från 1 till 6 månader, mindre ofta är de längre. Under denna period inträffar hormonella förändringar, bildandet av prolaktin och känsligheten hos mjölkkörtlarna minskar gradvis. Om en kvinna inte har tillräckligt med könshormoner, inträffar galaktorré. Det åtföljs av brist på menstruation eller en oregelbunden cykel..


Anledningar till utvecklingen av galaktoré

Under sex

Under sex utsöndras bröstmjölken hos ammande, gravida kvinnor och med överdrivna halter av prolaktin. Med orgasm frigörs hormonet oxytocin, det orsakar också en minskning i körtlarna. Ett sådant symptom är normalt förknippat med amning eller förberedelse för det. Normalt har den frigjorda vätskan en typisk mjölkig färg och lukt. För kvinnor utanför amning och graviditet krävs uteslutning av sjukdomar som orsakar hormonella störningar:

 • prolaktinom (adenom, godartad tumör) i hypofysen;
 • Stein-Leventhal syndrom (primär polycystiskt äggstock);
 • låg sköldkörtelfunktion.

Vilka är utsöndringarna för bröstcancer?

Vid bröstcancer finns det blodiga utsläpp (rödaktig, brun, gul-rosa), men transparent eller med en grönaktig nyans är möjlig. De är vanligtvis ensidiga, inte förknippade med faserna i menstruationscykeln. Typiska tecken på en malign process inkluderar:

 • klump i bröstet, lödda till intilliggande vävnader (rör sig inte);
 • förändringar i formen av körtlarna;
 • uppkomsten av smärta eller bristande;
 • tillbakadragande av bröstvårtan;
 • under armen på den drabbade sidan finns det en förstorad lymfkörtel, vilket orsakar obehag när du räcker upp en hand.

Sannolikheten för cancer med utflöde från bröstkörteln överstiger inte 10%, de svarar bra på behandling med tidig upptäckt. Samtidigt är avancerat hormonfel farligt för utvecklingen av en tumör. Därför, ju snabbare att upptäcka sjukdomen och starta terapi, desto högre är dess effektivitet.

Mer om ett oroande symptom, som en normal eller manifestation av en patologi

Detta symptom har funktioner i olika gynekologiska och endokrina problem, liksom fysiologiska tillstånd..

Graviditet

Normalt, före födseln och efter barnets födelse, börjar råmjölk och sedan mjölk att sticka ut från bröstet. Utsläpp från bröstvårtorna under graviditet vid ett tidigare datum visas när körtlarna förbereder sig för amning, dess kanaler blir bredare och cellerna förnyas. Detta inträffar under påverkan av hormoner, medan huden på bröstvårtorna och areolerna mörknar samtidigt. Färgen på en sådan vätska är vit eller ljusgul. Colostrum kan förekomma i 3: e trimestern, mindre ofta från den 20: e veckan och mycket sällan - i början av att fostra ett barn, men detta är också ett normalt tillstånd.

I början av amningen är körtlarna oförskämda, mängden råmjölk kan vara obetydlig. Med regelbunden applicering av barnet i bröstet etableras sekretionsaktivitet. Om bröstet blir mjukt till följd av matning, uttryck eller efter utsläpp från bröstvårtan är detta ett normalt tecken.

Inte alla kvinnor har ett sådant tecken under förlossningen. Under den andra och efterföljande graviditeten kan bröstkänslor också förändras. Bristen på sekretion betyder inte att det blir svårigheter med amning.

Det finns dock två fall då det är nödvändigt att konsultera en läkare:

 • rosa eller blodig vätska;
 • klumpar i bröstet, särskilt smärtsamma eller känsliga när man palperar.

Körtlarna ökar jämnt före förlossningen, och utseendet på täta foci kan vara ett symptom på en farlig sjukdom.

Menstruationscykel

Normalt, i slutet av den andra fasen av menstruationscykeln, minskar nivån av progesteron i blodet. Om detta inte händer, före menstruationen, visas utsläpp från bröstvårtorna. Detta kan hända med äggstocksjukdomar, medan smärtsam ingrepp i bröstkörtlarna, en oregelbunden cykel och en förändring av dess varaktighet ofta noteras. Utsöndring av vätska före menstruation kan också förknippas med användning av hormonella preventivmedel.

Oavsett fas i cykeln, är utseendet på en liten mängd vätska från bröstet ibland associerat med dess stimulering under sexuell kontakt. Hormonet oxytocin som frigörs under excitation orsakar sammandragning av mjölkkanalernas muskler och frigörande av deras transparenta innehåll.

Utseendet på ett sådant symptom efter menstruationen är inte specifikt för någon sjukdom. Detta kan vara med en malign tumör i körtlarna och med hyperprolaktinemi och andra hormonella störningar.

Under perioden av perimenopaus genomgår den kvinnliga kroppen betydande hormonella förändringar. Äggstockarnas funktion dör gradvis bort, det hypotalamiska hypofyssystemet kan aktiveras för att upprätthålla det. Men samtidigt ökar risken för bröst malignitet. Därför bör utseendet på en hemlighet från bröstvårtorna med klimakteriet alltid vara ett skäl för att kontakta en gynekolog eller mammolog..

Om en patient genomgår en hysterektomi av någon anledning påverkar detta inte funktionen hos hennes bröstkörtlar. Därför, efter uttag av livmodern, kan utseendet på vätska från bröstkörtlarna vara både ett normalt tecken och ett symptom på patologi..

Fibrocystisk sjukdom

Vid mastopati sker inte utsläpp från bröstvårtorna hos alla patienter. De visas om patologin åtföljs av allvarliga hormonella störningar. Om de är vattniga eller innehåller blod är det nödvändigt att konsultera en läkare.

Mastit och andra infektionsskador

Bröstinflammation eller abscess orsakas vanligtvis av bakterier, mindre vanligtvis virus eller svampar. Oftast utvecklas amningsmastit, som inträffar vid multiplikation av patogen mikroflora under amning. Sjukdomen åtföljs av bröstsmärta, svullnad, rodnad, vit eller gul urladdning från bröstvårtan..

I en svår förlopp av processen utvecklas pyogen mikroflora i vävnaderna i körtlarna, en abscess, gangrenös eller flegmonös mastit bildas. Samtidigt är bröstet betydligt förstorat, mycket smärtsamt, purulent utsläpp kan uppträda från bröstvårtan. Behandling av detta tillstånd är endast kirurgiskt - öppning och rengöring av abscesshålan.

hyperprolaktinemi

Prolactin produceras normalt av hypofysen i små mängder. Dess utsöndring förbättras kraftigt genom amning, vilket ger omstruktureringen av körtelvävnaden och bildningen av mjölk i den. Om en kvinna inte är gravid och inte ammar, kallas mjölken i henne galaktoré och är förknippad med en onormal ökning i mängden hormonet prolaktin.

Hyperprolaktinemi kan uppstå som ett resultat av sådana tillstånd:

 • långvarig bröststimulering;
 • konstant eller plötslig allvarlig stress;
 • bröstskada;
 • partnerens intensiva mekaniska handling under samlag;
 • hypofystumör;
 • sköldkörtelsjukdom, särskilt med en minskning av dess funktion - hypotyreos;
 • njur- eller leversvikt;
 • tar orala preventivmedel, antidepressiva medel, vissa läkemedel mot högt blodtryck.

Med ökat prolaktin visas en vit vätska som liknar mjölk från bröstvårtorna. Detta symptom kan observeras hos män. I detta fall fungerar det alltid som ett symptom på en sjukdom..

Bröstcancer

Vätska från bröstvårtorna kan börja släppas redan i ett tidigt skede av sjukdomen, särskilt när tumören är lokaliserad i körtelens kanal. Därför, även med det isolerade utseendet av detta symptom, måste ett brådskande behov undersökas av en läkare.

Sannolikheten för en malign tumör ökar i sådana situationer:

 • utsöndringen är vattnig eller innehåller blod;
 • påtaglig tät bildning i bröstet;
 • förstorade axillära lymfkörtlar;
 • tillbakadragande av bröstvårtan;
 • bröstdeformitet, citronskal på huden.

Utsläpp från bröstvårtorna hos män

Normalt sker inte utsläpp från bröstvårtorna hos män. Ett sådant symptom är alltid en manifestation av antingen hormonsvikt eller en cancertumör. I det här fallet, i det första fallet, är processen ofta bilateral, åtföljd av svullnad och ömhet i körtlarna, och i det andra fallet kan skador å ena sidan och utsläpp av blod, blodiga, kombineras med yttre förändringar i form av bröst och bröstvårta, en ökning av lymfkörtlar.

Behandlingsmetoder

Behandling av utflöde från bröstvårtorna beror på deras orsak:

 • om det konstateras att detta symptom orsakas av läkemedel, avbryts de;
 • med hypotyreos föreskrivs tyroxin;
 • med hyperprolaktinemi är användningen av dopaminagonister möjlig, mindre ofta utförs kirurgiskt avlägsnande av hypofystumören;
 • i frånvaro av en synlig orsak till urladdningen föreskrivs inte behandling, omprövning utförs efter 2 till 3 månader;
 • vid fibrocystisk sjukdom används hormonella läkemedel;
 • mastit och andra smittsamma processer kräver antibiotikabehandling.

Med konstant urladdning är kirurgiskt avlägsnande av den expanderade mjölkiga kanalen möjlig. Om en ondartad tumör upptäcks hänvisas patienten till en onkolog. Hon föreskrivs kombinationsbehandling, som inkluderar kirurgi, strålning och kemoterapi i olika kombinationer.

Vad man ska göra om vätska släpps från bröstet

Om det finns vätskesekretion från bröstet, men orsaken är okänd, måste du kontakta en läkare så snart som möjligt för att studera hormonnivån och bröstets tillstånd.

I händelse av att dropparna med vätska i sig försvann på högst 1-2 dagar är det viktigt att regelbundet utföra en självundersökning för att identifiera tätningar och smärta. Bäst för den här tiden efter slutet av menstruationsblödning.

Först, framför spegeln, måste du undersöka bröstet för yttre förändringar: formen på bröstvårtan, körtlar, hudfärg, förekomst av ödem, medan armarna sänks, och sedan höjs de upp. Följ sedan:

 1. pressa bröstvårtorn i tur och ordning (genom noggrann komprimering av basen);
 2. en arm stöder bröstet underifrån, och den andra undersöker hela körtlarna från bröstvårtan till armhålan, samma undersökning äger rum med sårarmen bakom huvudet och i en liggande position;
 3. undersöka och tryck fingrarna på huden under armen.

Normalt bör det inte finnas några konsolideringar och smärtor. Integument av vanlig färg och temperatur, paralosal region och bröstvårtans naturliga form.

Diagnos av sjukdomar

Innan läkaren förskrivs kommer frågan definitivt att fråga hur länge kvinnan märkte utskrivningen. Det är viktigt att urladdningen konstant finns eller bara ibland. Viktiga punkter är förekomsten av ömhet, gamla och nya skador, en kvinna som tar hormoner och antidepressiva medel. Efter en grundlig undersökning kommer läkaren att göra en instrumentell diagnos: mammografi, ultraljudundersökning. Ductografi föreskrivs ibland - en röntgenundersökning med kontrast, som injiceras i kanalerna. Alla dessa diagnostiska åtgärder är mest effektiva andra eller tredje dagen efter menstruationens slut. Innan menstruationen sväller körtlarna, så det finns ett fel i studien.

Om läkaren har anledning att misstänka en onkologisk tumör, tas en punktering - ett prov av vävnader och vätskor. Den resulterande vävnaden undersöks noggrant med hjälp av instrument, detektering av vissa typer av celler indikerar en malig bildning.

Vid behandling av cancer är det grundläggande viktigt i vilket stadium av sjukdomen de terapeutiska åtgärderna påbörjas. Därför är det nödvändigt att genomföra en förebyggande undersökning av bröstet varje år av en mammolog eller gynekolog. Inte mindre viktigt är snabba gynekologiska undersökningar och behandling av endokrina sjukdomar.

Fram till nyligen rådades kvinnor att göra bröst självtest. Nyligen har denna rekommendation avbrutits - en oförberedd person kan inte skilja en patologisk formation från en normal lobule i körtlarna. En utbildad läkare äger palpationsmetoder, men om du själv har bytt ut några förändringar i bröstkonditionen - var säker och besök en medicinsk institution. Bättre falskt larm än att hoppa över början av cancerprocessen. Undvik bröst örter och ta onödiga mediciner, hypotermi och frekvent stress är oönskat - allt detta påverkar kvinnans hälsa.

Måste jag träffa en läkare om det finns vätska från en bröstvårta

Det är viktigt att konsultera en gynekolog för utflöde, men det är särskilt farligt när vätska kommer från en bröstvårta. Detta kan inte vara normalt. Ett sådant symptom är vanligtvis inte förknippat med hormonella övergående störningar. För diagnosen kan du, förutom medicinsk undersökning, behöva:

 • Ultraljud av bröstkörteln;
 • mammografi;
 • ductography;
 • blodprov för hormoner - prolaktin, östradiol, progesteron, follikelstimulerande, luteiniserande, binjurar och sköldkörtel, om det behövs;
 • smet från nippeln på cellkompositionen;
 • punktering i nodal utbildning;
 • blod för tumörmarkörer;
 • tomografi - CT eller MRT;
 • samråd med en endokrinolog, onkolog.

Fysiologiska skäl

Det är särskilt misstänksamt om utsöndringarna får en form som är helt olik mjölk. Du måste noggrant studera lukten och färgen på det utsöndrade. Endast läkaren kan kompetent hantera grundorsaken. Vätskan visas ibland själv utan tryck. Det utsöndrade tillståndet är flytande eller tjockt. Särskilt farliga färgade ämnen från bröstvårtan med en ohälsosam doft.

 • Graviditet. En gulaktig eller vitaktig sekretion uppträder vid 7-9 månaders graviditet. Så den gravida kvinnans bröst förbereder sig på bildandet av mjölk.
 • I samband med avvänjningen av barnet från bröstet. Upp till två år efter slutet av utfodringen kan modern ha en liten urladdning.
 • Abort, konstgjord eller naturlig (missfall). En gravid kvinnas kropp förbereds långt innan barnet föddes. Avbrott av graviditet leder ofta till råmjölk från bröstvårtorna.
 • Användning av oral preventivmedel och läkemedel som innehåller könshormoner. Sammansättningen av sådana tabletter inkluderar hormoner som stimulerar amning. Så snart tabletterna avbryts stoppar urladdningen.
 • Antidepressiva läkemedel. Biverkningar av antidepressiva medel - orsaken till en liten sekretion när man klickar på bröstvårtorna.
 • Klämma, dra, syntetiskt underkläder. Irritation i bröstvårtan är den främsta orsaken till sekretion.
 • Menstruation. Kritiska dagar urladdning i samband med hormonella förändringar.

Om en kvinna födde, har hon en funktionell urladdning av en tråkig vitaktig färg. I ett nullformigt är endast transparenta ämnen normala. Om utsöndringen är purulent, blodig eller har en onaturlig svart, grön, grå färg eller en obehaglig lukt för mjölk - detta är en god anledning att tänka på en befintlig dold sjukdom.

Bröstanalys

Utsläpp från bröstkörteln skickas för cytologisk analys (cellkomposition), de kan undersökas med avseende på infektion (kultur), närvaro av blod. En sådan diagnos är nödvändig när:

 • närvaron av en tumör eller misstänksamhet för den;
 • upptäckt av förekommande tillstånd (cysta, mastopati);
 • behovet av att utesluta ett återfall av cancer;
 • tecken på inflammation (temperatur, svullnad, smärta);
 • symtom på ductectasia, intraductal papilloma;
 • hormonella störningar - en oregelbunden cykel, bilateral urladdning, infertilitet, missfall;
 • utvärdering av behandlingsresultaten.

I analysen kan detektera:

 • tumörceller (atypiska);
 • icke-tumörförändringar på grund av inflammation eller hormonellt fel;
 • infektion och dess orsakande medel, känslighet för antibiotika (vid sådd).

rön

En kompetent strategi för att identifiera sjukdomar kommer säkert att förhindra allvarliga konsekvenser och bevara hälsan. Genom att sammanföra de huvudsakliga orsakerna till urladdning från bröstkörtlarna kan huvudsaken särskiljas:

 • Varje utflöde som förekommer från bröstvårtorna, med undantag av mjölk hos gravida och ammande kvinnor, indikerar avvikelser i kroppen och kräver diagnos.
 • Du kan identifiera patologin i tid genom att regelbundet inspektera bröstet och besöka en mammolog.
 • Inte självmedicinera - en läkare måste fastställa en diagnos.
 • Varför bröstsmärta: orsaker, diagnos och behandling
 • Varför bröstvårtor hos kvinnor gör ont: vad man ska göra och när man ska träffa läkare?
 • Orsaker till bröstförlust
 • Vilka är sjukdomarna i mjölkkörtlarna hos kvinnor och orsakerna

Behandling av bröstmjölk om inte gravid

Om kvinnan inte är gravid, för behandling av utsöndringar av mjölk och vätska från bröstkörtlarna, kan du förskriva:

 • antibiotika, antibakteriella medel för mastit, galaktoforit;
 • antiinflammatoriska läkemedel för att minska ömheten;
 • immunstimulantia och vitaminer;
 • med mjölkstagnation, pumpning, korrekt utfodring, förband med salvor (calendula, arnica, comfrey), laserterapi, ultraljud;
 • korrigering av hormonella störningar med läkemedel, preventivmedel med hormoner med ett överskott av prolaktin, mastopati;
 • kirurgisk behandling i närvaro av en tumör, en inflammerad cyste, ineffektiviteten av läkemedelsbehandling under infektion.

Patologiska orsaker

Tumörer, inflammation, hormonella störningar i körtlarna, bäckensjukdomar leder till utseendet av substans från bröstvårtorna. Hormonella obalanser förekommer efter användning av vissa läkemedel, oral preventivmedel. Abort och sjukdomar i det endokrina systemet är också grundorsaken till utvecklingen av patologier, varefter de märker utsläpp från bröstkörtlarna med tryck.

För att inte missa onkologi, kontakta läkare vid det första oförklarliga utseendet av sekretion från bröstvårtan. Utsläpp från bröstkörtlarna med tryck är ett tecken på bäckensjukdomar som orsakas av problem med inre mikroflora. Oftast är sådana dysbios, Candida-svamp, polycystic, adenit, andra inflammatoriska sjukdomar och tumörer i bäckenet. Bröstskador orsakar också inflammation med uppkomsten av purulenta sekret.

Bröstförebyggande

För att förhindra de flesta bröstsjukdomar måste du:

 • inspektera bröstet på egen hand en gång varannan månad, besök gynekologen minst 1 gång per år i frånvaro av symtom;
 • om det är ett utflöde, försök inte att behandla dem med folkliga botemedel eller hormoner, eftersom det är farligt av tumörgeneration, måste du definitivt kontakta en gynekolog, en mammolog;
 • bibehålla normal kroppsvikt, fördela minst en halvtimme om dagen för fysisk aktivitet;
 • när det gäller näring, föredra naturliga produkter som inte har genomgått industriell bearbetning: grönsaker, frukt, bär, kött med låg fetthalt, fisk, spannmål från fullkorn, mejeriprodukter med måttligt fettinnehåll, nötter, grönsaker;
 • sova minst 8 timmar om dagen;
 • skydda bröstet mot stötar, skador;
 • sluta röka och alkohol;
 • ta hormoner som föreskrivs av gynekologen och under övervakning av tester;
 • undvik tätt underkläder och syntetiska tyger för behå, särskilt under graviditet och amning.

Vi rekommenderar att du läser om hyperprolaktinemi hos kvinnor. Från artikeln kommer du att lära dig om orsakerna och symtomen på hyperprolaktinemi, typer av patologi, diagnos av tillstånd och behandlingsmetoder. Och här handlar mer om när menstruationen kommer med amning.

Utsöndringar från bröstet finns normalt hos gravida och ammande kvinnor. De patologiska orsakerna inkluderar: hormonella störningar (oftast genomskinliga, mjölkliknande och bilaterala), en tumör (blodig från ett bröst), inflammation (blod, purulent). Med mastopati och duktektasi är den frisatta vätskan i olika färger och konsistenser..

Självdiagnos rekommenderas för tidig upptäckt av bröstsjukdomar. Eventuella ovanliga symtom kräver ett gynekologbesök. För behandling föreskrivs antibiotika, salvor, hormoner, kirurgiska metoder.

Markera färgvärde

Tätheten och färgen på ämnet som kommer ut från bröstvårtan när det pressas är viktig information för läkaren. Baserat på dessa egenskaper föreslår specialisten vilken av sjukdomen som orsakade sådana symtom.

Färglös urladdning utan arom är naturlig om den förekommer före menstruation eller efter samlag.

Det utsläppets vithet får dig att tänka på mjölk som verkar efter förlossningen med galaktoré. Om detta inte orsakas av graviditet kan det få dig att tänka på en hypofystumör, som ibland bildas efter ett långt preventivmedel.

Gulhet av sekretion från bröstvårtan (ibland krämfärgad) indikerar graviditet eller uppkomsten av råmjölk efter förlossningen. Om ett gulaktigt ämne utsöndras före menstruation, särskilt om körteln gör ont, är detta troligtvis ett symptom på mastopati.

Vätska med en grön nyans

En sådan obehaglig färg bildas av purulent urladdning, bildad med olika typer av mastit..

Blodigt ämne från bröstvårtorna är ett möjligt tecken på onkologi, förstörelse av blodkärl i kanalerna. Mörk och ljusröd urladdning har denna natur..

Brun urladdning indikerar också vaskulär skada, blod kommer in i kanalerna och koagulerar där. Bruna och mörkare ämnen förekommer under bildandet av cyster och andra neoplasmer i körtlarna (ibland malig).

Användbar video

Se i den här videon om förebyggande av bröstsjukdomar:

 • Bröstskador Tömande hematom - urladdning från...
  Normalt kan råmjölk före menstruation uppträda hos gravida kvinnor som ammar efter en tidig graviditetsavbrott. Det kan också vara ett tecken på patologi, upp till malign cancer. Läs mer
 • Sköldkörtel och menstruation

Sköldkörteln och menstruationen är nära sammankopplade. Med ett överskott eller brist på hormoner kan det finnas antingen tunga perioder, eller deras fullständiga frånvaro, det finns ingen ägglossning och möjligheten att bli gravid. Läs mer

Hyperprolaktinemi hos kvinnor: orsaker, symtom...

Hyperprolaktinemi noteras hos kvinnor i närvaro av vissa sjukdomar. Ofta ligger orsakerna till fel i den hormonella bakgrunden. Symtom - utsöndring av mjölk, svullnad i bröstkörtlarna. Det kan vara idiopatisk, funktionell, primär och sekundär. De viktigaste behandlingsmetoderna kan endast väljas av en läkare. Läs mer

Månadsvis med amning | Postpartum urladdning

När det visas, och även menstruationen kommer att bli under amning, påverkar många faktorer - kroppens återhämtning, cykeln till förlossning, vikt, operationer och andra. I genomsnitt börjar de båda under den första månaden och kan komma om tre år. Läs mer

Typer av urladdning, orsaker

Typ av valMöjliga skälDiagnostikBehandling
Små transparenta droppar när du trycker på denFysiologiska skäl, klädd i tätt underkläder, stark kompression av bröstvårtornaMammologisk förebyggande undersökningInte nödvändig
Tjock vit, med en mjölkig luktgalaktorréSköldkörtel- och hjärnundersökningRekonstruktiv hormonterapi
Grönaktig, svart, slemmig, klam, luktar dåligtMilky kanal ektasiaMammografi, ultraljud, cytologisk undersökningHormonersättningsterapi, terapeutiska kompresser, kirurgi
Gul, lerig, purulentMastit, trauma, mastopatiVisuell undersökning, mammografi, ultraljudAntibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, folkläkemedel, i allvarliga fall, kirurgi
Blod, mörkt, med en blandning av pus, från en körtelIntraduell papillom, bröstcancerSjälvundersökning, mammografi, ultraljud, MRT, biopsiKirurgi, vid cancerterapi, strålbehandling

Graviditet

Förändringar i bröstet börjar inträffa och börjar i början av graviditeten. Förutom en ökning i storlek och ökad känslighet är utseendet på sekretioner möjligt. Detta är en naturlig process..

Bröstkörtlarna förbereder sig aktivt på amning och reproducerar råmjölk. Detta är en vätska med en gul nyans som förekommer i alla kvinnor i olika stadier av graviditeten. Om urladdningen är blodig eller åtföljs av smärtsamma upplevelser, är det nödvändigt att konsultera en specialist för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Strukturen i kvinnans bröst

Den direkta funktionen som mjölkkörtlarna utför är produktion av mjölk i brösten hos en gravid kvinna för att föda barnet. För att utföra denna uppgift har körtlarna en lämplig struktur.

Detta är ett parat organ bestående av en parenkym - ett ämne i körtelvävnad, uppdelat med fett i femton till tjugo lober. Aktier är indelade i de minsta segmenten. Körtlarnas volym och storlek bestäms av mängden fettvävnad som fyller områdena i utrymmena mellan lobarna. De körtelformiga lobulerna är fyllda med många mjölkiga tubuli, som inkluderar alveolerna - utsöndringsavdelningar, ett självproducerande system av den kvinnliga kroppen som producerar mjölk. Bröstmjölk passerar genom mjölkkanalerna till papillerna.


Förberedelse och bildning av bröstet för fullfodring av barnet sker under graviditeten hos den framtida modern vid förlossningen. Bröstkörtlarna mognar och är formade för amning. Fasutveckling och spridning av körtelvävnad sker.

Strax under mitten av bröstet är bröstvårtan, som är omgiven av en areola med utmärkt färg. Före graviditet och förlossning är bröstvårtans färg något rosa. Efter födseln blir hudpigmentet brunt.

Under fosterets bärande och amning ökar risken för mikrosprickor och infektionsgenomträngning i vävnaden i bröstkörtelvävnaden på grund av känsligheten hos hudens yta och paralosalveoler och papilla.

Diagnosens funktioner

Om en kvinna har upptäckt pus från bröstkirtlarnas bröstvårtor, bör du omedelbart kontakta en mammolog. Ett särskilt brådskande besök på läkarmottagningen krävs om:

 • Purulenta sekretioner med blod.
 • Utflödet av pus är rikligt och slutar inte.

Experter varnar för självmedicinering, vilket ofta bara förvärrar sjukdomsförloppet och provocerar utvecklingen av allvarliga komplikationer.

Efter undersökning av bröstkörtlarna kommer läkaren att förskriva en diagnos för att klargöra grundorsaken till det patologiska fenomenet:

 • Röntgen av bröstet.
 • Ultraljudscanning.
 • Ductography.
 • Mammografi.
 • Punktera biopsi.

Det kommer att vara nödvändigt att klara laboratorietester:

 • Allmänt blodprov.
 • Hormonstest.
 • Tumörmarkörtest.
 • Puscytologitest.

Baserat på de erhållna undersökningsdata upprättas en diagnos och ett behandlingsschema utvecklas.

Vad är råmjölk?


Så fort en kvinna lyckades bli gravid börjar hennes kropp byggas upp igen för att få ett friskt barn. Från andra eller tredje trimestern har de flesta råmjölk (råmjölk), även om vissa har det på ett tidigare datum.

Det speciella med råmjölk, som är en viskös, klibbig vätska med en vitaktig eller gulaktig nyans, ligger i dess kaloriinnehåll (150 kcal per 100 ml) och dess komplexa sammansättning. Det bör noteras närvaron av ett stort antal proteiner, av vilka en betydande del är proteiner från immunceller.

Till skillnad från mogen mjölk finns det mindre vatten i ett råmelk, varför smulans knoppar skyddas från alltför stor belastning. Dessutom har barnet ännu inte möjlighet att ta mycket mat efter födseln, och eftersom råmjölken har en hög energiintensitet får barnet tillräckligt med kalorier med en liten mängd mat.

 1. Albuminer och globuliner. De har samma aminosyrasammansättning som proteinerna i babyvävnader. De kännetecknas av lätt smältbarhet och väcker inte oönskad spänning i matsmältningskanalen.
 2. Salter av natrium och kalium. Detta förklarar den salta smaken av hemligheten..
 3. Immunförsvarsfaktorer (makrofager, neutrofiler, leukocyter, T-lymfocyter, interferon och andra ämnen). Deras uppgift är att ge passiv immunitet, antiinfektion och anti-allergiskt skydd under den snabba mikroflorapopulationen. Exempelvis har interferon en antiviral egenskap. Läkare som inte förgäves anser råmjölk som en riktig medicin för en nyfödd. 2 ml räcker. hemligheten att i smulans kropp fanns en start av immuniseringsprocesser.
 4. Laktoferrin. Ämnet främjar normal absorption av järn.
 5. Immunoglobulin A. Att komma in i barnets kropp, täcker tarmens yta och andra svagheter, vilket förhindrar att olika infektioner får en skadlig effekt.
 6. Ämnen som bildar det så kallade HAMLET-komplexet. De kan eliminera maligna celler. Egenskaperna hos detta komplex avslöjas emellertid endast om modern ammar.
 7. Antioxidanter (vitamin A, E, betakaroten, selen, zink). Skydda mot de negativa effekterna av fria radikaler.
 8. Hormoner och hormonliknande faktorer. Med deras hjälp genomförs stimulering av utvecklingen av mag-tarmkanalen och kroppen som helhet.
 9. Prebiotika. I råmjölken finns mer än 130 arter. Deras närvaro avgör näring av tarmmikroflora och skydd mot infektioner. De tillåter inte patogena bakterier att fästa vid tarmslemhinnan.

Bland de betydande fördelarna med råmelk bör ett lågt innehåll av laktos och fetter noteras. Kolostrum har också en laxerande effekt, varför utsöndringen av meconium (primitiv avföring) påskyndas.

Kolostrum, som utsöndras från bröstet, med fullt förtroende kan kallas en oumbärlig produkt för barnet, eftersom dess sammansättning är idealisk för normal mognad av kroppen.

Vilken behandling är indicerad för pus


Läkare rekommenderar att avstå från självbehandling, särskilt om de symptomatiska manifestationerna är allvarliga. Först och främst bör arten av sjukdomen som ledde till bildandet av pus identifieras och först därefter bestämmas med terapi.

Men det finns situationer där det inte finns något sätt att besöka läkarkontor under de kommande timmarna. I det här fallet kan du använda mediciner för extern användning för att lindra tillståndet.

Hur man drar pus från bröstvårtan hemma? Följande mediciner fungerar bra:

 • Vishnevsky salva.
 • Levomekol.
 • Ichthyol salva.
 • Solcoseryl.
 • Bepanten.
 • Panthenol.
 • Baneocin.

Även efter en framgångsrik användning av externa medel bör du konsultera en läkare så snart som möjligt.

Behandling mot bakgrund av sjukdomar

Funktioner i terapi beror på vilka patologiska processer som är orsaken till uppkomsten av purulent utsöndring från bröstvårtorna:

 1. Inflammation. Vid mastit föreskrivs antiinflammatoriska och antiseptiska läkemedel, och i svåra situationer används kirurgiskt ingripande.
 2. Bakteriella infektioner. Rekommenderad behandling med antibiotika och i vissa fall med hormonella medel..
 3. Intraductal papilloma. Det kan botas genom operation (skärning av det drabbade området i bröstet utförs).
 4. Kirurgi. Det utförs i sådana situationer när öppningen av en koka eller avlägsnande av en neoplasma i bröstvävnaden krävs.
 5. Maligna tumörer, inklusive Pagets sjukdom. En mastektomi av båda körtlarna ordineras, eller endast en formation tas bort.

Användning av läkemedel

förberedelserLäkemedelseffektTitel
Icke-steroid antiinflammatorisktMinska smärta. Lindra puffiness. Hämmar den inflammatoriska processen.Nimesulid. Diklofenak. indometacin.
Smärtstillande medelSluta ömhet.Analgin. Tempalgin. Paracetamol.
antibiotikaHämmar aktiviteten hos patogena organismer.Amikacin. Cefazolin. Isepamycin. Tobramycin. Cephalexin. kanamycin.

Förebyggande åtgärder

För att inte framkalla ökad kolostrumutsöndring rekommenderas att ett antal regler följs:

 • Bära rymliga kläder och använda absorberande kuddar som passar i en bh.
 • Du bör avstå från att röra bröstvårtorna under samlag..
 • Det rekommenderas att genomföra en oberoende bröstundersökning för att upptäcka sälar högst en gång i månaden.
 • Stoppa alla bröstmassageprocedurer.
 • I närvaro av skador, behandla det drabbade området med läkande medel..
 • Fixa eventuella avvikelser i menstruationscykeln.

Isolering av råmelk utan graviditet är normal, även om det i vissa fall blir ett symptom på störningar i de inre organens funktion. Eftersom det är svårt att fastställa grundorsaken till den patologiska processen utan medicinsk hjälp är det nödvändigt att konsultera en kvalificerad specialist.

Klinisk bild

Genom utsläppets färg och dess andra symtom kan man bedöma svårighetsgraden av patientens tillstånd. Med utvecklingen av icke-allvarliga sjukdomar, liksom godartade tumörer, har urladdningen följande symtom:

 • som regel är färgen på urladdningen färglös, men övervägande av vita eller gula nyanser är tillåtna;
 • samtidigt kan utsläpp förekomma från båda körtlarna;
 • klibbig konsistens;
 • utsöndringar visas endast med tryck på bröstkörtlarna;
 • eventuella föroreningar och klumpar är frånvarande.

Om en malignitet utvecklas är arten av urladdningen följande:

 • visas från endast ett bröst;
 • när man undersöker bröstet är det möjligt att känna kompaktering eller axillära lymfkörtlar förstoras;
 • vätska släpps spontant, inte bara när den trycks in;
 • färgen kan vara transparent i det första stadiet av utvecklingen av sjukdomen, sedan rosa med blodiga fläckar.
MarkeringsfärgPreliminär diagnos
Grön och gul urladdning från bröstetMed utvecklingen av den inflammatoriska processen i bröstkörtlarna är det särskilt viktigt under amningen. Antagligen - mastopati, laktostas eller mastit.
Transparent urladdning, inte åtföljt av förändringar i bröstkörtlarnaDetta tillstånd utvecklas ofta mot bakgrund av långvarig exponering för stress, med långvarig användning av orala preventivmedel samt med hormonell obalans..
Vit hemlighetUnder graviditetens tredje trimester, liksom vid amningens slut, anses det vara normalt, i andra fall indikerar tillståndet ett ökat innehåll av prolaktin i blodet.
Tjock mörkgrön hemlighetSådan urladdning noteras ofta med överbelastning av cysten.
Mörkgul eller brun urladdningTillståndet indikerar förekomsten av inre blödningar i mjölkkanalerna, sannolikheten för att utveckla maligna neoplasmer ökar också.
Blodig urladdningBlodig hemlighet tillhör kategorin de farligaste. Oftast skiljer de sig i närvaro av intraductal papillom eller med utvecklingen av bröstcancer. Riklig fläckning observeras efter skador och fall.
Purulent urladdningDe vittnar om utvecklingen av den inflammatoriska och smittsamma processen i kroppen. I detta fall uttalas den kliniska bilden i regel. Det ökar kroppstemperaturen, svår svullnad av mjuka vävnader och rodnad i huden i bröstvårtan.

För att en läkare ska utveckla en effektiv terapeutisk kurs med en varaktig effekt är det nödvändigt att identifiera den exakta orsaken till det patologiska tillståndet.

Varför blodutflöde under amning och vad man ska göra?

Amning antyder förekomsten av vit mjölkutsöndring. Blodutflöde under amning sker när:

 • bröstvårtansskador;
 • blåmärken i bröstet;
 • mastit;
 • godartade och maligna tumörer.

Om orsaken är sprickor i bröstvårtan, används Bepanten-salva, vilket påskyndar läkning och förhindrar uppkomsten av nya skador. Linne ska vara i storlek från naturliga material. Användningen av speciella behåar för ammande mödrar är att föredra. Förebyggande av mastit - korrekt regelbunden pumpning och massage av körtlarna.

Diagnostiska metoder

Förutom bröstpalpa använder specialister:

Laboratoriediagnostik.
 • Blod- och urintest.
 • Hormonell forskning.
 • Bröstbiopsi och tumörmarkörer.
Röntgenmetoder.
 • Mammografi.
 • Ductography. Kontrast röntgen.
 • Mammoscintigraphy. Studien genomförs med hjälp av radioaktiva ämnen som ackumuleras i en cancertumör..

Förutom ovanstående diagnostik används datortomografi ofta..

Förebyggande

Följande metoder är relaterade till förebyggande av utseendet på utsläpp av den mest varierande naturen från bröstet:

 • noggrann och grundlig genomgång av alla föreskrivna medicinska förebyggande undersökningar (särskilt viktigt för kvinnor efter 45-50 år);
 • regelbundna undersökningar (1 gång på 1-1,5 månader) av en mammolog;
 • följa reglerna för personlig hygien;
 • följa reglerna för amning;
 • försök att utsätta dina bröstvårtor för UV-strålar så lite som möjligt, inklusive i ett solarium;
 • regelbundet kontrollera ditt hormonella spektrum, speciellt om du är benägen för olika patologiska förändringar;
 • skydda bröstet mot olika skador, inklusive dumma och inhemska;
 • ta inte p-piller.

Val av terapibehandling

Det finns inga universella sätt att eliminera galaktoré. Behandlingen beror direkt på de faktorer som framkallade detta tillstånd:

 1. Det kommer att vara möjligt att hantera prolaktinom med hjälp av läkemedel, kirurgi eller strålbehandling. Ofta är tumören godartad och orsakar inte allvarliga störningar i patientens hälsa.
 2. Om råmjölk förekommer som ett resultat av att du tar vissa mediciner, bör användningen avbrytas. Vid behov kommer läkaren att välja mer lämpliga mediciner..
 3. När orsaken till tillståndet inte kunde fastställas, föreskrivs en terapi vars verkan syftar till att minska produktionen av prolaktin.

Om de använda metoderna var ineffektiva, utesluts inte kirurgiskt borttagning av mjölkkanalerna. I de flesta fall upphör emellertid kolostrumutsöndring på egen hand så fort rotorsaken har eliminerats..

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgisk ingrepp krävs också om en intraductal papillom finns. Det sjuka området måste tas bort. De borttagna partiklarna underkastas histologisk undersökning för att tillförlitligt utesluta papillomens maligna natur. Med Pagets sjukdom föreskrivs en mastektomi som involverar avlägsnande av den drabbade körtlarna. Kemoterapisessioner föreskrivs ytterligare..

Vilken behandling kan en läkare förskriva

I närvaro av utflöde från bröstet kommer läkaren först att förskriva en omfattande diagnos: ultraljud, mammografi, duktografi, cytologisk undersökning, eventuellt MR. Beroende på diagnos och stadium av sjukdomen väljer mammolog (onkolog) behandlingsmetoder. Det kan vara:

 • läkemedelsbehandling (antibiotika, hormonella läkemedel);
 • punktering (pumpvätska från neoplasma);
 • kirurgisk borttagningskirurgi.

Om du tvivlar på diagnosens noggrannhet och riktigheten i den föreskrivna behandlingen, besök flera specialister och ta reda på deras åsikt.

Diagnos och behandling

För att diagnostisera sjukdomen måste du kontakta en mammolog. För att bekräfta diagnosen kan tilldelas:

 • kliniskt blodprov;
 • mammografi (i de flesta fall utnämnd efter 35 år);
 • biopsi av neoplasmer (i förekommande fall);
 • sådd och mikroskopi av urladdning från bröstet;
 • ductography;
 • ultraljudundersökning (ultraljud);

Alla ovanstående undersökningsmetoder låter dig studera i detalj strukturen i mjölkkörtlarna, utvärdera dess funktionalitet, samt identifiera den smittsamma och inflammatoriska processen, eliminera sannolikheten för att utveckla cancer.

Hemligheten är inte en sjukdom utan bara dess konsekvens. Först och främst är det nödvändigt att identifiera den provocerande faktorn som orsakade en liknande klinisk bild för att välja rätt behandlingsstrategi. Terapi kan vara konservativ och komplex i kombination med kirurgi.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Amning varje månad

Om menstruationen dök upp under amningen, är kvinnokroppen åter redo för befruktning. Det är viktigt att förstå att menstruationen inte börjar omedelbart efter födseln. Inom 4-6 veckor efter att barnet föddes - det spelar ingen roll, med naturliga medel eller kejsarsnitt - samlas livmodern och återställer sin tidigare storlek....

Hur man använder ägglossningstestet - som visar en översikt av verktyg för expressanalys med priser

Kvinnor som drömmer om att få ett barn lyckas inte alltid bli gravida. Hjälp i denna situation tillhandahålls genom ett ägglossningstest, som, genom att ändra färgen på remsan, bestämmer tiden för den sannolika befruktningen av ägget med ett spermier - om allt görs korrekt....

Brott mot menstruationscykeln hos kvinnor, som ett symptom på gynekologiska problem

Menstruationscykeln, som börjar regelbundet och inte medför mycket obehag, är den viktigaste indikatorn på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa från tonåren till klimakteriet....