Bröstkorg och nedre del av magen gör ont - när detta är normen och när du behöver gå till läkaren

Intim

Det skulle vara bra om nästa dag efter förseningen kvinnan redan visste om graviditet.

Men detta händer extremt sällan, och de första symtomen på patientens förändrade hormonella bakgrund uppträder på olika sätt..

Eftersom varje kvinna är en unik organism kan graviditet också manifestera sig på olika sätt. Kanske en fullständig frånvaro av symptom upp till 1-2 månader. Därför bör du vid första misstanken rådfråga en gynekolog.

Befruktning av ägg äger rum 1 dag före och en dag efter ägglossningen. Kvinnan kan känna de första tecknen på graviditet i de tidiga stadierna först efter 7-10 dagar från början av ägglossningen. HCG eller korionisk gonadotropin är ett protein som förekommer i en kvinnas urin och blod först efter att embryot är fäst vid livmodern.

Innan en vecka är det omöjligt att upptäcka några manifestationer av graviditet. Det är bäst att göra ett test den första dagen i den föreslagna dagen för början av menstruationen. Det finns dock många andra orsaker till att menstruationen inte inträffade. Möjlig hormonell insamling, stressande situationer, aktiv sport, användning av antibiotika, preventivmedel och andra mediciner eller klimatförändringar.

Varje kvinna har en individuell menstruationscykel, vanligtvis från 28 till 36 dagar. Genom att markera den första dagen i din period i kalendern kan du spåra förseningen. Men ibland upplever patienter menstruations oregelbundenheter med en absolut frisk kropp. En sådan kvinna kommer att ha svårt att identifiera de första tecknen på graviditet innan förseningen.

Tecken på graviditet under de första dagarna

Ökning av basal temperatur

Många kvinnor har i sina liv stött på behovet av att mäta basal temperatur. Det gör det möjligt att bestämma tid för ägglossning. Det vill säga dagar då det finns en ökad risk att bli gravid. Bastemperaturen förblir hög under hela lutealfasen, dvs tiden fram till ägglossningen.

En ökning av basaltemperaturen under försenad menstruation kan betraktas som det första tecknet på tidig graviditet. Denna temperatur mäts med hjälp av en vanlig termometer, de mäter temperaturen i ändtarmen. Det är viktigt att mäta BT omedelbart så snart du vaknar och fortfarande ligger i sängen.

Om du ser en temperatur på mer än 37 grader Celsius på en termometer, kan du säkert misstänka en graviditet. Om befruktningen inte har inträffat, sjunker basal temperatur, menstruationen inträffar vid den bestämda tiden.

Brist på menstruation

Kvinnor uppfattar frånvaron av menstruation i rätt tid som det första tecknet på graviditet. Förseningen är dock inte alltid relaterad till detta. Varje sjukdom eller stress kan förändra den hormonella bakgrunden. Det händer till och med att i en tidigt skede firar en tjej menstruation. Denna blödning, som inträffar under den första perioden av graviditeten, skiljer sig ofta från standard menstruation i sin nyans och mängden utsläpp.

De första indikatorerna är när menstruationen har minskat för mycket och menstruationen har slutat snabbare. Om det var oskyddad sexuell kontakt, troligen med 50% noggrannhet, kan en sådan menstruation kallas början av graviditeten. Återigen, om andra hormonella förändringar har skett i kvinnans kropp, kan sådana magra perioder vara ett förklarbart tecken..

Illamående och kräkningar

De flesta kvinnor upplever illamående på morgonen och dålig hälsa som det första tecknet på ett nytt tillstånd. Men sådana symtom uppstår också med förgiftning, sjukdomar i matsmältningskanalen och levern. Under graviditeten förekommer illamående främst på morgonen, även om symptom kan uppstå under dagen på grund av en kraftig minskning av blodsockret.

Toxikos i de tidiga stadierna uppstår på grund av att kroppen vill bli av med skadliga ämnen. I andra trimestern oroar toxikos på grund av att kvinnokroppen måste bli av med den "främmande organismen." För vissa patienter oroar toxicosen hela graviditeten. Detta är den så kallade psykologiska toxikosen..

Observera att vissa patienter som vill bli gravid mycket, såväl som de som är patologiskt rädda för ett nytt tillstånd, notera illamående på morgonen. Men i verkligheten har ett nytt liv ännu inte uppstått.

Ändringar i smakpreferenser, smakändring

Du kanske märker en ökning av hormonnivån i den metalliska smaken i munnen. Din vanliga smak av mat kan förändras. Du kommer att lockas av ovanliga produkter..

Emellertid manifesteras ett sådant symptom oftare vid ett senare tillfälle.

Ömhet och bröstförstoring

När det nya livet börjar förbereder bröstkörtlarna för amning. Bröstet blir hårdare, kvinnan känner smärta. Bröstvårtor mörknar ofta, de blir mer känsliga. Ibland blir venerna mer märkbara, areoler runt bröstet ökar. Vissa gravida kvinnor har en ökning av kottarna på areolan.

Ett tydligt tecken är utsöndring av råmjölk eller gulaktig urladdning från bröstvårtorna. Ändå är symtomen rent individuella och den gravida patienten märker antagligen inte någon av dem.!

Regelbunden urination

En vecka efter implantation noterar vissa oftare resor till toaletten för en liten. Detta beror på frisläppandet av hCG-hormonet. Det är han som provocerar en ökning av blodtillförseln i bäckenorganen. Som ett resultat finns det ett överflöde av urinblåsan även med en liten ansamling av urin, särskilt ofta stör detta problem en kvinna på natten.

Emellertid är ofta urinering i många fall förknippad med cystit eller uretrit. Den största skillnaden är att vid sådana sjukdomar känner man obehag, ömhet och smärta under urinering.

Implantationsblödning

Cirka 6-12 dagar efter befruktningens början uppträder fläckar av en ljus skugga. De är inte som vanlig menstruation i färg. I detta skede planteras embryot på livmoderväggen. Vissa patienter märker ingen utskrivning, detta anses också vara normalt..

Liten urladdning visas även när ägget implanteras i livmoderväggen. Det finns också gul och rosa krämig urladdning. Utsläpp av sådana nyanser inträffar också med erosion i livmoderhalsen, denna sjukdom förstärks med början av graviditeten.

Trötthet och dåsighet

På grund av pågående förändringar i kroppen blir metabolismen mer accelererad för att stödja den framtida moderns kropp.

Ibland verkar det som om du vill sova eller bara koppla av hela tiden. Särskilt sömnig under dagen. Det fungerar progesteron, ett lugnande medel.

Ökade naturliga sekret

Vissa gravida kvinnor rapporterar en ökning av livmoderhalsslemet. Anledningen är samma hormon progesteron.

Denna indikator betraktas inte som uttrycklig..

Symtom på förkylning, en känsla av sjukdom

Med normal graviditet minskar immuniteten. Naturen uppfann detta så att kroppen inte riva bort fostret som en främmande kropp. På grund av sådana hormonella svängningar, nysningar, nästoppning, ont i halsen.

Ibland stiger kroppstemperaturen. I det här fallet rekommenderas att inte använda potenta läkemedel. Föredra traditionell medicin för att inte skada det ofödda barnet.

Känslomässig förändring

Redan från början av ett nytt tillstånd uppstår emotionella utbrott för en kvinnas kropp. Till en början är stämningen glad, sedan förändras den, och kvinnan börjar gråta och bli upprörd över bagateller.

Ofta finns det irritabilitet och exakthet för andra. På grund av detta försämras relationerna med nära och kära.

Smärta i nedre delen av ryggen och magen

I de tidiga stadierna upplever vissa patienter smärta i nedre del av buken och i ländryggen. Detta symptom kan utlöses av cystit, stark fysisk ansträngning eller pyelonefrit, inklusive.

Detta symptom kan också orsakas av hotet om ett missfall. Speciellt när en kramp i nedre del av magen åtföljs av blödning, bör du definitivt rådfråga en läkare!

Dessutom är följande symptom möjliga

Möjliga tecken på graviditet

En kvinna kanske inte märker ett enda symptom, eller hela graviditeten kan drabbas av toxikos, sömnlöshet, ofta urinering och förstoppning.

Men de mest troliga tecknen är: bröstförstoring, försening, illamående, yrsel på morgonen. Vid undersökning noterar gynekologen en ökning av livmodern med en mjukning av dess ismus. Cervikal cyanos kan också bestämmas av en läkare.

Pålitliga indikatorer

För att vara 100% säker på början av denna efterlängtade period bör ett blod- och urintest tas. Ett graviditetstest, från den första dagen av den påstådda menstruationen, kan visa ett positivt resultat.

Tester kan också ge ett falskt negativt eller falskt positivt resultat. Om det finns en njursjukdom, testet har löpt ut eller inte användes morgon eller gammal urin, ger det inte rätt resultat. Ett falskt negativt test kan också vara i fallet med att dricka en betydande mängd vätska innan testet..

Om du märkte några tecken på ett nytt liv i dig, ta testet. Förfarandet bör utföras på morgonen med färsk urin. Det är bättre att vänta några dagar efter förseningen, då blir resultatet mer vägledande.

Sedan den första eller andra veckan av graviditeten bestäms hCG i blod och urin. Chorionisk gonadotropin i blodet är mer tillförlitlig i de tidiga stadierna. Redan vid en tre veckors graviditetsålder kan ultraljud bestämma fosterets ägg i livmoderhålet.

Vilken läkare ska jag kontakta för behandling?

Om du, efter att ha läst artikeln, antar att du har symtom som är karakteristiska för denna sjukdom, bör du söka råd från en gynekolog.

De allra första tecknen på graviditet

De första tecknen på graviditet före förseningen och de första dagarna efter det. Mycket ofta efter uppkomsten av två ränder på testet säger en kvinna till sig själv: ”Vänta! Men jag har länge känt att jag var gravid! ” och för många är ett positivt test inte en överraskning, utan snarare en bekräftelse på att intuition redan har uppmanats. Vilka är de första förändringarna i kroppen som får vår undermedvetna att misstänka graviditet när vi fortfarande driver alla möjliga antaganden från oss själva och säger till oss själva: ”Nåväl, vad är användningen av att fantasera. Du måste vänta åtminstone för förseningar! ”Artikeln har samlat och analyserat inte bara de klassiska tecknen på graviditet, utan också de tecken på graviditet som beskrivs av deltagarna på en av graviditetsplaneringsplatserna, FÖR de vet om graviditet och inom en vecka efter.
Liten fläckning
Utsläppet kan antingen vara i form av en lätt blödning eller bara några få bruna droppar eller till och med bara ett "gulaktigt spår" på toalettpapperet. Vanligtvis den tanken som följer med dem: "Något varje månad, den här gången tidigt" eller "tja, varje månad".
Denna implantationsblödning är ett av de tidigaste tecknen på graviditet. Cirka 6 till 12 dagar efter befruktningen planteras embryot på livmoderväggen. Hos vissa kvinnor åtföljs denna process av blödning, men hos många visas inga sekret alls, vilket också är normalt.
Liten urladdning kan periodvis dyka upp igen på dagar då ägget mer aktivt "implanteras" i livmoderväggen. Oftast är de "krämig" gul eller rosa konsistens. De kan förekomma efter en försening, men i det här fallet är det nödvändigt att konsultera en läkare för att utesluta hotet om avbrott av graviditet.
Dessutom kan rosa och gul urladdning utlöses av erosion i livmoderhalsen, vilket ökar när graviditeten börjar. Cervikal erosion är en kränkning av integriteten på locket på livmoderhalsens vaginala del. Under graviditeten blir den ännu ljusare röd på grund av ökad cirkulation av livmoderhalsen, kan lätt blöda vid kontakt.
Ökad bastemperatur, sänkning av implantationen
Vid mätning av bastemperatur är ett tecken på graviditet den så kallade "implantation dropping" - en kraftig minskning av temperaturen under en dag i den andra fasen. Detta är ett av de tecken som oftast observeras i grafer med bekräftad graviditet. Denna retardering kan uppstå av två skäl. För det första bör produktionen av hormonet progesteron, som är ansvarig för att höja temperaturen, börja minska från mitten av den andra fasen, när graviditet inträffar, återupptar produktionen igen, vilket leder till temperatursvängningar. För det andra, under graviditetens början, frigörs hormonet östrogen, vilket i sin tur sänker temperaturen. Kombinationen av dessa två hormonella förändringar leder till utseendet på implantationsfördröjning på diagrammet.
Och även en basaltemperatur över 37 grader betraktas som ett tecken på en graviditet under utveckling. Det är riktigt kvar bara några första veckor tills moderkakan börjar fungera..
Mår dåligt
Många kvinnor som inte känner till graviditetens början tror att de fick förkylning och blev sjuk. Detta beror på det faktum att en kvinnas kroppstemperatur i graviditetens första trimester ökar, liksom trötthet. Därför finns det en känsla av att en kvinna är sjuk.
Men många blir lite "sjuka", förmodligen på grund av en liten minskning av immuniteten. Ofta finns det klagomål på halsen, rinnande näsa. I detta fall är det viktigaste att inte läka sig själv med starka läkemedel som är kontraindicerade under graviditeten och använder traditionell medicin mer.
Bröstförstärkning
Svullnad eller ömhet i bröstet är ett vanligt tecken på graviditet som förekommer 1 till 2 veckor efter befruktningen. En kvinna kanske märker hur hennes bröst har förändrats; de svarar på varje, till och med lätt beröring, sårad eller svullnad, ibland är det nästan omöjligt att röra dem. I sin tur finns det gravida kvinnor som "inte känner" sina bröst under de första veckorna av graviditeten, och vissa är till och med förvånade tvärtom att bröstet "konstigt inte skadar innan menstruationen" och sedan lär de sig om graviditeten. Mörker i huden runt bröstvårtorna indikerar också graviditet..
Känsla av "fullhet", tyngd i bäckenområdet
Under graviditeten ökar blodflödet till bäckenorganen, livmodern ökar långsamt. Därför "känner" många gravida kvinnor deras livmodern från de första implantationsdagarna och tillskriver det de första tecknen på graviditet. En annan, mindre trevlig sida av myntet är utseendet på hemorrojder. För många förefaller det under andra hälften av graviditeten på grund av trycket från det växande fostret, men vissa förväntade mödrar (särskilt de som född före) upplever detta problem redan under de första veckorna av graviditeten, allt beroende på samma ökade blodflöde.
Prickande i livmodern under graviditeten
Många gravida kvinnor under den första eller andra veckan av graviditeten märker regelbundet stickningar i livmodern.
Trötthet / dåsighet, försummelse
Att känna sig trött eller apati är ett vanligt tecken på graviditet som kan visas så tidigt som den första veckan efter befruktningen. Ett av orsakerna till detta är den ökade produktionen av hormonet "progesteron" plus den allmänna omorganiseringen av kroppen under graviditeten. Progesteron deprimerar psyken, vilket manifesteras av depression, irritabilitet och dåsighet. Med början från 10 veckor av graviditeten börjar den aktiva hormonproducerande funktionen hos moderkakan. I enlighet med ökningen i graviditetsåldern och fostrets tillväxt ökar nivån östrogen utöver progesteron, vilket har en stimulerande effekt på psyken, och dåsighet passerar.
Nu i värmen, sedan i kylan
Ett annat tidigt tecken på graviditet kan betraktas som att det kastar dig varm eller kall och följaktligen kan du inte värma upp i tre par ullstrumpor, det är varmt för dig när +10 på gatan och du är i samma T-shirt. Detta beror på ökad kroppstemperatur i graviditetens första trimester och med en minskning av blodtrycket. Intressant nog, många noterar också rodnad i ansiktet på kvällen.
Rastlös sömn
Många kvinnor som ännu inte är medvetna om graviditeten noterar att sömnen har blivit mer rastlös. På kvällen börjar de gå i säng tidigare, och ofta "skära ner", men de vaknar upp på egen hand redan vid 6-7 på morgonen och kan inte somna igen. Det finns också en känsla av "ömhet" även efter en hel natts sömn.
Illamående, ökad saliv, aversion mot lukt
Detta klassiska tecken på graviditet förekommer ofta 2 till 8 veckor efter befruktningen. Vissa lyckliga möter inte problemet med illamående under hela graviditeten, men 50% av kvinnorna upplever avsky mot lukt, illamående och kräkningar i tidig graviditet..
Kräkningar under graviditet kan förekomma flera gånger om dagen och kombineras ofta med illamående och saliv. Kräkningar åtföljs av en minskad aptit, en förändring i smak och luktupplevelser. Det betraktas som en störning i den neuro-endokrina regleringen av kroppsfunktioner, och den ledande rollen i detta hör till kränkning av det centrala nervsystemets funktionella tillstånd. Sådant kräkning kan emellertid också orsakas av faktorer av intragastrisk natur, ofta som ett viktigt symptom på nedsatt matsmältningsfunktion..
Tillsammans med kräkningar med toxikos i tidig graviditet på grund av svår irritation i salivcentralen observeras ofta salivation, vilket kan leda till en betydande och oönskad minskning av en gravid kvinnas kroppsvikt (upp till 2-3 kg på en vecka). Om rikligt separerat saliv sväljs, kommer det att komma in i magen, ändra magesaftens surhet och orsaka en kränkning av matsmältningsfunktionen.
Det är viktigt att tänka på att kräkningar är en skyddande reaktion, eftersom kroppen i detta fall befrias från giftiga och avvisade ämnen. Detta manifesterar den evolutionärt uppkomna anpassningen som svar på skadliga effekter. Samtidigt, tillsammans med kräkningar, förlorar kroppen saliv, matsmältningsjuicer, som innehåller proteiner som är nödvändiga för kroppen (inklusive enzymer), elektrolyter, och i vissa fall - delvis eller helt - maten de äter. I detta avseende, med ofta kräkningar, vattensalt, protein och fettmetabolism, balansen mellan vitaminer och mineraler, störs gradvis aktiviteten hos endokrina körtlar.
Smärta i nedre rygg
Mild smärta, ”ryggvärk” i korsryggen, i sakralregionen kan också indikera tidig graviditet; emellertid uppstår mild smärta regelbundet under hela barnperioden.
I de tidiga stadierna "ryggvärk" ofta från bäckenområdet till benen.
Huvudvärk och migrän
En plötslig ökning av hormonnivån i kroppen kan orsaka huvudvärk i de tidiga stadierna av graviditeten och därför också tjäna som ett indirekt tecken på graviditet. I slutet av första trimestern sjunker huvudvärken och lämnar den gravida kvinnan att njuta av sin position..
Liten svullnad i händerna
Progesteron bidrar också till att bibehålla salter och vätskor i kroppen, vilket kan leda till liten svullnad, när du komprimerar händerna till en knytnäva, känner du att fingrarna blir tjockare.
Uppblåsthet, gas, tarmsjukdomar
Ett vanligt tecken på graviditet är en märkbar ökning av bukens omkrets i de mycket tidiga stadierna av graviditeten, när livmodern fortfarande är något ökad på grund av uppblåsthet. Under matsmältningen sker alltid gasning i tarmen. Under graviditeten blir tarmen mer "lat", dess peristalt går långsammare och därför minskar graden av framsteg i tarminnehållet, dess uppblåsthet ökar och förstoppning kan förekomma. Detta underlättas av hormonella förändringar som är karakteristiska för graviditet, vilket leder till en ökning av blodtillförsel till magkärlens kärl och som ett resultat till en liten svullnad i tarmväggarna.
Regelbunden urination
Ofta urinering under dagen och på natten är ett vanligt tidigt tecken på graviditet. Det bör noteras att det inte finns andra smärtsamma upplevelser (smärta, smärta, brännande). Dessa fenomen passerar den 4: e månaden av graviditeten. Detta orsakas av betydande hormonella förändringar som följer graviditet. Den ökade nivån av kvinnliga könshormoner i de tidiga stadierna bidrar till en betydande rusning av blod till bäckenorganen. Överflödet av blodkärl orsakar tillfälliga förändringar i njurarnas, urinledaren och urinblåsan. Dessa fenomen minskar under graviditetens andra trimester, men de kan säkert tillskrivas ofta tecken på graviditet.
Tryckreduktion
Det universella fenomenet under graviditeten är en liten minskning av blodtrycket. Om en kvinna hade lågt blodtryck före graviditeten, är mot bakgrund av graviditeten periodiska tillstånd med en signifikant minskning av blodtrycket (mindre än 90/60 mm Hg) möjliga och, som ett resultat av detta, svaghet, yrsel, huvudvärk och svimning. Försämring av hälsan inträffar vanligtvis vid långvarig ställning, när man tar varma bad, med långvarig vistelse i ett fylligt varmt rum, på tom mage. För gravida kvinnor med en tendens till hypotoni är den dagliga behandlingen särskilt viktig: en natt sömn på 9-10 timmar och en dags sömn på 1-2 timmar.
Ökad aptit / sug efter vissa livsmedel
"Zhor" åtföljs ofta av en begynnande graviditet och anses vara ett av dess tecken. Det är inte nödvändigt att du har en önskan att njuta av inlagda gurkor eller vaniljglass, men många gravida kvinnor har fortfarande en önskan efter vissa livsmedel.
En ökning av vaginal urladdning, uppkomsten av trast
Utsöndring från slidan ökar - detta beror på ökad blodtillförsel till bäckenorganen. Under graviditeten ökar koncentrationen av vätejoner i vaginal utsöndring, vilket skyddar den förväntade moders kropp från skadliga mikroorganismer som kommer in i den. Men tyvärr växer jästsvampar väl i denna miljö, och på grund av detta har gravida kvinnor ofta trast (candidiasis), som måste botas, annars kan fostret smittas, och under förlossningen blir födelsekanalvävnaden lättare att riva.
Och slutligen menstruationsförseningen
Menstruationsförsening / menstrual oregelbundenhet är det mest kända och vanligaste tecknet på graviditet som får en kvinna att genomgå ett graviditetstest. Under graviditeten har en kvinna en månadsförsening av menstruationen. Många gravida kvinnor upplever blödningar, men som regel slutar menstruationen snabbt och är mindre intensiv än vanligt. Försenad menstruation kan förklaras av många andra skäl än graviditet. Men om du har ett aktivt sexliv och har en försening är det bättre att ta ett graviditetstest.

14 tidigaste tecken på graviditet

Alla kvinnor vet: illamående på morgonen, yrsel och försenad menstruation är de första tecknen på graviditet. Jag undrar dock om det är möjligt att ta reda på befruktningen före förseningen. Det visar sig att du kan.

Text Olga Fomina 31 juli 2019

En normal försening i menstruationen i en vecka eller två övervägs. Det vill säga att ett fördröjning på 14 dagar från schemat ännu inte är en indikator på graviditet, i alla fall ur en medicinsk synvinkel. Men om perioderna inte är längre är detta ett tillfälle att besöka läkare, ultraljud och en omfattande undersökning. Poängen här är inte bara att du verkligen kan vara gravid, och en period på 4-6 veckor är den farligaste när missfall ofta uppstår, utan också att en lång försening kan vara ett tecken på en gynekologisk sjukdom. Emellertid kan man skilja från varandra redan innan förseningen. Frågan är hur.

1. Bröstsmärtor

Innan menstruationen gör bröstet ofta ont och tolererar inte beröring. Dessutom sväller mjölkkörtlarna något. Men under graviditeten börjar bröstet växa från nästan den första veckan. Saken är att kvinnans kropp börjar producera progesteron och östrogener i enorma mängder. På grund av detta sväller inte bara bröstet, utan också andra mjuka vävnader. Därför känner en kvinna mer svullen än i en vanlig ICP. Bröstet blir mer känsligt och ibland släpps en obestämd färgvätska när man trycker på den.

2. Smärta i ryggen och magen

Ritningsvärk i nedre del av magen och nedre delen av ryggen är ofta följeslagare av PMS. Men här är smärtan fortfarande lite annorlunda. Det beror på hormonella förändringar och livmoders tillväxt. När ett befruktat ägg fästs vid livmodern i vägen expanderar det, följaktligen smärtan.

3. Fläckblödning

När ägget fästs på livmodern i livmodern kan lätt blödning börja. Så om du märker att din period var kortare och inte så rik som vanligt, finns det fortfarande anledning att gå till apoteket för ett test. Blödning sker vanligtvis 6-12 dagar efter befruktningen. Och detta är ett tillfälle att gå till läkaren: det är nödvändigt att utesluta möjligheten till missfall, ektopisk graviditet eller infektion.

4. Trötthet

Under de första dagarna och veckorna efter befruktningen börjar kroppen bokstavligen slitna för att stödja graviditeten. Behöver mer energi, hjärtat börjar arbeta med en hämnd, levererar ytterligare syre till livmodern. Trötthet är en normal reaktion av kroppen på ytterligare en mycket kraftfull belastning. En hälsosam kost, en tillräcklig mängd vätska och vitaminer hjälper till att hantera detta. Och vila - mer.

5. Nippel färgändring

Hormoner som produceras under graviditeten påverkar aktiviteten hos melanocyter - cellerna som är ansvariga för färgpigment. Bröstvårtor under graviditeten börjar bli mörkare och ibland blir till och med röda. Men den gamla färgen kommer definitivt inte att vara.

6. Illamående

Toxikos kan börja redan före förseningen. I allmänhet upplever 85 procent av kvinnorna detta otäcka symptom. Men i de tidiga stadierna kan vi prata om rörelsesjuka som ett första symptom på graviditeten. Du kan bli vaggad i bilen, på planet - även om allt innan var bra. Och några vaggar även när man går. Detta tillstånd utvecklas under den andra graviditetsveckan. Det beror på att progesteron bromsar matsmältningsprocesserna. HCG-hormonet tillför värme - ju högre dess nivå, desto sämre känner du dig.

7. uppblåsthet

Jeans slutade plötsligt samlas på magen? Ja, långsam matsmältning kan spela ett sådant skämt. Detta händer också under PMS - progesteronnivåer ökar och uppblåsthet börjar. När din period börjar försvinner detta symptom vanligtvis. Och under graviditeten - nej.

8. Ofta vill du använda toaletten

Snabb urinering är ett test inte bara under de senaste månaderna av graviditeten, när barnet sätter tryck på urinblåsan med sin vikt. Detta händer också under de första veckorna. Inte bara börjar livmodern växa och sätta tryck på urinblåsan, så att njurarna börjar arbeta i ett förbättrat läge, vilket tvingar dig att springa till toaletten varje halvtimme.

9. Hårfet

Förlåt oss för detta ord. Men allt på grund av trötthet - kroppen behöver mer energi, så ofta i de tidiga stadierna av graviditeten vill du skräpmat, men mer. Snabbmat ger snabb energi, som under denna period saknar starkt..

10. Huvudvärk

Att förbättra blodcirkulationen är bra. Men ibland kan en rusning av blod till hjärnan orsaka smärta. Detta händer under de första veckorna av graviditeten - smärtan är vanligtvis mild, men ofta. Dessutom förekommer de ofta om du inte dricker tillräckligt med vatten eller om du har problem med blod - det är värt att ta tester. Med tiden kommer "gravida migrän" att upphöra.

11. Förstoppning

En känslig fråga som inte accepteras att diskuteras högt. Men vad händer om det finns? Bromsande matsmältning, uppblåsthet, nästa logiska steg - problem med avföring. De dåliga nyheterna är att förstoppning inte är en migrän. Under graviditeten försvinner den inte utan blir värre. Därför är det vettigt att anpassa din diet för att återspegla denna olägenhet..

12. Stämningsförändring

Det är inte för ingenting som de säger om väderbytet att det "förändras som en gravid kvinnas humör." Från fullständig förtvivlan och depression till lätthet och gnista - inte ens ett steg, utan ett litet steg. Vi blir mer känsliga nästan omedelbart så snart hCG-nivån börjar stiga..

13. Förändring av basal temperatur

Vissa övervakar bastemperaturen för att beräkna ägglossningstiden. Vanligtvis vid denna tidpunkt stiger temperaturen med cirka en och en halv grad. Det kvarstår tills menstruationen börjar. Om du märker att temperaturen förblir hög i mer än två veckor kan det innebära att du är gravid.

14. Rinnande näsa

Problem med näsan - detta är kanske det mest oväntade tecknet på graviditet. Trängsel eller tvärtom, evigt våt näsa, i vissa fall finns det till och med blodig urladdning - allt detta kan kopplas till din nya position. Det finns två skäl till detta. För det första sätter ökat blodflöde tryck på blodkärlen. För det andra kan hormonet östrogen orsaka svullnad i slemhinnorna i näsan..

Vad annars?

- på morgonen finns det bitterhet i munnen;

- ändra smakupplevelser och preferenser - sugen efter exotiska och oväntade produktkombinationer;

- minskad sexuell lust;

- aversion mot vissa luktar;

- oväntade värmeattacker följt av frossa;

10 skäl till varför bröst kan skada kvinnor

Det finns många svar på frågan varför kvinnor har bröstsmärtor: hormoner i olika faser av reproduktionscykeln, graviditet och amning, klimakteriet, olika patologier kan åtföljas av detta obehagliga symptom. Innan du får panik måste du hitta orsaken till smärtan.

1. Hormoner är en av orsakerna till bröst ömhet.

Hormonförändringar inträffar hela tiden i den kvinnliga kroppen: från puberteten växlar menstruationsfaserna varje månad, vilket hjälper kroppen att förbereda sig för en potentiell graviditet.

Om befruktningen har inträffat kommer hormoner att spela som ger näring och skydd för fostret, dess mognad under 40 veckor. Efter födseln tillåter andra hormoner en kvinna att amma..

När reproduktiv ålder har avslutats sjunker nivån på könshormoner, och en kvinna känner alla "charm" i klimakteriet.

2. Bröstsmärta under ägglossningen

Under ägglossningen, ungefär i mitten av cykeln. För närvarande lämnar ägget den sprängande follikeln, om det finns spermier i könsorganen, då är sannolikheten för befruktning hög.

Många flickor märker vid denna tidpunkt en ökning av libido, bröstet blir känsligt upp till ömhet. En kvinna blir mest attraktiv för det motsatta könet.

3. Efter ägglossningen

Efter ägglossning under PMS. Under påverkan av hormoner expanderar kanalerna i bröstkörtlarna, fettvävnad behåller mer vätska. Som ett resultat, under andra halvan av cykeln, en vecka innan menstruationen, hälls bröstet, blir känsligt, gör ont när du trycks ned.

Smärta känns särskilt i tonåren, hos flickor före den första menstruationen. Bröstkorg och mage ont innan kritiska dagar, under menstruationen, försvinner obehag.

4. Med en försening i menstruationen

Om tidsfristen har nått, men det inte finns någon menstruation, indikerar förseningen sannolikt graviditetens början. Under graviditeten gör ont i bröstkorgen ont, särskilt på morgonen gör det ont att röra vid det.

Handlingen med hormoner är att förbereda en kvinna för amning: kanalerna expanderar, bröstet ökar i storlek. Om en gravid kvinna plötsligt har slutat smärta i bröstet, är det värt att göra en ultraljudsundersökning: under korta perioder indikerar detta symptom ofta en frusen graviditet.

5. Efter menstruation

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, som före menstruationen, finns det goda skäl till oro. Ett positivt graviditetstest indikerar att befruktning av ägget har inträffat, men det har inte nått livmodern efter att ha fixat sig i äggledaren.

Vid en ektopisk graviditet kan det inte finnas någon menstruation alls, menstruationsliknande blödning kan passera, men bröstet är fortfarande ont efter menstruationen.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare, men du måste veta att en ektopisk graviditet hotar en kvinnas liv. Ta bort det befruktade ägget med äggledaren.

6. När man tar hormonella läkemedel

Medan man tar hormonella preventivmedel. När man tar orala preventivmedel i den kvinnliga kroppen, inträffar ganska komplicerade processer.

Istället för att inkludera hypofysen i mitten av cykeln, som startar syntesen av progesteron - hormonet som är nödvändigt för graviditet, skapar hormonella preventivmedel den nödvändiga konstgjorda bakgrunden själva.

Således luras den kvinnliga kroppen: en genomgående hög nivå av progesteron "övertygar" hjärnan under graviditeten (falsk, men ändå!). Kvinnan upplever respektivt tecken på graviditet.

Ett av symptomen är smärta i bröstkörtlarna, som "förbereder" sig för amning. P-piller är ett av de mest pålitliga och bekväma sätten att förebygga förekomsten av en oönskad graviditet, men läkaren måste välja rätt läkemedel.

7. Amning

Bröst kan skada vid amning. Det finns flera skäl till detta:

 • om bröstet gör ont i området av bröstvårtan, då fångar barnet felaktigt fångar bröstvårtan. Oftast förekommer sprickor på areolerna, amning orsakar allvarligt obehag. Videor, artiklar på Internet, samråd med den besökande beskyddaren hjälper till att fastställa processen och korrigera situationen.
 • Bröstet sväller, det gör ont om mjölken under amning kvarstår i kanalerna (barnet kan inte äta hela mängden, det finns för mycket mjölk eller barnet är litet, med dålig aptit). Den återstående mjölken måste dekanteras med händerna för att förhindra stagnation.

8. Med klimakteriet

Hormonstormar som rasar i kvinnokroppen med klimakteriet orsakar allvarligt obehag, stör den vanliga livslängden, orsakar svaghet, yrsel, heta blinkar, plötsliga humörsvängningar.

Menstruationscykeln kränks, libido minskar, slemhinnan i vaginal är fuktig och sexlivet förvandlas till en mardröm.

Tillsammans med andra saker gör ont i magen och bröstet. Om en kvinna är 50 år gammal förberedd mentalt för klimakteriet, anses menopausen vid 40 år vara tidig och korrigeras med hjälp av mediciner. Efter 50 hormonella förändringar avtar och symtomens intensitet minskar.

Bröstet i klimakteriet gör ont eftersom:

 • En minskning av nivån på könshormoner leder till en ökning av fettcellerna. Deras tillväxt orsakar obehaglig, till och med smärta;
 • Sjukdomar i muskuloskeletalsystemet och hjärt-kärlsystemet förvärras med åldern. Kalcium absorberas sämre och värre, ben blir spröda och antalet hjärtattacker ökar. Vissa sjukdomar som inte är relaterade till det kvinnliga bröstet åtföljs av smärta som utstrålar till bröstområdet.
 • Stress, trötthet, psykologisk obehag kan kännas av smärta i bröstet;
 • Passion för alkohol och tobak provoserar metaboliska störningar, tillväxten av fettvävnad, leder till smärta i bröstet mot bakgrund av en minskning av nivån av könshormoner.

9. För bröstsjukdom

Bröstsjukdomar är en ganska vanlig förekomst. Moderna kvinnor hittar inte alltid tid för sig själva och upptäcker ofta sjukdomar av en slump.

Om det ena bröstet gör ont och det andra inte gör det, eller ett bröst gör ont mer än det andra, finns det en anledning att besöka en mammolog och få en ultraljud av bröstkörtlarna.

 • Mastopati är ett tillstånd där körtelvävnad patologiskt växer. Nodlar, tätningar i olika storlekar bildas i bröstet. En kraftig avvikelse i hormonnivåer, stress, ångest, graviditet och hormonella läkemedel kan leda till mastopati. Det finns två former av mastopati - nodulär och diffus. Den första avlägsnas kirurgiskt, den andra korrigeras med medicinering och folkläkemedel. Med mastopati känns en tätning inne i körtlarna, vilket märks när du vidrör den (i det inledande skedet). Därefter, med allvarlig tillväxt, förstoras ett bröst eller körtlarna får asymmetri.
 • Cystor är små, ihåliga formationer fyllda med vätska. En bröstcyst förekommer under påverkan av könshormoner, psykologiska och fysiska trauma och frånvaron av ett intimt liv. Behandlingen beror på platsen och storleken på neoplasmen..
 • En godartad tumör, fibroadenom, orsakas av onormal spridning av vävnader som komprimerar kanalerna i körtlarna, vilket orsakar obehaglig smärta (tråkig dragande smärta). Fibroadenom har en klar kant och behandlas kirurgiskt.
 • Mastit är en inflammatorisk process i bröstet. Mycket ofta orsakas mastit från stagnation av mjölk, felaktig utfodring, men kan utvecklas före förlossningen, såväl som utan samband med graviditet. Med mastit blir bröstet smärtsamt, känsliga bröstvårtor är grova, huden runt dem är röd, het vid beröring. Den inflammatoriska processen orsakar en ökning av kroppstemperaturen, en känsla av fullhet i bröstet. Bröstet gör ont, brännskador, utflödet från bröstet - purulent.
 • Bröstcancer är en malign neoplasma. Finns i ett tidigt skede, kan sjukdomen behandlas medicinskt med en gynnsam prognos. I de senare stadierna kan kirurgi (borttagning av bröstkörteln) rädda patientens liv. För att diagnostisera en tumör så tidigt som möjligt bör en kvinna regelbundet undersöka sitt bröst på alla sidor i olika positioner. Den minsta missnöje, misstankar är orsaken till att man besöker läkare.

10. Vid bröstskador

Bröstskador. Blåmärken och hematomer är förknippade med mekanisk skada på vävnader, inte bara fall, ojämnheter, olyckor, men också med överdriven fysisk ansträngning. Som ett resultat uppträder ett blåmärke på huden, värk i bröstet, svullnad, smärtsam beröring.

Ett stort antal nervändar garanterar obehagliga sensationer även med relativt svag exponering. Ett utsläpp från en bröstvårta av en purulent natur eller med en blandning av blod indikerar skador på mjölkkanalerna.

Grovhet, sköljning av huden och en ökning av kroppstemperaturen indikerar början av den inflammatoriska processen.

Fel tvätt

Om det inte finns några patologiska processer, inflammation och trauma, det handlar inte om hormoner, är det troligt att obehaglig smärta är förknippad med felaktigt utvalda underkläder.

En tät bh, stel konstruktion av stödben, konstgjorda material, en push-up som inte låter bröstet "andas" leder till att bröstet i slutet av dagen gör ont, värk, körtlarna sväller.

Ett råd - välj rätt storlek och form på linne, föredra naturliga tyger.

När man besvarar frågan varför bröst är ont i kvinnor är det nödvändigt att säga om hormonella fluktuationer, graviditet, amning, patologier och skador, olämpliga underkläder.

Neurolog M.M. Sperling (Novosibirsk) talar om bröstsmärta hos kvinnor. Var inte särskilt rädd, behöver inte få panik. Vi lyssnar på läkarnas råd.

Eventuella obehagliga känslor är orsaken till att du besöker en specialist och en fullständig undersökning, eftersom det under de senaste åren har skett en betydande ökning av bröstneoplasmer, inklusive ondartade..

Hur man skiljer menstruation från implantationsblödning?

praktiserande läkare, barnläkare-gynekolog, gynekolog-endokrinolog, mammolog, ultraljudspecialist

Verifierad av experter

Allt medicinskt innehåll i tidningen Colady.ru är skriven och testad av ett team av experter med medicinsk bakgrund för att säkerställa riktigheten i informationen i artiklarna.

Vi hänvisar endast till akademiska forskningsinstitutioner, WHO, auktoritativa källor och open access-forskning.

Informationen i våra artiklar är INTE en medicinsk konsultation och ersätter INTE ett samtal till en specialist.

Lästid: 8 minuter

Implantationsblödning inträffar vanligtvis en vecka före den förväntade menstruationen. Fläckfritt blodigt utflöde efter ägglossning indikerar troligen en möjlig befruktning. Men en sådan urladdning omedelbart före den påstådda menstruationen antyder något annat.

Vad det är?

Implantationsblödning är en mindre blödning som uppstår när ett befruktat ägg implanteras i livmoderväggen. Ett liknande fenomen förekommer inte hos alla kvinnor. Och i de flesta fall kan det gå helt obemärkt.

I själva verket är detta bara en mild rosa eller brun urladdning. Deras varaktighet är från flera timmar till flera dagar (i sällsynta fall). Det är av den anledningen att det vanligtvis förblir obemärkt eller tas som början av menstruationen.

Det är dock värt att uppmärksamma uttalad fläckning, eftersom de kan orsakas av andra skäl. Bland dem kan vara en tidig missfall eller dysfunktionell blödning i livmodern.

Hur uppstår blödning under implantation

Det anses vara ett av de tidigaste tecknen på graviditet. Det inträffar redan innan en kvinna finner en försening i menstruationen. Det är värt att notera att implantationsblödning inte påverkar graviditetsförloppet i allmänhet. Cirka 3% av kvinnorna upplever detta fenomen och tar det för menstruation och tar snart reda på att de redan är gravida.

Befruktning sker i ett redan moget ägg, det vill säga under eller efter ägglossningen. Ägglossning sker i mitten av cykeln.

Till exempel, om cykeln är 30 dagar, kommer ägglossning att inträffa på dag 13-16, och ytterligare 10 dagar kommer att krävas för migrering av ett moget ägg genom rören till livmodern. Följaktligen sker implanteringen av ett ägg i livmoderväggen ungefär 23-28 dagar av cykeln.

Det visar sig att det händer strax innan den påstådda menstruationen började.

I sig själv är implantationsblödning ett helt normalt naturfenomen för den kvinnliga kroppen, eftersom med ett äggs fästning till livmodern i väggen börjar den globala hormonrekonstruktionen. Det viktigaste är att skilja den från andra möjliga blödningar i vaginalen i tid.

skyltar

 • Uppmärksamhet bör ägnas åt ansvarsfrihet. Vanligtvis är implantation inte rikligt och deras färg är ljusare eller mörkare än vanlig menstruation. Blodigt urladdning förknippat med partiell förstörelse av livmoderens vaskulära vägg under implantation.
 • Det är nödvändigt att lyssna på sensationerna i nedre buken. Vanligtvis förknippas med implantation är svaga "dra" smärta i nedre buken. Detta beror på spasm i livmodermusklerna under implantering av ägget.
 • Om du håller register över bastemperaturen ska du kontrollera ditt schema. När graviditet uppstår stiger temperaturen till 37,1 - 37,3. Det är dock värt att notera att en sänkning av temperaturen kan inträffa den sjunde dagen efter ägglossningen, vilket indikerar graviditet.
 • Om du har en menstruationskalender, var uppmärksam på datumet för den senaste menstruationen. Med en stabil cykel på 28-30 dagar sker ägglossning dagarna 14-16. Om ägget befruktas framgångsrikt, sker implantation inom 10 dagar efter ägglossningen. Därför kan det uppskattade implantationsdatumet enkelt beräknas..
 • Var uppmärksam på om du hade oskyddat sex ett par dagar före och efter ägglossningen. Dessa dagar är mycket bördiga.

Hur man kan skilja mellan implantat och menstruation?

Arten av urladdningen

Menstruationen börjar vanligtvis med milda utsöndringar, som sedan blir mer omfattande. Men i mycket sällsynta fall förekommer det strax före eller under menstruationen. Då måste du vara uppmärksam på menstruationens överflöd och färg.

Om du har upptäckt kan du ta ett graviditetstest för att vara säker. Det kan göras redan 8-10 dagar efter ägglossningen. Det är troligt att resultatet blir positivt.

Vad mer kan du förvirra?

Fläckfri blodig urladdning i mitten av menstruationscykeln kan också prata om följande sjukdomar:

 • Sexuellt överförda infektioner (klamydia, gonorré, trikomoniasis).
 • Bakteriell vaginos och endometrios kan åtföljas av blodig urladdning.
 • Om urladdningen åtföljs av skärande smärta i nedre del av buken, kräkningar, illamående och yrsel, bör man ha misstänkt en ektopisk graviditet, liksom missfall..
 • Utflödet kan också prata om hormonell dysfunktion, uterusinflammation eller hängor, skador under samlag.

I alla ovanstående fall ska du omedelbart kontakta läkare..

Video Dr Elena Berezovskaya talar

Kvinnors recensioner om detta ämne

Tjejer, berätta, vem vet om blödning av implantation? Mina perioder bör börja om tio dagar, men idag fann jag en droppe blod på mina trosor i transparent slem, och magen värkade hela dagen som före menstruation. Den här månaden kände jag bra ägglossning. Ja, och min man försökte få det att fungera. Bara prata inte om tester och blodprover, detta har aldrig hänt förut. Sexuellt samlag var på de 11,14,15 dagarna av cykeln. Idag är det tjugonde dagen.

Liknande urladdning sker ibland under ägglossningen.

Jag hade samma sak förra månaden, och nu har jag en enorm försening och en hel del negativa test...

Jag hade det den 10: e dagen efter sexuellt samlag. Detta händer när ett fosterägg fästs vid livmodern i livmodern.

Det händer ganska ofta. Det viktigaste är att inte rusa tid - du vet fortfarande inte förut! Ägglossningsblödning kan förekomma precis som implantation.

Du måste mäta bastemperaturen på morgonen, helst samtidigt, utan att gå ur sängen, om temperaturen är över 36,8-37,0 och menstruationen inte kommer. Och allt detta kommer att pågå minst en vecka, vilket innebär att blödningen var implantation och du kan gratuleras till graviditeten.

Jag också, exakt efter 6 dagar verkade en droppe rosa-brun urladdning, hoppas jag gravid. Jag har också lite värme i nedre del av buken, kanske detta hände någon?

Nyligen dök också två brunaktiga fläckar upp, följt av lite rosa blod. Bröstet är svullet, ibland känns en dragande smärta i nedre del av buken, tills menstruationen är ytterligare 3-4 dagar...

Det hände mig att den sjätte dagen efter samlaget dök upp rosa färg på kvällen. Jag var väldigt rädd för detta, för 3 månader sedan fick jag ett missfall. Nästa dag, lite smord brunaktigt, och då var det redan rent. Mina bröstvårtor började ont. Jag gjorde testet efter 14 dagar, resultatet är negativt. Nu här lider jag, vet inte gravid eller kanske det är något annat. Och jag kan inte fastställa förseningen exakt, eftersom samlaget var ett par dagar före den påstådda menstruationen.

På den femte dagen av förseningen gjorde jag ett test som visade sig vara positivt... Jag var väldigt glad och sprang omedelbart till läkaren för att bekräfta om graviditeten definitivt hade hänt eller inte... Där förde doktorn mig till en stol och under undersökningen fann jag blod... Hennes blod generade mig skickas till sjukhuset. Som ett resultat fanns det tre alternativ för uppkomsten av blod: antingen det började menstruation, eller ett missfall som började eller implantering av ett fosterägg. Gjorde en ultraljud och tester. Min graviditet bekräftades. Det fanns inte mer blod. Det visade sig att det verkligen var implantation, men om jag inte gick till läkaren för en undersökning och hon inte hittade blod, skulle jag inte ha gissa om manifestationen av implantationsblödning. Som jag förstår det, om detta är implantation, bör blodet vara ganska mycket.

Jag har haft. Bara det såg ut mer som små blodstreck, kanske som fläckar. Detta hände den sjunde dagen efter ägglossningen. Jag mätte sedan bastemperaturen. Så under implantation kan ett implantationsfall i basal temperatur fortfarande uppstå. Det betyder att det faller med 0,2-0,4 grader och sedan stiger igen. Vad hände med mig.

Och min implantering inträffade sju dagar efter ägglossningen och följaktligen sexuellt samlag. På morgonen hittade jag blod, men inte brunt, men ljusröd urladdning, de passerade snabbt och nu sträcker det magen och ryggen hela tiden. Mitt bröst gjorde ont, men det var nästan borta. Så jag hoppas att det fortfarande blödde implantation.

Jag hade blödat en vecka före menstruation på kvällen, som om menstruationen hade börjat. Jag var rädd väldigt enkel! Detta har aldrig hänt förut! Jag visste inte vad jag skulle tänka! Men på morgonen fanns ingenting. Hon gjorde en tid hos en gynekolog, men han utsågs först efter en vecka. Mannen konsulterade med någon och de sa till honom att jag kanske var gravid, och vi alla bortskämda av samlag och hade missfall... Jag var verkligen upprörd. Min man lugnade mig sedan så fort han kunde! Han lovade att vi skulle försöka igen. Och efter en vecka kom menstruationen inte, men graviditetstestet var positivt! Så jag kom till gynekologen för att registrera mig.

Denna vitbok är inte medicinska eller diagnostiska råd..
Vid det första tecknet på sjukdom, kontakta en läkare.
Självmedicinera inte!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är en dominerande follikel?

Har du frågor? Känn dig fri att fråga alla! Och vår heltidsspecialist hjälper dig. Gå >>Vad är en dominerande follikel? Svaret på denna fråga bör vara känt för alla kvinnor som är intresserade av strukturen i hennes kropp och ännu mer på stadium av graviditetsplaneringen....

Under menstruationen kommer blodproppar som liknar lever och kött ut

Blodproppar med menstruation förekommer regelbundet hos de allra flesta kvinnor. Vissa av deras manifestationer orsakar ingen oro och är den normala menstruationsförloppet....

Orsaker till tunga perioder hos kvinnor

Månadsvis - detta är en viss period av menstruationscykeln som inträffar i den kvinnliga kroppen och under vilken det sker en månatlig avstötning av livmoderhålan, endometrium....