Orsakerna till bröstsmärta efter menstruation

Intim

Smärta i bröstkörtlarna hos kvinnor uppstår vanligtvis regelbundet i samband med menstruation. Anledningen är de fysiologiska förändringarna i vävnaderna i körtlarna som uppstår under påverkan av könshormoner. Om smärtan efter menstruationen inte försvinner förblir bröstet svällt, det kan bero på sjukdomen. Först av allt är det nödvändigt att noggrant undersöka bröstet och sedan rapportera smärtan och symtomen som följer med det till läkaren. Mammografi, ultraljud och andra undersökningsmetoder hjälper till att fastställa om det finns en sjukdom, bestämma behandlingen.

Orsaker till bröstsmärta efter menstruation

Efter menstruationens början bör smärtan normalt försvinna för att inte störa kvinnan förrän flera dagar innan nästa menstruation börjar. Orsakerna till bröstsmärta efter menstruation är:

 • hormonellt fel på grund av en onormal ökning av östrogennivåer eller andra störningar;
 • bröstskador;
 • klädd i trånga underkläder som komprimerar nervändarna som finns i bröstkörtlarna.

Bröstsmärtor på grund av hormonell obalans

Hormonella störningar är ofta förknippade med sådana faktorer:

Hormonsvikt uppstår också till följd av stress och antidepressiva medel.

Bröstsmärtan cyklisk och icke-cyklisk

Arbetet i bröstkörteln är direkt relaterat till förberedelsen av kroppen för genomförandet av funktionen för reproduktion av avkommor. Hormonförändringar som uppstår på olika punkter i menstruationscykeln orsakar smärta i bröstet..

Smärta före menstruation (cyklisk). Om bröstsmärta (mastalgia) uppträder före menstruation (inom 5-7 dagar), är detta en naturlig cyklisk process förknippad med ägglossning. I detta skede ökar nivån av östrogen och progesteron i kroppen avsevärt, varför tillväxten av bröstkörtelceller ökar. Detta leder till en ökning av deras volym. Tryck på nervändarna i bröstet orsakar smärta.

När menstruationen börjar sjunker halten av dessa hormoner kraftigt, smärtan försvinner. Känslan för smärta hos kvinnor är inte densamma, så känslorna är olika för alla. Någon mammär körtlar sväller starkt, känslorna är mycket smärtsamma. Hos andra kvinnor sväller bröstet något, gör nästan inte ont.

Smärta efter menstruation (icke-cyklisk, inte förknippad med menstruationscykeln). Det finns situationer där östrogennivån under menstruationen inte sjunker, förblir stabilt hög. Som ett resultat bröstsmärta efter menstruation. Detta händer om befruktningen inträffade efter föregående ägglossning (äggmognad) men nästa menstruation fortfarande dök upp (detta händer hos cirka 15% av gravida kvinnor). Ibland är detta symptom det enda som kan misstänka graviditet.

Viktigt: Du kan inte ta medicin för att eliminera smärta om diagnosen inte är fastställd. Under graviditet är mediciner kontraindicerade!

Video: Varför menstruationens utseende under graviditeten är möjlig

Bröstsmärtor efter menstruation som ett tecken på sjukdom

Mastopati är en patologisk spridning av körtelvävnad eller bindväv i bröstkörteln. Den främsta orsaken till godartade tumörer av denna typ är hormonella störningar. De kan uppträda som ett resultat av artificiell avbrott av graviditet, vägran att amma, sjukdomar i endokrina körtlar och lever, oregelbundet sexliv, stress.

Video: Vad är mastopati, dess orsaker och manifestationer

Mastit är en inflammation i bröstvävnaden som inträffar på grund av penetrering av en bakteriell infektion i dem. Det är vanligare hos kvinnor under amning och amning. Men det kan uppstå utan någon anknytning till amning..

Maligna brösttumörer. Tumören växer snabbt och sprider sig till angränsande vävnader och pressar nervcellerna. I detta fall gör körteln konstant ont. Tumorsjukdomar är lumska på grund av att deras uppenbara tecken förekommer redan i senare skeden. Därför kräver uppträdandet av smärta som inte är relaterat till menstruation särskilt stor uppmärksamhet och ett snabbt svar, så att en kvinna har en chans att återhämta sig.

Cyster i bröstets fettvävnad. Uppstår på grund av nedsatt fettmetabolism i kroppen.

Sjukdomar i andra organ

Bröstsmärtor efter menstruation kan också orsaka:

 1. Menopausala patologier associerade med sjukdomar i äggstockarna, sköldkörteln och andra organ i det endokrina systemet. Vid behandling av sådana sjukdomar används hormonella läkemedel för att eliminera obalansen i hormoner i kroppen.
 2. Sjukdomar som osteokondros i bröstryggen, hjärtsjukdom, bältros, inflammation i axillära lymfkörtlar orsakar smärta i bröstregionen, som härstammar i bröstkörtlarna.

I vilka fall bröstsmärta efter menstruation kräver akut uppmärksamhet

I vissa fall bör smärta som inte är relaterade till menstruationscykeln vara orsaken till en brådskande undersökning och undersökning av en läkare.

Om en brännande känsla kännas i bröstet, det finns en känsla av att klämma eller brista, kan orsaken till smärtan vara en godartad och ondartad tumör i bröstkörtlarna. När bröstet gör ont efter menstruationen bör särskild uppmärksamhet ägnas om sådana känslor är störande i ett bröst. Andra symtom uppträder ofta: åtdragning i bröstet, förändringar i huden, utsläpp från bröstvårtorna, deras asymmetriska arrangemang. Ofta är smärtan lokaliserad vid någon punkt eller ett separat område i bröstet.

Smärtan i samband med allvarliga sjukdomar som brösttumörer förvärras vanligtvis, möjligen en ökning av temperaturen, rodnad i bröstkörtlarna. Om det varar i mer än två veckor, symtomen på patologin intensifieras, sömnlöshet och ångest uppträder, måste du snarast besöka en mammolog, testa hormoner, göra mammogram och ultraljudssökning och starta behandlingen.

Behandling kräver mediciner för att sänka östrogennivåer, använda antibiotika, vitaminer eller kirurgi.

Varför, efter menstruation, smärta i bröstet visas?

Men vad händer om bröstet fortsätter att skada och sträcker magen även en vecka efter menstruationen? Det beror på orsaken som orsakade smärtan..

Allmän information

I de flesta fall är menstruationscykelns varaktighet inom en kalendermånad, nämligen 28 till 32 dagar. Mitt i denna period är ägglossningen, som faller på cirka 15-16 dagar. Vid denna tidpunkt brister follikeln och det befruktade ägget kommer in i äggledarna, och går mot livmodern. Detta tillstånd anses vara det mest gynnsamma för befruktningen..

Ömhet i bröstkörtlarna för närvarande anses vara ett fysiologiskt normalt tillstånd, direkt relaterat till ägglossning. När ägget mognar ökar nivån av producerade hormoner i binjurebarken, äggstockarna och hypofysen, särskilt progesteron, östrogen och prolaktin, såväl som oxytocin.

Om bröstet gör ont under menstruationen, såväl som under den tid då ägget lämnar follikeln, är koncentrationen av oxytocin och prolaktin i kvinnans kropp för närvarande alltför hög. När förberedelserna för graviditeten äger rum, bör bröstkörtlarna börja producera mjölk efter att barnet föddes.

När det är ont med menstruation i bröstet, och det inte är förknippat med någon patologi, betyder det att snart obehaget kommer att försvinna, eftersom om befruktning inte inträffar kommer nivån av oxytocin och prolaktin gradvis att minska och kommer att stabilisera cirka 4-5 dagar av cykeln.

Hur man undersöker bröstet

Kvinnor som har bröstproblem efter menstruationen bör kontakta en specialist. Undersökningen genomförs i flera steg:

 • först undersöka bröstet hemma;
 • efter palpation utförs av en specialist;
 • sista diagnosstadiet - genomföra ett mammogram.

Två gånger om året ska en kvinna, oavsett närvaro eller frånvaro av avvikelser, besöka en terapeut. Från 35 års ålder rekommenderas att man tar ett mammogram en gång per kalenderår för att utesluta utvecklingen av sjukdomar som föregår bröstcancer. Undersökningen gör det möjligt att identifiera eventuella förändringar och deras karaktär.

Hur man undersöker brösten på egen hand

När bröstet är sjukt efter menstruationen är det först och främst nödvändigt att göra en oberoende undersökning av bröstkörtlarna.


Det är mycket viktigt att undersöka och palpera bröstet själv

Gör ett självtest i flera steg.

 1. I en spegelreflektion undersöker du bröstet bröstet och noterar om det finns några förändringar i den yttre naturen, först med armarna nedåt och sedan med upparmade armar.
 2. Den högra handen avlägsnas bakom huvudet, och den vänstra palperade höger körtel för närvaro av tätningar eller andra patologiska avvikelser i vävnaderna. En liknande procedur utförs med vänster bröst..
 3. På varje körtel trycker pekfingret lätt på bröstvårtan. Normalt bör det inte finnas någon urladdning.
 4. I ryggläge (på baksidan) palperas vävnaden igen, men redan i riktningen från basen till bröstvårtorna.
 5. Avsluta undersökningen genom att palpera lymfkörtlarna i armhålorna.

Experter rekommenderar att du gör detta förfarande varje månad en vecka efter menstruationens slut.

hormoner

När en kvinna har regelbundna blödningar stabiliseras hormonnivån på ganska kort tid. De ämnen som provocerade utvecklingen av allvarligt obehag i bröstet upphör att produceras av hypofysen. Om en kvinna inte har några gynekologiska problem, bör en kort bröstsmärta under menstruationen inte oroa henne.

Eftersom varje organism är unik och individuell, bör man inte utesluta ett annat alternativ för utveckling av händelser när balansen i hormoner återställs, inte så snabbt eller den störs, varför bröstsmärtor under menstruationen. För att lösa problemet bör flickan gå till ett möte med smala specialister som hjälper henne att avgöra den verkliga orsaken till obalansen.

Patologi

Som svar på frågan om bröstet kan vara ont i menstruationen förklarar experter med säkerhet att ett liknande symptom är ganska acceptabelt. Så till exempel, om en obalans av hormoner inträffade på grund av överdriven trötthet, fysisk aktivitet eller stress, behöver du bara anpassa din livsstil under nästa månad och observera vilka tecken den framtida cykeln kommer att förknippas med.

Men det finns också andra orsaker till att mjölkkörtlarna skadar under menstruationen. De har också en hormonell natur, men är inte så ofarliga, eftersom en obalans observeras med utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Det är kanske därför kvinnan känner bröstsmärta under menstruationen.

Här är bara några av patologierna, som bröstkorgens utveckling gör mycket ont vid menstruation:

 • endometrios;
 • Cystor på äggstockarna;
 • Multifolliculosis;
 • Myom;
 • Förekomsten av patologiska formationer i bröstkörtlarna.

Med utvecklingen av dessa patologier finns det en störning i produktionen av östrogen och progesteron, så under lång tid har kvinnor bröstsmärtor och menstruation. Bland de åtföljande obehagliga symtomen finns det också obehag i nedre del av buken, smärta och stickningar. Detta tillstånd är ett tillfälle för ett omedelbart besök hos läkaren.

Vad är inte normen?

Är det normalt att menstruationen har gått och bröstet är smärtsamt? Om detta symptom inte beror på menstruationscykeln är detta ett larm. Det indikerar förekomsten av vissa patologiska tillstånd. Bröstsmärtor efter menstruation kan uppstå med ökat östrogen i blodet och på grund av andra negativa förändringar i kroppen.

 • obehag sprids till lokala områden och inte till hela bröstet;
 • skarp eller brännande smärta. Hon ger mycket lidande för en kvinna;
 • smärtnivån förändras inte över tiden, men kan tvärtom öka.

Om det finns sådana symtom måste du se en läkare för att identifiera orsaken till dessa negativa förändringar och stoppa deras utveckling, annars kan det aldrig ta slut.

Graviditet

Om bröstkörtlarna skadar under menstruationen måste du se till att det inte finns någon graviditet, hur konstigt det än kan se ut vid första anblicken. Faktum är att hos 15% av patienterna i de tidiga stadierna efter befruktningen kan det förekomma brunt urladdning, vilket de uppfattar som menstruationsblödning.

Eftersom det finns ett positivt svar på frågan om bröstet kan vara ont i menstruationen, måste du förstå att uppkomsten av en ektopisk graviditet är möjlig. I en sådan situation är inte ägget fäst vid livmoderväggen, det är beläget inuti äggledaren. Ett liknande tillstånd är förknippat med uppkomsten av svår hormonell obalans, eftersom reproduktionscellen inte trängde in i livmodern, och kroppen ansåg att graviditet inte hade inträffat.

Eftersom endometrial avstötning inträffar har en kvinna menstruation, och efter en tid börjar embryot utsöndra ett ämne som indikerar graviditetens början. Återigen börjar processen för accelererad produktion av prolaktin och oxytocin, medan nivån av dessa hormoner inte kan kontrolleras.

Cancersmärta

Onkologiska sjukdomar åtföljs av smärta, men i de flesta fall förekommer de redan i de sena stadierna, efter andra symtom.

Bröstkörtlarna gör ont, oavsett menstruation. Smärtan kan vara vilken som helst (brännande, klämma eller spränga), lokaliserad i de drabbade områdena eller kände hela bröstet.

Vanligtvis finns det andra tecken på sjukdomen:

 • tätningar,
 • bröstdeformitet;
 • tillbakadragande av bröstvårtan;
 • urladdning från bröstvårtan (särskilt blodig);
 • skalning eller skrynkling av huden.

Notera! För obegriplig konstant smärta bör du omedelbart rådfråga en läkare för att utesluta sannolikheten för ett onkologiskt fokus och starta behandlingen så snart som möjligt.

mastopati

En annan sannolik orsak till att bröstvårtorna skadar under menstruationen är mastopati. Detta patologiska tillstånd kännetecknas av bildandet av täta fläckar av fibrös och cystisk vävnad i bröstkörtlarna. Det händer ofta att ett symptom på mastopati under regelbunden blödning uppfattas som ett normalt tillstånd, vilket inte tillåter att diagnostisera en patologi i tid.

Den presenterade sjukdomen är en av de vanligaste hos kvinnor, medan den uteslutande utvecklas hos det rättvisare könet som är i en reproduktiv ålder (från 30 till 45 år). När det gäller orsakerna till utvecklingen av patologi har de också en direkt relation med hormoner (ökade mängder östrogen och brist på progesteron).

Självdiagnos av bröstkörtlar. Källa: ginekologii.ru

Men om menstruationen har börjat, och bröstet gör ont på grund av mastopati, kan de provocerande faktorerna vara följande:

 • Flickan leder inte ett regelbundet sexliv;
 • Det finns äggstocksjukdomar;
 • Det finns neuropsykiatriska störningar;
 • Diagnostiserad med leverpatologi;
 • Sjukdomen är genetisk till sin natur;
 • Det fanns skador på bröstkörtlarna av en mekanisk typ;
 • Jodbrist eller abort.

Om bröstvårtorna skadar under menstruationen och kvinnan i familjen har haft fall av ärftlig överföring av mastopati, är det brådskande att kontakta en mammolog, eftersom bristen på behandling kan orsaka utveckling av onkologi. Du kan också utföra ett självtest. Och om det finns tätningar i bröstet, bör du gå till en specialist för en konsultation.

Smärta i mastit

Mastit uppstår främst vid amning. Detta beror på att mjölk stagnerar i körtlarna (när barnet inte suger ut tillräckligt) och mikrober kommer dit (genom sprickor i bröstvårtorna).


Mastit uppstår främst vid amning. Detta beror på att mjölk stagnerar i körtlarna (när barnet inte suger tillräckligt) och mikrober kommer dit

Med denna sjukdom är smärtan akut, vilket visar sig i ett visst område i bröstkörteln, ibland utstrålande till armhålan.

Det åtföljs av följande symtom:

 • rodnad och svullnad i det inflammerade området;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • slapphet, svaghet;
 • huvudvärk.

Läs en populär webbplatsartikel: Snabba sätt att bli av med halsbränna. Läkemedel mot halsbränna. Hur man behandlar hemma.

Viktigt att komma ihåg! Omedelbar läkarvård krävs för att undvika komplikationer (abscess). Självmedicinering är förbjudet..

Oncology

I nästan alla kliniska fall passerar de första stadierna av utvecklingen av onkologiska patologier utan några karakteristiska symtom. Därför bör du lyssna noga på signalerna från din egen kropp. Om dina perioder kommer och bröstet i bröstet måste du göra självdiagnos av mjölkkörtlarna och uppmärksamma typen av obehag, hur starka de är och var de är lokaliserade..

Om du hittar atypiska formationer i form av främmande organ, rundhet, tätningar och andra saker, är det värt att gå till en medicinsk institution. Där kommer en specialist att göra en palpationsundersökning, och vid behov skicka för ultraljudsskanning, mammografi, MRT. För att bekräfta diagnosen kommer det också att krävas tumörmarkörer, duktografi med kontrast, histologisk analys och punktering.

Baserat på det ovanstående är det möjligt att entydigt positivt besvara frågan om bröstet gör ont under menstruationen. En annan sak är att orsaken till detta obehag är olika, både negativa och normala fysiologiska faktorer. Därför läkare och rekommenderar regelbundet att besöka kvinnor gynekolog och mammolog.

Förebyggande åtgärder

Ett säkert sätt att förebygga bröstsjukdomar är genom systematiska självundersökningar. Perioden efter menstruationen är bäst lämpad för denna procedur. Undersökning av bröstet består i att palpera kroppen från armhålan till solplexen, växelvis på varje sida.

Förfarandet görs bäst framför en spegel, med uppmärksamhet inte bara på förekomsten av härdande, förstorade lymfkörtlar, utan också på uppkomsten av bröstkörtlarna. Försiktighet bör vara en förändring i färgen på bröstkorgen, formen på bröstvårtorna eller svullnad i vävnaderna.

Bröstet brister och sväller efter menstruationen, drar i nedre del av buken: varför det händer, är det farligt och vad man ska göra?

Den biologiska funktionen hos den kvinnliga menstruationscykeln är att förbereda det reproduktiva systemet för befruktning av ägget. Fysiologiska förändringar i kroppen är associerade med hormonbalansen. Inte bara organen i reproduktionssystemet, utan också andra vävnader svarar på störningar i östrogenproduktionen.

Kvinnor klagar ofta över smärta i bröstet och drar smärta i olika delar av buken. Innan menstruationen anses sådana upplevelser med låg intensitet vara normala. Vad ska man göra om bröstet är svullet och fortsätter att skada efter menstruationen? Vad är orsakerna till detta? Vart ska jag gå, hur diagnostiseras? Är det möjligt att undvika problem?

Varför bröstet kan bli ömt efter menstruationen?

Smärta i bröstkörtlarna kallas mastalgia. Under ägglossningen och före menstruationen ackumuleras överskottsvätska i körtelvävnaderna. Tillståndet orsakas av en hormonell våg. Obehagliga känslor är av en annan karaktär - de är vassa, pressande, dragande. Under tonåren skadar mjölkkörtlarna ofta före, efter, under menstruationen. Detta beror på deras aktiva tillväxt och ökade känslighet vid 12-17 års ålder.

Om menstruationen är över, och bröstet är väldigt fullt och värker den 6-7: e dagen av cykeln, måste du träffa en läkare. Obehag fortsätter att plåga kvinnan i sådana fall:

 • hormonsvikt;
 • graviditet;
 • långvarig stress;
 • mastopati
 • gynekologiska sjukdomar (endometrios, inflammation med lokalisering i äggstockarna, äggledarna, vulvitis);
 • parasitära angrepp.

Den hormonella obalansen som orsakar obehag kan utlösas av klimakteriet, p-piller, tumörer, sexuellt överförda sjukdomar, oregelbundet sexliv och en genetisk predisposition. Fel kan uppstå på grund av behandling med lugnande medel, antidepressiva medel.

Efter att ägget befruktats ökar kroppen nivån på hormonet östrogen. Som ett resultat komprimeras vävnaderna, hälls bröstet och ökar i volym. Ursprungligen kommer testet som köpts på apoteket att hjälpa till att bekräfta befruktningen. Det måste komma ihåg att mastalgia är ett symptom på en ektopisk, frusen graviditet.

Ibland klagar kvinnor på smärta i samma bröst mellan menstruationen. Anledningen till att körtlarna började värka och inte slutade efter menstruationen är de patologiska processerna:

 • mastit;
 • strukturella förändringar (cysta, tumör, kirurgi);
 • böld;
 • mekaniska skador, blåmärken, klämning av vävnader.

Bröstet är svullet och drar i nedre del av buken - vad den säger?

Förändringar i menstruationscykeln, svullna bröst, ömhet i nedre delen av ryggen och nedre buken - detta är typiska tecken vid gynekologiska problem. Uppsättningen av symtom uppstår med inflammation i hängorna, livmoderhalsen, endometrios, vulvitis. Bröstet och nedre buken gör ont om en cysta har bildats på äggstockarna. Spredningen av patologisk vävnad stör störningen av blodflödet, vilket orsakar en känsla av sammandragning.

Andra faktorer varför magen drar, sväller och bröstsmärtor efter menstruationen:

 • underutveckling, avvikelse från livmoderns fysiologiska norm;
 • hypotermi;
 • polycystisk äggstock;
 • utarmning, brist på vitaminer och näringsämnen;
 • långvarig stress, depression;
 • tumörformationer, cyster.

Orsaker till smärta i bröstvårtan och slemhinnor ur bröstet

Grovhet, ömhet i bröstvårtorna kan uppstå med fibrocystisk mastopati. Försämringen av blodtillförseln till körtlarna orsakar överbelastning, strukturen i bindvävnaden störs. Som ett resultat har menstruationen passerat och bröstvårtorna skadar på ett eller båda brösten. I kanalerna med mastopati bildas cyster ibland - kapslar fyllda med vätska. De blir inflammerade och suppurate med tiden. Purulent slemhinnor ur nipplarna kan observeras. Mastopati orsakas av sådana tillstånd:

 • plötsligt upphör med amningen;
 • abort;
 • endokrina patologier;
 • leversjukdom
 • brist på regelbundet sexliv.

Bröstvårtor efter menstruation skadade med utvecklingen av neoplasmer - godartat fibroadenom eller malign sarkom. Fibroadenom bildas av växtväxta körtelvävnad. Utbildning är liten och levererar inte smärta i de tidiga stadierna. Ibland släpps en klar vätska från bröstvårtorna. Malign sarkom växer ur bindväv. Tumören växer snabbt. Ett sår visas på huden som kan blöda. En abscess uppstår i vävnaderna i bröstet - ett hålrum med pus.

Diagnostiska åtgärder

Varför bröstet inte minskar efter menstruationen, det finns obekväma känslor - bara läkaren kommer att avgöra den exakta orsaken. Efter en undersökning om smärtans natur och en extern undersökning samlas en anamnesis för en allmän idé om mastalgia. Arten, smärtligheten, deras placering, intensitet bestäms.

Diagnosen klargörs med hjälp av följande diagnostiska metoder:

 • palpation av bröstkörtlar och lymfkörtlar;
 • mammografi;
 • ultraljudsundersökning;
 • vävnadsbiopsi med misstänkt onkologi;
 • pneumocystography;
 • laboratorieblodtest;
 • ductography;
 • radiografi.

Om graviditet är möjligt föreslår läkaren att ta ett blodprov för hCG, genomgår en ultraljud av livmodern. Först efter fullständig diagnos kan du avgöra varför bröstet gör ont efter menstruationen. I enlighet med den fastställda diagnosen föreskrivs behandling.

Vad ska man göra?

Terapeutiska åtgärder beror på vad som orsakar smärtan efter menstruationen. Läkaren kommer att förskriva nödvändig behandling efter diagnosen. Vad ska jag göra om ömhet och svullna bröst kvarstår omedelbart eller en vecka efter menstruationen? Det är strängt förbjudet att ta några droger på egen hand. Bröstsvullnad, om menstruationen inte har börjat, kan bero på graviditet. Okontrollerad behandling påverkar det bildade embryot negativt.

Mastopati behandlas med läkemedel som innehåller hormoner. Beroende på deras malignitet krävs kemoterapi och kirurgiskt ingrepp vid neoplasmer. Om orsaken till smärtan är inflammation, föreskrivs lämpliga antiinflammatoriska läkemedel..

Tillsammans med läkemedelsbehandling används växtbaserade läkemedel ofta. De lindrar svullnad, lugnar, normaliserar den hormonella bakgrunden. Om körteln har ökat på grund av vätskeansamling förskrivs diuretika.

Du bör omedelbart rådfråga en läkare om bröstet är sjukt när din period kommer, och ömhet åtföljs av sådana tecken:

 • palpation av tätningen, nodule;
 • skarp smärta;
 • tydlig lokalisering med återgång till axillärregionen;
 • urladdning från bröstvårtan, särskilt med pus, blod;
 • smärta slutar inte mer än två veckor;
 • hudområdet är inflammerat, kliande, skalande;
 • indraget bröstvårtor;
 • bröst blir asymmetriska;
 • hög feber.

Hur man utför en oberoende bröstundersökning?

Läkarna rekommenderar varje månad att undersöka mjölkkörtlarna för befintliga formationer. Detta bör göras den 7-11 dagen i menstruationscykeln. En oberoende undersökning garanterar inte att tumören kommer att upptäckas, men i många fall upptäcks den i början av en cysta, sarkom, mastopati. En mammolog bör inte utesluta förebyggande undersökningar.

Under inspektionen måste du komma ihåg alla obehagliga upplevelser, deras natur och plats. Sekvensen är som följer:

 1. Stående rakt, armarna ner, undersöka bröstets utseende, form, hudfärg.
 2. Kontrollera detsamma med händerna uppåt..
 3. Kasta upp handen åt gången. Med din fria hand, känna körteln från motsatt sida. Rörelserna ska vara cirkulära, mjuka, långsamma för att inte missa tätningarna..
 4. Tryck nedtill på bröstvårtorna för att kontrollera om det är urladdat.
 5. I liggande läge palperar man mjölkkörtlarna och rör sig från kanterna till bröstvårtorna.
 6. Kontrollera armhålan för förstorade lymfkörtlar.

Förebyggande åtgärder

Obehagliga känslor kan minskas genom att följa ett antal enkla regler. För förebyggande rekommenderas:

 • bär underkläder tillverkade av naturliga tyger, tillåter inte komprimering av körtlarna;
 • ingen rökning;
 • missbrukar inte alkohol;
 • leva ett regelbundet sexliv;
 • minimera stress, faktorer av emotionell instabilitet;
 • ta regelbundet vitaminkomplex;
 • undvik temperaturfluktuationer, särskilt hypotermi;
 • använd inte hormonella läkemedel, preventivmedel utan recept från läkare.

Underkläder är bäst att välja utan stenar, med täta skär. Du bör följa en hälsosam kost, undvika att äta fet, salt mat och kaffe. Varje månad måste du själv känna dina bröst och besöka en mammolog en gång om året.

Orsaker till smärta och inflammation i bröstkörtlarna direkt efter menstruationen. Vad ska man göra

Många kvinnor klagar över att bröstet gör ont efter menstruationen. Beroende på cykeldagens dag kan mjölkkörtlarna förstoras och bli mycket känsliga. Detta beror på en ökning av nivån av hormonet östrogen och inträffar vanligtvis före menstruationen eller under ägglossningen.

Arten av bröstsmärta efter menstruation

Men efter menstruationen bör smärta inte vara normal. Dess utseende signalerar att något är fel i kroppen. Det finns många varianter av smärta i det kvinnliga bröstet, och var och en av dem kan prata om olika saker.

Det finns många varianter av smärta i det kvinnliga bröstet, och var och en av dem kan prata om olika saker

Cyklisk

Det visas på vissa dagar i menstruationscykeln (5-7 dagar före menstruationens början), är förknippat med de naturliga processerna som förekommer i kvinnans kropp: en ökning av östrogennivåer, en ökning av fettvävnad.

När menstruationen börjar försvinner den vanligtvis. Detta händer varje månad, det vill säga varje cykel, därav namnet. Vanligtvis är smärtan värkande och känns i båda körtlarna.

Icke-cyklisk

Smärta uppstår när som helst, inklusive efter menstruation, är inte förknippat med månatliga förändringar i kroppen. Det kan bara uppstå på en sida..

Skarp smärta

Akut smärta förekommer som regel före menstruationen och kan vara en variant av normen. Eller så händer det med en skada när en cysta i körtlar brister. I detta fall rekommenderas ultraljud. Med mastit är smärtan alltid akut, den åtföljs av hög kroppstemperatur och allmän svaghet.

Med mastit är smärtan alltid akut, den åtföljs av hög kroppstemperatur och allmän svaghet

Andra manifestationer av smärta är också möjliga:

 • Brinnande smärta kan intensifieras vid beröring av bröstkörtlarna samt ge den på ryggen.
 • Stygdsmärta kännetecknas av paroxysm och lokalisering i en del av bröstet.
 • Värkande - konstant, med olika intensiteter. Det kan bli vanligt, på grund av detta försenar kvinnor ofta besöket hos läkaren.

Vem är mottagliga för sjukdomar i bröstkörtlarna (riskgrupp)

Följande kvinnor är mer benägna att uppleva olika patologier i bröstkörtlarna:

 • noll eller inte ammar;
 • ha aborter;
 • inte ha ett regelbundet sexliv;
 • lever i ständig emotionell stress;
 • med sjukdomar i sköldkörteln, levern, samt fetma och diabetes;
 • rökare och beroende av alkohol;
 • bor i områden med dålig ekologi;
 • ha fått bröstskador;
 • har en ärftlig predisposition.

Graviditet som orsak till bröstsmärta

Hos 15% av kvinnorna kan menstruationen ha en graviditet som redan påbörjats. Därför är ett av tecken på befruktningen att bröstet efter menstruationen fortfarande gör ont. Bröstkörtlarna börjar förändras under påverkan av hormonella förändringar, som börjar förbereda kroppen för framtida utfodring av barnet.

Hos 15% av kvinnorna kan menstruationen redan vara i graviditet

Smärtan i det här fallet är annorlunda för alla: någon känner stickningar, någon känner sig som om hans bröst utbuktar, någon klagar helt enkelt över överkänslighet vid minsta beröring.

Smärta i mastopati

Mastopati är en patologi när bindvävnad och körtelvävnader i bröstet växer alltför mycket. Kan orsakas av abort, vägran att amma, stressiga situationer, oregelbundet sexliv, endokrina störningar.

Med denna sjukdom är smärtan värkande, tråkig. Det är lokaliserat i övre bröstet, bilateral. Tätningar kan kännas, och en klar eller gulaktig vätska kan något sticker ut från bröstvårtorna. Oftast skadar mjölkkörtlarna kort före menstruationen, och efter det - smärtan minskar.

Det är viktigt att veta! I vissa fall kan mastopati degenerera till en ondartad tumör, så observation av en läkare är obligatorisk.

Smärta i mastit

Mastit uppstår främst vid amning. Detta beror på att mjölk stagnerar i körtlarna (när barnet inte suger ut tillräckligt) och mikrober kommer dit (genom sprickor i bröstvårtorna).

Mastit uppstår främst vid amning. Detta beror på att mjölk stagnerar i körtlarna (när barnet inte suger tillräckligt) och mikrober kommer dit

Med denna sjukdom är smärtan akut, vilket visar sig i ett visst område i bröstkörteln, ibland utstrålande till armhålan.

Det åtföljs av följande symtom:

 • rodnad och svullnad i det inflammerade området;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • slapphet, svaghet;
 • huvudvärk.

Viktigt att komma ihåg! Omedelbar läkarvård krävs för att undvika komplikationer (abscess). Självmedicinering är förbjudet..

Ömhet i bröstet med hormonsvikt

När en kvinnas hormonbalans störs (särskilt när det finns brist på progesteron och ett överskott av östrogen) förtjockas körtelvävnaden i bröstkörtlarna, nervändarna komprimeras, vilket orsakar smärta.

Det kan vara annorlunda: och brinnande, värkande och stickande. Bröstkörtlarna skadar både före och efter menstruationen, även i de flesta fall minskar smärtintensiteten efter menstruationen.

Mekanisk skada som resulterar i bröstsmärta

Skador kan uppstå vid trafikolyckor, under fall, slag i bröstet osv. Vanligtvis bildas ett hematom som en följd av en skada. Bröstet kan svälla, blåmärken uppträder på huden, kvinnan känner värkande eller sömmar.

Oftast kvarstår fettnekros på hematomstället, därför rekommenderas att konsultera en läkare för att undvika komplikationer från bröstskador

Oftast kvarstår fettnekros på hematomstället, därför rekommenderas att konsultera en läkare för att undvika komplikationer från bröstskador.

Cancersmärta

Onkologiska sjukdomar åtföljs av smärta, men i de flesta fall förekommer de redan i de sena stadierna, efter andra symtom.

Bröstkörtlarna gör ont, oavsett menstruation. Smärtan kan vara vilken som helst (brännande, klämma eller spränga), lokaliserad i de drabbade områdena eller kände hela bröstet.

Vanligtvis finns det andra tecken på sjukdomen:

 • tätningar,
 • bröstdeformitet;
 • tillbakadragande av bröstvårtan;
 • urladdning från bröstvårtan (särskilt blodig);
 • skalning eller skrynkling av huden.

Notera! För obegriplig konstant smärta bör du omedelbart rådfråga en läkare för att utesluta sannolikheten för ett onkologiskt fokus och starta behandlingen så snart som möjligt.

Sjukdomar i andra organ som orsakar smärta

Endokrina problem

Vid endokrina åkommor (sköldkörteln, äggstockar etc.) kan bröstkörtlar skada efter menstruation. Sådana orsaker till smärta är mycket vanliga..

Om något organ inte fungerar korrekt kan vissa hormoner produceras i överflöd eller omvänt brist, eller så är de i allmänhet onormala. Följaktligen störs hormonbalansen och bröstet är en av de första som känner till dessa störningar.

osteochondrosis

Osteokondros i bröstkorgen åtföljs av smärta, inte bara i området för skador på ryggkotorna, utan också i hela bröstet, i magen, och händer också i bröstkörtlarna.

Osteokondros i bröstkorgen åtföljs av smärta, inte bara i området för skador på ryggraden, utan i hela bröstet

I det här fallet är smärtan inte på något sätt förknippad med menstruation, intensifieras efter en lång vistelse i en position, tung fysisk ansträngning, känd i hela bröstet.

Hjärtsjukdom

Hjärtsjukdomar kännetecknas av det faktum att smärta inte alltid lokaliseras exakt i hjärtmuskelns region. Din mage, rygg, arm eller bröst kan tyckas göra ont..

Dessutom är dessa sjukdomar farliga eftersom det inte är omedelbart möjligt att känna igen dem, och ibland är varje minut värdefull. Sådan smärta kan vara brinnande, värkande, syning, klämma - vilket som helst. Kan vara flera minuter eller vara konstant i flera dagar.

Axillär lymfkörtelinflammation

Lymfkörtlar är grunden för immunsystemet. De kan bli inflammerade av olika infektioner (tonsillit, akuta luftvägsinfektioner, etc.), med svamp eller onkologiska sjukdomar, därför är det särskilt viktigt för det klara könet att gå till läkaren för någon inflammation i axillära lymfkörtlar.

Lymfkörtlar är grunden för immunsystemet. De kan bli inflammerade av olika infektioner.

Med inflammation ökar kroppstemperaturen, i armhålorna, lymfkörtlarna ökar och gör ont, och ibland bröstkörtlarna (både före och efter menstruationen, sensationerna är desamma).

Andra orsaker till smärta

Förutom sjukdomar finns det andra skäl till att bröstet gör ont efter menstruationen. Bröstkörtlarna reagerar annorlunda på solen, underkläder och andra fysiska faktorer..

Obehagligt underkläder

En tät eller dålig kvalitetshå är en av de vanligaste orsakerna till smärta i bröstkörtlarna. Om saken inte väljs korrekt - inte i storlek eller i fel form, säkerställs smärta i bröstet.

Kvinnliga bröst är väldigt känsliga och kompression eller grov sutur kan orsaka smärta. Nära linne är särskilt skadligt, eftersom blodkärlen är komprimerade i bröstet, blodcirkulationen störs, och förutom smärta är detta fylld med sjukdomar i bröstkörtlarna.

Tar medicin

Vissa mediciner kan också orsaka bröstsmärta. I synnerhet är detta preventivpiller och många antidepressiva medel. P-preventivmedel orsakar en förändring av hormonbalansen, bröst under deras användning i de flesta fall ökar, därför, efter menstruation gör det ont.

Vissa mediciner kan också orsaka bröstsmärta. I synnerhet är detta preventivpiller och många antidepressiva medel

Bröstkörtlarna reagerar smärtsamt på en förändring i balansen mellan hormoner, men 3 månader efter början av att ta pillerna anpassar de sig, så smärtan bör sluta. Om situationen inte förändras måste du välja andra preventivmedel med hjälp av en läkare.

Sol exponering

Solen påverkar inte alltid en kvinnas kropp, särskilt dess överdrivna mängd. Inte bara torkar solen bara den känsliga huden i bröstkörtlarna, det provocerar också en ökning av produktionen av östrogen och testosteron.

Följaktligen är hormonsvikt hos en kvinna återigen möjligt och följaktligen utseendet på bröstsmärtor. Att bo i den brinnande solen (vid middagstid) kan dessutom orsaka brännskador och därefter utvecklingen av en onkologisk sjukdom, så du måste vara försiktig med solbad, särskilt för kvinnor efter 30 år.

Stress och nervstress

Starka upplevelser och nervös stress leder oundvikligen till smärta i bröstkörtlarna. Detta beror på det faktum att en stress av hormoner uppstår vid stress, speciellt vid nervnedbrott, och bröstet är, som du vet, det mest hormonberoende organet.

Starka känslor och nervös stress leder oundvikligen till smärta i bröstkörtlarna

Tidigare kallades mastopati ”sjukdomen hos hysteriska kvinnor”, ​​det vill säga ju mer negativa känslor, desto högre är sannolikheten för smärta och bröstsjukdom.

Brist på regelbundet sexliv

Bristen på sexuellt liv eller dess oregelbundenhet påverkar den kvinnliga kroppen omedelbart från två sidor: de orsakar hormonell obalans och ett depressivt tillstånd. Under orgasm frigörs ett stort antal hormoner som är nödvändiga för hälsan i bröstet och den kvinnliga kroppen i sin helhet i blodomloppet, och deras brist är full av olika sjukdomar.

Psykologiska upplevelser om bristen på ett intimt liv eller dess kvalitet, liksom undertryckandet av sexuell lust leder till ständig nervös spänning, vilket i sin tur provocerar en hormonell störning.

När man ska träffa en läkare

Eftersom det kvinnliga bröstet är ett mycket känsligt och känsligt organ, bör en läkare konsulteras för smärta. Säkra före det osäkra. När allt kommer omkring, de flesta sjukdomar har liknande symtom, och om du ställer dig själv en diagnos kan du göra ett misstag.

Eftersom det kvinnliga bröstet är ett mycket känsligt och ömt organ, bör en läkare konsulteras för smärta

Det finns dock några tecken när du upptäcker vilka du måste gå till läkaren omedelbart:

 1. Under mer än två veckor slutar smärtan inte, ökar med tiden eller ändrar karaktär.
 2. I bröstkörteln känns palpation komprimering, nodul, deformation.
 3. Ett inflammerat område dök upp på bröstet.
 4. Smärtan är lokaliserad i något område av bröstet, ger till axillary regionen.
 5. Akut smärta i bröstkörteln.
 6. Det kom ut ur nippeln (särskilt med en blandning av blod).
 7. Bröstet blev asymmetriskt.
 8. Kliande och flagnande hud på bröstkörteln, "citronskal".
 9. Tillbakadragande av hud eller bröstvårta.
 10. Feber, slöhet.

Dessutom, om någon smärta i bröstkörtlarna uppträder, bör kvinnor rådfråga en specialist vars nära släktingar har fått bröstcancer.

De flesta experter är säkra på att om bröstsmärta inträffar efter menstruation, betyder det inte alltid något fruktansvärt, och du behöver inte få panik. Men för att vara uppmärksam på din hälsa och, i fallet, konsultera en läkare, är det värt att genomgå en undersökning.

Vad du ska göra med smärta i bröstkörteln, se i den här videon:

Bröstsmärtor efter menstruation - orsakar:

För självundersökning av mjölkkörtlarna, se i den här videon:

En vecka efter menstruationen börjar bröstet skada: orsaker, symtom, hur man eliminerar

I de flesta fall förekommer smärta i bröstet omedelbart före menstruationen, och efter upphörandet av sekretion försvinner smärtan på egen hand, detta är ganska normalt. Men om bröstet börjar skada omedelbart efter menstruationen, har flickorna ångest. Med vad detta kan vara kopplat till och vilken fara sådana symtom har, är det bara en specialist som kan svara, därför rekommenderas att genomgå en undersökning.

Hur och var det gör ont?

Icke-patologisk bröstsmärta kallas mastalgia. Detta är ett mycket vanligt problem som mer än hälften av det klara könet möter från puberteten till klimakteriet, inklusive.

Många kvinnor och unga flickor möter det faktum att de har allvarliga bröstsmärtor före menstruationen. Detta fenomen anses vara ganska naturligt och förklaras av tillväxten av hormoner i blodet under denna period. Mer fara orsakas av smärta efter menstruation, när andra uppenbara symtom försvinner. I det här fallet talar vi om mastalgia. Detta är en sjukdom i bröstkörtlarna när smärta observeras oavsett cykel..

Experter överväger två typer av symtom som kännetecknar mastalgia:

 • cyklisk. De förekommer före menstruationen och försvinner under 3-4 dagars aktivt urladdning. Detta fenomen är mycket vanligt, mer än 70% av kvinnorna möter det. Ingen behandling krävs i detta fall..
 • icke-cykliska. Sådana smärtor orsakar mer oro. De förekommer när som helst, oavsett cykel. Orsakerna till detta symptom kan vara inhemska såväl som de har en patologisk karaktär. Om icke-cyklisk smärta uppstår, kontakta en läkare.

Smärtsamma upplevelser verkar i naturen, intensifieras av kontakt. Tillsammans med smärta kan det finnas en ökad känslighet hos bröstvårtorna, huden, ibland känns tätningar. Smärtan kan vara tillfällig, intensifieras närmare natten eller observeras ständigt.

Video "Varför gör ont i bröstet?"

Vanliga orsaker till smärta i bröstet, som kan uppstå på grund av hormonella störningar, liksom på grund av allvarliga patologier.

Möjliga orsaker till smärta

Det första du bör vara uppmärksam på är orsaken till bröstsmärtor. Om vi ​​talar om en tonåring, bör du inte oroa dig, ofta bröstsmärtor signaliserar tillväxten och utvecklingen av bröstkörtlarna. Vid ungefär 17-19 år slutar processen och tillståndet normaliseras.

De vanligaste orsakerna till smärta är:

 • graviditet är en mycket vanlig orsak. Smärta och obehag beror på brösttillväxt och förberedelse för amning. Detta är ett av de första symtomen på graviditet, smärta inträffar inom 2-3 veckor.
 • hormonella störningar i kroppen. Vanligtvis uppstår smärta när östrogennivåerna ökar..
 • olika formationer. Noder, cyster, tumörer, särskilt stora, orsakar smärta. Cancerformationer är av största oro.
 • påkänningar. Smärta kan uppstå som en reaktion på stress, eftersom det i kroppen, särskilt i bröstvårtorna, finns ett stort antal nervändar.
 • mastopati är den vanligaste sjukdomen i bröstet. Viktiga symtom är vävnadsstramning och inflammation..
 • interna infektioner som kan orsaka inflammation i bröstkörtlarna.
 • avancerade steg helminthiska angrepp.
 • vissa gynekologiska och venereologiska sjukdomar som kan påverka den hormonella bakgrunden.
 • störningar i metabolismprocessen, ökade nivåer av fettsyror i kroppen, som ett resultat ökad känslighet.
 • skador. Detta kan vara mekanisk, termisk eller kemisk skada, liksom resultatet av operationen.

Inhemska faktorer kan också provocera bröstsmärtor:

 • undernäring;
 • bristande efterlevnad av hygienregler;
 • allergi mot kosmetika och tvättmedel;
 • obekväma underkläder;
 • direkt exponering för solen.

Det finns många skäl till vilka, efter menstruation, bröstsmärtor och svullnad. Men enligt statistik är det vanligaste av dessa hormonella störningar, mastopati och graviditet.

Hormonella störningar i kvinnlig kropp

Hormoner spelar en avgörande roll i livsprocessen, så misslyckanden i deras produktion lämnar intryck på alla processer. I den kvinnliga kroppen förekommer hormonella förändringar mycket ofta, mot denna bakgrund kan bröstsmärtor uppstå.

Den hormonella faktorn i förekomsten av ett sådant symptom kan sägas i följande fall:

 • åldersrelaterade förändringar (pubertet och klimakteriet);
 • ta vissa läkemedel på hormonell basis (särskilt talar vi om preventivmedel och antidepressiva medel);
 • brott mot regimen för sexuella relationer (eller deras frånvaro);
 • genetisk faktor.

I sådana fall, med svår smärta, kan patienten förskrivas hormonbehandling med hjälp av östrogennormen..

mastopati

Den vanligaste bröstsjukdomen hos kvinnor är mastopati. Den främsta orsaken till denna sjukdom är också hormonella störningar. Under utvecklingen av sjukdomen observeras inflammation och förtätning av körtelvävnaden.

Samtidigt kan sjukdomen vara asymptomatisk under lång tid. Sedan börjar tecken dyka upp: palpation känns, skarp smärta uppstår under komprimering och svårighetsgraden observeras. Sjukdomen förekommer oftast hos kvinnor efter 40 år. Anledningen till detta är hormonella processer förknippade med hämning av reproduktionsfunktionen..

Under de senaste åren har aktiviteten inom mastopati ökat avsevärt. Nästan varje femte kvinna från 25 till 45 år möter sina manifestationer.

Efter 50 år förändras indikatorerna, 6 av 10 kvinnor diagnostiseras med denna sjukdom. Sjukdom av mastopati ligger i det faktum att det är mycket svårt att behandla. Förvärringar kan uppstå när som helst, oavsett individuell cykel..

Graviditet

Om en vecka efter menstruationen börjar bröst ont, kan vi prata om graviditet. Faktum är att hos 16% av kvinnorna efter graviditeten fortsätter menstruationen. Vanligtvis kan menstruation observeras 1-3 gånger, medan kvinnan inte inser att hon är gravid.

Trots detta börjar kroppen aktivt förbereda sig för ett barns födelse. Det finns en ökad ökning av östrogen och progesteron. Bröstet ökar i storlek, sväller, förbereder sig för mjölkproduktion.

Detta beror på en ökning av antalet blodkärl i bröstkörtlarna. Strukturella förändringar i bröstet observeras under hela graviditeten. Men smärtan varar inte mer än tre veckor.

De nödvändiga diagnostiska åtgärderna

Om den exakta orsaken till bröstsmärta inte kan bestämmas självständigt, bör du rådfråga en läkare. Speciellt om det finns alarmerande symtom och efter menstruation, ont i magen och bröstet. Dessa tecken kan signalera allvarliga patologiska problem..

För att kunna utföra en fullständig diagnos är det nödvändigt att genomgå ett antal sådana studier:

 • mammografi är en modern forskningsmetod som använder laserutbildning av bröstvävnad;
 • Ultraljudsundersökning, inte bara mjölkkörtlarna är synliga utan också lymfkörtlarna nära dem;
 • duktografi, denna metod används som hjälpmetod, med dess hjälp studeras strukturella förändringar i vävnader;
 • punktering används när en utbildning upptäcks, innehållet skickas för en biopsi för att bestämma naturen.

Efter att ha godkänt diagnostiska procedurer kan läkaren bestämma orsaken och i enlighet därmed förskriva terapi. Behandlingsregimen har flera riktningar:

 • läkemedelsterapi (hormoner och smärtstillande medel);
 • specialdiet för att normalisera metaboliska processer;
 • kirurgisk ingripande (om det finns formationer).

Hur man minskar smärta

Om bröstsmärtan inte är patologisk, måste en kvinna leta efter sätt att anpassa sig till detta tillstånd. Antalet sådana patienter är betydande, därför har läkare utvecklat flera rekommendationer som kan minska obehagliga symtom:

 1. Det är värt att uppmärksamma din näring. Stärka smärtan i bröstet kan vara skarp, salt mat, kaffe, choklad. Denna process kan också påverkas av matsmältningen, därför, omedelbart före menstruationen och några dagar efter dem, bör du överge stekt mat och livsmedel som är långt smälta.
 2. För att förbättra metaboliska processer måste du dricka mycket vätska.
 3. Smärtan är mindre oroande för de kvinnor som tränar. De uppmätta musklerna i bröstet är inte bara vackra utan också effektiva i kampen mot känslighet.
 4. Temperaturfluktuationer påverkar bröstets tillstånd negativt. Det är värt att skydda bröstkörtlarna från överhettning och hypotermi.
 5. En nyckelfaktor i bröstvård är regelbunden hygien..
 6. Det är också värt att ge upp rökning och andra dåliga vanor..
 7. Underkläderna ska vara bekväma, passande och bäst tillverkade av naturliga tyger..
 8. Regelbundet sex lindrar smärta i bröstet.

Kom ihåg att alla smärtsamma upplevelser kräver undersökning och medicinsk rådgivning. Detta är det enda sättet att förhindra möjliga allvarliga patologier.!

Video "Vad är mastopati och är det farligt?"

En informativ video som talar om vad mastopati är, hur farligt det är, vilka symptom det är, hur man upptäcker det och hur man behandlar det..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Lochia och andra utskrivningar efter förlossningen

Lochia efter förlossningen skapar en kvinna besvär, men med noggrann uppmärksamhet på deras hälsa och korrekt hygien kan de upplevas lugnt och utan konsekvenser.....

Unborn baby kalkylator

För närvarande är det inte särskilt svårt att bestämma ett barns kön. Många metoder har tillhandahållits för att hjälpa framtida föräldrar i detta avseende, bland annat genom blod, japanska och kinesiska kalendrar, med hjälp av folkmetoder och till och med onlinetjänster....

Regler för att besöka poolen under menstruationen. Försiktighetsåtgärder och råd från läkare

Läkarnas rekommendationer under denna period konvergerar till enskilda tips i specifika fall, beroende på hälsotillstånd, välbefinnande och andra egenskaper hos den kvinnliga kroppen....