Graviditet eller bara PMS: hur man kan skilja och om de kan förväxlas?

Klimax

De tidiga tecknen på graviditet är mycket lik PMS, och många kvinnor som upplever konstiga upplevelser innan början av sina perioder undrar vad som orsakade dem..

Så att den "intressanta situationen" inte överrasker dig, måste du lyssna noga på kroppens signaler och lära dig att skilja PMS-symtom från graviditetstecken..

"Vad har jag: PMS eller graviditet?" Hur skiljer man från det andra? ” Vi kommer att diskutera dessa frågor i den här artikeln..

Vad är premenstruellt syndrom?

Premenstruellt syndrom eller PMS är ett speciellt tillstånd åtföljt av vissa psykologiska och fysiska manifestationer..

Enligt statistik, cirka 3 till 10 dagar före menstruationen, märker cirka 50 procent av kvinnor i fertil ålder att PMS börjar. Kvinnor under denna period blir irritabla, kan gråta av någon anledning och upplever också huvudvärk och muskelsmärta.

Påtagliga psykologiska manifestationer - irritabilitet, nervositet, till och med aggressivitet, blir orsaken till olika incidenter. Enligt statistik begås de flesta brott, olyckor och andra incidenter, vars skyldiga är kvinnor, under PMS.

Det antas också att kvinnor som upplever ständig mental stress också är benägna att detta syndrom..

Vad är orsakerna till PMS?

Trots den utbredda förekomsten av premenstruellt syndrom kan läkare inte exakt bestämma orsakerna till dess förekomst. Det finns två huvudteorier:

 1. Cykliska hormonella förändringar. En obalans mellan nivåerna av hormonet progesteron och östrogen orsakat av olika faktorer anses vara en av de viktigaste teorierna för utveckling av PMS.
 2. Kemiska processer i hjärnan. Antalet neurotransmittorer, såsom serotonin och dopamin, påverkar det känslomässiga och mentala tillståndet. Till exempel kan otillräckligt serotonin förvärra humöret, orsaka trötthet, sömnlöshet och andra problem..

De viktigaste symtomen på PMS

Oftast, under denna period, är kvinnor bekymrade över kombinationen av fysiska och psykologiska manifestationer..

Fysisk:

 • bröstsvullnad och ömhet i bröstet;
 • rita smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • huvudvärk;
 • hudutslag (akne);
 • förstoppning eller diarré;
 • illamående eller kräkningar.

Psykologisk:

 • plötsliga humörsvängningar;
 • depression, irritabilitet;
 • aggressivitet;
 • tearfulness;
 • Trötthet;
 • dåsighet eller sömnlöshet;
 • förändring i libido;
 • svårigheter att koncentrera sig etc..

Alla dessa känslor uppstår på grund av obalansen mellan progesteron och östrogen och kan kombineras på olika sätt. Hos vissa kvinnor åtföljs PMS endast av smärta i nedre del av buken, medan i andra finns det många symtom som orsakar allvarliga obehag.

I alla fall försvinner symptomen på PMS efter menstruationens början eller efter det.

Tecken på tidig graviditet

Symtom på premenstruellt syndrom liknar mycket tidigt graviditet. I en gravid kvinnas kropp börjar den aktiva produktionen av progesteron - ett hormon som är nödvändigt för att förbereda kroppen för att fostra ett barn.

De viktigaste tecknen på graviditet i de tidiga stadierna inkluderar:

 • ökad bröstkänslighet;
 • illamående och kräkningar
 • Trötthet;
 • Trötthet;
 • humörsvängningar.

Generellt sett är symptomen på graviditet före förseningen ungefär som PMS, så det kan vara ganska svårt att skilja det ena från det andra..

Hur man avgör orsaken till sjukdom?

För att avgöra vad som exakt orsakar sjukdomen: PMS eller graviditet - måste du vänta på menstruation. Om det inte kom under den beräknade perioden inträffade troligen befruktningen. Du kan verifiera detta med det snabba graviditetstestet.

Om du inte har tålamod att vänta på det förväntade menstruationsdatumet, kan du göra ett blodprov för att bestämma nivån av humant korioniskt gonadotropin (hCG).

Graviditetstest svarar exakt på en ökning av hCG-nivåerna efter en försening, men nivået på hormonet i blodet stiger mycket snabbare. Redan den 10: e dagen efter befruktningen kommer analysen att visa med nästan 100 procent noggrannhet om du är gravid eller inte.

Användbar video

Läs mer om att inte förväxla graviditet med PMS i den här videon..

För att se till att det inte finns några misstag och att graviditeten har kommit, bör du besöka en gynekolog. Under undersökningen kommer läkaren att bedöma tillståndet hos de inre könsorganen och kontrollera formen på livmodern. Var beredd på att efter att ha tagit läkaren skickar dig till en ultraljud för att bekräfta fostrets närvaro.

Hur man skiljer PMS-symtom från graviditetssymtom

Den här artikeln är samskrivet av Lacy Windham, MD. Dr. Wyndham är en certifierad Tennessee obstetriker-gynekolog. Hon tog examen från bosättningen vid West Virginia School of Medicine 2010, där hon fick en utmärkelsen som den mest framstående invånaren.

Antalet källor som används i den här artikeln är 35. Du hittar en lista över dem längst ner på sidan..

Premenstrual syndrom (PMS) är en kombination av fysiska och psykologiska symtom som uppträder flera dagar eller veckor före menstruationens början. En kvinna kan uppleva liknande symtom under graviditeten, när ett befruktat ägg kommer in i livmoderhålet, där det tränger igenom slemhinnan. Både premenstruellt syndrom och tecken på graviditet kan uppstå ungefär samtidigt i menstruationscykeln. I en sådan situation är det inte så lätt att bestämma skillnaden. Det är dock möjligt att skilja PMS-symtom från graviditetssymtom. För att göra detta måste du lyssna mer noggrant på din kropp. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att lära dig hur man kan skilja symptom på premenstruellt syndrom från graviditetssymtom.

Varför gör bröstet i bröstet före menstruationen och under graviditeten

Många flickor och kvinnor klagar regelbundet över smärta i bröstet. Orsakerna till detta tillstånd kan vara olika, men oftast är det förknippat med fysiologiska processer i den kvinnliga kroppen.

Det kvinnliga bröstet är ett organ som ständigt förändras under hela livet. Även under menstruationscykeln, det vill säga varje månad, sker kardinalförändringar med den, för att inte tala om graviditet och amning. Dessa förändringar påverkas av kvinnliga hormoner (progesteron, östrogen och prolaktin), det är kvinnors hälsa som beror på deras kvantitet och balans mellan dem, inklusive obehagliga sensationer när hormonbalansen förändras.

Orsaker till bröstsmärtor

Om en flicka har bröstsmärta kan orsakerna till detta vara annorlunda:

 • smärta kan förknippas med den månatliga cykeln (ofta hos kvinnor en vecka - några dagar innan menstruationens svullnad och bröstet börjar skada);
 • ett sådant hälsotillstånd kan indikera graviditetens början (du måste vara uppmärksam på detta skäl om smärtan började i mitten av cykeln, det vill säga efter ägglossningen);
 • mekanisk skada kan orsaka smärta (så försök att inte drabbas av bröstet och i allmänhet ta hand om det på alla sätt);
 • ett smärtsamt tillstånd kan vara ett symptom på olika sjukdomar (mastit, mastopati, infektionsprocesser eller tumörprocesser. Om de tidigare skälen utesluts, bör du därför rådfråga en mammolog).

Varför värker bröstet före menstruationen

Överkänslighet och ömhet hos bröst hos många kvinnor är direkt relaterade till perioder av menstruationscykeln, och detta är normen. Mer än hälften av alla kvinnor har bröstsmärta innan menstruationen. Bröstet blir känsligt under och efter ägglossningen, men detta tillstånd försvinner vanligtvis före menstruationen. Innan ägglossningen sväller bröstet och ökar i storlek och bröstvårtorna i bröstet blir grova. Om graviditet inte inträffar försvinner detta tillstånd.

Varför bröstsmärta före menstruation är av intresse för många flickor. Saken är att hela kvinnokroppen, inklusive mjölkkörtlarna, förbereder sig varje månad för befruktningen av ett barn. Och naturligtvis förändras den hormonella bakgrunden i varje period av menstruationscykeln.

Förberedelse för graviditet startar mekanismen för tillväxt av körtelvävnader och förberedelse för amning, och om befruktning inte inträffar, och det icke-befruktade ägget dör, åtföljs processen med atrofi och avlägsnande av körtelvävnader från bröstet av smärta. Denna process åtföljer kvinnor medan de är i fertil ålder. Det finns inget skrämmande eller farligt i detta, en sådan ömhet i bröstet kallas mastodynia..

I det fall då smärtan inte går före menstruationen själv, och utöver smärtsamma upplevelser observeras gropning av bröstvårtorna, bör du definitivt besöka en gynekolog, mammolog och endokrinolog. En sådan avvikelse kan förknippas med både hormonell obalans och vissa sjukdomar (inflammatorisk, smittsam och till och med cancer)..

Varför bröstsmärta efter menstruation

Om frågan är "Varför skada bröstet efter menstruationen?", Ligger troligen orsaken i ägglossningsprocessen. Under denna period, förberedelsen av bröstet för graviditet, spridningen av körtelvävnader inträffar, vilket är ganska smärtsamt för många kvinnor.

Om bröstsmärta är ett problem både under och efter menstruationen (före ägglossningen), är det bara läkaren som kan avgöra orsaken till detta tillstånd.

Varför bröstsmärta under graviditeten

Om graviditet inträffar är kvinnans kropp helt ombyggd. Det hormon som kallas "korioniskt gonadotropin" har den största relationen till förändringar i bröstet. Det är han som leder till en ökning och svullnad i bröstet. Under graviditeten förbättras blodtillförseln till bröstkörtlarna, bröstvårtorna mörknar och råmjölken skiljer sig från dem. Bröstkänslighet vid denna tidpunkt samt ömhet är normalt. Anledningen till detta är att extra lobuler utvecklas i bröstkörtlarna..

En annan anledning till att bröstsmärtor under graviditeten är vävnadsfördelning. Det kvinnliga bröstet blir tyngre och vener sticker ut på ytan.

En ganska vanlig orsak till bröstsmärta är sprickor i bröstvårtorna, vilket kan leda till inflammatoriska processer. Om detta är ditt fall kan ofta brösttvätt hjälpa utan tvål som torkar huden..

Arten av smärta hos olika kvinnor under graviditeten kan variera. Vissa smärtor är helt enkelt outhärdliga, vilket åtföljs av överkänslighet i bröstvårtorna och konstant klåda. Hos andra noteras smärta endast när du klämmer, och för att lindra tillståndet behöver du bara välja rätt behå och skydda bröstet. I den tredje i allmänhet observeras inte speciella smärtsamma upplevelser. Därför är allt mycket individuellt här..

I alla fall, om bröstsmärtans karaktär stör dig, måste du se en läkare så snart som möjligt.

Hur skiljer man PMS från graviditet? Viktiga symtom före försenad menstruation

Många kvinnor som noggrant övervakar sitt välbefinnande i den andra fasen av menstruationscykeln undrar om PMS (premenstruellt syndrom) kan skiljas från graviditet så tidigt som möjligt före försening. Uppgiften är inte enkel, men genomförbar om du vet hur dessa tillstånd liknar och hur de skiljer sig åt.

Premenstruellt syndrom: vad är det??

Detta tillstånd upprepas cykliskt, det vill säga från månad till månad, och vanligtvis är kvinnor som lider av PMS väl medvetna om de enskilda egenskaperna hos syndromet. PMS visas alltid under den andra halvan av cykeln, och i några bara 2-3 dagar före nästa menstruationsblödning, och i andra - ett par dagar efter ägglossningen. Symtomen på tillståndet är många: detta är en huvudvärk, tårfullhet och ett tillstånd som liknar depression och illamående.

En del klagar på klåda i huden, svullnad, buksmärta, stickningar i hjärtat, uppblåsthet och smärta i området av bröstkörtlarna. Vid svår PMS utvecklas ofta neuros.

Enligt statistik förekommer PMS i varierande grad hos varje andra kvinna efter 30 år och hos varje femte kvinna under 30 år.

Oftast påverkar cyklisk sjukdom (en synonym för PMS) tunna kvinnor-astheniker, intryckliga och känslomässigt instabila.

Orsakerna till PMS är inte kända för vetenskapen för vissa. Den mest övertygande ser den endokrina versionen - effekten av hormonet progesteron, som produceras under andra halvan av cykeln hos alla kvinnor i reproduktionsåldern. Det antas också att kvinnor som tidigare hade aborter är mer benägna till PMS-manifestationer, lider av långvarig stress, som har haft gynekologiska problem och operationer.

Progesteron påverkar kvarhållandet av vätskor i vävnaderna, vilket resulterar i svullnad, bröstet blir hårt vid beröring. En ökning av östrogen strax före menstruationen orsakar en uttalad effekt på hjärnan - ett depressivt tillstånd utvecklas, en kvinna blir irritabel, hon kan utveckla sömnlöshet på kort sikt, aptitändringar.

Symtomen avtar när ankomsten av en annan period.

Kan det vara en graviditet?

Det tros att en sådan tidig graviditet inte kan åtföljas av några karakteristiska symtom. Under den första veckan efter ägglossning och befruktning, tills fosterägget är implanterat, kan kvinnans tillstånd inte skilja sig från icke-gravid - i båda fallen producerar corpus luteum progesteron. Det bildas på äggstocken i stället för en sprängande follikel.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Men om det finns en graviditet får corpus luteum efter implantation (7-9 dagar efter ägglossning) kraftfullt hormonellt stöd - dess vitala aktivitet stöds av hCG-hormonet, som produceras av den korioniska villien. Om det inte fanns någon befruktning, en vecka efter ägglossningen, börjar produktionen av progesteron gradvis minska, och efter 10-12 dagar upphör corpus luteum att existera. Östrogen ökar, menstruationen börjar.

Så även om tidiga symtom dyker upp, är det bara under den sista veckan före förseningen. Vanligtvis skiljer de sig inte mycket från tecken på PMS, eftersom de orsakas av samma verkan av progesteron.

En kvinna kan uppleva värmevallningar, huvudvärk, hennes kroppstemperatur kan öka till subfebrila värden, hennes humör blir förändrande, tårfullhet ökar, hon känner sig uppblåst, hennes bröst gör ont, lätt illamående, snedvridning av luktuppfattningen kan uppstå. Ofta börjar en kvinna misstänka en förkylning - progesteron, som inte minskar flera dagar innan cykelns slut på grund av graviditet, orsakar en försvagning av immuniteten.

Det är viktigt att förstå att dessa symptom inte anses vara tillförlitliga tecken på graviditet, eftersom de före förseningen kan prata om både PMS och uppkomsten av en "intressant situation", och samtidigt om massan av störningar - från tarmstörningar till endokrin sjukdom..

Hur man bestämmer?

Det viktigaste som hjälper till att hitta skillnaden är det typiska eller atypiska tillståndet. Om en kvinna lider av PMS varje månad känner hon vanligtvis sina symtom väl och kommer lätt att märka nya upplevelser som tidigare var ovanliga för henne. Om det inte fanns någon ICP tidigare låter frågan om skillnader fel.

Således är det ovanliga upplevelser som bör tolkas till förmån för graviditet, men du bör inte lita på dem för mycket..

Om du vänder dig till en läkare med en fråga om skillnader, kommer han definitivt att försöka bestämma ICP enligt följande kriterier:

 • kvinnan är aggressiv eller deprimerad;
 • oftast är en kvinna i dåligt humör;
 • en känsla av rädsla och ångest ökar, och det finns inte alltid rimliga skäl och förklaringar för detta;
 • uppmärksamheten minskar, minnet förvärras, en kvinna tröttnar snabbare;
 • ha sömnlöshet eller dåsighet;
 • närvaron av ödem och smärtsam engorgement av bröstvårtornas bröstvårtor.

Upptäckten av fyra symtom eller mer tyder på att kvinnan har PMS. Om du donerar blod till hormoner under denna period kommer det nästan utan tvekan att det kommer att vara möjligt att fastställa inte bara faktumet för PMS, utan också dess typreducerade progesteron är karakteristiskt för den edematösa formen av sjukdomen, ökat prolaktin i blodet är ett tecken på cephalgisk eller neuropsykisk PMS.

Det är uppenbart att en kvinna inte hemma kommer att kunna göra tester, och därför rusar hon till Internet för att leta efter ett svar på frågan, vilka är skillnaderna mellan premenstruellt syndrom och tidig graviditet.

Jag vill omedelbart varna de nyfikna damerna från att studera borden, i vilka det mildt sagt finns väldigt tvivelaktiga uttalanden som "Jag vill ha salt med PMS och sött med graviditet." De är inte sanna. Älskare av jämförande tabeller kan erbjudas en kort sammanfattad medicinsk information om kvinnans objektiva tillstånd under en given period..

Tabell över skillnader.

Kriterium

Graviditet

ICP-status

Notera

Vaginal urladdning

Under påverkan av progesteron, som inte minskar, är de inte rikligt, vitt eller gulaktigt, ogenomskinligt.

2-3 dagar före menstruationsdatumet, på grund av en minskning av progesteron, intensifieras, bli mer riklig, tunn ut, slem kan förekomma igen.

Om trast uppträder kan det vara både under graviditet och med PMS på grund av en minskning av immunitet i den andra fasen av cykeln.

Kroppstemperatur

Det finns en liten ökning på grund av en ökning av progesteronproduktionen; temperaturen stiger över 37 grader på eftermiddagen kan observeras.

I de flesta fall förblir det normalt, normalt.

Undantaget i båda fallen är inflammatoriska sjukdomar, förkylningar och virala sjukdomar.

Basal temperatur

Det förblir förhöjd i den andra fasen av cykeln, det är ingen minskning 3-4 dagar före den förväntade menstruationen.

Ökades efter ägglossningen, minskade 3-4 dagar före den förväntade menstruationen.

För att få tillförlitliga data, bör BT-mätningar utföras under minst de tre senaste cyklerna i enlighet med alla regler och schemaläggning.

Buksmärta, rygg och korsryggsmärta

Kan förekomma individuellt flera dagar före förseningsdatum, milda, värkande smärta.

Obehagliga känslor är mer uttalade, bleknar inte, ändrar inte intensiteten, försvinner några timmar före början av menstruationsblödning.

I allmänhet krävs inte symptomet för båda villkoren..

Illamående, kräkningar

Kan vara några dagar innan förseningen, inträffar främst på morgonen, kräkningar är sällsynta.

Sensation är närvarande under dagen, kan vara kräkningar.

Det är nödvändigt att utesluta matförgiftning, tarminfektion, störning i matsmältningskanalen.

Regelbunden urination

Kan förekomma under påverkan av höga koncentrationer av progesteron.

Finns vanligtvis inte.

Cystit, pyelonefrit och andra problem med urinvägarna och njurarna bör uteslutas..

Flatulens och förstoppning

Vanligtvis uppträder efter en försening, eftersom progesteron inte bara slappnar av musklerna i livmodern utan också tarmarna.

Visas långt före förseningen, avföring av avföring till början av menstruationen.

Gastrointestinala patologier och möjlig försämrad motorisk aktivitet och ätbeteende hos en kvinna bör uteslutas.

Smärta i bröstkörtlarna

Kan vara närvarande eller frånvarande, någon lokalisering.

Kan vara närvarande i bröstvårtan och i sidled.

Symtom valfritt under båda förhållandena..

Beträffande andra tecken, kan det noteras att de kan vara både tidiga tecken på graviditet, och en individuell funktion i PMS, skillnaderna är inte för uttalade. Detta är huvudvärk, akne och andra symtom..

Viktigt: ibland kan avsaknaden av tecken på PMS, som alltid har varit, tolkas i den aktuella cykeln som ett tecken på en "intressant situation".

Skillnaden mellan premenstruellt syndrom och möjliga tidiga känslor under början av graviditeten är liten, bara mycket uppmärksamma kvinnor som känner sin kropp väl kan fånga den. Hur dessa två tillstånd skiljer sig, ibland kan till och med en läkare inte avgöra. Men kvinnor själva känner ofta kännetecknen intuitivt, bara lyssnar på dem själva.

Tillförlitlig diagnos

Att prata om pålitlig diagnos före menstruation är svårt. När det gäller PMS är detta EEG-, EKG-, hormonprofiltest. När det gäller graviditet, ett test. Det finns mycket känsliga testsystem som teoretiskt kan användas för att bestämma graviditet före försening. 2-3 dagar före menstruationsdatumet kan du göra detta test. Om ägglossning och implantation av fosterägget var i rätt tid, kan vid denna tid redan tecken på den andra remsan dyka upp, vilket gör att man inte kan förväxla PMS och graviditet och inte göra några tomma jämförelser.

Redan vid 10-12 DPO (dagar efter ägglossning) kan du kontakta vilken klinik som helst och ta ett blodprov för hCG. Med PMS är den noll eller inom 5 mU / ml. Under graviditeten - redan högre.

Om den nedre delen av buken dras visas atypisk urladdning (grå, grönaktig, blodig) bör du inte gissa, men kontakta en läkare direkt - inflammatoriska, infektionssjukdomar som kräver kvalificerad medicinsk vård är möjliga.

Användbara tips

Baserat på det faktum att manifestationerna av premenstruellt syndrom och tidig graviditet är mycket lika, kommer det att vara enklare för en kvinna att ta reda på sanningen om hon i förväg vidtar åtgärder som kan minska manifestationerna av PMS (hon kan inte påverka "gravida" sensationer).

Här är en lista med rekommendationer för kvinnor som lider av PMS och är rädda för att de inte kommer att kunna skilja syndromet från graviditet:

 • undvik stress i graviditetsplaneringscykeln; om nödvändigt, ta milda växtbaserade lugnande medel, såsom morwort;
 • inte utföra arbetskraftsutnyttjande på jobbet, inte överarbeta, ägna tillräckligt med tid till natt sömn, eftersom det är natt sömn som är viktig för normal produktion av många hormoner i människokroppen;
 • gå mer, gå vandring, simma, cykla;
 • efter ägglossning, ät inte stora mängder kolhydrater, socker, animaliskt fett, salt, under första och andra hälften av cykeln behöver du strikt begränsa mängden kaffe, starkt te, choklad, alkohol;
 • vid behov, under andra hälften av cykeln, enligt läkarens recept, kan du ta progesteronpreparat - de håller inte bara nivån på detta hormon i normen, utan minskar också manifestationerna av PMS (men du kan inte ta sådana läkemedel på egen hand, det måste finnas en läkares utnämning för detta).

Enligt kvinnor uppfattas ofta de första tecknen på graviditet som PMS, och vice versa. Oftast börjar dagen på vilken menstruationen börjar exakt skilja mellan tillstånd. Under graviditeten avtar inte symtomen, minskar varken på detta datum eller efter det. De mest framgångsrika var cyklerna där kvinnan slappnade av, slutade leta efter skillnader och var nervös för detta.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Hur man skiljer graviditet från PMS

Förkortningen PMS så snart den inte utnyttjas och så snart som den inte dekrypteras. Av alla symptom som är karakteristiska för detta fenomen, fixades bara allmänhetens irritabilitet och en kraftig förändring av humör. Naturligtvis när man betraktar den från sidan är det stämningen som är mest märkbar. En kvinna måste genomgå många fler obehagliga stunder, bland vilka det finns ömhet..

Och om bara det, så är de flesta av symtomen på PMS mycket lik de tidiga symtomen på graviditet. Och hur man förstår vad exakt en kvinna har att göra med i ett visst fall?

PMS eller tidiga tecken på graviditet?

Låt oss försöka komma ur handen där dessa eller dessa sensationer kommer från båda fallen. Och i slutet av artikeln kommer vi att göra en sammanfattningstabell som hjälper dig att avgöra vad som äger rum: PMS eller graviditet.

Äta beteendeförändring

"Salt?" Är du inte gravid? ”, Denna nästan traditionella fras är bekant för alla, och ofta är det en förändring i smak i mat, sugen efter nya livsmedel och motvilja mot bekanta som kallas ett av de första tecknen på graviditet, som, verkligen. Och premenstruellt syndrom. Under PMS och i de tidiga stadierna kan kvinnor faktiskt luta sig på godis eller salt mat. Men likheterna slutar förmodligen där..

Den aversion mot mat som förväntade mödrar ofta upplever orsakas av tidig toxikos, och detta symptom är sällsynt tills perioden är försenad. Vanligtvis börjar toxikos (om det alls börjar) efter 5-6 veckor. Detta beror på fostrets livslängd. Systemet för utsöndring av dess vitala produkter har ännu inte felsöks, de kommer direkt in i moders blod, vilket orsakar lätt berusning. Lindring inträffar vid 4 månader när moderkakan mognar.

När det gäller sugen efter traditionellt oätliga produkter eller produkter som en kvinna aldrig har älskat, liksom för deras icke-standardkombinationer, är det förknippat med kroppens behov av vissa vitaminer och element. Dessutom är detta tillstånd karakteristiskt för senare datum..

På detta sätt kan ätbeteende inte användas som en indikator på PMS eller graviditet. Skillnaderna, även om de är uppenbara, är karakteristiska för senare datum..

Bröstförstoring och känslighet

Anledningen till de förändringar som sker med mjölkstängerna är en förändring av den hormonella bakgrunden. Eftersom dessa förändringar är karakteristiska för båda villkoren är det praktiskt taget omöjligt att avgöra om graviditet eller PMS är ett symptom på bröstkänslighet. Det enda du kan försöka fokusera på fenomenets varaktighet. När det gäller PMS grovs bröstet i 1-2 dagar, och under graviditeten följer denna känsla nästan hela kvinnan. Och detta är lätt att förstå, eftersom bröstet har aktivt förberett sig för amning i 9 månader.

Konstant trötthet

Orsaken till ökad trötthet i början av graviditeten är en ökning av progesteronnivåerna. I kombination med en minskning av blodsocker och lågt tryck uppstår denna effekt. Uppenbarligen, före menstruationen, är nivån på detta hormon i kvinnans kropp jämförbar med de första dagarna av graviditeten, och därför trötthet äger rum. När menstruationen börjar sjunker progesteronnivåerna och tröttheten försvinner.

Tyvärr kan konstant trötthet inte svara på frågan om hur man kan skilja PMS från graviditet. Ändå är detta inte en anledning att inte uppmärksamma henne. I slutändan kan ökad trötthet vara ett symptom på ett antal sjukdomar, varav de flesta på något sätt är relaterade till hormonella störningar. Men du bör inte starta sådana sjukdomar.

Smärta i nedre buken

I mitten av cykeln börjar livmodern att förbereda sig för implantering av fosterägget, dvs slemhinnan växer på dess väggar. Och före menstruationen börjar överflödigt slem gradvis att exfoliera från livmoderns väggar, vilket orsakar smärta i nedre buken med premenstruellt syndrom.

I de tidiga stadierna av graviditeten kan smärta också kännas, men det beror på den omvända processen: fosterägget fästs vid livmodern, "grävande" i slemhinnan. Således är buksmärta ett annat vanligt symptom. Emellertid är smärtans natur i båda fallen annorlunda: under graviditeten är smärtan mycket mild, diskret och kortlivad, bokstavligen 1-2 dagar. Under PMS är smärtan väldigt mångfaldig, individuell för varje kvinna: någon är starkare, någon är svagare, någon passerar den första dagen och någon lider tills menstruationens slut.

Ryggont

Strikt talat är att det inte är helt korrekt att prata om ryggsmärta, som ett vanligt symptom på PMS och graviditet, eftersom korsryggen hos gravida kvinnor börjar skada nära slutet av andra trimestern, när belastningen på ryggraden ökar. Under denna period kan PMS inte förväxlas med graviditet.

Humörsvängningar

Så vi fick det mest "problematiska" symptom för många. Eftersom det inte är svårt att gissa är arten av detta fenomen hormonellt; det är karakteristiskt både för PMS och för tidig graviditet. Men det finns fortfarande en betydande skillnad i detta ögonblick..

För PMS är den negativa delen av spektrumet av känslor mer karakteristisk: ilska, irritabilitet, tårar, och under graviditeten sker ofta humörförändring, ökad känslighet och starkare, livliga känslor. Det vill säga positiva känslor uttalas också som negativa.

Detta kan kompletteras med vanliga symtom. Låt oss nu prata om hur tecknen på graviditet och PMS skiljer sig åt. Följande är symtom som endast är karakteristiska för tidig graviditet och inte är relaterade till PM.

Snabb urinering

Frekvent urinering oroar en gravid kvinna två gånger: i slutet och i början av graviditeten. Men om allt är klart med tredje trimestern, ett förstorat livmodern trycker på urinblåsan, var det här symptom kommer från i början av terminen är inte så uppenbart. Detta är skylden för den förändrade ämnesomsättningen. Njurarna börjar arbeta mer aktivt, eftersom de måste ta bort avfallsprodukterna från två organismer, och inte en.

toxicosis

Detta symptom på graviditet har redan nämnts i artikeln. Och är det värt det att prata mycket? Det är verkligen ett av de tidigaste tecknen på graviditet, men det känner sig lite senare, redan mot bakgrund av en försening i menstruationen.

Blödning

Strikt talat lär en kvinnas kropp "graviditet" under implantering av ett fosterägg. Fram till denna punkt kommer det befruktade ägget inte i kontakt med moderns kropp. Eftersom ägget helt kan skada små blodkärl under implantation i slemhinnan, åtföljs i vissa fall implantation av lätt blödning.

För att sammanfatta: tecknen på PMS och de första symptomen på graviditet sammanfaller verkligen på många sätt, vilket i hög grad komplicerar diagnosen av den senare. Och om vi tar hänsyn till att långt ifrån alltid alla dessa symtom "samlas", blir det svårt att avgöra alls.

Kroppen för varje medlem av det rättvisa könet är individuellt, inte som de andra. Därför reagerar alla på olika sätt på olika förändringar. Någon känner inte någon förändring alls, varken under ICP-perioden eller i de tidiga stadierna av graviditeten, medan någon lider varje månad.

Ändå är det vettigt att skapa en tablett som visar och jämför alla symptom som är karakteristiska för graviditet och PMS. Hon hjälper åtminstone lite att navigera i situationen.

SymptomICPGraviditet
Förändring i inställning till matdras till sött och saltberoende, dras till salt och oätliga
Bröstsmärtaförsvinner med början av menstruationenåtföljer hela graviditeten
Snabb utmattbarhetinträffar ett par dagar före menstruationenfrån 4-5 veckor efter befruktningen
jag har ont i magenindividuellt i båda fallenmjuka, korta smärtor
Ryggontibland ger smärta från buken tillbakainträffar sent
Humörsvängningartårfullhet, irritabilitetfrekvent förändring av känslomässigt tillstånd
Regelbunden urination-konsekvens av metaboliska förändringar
toxicosis-börjar vid vecka 4-5
Blödning-vid ungefär 2 veckor, knapp, upptäckt urladdning

Generellt sett är det i de tidiga stadierna av graviditetsdiagnosen mycket svårt. Mer eller mindre exakta symptom börjar efter en försening i menstruationen, och de tecken som börjar före en försening är för tvetydiga och kräver ökad uppmärksamhet.

Det finns emellertid ett exakt sätt att skilja PMS från graviditet - ett uttryckt test. Det viktigaste är att få ett test med hög känslighet, som kommer att reagera även på en låg koncentration av hCG.

Sammanfattningsvis vill jag säga igen att varje kvinna är unik och ingen kommer att förstå bättre än sig själv i sin kropp. PMS är ett månatligt fenomen, och varje gång inträffar i ungefär samma scenario, så en kvinna snabbt lär sig att gissa tillnärmningen av hennes perioder. Och naturligtvis kommer hon att märka om beteendet hos hennes kropp har förändrats. Detta är vad som bör vara anledningen till att göra ett test eller konsultera en läkare.

Skillnaden mellan PMS och tidig graviditet

I en kvinnas kropp kan förekomsten av menstruation förekomma ovanliga känslor. En kvinna ställer ofta upp frågan: vad är det - PMS eller graviditet? Faktum är att vissa tecken på premenstruellt syndrom i deras manifestation påminner mycket om de tidiga tecknen på en ny befruktning.

Premenstruellt syndrom

För att förstå vad som faktiskt händer i kroppen måste du vara uppmärksam på inte bara liknande tecken på dessa två tillstånd, utan också notera deras karakteristiska skillnader.

PMS - premenstruellt syndrom, är ett speciellt tillstånd som åtföljs av vissa fysiska och psykologiska manifestationer. Sjukdomen uppstår flera dagar, och ibland veckor, före menstruationen. Symtom på PMS liknar början av graviditeten.

Många kvinnor är intresserade av frågan om vad som exakt händer i kroppen under den premenstruella perioden. Om svaret på denna fråga är känt, är det lätt att skilja PMS från de första tecknen på graviditet.

Likheter och skillnader

Innan menstruationen börjar har en kvinna en förändring i den hormonella bakgrunden. Detta faktum påverkar inte bara hennes mentala tillstånd, utan manifesterar sig också externt. Du måste också veta hur man kan skilja PMS från de första tecknen på graviditet.

Bröst

Humör

Under första trimestern är de flesta flickors nycklar och irritabilitet mer uttalade än under premenstruellt syndrom. Vanligtvis upplever du perioden före dina perioder relativt lugnt, och nu har du ögon på en våt plats och "allt förtrollar"? Befruktning kan ha inträffat.

Lukt och smakreaktion

Men en ihållande aversion mot en viss mat är bara karakteristisk för en framtida mamma. Under PMS kommer en kvinna inte att känna sig sjuk av utseendet på några produkter, detta är ett tecken på graviditet.

Och detta är en tydlig skillnad mellan dessa två stater. Men önskan att prova något nytt kan förklaras av brist på vitaminer eller mineraler. Ett sådant problem kan uppstå både under graviditet och med PMS.

toxicosis

För en gravid kvinna är toxikos ett karakteristiskt tecken på vilket graviditet kan bestämmas. När börjar toxikos efter befruktningen? Illamående och andra obehagliga symtom börjar manifestera (om det alls börjar) bara två till fyra veckor efter befruktningen. Därför kommer illamående att bli tills menstruationens försening. Och om det är så är orsaken inte i nyligen befruktning, utan i några andra medicinska eller psykologiska faktorer.

Buksmärtor

I de tidiga stadierna av graviditeten är ovanliga känslor också möjliga, men de har en annan karaktär. Som regel manifesteras inte smärta i nedre del av magen under normal graviditet. Annars indikerar detta faktum en viss sjukdom..

Ryggvärk

Yrsel

Blodiga problem

När menstruationen börjar utvecklar en kvinna fläckar. Men under de första veckorna efter befruktningen är detta fenomen också möjligt. Det är riktigt, under graviditeten kommer utskrivningen att vara mycket knapp och lätt. Medan menstruationen kännetecknas av rikligt utsläpp av ljusröd färg.

Ibland sker en graviditet genom menstruation. Men i de flesta fall, om blödningen är riklig, indikerar detta en patologi.

urinering

Hormonell omstrukturering i en framtida mammas kropp leder till en förändring i funktionen hos många inre organ. Om en kvinna är gravid på grund av den ökade koncentrationen av hormonet progesteron, slappnar väggarna i urinblåsan och kvinnan är orolig för ofta urinering. Detta händer inte alla gravida kvinnor, men det är ganska vanligt. För PMS är detta fenomen inte karakteristiskt..

På grund av spelet med hormoner finns det märkbart ödem före menstruationen, som går den andra eller tredje dagen i menstruationen. En kvinna kan till och med gå 1-1,5 kg i vikt. före menstruation. De första dagarna efter befruktningen är ödem också möjligt, men detta händer sällan. Tvärtom försvinner överflödigt vätska.

Hur man kan skilja mellan dem?

Diagnos av graviditet i de tidiga stadierna är full av ett antal svårigheter. Tecken som visas före början av den förväntade menstruationen kan tolkas tvetydigt och kanske inte alltid indikerar graviditet.

Tidlig graviditet har implicita symtom. Det är inte alltid möjligt att känna igen det under de första dagarna och till och med veckorna. Ibland tar unga kvinnor tecken på PMS för tidig manifestation av de första graviditetssymtomen.

Det motsatta händer, förväntar sig att menstruationen börjar, kvinnan märker inte att ett nytt liv börjar uppstå i hennes kropp, och de sjukdomar hon upplever är de första symtomen på en graviditet som har börjat.

PMS och graviditet kan ha samma manifestationer. För att inte misstas och i tid för att upptäcka början av befruktning finns det flera metoder.

Först av allt måste du regelbundet ha en kalender för menstruationens början. Detta råd ges inte av gynekologer till sina patienter av en slump. Genom att känna till dagen för menstruationens början kan du snabbt upptäcka förseningen och graviditeten.

Hur du kan ta reda på det med säkerhet

Du kan kolla dig själv hemma. För att göra detta måste du köpa ett expresstest på ett apotek.

Det finns tester som kan bestämma graviditet i de tidigaste stadierna, redan en till två dagar före menstruationsförseningen. Men de kommer att visa det mest exakta resultatet efter förseningen.

Dess verkan är baserad på bestämningen av hormonet hCG (chorionic gonadotropin), vilket bara sker hos gravida kvinnor.

Ett blodprov för hCG (korionisk gonadotropin) är den mest informativa metoden för att diagnostisera graviditet. Kroppen börjar producera hCG-hormonet endast när ett fosterägg visas i livmoderhålet. Varje dag ökar mängden av detta hormon.

En erfaren gynekolog kan bestämma graviditet även i de tidiga stadierna med hjälp av en rutinmässig gynekologisk undersökning. Vid behov kan han förskriva laboratorietester och ultraljud.

När ses en ultraljud under graviditeten? Med hjälp av transvaginal ultraljud bestäms graviditet så tidigt som den tredje eller fjärde veckan från befruktningsdagen.

Men gå inte på denna undersökning på eget initiativ! Det måste finnas strikta indikationer för förfarandet.

Med åldern kommer en kvinna att lära sig att känna igen de signaler som ges av kroppen. Hon kommer att börja märka och korrekt tolka de förändringar som kommer att inträffa i honom. Och även om symtomen på PMS och graviditet är liknande, kommer en uppmärksam tjej att skilja dem.

Hur man skiljer graviditet från PMS

De första tecknen på ett nytt liv kan manifestera sig implicit, och de flesta av dessa upplevelser upplevs av kvinnor från månad till månad under PMS. Därför är det ofta så problematiskt att identifiera dina känslor som kännetecknen för graviditet eller PMS.

Premenstruellt syndrom hos en kvinna är oftast förknippat med en snabb förändring av humör och nervositet. Så är det, men det är bara det som omedelbart fångar ögat. I själva verket känner en kvinna ett mycket större utbud av känslor och smärtsamma upplevelser än hennes känslomässiga missnöje kan orsakas.

Varje kvinna bör kontrollera sin menstruationscykel, uppmärksamma dess regelbundenhet, natur och förseningar. Ett oväntat problem kan förknippas både med en dysfunktion i äggstockarna och med befruktningen av ett nytt liv. Därför bör känslig kontroll över kroppens tillstånd vara obligatorisk så att tecken på PMS inte blir ett helt förståeligt disposition av graviditet för dig.

PMS eller graviditet: allmänna symtom

Tänk på de mest märkbara och liknande symtomen på båda villkoren hos en kvinna och deras viktiga, men subtila skillnader.

Ändring i smakpreferenser

 1. En nästan traditionell miljöreaktion på den kraftiga önskan efter salt mat är frågan om graviditet. För skojs skull eller på allvar, men en av de första förändringarna som bör varna en kvinna är en sug efter helt nya produkter och en stark motvilja mot bekanta. Men få kopplar samman samma förändringar i smakpreferenser med PMS. I själva verket kan symtomen på preferens för söt eller salt observeras både under tidig graviditet och under PMS.
 2. Men aversion mot matkvinnor upplever bara i de första stadierna av graviditeten. Detta beror på ökad toxicos från globala förändringar i kroppen. I tecken på PMS är sådana upplevelser ett sällsynt exceptionellt ögonblick och uppträder nästan aldrig i praktiken. Toxikos är grundorsaken till denna känsla hos gravida kvinnor, är direkt relaterad till början av fosteraktivitet. Innan modningen av morkakan efter 4 månader faller de vitala produkterna från det ofödda barnet direkt i moders blod, vilket orsakar koncentrationen av förfallsprodukter - toxikos.
 3. En kvinnas önskan att prova några nya, ovanliga matvaror baseras på kvinnornas helt naturliga behov av olika vitaminer och mineraler. Därför är matexperiment en integrerad del av kvinnlig natur..

Uppenbarligen kan smakpreferenser och deras förändringar inte skilja PMS från graviditet till försening. Deras skillnader är inte alls uppenbara och kan inte bli en tydlig identifierare av en kvinnas position.

Bröstkänslighet och storlek

 1. Det främsta skälet till nästan alla förändringar i en kvinnas kropp är fluktuationen av den hormonella bakgrunden. Och metamorfoser med bröstkörtlar är i detta fall inget undantag. Och eftersom både graviditetstillståndet och PMS skiljer sig åt i varierande hormonnivåer är det också mycket svårt att tydligt identifiera tillståndet genom bröstkänslorna.
 2. Den enda riktlinjen kan vara varaktigheten av sådana förändringar och sensationer med mjölkkörtlarna. När det gäller PMS sväller bröstet något och gör bara ont i flera dagar, och vid graviditet fortsätter hela förberedelseperioden för framtida amning..

Kronisk trötthet

 1. I de tidiga stadierna av graviditeten är trötthet förknippat med en ökning av hormonet progesteron. Mot bakgrund av sänkt socker och ofta blodtryckssvingningar uppstår effekten av konstant trötthet.
 2. Före PMS är frisättningen av hormoner i kroppen samma mängd som under de första dagarna av graviditeten. Därför är kvinnans trötthet betydligt under den premenstruella perioden. Men det passerar snabbt när blödningen börjar och hormonnivån återgår till det normala..

Som ni kan se, kan inte utmattningstecknet tas som en entydig indikator för en viss position. Närvaron av en sådan faktor kan dock inte ignoreras fullständigt. Hur som helst kan fluktuationen i hormonnivåer, vilket leder till sådan trötthet, vara en följd av hormonell obalans och kan vara extremt farlig för en kvinnas hälsa.

Smärta i äggstockarna

 1. I mitten av den månatliga cykeln är kvinnans kropp förberedd för implantering i ägg äggledarna som är redo för befruktning. Denna process åtföljs av en ökning av antalet slemhinnor på livmodersväggar. Innan menstruationen börjar slemhinnan gradvis avfolieras från väggarna, vilket orsakar mycket smärtsamma känslor i nedre del av buken.
 2. Under de allra första veckorna av graviditeten är smärta i livmodern associerade med en radikalt motsatt process. Vid denna tidpunkt fixeras det befruktade ägget på livmoderns väggar och irriterar därmed slemhinnan. Som ni ser, är förekomsten av ett smärttecken under PMS och graviditet också sammanfaller..
 3. Tillgänglighet betyder dock inte identitet. Du kan urskilja en kvinnas tillstånd utifrån typen av sådan smärta. Under de första dagarna av graviditeten är smärtan lätt, mild och kortlivad. Det går snabbt och varar bara upp till 2 dagar. När det gäller smärta i nedre del av buken under PMS har varje kvinna en annan: mycket stark eller svagare, gå bort efter 2 - 3 dagar eller senast en vecka, och vissa kvinnor lider till och med större delen av cykeln.

Som ett resultat kan vi konstatera att smärta som ett tecken på PMS är kraftfullare än liknande sensationer under graviditeten.

Smärta i ryggraden

Detta symptom, som manifesterar sig under PMS, kan inte tillskrivas graviditet på något sätt. Liknande smärtor är åtskilda och överlappar inte varandra..

 1. När det gäller premenstruellt syndrom börjar ryggsmärta under avlägsnandet av livmoderslimhinnan och är associerad med den aktiva produktionen av röda blodkroppar från benmärgen. Detta kan pågå i upp till 5 till 7 dagar av menstruationsblödning..
 2. Under de första dagarna och till och med veckorna av graviditeten har en kvinna inga sådana upplevelser. Först i slutet av 2: a trimestern av ryggsmärta hos den förväntade modern börjar gradvis öka fram till födelsen. Detta beror på en ökning av storleken på fruktägget och barnet, vilket leder till ökat tryck på de inre organen och stress i ryggraden.

En kraftig förändring av humör

Ett annat liknande symptom på PMS och graviditet är humörsvängningar. Källan till detta symptom är, liksom de flesta av de andra under graviditet eller PMS, hormonnivån. Vid första anblicken observeras inte skillnader, men de är ändå.

 1. Under premenstruellt syndrom är färgmönstret för den emotionella bakgrunden ofta negativ. Det vill säga, detta är hela spektrumet av irritabilitet, ilska och ilska. Och till och med tårar kan komma från ilska under PMS-perioden.
 2. Under graviditeten börjar en kvinna känna allt annorlunda - mer skärpta, levande och följaktligen reagera på detta sätt. Kan skratta och sedan gråta skarpt eller plötsligt glädja sig och sedan bli arg. Blir känslomässig och känsligare. Det vill säga i en lika stor volym upplever både positiva och negativa känslor.

PMS eller graviditet: skillnader

Tänk på de största skillnaderna mellan symtomen på PMS och graviditet. Dessa inkluderar de som en kvinna känner under de första veckorna av graviditeten och aldrig - under PMS.

Regelbunden urination

Detta symptom börjar oroa den förväntade modernen redan i början och i slutet av graviditeten.

 1. I 3: e trimestern beror detta på barnets redan stora vikt och dess tryck på urinblåsan, som faktiskt tvingar nervsystemet att skicka signaler till hjärnan om dess fyllning 2 eller till och med 3 gånger oftare.
 2. Under de första veckorna leder en ofta lust till toaletten till metabolism och hormonella förändringar. I samband med den fortfarande oformade moderkakan träder fetala metaboliska produkter in i blodomloppet och orsakar toxikos i den förväntade moders kropp. För att snabbt rengöra njurarna arbetar man mer effektivt och dynamiskt med att filtrera förfallselement, vilket innebär att ofta fyllning av urinblåsan.

Toxikos som ett tecken på graviditet

En av de allra första reaktionerna hos en kvinnas kropp från graviditet till försening, som omedelbart skiljer henne från PMS, är toxikos. Det börjar omedelbart efter bildandet av zygoten och dess fästning till livmoderns väggar.

Dess akuta manifestation börjar naturligtvis lite senare - efter ansamlingen av en tillräcklig koncentration av metaboliska produkter i en kvinnas blod. Men det händer också tillräckligt snabbt. En vecka senare känner den förväntade modernen obehag och de första tecknen på toxikos.

En kvinna upplever inte några, ens inte avlägsna liknande upplevelser under PMS.

Vaginal urladdning

Inte bara kvinnan själv, utan också hennes kropp börjar förändras och "lär sig" om graviditet först när zygoten fullbordar fästet i livmoderns väggar.

Denna process är ganska specifik och ägget kan till och med skada små kapillärer på väg till den livgivande förstärkningen i moderns kropp. I detta fall kan implantation åtföljas av liten fläckning..

Detta anses vara normalt och är ett tydligt tecken på en kvinnas position..

Hur man skiljer PMS från graviditet till försening

Från artikeln kan vi se en tillräcklig likhet mellan symtomen på PMS och graviditet. Detta är inte förvånande, eftersom kroppen är en och alla processer i den är likadana..

Om du inte antar att menstruationen i sig är en del av en kvinnas produktiva funktion, som graviditeten själv, så är allt ganska logiskt.

Men det finns betydande skillnader, och om du kan lyssna ordentligt på din kropp, kan du skilja PMS från graviditet för att försena med en sannolikhet på 90%.

Naturligtvis är det omöjligt att säga att varje representant för det klara könet lider av samma PMS och graviditet. Någon i hela deras liv kommer inte att berätta för dig att de har känt någon av de listade tecknen på en närmande menstruation, och någon under graviditeten orsakade inte speciellt obehagstoxi. Men ändå är dessa tecken närvarande, endast individuella för varje kvinna.

De tidiga stadierna av graviditeten är tidiga och dåligt uttryckta. Därför är diagnosen av graviditet, och särskilt oberoende, i de tidiga stadierna mycket tvetydig. Därför kräver alla förändringar i en kvinnas kropp, och särskilt ovanliga, särskild uppmärksamhet och observation.

Det säkraste sättet att bestämma graviditet är naturligtvis att gå till läkaren. Hemma är ett snabbt graviditetstest mer effektivt och pålitligt vid 90 - 99%. Den har hög känslighet och bestämmer bara nivån på hCG-hormonet i kroppen, som börjar produceras aktivt när ägget fixeras i livmoderväggen. Vissa test tillåter till och med att du bestämmer positionen fyra dagar innan den påstådda menstruationen börjar.

Varje kvinnas kropp är speciell och med ett ökande antal erfarna menstruationscykler känner hon själv och förstår tillvägagångssättet för regelbunden blödning.

Därför kan du omedelbart känna förändringarna varje månad och uppleva samma scenario i en cirkel.

Det är sådana förändringar i beteendet hos ditt reproduktionssystem som bör varna och bli orsaken till ytterligare verifiering på något av ovanstående sätt.

PMS eller graviditet: skillnader före tidig försening

En kvinna som är i reproduktiv ålder och inte har allvarliga problem inom gynekologi, med regelbundet sexliv har en chans till befruktning 1: 4.

Genom att veta detta och börja planera upprättandet av avkommor är flickorna så beroende av vänteprocessen ("det fungerade - det fungerade inte") att de förvirrade symtomen på PMS med de första tecknen på graviditet.

Det är särskilt lätt att förvirra dessa förhållanden om PMS inte uttalades tidigare, och denna månad beslutade hormonerna plötsligt att "göra uppror". PMS eller graviditet: vad är skillnaderna innan förseningen - det är verkligen inte lätt att avgöra.

Vad är PMS

Sällsynta lyckliga noterar att början av "kritiska dagar" går smidigt: före menstruationen drar inte nedre buken, det finns inga utslag i ansiktet, det allmänna tillståndet är kraftigt och aktivt. Mycket oftare, på 3-4 dagar, eller till och med 10 dagar före ankomsten av nästa månadscykel, känner en kvinna plågor:

Bröstet som om det hälls, sväller och gör ont så att det är omöjligt att röra det. Buken ökar i volym, det är omöjligt att dra tillbaka, du måste bära lösa kläder. Värkande smärta uppstår regelbundet. Det strö på ansiktet, som vissa noterar: akne visas före tiderna av menstruationen.

Lite energi, du vill sova, en kvinna märker irritabilitet eller tårfullhet. Detta är ett starkt premenstruellt syndrom, det vill säga förändringar i kroppen, vilket signaliserar menstruationens överhängande ankomst.

På ett eller annat sätt är symptomen kända för de flesta kvinnor. De beror på en ökning av koncentrationen av progesteron och prolaktin..

Oavsett om cykeln slutar - menstruation eller befruktning förbereder kroppen sig för graviditet.

Kan jag bli gravid med PMS

Premenstruellt syndrom är inte ett hinder för normal befruktning.

Det är bara det för vissa, det hormonella systemet fungerar tydligare och "jämnt" och smärttröskeln är hög; andra svarar på förändringar i förhållandet mellan hormoner under den andra halvan av menstruationscykeln mer känsligt.

Därför manifesteras fluktuationer i den hormonella bakgrunden av dem av sådana obehagliga känslor, en kraftig förändring i humör, utseende av ödem och en ökad aptit.

Hur man bestämmer graviditet och skiljer sig från PMS

Smärta i nedre del av buken, obehag i bröstet, dåsighet och trötthet - detta är symtomen på PMS. Men något liknande är också karakteristiskt för de första dagarna av graviditeten, enligt försäkringen från erfarna vänner.

Tecken på PMS och graviditet: vad är skillnaden? Är det möjligt, redan före den första förseningsdagen, att förstå från mina känslor att den här gången kommer det inte att avvisas ägget, eftersom ett nytt liv utvecklas av det?

Innan förseningen

Varje gynekolog säger att subjektiva upplevelser före befruktningen, som förväntas på en kalender, är informativa.

Till och med ett test som genomförts före den förväntade menstruationsdagen kommer att visa ett falskt resultat, eftersom koncentrationen av hCG är låg, så att ett graviditetstest avgör det.

Därför är skillnaden mellan PMS och tidig graviditet inte alltid möjlig. Endast om en kvinna känner hennes kropp väl, kommer hon att förstå att den här gången något går ”okonventionellt”.

Det är svårt att skilja symptomen, men det finns skillnad. Det finns inget premenstruellt syndrom under graviditeten, men kroppen av den förväntade modern verkar svara på början av hormonell omstrukturering.

Symtom på PMS och graviditet: skillnader för jämförelse i tabellen

Låt oss ta en titt på tabellen som sammanfattar de tidiga ospecifika tecken på graviditet och premenstruellt syndrom..

Tabell 1. Skillnader mellan PMS och graviditet

SkyltICPGraviditetanteckningar
AnsvarsfrihetBlir ofta riklig, transparent eller ljus. Den sista dagen (eller timmarna) före menstruationen blir de bruna, fläckigaRikligt, ljust. Ibland 2-3 dagar före menstruation på remsan - 1-2 droppar blod. Detta är en implantationsblödning som äger rum på ett par timmar och inte påverkar välbefinnandet väsentligt.Thrush förvärras ibland - detta händer med både PMS och graviditet
TemperaturVanligtKroppstemperaturen kan vara något förhöjd.En ökning av kroppstemperaturen under graviditeten är förknippad med stigande nivåer av progesteron. Hormonet syntetiseras av corpus luteum. Kvinnan kan ha lite feber, symtom som liknar en mild förkylning observeras på grund av omstruktureringen av immunsystemet
Drar magenSmärta i buken, korsryggen, perineum 2-3 dagar före menstruationenFenomenet orsakas av fästet av embryot till livmoderväggen, sträckning av livmoderns ligamentapparatPMS-smärta är starkare
BröstsmärtaSmärta i hela bröstetBröstvårtor gör ont, bröstkörtlarna ökar i volymIbland saknas smärta som ett tecken på implantation. Bröstet förblir lugnt, vilket överrasker en kvinna som är van vid ömhet inför "kritiska dagar"
IllamåendeDet observeras när som helst på dygnet på grund av hormonella växlingar och relaterade tryckfallKan förekomma på morgonenUnder de första dagarna av graviditeten är en sällsynt förekomst. Men i de tidiga stadierna kännetecknas detta symptom av toxikos.
Regelbunden urinationPMS är inte karakteristisktUppstår på grund av fluktuationer i hormonnivåer.Ibland uppträder tvärtom vätskeansamling under PMS - lätt ödem observeras
Förekomsten av smärta under urinering indikerar en förvärring av infektionssjukdomar
HumörsvängningarDåsighet, irritabilitetTrötthet, dåsighet är mer uttalad. Extrem trötthet efter en arbetsdag upp till det faktum att du vill sova omedelbart efter att du återvänt hem.I båda fallen är det möjligt
Ändring i smakpreferenserDet finns ingen eller sug efter godis. Appetiten växerInnan MC försenas finns det en önskan att äta saltad eller inlagd mat: ingefära, saltad torkad fisk, gurkor etc..Under graviditeten är detta symptom närvarande, men kvinnan identifierar inte alltid det självständigt. Vanligtvis är nära släktingar eller kollegor uppmärksamma detta.
StolinnehavSläta muskler i tarmen slappnar av till försening under påverkan av progesteron. Därför kännetecknas slutet av cykeln av ett problem med tarmrörelseAvföringsfördröjningen förvärras efter den förväntade dagen för starten av en ny cykel, eftersom progesteron "inte faller"Innan månadsblödningen börjar sjunker hormonnivån kraftigt och det finns en ökad tarmrörelse
Regelbunden urinationMed en minskning av prolaktinnivåerna före menstruationens början upphör kroppen att ackumulera vätska, och den ackumulerade börjar ta bortÖdemsyndromet kvarstår, men urinering blir ofta på grund av ökad blodtillförsel till bäckenorganen

Som du kan se, i början av graviditeten, de första tecknen liknar PMS. De är lätta att förvirra..

Början på menstruationen

Den första dagen för starten av en ny cykel kännetecknas av en förvärring av obehag om en kvinna lider av PMS. Symtom på PMS och graviditet: det finns skillnader, men de är också suddiga. Enligt gynekologernas recensioner är det uppenbart: även om en kvinna har en svag "daub", indikerar detta inte alltid början på kritiska dagar.

Följande bör varna:

 • varje försening som föregår den "månatliga" (inklusive 1-2 dagar);
 • svår smärta ("vrider" magen);
 • en liten mängd blod, "daub" som varar längre än 1 dag;
 • för mycket blödning;
 • yrsel;
 • illamående.

Dessa tecken kan indikera att kvinnan upplever de första dagarna av graviditeten, och PMS har inget att göra med det. En sorglig variant av utvecklingen av händelser utesluts inte: början på ett missfall. Du måste göra ett hemtest och donera blod för hCG. Så resultaten blir korrekta..

Hur man inte missar de första tecknen på graviditet efter 45 år

Med åldern kan symtomen på PMS bli mer uttalade om en kvinna ofta drabbats av dem. Långsam blekning av äggstocksfunktionen efter 45 år inträffar ofta ojämnt med skador, vilket orsakar en förvärring av PMS.

Skillnader mellan PMS från de första graviditetstecknen för ”åldersbaserade” förväntade mödrar bestäms på samma sätt som för unga kvinnor. Men de måste vara mer uppmärksamma på sig själva för att inte förväxla de första "klockorna" i den kommande klimakteriet (försenad menstruation, liten utskrivning) och tidig graviditet.

Befruktning är fortfarande möjlig, eftersom ägglossning, även om det inte är varje månad, inträffar när det finns en liten mängd antrala folliklar.

Uppmärksamhet! Försena inte ett besök hos läkaren vid några plågor.

Uppträder PMS under graviditet

Frågan om PMS uppstår under graviditeten är oroande för många blivande mödrar. De noterar förvånande: ”Jag trodde att det var premenstruellt syndrom, det visade sig vara en graviditet”.

I själva verket är det i grund och botten olika tillstånd, bara manifestationerna är likartade, för i slutet av cykeln och när fostret är fixerat upplever kroppen en kraftfull effekt av samma ”kvinnliga” hormoner. Så, till exempel, om nedre delen gör ont - är det PMS eller graviditet? Ingen läkare kommer att ge ett exakt svar utan ett blodprov för hCG.

PMS och graviditet: vad bör taktiken vara

Graviditet eller inte? Hur förstår jag detta? Först måste du lugna ner och analysera ditt tillstånd. Inga kända PMS-symptom? Bröstet är lugnt, stämningen är jämn, gör ont inte i magen? Om en liten fördröjning kombineras med detta är detta ett tillfälle att göra ett hemtest.

Och vice versa, om PMS aldrig har plågats, men den här gången plötsligt har visat sig, är det värt att säkra sig genom att köpa ett graviditetstest.

Men idag är den mest exakta metoden bestämningen av humant koriongonadotropin i blodet eller, med enkla ord, ett blodprov för hCG. Med det kan du diagnostisera graviditet med hundra procent sannolikhet. Gör det bättre den första dagen av förseningen, inte tidigare - så resultatet kommer inte att låta dig falla.

PMS eller graviditet: skillnader före försening, jämförelsetabell

Det är mycket svårt att avgöra om en flicka har PMS eller graviditet. Ju närmare tiden det förväntade menstruationsdatumet är, desto mer orolig känns varje flicka. Några med skräck hoppas att de röda dagarna i kalendern inte börjar den här gången och att det finns ett tillfälle att köpa ett graviditetstest, andra är nervösa i väntan på menstruationens början.

Jämförelse lista över likheter och skillnader

Symtom på PMS:

 • Obehag i buken - är;
 • Ryggsmärta - är;
 • Smärta i äggstockarna (nedre del av buken) - oftare är smärtan intensiv;
 • Bröstkänslighet - är när menstruationen börjar försvinna;
 • Trötthet - är när menstruationen börjar försvinna;
 • Frekvent urinering - nej;
 • Blodutladdning - nej eller startad urladdning går till menstruation;
 • Illamående - nej;
 • Humörsvängningar - negativa känslor rådar, med menstruationens början, stämningen stabiliseras;
 • Förändring i smakpreferenser och känslighet för lukt - lockad till salt eller söt, eventuellt zhor. Inga större förändringar.

Symtom på graviditet:

 • Obehag i buken - är;
 • Ryggsmärta - det finns, men i de senare stadierna;
 • Smärta i äggstockarna (nedre del av buken) - är, mild, kort;
 • Bröstkänslighet - det finns hela graviditeten;
 • Trötthet - är av kronisk karaktär;
 • Ofta urination - är;
 • Blodutladdning - är, liten, på kort sikt;
 • Illamående - det finns, uttalad 4-5 veckor efter befruktningen;
 • Humörsvängningar - humörsvängningar är karakteristiska, mer positiva känslor;
 • Ändra smakpreferenser och känslighet för dofter - längtan efter tidigare älskade livsmedel, aversion mot bekanta rätter, intolerans mot vissa vanliga lukt är möjlig.

Skillnaden mellan graviditet och premenstruellt syndrom

Födelsen av ett nytt liv först åtföljdes inte av mycket uttrycksfulla symtom. Fångsten är att en kvinna känner den största delen av dessa sensationer varje månad under premenstruellt syndrom (PMS). Av denna anledning uppstår svårigheter att identifiera sensationer och jämföra dem med graviditet eller PMS.

Men ändå finns vissa särdrag och består i det faktum att vissa tecken uteslutande är karakteristiska för graviditet, med PMS förekommer de inte. Dessa inkluderar följande:

 • Regelbunden urination. Detta beror på det faktum att fostrets metaboliska produkter kommer in i blodomloppet och njurarna börjar mer aktivt bearbeta de vitala elementen i två organismer. Om du märker att behovet av att gå på toaletten har blivit mer frekvent kan du misstänka att det inträffar en "intressant situation".
 • Auto-förgiftning av kroppen (toxikos). Utseendet av toxikos är förknippat med hormonella förändringar och mognaden hos moderkakan. Den mest slående manifestationen av det är illamående, särskilt på morgonen. Uppsamlingen i blodet i koncentrationen av metaboliska produkter (metabolism) hos det ofödda barnet orsakar sådana upplevelser. Med PMS uppstår inga sådana upplevelser.
 • Implantationsblödning. Vid fästning av zygoten på livmoderväggarna kan ägget skada små kapillärer. Detta kan åtföljas av mindre vaginal urladdning av blodig art. Om du märker obetydliga korta blödningar hos dig själv, är detta i fallet med graviditet normen, och med PMS kommer blodutflödet att utvecklas till menstruationsblödning.
 • Förändring i ätbeteende. Med PMS upplever vissa kvinnor också ett liknande symptom. Men det är typiskt för gravida kvinnor att uppleva en skarp hungerkänsla. Om du känner dig hungrig i mer än ett par dagar är du antagligen gravid. Kanske en förändring i matvanor, där det finns längtan efter nya rätter, och de vanliga matarna kan orsaka avsky och avsky.
 • Känslighet för lukt. När en kvinna är "i position" kan luktanalysatorn uppträda på det mest oförutsägbara sättet: lukt som tidigare gillades kan orsaka avsky och vice versa. Sådana förändringar är förknippade med toxikos..
 • Humörsvängningar. Fult i båda staterna, men det finns fortfarande en skillnad. Med PMS är en kvinna ofta irriterad, snabbt tempererad, deprimerad och upprörd. Under graviditeten kanske du märker att du blir mer sentimental och utsatt för en kraftig förändring av humöret - från glada känslor till tårar utan anledning. Det vill säga utbudet av stämningar under graviditeten är mycket bredare, positiva känslor råder.

Identiska tecken

Det finns ett antal tecken som lika gäller för premenstruellt syndrom och graviditet:

 • Uppblåsthet. Abdominal obehag med PMS är vanligt förekommande, men graviditet kan också åtföljas av ett liknande fenomen..
 • Bröstets känslighet och dess volym ökar. Med PMS är metamorfoser med bröstkörtlar av kortvarig karaktär, vid graviditet åtföljer detta symptom hela sin period på grund av förberedelser för amning, en ökning av ett par storlekar är möjlig.
 • Snabb utmattbarhet. Under båda förhållandena är det en ökning av produktionen av hormonet progesteron - detta orsakar en känsla av trötthet, dåsighet. När menstruationen börjar normaliseras hormonnivån hos en kvinna och tröttheten passerar. Om du är gravid - i mer än en månad kommer detta symptom att följa dig.
 • Smärta i äggstocken. En vanlig egenskap i detta tecken är bara faktumet på själva smärtan. Emellertid är smärtan av en annan karaktär och orsakas av olika skäl. Med PMS är smärtan mer intensiv och längre och orsakas av att det slemhinnan lossnar från livmodersväggar. Under graviditeten inträffar den motsatta processen - ett befruktat ägg går i livmoderväggarna och irriterar dess slemhinnor. I det andra fallet är smärtorna inte särskilt uttalade och är av kortvarig karaktär..
 • Smärta i nedre rygg. Detta symptom visas med PMS. För en tidig graviditet är detta inte relevant. Endast med en signifikant ökning av fostermassan förekommer detta symptom hos gravida kvinnor, det vill säga vid senare tidpunkter (främst i tredje trimestern).

Den kvinnliga kroppen är en unik och individuell mekanism. Med varje erfaren menstruationscykel känner du dig bättre och du kan redan lätt känna igen hur man blödar varje månad. Flickans självmedvetenhet är en av de mest tydliga signalerna om reproduktionssystemets beteende.

Graviditetsdiagnos

För att särskilja graviditetstecken från PMS och slutligen verifiera dina antaganden kan du använda följande metoder:

 • Mätning av basaltemperatur - metoden är effektiv endast vid regelbunden schemaläggning av temperatur under flera månader. Med en enda mätning av basaltemperaturen kan du inte dra några slutsatser;
 • Underhåll av en menstruationskalender - den här metoden gör att du bara kan fastställa faktum om en försening i menstruationen.
 • Studie av nivån av korionisk gonadotropin (hCG) - ett hormon som börjar produceras efter implantering av fosterägget i livmoderhålet. Antar två alternativ:
 • Att använda ett graviditetstest är en snabb och bekväm metod där urin undersöks. Under graviditeten kommer ett visst hormon att upptäckas i det. Varje dag ökar koncentrationen av hormonet och därmed ökar testets tillförlitlighet. För ett riktigt resultat är det bättre att göra testet tidigast den första förseningsdagen.
 • Blodtest - vad gäller betydelse är den här metoden identisk med den föregående, bara i detta fall undersöks blodet. Ett blodprov kan tidigare visa om befruktningen har inträffat, eftersom hormonnivån i blodet stiger tidigare än i urinen.

Undersökning av en gynekolog - läkaren undersöker de inre könsorganen med palpation. Hos gravida kvinnor förändras livmoderns storlek, form och ton. En erfaren gynekolog kommer att kunna bestämma detta. Läkare är aldrig begränsade till en rutinundersökning, vid misstänkt graviditet - du kommer definitivt att hänvisas till ytterligare tester (laboratorium, ultraljud).

Ultraljudundersökning (ultraljud) är en metod där bäckenorganen undersöks med hjälp av ultraljud. I de tidiga stadierna av graviditeten används en transvaginal ultraljud, det vill säga en sensor förs in i slidan. Det är möjligt att bestämma närvaron av graviditet med denna metod redan från 3 veckor efter befruktningen.

Vad är sannolikheten för befruktning med PMS

En av de mest spännande frågorna är om det finns garanterade säkra dagar för samlag så att befruktning inte sker. Det antas att det är möjligt att bli gravid bara några dagar före ägglossningen och på själva ägglossningen. Till och med hos en frisk kvinna med en regelbunden menstruationscykel kan inte alltid 100% förutsäga ägglossningstiden.

Om du har oskyddad intimitet före din period, även om du har PMS-symtom, är sannolikheten för att bli gravid minimal, men ändå.

På grund av det faktum att ägglossning är möjlig på vilken dag som helst och spermcellerna kan förbli aktiva under en lång tid (upp till en vecka) kommer graviditet sannolikt att utvecklas under hela cykeln om partnerna inte använde preventivmedel.

Finns det några PMS under graviditeten?

Under graviditeten minimeras äggstockarnas arbete, i detta avseende har gravida kvinnor inte premenstruellt syndrom. Men under graviditeten finns det tillräckligt med sina egna specifika symtom, bland vilka det kan finnas sådana som sammanfaller med tecken på PMS. Deras utseende och försvinnande är inte systematiska..

Tecken på PMS kommer att återupptas hos en kvinna efter förlossning på några månader, var och en för sig.

Eventuella förändringar i det kvinnliga reproduktionssystemet bör orsaka ökad uppmärksamhet åt sig själva. Tecknen på PMS är bekanta för alla tjejer, men om du har några frågor eller tvivel om vad detta eller det symptom kan vara förknippat med, kan du använda alla metoder för självdiagnos. Men för att bekräfta dina egna antaganden - se till att genomgå en undersökning med en specialist.

Hur man skiljer graviditet från PMS: vad är skillnaden mellan honung tidig graviditet och premenstruellt syndrom, vilka är de vanliga symtomen

Ibland orsakar premenstruellt syndrom (PMS) symtom som påminner om tidig graviditet. På grund av denna likhet kan det vara svårt för kvinnor att avgöra om de har att göra med graviditet eller PMS..

Symtom på båda villkoren hos olika kvinnor visar sig på olika sätt, men mycket ofta i de tidiga stadierna av graviditeten, och på kvällen till menstruationen observerar kvinnor bröstsmärta, krampbildning och humörsvängningar.

I den aktuella artikeln jämför vi symtomen på premenstruellt syndrom med tecken på tidig graviditet och förklarar skillnaden mellan dessa två tillstånd..

Artikelens innehåll: 1. Allmänna symtom på graviditet och PMS 1.1. Humörsvängningar 1.2. Förstoppning 1.3. Ömhet i bröstet 1.4. Trötthet 1,5. Blödning och blödning 1.6. Kramper 1.7. Huvudvärk och ryggvärk 1.8. Förändringar i aptit 2. Symptom som är unika för graviditet 2.1. Avsaknad av menstruation 2.2. Illamående 2.3. Nippel färgändring 3. När du behöver träffa läkare?

Vanliga symtom på graviditet och PMS

Symtom som ofta förekommer under graviditet och PMS inkluderar följande.

Humörsvängningar

Irritabilitet, ångest eller sorg utvecklas ofta både under tidig graviditet och under perioden före menstruationen..

Om en kvinna genomgår PMS försvinner dessa symtom så snart menstruationen börjar. Men om humörsvängningar fortsätter och menstruationen inte har kommit, kan detta mycket väl indikera graviditet.

En konstant känsla av sorg kan indikera depression. Om ett dåligt humör inte försvinner inom två veckor bör du rådfråga en läkare med detta problem.

Enligt Världshälsoorganisationen möter ungefär en av tio gravida kvinnor psykologiska problem, bland vilka depression tar ledningen.

Förstoppning

Hormonförändringar är en vanlig orsak till förstoppning hos kvinnor. Hormonfluktuationer kan försvåra avföring.

Enligt brittiska forskare observeras förstoppning hos 38% av gravida kvinnor, men problem med tarmrörelser kan också uppstå flera dagar före menstruationens början.

Gravida kvinnor är mer benägna att få förstoppning under de två första trimestern. Om förstoppning är associerad med PMS, avtar de vanligtvis omedelbart efter början av menstruationen.

Bröst ömhet

Förändringar i bröstkörtlarna är vanliga under graviditet och under PMS. Dessa ändringar inkluderar följande:

 • smärta;
 • hög känslighet;
 • ödem;
 • känsla av tyngd.

I olika fall observeras en annan grad av manifestation av dessa symtom..

Hos kvinnor med PMS är emellertid de symtom som är förknippade med bröst vanligtvis mer intensiva före början av menstruationen, och under menstruationsperioden eller omedelbart efter det har kvinnans tillstånd förbättrats vanligtvis.

I de tidiga stadierna av graviditeten kan brösten vara särskilt känsliga vid beröring. Dessutom känner kvinnor ofta att hon har blivit tyngre. Området runt bröstvårtorna kan också bli smärtsamt, och hos vissa kvinnor börjar märkbara blå vener visas på ytan av bröstet..

Under graviditeten börjar dessa förändringar vanligtvis utvecklas under den andra eller tredje veckan efter befruktningen och kan fortsätta till förlossningen.

fatigability

Hormonet progesteron är vanligtvis ansvarigt för trötthet innan menstruationen, men efter det börjar försvinner känslan av utmattning vanligtvis.

Om en kvinna har tung menstruation kan trötthet störa henne under alla hennes perioder. Brist på energi kan också vara ett tecken på järnbristanemi..

Trötthet är också ett symptom på tidig graviditet. Kvinnor känner sig ofta trötta under första trimestern, och vissa kvinnor oroar sig för detta problem under hela graviditeten. Snabb urinering och sömnproblem kan förvärra tröttheten under graviditeten.

Blödning och blödning

Lätt blödning, som ofta kallas implantation i det medicinska samfundet, kan förekomma hos en kvinna under de första veckorna av graviditeten. Som regel manifesteras detta symptom från 10 till 14 dagar efter befruktningen av ägget. Det är ett utsläpp av blod som är betydligt underlägsen i styrka för menstruationsblödning.

Det bör noteras att många kvinnor inte observerar blödningar i implantatet alls..

PMS åtföljs vanligtvis inte av blodutsöndringar, även om det ibland uppstår mycket mild blödning hos kvinnor under de första dagarna av menstruationen. Som regel varar menstruationen från fyra till fem dagar. De åtföljs av betydligt mer volumetrisk urladdning av blod jämfört med implantationsblödning..

kramp

Kramp är ett symptom som ofta förekommer under graviditet och med PMS. I de tidiga stadierna av graviditeten känns kramper som menstruella kramper, men de utvecklas vanligtvis i nedre del av buken..

En kvinna kan uppleva sådana kramper i veckor eller till och med månader. Först uppstår de som ett resultat av implantering av ett befruktat ägg i livmoderväggen, och senare - på grund av livmodersfördelning.

Huvudvärk och ryggvärk

Hormonförändringar kan orsaka huvudvärk och ryggsmärta både i de tidiga stadierna av graviditeten och före menstruation.

Ändringar i aptit

Att förbättra aptiten och en passion för mat är vanliga symtom på graviditet, men de kan också uppstå med PMS.

Många kvinnor före menstruationen visar ett ökat intresse för söta och feta livsmedel eller i livsmedel som är rika på kolhydrater. Med all sannolikhet leder en förändring av östrogen- och progesteronnivåerna till detta..

Studier som genomfördes 2014 av amerikanska forskare visade att mellan 50 och 90% av gravida kvinnor har en ökad passion för mat.

Många kvinnor konsumerar aktivt vissa livsmedel och är äcklade av andra eftersom de tycker att deras smak eller lukt är obehaglig. Avvikelse mot mat med PMS är mindre vanligt.

Vissa kvinnor möter en passion inte för mat, utan för andra föremål, till exempel mark eller is. Inom medicin kallas detta fenomen geofagi. Om en kvinna utvecklar geofagi, bör hon diskutera detta problem med en läkare..

Symtom som är unika för graviditet

Vissa symptom är mer benägna att indikera en tidig graviditet än menstruationsmetoden. Kvinnor bör dock tala säkert om graviditet endast genom resultatet av ett besök hos läkaren eller åtminstone efter avslutat ett hemtest.

Följande är symtom som är mer benägna att indikera graviditet..

Brist på menstruation

Frånvaron av menstruation är ett av de mest uppenbara tecknen på graviditet. Därför, om en vecka har gått sedan den förväntade början av menstruation, bör en kvinna utföra ett graviditetstest.

Vissa tester är mycket känsliga och kan indikera graviditet flera dagar före din period..

Menstruation kan emellertid vara frånvarande av andra skäl, som inkluderar följande:

Illamående

Lätt obehag i matsmältningskanalen kan utvecklas före menstruation, men illamående och kräkningar anses inte vara typiska symtom på PMS. Men de förekommer ofta i de tidiga stadierna av graviditeten. Illamående drabbar upp till 80% av gravida kvinnor.

Illamående och kräkningar börjar oftast före den nionde graviditeten. Dessa symtom försvinner vanligtvis i andra trimestern, men vissa kvinnor fortsätter att uppleva dem till slutet av graviditeten..

Nippel färgändring

Trots att bröstvårtorna kan ändra sin färg under graviditet och med PMS observeras detta symptom sällan före menstruation.

De mörka områdena i huden runt bröstvårtorna under graviditeten kan inte bara bli mörkare utan också större. Sådana förändringar kan inträffa en till två veckor efter befruktningen..

När man ska träffa en läkare?

Om en kvinna misstänker att hon är gravid bör hon köpa på ett apotek och använda ett hemtest. Om ett positivt resultat uppnås kommer läkaren att kunna bekräfta graviditeten noggrant.

Om testet visade sig vara negativt, men den förväntade menstruationsblödningen inte observeras, rekommenderas kvinnan i denna situation också att träffa en läkare eller upprepa testet några dagar efter den första proceduren.

Om frånvaron av menstruation inte är förknippad med graviditet kommer läkaren att avgöra orsaken till problemet och vid behov erbjuda lämplig behandling. Det kan också eliminera eller lindra andra problematiska symtom..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Oregelbundna perioder hos en ammande mor: normal eller inte?

Återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen sker gradvis. Därför är oregelbundna perioder med amning ett normalt alternativ. Brottet i cykeln är förknippat med en förändring av hormonbalansen mot bakgrund av förändringar som inträffar med kroppen....

Är det möjligt att be till en kvinna på kritiska dagar

När det är svårt för oss, eller omvänt, glatt, har vi bråttom att tacka eller i bråttom att be om välsignelser från Gud. Det ger styrka, självförtroende, lugnar....

Första tecken på graviditet

Trots att graviditetstester och ultraljud är de enda sätten att exakt bestämma graviditet, finns det ett antal tecken och symtom som är värda att uppmärksamma. De första tecknen på graviditet inkluderar inte bara frånvaron av menstruation, utan kan också innehålla trötthet, känslighet för lukt och morgonsjukdom....