Bröstsmärtor före, under och efter menstruation

Intim

Smärtsam känslighet och tyngd i bröstkörtlarna noteras av många kvinnor en vecka eller två före menstruationens början. Sådan bröstsmärta kallas mastodynia (eller mastalgia) och kallas en manifestation av premenstruellt syndrom. Lätt obehag under denna period är normalt. Det är värt att se upp när det finns en stark svårighetsgrad av känslor, deras utseende i tid eller efter kritiska dagar.

Orsakerna till bröstsmärta av cyklisk karaktär är förknippade med en månatlig fluktuering av hormoner i en kvinnas kropp. Upplevelser påverkar båda bröstkörtlarna, de mest kraftfulla i deras övre del och bröstvårtor, åtföljd av en känsla av tyngd. Oregelbunden mastalgia, obehag i endast ett bröst, varnar för förekomsten av icke-hormonella sjukdomar.

Orsaker till cyklisk mastalgia

De viktigaste skälen är följande.

Premenstruellt syndrom

Mastodynia kan vara den enda manifestationen av syndromet och åtföljas av dess andra symtom: huvudvärk, illamående, tryckstörningar, hjärtrytmstörningar, ödem, ökad känslomässighet.

Hormonala droger

P-piller eller hormonbehandling under anpassningsperioden till läkemedlet (de första 2-3 månaderna) ökar svårighetssymtomets svårighetsgrad tills kroppen vänjer sig att producera mindre av sina egna hormoner..

Bröstdysplasi

Cyklisk smärta varnar för uppkomsten av mastopati, när den fortfarande befinner sig i det diffusa stadiet, och kan försvinna med den fortsatta utvecklingen av sjukdomen. Det är nästan omöjligt att skilja från de naturliga upplevelserna som uppstår under menstruationscykeln och kan bara diagnostiseras vid läkarmöte.

Oregelbunden smärta i detta område är förknippad med icke-hormonella förändringar i kroppen och varnar för utvecklingen av liposkleros, reaktiv skleros i bindvävnaden i bröstet, adenom, fibroadenom eller cancer. Det är lokaliserat i ett av brösten, men vid diffus natur kan det också påverka axillzonerna. Ibland tas mastalgia som en muskelsmärta som sträcker sig till bröstet.

Hormonella förändringar

Bildandet och utvecklingen av bröstkörtlar börjar från det ögonblick puberteten börjar och slutar närmare 21 års ålder. Men deras vävnader fortsätter att förändras under deras fruktbara år under påverkan av hormoner. Nivån av hormoner varierar under graviditet, amning, förlossning eller menstruation, dess svängningar upphör endast efter klimakteriet.

I mitten av menstruationscykeln, när ett moget ägg kommer in i äggledaren, börjar kroppen förbereda sig för befruktning och graviditet. Kanalarna i bröstkörtlarna växer, blod rusar till dem, pressar nervändarna och ökar känsligheten hos bröstet.

En ökning av progesteron under den andra halvan av den månatliga cykeln ökar mängden körtelvävnad. Obehaget som orsakas av klämning ökar, bröstet sväller och blir tätare. Detta underlättas också av ödem som uppstår under den premenstruella perioden..

Vid en ung ålder, när receptorreceptiviteten är starkare och tillväxten av bröstkörtlar fortsätter, förekommer smärta före menstruationen oftare. I framtiden blir känslorna mindre uttalade - beroende på individuella egenskaper kan bara en känsla av tyngd och en kortvarig klåda på grund av hudspänning kvarstå. Ju äldre kvinnan är, desto större är sannolikheten för ett av symptomen på premenstruellt syndrom. Om obehag under dagarna före menstruationen orsakar betydande besvär och stör den vanliga livsstilen, krävs läkarvård.

Smärta under menstruationen

När befruktningen av ägget inte inträffar, börjar den omvända processen med menstruationens början. Puffiness som bildats under den föregående cykeln minskar, kanalerna i bröstkörtlarna och körtelvävnadscellerna dör, och på 1-2 dagar försvinner alla spår av obehag. Om det kvarstår under menstruationen orsakas smärtan förmodligen av följande skäl:

 • gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans när progesteronproduktionen inte slutade under;
 • graviditet, och närvaron av smärta indikerar sannolikheten för en ektopisk graviditet.

I vilket fall som helst kräver ett sådant symptom en läkarundersökning. Dra inte ut ett besök hos en mammolog eller gynekolog, ibland till och med en försening på 1-2 cykler är avgörande.

Smärta efter menstruation

Hos kvinnor i vuxen ålder säkerställer en etablerad hormonell bakgrund att menstruationscykeln är regelbunden. Observerad bröstsmärta efter menstruation kan signalera inflammation eller till och med neoplasma.

 • hormonsvikt, inklusive orsakat av användning av hormonella eller lugnande läkemedel;
 • början av graviditeten, särskilt ektopiskt;
 • mastopati
 • muskel- och bensjukdomar;
 • mindre vanligt - cancer.

Särskild uppmärksamhet på utseendet på ett sådant symptom bör ägnas åt kvinnor med en oregelbunden månadscykel. Först av allt måste de utesluta möjligheten till graviditet genom att genomföra ett test eller donera blod för hCG.

Inflammatoriska processer i bröstområdet, sklerotiska förändringar i vävnaderna i denna del av kroppen eller en stor fysisk belastning på bröstmusklerna orsakar sensationer som överförs till bröstkörtlarna. Deras brinnande, skärande karaktär, i kombination med rodnad i huden och utsläpp från bröstvårtorna, talar om mastit eller den smittsamma processen. Myalgi som uppstår efter muskelskada leder till ständiga dragande smärta, värre när du trycks ner.

Regelbundenhet av smärta i båda bröstkörtlarna, lätt utflöde från bröstvårtorna och bröstetthet är tecken på mastopati. Det utvecklas mot bakgrund av hormonell obalans, när den föreskrivna minskningen av progesteronnivåerna inte inträffar, och mjölkkanalerna som bildats under föregående cykel inte försvinner. På deras plats finns det spridda cyster. Ett snabbt besök hos en läkare hjälper till att bekämpa sjukdomen. Annars upphör de störande känslorna av sig själva eller minskar avsevärt vid övergången av den diffusa fibrocystiska formen av mastopati till nodulär form.

Nodulär mastopati när som helst kan degenerera till en cancer. Smärtsymtomet är inte specifikt för bröstcancer. Om det inträffar, är det bundet till en av bröstkörtlarna. Upplevelserna i detta fall är oregelbundna, kan förvärras och blekna utan anknytning till månadscykeln. Bröstsvullnad och sensibilisering förekommer inte.

Ändå kan man inte försäkra sig om att förekomsten av smärta definitivt inte är cancer. Självundersökning av bröstet bör vara bekant för alla kvinnor i fertil ålder. Tidig varning om cancer:

 • en fast, smärtfri klump i bröstkörteln eller armhålan, med ojämna kanter;
 • en förändring av formen på bröstet eller huden (plana hålrum visas på bröstet, huden krymper, bröstvårtan dras tillbaka);
 • nippel urladdning.

Diagnos och terapi

Månatliga förändringar av kvinnans välbefinnande bryter inte alltid hennes livskvalitet så mycket att hon rusar till läkarkontoret. Men det är exakt vad som måste göras i första hand när uttalade obehagliga upplevelser uppstår i bröstkörtlarna. Gränsen mellan norm och patologi i en sådan situation är mycket tunn, och det finns inget sätt att självständigt bestämma vad som orsakar oro: vanliga hormonella fluktuationer eller en begynnande cysta.

Undersökning börjar med palpation av körtlarna och det omgivande området. Det rekommenderas att utföras de första dagarna efter menstruationens slut. Ytterligare diagnos baseras på undersökningsresultaten, som inkluderar:

 1. Blodtest för hormoner (östrogener, progesteron och testosteron).
 2. Blodtest för tumörmarkörer.
 3. Mammografi (röntgenundersökning av körtlarna i speciella prognoser) för kvinnor över 40.
 4. Ultraljudsundersökning av bröstkörteln (under andra halvan av cykeln) hos kvinnor under 40 år och som ett tillägg till mammografi.
 5. Olika typer av vävnadsbiopsier med misstänkta tumörprocesser.
 6. Ultraljud av sköldkörteln och könsorganen - vid behov klargör diagnosen.

Acycliska smärtor kräver en fullständig undersökning och förtydligande av patologin som orsakar dem. Efter att de exakt har bestämt sin orsak börjar de behandla den underliggande sjukdomen. Tumörer och cyster kräver kirurgisk ingripande, och ibland ytterligare strålbehandling, kemoterapi. I vissa fall behandlas små godartade neoplasmer med medicinering..

Om ett störande symptom är förknippat med premenstruellt syndrom utförs en omfattande behandling som kombinerar läkemedelsbehandling, kost och livsstilsförändringar. Det syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden, eliminera det resulterande ödem och anestesi. Hormonala läkemedel (med en preventiv effekt) kan också förskrivas för att undertrycka prolaktinproduktionen. Applicera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ketanol, nurofen, indometacin) eller växtbaserade läkemedel (mastadinon, cyklodinon). Örtmedicin utförs med antiödematösa och antiinflammatoriska örter, ibland vitaminterapi och immunkorrektion.

Att minska svårighetsgraden av smärta i bröstet uppnås genom att eliminera yttre irriterande medel - genom att använda mer lösa behåar för att skydda dig mot onödig åtdragning av kroppen. Näringskorrigering är också nödvändig för att lindra puffiness: fet, kryddig och sur mat, mejeriprodukter, kaffe, alkohol bör vara frånvarande i kosten under den andra halvan av månadscykeln. En aktiv livsstil rekommenderas, men för mycket fysisk aktivitet några dagar innan menstruationen börjar kan förbättra manifestationerna av syndromet.

Behandlingen av premenstruellt syndrom tar från flera månader till ett år. Vanligtvis växlas en tremånaders terapikurs under hela året med avbrott i 2-3 månader för att utvärdera effektiviteten.

Varför före menstruationen sväller och gör ont bröstet mycket - svaret från gynekologen

Det finns olika skäl till bröstsmärta, allt från en banal hormonell ”kraftig” kraft i den kvinnliga kroppen till sjukdomarna i det kvinnliga könsorganet, som kräver särskild uppmärksamhet. I den här artikeln kommer vi att försöka ta reda på orsakerna till bröstsmärtor och belysa de viktigaste metoderna för att förebygga och bekämpa den.

Orsaker till obehag i bröstet före cykeln

Varför gör ont i bröstet innan menstruationen? En frisk kvinna har en menstruationsperiod på 28-30 dagar. På den 11-15: e dagen av cykeln ökar mängden östrogen i den kvinnliga kroppen kraftigt (nivån av progesteron och prolaktin ökar). Deras antal ökar på grund av ägglossningens början, när ett ägg som väntar på befruktning lämnar follikeln (detta inträffar under andra hälften av menstruationscykeln). En kvinnas kropp väntar varje månad och förbereder sig för befruktningen.

Bröstkörtlarna har en lobstruktur. Lobulen bildas av bindvävnader, körtlar och fettvävnader. De har mjölkkanaler. Östrogener finns i fettvävnad. När nivån på dessa hormoner ökar kraftigt ökar volymen på den feta komponenten i bröstet (detta fenomen kallas "spridning"). Strukturen för de körtelformade delarna förändras också - de börjar förberedelserna för mjölkproduktion.

Bröstkörtlarna under inverkan av hormoner i mitten av cykeln är oförskämd, en ökning av deras storlek uppstår. Känsligheten ökar 3-4 gånger. Denna process väcker smärta..

Själva arten av smärtan är individuell. Bröstsmärtor före menstruationen kan vara mild, och ibland till och med av misstag vid beröring av bröstvårtornas bröstvårtor orsakar fysisk smärta eller obehag. Smärta i bröstkörtlarna kan förekomma i ett bröst eller båda, starkt ge i armhålan, rygg, ner i buken. Sådana nyanser beror på kroppen..

Var tionde kvinna upplever allvarliga bröstsmärtor före menstruationen. Resten av obehag är svag. Perioden före månadscykeln åtföljs av följande symtom:

 • Smärtupplevelser av en eller två bröstkörtlar.
 • Ökad känslighet för detta område.
 • Liten urladdning från bröstvårtorna.
 • Tätningar av brösthud.
 • Utseendet på grovhet.

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada bröstet? En kvinna kan märka förändringar i bröstkörtlarna 10-12 dagar före menstruationens början. Så snart menstruationen börjar inser kroppen att graviditet inte har inträffat. Spredning försvinner, löser sig, smärtan försvinner. Om smärtan är svag och andra tecken på PMS inte stör, finns det inget att oroa sig för. Du har inget hormonellt fel, din kropp fungerar normalt.

Stark mastodyni är vanligt hos känsliga kvinnor, som är benägna att oroa sig för bagateller, lider av nervös belastning och depression.

Hos fyra av tio kvinnor, två veckor före menstruationen, är bröstsmärtan åtföljd av utsläpp från bröstvårtorna - detta är normalt för detta tillstånd i kroppen före menstruationen. Men ibland förändras plötsligt de vanliga känslorna av obehag i bröstkörtlarna: intensifieras eller försvinner. Varför?

Plötsligt upphörande av bröstsmärta före menstruation

Mycket oro orsakas av situationer där månatliga bröstbesvär, som blivit bekanta, plötsligt upphör att bry sig. Anledningen till detta är:

 1. Förändring av sexliv
  . Om en intim relation blir regelbunden - bröstsmärta innan menstruationen försvinner.
 2. Ankomsten av graviditeten
  . Även om befruktningen är vice versa, är det en ökning av känsligheten hos brösten och bröstvårtorna, men det finns också motsatta symtom. Försvinnande hos gravida kvinnor av bröstbesvär innan den förväntade menstruationen inträffar på grund av förändringar i hormonell bakgrund. Det visas individuellt.
 3. Drog användning
  påverkar "vård" av smärtsamma symptom. Så här fungerar vissa mediciner, hormoner och p-piller. De påverkar indirekt halten av hormoner i kvinnans blod, vilket slappnar av musklerna i bröstkörtlarna..
 4. Bröstet upphör att skada på grund av behandling av bröstsjukdomar
  .
 5. Tillkomsten av klimakteriet
  . Hos kvinnor i åldern 45-55 år inträffar klimakteriet. Perioden då sexuella funktioner gradvis försvinner. Och bröstet slutar att skada innan cykeln i 3-5 år före början av klimakteriet. Denna period kallas "premenopaus." Vid denna tidpunkt blir menstruationscykeln hos kvinnor knapp, och obehag i bröstet faller snart snart.
 6. Hormonella störningar
  . Anledningen till plötsligt upphörande av bröstsmärta före menstruationen är en minskning av progesteronnivåerna. Att minska antalet påverkar kvinnans reproduktionsfunktioner negativt, minskar kvinnans förmåga att bli gravid och få ett barn.

Behandling

Bröstbehandling och utveckling av smärta baseras främst på identifiering av patologi, baserat på orsaken till smärtan, de börjar behandling som syftar till att eliminera den underliggande sjukdomen:

 • Vid abort samt smärta i samband med en ektopisk graviditet krävs inte obligatorisk behandling. Endast i syfte att förhindra bildning av fibroider eller andra förändringar krävs utnämning av växtbaserade preparat eller hormonella medel för att stabilisera den hormonella bakgrunden..
 • Under graviditeten ska endast fysiska metoder användas för att helt förbereda bröstet för tidigare amning. För detta används en kontrastdusch, torka med frottéhanddukar etc..
 • När du matar, för att eliminera smärta, måste du regelbundet uttrycka mjölk, förhindra stagnation etc..
 • Den onkologiska processen innebär en kombinerad behandling, som inkluderar kirurgiskt avlägsnande av utbildning, utnämning av kemoterapeutiska medel och strålningsexponering för vävnad.
 • Vid hormonella störningar krävs stabilisering av den hormonella bakgrunden. Det är möjligt att använda kombinerade orala preventivmedel eller hormoner från andra inre sekretions körtlar etc..

Varför skadar bröstet, men det finns inga perioder?

Ångest orsakas av en annan situation, när de smärtsamma upplevelserna i mjölkkörtlarna kommer, de sväller vanligtvis, och kvinnan väntar på början av den månatliga cykeln. Men menstruationen är frånvarande. Skälen är följande situationer:

. Efter födseln återställs månadscykeln på 6-24 månader. Denna period är individuell för varje kvinna. Under amningstiden "låter" inte prolaktin andra ägg mogna, och kvinnans menstruation återupptar därför inte. Så snart amningen blir mindre än 8-12 gånger om dagen, minskar prolaktinnivåerna och menstruationscykeln startar. Men bröstet under amningstiden blir smärtsamt.

. Pubertetsflickor klagar över frånvaron av menstruation och tyngd i bröstet. I detta fall börjar det hormonella systemet i den unga kvinnliga kroppen att börja dyka upp, därför är sådana situationer hos unga kvinnor normen. Under denna period upplever unga män också obehag och svullnad i bröstkörtlarna..

. En vanlig situation, men långt ifrån den enda förklaringen på frånvaron av menstruation på grund av bröstsmärta.

. En hälsorisk, särskilt om andra varningstecken finns: illamående, svår yrsel, feber. Om graviditetstestet är negativt, är orsaken dold under sjukdomen.

. En vanlig sjukdom som försvinner med bröstsmärtor är mastopati. Sjukdomens topp enligt statistik faller på 30-45 år. Orsaken till mastopati är gynekologiska sjukdomar, hormonella störningar. En godartad tumör, förutom smärta i området av bröstkörtlarna, åtföljs av utsläpp från bröstvårtorna (grönaktig, vitaktig, brunaktig).

. Orsaken till smärta i vävnaderna i bröstkörtlarna i avsaknad av den förväntade månatliga kan gömma sig bakom uppkomsten av maligna tumörer. Denna variant av händelser är sällsynt, men det finns en plats att vara.

. Vid diabetes mellitus, binjuredysfunktioner och andra störningar i de endokrina organen uppstår hormonella störningar. Hormonproblem orsakar dessa situationer.

. Med en sådan utveckling av händelser hos kvinnor är det till en början brist på menstruation - detta är normen. Kroppen byggs om med graviditetens början, efter det att alla kroppens funktioner "vänder tillbaka". Fel i den månatliga cykeln passerar med svullnad och smärtsamma känslor av mjölkkörtlarna.

mastopati

Om bröstet är mycket ont innan menstruationen bör mastopati uteslutas. Diagnosen ställs endast av en gynekolog eller mammolog efter undersökningen.

I närvaro av karakteristiska symtom föreskrivs en kvinna:

 • Ultraljud av bröstkörtlarna;
 • mammografi;
 • radiometrisk undersökning;
 • cytologisk undersökning i närvaro av utflöde från bröstet.

Mastopati är en godartad bröstsjukdom som är fibrocystisk till sin natur. I detta fall kombineras smärta med närvaron av tätningar, knölar i bröstkörteln, som orsakar smärta när man palperar.

Vad man ska göra om bröstsmärtan är mycket allvarlig?

Det finns tillfällen då mjölkkörtlarna skadar för mycket innan menstruationen, vilket orsakar trånga kramper som sträcker sig till ryggen. Patologi anses också vara allvarligt bröstbesvär en vecka före och efter början av blodigt utflöde. I detta fall är en läkarkonsultation nödvändig, eftersom hälsoproblem som kan orsaka sådana upplevelser kan vara:

 • Nedsatt äggstocksfunktion.
 • Hormonellt fel i kroppen.
 • Gynekologiska sjukdomar.
 • Mastopatiutveckling.

Om du vid en oberoende undersökning av bröstkörtlarna, förutom svår smärta, märker att du får utflöd från bröstvårtorna (purulent, blodig), tätningar i armhålorna och själva bröstkörtlarna - gå till en mammolog. I avsaknad av sådana symtom kommer gynekologen att överväga och lösa problemen. Med dessa symtom blir förståelse, identifiering och eliminering av orsakerna till smärtsamt obehag prioriterad. Följande tester kommer att krävas för att fastställa en diagnos:

 1. Blod för ett hormonellt test (överväga halten av prolaktin och sköldkörtelhormoner).
 2. Analys av tumörmarkörer (risknivån för uppkomsten av ondartade tumörer i reproduktionssystemet, särskilt äggstockarna, bröstkörtlarna, avslöjas).

Förutom laboratorietester, kommer en kvinna att genomgå en serie ultraljudundersökningar: den sjunde dagen efter avslutad menstruation kontrolleras tillståndet i organen i bäckenområdet, och under den andra fasen av cykeln utförs ultraljud i bröstkörtlarna.

För att förhindra hotande symtom bör du vara säker på att ett sådant tillstånd är en individuell fysiologisk norm. För att göra detta, se till att besöka gynekologen för profylax två gånger per år, glöm inte att besöka en mammolog en gång om året. Bröst självdiagnos utförs varje månad.

Ta försiktigt höger körtel med höger hand, vänster med vänster. Försök försiktigt bröstena med pinnarna på pekfingret, mitt- och ringfingrarna. Undersökningen börjar vid basen och flyttar till området av bröstvårtan.

Förebyggande åtgärder

 1. Ge kroppen en god vila och sömn. Sov i minst 7 timmar.
 2. Tillbringa mer tid utomhus - ta dagliga promenader.
 3. Kontrollera din egen vikt, eftersom fetma leder till funktionsfel i nästan alla inre organ och system.
 4. Undvik vitaminbrist, ät mer grönsaker och frukt rå. Säsongsmat är särskilt användbart..
 5. Försök att skydda dig mot skador och till och med mindre slag i området av mjölkkörtlarna..
 6. Ät mer fisk och annan skaldjur.

Om du märker åtminstone några förändringar före menstruationscykeln, ignorer inte dem, eftersom det kan indikera utvecklingen av någon sjukdom. Försök att kontakta en läkare omedelbart och följa alla hans recept. Endast på detta sätt varnar du dig själv för komplikationer och direkt smärta innan menstruationen.

Hur man minskar bröstsmärtan

För att minska obehag i bröstkörtlarna innan menstruationen börjar behövs en detaljerad strategi. En av komponenterna i komplexa åtgärder är kosten (håll dig fast vid den under andra hälften av månadscykeln). Under denna period, begräns ditt intag av vätskor, fett (upp till 15%), salt, alkohol, kaffe och starkt te. För närvarande är det bättre att överge bh - det pressar de svullna bröstkörtlarna, lymfkörtlar, stör den normala blodcirkulationen och provocerar upp smärtan.

Läkare under andra hälften av din menstruationscykel kan förskriva mediciner som innehåller magnesium, växtbaserade profylaktiker för utveckling av mastodyni och hormonella preventivpillerar. De lugnande örter hjälper till att sänka smärttröskeln (nässlor, maskrosrot, sabel, pion, celandine, tatarnik, manschett, perukerad peru, perros, ängsöta, följd).

Allvarligt smärtbesvär lindras av smärtstillande medel: aspirin, ibuprofen, acetaminophen eller naproxen. Men du bör ta medicin endast när smärtan blir outhärdlig. Aspirin rekommenderas inte för personer under 20 år - det finns en hög risk för Raynauds syndrom (en kraftig minskning av blodkärlen, vilket leder till trofiska förändringar i kroppens vävnader).

För behandling av svår bröstsmärta, föreskriver läkare receptbelagda läkemedel: danazol och tamoxifencitrat (sådana läkemedel används sällan, eftersom de har allvarliga biverkningar).

Skydda dig från stress under denna period! Undvik hypotermi. Men det viktigaste - inte självmedicinera och låt inte smärtsamma tillstånd driva i hopp om att allt kommer att gå och lösa. Ta hand om dig själv, och kroppen låter dig inte.

En ökning av bröstkörtlarna och deras svaga ömhet är normala fenomen före början av menstruationen. Detta beror på hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen. Det finns också symtom som indikerar utvecklingen av fibrotisk mastopati, som måste behandlas. Terapi med mastodyni, i första hand, syftar till den naturliga normaliseringen av den hormonella bakgrunden genom att följa en diet. Om denna åtgärd inte hjälper, förskrivs medicinering.

En kvinnas kropp i fertil ålder genomgår ständigt cykliska förändringar som tjänar till att förbereda sig för befruktningen och födelsen av ett barn. 90% av flickorna 2-10 dagar före menstruationens början upplever vissa symtom som försämrar livskvaliteten. Premenstruellt syndrom (PMS) är en av de vanligaste patologierna, kännetecknad av en mängd kliniska manifestationer, av vilka det finns fler än 200 totalt.

Inom medicinen kombineras alla dessa tecken på hormonella, vegetovaskulära och psykotomiska störningar i samband med månadscykeln i flera stora grupper:

 • neuropsykisk form av PMS, där irritabilitet, humörnedgång, depression, tårfullhet dominerar;
 • cephalgisk form (huvudvärk, yrsel, överkänslighet mot dofter och ljud);
 • kris (ökning av blodtryck, takykardi, klämning bakom bröstbenet, frossa, känsla av nära död, ångest);
 • svullnad (svullnad i ansiktet, fingrar, nedre ben, svullnad i bröstkörtlarna, klåda i huden, svettning), tar 3: e plats när det gäller prevalens;
 • atypiska former.

Den edematösa formen av PMS, varav ett av symptomen är smärta i bröstkörtlarna (mastodynia), är förknippat med metaboliska och endokrina störningar i kvinnans kropp. Hos sådana patienter kan upp till 700 ml vätska kvarhållas i vävnaderna i den andra fasen av menstruationscykeln. Engorgement och utvidgning av bröstkörtlarna är vanliga symtom som observeras hos de flesta kvinnor med PMS 1-2 veckor före menstruation. När nedre del av buken börjar dra, obehag uppträder i bröstet och nedre delen av ryggen, kan du förvänta dig en tidig uppkomst av menstruationsblödning.

Månadscykel och hormonnivåer

Det största inflytandet på en kvinnas tillstånd under den premenstruella perioden utövas av cykliska förändringar i hormonnivån östrogen, progesteron och prolaktin. Kronisk kränkning av det normala förhållandet mellan hormoner i vävnaden i bröstkörtlarna leder till utveckling av funktionella avvikelser, vilket kan leda till fibrocystisk mastopati.

Brist på progesteron orsakar ödem och hypertrofi av den intralobulära körtelvävnaden, vilket bidrar till förekomsten av cystiska håligheter. Prolactin, producerat i hypofysen, är involverat i utvecklingen av bröstkörtlarna, bildandet av lobular-alveolär struktur i deras vävnader och stimulerar amning. Under sista trimestern av graviditeten ökar dess innehåll i en kvinnas kropp upp till 200 gånger. Detta ämne stöder aktiviteten hos funktionella celler, påverkar mjölkens kvalitet och förhindrar ägglossning under amning..

Följande symptom är också associerade med förhöjda prolaktinnivåer i PMS:

 • ångest, depression, emotionell instabilitet;
 • sömnstörningar;
 • ökning av blodtrycket;
 • ätstörningar (smakförändring);
 • reducerad koncentration.

Bröstet sväller före menstruationen: möjliga orsaker

En av funktionerna i den kvinnliga kroppen är att bröstet kan modifieras. Sådana förändringar påverkas av kvinnliga hormoner, vars nivå ökar eller minskar under olika livsförhållanden.

Det faktum att bröstet kan öka före menstruationen är inte nyheter för en kvinna. Varje månad före början av menstruationen inträffar fysiologiska förändringar i bröstet, det sväller och blir känsligt. Under blödningen ansamlas vätska i kroppen - detta bidrar till svullnad och en ökning av bröstvolymen.

Låt oss se varför vätskeretention uppstår? Detta tillstånd kan förklaras av det faktum att kroppen återuppbyggs, vilket skapar en lämplig miljö för en framgångsrik början av befruktning.

Varje månad och varje cykel förbereder den kvinnliga kroppen på eventuell befruktning och bäring av fostret. På grund av sådana faktorer är bröstförstoringen normal..

Uppmärksamhet! I det fall bröstet har ökat mycket - detta kan indikera graviditet. Det handlar om hormoner igen.

Tänk på de vanligaste orsakerna till att brösten ökar före menstruationen:

 • misslyckande i den normala driften av äggstockarna;
 • påfrestning
 • bär låg kvalitet och smala underkläder;
 • hormonobalans;
 • överansträngning;
 • missbruk av livsmedel som orsakar vätskeretention och svullnad;
 • abort, spontan missfall och missfall;
 • användningen av preventivmedel;
 • tonårsgraviditet;
 • andra gynekologiska problem.

Vilken specialist du ska kontakta?

Problem med bröstkörtlarna - ett tillfälle att kontakta en mammolog. Läkaren kommer att diagnostisera källan till bröstsmärtor..

Tillsammans med att ta tester, genomföra en ultraljud kan läkaren föreskriva ett test för tumörmarkören, vilket hjälper till att identifiera risken för cancer.

Vilka är orsakerna till tunga perioder? Läs artikeln om skillnaderna mellan tung menstruation och blödning, symptom på menorragi, sätt att minska utflödet, se en läkare, diagnostisera och behandla, samt effektiviteten i traditionell medicin.

Hur kan man orsaka menstruation med en försening och ett negativt test? Detaljer här.

Bröstet sväller före menstruationen: effekten av hormoner

Efter ägglossningen sker några dagar innan den förväntade menstruationen stiger progesteron i blodet. Detta tillstånd kvarstår tills kroppen får en signal om att graviditet inte har inträffat. Efter detta börjar hormonnivån sjunka kraftigt..

Det är värt att notera att nivån för både viktiga hormoner progesteron och östrogen är minimal innan menstruationscykeln börjar.

Bröstförstärkning sker just när progesteronnivåerna går från skalan.

Sådana tecken kan tillskrivas premenstruellt syndrom, inte alla kvinnor upplever sådant obehag, i vissa fortsätter denna period ganska lugnt utan några förändringar..

Varför bröstet förstorar och gör ont: norm och avvikelser

En normal fysiologisk process beaktas när smärta och obehag i bröstet uppträder 7-14 dagar före den påstådda menstruationen. Men sådana manifestationer är valfria. Den kvinnliga kroppen, med vilken allt är i ordning, återhämtar sig snabbt och bröstet får sin vanliga form omedelbart efter blödning.

Men annars, om menstruationen är över, och bröstet fortfarande gör ont och sväller, är det värt att förråda detta värde. Alla ovanliga tillstånd i bröstkörtlarna kan indikera att en inflammatorisk eller infektiös process uppstår..

Uppmärksamhet! Larm om tätningarna är ojämna. Brådskande till läkaren!

En av de vanligaste sjukdomarna i bröstkörtlarna är mastopati. I det första skedet, de första tecknen: svullnad i körtlarna före början av menstruationen och efter. Med snabb diagnos och ett mammologbesök kan du förenkla behandlingen och förhindra allvarlig utveckling av sjukdomen.

Många hormoner påverkar bröstkörtlarnas tillstånd och normala funktion. En obalans av minst en av dem kan orsaka störningar i körtlarnas arbete. Hormonernas tillstånd beror också på vilken livsstil, kost, om det finns dåliga vanor och sjukdomar av kronisk karaktär.

Kan också orsaka:

 • gynekologiska sjukdomar;
 • obalans i sköldkörteln och binjurarna;
 • tromboflebit;
 • tumörer av olika slag;
 • bildningen i bröstet av cystiska noder, abscesser;
 • trauma i livmodern eller bröstet.

Därför, efter din period, uppmärksamma ditt tillstånd och om det finns avvikelser, släpp inte ett besök till läkaren i en avlägsen låda. Besök en specialist för att ta reda på omständigheterna som orsakade störningar i kroppen.

Diagnostiska metoder

För att bilda en uppfattning om närvaron eller frånvaron av ömhetens patologiska natur används ett antal diagnostiska åtgärder. Endast en omfattande undersökning gör att du kan ställa en noggrann diagnos..

Först och främst är det viktigt att göra en självundersökning av körtlarna varje månad. För att göra detta är det bättre att utföra manipulationer på 5-6: e dagen av cykeln. Det är viktigt att utvärdera:

 • bröstvårtornas tillstånd (färg, sprickor);
 • bröstsymmetri;
 • närvaron av sekret på bh;
 • närvaron av tätningar och storleken på lymfkörtlarna genom palpation (i två lägen - stående och liggande);
 • hudens skick.

En av de mest informativa och objektiva metoderna för undersökning av bröstkörtlarna är röntgenmammografi. Denna diagnostiska metod gör det möjligt att identifiera den patologiska processen i det kvinnliga bröstet i 96% av fallen. Mammografi utförs under den första halvan av cykeln (7-8: e dagen). Undersökningen utförs i två projektioner - sida och rakt. Sådan screening spelar en viktig roll inte bara i diagnosen, utan också i valet av terapeutisk taktik..

En ultraljudsundersökning av bröstkörteln utförs också i den första fasen av cykeln. Det gör det möjligt att identifiera patologiska förändringar, upptäcka nodulära formationer, utvidgade kanaler, närvaron av cyster och tumörer. Ultraljud används ofta för att få ytterligare data efter andra forskningsmetoder. Metoden är mer informativ för unga patienter, när bröstet har en tätare struktur. De använder också ofta ultraljud när röntgenmetoder är kontraindicerade (för att upptäcka ammande mastit hos en ammande mor). Effektiviteten för att upptäcka tumörer, vars storlek inte överstiger 1 cm, är bara 50-60%.

Dopplerografi används som en ytterligare diagnostisk metod. Vanligtvis tillämpar de det när man är osäker på de uppgifter som erhållits till följd av ultraljud, röntgen.

En punkteringsbiopsi utförs för efterföljande cytologisk analys av det insamlade materialet. Metoden används ofta för tumörer för vilka det finns misstankar om malign natur. Med magnetresonansavbildning kan du utvärdera bildningen, oavsett om de undersöks eller inte..

Förebyggande av smärta i bröstet

Naturligtvis finns det allmänna rekommendationer som hjälper till att förhindra uppträdande av smärta och obehag i bröstet före menstruation:

 • Det är nödvändigt att vägra fet, rökt och kryddig mat. Genom att konsumera livsmedel med låg fetthalt lättas belastningen på hjärtat, en kvinna får inte extra kilo, hennes bröst och mag-tarmkanalen blir friskare. Det är tillrådligt att vägra kaffe, choklad och starkt te under denna period..
 • 7-14 dagar före den förväntade månaden för att minska saltintaget.
 • Träna regelbundet på morgonen.
 • Det rekommenderas att bära enhetliga, stödjande behå för att minska smärta (en balkong är perfekt) en sportkropp kan också vara lämplig.
 • Du kan göra kompresser, bara först lägga en handduk på bröstet.
 • För att eliminera smärtan kan du också ta: "Ibuprofen", "Aspirin".
 • Om du upplever stress eller depression, hjälper andningsövningar. Du kan också ta ett avkopplande bad, lyssna på avkopplande musik och ta en promenad..
 • Inkludera i kosten persilja, gurkor och selleri, de har diuretiska egenskaper.
 • Diuretika före menstruationen hjälper också till att lindra smärta och obehag..

Många kvinnor undrar om det är möjligt att ta B6- och E.-vitaminer. Hjälper de? Åsikter om detta ämne är blandade, så det är bäst att besöka en läkare för mer information..

När du behöver snarast besöka en läkare:

 • ovanlig komprimering i bröstet känns;
 • du kan inte känna bröstet själv;
 • ålder över 40 år och en kvinna har aldrig varit hos mammolog;
 • brun, ovanlig urladdning från bröstvårtan;
 • besvär och smärta så att en kvinna inte kan leda en vanlig livsstil.

Bröstförstoring före menstruation är en normal naturlig process, men det finns undantag från reglerna när sådana tecken indikerar förekomsten av patologi, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Därför, kära kvinnor, lyssna på din kropp, särskilt efter menstruation, om bröstet fortfarande sväller och smärta känns, konsultera en läkare.

Diagnostiska åtgärder

Om en tjej känner obehag i bröstet innan menstruationen börjar, vilket inte passerar under lång tid och inte slutar med slutet av menstruationen, kommer hon att bli ombedd att genomgå en serie undersökningar för att ta reda på orsakerna till avvikelserna.

Det är nödvändigt att genomföra en hormonell analys, om nödvändigt - tumörmarkörer för innehållet av ett specifikt protein i blodet för detektion av onkologi.

Se till att genomgå ultraljud OMT (den sjunde dagen i menstruationscykeln), bröstkörtlar. Baserat på resultaten från testerna kommer läkaren att ta reda på orsaken till avvikelserna och erbjuda adekvat behandling med mediciner.

Varför sväller och bröst bröstet mitt i menstruationscykeln

I kroppen hos flickor och kvinnor sker det vissa förändringar i organen i det reproduktiva systemet, inte bara under perioden med kritiska dagar, utan också i mitten av cykeln. Detta tillstånd bör inte orsaka en kvinna, detta är en naturlig process, men i vissa situationer kan smärta vara ett symptom på ett patologiskt tillstånd som kräver kvalificerad hjälp från en mammolog, endokrinolog och gynekolog..

Varaktigheten av en normal menstruationscykel är vanligtvis 28-29 dagar. En kvinnas kropp exponeras ständigt för hormonella förändringar, beroende på menstruationscykeln. Ägglossning äger rum den 15-16: e dagen. Hormonerna prolaktin och östrogen förbereder kroppen för befruktningen. Förändringar i livmodern i livmodern uppträder, kanalarna i körtlarna expanderar, blodcirkulationen ökar, vätskeutflödet störs, vilket leder till en ökning av mjölkkörtlarnas storlek.

Nervändar börjar pressas av en expanderande vävnad, en kvinna känner smärta i körtlarna. De flesta nervändarna finns i bröstvårtorna, så hos många kvinnor förekommer smärtan bara i denna del av bröstet, och resten blir något mer känslig.

Detta patologiska tillstånd, som förklarar sig i mitten av menstruationscykeln, är mastodynia. Vanligtvis är ett sådant symptom ett normalt fenomen, behöver inte terapi.

Ägglossning sker endast med en normal hormonell bakgrund. En obalans av hormoner i den andra fasen av cykeln tillåter inte körtelvävnaden att återgå till sitt normala tillstånd, kanalerna är igensatta. Otillräcklig progesteron och överskott av prolaktin och östrogen produceras. En hormonell kraftig kraft kan signalera utvecklingen av vissa allvarliga sjukdomar..

Två former av patologi skiljer sig:

 • Cyklisk. Det kräver inte behandling, smärtan försvinner på egen hand efter ägglossningens slut och menstruationens början. Symtomen är följande:
  • ömhet och inflammation i bröstvårtan;
  • svår svullnad i bröstkörtlarna;
  • bröstsmärta från mitten av cykeln.
 • Icke-cyklisk. Läkemedelsbehandling krävs. Symtom av följande art observeras:
  • svår smärta i ett bröst;
  • urladdning från bröstvårtorna;
  • mjölkkörtlarna sväller inte.

Om smärtsyndromet varar länge och är intensivt, är detta en signal för ett omedelbart besök hos en mammolog.

Ibland händer det att bröstsmärtor i mitten av menstruationscykeln inte är varje månad. Detta antyder att orsaken till obehag inte bara kan vara ägglossning. Det finns ytterligare faktorer som har en obehaglig effekt på bröstkörtlarna. De inkluderar experter:

 • Hormonell obalans. Uppstår på grund av konstant stressande situationer, åldersrelaterade funktioner i klimakteriet, under puberteten, avslutande av graviditet, analfabeter p-piller.
 • Graviditet. Brösten och bröstvårtorna börjar förbereda sig för amning redan under de första dagarna av graviditeten, när en kvinna inte ens vet om det.
 • Brott mot förhållandet mellan hormoner under första och andra halvan av cykeln. En kvinna börjar känna smärta även med lätt svullnad i körtlarna.

Att framkalla ett patologiskt tillstånd kan också:

 • Psykologiska problem: långvarig depression och imaginär graviditet. Det händer att bröstet är svullet och fylls i en kvinna som är mycket villig att bli gravid och förväntar sig några tecken på graviditet.
 • Nippelinfektion eller förkylning. Allvarlig smärta förefaller även med mindre mikrokrackor i svullande bröstvårtor.
 • Närvaro av godartade tumörer eller maligna neoplasmer.
 • Bär undermåliga eller olämpliga underkläder. En tät eller syntetisk bh kan störa blodcirkulationen, blockera lymfkärlen som dränerar vätskan. Svullnad, dragande smärta och ett vaskulärt nätverk kommer att dyka upp.
 • Klimakteriet. Omstrukturering av den hormonella bakgrunden leder till obehag i bröstet.
 • Ta lugnande medel. Sedativa läkemedel påverkar hormonproduktionen i kroppen..
 • Bröstskada. Eventuella skador, blåmärken orsakar alltid obehag och svullnad i bröstkörtlarna.
 • Nedsatt sköldkörtelfunktion. Som ett resultat av sjukdomen inträffar hormonsvikt när den utsätts för insulin.

Överskott av vätska i kroppen är inte bara i buken, övre och nedre extremiteterna. Stagnation observeras ofta i området av mjölkkörtlarna, vilket orsakar stickningar och kramper. Det provocerar honom:

 • obalanserad kost;
 • överdriven konsumtion av salt mat;
 • överdriven passion för kolsyrade och alkoholhaltiga drycker.

Orsaker till bröstsmärta i mitten av cykeln och behandlingsmetoder

Många kvinnor märker förändringar i bröstkörtlarna under den 12-15: e dagen av cykeln. Vissa observerar engorgement, bröstförstoring och svullnad i bröstvårtorna under denna period. Alla dessa processer kan åtföljas av ett litet obehag samt ganska svår smärta. För vissa flickor är sådana manifestationer normen, och för andra, överraskning och oro. Vad gör man om bröstsmärtor i mitten av cykeln? Hur kan man bestämma patologin och konsultationen hos vilken specialist som ska fås i detta fall? Leta efter svar på alla frågor i den här artikeln..

Varför gör bröst och bröstvårtor ont i mitten av menstruationscykeln?

Det finns inte så många naturliga orsaker till ömhet i bröstet mitt i cykeln. Den första och huvudsakliga är att ändra koncentrationen av hormoner i blodet. Toppen av smärta inträffar vanligtvis under ägglossningsperioden. Om ägglossningen är tidig, kommer bröstet att skada nästan omedelbart efter menstruationen. Detta beror på en ökning av mängden prolaktin och östrogen. Båda hormonerna syftar till att förbereda en kvinna för möjlig befruktning och ett barns födelse. Prolactin ansvarar i sin tur för att förbereda bröstkörtlarna för amning, om graviditet inträffar efter ägglossningen. Under sitt inflytande växer den körtelvävnad, vilket sätter tryck på bindvävnaderna, blodkärlen och nervändarna. Det är detta tryck som provoserar en minskning av blodtillförseln, orsakar smärta, svullnad, engorgement och ökad känslighet hos bröstkörtlarna i mitten av den kvinnliga cykeln. Ta reda på i artikeln genom länken hur många dagar före menstruationen sväller bröstet normalt.

Precis som med graviditeten, ont i bröstvårtorna i mitten av menstruationscykeln för att öka risken för befruktning. Hur det fungerar? Vid stimulering av bröstvårtorna dras livmoderns väggar ihop, vilket stör störningen av det befruktade ägget. Med smärtsamma bröstvårtor är det svårt att stimulera dem, ibland till och med omöjligt. Detta eliminerar överflödigt ton i livmodern och ökar chanserna för graviditet.

Efter slutet av ägglossningsperioden återställs nivån av hormoner och obehag försvinner. Normalt gör ont i bröstet mitt i cykeln, det vill säga den 14-15: e dagen av cykeln, om den varar 28-30 dagar. Smärtan är närvarande från en till fem dagar och avtar sedan gradvis. Fortsättning av smärta i bröstkörtlarna efter ägglossning och före menstruationens början kan signalera ett brott i kroppen. I detta fall bör kvinnan omedelbart konsultera en läkare.

Bröstsmärtor under menstruation och graviditet

Bröstsmärtor är en normal reaktion i kroppen under en menstruationsperiod och graviditet på grund av förändringar i en kvinnas hormonella bakgrund. Alla samma förändringar i nivån av östrogen, prolaktin och progesteron kan provocera smärtan i bröstet under dessa perioder. Och om du under menstruation kan lindra smärta kan du ta smärtstillande medel, då under graviditet kommer denna teknik inte att fungera, eftersom alla smärtstillande medel kan skada fostret. I detta fall hjälper en varm kompress och en bekväm, mjuk behå. Och du kan också använda en speciell salva, vars användning bör förskrivas av en läkare.

Andra orsaker till smärta och svullnad hos kvinnor

Nu vet vi på vilken cykeldag bröstet hos en frisk kvinna börjar skada och vilken typ av förekomst det är. Men hur är det när sådana smärta uppstår oberoende av cykeldagen? Vad gör man om mitt i menstruationscykeln gör ont i bröstet, sväller och ökar i volym? Vad gör man när vätska eller blod frigörs från bröstvårtorna? Bör man uppleva och vilken typ av sådana symptom?

Om obehag i bröstet inte på något sätt är förknippat med någon period av cykeln (ägglossning, menstruation eller tidig graviditet), finns det för en kvinna risk för patologier som kräver obligatorisk medicinsk intervention. De vanligaste störningarna som kan orsaka smärta är:

 1. mastopati Dessa är godartade formationer i vävnaden i bröstkörtlarna. Idag observeras symptomen hos nästan hälften av kvinnorna. Mastopati uppstår på grund av överväxt av bindväv i bröstet och smärta kan vara störande oavsett cykeltid. Det kan diagnostiseras oberoende med hjälp av regelbunden palpation. Att köra en sjukdom kräver operation.
 2. Brott mot hormonproduktionen hos en kvinna kan inte bara leda till att mjölkkirtlarna svullnar i mitten av cykeln, utan också till hennes metamorfoser vid en annan tid av perioden: till svår smärta, till det faktum att hon blir mer känslig och svullna. Orsakerna till misslyckandet inkluderar: förekomst av parasiter, tumörer, infektioner, stress, ta preventivmedel eller hormonella läkemedel.
 3. Chocker, klämma, hypotermi eller andra mekaniska faktorer och temperaturfaktorer.
 4. Fibroadenom (cysta). Det är en godartad neoplasma i form av en kapsel. Det har tydliga konturer. Tillsammans med smärta, obehaglig urladdning från bröstvårtorna. Det behandlas med kirurgisk ingrepp och provocerar sällan bildandet av en cancerös tumör..
 5. Maligna neoplasmer. Detta är den värsta och farligaste sjukdomen. Det är också den vanligaste typen av onkologi hos kvinnor. Världspraxis i behandling av bröstcancer visar att tidig upptäckt av en tumör gör att du kan ta bort den med minsta risker och konsekvenser. Därför är det mycket viktigt att besöka en läkare två gånger om året för en rutinundersökning. Om en kvinna har hittat kondens eller okarakteristisk smärta - är detta ett tillfälle att gå till en specialist omedelbart.
 6. Menopauseperiod. Förutom hormonella förändringar, som kan orsaka smärta i bröstet, åtföljs av klimakteriet av konstant depression, förlust av styrka, överätande också kan minska immunitet, införa störningar i kroppen och orsaka obehag i bröstet.
 7. Mastalgi. Detta är ett kollektivt begrepp om obehag i bröstet. Oftare observeras under puberteten hos tonåriga flickor (16-18 år). Vid en mogenare ålder kan en sådan sjukdom påverka kvinnans sexuella aktivitet negativt och orsaka mastopati. För att undvika komplikationer är det nödvändigt att regelbundet utföra självundersökning (palpation) av bröstet och axillära lymfkörtlar och besöka en läkare två gånger per år för en rutinundersökning.
 8. Andra orsaker, inklusive inflammation, artrit, smittsamma eller sexuellt överförda sjukdomar i könsorganet.

Vilken specialist ska jag kontakta

När bröstet har ökat i mitten av menstruationscykeln och orsakerna till sådana förändringar är oroande, är det nödvändigt att genomgå en undersökning. Enligt resultaten kan läkaren hänvisa till en mammolog eller endokrinolog.
Ett brådskande besök hos en läkare är nödvändigt i följande fall:

 • för mycket bröstförstoring
 • smärtan minskar inte utan ökar bara;
 • förändring i hudfärg (rodnad, cyanos), närvaro av purulent eller blodutflöde från bröstvårtorna;
 • tätningar i bröstet upptäcktes under palpation (palpation);
 • det finns ytterligare symtom (smärta i nedre del av buken, yrsel, kräkningar);
 • om obehag påverkar vanliga aktiviteter, bär casual kläder;
 • feber observeras mot bakgrund av smärta.

Vad hjälper till att lindra smärta

Om smärtan i bröstet inte är patologisk, men fortsätter att plåga kvinnan, kan du gå till förfaranden som kan hjälpa till att lindra smärta:

 1. Massage som syftar till att förbättra blodcirkulationen och eliminera svullnad i bröstet.
 2. Mottagande av vitaminkomplex eller biologiskt aktiva tillsatser (BAA). Detta hjälper till att upprätthålla hormonnivåerna och lindra smärta..
 3. Genomföra behandling med hormonella läkemedel (innan behandling påbörjas krävs en läkarkonsultation).
 4. Användning av varma kompresser.
 5. Tar smärtstillande medel.

Signalerna från kroppen och din hälsa bör behandlas extremt noggrant. Vid en minsta misstanke om överträdelse bör en kvinna omedelbart rådfråga en läkare. Och inte heller försumma en mammologs årliga undersökningar. Detta är ett enkelt men mycket viktigt förebyggande som hjälper till att upprätthålla god hälsa..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur används aloe och honung i gynekologi?

Användningen av aloe i gynekologi leder till en positiv dynamik av kliniska symtom på kort tid. Många kvinnor använder denna medicinalväxt för att behandla erosion i livmoderhalsen eller infertilitet i händelse av att mediciner är kontraindicerade....

Vad kan blod och menstruation drömma om?

Varje kvinna möter denna händelse i sitt liv varje månad. Men vad händer om du i en dröm oväntat upptäckte början av menstruationscykeln? Tolkar ger en tvetydig bedömning av en sådan dröm....

Hur man kan bli av med övervikt med klimakteriet - läkemedel och folkrättsmedel

De flesta kvinnor undrar ofta hur man går ner i vikt med klimakteriet. Denna fråga blir ganska relevant för kvinnor i åldern 40-50, eftersom klimakteriet och övervikt kan gå hand i hand....