När bröstet börjar skada efter menstruationen

Klimax

Smärta i bröstområdet av den cykliska typen som inträffar när reglerna började och några dagar innan de kan anses vara normala. Men när bröstsmärtan gör ont efter menstruationen, bör det förstås att olika slags sjukdomar också kan orsaka obehagliga upplevelser. Läkarna rekommenderar ett regelbundet mammogram och ultraljud för att identifiera orsakerna till obehag..

Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

En naturlig konsekvens av förekomsten av smärta är en förändring i koncentrationen av hormoner i en kvinnas kropp under ägglossningen. Detta tillstånd kräver inte terapi och symptomet försvinner på egen hand efter det.

När menstruationsperioden redan har gått och bröstet fortfarande gör ont kan vi anta början av graviditetsperioden, dvs kvinnan blev gravid.

Ta reda på varför bröstsmärta före menstruation från artikeln på länken.

Patologiska orsaker till symptomen

Om mjölkkörtlarna skadas, svullnad och brännande efter menstruationen uppträder, kan orsaken vara patologiska och hormonella förändringar av olika slag. De viktigaste faktorerna som väcker obehagliga upplevelser:

 1. Hormonell obalans
 2. En minskning eller ökning av prolaktin- och östrogennivåerna väcker ömhet i bröstkörtlarna.

Den inträffade förändringen i koncentrationen av ämnen i en kvinnas kropp är möjlig i sådana situationer:

 1. På grund av befruktningen av ägget och graviditeten.
 2. Under perioden före klimakteriet.
 3. I pubertetsprocessen, när körtlarna börjar växa i åldern 12 till 19 år.
 4. Efter en kurs med användning av orala preventivmedel.
 5. Med brist på jod och fel i sköldkörteln.

Mastopatiutveckling

Mastopati är en patologi som uppstår på grund av en ökning i volymen av bröstkörtlarna och bindemedelsstrukturerna.

Orsaker till sjukdomen inkluderar:

 • konstgjord för tidig graviditetsavbrott;
 • överföring av barnet till blandningen;
 • nervösa chocker före menstruationen och under hela menstruationscykeln;
 • oregelbundna eller störda sexuella kontakter, infektion i kroppen;
 • endokrina störningar.

Med mastopati uppstår ökad känslighet innan menstruationen har gått, och efter menstruationen gör ont i bröstet. En av orsakerna till att bröstsmärtor och menstruation också är mastopati. Symtomen är värkande och är lokaliserad i det övre området av organet. Ibland förekommer förtätade områden i bröstet, transparenta gulaktiga utsläpp från bröstvårtorna observeras. Onkologiska formationer hänvisas till allvarliga komplikationer som utvecklas mot bakgrund av en sjukdom. Varför, om bröstet hälls på grund av mastopati, bör behandling utföras utan att misslyckas.

Psykiska problem

Ofta spänningar och störningar leder till en försämring av kvinnornas allmänna tillstånd. Brist på regelbunden vila, sömnproblem och konstant spänning orsakar hormonella störningar och därmed bröstsmärtor. Månadsperioder går oregelbundet: de börjar tidigt och slutar inte länge.

Bröstskador på grund av skada

Med ett starkt slag, sammandragning eller tryck på bröstkörtlarna kan smärta och blåmärken uppstå. En kvinna måste ta hand om bröstkomforten under menstruationen, före och efter dem.

Värme och solstänk

Överhettning eller långvarig solbad kan orsaka migrän och illamående. Om bröstkorgen med dessa symtom blir öm och öm en vecka eller tidigare efter menstruationen, och kroppstemperaturen stiger, kan man misstänka heteslag. Under solbad bör bröstkörtlarna täckas med en trasa och behandlas med solskyddsmedel.

Fel BH-val

Underkläder måste vara bekväma, inte klämma körtlarna under menstruationen eller på vanliga dagar. Ofta gör bysten ont och sväller efter att ha använt en push-up eller bh med utbuktande ben. Då ska du föredra linne i ett stycke utan skuminsatser.

Onkologiska formationer

Ömhet i bröst efter menstruation kan orsakas av en ondartad tumör. Det beskrivna symptomet är dock inte alltid närvarande. Därför är det tillrådligt att kontrollera bröstkörtlarna om förekomsten av formationer med palpationsmetoden varje gång efter avslutande av kritiska dagar..

Nedsatt hjärtfunktion och neuralgi

Ofta, om bröstsmärta uppstår omedelbart efter menstruationen, kan orsaken vara neuralgiska störningar eller hjärtsvikt. I det första fallet intensifieras spasmen när du försöker ta ett djupt andetag och kan dyka upp eller försvinna med förändring i kroppsposition. Patologier i det kardiovaskulära systemet åtföljs av arytmi och hopp i blodtrycket. Ibland är utseendet på ett symptom förknippat med störningar i ryggradens struktur.

Orsakerna till ömhet i bröstkörtlarna kan vara fetma, störningar i utsöndring av vätskor samt förekomst av missbruk (rökning, dricka alkohol, koffein, läsk)..

Bröstsmärtförebyggande

För att undvika smärta är det viktigt att följa enkla förebyggande åtgärder. Det är lämpligt att följa reglerna både under perioden med kritiska dagar och under hela menstruationscykeln.

Varje kvinna är värd:

 1. Välj bekväma underkläder av hög kvalitet med koppens storlek och form.
 2. Bli av med vanor som rökning, alkoholism och regelbundet äta snabbmat.
 3. Undvik exponering för kroppen vid låga och höga temperaturer.
 4. Övervaka vitaminbalansen i kroppen.
 5. Uteslut oavsiktligt sex.
 6. När din period har slutat eller stress har mottagits, bada i ett varmt bad och ta ört lugnande te.
 7. Balansera näring, minska konsumtionen av saltade, feta, sura och kryddig mat, öka mängden färska grönsaker och frukter i kosten.
 8. Innan kritiska dagar börjar, minska mängden choklad och koffein som konsumeras..
 9. Besök en mammolog och gynekolog regelbundet.

Om, efter menstruation, mjölkkörtlarna och nedre delen av magen eller nedre delen av ryggen och förebyggande åtgärder är maktlösa, måste du söka hjälp hos en gynekolog. Läkaren kommer att fastställa orsaken till svullnaden och kommer därför att förskriva lämplig behandling. Att ignorera ett pågående symptom är hälsofarligt.

När du brådskande behöver träffa en gynekolog

Om bröstkörtlarna sväller efter menstruationen och bröstsmärtor också uppstår, skulle den bästa lösningen vara att besöka en läkare.

Det finns tecken, vars utseende kräver ett brådskande tilltalande till en specialist:

 1. Smärtsamma upplevelser upphör inte att irritera under 10-15 dagar, gradvis ökar eller ökar lokaliseringen, och det hällda bröstet minskade inte under denna period.
 2. Under palpation konstaterar en kvinna en snäv bildning i bröstet och bröstvårtorna är ömma efter menstruationen.
 3. Inflammation uppstår på huden, som fortsätter att växa..
 4. En kramp manifesterar sig bara på ett ställe, värkande smärta utstrålar till armhålan.
 5. Bröstet sväller efter menstruationen, och den nuvarande smärtan kännetecknas av en akut skärande karaktär.
 6. Bröstet är sjukt och en vätska med en blandning av blod eller mjölk rinner ut ur nippeln.
 7. Ett bröst ökar eller minskar asymmetriskt.
 8. Huden är kliande och flagnande, crusty.
 9. Ett hålrum bildas på huden eller bröstvårtan.
 10. Patienten lider av feber och konstant trötthet..

Eftersom en gravid kvinna bör behandlas med stor försiktighet, i närvaro av symtom på berusning, ovanliga känslor i nedre del av magen och matsmältningsbesvär innan du går till läkaren, måste du göra ett apotekstest för hCG.

Känsliga bröst efter menstruation är inte alltid ett tecken på patologi eller hormonsvikt. Men sannolikheten för att utveckla sjukdomar är ganska hög om en kvinnas släktingar avslöjade maligna tumörer i området av mjölkkörtlarna. Det är viktigt för en sådan kategori av patienter att undersökas regelbundet även utan symtom..

Gynekologundersökning och behandlingsprinciper

Huvudregeln för terapi är ett snabbt besök hos en läkare. Utnämning beror på orsaken till symptomet..

Med regelbundenhet av obehagliga sensationer, rekommenderar experter att hålla register med datumen för uppkomst av spasm, dess svårighetsgrad, varaktighet och tillhörande symtom. En sådan dagbok hjälper till att återge den fullständiga bilden av ett patologiskt symptom vid en läkares möte.

Vanligtvis börjar en resa till gynekologen med att patienten frågar om smärtans natur. Sedan palpates läkaren mjölkkörtlar och armhålor för att identifiera onaturliga deformationer och tätningar. Om någon skickas en kvinna för mammografi eller ultraljudsundersökning och uppmanas också att testas..

Godartade neoplasmer avlägsnas kirurgiskt. Enstaka små cyster utsätts inte för extraktion utan observeras. Maligna tumörer genomgår kemoterapi.

Mastopati behandlas med speciella läkemedel i form av tabletter och hormoninnehållande salvor..

För att göra bysten stoppar öm är det tillåtet att använda läkemedel som minskar smärta - Ibuprofen eller Naproxen.
Du måste vara försiktig med att ta mediciner innan du besöker en läkare, för ibland gör bröst efter menstruation ont på grund av graviditet.

Efter menstruationen skadar mjölkkörtlarna: orsaker och metoder för att eliminera smärta

Vanligtvis reduceras smärta i bröstkörtlarna som är närvarande under menstruationen under eller efter att cykeln är avslutad. Men det finns ofta fall då ömheten kvarstår eller till och med ökar många gånger. Orsakerna till detta fenomen kräver en detaljerad studie och sökning efter svar på frågan om varför bröstet gör ont efter menstruationen.

Typer bröstsmärta

Typer av bröstsmärtor

Bröstsmärta är känt för medicinen under termen "mastalgia." Sjukdomen är ganska vanlig bland kontingenterna i olika åldrar, upp till 70% av kvinnorna kände det på sig själva under olika perioder av livet. Smärtan kan vara cyklisk eller icke-cyklisk. Cyklisk smärta uppträder under menstruationscykeln, och icke-cyklisk smärta observeras oavsett den.

Icke-cykliska smärtor har ett betydande antal orsaker. Ofta är deras föregångare skador. Både angränsande muskler och vävnader kan skada och inte själva bröstet. Icke-cykliska smärtor utvecklas mindre ofta och är svårare att belysa grundorsaken..

Menstruation och perioden efter det åtföljs ofta av smärta. Ömhet efter avslutad menstruation kan orsakas av många faktorer. Smärtintensiteten i båda bröstkörtlarna kan vara ojämn. I vissa fall kan en av dem skada mer än den andra..

Ömhet i bröstet och dess orsaker

Ömhet i brösten

Obehag och smärta i bröstkörtlarna förknippade med menstruation anses vara normala. De uppstår på grund av fysiologiska förändringar i vävnader som uppstår på grund av verkan av könshormoner. Normalt, vid slutet av menstruationscykeln, måste smärtan nödvändigtvis upphöra. Ändå undrar många kvinnor varför hon fortfarande bryr sig..

Efter avslutad menstruation kan smärta kvarstå på grund av:

 • graviditet
 • hormonell dysfunktion och en onormal ökning av östrogennivåer;
 • sjukdomar i bröstkörtlarna och kvinnliga könsorgan;
 • bär obekvämt, tätt underkläder;
 • immoderate fysisk ansträngning

Var och en av dessa skäl kräver en mer detaljerad övervägning..

Graviditet

Fungerar ofta som en orsak till svullnad och ömhet i bröstet efter menstruation. Hormonell omstrukturering av hela den framtida mors organism kommer säkert att påverka bröstkörtlarnas tillstånd. Mastalgi utvecklas ofta som ett symptom på en ektopisk graviditet. För att ta reda på orsaken till smärtan bör ett graviditetstest utföras. Vid negativt resultat är det nödvändigt att fortsätta söka efter grundorsaken till smärta.

Hormonell dysfunktion (fel)

Påverkar påtagligt tillståndet i mjölkkörtlarna. Det förekommer i den kvinnliga kroppen på grund av sjukdomar i reproduktionssystemets organ, sköldkörteln, början av klimakteriet, intag av vissa p-piller eller antidepressiva medel, svår stress.

Sjukdomar i bröstkörtlarna och könsorganen

Sådana kan vara mastit, mastopati, cystiska formationer, gynekologiska sjukdomar.

mastit

Det innebär utveckling av en inflammatorisk process i bröstvävnaden. Det utvecklas som ett resultat av deras nederlag med en bakterieinfektion. Diagnostiseras ofta hos ammande mödrar..

mastopati

Visas på grund av hormonell obalans. Symtom är ofta smärtsamma känslor i bröstkörtlarna, en känsla av tyngd och täthet i dem. Sådana fenomen förekommer före, under eller efter menstruationen.

Cystiska formationer och maligna tumörer i bröstkörtlarna ger intensiv smärta. Ofta växer de snabbt och når betydande storlek.

Problem av denna typ kräver professionell rådgivning och hjälp från en mammolog (specialist i diagnos och behandling av kvinnliga bröst).

Gynekologiska och andra sjukdomar

Utvecklingen av sådana sjukdomar medför ofta bröstvärk. Gynekologiska sjukdomar kan orsaka hormonell obalans, vilket påverkar inte bara hennes tillstånd utan också på allmän hälsa. Obehag uppstår i närvaro av endometritis, adnexit, vulvitis, inflammation i äggledarna eller äggstockarna.

Smärta kan också uppstå som ett resultat av utvecklingen av sjukdomar som inte är relaterade till kroppens reproduktionssystem. Sådant kan vara inflammation i lymfkörtlarna i armhålorna, hjärtsjukdomar, mekanisk stress (stroke, blåmärken, klämma).

Bära felaktigt underkläder och onormal fysisk aktivitet

Sådana faktorer kan väcka obehagliga konsekvenser. BH-enheten får inte pressa mjölkkörtlarna utöver mått, och koppen kan inte vara olämplig, för liten.

Som ett resultat av onormal fysisk aktivitet, till exempel när du besöker gymmet eller lyfter vikter, blir det också möjligt att få ömhet i bröstet efter menstruation.

Effekten av mat och droger

Effekten av mat och droger

Det är användbart att veta att diet påverkar tillståndet i mjölkkörtlarna starkt. Dess försämring noteras som ett resultat av missbruk av vissa typer av produkter och efter att ha tagit vissa droger. Dessa är:

 • koffein;
 • metylxantinderivat;
 • livsmedel med högt salt;
 • feta livsmedel och mejeriprodukter;
 • orala preventivmedel

Koffein- och metylxantinbaserade läkemedel har betydande vasodilaterande egenskaper. De påverkar kärlen som tillför blod till bröstkörtlarna. Denna effekt leder verkligen till smärta, svullnad efter avslutad menstruationscykel, en ökning av känsligheten.

Livsmedel med högt salt kan också orsaka bröstsmärta. Detta beror på deras tendens att hålla kvar vatten. Denna funktion leder ofta till smärta i bröstet och buken efter menstruationen.

Fetmat och mejeriprodukter påverkar signifikant tonerna i mjölkkörtlarna. På grund av närvaron av animaliskt fett i maten observeras ofta svullnad och utvecklingen av smärtsymtom. Pålitligt mekanismen för dess effekt har inte klargjorts, men det finns ett antagande att den är förknippad med hormonerna från döda djur. Förutom feta livsmedel kan mejeriprodukter ha en viss negativ effekt. Detta beror på dess allergenicitet..

Orala preventivmedel (tabletter) innehåller ofta kosttillskott som leder till smärta i bröstet efter menstruationen.

Hur man identifierar orsakerna till smärta

Identifiera orsaken till smärta

Varje kvinna måste ha förmågan att undersöka sitt eget bröst för klumpar och andra manifestationer av sjukdomen. För smärta efter menstruation bör du studera tillståndet i mjölkkörtlarna oberoende. Då måste du söka medicinsk hjälp. En mammolog som använder mammografi, ultraljud, biopsi och andra undersökningsmetoder kommer att återställa bilden av sjukdomsförloppet, förklara för patienten varför smärtan har uppstått, ställa rätt diagnos och välja de mest effektiva behandlingsmetoderna..

Bröstsjukdomar behöver ofta antiinflammatoriska eller hormonella läkemedel. I vissa fall förknippade med förekomsten av neoplasmer indikeras akutkirurgi.

Du bör komma ihåg huruvida självmedicinering och att ta hormonella läkemedel avvisas utan recept från en specialist. Särskild försiktighet måste vidtas under graviditeten..

Effektivt förebyggande

Effektivt förebyggande är alltid det bästa sättet att undvika sjukdomens början och utveckling. I detta avseende bör följande punkter komma ihåg:

 • rätt val av underkläder för att förhindra tryckpåverkan på bröstet;
 • ett fullständigt avslag på dåliga vanor;
 • användning av hormonell preventivmedel endast under övervakning av en läkare;
 • rationell planering av den dagliga behandlingen och korrekt näring (begränsningar för användning av rökt, kryddig och alltför salt mat);
 • minsta konsumtion av kaffe och choklad före menstruationscykeln

Många gynekologer rekommenderar regelbundet sexliv som det bästa botemedlet för alla kvinnliga sjukdomar.

Varje kvinna bör sträva efter att upprätthålla sin intima hälsa. Vid de första tecknen på utveckling av sjukdomar är det viktigt att besöka en medicinsk institution i tid och få kvalificerad specialistrådgivning.

Bröstet brister och sväller efter menstruationen, drar i nedre del av buken: varför det händer, är det farligt och vad man ska göra?

Den biologiska funktionen hos den kvinnliga menstruationscykeln är att förbereda det reproduktiva systemet för befruktning av ägget. Fysiologiska förändringar i kroppen är associerade med hormonbalansen. Inte bara organen i reproduktionssystemet, utan också andra vävnader svarar på störningar i östrogenproduktionen.

Kvinnor klagar ofta över smärta i bröstet och drar smärta i olika delar av buken. Innan menstruationen anses sådana upplevelser med låg intensitet vara normala. Vad ska man göra om bröstet är svullet och fortsätter att skada efter menstruationen? Vad är orsakerna till detta? Vart ska jag gå, hur diagnostiseras? Är det möjligt att undvika problem?

Varför bröstet kan bli ömt efter menstruationen?

Smärta i bröstkörtlarna kallas mastalgia. Under ägglossningen och före menstruationen ackumuleras överskottsvätska i körtelvävnaderna. Tillståndet orsakas av en hormonell våg. Obehagliga känslor är av en annan karaktär - de är vassa, pressande, dragande. Under tonåren skadar mjölkkörtlarna ofta före, efter, under menstruationen. Detta beror på deras aktiva tillväxt och ökade känslighet vid 12-17 års ålder.

Om menstruationen är över, och bröstet är väldigt fullt och värker den 6-7: e dagen av cykeln, måste du träffa en läkare. Obehag fortsätter att plåga kvinnan i sådana fall:

 • hormonsvikt;
 • graviditet;
 • långvarig stress;
 • mastopati
 • gynekologiska sjukdomar (endometrios, inflammation med lokalisering i äggstockarna, äggledarna, vulvitis);
 • parasitära angrepp.

Den hormonella obalansen som orsakar obehag kan utlösas av klimakteriet, p-piller, tumörer, sexuellt överförda sjukdomar, oregelbundet sexliv och en genetisk predisposition. Fel kan uppstå på grund av behandling med lugnande medel, antidepressiva medel.

Efter att ägget befruktats ökar kroppen nivån på hormonet östrogen. Som ett resultat komprimeras vävnaderna, hälls bröstet och ökar i volym. Ursprungligen kommer testet som köpts på apoteket att hjälpa till att bekräfta befruktningen. Det måste komma ihåg att mastalgia är ett symptom på en ektopisk, frusen graviditet.

Ibland klagar kvinnor på smärta i samma bröst mellan menstruationen. Anledningen till att körtlarna började värka och inte slutade efter menstruationen är de patologiska processerna:

 • mastit;
 • strukturella förändringar (cysta, tumör, kirurgi);
 • böld;
 • mekaniska skador, blåmärken, klämning av vävnader.

Bröstet är svullet och drar i nedre del av buken - vad den säger?

Förändringar i menstruationscykeln, svullna bröst, ömhet i nedre delen av ryggen och nedre buken - detta är typiska tecken vid gynekologiska problem. Uppsättningen av symtom uppstår med inflammation i hängorna, livmoderhalsen, endometrios, vulvitis. Bröstet och nedre buken gör ont om en cysta har bildats på äggstockarna. Spredningen av patologisk vävnad stör störningen av blodflödet, vilket orsakar en känsla av sammandragning.

Andra faktorer varför magen drar, sväller och bröstsmärtor efter menstruationen:

 • underutveckling, avvikelse från livmoderns fysiologiska norm;
 • hypotermi;
 • polycystisk äggstock;
 • utarmning, brist på vitaminer och näringsämnen;
 • långvarig stress, depression;
 • tumörformationer, cyster.

Orsaker till smärta i bröstvårtan och slemhinnor ur bröstet

Grovhet, ömhet i bröstvårtorna kan uppstå med fibrocystisk mastopati. Försämringen av blodtillförseln till körtlarna orsakar överbelastning, strukturen i bindvävnaden störs. Som ett resultat har menstruationen passerat och bröstvårtorna skadar på ett eller båda brösten. I kanalerna med mastopati bildas cyster ibland - kapslar fyllda med vätska. De blir inflammerade och suppurate med tiden. Purulent slemhinnor ur nipplarna kan observeras. Mastopati orsakas av sådana tillstånd:

 • plötsligt upphör med amningen;
 • abort;
 • endokrina patologier;
 • leversjukdom
 • brist på regelbundet sexliv.

Bröstvårtor efter menstruation skadade med utvecklingen av neoplasmer - godartat fibroadenom eller malign sarkom. Fibroadenom bildas av växtväxta körtelvävnad. Utbildning är liten och levererar inte smärta i de tidiga stadierna. Ibland släpps en klar vätska från bröstvårtorna. Malign sarkom växer ur bindväv. Tumören växer snabbt. Ett sår visas på huden som kan blöda. En abscess uppstår i vävnaderna i bröstet - ett hålrum med pus.

Diagnostiska åtgärder

Varför bröstet inte minskar efter menstruationen, det finns obekväma känslor - bara läkaren kommer att avgöra den exakta orsaken. Efter en undersökning om smärtans natur och en extern undersökning samlas en anamnesis för en allmän idé om mastalgia. Arten, smärtligheten, deras placering, intensitet bestäms.

Diagnosen klargörs med hjälp av följande diagnostiska metoder:

 • palpation av bröstkörtlar och lymfkörtlar;
 • mammografi;
 • ultraljudsundersökning;
 • vävnadsbiopsi med misstänkt onkologi;
 • pneumocystography;
 • laboratorieblodtest;
 • ductography;
 • radiografi.

Om graviditet är möjligt föreslår läkaren att ta ett blodprov för hCG, genomgår en ultraljud av livmodern. Först efter fullständig diagnos kan du avgöra varför bröstet gör ont efter menstruationen. I enlighet med den fastställda diagnosen föreskrivs behandling.

Vad ska man göra?

Terapeutiska åtgärder beror på vad som orsakar smärtan efter menstruationen. Läkaren kommer att förskriva nödvändig behandling efter diagnosen. Vad ska jag göra om ömhet och svullna bröst kvarstår omedelbart eller en vecka efter menstruationen? Det är strängt förbjudet att ta några droger på egen hand. Bröstsvullnad, om menstruationen inte har börjat, kan bero på graviditet. Okontrollerad behandling påverkar det bildade embryot negativt.

Mastopati behandlas med läkemedel som innehåller hormoner. Beroende på deras malignitet krävs kemoterapi och kirurgiskt ingrepp vid neoplasmer. Om orsaken till smärtan är inflammation, föreskrivs lämpliga antiinflammatoriska läkemedel..

Tillsammans med läkemedelsbehandling används växtbaserade läkemedel ofta. De lindrar svullnad, lugnar, normaliserar den hormonella bakgrunden. Om körteln har ökat på grund av vätskeansamling förskrivs diuretika.

Du bör omedelbart rådfråga en läkare om bröstet är sjukt när din period kommer, och ömhet åtföljs av sådana tecken:

 • palpation av tätningen, nodule;
 • skarp smärta;
 • tydlig lokalisering med återgång till axillärregionen;
 • urladdning från bröstvårtan, särskilt med pus, blod;
 • smärta slutar inte mer än två veckor;
 • hudområdet är inflammerat, kliande, skalande;
 • indraget bröstvårtor;
 • bröst blir asymmetriska;
 • hög feber.

Hur man utför en oberoende bröstundersökning?

Läkarna rekommenderar varje månad att undersöka mjölkkörtlarna för befintliga formationer. Detta bör göras den 7-11 dagen i menstruationscykeln. En oberoende undersökning garanterar inte att tumören kommer att upptäckas, men i många fall upptäcks den i början av en cysta, sarkom, mastopati. En mammolog bör inte utesluta förebyggande undersökningar.

Under inspektionen måste du komma ihåg alla obehagliga upplevelser, deras natur och plats. Sekvensen är som följer:

 1. Stående rakt, armarna ner, undersöka bröstets utseende, form, hudfärg.
 2. Kontrollera detsamma med händerna uppåt..
 3. Kasta upp handen åt gången. Med din fria hand, känna körteln från motsatt sida. Rörelserna ska vara cirkulära, mjuka, långsamma för att inte missa tätningarna..
 4. Tryck nedtill på bröstvårtorna för att kontrollera om det är urladdat.
 5. I liggande läge palperar man mjölkkörtlarna och rör sig från kanterna till bröstvårtorna.
 6. Kontrollera armhålan för förstorade lymfkörtlar.

Förebyggande åtgärder

Obehagliga känslor kan minskas genom att följa ett antal enkla regler. För förebyggande rekommenderas:

 • bär underkläder tillverkade av naturliga tyger, tillåter inte komprimering av körtlarna;
 • ingen rökning;
 • missbrukar inte alkohol;
 • leva ett regelbundet sexliv;
 • minimera stress, faktorer av emotionell instabilitet;
 • ta regelbundet vitaminkomplex;
 • undvik temperaturfluktuationer, särskilt hypotermi;
 • använd inte hormonella läkemedel, preventivmedel utan recept från läkare.

Underkläder är bäst att välja utan stenar, med täta skär. Du bör följa en hälsosam kost, undvika att äta fet, salt mat och kaffe. Varje månad måste du själv känna dina bröst och besöka en mammolog en gång om året.

Bröstsmärtor efter menstruation

En sådan smärta i medicinen kallas mastalgia. Varför inträffar det efter menstruation?

Orsaker till mastalgia efter menstruation

 • Graviditet. Östrogen ökar vanligtvis under graviditeten. Hos 15% av kvinnorna kan menstruationen fortsätta. Bröstet efter dem förblir förstorat. Detta beror på att efter den befruktningen den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen förändras. Östrogen, progesteron, placentahormon börjar produceras i ett förbättrat läge. Tack vare östrogen sker blodkärlstillväxt, en ytterligare volym av blod bildas. Detta hormon påverkar livmoders tillväxt och följaktligen bröstet, som växer aktivt under de första två veckorna av graviditeten, vilket gör det särskilt känsligt och smärtsamt. I sin tur främjar progesteron under denna period tillväxten av kanaler i bröstet. Samtidigt utvidgas, sväller och skadar ofta mjölkkörtlarna..
 • mastopati Med denna sjukdom blir mjölkkörtlarna tätare. Detta beror på hormonell obalans. I bröstet verkar tyngd, smärta. Detta händer oavsett cykelperiod..
 • Hormonell obalans. Det upptäcks när menstruationen har gått och bröstsmärtan kvarstod. Detta kan hända av följande skäl:
  1. användning av hormonella preventivmedel;
  2. neoplasmer i överkroppen;
  3. menopausens period;
  4. introduktion i kroppen av könsinfektioner, till exempel syfilis;
  5. inflammation i bröstkörteln på grund av infektion;
  6. med parasitära angrepp;
  7. på grund av stress;
  8. ärftlig faktor.
 • Oncology. Maligna tumörer kan också orsaka ömhet i bröstet efter menstruationen..
 • Anatomiska förändringar. De orsakar icke-cyklisk smärta i bröstkörtlarna efter menstruation. Vi pratar om skador, operationer, cyster. Dessa smärta kan uppstå inte i själva bröstkörtlarna, utan i muskler, nerver och leder.
 • Användning av vissa mediciner. Dessa kan vara läkemedel som hjälper till att behandla infertilitet, antidepressiva medel och preventivmedel..
 • Bildandet av en obalans av fettsyror i vävnaden i bröstkörtlarna. På grund av detta ökar deras känslighet för hormoner avsevärt. Primroseolja som innehåller gamma-linolensyra, som återställer balansen mellan fettsyror i kroppen och minskar känsligheten hos körtelvävnader för hormoner, kan komma till räddningen..

Vad ska man göra?

I fallet när bröstet gör ont efter menstruationen är det omöjligt att ignorera detta problem, eftersom orsaken kan ligga i någon form av sjukdom. Det är värt att besöka en specialist som kommer att fastställa intensiteten och lokalisationen av smärtan, fråga om det finns någon utflöde från bröstvårtorna osv. Då bör han undersöka bröstet och förekomsten av axillära noder med händerna, utse ett mammogram och, om det behövs, en ultraljud.

Hur man behandlar bröstsmärtor efter menstruation

I avsaknad av deformation och tätningar passerar smärta i bröstkörtlarna efter menstruationen av sig själv. Det finns ingen speciell behandlingsteknik i sådana fall. Du kan bara använda allmänna tips: bär rätt bh, vägrar fet mat, tar vissa vitaminer. I närvaro av en cysta eller tumör ordineras terapi av en specialist. Detta är vanligtvis kirurgi och möjligen kemoterapi.

Varför det är bröstsmärta efter menstruationen

Ömhet och svullnad i bröstkörtlarna före och under menstruationen är normalt och bör inte vara ett problem. Men varför bröstsmärta efter menstruation? Enligt läkare, i avsaknad av graviditet, kan detta fenomen indikera hormonsvikt och andra allvarliga sjukdomar som kräver diagnos och behandling.

Orsaker till bröstsmärta efter menstruation

Ett tillstånd där smärta i bröstkörtlarna regelbundet inträffar kallas mastalgia. Dess utseende anses vara normalt under graviditeten, när bröstet förstoras och blir tätare till följd av ökad produktion av progesteron och östrogen. Det händer att en kvinna blir gravid och menstruationen fortfarande går. Som ett resultat är de förstorade mjölkkörtlarna det enda tecknet på befruktningen.

I alla andra fall indikerar bröstsmärta efter menstruation patologi och kräver ett läkarbesök.

mastopati

Denna sjukdom kännetecknas av en ökning i bröstvävnad, orsakad av en ökning av östrogennivåer och brist på progesteron. Mastopati är den vanligaste bröstsjukdomen och manifesteras av obehag under någon period av menstruationscykeln..

Förutom smärta, med uppkomsten av mastopati, observeras följande symtom:

 • bildningen av snören och knutarna som sträcker sig i storlek från en liten ärt till en valnöt;
 • en känsla av tyngd i bröstet;
 • bröstförstoring och engorgement;
 • extremt sällsynt - urladdning från bröstvårtorna.

Alla patologier i bröstkörtlarna kan fungera som en predisponerande faktor för utvecklingen av onkologi. Därför är det med smärta och utseende av knölar nödvändigt att du ser en mammolog.

Hormonella störningar

Om ditt bröstkorg gör ont efter menstruationen kan det signalera en hormonell funktionsfel. Det finns stickningar eller dragande känslor, en känsla av pulsering i bröstkörtlarna. De viktigaste faktorerna som bidrar till hormonella störningar är:

 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • användningen av hormonella läkemedel;
 • psykologisk stress, stress;
 • oregelbundet sexliv;
 • tumörer;
 • parasitiska angrepp;
 • klimakteriet.

skador

Alla blåmärken eller slag i bröstkörtlarna kan leda till ett dragande eller skarpt smärtsyndrom. Om du upplever smärta efter menstruationen måste du komma ihåg om det fanns några skador, fall, muskelförstörningar under det senaste. Som regel, med mekanisk skada, försvinner smärtan av sig själv, men om obehaget kvarstår länge bör du söka medicinsk hjälp.

Oncology

Vid cancer uppstår smärta när som helst. Tumörer känner sig ständigt eller regelbundet, även efter menstruation. Problemet bör inte ignoreras, eftersom sjukdomen i de tidiga stadierna kan behandlas.

För förebyggande åtgärder rekommenderas kvinnor över 45 år att genomgå en årlig undersökning med en mammolog.

Gynekologiska sjukdomar

Med utvecklingen av patologier i de kvinnliga könsorganen kan en av deras manifestationer vara bröstsmärta efter menstruationen. Detta symptom är mest karakteristiskt för sådana sjukdomar:

 • vulvitis, där klitoris och vulva gör ont;
 • adnexit;
 • inflammation i äggstockarna eller livmodern;
 • endometrios.

Andra orsaker

Förutom ovanstående kan ömhet ha andra skäl:

 • klädd i trånga underkläder, till exempel behåar med snäva remmar eller underkabel;
 • osteochondrosis;
 • cystabildning;
 • artrit;
 • komplikationer efter operationen;
 • obalans av fettsyror;
 • sjukdomar i genitourinary system.

Vad man ska göra med bröstsmärta efter menstruationen

För att fastställa orsakerna till bröstsmärta efter menstruationen måste du rådfråga en läkare som kommer att förskriva en diagnos och en terapi. Undersökningen inkluderar ett brett spektrum av förfaranden, beroende på de ytterligare symtomen. En mammolog kan hänvisa till:

 • hCG-blodprov (graviditetstest);
 • mammografi;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna;
 • biopsi (provtagning av vävnad om en tumör misstänks);
 • pneumocystografi (fastställande av närvaron av en cyste);
 • duktografi (bestämning av patologiska områden med röntgen).

Förebyggande

Om du följer några enkla rekommendationer kan du förebygga sjukdomar och hålla bröstet friskt och vackert:

 • undvika stress och överdriven emotionell stress;
 • sluta dricka alkohol och röka;
 • upprätthålla en god diet med frukt, grönsaker, kött och fiskprodukter;
 • försök att inte bli för kallt;
 • besök din gynekolog i tid.

Som ett resultat behöver du inte fråga varför bröst börjar skada efter menstruationen, eftersom att följa dessa regler kommer att hjälpa till att upprätthålla hälsan och avsevärt minska riskerna för att utveckla cancer.

Orsakerna till bröstsmärta efter menstruation

Smärta i bröstkörtlarna hos kvinnor uppstår vanligtvis regelbundet i samband med menstruation. Anledningen är de fysiologiska förändringarna i vävnaderna i körtlarna som uppstår under påverkan av könshormoner. Om smärtan efter menstruationen inte försvinner förblir bröstet svällt, det kan bero på sjukdomen. Först av allt är det nödvändigt att noggrant undersöka bröstet och sedan rapportera smärtan och symtomen som följer med det till läkaren. Mammografi, ultraljud och andra undersökningsmetoder hjälper till att fastställa om det finns en sjukdom, bestämma behandlingen.

Orsaker till bröstsmärta efter menstruation

Efter menstruationens början bör smärtan normalt försvinna för att inte störa kvinnan förrän flera dagar innan nästa menstruation börjar. Orsakerna till bröstsmärta efter menstruation är:

 • hormonellt fel på grund av en onormal ökning av östrogennivåer eller andra störningar;
 • bröstskador;
 • klädd i trånga underkläder som komprimerar nervändarna som finns i bröstkörtlarna.

Bröstsmärtor på grund av hormonell obalans

Hormonella störningar är ofta förknippade med sådana faktorer:

Hormonsvikt uppstår också till följd av stress och antidepressiva medel.

Bröstsmärtan cyklisk och icke-cyklisk

Arbetet i bröstkörteln är direkt relaterat till förberedelsen av kroppen för genomförandet av funktionen för reproduktion av avkommor. Hormonförändringar som uppstår på olika punkter i menstruationscykeln orsakar smärta i bröstet..

Smärta före menstruation (cyklisk). Om bröstsmärta (mastalgia) uppträder före menstruation (inom 5-7 dagar), är detta en naturlig cyklisk process förknippad med ägglossning. I detta skede ökar nivån av östrogen och progesteron i kroppen avsevärt, varför tillväxten av bröstkörtelceller ökar. Detta leder till en ökning av deras volym. Tryck på nervändarna i bröstet orsakar smärta.

När menstruationen börjar sjunker halten av dessa hormoner kraftigt, smärtan försvinner. Känslan för smärta hos kvinnor är inte densamma, så känslorna är olika för alla. Någon mammär körtlar sväller starkt, känslorna är mycket smärtsamma. Hos andra kvinnor sväller bröstet något, gör nästan inte ont.

Smärta efter menstruation (icke-cyklisk, inte förknippad med menstruationscykeln). Det finns situationer där östrogennivån under menstruationen inte sjunker, förblir stabilt hög. Som ett resultat bröstsmärta efter menstruation. Detta händer om befruktningen inträffade efter föregående ägglossning (äggmognad) men nästa menstruation fortfarande dök upp (detta händer hos cirka 15% av gravida kvinnor). Ibland är detta symptom det enda som kan misstänka graviditet.

Viktigt: Du kan inte ta medicin för att eliminera smärta om diagnosen inte är fastställd. Under graviditet är mediciner kontraindicerade!

Video: Varför menstruationens utseende under graviditeten är möjlig

Bröstsmärtor efter menstruation som ett tecken på sjukdom

Mastopati är en patologisk spridning av körtelvävnad eller bindväv i bröstkörteln. Den främsta orsaken till godartade tumörer av denna typ är hormonella störningar. De kan uppträda som ett resultat av artificiell avbrott av graviditet, vägran att amma, sjukdomar i endokrina körtlar och lever, oregelbundet sexliv, stress.

Video: Vad är mastopati, dess orsaker och manifestationer

Mastit är en inflammation i bröstvävnaden som inträffar på grund av penetrering av en bakteriell infektion i dem. Det är vanligare hos kvinnor under amning och amning. Men det kan uppstå utan någon anknytning till amning..

Maligna brösttumörer. Tumören växer snabbt och sprider sig till angränsande vävnader och pressar nervcellerna. I detta fall gör körteln konstant ont. Tumorsjukdomar är lumska på grund av att deras uppenbara tecken förekommer redan i senare skeden. Därför kräver uppträdandet av smärta som inte är relaterat till menstruation särskilt stor uppmärksamhet och ett snabbt svar, så att en kvinna har en chans att återhämta sig.

Cyster i bröstets fettvävnad. Uppstår på grund av nedsatt fettmetabolism i kroppen.

Sjukdomar i andra organ

Bröstsmärtor efter menstruation kan också orsaka:

 1. Menopausala patologier associerade med sjukdomar i äggstockarna, sköldkörteln och andra organ i det endokrina systemet. Vid behandling av sådana sjukdomar används hormonella läkemedel för att eliminera obalansen i hormoner i kroppen.
 2. Sjukdomar som osteokondros i bröstryggen, hjärtsjukdom, bältros, inflammation i axillära lymfkörtlar orsakar smärta i bröstregionen, som härstammar i bröstkörtlarna.

I vilka fall bröstsmärta efter menstruation kräver akut uppmärksamhet

I vissa fall bör smärta som inte är relaterade till menstruationscykeln vara orsaken till en brådskande undersökning och undersökning av en läkare.

Om en brännande känsla kännas i bröstet, det finns en känsla av att klämma eller brista, kan orsaken till smärtan vara en godartad och ondartad tumör i bröstkörtlarna. När bröstet gör ont efter menstruationen bör särskild uppmärksamhet ägnas om sådana känslor är störande i ett bröst. Andra symtom uppträder ofta: åtdragning i bröstet, förändringar i huden, utsläpp från bröstvårtorna, deras asymmetriska arrangemang. Ofta är smärtan lokaliserad vid någon punkt eller ett separat område i bröstet.

Smärtan i samband med allvarliga sjukdomar som brösttumörer förvärras vanligtvis, möjligen en ökning av temperaturen, rodnad i bröstkörtlarna. Om det varar i mer än två veckor, symtomen på patologin intensifieras, sömnlöshet och ångest uppträder, måste du snarast besöka en mammolog, testa hormoner, göra mammogram och ultraljudssökning och starta behandlingen.

Behandling kräver mediciner för att sänka östrogennivåer, använda antibiotika, vitaminer eller kirurgi.

Menstruationen har gått, och mitt bröst gör ont: vad är orsaken

Under menstruationen möter kvinnor ett antal obehagliga symtom. Vissa har smärta i nedre buken, andra har illamående. I slutet av denna period försvinner emellertid obehag. Om din bröstkorg gör ont efter din period är detta ett oroande symptom..

Orsaker till smärta och svullnad i bröstet efter menstruation

Svullna bröst vid en viss tid i en kvinnas liv är inte alltid en patologi. Därför, inför en sådan situation, får du inte panik. Det är viktigt att förstå orsaken till att bröstet efter menstruationen ökar och gör ont.

Faktorerna som framkallar förekomsten av detta problem är indelade i fysiologiska och patologiska. Tänk på varje grupp.

Fysiologisk

Under menstruationscykeln ökar känslorna hos bröstvårtorna. Detta beror på fysiologiska skäl som:

 1. Hormonjustering. Det är den vanligaste orsaken till smärta i bröstvårtan efter menstruationen. I frånvaro av hormonell misslyckande försvinner obehaget ungefär den andra dagen efter menstruationen. Och om den är närvarande kommer obehaget i bröstvårtan att dra och pulserande. Vid hormonella förändringar kan stickningar i bröstet också uppstå. Detta fysiologiska fenomen provoseras av psyko-emotionell stress, användning av preventivmedel, fysiskt överarbete och andra faktorer..
 2. Graviditet. Obehag i bröstet känns i början av denna period. Dess utseende är förknippat med kroppens produktion av hormoner som östrogen och progesteron. Befruktning av ägget framkallar svullnad i bröstvårtorna och en ökning av bröstkörtlarna, vilket leder till smärta. Obehagliga känslor i bröstet under graviditeten är en reaktion från kroppen på hormonella förändringar. De försvinner 2-3 veckor efter den sista menstruationen före graviditeten..
 3. Ägglossning. Under den "vandrade" perioden av det oförgiftade ägget genom äggledaren ökar antalet epitelceller. Detta provoserar en ökning av blodflödet till bröstkörtlarna, vilket resulterar i bröstsmärta under ägglossningen. Ägglossningen äger rum den 12-15: e dagen efter avslutad menstruationsflöde.

Patologisk

Om mjölkkörtlarna värker regelbundet efter menstruationen är detta ett tillfälle att söka läkare. Om detta fenomen har en patologisk etymologi, är det akut behov av att vidta terapeutiska åtgärder. Förekomsten av mastalgia är möjligt av följande skäl:

 1. Bröstcyst. Med denna sjukdom förekommer inte bara svullnad i bröstet, utan också smärta. Eventuella anatomiska förändringar efter menstruationen, inklusive en cyste, leder till uppkomsten av icke-cykliskt obehag. Ibland strålar smärta till leder eller muskler.
 2. Bröstmastopati. Sjukdomen kännetecknas av förekomsten av svår smärta i bröstområdet efter menstruationen. Med mastopati observeras en komprimering av bröstkörtlarna..
 3. Osteochondrosis. En kvinnas bröstkorg med osteokondros gör ont inte bara efter avslutad menstruationsflöde, utan också vid en annan tidpunkt. Detta beror på förskjutning av mellanväxtskivorna. För att eliminera bröstbesvär orsakade av osteokondros måste du undersökas av lämplig läkare.
 4. Blåmärken, skador. När obehag i bröstet efter menstruationen inte observeras regelbundet måste du komma ihåg eventuella blåmärken och skador som föregick dess förekomst. Dessutom uppstår smärta i detta område ofta om en kvinna ligger på ryggen under lång tid.
 5. Onkologisk sjukdom. Allvarligt bröstbesvär som provoceras av bröstcancer är förknippat med förekomsten av en ondartad tumör i området av bröstkörtlarna. Det är periodiskt och förekommer främst efter menstruation. För att förebygga bröstcancer måste du granskas varje år av en gynekolog, och efter 45 år, en mammolog.

Det finns en annan anledning till att provocera detta obehagliga fenomen - att bära obekväma underkläder. Vi rekommenderar att du väljer en behå utan smala ben och axelband, eftersom dessa delar komprimerar brösthuden, vilket provocerar smärtan.

mastopati

Mastopati är en bröstsjukdom som uppstår på grund av hormonsvikt. Obehag med denna sjukdom uttalas, akut.

Med mastopati sker en kompakteringsprocess i bröstkörtlarna, vilket leder till en ökning av temperaturen och dålig hälsa. Vanligtvis förekommer symtomen på denna sjukdom hos kvinnor över 35 år.

Med denna sjukdom har en kvinna bröstsmärtor en vecka efter menstruationen. Du kan inte skjuta upp behandlingen av mastopati, eftersom detta kommer att leda till överblödning i området av bröstkörtlarna, vilket avlägsnas endast genom kirurgisk metod.

Sjukdomen uppstår ofta på grund av hormonella förändringar orsakade av artificiell avbrott av graviditeten. Även mastopati provoseras av sjukdomar i det endokrina systemet, psyko-emotionell stress och oregelbundet sexliv..

Huvudsakliga symtom

Om obehag i bröstet efter menstruation observeras regelbundet, bör detta varna. Förmodligen är detta symptom förknippat med bröstsjukdom. Om bröstområdet fortsätter att skada en vecka efter menstruationen, kontakta en läkare.

Så symptomen på sjukdomar som observerats tillsammans med allvarliga klåda i bröstsmärtor:

 1. Temperaturökning.
 2. Svullnad av bröstvårtorna och bröstkörtlarna.
 3. Bröstkomprimering.
 4. Hjärtklappning.
 5. Ändra hudens struktur och färg.
 6. Blodtryck.
 7. Brott mot månadscykeln.
 8. Trötthet.
 9. En kraftig förändring av humör.
 10. Bröstutladdning.

Ett av de mest störande tecknen på bröstsjukdom är utsläpp av vätska från bröstvårtorna, särskilt om det förekommer omedelbart efter menstruationen.

Prolactin-frisättningsfaktorer

Om din period har gått och bröstet gör ont kan det bero på en förändring av prolaktinnivån (ett hormon som stöder en kvinnas reproduktionsfunktion). Dess överskott leder till hälla och svullnad i bröstet. Detta fenomen kan framkalla smärta..

En förändring i mängden prolaktin i den kvinnliga kroppen väcker fysiologiska och patologiska faktorer. Dessa inkluderar:

 1. Graviditet och amning.
 2. Överdriven övning, överarbete.
 3. Om man inte följer reglerna för en hälsosam kost, missbruk av proteinmat.
 4. Känslomässig stress.
 5. Strålning Prolaktinnivåer hos kvinnor som genomgår strålbehandling.
 6. Hypofysen eller hypotalamus.
 7. Vitamin B-brist.
 8. Långvarig användning av preventivmedel.
 9. Långtidsanvändning av antibiotika.
 10. Tar orala preventivmedel som var felaktigt utvalda.

Dessutom observeras en ökad nivå av detta hormon hos kvinnor som har ett aktivt sexliv. Efter sex finns det ett överskott av prolaktin i den kvinnliga kroppen i flera timmar.

Bröstundersökning efter ålder

För att förhindra patologiska förändringar i vävnaderna bör en kvinna årligen genomgå en gynekologisk undersökning. Om symptom på bröstsjukdomar uppträder efter menstruation rekommenderas också att du bokar tid hos mammolog.

De viktigaste diagnostiska åtgärderna:

 1. Mammografi.
 2. Pneumocystography.
 3. Punktera biopsi.
 4. Ultraljudsförfarande.
 5. Ductography.

Om läkaren som ett resultat av dessa studier inte avslöjade en patologi, har obehaget en fysiologisk etymologi. Annars måste du genomgå lämplig behandling.

Behandling

Om din bröstkorg gör ont efter menstruationen måste du vara uppmärksam på din hälsa. Det är viktigt att komma ihåg att ju tidigare en kvinna börjar behandla, desto lättare blir det att undvika patologier i framtiden.

När obehag i bröstet inte försvinner på en och en halv månad, med undantag för menstruationsdagarna, utnämner mammologen lämpliga mediciner, till exempel Mastodinon (icke-hormonell örtberedning).

Läkemedlets verkan syftar till att minska produktionen av prolaktin, som alltid produceras i kroppen under graviditeten. Men om bröstsmärta efter menstruationen inte provocerades av ett överskott av detta hormon, förskrivs detta läkemedel inte.

För att bli av med detta problem måste du dricka Mastodinon i minst 3 månader. För kvinnor som klagar över bröstsmärta som uppstår efter menstruationen föreskriver läkare Aevit - ett vitaminläkemedel som har en immunstimulerande och antioxidant effekt på kroppen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Symtom på den första menstruationen

Den första menstruationen är en spännande händelse i en flickas liv. Under denna period inträffar viktiga förändringar i kroppen. Alla är naturliga och vittnar om att du växer upp....

Ofta varje månad

Regelbunden menstruation anses vara en av indikatorerna på en kvinnas hälsa. En cykel på 28 dagar är normal, avvikelser upp eller ner är tillåtna, men inte mer än sju dagar. Menstruella oregelbundenheter upplevs av många kvinnor i olika perioder av livet....

Försenad menstruation 2 dagar, negativt test

Visst försöker varje dam att övervaka sin menstruationscykel: dess varaktighet och regelbundenhet. Kvinnor måste ofta hantera en situation där det är en försening på två månader....