Möjliga orsaker till bröstsmärta hos kvinnor

Intim

Smärta i bröstkörteln är ett av de vanligaste orsakerna till att kvinnor söker hjälp från en specialist.

Detta problem behöver inte alltid behandlas av en gynekolog eller mammolog, i vissa fall krävs hjälp av andra specialister. Dessutom är komplikationer förknippade med tidigt botade patologier allvarliga, ibland till och med livshotande..

Strukturen och funktionen hos mjölkkörtlarna

Bröstkörtlarna är ett organ som ligger på den främre bukväggen. Det förekommer hos en representant för både kvinnlig och manlig. Det bör noteras att hos män representerar det inte funktionell betydelse.

De är alltid placerade ihopkopplade framför bröstväggen. Med hjälp av fibrösa plexus och muskler fästa vid revbenen uppträder en lätt förskjutning av organet vid olika tidsperioder. Detta beror främst på försvagningen av låsanordningen.

Även under hela livet sker en ständig förändring i storleken på orgelet. Järn når sin maximala storlek under reproduktionsperioden och under amning. I barndomen är dess storlek liten, och i ålderdom ersätts vävnad av en annan dominerande komponent.

Komponenterna i vilken mjölkkörteln består:

 • Beståndsdelarna i bröstkörteln är områden med fett och fibrös vävnad, liksom kroppen själv.
 • Kroppen består av separata lober som representerar körtelvävnad och deltar i produktionen av bröstmjölk, från varje lob bildas den mjölkiga kanalen, som smälter samman och flyter in i den gemensamma kanalen i bröstvårtan.
 • Men framför sammanflödet finns det områden som mjölkiga bihålor, de representerar en förlängning där det finns en ansamling av bröstmjölk. Huvudbotten leder sin kanal till bröstvårtan. Detta är den normala pigmentbildningen ovanför hudytan, försedd med ett stort antal nervändar, såväl som resterna av talg-, svett- och bröstkörtlarna.

funktioner:

 • Eftersom detta organ är en körtel med främst extern utsöndring, är huvudfunktionen produktion av bröstmjölk.
 • Med en stor mängd fettvävnad är kvinnliga könshormoner - östrogener också involverade i den och deltar i metaboliska och endokrina processer som påverkar metabolismen..
 • Förutom bröstmjölk kan bröstkörteln producera en unik produkt - råmjölk. Det är en proteinrik komponent som bara innehåller en liten mängd kolhydrater. Och innehållet av fettsyror, protein, vitaminer och spårelement är tillräckligt stort, vilket gör att barnets kropp kan få den nödvändiga energin och hjälper till att stärka dess immunitet.

Orsaker till bröstsmärta

Det finns många skäl som orsakar bröstsmärta:

 • De vanligaste av dem bör betraktas som hormonella, eftersom detta organ beror på innehållet av östrogen respektive progesteron i blodet och dess vävnader..
 • I vissa fall kan det vara traumatiska effekter. De är förknippade inte bara med stroke av detta organ, utan också med trauma under matningen av barnet. Denna grupp bör inkludera kirurgiska ingrepp..
 • Malig process, för närvarande en av de vanligaste orsakerna till smärta hos kvinnor, eftersom cancer i detta organ är mycket vanligt.
 • Sjukdomar i ryggraden kan manifesteras genom smärta i bröstkörteln. Ofta är orsaken till detta osteokondros i livmoderhals- och thoraxregionerna samt svåra deformiteter.
 • Infektionssjukdomar. Dessa inkluderar herpetiska lesioner, herpes zoster, vattkoppor och andra sjukdomar som kännetecknas av involvering av nervvävnad i den patologiska processen.

Klassificering

All smärta i bröstkörteln delas vanligtvis upp i två huvudgrupper, dessa är cykliska och icke-cykliska symtom:

 • Cyklisk smärta bör tillskrivas ett svar på en förändring av hormoner, förekomsten förekommer vanligtvis i båda bröstkörtlarna.
 • Icke-cykliska smärtor som inte kan associeras med menstruationscykeln. Beror på många interna och externa faktorer. Oftast är processen ensidig..

Smärts natur

Typer av smärta:

 • Akut smärta förekommer vanligtvis plötsligt och en stor andel av dess förekomst är förknippad med hormonella förändringar i sina vävnader, detta är den så kallade cykliska karaktären hos smärta. Om risken för hormonsverkan utesluts, bör maligna lesioner uteslutas.
 • Brinnande natur av smärta. Vanligtvis förekommer hos en kvinna i vila. Det kan inte förknippas med fysisk aktivitet, en förändring i kroppsposition. Det är en ökning av sensationer efter palpation av det patologiska fokuset. Det kan också sjunka helt omöjligt. Den vanligaste bestrålningen observeras i området med scapula och övre axelband..
 • Sömnadskaraktären har vissa funktioner i kursen, vanligtvis sker med en gradvis ökning av intensiteten, liksom vidhäftningen av andra symtom. Dessutom kan vi notera dess tydliga lokalisering och bestrålning. Det inträffar med perioder med nedgång och symtomökning.
 • Den smärtsamma karaktären blir ofta den farligaste, eftersom den därefter blir obemärkt av kvinnor. Med tiden upphör en kvinna att uppmärksamma honom, men återhämtning sker inte. Beskriv tydligt naturen, bestrålningen, kan den exakta platsen för kvinnan inte.

Sjukdomssmärta

Smärta i bröstkörteln kan vara ett symptom på följande sjukdomar:

 • Smärta i bröstkörteln med interkostal neuralgi förknippas vanligtvis med skador på solplexen. Samtidigt, under undersökningen, bestäms smärta på platsen för fästning av körtlarna till bröstet, och inte i själva vävnaden. Inga avvikelser upptäcks i själva körtlarna, medan smärtans natur kan vara akut eller snäv. Förutom smärta uppträder smärta också i osteokondrosområdet, i det här fallet är det vanligtvis livmoderhalscancer eller bröstsmärta, liksom ojämn muskelton, det råder å ena sidan och bildar kompensation.
 • Smärta med mastopati. I de flesta fall förekommer denna sjukdom utan smärtsymtom. Men hos kvinnor med svår hormonell obalans eller under perioder med hormonella förändringar kan smärta uppstå när de tar vissa mediciner, särskilt oral preventivmedel. Oftast förekommer det på vissa dagar beroende på menstruationscykeln. Omedelbart före menstruationen i området av hela bröstkörtlarna, eller bara i bröstvårtan, observeras akut skötande smärta. Vissa kvinnor beskriver en liknande smärta med en brinnande känsla under huden. Varje beröring, tryck orsakar obehag, linne som kommer i kontakt med bröstet orsakar obehag. Bestrålning till det skapulära området eller till den övre axelbältet noteras också, abdominal bestrålning är mindre ofta noterad.
 • Fibroadenom smärta. Denna sjukdom förekommer nästan alltid absolut asymptomatiskt och upptäcks vid slumpmässiga undersökningar av en kvinna. Smärta uppstår på en av de sällsynta platserna i bröstvårtensregionen. I detta fall kan infektionen inträffa på grund av sprickbildning och på grund av laktostas. Utseendet på en smärtsam bildning av olika storlekar inträffar, huden ovanför den ändras inte. Smärtan är vanligtvis skarp, kan skjuta när man palperar bröstvårtan och det omgivande området. När stödet av fokus blir det som en abscess.
 • Smärta som orsakas av mastit är oftast orsaken till laktostas, liksom förekomsten av sprickor, vilket resulterar i att infektionen förenas. Ett av de första symtomen är uppträdandet av värkande smärta av konstant natur. Samtidigt noteras en ökning i storlek, svullnad är inte alltid enhetlig. Vid palpation är fokuset tätt vid beröringen och dess kroppstemperatur kommer att höjas. Gradvis ökar rus och försämring av det totala välbefinnandet. Kroppstemperaturen kan nå feberiska siffror..
 • Smärta med en abscess kännetecknas av det faktum att det i de initiala stadierna är en ökning av känsligheten inte bara i fokusområdet utan i hela körtlarna. Gradvis blir smärtan intensiv, att röra vid den blir omöjlig. Hos kvinnor kränks en normal livsstil, bärande underkläder orsakar uttalat obehag. Gradvis när processen förvärras kommer det att bli en kränkning av det allmänna tillståndet, med en ökning av rus och en ökning av kroppstemperaturen. Huden ovanför fokus blir varm, hyperemisk. Smärtupplevelser intensifieras med rörelse, hoppning och intensiv fysisk ansträngning. Svår smärta leder till det faktum att en kvinna inte kan amma sitt barn. Ibland kan de stråla till armhålan och till bröstet. Lymfkörtlarna i detta fall visar sig också vara involverade, de ökar och blir inflammerade. Kvinnan tål inte denna smärta och konsulterar en specialist.
 • Bröstcyst är en sjukdom som kan vara asymptomatisk under lång tid. En cysta kan bildas både till höger och till vänster. Men i fall av inflammation under påverkan av många faktorer, utseendet på stark smärta. De kan vara permanenta eller periodvis öka. Denna plats är lokal, med små storlekar av cysten kommer den att vara osynlig, men om den ökar, känns bildning, vanligtvis rundad i form, av en tät konsistens. Tillsammans med smärta, symptom på inflammation och berusning. Om cysten fortsätter att förändras, ändras smärtans natur till ett pulserande.
 • I sällsynta fall noteras smärta i bröstkörteln på grund av en cyste utan inflammatoriska förändringar, i det här fallet är det oftast förknippat med en förändring av hormonnivåerna. Förstärkning sker kort före menstruationens början, efter det att de slutar försvinner symtomen. I detta fall har den en liten intensitet, dragande eller värkande karaktär, som ibland liknar en liten sprängning.
 • Smärta i bröstkörteln i onkologi. I det här fallet kan symtomet vara annorlunda beroende på tumörens form och på processens stadium. Mycket ofta, i de tidiga stadierna, inträffar inga symtom, bara efter en tid finns det periodvis smutning, pressande smärta. De uppstår oavsett fysisk aktivitet, hormonella nivåer, etc. Efter en viss tid ökar intensiteten, medan deras karaktär blir konstant, kan djupare smärta också uppstå, förknippat med inblandning av bröstkorgen och nervorganen, och smärta i armen kan avge och dyka upp. Tillsammans med detta symptom går också en förändring i utseende på bröstkörtlarna, detta kan vara deformation, utflöde från bröstvårtan samt sårbildning.

Smärta i bröstkörteln efter bröstkirurgi

Under de första dagarna efter operationen i bröstområdet kommer smärtsamma känslor att noteras. Det förekommer främst i sårområdet, redan inom en vecka är det en gradvis minskning av smärta tills de försvinner helt.

Men med uppkomsten av olika komplikationer kan en förändring i smärtans natur och dess intensitet observeras. Oftast blir det brinnande, sömnad eller bankande.

Orsaker till smärta efter plastikkirurgi:

 • Om en nerv skadas under operationen upplever patienten ihållande outhärdliga smärtor som är karakteristiska för neuralgi. Beroende på typen av skada kan smärta spridas till bröstet och ryggen..
 • Direkt smärta i området av bröstkörteln är oftast förknippat med bildandet av hematomer eller med en kränkning av lymfutflödet, medan om blödningen fortsätter eller lymfekumuleringen byggs upp ökar smärtan gradvis, beroende på processens hastighet.
 • En höjning av temperaturen kommer endast att inträffa om smittämnen går med. I de första stadierna når den inte kritiska nummer, men gradvis kan den förvandlas till feber. Dessutom känner en kvinna en gradvis försämring av välbefinnandet, detta beror på ökande rus. Smärtan kommer att ha en pulserande karaktär. Känslan av fullhet blir konstant.

Riskgrupper

De inkluderar ett ganska stort antal kvinnor, detta beror främst på att det finns många sorter av olika patologiska processer som kan orsaka smärta i bröstkörtlarna.

Till exempel:

 • Först och främst bör stor försiktighet iakttas i förhållande till bröstkörtlarnas tillstånd för kvinnor med en hög risk för den onkologiska processen, liksom de som har en belastad genetisk ärftlighet i denna fråga.
 • Kvinnor med godartade tumörer i bröstkörteln.
 • Ta mediciner som verkar på könsorganet och innehåller hormoner i deras sammansättning, liksom de som verkar på andra körtlar av inre och yttre sekretion som kan förändra den hormonella bakgrunden. Detta gäller särskilt för hormonersättningsterapi och oral preventivmedel..
 • Kvinnor under klimakteriet.
 • Ammande mödrar.
 • Kvinnliga representanter som har anatomiska och funktionella defekter, missbildningar i bröstkörtlarna etc..
 • Kvinnor som har genomgått kirurgi i reproduktionssystemet och bröstkörtlarna, oavsett typ av patologisk process.

Diagnostik

Aktiviteter som syftar till att upptäcka bröstsjukdomar har nyligen blivit tillgängliga på nästan alla medicinska institutioner..

Det finns flera metoder, vars princip huvudsakligen är relaterad till invasiv och icke-invasiv intervention.

Icke-invasiva metoder inkluderar för närvarande en av de vanligaste och billigaste metoderna, såsom:

 • Inspektion Det är en extern undersökning av mjölkkörtlarna som är grundläggande för diagnosen sjukdomar. Ibland räcker det för en korrekt diagnos och behandlingsval. Därför utförs en visuell bedömning av detta, samt palpation av vävnaden och lymfkörtlarna. Efter denna metod bestämmer läkaren vilka ytterligare manipulationer som ska utföras för att klargöra eller ställa en diagnos.
 • Mammografi. Röntgenmetod, som är baserad på exponering för strålning. Det är en screening och kan upptäcka patologiska processer i mycket tidiga utvecklingsstadier. Med det kan du diagnostisera godartade och maligna neoplasmer, såväl som foci för komprimering.
 • Ultraljudsförfarande. För närvarande är det en av de säkraste, det är också ganska vanligt vid diagnos av patologier i bröstkörtlarna, och dessutom har det ett minimum antal kontraindikationer. Det är en metod som kompletterar mammografi, och i vissa fall den enda som utvärderar nivån på ett problem. Det tillåter inte bara att identifiera ett patologiskt fokus, utan också att bedöma övervägande av någon komponent av körtlarna, liksom dess struktur, densitet och blodflödesgrad.
 • Beräknad tomografiteknik. Låter dig utvärdera närmare strukturen i fokus och graden av utveckling av den patologiska processen.
 • Biopsimetod. Vanligtvis är detta genom en tunnnål hudbiopsi, som används för att identifiera ett patologiskt fokus, speciellt en volymetrisk. Ett litet antal celler samlas in och undersöks sedan under ett mikroskop. Detta är det mest exakta sättet att diagnostisera en patologisk process, så att du kan välja den mest exakta behandlingen..

Kontraindikationer för bröstundersökning

Alla kontraindikationer bör delas in i flera grupper, dessa är relativa och absoluta.

Absolut:

 • Användning av mammografi för kvinnor under graviditet, samt under amning.
 • Invasiva metoder bör också uteslutas i den inflammatoriska processen i körtelvävnaden. I detta fall kan spridningen av skador till angränsande områden inträffa, vilket i framtiden kommer att leda till allvarligare konsekvenser..

Relativ:

 • Detta är främst användningen av mammografi för kvinnor under 35 år. I detta fall minskar kvaliteten på informationsinnehållet flera gånger på grund av åldersrelaterade vävnader, vilket ofta leder till falska positiva eller falska negativa studier. Men om man misstänker en ondartad process rekommenderas att den görs för en mer exakt och fullständig diagnos..
 • Användning av invasiva och andra metoder för skada på huden, om det finns risk för försämring och spridning av processen.
 • Det kan också vara ett allvarligt somatiskt tillstånd, där det är omöjligt att tekniskt utföra förfarandet..

Behandling

Alla bröstsjukdomar som kan orsaka smärta och allvarliga konsekvenser behandlas annorlunda. Det accepteras vanligtvis att skilja två huvudmetoder, detta är läkemedelsbehandling och kirurgisk behandling..

Drogterapi

För närvarande läggs stor vikt vid medicinska metoder och detta beror på att kirurgisk behandling inte alltid ger den önskade effekten, dessutom kan det finnas kontraindikationer och otillgänglighet för denna behandlingsmetod.

Det finns flera områden för läkemedelsbehandling, beroende på vilken typ av patologisk process som orsakade smärtan:

 • Antiinflammatoriska läkemedel. De förskrivs i början av inflammatoriska sjukdomar, samt i kombination med andra behandlingsmetoder. Kunna inte bara lindra svullnad, cirkulationsstörningar, utan också att lindra smärta.
 • Antibakteriella medel. De används vid bakteriella lesioner i körtlarna. Den vanligaste indikationen är en abscess, suppuration, mastit samt infästning av bakteriell inflammation i maligna skador. Antibiotika föreskrivs också för feber och tecken på svår rus..
 • Hormonala droger. Vi har funnit utbredd användning vid dishormonella sjukdomar, såsom mastopati, cystor, fibroma, etc. Vid cykliska smärtor kan de minska fluktuationen i hormonnivåerna samt minska känsligheten för dem. Dessutom kan de med volymetriska godartade formationer hämma ökningen i storlek och i vissa fall till och med minska dem.
 • Utbredd användning och örtpreparat. De hjälper till att bekämpa både cykliska smärtor och andra former av mastalgia, där hormonbehandling är kontraindicerad..

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgisk behandling är också vanligt, men i vissa fall är det det enda acceptabla:

 • Vanligtvis är detta inflammatoriska processer i stadium av suppuration, särskilt såsom abscesser, kokar, etc. I detta fall är det nödvändigt att den purulenta lesionen bildas och dess borttagning passerar utan problem..
 • I vissa fall kan det vara nödvändigt att installera avlopp som garanterar bästa utflöde av innehåll och förhindrar förekomst av ödem och stasis av lymf eller blod.
 • Cystor, fibroma och andra godartade formationer kan också tas bort. Även om risken för deras degeneration till en malign neoplasma är ganska låg, finns det fortfarande en viss procentandel, dessutom, beroende på hormonell bakgrund, kan deras tillväxt och ytterligare komplikationer i samband med detta uppstå.

Kirurgiskt avlägsnande är en av förutsättningarna för behandling av cancer. I detta fall kan det vara partiellt när man tar bort tumören direkt och intilliggande vävnader. Och detta är också ett totalt avlägsnande av mjölkkörtlarna, i vilket ofta krävs skärning av lymfkörtlarna, ofta axillgruppen..

Med utvecklingen av komplikationer under plastikkirurgi i bröstkörtlarna krävs i vissa fall upprepade ingrepp, särskilt om bildning av infiltrat och suppuration, samt implantatavstötning.

Förebyggande

Åtgärder för att förhindra smärta i bröstkörteln inkluderar flera steg samtidigt, det är primära och sekundära åtgärder.

Primära åtgärder syftar till att förebygga orsaker som kan leda till smärta:

 • Detta är en aktiv livsstil, som kommer att inkludera riktig och hälsosam kost. Det är hans balans och kvalitet som nyligen har spelat en viktig roll för att förebygga neoplasmer.
 • Vid konsumtion av en stor mängd mat som överstiger den dagliga normen för kalorier, förekommer fetma, och som ni vet är det fettvävnad som deltar i syntesen av kvinnliga könshormoner östrogener, vilket producerar dem autonomt. Med ökad kroppsvikt ökar risken för att utveckla problem med ryggraden, vilket sedan leder till osteokondros, hernias och neuralgisk smärta i bröstkörtlarna. Mat ska innehålla den maximala mängden antioxidanter och vitaminer..
 • Dessutom är detta en regelbunden övning, det är nödvändigt att skapa en stark muskelram, som inte bara hjälper ryggraden, utan också deltar i rätt stöd för bröstet. För detta används olika övningar, men de som använder den övre axelbältet bör ha större preferens..
 • Korrekt användning av underkläder, särskilt behåar. De ska vara fria, inte täta, helt i överensstämmelse med storleken. Åtdragning av huden, vilket leder till försämrat lymfatiskt utflöde och blodcirkulation, bör undvikas. Det är dessa faktorer som fungerar som en av förutsättningarna för både godartade och maligna neoplasmer..
 • Tar hormonella läkemedel strikt enligt rekommendationerna. Oral preventivmedel bör förskrivas till kvinnor endast efter en fullständig undersökning av kroppen och också väljas i enlighet med den hormonella bakgrunden. Detta gäller också läkemedel som inte bara påverkar reproduktionssystemet..
 • Undvik abort, behandla hormonell obalans och godartade sjukdomar i tid.
 • Vid amning är det nödvändigt att noggrant följa alla åtgärder som syftar till att eliminera organskador, samt ansamling av en stor mängd mjölk i körtlarna. När de första tecknen på mastit och laktostas visas bör du rådfråga en specialist och börja omedelbar behandling.

Sekundära åtgärder kokar ner till omedelbar upptäckt av identifierade kränkningar, eftersom i de första stadierna av alla sjukdomar kan klagomål om smärta och allvarliga konsekvenser för kroppen undvikas. Dessutom är regelbunden undersökning nödvändig, särskilt bland kvinnor med risk.

Orsaker till svullnad i bröstet efter menstruationen: varför bröstet börjar skada i mitten av cykeln?

Varför sväller och bröst bröstet mitt i menstruationscykeln

I kroppen hos flickor och kvinnor sker det vissa förändringar i organen i det reproduktiva systemet, inte bara under perioden med kritiska dagar, utan också i mitten av cykeln. Detta tillstånd bör inte orsaka en kvinna, detta är en naturlig process, men i vissa situationer kan smärta vara ett symptom på ett patologiskt tillstånd som kräver kvalificerad hjälp från en mammolog, endokrinolog och gynekolog..

Varaktigheten av en normal menstruationscykel är vanligtvis 28-29 dagar. En kvinnas kropp exponeras ständigt för hormonella förändringar, beroende på menstruationscykeln. Ägglossning äger rum den 15-16: e dagen. Hormonerna prolaktin och östrogen förbereder kroppen för befruktningen. Förändringar i livmodern i livmodern uppträder, kanalarna i körtlarna expanderar, blodcirkulationen ökar, vätskeutflödet störs, vilket leder till en ökning av mjölkkörtlarnas storlek.

Nervändar börjar pressas av en expanderande vävnad, en kvinna känner smärta i körtlarna. De flesta nervändarna finns i bröstvårtorna, så hos många kvinnor förekommer smärtan bara i denna del av bröstet, och resten blir något mer känslig.

Detta patologiska tillstånd, som förklarar sig i mitten av menstruationscykeln, är mastodynia. Vanligtvis är ett sådant symptom ett normalt fenomen, behöver inte terapi.

Ägglossning sker endast med en normal hormonell bakgrund. En obalans av hormoner i den andra fasen av cykeln tillåter inte körtelvävnaden att återgå till sitt normala tillstånd, kanalerna är igensatta. Otillräcklig progesteron och överskott av prolaktin och östrogen produceras. En hormonell kraftig kraft kan signalera utvecklingen av vissa allvarliga sjukdomar..

Två former av patologi skiljer sig:

 • Cyklisk. Det kräver inte behandling, smärtan försvinner på egen hand efter ägglossningens slut och menstruationens början. Symtomen är följande:
  • ömhet och inflammation i bröstvårtan;
  • svår svullnad i bröstkörtlarna;
  • bröstsmärta från mitten av cykeln.
 • Icke-cyklisk. Läkemedelsbehandling krävs. Symtom av följande art observeras:
  • svår smärta i ett bröst;
  • urladdning från bröstvårtorna;
  • mjölkkörtlarna sväller inte.

Om smärtsyndromet varar länge och är intensivt, är detta en signal för ett omedelbart besök hos en mammolog.

Ibland händer det att bröstsmärtor i mitten av menstruationscykeln inte är varje månad. Detta antyder att orsaken till obehag inte bara kan vara ägglossning. Det finns ytterligare faktorer som har en obehaglig effekt på bröstkörtlarna. De inkluderar experter:

 • Hormonell obalans. Uppstår på grund av konstant stressande situationer, åldersrelaterade funktioner i klimakteriet, under puberteten, avslutande av graviditet, analfabeter p-piller.
 • Graviditet. Brösten och bröstvårtorna börjar förbereda sig för amning redan under de första dagarna av graviditeten, när en kvinna inte ens vet om det.
 • Brott mot förhållandet mellan hormoner under första och andra halvan av cykeln. En kvinna börjar känna smärta även med lätt svullnad i körtlarna.

Att framkalla ett patologiskt tillstånd kan också:

 • Psykologiska problem: långvarig depression och imaginär graviditet. Det händer att bröstet är svullet och fylls i en kvinna som är mycket villig att bli gravid och förväntar sig några tecken på graviditet.
 • Nippelinfektion eller förkylning. Allvarlig smärta förefaller även med mindre mikrokrackor i svullande bröstvårtor.
 • Närvaro av godartade tumörer eller maligna neoplasmer.
 • Bär undermåliga eller olämpliga underkläder. En tät eller syntetisk bh kan störa blodcirkulationen, blockera lymfkärlen som dränerar vätskan. Svullnad, dragande smärta och ett vaskulärt nätverk kommer att dyka upp.
 • Klimakteriet. Omstrukturering av den hormonella bakgrunden leder till obehag i bröstet.
 • Ta lugnande medel. Sedativa läkemedel påverkar hormonproduktionen i kroppen..
 • Bröstskada. Eventuella skador, blåmärken orsakar alltid obehag och svullnad i bröstkörtlarna.
 • Nedsatt sköldkörtelfunktion. Som ett resultat av sjukdomen inträffar hormonsvikt när den utsätts för insulin.

Överskott av vätska i kroppen är inte bara i buken, övre och nedre extremiteterna. Stagnation observeras ofta i området av mjölkkörtlarna, vilket orsakar stickningar och kramper. Det provocerar honom:

 • obalanserad kost;
 • överdriven konsumtion av salt mat;
 • överdriven passion för kolsyrade och alkoholhaltiga drycker.

Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

Förekomsten av periodisk smärta i bröstet är oftast förknippat med början av kritiska dagar. Orsaken till smärtan är fysiologisk, den orsakas av strukturella förändringar i körtelvävnaden under påverkan av könshormoner. Men det finns tillfällen då bröstsmärtan kvarstår med menstruationens slut.

I den här artikeln kommer vi att försöka förstå varför bröst gör ont efter menstruation och bröstvårtor sväller, i vilket fall det kan betraktas som ett normalt alternativ, och när det är nödvändigt att konsultera en specialist.

Smärts natur

Normalt ska bröstet inte skada efter menstruationen. Om kritiska dagar har gått, och hon fortsätter att skada, är detta en signal om att onormala processer inträffar i kroppen. Det finns flera sorter av smärta i bröstkörtlarna, och var och en av dem kommer att indikera ett annat tillstånd:

 • cykliska smärta uppträder på tydligt definierade dagar i menstruationscykeln, vanligtvis börjar mjölkkörtlarna att skada 5-7 dagar före menstruationens början Detta beror på en ökning av östrogennivåer och en ökning av kroppsfett. Så snart menstruationen inträffar upphör detta symptom att plåga kvinnan. Sådan smärta upprepas i varje cykel, vilket förklarar deras namn. Detta är vanligtvis värkande smärta som känns i båda körtlarna;
 • icke-cyklisk smärta kan förekomma varje dag i menstruationscykeln, dess orsaker är inte förknippade med månatliga hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, medan ömhet kan uppstå i endast ett bröst;
 • akut smärta är ett av de normala alternativen i fallet när mjölkkörtlarna gör ont allvarligt före menstruationen, men det kan också orsaka bröstskada eller att en cyste brister i körtlarna. För att ta reda på den exakta orsaken är det bättre att genomgå en ultraljudstudie. Om det finns mastit, läggs feber och allmän svaghet till akut smärta.

Det finns flera andra typer av bröstsmärta:

 • brinnande - det intensifieras från att röra bröstet och kan projiceras på ryggen;
 • sömmar - förekommer i anfall och är lokaliserad endast i en av körtlarna;
 • värkande - det känns konstant, men har olika intensitet. Med detta symptom kan en kvinna skjuta upp ett besök hos läkaren under lång tid, eftersom hon snabbt vänjer sig till obehaget.

Orsaker till smärta

Bröstsmärtor i medicinen kallas mastalgia, cirka 80% av alla kvinnor möter den i olika situationer. Detta fenomen är mest smärtsamt under puberteten, under graviditeten och i klimakteriet. Dessutom kan bröstkörteln vara sjuk med aktiv tillväxt av körtelvävnader. Tänk på de viktigaste faktorer som bröstet sväller och gör ont i kvinnor under olika perioder av deras liv.

Graviditet

Under graviditeten ökar östrogennivåerna, varför bröstkörtlarna ökar, deras tillväxt och blir orsaken till att menstruationen har passerat, och bröstet gör ont. Efter befruktningen börjar aktiv hormonell omstrukturering, som påverkar alla organ och system, inklusive mjölkkörtlarna, så om en kvinna har ett aktivt sexliv, för att ta reda på orsaken till att bröstet svullnade omedelbart efter menstruationen, måste du först göra ett graviditetstest. Dessutom kan mastalgia uppstå med ektopisk utveckling av fostret, vilket inte utesluter förekomsten av menstruation, detta bör komma ihåg.

Om bröstet gör ont efter menstruationen, och testet är negativt, är kvinnan troligtvis sjuk och kan inte göra det utan hjälp av en läkare.

Hormonell obalans

Smärtsamma och svullna bröst efter menstruationen kan bero på hormonell obalans. Följande orsaker kan orsaka hormonella störningar:

 • tumörer, särskilt i överkroppen;
 • klimakteriet;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • orala preventivmedel;
 • ärftlighet;
 • oregelbundet kön;
 • tar hormoner, lugnande medel och antidepressiva medel.

sjukdomar

Om bröstet efter menstruationen börjar skada, och graviditetstestet är negativt, måste du vara uppmärksam på andra symtom, kanske de kommer att berätta vilken patologi som fick bröstet att svälla:

 • mastopati utvecklas mot bakgrund av hormonella störningar, åtföljt av smärta och komprimering i bröstet, samt en känsla av tyngd. Symtom visas före, under menstruationen och efter dem;
 • mastit - inflammation i vävnaderna i bröstkörtlarna orsakade av en bakterieinfektion. Oftast lider mödrar under amning, men en icke-ammande kvinna kan också få mastit;
 • cyste - en neoplasma i bröstet som uppstår på grund av en kränkning av lipidmetabolismen;
 • kräfta. Med den snabba tillväxten av neoplasmen kännas allvarliga smärta, även om uppenbara symtom endast förekommer i de sena stadierna, så om bröstkörtlarna sväller, oavsett menstruation och befruktning, måste du snarast gå till en mammolog.

Dessutom kan orsaken till att bröstkörtlarna är känsliga och smärtsamma vara gynekologiska problem: endometrit, adnexit, vulvitis, inflammation i bihangarna och endometrios. Ytterligare symtom i detta fall kommer att vara smärta i nedre del av buken..

Sjukdomar i andra organ

Inte bara sjukdomar i reproduktionssystemet kan orsaka smärta i bröstkörtlarna, följande patologier kan bli en möjlig orsak till att den har utvecklats,

 • hormonella störningar på grund av problem med sköldkörteln och det endokrina systemet;
 • osteochondrosis;
 • inflammation i lymfkörtlarna under armhålorna;
 • hjärtsjukdomar;
 • mekanisk skada på bröstet (klämma, stöta och blåmärken).

Andra orsaker

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, och ingen av ovanstående orsaker identifieras, bör andra faktorer som orsakar smärta i bröstkörtlarna beaktas:

 • obekvämt eller felaktigt valt linne. En stor storlek och oregelbundet formad behå kan sätta tryck på bröstet, och grova sömmar och syntetmaterial kan också orsaka obehag. På grund av tätt linne störs blodcirkulationen, vilket kan leda till sjukdomar i bröstkörteln;
 • tar medicin. Vissa läkemedel, särskilt orala preventivmedel och antidepressiva medel, kan ändra hormoner och orsaka bröstsmärta. På grund av användningen av sådana läkemedel börjar mjölkkörtlarna att öka i storlek, och detta orsakar smärta. Om du tar tabletterna regelbundet anpassar kroppen sig efter nya förändringar efter 3 månader, annars ska du snarast gå till läkaren;
 • Solstrålar. På grund av långvarig exponering för solen ökar produktionen av östrogen och testosteron, vilket leder till hormonsvikt och som ett resultat till bröstsmärtor. Dessutom kan solljus torka bröstkörtlarnas känsliga hud och orsaka brännskador, som därefter kan utvecklas till ett onkologiskt problem;
 • stress och nervös belastning åtföljs av en hormonell kraftig kraft som orsakar smärta i bröstkörtlarna. Mer positiva känslor bör tas med i livet, detta kommer att ha en gynnsam effekt på hela kroppen och inte bara på bröstet.
 • oregelbundet sexliv orsakar hormonella störningar och depression. Båda dessa konsekvenser av brist på sex kan orsaka smärta..

Vad ska man göra

Om ditt bröstkorg gör ont efter din period bör du definitivt rådfråga en läkare. Han kommer att genomföra ytterligare undersökningar och föreskriva adekvat behandling. Om mjölkkörtlarna skadar regelbundet, rekommenderas det att ha en speciell dagbok, där datumet för förekomsten av det obekväma symptomet och dess intensitet noteras. Sådan information hjälper läkaren att förstå arten av smärtan och snabbt avgöra varför bröstet gör ont..

Till att börja med kommer läkaren att göra en undersökning för att upprätta en anamnesis och sedan utföra en palpationsundersökning av bröstkörtlarna. Om de fortsätter att skada en vecka efter menstruationen, är det tillrådligt att genomgå ett graviditetstest innan ett besök hos läkaren och göra ett blodprov för hCG. En specialist kan dessutom tilldelas ett antal studier:

 • mammografi;
 • Ultraljud
 • Röntgenundersökning av cystiska formationer av bröstkörtlarna;
 • Röntgenstråle med införande av kontrast i bröstkörteln;
 • punkteringsbiopsi.

Behandlingsmetoden kommer att väljas av en specialist, beroende på den identifierade orsaken, varför bröstkörtlarna skadar. Om detta är en sjukdom måste rotorsaken behandlas. När det gäller mastopati kan hormonella läkemedel och en speciell diet föreskrivas, men om skulden är på cancer eller cystor, kan behandlingen inkludera kirurgi och kemoterapi.

Det finns symtom som åtföljer ömhet i bröstet, när du upptäcker vilka du måste gå till läkaren:

 • smärta i bröstet varar mer än 2 veckor med oregelbundna intensiteter;
 • tätningar, knölar och förändrade former känns i bröstet;
 • det finns inflammation i bröstkörteln;
 • armhålsmärta projiceras;
 • med akuta attacker av bröstsmärta;
 • om en vätska med blod frigörs från bröstvårtan;
 • körtlar blir asymmetriska;
 • på bröstet finns flagniga och kliande fläckar;
 • temperaturen stiger.

Förebyggande

Det finns inga hundra procent effektiva metoder för att bli av med smärta i bröstet, men för att minska risken för obehagliga symtom är det nödvändigt att utföra enkla, men mycket effektiva rekommendationer som generellt förbättrar kvinnors hälsa:

 • du måste begränsa användningen av alkohol och sluta röka;
 • stress och nervös belastning bör undvikas;
 • Under den första perioden av menstruationscykeln bör viktlyft och sport begränsas.
 • behöver dricka vitaminer;
 • i frånvaro av kontraindikationer, bör du regelbundet ta bad med havssalt;
 • du bör välja behå i storlek som inte lämnar märken på kroppen;
 • Överkyl inte eller överhettas;
 • när bröstet gör ont kan du inte uthärda, som med huvudvärk, bör du definitivt ta kramplösande medel;
 • korrekt valda orala preventivmedel hjälper till att förhindra bröstsmärtor;
 • du måste ha sex regelbundet med en vanlig sexpartner;
 • du bör granska din diet och utesluta från den kryddig, fet, salt och sur mat, och omedelbart före menstruationen, ta bort kaffe och choklad från menyn.

Ett regelbundet besök hos den behandlande läkaren kommer att förhindra utvecklingen av många sjukdomar, och om du upplever obehag i bröstet bör du inte vänta på en rutinundersökning, utan omedelbart boka en tid hos en specialist.

Bröstet gör ont i mitten av cykeln, andra hälften, hela cykeln. Varför svullna, vad man ska göra

I många kvinnor sväller mjölkkörtlarna i mitten av cykeln, ökar i storlek. Dessutom uppträder smärta i bröstområdet. Ett symptom kan indikera en norm eller indikera en sjukdom. Du måste veta hur man kan skilja ett tillstånd från ett annat.

Bröstsmärta och svullnad: orsaker

Smärta i bröstkörtlarna kan uppstå av olika skäl..

Det beror på tidpunkten då symptomet visas:

 • mittcykel;
 • andra halvan av cykeln;
 • under hela cykeln.

Mittcykel

Bröstsmärtor i mitten av cykeln - ett symptom som kan vara naturligt. Oftast indikerar det ägglossning. Menstruationscykeln varar från 28 till 35 dagar. Under denna period inträffar hormonella förändringar.

Det vill säga att kroppen förbereder sig på att bära barnet i händelse av ägg befruktning. Mitten av cykeln är 14 till 15 dagar. Under denna period lämnar det befruktade ägget äggstocken. Processen kallas ägglossning. Smärtan är måttlig, kvinnans välbefinnande är inte mycket värre.

Under den andra halvan av cykeln

Om bröstet gör ont och svullnar under den andra halvan av cykeln, kan detta indikera följande skäl:

 • Graviditet. Om befruktning av ägget inträffar, kommer kvinnan att känna smärta i området av mjölkkörtlarna, såväl som svullnad. Dessutom är bröstet grovare.
 • "Fantastisk" graviditet. Oftast hotar inte tillståndet hälsan. Bröstets svullnad och känslan av smärta i det förknippas med det faktum att en kvinna vill ha ett barn dåligt, nervsystemet ger kroppen ett kommando att göra lämpliga förändringar. Därför visas symtom som liknar graviditet. Efter att en kvinna inser att tecknen inte är relaterade till detta tillstånd, normaliseras allt.
 • Premenstruellt syndrom (PMS). Några dagar före den förväntade menstruationen kan smärta i mjölkkörtlarnas område uppträda. Innan ägglossningen dominerar östrogen i kroppen, och efter det, progesteron.

Hela cykeln

Svullnad i bröstet och obehagliga känslor i det under hela cykeln kan indikera följande skäl:

 • Att köpa en bh som inte passar en kvinna. När du får en liten storlek kommer bröstet att vara i komprimerat tillstånd. Som ett resultat störs blodcirkulationen, smärta i området av mjölkkörtlarna uppträder. Vidare sväller bröstet. Symtom kan inte uppstå när du bär. Tecken märks när en kvinna tar av sig underkläderna. Detta beror på en kraftig rusning av blod till bröstet..
 • Felaktig näring. Till exempel äter en kvinna mycket salt, rökt. Kroppen stagnerar vätska, svullnad förekommer inte bara i lemmarna utan också i bröstet. Därför uppträder svullnad, smärta.
 • Ätande. Med ofta användning av en stor del av maten flyter tarmarna över. Som ett resultat pressar organet på livmodern, äggstockarna, livmoderhalsen. På grund av detta ökar produktionen av könshormoner, vilket kan orsaka svullnad och smärta i bröstkörteln..
 • Svår stress. Om en kvinnas ständiga spänning finns i hennes liv, produceras hormoner i en ökad mängd. Detta kan återspeglas på bröstet i form av svullnad och ömhet..
 • Användning av vissa grupper av läkemedel. Bröstsmärtor och svullnad är biverkningar av mediciner. Vissa läkemedel kan påverka mängden hormoner och störa vatten-saltbalansen. Till exempel lugnande medel, som inkluderar valerian.
 • Puberteten. Oftast märker flickor att deras bröst börjar skada och svälla. Symtom kan vara förknippade med brösttillväxt..
 • Amning. Under denna period är bröstsmärtan allvarlig. Bröstkörtlarna blir tätare, sväller. Amning ökar sannolikheten för mastit - inflammation i bröstet. För att förhindra sjukdomens början är det nödvändigt att uttrycka bröstmjölk, oavsett om kvinnan matar barnet eller inte.
 • Tillstånd efter en abort. På grund av störningar i den kvinnliga kroppen kan bröstsmärta och svullnad uppstå. Detta beror på stress. Graviditeten avbryts, kroppen kan inte snabbt byggas upp igen. På grund av detta förändras hormonproduktionen, obehagliga symtom uppstår.
 • Starten av klimakteriet. Den körtelvävnad ersätts av fett och fibrösa celler, så bröstsvullnad och ömhet är möjligt.
 • Stark fysisk aktivitet.

Vilka patologier bör uteslutas?

Bröstsmärtor i mitten av cykeln är ett symptom som kan indikera olika sjukdomar. Genom ytterligare tecken kan du misstänka någon slags patologi.

mastopati

Sjukdomen kännetecknas av en patologisk förändring i vävnaden i bröstkörtlarna, som är fibrocystiska till sin natur. Det vill säga små smärtsamma tätningar bildas. Lesionerna är godartade, men läkarna säger att det finns en risk för degeneration till en ondartad tumör.

Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

 • Smärta i bröstet. Deras intensitet kan vara annorlunda. I det första skedet märks obehag först före menstruationen. Därför uppmärksammar kvinnor ofta inte symptomet. Obehagliga känslor kan vara annorlunda - värkande, dragande. Ibland är det omöjligt att röra bröstet. Smärtan är förknippad med stagnation av blod, ödem i omgivande vävnader. När menstruationen är slut försvinner obehaget. När sjukdomen utvecklas intensifieras smärtan med varje period. Dessutom störs sömn, aggression uppstår.
 • Bröstkörtlarna grovar under andra halvan av cykeln. Symtomet förknippas med stagnation av blod i bröstkärlen. Bröstkörtlarna kan öka i storlek med 15%. Bröstet är mycket känsligt, det finns svårt att undersöka.
 • Sekretionssekretion från bröstvårtorna. Symtom kan uppstå vid tryck på bröstet. Men ofta behövs ingen ansträngning. Färgen på urladdningen är annorlunda - vit, brunaktig, grönaktig. Blod kan finnas i hemlighet - detta är det farligaste symptomet. Det indikerar maligna processer som uppstår i bröstet. Men ignorera inte ens en transparent hemlighet. Normalt bör inget sticker ut från bröstvårtorna.
 • Knutpunkter Vid palpation kan sälar ses.

Stadier av sjukdomen:

 1. Diffus fibroadenomatos. Denna sjukdom diagnostiseras oftast hos unga flickor. Under undersökningen kan du märka förstorade bröst. Vid palpation känns en kornighet. Bröstkörtlarna är smärtsamma.
 2. Nodulär mastopati. Om typ 1 inte har botats går sjukdomen in i denna form. Vid palpation märks tätningar eller cyster. De har inte tydliga gränser, du kan inte känna lobben.

Mammalgia

Mastodynia är uppkomsten av smärta i bröstet som uppstår till följd av en förändring i hormonnivån eller en patologisk process. På ett annat sätt kallas tillståndet mastalgia..

Typer av sjukdom:

 • Cyklisk. Obehag är regelbundet, visas före menstruationen. Dess intensitet minskar 1 till 2 dagar efter menstruationens början. Vätskan som samlas i bröstet komprimerar nervändarna och smärta uppstår. Denna typ leder ofta till mastopati..
 • Icke-cyklisk. Denna art har ingen periodicitet. Obehag manifesterar sig oberoende av menstruation. Men smärtan är lokaliserad vid en punkt. Icke-cyklisk mastodyni är vanligare för kvinnor över 40 år. Denna art ska behandlas med försiktighet, utesluta en malig tumör.

Symtom på tillståndet anges i tabellen:

Orsaker till svullnad i bröstet efter menstruationen: varför bröstet börjar skada i mitten av cykeln?

Du läser artikeln Orsaker till bröstsvullnad efter menstruationen: varför börjar bröstet att skada mitt i cykeln? Allt material på frisörens webbplats samt artikeln Anledningar till svullnad i bröstkörtlarna efter menstruation: varför börjar bröstet skada i mitten av cykeln? - skriven speciellt väntar på dig, och vi är glada om du gillar vårt tidskrift.

Bröstsmärtor före, under och efter menstruation

Smärtsam känslighet och tyngd i bröstkörtlarna noteras av många kvinnor en vecka eller två före menstruationens början. Sådan bröstsmärta kallas mastodynia (eller mastalgia) och kallas en manifestation av premenstruellt syndrom. Lätt obehag under denna period är normalt. Det är värt att se upp när det finns en stark svårighetsgrad av känslor, deras utseende i tid eller efter kritiska dagar.

Orsakerna till bröstsmärta av cyklisk karaktär är förknippade med en månatlig fluktuering av hormoner i en kvinnas kropp. Upplevelser påverkar båda bröstkörtlarna, de mest kraftfulla i deras övre del och bröstvårtor, åtföljd av en känsla av tyngd. Oregelbunden mastalgia, obehag i endast ett bröst, varnar för förekomsten av icke-hormonella sjukdomar.

Orsaker till cyklisk mastalgia

De viktigaste skälen är följande.

Premenstruellt syndrom

Mastodynia kan vara den enda manifestationen av syndromet och åtföljas av dess andra symtom: huvudvärk, illamående, tryckstörningar, hjärtrytmstörningar, ödem, ökad känslomässighet.

Hormonala droger

P-piller eller hormonbehandling under anpassningsperioden till läkemedlet (de första 2-3 månaderna) ökar svårighetssymtomets svårighetsgrad tills kroppen vänjer sig att producera mindre av sina egna hormoner..

Bröstdysplasi

Cyklisk smärta varnar för uppkomsten av mastopati, när den fortfarande befinner sig i det diffusa stadiet, och kan försvinna med den fortsatta utvecklingen av sjukdomen. Det är nästan omöjligt att skilja från de naturliga upplevelserna som uppstår under menstruationscykeln och kan bara diagnostiseras vid läkarmöte.

Oregelbunden smärta i detta område är förknippad med icke-hormonella förändringar i kroppen och varnar för utvecklingen av liposkleros, reaktiv skleros i bindvävnaden i bröstet, adenom, fibroadenom eller cancer. Det är lokaliserat i ett av brösten, men vid diffus natur kan det också påverka axillzonerna. Ibland tas mastalgia som en muskelsmärta som sträcker sig till bröstet.

Hormonella förändringar

Bildandet och utvecklingen av bröstkörtlar börjar från det ögonblick puberteten börjar och slutar närmare 21 års ålder. Men deras vävnader fortsätter att förändras under deras fruktbara år under påverkan av hormoner. Nivån av hormoner varierar under graviditet, amning, förlossning eller menstruation, dess svängningar upphör endast efter klimakteriet.

I mitten av menstruationscykeln, när ett moget ägg kommer in i äggledaren, börjar kroppen förbereda sig för befruktning och graviditet. Kanalarna i bröstkörtlarna växer, blod rusar till dem, pressar nervändarna och ökar känsligheten hos bröstet.

En ökning av progesteron under den andra halvan av den månatliga cykeln ökar mängden körtelvävnad. Obehaget som orsakas av klämning ökar, bröstet sväller och blir tätare. Detta underlättas också av ödem som uppstår under den premenstruella perioden..

Vid en ung ålder, när receptorreceptiviteten är starkare och tillväxten av bröstkörtlar fortsätter, förekommer smärta före menstruationen oftare. I framtiden blir känslorna mindre uttalade - beroende på individuella egenskaper kan bara en känsla av tyngd och en kortvarig klåda på grund av hudspänning kvarstå. Ju äldre kvinnan är, desto större är sannolikheten för ett av symptomen på premenstruellt syndrom. Om obehag under dagarna före menstruationen orsakar betydande besvär och stör den vanliga livsstilen, krävs läkarvård.

Smärta under menstruationen

När befruktningen av ägget inte inträffar, börjar den omvända processen med menstruationens början. Puffiness som bildats under den föregående cykeln minskar, kanalerna i bröstkörtlarna och körtelvävnadscellerna dör, och på 1-2 dagar försvinner alla spår av obehag. Om det kvarstår under menstruationen orsakas smärtan förmodligen av följande skäl:

 • gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans när progesteronproduktionen inte slutade under;
 • graviditet, och närvaron av smärta indikerar sannolikheten för en ektopisk graviditet.

I vilket fall som helst kräver ett sådant symptom en läkarundersökning. Dra inte ut ett besök hos en mammolog eller gynekolog, ibland till och med en försening på 1-2 cykler är avgörande.

Smärta efter menstruation

Hos kvinnor i vuxen ålder säkerställer en etablerad hormonell bakgrund att menstruationscykeln är regelbunden. Observerad bröstsmärta efter menstruation kan signalera inflammation eller till och med neoplasma.

 • hormonsvikt, inklusive orsakat av användning av hormonella eller lugnande läkemedel;
 • början av graviditeten, särskilt ektopiskt;
 • mastopati
 • muskel- och bensjukdomar;
 • mindre vanligt - cancer.

Särskild uppmärksamhet på utseendet på ett sådant symptom bör ägnas åt kvinnor med en oregelbunden månadscykel. Först av allt måste de utesluta möjligheten till graviditet genom att genomföra ett test eller donera blod för hCG.

Inflammatoriska processer i bröstområdet, sklerotiska förändringar i vävnaderna i denna del av kroppen eller en stor fysisk belastning på bröstmusklerna orsakar sensationer som överförs till bröstkörtlarna. Deras brinnande, skärande karaktär, i kombination med rodnad i huden och utsläpp från bröstvårtorna, talar om mastit eller den smittsamma processen. Myalgi som uppstår efter muskelskada leder till ständiga dragande smärta, värre när du trycks ner.

Regelbundenhet av smärta i båda bröstkörtlarna, lätt utflöde från bröstvårtorna och bröstetthet är tecken på mastopati. Det utvecklas mot bakgrund av hormonell obalans, när den föreskrivna minskningen av progesteronnivåerna inte inträffar, och mjölkkanalerna som bildats under föregående cykel inte försvinner. På deras plats finns det spridda cyster. Ett snabbt besök hos en läkare hjälper till att bekämpa sjukdomen. Annars upphör de störande känslorna av sig själva eller minskar avsevärt vid övergången av den diffusa fibrocystiska formen av mastopati till nodulär form.

Nodulär mastopati när som helst kan degenerera till en cancer. Smärtsymtomet är inte specifikt för bröstcancer. Om det inträffar, är det bundet till en av bröstkörtlarna. Upplevelserna i detta fall är oregelbundna, kan förvärras och blekna utan anknytning till månadscykeln. Bröstsvullnad och sensibilisering förekommer inte.

Ändå kan man inte försäkra sig om att förekomsten av smärta definitivt inte är cancer. Självundersökning av bröstet bör vara bekant för alla kvinnor i fertil ålder. Tidig varning om cancer:

 • en fast, smärtfri klump i bröstkörteln eller armhålan, med ojämna kanter;
 • en förändring av formen på bröstet eller huden (plana hålrum visas på bröstet, huden krymper, bröstvårtan dras tillbaka);
 • nippel urladdning.

Diagnos och terapi

Månatliga förändringar av kvinnans välbefinnande bryter inte alltid hennes livskvalitet så mycket att hon rusar till läkarkontoret. Men det är exakt vad som måste göras i första hand när uttalade obehagliga upplevelser uppstår i bröstkörtlarna. Gränsen mellan norm och patologi i en sådan situation är mycket tunn, och det finns inget sätt att självständigt bestämma vad som orsakar oro: vanliga hormonella fluktuationer eller en begynnande cysta.

Undersökning börjar med palpation av körtlarna och det omgivande området. Det rekommenderas att utföras de första dagarna efter menstruationens slut. Ytterligare diagnos baseras på undersökningsresultaten, som inkluderar:

 1. Blodtest för hormoner (östrogener, progesteron och testosteron).
 2. Blodtest för tumörmarkörer.
 3. Mammografi (röntgenundersökning av körtlarna i speciella prognoser) för kvinnor över 40.
 4. Ultraljudsundersökning av bröstkörteln (under andra halvan av cykeln) hos kvinnor under 40 år och som ett tillägg till mammografi.
 5. Olika typer av vävnadsbiopsier med misstänkta tumörprocesser.
 6. Ultraljud av sköldkörteln och könsorganen - vid behov klargör diagnosen.

Acycliska smärtor kräver en fullständig undersökning och förtydligande av patologin som orsakar dem. Efter att de exakt har bestämt sin orsak börjar de behandla den underliggande sjukdomen. Tumörer och cyster kräver kirurgisk ingripande, och ibland ytterligare strålbehandling, kemoterapi. I vissa fall behandlas små godartade neoplasmer med medicinering..

Om ett störande symptom är förknippat med premenstruellt syndrom utförs en omfattande behandling som kombinerar läkemedelsbehandling, kost och livsstilsförändringar. Det syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden, eliminera det resulterande ödem och anestesi. Hormonala läkemedel (med en preventiv effekt) kan också förskrivas för att undertrycka prolaktinproduktionen. Applicera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ketanol, nurofen, indometacin) eller växtbaserade läkemedel (mastadinon, cyklodinon). Örtmedicin utförs med antiödematösa och antiinflammatoriska örter, ibland vitaminterapi och immunkorrektion.

Att minska svårighetsgraden av smärta i bröstet uppnås genom att eliminera yttre irriterande medel - genom att använda mer lösa behåar för att skydda dig mot onödig åtdragning av kroppen. Näringskorrigering är också nödvändig för att lindra puffiness: fet, kryddig och sur mat, mejeriprodukter, kaffe, alkohol bör vara frånvarande i kosten under den andra halvan av månadscykeln. En aktiv livsstil rekommenderas, men för mycket fysisk aktivitet några dagar innan menstruationen börjar kan förbättra manifestationerna av syndromet.

Behandlingen av premenstruellt syndrom tar från flera månader till ett år. Vanligtvis växlas en tremånaders terapikurs under hela året med avbrott i 2-3 månader för att utvärdera effektiviteten.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Svår buksmärta före menstruationen, orsakar svår smärta före menstruationen

Det schema som du kan spåra periodens regelbundenhet och varaktighet är inte alla kvinnor. De flesta av dem förutsäger ganska exakt början på nästa menstruation enligt en förändring av deras välbefinnande på grund av fysiologiska skäl....

Vad man ska göra om det inte finns någon ägglossning - läkaren rekommenderar

Det är omöjligt att bli gravid utan ägglossning, eftersom det är denna process i den kvinnliga kroppen som säkerställer att ett ägg frigörs från äggstocken så att det kan möta spermier....

Varför finns det små perioder? Huvudsakliga skäl

Ibland är en kvinna ledsen av att hennes perioder är för knappa. Den önskade graviditeten förekommer dock inte. Vad du ska göra: behandla eller vänta? Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom....