Smärta i äggstockarna - orsaker, symtom, diagnos, behandling

Harmonier

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Smärta i äggstockarna är en av de vanligaste klagomålen som låter från kvinnor vid en gynekolog. Detta symptom kan vara ett tecken på många sjukdomar i könsområdet..

Ofta kan smärta i äggstocken uppfattas av en kvinna som smärta i det suprapubiska området, smärta i nedre del av magen, i sidan, i nedre delen av ryggen.

orsaker

Ovariesmärta i samband med menstruationscykeln

Smärta i äggstockarna före menstruation (efter ägglossning)

Detta är ett ganska vanligt syndrom. Efter nästa menstruation bör den så kallade corpus luteum - en liten ansamling av celler som producerar hormonet progesteron - bildas i stället för ägget i äggstocken. Om corpus luteum inte har bildats tillräckligt och progesteron frisätts i för lite, inträffar en delvis frigöring av livmoderslimhinnan. Som ett resultat finns det smärta i äggstockarna före menstruation.

För en sådan manifestation av ägglossningsyndrom är följande symtom karakteristiska:
1. Det finns växelvärk som uppträder antingen i höger eller i vänster äggstock - det vill säga på den plats där ägglossningen inträffade.
2. Samtidigt inträffar ofta fläckar från slidan..

Trots att detta är ett ofarligt tillstånd som inte åtföljs av annat än smärta, måste du besöka en läkare för att utesluta allvarligare patologier.

Smärta före menstruation kan betraktas som smärta i äggstockarna efter ägglossningen. I detta fall smärtkänslor under den andra halvan av cykeln, efter 14 - 15 dagar.

. med ägglossning (mitt i månadscykeln)

Smärta i äggstockarna under ägglossningen passar också in i bilden av äggstocksyndromet. Förekomsten av smärta beror på det faktum att när ägget lämnar äggstocken genomgår det ett mikroskopiskt tår och en lätt blödning i bukhålan. Blod irriterar bukhinnan, rik på nervändar, vilket resulterar i smärta. Vanligtvis åtföljs av smärta i äggstockarna under ägglossningen följande symptom:

 • Det finns ont i mitten av månadscykeln. Det är lätt att räkna. Till exempel, om hela cykeln varar 30 dagar, observeras smärtsyndromet cirka 14 dagar.
 • De flesta kvinnor har upptäckt vaginal urladdning.
 • Oftast är smärtan tråkig, värkande, men den kan vara akut.
 • Smärtlängd - från flera minuter till flera timmar.
 • Smärta observeras från den sida där mognaden och utloppet av ägget från ägget inträffar. De bryr omväxlande en kvinna, höger eller vänster..

Om smärtan i äggstocken är mycket allvarlig, oroar sig i mer än 12 timmar och åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen måste du snarast kontakta en läkare.

Svår akut smärta i äggstocken under ägglossningen kan indikera att det brister. Detta tillstånd hotar utvecklingen av blödning i bukhålan och peritonit - en svår inflammatorisk process i bukhinnan. Kirurgi är brådskande nödvändig för att återställa äggstockens integritet.

. med menstruation

Under menstruationen skadar inte äggstockarna själva. Det kvinnor beskriver vid gynekologens möte som smärta i äggstockarna under menstruationen är oftast en smärta i livmodern. Faktum är att livmodslemhinnan för närvarande avvisas, om inte naturligtvis graviditet inträffar. Livmodern måste bli av med detta oönskade innehåll, så det börjar samlas. Om sammandragningarna är tillräckligt starka visas smärta. De kan vara så starka att de stör en kvinnas arbetsförmåga och livskvalitet..

Smärta i äggstockarna själva under menstruationen kan orsakas av närvaron av cyster i dem, stress och psyko-emotionell överbelastning.

. efter menstruation

Smärta i äggstockarna under och efter sex

Smärta i äggstockarna efter operationen

Ovarial punktering

Efter äggstockning är smärtan normal. En kvinna har vanligtvis följande symptomkomplex:

 • smärta i äggstockarna i en dragande, värkande karaktär;
 • liten urladdning från slidan;
 • uppblåsthet.

Dessa tecken är förknippade med att för det första en injektion i äggstocken är en liten men ändå en skada. För det andra bildas ett punktblödande sår, på grund av vilket det finns irritation i bukhinnan i interventionsområdet. Som regel oroar smärtsyndromet i 5-7 dagar, varefter det försvinner helt. Om den är väldigt stark, inte passerar under lång tid noteras en ökning av kroppstemperaturen - det är värt att konsultera en läkare.

Behandling av smärta i äggstocken efter en punktering består av användning av smärtstillande medel, kramplösande medel.

Borttagning av cystor i äggstockarna och annan organkirurgi

Smärta i äggstockarna under graviditeten

Bland kvinnor anses det allmänt att ovariesmärta är ett av tecken på graviditet. Statistik visar dock att smärta i äggstocken under graviditet sällan är associerad med äggstockarna själva. För det första ökar den gravida livmodern kraftigt i storlek, så äggstockarna tillsammans med äggledarna stiger mycket högre än deras vanliga plats.

Vanligtvis orsakas smärta i äggstockarna under graviditet av en överförlängning av ligament som stöder livmodern, äggstockarna och äggledarna. De börjar uppleva ökad stress, spänningar visas i dem. Detta symptom kan bekämpas med framgång genom en balanserad kost, arbete och vila, gymnastik och yoga för gravida kvinnor, andningsövningar..

För det andra vet alla gynekologer att början av graviditeten är ovariefunktionen nästan helt avstängd. Därför kan smärta i dem inte uppstå.

Allt ovanstående gäller sådana tillstånd när smärta i äggstocksområdet uppträdde under graviditeten för första gången.

Det är en helt annan fråga - om smärta inträffade före graviditeten och under den uppstod igen eller intensifierades. En gravid kvinna kan manifestera alla inflammatoriska sjukdomar, cyster, tumörer i äggstockarna.

Det är bäst att förhindra ovariesmärta under graviditeten i förväg, det vill säga genomgå en undersökning och behandling om någon sjukdom upptäcks. Om smärtan i äggstockarna dök upp redan under graviditeten, måste du besöka en gynekolog så snart som möjligt.
Annars komplikationer som avbrytande av graviditet, fosterhypoxi, placentabbrott etc..

Adnexit (salpingoophoritis)

Ovarieinflammation kallas oophorit. Om äggledaren är inflammerad på samma gång kallas detta tillstånd salpingoophoritis. I alla fall manifesteras det av svår akut smärta i äggstockarna och andra karakteristiska symtom:

 • Smärtan i äggstockarna med inflammation är tillräckligt allvarlig, uppstår i form av anfall eller oroar patienten ständigt.
 • Ofta finns det smärta i äggstockarna och nedre delen av ryggen, det kan också ge till korsbenet.
 • Vissa kvinnor har smärta i äggstockarna när de tappar.
 • Med övergången av sjukdomen till en kronisk form blir smärtan tråkig, värkande.
 • Kroppstemperaturen stiger till 37 - 38 o C. Kvinnan känner frossa, generell svårhet, det är ökad trötthet.
 • Olika störningar i menstruationscykeln är mycket karakteristiska. Menstruationen börjar komma oregelbundet till följd av det faktum att den inflammatoriska processen hjälper till att minska produktionen av kvinnliga könshormoner.
 • Smärta med inflammation i äggstockarna åtföljs nästan alltid av en kränkning av den känslomässiga bakgrunden hos en kvinna: hon blir mer hett, irriterad, lätt deprimerad.
 • Sexdrift reduceras till följd av en minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner.

Smärtsyndromet provoceras av förkylningar och andra infektioner, hypotermi, stress, minskad immunitet.

Orsaken till akut ovariesmärta orsakad av den inflammatoriska processen fastställs under undersökningen av gynekologen, en ultraljudssökning. I den akuta processen varar konservativ behandling vanligtvis 5–7 dagar. Vid kronisk inflammation drar den längre.
Mer om adnexit

Smärta i ovariecysten

Torsionscystben

polycystiskt

Ibland förväxlas polycystisk äggstock med konventionella cyster. I själva verket är det två olika sjukdomar, som var och en åtföljs av sina egna symtom..

Polycystisk äggstocksjukdom är en endokrin patologi som drabbar många endokrina körtlar. Som ett resultat av endokrina störningar bildas många små cyster i äggstocksvävnaden och karakteristiska symtom uppträder:
1. Kronisk dragning, värkande smärta i äggstockarna, nedre buken och i ländryggen. Det exakta ursprunget till smärtsyndromet är för närvarande inte exakt fastställt. Ökade äggstockar tros komprimera intilliggande organ..
2. Menstruationsproblem. Smärta i äggstockarna med deras polycystik i kombination med sällsynt oregelbunden menstruation. Ibland kan menstruationen vara alltför riklig och lång eller helt frånvarande.
3. Vissa kvinnor har tecken som är karakteristiska för premenstruellt syndrom. Det finns skarpa humörsvängningar, utseendet på ödem på benen, bröstinträngning, smärta i nedre del av buken.
4. Endokrina störningar leder till utveckling av infertilitet. Med regelbundet oskyddat sex misslyckas befruktningen.
5. Allmänna tecken på dysfunktion i endokrina körtlar: håravfall, fetma, hudormar.
6. Under undersökningen kan läkaren upptäcka förstorade äggstockar.

Den viktigaste diagnostiska metoden som används för att identifiera orsakerna till smärta med polycystisk äggstock är ultraljud. När diagnosen bekräftas föreskrivs konservativ läkemedelsbehandling, och om den är ineffektiv, kirurgisk ingripande.
Mer om polycystisk äggstock

Smärta i äggstockarna och perineum: endometrios i äggstockarna

Endometrios (endometrioid heterotopia) är införandet av fragment av livmoderslimhinnan genom äggledaren i bukhålan med flödet av menstruationsblod, där de växer och börjar blöda under varje menstruation.

Till en början, medan endometrioidväxterna inte är särskilt stora, märker kvinnan inga patologiska symtom. Sedan börjar hon oroa sig för tråkiga värkande smärta i äggstockarna och nedre buken, som ges till perineum och ändtarmen. De intensifieras under menstruationen, men uppstår mellan dem..

De flesta patienter med endometrios har menstruations- och urinationsstörningar. Med tiden växer endometrioid heterotopia och börjar blöda ännu mer, en limprocess bildas i bäckenhålet.

Godartade tumörer

Modern medicin känner till ett stort antal olika godartade ovarietumörer. Alla har liknande symptom. Det huvudsakliga symptomet som initialt gör det möjligt att misstänka patologi är trög smärta i äggstocken på höger eller vänster (mindre ofta i båda).

Emellertid indikerar smärta oftast att tumören är ganska stor. I de inledande stadierna visar sig patologin inte på något sätt.

När tumören blir så stor att den leder till kronisk smärta i nedre del av buken, kan den orsaka kompression av de inre organen: urinblåsan, livmodern och rektum. Därför uppstår symtom som urinering, en ökning av buken. Smärta i äggstockarna strålar ofta till benet eller korsryggen. Det har inget med menstruation att göra, utan beror snarare på en utsträckning av tumörens kapsel, kompression och spasmer i de inre organen, nedsatt cirkulation i bäckenet och buken..

Förekomsten av akut smärta är också möjligt om det finns en vridning av tumörens ben eller skada på dess kapsel..

Andra symptom som åtföljer godartade ovarietumörer är:

 • kränkning av menstruation, ibland till och med till deras fullständiga frånvaro;
 • varje femte patient med godartade ovarietumörer utvecklar infertilitet;
 • förstoppning är associerad med komprimering av ändtarmen;
 • i vissa sorter av godartade neoplasmer i äggstockarna utvecklas ascites - en ökning i buken på grund av ansamling av en stor mängd vätska i den.

Diagnos av smärta i äggstockarna orsakade av tumörer utförs under läkarundersökning, ultraljud och magnetisk resonansavbildning. Den huvudsakliga behandlingen är kirurgi.

Maligna tumörer

Det finns flera varianter av maligna äggstumtumörer som liknar symtom som varandra och adnexit, en inflammatorisk process i äggstockarna..

Först, medan den maligna tumören är liten, visar den sig inte. Efter en tid kan en kvinna börja känna tyngd i buken, det ökar i storlek. Men som regel fäster de inte vikt vid dessa tecken, med tanke på dem manifestationer av adnexit.

Sedan finns det smärta i äggstockarna, som oroar sig ständigt, eller bara vid en viss tidpunkt. Detta symptom ges också ofta inte nödvändig betydelse..

I senare stadier noteras en signifikant ökning av buken. Smärta i äggstockarna blir ganska svår. En kvinna noterar svaghet, trötthet, dålig hälsa. Hon börjar gå ner i vikt.

Vid äggstockscancer finns det alltid en kränkning av den månatliga cykeln.

Med en tillräckligt stor tumör försämras blåsans och ändtarms funktioner.

Diagnos av värkande smärta i äggstockarna med maligna tumörer utförs med hjälp av ultraljud, äggstockning, identifiering av specifika tumörmarkörer i blodet. Behandling innefattar kirurgi, användning av kemoterapi, strålterapi och andra tekniker.

Hyperstimuleringssyndrom

Bland metoderna för att behandla kvinnlig infertilitet idag används olika hormonella mediciner i stor utsträckning. Om deras doseringar inte väljs korrekt, leder överdriven stimulering till patologiska förändringar i äggstockarna och uppkomsten av smärta i dem.

Hyperstimuleringssyndrom kan uppstå i mild eller svår form..

Med en mild form finns det smärta i äggstockarna, en känsla av tyngd och obehag i nedre del av buken. En kvinna klagar över konstant uppblåsthet, hon börjar gå upp i vikt snabbare.

Med en svår form av patologi är smärta i äggstockarna mer uttalad. Blodtrycket minskar, en kvinna konstaterar att hon har blivit mindre benägna att urinera mindre. En betydande ökning i buken beror på ansamlingen av en stor mängd vätska i den. Markerade metaboliska störningar noteras.

Diagnos av smärta i äggstockarna av detta ursprung är i de flesta fall inte svårt. Det finns en koppling av symtomen med hormonell medicinering. Under en ultraljud upptäcker läkaren många små cyster i äggstockarna. Behandlingen består av läkemedelsavlägsnande.

Torsion av cystben och tumörer i äggstockarna: paroxysmal svår smärta

Vissa cyster och tumörer är inte belägna i äggstocksvävnaden utan på ytan och fäster vid den med hjälp av ett ben. Om neoplasmen roterar runt sin axel, vrider äggstockens ben, blodflödet störs i det. Följande symtom uppstår:

 • Akut svår smärta i äggstocken, nedre buken. De förekommer i form av anfall och orsakar allvarligt lidande för en kvinna.
 • Smärta i äggstocken ger i korsryggen, i benet (med skada på höger äggstock - till höger, med skada till vänster - till vänster).
 • Kvinnans allmänna tillstånd förvärras. Illamående och kräkningar noterade.
 • Förstoppning uppstår. En stor mängd gas samlas i tarmen, vilket leder till uppblåsthet.
 • Smärtan kan vara så allvarlig att den leder till chock: en kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

Torsion av benen på en cysta eller tumör i äggstocken visar sig inte alltid så ljust. Det kan utvecklas gradvis. I detta fall sträcks också ökningen av smärta och andra symtom över tiden..

Diagnos av akut smärta i äggstocken till följd av torsioner är inte svårt. Dessutom är en kvinna som regel medveten om förekomsten av en neoplasma. Detta tillstånd kräver omedelbar operation..

Cystur i äggstockarna

I de flesta fall är brott i en ovariecyst ett tillstånd som hotar en kvinnas liv och kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Vid tidpunkten för brott uppträder en kraftig allvarlig smärta. Men huvudfaren ligger i symtomen som är förknippade med blödning. En kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

För att förhindra ytterligare blödning och rädda patienten är det nödvändigt att leverera henne till operationssalen så snart som möjligt.

Ovarian apoplexy

Ovariell apoplexi är ett tillstånd där ovariell blödning och brist inträffar. I detta fall utvecklas massiv blödning i bukhålan. Om en kvinna under 40 år oväntat upplever svår skarp stickande smärta i äggstocken och blodtrycksfall, kan det med hög sannolikhet antas att hon hade apoplex i äggstockarna.

Beroende på vilka symptom som dominerar finns det två former av patologi:
1. Smärtformen, som namnet antyder, åtföljs av svår smärta i äggstocken. Samtidigt noteras blekhet, blodtrycksfall, svaghet, men dessa symtom är inte så uttalade som smärta. Detta tillstånd kan kompliceras av smärtchock, där en kvinna försvinner, hennes blodtryck sjunker (främst på grund av att patienten får smärtchock, och inte på grund av blödning).
2. Den hemorragiska formen manifesteras inte så mycket av smärta i äggstockarna som av symtom på massiv blodförlust. Blodtrycksfallet är mycket betydande. Blekt, svaghet, torr hud noteras. En kvinna kan falla i ett chockstillstånd, och det orsakas inte av smärta, utan av en kraftig minskning av blodvolymen till följd av blodförlust.

Oftast, med apoplexy, finns det smärta i höger äggstock, eftersom det är mer benäget för blödning och brott än vänster.
Läs mer om ovarian apoplexy

Intermittent tub graviditet

Tubal graviditet inträffar om ett befruktat ägg införs i slemhinnan inte inuti livmodern utan i äggledaren. I sig självt manifesteras detta tillstånd lite och ser ut som en normal graviditet. Ibland kan det vara en kränkning av menstruationen och icke-intensiv dragande smärta i äggstockarna.

De viktigaste kliniska manifestationerna inträffar när avbrottet i tubal graviditet börjar. Periodiska värkande krampsmärtor i äggstockarna och utflöd i form av blödning visas. Först kanske dessa symtom inte orsakar en kvinna någon oro. Men över tiden intensifieras de och leder till allvarliga konsekvenser. Om du misstänker en graviditet i röret bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Aborterad graviditet i röret

Det finns plötsligt svår smärta i äggstocken och äggledaren, tecken på blödning:

 • blekhet;
 • yrsel;
 • förlust av medvetande;
 • blodtrycksfall;
 • ökad hjärtrytm;
 • chockutveckling.

Blod som rinner från äggledaren kommer in i bukhålan och ackumuleras i urtaget mellan livmodern och ändtarmen. Därför känner kvinnan allvarlig smärta i anus.

Smärta i äggstocken orsakad av avbrott i tubal graviditet upptäcks under undersökning och ultraljud. Brådskande kirurgisk ingripande är nödvändig, eftersom detta tillstånd hotar kvinnans liv.

Smärta i äggstockarna orsakade av patologier från andra organ och system

Vilka studier kan läkare förskriva för smärta i äggstockarna?

Ovariesmärta kan utlösas av olika faktorer och sjukdomar. Därför kan läkaren förskriva olika tester och undersökningar för att bestämma den orsakande faktorn som orsakade kvinnans smärtsyndrom om detta symptom finns. I båda fallen föreskriver dock läkaren inte alla möjliga tester och undersökningar, utan väljer endast de som är nödvändiga för att identifiera orsaken till ovariesmärta just nu. Valet av analyser som krävs i båda fallen utförs beroende på samtidigt symtom, smärtans art och händelser som föregick uppkomsten av smärta i äggstockarna, eftersom det är dessa faktorer som gör det möjligt för läkaren att föreslå en diagnos, för att bekräfta vilka instrumentella och laboratorieundersökningar som utförs.

För smärta i äggstocken utför läkaren utan fel en tvåårig gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna. Bimanualundersökning med dina händer gör att du kan undersöka könsorganen, identifiera neoplasmer i dem, den inflammatoriska processen, deras förskjutning från en normal plats etc. Och undersökning i speglarna gör att du kan bedöma tillståndet i vävnaderna i vagina och livmoderhalsen, upptäcka erosion, misstänkt cervicit, etc. Uppgifterna som erhållits av läkaren under gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna låter dig navigera och försiktigt anta diagnosen, och i svåra fall, åtminstone bestämma riktningen för den diagnostiska sökningen. Efter undersökningen föreskriver läkaren andra tester som gör det möjligt att göra en noggrann diagnos, vars lista är beroende av de tillhörande symtomen, smärtans art och händelserna före smärtan..

För det första ska det sägas att smärta i äggstockarna, i kombination med en ökning av kroppstemperaturen, en kraftig försämring av välbefinnandet, ett tryckfall, blekhet i huden, blödning, och även varar längre än 3 till 4 timmar och ökar med tiden, är ett tecken på livshotande tillstånd, därför, när de dyker upp, måste du snarast ringa en ambulans och läggas in på sjukhus.

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under menstruation, under ägglossning eller före menstruation, kan detta både vara en variant av normen och ett tecken på patologi. I en sådan situation, för att ta reda på om smärta i äggstockarna är normen för en viss kvinna, eller om de indikerar en patologi, kan läkaren förskriva följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrering);
 • Smet från vagina till flora (registrera dig);
 • Ett blodprov för luteiniserande hormon (LH);
 • Ett blodprov för follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Blodtest för testosteron;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinrörsgenitalinfektioner (registrering) (för klamydia (registrering), mykoplasma (registrering), gardnerella, ureaplasma (registrering), Trichomonas, gonococcus, Candida svamp.
I praktiken, för smärta under ägglossning, under menstruation och före menstruation, föreskriver läkaren vanligtvis ett ultraljud av bäckenorganen, en smet från slidan på floraen, ett allmänt blod- och urinprov, som i de flesta fall tillåter oss att förstå om smärtan är förknippad med sjukdomen eller är ett normalt inslag specifik kvinna. Men tester för infektioner och hormoner föreskrivs vanligtvis endast om läkaren misstänker att smärta i äggstockarna under menstruation, före menstruation och under ägglossning orsakas av inflammatoriska eller endokrina störningar..

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under olika perioder av cykeln, som kombineras med olika oegentligheter i menstruationscykeln (till exempel oregelbundna perioder, förkortning eller förlängning av cykeln, för tunga eller magra perioder, etc.), föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • En smet från vagina på floraen;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • Hysteroskopi (registrering);
 • Ett blodprov för halten kortisol (hydrokortison);
 • Ett blodprov för nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH, tyrotropin);
 • Ett blodprov för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Ett blodprov för nivån av luteiniserande hormon (LH);
 • Blodtest för prolaktinnivå;
 • Ett blodprov för östradiolnivåer;
 • Blodtest för dehydroepiandrosteronsulfat (DEA-S04);
 • Blodtest för testosteron;
 • Ett blodprov för halten könshormonbindande globulin (SHBG);
 • Ett blodprov för nivån av 17-OH-progesteron (17-OD).
Om det finns misstankar om en sköldkörtelsjukdom kan läkaren dessutom förskriva blodprover för innehållet av tyroxin (T4), triiodotyronin (T3), antikroppar mot sköldkörtelperoxidas (AT-TPO), antikroppar mot tyroglobulin (AT-TG).

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna efter samlag eller under sex, föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Kolposkopi (registrering);
 • En smet från livmoderhalsen för cytologi;
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodprov för syfilis (registrering);
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • Beräknad eller magnetisk resonansavbildning (registrera dig).
För ovariesmärta under eller efter sex föreskriver läkaren först en ultraljudsundersökning, en smuts på flora och kolposkopi, samt ett blodprov för syfilis, eftersom dessa metoder, i de flesta fall, låter dig identifiera orsaken till smärtsyndromet och föreskriva behandling. Om dessa studier inte hjälpte till att identifiera orsaken till smärta i äggstockarna, och det är tydligt inflammatoriska förändringar i smet och enligt ultraljud kan läkaren förskriva test för alla könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida fungi), bakteriologisk kultur i vaginal urladdning för att förstå vilken mikroorganism som framkallade inflammation.

Smärta med ovarieinflammation kan vara plötslig, men samtidigt stark och paroxysmal. Dessutom kan smärta med inflammation i äggstockarna vara tråkiga och värkande och uppträda efter hypotermi, stress, tung belastning etc. Oavsett smärtans natur kan den kombineras med smärta i nedre delen av ryggen, korsbenet och ibland med smärta under urinering, en oregelbunden menstruationscykel, kort humör, irritabilitet, trötthet och feber. I sådana fall föreskriver läkare följande tester för att ta reda på orsaken till inflammation:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodtest för syfilis;
 • Bakteriologisk kultur av vaginal urladdning;
 • Bekken ultraljud.
Om en kvinna upplever smärta av dragande natur i endast en äggstock, och dessa smärta inte kombineras med den inflammatoriska processen, kan provoceras genom samlag och kombineras med kort intermenstruell blödning eller en långvarig menstruationscykel, då får detta läkaren att misstänka att hon har cystor på äggstockarna. I detta fall föreskrivs en ultraljud och en smuts på floraen för att utesluta den inflammatoriska processen. Andra studier, som regel, förskrivs inte, eftersom den vanliga ultraljud och gynekologiska undersökningen är tillräckligt för att diagnostisera en cysta.

Om en kvinna ständigt har en dragande smärta i äggstockarna som inte sjunker över tid, i kombination med smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, sällsynt oregelbunden menstruation, svullnad i benen, engorgement i bröstkörtlarna, akne i ansiktet, håravfall, måste läkaren förskriva ultraljud i organen i bäckenet, och kan dessutom förskriva ett blodprov för nivåer av hormoner, inte bara könsorgan, utan också producerade av andra endokrina organ.

I närvaro av tråkiga värkande smärta i äggstockarna och i nedre del av buken, som ges till perineum och ändtarmen, intensifieras under menstruationen, kombineras med ojämnheter i menstruationscykeln, föreskriver läkaren obligatoriskt ultraljud i bäckenorganen, ett allmänt blodprov, ett smuts på flora och blodprover för testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. I framtiden kan även diagnostisk laparoskopi förskrivas (registrera dig), eftersom vi talar om misstänkt endometrios.

Med trånga värkande smärta i äggstocken, inte beroende på menstruationscykeln, ständigt närvarande, inte relaterad till den inflammatoriska processen, ger ben och korsrygg, i kombination med förstoppning, förlängning av menstruationscykeln eller amenoré (frånvaro av menstruation), blödning eller blödning, föreskriver läkaren obligatorisk ultraljud av bäckenorganen och datortomografi, eftersom dessa metoder kan identifiera misstänkta godartade eller maligna tumörer.

Om en kvinna började uppleva smärta i äggstockarna efter hormonstimulering, föreskriver inte läkaren i detta fall tester och undersökningar, eftersom orsaken till smärtsyndromet är uppenbar. För att övervaka kvinnans tillstånd kan emellertid förskrivas ultraljud, en allmän analys av blod och urin, en biokemisk analys av urin, etc..

Om smärtan i äggstockarna ofta stör kvinnan, eventuellt i kombination med oregelbundenheter i menstruationscykeln, men inte i kombination med inflammatoriska processer, föreskriver läkaren en ultraljud (registrering), hysteroskopi och magnetisk resonansavbildning, eftersom i detta fall smärtsyndromet troligen beror på strukturella avvikelser könsorgan eller deras förskjutning från en normal plats.

Smärta i äggstockarna efter operationen är normal, men om de inte försvinner under lång tid eller till och med intensifieras, kommer läkaren att förskriva ett ultraljud av bäckenorganen, en allmän analys av blod och urin, och även utföra en gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna.

Behandling

Vilken läkare ska jag kontakta för smärta i äggstocken?

Om du upplever smärta i äggstockarna av någon art måste en kvinna konsultera en gynekolog (registrera), som är involverad i diagnos och behandling av olika sjukdomar i de kvinnliga könsorganen. Om ovariesmärta uppstår hos en tonårsflicka eller en ung flicka, måste du kontakta en barngynekolog.

Eftersom smärta i äggstockarna kan vara en manifestation av både livshotande och icke-farliga sjukdomar, måste du i vissa fall kontakta en gynekolog på ett planerat sätt, på en klinik och i andra - i en nödsituation, ringa ambulans eller anlända till moderskapet hem- eller gynekologisk avdelning. Därför måste du på ett planerat sätt kontakta en gynekolog för sjukdomar som inte är livshotande och i en nödsituation för farliga.

Det är ganska enkelt att skilja livstruande gynekologiska sjukdomar från icke-farliga sjukdomar - farliga sjukdomar manifesteras alltid av svår persistent smärta i äggstocken, nedre delen av magen och eventuellt i korsryggen, i kombination med en kraftig försämring av det totala välbefinnandet, blekhet och svår svaghet, och kan också kombineras med blödning och ökad kroppstemperatur. Om en kvinna har tecken på en farlig gynekologisk sjukdom, ska en ambulans ringas snarast. I andra fall måste du gå till gynekologen på ett planerat sätt på kliniken.

I vissa fall provoceras inte smärta i äggstockarna av gynekologiska sjukdomar, men i alla fall måste du fortfarande gå till gynekologen, eftersom det är läkaren i denna specialitet som bestämmer att symptomet provoseras av en sjukdom i ett annat organ och leder kvinnan till lämplig specialist. Om smärtan i äggstocken orsakas av en icke-gynekologisk sjukdom, kan gynekologen hänvisa kvinnan till en kirurg (registrera sig) (med misstänkt blindtarmsinflammation), en nefolog (registrera) eller en urolog (registrera sig) (med en misstänkt blåsjukdom) eller till en proktolog (registrera) (med misstänkt rektal sjukdom).

Vad som kan orsaka smärta i äggstockarna före menstruation

Varje månad upplever varje flicka flera dagar av menstruationscykeln. För någon passerar "dessa dagar" helt obemärkt. Andra är redo att klättra på väggen i bokstavlig mening. Vissa företrädare för den vackra halvan av mänskligheten börjar uppleva smärta ett par dagar eller till och med en vecka före den första dagen av menstruationscykeln. Det betyder inte att detta är normalt. Vid det minsta utseendet på obehag måste du boka tid hos en läkare. Han kommer att ställa rätt diagnos och förskriva en effektiv behandling..


Många fler klagar över smärta i äggstockarna före menstruation. För varje normal kvinna som är orolig för sin hälsa orsakar detta oro. Det finns verkligen skäl för en balanserad panik, men först måste du ta reda på varför äggstocken faktiskt gör ont.

Kan smärtan i bilagorna tala om graviditet?


Smärta i äggstockarna före menstruation
Vissa kvinnor lider av oregelbundna perioder, och en annan del har inga problem med menstruationscykeln. Smärta i äggstockarna kan förekomma några dagar före eller under menstruationen. Skälen till deras utseende kan vara mycket olika. En situation anses möjlig med hypotermi av kroppen, vilket negativt påverkade äggstockens tillstånd genom att bilda en inflammatorisk process i dem.

För att bestämma orsaken till uppkomsten av patologiska känslor är det nödvändigt att konsultera en gynekolog och genomgå en ultraljudundersökning. Det är han som kommer att hjälpa till att fastställa den exakta orsaken till smärtan, eftersom den kan misstas för smärta i könsområdet, nedre delen av magen eller i ryggradens ryggrad.

Det är nödvändigt att fokusera på det faktum att orsaken till smärta är en cyst i äggstockarna. Av det är det nödvändigt att förstå en neoplasma som är fylld med exsudat. Med andra ord kan en cyste betraktas som en påse med tunna väggar, dess dimensioner kan vara olika, även upp till 20 cm i diameter.

I de allra flesta fall bildas en cyste när follikeln är överviktig, vilket är ansvarig för bildandet av groddceller. Normalt bör follikeln mogna och spricka, men om detta inte händer, då på sin plats en cysta.

De främsta provocerande faktorerna för förekomst av smärta i äggstockarna inkluderar:

 • hormonella störningar;
 • neoplasmer;
 • felaktigt arrangemang av bilagor.

Kvinnor som har uppnått fertil ålder svarar lugnt på månadsvis fläckning i början av menstruationscykeln.

Menstruation bör inte väcka besvär och förvärra kvinnans fysiska tillstånd. En tillräckligt hög andel av den kvinnliga halvan av mänskligheten känner emellertid smärta i livmoderhängen före menstruation eller omedelbart efter det börjar.

Vissa kvinnor känner också smärta i nedre del av buken i äggstockarna, ibland förekommer sådana smärta i nedre del av magen på höger eller vänster när vänster eller höger äggstock gör ont.

Liknande smärta i äggstockarna före menstruation, menstruation, kan störa kvinnor av många skäl, vilket ibland indikerar förekomsten av inflammatoriska processer eller organskador av infektionssjukdomar. Därför, om vänster eller höger äggstock är allvarligt före menstruation, om buken gör ont nedan, vilket innebär att båda äggstockarna skadas innan menstruationen, är ett besök hos gynekologen den bästa lösningen.

Vidare diskuterar artikeln de viktigaste orsakerna till smärta i äggstockarna, orsakerna till att det var smärta i äggstocken till höger eller varför äggstocken gör ont på vänster före menstruationen. Även viktigt är svaret på frågan om vad man ska göra om båda äggstockarna är ömma före menstruation och när smärta i äggstockarna kan vara ett tecken på patologi.

Många flickor förutser den närmande menstruationen snart på grund av smärta i äggstockarna. Detta problem, när det före menstruationen gör ont i nedre del av magen till höger eller buksmärta till vänster innan menstruationens början inte vilar, är bekant för ungefär hälften av den kvinnliga befolkningen på vår planet. Och sådana smärtsamma symtom är direkt relaterade till ett av symptomen på PMS, tecken på premenstruellt syndrom.

Ett moget ägg lämnar äggstocken och flyttar till äggledaren, i väntan på befruktning, och resten av follikeln där det utvecklades omvandlas till en ny form - corpus luteum, på vilket progesteronproduktion beror. Om denna process inte avslutas på grund av verkan av stimuli, kommer produktionen av hormoner i början av cykeln att vara otillräcklig.

Äggstocksyndromet kan bestämmas av sådana tecken: under menstruationen är en eller båda äggstockarna öm, under ägglossningsperioden är det utsläpp, knappa och smutsiga. Ingen skada på kroppen, förutom smärta, ger inte. Samtidigt har sådana tecken allvarliga sjukdomar, med undantag eller bekräftelse som du behöver kontakta kvalificerade specialister.

Situationen som beskrivs ovan kan uppstå inte bara före kritiska dagar. Smärta i äggstocken visas i mitten av cykeln (den 14-15: e dagen). Det är vid denna tidpunkt av cykeln att ägget lämnar follikeln och börjar röra sig mot livmodern. Under denna naturliga process är mindre skador på den inre vävnaden som är smärtsamma för äggstocken, med frisättning av blod, möjlig..

Hjärnan uppfattar närvaron av blod som en signal om ett fel i kroppen, eftersom det, när det kommer till nervändarna, fungerar som deras irriterande. Under perioden "bördigt fönster" kännetecknas smärtan av en dragande karaktär, varar upp till två till tre timmar. Smärta kan förekomma i olika cykler från vänster till höger på grund av äggstockarnas alternativa aktivitet. Tillsammans med obehag från slidan uppträder mindre blödningar.

Sjukdomens varaktighet är mer än en dag, och särskilt om det orsakar en ökning av temperaturen - ett tecken på utvecklingen av patologier. I en liknande situation måste du ringa en ambulans hemma. Till exempel börjar inre blödningar som resulterar i peritonit också med intermenstruella smärta. De kan emellertid indikera brott i äggstockarna eller äggledarna..

När menstruationen slutar börjar kroppen igen processen att skapa ett nytt ägg, förbereda för dess befruktning och fixera i livmodern. Detta steg i cykeln bör inte vara smärtsamt. Utseendet på obehag eller konstant smärta i bilagorna indikerar gynekologiska störningar och kräver ett omedelbart besök hos en specialist. Efter att ha fått de nödvändiga testerna föreskriver läkaren terapi.

Om en kvinna, förutom det faktum att nedre del av magen gör ont på höger eller vänster nedre del av magen, har ovariesmärta, finns det också ett problem som feber, illamående, eventuellt kräkningar och andra smärtsamma symtom, kan sådana tecken indikera utvecklingen av ett allvarligt problem med hälsa.

Med uppkomsten av frossa och smärta i äggstockarna, svår svaghet, till och med en svag temperaturökning före menstruation och smärta i nedre del av magen, rekommenderar läkare att du söker hjälp av en läkare för hjälp, kommer till gynekolog för en undersökning. Om svår smärta i äggstockarna, när äggstocken är mycket öm i höger buk eller vänster nedre del av magen, har en hög kroppstemperatur, illamående eller kräkningar, andra smärtsamma symtom, en kvinna har svår svaghet och uttorkning, är det nödvändigt att ringa akut läkarvård.

De vanligaste farliga orsakerna till smärta i äggstocken, när buksmärta i nedre delen orsakas av allvarliga sjukdomar, är: adnexit (en inflammatorisk process i området för livmoderns bihang), PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom, när många små formationer i form av cyster visas på ytan på det skadade organ), Oophoritis (en inflammatorisk process som bildas på grund av utvecklingen av en bakteriell infektion), en tumör.

Inom medicinen finns det viss statistik om frekvensen av förekomst av smärta i äggstocken på höger buk och smärta i äggstocken i nedre vänstra buken. Läkare noterar det faktum att smärta i äggstocken till höger före menstruation verkar mycket oftare än smärta i äggstocken på höger buk. Patologiska orsaker till smärta i äggstocken på vänstra buken före menstruation, dessa är oftast sjukdomar som cysta, oophorit, adnexit och apoplexy.

Äggstockar före menstruation kan vara sjuka av olika skäl - både fysiologiska, inte farliga och patologiska, vilket inte kan ignoreras. Om höger eller vänster gör ont en vecka före menstruationen, och obehaget gradvis försvinner, är detta troligtvis en manifestation av de fysiologiska processerna som inträffar efter ägglossningen.

Obehagliga känslor i äggstockarna är inte en sjukdom i sig, det är bara ett symptom. Ofta, när äggstockarna skadar under menstruationen, är detta ett eko av livmodersammandragningar, och den värkande känslan ger bara hängorna eller korsryggen.

Om den högra äggstocken gör ont innan menstruationen, kan detta vara ett av tecken på blödning. Det förekommer oftast på höger sida, också åtföljt av kräkningar, takykardi.


Äggstock
Förekomsten av värkande smärta i mitten av cykeln, i höger eller vänster bihang, är ett symptom på en bruten follikel och frisättningen av ett moget ägg.

Den starka, oavbrutna karaktären av smärtan, som upptäcker sig från slidan efter avslutad menstruation indikerar patologiska processer som uppstår i livmodern och äggstockarna. Det är nödvändigt att fokusera på vad som annars orsakar smärta i bilagorna:

 1. Infektiösa processer i reproduktionssystemet. De orsakar obehagliga upplevelser som följer med en kvinna, oavsett cykeldag, men intensifieras före menstruation och under utskrivning.
 2. Andexit är en inflammation i bilagorna. Med en sådan sjukdom sticker äggstocken, skott, smärta också i nedre buken och nedre delen av ryggen. Tillsammans med allmän svaghet, oförklarlig aggression och sömnlöshet.
 3. Cystor på äggstockarna. Det uppstår som ett resultat av det faktum att den mogna follikeln inte sprängde och inte släppte ägget utan återföds till en cysta. Längden på en sådan neoplasma når 40 mm och bredden når 30 mm. Cysten på benet anses vara den farligaste, eftersom dess vridning kan uppstå, vilket kan leda till svår smärta i nedre del av buken, kräkningar, yrsel. Kräver omedelbar operation.
 4. Maligna neoplasmer.
 5. Ovariell torsion, som oftast förekommer i tonåren.
 6. Ektopisk graviditet.

Det är nästan omöjligt att självständigt fastställa orsaken till smärtan. Det är bättre att anförtro detta till en specialist. Gynekologen kommer att förskriva de nödvändiga testerna, utföra en ultraljudsundersökning av bäckenorganen och kommer att kunna känna igen patologin i tid, om någon. Eller se till att det fysiologiska obehag - och ingenting att oroa sig för.

Ägglossning

 • äggstocken gör ont om en vecka innan menstruationen;
 • smärtan är regelbunden och inte akut;
 • med tiden glömmer flickan problemet tills de första dagarna av cykeln;
 • smärtan kan fortsätta med början av menstruation, men det är inte så märkbart mot bakgrund av andra symtom på menstruation;
 • ibland kan smärtan vara mycket stark, men den borde inte vara. Det är lämpligt att konsultera en gynekolog, särskilt om det var mer än en attack;
 • kliniska testresultat visar ingen patologi.
 • känslor drar, värkande, sällan akut, karaktär, variabel intensitet;
 • börja 7-10 dagar före menstruationens början;
 • möjligen en liten mängd fläckar;
 • de är smärtlösa, orsakar inte en kvinna oro och besvär;
 • kliniska studier och testresultat visar tillfredsställande resultat.

Vad som verkligen gör ont och varför

Obehagliga känslor i äggstockarna är inte en sjukdom i sig, det är bara ett symptom. Ofta, när äggstockarna skadar under menstruationen, är detta ett eko av livmodersammandragningar, och den värkande känslan ger bara hängorna eller korsryggen.

Om den högra äggstocken gör ont innan menstruationen, kan detta vara ett av tecken på blödning. Det förekommer oftast på höger sida, också åtföljt av kräkningar, takykardi.

Förekomsten av värkande smärta i mitten av cykeln, i höger eller vänster bihang, är ett symptom på en bruten follikel och frisättningen av ett moget ägg.

Det vill säga det finns många orsaker till obehag från bilagorna, och de uppvisar ofta vid olika tidpunkter av menstruationscykeln.

Varför gör äggstockarna ont vid menstruation?

Äggstockarna är ett av huvudorganen i det kvinnliga reproduktionssystemet. De innehåller ett lager av oocyter, äggen växer och mognar och hormoner östrogen och gestagen produceras. Under månaden genomgår de inre strukturerna i äggstockarna cykliska förändringar. Vad händer med detta parade organ i varje menstruationsfas?

Den första fasen kallas follikulär, med en 28-dagars cykel, den varar 12-13 dagar. Under påverkan av follikelstimulerande hormon (FSH), som utsöndras av hypofysen, börjar flera folliklar, strukturella komponenter som innehåller oocyter, utvecklas i äggstockarna. När den växer utsöndras en dominerande follikel, där ägget senare mognar..

Under ägglossningen

I mitten av cykeln sker en kraftig kraftig gonadotropin och könshormoner. En mogen follikel förvandlas till en graafbubbla, som spricker och släpper ett ägg klart för befruktning. Denna process kallas ägglossning..

Den ägglossande fasen varar 1-2 dagar. Hos vissa kvinnor åtföljs det av ägglossningsyndrom. När en follikel brister kan det skada i nedre del av buken, ofta på en sida, vänster eller höger.

Efter ägglossningen

Nästa fas av cykeln kallas luteal. Under denna period börjar luteiniserande hormon (LH), också producerat av hypofysen, att råda. Under dess inflytande förvandlas den sprängta follikeln till en tillfällig körtlar - corpus luteum, som börjar producera progesteron. Han förbereder livmoderns endometrium för implantering av en blastocyst om befruktning inträffar.

Under menstruationen

Om ett moget ägg inte möter spermier i äggledarna, kommer det in i livmoderhålet och dör. Corpus luteum regresserar, mängden progesteron minskar och endometriet avvisas. Menstruationsflödet är inget annat än resterna av endometrium, vaginal slem och blod från livmoderns kapillärer. Under tiden börjar en ny cykelrunda i äggstockarna. Under påverkan av FSH börjar nya folliklar mogna.


Smärta i mitten av menstruationscykeln

Vi har redan räknat ut varför smärta i äggstocken uppstår flera dagar före menstruationen, och nu kommer vi att försöka ta reda på vad som är anledningen till dess utseende i mitten av cykeln.

Först och främst måste du förstå vilka förändringar som inträffar under denna period. Så ägget, förstör follikelmembranet, lämnar det och börjar röra sig längs äggledaren. Och detta blir orsaken till mikroskopisk skada på dess inre väggar, som kännetecknas av att en liten mängd blod frigörs.

 • den högra äggstocken eller vänster gör ont (smärta visas den 14: e dagen av cykeln, de kan pågå i flera minuter eller flera timmar);
 • mindre urladdning visas;
 • smärta drar i naturen;

Det finns tillfällen då en höjning av temperaturen också förenar smärtan som varar under en dag. I detta fall är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt. Detta förklaras av det faktum att denna situation kan leda till ett antal komplikationer, infertilitet och till och med döden.

Orsaken till smärta under denna period kan också vara en kränkning av äggledarnas och äggstockarnas struktur. Denna situation anses också vara farlig, eftersom den kan orsaka bildning av inre blödningar och peritonit..

Sammanfattningsvis ett litet resultat är det nödvändigt att fokusera på det faktum att om en kvinna har en vänster äggstock eller höger hon måste konsultera en läkare, särskilt om smärtan uppträder regelbundet, varje månad under lång tid.


Smärta i äggstockarna under menstruationen

Under menstruationen indikerar smärta sannolikt patologiska processer inuti livmodern.

Tänk på vad som händer i kroppen under denna period. Innan menstruationen observeras snabb tillväxt av endometrium, är detta hur kroppen förbereder sig för den kommande infästningen av ägget efter befruktningen. Men om graviditet inte inträffar börjar epitelet att exfoliera och gå utanför, menstruationen börjar.

För att underlätta processen för att ta bort epitelet samlas livmodern, vilket kan orsaka smärta. Ju mer intensiva och oftare sammandragningarna är, desto ljusare blir smärtan. Hos vissa kvinnor är smärtan så uttalad att den stör den normala livsrytmen och tvingar dig att ta smärtstillande medel eller krampläkemedel, ibland används även injektioner.

Observera att under menstruationen är smärta ganska sällsynta, och orsakerna till detta kan vara mycket olika, även de som inte har någon koppling till det reproduktiva systemet i kroppen. Detta tillstånd kräver fortfarande läkare..

Varje månad byter en frisk icke-gravid kvinna äggstockarna. De arbetar i cykler. När menstruationen påverkas under påverkan av hormoner som produceras av hypothalamus och hypofysen, börjar folliklarna att mogna i gonaderna. De producerar östrogen.

Under en menstruationscykel i gonaderna mognar normalt bara en äggcell. Det ögonblick som det släpps kallas ägglossning. Efter frigörandet av ägget i follikeln, i vilket det är moget, bildas corpus luteum. Det producerar progesteron. Detta hormon påverkar termoreguleringscentret i hypotalamus, så kroppstemperaturen stiger något.

Livslängden för corpus luteum är 14 dagar. I slutet av denna period minskar progesteronproduktionen kraftigt, corpus luteum regresserar igen. I avsaknad av den erforderliga mängden progesteron börjar kärlen som matar det odlade endometriumet i livmodern att smalna, tunna ut. Endometriumet försvinner och kärlen bryts. Resultatet är menstruationsblödning.

Efter en minskning av progesteroninnehållet börjar åter follikelstimulerande hormon att produceras och en ny cykel börjar..

Obehag i nedre del av buken en vecka före den förväntade menstruationen beror på både fysiologiska och patologiska skäl. Om en kvinna har en regelbunden menstruationscykel, kan äggstocksmärta uppstå under denna period. Samtidigt börjar menstruationen en vecka senare.

I avsaknad av problem med cyklens regelbundenhet börjar skador på grund av utvecklingen av samtidiga sjukdomar. I det här fallet störs de på andra dagar av cykeln..

Faktorerna som bidrar till uppkomsten av obehag i bilagorna är olika. Hos vissa kvinnor orsakas obehag av fysiologiska egenskaper. Om deras könskörtlar ökar under påverkan av hormoner, kan de sträcka ligament eller skada nervändarna i bäckenområdet.

Oftast börjar nedre buken att skada från sidan hos de kvinnor som har utvecklat cystor i äggstockarna. Vid avslöjande av follikulära eller luteala cyster rekommenderar läkare att övervaka tillståndet. Efter 2-3 månader kan de gå på egen hand. När andra typer av cystiska formationer visas föreskrivs konservativ behandling eller kirurgi.

Skälen till att äggstockarna gör ont före menstruationen inkluderar också:

 • polycystisk;
 • onormal placering av könsorganen;
 • inflammatoriska sjukdomar;
 • hormonell obalans;
 • könstumörer.

När smärta uppstår krävs en gynekolog. Endast en läkare kan fastställa orsaken till obehag och bestämma om behandling är nödvändig..

Om det inte finns några hälsoproblem, bör äggstockarna inte vara sjuka under menstruationen. Smärtsamma känslor uppträder i livmodern, vars inre slemhinna avvisas. Denna process åtföljs av livmodersammandragningar..

Ibland är smärtan koncentrerad på ena sidan, så kvinnan verkar ha bihang som gör ont.

Uppträdandet av smärta efter avslutad menstruation beror i de flesta fall på gynekologiska sjukdomar. Om äggstocken dras efter menstruationen måste du undersökas av en gynekolog.

Patienter där den vänstra äggstocken gör ont innan menstruationen och efter början av menstruationsflödet bör träffa en läkare. Obehag kan uppstå på grund av uppkomsten av cystiska tumörer på vänster sida. Ibland uppträder smärta under påverkan av hormonella förändringar i könskörtlarna där ägglossningen inträffade.

Vissa klagar över att de sticker rätt äggstock innan menstruationen. Detta beror på hormonell obalans eller en ökning av rätt äggstock i storlek. Under menstruationen orsakas smärta av patologiska orsaker. Obehag på höger sida kan förekomma på grund av spasm i livmodern, men det är mer troligt att kvinnan har utvecklat tumörformationer på höger könsorgan.

I höger äggstock kan obehagliga upplevelser efter menstruation uppstå i fall av adnexit, polycystic, oophoritis eller närvaron av överskott av vätska i follikeln.

Viktigt: för att utesluta eller bekräfta problem i reproduktionssystemet, kontakta en gynekolog, om undersökningen inte visar något - kontakta andra specialister.

Äggstocken till vänster eller äggstocken till höger gör ofta ont vid menstruation och före menstruationens början, innan blödning från slidan ska gå. Uppträdandet av smärta i hängorna omedelbart före menstruationen eller med deras början kallade läkare ägglossningsyndrom. De flesta kvinnor utsätts för det, ofta är det inte farligt, eftersom det inte orsakar störningar i reproduktionssystemets aktivitet.

För att säkerställa att ägglossningssyndromet börjar, och inte manifestationen av inflammation eller sjukdom, och för att förhindra en eventuell förvärring av situationen i förväg, är det tillrådligt att genomgå en okontrollerad undersökning av en specialist. Detta är det enda sättet att ta reda på det verkliga skälet till att båda äggstockarna skadade eller varför det var smärta i äggstocken på höger eller vänster höger innan menstruationsstart. Efter diagnosåtgärderna kommer läkaren att berätta vilka åtgärder du ska vidta nästa..

Friska kvinnor får inte smärtsamma signaler från reproduktionsmekanismen under menstruationen. I själva verket är menstruationen en frigöring av livmodern i livmodern, utformad för att fixera zygoten. Dess utsöndring från kroppen kompletterar en liten mängd blod. Endometriumet exfolierar när ägget inte har befruktats för att ge plats för endometrialskiktet, redo att acceptera ett annat ägg.

 • vilken typ av smärtan före menstruation i äggstocken;
 • hur ofta äggstockarna gör ont;
 • hur länge äggstockarna gör ont.

Vad är smärtan förknippade med

Ovariesmärta är ofta cyklisk, det vill säga varje menstruationsperiod inträffar samtidigt. Det är värt att uppmärksamma på det ögonblick då det finns obehag i nedre del av buken. Tack vare detta blir det lättare att hitta orsaken till smärtan. Du kan till och med göra anteckningar i kalendern och beskriva smärtans art, intensitet och varaktighet. Detta hjälper gynekologen att göra en diagnos..

I mitten av menstruationen, ungefär den 14-15: e dagen, ägglossning inträffar. En mogen follikel spricker och frigör ett ägg som sedan rör sig in i äggledaren. Denna process åtföljs av skador på blodkärlen i dess väggar, och några droppar blod släpps ut i bukhålan, varefter en signal känns igen i hjärnan som erkänns som smärta, och kvinnan är obekväm.

Denna period kallas det bördiga fönstret. Under ägglossningen gör ont på höger eller vänster äggstock, beroende på vilken av dem follikelmognad och kvinnlig cellutgång. Det vill säga, varje månad kommer obehagliga upplevelser att uppstå från olika sidor, ibland kanske de inte alls, vilket, troligen, betyder anovulatorisk cykel.

Inflammation av bilagorna kan vara skylden för uppkomsten av obehag. Även om ägglossningen inträffar kommer den troligen att åtföljas av starka obehagliga känslor. I fallet med ensidig inflammation, växlar intensiteten hos sjukdomen varje cykel (till exempel på en månad finns det en svag smärta på höger sida, i nästa - svår smärta på vänster, vilket indikerar inflammation i vänster bihang).

Innan menstruation kallas smärta i äggstockarna ofta av gynekologer som en manifestation av äggstocksyndrom. Efter att ett moget ägg har dykt upp den 14-15: e dagen av cykeln, bildas ett corpus luteum på platsen för den brustna follikeln. Som ett resultat av hormonsvikt eller inflammation i reproduktionssystemets organ kan det fungera dåligt och inte utsöndra rätt mängd progesteron.

Endometriumfodret i livmodern växer under cykeln och ändrar också strukturen, så att det senare blir en gynnsam plats för infästning av ett befruktat ägg.

Under menstruationen

Om bilagorna skadar under menstruationen är detta normalt, oftast förknippat med den fysiologiska processen som uppstår i livmodern. Det vill säga källan till obehag distribueras inte i äggstockarna, utan känns bara i dem.

Om graviditet inte inträffar i den nuvarande cykeln, börjar den växande endometrium att exfoliera, vilket resulterar i vilken menstruationsblödning inträffar. För att påskynda denna process dras livmodern ihop, vilket provocerar smärtan. Detta kan kallas "mikrogen", ibland är smärtan mycket allvarlig.

Efter menstruation

Upplevelsen av smärta i äggstocken efter menstruationen kan inte längre förknippas med fysiologiska processer, eftersom follikelfasen är den lugnaste, processer som kan orsaka smärta inträffar inte. Därför, om obehag uppstår efter menstruationen, skjut inte upp resan till gynekologen. Detta kan vara en manifestation av patologi..

Efter menstruation

När blödningen är klar återgår allt till det normala i kroppen, eftersom den hormonella balansen återställs, obehaget som många kvinnor under de första dagarna av cykeln irriterar. Men precis i en sådan lugn tid kan olika patologier som inte uppvisar sig tidigare kunna förklara sig.

Och då undrar kvinnan varför, efter menstruation, äggstocken gör ont eller vänster. Om vi ​​talar om ägglossning, är allt klart - det finns inget att oroa sig för, och snart kommer allt att återställas.

Om den hormonella bakgrunden är störd och kvinnan omfamnas av negativa känslor, kommer inte smärta att släppa henne. Då måste du söka hjälp från en gynekolog som väljer behandlingen för att återställa kvinnans glädje.

Med endometrios skada äggstockarna efter menstruationen, om endometriet har kommit in i själva organet och börjar kondensera enligt cykeln. Trycket inuti växer och därmed orsaken till smärta.

Om du är i den aktiva fasen av att planera ett barn, bör du vara uppmärksam på det faktum att smärta kan orsakas av en ektopisk graviditet, när fosterägget förblir i röret och börjar växa där. Menstruationen kommer som planerat, men de är mer knappa.

En kvinna kanske undrar om äggstocken kan vara öm under menstruationen? I själva verket är embryot redan två veckor gammalt och ömheten i hängorna från tryck förvirras med smärta i äggstocken.

Hur man kan bli av med smärta?

Med äggstocksyndrom hjälper smärtstillande medel väl, de eliminerar snabbt obehag. Om en kvinna vet om ett sådant inslag i kroppen, kan hon ta p-piller i förväg innan ägglossningen.

NejTitelAktiv substansKarakteristisk
1NurofenibuprofenNSAID har smärtstillande, antipyretiska och antiinflammatoriska effekter.
2KetanovketorolacNSAID lindrar smärta och inflammation.
3AnalginMetamizolnatriumSmärtstillande febernedsättande.

Några rekommendationer om hur man beter sig vid ägglossningsyndrom:

 • undvik fysisk aktivitet;
 • utesluter från kosten livsmedel som orsakar överdriven gasbildning - äpplen, bönor, kål;
 • gör ett varmt fotbad, men lägg inte värme på magen;
 • minimera känslomässig stress.

Om smärtan blir för stark måste du konsultera en gynekolog. Läkaren kommer att kunna ställa en noggrann diagnos och föreskriva adekvat behandling..

Andra orsaker till smärta i äggstockarna

Orsakerna till smärta i äggstocksområdet bestäms av läkaren

Att exakt bestämma lokaliseringen av smärta är ganska svårt på grund av de inre organens närhet. Därför kan en kvinna ta obehag i äggstockarna för smärta i andra organ, vars orsak kan vara:

 • inflammation i bilagan - i detta fall är smärtsyndromet lokaliserat på höger sida, är akut, skärande i naturen;
 • vidhäftningar i buken, åtföljt av akut smärta, illamående, kräkningar, flatulens och nedsatt avföring;
 • erosiva eller inflammatoriska tarmsjukdomar - de kan differentieras av obehag som uppstår efter att ha ätit och under tarmrörelser, såväl som avföringens art, som kan innehålla matrester, slem och blodiga ränder;
 • sjukdomar i urinsystemet av inflammatorisk karaktär och urolithiasis, vars smärta intensifieras under urinering. Urinen ändrar färg och kan innehålla vitt sediment, blod, stenar;
 • bäcken-peritonit, åtföljd av inflammation i bäckenområdet. Det kännetecknas av akut smärta i bäckenområdet, hypertermi, störningar i urinvägarna och matsmältningsorganen i form av illamående, förstoppning.

Smärta i äggstockarna före menstruationen kan vara fysiologisk och patologisk. I det första fallet uppstår de som ett resultat av att ägget släpps ut i livmoderhålet för befruktning. I det andra fallet kan inflammatoriska sjukdomar i organen i det reproduktiva, urin- eller matsmältningssystemet anges. Mindre vanligt ett symptom på tumörer eller cyster..

Gravid ovariesmärta, orsaker

Speciellt smärtsamma manifestationer i äggstocksområdet berör kvinnor under graviditeten. Smärtsamma känslor på de platser där äggen visas fungerar inte som en indikator på befruktningen och bör inte irritera den förväntade modernen i någon av graviditetens trimestrar. Äggstocksaktivitet med äggbefruktning, tvärtom, avtar innan barnets födelse.

För att förbättra ditt välbefinnande bör en gravid kvinna följa kosten och kosten, bara slappna av och röra sig. Det rekommenderas att öva andningsövningar och yoga. Hos flickor som har onormalitet i äggstockarna, som är kända eller dolda före graviditeten, kan tidigare obehag fortsätta och intensifieras.

Det indikerar inflammation, svullnad, cystor och äggstocksjukdom. För att undvika upptäckten av sådana "överraskningar", kvinnor som lider av menstruationssmärta, är det tillrådligt att genomgå en undersökning av reproduktionssystemet för att bestämma smärtans natur innan du försöker få ett barn. Detta gör det möjligt att identifiera sjukdomen och vidta lämpliga åtgärder för att behandla den. Vänster utan ordentlig uppmärksamhet kan smärta hos gravida kvinnor orsaka oåterkallelig skada på barnet, upp till avbrott i dess bärande.

Utvecklingen av fostret och tillväxten av livmodern leder till en tillfällig förskjutning och tränger ut från andra organ. På grund av förskjutning av ligamentet utsätts de kvarhållande organen för ökade belastningar, vilket orsakar kvinnors smärta.

symtomatologi

Efter att neoplasmen hos kvinnan bryter igenom börjar utflödet dyka upp. Det är nödvändigt att övervaka lukten och strukturen. Om cysten spricker, bör vaginal utsöndring inte lukta obehagligt, ha blodproppar, orsaka symtom som klåda, sveda, etc..

Om det finns streck eller små klumpar med en onaturlig lukt, bruna eller gulaktiga föroreningar, var inflammationen purulent.

Orsaker till smärta

Det tros att varje andra kvinna i reproduktiv ålder regelbundet känner obehag för menstruation i könskörtlarna. Ofta tolkas sådana känslor av många som ett tecken på början av menstruationen.

För att förstå varför den vänstra äggstocken gör ont innan menstruation (eller höger, det är inte så viktigt), måste du förstå de processer som sker i dessa körtlar.

När ägget mognar går det till äggledaren. Det fria utrymmet i äggstocken används av den så kallade corpus luteum, som är involverad i produktionen av progesteron. På grund av hormonellt misslyckande kanske corpus luteum inte bildas förrän i slutet.

Brist på progesteron leder till frigöring av endometrium, och detta i sig är smärtsamt. Smärta ges i bilagorna, vilket är vad en kvinna känner. Smärtan antyder att endometriet redan exfolierar, vilket innebär att det snart börjar komma ut med blod (menstruation).

Eftersom orsaken till smärtsamma processer är en naturlig process, finns det ingenting att frukta. Vi kan dock inte alltid vara säker på vad som exakt orsakade smärtan. Kanske finns det en patologi.

Genital smärta är också ett av symptomen på ägglossnings syndrom..

Behöver jag bli av med cysten eller löser den sig själv?

I de flesta fall måste neoplasmen kasseras. Ju mer den ökar i storlek, desto mer obehagliga symtom upplever en kvinna. En tumör på 6 - 7 cm pressar starkt på de inre organen, provocerar smärta, vilket intensifieras med varje rörelse och även när man går.

Den follikulära förtjockningen försvinner ofta spontant, och kräver därför observation. Detta gäller även för förtätning av corpus luteum. Andra sorter kräver obligatorisk läkemedelsbehandling eller borttagning.

Som den huvudsakliga metoden för kirurgisk ingrepp används laparoskopi av ovariecysten. Det handlar om att göra ett litet snitt genom vilket kapseln tas bort tillsammans med innehållet. Återställningsperioden är kort, patienten återgår snabbt till normalt liv.

Läkare föreskriver hormonbehandling om tätningen inte överstiger 5 - 6 cm. Beslutet att utföra operationen fattas utifrån den enskilda patientens individuella egenskaper.

Neoplasmer på de inre könsorganen kan inte ignoreras. Försenad menstruation och cyst i äggstockarna är nära besläktade. För att återställa cykeln är det nödvändigt att bli av med en godartad tumör. Vissa av dess sorter löses upp på egen hand, för behandling av andra används hormonterapi eller en operation för att ta bort innehållet föreskrivs.

Författare: Nasrullaev Murad

Kandidat i medicinska vetenskaper, MD, onkolog, kirurg

Ovarian apoplexy - orsaken till smärta i äggstockarna

Patogena processer i reproduktionssystemet kan inte bara ge tillfälligt obehag, utan också leda till blödning, ofta felaktig för menstruation. Ett slående exempel på en patologisk process är apoplexi, som är en blödning i äggstockens hålighet, på grund av vilken membranet i det senare brister.

När det gäller smärtaapoplexi blir kvinnan också betydligt blek, känner sig svag och tappar till och med medvetandet. Möjlig smärtchock. Sådana situationer kräver obligatorisk läkarvård. Hemorragisk apoplexi kännetecknas inte av svår smärta, men har sin minus - riklig blodförlust.

Patientens hud blir blek, trycket sjunker enligt systoliska och diastoliska indikatorer. Förlust av blod innebär förlust av medvetande. Sammanfattningsvis noterar vi att kvinnor inte bör lämna sin äggstocksmärta till sin egen kurs vid någon ålder. För att säkerställa det samordnade arbetet i systemen i kroppen eller för att snabbt upptäcka sjukdomen, känna smärta, måste du definitivt träffa en läkare.

Behandlingsmetoder

När de första tecknen på smärta i höger äggstock visas, använd smärtstillande medel.
Men detta hjälper bara till att underlätta sjukdomen..

Kontakta en läkare för att lösa problemet..

Endast kvalificerad medicinsk vård kan lösa problemet, skydda kroppen från kroniska konsekvenser och förebygga förekomsten av dessa problem i framtiden.

Självmedicinering med läkemedel är hälsofarligt, så alla förfaranden bör endast utföras enligt instruktion av en läkare.

Använd folkläkemedel, men bara om du inte har möjlighet att besöka en gynekolog.

Effektiva folketips:

 1. Använd mjölkbuljong från kålblad. Buljongen ska användas i form av ångbad. Det finns inga specifika datum, upprepa det tills smärtan är helt eliminerad.
 2. Avkok av ekbark med tillsats av nässlor och prästkragar.
 3. Du behöver inte lyssna på tips för användning av kalla och varma kompresser i området med smärta. Detta kommer att leda till kraftiga blödningar och ökad smärta..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man kan bli av med akne som går före menstruationen?

N1. Honung, calendula: en god effekt vid behandling av akne, utslag och fet hud ger en blandning av 1 tesked honung och 1 tesked calendula-tinktur i ett glas kokt vatten....

Hur man förstår att din period börjar snart: tecken, hur du kan ta reda på när din period kommer

Vad man ska tänka på en försening?Menstruationsdysfunktion, vilket leder till frånvaro av cyklisk blödning i mer än 35 dagar, anses vara en försening....

Vilken dag att vänta på ägglossning med en vanlig cykel på 28-30 dagar

Follikel och äggDen kvinnliga kroppen är utrustad med ett visst antal barns "embryon" - folliklar som lagras i äggstocksvävnaden. Detta lager bildas redan före tjejens födelse, medan hon befinner sig i moderns livmoder, når deras antal 5-7 miljoner....