Bröstsmärtor under menstruationen

Harmonier

Vissa flickor och kvinnor märker att deras bröstkorg gör ont under menstruationen. Perioden med regelbunden blödning är förknippad med olika obehag. Vissa upplever psyko-emotionell instabilitet och irritabilitet, medan andra lider av smärta i nedre buken och huvudet. Det finns många skäl för uppkomsten av sådana symtom. Detta kan vara både tillfälliga förändringar i den hormonella bakgrunden och utvecklingen av allvarliga patologier.

Men ändå, varför bröstsmärta under menstruationen, som fungerar som en provocerande faktor och hur man kan bli av med obehag, bör undersökas i detalj. Ofta förekommer sådana känslor hos flickor i mitten av cykeln, medan graden av svårighetsgrad kan vara så stark att det är omöjligt att röra bröstvårtorna och bröstkörtlarna. Du måste konsultera en läkare med ett sådant problem..

Allmän information

I de flesta fall är menstruationscykelns varaktighet inom en kalendermånad, nämligen 28 till 32 dagar. Mitt i denna period är ägglossningen, som faller på cirka 15-16 dagar. Vid denna tidpunkt brister follikeln och det befruktade ägget kommer in i äggledarna, och går mot livmodern. Detta tillstånd anses vara det mest gynnsamma för befruktningen..

Ömhet i bröstkörtlarna för närvarande anses vara ett fysiologiskt normalt tillstånd, direkt relaterat till ägglossning. När ägget mognar ökar nivån av producerade hormoner i binjurebarken, äggstockarna och hypofysen, särskilt progesteron, östrogen och prolaktin, såväl som oxytocin.

Om bröstet gör ont under menstruationen, såväl som under den tid då ägget lämnar follikeln, är koncentrationen av oxytocin och prolaktin i kvinnans kropp för närvarande alltför hög. När förberedelserna för graviditeten äger rum, bör bröstkörtlarna börja producera mjölk efter att barnet föddes.

När det är ont med menstruation i bröstet, och det inte är förknippat med någon patologi, betyder det att snart obehaget kommer att försvinna, eftersom om befruktning inte inträffar kommer nivån av oxytocin och prolaktin gradvis att minska och kommer att stabilisera cirka 4-5 dagar av cykeln.

hormoner

När en kvinna har regelbundna blödningar stabiliseras hormonnivån på ganska kort tid. De ämnen som provocerade utvecklingen av allvarligt obehag i bröstet upphör att produceras av hypofysen. Om en kvinna inte har några gynekologiska problem, bör en kort bröstsmärta under menstruationen inte oroa henne.

Eftersom varje organism är unik och individuell, bör man inte utesluta ett annat alternativ för utveckling av händelser när balansen i hormoner återställs, inte så snabbt eller den störs, varför bröstsmärtor under menstruationen. För att lösa problemet bör flickan gå till ett möte med smala specialister som hjälper henne att avgöra den verkliga orsaken till obalansen.

Patologi

Som svar på frågan om bröstet kan vara ont i menstruationen förklarar experter med säkerhet att ett liknande symptom är ganska acceptabelt. Så till exempel, om en obalans av hormoner inträffade på grund av överdriven trötthet, fysisk aktivitet eller stress, behöver du bara anpassa din livsstil under nästa månad och observera vilka tecken den framtida cykeln kommer att förknippas med.

Men det finns också andra orsaker till att mjölkkörtlarna skadar under menstruationen. De har också en hormonell natur, men är inte så ofarliga, eftersom en obalans observeras med utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Det är kanske därför kvinnan känner bröstsmärta under menstruationen.

Här är bara några av patologierna, som bröstkorgens utveckling gör mycket ont vid menstruation:

Med utvecklingen av dessa patologier finns det en störning i produktionen av östrogen och progesteron, så under lång tid har kvinnor bröstsmärtor och menstruation. Bland de åtföljande obehagliga symtomen finns det också obehag i nedre del av buken, smärta och stickningar. Detta tillstånd är ett tillfälle för ett omedelbart besök hos läkaren.

Graviditet

Om bröstkörtlarna skadar under menstruationen måste du se till att det inte finns någon graviditet, hur konstigt det än kan se ut vid första anblicken. Faktum är att hos 15% av patienterna i de tidiga stadierna efter befruktningen kan det förekomma brunt urladdning, vilket de uppfattar som menstruationsblödning.

Eftersom det finns ett positivt svar på frågan om bröstet kan vara ont i menstruationen, måste du förstå att uppkomsten av en ektopisk graviditet är möjlig. I en sådan situation är inte ägget fäst vid livmoderväggen, det är beläget inuti äggledaren. Ett liknande tillstånd är förknippat med uppkomsten av svår hormonell obalans, eftersom reproduktionscellen inte trängde in i livmodern, och kroppen ansåg att graviditet inte hade inträffat.

Eftersom endometrial avstötning inträffar har en kvinna menstruation, och efter en tid börjar embryot utsöndra ett ämne som indikerar graviditetens början. Återigen börjar processen för accelererad produktion av prolaktin och oxytocin, medan nivån av dessa hormoner inte kan kontrolleras.

mastopati

En annan sannolik orsak till att bröstvårtorna skadar under menstruationen är mastopati. Detta patologiska tillstånd kännetecknas av bildandet av täta fläckar av fibrös och cystisk vävnad i bröstkörtlarna. Det händer ofta att ett symptom på mastopati under regelbunden blödning uppfattas som ett normalt tillstånd, vilket inte tillåter att diagnostisera en patologi i tid.

Den presenterade sjukdomen är en av de vanligaste hos kvinnor, medan den uteslutande utvecklas hos det rättvisare könet som är i en reproduktiv ålder (från 30 till 45 år). När det gäller orsakerna till utvecklingen av patologi har de också en direkt relation med hormoner (ökade mängder östrogen och brist på progesteron).

Självdiagnos av bröstkörtlar. Källa: ginekologii.ru

Men om menstruationen har börjat, och bröstet gör ont på grund av mastopati, kan de provocerande faktorerna vara följande:

 • Flickan leder inte ett regelbundet sexliv;
 • Det finns äggstocksjukdomar;
 • Det finns neuropsykiatriska störningar;
 • Diagnostiserad med leverpatologi;
 • Sjukdomen är genetisk till sin natur;
 • Det fanns skador på bröstkörtlarna av en mekanisk typ;
 • Jodbrist eller abort.

Om bröstvårtorna skadar under menstruationen och kvinnan i familjen har haft fall av ärftlig överföring av mastopati, är det brådskande att kontakta en mammolog, eftersom bristen på behandling kan orsaka utveckling av onkologi. Du kan också utföra ett självtest. Och om det finns tätningar i bröstet, bör du gå till en specialist för en konsultation.

Om sjukdomen (video)

Oncology

I nästan alla kliniska fall passerar de första stadierna av utvecklingen av onkologiska patologier utan några karakteristiska symtom. Därför bör du lyssna noga på signalerna från din egen kropp. Om dina perioder kommer och bröstet i bröstet måste du göra självdiagnos av mjölkkörtlarna och uppmärksamma typen av obehag, hur starka de är och var de är lokaliserade..

Om du hittar atypiska formationer i form av främmande organ, rundhet, tätningar och andra saker, är det värt att gå till en medicinsk institution. Där kommer en specialist att göra en palpationsundersökning, och vid behov skicka för ultraljudsskanning, mammografi, MRT. För att bekräfta diagnosen kommer det också att krävas tumörmarkörer, duktografi med kontrast, histologisk analys och punktering.

Baserat på det ovanstående är det möjligt att entydigt positivt besvara frågan om bröstet gör ont under menstruationen. En annan sak är att orsaken till detta obehag är olika, både negativa och normala fysiologiska faktorer. Därför läkare och rekommenderar regelbundet att besöka kvinnor gynekolog och mammolog.

Mitt bröst skada hela mitt liv sedan början av menstruationen. Och vid 25 år visade det sig plötsligt att du kan dricka mastit var sjätte månad och bröstet kommer inte att skada! Jag är mycket glad)))

Varför gör bröst ont vid menstruation?

Smärta i bröstet under menstruationen är ett ganska vanligt fenomen som många flickor och kvinnor stöter på. I den här situationen bör du lyssna noggrant på din kropp, eftersom svår smärta kan indikera allvarliga problem. Men i de flesta fall anses ett sådant tillstånd under menstruationen vara helt normalt.

Typ av obehag

Bröstsmärtor under menstruationen beskrivs som värkande, sömnad och långvarig. Vanligtvis, innan menstruationen, sväller bröstvårtorna, mjölkkirtlarna ökar något i storlek. Normalt tolereras sådan smärta ganska enkelt och påverkar inte kvinnans dagliga aktiviteter. Men i en tiondel av fallen blir smärtan outhärdlig och åtföljs ofta av spastiska sammandragningar i nedre del av buken. Detta tillstånd indikerar förekomsten av allvarliga sjukdomar, därför är det i en sådan situation ett brådskande besök hos läkaren nödvändig..

orsaker

De viktigaste faktorerna för uppkomsten av obehagliga sensationer under menstruationen kan delas in i flera kategorier.

Hormonell störning

Under menstruationen förändras nivån av könshormoner - östrogen och progesteron - i en kvinnas kropp. En ökad koncentration av det senare leder till det faktum att bröstkörteln vävnad ökar något i storlek, växer, och därför finns det en känsla av komprimering, svullnad. Detta fenomen är helt normalt, vilket innebär att smärtan bör försvinna i slutet av menstruationen.

Oregelbunden cykel

Hos kvinnor med liknande menstruation förekommer obehag i bröstet ganska ofta. I en sådan situation är det nödvändigt att undersökas i tid av en mammolog och gynekolog för att förhindra utvecklingen av en allvarlig process.

Gynekologiska sjukdomar

Patologier i det kvinnliga reproduktiva systemet är några av de farligaste plågarna som ofta slutar i ett ogynnsamt resultat, eftersom patienterna går till doktorn för sent.

Bröstsmärtor under menstruationen kan vara ett symptom på följande patologier:

 1. Bröstcyst. Sjukdomen är en neoplasma i vävnaderna i bröstet. Som ett resultat av hormonellt misslyckande bryts förhållandet mellan epiteliala och bindväv, vilket leder till bildandet av en cysta. I vissa fall är förekomsten av patologi en prekancerös process..
 2. Mastit. Inflammation av bröstkörtlarna observeras oftast under den tid som barnet matas. Om amningen utförs felaktigt, mjölkning stagnerar i körtlarna och sprickor i bröstvårtorna uppträder, skapas gynnsamma förhållanden för utveckling av mastit. En sådan sjukdom orsakas av olika infektionsmedel: stafylokocker, streptokocker. Patogener kommer in i bröstpassagerna från barnets mun genom smutsiga kläder, personlig hygienartiklar.
 3. Cystor på äggstockarna. Denna sjukdom manifesteras av en neoplasma i organets struktur, en ökning av dess volym med flera gånger. Denna typ förekommer oftast i frånvaro av graviditet under reproduktionsperioden, liksom med ett stort antal aborter och sjukdomar associerade med det endokrina systemet.
 4. mastopati Under många decennier är det fortfarande den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Patologi kännetecknas av en signifikant ökning av östrogennivåer och spridning av bindväv. Men en ökning av mängden prolaktin, ett hormon som reglerar utvecklingen och funktionen av mjölkkörtlarna, kan också bidra till sjukdomens gång..
 5. Onkologiska sjukdomar. En neoplasma i bröstområdet kan vara antingen godartad eller ondartad. Svår smärta under menstruationen indikerar tumörens tillväxt. Du kan själv diagnostisera en tumör och sedan måste du snarast konsultera en läkare.
 6. Ektopisk graviditet. Patologi kännetecknas av fästning av embryot utanför livmoderhålet. I det här fallet blir det oundvikligt, men den utvecklade patologiska processen är farlig för modern och full av döden.

Andra orsaker

Det finns också ett antal andra faktorer i förekomsten av bröstsmärta under menstruationen. Dessa inkluderar ofta stress och nervös stress, användning av preventivmedel samt fysiologiska åldersrelaterade förändringar i kroppen hos en flicka och kvinna: pubertet och tiden för utrotning av reproduktionsfunktioner - klimakteriet.

Hur man lindrar smärta som inte är sjukdomen

Även om förekomsten av obehagliga känslor i bröstet under menstruationen är ett absolut normalt tillstånd kan en kvinna fortfarande känna sig obekväm. För att lindra smärta så mycket som möjligt är det viktigt att följa dessa riktlinjer:

 1. Gör ändringar i kosten. För att förse kroppen med nödvändiga fettsyror och skapa gynnsamma förutsättningar för produktion av hormoner måste du inkludera livsmedel som nötter, orraffinerade kallpressade vegetabiliska oljor i din dagliga diet. Det är viktigt att välja fiskvarianter som innehåller en hög koncentration av hälsosam fiskolja - en källa till vitamin D och Omega-3. Dessa arter inkluderar lax. När det gäller nötter är det bäst att välja valnötter, mandel, hasselnötter. Men du bör inte engagera dig i dessa produkter, eftersom det kan leda till en mängd övervikt i kroppen.
 2. Ta vitaminer. Multivitaminkomplexet kommer att ge den kvinnliga kroppen de saknade gynnsamma ämnena och mikroelementen vid hormonell misslyckande.
 3. Revidera din garderob. För att underlätta smärtan måste du bära de mest bekväma underkläderna. BH-en ska inte klämma på bröstet, begränsa rörelsen, orsaka obehag.
 4. Avvisning av dåliga vanor. Rökning och dricka alkohol kan utlösa utvecklingen av olika patologiska processer, inklusive ökande menstruationsbröstsmärtor. Därför rekommenderas det att antingen överge tobak och alkohol helt eller minimera användningen så mycket som möjligt. Men du bör också ta bort skadliga, kryddig, stekt och salt mat från din diet som påverkar en känslig kvinnlig kropp negativt.
 5. Överensstämmelse med temperaturregimen. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, men det är också omöjligt att överhettas: under menstruationen rekommenderas det starkt inte att ta en varm dusch.

Diagnostik

I studien av sådana sjukdomar är en av huvudelementen en oberoende preliminär undersökning, som genomförs hemma. I utvecklade länder kan du i varje klinik hitta detaljerade instruktioner om hur du genomför sådana händelser själv. Således är ett akut behov av att se en läkare en kvinna som har upptäckt följande symtom:

 1. Förstärkande känslor i bröstet som förekommer spasmodiskt. Normalt, smärtsamt och långvarigt, och med patologi, det liknar periodiska skarpa chocker och är praktiskt taget outhärdligt.
 2. Förekomsten av sfäriska tätningar. En kvinna kan självständigt palpera hennes bröst och upptäcka svullnad.
 3. Utsläppet från bröstvårtorna är vitt. Det bör noteras att en klar vätska är en variant av normen..
 4. Försämring av allmänt välbefinnande. Om bröstsmärtan åtföljs av yrsel, illamående, kräkningar samt en ökning av kroppstemperaturen, kan detta indikera utvecklingen av patologi.
 5. Rödhet, förekomsten av en ytlig inflammatorisk process.

Efter att sådana symptom har upptäckts, bör en specialist vidta ytterligare åtgärder. Först och främst gör läkaren en visuell undersökning samt palpates smärtsamma områden. Dessutom måste läkaren samla in patientens historia, det vill säga genomföra den nödvändiga undersökningen.

Om man misstänker en patologi föreskriver läkaren följande procedurer:

 1. Ett omfattande blodprov, som inkluderar en studie av halten av olika hormoner, inklusive prolaktin, samt en analys av tumörmarkörer, så att du kan ta reda på förekomsten av cancer.
 2. Ultraljud av bröstkörtlarna och bäckenorganen.
 3. Mammografi - röntgen från bröstet.

Om det finns misstankar om utvecklingen av cancer är det nödvändigt att genomföra en biopsi, det vill säga ta ett vävnadsprov för diagnos.

Terapi och förebyggande

Behandling av gynekologiska sjukdomar kan vara medicinsk och kirurgisk. Om en cysta eller tumör upptäcks är det nödvändigt att genomföra operation, även om neoplasmen är godartad, eftersom den när som helst kan utvecklas till ett karcinom.

Terapeutisk behandling innebär användning av mediciner som föreskrivs av en specialist. Denna typ är mer sparsam och föreskrivs efter operationen.

Förebyggande åtgärder kräver följande rekommendationer:

 1. Kontrollera tillståndet i mjölkkörtlarna. Varje kvinna bör regelbundet utföra självdiagnos samt besöka en mammolog.
 2. Kontroll av menstruation. Det ideala alternativet är att hålla en speciell kalender för menstruationscykeln, markera början och slutet av kritiska dagar i den. Om några fel eller avvikelser hittas är det nödvändigt att rådfråga din läkare. Detta hjälper i tid att notera närvaron av gynekologiska sjukdomar..
 3. Att upprätthålla ett aktivt sexliv med en vanlig partner. Regelbundet hälsosamt samlag hjälper till att upprätthålla normala nivåer av hormoner i den kvinnliga kroppen. Men även under sex produceras endorfiner som hjälper till att bekämpa stressande situationer..
 4. Hälsosam livsstil. Avslag på dåliga vanor, berika din kost med korrekta och hälsosamma produkter, måttlig fysisk aktivitet - en kombination av alla dessa faktorer hjälper till att hålla kroppen i ett hälsosamt tillstånd och göra den mer motståndskraftig mot utvecklingen av olika plågor.

Således kan bröstsmärta under menstruationen vara en viktig signal om att en farlig patologisk process utvecklas i den kvinnliga kroppen, och det är nödvändigt att snarast konsultera en läkare för att förhindra det. Rätt behandling, samt kompetent förebyggande - huvudkomponenterna för god hälsa.

Varför bröstsmärta under menstruationen?

Varför värker bröstet före menstruationen

Bröstsmärtor innan menstruationen plågar många kvinnliga representanter och ger dem mycket obehag. Varför gör bröstet i bröstet före menstruationen och vad är orsaken till dessa smärta?

Den fysiologiska strukturen i den kvinnliga kroppen innebär en systematisk förändring av den hormonella bakgrunden. Den främsta orsaken till hormonspänningar är menstruation.

Varje månad förbereder kvinnans kropp att fortsätta födelsen och om graviditeten inte har inträffat, ersätter det gamla ägget det nya.

Detta åtföljs av några symtom:

 • Blodig urladdning;
 • Bröstkörtlarna gör ont;
 • Ritningssmärta i nedre del av buken;
 • Ibland illamående och yrsel;
 • Generell svaghet.

Varför gör mjölkkörtlarna ont innan menstruation och kan de undvikas? Bröstet har ont i veckan före menstruationen eller i mitten av cykeln och övergår ägglossningen (individuellt för de flesta kvinnor). Det är under ägglossningen som en kvinnas kropp är överväldigad med hormoner som kallas östrogener.

Och så snart mängden östrogen överstiger normen börjar bröstet skada. Det är som en viss kvinnlig indikator på nivån av kvinnliga hormoner.

Vissa kvinnor klagar över att de har ont i bröstvårtorna före menstruation eller bröstsmärtor före menstruationen. Kvinnor frågar ofta varför bröstvårtor gör ont innan menstruationen? Dessa är alla tecken på en kvinnas beredskap att fostra ett barn, och kroppen reagerar annorlunda på ökade hormoner.

Vissa kvinnor har praktiskt taget inga symtom, medan andra lider under denna period och ser fram emot slutet av smärtan. Så varför skada bröstet innan menstruationen?

Denna process, när bröstet är mycket smärtsamt före menstruationen, kallas mastodynia och detta är ett av tecken på menstruationssyndrom. Östrogener orsakar svullnad i körtelvävnaden och mjölkkanalerna, varefter bröststorleken förändras uppåt, svullnad, huden på bröstet blir stram, och själva bröstet är hårdare än vanligt.

Det anses normalt när bröstkörtlarna skadar innan menstruationen, men i alla fall måste en kvinna besöka en gynekolog, mammolog och endokrinolog en gång om året. Bröstet förändras ofta och neoplasmer är möjliga, som inte alltid är godartade. Bröstsmärtor före menstruation kräver tillsyn av en läkare.

Varför bröstsmärta under menstruationen?

Varför bröstsmärta under menstruationen är en fråga som oroar många kvinnor. Är bröstsmärtan under menstruationen normal eller patologisk? Smärta i bröstet under menstruationen skrämmer ofta det svagare könet. I en normal frisk kropp, några dagar före menstruationen, upphör körtelvävnaden att skada, men det finns undantag. Det finns flera skäl till varför bröstsmärta under menstruationen.

En av huvudpunkterna varför bröstsmärtor under menstruationen är graviditet. Många kvinnor undrar varför deras bröst slutade att skada innan menstruationen.?

Om bröstet upphör att skada innan menstruationen är möjligheten till befruktning liten, men om känslorna kvarstår, måste du besöka en läkare för att se till en intressant position eller hitta orsaken till smärta.

Om befruktning inte bekräftas, kontakta omedelbart en mammolog, eftersom det är stor sannolikhet för bröstsjukdomar och ju tidigare de identifieras, desto större är chansen för en positiv behandling.

De viktigaste sjukdomarna som kan vara med ömhet i bröstet:

 • mastopati;
 • Cysta;
 • Sjukdomar associerade med det endokrina systemet;
 • Gynekologiska sjukdomar.

Om bröstet inte skadade under menstruationen, men situationen har förändrats, måste du vara uppmärksam på andra symtom. Om smärtan är förknippad med gynekologiska sjukdomar, kan det bli livmodersblödning under menstruationen eller istället för dem. Du måste kunna skilja dessa processer från varandra..

Hur man skiljer menstruation från blödning?

 1. Tilldelningar är mer omfattande än vanligt och mycket ofta är det nödvändigt att byta packning;
 2. Tilldelningarna går mer än sju dagar;
 3. Känner sig sämre.

Om en kvinna tvivlar på sin hälsa åtminstone lite under sin period, måste hon omedelbart träffa en läkare, eftersom ömhet i bröstet bara kan vara toppen av isberg av en allvarlig sjukdom.

Varför bröstsmärta efter menstruation?

Varför bröstsmärta efter menstruation är en fråga som oroar många kvinnor. Om bröstet inte slutar att skada efter menstruationen, bör en kvinna definitivt uppmärksamma detta ögonblick. Efter menstruationen har gått, är bröstsmärta endast tillåten vid graviditet. Men om möjligheten till befruktning avvisas, måste du genast gå till kliniken.

Faktum är att bröstkörteln är det organ som oftast utsätts för onkologi. Bröstsmärtor efter menstruation kan vara ett tecken på cancer..

För att kunna diagnostisera denna fruktansvärda sjukdom eller dess förutsättningar i tid, behöver du bara genomgå en undersökning. Naturligtvis kan det finnas mindre fruktansvärda skäl om din period är över och bröstet gör ont..

Menstruationen är över, och bröstet gör ont orsaker:

 • Stor fysisk ansträngning i bröstområdet (den så kallade krepatura);
 • Skador i samband med stroke (blåmärken, blåmärken);
 • Obekvämt underkläder som förhindrar cirkulation i normalt skick.

Video varför bröstsmärtor:

Hur som helst, om några dagar före menstruationen obehag i bröstet inte försvinner eller bröstet gör ont under menstruationen, är detta ett tydligt tecken på avvikelse. Bröstsmärtor under menstruationen anses inte vara normal.

Det enda normala tillståndet när bröstsmärta uppstår under menstruationen är graviditet. Detta är goda nyheter i en kvinnas liv, men även i det här tillståndet måste du ständigt genomgå undersökningar av mjölkkörtlarna av en läkare.

10 skäl till varför bröst kan skada kvinnor

Det finns många svar på frågan varför kvinnor har bröstsmärtor: hormoner i olika faser av reproduktionscykeln, graviditet och amning, klimakteriet, olika patologier kan åtföljas av detta obehagliga symptom. Innan du får panik måste du hitta orsaken till smärtan.

1. Hormoner är en av orsakerna till bröst ömhet.

Hormonförändringar inträffar hela tiden i den kvinnliga kroppen: från puberteten växlar menstruationsfaserna varje månad, vilket hjälper kroppen att förbereda sig för en potentiell graviditet.

Om befruktningen har inträffat kommer hormoner att spela som ger näring och skydd för fostret, dess mognad under 40 veckor. Efter födseln tillåter andra hormoner en kvinna att amma..

När reproduktiv ålder har avslutats sjunker nivån på könshormoner, och en kvinna känner alla "charm" i klimakteriet.

2. Bröstsmärta under ägglossningen

Under ägglossningen, ungefär i mitten av cykeln. För närvarande lämnar ägget den sprängande follikeln, om det finns spermier i könsorganen, då är sannolikheten för befruktning hög.

Många flickor märker vid denna tidpunkt en ökning av libido, bröstet blir känsligt upp till ömhet. En kvinna blir mest attraktiv för det motsatta könet.

3. Efter ägglossningen

Efter ägglossning under PMS. Under påverkan av hormoner expanderar kanalerna i bröstkörtlarna, fettvävnad behåller mer vätska. Som ett resultat, under andra halvan av cykeln, en vecka innan menstruationen, hälls bröstet, blir känsligt, gör ont när du trycks ned.

Smärta känns särskilt i tonåren, hos flickor före den första menstruationen. Bröstkorg och mage ont innan kritiska dagar, under menstruationen, försvinner obehag.

4. Med en försening i menstruationen

Om tidsfristen har nått, men det inte finns någon menstruation, indikerar förseningen sannolikt graviditetens början. Under graviditeten gör ont i bröstkorgen ont, särskilt på morgonen gör det ont att röra vid det.

Handlingen med hormoner är att förbereda en kvinna för amning: kanalerna expanderar, bröstet ökar i storlek. Om en gravid kvinna plötsligt har slutat smärta i bröstet, är det värt att göra en ultraljudsundersökning: under korta perioder indikerar detta symptom ofta en frusen graviditet.

5. Efter menstruation

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, som före menstruationen, finns det goda skäl till oro. Ett positivt graviditetstest indikerar att befruktning av ägget har inträffat, men det har inte nått livmodern efter att ha fixat sig i äggledaren.

Vid en ektopisk graviditet kan det inte finnas någon menstruation alls, menstruationsliknande blödning kan passera, men bröstet är fortfarande ont efter menstruationen.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare, men du måste veta att en ektopisk graviditet hotar en kvinnas liv. Ta bort det befruktade ägget med äggledaren.

6. När man tar hormonella läkemedel

Medan man tar hormonella preventivmedel. När man tar orala preventivmedel i den kvinnliga kroppen, inträffar ganska komplicerade processer.

Istället för att inkludera hypofysen i mitten av cykeln, som startar syntesen av progesteron - hormonet som är nödvändigt för graviditet, skapar hormonella preventivmedel den nödvändiga konstgjorda bakgrunden själva.

Således luras den kvinnliga kroppen: en genomgående hög nivå av progesteron "övertygar" hjärnan under graviditeten (falsk, men ändå!). Kvinnan upplever respektivt tecken på graviditet.

Ett av symptomen är smärta i bröstkörtlarna, som "förbereder" sig för amning. P-piller är ett av de mest pålitliga och bekväma sätten att förebygga förekomsten av en oönskad graviditet, men läkaren måste välja rätt läkemedel.

7. Amning

Bröst kan skada vid amning. Det finns flera skäl till detta:

 • om bröstet gör ont i området av bröstvårtan, då fångar barnet felaktigt fångar bröstvårtan. Oftast förekommer sprickor på areolerna, amning orsakar allvarligt obehag. Videor, artiklar på Internet, samråd med den besökande beskyddaren hjälper till att fastställa processen och korrigera situationen.
 • Bröstet sväller, det gör ont om mjölken under amning kvarstår i kanalerna (barnet kan inte äta hela mängden, det finns för mycket mjölk eller barnet är litet, med dålig aptit). Den återstående mjölken måste dekanteras med händerna för att förhindra stagnation.

8. Med klimakteriet

Hormonstormar som rasar i kvinnokroppen med klimakteriet orsakar allvarligt obehag, stör den vanliga livslängden, orsakar svaghet, yrsel, heta blinkar, plötsliga humörsvängningar.

Menstruationscykeln kränks, libido minskar, slemhinnan i vaginal är fuktig och sexlivet förvandlas till en mardröm.

Tillsammans med andra saker gör ont i magen och bröstet. Om en kvinna är 50 år gammal förberedd mentalt för klimakteriet, anses menopausen vid 40 år vara tidig och korrigeras med hjälp av mediciner. Efter 50 hormonella förändringar avtar och symtomens intensitet minskar.

Bröstet i klimakteriet gör ont eftersom:

 • En minskning av nivån på könshormoner leder till en ökning av fettcellerna. Deras tillväxt orsakar obehaglig, till och med smärta;
 • Sjukdomar i muskuloskeletalsystemet och hjärt-kärlsystemet förvärras med åldern. Kalcium absorberas sämre och värre, ben blir spröda och antalet hjärtattacker ökar. Vissa sjukdomar som inte är relaterade till det kvinnliga bröstet åtföljs av smärta som utstrålar till bröstområdet.
 • Stress, trötthet, psykologisk obehag kan kännas av smärta i bröstet;
 • Passion för alkohol och tobak provoserar metaboliska störningar, tillväxten av fettvävnad, leder till smärta i bröstet mot bakgrund av en minskning av nivån av könshormoner.

9. För bröstsjukdom

Bröstsjukdomar är en ganska vanlig förekomst. Moderna kvinnor hittar inte alltid tid för sig själva och upptäcker ofta sjukdomar av en slump.

Om det ena bröstet gör ont och det andra inte gör det, eller ett bröst gör ont mer än det andra, finns det en anledning att besöka en mammolog och få en ultraljud av bröstkörtlarna.

 • Mastopati är ett tillstånd där körtelvävnad patologiskt växer. Nodlar, tätningar i olika storlekar bildas i bröstet. En kraftig avvikelse i hormonnivåer, stress, ångest, graviditet och hormonella läkemedel kan leda till mastopati. Det finns två former av mastopati - nodulär och diffus. Den första avlägsnas kirurgiskt, den andra korrigeras med medicinering och folkläkemedel. Med mastopati känns en tätning inne i körtlarna, vilket märks när du vidrör den (i det inledande skedet). Därefter, med allvarlig tillväxt, förstoras ett bröst eller körtlarna får asymmetri.
 • Cystor är små, ihåliga formationer fyllda med vätska. En bröstcyst förekommer under påverkan av könshormoner, psykologiska och fysiska trauma och frånvaron av ett intimt liv. Behandlingen beror på platsen och storleken på neoplasmen..
 • En godartad tumör, fibroadenom, orsakas av onormal spridning av vävnader som komprimerar kanalerna i körtlarna, vilket orsakar obehaglig smärta (tråkig dragande smärta). Fibroadenom har en klar kant och behandlas kirurgiskt.
 • Mastit är en inflammatorisk process i bröstet. Mycket ofta orsakas mastit från stagnation av mjölk, felaktig utfodring, men kan utvecklas före förlossningen, såväl som utan samband med graviditet. Med mastit blir bröstet smärtsamt, känsliga bröstvårtor är grova, huden runt dem är röd, het vid beröring. Den inflammatoriska processen orsakar en ökning av kroppstemperaturen, en känsla av fullhet i bröstet. Bröstet gör ont, brännskador, utflödet från bröstet - purulent.
 • Bröstcancer är en malign neoplasma. Finns i ett tidigt skede, kan sjukdomen behandlas medicinskt med en gynnsam prognos. I de senare stadierna kan kirurgi (borttagning av bröstkörteln) rädda patientens liv. För att diagnostisera en tumör så tidigt som möjligt bör en kvinna regelbundet undersöka sitt bröst på alla sidor i olika positioner. Den minsta missnöje, misstankar är orsaken till att man besöker läkare.

10. Vid bröstskador

Bröstskador. Blåmärken och hematomer är förknippade med mekanisk skada på vävnader, inte bara fall, ojämnheter, olyckor, men också med överdriven fysisk ansträngning. Som ett resultat uppträder ett blåmärke på huden, värk i bröstet, svullnad, smärtsam beröring.

Ett stort antal nervändar garanterar obehagliga sensationer även med relativt svag exponering. Ett utsläpp från en bröstvårta av en purulent natur eller med en blandning av blod indikerar skador på mjölkkanalerna.

Grovhet, sköljning av huden och en ökning av kroppstemperaturen indikerar början av den inflammatoriska processen.

Fel tvätt

Om det inte finns några patologiska processer, inflammation och trauma, det handlar inte om hormoner, är det troligt att obehaglig smärta är förknippad med felaktigt utvalda underkläder.

En tät bh, stel konstruktion av stödben, konstgjorda material, en push-up som inte låter bröstet "andas" leder till att bröstet i slutet av dagen gör ont, värk, körtlarna sväller.

Ett råd - välj rätt storlek och form på linne, föredra naturliga tyger.

När man besvarar frågan varför bröst är ont i kvinnor är det nödvändigt att säga om hormonella fluktuationer, graviditet, amning, patologier och skador, olämpliga underkläder.

Neurolog M.M. Sperling (Novosibirsk) talar om bröstsmärta hos kvinnor. Var inte särskilt rädd, behöver inte få panik. Vi lyssnar på läkarnas råd.

Eventuella obehagliga känslor är orsaken till att du besöker en specialist och en fullständig undersökning, eftersom det under de senaste åren har skett en betydande ökning av bröstneoplasmer, inklusive ondartade..

Bröstet sväller och gör ont innan menstruationen. Behöver jag träffa en läkare?

Hur bröstet växer hos flickan och under graviditeten

Olga Belokon barnläkare-gynekolog, doktor i evidensbaserad medicin, bloggare

Polina Flegontova onkolog, mammolog, ultraljuddiagnostisk läkare

Moderna kvinnor är noga rädda för bröstcancer, men de har ofta inte minimal kunskap om dess struktur och naturliga förändringar som är förknippade med ålder, en månadscykel och graviditet. Behöver jag gå till läkaren när flickans bröst växer och samtidigt gör ont om hon svullnar före menstruationen?

Som namnet antyder är huvudfunktionen för den kvinnliga bröstkörtlar produktion av mjölk. För att förstå hennes sjukdomar och andra tillstånd måste man lära känna strukturen mer i detalj..

Bröstkörteln består av tre huvudtyper av vävnad:

 1. Fettvävnad, som är belägen under huden (förmånsfibrer), ligger i bröstets tjocklek och omedelbart bakom den (retromammär fiber). Dess belopp beror på kvinnans ålder och konstitution.
 2. Bindvävnad, som innehåller kollagenfibrer och ger stöd, ett "ramverk" för mjukare körtel- och fettvävnad. Den ligger under huden och ett tunt lager av förväg fettvävnad, omger bröstkörteln från utsidan, omger sina lober från insidan och "fäster" bröstet på pectoralis major muskel och hud med Cooper's ligament. Därför, när en ondartad tumör växer in i den omgivande bindvävnaden, kan den sträcka Cooper's ligament, och vi ser huden återupptas på tumörplatsen.
 3. Körtelvävnad är det viktigaste, det ansvarar för produktion av mjölk. Hennes celler innehåller många hormonreceptorer. Det är körtelvävnad som genomgår cykliska förändringar under hela kvinnan.

Cirka 50% av all körtelvävnad ligger i den övre yttre kvadranten av bröstkörteln (närmare armhålan). Det är denna, och inte den skadliga effekten av deodoranter, som vanligtvis tros, som förklarar det faktum att cirka 50% av tumörer uppstår i den övre yttre kvadranten.

Hur är bröstkörteln

Den huvudsakliga funktionella enheten för körtelvävnad är lobulen, som består av rörformiga körtlar och utsöndringskanaler. Lobulära kanaler smälter samman och bildar lobarkanaler. Således är bröstkörteln något som en massa druvor, där druvor är kilar och grenar är kanaler. Små kanaler smälter samman till större - lobar, och de följer i sin tur till bröstvårtan.

Direkt bakom bröstvårtan expanderar kanalerna och bildar mjölkiga bihålor där mjölken samlas. Sedan öppnas kanalerna på bröstvårtan i form av flera hål. Genom att känna till denna funktion kan du förstå hur du korrekt uttrycker bröst manuellt under amning: genom att trycka fingrarna på areolaområdet (dekantera bihålens innehåll), men inte påverka bröstets bas med kraft.

Bröstvårtan omges av pigmenterad hud (areola). Under graviditeten är hudens areoler på huden tydligt "tuberkler" - det är körtlarna i Montgomery. De är modifierade talgkörtlar som skyddar bröstvårtan från att torka ut och infektioner under utfodring..

Det är också viktigt att veta sättet för lymfutflöde från olika delar av bröstkörteln. Lymfatisk dränering förekommer oftast i de axillära lymfkörtlarna. Från de interna avdelningarna (de som ligger närmare mitten av bröstet) flyter lymfen in i sub- och supraklavikulära lymfkörtlar (de senare kan kännas ovanför klaven) och in i lymfkörtlarna i bröstkaviteten (parasternal).

Sällan, vid bröstcancer, när ovanstående grupper av regionala lymfkörtlar påverkas, kan tumörmetastaser med lymfflöde komma in i inguinalen, axillära, sub- och supraklavikulära, parasterna lymfkörtlar från motsatt sida av lesionen.

Hur en flickas bröst växer under puberteten

Embryon i bröstkörtlarna förekommer omkring den sjätte veckan av fostrets utveckling. Fram till puberteten är bröstet i ett "sovande" tillstånd: lobuler är ännu inte bildade, bara huvudkanalerna finns. Under puberteten under påverkan av östrogen börjar tillväxt och utveckling av bröstet: kanalerna börjar förgrena sig, lobuler bildas.

I början av puberteten kan flickor upptäcka utseendet på täta, smärtsamma "klumpar" bakom bröstvårtan. Detta är början på bröstbildning. Ofta förekommer dessa "klumpar" inte synkront och gör flickan och föräldrarna oroliga. Ett besök hos en normal läkare sätter allt på sin plats.

Gradvis, med bildandet av en stabil regelbunden menstruationscykel, får bröstet en mogen struktur: lobuler och kanaler är välformade och redo för sin huvudfunktion.

Har ont i bröstet innan din period? Det här är normalt!

Under menstruationscykeln inträffar normalt följande förändringar.

Den första - femte dagen i cykeln (under menstruationen) - ökar koncentrationen av östrogen i blodet gradvis. Bröstet minimalt svullna, körtelcellerna delar sig inte.

Efter slutet av menstruationen - från ungefär den femte till den 21-23: e dagen av cykeln - finns en aktiv uppdelning av körtelvävnadsceller, expansion av körtlarna, förtjockning av de lager av celler som fodrar körtlarna. Ödem under denna period uttrycks inte.

I den sena luteala fasen - från ungefär den 21: e dagen av cykeln - på grund av en minskning i koncentrationen av östradiol och progesteron, intensifieras ödem, och en inflammatorisk reaktion inträffar i bröstvävnaden. Under denna period är bröstet smärtsamt, kan öka i storlek, mer uttalad "lobation" känns.

Svårighetsgraden av dessa symtom kan vara annorlunda, ibland orsakar de en allvarlig obehag för en kvinna och kräver symtomatisk behandling. I allmänhet är måttligt ömhet och en lätt bröstförstoring före menstruation ett normalt tillstånd och ett tecken på en ägglossningsmenstruationscykel!

Varför bröstförstoring under graviditeten

Under graviditeten förbereder bröstet sig för utfodring: kanaler grenar sig aktivt och växer, antalet lobuler ökar. Bröstet ökar med ungefär två storlekar. Dess blodtillförsel ökar också, inklusive venöst utflöde. Därför, under graviditet och amning, är utvidgade vener så tydligt synliga under huden.

Efter födelsen av ett barn börjar körtlarna i lobulerna under verkan av hormonet prolaktin att utsöndra råmelk och sedan mjölk. Från "rör" förvandlas de till "väskor" - acini. Det inre skiktet av körtelceller producerar mjölk, och det yttre skiktet som innehåller glatta muskelfibrer "skjuter" mjölk in i kanalerna.

När klimakteriet börjar ersätts bröstkörtlarna i bröstet gradvis av fett (den så kallade fettinvolutions av bröstkörteln uppstår).

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Arten, orsaker, diagnos och behandling av bröstsmärta under menstruationen

Menstruation hos flickor och kvinnor åtföljs ofta av obehagligt obehag. Obehagliga känslor förekommer både i nedre del av buken och i bröstkörtlarna. Ibland gör ont i bröstet under menstruationen i närvaro av kroniska sjukdomar i reproduktionsorganen. Hur man eliminerar ömhet och hjälper kroppen?

Typ av obehag

Smärta i körteln åtföljs vanligtvis av tyngd och svullnad. Nippeln och haloområdet kan börja skada. Många känner stickningar i bröstets tjocklek, som vid amning..

Den mest intensiva smärtan vid ägglossningen. I mitten av månadscykeln är smärtan mer uttalad än under menstruationen.

Smärta i körtlarna under menstruationen är mindre intensiv och har en tillfällig karaktär. Det går snabbt, eftersom graviditeten inte har inträffat, och den kvinnliga kroppen börjar förbereda sig för nästa ägglossning.

Vanligtvis under en menstruationsperiod känner en kvinna något obehag. Smärtan manifesteras av låg intensitet - du känner att du drar känslor i nedre del av magen och lätt bröstknäppning. Om bröstet gör ont dåligt kan det indikera en patologi..

Patologiska manifestationer inkluderar manifestation av kramp i nedre del av buken och svår ömhet i organiska strukturer. Men i 5% av fallen förekommer sådana manifestationer i frånvaro av sjukdomen. Vanligtvis åtföljs obehag av en minskning av fysisk aktivitet. När bröstkörtlarna gör ont, men det inte finns några perioder, måste du se en läkare. Detta kan indikera utvecklingen av patologi i kroppen.

orsaker

Innan menstruationen börjar förändras hormonhalten i kroppen. Oxytocin och prolaktin avbryts i stora mängder. Progesteron- och östrogenämnen börjar dominera. Dessa hormoner bidrar till att lossa det övre lagret i livmodern under menstruationen.

Det finns naturliga fysiologiska orsaker till ömhet i bröstet. I sådana situationer gör det ont. Cyklisk bröstsmärta är normen och kräver inte medicinsk korrigering. I närvaro av olika störningar kvarstår smärtan och har stor intensitet. I detta fall måste du se en läkare och identifiera orsakerna till dess förekomst.

Hormonfel och oregelbunden cykel

Om den hormonella balansen och produktionen av nödvändiga ämnen störs i kroppen, kommer bröstet att skada under lång tid. En av de främsta orsakerna till bröstsmärta under menstruationen är hormonell misslyckande..

Ofta är ett fel i produktionen av de nödvändiga hormonerna förknippat med stress. Kvinnans kropp är mindre stressbeständig, så hon är mycket känslig för de minsta svängningarna i den emotionella bakgrunden.

Stress orsakar sömnlöshet, ett depressivt tillstånd och påverkar extremt negativt funktionen i alla kroppssystem..

Under stress observeras ofta en menstruationscykelstörning. Oregelbunden början av menstruationen är förknippad med överarbetet. Ibland är det bra nog att vila och sova, minska belastningen på jobbet, så att månadscykeln normaliseras och kroppen börjar fungera utan problem.

Gynekologiska sjukdomar

Olika gynekologiska patologier kan leda till ömhet i bröstet under menstruationen. Detta beror på att funktionen hos könsorganen och funktionerna i bröstet är nära sammankopplade. Kvinnkörteln reagerar kraftigt på graviditeten.

Det kan vara sjukt under hela menstruationen och ännu längre. Allvarligt obehag kan kännas i alla åldrar - med klimakteriet, försenad menstruation, graviditet. Patologi kan uppstå hos en tonåring.

Patologier som orsakar smärta i ett parat organ:

 • Bröstcyst
 • mastit
 • Cystor på äggstockarna
 • endometrios
 • Myom
 • Tumörer i bröstkörteln
 • Kräfta

Sjukdomen stör produktionen av hormonella substanser, det finns en funktionsfel i nivån av östrogen och progesteron. Obehaget i bröstet ökar, med den fortsatta utvecklingen av patologin intensifieras den obehagliga känslan.

De karakteristiska symtomen på sjukdomar är ofta eller periodisk ömhet i bröstkorgen med hög intensitet, tyngd inne i bröstkörtlarna, utsöndring från bröstvårtorna. Både unga flickor och mogna kvinnor kan bli sjuka.

Med en bröstcyst liknar obehag i bröstet en brännande känsla. Det intensifieras under menstruationen. En cysta går sällan in i cancer, men kräver ständig behandling och kontroll. Det är nödvändigt att gå till läkaren vid det första tecknet på patologi.

Obehagliga känslor i bröstet observeras också med mastit. En farlig process uppstår när du vägrar att amma. Obehag kan också utvecklas under den första veckan efter födseln, när amningen inte är korrekt etablerad. Barnet kan suga mjölk dåligt, stagnation av mjölk bildas i kanalerna i bröstet, vilket orsakar smärta och uppkomsten av mastit. Det är viktigt att inte sluta amma och uttrycka mjölk.

Med en ovariecyst och livmodermyom visas stickningar inte bara i bröstet, utan också i nedre del av buken. Neoplasman börjar pressa den omgivande vävnaden, receptorer och nervändar reagerar med akut smärta på denna process. Med olika gynekologiska sjukdomar i kvinnans bröst, stickningar och brännskador. Järn sväller ofta, tyngd känns. Cellerna kan förändras, cancer uppstår.

En tumör i bröstkörteln eller könsorganen är godartad och ondartad. I onkologi kan en utvecklande tumör detekteras med palpation och olika diagnostiska metoder..

Diagnostik

För att fastställa en noggrann diagnos måste du genomgå en serie undersökningar och ta hormontester. Dessa är de primära åtgärderna för att identifiera patologi. En icke-gravid kvinna bör donera blod för hormoner vid vissa tider i månadscykeln. Det rekommenderas att ta ett prolaktintest på dagarna 1-5.

Progesteron har ett stort inflytande på hela månadscykeln. Hormonet förbereder livmoderns struktur för befruktningen. Dess nivå och östrogennivå måste identifieras för att klargöra orsakerna till bröstsmärtor.

Du måste också göra:

 • Bröst ultraljud
 • Mammografi
 • Analys av biomaterial för tumörmarkörer
 • Ultraljud av reproduktionsorganen

Efter en grundlig undersökning kommer läkaren att förskriva nödvändiga läkemedel som hjälper till att lokalisera patologin och eliminera bröstsmärtor. Det är viktigt att klara testet med tumörmarkörer. Ytterligare behandling beror på ett negativt eller positivt resultat..

Terapi och förebyggande

Behandlingen av smärta beror på de identifierade orsakerna till dess förekomst och diagnosen. Den terapeutiska kursen syftar till att korrigera den hormonella bakgrunden, eliminera stress, återställa ämnesomsättningen.

I närvaro av en infektionsinflammatorisk process eller neoplasma krävs utnämning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel och läkemedel från andra läkemedelsgrupper..

I närvaro av noder, cystor eller tumörer används kirurgi. Operationen är baserad på borttagandet av ett smärtsamt fokus. I vissa fall krävs fullständigt avlägsnande av mjölkkörtlarna. Cancer behandlas också med kemoterapi och strålning..

För att förhindra smärta under ett hälsosamt brösttillstånd under menstruationen är det nödvändigt att följa vissa förebyggande åtgärder. Viktig:

 • Utför regelbundet en oberoende undersökning av bröstet framför spegeln
 • Följ menstruationscykeln
 • Använd rätt behå
 • Lev ett hälsosamt liv
 • Uteslut stress från livet

Kontrastduk kommer att kunna förbättra blodcirkulationen i bröstkörtlarna. Massage med vattenstrålar är ett utmärkt förebyggande av bröstsjukdomar. För att stärka musklerna är det användbart att träna och måttligt träna.

Att bära rätt bh spelar en stor förebyggande roll. Underkläder förhindrar utvecklingen av sjukdomen, det stöder bröstvävnaden på plats.

Hur man lindrar smärta som inte är sjukdomen

För att göra obehag mindre märkbart måste du anpassa din kost och livsstil. Det är viktigt att inte missbruka alkohol och röka. Dessa negativa faktorer kan orsaka många förändringar i människokroppen..

Salter, rökt kött och stekt mat ska inte missbrukas. Det är bra för brösthälsa att äta mer grönsaker och frukt. Innan menstruationen börjar kan du ta ett avkopplande bad - det minskar tonen i mjuka muskler och minskar ömheten i bröstet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hormonterapi för livmoderfibrer

Texten tillhandahålls av kliniken för gynekologi och ny reproduktionsteknologi, gå till webbplatsen.Bland gynekologiska sjukdomar som förekommer hos kvinnor efter 35 år har livmoderfibrer en ledande position....

Metrorragi: kliniska manifestationer, orsaker och terapimetoder

Postmenopausal metrorragiPostmenopausal metrorragi kan karakteriseras antingen cykliskt eller acykliskt. Orsakerna till sådan blodig utflöde kan vara åldersrelaterade förändringar i vaginal endometrium eller mer allvarliga sjukdomar, därför är självmedicinering oacceptabel....

Hur mycket efter ägglossningen börjar menstruationen?

Det är viktigt för flickor att veta när perioderna efter ägglossningen börjar. Det är definitivt omöjligt att svara på denna fråga, eftersom varje kvinna har sin egen menstruationscykel....