Varför vänster sida gör ont och vad man ska göra åt det

Ansvarsfrihet

Lifehacker har samlat 16 vanliga orsaker, inklusive dödliga.

Låt oss säga genast: smärta i vänster sida är en vanlig sak och oftast säker. Du bör dock inte lämna det utan tillsyn. Ibland kan till och med lätt obehag på vänster sida signalera allvarlig sjukdom..

När man ska ringa ambulans

 • Akut eller tråkig smärta på vänster sida av bröstet ger symtom på vänster arm. Hjärtattack, axel, käke.
 • Materiell smärta åtföljs av feber upp till 38,8 ° C och högre.
 • Plötslig skarp smärta koncentreras på en punkt och stannar inte på flera minuter eller längre.
 • Min mage gör ont (både på vänster och när som helst), och lättnad kommer bara när du ligger still på ryggen.
 • Smärtan avtar inte med tiden, men verkar till och med intensifieras.
 • Hon åtföljs av kräkningar. Situationen är särskilt hotande om det finns blod i magens innehåll.
 • Smärtan är skarp, jag kan inte tänka.
 • Avföring svart eller strimmig med blod.
 • Magen är spänd, även den minsta beröringen är smärtsam.
 • Nedre del av buken - allvarlig smärta i sömnen eller sömmar, samtidigt som du är gravid eller utesluter inte detta.
 • Strax före svår smärta började det slås i buken eller i revbenen.

När du behöver gå till läkaren snabbare

Planera ett besök hos terapeuten om buksmärta:

 • Smärtan i vänster sida är obetydlig, men den oroar sig regelbundet och gör sig känd i en vecka eller längre.
 • En märkbar smärta förekommer eller försvinner antingen, och detta tillstånd varar längre än 1-2 dagar, eller åtföljs av illamående och kräkningar, eller så blir det mer smärtsamt..
 • Ritning i vänster buk åtföljs av en försämring av aptit, diarré som varar längre än ett par dagar, eller (alternativ för kvinnor) blodig vaginal urladdning.
 • Förutom obehag i vänster sida märker du att du går ner i vikt utan någon uppenbar anledning..

Varför gör vänster sida ont?

Det finns dussintals svar. Magen, mjälten, bukspottkörteln, stora och små tarmar samt vänster lunga och njure, urinblåsan, livmodern och äggstockarna hos kvinnor kan skada.

En separat låt är ett hjärta som flyttas åt vänster: misslyckanden i dess arbete känner sig ofta av reflekterade smärta i vänster sida av kroppen.

Obehagliga känslor talar emellertid inte alltid om sjukdomar. Här är de vanligaste orsakerna till smärta i vänster sida - både buken 15 möjliga orsaker till buksmärta, och i kostnadsdelen.

1. Ökad gasbildning

När maten vi åt och smälte i magen kommer in i tunntarmen tas bakterier för dess nedbrytning. I processen avger de koldioxid och andra gaser. Om det finns för många gaser i tarmen, stiger trycket. Delar av tarmen expanderar, tryck på nervändarna som finns runt den. Det orsakar uppblåsthet och smärta..

Vad man ska göra med det

Till att börja med - ta reda på orsaken till flatulens. Oftast är det enkelt: du äter för mycket, lutar dig på fet mat eller till exempel äter för snabbt och sväljer luft. Försök att revidera din kost och matvanor:

 • ät långsammare;
 • tugga mat noggrant;
 • Undvik mat som ökar gasproduktionen - bekvämlighetsmat, skräpmat, kål, morötter och så vidare..

Om uppblåsthet skadar dig regelbundet, kontakta en gastroenterolog. Kanske är problemet i tarmens mikroflora: du har bakterier som producerar för mycket gas. I detta fall kommer läkaren att förskriva prebiotika som hjälper till att normalisera mikrofloran..

2. förstoppning

Brist på avföring kan orsaka obehag och ibland smärta i tarmen. Förstoppning orsakas vanligtvis av brist på fiber eller vätska..

Vad man ska göra med det

Drick mer vatten och ät fiberrik mat som bladgrönsaker, fullkornsbröd, kli, baljväxter och fast frukt. Du kan ta ett laxermedel, konsultera med en terapeut.

Om förstoppning blir regelbunden, prata med dem om läkaren - samma terapeut, gastroenterolog eller nutritionist. Troligtvis kommer du att bli ombedd att granska kosten.

3. Stark fysisk aktivitet

Du sprang snabbt eller hoppade för energiskt, simmade och så vidare. Motion ökar blodflödet. Om det är överdrivet flyter blod över mjälten. Orgelet växer i storlek och börjar pressa på sitt eget kapselskal, i vilket det finns nervändar. Så det finns den berömda "sticken i vänster sida".

Förresten, den inte mindre berömda "pricken på höger sida" har liknande skäl, bara levern är full av blod.

Vad man ska göra med det

För att bli av med smärtan i sidan orsakad av fysisk ansträngning räcker det bara för att sakta ner och vänta tills andningen blir jämn.

För framtiden: start inte ett aktivt träningspass utan uppvärmning. Försök att hålla en bekväm takt och kräva inte extra ansträngning från kroppen.

4. Smärta i musklerna

Kanske gjorde de aktiva vridningar i träningen och overdödade det. Kanske satt de i utkastet. Eller kanske du har dålig hållning, stress eller en autoimmun sjukdom. Myclegia Muscle Pain: Möjliga orsaker, det vill säga muskelsmärta, dussintals orsaker.

Vad man ska göra med det

Om smärtan i sidan dök upp efter träning eller till exempel efter att du har svettat, satt under balsam kan du helt enkelt uthärda det. Ta smärtmedicin utan disk, som ibuprofen, för att lindra tillståndet..

Men om de obehagliga upplevelserna inte går 3-4 dagar, intensifieras eller om du inte har någon aning om deras orsaker, se till att terapeuten. Läkaren kommer att klargöra diagnosen och förskriva behandling.

5. Skada

Till exempel gled de och föll på sin vänstra sida. Eller så blev du träffad i magen eller i revbenen.

Vad man ska göra med det

Du kanske kom av med bara ett litet blåmärke. Även om sådana skador orsakar obehag, läker de ganska snabbt på egen hand.

Men om du känner till kraftig akut smärta, svaghet, tinnitus eller misstänker att ett revben kan vara sönder, ring omedelbart en ambulans. Eller kontakta akutmottagningen om det är i närheten.

6. Månadsvis

Under eller före menstruationen kan nedre del av buken skada. Inklusive i den vänstra delen, ibland att ge i ryggen.

Vad man ska göra med det

Menstruationssmärta, även om det är obehagligt, är inte farligt. Det kan helt enkelt uthärdas. Eller ta OTC smärtmedicinering - samma ibuprofen.

Hjälper inte? Ja, tyvärr händer det också. Kontakta din gynekolog: läkaren väljer de bästa smärtstillande medel eller föreskriver hormonella orala preventivmedel som minskar obehag.

7. Endometrios eller cyst i äggstockarna

Dessa sjukdomar kan upptäckas genom att dra smärta i bäckenområdet - både på vänster och höger sida. Upplevelserna liknar menstruationsvärk, men kan förekomma när som helst. Menstruationen med sådana kränkningar förlängs och blir mer smärtsam.

Vad man ska göra med det

Om det till och med finns den minsta misstanken om sjukdomar i reproduktionssystemet, genomgå en undersökning av en gynekolog.

Det är viktigt att göra rätt diagnos i tid, ibland beror livet på det. Till exempel kan brott av en stor cyste i äggstockarna orsaka blödning i livmodern och död till följd av blodförlust. Riskera inte det.

8. Ektopisk graviditet

Ektopisk graviditet sägs vara när ett befruktat ägg fäster en ektopisk graviditet inte till livmodern utan till äggledaren, livmoderhalsen, äggstocken eller annan plats i bukhålan. Förr eller senare bryter det växande embryot det organ som det är fäst vid. Detta kan leda till svår blödning och peritonit, inklusive dödsfall.

Vad man ska göra med det

Om du är gravid eller misstänker detta är all akut smärta i nedre del av buken, särskilt om det åtföljs av yrsel, illamående, fläckar och inte försvinner inom några minuter, en tydlig anledning att ringa ambulans.

9. Inflammation i tarmslemhinnan

Det finns många möjliga orsaker till inflammation. Här är de vanligaste:

 • Virala eller bakteriella infektioner. Du kan få dem genom att äta något som löpt ut eller till exempel genom att svälja smutsigt vatten.
 • Mat- och alkoholförgiftning.
 • Ta antibiotika, särskilt om du köpte dem utan medgivande från din läkare. Kom ihåg: Gör inte det!
 • Parasiter. Samma helmintmaskar.
 • Olika sjukdomar i mag-tarmkanalen - gastrit, pankreatit, kolecystit, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, hepatit.

Inflammation i tarmen, förutom smärta, åtföljs av illamående, långvarig diarré eller förstoppning, uppblåsthet, feber.

Vad man ska göra med det

Kontakta en gastroenterolog. Behandlingen beror på diagnosen, som endast kan levereras av en kvalificerad läkare. I vissa fall - till exempel med rotavirus (aka tarminfluensa) - räcker det att ligga ner och observera en dricksplan. Andra situationer kommer att kräva antibiotika eller andra mediciner..

10. Du har stenar eller annan njursjukdom

Urolithiasis, pyelonephritis, andra njurstörningar uppvisar sig som plötsliga trassliga smärta i nedre del av buken. Sådan smärta strålar tydligt till korsryggen och intensifieras sedan och försvagas sedan.

Vad man ska göra med det

Om du misstänker ett njurproblem, tveka inte att besöka en nefolog. Läkaren ställer en noggrann diagnos och föreskriver nödvändiga mediciner. I vissa fall kommer en kirurgisk operation att behövas, och det är i ditt intresse att utföra det snabbare.

11. lunginflammation eller pleurisi

Lunginflammation är inflammation i lungorna, och pleurisy är inflammation i membranet som omger lungorna. Oftast orsakas dessa sjukdomar i övre vänstra buksmärta av bakterier eller virus..

Att erkänna lungskador är inte svårt: akut bröstsmärta uppträder med djup andning eller hosta. Ytterligare symtom: feber, svaghet, frossa, andningssvårigheter.

Vad man ska göra med det

Om temperaturen har stigit över 38 ° C är det svårt och smärtsamt för dig att andas, du hostar ständigt - du måste snabbt ringa en läkare hemma. I andra fall kan du komma till terapeuten själv.

12. Appendicit

I de flesta fall känner sig inflammation i bilagan med smärta i höger sida. Emellertid uppstår smärta i övre vänstra delen Akut blindtarmsbeteckning som ovanlig vänster övre kvadrant Smärta del av buken.

Vad man ska göra med det

Om orsakerna till trist smärta på vänster sida är okända för dig, men samtidigt märker du uppblåsthet, aptitlöshet, feber, se till att du konsulterar en terapeut så snart som möjligt.

Ring snabbt en ambulans om andra symptom läggs till:

 • växande smärta;
 • kräkningar
 • skarp svaghet, kall, klibbig svett;
 • cardiopalmus.

De kan indikera att blindtarmsinflödet har gått över i en akut form, det vill säga bilagan har brast. Detta tillstånd kräver omedelbar operation..

13. Aneurysm i bukenorta

Aorta är det huvudsakliga blodkärlet i bukhålan som går ner från hjärtat. När den växer och sväller kallas det en buk Aortic Aneurysm aneurysm. Detta händer främst hos äldre, särskilt rökare..

Överläkare, medicinsk expert på laboratoriet för personlig medicin "LabKvest".

Vad man ska göra med det

Hemma är det nästan omöjligt att bestämma aortaaneurysm, diagnosen fastställs endast genom datortomografi. Om du regelbundet känner tråkig buksmärta (det är inte så viktigt, vänster eller höger), och särskilt om det åtföljs av en pulsering, gå till terapeuten. Din läkare kommer att leda dig till nödvändiga undersökningar..

När aorta brister, känner en person plötsligt svår smärta i buken eller från ryggen. Omedelbart efter detta inträffar kollaps - ett livshotande tillstånd, när trycket sjunker och blodtillförseln till organen förvärras. I det här fallet måste du ringa en ambulans utan att förlora en sekund.

14. Divertikulit

Diverticulitis diverticulums är som små utbuktande påsar i den nedre delen av tjocktarmen. De finns hos många personer över 40 år och brukar inte bry sig.

Men ibland blir divertikler inflammerade - denna process kallas divertikulit. Och i vissa fall kan de gå sönder, vilket medför allvarliga komplikationer: perforering av tarmväggarna, abscess, peritonit, tarmhinder...

Vad man ska göra med det

Om du upplever oförklarlig smärta i nedre vänstra buken och särskilt om det åtföljs av feber, illamående, förstoppning eller diarré, se till att du tar dig till din gastroenterolog. Om divertikulit bekräftas kommer du att få ordinerat antibiotika och smärtmedicin. I vissa fall kan kirurgi krävas..

15. Hjärtproblem

Smärta - vass eller tråkig - i vänster sida kan orsaka olika hjärtsjukdomar, från angina till hjärtattack.

Vad man ska göra med det

Om du regelbundet störs av smärta i vänster hypokondrium, som sträcker sig till axeln eller armen, ska du inte i något fall lämna dem utan tillsyn. Se till att åtminstone konsultera en terapeut eller kontakta en kardiolog direkt.

Skarp smärta i vänster hypokondrium, åtföljd av svaghet, andningsproblem, buksmärta, arytmi, är en entydig indikation för att omedelbart ringa ambulans. Vi kan prata om en hjärtattack och sedan räknas varje sekund.

16. En typ av cancer

Tyvärr gör att cancer i tarmen, magen, bukspottkörteln i början inte alls känns. De kan ses förutom vissa obehag i buken, milda symtom på matsmältningsbesvär, oförklarlig viktminskning.

Vad man ska göra med det

Var uppmärksam på obegripliga upplevelser i vänster sida (dock inte bara till vänster). Om de blir regelbundna ska du rådfråga en läkare eller gastroenterolog och gå igenom alla undersökningar de har tilldelat..

Kan vänstersidan skada innan menstruationen

Upplagt av admin den 17 november 2019

De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Polycystisk sjukdom är en endokrin sjukdom där processen för follikulär tillväxt och äggutveckling börjar, men inte slutar till slutet. Som ett resultat uppträder ett stort antal cystiska formationer i äggstockarna. I detta fall oroar smärtan kvinnan nästan ständigt, särskilt intensifierad under den premenstruella perioden.

Apoplexi

Apoplexy är ett plötsligt brott i äggstocksmembranet. Det är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar läkarhjälp. Apoplexy kan uppstå på grund av sådana skäl:

 • allvarlig fysisk ansträngning eller skada;
 • långvarig inflammatorisk process;
 • åderbråck i äggstocken;
 • ektopisk graviditet.

I vissa situationer (i den andra fasen av cykeln) är spontan kränkning av ovariens vävnads integritet möjlig. Apoplexy åtföljs av frisättning av blod i bukhålan och svår smärtsyndrom. Patienten tar en halvböjd position och kan inte räta sig upp. Stor blodförlust som är karakteristisk för denna patologi kan leda till döden.

endometrios

Ritning av episodiska smärta är en av de viktigaste tecknen på endometrios - en allvarlig sjukdom under vilken tillväxt av endometrieceller uppstår. De åtföljs av smala brunröda daubs och kan störa patienten under hela menstruationscykeln, ibland intensifieras och sedan försvinna på kort tid. Att provocera deras utseende är kapabel till samlag eller en slarvig undersökning av en oprofessionell gynekolog. Dessutom kan en kvinna känna sig svag och nedsatt..

myom

Myom är en godartad tumör som bildas i livmoderns muskelskikt. Det förekommer i samband med en hormonell obalans i tjejens kropp, liksom med oriktiga orala preventivmedel eller långvarig användning av den intrauterina enheten utan i rätt tid ersättning. När myomet växer orsakar det uppkomsten av skärande spasmer, vilket förvärrar före och under menstruationen. Dessutom klagar patienter över långvarig och riklig urladdning som flyter till farlig blödning. Ju större myomatiska noder blir, desto mer förvärras kvinnans tillstånd.

Appendicit

Inflammation av bilagan åtföljs också av svår skärande smärta i höger sida. Triaden med symtom som är karakteristiska för berusningssyndromet hjälper till att differentiera blindtarmsinflammation från menstruationssmärta: illamående, feber upp till 38 ° C och högre, kräkningar. Med denna patologi observeras dessutom muskelspänningar i den främre bukväggen (”brädans buk”) och oförmåga att ta en långsträckt position. I detta fall krävs en omedelbar åtgärd för att ta bort bilagan..

kolecystit

Förvärring av kronisk långsam kolecystit (inflammation i gallblåsan) kan ibland förväxlas med premenstrual smärta. Sjukdomen inträffar mot bakgrund av den aktiva gallproduktionen, som ackumuleras i överflöd i urinblåsan, oftare på grund av beräknad hindring av kanalerna. Smärtorna är konstant värkande i naturen, med tiden komplicerade av trötthet, feber och vägran att äta på grund av brist på aptit.

Spiral

IUD är en effektiv preventivmedel, bekväm och enkel att använda, förutsatt att den används korrekt. En felaktig installerad intrauterin enhet kan orsaka en hel del problem för en kvinna, allt från att försvaga den preventiva effekten och till slut med skarpa fotografering smärtsamma upplevelser, förvärras under samlag. Dessutom kan förskjutningen av spiralen orsakas av stor fysisk ansträngning, ett slag på bäckenområdet, grovt samlag..

Cystit

Cystit är en inflammatorisk process orsakad av penetrering av patogen bakteriell mikroflora i urinblåsan. På grund av de anatomiska egenskaperna hos urinrörets struktur uppträder sjukdomen ofta hos kvinnor, och därför förväxlar vissa patienter ibland dess manifestationer med de vanliga premenstruella smärtorna. Det finns emellertid symtom genom vilka inflammation i urinblåsan kan skiljas från PMS:

 • ofta lust till toaletten;
 • brännande känsla under urinering.

Urolithiasis sjukdom

Med urolithiasis bildas stenar i olika delar av urinsystemet. Patienter noterar uppkomsten av tråkig konstant smärta, en orenhet av blod i urinen, ibland kan purulent urladdning upptäckas - i närvaro av en infektiös process. I sällsynta fall noteras anuri - upphörandet av urinflödet in i urinblåsan. Sjukdomen i de tidiga stadierna liknar den smärta som är karakteristisk för premenstruellt syndrom, men ytterligare studier gör det möjligt för oss att fastställa en korrekt diagnos..

Livmoderböj

Livmoderns sväng är oftast medfødt. Kvinnor kanske inte misstänker dess existens och noterar endast förekomsten av svår smärta och stora koagler under menstruationen, intermenstruella daubs. Med en stark krökning är obehagliga känslor under samlag och närvaron av befruktningsproblem möjliga.

Neurologiska sjukdomar

Imponerande och utsatta kvinnor har ofta vridande och värkande magsmärtor som uppstår av neurologiska och psykogena skäl. Flickor upplever en uppdelning eller omvänt ett alltför upphetsat tillstånd. De går snabbt när de tar ett lugnande medel och har inget att göra med premenstrual smärta..

Intestinal inflammation

De viktigaste symtomen på tarminflammation är trånga magkramper, uppblåsthet, aptitlöshet (och regelbunden allvarlig viktminskning), diarré med blodig utflöde. Det är svårt att förväxla dem med de tecken som är typiska för en vanlig ICP, varför en kvinna omedelbart går till en poliklinik till en gastroenterolog.

Divertikulit och ökad gasbildning

Divertikulit är en inflammation i divertikulum (utsprång i tarmsväggen). Med det uppstår smärta, lokaliserad vid en punkt i nedre del av buken. De förvärras av hosta, nysningar, gå snabbt, trycka på det inflammerade området och försvinner inte efter tarmrörelsen. Dessutom konstaterar kvinnor ökad gasbildning, vilket provoserar ökad smärta på grund av ytterligare tryck på bukväggen.

Abort och diagnostisk curettage

Efter en medicinsk eller kirurgisk abort verkar smärta även med sin mest exakta och korrekta implementering. Normalt orsakas de av spasmer i livmodern, så kroppen reduceras till den vanliga storleken. Patologiska smärtor uppstår när komplikationer uppstår (perforering, infektion osv.) Och kräver ett brådskande besök hos en specialist. Dessutom kan de uppstå efter diagnostisk curettage - på grund av slarvig skada på livmoders släta muskelvävnad. Ärr bildas på sårplatsen, som tenderar till en inflammatorisk process, särskilt förvärras före kritiska dagar.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Behandling

Behandling av smärta i sidan före menstruationen beror på den etiologiska faktorn som provocerade deras förekomst. Om spasmerna orsakades av patogener, kommer läkaren att förskriva en kvinna en kurs av antibakteriella eller antivirala läkemedel. I händelse av att de orsakas av en endokrin sjukdom eller en felaktig installerad IUD, utför specialister hormonell eller kirurgisk behandling eller tar bort den felaktigt insatta spiralen.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Smärta i sidan före menstruation är ett allvarligt symptom som har många orsaker och kräver snabb diagnos. Endast en kvalificerad specialist kan fastställa rätt diagnos och välja lämplig behandling. Med strikt efterlevnad av alla krav återvänder en kvinna till sin vanliga livsstil inom en kort tidsram..

Vissa kvinnor anser att intensiv smärta före menstruationen är vanlig. Och förgäves. Före och under de kritiska dagarna kan en frisk tjej känna lätt obehag eller att det spricker lite över pubis.

Om höger sida gör ont innan menstruationen är detta en anledning till oro. Detta tillstånd är oftast ett tecken på patologi för organen i det reproduktiva systemet, mag-tarmkanalen eller en neurologisk sjukdom. Och i vissa situationer krävs akut kirurgisk vård.

Orsaker till ensidig smärta i nedre del av buken

Om det påverkas på en av sidorna på kvällen till menstruationen, kan orsaken till detta vara:

 1. Genetisk disposition överförd från mamma eller mormor. Intensiva sammandragningar av livmodermusklerna förekommer och nervändarna är för känsliga. Smärtmedicinering hjälper i den här situationen..
 2. Gynekologiska sjukdomar, som ofta åtföljs av allvarliga konsekvenser: livmodersböjning, myom, endometritis, endometrios, livmodernomos, äggstocksbrott.
 3. Om smärtsyndromet är koncentrerat i nedre del av buken, händer detta på grund av införandet av en spiral, som en preventivmetod, därefter abort eller andra ingripanden. När svår smärta stör dig är det bättre att ta bort spiralen.
 4. Andra sjukdomar som inte är relaterade till den sexuella sfären kan framkalla ömhet. Till exempel njursten, cystit, blindtarmsinflammation, neurologi.

Om det bara är vänster- eller höger sida kan det i vissa fall vara en manifestation av en tubal graviditet. I alla fall är det farligt att ignorera ett allvarligt tecken som ömhet. Därför bör du genast se en läkare.

Ägglossning

Med en överträdelse av syntesen av prostaglandiner i mitten av månadscykeln och strax före reglering i sidan, kan ömhet uppträda. Det händer att kvinnor lider av smärtsamma manifestationer under ägglossningen vid frisläppandet av ett moget ägg, när follikeln går sönder. Obehagliga upplevelser varar från några minuter till ett par dagar. Orsakerna till sjukdom som uppstår några veckor före menstruationen är:

 1. Ruptur av kapillärer som ligger vid foten av follikeln. På grund av brist inträffar follikulär vätska i bukväggen, och livmodern, som är irriterad av detta, börjar sammandras och orsaka obehag i samband med ägglossningsprocessen.
 2. Smärta i höger sida under menstruationen och på andra dagar. Ofta är föregångarna till blindtarmsinflammation. De förenas vanligtvis av feber. Sådana symtom kan inte tolereras, mycket mindre motiverat av ägglossning. Om ömhet bygger upp och stör värmen, måste du omedelbart ringa en läkare, eftersom ett sådant tillstånd kan bli ett hot mot livet.
 3. Smärta i sidan före menstruation. Det bildas på grund av närvaron av en abscess, vidhäftningar eller onkologi i bäckenorganen.

Ibland händer det att kvinnor känner sig smärta under ägglossningen eller före menstruationen, vilket anses vara normalt. Men oftast är detta ett tecken på en patologi som måste behandlas, så när du upprepar symtomen bör du inte skjuta upp besöket hos gynekologen.

Vi rekommenderar att du läser mer om äggstocksmärta efter ägglossning i en separat artikel på vår webbplats..

Ovarian apoplexy

Ovariell apoplexi (brott) observeras:

 • på grund av olika infektioner;
 • tubal graviditet;
 • cystor;
 • inflammation i bilagorna;
 • för våldsamt sex;
 • fysisk skada eller överdriven stress.

Apoplexikliniken, utöver smärta i sidan som inte kan tolereras, visar sig också:

 • feber;
 • yrsel
 • illamående och kräkningar
 • svimning.

Om den vänstra äggstocken är skadad, förstör ömhet innan menstruationen vänster, och om höger kommer det att skada på höger sida. Smärtsamma känslor är värkande, sömmar, paroxysmala. Attackerna pågår från en halvtimme till flera timmar.

Om en kvinna inte får medicinsk vård i rätt tid, kommer smärta i vänster sida före menstruationen att leda till dödsfall på grund av kraftig blodförlust.

Ektopisk graviditet

Tubal graviditet inträffar när den kvinnliga reproduktionscellen, som slås samman med hanen, fixeras inte i livmodern utan i rören eller äggstockarna. För att identifiera denna patologi måste du göra en ultraljud.

Med utvecklingen av en sådan graviditet den 2: a - 3: e månaden känner en kvinna smärta i sin högra eller vänstra sida före sin period. Detta beror på att fostret har fäst sig. Känslan av ömhet ökar när embryot utvecklas. Detta beror på att de tunna och spröda väggarna i äggledarna eller äggstockarna måste sträckas på grund av det växande befruktade ägget.

Om du inte hittar detta svets i tid och inte tar bort det, kommer ett rör eller äggstock att brista, vilket åtföljs av svår skärande smärta. Barnet kommer att dö, och kvinnans liv kommer att vara i fara. Därför, när en gravid kvinna känner att hennes högra (vänstra) sida av nedre del av magen gör ont, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att utesluta felaktig implantation av fostret.

hydrosalpinx

Denna sjukdom förhindrar befruktning och förekommer på grund av inflammatoriska gynekologiska sjukdomar i livmodern. Med denna patologi fylls ett eller båda äggledarna med en serös vätska som kallas transudat.

Till en början är denna sjukdom asymptomatisk. När patologin utvecklas är en kvinna orolig för följande manifestationer:

 • smärta i korsryggen och sidan under menstruationen;
 • intensiv leukocé under hela månaden;
 • oförmåga att bli gravid
 • smärta med varierande svårighetsgrad i nedre del av buken efter menstruation.

Med snabb upptäckt av avvikelser kan det elimineras utan ytterligare konsekvenser..

endometrios

Med denna sjukdom växer skiktet av slemhinnan i det kvinnliga könsorganet. Följande symtom åtföljer det:

 • lång och smärtsam menstruation;
 • med menstruation, sidosmärta;
 • svår smärta flera dagar före menstruationen och försvinnandet av obehag med upphörandet av urladdningen.

Detta är en allvarlig patologi, vilket kan leda till att du förlorar reproduktionsförmågan..

Appendicit

Denna patologi uppstår på grund av inflammation i bilagan. Det är beläget i nedre buken på höger sida..

En attack av blindtarmsinflammation manifesteras av intensiv skärande smärta, illamående och hög feber. Om detta händer före menstruationen, kan en kvinna förväxla smärta i höger sida innan menstruationen med ett farligt patologiskt tillstånd. Och i den här situationen måste du snarast söka medicinsk hjälp, för om bilagan bryts, blir kroppen berusad, och läkarna kanske inte har tid att rädda kvinnan från döden.

Vidhäftningsprocess efter bukoperation

Vidhäftningar limmar, fusion av skalen i de inre organen. De är ofta en kirurgisk patologi, det vill säga de visas efter operationen. Visa måttlig eller akut smärta på platsen. Vanligtvis är detta magen och sidorna. Vidhäftningar bildas i tarmen och i organen i könsorganet. Vanliga symtom är:

 • förstoppning, flatulens;
 • oregelbundna tarmrörelser.

För att undvika bildning av vidhäftningar är det nödvändigt att följa förebyggande åtgärder efter operationen..

Tarmrörelseproblem

När vänster sida gör ont innan menstruationen är källan till problemet stagnation av avföring i tarmen. Förstoppning före menstruation är ett tillstånd där inte bara vänster sida av nedre del av magen gör ont, utan också välbefinnande förvärras, migrän, sömnlöshet och ökad gasbildning. Då kostar det:

 • använda probiotika som främjar tillväxten av gynnsamma bakterier i tarmen;
 • dricka så mycket vätska som möjligt;
 • flytta mer, leda en aktiv livsstil;
 • äta grönsaker, frukt, bär, torkad frukt;
 • utesluta alkohol, saltad, rökt, stekt från kosten så mycket som möjligt.

Vad ska man göra

I 90% av situationerna är smärta i äggstockarna före menstruationen ett tecken på sjukdom. Oavsett om smärtan dök upp en gång eller har varit störande under lång tid bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Detta är särskilt viktigt om svaghet, feber och illamående läggs till detta symptom. Efter ultraljudet kan specialisten ställa rätt diagnos och förskriva terapi.

Du måste gå till läkaren med alla misstankar om en sjukdom för att upptäcka det i början av utvecklingen. Då kan sjukdomen elimineras utan komplikationer. Och för att förhindra förekomst av patologi måste du besöka en gynekolog minst en gång om året för att förebygga.

Menstruation är en fysiologisk process som ingår i varje kvinna. Under det börjar ett moget ägg avvisas. I normalt skick bör patienten inte besväras av svår smärta. Lite obehag i buken är tillåtet. Men det finns fall när med vänster på vänster sida gör ont. Detta tillstånd kan vara ett tecken på olika sjukdomar. För att bestämma de exakta orsakerna är det bättre att genomgå en undersökning.

Vid menstruation uppträder ofta obehag i buken

Vad är icke-gynekologiska orsaker till smärta?

Under menstruationen kan en kvinna känna smärta i nedre bukhålan på vänster sida på grund av skäl som inte är relaterade till gynekologisk. Dessa inkluderar:

 • cystit;
 • tarmsjukdom;
 • njursjukdom
 • kolecystit.

Urinblåsan inflammation

Cystit kännetecknas av en infektion i organet. Oftast förekommer sjukdomen på grund av hypotermi och försvagad immunitet. Dessutom uppstår cystit när du bär kläder som begränsar rörelse, ofta förändringar hos sexpartner, tar läkemedel i gruppen cytostatika. Patologi kännetecknas av utseendet på dragande eller värkande smärta..

Cystit kan bedömas utifrån den ofta trånga att tömma organet, liksom grumlig urin med partiklar av blod.

Tarmsjukdom

Detta objekt innehåller patologier som anges i tabellen..

TitelBeskrivning
Nedsatt absorption och matsmältningSmärtan uppstår i övre buken, det finns gott om avföring med en stark obehaglig lukt. Patienten blir ofta trött och hennes vikt minskas avsevärt..
Irriterad tarmMed denna överträdelse ändras avföringen, avföring har en annan konsistens. Smärtan verkar eller stickar, kvinnan är ständigt orolig för flatulens.
Ulcerös kolit och Crohns sjukdomPatienten har känslor av smärta i nedre bukhålan. De är som slagsmål, men de kan dra. Bloddiarré förekommer.
AppendicitDetta är en inflammatorisk process i bilagan. Sjukdomen kan bestämmas när:
• smärta av akut och dragande natur, som oftast uppträder på höger sida, men också på vänster sida;
• illamående;
• hög temperatur;
• svagheter.
I ett sent stadium av sjukdomen kan bilagan brista. Detta bedöms av uppkomsten av hög feber och akut smärta. Med blindtarmsinflammation är det viktigaste ett snabbt besök hos en läkare. En brist på appendix kan vara dödlig..

Njursjukdom

Urolithiasis kan ärvas. Risken för att utveckla sjukdomen ökas på grund av:

Smärta kan bero på njursjukdom.

 • infektion
 • metaboliska störningar.

Sjukdomen kännetecknas av en känsla av smärta vid urinblåsan..

kolecystit

Detta är inflammation i gallblåsan. Det finns en möjlighet att uppstå på grund av gallstensjukdom. Med patologi uppstår följande symtom:

 • smärta på höger sida eller i nedre del av buken;
 • kränkning av matsmältningskanalen;
 • viktökning;
 • cykelfel.

Om obehag i första hand fanns till höger, men började ge åt vänster, fortskrider patologin och akut specialisthjälp behövs.

Kan smärta indikera endometrios?

Ja, obehag kan vara förknippat med endometrios. Detta är en patologi av godartad natur. Med sjukdomen växer livmoderslimhinnan och menstruationscykeln störs. Buksmärta har en annan karaktär och kan uppstå både före och efter menstruationen. I närvaro av patologi ökar sannolikheten för infertilitet. Förutom känslor av smärta har en kvinna kräkningar, illamående, allmän svaghet.

Vid endometrios observeras också smärta ofta.

Vilka sjukdomar i livmodern kan vara

Smärta i nedre buken till vänster visas med kränkningar i livmodern.

TitelBeskrivning
salpingitPå grund av bakterier som kommer in i kvinnans kropp visas inflammation i äggledarna. Först skadas slemhinnan och sedan överförs processen till andra vävnader. Äggledarna ökar, på grund av detta går menstruationen oregelbundet och rikligt.
Med patologi visas smärta. Om scenen är kronisk uppstår värkande känslor, och under den akuta formen - skarp.
myomMed sjukdomen drar smärtan i naturen. När en ökning av en godartad tumör uppstår pressar den på närliggande organ och tråkig smärta uppträder.
endometritDet finns smärta på vänster sida. Vid en sjukdom blir det inre skiktet i livmodern inflammerat och obehag uppstår. Om patologin är akut är symptomen mer uttalade. I avsaknad av terapi finns det en risk för kronisk endometrit.
Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:
• temperaturökning;
• obehag i nedre del av buken, förvärrad av fysisk aktivitet;
• vaginal utsöndring;
• svaghet;
• frossa.
Som ett resultat av endometritis finns det en sannolikhet för att utveckla komplikationer. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning

Vilka avvikelser i äggstockarna kan diagnostiseras

Smärta på vänster sida under menstruationen uppstår med sjukdomar associerade med äggstockarna:

 • gap eller vridning på vänster sida;
 • cysta.

Cyster i äggstockarna åtföljs av mycket starka och skarpa smärtor

Ruptur eller vridning av vänster äggstock

I det här fallet är det nödvändigt med en läkares hjälp. Om patologin inte kan botas i tid, blir organvävnaderna döda (nekros) på grund av intensifieringen av den inflammatoriska processen.

Det finns sällsynta fall när sjukdomen uppträder i vila, oftast uppstår den med konstant stark fysisk aktivitet. De viktigaste symtomen inkluderar akut och svår smärta. Obehag kan ge i ljumsken eller höfterna. Förutom de obehagliga känslorna har patienten hög feber och ökad svettning. Patologi bestäms av förekomsten av illamående, kräkningar, smärta i huvudet. Blod kan fly från slidan på grund av nekros i väggarna i blodkärlen.

Cystor på äggstockarna

Det är en vanlig patologi. Tumören kan vara i vänster eller höger äggstock. Symtom på en cysta inkluderar:

 • akut eller dragande smärta;
 • oregelbundenheter i menstruationscykeln;
 • en förändring i arbetet i matsmältningskanalen;

Orsaken kan vara problem i matsmältningssystemet

 • smärta före menstruation av en stark typ;
 • ödem;
 • hög temperaturökning.

Om en kvinna har en brist på en cysta, kan farliga komplikationer uppstå i form av peritonit, infertilitet och annat.

Vilka andra skäl

Smärta kan uppstå på grund av en ektopisk eller normal graviditet..

Ektopisk graviditet

Denna patologi förekommer ofta hos kvinnor. Obehag uppträder på grund av felaktig fästning av ett befruktat ägg. Förutom smärta har patienten:

 • kränkning av cykeln;
 • en förändring i arbetet i matsmältningskanalen. Diarré, illamående och kräkningar förekommer;
 • förändring i smakpreferenser;
 • bröstsmärta.

En ektopisk graviditet är mycket smärtsam och kan vara farlig.

Mycket ofta förväxlas graviditet utanför livmodern med det vanliga eftersom de liknar symtom. Skillnaden är stark smärta med blodutflöde när ägget fästs utanför livmodern.

Graviditet

Obehag kan uppstå hos en gravid patient. Buksmärta i frånvaro av menstruation under de första tre månaderna indikerar risken för missfall. Vid en annan tidpunkt är detta normen och kräver inte terapi. Om patienten har allvarliga obehag är det bättre att besöka en gynekolog.

Vad är smärtan

När smärta uppträder i bukhålan till vänster är det nödvändigt att bestämma deras natur:

 1. Vid diagnos av gynekologiska sjukdomar kommer smärtan att dra, skära. Akut och värkande typ av sensationer tillåtet.
 2. Om patienten har inflammation i urinblåsan kommer obehaget att dra eller värka.
 3. Vid tarmsjukdomar är akuta och värkande känslor tillåtna. Dessutom kan de lokaliseras i övre eller nedre delen av bukhinnan.
 4. Vid diagnos av njursjukdom tillåts akut eller tråkig obehag. Smärta i korsryggen.

Från videon lär du dig att minska smärta:

Hur är diagnosen

Om en kvinna har buksmärta till vänster är det nödvändigt att besöka en gynekolog. Först gör en specialist en undersökning och gör en smet. För att diagnostisera buksmärta under menstruationen måste en kvinna donera blod för en allmän analys. Överdrivet antal vita blodkroppar indikerar cystit. Därefter är det nödvändigt att bestämma det korioniska gonadotropinet för att utesluta en ektopisk graviditet.

Den mest pålitliga diagnostiska metoden är ultraljud. Efter att ha fått resultaten är det möjligt att bestämma närvaron av en tumör eller sjukdom.

Vilken behandling

Efter diagnos väljer specialist den nödvändiga terapimetoden. Som en behandling för smärta under menstruationen används mediciner beroende på sjukdomen:

 • Med endometrios föreskrivs mediciner som innehåller hormoner.
 • Om salpingit har upptäckts, förskriv antibiotika.
 • Med cystit hjälper icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Till exempel Voltaren eller Indometacin. För att påskynda återhämtningen förskrivs patienten antibiotika.

För behandling kan läkaren förskriva en antibiotikakurs.

 • Vid ulcerös kolit måste du anpassa din diet och ta mediciner mot inflammation, såväl som immunmodulatorer. Om behandlingen är ineffektiv, hjälper kirurgi.
 • Du kan bli av med en ektopisk graviditet eller en ovariell vridning med hjälp av en kirurgisk operation.

Smärta i buken till vänster är ett allvarligt tecken. Brott kan signalera olika sjukdomar i kroppen. Därför, om obehag uppstår, är det bättre att konsultera en gynekolog. Specialisten kommer att genomföra en undersökning, granska resultaten av alla tester, ställa en diagnos och förskriva en aktiv behandling.

Innan menstruationen gör ont på höger eller vänster nedre del av buken: orsaker, farliga symptom, behandling

Om höger sida gör ont innan menstruationen är detta en anledning till oro. Detta tillstånd är oftast ett tecken på patologi för organen i det reproduktiva systemet, mag-tarmkanalen eller en neurologisk sjukdom. Och i vissa situationer krävs akut kirurgisk vård.

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Obehagliga känslor kan förekomma på grund av patologiska processer som uppstår i den kvinnliga kroppen. De viktigaste kommer att diskuteras nedan..

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Hur man lindrar ömhet

För att snabbt lindra spasmer kan du ge dig själv första hjälpen hemma:

 • Värm magen och korsryggen - detta hjälper till att slappna av musklerna;
 • Utför yogaövningar för att släppa endorfiner;
 • Koppla av, ta ett bad, meditera - det lindrar stress;
 • Ta ibuprofen eller diklofenak för svår smärta i sidan under menstruationen;
 • Be en läkare att förskriva hormonell födelsekontroll;

Om en enkel behandling inte hjälper, konsultera din läkare för att diskutera möjliga skäl till varför din högra sida kan skada innan din period och vad som bäst görs i ditt fall.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Cystor i äggstockarna och deras komplikationer

Smärta kan uppstå i nedre del av buken i ung ålder mot bakgrund av befintliga cystor i äggstockarna, som är komplicerade av vridning av benen eller bristning av kapseln. En cysta på stjälken kan kompliceras av vridning, vilket leder till svår allvarlig smärta och störningar i välbefinnande, feber med minskat tryck, illamående och till och med kräkningar mot bakgrund av ömhet. Torsion av benen på cysten är en nödsituation där omedelbar operation krävs. Det är lika farligt om cysten blir inflammerad eller brister, då får smärtan en intensiv akut karaktär och illamående uppstår mot dess bakgrund. Smärta sprids över magen och sträcker sig till ljumsken och ändtarmen. Ömhet ökar med tarmrörelse eller tarmrörelse under samlag.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Dessutom bör en kvinna undvika självadministrering av hormonella preventivmedel för att undvika störningar i kroppen, och även upprätta en IUD endast i betrodda kliniker.

Avslutning av en ektopisk graviditet

Mot bakgrund av en försening i menstruationen och förekomsten av vissa tecken på graviditet (inklusive med ett positivt test), kan skarp smärta i området på vänster eller höger sida precis ovanför ljumsken vara ett tecken på ett rörbrott med ett ektopiskt arrangemang av embryot. Detta tillstånd kallas en "ektopisk graviditet" och dess avbrott är typiskt för perioder från den sjätte till tionde veckan. Det är smärta mot abortens bakgrund med skador på röret som kan vara ett ledande tecken, varför det finns en skarp och outhärdlig smärta längs nedre buken eller hela bukhålan som helhet. Fram till denna tidpunkt finns det alla typiska tecken på graviditet som är karakteristiska för en normal graviditet - illamående på morgonen, svullnad i bröstet, dåsighet. Men en sådan uppfattning och utveckling av fostret kan inte sluta i förlossningen - graviditet avslutas i de tidiga stadierna på grund av att röret inte kan sträcka sig och säkerställa full utveckling av fostret.

Vad ska man göra

I 90% av situationerna är smärta i äggstockarna före menstruationen ett tecken på sjukdom. Oavsett om smärtan dök upp en gång eller har varit störande under lång tid bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Detta är särskilt viktigt om svaghet, feber och illamående läggs till detta symptom. Efter ultraljudet kan specialisten ställa rätt diagnos och förskriva terapi.

Du måste gå till läkaren med alla misstankar om en sjukdom för att upptäcka det i början av utvecklingen. Då kan sjukdomen elimineras utan komplikationer. Och för att förhindra förekomst av patologi måste du besöka en gynekolog minst en gång om året för att förebygga.

Menstruation är en fysiologisk process som ingår i varje kvinna. Under det börjar ett moget ägg avvisas. I normalt skick bör patienten inte besväras av svår smärta. Lite obehag i buken är tillåtet. Men det finns fall när med vänster på vänster sida gör ont. Detta tillstånd kan vara ett tecken på olika sjukdomar. För att bestämma de exakta orsakerna är det bättre att genomgå en undersökning.


Vid menstruation uppträder ofta obehag i buken

Smärta efter samlag

Efter samlag uppstår obehagliga känslor hos vissa kvinnor. Ofta händer detta på natten. Varför och vad som kan skada beror på många faktorer.
Ofta, om i detta fall dras nedre buken, kan orsakerna förknippas med frustration, det vill säga med moralisk missnöje. Varför drar nedre buken efter sexuell kontakt, är det bara en läkare som kan bestämma det med säkerhet. Det är möjligt att ignorera ett sådant symptom om detta händer sällan hos kvinnor och smärtan är mild. Förresten, en magvärk efter samlag kan förekomma hos män. Och vissa kvinnor säger att de kände smärta vid befruktningen. Men om höger eller vänster drar ständigt måste du kontakta en gynekolog.

Varför har kvinnor smärta i nedre buken och vad det kommer från?

 • adnexit och endometritis i en kronisk form;
 • självhäftande bäckensjukdom;
 • endometrios, liksom en tumör, komprimering;
 • kronisk cervicit;
 • sjukdomar av ett infektiöst ursprung;
 • torrhet i vaginal (på grund av otillräcklig spänning, i klimakteriet);
 • skador på grund av mycket grov sexuell kontakt.

Inom medicinen kallas smärta som uppstår i olika stadier av sexuell kontakt dyspareunia. Smärta kan vara annorlunda - ibland klagar en kvinna för att det i inguinalområdet pressar, bogserbilar, brännskador, stickningar.

Huruvida smärta kan uppstå med trast beror på sjukdomens intensitet. Thrush är en infektionssjukdom där utsläpp uppträder, vilket kan orsaka obehag. Samtidigt är kvinnan orolig för klåda - klåda i underlivet samt obehag i nedre del av buken.

Smärta i nedre del av magen hos kvinnor på höger och vänster

Genom att fastställa orsakerna till smärta i nedre del av magen hos kvinnor delar läkarna dem i två villkorade grupper. Skälen till att en kvinnas nedre del av magen gör ont kan vara organiska och funktionella..

Organiska orsaker till smärta och smärta hos en kvinna

 • könssjukdomar hos kvinnor (endometritis, ovarie apoplexi, livmoderfibroider, adnexit, ovariecyster, vridning av benen på ovariecysterna, endometrios);
 • obehag och smärta i samband med användning av en intrauterin enhet;
 • kirurgisk patologi av akut typ, gallblåsasjukdom, urinsystem (kolecystit, pyelonefrit, blindtarmsinflammation, cystit);
 • tråkig, klippning, ritning och andra typer av smärta i samband med graviditet (hotad abort, ektopisk graviditet, kolik efter medicinsk abort, för tidig lösgöring av morkaken).

Funktionella skäl

 • månatliga cykelstörningar (dysfunktionell blödning i livmodern, algodismenorré);
 • smärta under ägglossningen;
 • stagnation av blod som frigörs under menstruationen (hematometer, böjning av livmodern).

Det bör noteras att smärtan i nedre del av buken kan ha en annan karaktär. Det kan vara vass, skarp, värkande. Ibland åtföljs hon av uppblåsthet, allvarliga obehagliga känslor i korsryggen. I vissa fall känner kvinnan obehag direkt efter handlingen under sexuell kontakt.

Det är viktigt att bestämma så snart som möjligt vad som orsakar kramper hos kvinnor i detta område. Orsakerna till spasmer bestäms av gynekologen eller hänvisar kvinnan till lämplig specialist.

Vid sjukdomar i könssystemet kan smärta uppstå i nedre del av magen hos kvinnor till vänster. Om kvinnans nedre del av magen gör ont, kan orsaken till detta tillstånd vara ett antal sjukdomar där en dragande, sömnad, värkande smärta manifesteras. Först av allt kan skarpa smärta och uppblåsthet indikera tarmsjukdomar. Ibland gör det ont i vänster sida och efter överätande konsumtion av mat av dålig kvalitet. Man måste komma ihåg att en av njurens sjukdomar kan manifesteras på detta sätt. Den drar i vänster sida och med ett antal sjukdomar i reproduktionssystemet. Men om det på vänster sida gör ont eller drar, bör läkaren bestämma orsakerna. Endast en specialist förstår klart och bestämmer vad som finns i nedre vänstra buken hos kvinnor.

Orsaken till obehag kan vara neurologiska sjukdomar, där smärtan vanligtvis pulserar, skjuter.

Det händer att smärta i nedre del av buken är förknippad med hypotermi - till exempel kan en kvinna drabbas av sådana upplevelser efter att benen är frusna, etc..

Smärta i nedre del av magen till höger hos kvinnor kan också vara annorlunda. Ofta kan ont, dra smärta förknippas med sjukdomar i tarmen, njurarna, med attacker av blindtarmsinflammation, akut pankreatit. Specialisten förstår tydligt vad som är till höger och följaktligen vilken patologi som organ kan äga rum.

Inflammation av bilagorna och livmodern

Om livmodern eller bihaken blir inflammerad börjar sjukdomen akut: temperaturen stiger, förgiftning av kroppen, smärta i nedre del av buken noteras. Om en kvinna har adnexit finns det smärta i nedre del av magen på vänster eller höger sida - på båda sidor. Vid endometritis noteras värkande eller akut smärta och brännande i mitten. Om en kvinna går till läkaren med klagomål om smärta på vänster sida eller på höger sida, utför specialisten en vaginal undersökning. I händelse av inflammation i hängorna noteras pastyhängen med svår smärta. Med klagomål om att det gör ont i mitten, och misstankar om endometrit, kännas en mjukad och förstorad livmoder, vilket kan skada vid palpation.

Svår smärta i vänster sida av nedre del av buken, såväl som till höger eller i mitten, observeras i den akuta förloppet av dessa plågor. Vid kronisk endometrit och adnexit är smärtan värkande, tråkig. Svårighetsgraden i området för hängorna noteras, med palpation bestäms livmoderns känslighet. Om du trycker på nedre del av buken och sedan släpper kraftigt, kommer det att skada mer när det släpps. Ibland klagar en kvinna på att ändtarmen gör ont.

Med sådana sjukdomar kan det tyckas för en kvinna att smärta i tarmarna i nedre vänstra buken och sömmarna sjunker eller att en pulserande smärta utvecklas i den. Men för att avgöra exakt varför det gör ont på vänster är det bara möjligt att undersöka. Män bör också konsultera en läkare, eftersom bara en specialist kan avgöra varför smärta utvecklas i nedre buken till vänster hos män.

Vid förskrivning av behandling för inflammation i bihängorna och livmodern tillskriver läkaren infusionsterapi, antibiotika, vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel.

endometrios

Med manifestationen av endometrios påverkas livmodern, bilagorna och även det bakre halsutrymmet. Denna sjukdom kännetecknas av spridningen utanför livmodern i celler som liknar endometrium. Som regel manifesterar sig i detta tillstånd smärta i nedre rygg och nedre del av magen före menstruation, ökar med menstruation.
Om livmoderns endometrios utvecklas, gör det ont, dra och stickar i mitten nedanför.

Med utvecklingen av endometrios uppnår bihang i den del där ljumskeområdet bestäms.

Med retrocervical endometrios - bakom pubis.

Smärtupplevelser blir mer intensiva med en uttalad vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet. Men med endometrios störs menstruationscykeln också, menstruationens natur förändras, infertilitet utvecklas.

I detta tillstånd verkar det ibland för kvinnan att orsakerna till spasmer är att tarmarna gör ont. En specialist måste bestämma exakt vad som kan skada och ställa en diagnos. Endometrios behandlas hormon, ibland är det nödvändigt att genomföra operation.

Ovarian apoplexy

Apoplexy, det vill säga blödning i äggstocksvävnaden, hos kvinnor utvecklas mellan menstruation.

Denna sjukdom förekommer efter ägglossning. När follikeln går sönder uppstår skador på äggstockens kärl, vilket resulterar i blödning i bukhålan och i äggstocken. Detta kan hända efter handlingen, efter fysisk ansträngning. Vid blödning inom buken får en kvinna svår bristande smärta i nedre del av buken på den plats där den drabbade äggstocken är belägen. Posthemorrhagic anemi noteras också, där trycket minskar, huden blir blek, kvinnan förlorar medvetandet. I detta tillstånd, ett akut behov av att utföra en operation.

Myom

Ritningsvärk i nedre del av buken observeras med livmodermyom, om tumören når en stor storlek och komprimerar de organ som finns i närheten. I det här fallet magen värker och sticker, tråkig, dragande smärta noteras. Med utvecklingen av den submukösa myomatiska noden, smärtar smärtan, kramper. Blödning utvecklas också. I sådana fall är kirurgiskt ingrepp nödvändigt..

Torsion av benen på ovariecysten

Ett liknande tillstånd kan utvecklas på grund av skarpa vändningar, lutningar och fysisk ansträngning. Varför värkande nedan, i det här fallet, förklaras helt enkelt: om benet vridits 90 grader, utflödet av venöst blod störs, utvecklas cystiskt ödem. I detta fall kan orsakerna till att en kvinna värker i nedre del av magen endast bekräftas av en läkare.

Om torsion på 360 grader har inträffat kommer arteriellt blod inte in i cysten och som ett resultat är smärtan redan skarp, skär och ibland skjuter. Det finns också en bild av en "akut" buk: på sidan där cysten är förstorad, svår smärta utvecklas, kramp, kvinna känner sig sjuk, kräkningar börjar. Temperaturen stiger, nedre ryggen värker. Detta tillstånd kan utvecklas oavsett menstruationscykeln: både mitt i cykeln och under menstruationen.

Tänk om en kvinna utvecklar ett sådant tillstånd? Svaret är entydigt: akutbehandling är nödvändig - avlägsnande av cysta, benet lossnar inte.

Appendicit

Orsaker till spasmer kan också förknippas med en anfall av blindtarmsinflammation. Man måste komma ihåg att denna sjukdom börjar med en ökning av temperatur och smärta, som först kännas i epigastrium och sedan i iliac-regionen. Dessutom finns det berusning, svaghet, kräkningar, ibland - diarré, aptitlöshet.

Smärtan i iliac-regionen är skarp, men dess intensitet kan vara annorlunda - ibland är den konstant, ibland - intermittent smärta. Det börjar i mitten, växlar gradvis till höger sida, ökar med rörelse, med hosta, när en person ändrar kroppsposition.

Redan i början av utvecklingen av sådana symtom är det viktigt att konsultera en läkare, eftersom det utan tid kirurgiskt ingripande, peritonit och ytterligare dödligt resultat är möjligt.

Det är viktigt att tänka på att symtomen på blindtarmsbetingelse lätt kan förväxlas med tecken på andra sjukdomar. Det verkar som om det finns smärta i tarmen, uppblåsthet, magsjukdomar, neurologiska plågor, premenstrual kolik. I vissa fall noteras sömmar efter att ha ätit på grund av överätning. Orsaker hos män med smärta i nedre del av buken kan vara förknippade med urologiska sjukdomar. Därför måste magen känns av en specialist.

kolecystit

Oftast uppstår inflammation i gallblåsan om det finns stenar i den. Sjukdomsförloppet är akut - det är sömnadssmärta i nedre delen av ryggen och nedre buken, temperaturen stiger, personen känner sig sjuk och klåda i huden störs till följd av ökad bilirubin. Det gör ont i ljumsken på höger sida av kvinnor, i nedre del av magen, i höger hypokondrium, ger till andra organ: ryggen gör ont, ger till korsryggen. Obehag blir mer uttalad efter att ha ätit..

Med kolecystit föreskriver läkaren en diet, mediciner som aktiverar utflödet av galla. Om stenarna är stora finns det ingen annan behandling än kirurgisk.

Pyelonefrit, cystit

Orsakerna till sådana sjukdomar är förknippade med infektion i urinvägarna. Med den inflammatoriska processen i urinblåsan utvecklas akut smärta i inguinalområdet, som blir mer akut när urinering inträffar.
Ibland är det mycket svårt för en kvinna att skriva, eftersom hon under denna process klipper.

Vid pyelonefrit gör ont i nedre del av magen och nedre delen av ryggen ger som regel till korsryggen och drar i ryggen med jämna mellanrum. Din rygg kan göra ont. Dessutom stiger temperaturen, ibland sjuk och diarré uppträder. Men problemen med urinering är mest uttalade: kvinnor klagar över att nedre del av buken minskar. Och ofta låter klagomålen så här: "Jag skriver regelbundet när jag sätter mig ner, hostar, det stör mig om jag dragit, lyft en tung, med tryck." I laboratorietester noteras inflammatoriska urintest.

Både pyelonefrit och cystit behandlas med antibiotika, liksom nitrofuranläkemedel.

Ektopisk graviditet

I en ektopisk graviditet implanteras ett befruktat ägg utanför livmoderhålet (detta kan vara äggstocken, bukhålan, äggledaren). I detta tillstånd manifesterar en kvinna med tubal abort periodisk smärta i området där ljumsken är. Paroxysmal smärta, som före menstruation eller menstruation. Om det uppstår ett rörbrott är smärtan mest akut. Samtidigt ges smärta till vagina, känd i rektum, i supraklavikulära regionen. Vid en attack kan fläckning visas. Med ektopisk graviditet finns det en försening i menstruationen, ett positivt graviditetstest.

I detta tillstånd noteras uttalad intraabdominal blödning, därför måste kirurgiskt ingripande utföras omedelbart.

Vilka sjukdomar i livmodern kan vara

Smärta i nedre buken till vänster visas med kränkningar i livmodern.

TitelBeskrivning
salpingitPå grund av bakterier som kommer in i kvinnans kropp visas inflammation i äggledarna. Först skadas slemhinnan och sedan överförs processen till andra vävnader. Äggledarna ökar, på grund av detta går menstruationen oregelbundet och rikligt. Med patologi visas smärta. Om scenen är kronisk uppstår värkande känslor, och under den akuta formen - skarp.
myomMed sjukdomen drar smärtan i naturen. När en ökning av en godartad tumör uppstår pressar den på närliggande organ och tråkig smärta uppträder.
endometritDet finns smärta på vänster sida. Vid en sjukdom blir det inre skiktet i livmodern inflammerat och obehag uppstår. Om patologin är akut är symptomen mer uttalade. I avsaknad av terapi finns det en risk för kronisk endometrit. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom: • en temperaturökning; • obehag i nedre del av buken, förvärrad av fysisk aktivitet; • vaginal utsöndring; • svaghet; • frossa. Som ett resultat av endometritis finns det en sannolikhet för att utveckla komplikationer. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning

Gynekologiska sjukdomar

Misslyckande i den månatliga menstruationscykeln, en kränkning av den hormonella bakgrunden eller på grund av exponering för patogener blir orsaken till högersidig smärta hos en kvinna. Periodisk smärta under menstruationen för många är ett naturligt fenomen och detta betyder inte att kroppen inte fungerar korrekt. Inom medicin kallas detta fenomen - algomenorré. Under denna period ökar cirkulationssystemet mängden blod som tillförs varje bäckenorgan.

Men om innan en kvinna inte klagade över obehag och sedan började skada, kan det tyta på inflammatoriska processer i könsorganen.

Frånvaron av menstruation under lång tid, graviditet bekräftas inte - detta är ett tecken på algodismenorea. I detta fall uppstår smärta på höger sida och sprider sig till ljumsken och höfter. Det finns också klagomål om yrsel och tillfälliga suddiga ögon. Smärta förvärras av sexuell kontakt.

Gynekologisk undersökning hjälper till att identifiera möjliga orsaker och patologier..

endometrit

En sjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk process i livmodern. Ytskiktet kränks när svampar, virus och bakterier tränger in. Ofta uppstår en sjukdom när kroppens immunitet reduceras. En sjukdom obemärkt i tiden slår ytligt och går sedan djupare och påverkar muskelvävnaden.

Infektion inträffar när livmoderens innerfoder skadas: abort (kirurgiskt eller spontant), kejsarsnitt, förlossning.

Cystor på äggstockarna

Som ett resultat av ett hormonellt fel på äggstockarna, bildas påsar med vätska och tunna väggar. Storleken på neoplasmen sträcker sig från 3-20 cm.

I en frisk kvinnlig kropp mognar ett ägg i en follikel i en av äggstockarna. Under menstruationsperioden brister follikeln och frigör ägget, medan det kvarstår och producerar progesteron, vilket främjar ägglossning. Om follikelbrott inte inträffar samlas vätska i den, ökar i storlek och orsakar obehag. 90% av dessa cyster löser under nästa menstruationscykel. 10% bildar symtom:

 • Det gör ont i nedre del av buken, smärtans natur är stark och skarp, de klagar också över värkande känslor.
 • Känsla av tryck och tyngd i bäckenet.
 • Mensvärk.
 • Trasig cykel.
 • Blodutflöde.
 • Sjuka och kräkande kramper.

Det faktum att det är dags att söka medicinsk hjälp indikerar ökad temperatur, yrsel, svaghet och kraftig blödning under menstruationen.

Apoplexi

Cysten som bildas på äggstocken ökar i storlek och brister. Det är en förstörelse av organets integritet, vilket leder till blödning inuti bukhålan och smärtsamma spasmer. Patienten klagar över obehag liknande appendicit. Obehagliga dragkänslor finns både i anus och i höger lår. Akutvård består i kirurgisk ingripande..

Dessutom betyder smärta i höger sida en inflammatorisk process som inträffar i höger äggledarör. Dessutom kan mekaniska skador, könsinfektioner orsaka obehag.

Vilken behandling

Efter diagnos väljer specialist den nödvändiga terapimetoden. Som en behandling för smärta under menstruationen används mediciner beroende på sjukdomen:

 • Med endometrios föreskrivs mediciner som innehåller hormoner.
 • Om salpingit har upptäckts, förskriv antibiotika.
 • Med cystit hjälper icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Till exempel Voltaren eller Indometacin. För att påskynda återhämtningen förskrivs patienten antibiotika.


För behandling kan läkaren förskriva en antibiotikakurs.

 • Vid ulcerös kolit måste du anpassa din diet och ta mediciner mot inflammation, såväl som immunmodulatorer. Om behandlingen är ineffektiv, hjälper kirurgi.
 • Du kan bli av med en ektopisk graviditet eller en ovariell vridning med hjälp av en kirurgisk operation.

Smärta i buken till vänster är ett allvarligt tecken. Brott kan signalera olika sjukdomar i kroppen. Därför, om obehag uppstår, är det bättre att konsultera en gynekolog. Specialisten kommer att genomföra en undersökning, granska resultaten av alla tester, ställa en diagnos och förskriva en aktiv behandling.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varje månad efter rengöring

När och vilken period efter curettage bör varaMånader efter rengöring när de anländer, finns det en ungefärlig tidsram? Ja, i genomsnitt 25-30 dagar. Det vill säga den dagen förfarandet utfördes kan betraktas som den första dagen i menstruationscykeln....

Hur man minskar eller stoppar tunga perioder, vad kan man göra hemma för att stoppa menstruationen?

En av indikatorerna på kvinnors hälsa är menstruationscykelns regelbundenhet. Baserat på menstruationens varaktighet, deras överflöd och utsläppskonsistens kan läkaren säga om förekomsten av dolda gynekologiska problem....

Spådom genom menstruation

Moderna flickor kan vara nyfikna på att spådom genom menstruation är mycket populärt idag. Trots det faktum att en sådan förmögenhetsförklaring om kärlek och ifrågasättande av högre makter är ganska populär bland kvinnor, ger det svar på de frågor som ställs först inom nästa månad....