Varför skadar äggstocken på höger eller vänster under ägglossningen - är detta normen eller patologin

Ansvarsfrihet

Hej bloggläsare! Idag kommer vi att beröra ämnet smärtsam ägglossning: varför uppstår obehag i magen, är det normalt och vad som måste göras för att förbättra tillståndet. Enligt statistik inträffar en sådan situation hos varje femte kvinna. Gynekologer varnar för att äggstockarna skadar under ägglossningen av fysiologiska och patologiska skäl. Om det i det första fallet inte finns någon anledning till oro, i det andra - det är nödvändigt att boka tid hos en läkare för att genomgå diagnos och behandling. Låt oss titta på den här frågan..

Vad är ägglossning

I kvinnans kropp varje månad sker cykliska förändringar i könsområdet, som syftar till befruktning och graviditet. Denna process kallas menstruationscykeln. Det har tre perioder: follikulära, ägglossande och luteiniserande. Under follikelfasen, som tar 14 dagar med en 28-dagars cykel, mognar den dominerande äggfollikeln.

Ägglossningsperioden är den kortaste och är bara 24 timmar. Vid denna tidpunkt spricker follikeln, ett moget ägg lämnar det, som kommer in i äggledarna (livmodern). Vid denna tidpunkt sker spermbefruktning under samlag. Ägget förblir livskraftigt under dagen, och spermier kan vara i äggledarna i upp till 3 dagar. Därför kvarstår möjligheten till befruktning under sexuell kontakt i 2-3 dagar före ägglossning och 1 dag efter mognad av ägget.

Luteiniseringsfasen åtföljs av bildandet av corpus luteum istället för den sprängande follikeln. Om befruktning har inträffat, sker det en hormonell omstrukturering av kroppen till graviditet. Ägget når livmoderhålet efter 3-4 dagar och sammanfogar dess slemhinna den sjunde dagen efter befruktningen (implantation). Ett odödligt ägg dör i äggledarnas lumen, och kroppen förbereder sig för nästa menstruationscykel.

Så, ägglossning är mognad och utgång av ägget från follikeln för att smälta med spermierna. Det förekommer i mitten av menstruationscykeln, åtföljt av ökad sexuell lust. Under ägglossningsperioden förändras urladdningens natur. Leucorrhoea blir rikligt, mer flytande, vitaktig färg, ibland med en liten blandning av blod. Ritning eller krampande smärta i nedre del av buken kan orka. Mindre vanligt, illamående, aptitlöshet, täta urineringar. Symtomen är kortlivade och löser vanligtvis på egen hand inom 24 timmar..

Den fysiologiska orsaken till smärta i äggstockarna under ägglossningen

Varför har vissa kvinnor obehag i buken på dagen för ägglossningen? Detta beror på processen för att frigöra ägget från den dominerande follikeln. Follikelmognad inträffar under påverkan av follikelstimulerande hormon (FSH). När urinblåsan når en diameter på 2 cm ökar koncentrationen av luteiniserande hormon (LH) i blodet, vilket hjälper till att spränga follikelns väggar. Dessa hormoner syntetiseras av hypofysen i hjärnan..

När follikeln brister kommer en liten mängd blod in i bukhålan, vilket kan orsaka smärta. Vesikeln innehåller vätska som spills in i äggledarnas lumen och irriterar också smärtreceptorer. Dessutom åtföljs främjandet av ett moget ägg från äggstockarna till livmodern av en minskning av äggledarna. Detta ger spastiska smärta i nedre del av buken, som kan ha varierande intensitet - från dragande och tråkig till sömnad och skärning. Obehag oroar sig oftast inte mer än 2 timmar, men ibland kan det kvarstå upp till flera dagar.

Lokaliseringen av smärta beror på platsen för den dominerande follikeln. Om den mognar i höger äggstock, uppstår obehag i nedre del av magen på höger sida. Om ägget har mognat i vänster äggstock, uppträder smärta respektive till vänster. Kan det göra ont på båda sidor under ägglossningen? Ja, men det är mycket mindre vanligt. Ibland mognar dominerande folliklar i båda äggstockarna, så smärta i buken är bilateral. I olika menstruationscykler bildas ägget antingen till höger eller på vänster sida, vilket förändrar lokaliseringen av obehag.

Patologiska orsaker till smärta i äggstockarna i mitten av cykeln

Obehag i nedre del av magen när ägget lämnar follikeln är normalt. Emellertid kan smärta under ägglossningsperioden i menstruationscykeln förknippas med patologi i det kvinnliga könsorganet. I sådana situationer är det nödvändigt att besöka gynekologen så snart som möjligt för att identifiera orsaken och genomföra behandling i tid.

Tål inte smärta och kör sjukdomen, den kroniska sjukdomsförloppet förvärrar intimt livskvalitet och leder ofta till infertilitet.

Bäckeninflammatoriska processer

Inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, äggledarna, livmodern, urinblåsan och vagina orsakar obehag i nedre del av buken. Under ägglossningen kan patologin förvärras, vilket leder till obehagliga känslor. Smärta från andra organ sträcker sig till äggstockarna, vilket kräver differentiell diagnos. Här kan du inte göra utan att konsultera en läkare, laboratorietester och ultraljud.

I de flesta fall inträffar inflammation i könsorganens sfär mot bakgrund av sexuellt överförda sjukdomar. Infektioner som överförs genom sexuell kontakt kan uppstå med små eller inga symtom, vilket leder till progression och spridning av inflammation till närliggande organ.

För att förhindra infektion måste du följa reglerna för intim hygien, överge promiskösa sexuella relationer, använda barriärprevention med slumpmässiga sexpartner.

endometrios

Ibland skadas livmodern och äggstockarna under ägglossningen. Detta bör varna om endometrios, en sjukdom där livmoderslimhinnan växer till andra organ. Sjukdomen fortsätter med följande symtom: obehag vid samlag, tung och långvarig menstruationsblödning, smörjning före och efter menstruation. Om du misstänker endometrios, föreskriver gynekologen en ultraljud, behandlingen av sjukdomen utförs med hormonbehandling eller rekommenderas kirurgi..

Polycystisk äggstock

Sjukdomen kännetecknas av bildandet av flera follikulära cyster på bakgrund av metaboliska och neurohumorala störningar. Som ett resultat finns det obehag i nedre del av buken, vilket kan intensifieras under ägglossningen. Har äggstockar ont i andra faser av menstruationscykeln? Ja, och detta är ett kännetecken för sjukdomen från fysiologisk äggstocksmärta. Dessutom är andra kliniska symtom störande: fettavsättning i buken, snabb viktökning, akne, ökad kroppshårighet, manlig form förändring av kroppens form.

Behandlingen av polycystik utförs med hormonterapi, med ineffektivitet rekommenderar de kirurgiska ingrepp. Eliminera orsakerna till patologiska förändringar i äggstockarna: normalisera de endokrina körtlarna, återställa normala insulinnivåer och genomföra endometrioterapi. Mer om polycystos än behandlad och hur man äter ordentligt med denna sjukdom.

Ektopisk graviditet

Vid inflammatoriska sjukdomar i äggledarna och vidhäftningar i deras lumen går ett befruktat ägg inte in i livmodern. Det fästs vid slemhinnan i röret och embryot utvecklas på ett atypiskt ställe. Detta orsakar obehag i nedre del av buken. Vid en ektopisk graviditet är äggstockarna ömma under och efter ägglossningen. Om du inte konsulterar en läkare i tid, bryter ett snabbt växande embryo väggarna i röret och orsakar livshotande blödningar..

Om du misstänker en ektopisk graviditet ska du omedelbart kontakta en gynekolog för att lösa problemet med medicinsk rengöring eller kirurgi.

Hyperstimulering av ägglossningsprocessen

Ägglossning stimuleras för att underlätta befruktning i infertilitet och andra problem i det kvinnliga könsorganet. För detta föreskrivs hormonella läkemedel, av vilka biverkningar inkluderar smärta i mitten av menstruationscykeln. För att minska smärta justeras stimulerande terapi eller analgetika rekommenderas under terapin..

Kejsarsnitt operation

Efter leverans med kejsarsnitt kvarstår ett ärr i det område där smärta kan uppstå under ägglossningen. Obehag i nedre del av magen varar vanligtvis inte mer än ett år. För att förebygga obehagliga sensationer rekommenderas massage och fysioterapi för att lösa vidhäftningarna på platsen för det postoperativa ärret.

Användbar video om äggstocksmärta

Slutsats

Smärta under ägglossningen uppstår på grund av brott i follikeln och frigörandet av ägget i bukhålan. Detta är ett normalt tillstånd som inte kräver medicinsk intervention. För att lindra obehag kan du dricka en piller med smärtstillande medel, ta mer vätska på dagen för ägglossningen och, om möjligt, föredra att vila.

Om smärta uppstår i mitten och i andra faser av menstruationscykeln, bör bäckensjukdomar misstänkas. Vanligtvis åtföljs sjukdomar av andra symtom som hjälper läkaren att ställa rätt diagnos. För att identifiera sjukdomen kommer specialisten också att förskriva ytterligare undersökningsmetoder. Rätt behandling är nödvändig för att förhindra utvecklingen av patologi och utvecklingen av komplikationer.

Sammanfattningsvis vill jag notera att all smärta i kroppen kräver en noggrann strategi. Detta är en signal från kroppen om ett överhängande problem, särskilt om smärtan uppstod för första gången. Se en föreläsning av Zhgareva, barnläkare-gynekolog om vanliga kvinnliga sjukdomar och hur man kan skilja dem från varandra. Det är bättre att konsultera en läkare igen för att säkerställa din hälsa. Vi ses i följande artiklar. Prenumerera på uppdateringar och rekommendera bloggen till dina vänner!

Varför gör det ont i äggstocken under ägglossningen?

Smärta i äggstocken under ägglossningen uppstår ganska ofta - hos varje femte kvinna. Om denna smärta inträffade flera månader efter början av menstruationen, betyder det att den är förknippad med kroppens fysiologiska egenskaper. Mamma bör vara uppmärksam på puberteten hos sina döttrar, som förmodligen kommer att klaga över obehaget som har uppstått. Du kan besöka en gynekolog för att utesluta patologi, genomgå en ultraljudsundersökning. Om smärta under ägglossningen i äggstockarna inträffar senare, till exempel efter en abort eller förlossning, kan detta vara en konsekvens av den inflammatoriska processen.

Det kan vara många orsaker till smärta i äggstockarna

Vilka förändringar sker i äggstocken under ägglossningen

Kvinnans reproduktionscykel består av två faser: ägglossning och luteal. Den ägglossande fasen av cykeln börjar med tillväxten och mognaden av follikeln - en liten, rund formning där ägget lever och utvecklas och förbereder det för utgång och befruktning. Processen för mognad av follikeln tar 10-14 dagar. När follikeln mognar växer den i storlek, sträcker väggarna på orgelet.

Om nervändarna kommer nära platsen för follikelbildning, kommer en kvinna säkert att känna smärta, som kan vara kortvarig, och kan vara 24 timmar och åtföljas av feber.

Kan äggstocken skada under ägglossningen?

Smärta i nedre del av buken orsakad av ägglossning hänför sig till kroppens individuella egenskaper. Det inträffar beroende på vilken sida ägget kommer in i äggledaren. Till exempel gör det högra äggstocken ont om ägglossningen, när follikulär mognad inträffar i den högra äggstocken, och smärta på vänster sida uppstår när det vänstra organet är beredd på ägglossning. Smärtan kan också speglas, det vill säga ett brott i en follikel till vänster ges av smärta i höger äggstock. När ett ägg lämnar den högra äggstocken, gör det vänstra äggstocken ont om ägglossningen.

Ofta vid ägglossningen noteras smärta

Smärta kan övervägas inom normala gränser om det är tolerant och inte hindrar en kvinna från att leda sin vanliga livsstil. Om äggstocken gör ont så mycket att kvinnan tvingas koppla vid smärtstillande medel och ta sjukskrivning, är det nödvändigt att konsultera en läkare för att göra en grundlig undersökning. En undersökning av en gynekolog krävs också om båda äggstockarna skadar under ägglossningen. Detta kan indikera utvecklingen av sjukdomen..

Vilka är de fysiologiska orsakerna till smärta

Orsakerna till smärta i äggstockarna under ägglossningen är följande:

 1. Vid brott i follikeln skadas blodkärlen och nervändarna påverkas..
 2. Vågiga sammandragningar av äggledaren orsakas av muskelspasmer, som också ofta ges i smärta.
 3. Hormonella skurar som följer brott i follikeln och utloppet av äggcellen påverkar kvinnans fysiska tillstånd, hennes känslomässiga tillstånd.

Vilka sjukdomar kan vara

Till skillnad från livmodern är äggstockarna bokstavligen sammankopplade i nervändar, så de svarar med smärta på alla störningar, på alla patologier som förekommer i dem.

Äggstockarna är ett mycket känsligt organ

Salpingoophoritis

Den vanligaste äggstocksjukdomen är inflammation i ett eller båda organen - oophorit, inflammation i äggledarna (salpingit). Oftare påverkar inflammation både äggstockarna och äggledarna. Då pratar vi om salpingoophoritis eller adnexit. Sjukdomen fortsätter i akut eller kronisk form, uppstår på grund av intag av patogena bakterier i äggstockarna. Detta händer som ett resultat av:

 • aktivt sex med en infekterad partner, eftersom sannolikheten för att få en infektion ökar med ofta partnerbyte;
 • inflammatoriska processer i organ nära bifogorna: i livmodern, urinblåsan, i nedre tarmen;
 • abort, förlossning, operation.

Sannolikheten för att få inflammation ökar med ett svagt immunsystem, en brist på vitaminer och mineraler i kosten.

Resultatet av oophorit är frånvaron av ägglossning och infertilitet. Salpingit leder till blandning och obstruktion av äggledarna, vilket också är orsaken till infertilitet..

För att fastställa orsaken måste läkaren utföra en diagnos

Symtom på akut oophorit är:

 • akut smärta i nedre del av buken från sidan av en inflammerad äggstock;
 • feber;
 • urinering störning;
 • svaghet, försämring.

Behandlingen föreskrivs av en läkare efter undersökning och bestämning av orsaken till sjukdomen.

Polycystisk äggstock

Denna sjukdom är resultatet av hormonellt misslyckande och oförmågan hos follikeln att helt värma och riva. Oavslutade folliklar fylls med vätska och förvandlas till cyster. Ägglossning förekommer inte, och resultatet av polycystisk äggstock är infertilitet. Orsaken till polycystic är hormonell obalans, konstant stress, fetma och störningar i det endokrina systemet. Symtom på polycystiska:

 • konstant värkande smärta på grund av att förstorade äggstockar sätter press på angränsande organ;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • utseendet på akne;
Polycystisk äggstock är en ganska vanlig patologi
 • depressiva tillstånd;
 • basal temperaturstabilitet.

Men på grund av endast symtomen bör man inte diagnostisera sig själv, eftersom de också kännetecknar andra sjukdomar. Det är nödvändigt att konsultera en gynekolog för undersökning och behandling.

Godartade äggstocks tumörer

Godartade tumörer i det reproduktiva organet är uppdelade i epitel- och bindväv. Huvudtypen av godartad tumör i bindväv är äggstocksfibrom. Denna sjukdom drabbar kvinnor i reproduktiv ålder. Under lång tid är det asymptomatiskt. Om det inte behandlas uppstår komplikationer, till exempel vridning av tumörens ben, tumörens överlevnad och nekros. Godartade tumörer diagnostiseras med ultraljud, CT eller biopsi.

Epitelitumörer anses vara mjuktväggiga papillära, serösa och andra tumörer..

Maligna äggstockscancer. Kräfta

Äggstockscancer diagnostiseras i alla åldrar, oftast i reproduktiv ålder. En ondartad tumör uppstår och utvecklas från äggstockens epitelvävnad. Symtom på sjukdomen visas i det sena stadiet.

 • utsläpp av blod från slidan;
 • en ökning i buken på grund av ansamling av vätska;
 • frekvent urinering, förstoppning,
 • smärta.
Vid äggstockscancer kan ofta urinering uppstå.

En av orsakerna till cancer är en genetisk predisposition. Om det fanns kvinnor med cancer i familjen, betyder det att kvinnan är i riskzonen och bör ses för cancer minst en gång var sjätte månad.

Vilka andra symtom finns

I en frisk kropp ska det inte finnas några andra symtom än smärta som känns under rubriken i follikeln. Om det åtföljs av feber, feber och till och med illamående, finns det en sjukdom i äggstockarna eller bilagorna. En annan individuell egenskap hos kroppen kan vara små blodutsöndringar som uppträder efter en follikelbrott, eller efter några dagar, när ett corpus luteum bildas.

Utseendet av blod i mitten av cykeln, vissa gynekologer överväger patologi, andra - normen. Sanningen ligger antagligen någonstans däremellan. Denna fråga förstås inte helt..

Hur man eliminerar smärta

Naturligtvis, när smärta inträffar, kan antispasmodika eller anestesimedel användas. Men om smärtan är tållig, bör du inte bli försedd med piller. Eventuell medicinering introducerar en obalans i kroppen. Narkosmedel påverkar nervsystemet. Antispasmodics kommer att bromsa äggledarnas sammandragning, och det befruktade ägget kommer att förbli i röret, vilket leder till en ektopisk graviditet..

Varför gör äggstockarna ont? Se detta i den här videon:

Det rekommenderas att undvika stress, äta mer frukt och grönsaker - källor till vitaminer och mineraler. Drick mer vätska. Och låt det vara rena eller utspädda fruktjuicer. En varmvattenflaska kan minska smärta, men läkare rekommenderar inte att sätta en varmvattenflaska på magen, eftersom inflammatoriska processer aktiveras när de värms upp.

2-3 dagar innan follikelbrottet är det nödvändigt att undvika att lyfta vikter, aktiv fysisk ansträngning, eftersom detta kommer att leda till en förvärring av det smärtsamma tillståndet under ägglossningen.

Vad är farlig ovariesmärta

Smärta i nedre del av buken kan inte ignoreras och dämpas av smärtstillande medel eftersom sjukdomen kan föras till ett tillstånd där behandling blir omöjlig och en eller två äggstockar måste tas bort. Och detta leder inte bara till infertilitet. Äggstockarna är de endokrina körtlarna som producerar kvinnliga hormoner. Upphörandet av hormonproduktionen leder till en tidig menopaus. När en kvinnas eller manas reproduktionsfunktion dör bort börjar en annan klocka. De som leder till att människans liv visnar. Ta hand om dina äggstockar. De är källan till ungdom och livslängd..

Smärta i äggstockarna - orsaker, symtom, diagnos, behandling

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Smärta i äggstockarna är en av de vanligaste klagomålen som låter från kvinnor vid en gynekolog. Detta symptom kan vara ett tecken på många sjukdomar i könsområdet..

Ofta kan smärta i äggstocken uppfattas av en kvinna som smärta i det suprapubiska området, smärta i nedre del av magen, i sidan, i nedre delen av ryggen.

orsaker

Ovariesmärta i samband med menstruationscykeln

Smärta i äggstockarna före menstruation (efter ägglossning)

Detta är ett ganska vanligt syndrom. Efter nästa menstruation bör den så kallade corpus luteum - en liten ansamling av celler som producerar hormonet progesteron - bildas i stället för ägget i äggstocken. Om corpus luteum inte har bildats tillräckligt och progesteron frisätts i för lite, inträffar en delvis frigöring av livmoderslimhinnan. Som ett resultat finns det smärta i äggstockarna före menstruation.

För en sådan manifestation av ägglossningsyndrom är följande symtom karakteristiska:
1. Det finns växelvärk som uppträder antingen i höger eller i vänster äggstock - det vill säga på den plats där ägglossningen inträffade.
2. Samtidigt inträffar ofta fläckar från slidan..

Trots att detta är ett ofarligt tillstånd som inte åtföljs av annat än smärta, måste du besöka en läkare för att utesluta allvarligare patologier.

Smärta före menstruation kan betraktas som smärta i äggstockarna efter ägglossningen. I detta fall smärtkänslor under den andra halvan av cykeln, efter 14 - 15 dagar.

. med ägglossning (mitt i månadscykeln)

Smärta i äggstockarna under ägglossningen passar också in i bilden av äggstocksyndromet. Förekomsten av smärta beror på det faktum att när ägget lämnar äggstocken genomgår det ett mikroskopiskt tår och en lätt blödning i bukhålan. Blod irriterar bukhinnan, rik på nervändar, vilket resulterar i smärta. Vanligtvis åtföljs av smärta i äggstockarna under ägglossningen följande symptom:

 • Det finns ont i mitten av månadscykeln. Det är lätt att räkna. Till exempel, om hela cykeln varar 30 dagar, observeras smärtsyndromet cirka 14 dagar.
 • De flesta kvinnor har upptäckt vaginal urladdning.
 • Oftast är smärtan tråkig, värkande, men den kan vara akut.
 • Smärtlängd - från flera minuter till flera timmar.
 • Smärta observeras från den sida där mognaden och utloppet av ägget från ägget inträffar. De bryr omväxlande en kvinna, höger eller vänster..

Om smärtan i äggstocken är mycket allvarlig, oroar sig i mer än 12 timmar och åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen måste du snarast kontakta en läkare.

Svår akut smärta i äggstocken under ägglossningen kan indikera att det brister. Detta tillstånd hotar utvecklingen av blödning i bukhålan och peritonit - en svår inflammatorisk process i bukhinnan. Kirurgi är brådskande nödvändig för att återställa äggstockens integritet.

. med menstruation

Under menstruationen skadar inte äggstockarna själva. Det kvinnor beskriver vid gynekologens möte som smärta i äggstockarna under menstruationen är oftast en smärta i livmodern. Faktum är att livmodslemhinnan för närvarande avvisas, om inte naturligtvis graviditet inträffar. Livmodern måste bli av med detta oönskade innehåll, så det börjar samlas. Om sammandragningarna är tillräckligt starka visas smärta. De kan vara så starka att de stör en kvinnas arbetsförmåga och livskvalitet..

Smärta i äggstockarna själva under menstruationen kan orsakas av närvaron av cyster i dem, stress och psyko-emotionell överbelastning.

. efter menstruation

Smärta i äggstockarna under och efter sex

Smärta i äggstockarna efter operationen

Ovarial punktering

Efter äggstockning är smärtan normal. En kvinna har vanligtvis följande symptomkomplex:

 • smärta i äggstockarna i en dragande, värkande karaktär;
 • liten urladdning från slidan;
 • uppblåsthet.

Dessa tecken är förknippade med att för det första en injektion i äggstocken är en liten men ändå en skada. För det andra bildas ett punktblödande sår, på grund av vilket det finns irritation i bukhinnan i interventionsområdet. Som regel oroar smärtsyndromet i 5-7 dagar, varefter det försvinner helt. Om den är väldigt stark, inte passerar under lång tid noteras en ökning av kroppstemperaturen - det är värt att konsultera en läkare.

Behandling av smärta i äggstocken efter en punktering består av användning av smärtstillande medel, kramplösande medel.

Borttagning av cystor i äggstockarna och annan organkirurgi

Smärta i äggstockarna under graviditeten

Bland kvinnor anses det allmänt att ovariesmärta är ett av tecken på graviditet. Statistik visar dock att smärta i äggstocken under graviditet sällan är associerad med äggstockarna själva. För det första ökar den gravida livmodern kraftigt i storlek, så äggstockarna tillsammans med äggledarna stiger mycket högre än deras vanliga plats.

Vanligtvis orsakas smärta i äggstockarna under graviditet av en överförlängning av ligament som stöder livmodern, äggstockarna och äggledarna. De börjar uppleva ökad stress, spänningar visas i dem. Detta symptom kan bekämpas med framgång genom en balanserad kost, arbete och vila, gymnastik och yoga för gravida kvinnor, andningsövningar..

För det andra vet alla gynekologer att början av graviditeten är ovariefunktionen nästan helt avstängd. Därför kan smärta i dem inte uppstå.

Allt ovanstående gäller sådana tillstånd när smärta i äggstocksområdet uppträdde under graviditeten för första gången.

Det är en helt annan fråga - om smärta inträffade före graviditeten och under den uppstod igen eller intensifierades. En gravid kvinna kan manifestera alla inflammatoriska sjukdomar, cyster, tumörer i äggstockarna.

Det är bäst att förhindra ovariesmärta under graviditeten i förväg, det vill säga genomgå en undersökning och behandling om någon sjukdom upptäcks. Om smärtan i äggstockarna dök upp redan under graviditeten, måste du besöka en gynekolog så snart som möjligt.
Annars komplikationer som avbrytande av graviditet, fosterhypoxi, placentabbrott etc..

Adnexit (salpingoophoritis)

Ovarieinflammation kallas oophorit. Om äggledaren är inflammerad på samma gång kallas detta tillstånd salpingoophoritis. I alla fall manifesteras det av svår akut smärta i äggstockarna och andra karakteristiska symtom:

 • Smärtan i äggstockarna med inflammation är tillräckligt allvarlig, uppstår i form av anfall eller oroar patienten ständigt.
 • Ofta finns det smärta i äggstockarna och nedre delen av ryggen, det kan också ge till korsbenet.
 • Vissa kvinnor har smärta i äggstockarna när de tappar.
 • Med övergången av sjukdomen till en kronisk form blir smärtan tråkig, värkande.
 • Kroppstemperaturen stiger till 37 - 38 o C. Kvinnan känner frossa, generell svårhet, det är ökad trötthet.
 • Olika störningar i menstruationscykeln är mycket karakteristiska. Menstruationen börjar komma oregelbundet till följd av det faktum att den inflammatoriska processen hjälper till att minska produktionen av kvinnliga könshormoner.
 • Smärta med inflammation i äggstockarna åtföljs nästan alltid av en kränkning av den känslomässiga bakgrunden hos en kvinna: hon blir mer hett, irriterad, lätt deprimerad.
 • Sexdrift reduceras till följd av en minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner.

Smärtsyndromet provoceras av förkylningar och andra infektioner, hypotermi, stress, minskad immunitet.

Orsaken till akut ovariesmärta orsakad av den inflammatoriska processen fastställs under undersökningen av gynekologen, en ultraljudssökning. I den akuta processen varar konservativ behandling vanligtvis 5–7 dagar. Vid kronisk inflammation drar den längre.
Mer om adnexit

Smärta i ovariecysten

Torsionscystben

polycystiskt

Ibland förväxlas polycystisk äggstock med konventionella cyster. I själva verket är det två olika sjukdomar, som var och en åtföljs av sina egna symtom..

Polycystisk äggstocksjukdom är en endokrin patologi som drabbar många endokrina körtlar. Som ett resultat av endokrina störningar bildas många små cyster i äggstocksvävnaden och karakteristiska symtom uppträder:
1. Kronisk dragning, värkande smärta i äggstockarna, nedre buken och i ländryggen. Det exakta ursprunget till smärtsyndromet är för närvarande inte exakt fastställt. Ökade äggstockar tros komprimera intilliggande organ..
2. Menstruationsproblem. Smärta i äggstockarna med deras polycystik i kombination med sällsynt oregelbunden menstruation. Ibland kan menstruationen vara alltför riklig och lång eller helt frånvarande.
3. Vissa kvinnor har tecken som är karakteristiska för premenstruellt syndrom. Det finns skarpa humörsvängningar, utseendet på ödem på benen, bröstinträngning, smärta i nedre del av buken.
4. Endokrina störningar leder till utveckling av infertilitet. Med regelbundet oskyddat sex misslyckas befruktningen.
5. Allmänna tecken på dysfunktion i endokrina körtlar: håravfall, fetma, hudormar.
6. Under undersökningen kan läkaren upptäcka förstorade äggstockar.

Den viktigaste diagnostiska metoden som används för att identifiera orsakerna till smärta med polycystisk äggstock är ultraljud. När diagnosen bekräftas föreskrivs konservativ läkemedelsbehandling, och om den är ineffektiv, kirurgisk ingripande.
Mer om polycystisk äggstock

Smärta i äggstockarna och perineum: endometrios i äggstockarna

Endometrios (endometrioid heterotopia) är införandet av fragment av livmoderslimhinnan genom äggledaren i bukhålan med flödet av menstruationsblod, där de växer och börjar blöda under varje menstruation.

Till en början, medan endometrioidväxterna inte är särskilt stora, märker kvinnan inga patologiska symtom. Sedan börjar hon oroa sig för tråkiga värkande smärta i äggstockarna och nedre buken, som ges till perineum och ändtarmen. De intensifieras under menstruationen, men uppstår mellan dem..

De flesta patienter med endometrios har menstruations- och urinationsstörningar. Med tiden växer endometrioid heterotopia och börjar blöda ännu mer, en limprocess bildas i bäckenhålet.

Godartade tumörer

Modern medicin känner till ett stort antal olika godartade ovarietumörer. Alla har liknande symptom. Det huvudsakliga symptomet som initialt gör det möjligt att misstänka patologi är trög smärta i äggstocken på höger eller vänster (mindre ofta i båda).

Emellertid indikerar smärta oftast att tumören är ganska stor. I de inledande stadierna visar sig patologin inte på något sätt.

När tumören blir så stor att den leder till kronisk smärta i nedre del av buken, kan den orsaka kompression av de inre organen: urinblåsan, livmodern och rektum. Därför uppstår symtom som urinering, en ökning av buken. Smärta i äggstockarna strålar ofta till benet eller korsryggen. Det har inget med menstruation att göra, utan beror snarare på en utsträckning av tumörens kapsel, kompression och spasmer i de inre organen, nedsatt cirkulation i bäckenet och buken..

Förekomsten av akut smärta är också möjligt om det finns en vridning av tumörens ben eller skada på dess kapsel..

Andra symptom som åtföljer godartade ovarietumörer är:

 • kränkning av menstruation, ibland till och med till deras fullständiga frånvaro;
 • varje femte patient med godartade ovarietumörer utvecklar infertilitet;
 • förstoppning är associerad med komprimering av ändtarmen;
 • i vissa sorter av godartade neoplasmer i äggstockarna utvecklas ascites - en ökning i buken på grund av ansamling av en stor mängd vätska i den.

Diagnos av smärta i äggstockarna orsakade av tumörer utförs under läkarundersökning, ultraljud och magnetisk resonansavbildning. Den huvudsakliga behandlingen är kirurgi.

Maligna tumörer

Det finns flera varianter av maligna äggstumtumörer som liknar symtom som varandra och adnexit, en inflammatorisk process i äggstockarna..

Först, medan den maligna tumören är liten, visar den sig inte. Efter en tid kan en kvinna börja känna tyngd i buken, det ökar i storlek. Men som regel fäster de inte vikt vid dessa tecken, med tanke på dem manifestationer av adnexit.

Sedan finns det smärta i äggstockarna, som oroar sig ständigt, eller bara vid en viss tidpunkt. Detta symptom ges också ofta inte nödvändig betydelse..

I senare stadier noteras en signifikant ökning av buken. Smärta i äggstockarna blir ganska svår. En kvinna noterar svaghet, trötthet, dålig hälsa. Hon börjar gå ner i vikt.

Vid äggstockscancer finns det alltid en kränkning av den månatliga cykeln.

Med en tillräckligt stor tumör försämras blåsans och ändtarms funktioner.

Diagnos av värkande smärta i äggstockarna med maligna tumörer utförs med hjälp av ultraljud, äggstockning, identifiering av specifika tumörmarkörer i blodet. Behandling innefattar kirurgi, användning av kemoterapi, strålterapi och andra tekniker.

Hyperstimuleringssyndrom

Bland metoderna för att behandla kvinnlig infertilitet idag används olika hormonella mediciner i stor utsträckning. Om deras doseringar inte väljs korrekt, leder överdriven stimulering till patologiska förändringar i äggstockarna och uppkomsten av smärta i dem.

Hyperstimuleringssyndrom kan uppstå i mild eller svår form..

Med en mild form finns det smärta i äggstockarna, en känsla av tyngd och obehag i nedre del av buken. En kvinna klagar över konstant uppblåsthet, hon börjar gå upp i vikt snabbare.

Med en svår form av patologi är smärta i äggstockarna mer uttalad. Blodtrycket minskar, en kvinna konstaterar att hon har blivit mindre benägna att urinera mindre. En betydande ökning i buken beror på ansamlingen av en stor mängd vätska i den. Markerade metaboliska störningar noteras.

Diagnos av smärta i äggstockarna av detta ursprung är i de flesta fall inte svårt. Det finns en koppling av symtomen med hormonell medicinering. Under en ultraljud upptäcker läkaren många små cyster i äggstockarna. Behandlingen består av läkemedelsavlägsnande.

Torsion av cystben och tumörer i äggstockarna: paroxysmal svår smärta

Vissa cyster och tumörer är inte belägna i äggstocksvävnaden utan på ytan och fäster vid den med hjälp av ett ben. Om neoplasmen roterar runt sin axel, vrider äggstockens ben, blodflödet störs i det. Följande symtom uppstår:

 • Akut svår smärta i äggstocken, nedre buken. De förekommer i form av anfall och orsakar allvarligt lidande för en kvinna.
 • Smärta i äggstocken ger i korsryggen, i benet (med skada på höger äggstock - till höger, med skada till vänster - till vänster).
 • Kvinnans allmänna tillstånd förvärras. Illamående och kräkningar noterade.
 • Förstoppning uppstår. En stor mängd gas samlas i tarmen, vilket leder till uppblåsthet.
 • Smärtan kan vara så allvarlig att den leder till chock: en kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

Torsion av benen på en cysta eller tumör i äggstocken visar sig inte alltid så ljust. Det kan utvecklas gradvis. I detta fall sträcks också ökningen av smärta och andra symtom över tiden..

Diagnos av akut smärta i äggstocken till följd av torsioner är inte svårt. Dessutom är en kvinna som regel medveten om förekomsten av en neoplasma. Detta tillstånd kräver omedelbar operation..

Cystur i äggstockarna

I de flesta fall är brott i en ovariecyst ett tillstånd som hotar en kvinnas liv och kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Vid tidpunkten för brott uppträder en kraftig allvarlig smärta. Men huvudfaren ligger i symtomen som är förknippade med blödning. En kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

För att förhindra ytterligare blödning och rädda patienten är det nödvändigt att leverera henne till operationssalen så snart som möjligt.

Ovarian apoplexy

Ovariell apoplexi är ett tillstånd där ovariell blödning och brist inträffar. I detta fall utvecklas massiv blödning i bukhålan. Om en kvinna under 40 år oväntat upplever svår skarp stickande smärta i äggstocken och blodtrycksfall, kan det med hög sannolikhet antas att hon hade apoplex i äggstockarna.

Beroende på vilka symptom som dominerar finns det två former av patologi:
1. Smärtformen, som namnet antyder, åtföljs av svår smärta i äggstocken. Samtidigt noteras blekhet, blodtrycksfall, svaghet, men dessa symtom är inte så uttalade som smärta. Detta tillstånd kan kompliceras av smärtchock, där en kvinna försvinner, hennes blodtryck sjunker (främst på grund av att patienten får smärtchock, och inte på grund av blödning).
2. Den hemorragiska formen manifesteras inte så mycket av smärta i äggstockarna som av symtom på massiv blodförlust. Blodtrycksfallet är mycket betydande. Blekt, svaghet, torr hud noteras. En kvinna kan falla i ett chockstillstånd, och det orsakas inte av smärta, utan av en kraftig minskning av blodvolymen till följd av blodförlust.

Oftast, med apoplexy, finns det smärta i höger äggstock, eftersom det är mer benäget för blödning och brott än vänster.
Läs mer om ovarian apoplexy

Intermittent tub graviditet

Tubal graviditet inträffar om ett befruktat ägg införs i slemhinnan inte inuti livmodern utan i äggledaren. I sig självt manifesteras detta tillstånd lite och ser ut som en normal graviditet. Ibland kan det vara en kränkning av menstruationen och icke-intensiv dragande smärta i äggstockarna.

De viktigaste kliniska manifestationerna inträffar när avbrottet i tubal graviditet börjar. Periodiska värkande krampsmärtor i äggstockarna och utflöd i form av blödning visas. Först kanske dessa symtom inte orsakar en kvinna någon oro. Men över tiden intensifieras de och leder till allvarliga konsekvenser. Om du misstänker en graviditet i röret bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Aborterad graviditet i röret

Det finns plötsligt svår smärta i äggstocken och äggledaren, tecken på blödning:

 • blekhet;
 • yrsel;
 • förlust av medvetande;
 • blodtrycksfall;
 • ökad hjärtrytm;
 • chockutveckling.

Blod som rinner från äggledaren kommer in i bukhålan och ackumuleras i urtaget mellan livmodern och ändtarmen. Därför känner kvinnan allvarlig smärta i anus.

Smärta i äggstocken orsakad av avbrott i tubal graviditet upptäcks under undersökning och ultraljud. Brådskande kirurgisk ingripande är nödvändig, eftersom detta tillstånd hotar kvinnans liv.

Smärta i äggstockarna orsakade av patologier från andra organ och system

Vilka studier kan läkare förskriva för smärta i äggstockarna?

Ovariesmärta kan utlösas av olika faktorer och sjukdomar. Därför kan läkaren förskriva olika tester och undersökningar för att bestämma den orsakande faktorn som orsakade kvinnans smärtsyndrom om detta symptom finns. I båda fallen föreskriver dock läkaren inte alla möjliga tester och undersökningar, utan väljer endast de som är nödvändiga för att identifiera orsaken till ovariesmärta just nu. Valet av analyser som krävs i båda fallen utförs beroende på samtidigt symtom, smärtans art och händelser som föregick uppkomsten av smärta i äggstockarna, eftersom det är dessa faktorer som gör det möjligt för läkaren att föreslå en diagnos, för att bekräfta vilka instrumentella och laboratorieundersökningar som utförs.

För smärta i äggstocken utför läkaren utan fel en tvåårig gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna. Bimanualundersökning med dina händer gör att du kan undersöka könsorganen, identifiera neoplasmer i dem, den inflammatoriska processen, deras förskjutning från en normal plats etc. Och undersökning i speglarna gör att du kan bedöma tillståndet i vävnaderna i vagina och livmoderhalsen, upptäcka erosion, misstänkt cervicit, etc. Uppgifterna som erhållits av läkaren under gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna låter dig navigera och försiktigt anta diagnosen, och i svåra fall, åtminstone bestämma riktningen för den diagnostiska sökningen. Efter undersökningen föreskriver läkaren andra tester som gör det möjligt att göra en noggrann diagnos, vars lista är beroende av de tillhörande symtomen, smärtans art och händelserna före smärtan..

För det första ska det sägas att smärta i äggstockarna, i kombination med en ökning av kroppstemperaturen, en kraftig försämring av välbefinnandet, ett tryckfall, blekhet i huden, blödning, och även varar längre än 3 till 4 timmar och ökar med tiden, är ett tecken på livshotande tillstånd, därför, när de dyker upp, måste du snarast ringa en ambulans och läggas in på sjukhus.

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under menstruation, under ägglossning eller före menstruation, kan detta både vara en variant av normen och ett tecken på patologi. I en sådan situation, för att ta reda på om smärta i äggstockarna är normen för en viss kvinna, eller om de indikerar en patologi, kan läkaren förskriva följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrering);
 • Smet från vagina till flora (registrera dig);
 • Ett blodprov för luteiniserande hormon (LH);
 • Ett blodprov för follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Blodtest för testosteron;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinrörsgenitalinfektioner (registrering) (för klamydia (registrering), mykoplasma (registrering), gardnerella, ureaplasma (registrering), Trichomonas, gonococcus, Candida svamp.
I praktiken, för smärta under ägglossning, under menstruation och före menstruation, föreskriver läkaren vanligtvis ett ultraljud av bäckenorganen, en smet från slidan på floraen, ett allmänt blod- och urinprov, som i de flesta fall tillåter oss att förstå om smärtan är förknippad med sjukdomen eller är ett normalt inslag specifik kvinna. Men tester för infektioner och hormoner föreskrivs vanligtvis endast om läkaren misstänker att smärta i äggstockarna under menstruation, före menstruation och under ägglossning orsakas av inflammatoriska eller endokrina störningar..

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under olika perioder av cykeln, som kombineras med olika oegentligheter i menstruationscykeln (till exempel oregelbundna perioder, förkortning eller förlängning av cykeln, för tunga eller magra perioder, etc.), föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • En smet från vagina på floraen;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • Hysteroskopi (registrering);
 • Ett blodprov för halten kortisol (hydrokortison);
 • Ett blodprov för nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH, tyrotropin);
 • Ett blodprov för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Ett blodprov för nivån av luteiniserande hormon (LH);
 • Blodtest för prolaktinnivå;
 • Ett blodprov för östradiolnivåer;
 • Blodtest för dehydroepiandrosteronsulfat (DEA-S04);
 • Blodtest för testosteron;
 • Ett blodprov för halten könshormonbindande globulin (SHBG);
 • Ett blodprov för nivån av 17-OH-progesteron (17-OD).
Om det finns misstankar om en sköldkörtelsjukdom kan läkaren dessutom förskriva blodprover för innehållet av tyroxin (T4), triiodotyronin (T3), antikroppar mot sköldkörtelperoxidas (AT-TPO), antikroppar mot tyroglobulin (AT-TG).

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna efter samlag eller under sex, föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Kolposkopi (registrering);
 • En smet från livmoderhalsen för cytologi;
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodprov för syfilis (registrering);
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • Beräknad eller magnetisk resonansavbildning (registrera dig).
För ovariesmärta under eller efter sex föreskriver läkaren först en ultraljudsundersökning, en smuts på flora och kolposkopi, samt ett blodprov för syfilis, eftersom dessa metoder, i de flesta fall, låter dig identifiera orsaken till smärtsyndromet och föreskriva behandling. Om dessa studier inte hjälpte till att identifiera orsaken till smärta i äggstockarna, och det är tydligt inflammatoriska förändringar i smet och enligt ultraljud kan läkaren förskriva test för alla könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida fungi), bakteriologisk kultur i vaginal urladdning för att förstå vilken mikroorganism som framkallade inflammation.

Smärta med ovarieinflammation kan vara plötslig, men samtidigt stark och paroxysmal. Dessutom kan smärta med inflammation i äggstockarna vara tråkiga och värkande och uppträda efter hypotermi, stress, tung belastning etc. Oavsett smärtans natur kan den kombineras med smärta i nedre delen av ryggen, korsbenet och ibland med smärta under urinering, en oregelbunden menstruationscykel, kort humör, irritabilitet, trötthet och feber. I sådana fall föreskriver läkare följande tester för att ta reda på orsaken till inflammation:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodtest för syfilis;
 • Bakteriologisk kultur av vaginal urladdning;
 • Bekken ultraljud.
Om en kvinna upplever smärta av dragande natur i endast en äggstock, och dessa smärta inte kombineras med den inflammatoriska processen, kan provoceras genom samlag och kombineras med kort intermenstruell blödning eller en långvarig menstruationscykel, då får detta läkaren att misstänka att hon har cystor på äggstockarna. I detta fall föreskrivs en ultraljud och en smuts på floraen för att utesluta den inflammatoriska processen. Andra studier, som regel, förskrivs inte, eftersom den vanliga ultraljud och gynekologiska undersökningen är tillräckligt för att diagnostisera en cysta.

Om en kvinna ständigt har en dragande smärta i äggstockarna som inte sjunker över tid, i kombination med smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, sällsynt oregelbunden menstruation, svullnad i benen, engorgement i bröstkörtlarna, akne i ansiktet, håravfall, måste läkaren förskriva ultraljud i organen i bäckenet, och kan dessutom förskriva ett blodprov för nivåer av hormoner, inte bara könsorgan, utan också producerade av andra endokrina organ.

I närvaro av tråkiga värkande smärta i äggstockarna och i nedre del av buken, som ges till perineum och ändtarmen, intensifieras under menstruationen, kombineras med ojämnheter i menstruationscykeln, föreskriver läkaren obligatoriskt ultraljud i bäckenorganen, ett allmänt blodprov, ett smuts på flora och blodprover för testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. I framtiden kan även diagnostisk laparoskopi förskrivas (registrera dig), eftersom vi talar om misstänkt endometrios.

Med trånga värkande smärta i äggstocken, inte beroende på menstruationscykeln, ständigt närvarande, inte relaterad till den inflammatoriska processen, ger ben och korsrygg, i kombination med förstoppning, förlängning av menstruationscykeln eller amenoré (frånvaro av menstruation), blödning eller blödning, föreskriver läkaren obligatorisk ultraljud av bäckenorganen och datortomografi, eftersom dessa metoder kan identifiera misstänkta godartade eller maligna tumörer.

Om en kvinna började uppleva smärta i äggstockarna efter hormonstimulering, föreskriver inte läkaren i detta fall tester och undersökningar, eftersom orsaken till smärtsyndromet är uppenbar. För att övervaka kvinnans tillstånd kan emellertid förskrivas ultraljud, en allmän analys av blod och urin, en biokemisk analys av urin, etc..

Om smärtan i äggstockarna ofta stör kvinnan, eventuellt i kombination med oregelbundenheter i menstruationscykeln, men inte i kombination med inflammatoriska processer, föreskriver läkaren en ultraljud (registrering), hysteroskopi och magnetisk resonansavbildning, eftersom i detta fall smärtsyndromet troligen beror på strukturella avvikelser könsorgan eller deras förskjutning från en normal plats.

Smärta i äggstockarna efter operationen är normal, men om de inte försvinner under lång tid eller till och med intensifieras, kommer läkaren att förskriva ett ultraljud av bäckenorganen, en allmän analys av blod och urin, och även utföra en gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna.

Behandling

Vilken läkare ska jag kontakta för smärta i äggstocken?

Om du upplever smärta i äggstockarna av någon art måste en kvinna konsultera en gynekolog (registrera), som är involverad i diagnos och behandling av olika sjukdomar i de kvinnliga könsorganen. Om ovariesmärta uppstår hos en tonårsflicka eller en ung flicka, måste du kontakta en barngynekolog.

Eftersom smärta i äggstockarna kan vara en manifestation av både livshotande och icke-farliga sjukdomar, måste du i vissa fall kontakta en gynekolog på ett planerat sätt, på en klinik och i andra - i en nödsituation, ringa ambulans eller anlända till moderskapet hem- eller gynekologisk avdelning. Därför måste du på ett planerat sätt kontakta en gynekolog för sjukdomar som inte är livshotande och i en nödsituation för farliga.

Det är ganska enkelt att skilja livstruande gynekologiska sjukdomar från icke-farliga sjukdomar - farliga sjukdomar manifesteras alltid av svår persistent smärta i äggstocken, nedre delen av magen och eventuellt i korsryggen, i kombination med en kraftig försämring av det totala välbefinnandet, blekhet och svår svaghet, och kan också kombineras med blödning och ökad kroppstemperatur. Om en kvinna har tecken på en farlig gynekologisk sjukdom, ska en ambulans ringas snarast. I andra fall måste du gå till gynekologen på ett planerat sätt på kliniken.

I vissa fall provoceras inte smärta i äggstockarna av gynekologiska sjukdomar, men i alla fall måste du fortfarande gå till gynekologen, eftersom det är läkaren i denna specialitet som bestämmer att symptomet provoseras av en sjukdom i ett annat organ och leder kvinnan till lämplig specialist. Om smärtan i äggstocken orsakas av en icke-gynekologisk sjukdom, kan gynekologen hänvisa kvinnan till en kirurg (registrera sig) (med misstänkt blindtarmsinflammation), en nefolog (registrera) eller en urolog (registrera sig) (med en misstänkt blåsjukdom) eller till en proktolog (registrera) (med misstänkt rektal sjukdom).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Symtom på klimakteriet hos kvinnor

Menopaus hos kvinnor förekommer oftast efter 45 år. Det anses med rätta vara en av de svåraste stadierna i livet. Symtomen på klimakteriet hos kvinnor kan vara olika. Oftast är detta fel i menstruationscykeln, värmevallningar, viktökning och hjärtfrekvens, sömnlöshet....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Norkolut - bruksanvisning, analoger, pris och recensioner

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist....