Svår buksmärta före menstruationen, orsakar svår smärta före menstruationen

Blödning

Svår smärta före menstruationen, menstruationen börjar inte betyda något bra.

Svår bankande, skarp eller krampande smärta i nedre del av buken, på vänster eller höger buk, när buken är hårt stickad, värkande eller sträcker sig innan kritiska dagar börjar, är detta ofta ett tecken på patologi. Naturligtvis, om du blir väldigt sjuk i nedre del av buken innan menstruationen, kan du naturligtvis inte utesluta möjligheten till en fysiologisk orsak (hälsofarligt). Resten av artikeln beskriver vilka sjukdomar som kan uppstå om nedre del av magen är mycket öm, på vänster eller höger buk, vilka sjukdomar som kan uppstå om det finns mycket svåra smärta och symtom på PMS före menstruation..

orsaker

Gränsen mellan norm och patologi i utvecklingen av smärtsymtom före och under menstruationscykeln är ganska tunn. Begreppet "svår smärta" för varje kvinna har sin egen mening. För kvinnor med låga och höga smärtgränser orsakar samma känsla olika svar. De förstnämnda faller bokstavligen från deras fötter från outhärdlig smärta, vilket för det senare verkar ganska uthärdligt. Av denna anledning är en beskrivning av smärtsymtom ensam svår för läkare, andra funktioner måste registreras..

Det finns många skäl som försämrar välbefinnandet före menstruation:

 • Premenstruellt syndrom (PMS). Det är ett misstag att tro att tecken på en närmande menstruation visas om 1-2 dagar. Ofta förekommer de en vecka eller tidigare. Typiska manifestationer för de flesta: värkande eller sträckande smärta i nedre del av buken, åtföljd av autonoma eller neurologiska symtom. PMS, från en medicinsk synvinkel, är inte en patologi om den orsakar symtom med låg intensitet och inte bryter mot den vanliga behandlingen.
 • Hypotermi. Vanan att ha på sig lätta kläder och skor utanför säsongen, tvingad långvarig exponering för förkylning medför ofta efterföljande spasmer av kärlen i bäckenområdet och smärta före menstruation..
 • Utmattande fysisk aktivitet. Hårt arbete, spela sport eller lyfta vikter före menstruationen leder nästan alltid till smärta.
 • Brist på motorisk aktivitet. Vanan att sitta på ett ställe under lång tid, ogillar att gå och gå orsakar cirkulationsstörningar och trängsel i bäckenområdet, vilket är en av de faktorer som väcker smärta.
 • Gastrointestinal patologi. Irriterande tarmsyndrom, dysbios, kolit innan menstruationen förvärras, uppblåsthet, flatulens, kolik uppträder.
 • Fetma. Överdriven inre fettvävnad i bukhålan medför en förändring av hormonhalterna, förbättrar stagnation av blod i könsorganen, vilket manifesteras av smärta före menstruation.
 • Spiral Dessa preventivmedel har många brister, bland vilka är ofta manifestationer av algodismenorea.
 • Gynekologiska störningar. En av de vanliga tillstånd som orsakar smärta innan kritiska dagar är endometrios - tillväxten av epitel som foder livmodern i hålrummet bortom. Avvikelser i organryggen eller dess fysiska underutveckling leder alltid till smärta innan cykelstart.
 • Komplikationer efter operation på bäckenorganen eller efter svårt arbete. Förekomsten av ärr och andra destruktiva vävnadsförändringar orsakar ofta acykliska och premenstruella smärta.
 • Inflammation och smärta i njurarna. Många former av nefrit förvärras i samband med menstruationen.

Hur ta reda på: graviditet eller PMS

De flesta kvinnor runt om i världen lider av premenstruellt syndrom. PMS-symtom kan dock sammanfalla med de som indikerar graviditet. Om du befinner dig i ett barns planeringsstadium kommer du förmodligen att vilja veta om ett positivt resultat mycket tidigare än testet kan.

Det är mycket smärtsamt att förbli i okunnighet i två veckor mellan ägglossning och datum för den förväntade perioden. All denna period tvingas du lyssna på dig själv, dina egna känslor. Under väntan kan vissa symtom förekomma som vid första anblicken är identiska med PMS. Därför är oerfarna flickor som aldrig har varit gravida nästan omöjligt att dra en gräns mellan dessa två tillstånd.

En kompetent analys av de medföljande manifestationerna hjälper emellertid till att nästan exakt förstå deras etiologi. Många läkare skulle föreslå, som det mest pålitliga sättet att fastställa faktum att befruktningen av testremsor, ultraljud och ett blodprov för hCG. Dessa metoder blir emellertid informativa efter flera dagars försening. Låt oss titta på vilka tecken som är karakteristiska för graviditet och PMS hos kvinnor samtidigt, och med vilka de kan differentieras.

Symtom på graviditet eller PMS

Trolig graviditet:Predictors of PMS:
kramperHuvudvärk, migrän
uppblåsthetYrsel
BensmärtaSmärta i nedre rygg
HumörsvängningarBensmärta
FörstoppningTräningsvärk
FördröjningSvullnad i bröstet, vilket ökar dess känslighet
AcneNippelutladdning när du trycker på den
MorgonillamåendeAkne, ökad fet hud och hår
Areola mörkareUppblåsthet, förstoppning
BröstsorgViktökning förknippad med vätskeretention
dyspnéÅngest, trötthet, tårfullhet, irritabilitet
Huvudvärk, ryggvärkLåg sexlyst
Yrsel eller svimning
Bröstsmärtor eller stickande känsla
Regelbunden urination
Oförklarad trötthet
Bröstet kan verka tyngre eller fylligare
Mattrang eller aversion mot vissa livsmedel
Lätt blödning på grund av äggimplantation
Höjd basal kroppstemperatur
Vaginal urladdning (vit eller mjölkaktig i utseende)
Överkänslighet mot obehagliga och behagliga dofter

Premenstruellt syndrom och dess symtom, som namnet antyder, inträffar under perioden före menstruationen, under andra hälften av menstruationscykeln. I detta fall börjar olika fysiska, emotionella och beteendeförändringar som inträffar i kroppen och orsakas av hopp i den hormonella bakgrunden. Även om ett liknande tillstånd förekommer hos de flesta kvinnor upplevs en högre tendens av kvinnor i åldern 20 till 40 år. Följande är en lista över de vanligaste symtomen som indikerar ett verkligt tillstånd. Du måste förstå att de är helt individuella, kan variera något och ändra dess intensitet från månad till månad.

Vilka sjukdomar som orsakar smärta innan menstruationen

Patologiska smärtor innan menstruationens början är inte alltid sekundära, de kan uppstå omedelbart efter att cykeln bildats. I dessa fall talar de om medfödda sjukdomar i hälsan. Det är inte lätt att ta reda på det verkliga skälet till försämringen av välbefinnandet hos ungdomar och unga flickor, särskilt om extern undersökning och allmänna laboratorietester inte indikerar förekomsten av kränkningar.

Vanliga sjukdomar där primär smärta före menstruation är möjlig:

 • otillräcklig endokrin aktivitet i äggstockarna, binjurarna, hypofysen;
 • bindvävsdysplasi.

Under sådana tillstånd börjar ömhet utvecklas en vecka eller tidigare före den avsedda cykeln, är ett svårt premenstruellt syndrom med många somatiska, nervösa symtom troligt:

 • yrsel, huvudvärk, migrän;
 • hoppar i blodtrycket;
 • tung svettning;
 • domningar i fingrarna;
 • brott mot termoregulering;
 • takykardi;
 • allmän puffiness;
 • utseendet på extra kilo;
 • matsmältningsstörningar.

Ofta gör benen och hela kroppen ont, huden blir blek eller röd, och smärtor med måttlig eller svår intensitet uppträder i buken.

Med endometrios är ett typiskt tecken, utöver smärtsamma symtom, utsläppets specifika karaktär: de börjar och slutar med mörkbruna blodproppar, vilket indikerar förekomsten av endometrialceller utanför livmoderhålet.

Det är mycket farligt om skarpa riv- eller krampsmärta uppträder strax före menstruationen. Detta kan indikera en pågående myom, en ektopisk graviditet eller ett början missfall..

Vidhäftningar i bäckenområdet, salpingoophoritis, cystor orsakar svår ovariesmärta i nästan alla fall av sjuklighet. Ofta åtföljs algomenorré av kränkningar av själva menstruationscykeln - förseningar i början av menstruationen från flera dagar till två eller flera veckor.

Många sexuellt överförda infektioner är dolda, och i avancerade fall påverkar de livmodern och bilagorna. Några dagar före menstruationens början, under påverkan av en hormonell förändring, aktiveras patogenen och orsakar ett antal negativa symtom: svår klåda och svullnad i de yttre könsorganen, brännande, fysiskt obehag, förekomsten av konstiga sekretioner - magsmärta kan också uppstå av dessa skäl.

Premenstruellt syndrom: normalt eller patologiskt?

Premenstruellt syndrom är ett komplex av symtom som uppträder 3-5 dagar före regleringens början. Det har en psykosomatisk natur och är främst förknippad med känslomässiga störningar och förändringar. Många kvinnor under denna period blir irriterande, tårar. Oorsaklig aggression, ångest, tecken på ett deprimerat tillstånd, sömnlöshet kan förekomma. Hos cirka 30% av kvinnorna inkluderar fysiologiska symtom också tecken på PMS, till exempel:

 • huvudvärk (hos kvinnor med neurologiska störningar kan migränattacker förvärras);
 • svår smärta av dragande natur i nedre del av buken;
 • illamående, aversion mot vissa livsmedel;
 • ömhet i bröstkörtlarna;
 • ökad svettning.

Menstruationscykel och menstruation

Trots att många kvinnor lider av premenstruellt syndrom anser gynekologer det inte vara ett normalt tillstånd. I de flesta fall orsakas patologin av otillräcklig syntes av endorfiner - ”njutningshormoner”, som är naturliga smärtstillande substanser. Brist på detta hormon kan leda till en allvarlig komplikation - menstruationspsykos. Sjukdomen anses vara mycket allvarlig och kan kräva medicinsk korrigering på ett sjukhus. Därför måste du, med ofta upprepade tecken på PMS, se en läkare och kontrollera det endokrina systemet och funktionen hos hjärnkärnan i hjärnan, som är ansvarig för syntesen av endorfiner..

Diagnostik

För att avgöra varför magvärk före menstruation måste du genomgå en detaljerad undersökning. Som regel börjar det med en medicinsk historia. Läkaren intervjuar patienten för att ta reda på i vilken period de negativa tecknen dök upp, liksom:

 • regelbundet eller ibland uppstår smärta, vad är deras natur;
 • finns det några andra symtom;
 • Använder patienten barriär och andra typer av preventivmedel;
 • finns det några problem i sexlivet, i så fall vilka,
 • vare sig inflammatoriska eller infektionssjukdomar tidigare upptäcktes, om det fanns graviditeter, aborter, förlossning.

För allmänna laboratorier och biokemiska studier krävs urin, blod, skrapning från slemhinnan i vaginal och livmoderhalsen. Kan kräva bakteriekultur, ELISA, PCR, om det finns anledning att misstänka att smärta i nedre del av buken är resultatet av en infektion.

Ultraljud föreskrivs för att bestämma möjliga patologier hos de inre organen med symtomens natur. Läkaren bedömer livmoders läge och form, endometriumtillståndet, äggstockarna, äggledarens patency, avslöjar tecken på inflammation eller förändringar. I svåra fall utförs diagnostisk laparoskopi..

Om det finns anledning att tro att den resulterande smärtan är en följd av sjukdomar och smärta i tarmen, utförs en koloskopi eller MRI.

För att bestämma smärttröskeln kan ett känslighetstest av en kvinnas nervsystem på en hudvikning utföras med hjälp av en algosimeter..

I vissa fall kan diagnosen ta upp till flera månader..

Magvärk före menstruation, men menstruation inträffade inte

Den mest troliga orsaken till smärta under denna period i frånvaro av ytterligare menstruation är graviditet. För att diagnostisera graviditet kan du använda hemtester i form av remsor med ett reagens applicerat på dem eller laboratoriemetoder (bestämma nivån av hCG i blod och urin). En läkare kan diagnostisera graviditet med transvaginal ultraljud, men du bör veta att denna metod är ganska traumatisk och i de tidiga stadierna kan orsaka graviditetsavbrott.

Smärta i nedre del av buken före menstruation är ett ganska vanligt problem som nästan alla kvinnor möter. I de flesta fall är smärtsyndromet resultatet av fysiologiska processer som förekommer i kroppen under menstruationscykeln, men allvarliga sjukdomar kan ibland orsaka liknande symtom, så med regelbunden smärta under denna period bör du inte skjuta upp ett besök hos gynekologen.

Smärta före menstruation

Det vanliga premenstruella syndromet i frånvaro av någon sjukdom orsakar inte uttalad ömhet. Det obehag som kännetecknar denna period är en känsla av spänning eller suddighet, utan att ha en klar lokalisering, klämma i nedre buken. Tecken ökar inte under rörelse eller i en viss position, kan åtföljas av lätt muskelsvaghet, humörförändringar, dåsighet. Möjlig ökad känslighet hos bröstvårtorna. Symtomen kan förekomma en dag eller flera dagar före menstruationen, varje månad under samma period.

Den patologiskt förekommande PMS manifesterar sig på olika sätt och är en del av algomenorré. Svår smärta förekommer ofta inte bara före menstruationen, utan också långt före dem, liksom i mitten av cykeln. Upplevelser är krampande eller värkande i naturen, täcker hela bukhålan, ger till korsryggen, anus, skinkor, övre lår. Smärta svarar svagt på smärtstillande medel. Premenstrual smärta kan åtföljas av obehagliga symtom: gastrointestinal upprörd, illamående, kramper i nedre extremiteter.

Hur ta reda på om en graviditet har kommit eller nästa fas av PMS?

Genom att analysera den presenterade listan kommer du att märka vissa tillfällen, enligt vilka du med stor sannolikhet kan misstänka dig själv i positionen:

 1. Försening anses vara ett pålitligt tecken på graviditet om en kvinna har en regelbunden menstruationscykel.
 2. Blödande implantation inträffar när zygoten fäster vid livmodern i väggen, vanligtvis 6-12 dagar efter befruktningen av ägget. Förlusten av blod är liten, lätt, rosa eller brunaktig fläckar på linnet kan märkas. Oroa dig inte, det här är normalt. Men inte alla kvinnor upplever implantation "daub".
 3. Nästan 90% av de tänkta är benägna att morgonsjuka. Klagomål om illamående uttrycks. Även om den kan besöka en tjej när som helst på dagen.
 4. Graviditet får livmodern att växa, flyttar urinblåsan. Detta orsakar ofta urinering..
 5. Överkänslighet mot lukt orsakar en stark motvilja mot inte bara vissa utan också för de arom som tidigare var trevliga.
 6. Gravida kvinnor kan känna andnöd, andnöd visas när de rör sig. Detta beror på omstruktureringen av kroppen, som förbereder sig för behovet av att tillföra ytterligare syre till det växande embryot.
 7. En ökning av basal kroppstemperatur registreras. Om du spårar denna indikator, och den förblir hög i 18 eller fler dagar efter ägglossningen, måste du troligen snabbt köra testet.
 8. En lågintensiv dragande smärta kan förekomma i bukvisumet i tidig graviditet. De är förknippade med ökad blodcirkulation och förorening som stöder livmodern.
 9. Det finns en mörkare areola. En ökad östrogennivå i mammans kropp ökar sin storlek, nyans blir mörkare när embryot utvecklas.
 10. Åldersfläckar visas som separata områden på huden, kan öka med graviditetens utveckling.

Naturligtvis kommer inte även dessa symptom att ge 100% garanti för noggrannheten i förutsägelser, eftersom vissa av dem kan uppstå med hormonella störningar hos kvinnor. I alla fall, om det finns rimliga misstankar, bör du ta hand om dig själv och livskvaliteten. Det finns inga bagateller, yttre faktorer har en betydande inverkan på fostrets intrauterin utveckling och barnets hälsa efter förlossningen. Se till att göra ett graviditetstest när tiden kommer.

Behandling

Du kan ta alla mediciner bara om du är säker på orsaken till den uppkommande smärtan, det vill säga efter att du har godkänt diagnosen. Annars kan fysiska tillstånd förvärras..

Med befintliga kränkningar av endokrina funktioner, sjukdomar i äggstockarna, sköldkörteln, föreskrivs vanligtvis hormonersättning och intag av vitaminer B, A, E, askorbinsyra i terapeutiska doser. Det kan vara injektioner eller vitamin-mineralkomplex och speciella kosttillskott.

Inflammatoriska sjukdomar i könsdelssfären kräver användning av en antibiotikakurs. Om orsaken till smärta med en skärande eller skarp krampaktig karaktär är systemiska eller tarmsjukdomar, kan du inte göra det utan att återställa den normala funktionen hos sjuka organ med hjälp av specialläkemedel.

Vid svår PMS krävs ett komplex av åtgärder för att hjälpa till att korrigera kränkningar av utflödet av menstruationsblod, förhindra svullnad i könsområdet och eliminera symtom. För detta föreskrivs en fysioterapikurs: elektrofores, ultraviolett och laserbestrålning. Använd smärtstillande medel, krampläkemedel som du kan bli av med allvarliga smärtanfall. Bland rekommendationerna: terapeutiska övningar, massage, örtmedicin. Premenstruella smärtor lindras och andra PMS-symtom lindras genom avkokning av salvia, knögräsgräs, cinquefoil rot, rödgubbe, herde påse.

Simning, dans, skidåkning, aerob träning är utmärkta terapeutiska effekter..

Hur eliminerar du smärtan själv

För att bli av med smärta kan du använda en varm kompress till problemområdet eller ta ett bad med örter. Längden på ett sådant förfarande bör inte överstiga 20 minuter.

En kall komprimering i form av krossad is som är lindad i trasa eller en kall värmedyna hjälper till att bli av med smärtan i nedre del av buken. Sessionens längd är högst 10-15 minuter. Du kan använda den för att eliminera smärta med eteriska oljor för att gnugga i buken och korsryggen.

Den här videon talar om orsakerna till smärta i nedre buken:

Tänk inte på svår smärta, om du ser ens små tecken, bör du rådfråga en läkare.

Vilken läkare ska jag kontakta om det är smärta innan menstruationen

Smärta före menstruation är ett tillfälle att kontakta en medicinsk institution, särskilt om symptomen är periodisk. Den första läkaren som går till är en gynekolog. Baserat på resultaten av undersökningen, klagomål som gjorts och analysen som erhållits kommer samråd med en endokrinolog, neuropatolog, psykoterapeut att krävas, eftersom oftast buksmärta innan menstruationen är hormonberoende eller neurogen. Under undersökningen kan patienten hänvisas till en osteopat, kirurg, gastroenterolog, genetik.

Myomavstötning

En godartad tumör på benet som växer inuti livmodern kan spontant avvisas.

Provocerande faktorer

Det främsta skälet beaktas: spontan separering av neoplasmen, vilket inträffar i ett antal fall:

 • när man hoppar från en stor höjd;
 • blåmärka buken;
 • överbelastning av bukväggen.

Avlägsnande är endast möjligt för små tumörformationer. Risken för spontan avstötning av fibroider ökar under menstruationen.

skyltar

Vid "födelse" av fibroider uppstår smärta under menstruationen, som sammandragningar, och sedan ökar mängden blodigt utflöde från slidan.

Symtomavstötning av myomnoden liknar en missfall, men processen slutar med frisläppandet av en homogen bildning.

Efter självavlägsnande av neoplasmen förlorar krampsmärtor intensiteten och passerar gradvis och mängden blodiga utflöde minskar. Om blödningen inte minskar kan det indikera skador på kärlen inuti livmodern eller inre brott.

Vad ska man göra?

Om läkaren bekräftar den hormonella karaktären av att känna sig illa innan menstruationen, kan vitaminer och smärtstillande medel tas för att eliminera symtomen på PMS. För att slappna av livmoderns muskler kan du applicera värme i magen eller ta ett varmt bad. Det smärtsamma området kan masseras försiktigt..

När det gäller diet rekommenderade avslag på stekt, kryddig och rökt mat. I stället för kaffe är det bättre att dricka still vatten. Frukter måste finnas i den dagliga kosten. Rökning och alkohol bör helt överges eller åtminstone inte missbrukas..

För att minska smärta före menstruationen kan orala preventivmedel tas. Men valet av preventivmedel måste anförtros läkaren. Som lugnande medel kan du ta Corvalol, tinktur av valerian och infusioner av mynta, kamomill.

Om man misstänkte graviditet och ett positivt test bekräftade detta antagande, med smärta i nedre del av buken, som om före menstruationen, är det också nödvändigt att konsultera en läkare. Undersökning med efterföljande medicinsk vård hjälper till att undvika missfall på grund av ökad livmodern. Om en ektopisk graviditet diagnostiseras, kommer en snabb gynekologkonsultation att skydda kvinnan från en ägglederbrott.

Förhindrande av en situation där en vecka innan menstruationen drar nedre buken, det finns tre enkla steg:

 1. Livsstilsförändring.
 2. Lätt sport före menstruation.
 3. Konstant kroppsviktkontroll (övervikt väcker smärtsamma PMS).

I överenskommelse med läkaren kan kinesiska Life Life-tamponger användas för att förbättra den gynekologiska sfären. De påskyndar behandlingen av kvinnliga sjukdomar och förhindrar deras utveckling.


Varför dras nedre buken innan menstruationen? Dessutom gör det ofta inte bara ont, utan också blåser upp. Denna fråga uppstår hos många kvinnor. Om flickan bestämde sig för att gå ner i vikt, blir sådana känslor bara en tragedi. Det verkar för vissa att eftersom magen sväller är det farligt och du måste gå till läkaren. Därför måste du avgöra varför magen sväller och gör ont om du vill bestämma varför detta händer och därmed bli av med stress, oro. Och vanligtvis händer detta före menstruationen. Vi etablerar också relaterade fenomen.

Varför magen sväller och förstoras

Allt som händer i det kvinnliga könsorganet är förknippat med hormoner. När allt kommer omkring är hela menstruationscykeln knuten till detta. Eftersom en kvinna har en hormonell nivå ständigt i rörelse, kan den kallas dynamisk. Det kan inte fastställas tydligt och tvekar inte. Därför är det faktum att magen förstoras förknippat med specifika hormonella indikationer. Och detta påverkar kvinnors välbefinnande..

Vilka hormoner menar du? För det första hoppar progesteron mycket. Dessutom är den andra halvan av cykeln förknippad med en konstant ökning av detta hormon. Men under menstruationen sjunker det kraftigt. Det är på grund av detta hopp som vissa kvinnor upplever premenstruellt syndrom. Du kan observera en förlust av styrka, depression, aggression, smärta i nedre buken, korsryggen, illamående, uppblåsthet, tyngd innan menstruationen märks. Ökar ofta aptiten.

Varför sväller magen?

1. Detta beror på att en stor mängd vätska hålls kvar. Det påverkar dess volym, och vikten förändras också. För fashionistas kan det därför tyckas något fruktansvärt, eftersom vikten ökar före menstruationen. Men detta betyder inte att du behöver sluta äta omedelbart. Eftersom att väga ett par kilo till är ganska normalt. 2. En annan orsak kan kallas förväntan om befruktning. Eftersom livmodern är förstorad, svullen före menstruationen är den avsedd för embryot av alla nödvändiga näringsämnen. Innan menstruationen, därför vill jag äta. 3. Kroppen saknar också serotonin. På grund av bristen på detta hormon har en kvinna ett akut behov av att det återställs. Därför äter hon mer söta och stärkelsefulla livsmedel. Var kommer magen utifrån?.

Varför magvärk

Smärta innan menstruationen oroar många. Endast de upplever dem annorlunda. Vissa är mer intensiva än andra. I det ena fallet upplever de outhärdlig smärta, i det andra bara lätt obehag. Det är inte ont som gör ont. Detta är inte skrämmande. Hälften av kvinnan lider av detta. Hela anledningen är hormoner.

Element som prostaglandiner orsakar ofta smärta. 50 procent av kvinnorna har det. Tio procent av dem kommer att ha outhärdlig smärta. Hela anledningen är att livmodern samlas intensivt. Om du syndar med dåliga vanor, inklusive rökning och alkoholism, intensifieras smärtan. Det finns så svåra smärtor att en kvinna till och med kan tappa medvetandet, hennes tryck kan minska. I detta fall observeras patologisk algodismenorea. Träffa en läkare.

Varför drar magen före menstruationen

Vi kommer också att tänka på varför magen drar före menstruationen. I det här fallet kommer konversationen att handla om trevlig. Eftersom graviditet är möjligt. Hur kan jag ta reda på det, så utan tester? Observera många symtom.

1. Det finns en försening. 2. Men även före henne vet en kvinna att hon är gravid. En av orsakerna till att magen drar ner och det finns inga perioder.

Sådana fenomen förekommer hos kvinnor i de mycket tidiga stadierna av graviditeten. Detta beror på att näringsämnen lagras i kroppen som kommer att användas av det framtida embryot. Eftersom de ackumuleras drar den magen före menstruationen. Tiden går, men det finns ingen menstruation. Om de aldrig började och sedan tiden och förseningen gått, är du gravid. Sådana känslor indikerar tydligt graviditet före försening.

Orsaker till smärta i nedre del av buken en vecka före menstruation

I samband med omstruktureringen av kroppen före menstruationen inträffar alltid förändringar i reproduktionsorganen, vilket orsakar obehag för 80% av kvinnorna. Sådana oönskade manifestationer inkluderar det faktum att en vecka innan menstruationen drar nedre buken.
Symtomen kan bero på naturliga orsaker och är en variation i den kvinnliga kroppens normala funktion..

Ångest uppstår när smärta stör den dagliga verksamheten och är långt ifrån en känsla av lätt besvär. För att förstå vad du ska göra om nedre del av buken drar och gör ont i veckan före menstruationens början, kan du, efter att ha tänkt på de möjliga orsakerna till vad som händer.

dysmenorré

Dysmenoré i medicinen kallas menstruationskramper i nedre del av buken före och under kritiska dagar. De orsakas av sammandragningar av livmodern och processen att få ut de extra partiklarna i endometriumet med blod. Smärta kan utlösas av en individuell mängd känsliga receptorer och en låg smärttröskel. På grund av dysmenoré, 8-10 dagar före menstruationens början, gör nedre buken ont och dra.

Symtom kan börja i puberteten och följa kvinnan fram till början av klimakteriet. För många, med ålder eller efter födseln, blir smärtsyndromet mindre märkbart..

Lätt obehag kan utlöses av hormonella förändringar i kroppen eller genom strukturella egenskaper hos det reproduktiva systemet.

Premenstruellt syndrom

Cykliskt syndrom är ett helt komplex av störningar från det endokrina, psykotomiska och vegetovaskulära systemet. Den främsta orsaken till PMS är hormonella störningar hos kvinnor som är i riskzonen och som är benägna att sådana faktorer:

 • överarbete på jobbet;
 • konstant stress;
 • tendens till depressiva tillstånd;
 • skador och kirurgiska ingrepp;
 • inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • brist på fysisk aktivitet;
 • brist på balanserad näring.

Inte konstigt att mer än 55% av kvinnorna känner till förkortningen PMS.

Den exakta siffran för hur många dagar innan menstruationen börjar dra i nedre buken - nej. Normen varierar från 2 till 14 dagar. Förutom värkande smärta i nedre del av buken, finns det också tecken som migrän som strålar ut på ögonbollarna, matsmältningsbesvär, smärtsam känslighet hos bröstkörtlarna, svaghet, irritabilitet, överdriven sårbarhet, apati. En kraftig förändring i humöret är karakteristiskt - från upphetsad optimistisk till tårfullt depressiv.

Sjukdomen kan ta symtomen på hjärt-kärlsjukdomar: hjärtklappning, domningar i händerna, svettningar, andnöd.

Tecken på premenstruellt syndrom med ålder kan fördubblas.

Detta tillstånd försvinner vanligtvis i början av menstruationen, men varar ibland några dagar efter det slutförts.

Hormonell obalans

Om nedre del av buken dras starkt 4-5 dagar före menstruationen kan orsaken vara hormonell obalans:

 1. Östrogenbalans är oerhört viktigt för att reproduktionssystemet ska fungera korrekt. Dess överskott, såväl som en brist, kan framkalla obehag och uppblåsthet, samt en kränkning av menstruationscykeln. Ohälsosamma östrogennivåer i kroppen indikeras av tecken som skalning och torr hud, tristhet och håravfall, migrän, sömnlöshet, instabilt blodtryck, bröstsmärta och dåligt humör..
 2. Progesteronnivån före menstruationen bör vara ganska hög, och en ökning i mängden börjar ungefär den 15: e dagen av cykeln, när ägget lämnar follikeln. Hormonbrist provocerar spasmer och sammandragningar i livmodern, vilket leder till värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen före menstruation. Obalans framgår av svullnad och smärta i bröstkörtlarna, riklig urladdning under menstruationen, blödning under den mellanliggande perioden, svullnad i ansiktet.
 3. Den skyldige till obehag i buken kan vara en låg frekvens av "lyckohormoner." Endorfiner är utformade för att jämna ut smärta och stress för kroppen. Men med deras brist, när nedre buken gör ont och drar innan menstruationen, känns det starkare än vanligt. Och det finns depressiva tillstånd, apati, bröstkänslighet och vaginalväggar under sex och störningar i mag-tarmkanalen.
 4. Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som spårar och reglerar biokemiska processer i kroppen. Det är de som skickar signaler till hjärnan om obehagliga upplevelser under menstruationen. På grund av hormonell obalans kan antalet prostaglandiner öka och därmed känsligheten för smärta.

Ägglossning

Eftersom det är svårt att avgöra hur många dagar före menstruationen börjar magen att skada, kan detta fenomen påverka ägglossningstiden. Beroende på egenskaperna hos kvinnans kropp kan det förekomma under perioden från 7 till 19 dagar av cykeln. En sådan lucka förklaras av påverkan på kroppen av yttre faktorer - stress, överarbete, hälsostatus och andra.

Lite dragande smärta i nedre del av buken är ett vanligt tecken på ägglossning och kan på grund av en oregelbunden cykel bry sig om en vecka innan menstruationen. Obehag kan åtföljas av liten fläckning, något upphöjd tillstånd, ökad sexuell lust, förvärring av smaklökar och lukt.

Graviditet

Befruktning av ägget kan känna sig mycket specifika symtom - försenad menstruation och det faktum att nedre buken tolereras. Under den andra eller tredje veckan av graviditeten kan dessa symtom lätt förväxlas med de kritiska dagarna som kommer under den nya månaden.

Sådana tecken kan uppträda, både av naturliga skäl i samband med hormonella förändringar i kroppen och bli ett larm.

Följande kan orsaka oro:

 • tre eller fyra dagar före den förväntade månaden är det en ökad temperatur;
 • akut smärta i nedre del av magen och ryggen, vilket ger i ljumsken och pubis;
 • spasmodiska pulserande sensationer;
 • en känsla av spänning och tryck i magen;
 • eventuella obehag som uppträder tillsammans med blodig eller brun urladdning den femte eller sjätte dagen för förseningen;
 • malaise åtföljs av illamående och kräkningar;
 • smärta under den femte veckan av graviditeten kan varna för en ektopisk graviditet.

Även om obehaget inte är för irriterande, måste du se en läkare. Det kommer att vara användbart att ta ett test och se till att du är gravid.

Hormonella preventivmedel

Utseendet på obehag i buken före menstruation kan vara förknippat med att ta OK. Läkemedel påverkar starkt förhållandet mellan hormoner och särskilt menstruationscykeln.

Buksmärta kan indikera en biverkning av ett preventivmedel och deras oförenlighet med kroppen.

Och dessutom observeras symptomet efter en kraftig upphörande av att ta OK, på grund av ett starkt hormonellt hopp.

Kom ihåg att innan du börjar orala preventivmedel och avbryta användningen måste du konsultera en gynekolog. Detta hjälper till att undvika obehagliga överraskningar..

commissures

Oftast orsakar vidhäftningsprocessen bäckskador eller gynekologisk kirurgi. En riskgrupp inkluderar också kvinnor som lider av inflammatoriska sjukdomar eller endometrios. Som ett resultat av uppkomsten av vidhäftningar växer organ tillsammans med varandra genom blodkärl och kapillärer, vilket stör deras rörlighet och normala drift. De karakteristiska tecknen på vidhäftande bildning inkluderar förstoppning, smärta under tarmrörelser och det faktum att 2-3 dagar före menstruationen dras underlivet starkt.

Godartade neoplasmer

Hormonell instabilitet kan leda till utveckling av olika slags formationer och tätningar.

Uterin fibroids är orsaken till 50% av fallen av reproduktionssystemet sjukdom. Detta är en godartad tumör som bildas i myometrium på grund av hormonell obalans. Det främjar tillväxten av östrogenhormonproduktion. Myom utvecklas under hela reproduktionsperioden, fram till början av klimakteriet, när produktionen av östrogen i kroppen upphör.

Risken för sjukdomen ökar när det gäller processer som påverkar den hormonella bakgrunden:

 • inflammatoriska processer;
 • endometrios;
 • endokrina sjukdomar;
 • gynekologisk kirurgi och abort;
 • brist på regelbundet sexliv.

Symtomen på sjukdomen liknar många andra gynekologiska patologier, därför kan en tumör upptäckas endast vid en undersökning av en gynekolog. En anledning att misstänka att något var fel kan vara: mycket starka smärta före menstruation, tryck på urinblåsan, mer omfattande perioder än vanligt, och som ett resultat av riklig blodförlust, blekhet i huden, svaghet.

Inflammatoriska processer

Malaise 3 eller 4 dagar före menstruationens början kan indikera inflammatoriska processer i reproduktionsorganen. Om känslorna vanligtvis inte var för obekväma, kommer inflammationen att öka smärtan kraftigt.

Det orsakande medlet för patogena processer kan vara sexuellt överförda infektioner och virus. Hög sannolikhet för att de förtärs med kallt väder. Kroppen har inte tid att anpassa sig, vilket leder till en kraftig minskning av immuniteten.

Uppkomsten av inflammation är möjlig mot bakgrund av en annan sjukdom av viral eller infektiös karaktär. Detta gäller särskilt för infektioner i bäcken och buk..

De vanligaste inflammatoriska sjukdomarna tillsammans med smärta i nedre del av buken:

 1. Adnexit är en inflammation i äggstockarna och bilagorna. Följande uppsättning symtom är typisk för patologi: feber, svaghet, frossa, illamående, kräkningar, brännande känsla under urinering, purulent urladdning uppträder, spänningar i bukhålan och magvärk vid kramp före menstruation och andra faser av cykeln.
 2. Cervicit är en inflammation i livmoderhalsen, smittsam och inte smittsam i naturen. Sjukdomen kan vara nästan asymptomatisk. I andra fall är lutande känslor i nedre del av buken karakteristiska, särskilt uttalade under sex. Sjukdomen kan manifestera sig som blödning mellan menstruation och även purulent slemhinnor.
 3. Vulvitis är en yttre inflammation i könsorganen. Smärta och stickningar sträcker sig vanligtvis till nedre del av buken och strålar ut till köns- och könsdelarna. En gulaktig urladdning med annan struktur ser ut och har en obehaglig lukt. När symtomen försämras kan feber öka och trötthet kan uppstå..
 4. Endometritis är en akut inflammation i endometriumets ytskikt. Den kroniska formen av sjukdomen utvecklas till följd av infektioner i livmodern och äggledarna, som kan uppstå mot bakgrund av andra gynekologiska sjukdomar, komplikationer efter förlossning och kirurgiska ingrepp. Urogenitala infektioner kan orsaka inflammation - klamydia, ureaplasma, mycoplasma och herpesvirus. Det uppstår med akuta symptom: temperatur över 38 grader, magsmärta, purulent utflöde, migrän, uppblåsthet.

endometrios

Endometrios - tillväxt av endometrial vävnad utanför dess naturliga skikt hos mer än 8% av kvinnorna under reproduktionsperioden. Sjukdomen är av hormonell natur, men medicinska artiklar och studier ger ännu inte ett exakt svar om orsakerna till patologi..

Sjukdom är en av de främsta orsakerna till buksmärta, och det förväxlas ofta med normalt menstruationsbesvär..

Risk för patologi är:

 • kvinnor med en menstruationscykel på mindre än 27 dagar och smärtsam menstruation;
 • de som redan har haft fall av sjukdomen i familjen;
 • flickor vars tidiga första menstruation började tidigt;
 • kvinnor som inte födde eller som senare födde.

Den stora majoriteten av menstruationscykeln, endometrios kan utvecklas nästan asymptomatiskt. Tecken intensifieras och känns när en vecka innan menstruationen börjar obehagligt dra i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Det finns smärta under samlag, fläckar i de sista faserna av cykeln, förstoppning, ofta urinering, en liten temperaturökning.

När man ska söka läkare

Om sjukdomen, åtföljd av obehag i nedre del av buken sju dagar före din period, stör dig regelbundet, bör du kontakta en gynekolog.

Det är också viktigt att uppmärksamma förekomsten av följande symtom:

 • smärtsamt obehag mer än fem dagar innan menstruationen åtföljs av blodig urladdning;
 • obehag uppstår under eller efter sex;
 • du märker ett hopp i kroppstemperaturen;
 • Illamående, kräkningar;
 • smärta sprider sig till korsryggen, benen eller könsorganen;
 • urladdningen fick en gulaktig eller purulent nyans, en obehaglig lukt dök upp;
 • öm och värkande nedre del av buken före menstruation under postpartum eller efter operation.

Om obehag i buken åtföljs av ytterligare symtom, är det bättre att genast genomgå en medicinsk diagnos och göra alla nödvändiga tester..

Baserat på kommentarer på kvinnors forum är många kvinnor vana att överväga smärta några dagar innan menstruationen som en del av menstruationscykeln. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att obehag, som berövar livsglädje, kan vara en oroande klocka och varna för förekomsten av allvarliga patologier, särskilt om du blir sjuk för första gången. En snabb undersökning är nyckeln till att snabbt lösa problemet. Älska dig själv och låt inte smärtan förstöra ditt liv.

Magvärk: matförgiftning eller "kvinnliga" gäster?

Artikelnavigering:

Innan din period gör ont i magen - vad du ska göra?

Fotokälla: postun.com

Ofta känner de flesta kvinnor obehag och obegriplig dragande smärta i nedre buken. Kanske är dessa symtom en förutsägelse av premenstruellt syndrom. Ett obestridligt faktum är det bevisade vetenskapliga faktum att 90% av fallen kännetecknas av en sjukdom som kan definieras som ”magvärk före menstruation”. Minska prestandan avsevärt, bidra till en smidig livsrytm, ge fysisk och moralisk disharmoni av buksmärta under menstruationen. Varför gör ont i magen under menstruationscykeln, och gör det ont vid menstruation i allmänhet? Är menstruationsvärk ett tydligt tecken på gynekologisk patologi? Låt oss ta en detaljerad titt på alla typer av situationer och se varför magsmärta under menstruationen. Om du har en fråga: "varför skadar bröstet innan din period?" - till dig i en annan artikel på länken ovan.

Smärta under menstruationen orsakas mestadels av ofta sammandragning av livmoderns muskelskikt under menstruationen. Med ofta och svår smärta behöver du inte skjuta upp ett besök hos gynekologen för professionell rådgivning. Orsaken till pressande och skärande smärta under menstruation i nedre del av magen kan vara för smärtsam menstruation, som inom medicinen kallas "dysmenorrhea" och "algodismenorea." Det huvudsakliga symptom på smärtsam menstruation är muskelkramper och smärta i nedre del av buken..

Orsaker till smärtsam menstruation

Fotokälla: www.msktambov.ru

Under menstruationen krymper livmodern rytmiskt för att fördriva störande, onödiga eller föråldrade, gradvis ut ur cirkulation, skadliga och förstöra biologiska mikroorganismer. Vissa kvinnor har mycket känsliga smärtreceptorer i bukhålan och svarar på varje muskelsammandragning med kraftig och skarp smärta. För någon är orsaken till smärtsamma upplevelser de strukturella egenskaperna hos livmodern (med en bakre avvikelse), på grund av ett liknande fysiologiskt fenomen, trycker det helt enkelt på nervcentralen, vilket därigenom orsakar en känsla av tyngd i nedre del av magen, värkande i ryggen (särskilt i ländryggen) och i korsbenet. Med menstruationssmärta i buken deaktiveras den kvinnliga livsrytmen och den uppmätta förloppet för vardagliga händelser, såväl som hushållssysslor..

Livmodern visar sin aktivitet beroende på den hormonella bakgrunden. Menstruation är inte bara smärtsam, utan ganska lång och riklig i närvaro av hormonet östrogen, oftast sett hos kvinnor efter 30 år. Om en kvinna upplever smärtsamt lidande av PMS, tillsammans med algodismenorrhea, indikerar detta tillstånd tydligt alla hormoner som finns i den kvinnliga kroppen som snabbt "hoppar".

Smärtsamma menstruationsupplevelser kan också förknippas med störningar mellan könshormonerna i den naturliga balansen i kroppen. ”Konkurrenskraftiga” könshormoner kallas progesteroner och prostaglandiner, oftast kommer de senare ut ur ”vinnare” av kampen. Prostoglandiner spelar en dominerande roll i utseendet på de flesta symtom som leder till obehag, eftersom de är kemikalier med specifika egenskaper. De produceras av livmodervävnad medan de får stimulering för att dra sig samman från dessa hormoner. Ju högre nivån av de ovannämnda kemiska hormonerna i kroppen, samverkar livmodermusklerna med större kraft, och följaktligen ökar styrkan i smärtkänslorna. Ett överskott av prostaglandiner skapar också andra samtidiga sjukdomar: svettningar, takykardi, frossa, huvudvärk, illamående och kräkningar.

Smärtsam menstruation, viktminskning och sömnlöshet kännetecknar den ökade aktiviteten i sköldkörteln, som fungerar som en regulator för hormonproduktionen.

Månadsvis och dragande smärta i buken på den första dagen av menstruationen inträffar med underutvecklad (sexuell infantilism) eller felaktig placering av livmodern, endometrios, en inflammatorisk process som förekommer i könsorganen, och också utsatt för ökad excitabilitet i centrala nervsystemet.

Smärta i nedre del av buken observeras i de flesta fall hos unga icke-kvinnliga kvinnor och är ett tecken på infertilitet. Med intrauterin preventivmedel är menstruationen också mycket smärtsam.

Sekundär algodismenorea kännetecknar menstruationssmärta orsakad av cystor, fibromatiska noder, olika inflammatoriska processer i det kvinnliga könsorganet, intrauterin enhet, buk- och gynekologiska operationer samt endometrios.

Obehag under menstruationen

Obehagliga upplevelser inkluderar:

 • bensmärta
 • illamående;
 • kräkningar
 • upprörd avföring (diarré);
 • ökad irritabilitet;
 • svaghet;
 • smärta i ländryggen.

Plågor av största vikt för utseende hos gynekologen

Smärtsamma och obehagliga känslor under menstruationen kan uppstå enligt följande:

 • en längre fortsättning av smärtsamma symtom under menstruationen;
 • plötsligt intensifieras skarp smärta;
 • mer riklig menstruationsblödning (en kvinna använder mer än en tampong eller sanitetsunderlägg under en timme);
 • manifestera symtom på den inflammatoriska processen, inklusive svettningar, frossa, smärta i lederna eller musklerna, en kraftig ökning av kroppstemperaturen osv.;
 • symtom som indikerar en möjlig infektion: en obehaglig lukt från könsorganen, störningar under urinering, klåda, brännande, sekretioner oklara till sin natur, obehag i könsorganen, som föregår menstruationens början, oskyddat kön.

Nödfall för att ringa ambulans

I vissa fall är det nödvändigt att inte fördröja samtalet till ambulansstationen för ett nödsamtal från medicinska specialister. Sådana fall inkluderar:

 • det finns möjlighet till en ektopisk graviditet om magen gör ont innan menstruationen väldigt mycket, från en så hemsk smärta du bara vill "klättra upp i väggen";
 • förlust av medvetande;
 • förekomsten av bitar av gråaktig eller silvervävnad i menstruationsblodet;
 • när du står upp finns det en känsla av upprepad yrsel;
 • plötslig, genomträngande intensiv smärta i nedre del av buken eller i bäckenområdet, tvingande till "krulning i en båge" eller "krullning upp", samt böja sig ner eller bara sitta ner, ta ett halv vertikalt läge.

Metoder och metoder för behandling av smärtsamma perioder

Fotokälla: www.allwomens.ru

Gynekologer rekommenderar inte under kvinnornas sjukdom att extremt luta på smärtstillande medel, bara under extrema omständigheter, till exempel om du tål smärta helt enkelt outhärdlig. Spasmolytiska tabletter bör väljas korrekt med hänsyn till de individuella egenskaperna hos kroppens anatomiska struktur, eftersom många av dem, i sin huvudsak, har biverkningar.

Om du fortfarande drack pillerna, försök att lägga dig så lite som möjligt under en varm filt efter att ha tagit den. Ställ in på avslappning för att distribuera smärta i kroppen, i vilket fall magen kommer att skada mindre.

Följ de grundläggande principerna som anges i det berömda ordstävet från den stora befälhavaren A. V. Suvorov "Håll alltid fötterna varma och huvudet kall!

För att lindra kramper under smärtsamma perioder, bör du ta den väletablerade smärtstillande medicinen Ibuprofen (eller någon av dess generiska medel som Mig och Nurofen) som har ett bevisat resultat på läkemedelsmarknaden och har en dos på 400 mg per dag.

Förutom ovanstående rekommenderade smärtläkemedel för att lindra smärtsamma symtom under menstruationen kan du också använda papaverinhydroklorid och dess analoger, till exempel "No-Shpa", "Papazol" och andra.

Det skulle vara lämpligt att rekommendera användningen av antiinflammatoriska suppositorier diklofenak, av vilken en bit är tillräcklig för att lindra intensiv smärta under menstruationen.

Månadsvis, som jultomten. Om du uppförde dig dåligt kommer de inte till dig.

Buksmärta under menstruationen

Om det finns en fördröjning i menstruationen och nedre buken gör ont, måste vi därför analysera ett antal faktorer som ledde till en sådan sjukdom. Dessa inkluderar:

 1. för snabb och blixtlig livstid;
 2. påfrestning
 3. felaktigt utvald och obalanserad kost.

Dysfunktioner i kroppens reproduktionssystem kan orsaka allvarliga konsekvenser, till exempel dysfunktion i äggstockarna, salpingoophorit, adnexit, polycystiska äggstockar och fibrer i livmodern.

De viktigaste tecknen på förestående menstruationsförseningar är:

 • smärta före eller under menstruationen;
 • kraftig blödning;
 • en signifikant minskning eller ökning av menstruationsflödet;
 • oplanerad fläckning.

Och vad ska man göra om bröstet började klåda? Vi svarar i artikeln "varför bröstet kliar"!

Fotokälla: ilive.com.ua

Även om du inte har perioder, men smärta i nedre buken som hindrar normal funktion och stör den dagliga arbetsrytmen, tveka inte och försena inte ditt besök hos en specialist som kommer att förskriva dig kompetent behandling för sådan sjukdom eller rekommendera ett antal förebyggande åtgärder och regler som du måste följas strikt.

Om bröstet gör ont, och samtidigt smärtan åtföljs av en försening, indikerar detta faktum den överhängande metoden för menstruation. Därför är det nödvändigt att undersöka orsaken till förseningen snarare än smärta. Många kvinnors felaktiga bedömning är antagandet av bevis på graviditet med bröstsmärta. Emellertid är bröstsmärtor sällsynta bevis på graviditet. Ofta är det ett tecken på premenstruellt syndrom, vilket indikerar onormala metaboliska processer som förekommer i kroppen.

Långt ifrån en uttömmande lista över ICP inkluderar:

 • svaghet;
 • smärta
 • depression;
 • obalanserat känslomässigt tillstånd.

Orsakerna till smärta i nedre del av buken efter menstruation kan bero på den rytmiska sammandragningen av livmodern i närvaro av känsliga smärtreceptorer hos en kvinna; hormonella störningar; ökad aktivitet i sköldkörteln, som är ansvarig för produktionen av hormoner i kroppen; inflammatoriska processer som uppstår till följd av sexuell överföring av olika infektioner; fel placering av livmodern; inflammatoriska processer i könsorganen; endomitosis.

Undvik utmattande dieter, spendera din fritid i frisk luft, upprätthålla den allmänna tonen i kroppen, observera en ordning med god näring och vila, fördela fysisk aktivitet korrekt, besöka gynekologen var sjätte månad och vara frisk!

Förresten, våra författare har samlat den mest fullständiga och exakta informationen om menstruation i allmänhet i artikeln "Varför har flickor perioder?" Varsågod!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Normal och onormal urladdning under ägglossningen

Förutom menstruation kan en frisk kvinna under menstruationscykeln uppleva annan vaginal urladdning som är förknippad med mognad av ägget och dess utgång från follikeln....

Hypomenorré: varför menstruationen är svag?

Menstruationen bör gå regelbundet och utsläppsmängden bör vara normal. Men varför månatliga perioder försvagas, om det inte finns några goda skäl och inga förändringar i cykeln?...

Myter och sanningen om tamponger

Packningar eller tamponger?Kvinnor över hela världen är indelade i två läger (förutom blondiner och brunetter): fans av tamponger och älskare av kuddar. På sidan av det förstnämnda upplever framsteget, på sidan av det sistnämnda, upplevelsen, och varje läger försvarar sin glöd med brådska....