Varför gör bröstet och magen ont efter menstruationen? Efter menstruation, korsrygg, sida, huvudvärk: orsaker

Klimax

Nästan varje tjej känner hur hon drar i ryggen eller nedre delen av magen innan man börjar menstruation, hur hon prickar i ländryggen eller livmodern den 10-14: e dagen av menstruationscykeln - under ägglossning.

Men om ryggen efter menstruationen gör ont inte mindre, och kramperna i nedre buken inte stannar, kan det inte finnas någon logisk förklaring. Det är osannolikt att orsaken är felaktig hållning, kroniska skador, fysisk ansträngning eller chockträning. Sådan smärta kommer när som helst och har ingen koppling till menstruationscykeln..

Smärta i korsryggen efter menstruationen är ett alarmerande samtal från din kropp. Plocka upp telefonen och lyssna noga till vad han berättar..

 • 2 Några fler skäl
   2.1 Anledningen är i känslor
 • 2.2 Lite för lite
 • 3 Var ska man börja behandlingen

  Oskadliga orsaker till dragande smärta

  Ibland känner en kvinna att nedre buken gör ont efter menstruationen på grund av processen med normal funktion i kroppen. Då är symtomen inte kritiska och behöver inte ingripa från tredje part. Bland dem:

  1. Ägglossning. Det representerar mognaden av follikeln med efterföljande frisättning av ägget. I genomsnitt varar det från 12 timmar till 2 dagar. Denna period är mest gynnsam för befruktningen. Ibland åtföljs ägglossningen av smärta, mindre blödning. Vanligtvis finns karakteristiska utsöndringar som liknar äggvita. Dragupplevelserna vid ägglossning inträffar ungefär 11-18 dagar av cykeln.
  2. Premenstruellt syndrom. Vanligtvis känns obehag i PMS 7-10 dagar före menstruationens början. Kvinnor med en instabil cykel, som har haft inflammatoriska eller infektionssjukdomar, inför stress, kan dock uppleva en kränkning av menstruationscykeln. Menstruationen kan komma att bli försenad eller anlända tidigare än väntat.
  3. Graviditet. Det kan också dra nedre buken och nedre delen av ryggen med tidigare befruktning. Detta beror på den gradvisa utvecklingen av embryot och dess ytterligare fästning på ytan av livmodern. Mot bakgrund av ökad hormonsyntes kan en kvinna uppleva kramp. I framtiden kommer andra tecken på graviditet att framgå: toxikos, försenad menstruation, täta urinering, ömhet i bröstkörtlarna, utsöndring av råmjölk. Kan detta fortsätta under graviditeten? Nej, normalternativet är endast för tidig graviditet.
  4. Hormonella störningar. Mot bakgrund av det endokrina systemets felaktiga funktion kan antalet kvinnliga könshormoner kraftigt minska eller öka. Avvikelse från koncentrationen av ett ämne i kroppen från normen kan leda till en förändring i cykeln, komplikation av äggmognad och andra konsekvenser. Tillståndet stoppas genom att ta speciella mediciner. Det uppstår som ett resultat av att man tar orala preventivmedel, förloppet av olika sjukdomar, brott mot reglerna för en hälsosam kost och regim. Kvinnor som har nått klimakteriet är särskilt mottagliga.

  Varför gör huvudvärk efter menstruationen?

  Vissa kvinnor efter menstruationens slut är oroliga för en allvarlig huvudvärk - den så kallade menstruationsmigränen. Detta tillstånd kan inte lindras med hjälp av mediciner..

  Anledningen är kraftigt ökande hormonproduktion. Östrogennivåer påverkar hastigheten för eliminering av vätska från kroppen. Som ett resultat finns det svullnad i lemmarna, lederna och vävnaderna i hjärnan, som ett resultat - huvudvärk lokaliserade i temporala och parietala zoner.

  De karakteristiska kännetecknen för menstruationsmigrän är:

  • pulserande typ
  • yrsel, irritabilitet
  • blodtrycket sjunker
  • minskad prestanda och uppfattning av information beroende på effekten på okulärregionen


  Slagande huvudvärk under menstruationen

  Obehagsproblem

  Detta tillstånd kan också uppstå i fall av olika infektiösa, inflammatoriska, akuta och kroniska patologiska processer. Obehag kan orsakas både av kränkningar inom gynekologi och provoseras av ett antal andra sjukdomar. Till exempel:

  1. Sjukdomar i könssystemet. Njursten, inflammation i urinblåsan, nefrit, medfödda och förvärvade patologier i organstrukturen blir ofta orsaken till att nedre buken börjar dra. Sjukdomar åtföljs av feber, frekventa urineringar, smärta vid urinering, allmän svaghet, trötthet Vid njurskador lokaliseras smärtan främst i ländryggen. Cystit hos kvinnor kan också försena uppkomsten av planerad menstruation.
  2. Sjukdomar i mag-tarmkanalen (GIT). På grund av närheten till mag-tarmkanalen till det kvinnliga reproduktiva systemet är det ibland inte möjligt att fastställa den omedelbara smärtkällan utan att besöka läkaren. Men genom att analysera ett antal andra symtom kan vi dra slutsatser om sjukdomens natur. Gastrointestinala sjukdomar åtföljs av kräkningar, illamående, förstoppning / diarré, ökad flatulens. Orsaken till känslorna kan vara inflammerad blindtarmsinflammation, tarmhinder, förgiftning eller en infektionssjukdom.

  Var du ska börja behandlingen

  För att identifiera orsaken till smärta i korsryggen och buken efter menstruationen är det nödvändigt att genomgå ett antal undersökningar.

  • Ultraljudsundersökning kommer att avslöja förekomsten av inflammation i bäckenorganen (detta inkluderar livmodern, äggledarna, livmoderhalsen, äggstockarna)
  • Resultatet av ett blodprov för hormoner berättar om de störningar som orsakar tillväxten av vävnader i hängorna och livmodern
  • En vattpinne från slidan kommer att visa svampar och bakterier som finns i könsorganen
  • Ett annat obligatoriskt förfarande är ett blodprov för sexuellt överförda infektioner.

  När kroppen skickar smärtsignaler varnar den dig troligtvis om inflammation i äggledarna, äggstockarna eller förekomsten av tumörer, cyster eller andra neoplasmer i kroppen. Lyssna på honom. Han ber dig om hjälp.

  Till slut vill jag säga några viktigare och vänligare ord: inte självmedicinera, detta kan sluta dåligt och leda till infertilitet. Oavsett vilka växtbaserade beredningar och konspirationer din mormor behandlar dig, oavsett vad grannen säger om svagheterna i modern medicin, oavsett preparat hennes bästa vän rekommenderar, kan ingen av dem bestämma den verkliga orsaken till rygg- och magsmärtor. Endast en kvalificerad läkare kommer att genomföra en undersökning, identifiera orsaken till obehag och förskriva behandling. Älska dig själv och vara frisk.

  Vänligen betygsätt artikeln

  Gynekologiska sjukdomar

  Ritningssmärta i nedre del av buken är karakteristisk för följande sjukdomar:

  1. Endometrit. Det är en inflammatorisk process lokaliserad i livmoderns muskelskikt. Det åtföljs av ökad kroppstemperatur, allmän svaghet, nedsatt prestanda, frossa. Överdriven blodig urladdning utanför menstruationen är karakteristisk för endometrit..
  2. endometrios Det representerar en onormal patologisk ökning i storleken på cellerna i muskel livmoderskiktet. Samtidigt kan en kvinna uppleva smärta som ökar efter samlag. Symtomen på sjukdomen inkluderar kraftig fläckning. Det diagnostiseras oftast i det jämna könet i åldern 30 till 60 år. Ofta en konsekvens av att ta hormonella läkemedel under en lång tid.
  3. Vulvit. En inflammatorisk process lokaliserad på vaginalslemhinnan. Ofta manifesteras efter infektion med veneriska sjukdomar, på grund av svampkulturernas utveckling. Det skiljer sig i specifika sekretioner av grå färg och har en purulent natur. Burning, klåda, början och utveckling av ödem noteras.
  4. Adnexitis. Den inflammatoriska processen som påverkar rören i livmodern och äggstockarna. Tillsammans med sekretioner och feber.
  5. Cyst i äggstocken. Det uppstår på grund av cirkulationsstörningar i äggstocksfollikeln. Det leder till en gradvis spridning av corpus luteum och ökat tryck på de inre organen. I de flesta fall icke-farligt, men kräver specialistövervakning.
  6. Maligna tumörer. Uppkomsten och utvecklingen av cancer leder också till manifestation av smärta.

  Hur man lindrar smärta hemma

  Cirka hälften av kvinnorna runt om i världen har upplevt smärtproblemet under menstruationen. Smärtan bör varnas i nedre del av buken efter kritiska dagar, eftersom dessa symtom kan vara tecken på någon form av sjukdom eller inflammation..

  Du kan ta bort obehagliga värkande eller skarpa smärtor hemma, utan att vänta på ankomsten av den lokala läkaren eller en resa till sjukhuset.

  • Fysiska övningar. Försök att gå runt, köra lite. När du är engagerad i massor kan du distrahera från smärtan tills läkaren kommer. Gör några övningar, de kommer att lindra kramper. Till exempel, liggande på magen, vila handflatorna på golvet, lyft upp bålen och böj ryggen. En annan övning: att komma på knä och armbågar, sänka huvudet till bröstet och höja och sänka bäckenet.
  • Mottagning av krampläkemedel. Du kan lindra eller ta bort smärtan med hjälp av läkemedel. Populära rättsmedel: No-spa, Nurofen, Nise, Ibuprofen, Ketorol, Papaverine, Analgin. Kom ihåg att medel har biverkningar och kan påverka matsmältningsorganet negativt.
  • Folkvägar. Generationernas visdom ska användas noggrant för att inte förvärra situationen. Gör ett varmt bad eller en värmedyna på nedre del av buken, men under 15 minuter för att inte orsaka blödning. Ett annat sätt: ligga i en embryonpose. Ta varmt doftande örtte. Det kan vara te från ingefära, hallonblad, timjan eller oregano.

  Farliga kombinationer

  Själva dragsmärtan orsakar inte särskilda problem för en kvinna. Det finns emellertid ett antal symtom, i kombination med vilket obehag signalerar farliga tillstånd:

  • bröst ömhet, en ökning i storlek, utseendet på purulent utsläpp;
  • för långa och rikliga perioder;
  • menstruations oregelbundenhet;
  • utsläpp av ovanlig färg och med en avvisande lukt;
  • hög kroppstemperatur (från 38 grader);
  • akut smärta;
  • växande smärta;
  • kraftig blödning.

  Ritningssmärta en vecka efter menstruation är ett tillfälle att tänka på patologierna som har uppstått i kroppen. Gissa inte och vänligen vänta på förbättringar. Att vända sig till en läkare hjälper till att bestämma sjukdomens natur och föreskriva kompetent behandling. När det gäller en gynekologisk sjukdom kan det i detta fall vara inflammerad blindtarmsinflammation, urolitis eller till och med onkologi..

  Varför uppstår inflammation??

  Inflammation orsakas av bakterier och virus som kommer in i kroppen och väntar på att rätt ögonblick börjar föröka sig..

  Orsaker till inflammatorisk sjukdom i bäcken:

  • hypotermi;
  • påfrestning
  • HIV
  • användningen av en intrauterin enhet;
  • promiskuösa samlag;
  • veneriella sjukdomar;
  • herpes simplex-virusinfektioner.

  Var och en av dessa faktorer är gynnsamma för bakterietillväxt. Vanligtvis, om sjukdomen uppstår för första gången, tillsammans med smärta i nedre rygg, stiger kroppstemperaturen, förvärras tillståndet.

  Inte alla kvinnor uppmärksammar detta och tar symtomen vid förkylning. Orsakerna till sjukdomen ignoreras och den blir kronisk. Det är därför, smärta som strålar till nedre del av buken, kan uppträda inte bara under menstruationen, utan också vara permanenta.

  Hur man utesluter patologi

  Om dragsmärtor som inträffade före menstruationen inte försvann i slutet av dem, och deras intensitet kvarstår i tre dagar och en vätska av annan karaktär släpps, bör du rådfråga en specialist. Han kommer att undersöka och förskriva en ultraljud av bäckenorganen. Enligt resultaten av undersökningen kan gynekologen rekommendera en konsultation med en urolog eller endokrinolog.

  Vid skarp smärta, som bara intensifieras över tid, rekommenderas att omedelbart ringa ambulans.

  För att utesluta utvecklingen av sjukdomar rekommenderas yoga, stretching - att sträcka och stärka ligamenten; Orientaliska danser - för att förbättra blodcirkulationen i bäckenet. Det är också nödvändigt att upprätthålla immunitet, följa reglerna för intim hygien, avstå från oavsiktliga förhållanden och undvika hypotermi.

  Ryggraden är den viktigaste axiella delen av det mänskliga muskuloskeletalsystemet

  Den består av 33-34 bensegment - ryggkotor som är anslutna med brosk mellan ryggmärg till en enda mobil struktur. Det är villkorligt uppdelat i livmoderhalscancer, bröstkorg, ryggrad och sakral. Den strukturella funktionen i ryggraden gör att människokroppen kan utföra flexibla rörelser. En lika viktig funktion av ryggraden är att skydda ryggmärgen mot skador..

  När ryggradens funktionalitet försämras på grund av skador eller sjukdomar lider hela kroppen. En person känner sig stark, långvarig ryggsmärta, domningar i armar och ben, fysisk aktivitet är begränsad, migrän plågar honom. Ryggradssjukdomar börjar i barndomen, men de första symtomen uppträder efter många år, när patologiska förändringar redan har gått till en irreversibel kronisk form.

  De vanligaste patologierna i ryggraden idag är osteokondros, skoliose och bråck. Läkare förklarar att dessa sjukdomar orsakas av verkligheten i en persons moderna liv och hans arbete: låg rörlighet på grund av stillasittande arbete eller regelbundna skador i ryggraden på grund av hårt arbete med tyngdlyftning.

  Den ärftliga faktorn och de medfödda patologierna är också en av de viktigaste orsakerna. Så till exempel leder bindvävsdysplasi till en försvagning av ligament och senor i ryggraden. De får en sträckt struktur, förlorar stabiliteten. En instabil form av ryggraden orsakar dålig hållning och andra störningar i muskel- och bensystemet.

  Behandling av sjukdomar i ryggraden utförs med kirurgiska, fysioterapeutiska metoder, de föreskrivs att bära speciella korsetter, träning i fysioterapi. Men det viktigaste målet är att bevara ryggraden, så förebyggande är den bästa metoden. Hållningskontroll, förebyggande av fetma, hälsosam sömn och näring, daglig träning hjälper till att hålla ryggraden frisk.

  Hur man tar bort smärta under menstruationen: topptips

  Vad händer om det inte finns några ytterligare tecken på sjukdomen, och det enda som oroar sig är att nedre buken gör ont under menstruationen? Det finns många läkemedel och hemläkemedel som rekommenderas att använda för att bli av med obehag..

  En av de mest effektiva och säkra läkemedlen är Time Factor. En egenskap hos produkten är dess växtsammansättning. Bland komponenterna finns inga kemiska föreningar som kan provocera irritation eller allergier hos kvinnor. Det är tillrådligt att ligga varmt ett tag efter att ha tagit - detta kommer att öka effekten av läkemedlet.

  Ett annat botemedel som har bevisat sig med menstruationssmärta är Ibuprofen. Det enda kravet som du bör komma ihåg när du använder medicinen är att studera kontraindikationer, dosering, funktioner.

  Alternativ medicin rekommenderar att du tar oregano-infusion mot obehag, vilket inte bara är effektivt i dess effekt, utan också i frånvaro av kontraindikationer..

  Drar i magen efter menstruationen

  Det faktum att det finns smärta under menstruationen anses vara normen. Men hur man förhåller sig till de obehagliga upplevelser som är närvarande efter slutet av kritiska dagar?

  Tänk på de vanligaste orsakerna:

  1. Stark gasning i tarmen, som sätter press på livmodern och får den att tonas.
  2. Inflammatoriska sjukdomar, såsom pyelonefrit och cystit, väcker ofta smärta, inte bara i nedre del av buken, utan också i urinröret..
  3. Kirurgisk eller gynekologisk patologi. Det kan vara en brist på en cysta, ett missfall under graviditeten, blindtarmsinflammation etc..

  Sådana problem bör inte lämnas till slumpen. Det är alltid bättre att konsultera en läkare i tid, eftersom konsekvenserna kan vara mycket sorgliga.

  Cykelförändringar

  Till att börja med, kom ihåg vad som händer i det kvinnliga reproduktiva systemet under menstruationscykeln.

  Menstruationens början är den första dagen i cykeln. Blodigt urladdning indikerar förnyelsen av livmoderens inre skikt - endometriumet, som svar på döden av ett odödligt ägg. I avsaknad av graviditet sjunker koncentrationen av progesteron och östrogener kraftigt, vilket orsakar kramp i endometrialkärlen och frigörandet av prostaglandiner, som provocerar uterus sammandragningar. Allt detta orsakar blodigt utflöde och smärta i nedre del av buken under menstruationen.

  Samtidigt som menstruationen börjar follikelfasen, under vilken alla förändringar syftar till mognad av follikeln med ett nytt ägg. Vid denna tidpunkt ökar gradvis koncentrationen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Efter 12-14 dagar av cykeln inträffar ägglossning: den mogna follikeln kommer att spricka och ägget, redo för befruktning, kommer att lämna äggstocken och röra sig genom äggledarna in i organhålan.

  Tre dagar senare, under påverkan av luteiniserande hormon, börjar mognaden av corpus luteum på platsen för den brustna follikeln. Om flickan blev gravid är det detta tillfälliga organ som kommer att göra syntesen av graviditetshormoner fram till morkakebildningen. Om ägget och spermierna inte möts, försvinner corpus luteum och cykeln upprepas.

  Metoder för att lindra och behandla smärta

  Om den undre buken efter menstruationen dras kan bara den behandlande läkaren bestämma den exakta orsaken till detta obehag och föreskriva lämplig behandling, men en kvinna kan lindra tillståndet själv och hemma. För att göra detta måste hon följa enkla rekommendationer:

  • du måste ha varma strumpor och försöka att inte svalna benen;
  • fysisk aktivitet bör minskas och mer tid bör tillbringas i ett horisontellt läge;
  • borde vara mer benägna att gå i frisk luft och få mer positiva känslor, försöka vara mindre nervös och undvika stress;
  • om läkaren inte har hittat en patologi, bör du dricka mer vatten och örtteer; för detta är avgifter, inklusive kamomill, citronmeliss och johannesört, lämpliga. En ytterligare effekt av te ger honung och citron;
  • Du kan dricka te från jordgubbsblad;
  • infusion av malör hjälper till att lindra buksmärta, för dess beredning är det nödvändigt att hälla en tesked torrt gräs med ett glas kokande vatten och dricka ett halvt glas två gånger om dagen.

  Det här är bara tillfälliga åtgärder för att minska obehag från smärta i nedre del av buken, om du efter att ha använt dem inte förbättras, bör du snarast söka hjälp från en specialist. Först utför läkaren en fullständig undersökning, inklusive allmänna blodprover, utstryk på flora, ultraljud i bäckenorganen etc. Beroende på diagnosen kan behandlingen vara både antiinflammatorisk, antibakteriell eller hormonell behandling och kirurgisk ingripande. Om det inte finns några patologiska orsaker kan läkaren rekommendera en kvinna som gör yoga för att stärka och sträcka magmusklerna.

  Varför uppträder smärta

  Som regel åtföljs menstruationen av smärta som orsakar livmodersspasm. Ritningssmärta före menstruation är en normal fysiologisk process som inte är farlig, kännetecknande för alla kvinnor. Som regel varar de inte mer än en dag.

  Under menstruationen försvagas immuniteten på grund av viss blodförlust och risken för att få en infektion ökar, vilket leder till sjukdomar i könsdelssystemet, vars första tecken är dragande smärta både under menstruationen och efter.


  Smärta kan orsakas av sjukdomar i matsmältningskanalen

  Dessutom kan smärta förknippas med stress, hormonella förändringar, ett ohälsosamt tillstånd i matsmältningssystemet och urinsystemet och graviditet. Den hormonella karaktären av obehag åtföljs av känslomässiga utbrott, hudkänslighet, lukt och väderberoende..

  Om smärtan stör den tonåring, är det i de flesta fall förknippat med en dålig ton i livmodern och en instabil hormonell bakgrund.

  När man ska träffa en läkare

  Om smärtan inte försvinner 2-3 dagar efter det att perioden har avslutats kan detta vara ett tecken på sjukdomen. Följande symtom bör särskilt uppmärksammas:

  1. Utseendet på blodiga utstryk eller annan urladdning med en obehaglig lukt som inte försvinner 1-2 dagar efter menstruationen (karakteristiska manifestationer av endometrios, livmodertumörer).
  2. Smärtsamma känslor vid beröring av buken, förekomsten av en kraftig intensifierande smärta inuti buken (blindtarmsinflammation, komplikationer vid bildandet av cyster och tumörer).
  3. Ökning i kroppstemperatur (inflammatoriska processer).
  4. Illamående, kräkningar, yrsel, svaghet (blödande anemi).
  5. Bröstförstoring, utseendet på vit urladdning från bröstvårtan (hormonella störningar).

  Varning: Använd inte självmedicinering utan att veta orsaken till smärtan. Att värma upp buken och bedöva är inte alltid fördelaktigt. I vissa fall, tvärtom, bör is appliceras på nedre del av buken vid smärta (till exempel med blödning eller inflammatoriska processer). Genom att ta smärtmedicin kan man maskera manifestationen av en allvarlig patologi. I vissa fall krävs akut antibiotikabehandling..

  Om symtom uppstår, kontakta en läkare. Om en specialist konstaterade att kvinnan är frisk, var kanske smärtan orsak till fysisk överarbetning, nervös stress eller hypotermi. I det här fallet, för att lindra smärta, måste du vila mer, vara i frisk luft, kan du göra yoga.
  16 november 2020

  Hur ta reda på orsaken hemma

  Om menstruationen har passerat, och nedre del av buken drar och smärtan går till och med i ländryggen, tyder sådana symtom ofta på utvecklingen av olika patologier, och inte bara i den gynekologiska sfären. Att fastställa orsakerna till utseendet på egen hand är ganska svårt och nästan omöjligt. Därför bör en kvinna söka hjälp från en läkare.

  Ibland anses sådana symtom vara normala. Acceptabla kliniska manifestationer i detta fall är följande:

  • smärtsyndrom, med paroxysmal natur - ger till ländryggen, låren och ljumsken;
  • en liten temperaturökning - upp till 37 grader;
  • uppblåsthet;
  • irritabilitet, distraktion och ångest;
  • överdriven aptit och sug efter godis. Välbefinnande och humör efter att ha ätit förbättras avsevärt;
  • viktökning;
  • svullnad i benen och armarna.

  Om, utöver dessa kliniska manifestationer, andra symtom observeras, bör du konsultera en läkare så snart som möjligt. Endast han kan identifiera orsakerna till smärta och välja den optimala behandlingen. Anledningarna till gynekologbesöket är:

  • hypertermi;
  • kroppstemperatur i intervallet 37–37,5 grader, observerad under lång tid;
  • bröstförstoring i storlek och utsöndring av klar vätska från bröstvårtorna;
  • menstruation som varar längre än vanligt;
  • ökningen av smärta är outhärdlig, det är till och med omöjligt att röra magen;
  • kräkningar och illamående;
  • smärta under tarmrörelser och urinering;
  • allmän försämring.

  Sådana kliniska manifestationer signalerar ofta allvarliga hälsoproblem. När de dyker upp ska du genast söka läkare från en läkare. Endast med snabb startad behandling kommer det att vara möjligt att eliminera obehagliga symtom och undvika komplikationer. Självmedicinering i detta fall anses vara en oacceptabel åtgärd..

  Varför efter menstruationen drar korsryggen

  Värkande smärta av en eller annan grad, förknippad med menstruationscykeln, upplevs av varje andra kvinna som är i en bördig (barnfödande) ålder. Smärta kan uppstå före, under och efter menstruation. Vanligtvis är den lokaliserad i nedre del av buken - i mitten, i den suprapubiska zonen, till vänster eller höger, men ger ibland nedre delen av ryggen och korsbenet.

  Orsaker till ryggsmärta efter menstruation

  Om kvinnor behandlar mild magesmärta under kritiska dagar som normalt, är smärta i korsryggen efter menstruationen alarmerande för många. Ibland har den en patologisk källa, men kan bero på naturliga fysiologiska orsaker..

  Patologi

  Bland de patologiska orsakerna till varför korsryggen menstruerar främst sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet. De vanligaste patologierna av denna typ är:

  • Ohoris är en inflammation i äggstockarna. Oftast förekommer på grund av sexuell infektion eller svår hypotermi, men kan vara ett resultat av långvariga stressiga tillstånd, eftersom immunsystemets skyddande funktion också minskar. En akut attack av oophorit åtföljs av frossa, feber, en specifik "daub" från slidan - brun utflöd med en obehaglig lukt. Vid övergången till en kronisk form försvinner dessa tecken och endast trist smärta i buken och korsryggen kvar.
  • Adnexit är en inflammation i bilagorna (äggledarna). Sjukdomen förekommer ofta samtidigt med oophorit och har liknande orsaker och symtom..
  • Endometrios - tillväxten av endometrium - det lösa slemhinnan som foder livmodern från insidan, utanför livmoderhålet. Endometriala vävnader är starkt reaktiva mot hormoner, av den anledningen börjar det smutsas ut ur vagina, inte bara på kritiska dagar.

  Tumörer, apoplexi och ektopisk graviditet är full av utveckling av extremt allvarliga komplikationer som till och med kan leda till dödsfall. Därför kräver utseendet på sådana symtom snabb medicinsk behandling.

  Fysiologi

  Ett av de möjliga fysiologiska orsakerna till att en kvinna har ryggvärk efter menstruationen är den hormonella obalansen som uppstår under menstruationen. För att livmodern ska bli av med endometriumet, som växer i överflöd på dess väggar i väntan på antagandet av en befruktad cell, börjar kroppen producera en ökad mängd prostaglandiner - hormoner som förbättrar livmusklernas kontraktila funktioner.

  Prostaglandiner förvärrar också känsligheten hos nervreceptorer för smärta och orsakar en ökning av tonen i musklerna som omger livmodern, medan smärtsyndromet orsakat av muskelspänning kan ge inte bara magen, utan också till den lumbosakrala ryggraden.

  Bröstsmärtor förenar sig ibland postmenstrual smärta i ländryggen - bröstkörtlarna sväller och blir spända. Vissa kvinnor har huvudvärk. Allt detta beror på den kraftiga frisättningen av hormoner..

  Om den hormonella överspänningen är för stor, kvarstår dess effekt på kroppen i flera dagar efter slutet av menstruationen. Men då återställs balansen mellan hormoner och smärtan slutar.

  Att dra i ryggen efter menstruationen kan också bero på sådana faktorer:

  • Adrenal körtel överbelastning - dessa organ ansvarar för att reglera hormonnivån och har en ökad belastning under den aktiva perioden av menstruationscykeln.
  • Strukturella egenskaper hos den kvinnliga kroppen - ibland förskjuts livmodern till den lumbosakrala delen av ryggraden, de processer som sker i den orsakar bestrålning av smärtsymtom i denna zon: ryggen är värkande, drar, värker och smärtan kan vara ganska svår. Det kan finnas veck och böjningar i livmodern, vilket också förvärrar smärta i den aktiva delen av menstruationscykeln - strax före, under och efter menstruationen.
  • Överkänslighet mot smärta orsakad av individ.

  Oftast gör ont i korsryggen efter menstruation hos nolliparösa kvinnor. Om de lyckas bli gravid och föda, minskar intensiteten av obehagliga sensationer i samband med menstruationen markant, eller försvinner de helt. Graviditet och förlossning har en gynnsam effekt på tillståndet hos kvinnliga reproduktionsorgan: livmodern är i linje i bukhålan, veck och böjningar korrigeras.

  Att urskilja fysiologisk smärta associerad med menstruationscykeln som inte kräver läkarhjälp är ganska enkelt. De kännetecknas av en snabb minskning av intensitet och kort varaktighet..

  För att hantera smärtsyndromet, vars källa är fysiologiska processer, räcker en enda användning av ett icke-narkotiskt smärtstillande medel - Analgin, Pentalgin, Baralgin. Om smärtan är stabil och ännu mer ökar är detta ett tydligt tecken på dess patologiska ursprung. I detta fall, kontakta en läkare så snart som möjligt..

  Diagnostiska procedurer

  Gynekologi är involverat i diagnos och behandling av patologier förknippade med dysfunktion i det kvinnliga könsorganet. I det första steget gör gynekologen en undersökning och undersökning av patienten och beräknar arten av smärtsymtom, regelbundenheten i deras manifestation, en möjlig koppling till olika tillstånd - sexuell kontakt, fysisk eller nervös belastning etc..

  Sedan går kvinnan för undersökning.

  • Blod- och urintest som gör det möjligt att skilja en gynekologisk sjukdom från patologier från andra inre organ som har liknande symtom.
  • Att ta en vaginal utstrykning som är nödvändig för bakteriell ympning för att upptäcka förekomsten av patologiska mikroorganismer i detta område, vilket också kan orsaka inflammation och smärta.
  • Ultraljuddiagnostik, magnetisk resonans och datortomografi - hjälper till att fastställa närvaron, lokalisering och storlek av tumörer inom reproduktionsorganens fält.

  Den terapi som används beror på arten av de identifierade patologierna. Det kan vara antibiotiskt, antiinflammatoriskt eller hormonellt. Om cyster och andra neoplasmer hittas, kan läkaren rekommendera akut kirurgi. Du får inte i något fall vägra operationen - den fortsatta utvecklingen av situationen utgör ett verkligt hot mot livet.

  Varför, efter menstruation, gör korsryggen och nedre buken ont?

  Negativa fysiska känslor under genomgången av menstruationscykeln är fenomen som orsakas av det specifika att ordna det kvinnliga reproduktiva systemet. Smärtsyndromet som åtföljer en kvinna efter genomgången menstruation med kramper närvarande i nedre buken och nedre delen av ryggen är en signal om kroppen om förekomsten av allvarliga patologier. Till exempel är manifestationen av smärta, när nedre del av magen och nedre delen av ryggen dras efter menstruation, ofta till följd av allvarlig sjukdom, infektion eller inflammation, och kräver omedelbar uppmärksamhet till en lämplig specialist för undersökning.

  Orsaker till smärta efter menstruation

  Klagomål under reproduktionsperioden som korsryggen uppnår efter menstruationen är för utövare ett tecken på utseendet på patologiska processer i kroppen. Sådana symtom är inte fysiologiskt bestämda och indikerar från medicinsk synvinkel ett ogynnsamt scenario som utvecklas i könsorganet.

  Menstruationscykeln med dess mekanism fungerar som en naturlig förklaring till den obehagliga känslan som uppträder. Smärta som uppstår efter kritiska dagar förklaras av patologin av vilket ursprung som helst - smittsam, hormonell, metabolisk eller onkologisk.

  Skälen till att efter menstruationen gör ont i korsryggen, kopplar modern medicin sig till flera etiologiska sannolikhetsgrupper:

  • hormonella störningar, dysfunktioner i endokrine körtlar, otillräcklig eller överdriven produktion av hormoner,
  • infektionssjukdomar eller virussjukdomar i könsområdet,
  • medfödda eller förvärvade avvikelser i utvecklingen av reproduktionssystemet,
  • onkologiska neoplasmer,
  • inflammationer av olika etiologier.

  En smärta i nedre rygg hos en arbetande kvinna kan förklaras av fysisk överbelastning, en obekväm statisk position under arbetsdagen, trauma och ökad träning. De är lätt att spåra och manifesteras när som helst och inte bara under postmenstruationsperioden.

  Att förhindra uppträdande av olika smärta, förhindra deras utveckling eller stoppa ett farligt scenario är en regelbunden undersökning av en gynekolog, som undviker de patologiska konsekvenserna.

  Inflammation

  En vanlig förklaring till varför nedre rygg gör ont kan vara inflammation i det kvinnliga könsorganet. Inflammationer kan spåras på olika platser:

  • adnexit i området med äggledarna och bilagorna,
  • cervicit (endocerviitis, exocervicitis), åtföljt av inflammation i livmoderhalsen,
  • vulvitis, i det yttre skalet av könsorganen,
  • endometrit som ett resultat av operation,
  • oophorit i äggstockarna.

  Inflammation av det kvinnliga könsorganet kan orsakas inte bara av infektioner och virus, utan också av hypotermi, kirurgiska ingrepp, immunsvikt, psykogena störningar och otillräcklig personlig hygien.

  Menstruation och förändringar i hormonell bakgrund som uppstår under den blir en faktor som provocerar en förvärring av kronisk eller akut inflammation. Symtom som intensifieras efter att ha gått igenom den naturliga cykeln blir ofta en signal genom vilken den inflammatoriska processen i en latent kronisk form kan upptäckas..

  Venereala sjukdomar

  Det kan dra i nedre del av buken i närvaro av en sexuellt överförd sjukdom, åtföljd av en inflammatorisk process - en konsekvens av livet för en sexuellt överförd patogen. Det är möjligt att bestämma närvaron av en sexuellt överförd process inte bara styrd av detta ganska allmänna tecken, utan också av de tillhörande symtomen:

  • karakteristisk gröngul luktfri utsläpp,
  • brännande, klåda i könsorganen,
  • temperaturökning,
  • smärta som följer urinering.

  Klamydia, gonoré, trikomoniasis, syfilis ger karakteristiska smärtsymtom inte bara i nedre del av magen, utan också i de inre könsorganen, vilket leder till oåterkalleliga förändringar i fall av en löpande process. Vid försummelse leder sexuellt överförda sjukdomar eller infektioner till patologisk graviditet, missbildning av foster och kronisk missfall. I vissa fall till infertilitet, lever- och mjältsjukdomar.

  Bränning under urinering i urinblåsan, okarakteristisk urladdning, obehag som upplevs under samlag, bör vara anledningen till omedelbart samråd med en gynekolog eller venereolog.

  Vad du ska göra om du känner dig illa?

  En kvinnas rygg kan skada av olika skäl, och vissa av dem är inte relaterade till patologin i det kvinnliga reproduktionssystemet. Nedre buken och nedre delen av ryggen kan skada på grund av degenerativ-dystrofiska förändringar i ryggraden. De orsakas av osteokondros och naturliga fysiologiska orsaker, såsom hypotermi och dålig hållning..

  Om smärtan åtföljs av tecken på avvikelse från normen i form av okarakteristiska känslor, utsläpp av en ovanlig och alarmerande karaktär - bör detta vara en signal för omedelbar läkarvård.

  Eventuella försök att hantera det själv, med hjälp av läkemedel som rekommenderas av en farmaceut, flickvänner eller sexpartner, kan leda till en förvärring av tillståndet eller en övergång till en latent form. Endast professionell hjälp behövs.

  Korsrygg och nedre del av magen gör ont efter menstruation: vad är orsaken och vad man ska göra?

  Varför magvärk före och under menstruationen

  En vecka före menstruationen dras många flickor under buken, bröstinträngning, svaga smärta och uppblåsthet uppträder - detta är symtom som signalerar den förestående början av kritiska dagar.
  Vissa damer försöker genast ta reda på orsakerna till att nedre del av magen gör ont och om dessa symtom är någon slags sjukdom. Men i de flesta fall "tillskrivs" alla symtom till premenstruellt syndrom och väntar på nästa fläckning.

  Vanliga tecken på kommande perioder visas i mild lokaliserande smärta..

  Detta kan bero på olika skäl:

  • Innan menstruationen inträffar en kraftig minskning av progesteron och östrogen i blodet i kroppen, vilket resulterar i att nivån av endorfiner minskar. Och eventuella oväntade hopp i den hormonella bakgrunden kan inte märkas av den kvinnliga kroppen. Det är därför en försämring av hälsan manifesterar sig, och magen står inte åt sidan.
  • Om andra symtom är intill de smärtsamma känslorna i buken och korsryggen - depression, huvudvärk och liknande - är detta troligtvis den välkända PMS.

  Smärta under menstruationen är också möjligt, men efter två dagar bör det maximala försvinna, även om det finns undantag.

  Sådana upplevelser är förknippade med:

  • nervändar i livmodern;
  • individuell struktur hos det kvinnliga organet;
  • tillståndet för hormonell nivå hos en kvinna.

  Vad det än var, men i slutet av blodiga utflöd bör allt smärtsamt obehag upphöra. Om situationen är omvänd och smärtan kvarstår, bör du rådfråga en läkare.

  När nedre del av magen gör ont efter menstruationen, medan man drar i korsryggen, kan situationen vara mycket allvarligare än tjejen antyder. Under dessa känslor kan en hel "bukett" av sjukdomar som kan åtföljas av andra symtom och tecken döljas..

  Vad ska man göra i sådana fall, varför kvarstår smärtan efter menstruationen? Besök gynekologkontoret. En noggrann diagnos kan endast göras av en kvalificerad specialist efter resultaten av undersökningen och analyserna..

  Smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen kan indikera många orsaker som måste åtgärdas omedelbart..

  Tänk på det vanligaste:

  • Hormonella störningar kan mycket väl orsaka detta tillstånd. Fel påverkar livmoderns kontraktila funktion, och ju fler sådana sammandragningar, desto större smärta. Faktum är att andra symtom alltid går med i denna störning: migrän, frossa, illamående.
  • Funktion hos livmoderns struktur. Det kan placeras i speciell närhet med nervändar. Om vi ​​lägger till den unika nervsystemets ökade excitabilitet får vi krampande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.
  • Hormonala droger. Ofta en kvinna som har tagit hormonella preventivmedel för att behandla infertilitet, det finns en kränkning av strukturen i äggstockarna - hyperstimulering. Detta avser cyster på äggstockarna, deras ökning i storlek. En allvarlig form av sådana problem kan orsaka obehag efter menstruationen.
  • Ökad sköldkörtelaktivitet, vilket också påverkar kvinnors hälsa. Förutom ömhet i nedre del av magen och nedre delen av ryggen kan följande symtom uppstå: psyko-emotionella störningar, nedsatt aptit och sömn. Hos sådana damer förekommer PMS i en mer uttalad form.
  • endometrios Problem med processen att bygga endometrium kan också störa kvinnans tillstånd. Till exempel, om livmoderhinnan växer utanför det kvinnliga organet, i bukhålan. Denna sjukdom är endometrios. På grund av ansamling av blod i detta område uppträder magkramper efter menstruationen.
  • En ektopisk graviditet kan orsaka smärta i ryggen efter menstruationen. Det nedre buken gör ont, men smärtfokusen är lokaliserad på ena sidan, där fosterägget ligger, fäst på "fel" plats. Vid en ektopisk graviditet uppträder blodiga fläckar efter menstruationen. En sådan ”felaktig graviditet är farligt för en kvinnas liv, därför är det brådskande nödvändigt att eliminera problemet med hjälp av laparoskopi.
  • En cysta, svullnad på könsorganen - allt detta kan också orsaka smärta efter menstruationen. Sådana neoplasmer tenderar att öka i storlek, vilket leder till en känsla av inre sammandragningar. Allt detta leder till blockering av den normala blodtillförseln till kvinnans könsorgan. Som ett resultat finns det obehag i nedre delen av bäckenet - nedre del av magen gör ont och ger nedre delen av ryggen och efter menstruation.
  • Appendicit eller inflammation i bilagan kan orsaka skarp sömnad, värkande eller tråkig smärta, inte bara på höger sida, utan också i andra områden i bukhålan och dra hela korsryggen. Naturligtvis är inflammations huvudfokus till höger, så stark smärta faller också på problemets fokus. Denna sjukdom kännetecknas av illamående, till och med kräkningar, feber och frossa. Vad ska man göra i en sådan situation? Ta bort eventuella andra orsaker, men om smärta uttalas exakt till höger, kontakta en läkare omedelbart. Inflammation i bilagan kan förekomma varje dag i cykeln, inte bara efter menstruation.

  En annan sjukdom kan orsaka smärta i korsryggen efter menstruationen, även om denna sjukdom är mindre vanlig. Vem skulle ha tänkt, men tuberkulos kan också orsaka liknande symtom som påverkar kvinnans mage. Med denna sjukdom kan könsorganen påverkas fullständigt. Men i 90% av fallen slår patologin äggstockarna, äggledarna och livmodern. Sällan påverkar tuberkulos de yttre könsorganen - slidan och livmoderhalsen.

  Det är nödvändigt att klara alla tester, genomgå en fullständig undersökning för att 100% fastställa den exakta diagnosen.

  Symtom på en sådan sjukdom är ganska bred:

  • Brist på mer än 2 cykler varje månad;
  • Intensiv smärta under menstruationen;
  • Intermenstrual blodfläckad urladdning;
  • Svår blödning som varar mer än en vecka;
  • Lågklassig kroppstemperatur;
  • En kraftig minskning av kroppsvikt;
  • Ökad svettning jämfört med vanligt;
  • Dålig allmän hälsa.

  I alla fall, när nedre delen av ryggen och nedre delen av magen gör ont efter menstruationen, särskilt om smärtorna är trånga i naturen, bör du inte skjuta upp besöket hos läkaren.

  Ofta kan orsaken till smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen efter kritiska dagar vara sjukdomar som är inflammatoriska till sin natur. Dessa kan vara sjukdomar som har vuxit till kroniska, med periodiskt återfall, så en kvinna lider av sjukdomar i mer än en menstruationscykel. Även om smärta kan dyka upp på valfri dag i cykeln..

  Inflammation provocerar ofta smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen efter en månads utskrivning.

  Bland dem finns det sådana sjukdomar:

  • Adnexit är en inflammation i bilagorna, ibland en konsekvens av infektion. Klamydia, mykoplasma, ureplasma kan bli en källa. Ett sådant problem kan förvärras och orsaka infertilitet. Därför, om en kvinna har upptäckt sträckningar i nedre del av buken, passerar in i nedre delen av ryggen - gå genast till gynekologen.
  • Oophorit är en akut inflammatorisk process i äggstockarna. De orsakande medlen är olika kocker, tuberkulos och Escherichia coli, klamydia. Sjukdomen kan utvecklas till adnexit och salpingoophoritis (skador på äggledarna och äggstockarna). Oophorit har flera stadier av sjukdomen: akut, subakut, kronisk med periodiskt återfall. Under den akuta formen känner en kvinna hela ”buketten” av symtom: en förhöjd kroppstemperatur på cirka 38 grader, magen hårdnar och spänningen känns i den. Mellan detta lider en kvinnas välbefinnande: illamående, huvudvärk, okarakteristisk vaginal urladdning, försenad urinering, liknande. Kronisk oophorit är inte så uttalad, men också obehaglig. Vänta inte på förbättringar, men det är bättre att börja behandla problemet.
  • Endometritis är en inflammation i det inre endometriumet. En smittsam karaktär blir en källa: könsinfektion, komplikationer efter förlossning, rengöring av livmodern, kejsarsnitt, till och med installation av en intrauterin enhet kan vara orsaken om det är felaktigt valt eller installerat. Symtom på endometritis är lokaliserande smärta i nedre delen av ryggen, i nedre buken och vaginala delar av brun färg med slem.
  • Vulvitis är en inflammation i vulven. "Ondskapens rot" kan vara infektioner och svampar. Avvikelse från enkla hygiennormer, tätt och syntetiskt underkläder - allt detta kan provocera utvecklingen av vulvitis. I sådana fall noterar flickan svullnad i vulva, sveda och klåda i perineum, purulent utflöde från slidan, magen lider också.
  • Cervicit är en inflammatorisk process i livmoderhalsområdet. Ganska ofta åtföljs denna sjukdom av sträckor i buken, korsryggen samt purulent vaginal urladdning. Orsaken till cervicit kan vara olika infektioner, virus, skador efter operation på en kvinnas könsorgan.
  • Cystit - problem i könsorganet kan tillskrivas denna lista - inflammation i urinblåsan. Sjukdomen kan komma från olika riktningar: infektion, allergier, promiskuös sex, tarmsjukdom och många andra. Symtom på cystit är ganska uttalade: smärtsam urinering, smärta i nedre del av magen efter menstruation, blod i urinen.
  • Pyelonephritis är en bakteriell inflammatorisk sjukdom i njurarna. Symtom: hög kroppstemperatur, svår frossa, smärta i ryggen, illamående, kräkningar, täta urinering, blod i urinen.
  • Urolithiasis är inget undantag. Att dra i nedre del av magen och nedre delen av ryggen kan vara en följd av urolithiasis. Stenar visas på bakgrund av olika misslyckanden i en kvinnas hälsa. Ett tecken kan vara tråkig smärta i ryggområdet, sällan - blod i urinen.

  Som ni kan se kan smärta efter en period i buken ha olika ursprung. Därför är det så viktigt att besöka en gynekolog. Han identifierar exakt källan och blir av med den.

  Inte alla kvinnor kör till läkaren vid det första obehag. Det finns dock situationer som inte tolererar invändningar, men kräver omedelbar kontakt med en specialist.

  Efter menstruation gör ont i magen och nedre delen av ryggen: vem är skylden och vad man ska göra?

  Varför gör nedre delen av magen och korsryggen ont efter menstruation? Ofta uppstår smärta före menstruationen och under kritiska dagar, vilket anses vara ett normalt alternativ. Emellertid kan smärtan försenas, fortsätter efter menstruationen. Om detta är ditt fall, försök att förstå orsakerna till sjukdomen hos oss..

  Orsaker till smärta

  Efter slutet av kritiska dagar kvarstår smärta i korsryggen - vad är orsaken? Det finns tillräckligt med skäl, och alla tyder på påstådd ohälsa.

  Om det är ont i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, kan detta vara resultatet av en hel mängd sjukdomar, var och en som regel åtföljs av många ytterligare symtom. Enligt dem föreslår läkaren vad din sjukdom är, och den exakta diagnosen ställs efter undersökningen.

  Smärta och en knas i ryggen och lederna över tid kan leda till allvarliga konsekvenser - lokal eller fullständig begränsning av rörelser i lederna och ryggraden upp till funktionsnedsättning. Människor, lärda av bitter erfarenhet, använder ett naturläkemedel som rekommenderas av ortopeden Bubnovsky för att läka leder. Läs mer "

  Inflammationssmärta

  Alla dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling, eftersom de kan leda till mycket allvarligare konsekvenser än smärta i korsryggen..

  Vilka symtom ska jag gå till läkaren med?

  Om du har smärta i korsryggen bör du kontakta kliniken.

  Har du någonsin upplevt ihållande smärta i ryggen och lederna? Utifrån det faktum att du läser den här artikeln är du redan bekant med osteokondros, artros och artrit. Visst har du provat ett gäng droger, krämer, salvor, injektioner, läkare och tydligen - inget av ovanstående hjälpte dig. Och det finns en förklaring till detta: det är helt enkelt inte lönsamt för farmaceuter att sälja en fungerande produkt, eftersom de kommer att förlora kunder! Ändå har kinesisk medicin känt i tusentals år receptet för att bli av med dessa sjukdomar, och det är enkelt och förståeligt. Läs mer "

  1. Det finns en ökning i bröstkörtlarna, utseendet på eventuell utflöde från dem;
  2. Brun utflödessmetning i slutet av menstruationen;
  3. Vaginal urladdning med en obehaglig, skarp lukt;
  4. Smärta passerar på utsidan av buken;
  5. Temperaturen stiger till 38 grader;
  6. Några dagar är det en temperatur på 37 grader.

  Det är bättre att inte delta i självmedicinering med sådana symtom, eftersom du bara kan förvärra sjukdomsförloppet. Till exempel kan varma bad, som så bra hjälper mot spasmer, öka blödningen. Antibiotika kan förskrivas för behandling av sjukdomar, men deras administrering måste strikt diskuteras med en specialist.

  Vi vet alla vad smärta och obehag är. Artros, artrit, osteokondros och ryggsmärta förstör allvarligt livet, vilket begränsar vid normala åtgärder - det är omöjligt att höja handen, kliva på en fot, gå ur sängen.

  Särskilt starkt börjar dessa problem visa sig efter 45 år. När en på en framför fysisk svaghet går panik in och är helvetet obehaglig. Men detta behöver inte vara rädd - du måste agera! Vilka medel bör användas och varför - säger den ledande ortopediska kirurgen Sergei Bubnovsky. Läs mer >>>

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Vattenpeppar tinktur

  Innan vi pratar om tinktur av vattenpeppar, låt oss ta reda på vilken typ av växt tack vare vilket det är möjligt att hantera många sjukdomar. Vattenpeppar, highlanderpeppar - en årlig ört i bovete-familjen samt andra högländare....

  Hormon ersättnings terapi

  Efter att ha fyllt 40 år märker många kvinnor förändringar i utseende och hälsotillstånd. Detta händer eftersom denna period är farlig med en minskning av nivån av kvinnliga könshormoner, och detta återspeglas i det allmänna hälsotillståndet....

  Orsaker, symtom och behandling av smärta under ägglossningen

  Många kvinnor upplever smärta under ägglossningen. Men de anses inte vara farliga om de inte orsakas av någon gynekologisk sjukdom. Sådana smärtsignaler avgör ofta den mest gynnsamma perioden för att bli gravid....