Svår buksmärta före menstruationen, orsakar svår smärta före menstruationen

Blödning

Det schema som du kan spåra periodens regelbundenhet och varaktighet är inte alla kvinnor. De flesta av dem förutsäger ganska exakt början på nästa menstruation enligt en förändring av deras välbefinnande på grund av fysiologiska skäl. Smärta, obehag i nedre del av magen, allmän malaise två eller tre dagar innan kritiska dagar börjar blir nästan vanligt. Är det nödvändigt att uppmärksamma intensiteten och naturen av obehagliga symptom, beroende på hälsotillståndet för kvinnan som helhet, hormonella balansindikatorer, cykliska förändringar i organen i det reproduktiva systemet, svårighetsgraden av förloppets premenstruella syndrom? Måttligt obehag som en kvinna känner innan menstruation anses vara fysiologiskt normalt. Men krampaktiga akuta smärtor och konkreta obehag, närvarande före menstruationen och inte försvinner med början av menstruationen, bör varna varje kvinna och bli basen för att besöka en gynekolog.

Svår smärta före menstruationen, menstruationen börjar inte betyda något bra.

Orsaker till svår buksmärta före menstruation

Hur man skiljer normen från patologi, eftersom varje kvinna har sin egen individuella tröskel för smärta. Hur man förstår när buksmärta med PMS är normen, och när svår smärta i nedre buken på vänster eller höger är ett symptom på ett patologiskt problem, sjukdom. Svår smärta innan menstruationen börjar kan tolkas på olika sätt, beroende på hur mycket kvinnan känner en försämring i allmänt tillstånd. Kvinnor med en låg smärttröskel klarar inte ens en svag smärtkänsla och behöver ta smärtstillande medel, och det finns kvinnor som fortsätter att leva och arbeta i vanligt läge, trots förekomsten av intensiva smärta, tålmodigt överföra dem och inte vidta några åtgärder. En sådan situation gör det svårt för läkare när de måste höra klagomål på svår smärta innan menstruationen, så de fokuserar på komplexet av alla symptom.

De vanligaste symtomen på premenstruellt syndrom uppträder och smärtar i nedre del av magen som kan ge vänster eller höger sida, ibland smärta i nedre del av magen innan menstruationen kan ge underryggen, nedre ljumsken, könsregionen eller coccyxområdet. Men sådan smärta bör inte vara stark innan menstruationen börjar, helst bör en kvinna känna lätt obehag eller måttlig smärta. Ett antal faktorer kan påverka kvinnans välbefinnande negativt inför nästa menstruation:

 1. Överdriven fysisk aktivitet på grund av svåra arbetsförhållanden eller intensiv träning i gymmet, speciellt på viktträningsutrustning kan orsaka mycket svår smärta i buken. Ibland, efter allvarlig träning, kan en kvinna känna en bokstavligen outhärdlig smärta i buken, om menstruationen vid den tiden börjar. Styrkaövningar före menstruation ökar ofta ömhet och smärta, förstärker andra symtom på PMS (premenstruellt syndrom).
 2. Orsakerna till intensifiering av smärta innan menstruationen kan ligga i att stanna länge under kalla förhållanden, vilket kan leda till överkylning av kroppen. På grund av det faktum att kroppen är frusen, särskilt benen, kan spasmer uppstå i kärlens organskärl, vilket ökar känslan av smärta inför menstruationen. Så före menstruationen kan en bekant och mild buksmärta förvandlas till en mycket svag, dra eller smärta magsmärta.
 3. Varför förstärks menstruationsvärken bara före menstruationen? Syndrom av premenstruellt spänning, eller enklare - premenstruellt syndrom (PMS). Inte alla har ett obehagligt tillstånd ett par dagar före menstruationens början, hos vissa kvinnor känns det mycket tidigare, på 5-7 dagar. Karakteristiska tecken drar tråkiga smärta i nedre del av buken i kombination med autonoma och neurologiska symtom (takykardi, huvudvärk, svettningar, domningar i extremiteterna). PMS klassificeras inte som en separat patologi, utan som ett separat symptomkomplex med olika kliniska former av kursen, beroende på svårighetsgraden av manifestationer som kan störa det vanliga sättet att leva och begränsa kvinnans förmåga att arbeta.
 4. Vad kan hända om magen är sjuk mer mycket än vanligt före menstruationen under dessa menstruationer? Brist på tillräcklig motorisk aktivitet. Hypodynamia, på grund av den "stillasittande" principen om arbete och inaktiv vila, bidrar till utvecklingen av cirkulationsstörningar i bäckenorganen och leder till stagnation. Detta provocerar en ökning av smärta, buksmärta blir mer märkbar före menstruationen.
 5. Övervikt orsakar många problem i kroppen, bara en del av dem är försenad menstruation eller tidiga perioder, för tung eller mycket dålig urladdning under menstruationen, mycket svår buksmärta innan kritiska dagar börjar. För många är det lite känt att fettvävnaden själv utför bland annat en endokrin funktion, det vill säga den utsöndrar hormoner i blodomloppet, såsom östrogen. Ett betydande överskott av fettvävnad kan påverka balansen mellan hormonella indikatorer avsevärt, och hormonella störningar följer ofta smärtsamma perioder.
 6. Sjukdomar i matsmältningssystemet kan orsaka mycket smärtsamt premenstruellt syndrom. På grund av patologier i magen och tarmarna, kramper och uppblåsthet (flatulens) observeras ofta, irriterade tarmslingor utövar samtidigt tryck på livmodern och bihang, vilket ökar de smärtsamma känslorna under menstruationen.
 7. Användning av en intrauterin enhet (IUD). För vissa kvinnor är en IUD en oönskad typ av preventivmedel, eftersom det kan vara en av orsakerna till dysmenorré. Om kvinnan efter att ha installerat en annan typ av intrauterin enhet blir sjuk i nedre del av magen och smärtan kvarstår, om sådan smärta i nedre del av magen är regelbunden efter installationen av PMS, verkar det regelbundet, bör du definitivt söka läkarhjälp.
 8. Ett antal gynekologiska patologier, särskilt de som är relaterade till livmoderns tillstånd. Smärta med varierande intensitet kan uppstå mot bakgrund av patologiska förändringar i muskeln livmodervävnader eller med en anomal anatomisk struktur, vilket negativt påverkar organets kontraktila förmågor eller det fria utflödet av menstruationsflödet. Detta är närvaron i livmodervävnaderna i de myomatösa noderna som deformerar livmoderhålan, underutvecklingen av dess struktur, förträngningen av livmoderhalskanalen, den förskjutna platsen i bäckenområdet, den endometriotiska tillväxten av livmoderns epitel utanför organets gränser. Alla dessa avvikelser väcker olika smärta innan menstruationen börjar och under menstruationen.
 9. Konsekvenser av gynekologiska kirurgiska ingrepp, komplicerad postpartum period. Cicatricial och andra förändringar i vävnaderna i könsorganen, särskilt livmodern och hängorna, efter operationen kan orsaka uppkomsten av premenstrual smärta.
 10. Inflammatoriska processer i könsorganet. Närmare början av menstruationen förvärras ofta kronisk pyelonefrit, cystit och andra sjukdomar som förstärker premenstrual smärta..

Den diskutabla frågan om huruvida premenstrual smärta kan uppstå hos helt friska kvinnor löses av specialisternas allmänna åsikt att deras fysiologiska karaktär manifesteras i låg intensitet och suddighet av smärtsyndromet. Förekomsten av skärande, akuta, krampiga smärtor före början av kritiska dagar är en anledning att leta efter en orsak i gynekologisk eller annan patologi.

Vilka sjukdomar kan vara om du har svår smärta i nedre, övre, vänstra eller högra buken innan menstruationen

Om en extern gynekologisk undersökning inte avslöjar en kvinnas patologi, är det möjligt att klargöra orsakerna till premenstruellt smärtsyndrom med hjälp av laboratorietester och efterföljande diagnos.

Gynekologiska sjukdomar som orsaker till svår och outhärdlig smärta

Vilka sjukdomar kan vara, i vilka primära och mycket svåra smärta innan menstruation är möjliga, varför en kvinna kan bli så sjuk i magen så mycket innan utflödet börjar? Varför ont i magen innan menstruationen? Sekundära smärta uppstår mot bakgrund av följande sjukdomar:

 1. dysplasi i bindväv;
 2. underutveckling av livmodern, böjningar och deformationer i livmoderhalsen;
 3. brist på endokrin funktion av hypofysen-binjurar-äggstockens ligament.
 4. Sådana sjukdomar kan provocera ett allvarligt premenstruellt syndrom före mänstruationen med manifestationer av varierande svårighetsgrad:
 5. yrsel, smutsvärk som migrän;
 6. brott mot funktionen av termoregulering, överdriven svettning;
 7. plötsliga förändringar i blodtrycket;
 8. domningar i övre och nedre extremiteter;
 9. hjärtklappning;
 10. matsmältningsstörningar;
 11. uppkomsten av ödem i olika delar av kroppen;
 12. alternerande skarp rodnad eller blanering av huden;
 13. intensiv smärta i nedre del av buken.

Endometriotisk patologi, förutom smärta, kan manifesteras av den specifika karaktären av vaginal urladdning, som du måste vara uppmärksam på. Menstruation med endometrios åtföljs ofta av utseendet på brunaktiga blodproppar, som observeras i början och i slutet av menstruationen. Om en kvinnas smärta före menstruationen är plötslig karaktär, kännetecknad av skarp intensitet och kramp, är det möjligt att misstänka utvecklingen av en ektopisk graviditet, hotet om missfall eller en kraftig progression i tillväxten av myomatösa livmodernoder.

Premenstrual smärta är karakteristisk för gynekologiska inflammatoriska sjukdomar, till exempel adnexit, salpingoophorit, liksom cystiska lesioner i vävnaderna i hängorna och vidhäftningar i bäckenorganen. Fenomen av dysmenorré åtföljer ofta oregelbundenheter i menstruationen, när det är förseningar på upp till 10-14 dagar.

 1. tarmpatologier (irriterande tarmsyndrom, förstoppning, tarmhinder);
 2. förvärringar av den kroniska kursen av blindtarmsinflammation;
 3. kärlsjukdomar med åderbråck i bäckenorganen;
 4. sjukdomar i urinledaren eller urinblåsan.

Om förvärringen av dessa sjukdomar inträffade under PMS uppfattas smärta som smärta i livmodern, hängslen och vaginalområdet.

Diagnos av mycket svår smärta, hur man bestämmer orsaken till att outhärdlig buksmärta dök upp

Att klargöra orsakerna till premenstrual smärta kan vara en grundlig undersökning. För att fullborda den kliniska bilden måste läkaren ha information:

 1. om arten, regelbundenheten, intensiteten hos smärtsyndromet;
 2. förekomsten av samtidigt symtom;
 3. de preventivmedel som används av patienten;
 4. om tidigare diagnoser om tidigare inflammatoriska gynekologiska sjukdomar och metoder för deras terapi upptäcktes;
 5. om arten av tidigare utförda manipulationer och kirurgiska ingripanden (diagnostisk curettage, hysteroskopi, abort, förloppet under postpartumperioden).

Laboratoriestudier inkluderar:

 1. allmän och biokemisk analys av blod, urin, vaginal utstryk, skrapa från ytan av livmoderhalsen;
 2. bakteriekultur, enzymbunden immunosorbentanalys, PCR-metod för att bestämma patogener av infektioner i närvaro av skäl att smärta kan vara resultatet av en infektionssjukdom.

Tillståndet i livmodern, bilagor, äggledarna kan bedömas utifrån resultaten av ultraljuddiagnostik, vilket hjälper till att identifiera tecken på inflammatoriska processer, liksom närvaron av neoplasmer i dessa organ (cyster, fibromer, fibroider). Vid ultraljudsundersökningen kan läkaren bedöma äggledarnas tillstånd, identifiera förträngningen av livmoderhalskanalen, förekomsten av ärrvävnad och vidhäftningar. Om gynekologen inte finner någon anledning att förklara förekomsten av ett starkt smärtsamt premenstruellt syndrom, rekommenderas kvinnan att besöka andra läkare (endokrinolog, gastroenterolog, neurolog). Du måste vara tålamod eftersom implementeringen av diagnostiska procedurer kan ta en eller två månader, men du kan inte dra tillbaka, eftersom det här är det enda sättet att identifiera smärtkällan innan menstruationen börjar.

Arten av smärta med PMS, typer och smärttyper

Den fysiologiska kursen med PMS skiljer sig i de flesta fall inte i uttalad ömhet. Spänningen som uppstår i nedre del av buken har inte en specifik lokalisering, det finns känslor av suddiga smärta. Med motorisk aktivitet eller som ett resultat av en förändring i hållning ökar de inte utan förblir på samma nivå. PMS-smärta åtföljs av andra symtom, inklusive:

 1. svaghet, dåsighet;
 2. ökad irritabilitet;
 3. humörsvängningar;
 4. ökad känslighet i bröstkörtlarna;

Frekvensen för sådana symtom kan tydligt ses i enlighet med menstruationscyklerna, som börjar huvudsakligen 3-5 dagar innan nästa menstruationsstart. Med PMS-patologiska karaktär noteras dess tecken inte bara före menstruationen, utan också under olika faser av månadscykeln. Smärta före menstruationen har en mer uttalad intensitet och strålar också ofta till den lumbosakrala, gluteala regionen. Hon slutar inte smärtstillande medel.

När det gäller mycket starka, skärande smärtkänslor med en tydlig lokalisering, när patienten letar efter en bekväm position för att underlätta dem, indikerar detta en annan patologi, men inte ett premenstruellt smärtsyndrom. Det är nödvändigt att skilja dessa smärta från symtomen på akut inflammation i bilagan, vridning av benet eller brott i cystisk bildning eller äggledarrör. Endast en läkare kan göra detta, därför är patienten bättre i sådana situationer att ringa ambulans.

Vad man ska göra, hur man behandlar mycket svår smärta innan menstruationen

Vad måste göras för att fastställa orsaken till att magen gör ont innan menstruationen och att smärtan dra eller smärta inte slutar? Först och främst måste du besöka en gynekolog om det finns ett tydligt beroende av uppkomsten av smärta innan menstruationen börjar. Resultaten av en gynekologisk undersökning, uppgifterna från den insamlade medicinska historien och laboratorietester kommer att avgöra den fortsatta handlingen. Det är möjligt att samråd med endokrinolog, neuropatolog, gastroenterolog, psykiater krävs.

Läkemedelsbehandlingen av premenstrual smärta bör undvikas tills diagnosresultaten och läkarnas rekommendationer har erhållits. Identifierade endokrina abnormiteter i arbetet i äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln kräver korrigering med hormonella läkemedel, vars behandlingsregime endast kan förskrivas av en läkare. Dessutom ordineras vitaminterapi, som utförs med orala eller injicerbara läkemedel, eller med hjälp av kosttillskott.

Problem med inflammatorisk art löses genom att ta antibiotika eller antibakteriella medel, vilket gynekologen kommer att förskriva. Vad ska man göra om det finns smärta före menstruationen, hur man kan bli av med svår buksmärta med PMS, hur man kan lindra buksmärta i förväg, vilka piller hjälper? Smärtlindring uppnås genom att ta krampläkemedel och smärtstillande medel. För att förbättra utflödet av menstruationsflödet genomförs en uppsättning terapeutiska åtgärder som syftar till att förbättra blodcirkulationen och ta bort svullnad av vävnader, till exempel elektrofores, massagekurser, terapeutiska övningar. Det är användbart att aktivera mild motoraktivitet utan stress, besöka poolen eller dansa.

Örtmedicin är en bra hjälper för att lindra premenstrual smärta. För att minska intensiteten av smärta kan användningen av avkok av örter som röd yarrow, root, salvia, knotweed. Kom ihåg. Självidentifiering av orsakerna till premenstrual smärta är omöjligt. Dessutom måste patienten först se till att smärtan är en följd av PMS, och inte en specifik gynekologisk eller annan patologi. Och detta kan bara göras med hjälp av medicinska specialister..

Liknande artiklar

Kvinnor försöker alltid övervaka sina externa parametrar. En stor publik av damer är intresserad av vad som är den främsta orsaken till behovet av mat, särskilt innan menstruationen. Det är under denna process som det är omöjligt att begränsa din...

Ritningssmärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen, svullnad i bröstet och dess ökade känslighet, upprörd avföring i form av diarré är ofta följeslagare av menstruationen. Resultaten från undersökningarna visar att varje sekund står inför de angivna symtomen...

Ritningssmärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen, svullnad i bröstet och dess ökade känslighet, upprörd avföring i form av diarré är ofta följeslagare av menstruationen. Resultaten från undersökningarna visar att varje sekund står inför de angivna symtomen...

Varför drar nedre buken innan menstruationen

Representanter för det klara könet är ofta obekväma innan menstruationen börjar. Till exempel har de ofta magvärk före menstruation. Ett liknande symptom förekommer hos nästan 55% av mogna kvinnor. För att förstå om detta tillstånd är normalt eller patologiskt måste du ta reda på orsakerna till dess förekomst..

Under menstruationen avvisas en del av slemhinnan som foder livmodern. Processen har en viss frekvens, som kallas menstruationscykeln. Normalt varar det 28-30 dagar, gynekologer tillåter en liten förskjutning - från 25 till 34 dagar.

I början av menstruationen tar menstruationscykeln dess kurs, syftar till att förbereda den kvinnliga kroppen för befruktning och ytterligare bära fostret.

Menbakterierna är vanliga

Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

 1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
 2. Ingen allmän sjukdom observerades.
 3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

Premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom är en kombination av flera symtom som förekommer hos ett antal företrädare för det svagare könet strax före menstruationens början. Patogenesen för detta tillstånd är inte väl förstått, det finns teorier om det psykosomatiska och autoimmuna ursprunget till PMS. Dess symtom inkluderar:

 • rita smärta i nedre buken;
 • menstruationsmigrän;
 • mild illamående
 • intolerans mot vissa livsmedel;
 • smärta i området av mjölkkörtlarna;
 • hyperthirsty.

Så, PMS är ett av orsakerna till att nedre buken drar före menstruationen, och också varför magen börjar skada.

I en kvinnas kropp inträffar inte bara känslomässiga utan också fysiologiska brister, åtföljda av mycket obehagliga manifestationer. För många börjar bröstet och buken skada medan andra upplever morgonsjukdom. Emotionella symptom är dock ofta ännu mer betydelsefulla..

Kvinnor som lider av premenstruellt syndrom blir irritabla och tårar, och med brist på hormoner kan PMS utvecklas till psykos, vilket kräver sjukvård och läkemedelsbehandling..

Om det ofta före menstruationen börjar nedre del av buken dra eller inguinalområdet värker, bör du rådfråga en läkare för att utesluta patologier i det endokrina systemet och tumörprocessen i hypofysen.

Svår smärta 3-5 dagar före menstruationen

Svår smärta under menstruationen, som manifesterar sig omedelbart före menstruationen, är ett tillfälle att tänka på det faktum att du kan behöva träffa läkare. En av orsakerna till att magen gör ont innan menstruationen är en inflammation i de kvinnliga könsorganen, vars konsekvenser kan vara deras förlust av huvudfunktionen för att bära fostret. Andra patologiska processer, inklusive smittsamma, kan också initiera förekomsten av obehag av stark och dragande natur..

Myom

Myom är en godartad tumör i livmoderns muskelvägg. Det är mycket vanligt bland medelålders kvinnor, särskilt de som använder p-piller. Patologi har formen av en eller flera noder lokaliserade i olika områden av organet:

 • i halsen (en sådan tumör kallas cervikal);
 • tjockare myocyter på väggen (intermuskulär);
 • områden intill det peritoneala integumentet (subperitoneal);
 • nedre delen av sidoribben (samtrafik);
 • närmare livmoderhålet, faller ibland ner i slidan eller i livmoderhalsen (submucosa).

Uterin fibroids kännetecknas av följande manifestationer: det finns ömhet i den inguinala delen av buken, tyngd känns i nedre del av buken, svår uterinblödning öppnas eller menoragi utvecklas (tung menstruation varar upp till en vecka).

Således, om magen gör ont allvarligt före menstruationen, bör du analysera ditt tillstånd och söka läkarhjälp, eftersom smärta kan vara det första tecknet på livmoderfibrer..

Endometrial patologi

Ganska ofta förekommer sjukdomar i livmoderns endometrium. En av de vanligaste är hyperplasi - det finns en överväxt av skiktet, vars huvudfunktion är produktion av slemutsekret. I värsta fall börjar hans celler skjuta ut i livmoderhålet, i vilket fall kvinnan diagnostiseras med "endometrios".

Läkare diagnostiserar endometrios genom ultraljud och hysteroskopi. Kvinnor har emellertid ett antal symtom som får henne att vända sig till en gynekolog. Dessa inkluderar:

 • svår smärta före menstruation;
 • riklig och lång (mer än sju dagar) reglering;
 • stickningar i nedre del av buken;
 • bestrålning av smärta i sakral och ländryggen, liksom i skinkorna och låren.

Förutom ovanstående manifestationer, kan en kvinna störas varje månad av trånga smärta i nedre del av buken, och en vecka före påstådd menstruationsintrång öppnas ofta blödningar. Allt detta hotar infektionens penetration genom det skadade slemhinnan i organet, vilket kan orsaka sepsis och den efterföljande förlusten av livmoders reproduktiva funktion.

Urogenitala sjukdomar

Smärta före menstruation är ett symptom på en sjukdom i urogenitala organ, varav den vanligaste är cystit - en inflammatorisk process i urinblåsan som utvecklas till följd av infektion i väggen av patogena mikroorganismer..

Andra sjukdomar i könsdelssfären kännetecknas som regel av inflammatoriska processer i livmoderhålet. Patologier kan uppstå:

 • på den inre ytan av själva organet, i sitt muskelskikt. Kombinerad inflammation är också möjlig;
 • på en eller båda sidorna av äggledaren;
 • i äggstocken (enkel och bilateral inflammation);
 • bäcken bukhinnan.

Enligt den moderna nomenklaturen kallas denna grupp av sjukdomar inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

Lokalisering av smärta

Buksmärta kan följa en kvinna under hela menstruationscykeln. Det finns både fysiologiska och patologiska orsaker till obehagliga upplevelser. För att skilja en grupp från en annan är det nödvändigt att korrekt beskriva smärtsyndromet. En extremt viktig indikator för detta är dess lokalisering..

buk

Buken före menstruationen gör vanligtvis ont i den direkta projektionen av livmodern. Smärtan är skarp och akut, ibland kan den vara pulserande, tråkig eller krampaktig. I detta fall är orsakerna till det aktuella tillståndet troligen fysiologiska. Att smutta på magen kan bero på intensiva sammandragningar av organet under avstötning av en del av endometriet. Så om det före menstruationen gör ont i nedre del av buken, men det inte finns några symtom på allmän sjukdom, behöver du inte oroa dig.

Fransyska

Innan menstruationen gör ont i korsryggen på grund av strålning av smärta från utskjutningen av livmodern. Anledningen är de anatomiska egenskaperna hos organets position. Livmodern innan menstruationen ökar och kan komprimera nervändarna i angränsande organ, påverka nerverna härrörande från sakral- och ländryggen.

Crotch-området

Innan menstruationen upplever många kvinnor smärta i perineum och könsorgan. Skälen kan vara både fysiologiska (de som diskuterades ovan) och patologiska. Det senare inkluderar:

 • traumatiska effekter på könsorganen på grund av diagnostiska procedurer eller abort;
 • dåligt suturerade tårar efter förlossningen;
 • användning av felaktiga hygienprodukter (tamponger);
 • urogenitala sjukdomar.

För att klargöra orsakerna bör du kontakta en erfaren specialist.

Effektiva smärtstillande medel

Många kvinnor är oroliga för svaret på frågan om vad de ska göra om magen gör ont innan menstruationen. Förutom allmänna rekommendationer finns det ett antal läkemedel som hjälper till att hantera smärta. Följande läkemedel används vid dragande smärta i nedre del av buken före menstruation:

Se till att kontakta din gynekolog innan du använder dessa produkter. Läs noggrant bruksanvisningen och övervaka läkemedlets dosering.

Innan menstruationen är buksmärta alarmerande: orsaker och behandling

Några dagar före menstruationen kan inte bara magen utan också regionen i korsryggen och bröstet skada. Detta anses vara normalt om smärtan försvinner när perioden börjar. Denna effekt kallas premenstruellt syndrom, och många behandlar det som ett sorgligt faktum. Det finns dock mer allvarliga skäl till varför magen gör ont innan menstruationen.

Orsaker till buksmärta före menstruation

Det finns flera orsaker till uppkomsten av dragande smärta i nedre del av buken strax före menstruationen. Tänk på de viktigaste.

Premenstruellt syndrom

PMS förefaller på grund av en ökning av hormoner som uppstår under förberedelsen av den kvinnliga kroppen för menstruation. När allt kommer omkring måste han riva bort de aktiva skikten i livmoderslimhinnan, det vill säga endometrium.

Om smärtan uppträder högst en dag före menstruationens början och åtföljs i två dagar efter början kallas detta tillstånd dysmenoré.

Till premenstruellt syndrom, i tillägg till buksmärta, tillsätts ibland symtom:

 • ökad irritabilitet;
 • vill ofta gråta;
 • snabb utmattbarhet;
 • dragande smärta, men mindre.

PMS manifesteras också av ökad aptit, fel i den emotionella bakgrunden, uppblåsthet och tarmproblem. Huvudvärk, dåsighet, högt blodtryck kan förekomma..

Andra orsaker till buksmärta

Algomenorré avser en gynekologisk abnormitet där buksmärta börjar ungefär 7-8 dagar före menstruationens början och kvarstår ytterligare en vecka efter uppkomsten.

Upplevelser är inte uttalade, det finns åtföljande symtom:

 • illamående;
 • depressivt tillstånd;
 • huvudvärk.

Det förekommer i närvaro av en intrauterin enhet eller med en fel placering av livmodern. Det kan också förekomma i inflammatoriska processer i bäckenorganen och efter operation (abort, etc.).

Algomenorré fungerar ganska ofta som ett symptom på andra gynekologiska patologier, till exempel inflammation i livmoderhålan och bilagor, endometrit och sjukdomar i könsorganet..

Adnexit, inflammation i bilagorna och andra gynekologiska patologier. I detta fall är magsmärtan skarp, kroppstemperaturen stiger, cykeln är trasig, och under samlag upplever kvinnan en stark känsla av obehag. Detta orsakas av hypotermi, infektion med bakterier som klamydia, gonococcus.

Endometrios, dvs överdriven tillväxt av epitelet. Smärtan manifesteras inte bara i buken. Rygg och ben gör också ont. Upplevelserna växer i naturen, medan utflödet av blod är mycket rikligt.

Genitourinär infektion kännetecknas, förutom buksmärta, av följande symtom:

 • huvudvärk;
 • hög kroppstemperatur;
 • brännande, klåda i könsorganen;
 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • ovanlig urladdning.

Detta kan vara infektion med bakterier som herpes, gonorré, mycoplasmosis, trichomoniasis, etc..

Myom är också orsaken till smärta i buken före menstruation. Samtidig symtom: överflöd av blodflöde, brott mot schemat (förseningar eller omvänt tidig menstruation).

För smärta av krampaktig karaktär kan orsaken vara problem med tarmen. Dessutom kan du se:

 • förstoppning;
 • diarre;
 • illamående;
 • kräkningar.

En minskad nivå av endorfiner orsakar inte bara smärta i nedre del av buken, utan också i bröstet. Detta händer på grund av hormonell obalans, vilket är ganska naturligt före menstruationen.

Appendicit åtföljs också av buksmärta. Ytterligare tecken:

 • illamående och kräkningar;
 • diarre;
 • temperaturökning.

Smärtan kan lokaliseras på ett ställe eller vandra genom magen. Om andra orsaker till buksmärta - läs här.

När du behöver snarast kontakta en läkare?

Om du åtföljs av konstant och svår buksmärta är du obehaglig i någon position, du kan inte stå, ljuga, sitta - kontakta genast en gynekolog! Kanske utvecklar du en av ovanstående patologier. Och sådana tecken kan indikera en ektopisk graviditet..

Se till att besöka en läkare i händelse av att smärtan inte försvinner på egen hand. För att bli av med det måste du ta starka smärtstillande medel. Om du inte uppmärksammar sådana symtom kan detta leda till utveckling av allvarliga patologiska avvikelser, upp till infertilitet och död.

Vad händer om magen gör ont innan menstruationen, men de är det inte?

Det förekommer också att det finns smärta i nedre del av buken, men menstruation inträffar inte. I detta fall drar smärtorna i naturen, de skiljer sig inte från de upplevelser som följer en kvinna varje månad. Och orsakerna kan vara följande:

 • Äggstocksmärtsyndrom är ett av de mest ofarliga orsakerna. Visas 10-15 dagar före den uppskattade tiden för menstruation. De är lokaliserade främst på ena sidan av buken. Detta beror på äggets placering. Varför uppstår ägglossningssmärta? Det visar sig att under denna period brister follikeln, vilket resulterar i mindre blödningar som irriterar bukväggen. Detta är inte alls farligt, eftersom det är ett inslag i den kvinnliga kroppen.
 • Graviditet. Under graviditeten i första trimestern stiger tonen i kvinnans livmodern. Detta är ett ovanligt tillstånd, så denna process manifesteras av smärta, som under menstruationen. I detta fall måste du omedelbart kontakta en gynekolog, eftersom det kan indikera en spontan abort eller en ektopisk graviditet. I det andra fallet strålar smärtsyndromet till ändtarmen. Kvinnan är sjuk, kräkningar öppnas, huvudet snurrar upp till medvetande. Du måste vara mycket försiktig, eftersom inre blödningar kan öppna.
 • Acykliska smärtor varar länge, men utan kramper och menstruationens början. De förekommer mot bakgrund av åderbråck i bäckenorganen med trängsel, vidhäftningar och endometrios. Andra orsaker till acykliskt smärtsyndrom: artros, urolithiasis, cystit, uterus fibroids, etc..

Behandling: hur man tar bort kramper

För att ta reda på orsaken till smärtan måste du kontakta en gynekolog som föreskriver en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Och vid behov - och andra inre organ. Visst kommer du att klara allmänna tester av urin och blod. I vissa fall kan andra diagnostiska metoder för hårdvara tilldelas:

 • CT
 • MRI
 • laparoskopi;
 • hysteroskopi, etc..

Behandlingen bestäms alltid efter en noggrann undersökning och identifiering av orsakerna till smärta före menstruationen. Terapi föreskrivs beroende på etiologin, egenskaperna för sjukdomsförloppet och kvinnans kropp. Om orsaken är en inflammatorisk process i livmodern, föreskrivs lämplig behandling.

spasmolytika

Om magsmärtan är kramplös, är det nödvändigt att ta lämpliga mediciner. När allt kommer omkring kramper förekommer alltid mot bakgrund av sammandragningar i muskelsystemet. I vårt fall inträffar detta i livmodern. Krampläkemedel kan köpas utan recept, men det är inte tillrådligt att överskrida den dos som anges i instruktionerna. De mest effektiva smärtstillande antispasmodika:

 • Papaverin i form av tabletter och rektal suppositorier. Kontraindikationer: leversvikt, hjärtproblem, glaukom.
 • No-Shpa är baserat på drotaverine och finns i pillerform. Kontraindikationer: amning, laktosintolerans, hjärtsjukdom, njure, lever. Analoger: Unispaz, Spakovin.
 • "Halidor" består av en bensen, har en ytterligare egenskap - lugnande medel.
 • "Buscopan" har den aktiva substansen butylbromidhyskin. Det produceras i tablettform och i form av rektal suppositorier..

Nonsteroida antiinflammatoriska läkemedel (NPS)

Icke-steroider, det vill säga icke-hormonella läkemedel, eliminerar snabbt smärta och neutraliserar den inflammatoriska processen. Det är strängt förbjudet att ta utan att först konsultera en läkare.

 • Den vanliga "Paracetamol" i form av tabletter, suppositorier, suspensioner. Kontraindikationer: njur- och leversjukdomar, alkoholförgiftning. Han har också analoger: "Acetaminophen", "Lupocet", "Panadol", "Febricet".
 • "Ibuprofen": tabletter, rektal suppositorier, kapslar, suspension. Kontraindikationer: astma, ulcerös manifestation i matsmältningskanalen, njur- och leverpatologier. Analoger: "Ibuklin", "Brustan", "Khayrumat", "Next", "Sedalgin", etc..
 • "Diclofenac" i form av ljus, tabletter och kapslar. Kontraindikationer: sår och inflammation i matsmältningskanalen, astma. Liknande läkemedel: Naklofen, Voltaren, Rapten, Diclovit, Sanfinak, Revmavek.
 • Naproxen tabletter kan tas inte mer än två gånger om dagen. Kontraindikationer: sår, amning, astma. Analoger: Pronaxen, Naproxen, Nalgesin, Aprronax.
 • Tabletter och kapslar "Ketoprofen." Kontraindikationer: mag- och tarmsår, hemofili, lever- och njursjukdomar. Analoger: Flamax, Ketonal, Dexalgin.

Alternativa metoder

Du kan försöka ta bort smärtan i buken före menstruation utan medicinering. Naturligtvis, om det inte är förknippat med en allvarlig sjukdom. Det finns sådana alternativa metoder för att bli av med smärta:

 • Träning spänner muskelsystemet i bäckenorganen. Därför bidrar ofta klasser, och särskilt under PMS-perioden, till att förebygga smärta.
 • En varm varmare på magen eller ryggen hjälper till att ta bort smärtsyndromet..
 • Massage i korsryggen, ryggen, buken och benen.
 • Ge kroppen en god vila, sova mer.
 • Ät massor av vitaminer strax före din period.
 • Ta ett varmt bad, koppla av. Du kan lägga till eteriska oljor och avkok av örter i vattnet.
 • Om du har ont, använd inte hygieniska tamponger, föredrag kuddar.
 • Prova akupunkturmetoden. För att göra detta måste du besöka en certifierad specialist. När du utsätts för de finaste nålarna på vissa punkter kan du bli av med buksmärta innan menstruationen.

Du kan ta bort buksmärta före menstruation med hjälp av enkel gymnastik. Videon presenterar en uppsättning övningar som hjälper dig att bli av med smärta:

Folkrättsmedel

De mest populära och effektiva recepten för buksmärta före menstruation:

 • Avkok av örter: herdeväska, knotträd, vit mistel, valerianrot. Ta alla komponenter i lika stora proportioner. För en kopp kokande vatten räcker det med 1 matsked samling. Konsumera 200 ml två gånger dagligen.
 • Ta i samma förhållande roten till potentillaen, ryllingen, herdväskan (25 gram vardera). Tillsätt ekbark (10 g). Häll kokande vatten (200 ml). Drick två gånger om dagen.
 • Tinktur. I förhållandet 1: 2: 1 ta roten av valerian, kamomillblommor och myntablad. Brygger och insisterar i en halvtimme. Ta tre gånger om dagen i 2 msk. skedar, nödvändigtvis efter att ha ätit.
 • Köp en tinktur av kalendula på apoteket, blanda den med vatten enligt receptet som anges i instruktionerna. Används för douching.
 • Vilda jordgubbar i form av torra löv. Vid 1 msk. l ta 400 ml vatten. Insistera på 7-8 timmar. Drick 0,5 koppar per dag.
 • Slipa hopkottarna. Vid 2 msk. l örter tar 2 koppar kokande vatten. Fyll kottarna i en termos, fyll med vatten. Insistera i 2-3 timmar. Se till att anstränga. Drick en gång om dagen på kvällen i 0,5 koppar.
 • Det hjälper gräs elecampane. Det anses vara universellt och effektivt. Det är nödvändigt att ta rotdelen i mängden 1 msk. l Häll 300 ml kokande vatten och sjuda i 15 minuter på låg värme. Låt sedan insistera i 4 timmar. Drick 1 msk. l tre gånger om dagen.

Förebyggande av buksmärta före menstruation

För att undvika oöverträffande buksmärta före menstruation, använd råd från specialister. Se till att besöka en gynekolog minst 2 gånger per år. Så du eliminerar risken för att utveckla gynekologiska sjukdomar.

Vila med fördel, leda en aktiv livsstil, delta i sport, yoga, fitness, gymnastik och särskilt simning. Men inte överbelasta dig själv.

Ta tillräckligt med tid att vila och sova. Undvik stressiga situationer, spendera mer tid utomhus. Bli av med befintliga sjukdomar i tid.

Ät rätt. Välj färsk frukt och grönsaker för att mätta kroppen med näringsämnen och vitaminer..

Buksmärta före menstruation är oftast bara en del av premenstruellt syndrom. För att göra det lättare, ofta att vara i frisk luft, äta rätt och träna dig fysiskt måttligt. Men om ytterligare symtom dyker upp, är det bättre att genomgå en undersökning för att identifiera sjukdomen i tid.

Orsaker och behandling av smärta i nedre del av buken före menstruation

Regelbundna processer som sker varje månad i den kvinnliga kroppen ska inte åtföljas av svår smärta. I isolerade fall förknippas obehag med fysiologiska egenskaper, men oftast är det resultatet av inflammatoriska processer. Vad man ska göra om menstruationen tidigare var smärtfri och på sistone var det oacceptabla smärta?

Vilka är de fysiologiska orsakerna till smärta?

Systematiskt i kvinnokroppen finns det skarpa hormonstörningar förknippade med de naturliga processerna i menstruationscykeln. Som ett resultat av detta, även i avsaknad av avvikelser i funktionen av bäckendelen av reproduktionssystemet, anses krampande smärta i nedre del av magen före menstruation som ett normalt naturfenomen. De fysiologiska faktorerna för uppkomsten av obehagliga uppfattningar är:

 • ökad smärtkänslighet;
 • bildandet av ödem under påverkan av hormoner;
 • brist på endorfiner, naturliga smärtstillande medel;
 • tarmöversvämning som ett resultat av att äta stora mängder mat, provocera ut livmodern, förhindra dess normala sammandragning;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • känslomässig överbelastning, stress.

Under menstruationsperioden utför livmodern aktiva kontraktila rörelser och utövar tryck på nervreceptorerna intill organet. Därför har nästan alla kvinnliga representanter en smärta i nedre buken innan menstruationen.


Smärta uppstår vid livmodersammandragningar

I kvinnans kropp inträffar varje månad en process under vilken kroppen börjar förbereda sig för befruktningen, för detta ändamål inträffar vissa förändringar i den, vilket skapar de mest bekväma förutsättningarna för en framgångsrik befruktning av ägget. 2 veckor efter början av menstruationscykeln börjar ägglossningen, under vilken den dominerande follikeln brister, och ägget, som är klart för spermbefruktning, flyttar in i äggledaren. Sedan rör sig den kvinnliga reproduktionscellen djupare in i livmodern, där den förväntar sig att träffas med hanen och fästa vid slemhinnan i endometrium.

Om cellen inte har befruktats, avvisas ägget efter en viss tid med påverkan av olika faktorer av livmodern tillsammans med slemytan. Detta leder till uppkomsten av ett öppet blödande sår som läker under flera dagar. Det är denna process som orsakar dragande smärta i livmodern.

Hur man kan bli av med obehag

Dagar med menstruationsblödning kan äga rum under mer bekväma förhållanden. För att göra detta måste du ta läkemedel som blir ett slags prostaglandinblockerare. De vanligaste läkemedlen är:

De kan inte bara minska smärta utan också lindra inflammation. Om en flicka har en benägenhet för blödning eller dålig blodkoagulation, är användningen av dessa läkemedel strängt förbjuden.

Undvik användning av läkemedel för personer som lider av högt blodtryck, eftersom de bidrar till minskningen av blodkärlen och ökar blodtrycket. Det är också värt att ge upp smärtstillande medel för kvinnor med tarmsjukdomar och magsår. För svår smärta bör du rådfråga en specialist som kommer att förskriva läkemedlet med hänsyn till kroppens fysiologiska egenskaper.

Om magen gör ont innan menstruationen, och det inte finns någon önskan att ta mediciner, kan örtte och olika infusioner ersätta dem. De säljs fritt på apotek. När du väljer en samling är det värt att uppmärksamma kompositionen. Te ska innehålla smärtstillande, antiinflammatoriska och lugnande örter. Dessa inkluderar:

Jämfört med andra medicinalväxter är dessa mest effektiva. Ta en läkande avkok måste börja några dagar innan menstruationen börjar.

Med svår smärta i nedre del av buken kan en varm varmare hjälpa. Det kan slappna av muskler och minska obehag avsevärt. Det är viktigt att se till att värmen från enheten är så bekväm som möjligt. Det kan också vara ett förebyggande av smärta..

Prevensionsmedel kan befria en kvinna med hormonella störningar från obehagliga känslor. Det är strängt förbjudet att förskriva och köpa läkemedel på egen hand..

Endast en specialist kan förskriva ett läkemedel efter en visuell undersökning och diagnos. Hormonala läkemedel förskrivs rent individuellt.

Smärta i nedre del av buken under menstruationen är ett naturligt och välgrundat fenomen. Det är nödvändigt att söka hjälp av specialister vid starka akuta, outhärdliga upplevelser, som kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar eller könsinfektioner..

Vilka symtom bör varna?

Kort före de kritiska dagarna upplever många kvinnor smärta av olika skäl, av vilka många har ganska allvarliga symtom och kan vara en indikator på kroppens funktionsfel. Så till exempel är kramper ofta ett tecken på skada, infektion, hypotermi eller sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Arten av smärtsyndromet säger mycket, ofta är det smärta som hjälper till att upptäcka en sjukdom som inte tidigare har diagnostiserats. Till exempel "algomenorrhea", en gynekologisk abnormitet som kännetecknas av krampande smärta och är en störning i den kvinnliga kroppens menstruationsfunktion.

Det finns flera typer av smärta av denna typ, här är de vanligaste av dem:

 • Skärande smärta
 • Karakteristisk värkande
 • spricker
 • kramp
 • Spasm
 • Dra känsla

Arten av smärtan är ofta ett tydligt tecken på en viss störning i den kvinnliga kroppen. Men enligt gynekologer kan varje kvinna värka i magen före menstruationen - denna karakteristiska smärta är inte ett symptom på någon sjukdom.

Vanligtvis har kvinnor dålig ont i magen den första dagen av menstruationen. Smärtsamma manifestationer kan uttryckas i varierande svårighetsgrad:

 • i mild form - de kännetecknas av kort varaktighet, normal tolerans utan förlust av prestanda och användning av smärtstillande medel;
 • i genomsnittlig form - komplicerat av förekomsten av illamående, frossa, impotens, ökad irritabilitet, ofta urinering, en minskning av allmän ton;
 • i svår form - algomenorré uttrycks av intensiteten i manifestationer, spridning av smärta i bröstet, korsryggen, huvudet, åtföljt av negativa tecken i form av en störning i pulsrytmen, diarré, kräkningar, förlust av medvetande, fullständig förlust av prestanda.

När magen gör ont 5 dagar före menstruation och mindre, med tanke på förändringen i den hormonella naturen under denna period, kan situationen korrigeras oberoende utan medicinsk hjälp. I avsaknad av patologier innebär behandling av buksmärta före menstruation användning av mediciner och andra terapimetoder.

För att stoppa magvärk före menstruation rekommenderas:

 • användning av krampläkemedel, smärtstillande medel, lugnande medel;
 • speciell gymnastik;
 • massage förfaranden;
 • vila, god sömn;
 • intag av vitaminkomplex;
 • avslappnande bad med eteriska oljor eller medicinalväxtskydd;
 • vägran att använda tamponger;
 • akupunktur.

Känslor som värmer, drar, ibland kan sticka i sidan. Det gör vanligtvis ont i nedre del av buken närmare vänster eller höger sida. Ibland kan det ge åt sidan eller korsryggen.

När behöver jag träffa en läkare? Larmande symtom:

 • smärtan varar mer än en dag, mediciner hjälper inte;
 • svår attack - smärtan är skarp och skarp;
 • vaginal blödning under en period då det inte bör finnas en period;
 • feber;
 • illamående och kräkningar;
 • allmän svaghet, dåsighet, suddigt medvetande;
 • matsmältningsstörningar och tarmrörelser.

När du inte kan oroa dig

Hos kvinnor förekommer hormonella förändringar ofta, de är instabila och instabila, deras nivå förändras ofta. En vecka före menstruationen uppstår ofta obehag.

Under menstruationen ökar hastigheten av progesteron avsevärt, vilket beror på tarmarna.

Om det finns problem med tarmen inträffar gasbildning, förstoppning, kanske magvärk.

Nästan alla tjejer, kvinnor upplever premenstruellt syndrom:

 1. Huvudvärk.
 2. Depression möjligt.
 3. Irritation.
 4. Illamående.
 5. Smärta i nedre buken.
 6. sömnighet.
 7. Snabb utmattbarhet.

Liknande symtom provoseras av svullnad i livmodern, så kroppen signalerar att du kan bli gravid ett barn. Alla de beskrivna tecknen indikerar inte sjukdomar, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Dessutom har kroppen ett fel i vatten-saltbalansen.

Vilka är de patologiska orsakerna

Förutom fysiologiska manifestationer på grund av en förändring av nivån på regleringen av menstruationscykeln, kan orsaken till buksmärta innan menstruationen vara patologisk.

De vanligaste faktorerna som påverkar utvecklingen av algomenorré är:

 • onormal placering av livmodern;
 • konsekvenser av kirurgi;
 • adnexit;
 • genital endometrios;
 • inflammatoriska processer i könsorganet;
 • myom;
 • cancrar.


Endometrios orsakar också smärta.
Vid könsinfektioner, utöver det faktum att patienten har svår magsmärta före menstruationen, förekommer följande störande symtom:

 • migrän;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • depressivt tillstånd;
 • illamående;
 • känsla av klåda, sveda i slidan;
 • fetid urladdning.

De skyldiga till att ett tillstånd börjar när magen gör ont, som före menstruationen, kan vara:

 • herpes;
 • chlamydia
 • Gardnerella;
 • mykoplasmos;
 • candidiasis;
 • trikomonasinfektion;
 • syfilis.


Ofta är smärta associerad med könssjukdomar, såsom klamydia.
Att snabbt kontakta en specialist är viktigt, eftersom de uppkommande smärtsamma upplevelserna kan vara ett symptom på livmoderfibrer - en godartad tumör. Denna bildning är sammanflätade myocyter, som sammandras orsakar obehag och skärande smärta. Myomas finns i olika delar av livmodern:

 1. Cervical tumör - denna myom finns i livmoderhalsen;
 2. Intramuskulär tumör - utvecklas i livmoderväggens muskelvävnad;
 3. Submuköst myom - kan uppstå i vaginalkanalen, hålrummet eller livmoderhalsen;
 4. Samverkande - i den nedre delen av livmoderens sidoribb;
 5. Bukfibroider - på utsidan av livmodern.

Alla typer av godartade tumörer, livmoderfibroider orsakar dragande smärta. Samtidigt ökar smärta och obehag i början av regula och i mitten av menstruationscyklerna. En godartad tumör kan behandlas. Om en fibroid upptäcks i förväg kan den kasseras med medicinering. I sällsynta fall är tumören inte behandlingsbar och måste tas bort genom operation.

Diagnos av mycket svår smärta, hur man bestämmer orsaken till att outhärdlig buksmärta dök upp

Att klargöra orsakerna till premenstrual smärta kan vara en grundlig undersökning. För att fullborda den kliniska bilden måste läkaren ha information:

 1. om arten, regelbundenheten, intensiteten hos smärtsyndromet;
 2. förekomsten av samtidigt symtom;
 3. de preventivmedel som används av patienten;
 4. om tidigare diagnoser om tidigare inflammatoriska gynekologiska sjukdomar och metoder för deras terapi upptäcktes;
 5. om arten av tidigare utförda manipulationer och kirurgiska ingripanden (diagnostisk curettage, hysteroskopi, abort, förloppet under postpartumperioden).

Laboratoriestudier inkluderar:

 1. allmän och biokemisk analys av blod, urin, vaginal utstryk, skrapa från ytan av livmoderhalsen;
 2. bakteriekultur, enzymbunden immunosorbentanalys, PCR-metod för att bestämma patogener av infektioner i närvaro av skäl att smärta kan vara resultatet av en infektionssjukdom.

Tillståndet i livmodern, bilagor, äggledarna kan bedömas utifrån resultaten av ultraljuddiagnostik, vilket hjälper till att identifiera tecken på inflammatoriska processer, liksom närvaron av neoplasmer i dessa organ (cyster, fibromer, fibroider). Vid ultraljudsundersökningen kan läkaren bedöma äggledarnas tillstånd, identifiera förträngningen av livmoderhalskanalen, förekomsten av ärrvävnad och vidhäftningar. Om gynekologen inte finner någon anledning att förklara förekomsten av ett starkt smärtsamt premenstruellt syndrom, rekommenderas kvinnan att besöka andra läkare (endokrinolog, gastroenterolog, neurolog). Du måste vara tålamod eftersom implementeringen av diagnostiska procedurer kan ta en eller två månader, men du kan inte dra tillbaka, eftersom det här är det enda sättet att identifiera smärtkällan innan menstruationen börjar.

Smärta i nedre buken under ägglossningen

Varför det annars kan finnas smärta i nedre del av buken kommer att diskuteras senare. Om nedre del av buken drar och värker en vecka före menstruationens början, indikerar detta att något är fel med kroppen.

De vanligaste orsakerna, utöver algomenorré, som resulterar i ömhet före menstruation:

 • Lutealbrist på grund av låga progesteronnivåer.

I det här fallet verkar den nedre buken konstant, magen verkar brista, det kan förekomma vidhäftningar i livmoderhålet och i tarmen.

 • Endorfiner minskar.

Innan menstruationen minskar mängden progesteron och östrogen i en kvinnas kropp kraftigt, vilket resulterar i en minskning av nivån av endorfiner. Ett sådant skarpt hormonsprång kan inte märkas av kroppen. Detta är svaret på frågan varför kvinnor före kritiska dagar rapporterar smärta i nedre buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, melankoli eller irritabilitet, och i vissa fall till och med tarmstörningar.

PMS anses vara ett annat vanligt skäl till att smärta kan uppstå innan kritiska dagar börjar. I motsats till vad man tror att premenstruellt syndrom främst påverkar kvinnors känslomässiga tillstånd är detta inte så. PMS påverkar ett mycket större påverkansområde:

 • Bäckenskador.

I detta fall drar buken, smärta i nedre del av buken kännetecknas av en krampaktig karaktär. Det kan vara kramper i tarmen.

Smärta före menstruation kan vara en följd av inflammatoriska processer i bäckenorganen till följd av hypotermi eller infektionssjukdomar. Smärtsamma känslor är lokaliserade i nedre del av buken. Buken kan skada mycket dåligt, med smärta och kramper..

Hos kvinnor med menstruations oregelbundenhet kan ägglossning inträffa för sent, även före den förväntade starten av menstruationen. Därför kan nedre buken skada på grund av sen ägglossning.

I vissa fall kan kvinnor inte hitta rätt smärta. Det är ofta svårt att förstå om magen eller tarmen gör ont. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan smärta före menstruation och smärta i tarmen..

Premenstruella smärta kännetecknas av smärtsamma, dragande, värkande känslor i nedre del av buken. Den nedre buken värker hela tiden eller med jämna mellanrum (hos alla kvinnor på olika sätt).

När tarmarna lider är smärtorna huvudsakligen krampaktig. Vid smärta i tarmen kan buken svälla, brusas, gas.

Smärtsyndrom manifesterar sig vanligtvis några dagar före de kritiska dagarna, samtidigt som huvudet kan börja skada kan stämningen försämras. Allt detta åtföljer premenstruellt syndrom - vilket händer hos varje kvinna innan regula börjar. Med tiden uppstår PMS-problem i kroppen, inklusive hud, hår och psykologiskt tillstånd. I detta fall betraktas smärta under denna period som en normal process, oftast kännetecknad av tarmdysfunktion, dragkänslor, värkande känsla.

Drar nedre buken som under menstruationen - detta tillstånd är inte främmande för nästan någon tjej eller kvinna.

När en smärtsam känsla uppträder under kritiska dagar är detta ganska normalt, eftersom utmatningen från livmoderns inre skikt är kopplad till aktiva sammandragningar av hennes kropp.

Detta är essensen av smärta. Men om det finns en dragkänsla både under menstruationen och i mitten av cykeln, så blir detta redan en farlig omständighet.

Skälen till sådana tecken kan vara mycket olika - från PMS till gynekologiska avvikelser och graviditetens början.

Det faktum att dragande smärta bara är en del av sjukdomens symptomkomplex är obestridligt, det är nödvändigt att lyssna på ditt eget och tillstånd.

Således kan ett antal troliga gynekologiska faktorer för att dra smärta lägre än buken klassificeras som:

 • inflammation som sprider sig i livmodern eller dess processer;
 • myom;
 • endometrios;
 • tvinnade cyster på äggstockarna;
 • ektopisk graviditet;
 • förekomsten av blod i äggstocken (apoplexi).

Alla dessa tillstånd behöver snabb diagnos och behandling, i motsatt situation kan det sannolikt förvärra tillståndet och hota konsekvenserna för kvinnors hälsa.

Om den kritiska sidan gör ont under buken under kritiska dagar, kan förekomsten av en inflammatorisk process i bilagorna inte diskonteras..

Menstruation är också ett incitament för förvärring eller initial utveckling av sjukdomen..

Smärtsyndrom manifesterar sig i sakrum, inre lår, korsrygg, i vissa avsnitt i rektum.

Ibland kan patologi bestämmas i båda bilagorna. Det kan emellertid kännas vidare på höger sida om den patologiska processen är mer intensiv inom detta område.

Hans distinkta beskrivningar:

 • i menstruation, mer slem, är utseendet på pus inte uteslutet;
 • trötthet, dåsighet känns;
 • ingen aptit;
 • det finns nervositet och irritabilitet.

Själva smärtsamma upplevelser, trots att de är ganska känsliga, och ändå, i jämförelse med vad som händer med andra patologier, är inte så betydelsefulla och intensiva.

Platsen för den myomatösa noden i ett visst område i livmodern kan också bli en smärtfaktor under menstruationen på höger sida under buken.

Vanligtvis svarar denna neoplasma på det kvinnliga könshormonet..

Under menstruationen minskar deras närvaro, men omedelbart efter kritiska dagar börjar ökningen.

Livmodersammandragningar, som ger frisättning från det föråldrade inre skiktet, oroar fibroider och nervändar i närheten.

Själva neoplasmen skapar hinder för organets amplituder. Detta är orsaken till klagomål att under och efter menstruationen finns en smärtsam känsla lägre än buken till höger, mängden utsläpp ökar under menstruationen, vilket slutar med en långvarig salva.

endometrios

Ofta gör ont i nedre del av magen med en sådan patologi som endometrios. Denna sjukdom står för 10% av alla episoder av gynekologiska avvikelser. I alla representanter för det svagare könet är det reproduktiva organet fodrat från insidan med ett inre skikt - endometrium.

Endometrios sjukdom kännetecknas huvudsakligen av överdriven tillväxt av skiktet och dess utgång bortom gränsen till livmoderslimhinna. Från denna avvikelse utsätts kvinnor i åldersgruppen 30-50 år ofta.

Följande orsaker till endometrios upprättas:

 • förlust av det optimala förhållandet av producerade hormoner (ett högre innehåll av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner);
 • genetiskt beroende;
 • sänka kroppens försvar;
 • metaplasia (överväxt av en vävnadsstruktur till en annan).

De avgörande faktorerna för denna patologi är:

 • En historia av abort;
 • Skadlig miljö;
 • Brist på järn;
 • Viktökning;
 • Förekomsten av kronisk inflammation i köns- och reproduktionssystemen;
 • Användning av intrauterina enheter.

Endometrios har inte stabila kliniska symtom. De vanligaste tecknen är smärta, vaginal urladdning, illamående, kräkningar, försvagning av kroppen, misslyckad reproduktionsaktivitet.

Smärta med denna sjukdom sprider sig i nedre delen av ryggen eller nedre delen av buken. Det kan manifestera sig mer under kritiska dagar. En ökning av smärta är också troligt efter tarmrörelser och samlag..

Detta händer också: det finns ingen menstruation och ett graviditetstest visar ett negativt svar, men smärtsamma känslor försvinner inte, det finns ingen blödning.

I en sådan situation, att förlora den dyrbara tiden som krävs för att donera biomaterial till studien av hCG, och med dess positiva resultat blir graviditet utanför livmodern ganska troligt.

Implantation av ägg utanför livmoderhålan är tyvärr ett ofta och mycket hotande fenomen..

 • Det mest grundläggande symptom som kan vittna om detta är svår smärta. Om det syns från höger sida - ett tecken på att fosterägget är fäst i motsvarande rör i livmodern. Den smärtsamma känslan som framkallas av denna avvikelse, kramp, resonerar i inguinal zon, rektum, vagina och livmoderhalskanalen.
 • Ett annat tecken är att kritiska dagar med en ektopisk graviditet nästan alltid dyker upp senare än kalendertiden. Därför, om det är en fördröjning, före menstruationens ankomst, gör det ont på höger sida (liksom under menstruationsperioden), krävs akut ingripande av kirurgen.

Det finns också sekundära symtom som uppstår under ektopisk graviditet:

 • blekhet i huden;
 • yrsel;
 • ökad hjärtrytm;
 • lågt blodtryck.

Cystor i äggstockarna utvecklas som vanligt i fertil ålder. I fallet när neoplasmen har ett ben är det fullt möjligt att linda cysten runt sin egen kropp. Denna process provocerar en smärtsam känsla i buken från sidan där själva äggstocken är belägen.

Denna avvikelse kan inträffa när som helst, men under menstruation, intra-bukspänning och tryckökning, vilket skapar vissa förutsättningar för förekomsten av denna avvikelse.

Särskilt beskrivna i honom:


ömhet skarp, outhärdlig, kan orsaka svimning;

 • förekomsten av illamående, kräkningar;
 • kroppstemperaturen ökar;
 • blodtrycket minskar, pulsen blir ofta;
 • vissa patienter har en störning i avföring och urinfunktion;
 • kallsvett uppstår.
 • Orsaker till dragande smärta före menstruation

  Ritningssmärta i nedre del av magen uppträder både en vecka före menstruation och tidigare, omedelbart efter ägglossningen, eller orsakar ångest ett par dagar före blödning. Vissa kvinnor bestämmer början av menstruationen just på grund av dålig hälsa och sömnlöshet..

  Om magen på kritiska dagar ständigt gör ont, kan detta förklaras av de anatomiska egenskaperna hos de inre könsorganen. PMS orsakar smärta i bröstet, buken och korsryggen, en kvinna blir irriterad, försvagad eller tårfull och noterar svullnad i ansiktet och lemmarna.

  hormoner

  Om en vecka före menstruationen drar nedre del av buken så mycket att obehaget blir outhärdligt, för en början kan du försöka ändra din livsstil - överge dåliga vanor, gå ofta i frisk luft, granska din kost.

  Förloppet för många processer i den kvinnliga kroppen beror på produktionen av hormoner. Den andra halvan av cykeln kännetecknas av en kraftig ökning av progesteronnivåerna. Hormonell obalans orsakar inte bara PMS utan också tarmproblem:

  • Förstoppning.
  • gasbildning.
  • Minskad peristaltik.

  Algodismenorea

  Om obehaget inte försvinner när du byter till en hälsosam livsstil måste du undersökas av en gynekolog och fastställa faktum av algodismenorea. Detta är en kränkning av menstruationsfunktionen med svår smärta i nedre del av buken, i korsbenet eller nedre delen av ryggen. Deras karaktär är värkande, dra eller krampa.

  Orsaker till primär algodismenorea:

  1. Endokrina störningar.
  2. Användning av en intrauterin enhet.
  3. Uterine Underutveckling.
  4. Fel placering av könsorganet.
  5. Fysisk / mental överarbetning.

  Sekundär algodismenorré utvecklas under påverkan av gynekologiska sjukdomar som förvärvats med åldern. En vecka eller tidigare före menstruationen börjar den nedre buken hos kvinnor att värka av skäl som:

  • Historik om bukoperation.
  • Genital kirurgi.
  • Nervös irritabilitet eller depression.
  • Oregelbundet sexliv.
  • Sexuell missnöje.
  • En mängd psykiska störningar.

  Fysiologiska skäl

  Känslan av tyngd i buken och dess lilla ökning orsakar vätska, som ansamlas i kroppen före menstruation. Dragsmärtorna i buken provoseras också av livmodern, mer exakt, det faktum att det ökar strax före blödning.

  Ägglossning

  Vid sen ägglossning känns obehag i nedre del av buken tydligt i vänster eller höger sida, beroende på var ägget befinner sig. Lätt blödning inträffar vid tidpunkten för follikelbrott, men blod kommer in i bukväggen och orsakar lokal irritation.

  Äggstocksmärta är inte patologisk. De är en funktion i det kvinnliga reproduktionssystemets funktion..

  Acyklisk smärta

  Acykliska smärtor är alltid långvariga och deras utseende är inte förknippat med ägglossning.

  Det är inte möjligt att eliminera obehag med smärtstillande medel av skälen till att nedre del av magen gör ont en vecka före menstruation mot bakgrund av allvarliga patologier:

  1. Cystit.
  2. Myom.
  3. endometrios.
  4. Vidhäftande avvikelser.
  5. Bäckenstockning.
  6. Urolithiasis sjukdom.
  7. Åderbråck som ligger i bäckenet etc..

  Trast

  När magen värmer långsamt en vecka före menstruationen är det nödvändigt att titta på vaginalutflödet. Normalt är de ett multikomponentämne:

  • Slem.
  • Glykogen.
  • bakterier.
  • lactobacilli.
  • Dött epitel.
  • Hemligheten med bartholinkörtlar.

  Normal urladdning är klar eller vitaktig, deras konsistens är slemhög, och volymen är obetydlig, upp till 5 ml per dag. Det finns ingen obehaglig lukt. Under ägglossningen blir glykogennivån maximalt.

  Urogenital candidiasis (vanligtvis används som trast) gör att utsläppet är vitt och curdled och luktar foul. Svampen orsakar klåda och sveda i ljumsken, obehag vid urinering. Labia ser röda och svullna ut.

  Den främsta orsaken till trast är svag immunitet. Könssvamp kombineras ofta med HIV-infektion, diabetes och sexuellt överförda sjukdomar..

  Graviditet

  En ökning av livmoderonusen i tidig graviditet orsakar dragande smärta i nedre buken. En kvinna kanske ännu inte vet att hon snart kommer att bli mamma, och i väntan på sina perioder märker hon en försämring av sin hälsa. Först avskriver hon obehag för PMS, men senare diagnostiserar läkaren graviditeten.

  Vid en ektopisk graviditet kan smärta också plåga en kvinna. Om äggledarnas lumen är för smal, hittar det befruktade ägget inte ett sätt att tränga igenom livmodern och är fäst vid rörets vägg. Från nedre del av buken strålar smärta till ändtarmen.

  Med illamående, värkande smärta i nedre del av magen, yrsel, svaghet och i närvaro av episoder av medvetslöshet är det brådskande att konsultera en gynekolog. Ett växande embryo provocerar ett brott i röret, sepsis och döden. En operation hjälper till att förhindra sorgliga konsekvenser..

  När smärtorna är månatliga

  Förekomsten av smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationen tar ofta en konstant form. I fall där detta inträffar på grund av fysiologiska avvikelser, särskilt hos flickor före förlossningen, oroa dig inte. Men regelbundna manifestationer av buksmärta före menstruationen kan indikera förekomsten av infektioner, inflammation eller avvikelser.


  Om smärtan kvarstår måste du undersökas

  Vad du ska göra för att eliminera kramper

  Vid svår smärta ska du rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och vid behov föreskriva ytterligare diagnostik i form av ett blodprov eller ultraljud. Om allvarliga patologier upptäcks föreskrivs hårdvaruforskningsmetoder - MR eller CT, laparoskopi eller hysteroskopi. Effektiv behandling väljs efter en noggrann diagnos.

  Om din mage gör ont innan din period på grund av naturliga fysiologiska processer, kan du försöka eliminera obehaget på egen hand hemma. För detta används mediciner från olika grupper..

  • Spasmolytika. De eliminerar snabbt muskelkramper i livmodern. Sådana läkemedel skickas ut utan recept, men innan du tar dem måste du läsa instruktionerna noggrant. PMS rekommenderar läkemedel som finns tillgängliga i form av tabletter eller rektal suppositorier..
  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel i denna grupp lindrar snabbt smärta, bekämpar inflammation. Du kan eliminera obehagliga symtom med hjälp av tabletter där den aktiva substansen är paracetamol, ibuprofen, diklofenak. Kom ihåg att dessa läkemedel har allvarliga kontraindikationer, och se till att du konsulterar din läkare innan du tar det. Följ strikt den rekommenderade doseringen..

  Du kan återställa normal hälsa före menstruationen och eliminera obehag utan medicinering. För att göra detta är det ibland tillräckligt att göra en lätt övning, applicera en varm värmedyna i magen, göra en lätt massage, berika dieten med många användbara vitaminer och mineraler. Alla dessa åtgärder kan endast utföras om du är säker på att du är helt frisk..

  Månadsvis blödning av kvinnor åtföljs ofta av obehag och buksmärta. Detta är ganska normalt om sjukdomen är mindre och inte påverkar livskvaliteten för mycket. Kom ihåg att du måste besöka en gynekolog minst två gånger om året. Detta skyddar dig från utvecklingen av farliga patologier och gör att du kan upprätthålla reproduktiv hälsa..

  Menstruationskramper i buken är en vanlig förekomst som plågar många kvinnor. Den vanligaste orsaken till obehag är muskelkontraktioner i livmodern, men det finns undantag från regeln när obehag blir ett symptom på en allvarlig sjukdom. Om smärtorna i nedre del av buken före menstruationen förstärks, och tillståndet förvärras från månad till månad, måste du konsultera en specialist och ta reda på orsaken till kramp.

  Premenstruellt syndrom

  PMS uppträder cirka 3-4 dagar före det initiala regleringsstadiet. Först och främst påverkar premenstruellt syndrom en kvinnas psykologiska hälsa och leder till en förändring av humör: orimlig aggressivitet, ångest, depression, sömnlöshet, irritabilitet, tårfullhet. Men andra obehagliga fenomen kan uppstå:

  • Förekomsten av huvudvärk
  • Illamående före menstruation och aptitlöshet
  • Ömhet i brösten
  • Gastrointestinala störningar
  • Buksmärtor

  Gynekologer anser premenstruellt syndrom som en störning, eftersom det direkt är ett tecken på otillräcklig syntes av endorfin. Om en kvinna får lite "lyckohormon" under en längre tid, kan premenstruellt syndrom utvecklas till en allvarlig psykisk sjukdom - menstruationspsykos, som inte kan behandlas med medicinering och kommer att leda till slutenvårdsförfaranden som involverar en psykiater eller psykolog. Det är därför experter rekommenderar att samråda med

  Användbar video

  Mycket ofta har kvinnor en nedre del av buken en vecka före menstruationen, långt ifrån alla vet vad detta obehag betyder och om det är möjligt att bli av med det. Det bör undersökas om det kan antas att manifestationen av sådana symtom är en följd av gynekologisk patologi, eller är detta ett normalt naturligt tillstånd där det absolut inte finns någon anledning att uppleva. Smärta i nedre buken minskar avsevärt livskvaliteten hos kvinnan, vilket förhindrar henne från att arbeta normalt och göra vardagliga aktiviteter. För att lindra detta tillstånd måste du veta om förekomsten av vissa metoder som eliminerar dessa smärtsamma manifestationer.

  När man ska träffa en läkare

  Det finns fall som kvinnor har magont, som före menstruationen, men det är faktiskt ett tecken på gynekologiska störningar eller sjukdomar i matsmältningssystemet. Med regelbundna allvarliga manifestationer, även om det inte finns någon negativ försvagning av negativa symtom i liggande läge, bör du rådfråga en läkare. Ett tillstånd när höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen är farligt för en kvinna, eftersom det antyder en risk för blindtarmsinflammation.

  Om magen gör ont innan menstruationen med försenad menstruation kan detta indikera en cykelstörning eller en ektopisk graviditet..

  När obligatorisk medicinsk konsultation krävs

  Om en kvinna först märkte konstiga förändringar i kroppen innan menstruationen, som inte var där förut, måste hon gå till kliniken och berätta för gynekologen om vad som oroar sig.

  Det finns ett antal allvarliga omständigheter, och alla kräver omedelbar medicinsk rådgivning:

  1. Smärta stör mig i mer än sju dagar.
  2. Kroppstemperaturen ökade.
  3. Efter en smärtsam PMS finns det många perioder.
  4. Inom en cykel kommer kritiska dagar flera gånger med korta pauser.
  5. Svimning före menstruation.
  6. Graviditet misstänkt.
  7. Tidigare var varje menstruation smärtfri.

  De huvudsakliga orsakerna till att patienten har nedre del av buken en vecka innan menstruationen klargörs under undersökningen. Detta är antingen en latent infektion som påverkar reproduktionssystemet, eller en allvarlig sjukdom eller komplikation efter födseln.

  Dessutom kan dragkänslorna i buken i förkant av kritiska dagar förklaras med en ärftlig predisposition.

  Hur är diagnosen

  Vid en situation där magen gör ont och är sjuk innan menstruationen är det nödvändigt att ta medicinsk hjälp. Efter inspektionen kommer specialist att rekommendera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna för att identifiera den verkliga orsaken till avvikelserna.


  Ultraljud rekommenderas

  Listan över möjliga undersökningsformer:

  • gynekologisk ultraljud;
  • allmän blodanalys;
  • Datortomografi;
  • urinprov;
  • Ultraljud i matsmältningskanalen, njurarna;
  • MRI
  • smeta för infektioner;
  • hysteroskopi.

  Ett tillstånd där nedre del av magen gör ont på höger innan menstruationen kräver en brådskande undersökning för att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

  Symtomatisk behandling

  Om nedre del av magen gör ont eller höger innan menstruationen, bör du definitivt rådfråga en gynekolog för att utesluta de patologiska orsakerna till dysmenoré. Om detta är din naturliga beteende och inte en följd av sjukdom, kommer du att visas symtomatisk terapi som specifikt syftar till att eliminera, minska smärta.

  För detta föreskrivs följande läkemedel till patienter:

  • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
  • Myotropa antispasmodika.
  • Kombinerad smärtmedicinering. Sådana läkemedel innehåller lika stora mängder NSAID, smärtstillande medel, svaga psykostimuleringsmedel, kramplösande komponenter. Dessa läkemedel, enligt statistik, hjälper till att lindra smärta hos 71% av patienterna..

  Men du bör inte förskriva NSAIDs själv. Dessa medel tynnar ju blodet, vilket ökar menstruationsblödningen. Läkaren bör förskriva ett sådant läkemedel till patienten utifrån hennes kroppstillstånd.

  En vecka före menstruationen gör ont i nedre del av buken. Hur hanterar du detta? Örtmedicin har framgångsrikt använts som en tilläggsbehandling. I synnerhet komplexa homeopatiska läkemedel, kosttillskott. För att lindra manifestationerna av dysmenoré, applicera:

  • Ryggvärk äng.
  • Hypericum perforatum.
  • Mejram.
  • Vitex är heligt.
  • Rosemary officinalis.

  Algomenorrhea

  Om svår smärta börjar dyka upp kort före början av kritiska dagar och detta händer varje gång under PMS är detta ett tecken på algomenorré. Denna störning förekommer hos hälften av kvinnorna. Oftast förekommer symtomen på denna sjukdom i den kvinnliga kroppen 7 dagar före regleringens början. Smärta kännetecknas av sammandragningar, värkande känsla, magen börjar dra.

  Denna störning är inte en allvarlig sjukdom, men de obehagliga upplevelserna till följd av dess förekomst har en mycket negativ effekt på en kvinnas psykologiska tillstånd, därför rekommenderar experter att bekämpa manifestationerna av uppkommande smärta genom konventionella smärtstillande medel.

  Algomenoré är en vanlig gynekologisk abnormitet som kännetecknas av en menstruationsstörning och en smärtsam menstruationsförlopp. Algomenorré förekommer i nästan varje sekund kvinna.

  Denna kränkning manifesterar sig i periodiska smärta i nedre del av magen före början av menstruationen. Smärta i nedre buken kan vara olika i intensitet och varaktighet. En kvinna har en känsla av att smärta omfattar tarmarna. Algomenoré börjar i de flesta fall en vecka före menstruationens början och kan fortsätta under menstruationscykeln. Arten av smärtan som är karakteristisk för algomenorré kan beskrivas som kramp, dragning, värk.

  Skillnad mellan primär och sekundär algomenorré:

  1. Primär algomenorré uppstår som ett resultat av en kränkning av utflödet av menstruationsblod och krampaktig sammandragning av livmodern. På frågan varför primär algomenorré uppträder kan man svara på detta sätt: livmoderens felaktiga placering (till exempel dess avvikelse posteriort), endokrina sjukdomar, intrauterin preventivmedel (spiraler etc.), ett ökat antal prostaglandiner.
  2. Sekundär algomenorré förekommer ofta på grund av inflammatoriska processer i bäckenorganen eller efter gynekologiska operationer (inklusive abort). Vid sekundär algomenorré kan feber, smärta i ryggen, uppblåsthet observeras.

  Förutom smärta i nedre del av buken kan en kvinna uppleva svaghet, illamående, huvudvärk och depressivt humör. Intensiteten hos smärta med algomenorré påverkar som regel negativt kvinnans prestanda, välbefinnande, humör.

  I detta avseende är det viktigt att veta varför algomenorré förekommer. Orsakerna till denna menstruationsdysfunktion är olika. I de allra flesta fall är algomenorré en samtidig sjukdom som förekommer vid andra gynekologiska sjukdomar - såsom endometrit, inflammatoriska processer i livmoderhålan, uterusinflammation, infektionssjukdomar i könssystemet..

  Behandlingen bör syfta till att eliminera den underliggande orsaken. Efter detta kommer det att vara möjligt att minska manifestationerna av algomenorré.

  Menbakterierna är vanliga

  Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

  Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

  1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
  2. Ingen allmän sjukdom observerades.
  3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

  Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

  Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

  Acykliska smärta före menstruation

  Innan menstruationen kan buken skada som ett resultat av blodstasis eller åderbråck i bäckenområdet, med cystit, urolithiasis. Sådana smärta kallas acykliska och förbinder dem inte med menstruationscykeln..

  Acykliska smärtor är vanligtvis kortlivade och oregelbundna. De är ofta förknippade med problem inte inom gynekologi utan på andra områden. Ändå är det viktigt att skilja mellan smärta och fastställa dess orsaker, så att vid behov få behandling i tid.

  Det händer att magen gör ont av skäl som inte är relaterade till premenstruellt syndrom. Acyclisk smärta - orsakerna till att cirkulationssystemet inte fungerar, det kan uppstå på grund av åderbråck eller med blodstagnation. Detta syndrom kan elimineras genom att använda mediciner, det har inte någon cyklisk karaktär, det kan manifestera sig och inte visa sig på flera år.

  Relaterad artikel: PMS-smärta

  Finns det något förebyggande

  När du drar under buken innan menstruationen börjar, är det nödvändigt att följa enkla instruktioner för att undvika detta:

  • Träna före din period. Simma och sträck korsryggen;
  • Uteslut överätning. En stor vikt väcker ett smärtsyndrom;
  • Andas djupt i ren luft, konsumerar vitaminer, eliminera rökning och alkohol.

  Stark, växande smärta kan helt enkelt inte tolereras på något sätt. För första tecken är det bäst att konsultera en läkare.

  Om en kvinna har lägre buksmärta innan menstruationen, måste hon besöka en gynekolog regelbundet för att undvika utveckling av allvarliga sjukdomar. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, uppfylla rätt näringsdiet i kombination med måttlig fysisk aktivitet och god vila kommer att lindra negativa tecken och hjälpa till att återställa en kvinnas hälsa och välbefinnande..

  Varför gör nedre buken ont innan menstruation: orsaker och metoder för behandling

  Smärtsam menstruation är inte ett sällsynt problem alls. Enligt medicinsk statistik noterar 30-60% av gynekologiska patienter av det totala antalet kvinnor i fertil ålder det. Dessutom åtföljs 10% av smärta av en betydande försämring av välbefinnande och till och med funktionsnedsättning.

  Syndromet för smärtsamma perioder har sitt namn - algodismenorea (eller helt enkelt dysmenorré). Varför nedre buken var sjuk innan menstruationen, kommer vi att berätta ytterligare. Och överväga också effektiva sätt att hantera dysmenorré.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Luteiniserande hormon: norm och avvikelser från det

  Hypofysen utsöndrar tre typer av könshormoner: follikelstimulerande hormon (FSH), luteiniserande hormon (LH), prolaktin. I den här artikeln kommer vi att undersöka vad luteiniserande hormon är, hur mycket det ska vara i kroppen och hur LH-hormonet fungerar.....

  Slemhinnor som snot: när du behöver oroa dig och när du ska lugna dig

  Vaginal urladdning är resultatet av sekretionsarbetet i vaginala körtlar, liksom de vitala funktionerna hos mikroorganismer och desquamation av epitelceller....

  Varför sväller magen före menstruationen

  Men PMS i varje kvinna manifesterar sig på olika sätt, så inte alla har en större mage före menstruation. Det beror på: Fysikegenskaper; Fysisk kondition - muskelkorsett; Uterin muskelelasticitet....