Varför drar nedre buken efter menstruation: orsaker när man ska träffa en läkare

Klimax

Det händer att menstruationen är över, och kvinnan fortsätter att känna sig illa. Det är oroväckande att i nedre del av buken fanns dragsmärta som inte fanns tidigare. Detta kan vara antingen en gynekologisk sjukdom eller bevis på problem med urinblåsan. Det är viktigt att känna till de tecken som det går att avgöra vilken specialist du ska kontakta. Samtidig symtom kan vara frånvarande, därför måste du först genomgå en gynekologisk undersökning för att göra ett ultraljud av bäckenorganen.

Orsaker till smärta efter menstruation

Under menstruationen uppstår smärta i nedre del av buken på grund av livmodersammandragningar. Dess intensitet beror på de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp: strukturen och placeringen av bäckenorganen, känsligheten hos smärtreceptorer.

Arbetet i alla system i den kvinnliga kroppen är otydligt kopplat till hormonella förändringar som inträffar under cykeln. Under menstruationen försvagas kroppen särskilt, eftersom en kvinna förlorar en viss mängd blod, försvagar immuniteten, det finns en ökad risk för infektion in i urogenitala organ. Detta leder till en förvärring av olika sjukdomar i bäckenorganen, varför en kvinna efter menstruationen kan dra i nedre del av buken.

Orsakerna till buksmärta efter menstruation kan vara:

 • hormonella förändringar;
 • sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • graviditet börjar;
 • brott mot urinvägarna;
 • gastrointestinala patologier;
 • stressrespons.

Hormonella processer återspeglas också i nervsystemets och hjärnans tillstånd. Därför kännetecknas kvinnor av ökad känslomässighet, känslighet för förändrade miljöförhållanden, stress.

Varför skadar nedre buken hos ungdomar

Hos ungdomar kan orsaken till smärta i ljumsken efter menstruation vara att könsorganen ökar i storlek, tonen i livmodern förändras. Smärta är störande om det finns några medfödda missbildningar i organen. Hormonell instabilitet leder vanligtvis i denna ålder till menstruationsstörningar, ökad ömhet i menstruationen. Detta underlättas av ungdomarnas nervösa excitabilitet, misstänksamhet i samband med bristande kunskap om en kvinnas pubertetsprocesser. Hos de flesta friska flickor etableras cykeln gradvis och sådan smärta försvinner.

Smärta under graviditeten

När graviditeten börjar inträffar en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden och endometriumtillståndet. Vanligtvis upphör menstruationen omedelbart på grund av att cykelprocesserna är avbrutna. Men i sällsynta fall sker kroppens anpassning till förändringar gradvis. Detta manifesteras i det faktum att i ytterligare 2-4 månader fortsätter fläcken att visas, vilket kan misstas av menstruation. Medvetet om hennes position är kvinnan orolig för att dra smärta i livmodern, inte misstänker att orsaken är en ökning av fostrets storlek.

Tillägg: Det är särskilt viktigt att uppmärksamma sådana smärta för en kvinna som planerar att födda ett barn. Om det finns förutsättningar för befruktning, är det nödvändigt att kontrollera om graviditet.

Detta tillstånd är ofta inte en patologi, men det kräver uppmärksamhet, eftersom graviditet, särskilt i de inledande stadierna, inte alltid går smidigt. Liknande symtom kan indikera ett hot om missfall, platsen för ägg i rören.

Efter förlossningen gör ont i nedre del av magen på grund av förorening i ljumsken, osteokondros och även på grund av periodiska sammandragningar i livmodern, vilket återställer dess storlek.

Video: Varför under graviditeten finns det smärta i nedre del av buken

Varför nedre buken gör ont vid klimakteriet

I slutet av reproduktionsperioden blir orsakerna till smärta i nedre buken hos kvinnor ännu större. Efter aborter, operationer i livmodern, äggstockarna och förlossningen kvarstår ärr ofta på könsorganen, en böjning av livmodern uppstår och dess vanliga position förändras. Konsekvenserna av sjukdomar samlas, risken för maligna tumörer ökar.

Rekommendation: Läkare rekommenderar att kvinnor över 40 ägnar särskild uppmärksamhet åt uppkomsten av ovanliga symtom, genomgår förebyggande undersökningar (hos gynekolog, endokrinolog) minst en gång per år. Om manstruationen drar nedre buken är det bättre att besöka specialister omedelbart.

Effekten av hormonella förändringar på kroppens tillstånd efter menstruationen

Ofta är orsaken till smärta i nedre del av buken processer orsakade av en kraftig förändring av hormonnivåerna efter menstruationen. I detta fall, efter 2-3 dagar, när förhållandet mellan hormoner återgår till det normala, kommer smärtan att försvinna.

Omedelbart efter menstruationen börjar den så kallade torra perioden av cykeln, när urladdningen praktiskt taget är frånvarande, och en slemhinna bildas i halsen, vilket förhindrar penetrering av spermier i livmodern. Torr vagina kan orsaka smärta i samlag och reflex uppträda av värkande smärta i nedre del av buken. Du kan försöka använda en speciell gel för att fukta vagina.

Hormonförändringar kan också vara onormala, vilket leder till en kronisk funktionsfel i förhållandet hormoner av östrogen och progesteron, cykelstörningar och en förändring av menstruationens natur. Efter dem uppträder spotting spotting, åtföljt av smärta i pubicområdet.

Användning av orala preventivmedel, användning av hormonbehandlingsläkemedel kan leda till hormonella störningar. Den intrauterina enheten förändrar inte bara den hormonella bakgrunden utan påverkar också smärtreceptorerna som finns i livmoderväggen.

Hormonella störningar orsakas ofta av sjukdomar i sköldkörteln och andra endokrina organ..

Gynekologiska sjukdomar

Buksmärta efter menstruation är ett typiskt symptom på många sjukdomar i livmodern och bilagorna.

Inflammatoriska processer

Sannolikheten för att de förekommer och förvärras under och efter menstruationen ökar avsevärt. Under denna period är det nödvändigt att noggrant följa reglerna för hygienisk vård av könsorganen, för att undvika hypotermi i kroppen och särskilt dess nedre del. Inflammatoriska sjukdomar kan spridas snabbt till livmodern och äggstockarna.

Endometritis, salpingoophoritis (inflammation i rören och äggstockarna) manifesteras främst genom att smärta i nedre del av buken. Deras symtom är också en ökning av kroppstemperatur, ovanlig urladdning.

Könsinfektioner

Infektionssätt kan vara olika. Till exempel kan trasten bli sjuk efter att ha besökt ett allmänt bad eller bastu på grund av att hygienregler inte följs. Men du kan smittas genom sexuell kontakt. Det finns en grupp av sexuellt överförda infektioner (sexuellt överförda sjukdomar).

Under påverkan av infektion bildas omfattande inflammatoriska processer i könsorganen, ärr och vidhäftningar bildas, vävnader förstörs, magsmärtor uppstår.

Tillväxt i bukhinnan

Felaktig endometrial utveckling orsakar allvarliga kvinnliga hälsoproblem.

Endometrial hyperplasi (överdriven proliferation) leder till förekomst av endometrios. Inträngning av endometrialpartiklar i rören eller livmoderhalsen leder till en förändring i dess form, förskjutning, sträckning av ligament som håller den. Under menstruationen är endometriet särskilt aktivt, därför är menstruationen förlängd, smärta i nedre del av buken känns inte bara efter dem, utan också på andra dagar i cykeln.

Partiklar i endometrium kan nå äggstockarna, vilket leder till bildning av endometrioida cyster. Inträngning av endometrialpartiklar i bukhålan stör störande funktion av bäckenorganen och därmed orsakar smärta.

Hypoplasi (underutveckling) leder också till cykelstörningar, förknippade med onormal utveckling av livmodern, funktionsstörningar i äggstockarna, infertilitet, som också visar sig i smärta i nedre del av buken..

Tumörer i livmodern och äggstockarna

Neoplasmer i äggstockarna manifesteras inte alltid av tydliga symtom. Som regel upptäcks de av ultraljud av misstag vid granskning av bäckenorganen. Men det är dragande smärta i äggstocksregionen (bara på ena sidan eller båda) som ofta är ett tecken på patologi. Komplikationer kan vara bristning av cystor eller äggstocksmembran, vridning av cystbenen. Sedan går den värkande smärtan i skärningen. Det finns ett behov av akut medicinsk vård.

Myom. Denna godartade tumör kan bildas både utanför och inuti livmodern. Tillväxten leder till sträckning av muskler och ligament, förskjutning och komprimering av angränsande organ, blodkärl och nervändar. Det är möjligt att gissa om problem inte bara genom att öka buken, utan också genom förekomsten av symtom på menstruations oregelbundenhet, smärta. Efter menstruationen gör ont i nedre del av magen särskilt svårt, blödning uppträder.

Kräfta. Det lumska av denna sjukdom är att symtomen uppträder vid en tidpunkt då tumören redan växer till en betydande storlek, ger metastaser. Därför bör utseendet på en kvinna till och med mild smärta i äggstockarna i kombination med fläckar vara ett tillfälle för ett brådskande besök hos läkaren.

Livmoderprolaps

Sträckning av muskler och ligament efter flera födelser, åldrande av kroppen, felaktig utveckling av könsorganen kan leda till en förflyttning av livmodern i slidan. Eftersom organen i det lilla bäckenet är sammankopplade, förefaller urinblåsan, ändtarmen. Med menstruationskontraktioner ökar livmodern, vilket bidrar till en ännu större ökning av känsligheten hos smärtreceptorer. Detta manifesteras av konstant värkande smärta i buken, särskilt efter menstruation. Ofta förekommer denna patologi hos kvinnor i klimakteriet.

Video: Orsaker till smärta i nedre buken hos kvinnor

Sjukdomar i andra organ

Ofta är smärta i nedre del av buken särskilt störande före och efter menstruationen, även om de inte har något att göra med sjukdomar i reproduktionsorganen. Om orsaken till deras förekomst är inflammation i urinblåsan eller njurarna, åtföljs de av smärta i slidan, smärtsam urinering, feber.

Smärta i inguinalområdet kan uppstå på grund av uppblåsthet i samband med dysbios och ökad gasbildning. I detta fall måste du ägna särskild uppmärksamhet åt kosten, äta mat som är rik på fiber. Smärta kan också överföras till nedre del av buken med radikulit, förorening och en ökning av muskeltonen under menstruationen provoserar en förvärring av symptomen.

Dra nedre buken till höger med blindtarmsbeteckning.

När du definitivt bör konsultera en läkare

Om smärtan stör under mer än tre dagar intensifieras den, den är inte bara att dra, utan krampaktig, sömnad, ett sådant tecken indikerar patologi. Du bör definitivt gå till läkaren om efter menstruation, med smärta i ljumsken, finns en riklig utflöde, vilket i princip inte borde vara. Keso, purulent eller blodig utflöde, som har en obehaglig lukt, kräver särskild uppmärksamhet.

Om en kvinna tvivlar på ursprunget till symtomen, måste du kontakta en gynekolog som efter undersökning och ultraljud berättar om ett samråd med en urolog, endokrinolog eller andra specialister krävs. Vid svår smärta måste du ringa en ambulans.

För att eliminera symtomen föreskrivs antiinflammatorisk, antibakteriell, hormonell behandling eller kirurgiskt ingripande rekommenderas. Ibland, om det inte finns några allvarliga sjukdomar, rekommenderas en kvinna att utöva yoga för att stärka och sträcka muskler och ligament.

Varför, efter menstruation, gör nedre buken ont, möjliga orsaker

Hur man lindrar smärta hemma

Cirka hälften av kvinnorna runt om i världen har upplevt smärtproblemet under menstruationen. Smärtan bör varnas i nedre del av buken efter kritiska dagar, eftersom dessa symtom kan vara tecken på någon form av sjukdom eller inflammation..

Du kan ta bort obehagliga värkande eller skarpa smärtor hemma, utan att vänta på ankomsten av den lokala läkaren eller en resa till sjukhuset.

 • Fysiska övningar. Försök att gå runt, köra lite. När du är engagerad i massor kan du distrahera från smärtan tills läkaren kommer. Gör några övningar, de kommer att lindra kramper. Till exempel, liggande på magen, vila handflatorna på golvet, lyft upp bålen och böj ryggen. En annan övning: att komma på knä och armbågar, sänka huvudet till bröstet och höja och sänka bäckenet.
 • Mottagning av krampläkemedel. Du kan lindra eller ta bort smärtan med hjälp av läkemedel. Populära rättsmedel: No-spa, Nurofen, Nise, Ibuprofen, Ketorol, Papaverine, Analgin. Kom ihåg att medel har biverkningar och kan påverka matsmältningsorganet negativt.
 • Folkvägar. Generationernas visdom ska användas noggrant för att inte förvärra situationen. Gör ett varmt bad eller en värmedyna på nedre del av buken, men under 15 minuter för att inte orsaka blödning. Ett annat sätt: ligga i en embryonpose. Ta varmt doftande örtte. Det kan vara te från ingefära, hallonblad, timjan eller oregano.

Befruktad cellimplantation

Varför efter menstruation drar nedre buken och bröstet? Orsaken till denna process i den kvinnliga kroppen kan vara införandet av fosterägget i väggen i könsorganet. Låt oss överväga denna situation mer detaljerat..

Vid brott i follikeln skadas små kärl. På grund av detta inträffar lätt blödning. En kvinna kan ta detta faktum för en annan menstruation. Om oskyddad sexuell kontakt inträffar efter frigörandet av ägget börjar befruktningen. Därefter reser cellen under flera dagar genom äggledarna hos en kvinna och går ner i livmodern. Det är här den så kallade implantationen äger rum. Ofta åtföljs dessa åtgärder av dragning eller obehag i bukhulen.

När behöver du läkare?

Ring en ambulans eller gå till sjukhuset om sådana smärtor har besökt dig för första gången, inte har tagits bort av något och håller länge nog. Läkaren kommer att undersöka dig, ta tester och ställa en diagnos. Vissa sjukdomar kräver kirurgi.

Stark och outhärdlig smärta, nya perioder eller feber bör göra att du besöker en läkare omedelbart.

Om din mage gör ont, och smärtan strålar ut i ryggen eller onaturlig urladdning uppträder med smärta, det är illamående eller kräkningar, ring genast en läkare. Smärta efter menstruation anses onaturlig.

Graviditet och hotet om avbrott

När du har en nedre del av buken efter menstruationen är graviditet inte utesluten. Det kan diagnostiseras med en gynekologisk undersökning eller under en ultraljudsundersökning. Hur i detta fall förklarar det faktum att menstruationen har passerat och nedre buken drar?

Hos vissa kvinnor börjar genombrottsblödning dagen för den påstådda menstruationen. Dessutom är ansvarsfriheten inte varje månad. Läkare i detta fall talar om hotet om abort. Ofta beror denna situation på brist på progesteron. Detta hormon upprätthåller den normala tonen i könsorganet och förhindrar att den tränger samman. Om detta ämne inte produceras i tillräckliga mängder, samlas livmodern och en lossning av fosterägget inträffar. Det resulterande hematom töms ofta. Detta åtföljs av spotting, som kvinnan tar för nästa menstruation. Efter det finns en dragande smärta, som också indikerar hotet om abort eller en abort som har börjat.

Varför gör nedre buken ont efter menstruation

Hormonell obalans

Könsorganen, som andra kroppssystem, beror på den hormonella bakgrunden. Hormoner i stora mängder ökar cykeln, gör smärtan starkare och längre. Symtom på bakgrund av hormonsvikt kvarstår efter menstruationen.

Smärta som slutar efter en kritisk dag på en eller två dagar talar om hormonspänningar. Om smärtan varar längre, har icke-specifika symtom: temperatur eller utflöde, bör du rådfråga en specialist.

adnexitis

Adnexit är en inflammation i äggstockarna och äggledarna (bilagor). Inflammation kan vara ensidig eller bilateral, liksom akut och kronisk.

Det finns en sjukdom som inte respekterar intim hygien. Skadliga bakterier kommer in i de sterila organen och orsakar inflammation. Det kan vara: bakteroider, stafylokocker. Dessutom kan du få sådan inflammation och sexuellt. Dolda infektioner från klamydia, ureplasm, trikomonader förvärrar situationen.

Symtom på adnexit inkluderar:

 • Svår smärta i nedre del av buken. Hon är värkande och lång. Smärta strålar till korsryggen eller anus.
 • Hög temperatur upp till 38 grader.
 • Deprimerad och deprimerad, svaghet.
 • Illamående.
 • Urineringsproblem.
 • uppblåsthet.
 • Markera i form av vita.
 • Infertilitet.

Om akut adnexit inte botades i tid, kan den flöda till en kronisk. Kronisk inflammation orsakar infertilitet och ektopiska graviditeter..

cervicit

Cervicit är en inflammatorisk process. Det påverkar livmoderhalsen. Orsakerna till sjukdomen är olika. Dessa inkluderar:

 • veneriella sjukdomar;
 • genital herpes;
 • vaginal infektion;
 • candidiasis;
 • mänskligt papillomvirus;
 • trauma under förlossningen;
 • felaktig intim hygien eller brist på denna;
 • allergi.

Utan en undersökning av en gynekolog och godkända tester är det omöjligt att noggrant bestämma denna typ av inflammation. Det första oroande symtomen bör vara smärta efter menstruation och riklig vaginal urladdning.

 • förbränning och rodnad åtföljd av klåda i könsorganen;
 • smärtsam urinering;
 • utsläpp som kännetecknas av överflöd och en obehaglig lukt;
 • återuppstod blödning;
 • smärta under och efter samlag;
 • smärta i buken eller korsryggen under samlag, blödning eller blod efter det;
 • illamående, yrsel;
 • feber;
 • livmoderhalscancerödem.

De orsakande medlen är: herpesvirus, trikomoniasis, HPV, gonorré, klamydia. Obehandlad inflammation leder till cyster, infiltrater, infertilitet.

Vulvit

Inflammation av slemhinnorna i de yttre könsorganen kallas vulvitis. Självdiagnos och behandling leder till allvarliga komplikationer..

Inflammatoriska medel: E. coli, svamp, stafylokocker, streptokocker. Infektioner, såsom gonoré, trikomoniasis, mycobacterium tuberculosis, stöd och förvärra inflammation.

 • akut buksmärta efter menstruation, förvärrad av promenader eller sexuell kontakt;
 • ansvarsfrihet;
 • ibland brännande och klåda;
 • slemhinnor i de inre organen täcks med purulent plack;
 • ulcerativa och hyperemiska perineala lesioner;
 • smärta under urinering.

endometrit

Endometritis - inflammation i uterusslemhinnans inre endometrium. Inflammation inträffar efter födselskada, termiska, kemiska och mekaniska påfrestningar, aborter, menstruation, preventivmedel, efter användning av tamponger. Införandet av en svamp-, virus- eller bakterieinfektion försvagar immunsystemet och ger upphov till inflammation.

Akut endometrit har följande symtom:

 • smärta i nedre del av buken efter menstruation;
 • obehaglig luktande urladdning;
 • snabb puls;
 • feber;
 • frossa och svaghet.

Obehandlad inflammation kan bli kronisk och orsaka många komplikationer. Den kroniska sjukdomsförloppet leder till missfall, aborter, komplikationer efter förlossning, långvarig menstruation, ofta smärta i nedre del av magen, smärtsamt samlag.

Cystor och tumörer

En cyste bör förstås som en tumörbildning på vaginalväggen. Det växer på grund av ansamlingar av vätska i kaviteten. Storleken på tumören kan nå 10 centimeter. De uppstår på grund av skador, har mindre ofta ett medfødt ursprung. Problemet kanske inte visas ens en månad efter bildandet.

 • Smärta efter kritiska dagar, samlag. Magen kan värka eller värka akut.
 • Obehag.
 • Tarmrörelser.
 • Purulent eller vit urladdning.

Små och asymptomatiska godartade lesioner kräver inte operation, men bör övervakas regelbundet. Små maligna, lika stora såväl som godartade cyster med symtom tas bort kirurgiskt.

Tuberkulos

Genital tuberkulos påverkar ofta äggledarna, vilket orsakar bilateral inflammation i rören, såväl som äggstockarna och bildningen av vidhäftningar. Mykobakterier i könsorganen kan utvecklas under hormonella växlingar. Dragande och värkande smärta i nedre del av buken bör vara uppmärksamma efter menstruationen, medan de inte kan passera även efter att du tagit medicinen. Följande symtom är också karakteristiska:

 • kränkning av cykeln;
 • liten eller riklig urladdning;
 • något förhöjd temperatur;
 • viktminskning;
 • nattsvettningar;

endometrios

Endometrios är en överväxt av endometriet utanför livmoderns körtelvävnad. Problemet är hormonspänningar. Under de sista dagarna av menstruationen observeras förvärring. Först försvinner sjukdomen utan symtom, men sedan visas följande symtom:

 • bäckensmärta, värre före och efter menstruation;
 • smärtsamma kritiska dagar;
 • riklig urladdning;
 • blekhet, dåsighet, yrsel;
 • infertilitet.

Endometrios är orsaken till cyster, vidhäftningar, neuropsykiatriska problem och hjälper till att ta bort livmodern och äggstockarna. Den smärtsamma förloppet av en patologisk sjukdom leder ofta till att bli gravid och missfall.

Sjukdomar i könssystemet

Detta kan vara med olika sjukdomar i könsorganssystemet. Cystit, trigonit och andra sjukdomar orsakar smärta.

Gastrointestinala problem

Smärta efter menstruation uppstår ofta till följd av problem med mag-tarmkanalen. Magen är svullen och orsakar smärta och obehag. Dysbakterios, tarminfektioner, parasiter, problem med bukspottkörteln, tarmobstruktion, förstoppning eller diarré orsakar värk och spänning.

Magen kan svullas från undernäring, användning av kolsyrade drycker, kryddig och fet mat. Ett magsår, gastrit och irriterande tarmsyndrom förvärras.

Graviditet

Det är omöjligt att utesluta en graviditet efter menstruation. Graviditet ger inte bara stora känslor, utan också fallgropar i form av smärta, som börjar varna. Orsaker till smärta:

 • Normala livmodersammandragningar under de senaste veckorna av graviditeten.
 • Graviditetens början. Smärtan liknar premenstrual.
 • Stort blodflöde i livmodern.
 • Ektopisk graviditet. Smärtan är lokaliserad på ett ställe, varar länge och försvinner inte.

All smärta som inte försvinner och är akut under lång tid kräver undersökning, särskilt efter menstruation. Uppmärksam och seriös när det gäller din kvinnors hälsa. Närvaron av symtom bör varna dig och uppmuntra dig att besöka en gynekolog. Delta inte i självmedicinering.

Patologi för urinvägarna

Varför har en kvinna lägre buken efter menstruationen? Detta symptom kan förekomma på grund av sjukdomar i urinsystemet. Den vanligaste pyelonefrit, cystit, bakteriuri och så vidare. Du kan lära dig om dem efter en ultraljudsundersökning av njurarna och urinblåsan samt urinalys.

Under menstruationen blir en kvinnas kropp mer sårbar. Det är under denna period som ett stort antal sjukdomar i urinblåsan kan förvärvas. Så snart blödningen slutar börjar dragande smärta. Symtom som brännande, urininkontinens, feber etc..

Samtidig smärtsymtom

Om menstruationen är över, och nedre buken drar, är detta en tydlig signal om att det är dags att "ge upp" till läkare. Vid läkarmottagningen är det nödvändigt att beskriva så många symtom och relaterade känslor som möjligt som följer uppträdande eller värkande buksmärta. En kvinna kan klaga på sådana manifestationer som:


nedre rygg gör också ont;

 • temperaturen stiger;
 • bröstkörtlarna blir oförskämda och värkande med värkande smärta, etc..
 • Allt ovanstående måste övervakas noggrant, eftersom det hjälper till i diagnostikprocessen..

  Vid läkarmötet är det första du bör göra att ange smärtans natur: är den konstant eller periodisk i sin natur, vilken intensitet är akut eller tråkig, värkande, dragande eller syning. Om detta inte räcker för att skapa en tydlig bild kan läkaren förskriva en fullständig gynekologisk undersökning med hjälp av ultraljud i bäckenorganen. Var inte rädd för att prata om detta problem, eftersom alla sjukdomar är lättare att besegra i början av dess utveckling..

  Uterin fibroids eller polyp

  Varför, även efter menstruationen, drar nedre buken? Detta kan bero på en tumör lokaliserad direkt i könsorganets kavitet. Detta är ofta en myom eller polypp. Det är värt att notera att den senaste utbildningen har en chans att dyka upp i livmoderhalskanalen. I detta fall kan smärtan vara mer akut..

  Med dessa patologier kan en representant för det svagare könet öka blödningen. Därför bör du omedelbart rådfråga en läkare om du upplever riklig menstruation och smärta efter dem. Du kanske har att göra med en tumörprocess i könsorganets kavitet.

  Diagnostik

  Magen efter menstruationen gör ont som i menstruationen beror inte alltid på förekomsten av sjukdomar. Detta kan vara antingen en banal uppblåsthet eller början av tidig ägglossning. Att fastställa den exakta orsaken till obehag hjälper den integrerade tillämpningen av diagnostiska metoder.

  Inledande undersökning av en gynekolog och medicinsk historia:

  • identifiering av befintliga kroniska, ärftliga och medfödda sjukdomar;
  • allmän bedömning av reproduktiv funktion;
  • undersökning för att identifiera inflammatoriska processer och anatomiska egenskaper hos strukturen i vagina och livmoderhalsen.

  Syfte med allmänna analyser:

  • bakterioskopisk undersökning (utstryk för onkocytologi och flora, bakteriekultur);
  • allmänna blod- och urintest, biokemisk analys.
  • Ultraljuddiagnos av bäckenorganen.

  Den mest informativa metoden för att upptäcka förekomsten av patologier är en ultraljudssökning.

  Ytterligare åtgärder för att fastställa en noggrann diagnos reduceras till användningen av hjälpdiagnostiska procedurer:

  • datortomografi och MRI i urinkanalerna, njurarna och matsmältningskanalen;
  • laparoskopi;
  • kolposkopi;
  • dopplerography;
  • biopsi;
  • punktering av bukorganen, reproduktionssystemet;
  • lodning;
  • cytogenetisk kromosomanalys;
  • röntgenundersökning.

  Allmänna tester kan göras på en statlig klinik på registreringsplatsen gratis eller på något betalt laboratorium. Tester för sköldkörtelhormoner (TSH och T4) i Moskva kostar från 600 rubel.

  Den genomsnittliga kostnaden för CT eller MRI för bäckenorganen är från 3 tusen rubel. Ultraljud kan också göras vid alla medicinska centra i Moskva (mer än 100 adresser). Kostnaden för tjänsten varierar från 1 till flera tusen rubel.

  Priserna för tjänsten i vissa kliniker är:

  Företagets namnAdressenKosta
  Medskan.rfw. Leningradskoe, 47
  • Transabdominalt - 1870 rubel;
  • transvaginalt - 2200 gnugga.
  st. Obrucheva, 21A
  st. Nizhny Novgorod, 83
  Center V.I.Dikulyaw. Yaroslavl, 116
  • Transabdominalt - 1200 rubel;
  • transvaginalt - 1800 rubel.
  st. Miklouho-Maclay, 44A
  Huvudstadtrans. Vlasyevsky, 92500 gnugga.
  st. Pilot Babushkina, 48 B
  Medline Servicest. Festivalnaya, 47
  • Transabdominalt - 1600 rubel;
  • transvaginalt - 2200 gnugga.
  w. Yaroslavl, 144
  st. Yartsevskaya, 34
  Mamma och barnave. Sevastopol, 24Från 5000 till 7000 gnugga.
  Klinik för modern diagnostikst. Privolnaya, 701400 gnugga.

  Allmänna rekommendationer för patienter

  Självmedicinering, traditionell medicin och råd från "goda" bekanta kommer aldrig att vara en garanti för god hälsa och bli av med alla möjliga sjukdomar. Sådan behandling är effektiv endast i undantagsfall som faller under villkoren för ett allmänt fel från det totala antalet observationer.

  Samråd med en specialist kan aldrig försummas, eftersom endast resultatet av undersökningar och analyser kan garantera frånvaron av kontraindikationer, avvikelser och fysiologiska egenskaper hos kroppen. Först efter att kroppens allmänna goda skick har bekräftats, kan befästnings- och härdningsförfaranden läggas till ditt liv. Laddning hjälper inte att bli sjuk, men den kan inte bota.

  Om det inte finns några allvarliga sjukdomar och kontraindikationer, är det inte överflödigt att arbeta med att stärka din egen kropp. För att förbättra tillståndet hos muskelvävnader och ligament, såväl som vävnader i inre organ, rekommenderas det att träna Pilates och allmän gymnastik. Elasticiteten i vävnaderna i könsorganen för en kvinna kommer att vara nyckeln till en frisk kropp och friska barn.

  Vem man ska kontakta?

  Ultraljud - undersökningen kan upptäcka inflammation i bäckenorganen

  Om smärta förstörs endast efter menstruationen, bör du rådfråga en gynekolog för att få råd. För att diagnostisera inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen använder läkare följande metoder:

  • Ultraljudundersökning - kan bestämma inflammation i bäckenorganen;
  • blodprov för hormoner - avslöjar störningar som orsakar tillväxt av livmodervävnad och bilagor;
  • en smet från vagina på mikrofloran - avslöjar förekomsten av bakterier och svampar;
  • blodprov för könsinfektioner (klamydia, humant papillomvirus, cytomegalovirus, etc.) - identifierar sexuellt överförda sjukdomar.

  Salpingoophoritis

  Denna patologi är en smittsam och inflammatorisk process, lokaliserad i äggledarna och äggstockarna. Patienter som lider av denna sjukdom klagar på intensiv smärta i nedre del av buken, feberfeber, frossa, dysuri, uppblåst buk, sjukdomar i könsorganen (detta kan vara pus, mörkt blod), smärta med koition.

  Uppmärksamhet! Det förekommer ofta när smärtsyndromet med salpingoophorit nästan inte uttrycks, sjukdomen kan uppstå i latent form.

  Målen med behandlingen är att minska berusningssyndromet, stabilisera kvinnans tillstånd och förstöra det smittsamma medlet. Terapi taktik involverar användning av antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel.

  Uppmärksamhet! Om en kvinna använder en intrauterin enhet som preventivmedel, är det tillrådligt att ta bort den från livmoderhålet.

  Behandling

  Lindring av smärta:

  • pulserad ultraljud;
  • lera terapi;
  • elektrofores med jod;
  • zinkelektrofores;
  • natriumkloridvatten;
  • vibrationsmassage;
  • kopparelektrofores;
  • ultraviolett strålterapi;
  • icke-narkotiska smärtstillande medel (Ketonal, Ketorolac);
  • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Indometacin).

  Behandling av akut salpingo-oophorit

  Antibakteriella läkemedel indikeras:

  • under återfall, i närvaro av en uttalad inflammatorisk process;
  • om antibiotikabehandling inte föreskrevs under den akuta fasen av processen;
  • under fysioterapi och vid användning av farmakologiska aktivatorer av hemodynamik.

  Kirurgisk behandling är indicerad för:

  • förekomsten av abscesser i bäckenområdet;
  • förekomsten av vidhäftningar i bäckenet i kombination med intensiv smärta;
  • inflammation i livmoderväggarna i kronicitet;
  • ofta återfall;
  • infertilitet.

  Varför drar nedre buken efter menstruationen

  För vissa är menstruationen smärtfri, för vissa är det en period av plåga och ett test för släktingar. Detta är vanliga fenomen och vanliga egenskaper hos samma fysiologiska process. Men frågan om varför den nedre buken drar efter menstruationen borde vara uppmärksam! Dessutom, om var denna känsla kommer från och vad den kan föregå, måste en kvinna veta för att inte missa en allvarlig sjukdom.

  Självmedicinering för denna sjukdom

  Alla var minst en gång i sitt liv engagerade i denna fascinerande aktivitet. Detta ger de högsta känslorna av glädje när smärta eller symptom kan besegras och det mest generade blicken i läkarnas ögon, när du fortfarande måste vända dig till honom.

  Du kan prata mycket om var modern medicin är stark, och där ett kardanblad är lämpligt som en kompress, men med obehag i bäckenområdet bör du inte försena bestämningen och beslutet. Anledningen till detta kan vara en riktig patologi, som måste diagnostiseras så snart som möjligt och korrekt behandlas. Varken det första eller det andra kan göras oberoende..

  Naturligtvis bör du inte låta larmet omedelbart, men att titta på din kropp kommer fortfarande inte att vara överflödigt, samt att konsultera en specialist.

  Samtidig smärtsymtom

  Om menstruationen är över, och nedre buken drar, är detta en tydlig signal om att det är dags att "ge upp" till läkare. Vid läkarmottagningen är det nödvändigt att beskriva så många symtom och relaterade känslor som möjligt som följer uppträdande eller värkande buksmärta. En kvinna kan klaga på sådana manifestationer som:

  • nedre rygg gör också ont;
  • temperaturen stiger;
  • bröstkörtlarna blir oförskämda och värkande med värkande smärta, etc..

  Allt ovanstående måste övervakas noggrant, eftersom det hjälper till i diagnostikprocessen..

  Vid läkarmötet är det första du bör göra att ange smärtans natur: är den konstant eller periodisk i sin natur, vilken intensitet är akut eller tråkig, värkande, dragande eller syning. Om detta inte räcker för att skapa en tydlig bild kan läkaren förskriva en fullständig gynekologisk undersökning med hjälp av ultraljud i bäckenorganen. Var inte rädd för att prata om detta problem, eftersom alla sjukdomar är lättare att besegra i början av dess utveckling..

  Graviditet och utfodringsperioden

  Det kan finnas många orsaker till att kvinnors nedre del av magen gör ont efter menstruationen. Och från denna lista kan du inte utesluta graviditet, liksom ammeperioden. Skarpa förändringar i hormonell bakgrund och tillstånd i endometrium under denna period utesluter vanligtvis uppkomsten av menstruation. Men ofta inträffar sådana förändringar gradvis, tillsammans med fläckar i 2-4 månader. Det är lätt att ta dem under menstruationsperioder. Dessutom, om en kvinna inte vet om sin position, kommer att dra ont i livmodern orsaka hennes ångest.

  Ett annat möjligt alternativ för utveckling av graviditet, orsakande buksmärta, kan vara brist på progesteron och, som ett resultat, en abort som har börjat. Om den dag då menstruationsflödet bör börja inträffar genombrottsblödning, är detta ett tydligt tecken på hotet om abort. Progesteron tjänar till att upprätthålla tonen i könsorganet och inte låta det dra sig samman, men om det inte produceras tillräckligt, dras livmodern ihop.

  Det finns en frigöring av fosterägget, och hematom som bildas som ett resultat av denna process töms, vilket orsakar blodutflöde. Det är vad en kvinna tar för menstruation, varefter smärta uppstår.

  Möjliga patologier och sjukdomar

  Ritningssmärta i bäckenområdet hos kvinnor kan uppstå på grund av urinvägarnas patologi. Pyelonefrit, bakteriuria, cystit fungerar oftast som smärtskällor, under vilka nedre buken kan värka, dra, bli oerhört allvarlig. En ultraljudsundersökning av urinblåsan och njurarna samt en urinalys kan hjälpa till att diagnostisera något liknande. Ytterligare faktorer som signalerar sjukdomar i urinblåsan eller njurarna kan vara:

  • brinnande;
  • urininkontinens;
  • total temperatur.

  Tarmarna kan bli en annan källa till smärta. En pallfördröjning på mer än tre dagar indikerar förstoppning. I detta fall läggs flatulens och uppblåsthet till dragsmärta. Tryck i bukhålan uppstår när tarmarna fylls, vilket pressar på livmodern. Detta orsakar obehaglig dragande smärta före och efter menstruationen. Om alla dessa symtom är begränsade, bör du troligtvis inte oroa dig så mycket. Men när temperaturen hänger kan du prata om infektion eller berusning. Här behöver du bara träffa en läkare.

  En vanlig orsak till att magen drar efter menstruationen är en tumörbildning. En slags bubbla med vätska som bildas i äggstocken kan vara ganska stor. Detta orsakar tryck på organ som ligger i närheten, orsakar översträckning av äggstocksvävnaden. Om även korsryggen gör ont, efter menstruationen, är det dags att boka tid hos gynekologen för att ta bort alla misstankar om denna typ av tumör. Det kan mycket väl visa sig vara godartat och försvinna om några månader, men den extra risken har ännu inte gjort någon bra.

  Men tumören kan inte bara lokaliseras i äggstocken. Myom eller polyp (en tumör direkt i könsorganets hålighet) orsakar som regel skarpa, skärande smärta.

  Brun urladdning under menstruationen signalerar utvecklingen av endometrios. I detta fall påverkas oftast bukväggen, äggledarna och äggstockarna på grund av spridningen av livmoderhinnan. Mindre vanligt förekommer detta i tarmen och binjurarna. Blödning förekommer inte bara i livmodern utan också i de drabbade områdena, på grund av vilken menstruationen blir mer långvarig. Tillsammans med en brunaktig ton av urladdning indikerar en ökad menstruationsperiod utvecklingen av denna typ av patologi.

  Den inflammatoriska processen i kroppen kan också vara orsaken till buksmärta under menstruationen. Det åtföljs av den ovanliga karaktären av urladdningen. Obehandlad infektion eller sexuellt överförd sjukdom orsakar inflammation och utvidgning av det drabbade organet och orsakar smärta.

  Smärtan ökar under rörelse eller under samlag, och urladdningen får en gul färg och en obehaglig lukt. Infektion är en ganska vanlig orsak till sjukdom idag. Inte bara sexuellt samlag kan orsaka att det kommer in i kroppen. Den låga nivån av personlig hygien när du besöker offentliga bad och bastur, toaletter och duschar i poolen kan ge många konsekvenser för människor.

  Magen gör ont efter menstruation under de första månaderna hos tonårsflickor. Könsorganen förändras i storlek, livmoderns tonar förändras, den hormonella bakgrunden är instabil. De första perioderna kan vara generellt smärtsamma.

  Ännu fler orsaker till att när menstruationen går, gör nedre buken ont, förekommer hos kvinnor i slutet av reproduktionsperioden. Dessa inkluderar förlossning, abort, kirurgi i livmodern eller äggstockarna, vilket kan orsaka ärr kvar på könsorganen. Livmoders böjning och förändringen i dess vanliga position kan också tillskrivas listan över orsaker till obehag i nedre del av buken. Därför rekommenderas kvinnor efter 40 år att vara mer uppmärksamma på sin kropp och utseendet på nya, särskilt obekväma, sensationer..

  Allt annat, den nedre buken till höger kan också dra med blindtarmsinflammation. I detta fall är utestående med en läkare förbjudet. Det är bäst att ringa ambulans.

  Allmänna rekommendationer för patienter

  Självmedicinering, traditionell medicin och råd från "goda" bekanta kommer aldrig att vara en garanti för god hälsa och bli av med alla möjliga sjukdomar. Sådan behandling är effektiv endast i undantagsfall som faller under villkoren för ett allmänt fel från det totala antalet observationer.

  Samråd med en specialist kan aldrig försummas, eftersom endast resultatet av undersökningar och analyser kan garantera frånvaron av kontraindikationer, avvikelser och fysiologiska egenskaper hos kroppen. Först efter att kroppens allmänna goda skick har bekräftats, kan befästnings- och härdningsförfaranden läggas till ditt liv. Laddning hjälper inte att bli sjuk, men den kan inte bota.

  Om det inte finns några allvarliga sjukdomar och kontraindikationer, är det inte överflödigt att arbeta med att stärka din egen kropp. För att förbättra tillståndet hos muskelvävnader och ligament, såväl som vävnader i inre organ, rekommenderas det att träna Pilates och allmän gymnastik. Elasticiteten i vävnaderna i könsorganen för en kvinna kommer att vara nyckeln till en frisk kropp och friska barn.

  Magvärk efter menstruation

  Om du drar nedre buken efter menstruationen

  Magen gör ont efter menstruationer, som i menstruationer, vad ska jag göra, behöver jag akut att se en läkare och vilken? Kan detta vara ett icke-gynekologiskt problem? En variant av normen?

  Det faktum att många kvinnor under menstruationen upplever obehag i livmodern anses vara ett normalt alternativ. Men det faktum att smärtorna uppträder efter kritiska dagar, det verkar som om de håller på att börja igen - det oroar många. Låt oss överväga de troliga orsakerna till att nedre del av magen gör ont efter menstruationen.

  1. uppblåsthet. Ibland finns det en så stark gasbildning att tarmen pressar livmodern och ger den i ton. Och kvinnan känner det som en närmande menstruation.

  2. Cystit, pyelonefrit. Den drar nedre buken efter menstruationen, om en kvinna har en förvärring av en sjukdom i könsorganet. Men i detta fall, förutom ömhet i livmodern, verkar smärta under urinering, att gå på toaletten blir mycket frekvent. Det behandlas med antibiotika om resultatet av en urinalys visar en inflammatorisk process.

  3. Den andra halvan av menstruationscykeln och ägglossningen. Hos vissa kvinnor är cykeln mycket kort, till exempel 24 dagar. I detta fall sker ägglossningen ungefär den 10: e dagen, samtidigt som den andra fasen av cykeln börjar. Och kvinnan känns som om hennes bröst och buk är öm efter menstruationen, och ändå är detta i huvudsak mitten av nästa cykel, eventuellt ägglossning. I detta fall kan mjukhetens ömhet kvarstå i ytterligare 10 dagar, nästan innan en ny cykel börjar.

  4. Graviditet. Kanske hotet om hennes avbrott. När menstruationen efter menstruationen gör ont och nedre delen av ryggen, och menstruationen var ovanlig - liten, slutade snabbt, istället för att upptäcka att det fanns en brun daub, är det möjligt att denna graviditet är fryst, livmoder eller ektopisk. Detta alternativ kan emellertid uteslutas om en kvinna noggrant kontrollerades för graviditet, till exempel, hon tog ett blodprov för hCG under förseningsperioden, eller om det helt enkelt inte fanns något samlag under den senaste månaden.

  5. Kirurgisk eller gynekologisk patologi. Om det finns svåra smärta i nedre del av buken efter menstruationen, försvinner de inte - du måste snarast kontakta en läkare, kanske till och med ringa en ambulans, om temperaturen stiger, blödningen har börjat, det vill säga andra patologiska symtom har dykt upp. Detta kan vara ett brott av en ovariecyst, blindtarmsinflammation, en avbruten ektopisk graviditet och många andra diagnoser. Smärta indikerar alltid någon form av problem i kroppen. Och akut smärta är orsaken till sjukhusvistelse.

  Varför efter menstruation kan dra underlivet?

  De flesta kvinnor förknippar menstruationens början med karakteristiskt obehag. Många upplever humörsvängningar, lider av smärta i bukhinna och rygg. Vanligtvis kvarstår detta tillstånd under de första dagarna från början av menstruationen, och sedan avtar symtomen gradvis. Ibland händer det att blödningen är lång efter, men efter menstruationen drar nedre buken. Vad som är orsaken till denna situation är svårt att förstå direkt. Normalt är detta beteende hos kroppen en följd av kränkningar i dess arbete. I alla fall bör fysiologiska signaler inte ignoreras. Det är viktigt inte bara att ha en medvetenhet om hur allvarligt detta kan vara, utan också en förståelse för arten av de underliggande orsakerna som orsakade smärtan.

  Oskadliga orsaker till dragande smärta

  Ibland känner en kvinna att nedre buken gör ont efter menstruationen på grund av processen med normal funktion i kroppen. Då är symtomen inte kritiska och behöver inte ingripa från tredje part. Bland dem:

  1. Ägglossning. Det representerar mognaden av follikeln med efterföljande frisättning av ägget. I genomsnitt varar det från 12 timmar till 2 dagar. Denna period är mest gynnsam för befruktningen. Ibland åtföljs ägglossningen av smärta, mindre blödning. Vanligtvis finns karakteristiska utsöndringar som liknar äggvita. Dragupplevelserna vid ägglossning inträffar ungefär 11-18 dagar av cykeln.
  2. Premenstruellt syndrom. Vanligtvis känns obehag i PMS 7-10 dagar före menstruationens början. Kvinnor med en instabil cykel, som har haft inflammatoriska eller infektionssjukdomar, inför stress, kan dock uppleva en kränkning av menstruationscykeln. Menstruationen kan komma att bli försenad eller anlända tidigare än väntat.
  3. Graviditet. Det kan också dra nedre buken och nedre delen av ryggen med tidigare befruktning. Detta beror på den gradvisa utvecklingen av embryot och dess ytterligare fästning på ytan av livmodern. Mot bakgrund av ökad hormonsyntes kan en kvinna uppleva kramp. I framtiden kommer andra tecken på graviditet att framgå: toxikos, försenad menstruation, täta urinering, ömhet i bröstkörtlarna, utsöndring av råmjölk. Kan detta fortsätta under graviditeten? Nej, normalternativet är endast för tidig graviditet.
  4. Hormonella störningar. Mot bakgrund av det endokrina systemets felaktiga funktion kan antalet kvinnliga könshormoner kraftigt minska eller öka. Avvikelse från koncentrationen av ett ämne i kroppen från normen kan leda till en förändring i cykeln, komplikation av äggmognad och andra konsekvenser. Tillståndet stoppas genom att ta speciella mediciner. Det uppstår som ett resultat av att man tar orala preventivmedel, förloppet av olika sjukdomar, brott mot reglerna för en hälsosam kost och regim. Kvinnor som har nått klimakteriet är särskilt mottagliga.

  Obehagsproblem

  Detta tillstånd kan också uppstå i fall av olika infektiösa, inflammatoriska, akuta och kroniska patologiska processer. Obehag kan orsakas både av kränkningar inom gynekologi och provoseras av ett antal andra sjukdomar. Till exempel:

  1. Sjukdomar i könssystemet. Njursten, inflammation i urinblåsan, nefrit, medfödda och förvärvade patologier i organstrukturen blir ofta orsaken till att nedre buken börjar dra. Sjukdomar åtföljs av feber, frekventa urineringar, smärta vid urinering, allmän svaghet, trötthet Vid njurskador lokaliseras smärtan främst i ländryggen. Cystit hos kvinnor kan också försena uppkomsten av planerad menstruation.
  2. Sjukdomar i mag-tarmkanalen (GIT). På grund av närheten till mag-tarmkanalen till det kvinnliga reproduktiva systemet är det ibland inte möjligt att fastställa den omedelbara smärtkällan utan att besöka läkaren. Men genom att analysera ett antal andra symtom kan vi dra slutsatser om sjukdomens natur. Gastrointestinala sjukdomar åtföljs av kräkningar, illamående, förstoppning / diarré, ökad flatulens. Orsaken till känslorna kan vara inflammerad blindtarmsinflammation, tarmhinder, förgiftning eller en infektionssjukdom.

  Gynekologiska sjukdomar

  Ritningssmärta i nedre del av buken är karakteristisk för följande sjukdomar:

  1. Endometrit. Det är en inflammatorisk process lokaliserad i livmoderns muskelskikt. Det åtföljs av ökad kroppstemperatur, allmän svaghet, nedsatt prestanda, frossa. Överdriven blodig urladdning utanför menstruationen är karakteristisk för endometrit..
  2. endometrios Det representerar en onormal patologisk ökning i storleken på cellerna i muskel livmoderskiktet. Samtidigt kan en kvinna uppleva smärta som ökar efter samlag. Symtomen på sjukdomen inkluderar kraftig fläckning. Det diagnostiseras oftast i det jämna könet i åldern 30 till 60 år. Ofta en konsekvens av att ta hormonella läkemedel under en lång tid.
  3. Vulvit. En inflammatorisk process lokaliserad på vaginalslemhinnan. Ofta manifesteras efter infektion med veneriska sjukdomar, på grund av svampkulturernas utveckling. Det skiljer sig i specifika sekretioner av grå färg och har en purulent natur. Burning, klåda, början och utveckling av ödem noteras.
  4. Adnexitis. Den inflammatoriska processen som påverkar rören i livmodern och äggstockarna. Tillsammans med sekretioner och feber.
  5. Cyst i äggstocken. Det uppstår på grund av cirkulationsstörningar i äggstocksfollikeln. Det leder till en gradvis spridning av corpus luteum och ökat tryck på de inre organen. I de flesta fall icke-farligt, men kräver specialistövervakning.
  6. Maligna tumörer. Uppkomsten och utvecklingen av cancer leder också till manifestation av smärta.

  Farliga kombinationer

  Själva dragsmärtan orsakar inte särskilda problem för en kvinna. Det finns emellertid ett antal symtom, i kombination med vilket obehag signalerar farliga tillstånd:

  • bröst ömhet, en ökning i storlek, utseendet på purulent utsläpp;
  • för långa och rikliga perioder;
  • menstruations oregelbundenhet;
  • utsläpp av ovanlig färg och med en avvisande lukt;
  • hög kroppstemperatur (från 38 grader);
  • akut smärta;
  • växande smärta;
  • kraftig blödning.

  Ritningssmärta en vecka efter menstruation är ett tillfälle att tänka på patologierna som har uppstått i kroppen. Gissa inte och vänligen vänta på förbättringar. Att vända sig till en läkare hjälper till att bestämma sjukdomens natur och föreskriva kompetent behandling. När det gäller en gynekologisk sjukdom kan det i detta fall vara inflammerad blindtarmsinflammation, urolitis eller till och med onkologi..

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man ringer en period före schemat i en vecka

  Processerna som sker i den kvinnliga kroppen, inklusive menstruationscykeln, styrs av det neuroendokrina systemet. Det inkluderar perifera strukturer och centrala avdelningar....

  Vad du ska göra om dina perioder inte slutar?

  Menstruationscykeln är en av manifestationerna av det cykliska arbetet i organen i det reproduktiva systemet, särskilt körtlarna i de inre könsorganen - äggstockarna....

  Vilken menstruationsdag satte spiralen på

  Varje kvinna är förr eller senare intresserad av problem relaterade till preventivmedel. Det finns många sätt att förhindra oönskad graviditet, en av de mest populära och effektiva är upprättandet av en IUD....