Varför det gör ont i höger sida i buken

Klimax

När man talar om smärta i höger sida, betyder de ofta olika tillstånd och sjukdomar som är förknippade med en viss plats och orsak.

Problemet kan bero på trauma, akut inflammatorisk process, förvärring av en kronisk sjukdom och några andra orsaker. I vilket fall som helst, när patienten besväras av smärta i höger sida, kommer läkaren definitivt att utföra diagnostiska åtgärder för att utesluta patologier som kräver omedelbar läkarvård.

Det finns ett antal tecken som gör det möjligt att förstå arten av förändringar i kroppen som har lett till tillståndet när patienten värker på höger sida.

Smärts natur

Smärta i höger sida har flera tecken som hjälper till att fastställa dess orsak. Följande typers intensitet och natur skiljer sig:

 • akut smärta, som kännetecknas av ett plötsligt intrång, intensitet - ett symptom på leverkolik vid gallstensjukdom;
 • tråkig smärta uppstår gradvis, varar länge - det händer med kroniska sjukdomar i bukorganen;
 • värkande mild smärta uppstår med kronisk inflammation i tjocktarmsslemhinnan (kolit) och gallblåsan (kronisk kolecystit);
 • krampande smärta som kännetecknas av perioder med hög och låg intensitet - uppstår på grund av spasmer i tarmen.

Enligt lokaliseringen av smärtsyndromet finns det:

 • smärta i hypokondrium - levern och gallblåsan finns till höger, så sjukdomar i dessa organ orsakar smärta i övre buken och under kostbågen;
 • smärta i mitten av buken - en manifestation av patologi i kolonens stigande tjocktarmen (kolit);
 • smärta i nedre del av magen uppträder med sjukdomar i organen: bilaga (blindtarmsbetingelse), äggstockar och deras bifogningar hos kvinnor (adnexit, oophoritis), inflammation i blindtarmen, hos män, smärta i nedre del av buken till höger uppträder också på grund av klämning i ryggbråck;
 • smärta på navelnivån åtföljer inflammation i tunntarmen (enterit);
 • smärta i höger sida bakifrån kan vara en manifestation av pleurisi i nedre bröstet (inflammation i pleura som foder lungorna och bröstet) eller leverabcess (purulent fokus).

Provocerande faktorer kan påverka uppkomsten av smärta:

 • matintag: stekt och fet mat ger prov på smärta med gallstensjukdom och hepatit (leverinflammation);
 • skador: ett starkt slag, hjärnskakning i levern och gallblåsan åtföljs av akut smärta, vilket kan indikera ett organbrott;
 • fysisk aktivitet: sömnadssmärta när man går, springer, hoppar indikerar en möjlig peritonit (inflammation i vävnaden som foder i bukorganen).

Orsaker till smärta i höger sida: möjliga sjukdomar

Smärtan i sidan kan vara akut eller värkande, konstant eller uppträda med jämna mellanrum, passera på egen hand eller kvarstå länge trots de åtgärder som vidtas. Smärtan kan förändra sin karaktär: tråkig plötsligt förvärras och blir skarp och stark, och tvärtom, akut smärta går i värk med låg intensitet. Läkaren ska berätta om allt detta..

Eftersom situationen när höger sida verkar kan visa sig vara kritisk, kan du inte skjuta upp besöket på sjukhuset och med kraftiga smärtor, särskilt vid feber, allmän svaghet, sänka blodtrycket, hjärtfrekvensen, måste du omedelbart söka läkarhjälp.

Sjukdomar i levern och gallvägarna

 1. Gallstensjukdom är en sjukdom som kännetecknas av bildandet av stenar i gallblåsan och kanalerna. Smärta med kolelitiasis är ofta tråkig, värkande, ger till höger axelblad och axel. Det är en ökning av smärta under stress, en kränkning av kosten, skakning, en kraftig förändring i vädret. Med sjukdomens progression finns det en intensiv, skärande, sömnadsmärta i höger sida ovanifrån, som strålar ut till området på höger axelblad, axel. en sådan smärtanfall kallas gallkolik. Under en attack är patienterna rastlösa, rusar runt, skriker eller klönar. Kräkningar, illamående kan förekomma.
 2. Hepatit är en akut eller kronisk inflammation i levern orsakad av virus, alkoholmissbruk, autoimmuna sjukdomar, toxiner. Eventuell hepatit kännetecknas av blekhet, svaghet, en liten ökning av kroppstemperaturen, viktminskning, dålig aptit, hudens ylhet, klåda i huden, smärta i höger sida under revbenen.
 3. Kolecystit (stenlös) - inflammation i gallblåsan. Det huvudsakliga symptomet på kolecystit är smärta i höger hypokondrium. Stärker med användning av riklig kryddig, fet mat, alkohol, sodavatten. Kan ge åt höger axel, axelblad. Hos de flesta patienter åtföljs det av kräkningar, illamående, skurande, bitter, klåda i huden.
 4. Biliary dyskinesia (DZHVP) - en kränkning av gallets uppförande i tarmen. Med hypotoni av gallblåsan är smärta i höger sida vanligtvis värkande, konstant, ibland manifesteras endast av en känsla av tyngd under revbenen på höger sida. Händer en timme efter att ha ätit. Patienter kan känna illamående och svaghet. Med högt blodtryck i gallblåsan noteras smärta i höger sida under revbenen och nära naveln, de är i sin natur starka, paroxysmala, skärande, liknande galgkolik. Visas en halvtimme efter att ha ätit. Oftast följer DZhVP kursen med kolecystit.

Sjukdomar i magen och tolvfingertarmen

 1. Duodenalsår. Det huvudsakliga symptomet är smärta i höger sida av buken uppifrån. Det kan vara värkande, krampande, skärande, ibland svagt, tråkigt. Såret kännetecknas av periodisk smärta, vars utseende ersätts av en period med relativ vila. Relaterade symtom: halsbränna, böjning, illamående och kräkningar, förstoppning.
 2. Duodenit åtföljs av värkande smärta i höger sida under revbenen två timmar efter att ha ätit. Smärtan kan stråla (ge) till höger axelblad, rygg, kan vara bälte. Dessutom kan patienter störas av kräkningar, halsbränna, bitterhet i bäcken, svaghet, svettningar, diarré.
 3. Gastrit. Det kännetecknas av tråkiga, milda, periodiska smärta i höger sida under revbenen och bröstbenet, förekommer oftare två timmar efter att ha ätit, eller på tom mage på morgonen. Patienter klagar över nedsatt aptit, böjning med sur luft, förstoppning eller diarré.
 4. Membranbråck är förskjutningen av en del av matstrupen, övre mage, ibland tarmen genom en öppning i membranet i bröstkaviteten. Med den här sjukdomen kan det vara tråkig smärta som uppträder efter en rejäl måltid, när du hostar, i en benägen position. Minskar burping smärta, djupt andetag, kräkningar.

Njursjukdomar och urinblåsan

 1. Glomerulonephritis är en inflammation i njurarna med ett immunförsvar. Oftare blir barn och ungdomar sjuka. Vid glomerulonefrit känns smärta i höger och vänster sida, i nedre delen av ryggen, vilket åtföljs av en ökning av kroppstemperatur, utsöndring av röd urin. Patienter klagar över andfåddhet, ökat blodtryck, utseendet på ödem i ansiktet på morgonen. I frånvaro av ödem kan kroppsvikt öka på grund av vätskeansamling i kroppen.
 2. Pyelonephritis är en infektiös inflammation i njurarna. Smärta med pyelonefrit uppstår oftare å ena sidan. Om höger njurar påverkas, observeras värkande smärta i höger sida bakom, i nedre delen av ryggen, kan det skada i nedre högra sidan av buken. De viktigaste manifestationerna av pyelonefrit: feber på kvällen, smärtsam urinering, konstant törst, blekhet med mörka cirklar under ögonen, morgonsvullnad i ansiktet, huvudvärk, kan vara kräkningar. Urin frigörs med en obehaglig lukt, molnig.
 3. Urolithiasis manifesteras av värkande, tråkig smärta i ländryggen, ofta urinering, en blandning av blod i urinen, särskilt efter fysisk ansträngning. Passagen av en sten från njurarna genom urinledaren åtföljs av svår akut smärta som strålar till korsryggen - patienten är orolig och rusar omkring. Så det finns njurkolik.

Tarmsjukdomar och bukspottkörtel

 1. Enterit - inflammation i tunntarmen i slemhinnan. Smärta i nedre högra sidan (i höger ilealregion) visas när ileum är skadad. Med enterit kan smärtans natur vara konstant eller paroxysmal. Tillsammans med rumling i buken, uppblåsthet, diarré.
 2. Appendicit börjar med uppkomsten av akut smärta, oftare i höger sida under revbenen. Gradvis går smärtan ner i naveln och sedan ner i iliac-regionen. Samtidigt stiger temperaturen, det kan vara illamående och kräkningar, svaghet och aptitlöshet.
 3. Ett ledbråck på höger sida åtföljs av en akut smärta i höger sida och ljumsken, som uppträder efter fysisk ansträngning och viktlyft, ger benet. Dessutom, under ett anfall av smärta i höger sida underifrån, visas ett utsprång som försvinner i en benägen position.
 4. Pankreatit är en akut eller kronisk inflammation i bukspottkörteln. Det kännetecknas av uppkomsten av intensiva smärta i bältet, åtföljt av kräkningar, vilket inte ger lättnad. När bukspottkörtelns huvud påverkas stör smärtan i höger sida. Det finns också en mörkare urin, gulsot, lätt (nästan vit) avföring, klåda i huden.

Gynekologiska sjukdomar

 1. En ektopisk graviditet leder till uppkomsten av intermittent smärta i nedre del av buken, mot vilken blodiga utflöde från könsorganen kan förekomma. Ju längre graviditeten utvecklas, desto mer smärta blir, börjar ge till scapula och rektum. Om röret brister, åtföljs detta av mycket skarp smärta och inre blödningar, vilket ofta leder till förlust av medvetande.
 2. Adnexit är en inflammation i äggstockarna och äggledarna. Med denna sjukdom finns det en attack av akut smärta i nedre del av magen på höger eller vänster, kan ge till korsryggen. Attacken liknar mycket njurkolik. Kronisk adnexit kan orsaka smärta i höger sida under samlag.
 3. Apoplexi (brott) i äggstocken leder till en kraftig smärta i nedre del av buken, vilket kan åtföljas av illamående och kräkningar, medvetenhetsförlust. Ovarial apoplexy uppträder ofta i mitten av menstruationscykeln (med ägglossning). Provocera en lucka kan samla eller träna.
 4. Ovariecyst (endometroid) manifesteras av förekomsten av konstant smärta i nedre del av buken, vilket intensifieras under menstruationen. När en cyste brister, vrider eller suppurates, känner patienter en kraftig dolksmärta.

Diagnostik

Diagnostiska åtgärder börjar med en fysisk undersökning och ifrågasättande av patienten.

Vid diagnos beaktas det:

 • arten och intensiteten, smärtsyndromets gång;
 • dess lokalisering;
 • patientens allmänna historia;
 • patientbeteende under aktivering av obehag;
 • ytterligare symtom och dess manifestationer;
 • är patienten som tar några mediciner.

Som ett verktyg för differentiell diagnostik används metoder för avbildning av hårdvara:

 • Röntgen
 • Ultraljud - undersöker gynekologi, urologi, tarmar;
 • MRT - för att utesluta divertikulit, diagnostisera neoplasmer av annan karaktär, hernias och tumörer i ryggraden, förändringar i ledhuvudena i höftledet;
 • diagnostisk kirurgi för laparoskopisk och allmän kavitet.

Hur man behandlar smärta i höger sida och vad man ska göra?

Eftersom smärta i höger sida är ett symptom, är det inte nödvändigt att behandla den, utan sjukdomen som provocerade den. Hur ofta tar vi smärtstillande medel eller krampläkemedel i alla situationer. Och hur ofta skurde kirurger eller gynekologer ut patienter för att de inte omedelbart bad om hjälp. Men varje sjukdom är lättare att behandla redan i början och inte i utvecklingsstadiet av allvarliga komplikationer.

Vid behandling av de beskrivna sjukdomarna används alla tillgängliga metoder i modern medicin:

 • vägran av fet, stekt, akut - med sjukdomar i gallblåsan;
 • undantag för grov fiber, kryddor - med tarmsjukdomar;
 • fullständig hunger i flera dagar - med akut pankreatit;
 • med inflammation i något område - antibiotika;
 • med onkologiska sjukdomar - strålning, kemo- och strålterapi;
 • med bältros - antivirala läkemedel som endast är effektiva i denna patologi;
 • krampläkemedel och smärtstillande medel - precis som en del av en omfattande behandling;

Kirurgisk ingripande - som en extrem, och ibland den enda effektiva åtgärden för att bekämpa patologi:

 • appendicit
 • torsion av benen på en ovarietumör;
 • hans apoplexy;
 • ektopisk graviditet;
 • gallstensjukdom;
 • vissa former av Crohns sjukdom;
 • tumörer i Vatters bröstvårta.

Frågan varför den högra sidan gör ont har inte ett klart svar. Orsakerna till detta fenomen är många - från fel i gallblåsan, tarmen och levern till inflammation i könsorganen. En fullständig undersökning och diagnos hjälper definitivt till att ställa en diagnos..

Varför det gör ont i nedre högra buken?

Om en person känner att det gör ont på magen nedre höger, väcker detta betydande spänning, eftersom det är svårt att fastställa orsaken, endast av smärta. Varje invånare på planeten var tvungen att känna obehag från ett sådant problem som smärta i nedre del av magen till höger, som vaknar upp efter överdriven belastning. Men det finns ett antal större sjukdomar som leder till oförutsedda konsekvenser..

1. Appendicit

Smärta i högra nedre del av buken indikerar närvaron av blindtarmsinflammation, den farligaste och vanligaste sjukdomen som påverkar matsmältningsorganen..

Ingen är säker mot blindtarmsinflammation, eftersom sjukdomen kan förekomma hos personer i alla åldersgrupper. Enligt statistik kan smärta i nedre högra buken orsakad av blindtarmsinflammation diagnostiseras hos personer mellan 5 och 40 år. Äldre gör inte risken noll.

Bilagan är en vermiform bilaga som ligger längst ner i tarmen. Forskare har fortfarande inte kommit fram till dess funktionalitet i människokroppen, men det finns förslag på att det skyddar immun- och endokrina processer, plus att det bildar tarmens mikroflora. Men ändå anser läkare inte bilagan som ett viktigt organ.

Appendicit är en ansamling av pus i en smal process, vars väggar rivs, eftersom vätskan inte kan gå någonstans. Som ett resultat inträffar allvarliga skador på angränsande organ och dödsfall..

Akut smärta i nedre högra buken varar inte mer än fyra dagar. De kräver brådskande kirurgisk ingripande och lämplig behandling..

Sällan ger sjukdomen upphov till en kronisk form som uppvisar uppenbara och avtagande smärta. Denna form av sjukdomen behöver inte kirurgisk terapi.

Appendicit är indelat i fyra stadier, som var och en orsakar obehagliga smärta i nedre högra buken:

 • katarral;
 • phlegmonous;
 • gangrenous;
 • Perforerad.

Och det finns också ett antal skäl som orsakar eller åtföljer förekomsten av sjukdomen:

 • Utländska organ som fallit in i bilagan;
 • Olika bakterier;
 • kolecystit;
 • Enterit;
 • Spasmer av blodkärl;
 • Buksskador;
 • Förstoppning
 • overeating;
 • Låg immunitet;
 • Ärftliga patologier;
 • avitaminosis;
 • Dåliga vanor;
 • Regelbunden stress;
 • Felaktigt arbete i magen och tarmarna;
 • Livmodersinflammation;
 • Graviditet.

Symtom på sjukdomen

Den första manifestationen av sjukdomen är en genomträngande, skarp smärta i nedre högra buken. Andra symtom inkluderar:

Men sådana tecken kännetecknar många andra sjukdomar, till exempel gastrit eller njurkolik, så en person kanske inte ger symptomen den önskade betydelsen.

Sjukdomens huvudsakliga natur är regelbundna smärta i nedre högra buken, som förvärrar före eller efter sänggåendet. Om de avtar under en viss period betyder det inte att sjukdomen försvinner. Nästa utbrott kommer att uppvisa outhärdlig smärta.

Det är värt att veta: i sällsynta fall kan blindtarmsinflammation vara belägen i nedre buken till vänster, och smärta går till pubis, bäcken, revben, nedre rygg.

Ofta saknas tecken på blindtarmsinflammation hos äldre medborgare. Diagnos av sjukdomen är möjlig endast i slutstadiet, när smärtorna i nedre högra buken blir outhärdliga.

Om svår smärta känns på höger sida av nedre del av buken, är det tillrådligt att ringa ambulans direkt. Eftersom blindtarmsinflammation kräver akutbehandling.

Behandlingsmetoder

För att diagnostisera blindtarmsinflammation och dess grad genomför läkaren en undersökning och leder sedan patienten till ultraljud, MRT, datortomografi, rakar blod och urin för analys.

Den klassiska behandlingen för blindtarmsinflammation är kirurgi och vi tar antibiotika. Operationen utförs på ett traditionellt eller laparoskopiskt sätt. Därefter ska patienten inte äta mat och gå ur sängen i 14 timmar. Rehabiliteringsperioden kan ta flera veckor. Du måste bygga vidare på det stadium där kirurgiska operationer utfördes.

2. Inflammation av bilagorna

När nedre del av magen gör ont på kvinnans högra sida, är basen inflammation i hängorna eller, som sjukdomen också kallas, salpingoophoritis. Det väcks av infektioner som sprids från den kvinnliga slidan. I ett tidigt utvecklingsstadium är det svårt att diagnostisera inflammation i bilagorna, eftersom det inte finns några kliniska manifestationer, och kvinnor går till kliniken vid tidpunkten för komplikationen av sjukdomen, när smärta i nedre högra buken gör det svårt att leva.

Gonokocker och klamydia är vanliga bakterier som utlöser inflammation i bilagorna. Ofta kommer de in i kroppen vid oskyddat samlag. Och endast i sällsynta fall passerar bakterier på grund av en trasig livmodersbarriär, som inträffar efter att ett barn föddes, missfall eller artificiell avbrott av graviditeten.

Det finns faktorer som leder till inflammation i bilagorna:

 • Överdriven sexuell aktivitet upp till 25 år;
 • Flera sexpartners samtidigt;
 • Sexuellt samlag med en person som har flera sexpartners;
 • Oskyddat samlag;
 • Venereala sjukdomar;
 • Bäckenproblem.

Om du inte startar i rätt tid terapi, kommer detta att leda till bildning av ärrhäftningar, vilket i sin tur kommer att leda till smärta i nedre högra buken och allvarliga konsekvenser:

 • Ektopisk graviditet;
 • Livshotande blödning;
 • Infertilitet;
 • Smärta under samlag;
 • bölder.

Tecken på sjukdom

När det höger nedre buken hos kvinnor gör ont på grund av inflammation i hängorna, åtföljs detta också av sådana tecken:

 • Rikligt utsläpp med en obehaglig lukt;
 • Blödning mellan menstruationscykeln;
 • Smärta eller fläckar vid samlag;
 • Feber;
 • Feber;
 • Problem med urinering.

Med sådana tecken bör du omedelbart rådfråga en läkare för att undvika komplicerade konsekvenser.

Behandlingsmetoder

För att göra en diagnos måste patienten beskriva de symptom som har visat sig fullständigt. Då kommer läkaren att genomföra en grundlig undersökning och ta analys av vaginal urladdning, en smet från livmodern och urinen. För att bekräfta och ta reda på graden av utveckling kommer kvinnan att ha en ultraljudsundersökning, ett blodprov, laparoskopi.

Terapi för inflammation i bilagorna är antibiotikabehandling. Efter att ha fått analyser kan läkaren förskriva några fler mediciner..

Patienten måste följa alla instruktioner från den behandlande specialisten. Efter flera mediciner känner kvinnan mycket bättre, smärtorna i nedre högra buken sjunker, och hjälptecken manifesteras nästan inte. Men detta är långt ifrån slutet av behandlingen.

Om damen hade en vanlig sexuell partner, bör han också testas och behandlas..

Fram till fullständig återhämtning, när test bekräftar utrotningen av infektionen, är sexuellt samlag förbjudet..

3. Endometrios

Till höger för kvinnor orsakas värkande smärta i nedre del av buken av endometrios - spridningen av celler i livmodermembranet utanför.

Hormonella avbrott och störningar provoserar sjukdomen, på grund av vilka skadliga foci påverkar livmoderhinnan, vilket orsakar blödning mellan menstruationscykler, en inflammatorisk reaktion, cikatricial vidhäftning.

Ofta diagnostiseras denna sjukdom vid åldern 40 till 45 år, och processen för början av endometrios sker vid reproduktiv ålder. Men varje år blir sjukdomen yngre och förekommer ibland hos tonårsflickor.

Tyvärr har forskare hittills inte kunnat fastställa den exakta orsaken till endometrios. De kunde identifiera bara några få teoretiska skäl:

 • Retrograd menstruation;
 • Låg immunitet;
 • metaplasi;
 • Mueller kanal;
 • Genetisk predisposition.

Med otidig behandling kommer det första steget att utvecklas till en lunga och sedan till en måttlig och svår.

Tecken på sjukdom

Under en sjukdom som endometrios, känner det kvinnliga könet:

 • Smärta i nedre högra buken;
 • Problematiska perioder;
 • Riklig reglering;
 • Ledsmärta i höften
 • Samlag;
 • Smärtsam urinering.

Om flickans nedre del av magen gör ont på höger sida och ovanstående symtom visas, är det absolut nödvändigt att gå till kliniken för att diagnostisera sjukdomen och föreskriva lämplig terapi.

Varje kvinna bör veta att endometrios kan leda inte bara till outhärdlig smärta i nedre högra buken, utan också till utseendet på en cysta, menorragi, infertilitet.

Behandlingsmetoder

Det är mycket svårt att diagnostisera endometrios med en rutinundersökning, så specialister skickar patienten för ultraljud, hysterosalpinografi, laparoskopi.

Osläppta stadier av endometrios behandlas:

 • Hormonala droger;
 • Antispasmodiska läkemedel;
 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • hämmare
 • Akupunktur;
 • Helande övningar.

Statistik visar att 12% av offren för sjukdomen behöver radikal kirurgi - eliminering av alla kvinnliga inre organ.

För att undvika komplikationer från smärta i nedre högra buken, rekommenderas det att få råd från högt kvalificerade läkare i tid.

4. Mesadenit

Ibland blir orsakerna till smärta i nedre högra buken mesadenit. Denna sjukdom orsakar inflammation i lymfkörtlarna. Det finns mer än 500 stycken i människokroppen. De utför en skyddande funktion, men när en infektion kommer in i dem inträffar en inflammatorisk process..

Mesadenit är uppdelat i fyra former av kursen, som var och en ger värkande, intensifierande smärta i nedre högra buken:

 • Skarp;
 • Kronisk
 • Specifik;
 • Icke-specifik.

Ofta diagnostiseras sjukdomen hos barn och ungdomar.

Bland orsakerna till mesadenit är:

 • Olika virus och bakterier;
 • mononukleos;
 • Burkitt's lymfom;
 • Nasofaryngealt karcinom;
 • Tuberkulos.

Tecken på sjukdom

De huvudsakliga tecknen på mesadenit är smärta i nedre högra buken, vilket liknar utbrott av blindtarmsinflammation. Men ibland kan offret inte förstå exakt var smärtan uppstår, eftersom sjukdomen drabbar hela magen. I sällsynta situationer minskar smärtan, men det innebär att lymfkörtlarna började försvinna. En sådan process kommer att leda till mycket obehagliga konsekvenser och allvarliga sjukdomar..

Bland de samtidiga tecknen skiljer:

 • Periodisk illamående;
 • Enstaka kräkningar
 • Förlust av intresse för att äta;
 • Diarre;
 • Hög temperatur;
 • Trycket sjunker;
 • Hjärtslag.

Den kroniska formen manifesteras av något märkbara smärta i nedre högra buken, som förvärras efter fysisk aktivitet.

Behandlingsmetoder

För att bota smärta i nedre högra buken provocerad av mesadenit föreskriver läkare:

 • antibiotika;
 • Smärtstillande
 • Åtgärder vid kramper;
 • Anti-TB-läkemedel;
 • Perinefrisk blockad;
 • Lösningar för avgiftning av kroppen;
 • Fysioterapeutisk behandling;
 • Lugn, inte känslomässig livsrytm;
 • Diet.

Genom att följa alla medicinska anvisningar kommer sjukdomen att upphöra att orsaka smärta i nedre högra buken, och patienten kan snabbt återgå till ett fullt liv.

5. Tarmcancer

När nedre buken gör ont på höger sida, kan patienten diagnostiseras med tjocktarmscancer - en tumör i tjocktarmen eller tunntarmen, varifrån nästan 1 miljon människor dör varje år.

En vanlig och välkänd sjukdom orsakas av följande skäl:

 • Långvarig användning av antibiotika;
 • Missbruk av dieter;
 • Fetma;
 • Rökning;
 • Överdriven alkoholkonsumtion;
 • Inflammatorisk tarmsjukdom.

Tecken på cancer

De första stadierna av cancer har inte allvarliga symtom. Men efter en tid börjar en person dra höger sida, värkande smärta vaknar upp i nedre högra buken. Men människor uppmärksammar inte omedelbart det och tror att de är överarbetade på jobbet eller åt något som inte är färskt.

Tecken på sjukdomen har olika egenskaper och skiljer sig också åt kvinnor och män.

En sjukdom i tunntarmen genererar:

 • Krampande smärta i nedre högra buken;
 • Blodproppar i avföring och mörk färg;
 • Metallisk smak i munhålan;
 • Illamående med kräkningar.

När kolon påverkas manifesterar den sig:

 • Värkande smärta i nedre del av magen till höger;
 • Diarre;
 • uppblåsthet;
 • Abdominal droppig;
 • Högt blodtryck.

Kvinnan kan bilda sådana tecken:

 • Menstruella oregelbundenheter;
 • Plötslig viktminskning;
 • Blod i urin;
 • Skarp intolerans för stekt och fet.

Hos hane manifesteras sjukdomen:

 • Lätt förhöjd temperatur, som inte sjunker på länge;
 • Minskat intresse för sexualitet;
 • Dålig matsmältning;
 • Regelbunden urination.

Behandlingsmetoder

Efter en grundlig undersökning utför läkarna ett kirurgiskt ingrepp. Sedan ordineras medicinering och strålterapi..

6. Inguinalbråck

Om det finns smärta i höger sida av buken under hanen, diagnostiserar läkare ofta ett inguinal bråck - ett utsprång av de inre organen på utsidan.

Tecken på sjukdom

Symtom på inguinal hernia inkluderar:

 • Rundade utbuktningar på pungen;
 • Ritningssmärta i nedre högra buken;
 • Magen upprörd;
 • Svårighet att urinera;
 • Illamående.

Behandlingsmetoder

För behandling av smärta i höger nedre del av buken orsakad av bråckbråck, tvingas läkare att ta till operation - laparoskopisk hernioplastik.

Varaktigheten av rehabiliteringsperioden beror på svårighetsgraden av sjukdomen. I vilket fall som helst måste patienten följa alla anvisningar från den behandlande läkaren.

Du kan inte låta situationen när det högra nedre buken gör ont, eftersom det kommer att leda till oförutsedda konsekvenser.

Läkare som hanterar smärta i nedre högra buken

När smärta i högra nedre del av buken är störande, är det meningslöst att fråga vänner eller grannar vad man ska göra, bör du genast gå till en av dessa specialister:

 • Terapeut;
 • Kirurg;
 • Urolog;
 • nephrologist;
 • Infektionssjukdomspecialist;
 • Gynekolog;
 • gastroenterologist.

Mindre populära orsaker till smärta i nedre högra buken

Många är intresserade av varför den högra buken gör ont. Ovanstående sjukdomar är inte en fullständig lista över skäl. Smärta i högra nedre del av magen uppstår av mindre populära skäl:

 • Crohns sjukdom;
 • Problem med urinvägarna;
 • Bära ett barn;
 • Cavernith;
 • prostatit;
 • kolecystit;
 • Levercirrhos;
 • divertikulit;
 • Åderbråck;
 • Hemorrojder;
 • ooforit;
 • salpingit;
 • Gastroduodenitis och mycket mer.

sammanfattande

Naturligtvis, när magen gör ont längst ner till höger, har alla rätt att välja om man ska besöka läkare eller inte. Men du bör veta att smärtorna i nedre högra buken orsakar irreparabel skada på insidan och till och med döden. Varför och det rekommenderas att inte skjuta upp besöket hos läkaren.

Hittade du ett fel? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Smärta i höger sida av buken hos kvinnor

Kvinnan har obehagliga känslor i magen, hennes högra sida gör ont - detta indikerar kränkningar inte bara i mag-tarmkanalen utan också problem i gynekologi. För en noggrann diagnos krävs en fullständig undersökning och undersökning av en läkare. Det är också värt att tänka på att smärta kan påverka friska organ i närheten. Detta gör det svårt att fastställa den verkliga orsaken..

Orsak till smärta i höger sida

Medicin beaktar idag flera orsaker till smärta i höger sida hos kvinnor:

 • Sjukdomar i höftleden och intilliggande vävnader.
 • Dysfunktion av de inre organen som är involverade i matsmältningsprocessen: bukspottkörtel, lever, tunn- och tjocktarmen, blindtarmsinflammation.
 • Brott mot njurarna och urinsystemet.
 • Gynekologiska problem.
 • Bensjukdomar lokaliserade i ländryggen, såväl som i svansbenet och korsbenet.

Smärta är inte det enda symptomet som följer olika patologier. Innan en diagnos intervjuas, läkaren intervjuar patienten, tar reda på vad som annars stör, och bara har en fullständig bild av symtomen, drar slutsatser och föreskriver nödvändig behandling.

Gynekologiska sjukdomar

Misslyckande i den månatliga menstruationscykeln, en kränkning av den hormonella bakgrunden eller på grund av exponering för patogener blir orsaken till högersidig smärta hos en kvinna. Periodisk smärta under menstruationen för många är ett naturligt fenomen och detta betyder inte att kroppen inte fungerar korrekt. Inom medicin kallas detta fenomen - algomenorré. Under denna period ökar cirkulationssystemet mängden blod som tillförs varje bäckenorgan.

Men om innan en kvinna inte klagade över obehag och sedan började skada, kan det tyta på inflammatoriska processer i könsorganen.

Frånvaron av menstruation under lång tid, graviditet bekräftas inte - detta är ett tecken på algodismenorea. I detta fall uppstår smärta på höger sida och sprider sig till ljumsken och höfter. Det finns också klagomål om yrsel och tillfälliga suddiga ögon. Smärta förvärras av sexuell kontakt.

Gynekologisk undersökning hjälper till att identifiera möjliga orsaker och patologier..

endometrit

En sjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk process i livmodern. Ytskiktet kränks när svampar, virus och bakterier tränger in. Ofta uppstår en sjukdom när kroppens immunitet reduceras. En sjukdom obemärkt i tiden slår ytligt och går sedan djupare och påverkar muskelvävnaden.

Infektion inträffar när livmoderens innerfoder skadas: abort (kirurgiskt eller spontant), kejsarsnitt, förlossning.

Cystor på äggstockarna

Som ett resultat av ett hormonellt fel på äggstockarna, bildas påsar med vätska och tunna väggar. Storleken på neoplasmen sträcker sig från 3-20 cm.

I en frisk kvinnlig kropp mognar ett ägg i en follikel i en av äggstockarna. Under menstruationsperioden brister follikeln och frigör ägget, medan det kvarstår och producerar progesteron, vilket främjar ägglossning. Om follikelbrott inte inträffar samlas vätska i den, ökar i storlek och orsakar obehag. 90% av dessa cyster löser under nästa menstruationscykel. 10% bildar symtom:

 • Det gör ont i nedre del av buken, smärtans natur är stark och skarp, de klagar också över värkande känslor.
 • Känsla av tryck och tyngd i bäckenet.
 • Mensvärk.
 • Trasig cykel.
 • Blodutflöde.
 • Sjuka och kräkande kramper.

Det faktum att det är dags att söka medicinsk hjälp indikerar ökad temperatur, yrsel, svaghet och kraftig blödning under menstruationen.

Apoplexi

Cysten som bildas på äggstocken ökar i storlek och brister. Det är en förstörelse av organets integritet, vilket leder till blödning inuti bukhålan och smärtsamma spasmer. Patienten klagar över obehag liknande appendicit. Obehagliga dragkänslor finns både i anus och i höger lår. Akutvård består i kirurgisk ingripande..

Dessutom betyder smärta i höger sida en inflammatorisk process som inträffar i höger äggledarör. Dessutom kan mekaniska skador, könsinfektioner orsaka obehag.

Obstetrisk patologi

Patologier förknippade med reproduktionsförmågan hos kvinnor och de organ som ansvarar för denna process.

Ektopisk graviditet

Det inträffar när ett befruktat ägg av någon anledning inte rör sig in i livmodern utan förblir och är fixerat på äggledarnas väggar. Under sådana förhållanden är den normala utvecklingen av fosterägget omöjlig. Det är en dragande smärta när röret brister. Det finns en risk för rörets integritet eller abort i röret. Äggledaren brister omedelbart, blödning inträffar och kirurgiskt ingripande krävs. Abortprocessen varar upp till flera veckor. Samtidigt är sannolikheten för brott på en redan kränkt yta hög. Läkarna är överens om att ektopisk missfall måste elimineras omedelbart utan att vänta på en oberoende utgång.

Missfall

Processen observeras endast i de tidiga stadierna. Livmodern träder ihop, den gravida kvinnan känner allvarlig krampsmärta, ger till höger sida, blodutflöde från slidan börjar dyka upp. Omedelbar medicinsk vård krävs, eftersom massiv blodförlust och skadliga mikroorganismer utgör ett hot mot en kvinnas liv och hälsa.

För tidig födsel

Farligt under de senaste stadierna av graviditeten. En gravid kvinna klagar över smärta i nedre del av buken, illamående och kräkningar. Att söka läkarhjälp räddar inte bara barnet utan också modern.

Graviditet åtföljs av smärta på höger sida, inte intensiv, sällsynt. Detta beror på omstruktureringen av kroppen, en förändring av den hormonella bakgrunden, en ökning av blodflödet till de inre organen i bäckenet och fostrets tillväxt. Om smärtan har blivit starkare och ofta stör - ett tillfälle att ringa en läkare eller gå för råd.

Patologi i mag-tarmkanalen

Det mänskliga matsmältningssystemet kan också orsaka obehag på höger sida. Den vanligaste sjukdomen är blindtarmsinflammation. Den inflammatoriska processen äger rum i processen i början av tjocktarmen. Endast drift löser problemet.

Patologi i ändtarmen manifesteras av ett smärtsyndrom som sträcker sig till ljumsken och buken.

pankreatit

Bukspottkörtelns sjukdom, som återspeglas i magen. Galgkanalernas arbete störs och enzymerna kommer inte in i tolvfingertarmen. De förblir i körtlarna och en inflammatorisk process uppstår. De resulterande toxinerna släpps ut i blodomloppet och sprids till andra inre organ, vilket kan leda till deras skador. Ofta åtföljs av bältesmärta med återgång till nedre del av buken. Vid akut pankreatit känns smärta i övre buken och från ryggen..

commissures

Allvarlig störning av inre organ. På grund av medfödda eller förvärvade patologier kombineras de inre organen med hjälp av bindväv. I början av processen har den en lös konsistens och frigörs fritt, men med tiden hårdnar vävnaden, blodkärlen förekommer i den och nerverna bildas.

Under den första perioden av vidhäftningsbildning känner patienten en plötslig växande smärta. Tarmen ökar sin motoriska aktivitet, kräkningar och temperatur uppträder. Följande symtom är tarmobstruktion, försämring av allmäntillstånd, uttorkning, sänkning av blodtrycket.

Kirurgisk ingripande är endast tillåten i fall av ett hot mot människolivet.

duodenit

Detta är en sjukdom i tunntarmen och tolvfingertarmen. När den inflammatoriska processen äger rum i dessa organ klagar en kvinna på smärta i höger sida, det verkar som om magen gör ont. Det finns också en kränkning av matsmältningssystemet.

Urinvägssjukdomar

En kvinna lider som en man av en störning i könsorganet. Högsidig smärta kan indikera förekomsten av inflammatoriska processer i urinvägarnas organ. Dessutom kommer inflammation att leda till smärta under blodfiltrering. Ibland är syndromet så starkt att även smärtmedicinering inte kan hantera problemet..

Urolithiasis orsakar smärtsamma upplevelser. Den inflammatoriska processen som inträffar i urinledaren kan leda till att en del av den döda vävnaden kommer ner längs urinledaren och kvarstår i lumen, vilket orsakar akut smärta.

Behandling

Smärta är alltid ett symptom som är nödvändigt för att bestämma lesionens källa. Därför är det nödvändigt att behandla sjukdomen. Att ta smärtstillande medel oskarpa bilden av sjukdomen och gör det inte möjligt att upptäcka sjukdomen i tid. Oavsiktlig inställning till ens egen hälsa leder ibland till döden.

Dietterapi

Om orsaken är i tarmarna, kommer vägran fiber och kryddor att förbättra det allmänna tillståndet betydligt och bidra till läkemedelsbehandlingens effektivitet.

Problemet med gallblåsan löses, inklusive avstötning av feta, kryddig och stekt mat. Akut pankreatit kräver att patienten vägrar helt mat under flera dagar.

Drogbehandling

Inflammatoriska processer behandlas med antibiotika som föreskrivs av en läkare i enlighet med hans rekommendationer. Onkologi genomgår kemoterapi, strålterapi och strålterapi. Det måste komma ihåg att krampläkemedel och smärtstillande medel endast används som ytterligare element i det totala behandlingskomplexet..

Kirurgisk ingripande är endast möjlig i extrema fall, om det finns ett hot mot en kvinnas liv och hälsa:

 • Appendicit;
 • Ektopisk graviditet;
 • Den akuta formen av vidhäftningar;
 • Urolithiasis sjukdom.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Magra perioder efter att ha tagit piller

En kvinnas menstruationscykel visar hur väl hennes reproduktionssystem fungerar. Dess genomsnittliga varaktighet bör vara 21-35 dagar. Förseningen eller fullständig frånvaro av menstruation är ett formidabelt tecken och kan, utan korrekt behandling, resultera i infertilitet....

Vilka är orsakerna till blodig vaginal urladdning?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer....

Orsaker till magra menstruationer, varför menstruationen har blivit mycket knapp

Hälsan hos en kvinna i fertil ålder kan som regel bestämmas av hur det händer och vad hennes menstruationscykel är. Varje liten avvikelse från den relativa normen kan tolkas både som ett normalt faktum och som ett patologiskt fenomen till följd av kränkningar eller sjukdomar.....