Varför gör bröstet bröst innan menstruationen

Intim

En av de vanligaste orsakerna till att gå till läkaren är bröst. Smärta i ett bröst eller två är vanligt. Naturliga orsaker kräver inte diagnos och behandling. Men i vissa fall kan vi prata om patologiska orsaker till smärta..

Varför en ont i bröstet kan bara bestämmas av en läkare. Smärta är normalt före menstruation, liksom under graviditet. Smärtan är lokaliserad i båda bröstkörtlarna. Om smärta bara uppträder i ett bröst, bör en medicinsk diagnos ställas..

Kolla in zheleza.com för vanliga orsaker till smärta i ett bröst. Man bör dock inte glömma att människokroppen är unik. Först efter diagnos av kroppen kommer det att vara klart varför bröstet gör ont.

Typer av smärta

Diagnos av sjukdomen börjar med att bestämma typen av smärta. Läkare skiljer huvudsakligen två typer:

 1. Cyklisk. Dessa smärtupplevelser är bekanta för alla kvinnor. De förekommer vanligtvis innan menstruationen börjar varje månad. I detta fall manifesterar smärta sig i båda bröstkörtlarna. Detta indikerar förberedelsen av den kvinnliga kroppen antingen för befruktning eller för menstruation.

Om en kvinna noterar sådana cykliska smärtor i sig själv som uppstår innan menstruationen börjar och passerar efter deras ankomst (blödning), bör du inte rådfråga en läkare. Smärtorna försvinner på egen hand och om en månad visas de igen, vilket är normalt.

 1. Icke-cyklisk. Sådan smärta har ingen specifik utseendecykel. Hon dök upp och passerar inte, eller bryr sig utan anledning. I detta fall är smärtan ofta lokaliserad i en bröstkörtlar och inte i båda. Detta indikerar patologier som endast en läkare kan bestämma.

Smärtan verkar ofta med icke-cykliskhet, förvärras av rörelser i kroppen och vidrör bröstet. Hon kan också ge i armhålan och armen, vilket gör det smärtsamt att röra sig. Orsakerna till sådan smärta kan vara mycket olika. Låt oss överväga dem ytterligare.

Vanliga orsaker

Det finns ett stort antal sjukdomar för att besegra endast ett bröst. Som ett resultat känner kvinnan smärta. Vilka är de vanligaste orsakerna till det??

 • Mastit är den vanligaste bröstsjukdomen där bröstvävnad påverkas. Ofta utvecklas det under postpartum-perioden, som kan ses 3-4 dagar efter födseln. Mjölk börjar stagnera i bröstet, vilket blir huvudtecknet.

Mastit kan utvecklas inte bara hos kvinnor som har fött och ammat. Det kan förekomma hos friska patienter, i kroppen där kroniska infektionssjukdomar förekommer eller immunförsvagning, vilket gör att infektioner kan komma in i bröstkörteln.

 • Mastopati - bildning av godartade neoplasmer i form av spridning av kanaler inuti vesiklarna i körtlar, lobuler och bindväv. Som ett resultat blir en del av bröstet och de andra förstoras. Det finns smärta som kan stråla in i armhålan eller armen, vilket gör det svårt att flytta.

Mastopati är ofta resultatet av hormonella störningar i kroppen. Faran är att godartade formationer blir malig utan eliminering.

 • Fibroadenom är en godartad tumör i ett bröst, som bildas av körtlar och bindväv. Fibroadenom beror på den hormonella bakgrunden, varför tumören kan minska före menstruationen.
 • Cancer är den farligaste sjukdomen, vilket också väcker smärta i ett bröst. I det tidiga stadiet av hans utseende ger han ingen smärta. Men när det växer påverkar det nervändarna, vilket orsakar smärta. Upplevelserna i detta fall är olika för varje patient beroende på tumörens plats.

Sen födelse och obehandlad mastopati leder till bröstcancer.

Mer sällsynta orsaker

Inte alla orsaker betraktades som faktorer som orsakade smärta i ett bröst. Det finns mer sällsynta orsaker som också orsakar ett liknande symptom:

 • Fet nekros, vilket är resultatet av ett trauma i bröstet. I dess symtom liknar det cancer.
 • En cyste är ett hålrum som bildas av bindväv och fylls med vätska. Smärtan med denna sjukdom är vanligtvis mycket stark, en kvinna kan helt enkelt inte märka dem. Orsakerna till utseendet på en cysta i bröstet har ännu inte klargjorts. Faran är att med ett trauma mot bröstkörteln kan cystens väggar skadas, varför innehållet kan spillas på angränsande vävnader.
 • Fel linne. Det enklaste och mest gynnsamma alternativet för uppträdande av smärta i ett eller båda brösten är inte bekvämt, tätt eller syntetiskt underkläder. Om BH: n pressar, pressar eller inte passar kvinnans bröstformer, väcker det smärta medan hon bär det. När behån tas bort försvinner smärtan gradvis.

En felaktigt utvald behå provoserar stagnation i bröstkörteln och stör blodcirkulationen. Om en kvinna inte gör något med detta, kommer maligna tumörer snart att dyka upp.

Måste jag gå till läkaren?

Inte varje smärta bör uppmuntra en kvinna att besöka läkare. Emellertid bör förekomsten av smärta i ett bröst inte av cyklisk karaktär vara de främsta orsakerna till att du behöver gå till mammolog.

Tänk på de faktorer som efterfrågan till läkaren bör bli obligatorisk och brådskande:

 1. Det fanns en asymmetri av bysten. Ett bröst har blivit större än det andra, dess form har förändrats, kondens känns.
 2. Förändringar i bröstvårtan. Han blev en annan färg, drog in i bröstkörteln, började utsöndra konstiga sekret, särskilt av fet eller purulent natur..
 3. Smärta när du trycks ner eller vidrör som inte försvinner.
 4. Täta. Om du känner bröstet, kan du notera några tätningar, blodproppar.
 5. Förändringar i bröstets hud. Hon blev grov, flagnig, röd, rynkig.

Liknande symtom indikerar uppkomsten av bröstsjukdomar. Smärtens icke-cykliska karaktär är ett bevis på detta. Ett besök hos en mammolog bör inte skjutas upp för sådana tecken för att inte leda till komplikationer.

Diagnos av smärta

Eftersom det finns ett stort antal orsaker till smärta i ett bröst, är medicinsk hjälp nödvändig. Han kommer att kunna diagnostisera med olika metoder, vilket hjälper till att fastställa orsaken till smärtan. Först lyssnar läkaren på patientens klagomål och får reda på:

 • Lokalisering av smärta.
 • Smärtlängd.
 • Finns det några förändringar i bröstvårtan??
 • Hur smärta är beroende av menstruationscykeln?
 • Finns det sälar och var finns de i förhållande till smärta?
 • Kan hormoner vara en orsak till smärta??

Beroende på de första svar som mottagits från patienten själv och vid undersökning lämnar läkaren förslag på vad som kan vara orsaken till smärtan. Beroende på den första diagnosen föreskrivs ett antal diagnostiska åtgärder. Om diagnosen bekräftar antagandet, föreskrivs lämplig behandling.

Ofta klarar kvinnor som vänder sig till mammolog på grund av smärta i ett bröst sådana test:

 1. Ultraljudscanning.
 2. Blodprov.
 3. MRI.
 4. Mammografi.
 5. Bröstkorgsröntgen.

Om diagnostiska åtgärder inte ger ett entydigt resultat, kan de ta till kontrastmedel.

Bröstsmärtbehandling

Läkarna fortsätter omedelbart till behandlingen efter diagnos. Det är helt baserat på de analyser som erhölls, liksom på den diagnos som slutligen gjordes. Behandlingen av bröstsmärta syftar till att eliminera den främsta orsaken till deras förekomst.

Om en kvinna inte går till läkare och hon försöker eliminera smärta i ett bröst, är komplikationer och förvärring av situationen möjliga. Behandling av ett symptom eliminerar inte orsaken till dess förekomst - sjukdomen.

Behandlingen föreskrivs först efter diagnos baserat på de diagnostiska testen som erhållits. Ofta är behandlingen baserad på att ta olika mediciner som hjälper till att eliminera sjukdomen. I vissa situationer och allvarliga fall kan det emellertid handla om kirurgiskt ingripande för att eliminera patologin.

Det är omöjligt att tydligt beskriva behandlingsförloppet på grund av olika orsaker till smärta i ett bröst. Varje sjukdom har sina egna egenskaper, med hänsyn till kroppens individuella egenskaper. Specialister kan hjälpa en kvinna att bota sjukdomen i tidiga skeden. De sena stadierna slutar inte alltid med ett lyckligt slut.

Prognos

Varje kvinna har ont i bröstet. Ofta beror detta helt enkelt på den cykliska karaktären av menstruationen, vilket provocerar frisättning av hormoner i blodomloppet och orsakar bröstsmärta. I detta fall noteras smärta i båda bröstkörtlarna och slutar med tillkomsten av menstruationsblödning. I detta fall förblir prognosen alltid gynnsam..

Men händelserna utvecklas på ett annat sätt när smärta uppstår i ett bröst och inte är förknippat med menstruationscykler. Detta hänvisar ofta till sjukdomar, av vilka några lätt kan behandlas, medan andra aldrig kan botas. Ju tidigare en kvinna vänder sig till en mammolog för att få hjälp, desto snabbare blir behandlingen och möjlig återhämtning.

I särskilt svåra situationer kan vi prata om livslängden. Utseendet på maligna tumörer leder till dödliga resultat. Hur länge patienten kommer att leva beror på sjukdomsstadiet och den progressiva utvecklingen. I alla fall bör du rådfråga en läkare, eftersom det finns berättelser om otrolig läkning av cancerpatienter.

Varför gör ont i bröstet före menstruationen och är det normalt?

Artikelnavigering:

Lite om kvinnors cykel.

Kvinnlig natur är en så viktig, tvetydig och komplex sak att få människor klarar av sig själv utan störningar utanför. Allt är komplicerat, flickorna har en cykel som mycket beror på. Men en frisk kropp och menstruationscykeln är beroende av varandra och ömsesidigt förstärker saker. Så snart en kvinna kommer in i reproduktionsåldern känner hon omedelbart alla "charm" i denna period, som ett hoppande humör och libido, olika, ofta obehagliga känslor och förändringar i kroppen, förändringar i smak och preferenser och graviditet som en biverkning. En av de brinnande frågorna hos unga flickor är "varför bröstsmärta före menstruation och är det normalt?".

Obehagliga känslor uppstår inte bara i bröstet, om du lider "varför svansbenet gör ont", frågar vi i vår nästa artikel. Men om de obehagliga känslorna i bröstet kommer vi nu att förstå.

Menstruationscykeln involverar omstrukturering av kroppen med hormoner för att förbereda sig för framtida befruktning, graviditet och födelse av ett barn. Därför alla "biverkningar" och det berömda PMS (premenstruellt syndrom). Vid olika tidpunkter kan det finnas en mängd obehagliga upplevelser som går över tiden, det beror allt på vilken fas i cykeln har kommit.

Bröstsmärta - normal, patologi, orsaker.

Fotokälla: www.grippa-net.net

Bland andra klagar flickor ofta över bröstsmärtor före menstruationen och frågar ofta om detta är ett symptom på någon obehaglig sjukdom, till exempel mastopati (som för övrigt inte är erkänd i alla länder). Många lever med detta hela livet, är inte sjuka av någonting, behandlas inte för någonting och allt går bra med dem. I princip är fysiologiska förändringar i bröstet en normal reaktion på hormonella förändringar. Det som orsakar smärta är ja, det bör undersökas, men många börjar med det faktum att det är en sådan fysiologi, så att säga, din natur och öde, att ditt bröst ska vara ömt före menstruationen, så det finns inget att behandla. Varför händer detta inte med alla i rad? Varför har inte alla PMS? Varför har någon magbesvär innan menstruationen, medan någon inte gör det? All smärta är i huvudsak en signal från kroppen om att vissa system är i orden. Det är, om det gör ont - läka. Hej till gynekolog, endokrinolog, mammolog, homeopater.

Generellt sett ökar bröstkänsligheten före ägglossningen, så ibland känns svullnad, tyngd och ömhet. Detta innebär att bröstet förbereder sig för en eventuell amning, så det ökar, detta händer ungefär en vecka innan menstruationen. Ungefär samma tid börjar bröstet skada.

Det händer till och med att bara ett bröst gör ont, eller bara ett börjar skada innan menstruationen. Många läkare tillskriver detta PMS (tillsammans med depression och dumma frågor "gör det ont eller är det paranoia med dig?) Och kallas cyklisk mastodyni. Påstås är detta normalt om det är stabilt, cykliskt till sin natur. Om smärtan är uttalad och inte beror på faserna i cykeln, kontakta genast en läkare. Mastodynia manifesteras ofta, när man använder kombinerat OK, byggs kroppen om och anpassas till de förändringar som orsakade OK, och detta försvinner efter 3-4 månader.

Anledningen kan också vara att kroppen saknar progesteron, och på grund av detta kan graviditet inte uppstå rent fysiologiskt, och kroppen signalerar detta till dig. Det kan också vara ett fel i äggstockarna, hormonerna eller ett tecken på en gynekologisk sjukdom. Ibland kan det ge axelbladet, axeln och åtföljas av andra obehagliga upplevelser, såsom huvudvärk, allmän svaghet, irritabilitet.

För att lindra ditt tillstånd måste du i dessa dagar överge salt, fett och fett i allmänhet, dricka mindre vätskor och inte bära dragkläder. Ta hormonella preventivmedel och något som kan undertrycka prolaktinproduktionen. Bäst av allt, något på örter, lugnande, antiinflammatoriska, smärtstillande, örtpreparat, samt nässlor, saberfisk, manschett, celandine, johannesört.

Så ofta frågar de varför bröstkorgen slutade att skada innan menstruationen, för innan gjorde det ibland ont i flera år. Det är logiskt att anta att det var tillfälligt, att OK kanske hjälpte, eller att du åt frukt och kroppen kompenserade för den nödvändiga dosen av vitaminbrist.

Frågan är också hur länge, hur många dagar smärtan i bröstet varar.?

Var och en är annorlunda, och beror på varje enskild kvinna, eftersom hormoner, fysiologi är olika, men som regel är det en och en halv vecka, mindre ofta - längre.

Mastodynia bör inte förväxlas med mastopati. Skillnaden är i ansiktet, så att säga: mastodynia är när bröstet gör ont innan menstruationen utan anledning, åtföljs av dålig självmedvetenhet och går vidare på den 2-3: e dagen av menstruationen. Mastopati är en nästan konstant smärta, med lobulära och nodulära tätningar som kännas i bröstkörtlarna, åtföljd av en kränkning av cykeln, utsläpp från bröstvårtorna och en känsla av svullnad i bröstet. Mastopati kan vara diffus (där smärtan sys eller verkar i naturen, medan cykeln förlängs, menstruationen är smärtsam, dålig hud) och nodulär (nodulära tätningar, mastalgia är i fokus). Behandlingen kan vara lång, du måste ta ett hav av tester i alla riktningar, därför är det bättre att leda en förebyggande livsstil, vilket betyder: hav, sol, vatten, ren luft. Som ett alternativ: tallskogar, skogar, parker, frukt och grönsaker, fitnesscykel, lång hälsosam sömn, ignorera stress och obehagliga människor och omständigheter.

Förresten, du kan undersökas hemma i badrummet med en spegel, och bara om misstänksamhet körs till läkaren. Kulturen för självundersökning i väst har länge införts i kulturen. Under den första veckan efter menstruationen, undersök noggrant körtlarna, deras symmetri, glorier, färg, mönster av vener, eventuella förändringar. Känn bröstet från axilla till bröstvårtan i en spiral, sedan vertikalt från topp till botten.

Och vidare. Det finns något som fibroadenom (godartat), som uttrycks i samma tätningar som mastopati, bara i en rundad form och är väl palperad av palpation. Lär dig, om du misstänker henne, är det bättre att göra en ultraljud och mammogram.

Bröstsmärtor under graviditeten

Fotokälla: true-lady.ru

Allt är annorlunda om graviditet har inträffat. Som du vet är den första klockan att det är dags att köpa västar när bröstet gör ont innan din period och det finns inga perioder i tid. Allt är mer komplicerat här. Du fyller inte dig med piller, för i den här kroppen är du inte längre ensam. låt oss ta reda på var det kommer ifrån. Ofta gör ont i bröstet när det ökar under kolostrumansamling, och tillsammans med dess utsöndring är detta normalt, så det borde tyvärr vara denna period måste vänta. Oftast slutar det i andra trimestern, om detta inte hände dig, ring gynekologen, särskilt om symtomen är helt outhärdliga, till exempel gör det ont att röra eller det bränner (ibland händer det). Ursprungligen hälls bröstet på grund av de hormoner som matar det med prolaktin (ett hormon som utsöndrar råmjölk och mjölk), senare tyngd och smärta beror helt enkelt på en fysiologisk förändring, det vill säga bröstet blir tungt i sig själv och gör ont, och bröstvårtorna också mörkare och bli mer sårbara för yttre stimuli.

Hur kan man lindra smärta? Hitta mjukare underkläder, utan sömmar, stenar, från naturliga tyger (till exempel bomull), med breda sele, gör våtservetter. Ofta åtföljs smärtan av utsöndring av råmjölk - detta är ett ämne, efter vilken bröstmjölk frisätts. För närvarande är bröstet särskilt känsligt för infektioner, så håll det rent, tvätta ett par gånger om dagen, helst utan tvål. Om brösten börjar klåda, hittar du i vår artikel "Varför brösten kliar." Försök att koppla av. Det finns ett antal övningar för gravida kvinnor, inklusive yoga. Yoga i allmänhet är ett mirakel under, lindrar trötthet, dåsighet, förbättrar blodcirkulationen mellan fostret och mamman, mättar blodet med syre, tränar och gör ryggmusklerna mer elastiska och andra platser viktiga för den kommande födelsen. Immuniteten kommer att öka, ämnesomsättningen kommer att förbättras, det endokrina systemet återgår till det normala, varför hormoner inte galopperar som på en trampolin, och alla processer kommer att vara mjukare. Dessutom lär yoga dig att koppla av, vilket är viktigt under förlossningen, lära dig att hantera och navigera i en okänd situation. Du måste göra det regelbundet, annars uppfattar din kropp pauser som stress. Om du har svår toxikos, utsöndringar och andra besvärliga saker, bör du bättre delta i specialgrupper för mammor.

Orsaker till bröstsmärta före menstruation

Var tredje kvinna klagar över att förändringar i bröstkörtlarna före början av månadscykeln visas. Bröstets storlek ökar, vilket glädjer värdinnan, men varje fjärde kvinna noterar också smärtan i denna kroppsdel. Detta faktum är alarmerande..

Unga flickor är särskilt oroliga och klagar inte över en öm byst utan känner plötsligt obehagliga symtom. Bör bröst ont innan menstruation? Eller är det en konsekvens av sjukdomen?

Uppträdandet av smärtsamma känslor av mjölkkörtlarna före menstruationscykelens start kallas vetenskapligt "mastodynia" eller "mastolgia." Moderna damer måste känna till nyanserna i deras kropp, särskilt "tricks" i mjölkkörtlarna.

Orsaker till obehag i bröstet före cykeln

Varför gör ont i bröstet innan menstruationen? En frisk kvinna har en menstruationsperiod på 28-30 dagar. På den 11-15: e dagen av cykeln ökar mängden östrogen i den kvinnliga kroppen kraftigt (nivån av progesteron och prolaktin ökar). Deras antal ökar på grund av ägglossningens början, när ett ägg som väntar på befruktning lämnar follikeln (detta inträffar under andra hälften av menstruationscykeln). En kvinnas kropp väntar varje månad och förbereder sig för befruktningen.

Bröstkörtlarna har en lobstruktur. Lobulen bildas av bindvävnader, körtlar och fettvävnader. De har mjölkkanaler. Östrogener finns i fettvävnad. När nivån på dessa hormoner ökar kraftigt ökar volymen på den feta komponenten i bröstet (detta fenomen kallas "spridning"). Strukturen för de körtelformade delarna förändras också - de börjar förberedelserna för mjölkproduktion.

Bröstkörtlarna under inverkan av hormoner i mitten av cykeln är oförskämd, en ökning av deras storlek uppstår. Känsligheten ökar 3-4 gånger. Denna process väcker smärta..

Själva arten av smärtan är individuell. Bröstsmärtor före menstruationen kan vara mild, och ibland till och med av misstag vid beröring av bröstvårtornas bröstvårtor orsakar fysisk smärta eller obehag. Smärta i bröstkörtlarna kan förekomma i ett bröst eller båda, starkt ge i armhålan, rygg, ner i buken. Sådana nyanser beror på kroppen..

Var tionde kvinna upplever allvarliga bröstsmärtor före menstruationen. Resten av obehag är svag. Perioden före månadscykeln åtföljs av följande symtom:

 • Smärtupplevelser av en eller två bröstkörtlar.
 • Ökad känslighet för detta område.
 • Liten urladdning från bröstvårtorna.
 • Tätningar av brösthud.
 • Utseendet på grovhet.

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada bröstet? En kvinna kan märka förändringar i bröstkörtlarna 10-12 dagar före menstruationens början. Så snart menstruationen börjar inser kroppen att graviditet inte har inträffat. Spredning försvinner, löser sig, smärtan försvinner. Om smärtan är svag och andra tecken på PMS inte stör, finns det inget att oroa sig för. Du har inget hormonellt fel, din kropp fungerar normalt.

Stark mastodyni är vanligt hos känsliga kvinnor, som är benägna att oroa sig för bagateller, lider av nervös belastning och depression.

Hos fyra av tio kvinnor, två veckor före menstruationen, är bröstsmärtan åtföljd av utsläpp från bröstvårtorna - detta är normalt för detta tillstånd i kroppen före menstruationen. Men ibland förändras plötsligt de vanliga känslorna av obehag i bröstkörtlarna: intensifieras eller försvinner. Varför?

Plötsligt upphörande av bröstsmärta före menstruation

Mycket oro orsakas av situationer där månatliga bröstbesvär, som blivit bekanta, plötsligt upphör att bry sig. Anledningen till detta är:

 1. Förändring i sexlivet. Om en intim relation blir regelbunden - bröstsmärta innan menstruationen försvinner.
 2. Ankomsten av graviditeten. Även om befruktningen är vice versa, är det en ökning av känsligheten hos brösten och bröstvårtorna, men det finns också motsatta symtom. Försvinnande hos gravida kvinnor av bröstbesvär innan den förväntade menstruationen inträffar på grund av förändringar i hormonell bakgrund. Det visas individuellt.
 3. Användningen av mediciner påverkar "vård" av smärtsamma symptom. Så här fungerar vissa mediciner, hormoner och p-piller. De påverkar indirekt halten av hormoner i kvinnans blod, vilket slappnar av musklerna i bröstkörtlarna..
 4. Bröstet upphör att skada på grund av behandling av bröstsjukdomar.
 5. Ankomsten av klimakteriet. Hos kvinnor i åldern 45-55 år inträffar klimakteriet. Perioden då sexuella funktioner gradvis försvinner. Och bröstet slutar att skada innan cykeln i 3-5 år före början av klimakteriet. Denna period kallas "premenopaus." Vid denna tidpunkt blir menstruationscykeln hos kvinnor knapp, och obehag i bröstet faller snart snart.
 6. Störningar i den hormonella bakgrunden. Anledningen till plötsligt upphörande av bröstsmärta före menstruationen är en minskning av progesteronnivåerna. Att minska antalet påverkar kvinnans reproduktionsfunktioner negativt, minskar kvinnans förmåga att bli gravid och få ett barn.

Varför skadar bröstet, men det finns inga perioder?

Ångest orsakas av en annan situation, när de smärtsamma upplevelserna i mjölkkörtlarna kommer, de sväller vanligtvis, och kvinnan väntar på början av den månatliga cykeln. Men menstruationen är frånvarande. Skälen är följande situationer:

Laktation. Efter födseln återställs månadscykeln på 6-24 månader. Denna period är individuell för varje kvinna. Under amningstiden "låter" inte prolaktin andra ägg mogna, och kvinnans menstruation återupptar därför inte. Så snart amningen blir mindre än 8-12 gånger om dagen, minskar prolaktinnivåerna och menstruationscykeln startar. Men bröstet under amningstiden blir smärtsamt.

Puberteten. Pubertetsflickor klagar över frånvaron av menstruation och tyngd i bröstet. I detta fall börjar det hormonella systemet i den unga kvinnliga kroppen att börja dyka upp, därför är sådana situationer hos unga kvinnor normen. Under denna period upplever unga män också obehag och svullnad i bröstkörtlarna..

Graviditet. En vanlig situation, men långt ifrån den enda förklaringen på frånvaron av menstruation på grund av bröstsmärta.

Ektopisk graviditet. En hälsorisk, särskilt om andra varningstecken finns: illamående, svår yrsel, feber. Om graviditetstestet är negativt, är orsaken dold under sjukdomen.

mastopati En vanlig sjukdom som försvinner med bröstsmärtor är mastopati. Sjukdomens topp enligt statistik faller på 30-45 år. Orsaken till mastopati är gynekologiska sjukdomar, hormonella störningar. En godartad tumör, förutom smärta i området av bröstkörtlarna, åtföljs av utsläpp från bröstvårtorna (grönaktig, vitaktig, brunaktig).

Cancersjukdomar. Orsaken till smärta i vävnaderna i bröstkörtlarna i avsaknad av den förväntade månatliga kan gömma sig bakom uppkomsten av maligna tumörer. Denna variant av händelser är sällsynt, men det finns en plats att vara.

Endokrinologins problem. Vid diabetes mellitus, binjuredysfunktioner och andra störningar i de endokrina organen uppstår hormonella störningar. Hormonproblem orsakar dessa situationer.

Abort, missfall. Med en sådan utveckling av händelser hos kvinnor är det till en början brist på menstruation - detta är normen. Kroppen byggs om med graviditetens början, efter det att alla kroppens funktioner "vänder tillbaka". Fel i den månatliga cykeln passerar med svullnad och smärtsamma känslor av mjölkkörtlarna.

Fysiskt trauma. Den mest gynnsamma förklaringen för bröstsmärta i frånvaro av en månadscykel är ett banalt förorening. Kommer du ihåg om du hade fysisk överbelastning? Om problemet är förknippat med en sträckning av bröstmusklerna, förseningen i menstruationen.

Det finns många skäl till att denna situation uppstår. Vad som hände med dig kommer läkaren att berätta. Vid den första undersökningen kan gynekologen dessutom hänvisa dig till endokrinologen, förskriva några undersökningar (ultraljud i bäcken och bröstkörtlarna). Du måste göra tester för att förstå varför bröstet gör ont när du försenar månadscykeln. Försena inte besöket hos läkaren! Att vara sen är full, inte bara med förlust av hälsa, utan också med livet.

Vad man ska göra om bröstsmärtan är mycket allvarlig?

Det finns tillfällen då mjölkkörtlarna skadar för mycket innan menstruationen, vilket orsakar trånga kramper som sträcker sig till ryggen. Patologi anses också vara allvarligt bröstbesvär en vecka före och efter början av blodigt utflöde. I detta fall är en läkarkonsultation nödvändig, eftersom hälsoproblem som kan orsaka sådana upplevelser kan vara:

 • Nedsatt äggstocksfunktion.
 • Hormonellt fel i kroppen.
 • Gynekologiska sjukdomar.
 • Mastopatiutveckling.

Om du vid en oberoende undersökning av bröstkörtlarna, förutom svår smärta, märker att du får utflöd från bröstvårtorna (purulent, blodig), tätningar i armhålorna och själva bröstkörtlarna - gå till en mammolog. I avsaknad av sådana symtom kommer gynekologen att överväga och lösa problemen. Med dessa symtom blir förståelse, identifiering och eliminering av orsakerna till smärtsamt obehag prioriterad. Följande tester kommer att krävas för att fastställa en diagnos:

 1. Blod för ett hormonellt test (överväga halten av prolaktin och sköldkörtelhormoner).
 2. Analys av tumörmarkörer (risknivån för uppkomsten av ondartade tumörer i reproduktionssystemet, särskilt äggstockarna, bröstkörtlarna, avslöjas).

Förutom laboratorietester, kommer en kvinna att genomgå en serie ultraljudundersökningar: den sjunde dagen efter avslutad menstruation kontrolleras tillståndet i organen i bäckenområdet, och under den andra fasen av cykeln utförs ultraljud i bröstkörtlarna.

För att förhindra hotande symtom bör du vara säker på att ett sådant tillstånd är en individuell fysiologisk norm. För att göra detta, se till att besöka gynekologen för profylax två gånger per år, glöm inte att besöka en mammolog en gång om året. Bröst självdiagnos utförs varje månad.

Ta försiktigt höger körtel med höger hand, vänster med vänster. Försök försiktigt bröstena med pinnarna på pekfingret, mitt- och ringfingrarna. Undersökningen börjar vid basen och flyttar till området av bröstvårtan.

Hur man minskar bröstsmärtan

För att minska obehag i bröstkörtlarna innan menstruationen börjar behövs en detaljerad strategi. En av komponenterna i komplexa åtgärder är kosten (håll dig fast vid den under andra hälften av månadscykeln). Under denna period, begräns ditt intag av vätskor, fett (upp till 15%), salt, alkohol, kaffe och starkt te. För närvarande är det bättre att överge bh - det pressar de svullna bröstkörtlarna, lymfkörtlar, stör den normala blodcirkulationen och provocerar upp smärtan.

Läkare under andra hälften av din menstruationscykel kan förskriva mediciner som innehåller magnesium, växtbaserade profylaktiker för utveckling av mastodyni och hormonella preventivpillerar. De lugnande örter hjälper till att sänka smärttröskeln (nässlor, maskrosrot, sabel, pion, celandine, tatarnik, manschett, perukerad peru, perros, ängsöta, följd).

Allvarligt smärtbesvär lindras av smärtstillande medel: aspirin, ibuprofen, acetaminophen eller naproxen. Men du bör ta medicin endast när smärtan blir outhärdlig. Aspirin rekommenderas inte för personer under 20 år - det finns en hög risk för Raynauds syndrom (en kraftig minskning av blodkärlen, vilket leder till trofiska förändringar i kroppens vävnader).

För behandling av svår bröstsmärta, föreskriver läkare receptbelagda läkemedel: danazol och tamoxifencitrat (sådana läkemedel används sällan, eftersom de har allvarliga biverkningar).

Skydda dig från stress under denna period! Undvik hypotermi. Men det viktigaste - inte självmedicinera och låt inte smärtsamma tillstånd driva i hopp om att allt kommer att gå och lösa. Ta hand om dig själv, och kroppen låter dig inte.

Orsaker till smärta i bröstkörtlarna före menstruation

Vi välkomnar alla läsare till vår webbplats. Om du letar efter ett svar på frågan varför mammalkörtlarna skadar innan menstruationen, hur normalt är det och om något måste göras i samband med sådant obehag, är texten nedan förberedd speciellt för dig.

Vad är normen?

Normalt, två mindre än 7-10 dagar före din menstruationsblödning, har du:

 • känsligheten hos NAO (nippel-areolärt komplex) ökar;
 • bröstvårtorna svullnar något;
 • bröstet hälls;
 • du är varmare än vanligt.

Detta är en normal reaktion av din kropp på en ökning av mängden hormoner i blodet. Om det allmänna tillståndet förvärras, om du har drabbats av en infektionssjukdom, kan obehag förstärkas på grund av stress eller hypotermi. Detta anses inte vara en patologi om fenomenet är enstaka. Och ditt tillstånd stabiliseras ytterligare.

Öka obehag signifikant under menstruationen. Om du blir smittad men inte har märkt symtom och inte har behandlats kan menstruationen vara ovanligt smärtsam. Med mastalgia, smärta i nedre del av buken och klåda i vaginal.

Gränsstat

Om du har menstruation och blödning:

 • bröstsmärta;
 • grova bröstvårtor;
 • ökning i körtelns volym;
 • nedre buken gör ont;
 • orolig av dig;
 • temperaturen stiger till 37,2 ° C;
 • en liten transparant urladdning från bröstvårtorna visas.

Detta är tecken på PMS. Om de beskrivna fenomenen i slutet av menstruationen eller efter deras upphörande passerar, säger läkarna att det inte finns någon patologi. Det betyder att det inte finns någon patologi för mjölkkörtlarna. PMS är dock inte normen..

Varken läkarna eller kvinnorna själva uppmärksammar detta symptomkomplex, eftersom cirka 90% av den kvinnliga befolkningen står inför en viss grad av premenstruell spänning. De löser sina problem med ett par tabletter av en antispasmodic eller med kombinationen av ett antispasmodic + smärtstillande medel. Även om det är omöjligt att säga att detta är normalt.

På allvar märks PMS, cyklisk mastodyni och dess manifestation av mastalgia (bröstsmärta) när:

 1. Menstruation är svårt och ömhet blir nästan outhärdlig.
 2. Tillsammans med ytterligare symtom: ökad luktkänsla och ödem, cephalalgia, ökat blodtryck, allvarliga humörsvängningar.
 3. Kvinnan förlorar arbetsförmågan.

Därefter används hormonbehandling och icke-läkemedelsmetoder för behandling..

Med PMS, om det är en ökning av mastalgia under menstruationen, måste du kontakta en gynekolog eller mammolog. En ökning av svårighetsgraden av obehag kan indikera utvecklingen av mastopati.

Vad är inte normen?

Cyklisk mastodyni kännetecknas av ömhet i båda körtlarna. Om:

 • en bröst gör ont;
 • det finns utsläpp som inte är relaterade till menstruation och de är ogenomskinliga och färgade (gul, grönaktig, mörk, med blod);
 • ett sigill visas;
 • temperaturen stiger till feberantal;
 • huden blir varm, torr, grov och röd;
 • svullt bröstvårta, engorgement passerar inte efter menstruationen.

Behöver akut att se en läkare. Möjliga orsaker till ditt tillstånd:

 • böld;
 • fibroadenom;
 • kräfta;
 • brösttrauma med början av suppuration;
 • snabb tillväxt av en cysta, lipom eller annan tumör under påverkan av yttre eller inre faktorer.

Detta tillstånd kräver omedelbar undersökning. Du måste göra en ultraljud av bröstet och kvinnliga könsorgan. Ta ett blodprov, inklusive tumörmarkörer.

Det är bra när bröstet inte skadar

Det är bra när mjölkkörtlarna inte bry sig någon månad i månaden. Men om du hade cyklisk mastodyni, och plötsligt upphörde smärtan att bry sig, och du inte tog hormonella läkemedel, bör du tänka på orsakerna till detta fenomen. Du kanske är gravid?

När menstruationen inte är regelbunden, kan befruktningen hoppas över. I detta fall bör du donera blod för hCG och gå till gynekologen. Om cykeln är regelbunden och du märker att en vecka före menstruationen var alla symptom på mastodyni närvarande. Dessutom har du svullnad i magen, aktiv gasbildning har börjat (du hörde ofta buldra), din favorit BH har blivit liten. Och då:

 • bröstvårtorna upphörde att skada, men menstruationen gick inte;
 • luktar irriterar dig;
 • Sjuk
 • du vill äta ovanlig mat;
 • högar dåsighet;
 • du tröttnar snabbare än vanligt.

Detta kan indikera en framgångsrik befruktning. Kanske har du naturligtvis PMS med en sympatoadrenal kris, illamående och kräkningar till följd av svår stress. Och menstruationen är på väg att börja. Eller ett cykelfel på grund av fysisk eller mental utmattning. Men jag vill tänka på det bästa.

Hur man minskar smärta?

Vad du ska göra, frågar du? Gå till läkaren, gör ett graviditetstest och slappna bara av om möjligt.

Ömhet i bröstkörtlarna (om den inflammatoriska processen och onkologin utesluts) förklaras av vätskeansamling i kroppen och ödem. Du kan minska det genom att minska intaget av vätskor och ämnen som bidrar till dess kvarhållning (kryddig, kryddig, salt mat). Bli inte involverad i alkohol, kaffe och choklad under smärtsamma perioder..

Det är bättre att välja lös kläder, undvika stress och hypotermi (om möjligt). Specialister kan dessutom förskriva hormoner, fytopreparationer och vitaminkomplex. Det är bättre att inte delta i självmedicinering.

På detta säger vi adjö till nya artiklar. Dela information via sociala nätverk och besök vår webbplats när som helst..

Varför gör bröstkörtlar ont innan menstruationen?

I den kvinnliga kroppen regleras absolut alla processer förknippade med reproduktionens funktion på hormonell nivå. I menstruationscykeln är det vanligt att skilja flera stadier, de kännetecknas av en konsekvent förändring av hormonnivån och motsvarande reaktion från kroppen på deras balans. Bäckenorgan, nervsystemet (premenstruellt syndrom - PMS) och bröstkörtlar svarar på denna faktor. Många kvinnor märker att bröstet sväller och gör ont innan menstruationen. Är en sådan reaktion normen eller finns det anledning till oro? För att besvara den här frågan bör du ta reda på varför smärta i bröstet inträffar specifikt, utvärdera deras intensitet och art, frekvens, uppmärksamma de medföljande symtomen. Låt oss ta reda på hur olika bröstförändringar förklaras innan menstruationen..

Bröstsmärtor före menstruation - normal eller inte?

Varför kan bröstet svälla innan menstruationen? Denna reaktion förklaras av en förändring i hormonella nivåer och är förknippad med reproduktiv funktion. Varje månad förekommer följande processer i den kvinnliga kroppen: omedelbart efter menstruationens slut börjar mognadsmekanismen för ett nytt ägg. Sedan lämnar den äggstocken och rör sig genom äggledaren till livmodern. Ett moget ägg är klart för befruktning - ägglossningsperioden. Om befruktning inte har inträffat, brister den och, tillsammans med det exfolierade ytskiktet i endometriet, tas bort från kroppen, börjar menstruationen. Innan menstruationen ökar mängden progesteron, så det kan noteras:

 • irritabilitet, nervositet, ökad trötthet och andra tecken på PMS;
 • mindre ryggsmärta;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • mjölkkörtlarna sväller och smärta noteras i dem.

Alla symptom (utom den sista reaktionen) intensifieras omedelbart före blödningens början och kan fortsätta tills den slutar. Och obehag i bröstkörtlarna noteras mycket tidigare: en vecka före menstruation (eller till och med två). Och när de närmar sig avtar symtomen. Detta är normalt eftersom tre hormoner "progesteron, östrogen och prolaktin" "tvingar" att fylla bröstet.

Bröstförstoring, stickningar, smärta och andra obehagliga känslor är ett tecken på att förbereda kroppen för en eventuell graviditet. Det är därför bröstet är det första som svarar på förändringar i hormonbalansen - under ägglossningen. Och när menstruationen närmar sig, sjunker symtomen gradvis, eftersom kroppen "förstår" att graviditeten inte inträffade. Om bröstet förblir förstorat innan menstruationen börjar kvarstår obehag, är detta den fysiologiska normen. Efter det att blödningen börjar, försvinner vanligtvis alla reaktioner och bryr sig inte förrän mitten av nästa cykel - det vill säga till det ögonblick då kroppen åter börjar aktiva förberedelser för en eventuell graviditet.

Varför förstoras bröstkörtlarna? Detta är ett svar på förändringar i koncentrationen av progesteron, östrogen och prolaktin. Aktiv produktion av dessa hormoner observeras under ägglossningen. Den kvinnliga bröstet har en lobad struktur, i varje lob finns det körtel, bindväv och fettvävnad. De har mjölkkanaler. Under den första halvan av menstruationscykeln (tiden för äggets tillväxt och mognad) ökar mängden östrogen, vilket påverkar fettvävnad. Volymen börjar öka - detta är spridning, en normal reaktion. Sedan förändras körtelvävnaden: under påverkan av progesteron och prolaktin förbereder bröstkörtlarna för produktion av mjölk. Som ett resultat noteras följande förändringar:

 • bröstet sväller och gör ont;
 • dess känslighet förbättras;
 • bröstvårtorna är något grova (de kan tydligare sticka ut, bli mer känsliga och / eller smärtsamma, ibland uppstår en liten uttömning av en transparent färg).

Alla dessa processer är naturliga, men varje kvinna manifesterar sitt eget sätt. Enligt olika källor observeras en livlig reaktion hos 40-60%, under dess livslängd kan dess svårighetsgrad förändras, vara konstant (varje ägglossning) eller periodisk. Graden av obehag uppskattas från minimal, nästan omöjlig, till outhärdlig smärta.

Kan bröst ont innan menstruation? Ja, detta passar in i begreppet ”fysiologisk norm”, men inte alltid. Om en kvinna inte har upplevt obehag på många år och sedan de första symptomen dök upp, är det värt att ta reda på orsaken till sådana förändringar. Om det ena bröstet gör ont och det andra inte reagerar på något sätt kan detta också indikera vissa problem. Upplevelsens styrka och varaktighet, närvaron av sekret och deras natur, aktualiteten för dämpningen av symtom (under menstruationen) är viktig. Gör bröst nödvändigtvis? Nej, om de ökar något, borde en sådan reaktion inte vara. Många kvinnor kanske inte upplever obehag på grund av en liten månatlig svullnad i bröstet..

Patologi och norm - inom medicin är begreppen relativa, varje kvinna har en individuell reaktion, därför bör alla förändringar i bröstkörtlarna behandlas noggrant för att inte missa uppkomsten av sjukdomar som kan ge symtom som liknar naturliga processer.

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada

Bröstförstärkning kommer att vara naturlig om den inträffar under ägglossningsperioden och fortsätter tills menstruationens början. I genomsnitt anses det vara normalt om de första tecknen visas om två veckor. Den genomsnittliga menstruationscykeln varar 28-30 dagar. Följaktligen sker ägglossningen den 14-15: e dagen, det är då sannolikheten för att bli gravid maximal och livmodern och bröstet förändras något under påverkan av hormoner. Men det händer att menstruationsfrekvensen skiljer sig från standarderna: mindre (24 dagar eller 26) eller ett par dagar mer (en cykel på 32 dagar är ganska sällsynt). Därför är det inte svårt att bestämma hur många dagar innan menstruationssymtom visas: det är nödvändigt att fokusera på mitten av cykeln.

Det anses vara helt normalt om bröstkörtlarna börjar skada från ögonblicket av ägglossningen och obehaget fortsätter tills menstruationens början. Under denna period ökar känsligheten, ibland är smärttröskeln så hög att till och med en enkel beröring av tvätten till bröstvårtan orsakar smärta.

Obehag och ömhet kan vara:

 • lokaliserad: till exempel är det smärtfritt att röra bröstkörtlarna och bröstvårtorna är överkänsliga;
 • spillt: inget specifikt område, smärtsamt vid beröring;
 • bestrålning: ger i ryggen, till armhålan på sidan (på en eller båda sidor) och till och med ner i buken.

Av natur händer smärta:

 • statisk (konstant);
 • periodisk (beror på påverkan - beröring, kranar etc.);
 • stickningar;
 • dragande.

Du kan också skilja mellan styrkan (från obetydlig till outhärdlig) av smärta. Om de är minimala, räcker det att observera "försiktighetsåtgärder": när bröstet börjar skada, bära lösa sängkläder, välj en bekväm hållning för sömn (till exempel på baksidan), välj rätt bh (lite större i storlek, från mjukt material). Vid svår smärta räcker detta inte, ibland krävs medicinering. Symtomen kan öka och sjunka från ägglossningsögonblicket (14 till 10 dagar före menstruationen) och fram till menstruationens början.

Är det möjligt att tänka på att sådan smärta är en patologi? Om de orsakas av hormonella förändringar i kroppen, tillhör de kategorin "fysiologisk norm", kan känslornas intensitet bara vara en individuell reaktion. Men smärtsyndromet kan ha andra patologiska skäl. Därför är det viktigt att avgöra varför det specifikt uppstår..

Orsaker till svullnad och smärta

Varför ont i bröstet före menstruationen? Alla skäl kan delas in i två kategorier:

Förhållandet mellan menstruation och bröstsmärta, det vill säga fysiologiska reaktioner, har vi redan undersökt. Mastodonia är en term som används i sådana fall. Följande manifestationer faller under detta koncept:

 • lätt ömhet;
 • bröstsvullnad;
 • mindre urladdning (transparent, utan pus och blod);
 • gropning av bröstvårtorna;
 • hudreaktioner: komprimering och grovhet.

Oftast sväller båda brösten, men det händer att reaktionen hos den ena är mer uttalad än i den andra. Samma symtom kan uppträda under graviditeten, det kan orsaka förändring av hormonell bakgrund när man tar hormoninnehållande läkemedel.

Bröstsvullnad före menstruation kan vara patologisk. Följande symtom orsakar ångest:

 • bara en bröst gör ont;
 • spasmer noteras;
 • urladdning från bröstet förändrar karaktär: pus- eller blodstreck uppträder, de blir vita, gula;
 • hudfärgförändringar;
 • palpationer känns (kan åtföljas av tydligt lokalt ödem).

Dessa är tecken på ett antal sjukdomar:

 • mastit: inflammation i bröstkörteln i en infektiös etiologi;
 • mastopati: godartad hormonberoende fibrocystisk tumör;
 • gynekologiska och hormonella sjukdomar;
 • skador.

Om bröstet är mycket ont, andra symtom uppträder (endast en blir sjuk, till exempel det vänstra bröstet), symtomen sjunker inte ens efter menstruationens början, då måste du kontakta en specialist.

Det händer att menstruationen inte kommer, och bröstet fortsätter att skada. Detta kan vara ett tecken:

 • graviditet (normal eller ektopisk);
 • resteffekter efter spontan eller rutinmässig abort;
 • godartade eller maligna tumörer;
 • sjukdomar som orsakade hormonella störningar (diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, etc.).

Förseningen inträffar också under puberteten hos flickor och efter förlossning hos ammande mödrar. Vid amning finns det ingen menstruation alls, kroppen blockerar äggets mognad tills barnet äter bröstmjölk. Vanligtvis börjar menstruationen först efter amning. Men om laktationsnivån är obetydlig eller den sjunker av naturliga skäl (när barnet växer), kan instabil menstruation börja och följaktligen reaktionen från bröstkörtlarna återupptas. Ibland gör det bara en ont, till exempel det högra bröstet. Detta beror på olika nivåer av amning..

Det händer att sådana manifestationer efter förlossningen försvinner helt och i framtiden känner kvinnan inte obehag, vilket orsakades av det faktum att mjölkkörtlarna sväller. Men om före födelsen av barnet inte fanns sådana symtom, och efter amningen de dök upp, är det nödvändigt att se ut till en specialist.

Med en försening bör ett graviditetstest göras först, och det kan finnas en naturlig förklaring till den obehagliga känslan och förseningen. Om testet är negativt, bör det letas efter i patologiska processer..

Om smärtan inte slutar med tillkomsten av menstruation, indikerar detta:

 • bröstsjukdomar i olika etiologier;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans.

Som ni ser är faktorerna som leder till ömhet och andra sensationer olika. Det är viktigt att avgöra vad som orsakade reaktionen. Kontakta en gynekolog eller mammolog för att göra detta.

Även ångest kan orsaka plötsligt försvinnande av de vanliga symptomen. Detta kan hända:

 • under graviditet;
 • i början av klimakteriet;
 • som ett resultat av att man tar hormoninnehållande läkemedel (till exempel preventivmedel);
 • mer aktivt sexliv (regelbundet samlag bidrar till att symptomen försvinner).

I andra fall bör orsaken till förändringarna identifieras; kontakta din läkare.

Smärtlängd

Hur länge gör bröst ont innan menstruationen? Om vi ​​talar om fysiologiska manifestationer, kan syndromets varaktighet (svullnad, smärta etc.) börja från ögonblicket av ägglossning. Och avsluta med början av menstruation (maximalt den första - andra dagen). För närvarande inträffar ytterligare en förändring i balansen mellan hormoner och orsakerna som orsakade symtomen elimineras av sig själva.

Om vi ​​talar om patologiska processer försvinner inte smärtan under och efter blödningen. Och det kan börja några dagar innan ägglossningen. Eller sluta inte alls (permanent smärta). Ändras också: dess natur, intensitet, lokalisering.

Vad ska man göra

Vad ska jag göra om obehaget i samband med svullnad i bröstet orsakar vissa besvär, orsakar obehagliga och smärtsamma känslor och är orolig? Det beror på orsakerna och intensiteten hos de smärtsamma manifestationerna. Först av allt är det nödvändigt att undersökas av specialiserade specialister (gynekolog och mammolog). Uppförandets taktik beror på olika faktorer:

 • om känslorna inte är starka och regelbundna (verkar månatligen, stabila och inte orsakar mycket obehag) avslöjade undersökningen inte avvikelser, då är en liten näringskorrigering, valet av mer bekvämt linne är tillräckligt.
 • om tecknen överensstämmer med begreppet "fysiologisk", men de smärtsamma manifestationerna är ganska starka, kan du använda medicinering eller folkliga metoder för att stoppa dem.
 • om smärtans natur har förändrats (den plötsligt förstärktes / stannade, blev längre) eller nya symtom dök upp, bör du besöka en läkare. Detta är nödvändigt för att diagnostisera patologi i ett tidigt skede, när sjukdomen är lättare att behandla.

Det är viktigt att förstå att den kvinnliga kroppen kan svara på förändringar, naturliga och patologiska. Under puberteten, under graviditet och amning, med klimakteriet (perioden av premenopaus och klimakteriet), är vissa avvikelser från den vanliga bilden ganska naturliga. Förändringar i hormonbalans på grund av stress, med läkemedel, hormonella preventivmedel kan också påverka symtomen. Men exakt samma reaktion kan vara ett tecken på patologiska processer. Därför krävs regelbundna professionella undersökningar - besök hos en gynekolog (två gånger om året) och en mammolog (årligen). Om plötsliga förändringar har inträffat är det bäst att ta en konsultation direkt..

Självdiagnos

Om ditt bröstkorg började skada i förväg till din period kan du börja med att göra självdiagnos:

 • ta försiktigt vänster körtel med din vänstra hand, din höger med din högra hand;
 • med fingertopparna (index, mitten, namnlös), med känsliga rörelser, undersök bröstet;
 • flytta händerna från basen till bröstvårtan.

Strukturen ska vara homogen, närvaron av knölar, tätningar, heterogena sektioner - ett bra skäl att kontrollera med en specialist.

Undersökning

För eventuella ändringar, kontakta:

 • Till gynekologen. Han kommer att genomföra en undersökning för att utesluta gynekologiska sjukdomar, förskriva ett allmänt blodprov, tester för hormoner och tumörmarkörer;
 • Besök en mammolog. Han kommer att genomföra en undersökning (palpation och undersökning) och förskriva speciella laboratorietester (ultraljud, mammografi, strålmätning).

I enlighet med de erhållna resultaten kommer ytterligare taktik att väljas (eliminering av obehag eller behandling av den avslöjade patologin).

Hur man minskar smärta

Om smärtan beror på fysiologiska egenskaper (genetisk predisposition, hög smärttröskel, ökad känslighet hos receptorerna för hormoner eller deras höga nivå), kan följande åtgärder vidtas:

 • ändra dieten från ögonblicket: eliminera starkt te, kaffe, alkohol, kryddig och salt, minska konsumtionen av feta livsmedel och vätskor;
 • plocka upp bekväma underkläder;
 • konsumerar tillräckligt med vitaminer och mineralkomplex.

Om sådana åtgärder inte ger det önskade resultatet, bör mediciner eller folkrättsmedel användas..

förberedelser

Om bröstet gör ont innan menstruationen föreskrivs:

 • hormonella preventivmedel: bidra till stabilisering och vissa förändringar i hormonbalansen. Orala preventivmedel undertrycker hormonaktivitet, vilket förhindrar befruktning, därför kommer det inte att finnas några symtom;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • läkemedel som innehåller magnesium.

Behandlingsförloppet föreskrivs av läkaren baserat på diagnostiska resultat, med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

Folkrättsmedel

För behandling används folkrättsmedel aktivt. Örtmedicin har etablerat sig som ett effektivt sätt att eliminera obehagliga manifestationer. För att lindra symtom kan en mängd växtbaserade beredningar användas, som inkluderar:

Eftersom växtbaserade läkemedel har sina egna kontraindikationer, bör deras användning och behandlingsförloppet diskuteras med en specialist.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför du inte kan gå i kyrkan under din period?

Denna fråga oroar många ortodoxa kvinnliga troende, och de vänder sig till präster, teologer och företrädare för kyrkan för svar..Teologernas åsikter och präster om dessa poäng skiljer sig åt....

Orsakerna till förseningen i menstruationen efter att ha tagit antibiotika

För närvarande har nästan alla tagit antibiotika. Dessa potenta läkemedel är mycket effektiva och hjälper till i kampen mot många allvarliga plågor....

Endometriosis smärta

Endometrios är en kronisk progressiv sjukdom åtföljd av spridningen av endometrieceller utanför livmoderhålet. Vid intern endometrios (adenomyos) påverkas endast livmodern, med de yttre, andra bäckenorganen och slidan....