Orsaker till smärta i bröstvårtorna, hur man känner igen sjukdomen?

Klimax

Ömma bröstvårtor hos kvinnor är förknippade med olika faktorer. Detta kan vara yttre irritation, trauma eller interna orsaker förknippade med patologin i bröstkörtlarna, gynekologiska sjukdomar. Om bröstvårtorna ont, blir sexuell kontakt, matning av barnet, bär vackra underkläder ett problem. Damer försöker eliminera det obehagliga fenomenet med alla tillgängliga medel. Att känna till terapimetoder, folkrecept, hygienregler hjälper till att hantera sjukdomen och återställa ett behagligt tillstånd i bröstkörtlarna..

Lokaliseringen av smärta sträcker sig inte nödvändigtvis endast till papillärzonen. Hon kan ge till axelbladet, halsen, axelbandet, vara skarp, dämpad, skjuta igenom, stickande. I vilket fall som helst är det smärtsamma syndromet en signal om problem, som bör förstås. Det vill säga för att avgöra varför bröstvårtorna i bröstet gör ont och förstå vad som måste göras för att lindra tillståndet.

Vad förklarar smärtan hos flickor?

Flickas smärtsamma papillarsyndrom kräver inte behandling. Det är förknippat med en hormonell kraftig kraft under puberteten, sedan med början av menstruation. En uppvuxen tjej känner att hennes bröst växer, knölarna verkar kraftigt. Dessa fenomen åtföljs av mindre obehag som inte kräver behandling..

Innan menstruationen uppträder också ömhet, svullnad, rodnad i bröstvårtorna, men detta är inte en patologi. Så reagerar bröstkörtlarna på hormonsyntes. Så snart frisättningen av hormoner lugnar, försvagas obehaget och försvinner. Om smärtan i bröstvårtorna blir permanent, gör det ont ont, måste du söka hjälp från en läkare.

Smärta och menstruation hos kvinnor

Periodvis återkommande ömhet i bröstvårtorna hos kvinnor kallas mastodynia. Det beror på cykliska förändringar som inträffar i livmodern och bilagorna. Kroppen förbereder sig på befruktning varje månad, producerar en stor mängd progesteron och prolaktin, bröstkörteln reagerar på en hormonell frisättning på ett speciellt sätt:

 • två dagar före menstruationen börjar bröstet svälla;
 • vid beröring ökar känsligheten;
 • bröstvårtan sväller och grov;
 • dessa processer åtföljs av smärtsamma upplevelser.

En del damer upplever mastodi under ägglossningen. Menstruationens början lindrar syndromet, eftersom blödningen avtar, försvinner den helt. När kvinnor har bröstvårtor som gör ont är orsakerna inte kända, det rekommenderas inte att skjuta upp ett besök hos gynekologen, eftersom smärta kan vara ett tecken på hormonell dysfunktion orsakad av sjukdomar i binjurarna, sköldkörteln.

Den sekretoriska bakgrunden, som orsaken till bröstvårtornas ogynnsamma tillstånd, kan störas:

 • på grund av användning av preventivmedel, om det fanns ett fel i valet av läkemedel;
 • med nervös belastning;
 • med långvarig sexuell avhållsamhet;
 • under graviditet.

Dessa orsaker till mastodyni är inte förknippade med patologier. Tål inte, om du har ont, vara uppmärksam på ditt tillstånd. Ta reda på orsaken till att dina bröstvårtor är ömma, byt ut födelsekontroll, se upp för stress. För patologiska symtom, kontakta en läkare.

Cancer och Pagets sjukdom som orsak till ömhet

Bröstvårtor gör ont när en kvinna diagnostiseras med brösttumörer. Ett av symptomen på onkologi är skärpningen av höger eller vänster papilla. Cancer i själva körtlarna orsakar sällan smärta i bröstvårtorna, men Pagets sjukdom är en onkologi som påverkar papillärvävnaden..

Ångest hos kvinnor bör orsaka symtom:

 • inverterad eller planerad nippel;
 • blodig eller med en gul ton av utflödet;
 • klåda, ryggvärk, kolik i papillerna;
 • röd färg på den omgivande huden, areola.

Om du hittar sådana tecken, kontakta en läkare omedelbart. Du behöver en brådskande studie av celler för en mutation.

Andra orsaker till mastalgia

Villkoren för bildandet av ömhet i bröstvårtorna är sjukdomar i bröstkörtlarna - mastopati, mastit. Den första sjukdomen kännetecknas av bildandet av knölar och tillväxten av bindväv. Den andra är den inflammatoriska processen för infektiös etiologi. Med mastopati gör ont i bröstet såväl som före menstruationens början, men sensationens intensitet ökar med varje månad som går. Närvaron av fibrotiska noduler kan bestämmas genom sondering, ultraljud, mammografi.

Mastit är smärtsamt på egen hand. Bröstet blir tungt, deformerat, rött, det är smärtsamt att röra vid det. Smärtsyndromet är starkt och skarpt, temperaturen stiger, spänningen i bröstvårtan ökar smärtan. Om du inte vidtar åtgärder för att eliminera inflammation är suppuration, abscess möjligt. Terapeutisk antiinflammatorisk och kirurgisk behandling - avlägsnande av foci.

Hudsjukdomar som provocerar mastalgia

Dermatologiska sjukdomar kan orsaka obehag i bröstvårtorna och omkring dem.

Manifestationer av papillära hudinfektioner uttrycks genom en hel lista över patologiska förändringar:

 • med eksem - klåda, brännande smärta, vesiklar, rodnad, gråtande områden, skorpor;
 • med candidiasis - svullnad, ömhet, sprickor, vesiklar;
 • med herpes - rodnad, vesiklar med vätska, smärta, klåda, skorpor;
 • med impetigo - klåda, rodnad, smärta i området för bildade pustlar.

Dessutom inträffar mastalgiasyndrom när nervändarna i bröstet skadas och karakteristiska känslor är kolik. Nippelsmärta är en återspegling av muskelspasmer i fibromyalgi (muskelspasmer i bröstet).

Papillärsmärta hos väntande mödrar

Varför bröstvårtor hos gravida kvinnor gör ont, en fråga som är oroande och påverkar stabiliteten i det psykologiska tillståndet. Det är viktigt för dem som bär ett barn att veta hur smärta kommer att påverka produktiviteten i mjölkkörtlarna, barnet, den framtida mammans allmänna välbefinnande.

 1. Svullnad, stickningar i papillerna börjar i de tidiga stadierna av graviditeten. Sedan befruktningen börjar kroppen förbereda sig för amning, åtföljs processen av smärtsamma upplevelser..
 2. Knölar förekommer runt papillerna, som också kan vara känsliga vid beröring..
 3. Nippeln själv kan skada, liksom en mörkare gloria.

En bekväm behå med en mjuk kopp hjälper till att minska smärta, vilket rekommenderas för gravida kvinnor att gå under dagen och sova. Detta skyddar papiller från friktion och irritation..

Matande och smärta i bröstvårtan

Amning hos många mödrar blir en smärtsam process. Anledningen är att bröstvårtorna är mycket ömma och blöder. Detta händer när väntande mödrar inte förbereder bröstet för utfodring, inte masserar bröstvårtorna. Villkoret för uppkomsten av sprickor blir onormalt anfall i barnets bröst. Papillen bör vara helt i barnets mun.

Den felaktiga sugningstekniken är när bröstvårtan är belägen nära tandköttet vid matning och gnider mot den hårda gommen. Du måste omedelbart tillämpa den djupa greppmetoden - på baksidan av munnen. Samtidigt bör den nyfödda läpparna täcka en del av gloria. Om ditt högra bröstvårtor är större än vänster (eller vice versa), bör du tänka på detta när du matar, kontrollera noga hur djupt barnet tar tag i det.

Bild 5 Korrekt fångst av ett suger av ett spädbarn

En ung mamma måste välja rätt bröstpump. Tratten ska vara lämplig för bröstets storlek, anordningens sugkraft ska vara måttlig. När barnets tänder bryter ut fixar han bröstvårtorna olika i munnen. Mors uppgift är att ge bröstet så djupt som möjligt in i barnets mun. Varför göra det, kommer du att förstå, så snart barnet biter dig på bröstvårtan och skadar den känsliga vävnaden.

Att trycka papillan mot tandköttet av spädbarnet orsakar, förutom friktion, blodflödesbegränsning, vilket bidrar till vasospasm. Denna överdrivna klämma förklarar varför bröstvårtorna blir mycket röda och ömma..

Hur man löser problemet, behandlingsmetoder

Att veta hur man behandlar sjuka bröstvårtor hjälper till att bli av med problem och smärta..

 1. Användning av foder på bröstvårtorna under utfodring, om det finns en anatomisk defekt i strukturen, till exempel när den dras tillbaka.
 2. Vägring av hårt drag i amningens sista skede.
 3. Det är nödvändigt att övervaka överdriven ansamling av mjölk, dekantering med laktostas.
 4. Grundlig brösthygien och användning av rekommenderade procedurer för bildning av sprickor och andra skador krävs..

Varje kvinna vet varför hon tvättar sina bröst, det bör erinras om att behandling av papiller efter utfodring också är en viktig punkt. Om du inte har sprickor, torka inte av dropparna med mjölk efter utfodring. Detta är ett naturligt smörjmedel. Om det är skadat, använd havtornolja, salvor Solcoseryl, Bepanten, Purelan.

Att bära en bekväm behå är viktigt. Det ska vara tillverkat av bomullstyg, ha kuddar för att ta upp de tilldelade dropparna mjölk.

Efter badprocedurer kan du inte torka av bröstvårtorna, de måste tappas med en servett. Ömhet i hormonell etiologi lindras av Paracetamol, Ibuprofen.

Folkrättsmedel

Det enklaste sättet att lugna smärtan är en varm kompress. För detta, lägg ostduken i lager, blöt i kokande vatten, vänta tills den svalnar och fäst sedan vid den ömma platsen.

Men med sprickor hjälper detta inte, du måste använda andra medel:

 1. ricinolja för smörjning efter matning och därefter efter 10 minuters gnidning;
 2. smör för applicering i form av en kompress på vaxpapper;
 3. aloe juice hjälper mycket.

För att förhindra mastalgia rekommenderas det att behandla bröstvårtorna med Kalanchoe juice, ett avkok av linfrö i mjölk, applicera en kompress av äppelsås. Det första och huvudmedlet bland människorna är honung - smörj dem med sprickor, hudskador på bröstvårtorna efter tvätt med varmt vatten.

Orsaker till smärta i bröstvårtorna före menstruation, utskrivning och möjliga bröstpatologier

Vad kommer att berätta känsligheten hos bröstvårtorna

Bröstvårtor är ett av de mest känsliga områdena i människokroppen (båda könen). Dessutom är det också en underbar indikator på den kvinnliga kroppens hälsostatus, vilket är värt att uppmärksamma då och då. Ibland kan detta hjälpa till vid tidig diagnos av allvarliga störningar: hormonella förändringar, bröstsjukdomar, hypotermi, ärftliga och onkologiska sjukdomar. Alla dessa sjukdomar påverkar på ett eller annat sätt bröstvårtorna och uppträder ibland i form av smärta, klåda eller deformation.

Innan menstruationen kan bröstvårtorna vara känsliga och detta är en helt normal reaktion av kroppen, som förr eller senare dyker upp i varje kvinna. Detta känns på olika sätt: både mild klåda och svullnad i bröstvårtorna, stickningar eller färgförändringar av glorier. Var kommer sådana effekter ifrån i en liknande situation? Det handlar om hormoner. Och mer exakt, i östrogen.

Östrogener är en grupp hormoner som påverkar reproduktionsfunktionen. De förbereder kroppen för befruktning, hjälper till att fostra barnet och sedan för att återställa kroppen efter förlossningen.

I processen för att förbereda ägget för befruktning produceras en ökad dos östrogen (2, eller till och med 3 gånger högre än genomsnittet). Lumen i blodkärlen expanderar i bröstet, det sväller, ökar i storlek och blir tätare, vilket känns väl vid palpation. Som ett resultat läggs ytterligare tryck på bröstvårtorna, och de kan svara på det med mild smärta eller helt enkelt en ökning av känsligheten. Hela denna process är nödvändig för att förbereda en kvinna för utfodring och inträffar den 12-15: e dagen av menstruationscykeln, i själva verket i dess mitten. Det vill säga, när två veckor före menstruationen ont ont i bröstvårtorna - detta är normalt och naturligt.

Men det finns undantag från denna regel och problemet kan vara mycket allvarligare om:

 • bröstet gör mycket märkbart;
 • det finns en konstant obsessiv klåda;
 • smärta visas inte i mitten av cykeln, utan ett par dagar före menstruationens början och verkar vara en manifestation av premenstruellt syndrom;
 • det gör ont vid någon beröring, särskilt duken.

Smärttecken

Arten av smärtan beror på cykeldagen och tillhörande sjukdomar. Det hjälper till att korrekt diagnostisera patologi. Ömhet i bröstvårtorna före menstruationen är svag, måttlig eller intensiv. Läkare skiljer följande typer av smärta:

Smärta kan fokusera endast på ett ställe eller ge till närliggande områden. Frekvensen för bröstvårtanssmärtor före menstruationen är periodisk och konstant. Hos vissa kvinnor är symptomet oberoende av yttre faktorer. I andra förefaller det bara när sexuellt väckt eller i kontakt med kläder.

Se även: Varför gör anus ont vid menstruation

Under undersökningen analyserar läkaren inte bara smärtans natur utan också utbredningen av mjölkkörtlarna. Uppmärksamhet uppmärksammas på deras färg, volym, svullnadsgrad etc. Dessutom laboratorie- och instrumentstudier.

Kliniska orsaker till smärta i bröstvårtan och bröstet

De kan delas in i två stora grupper:

 1. Sjukdomar som är direkt relaterade till förekomsten av problem i bröstkörtlarna. För det mesta är det bröstcancer.
 2. Sjukdomar i andra organ som påverkar kroppens tillstånd och orsakar obehag i bröstet och bröstvårtorna. Dessa inkluderar ovariesjukdomar, sjukdomar i reproduktionssystemet, inflammatoriska processer i kroppen, förändringar i hormonhalter och många andra.

Den andra gruppen är värt att överväga mer detaljerat - den är mycket mer omfattande och kräver noggrann undersökning innan man gör en diagnos.

mastopati

När bröstvårtorna är ömma under, före och efter menstruationen är det troligt att detta är en manifestation av mastopati. Detta är en specifik inflammation i bindvävnaden i bröstkörtlarna. Det känns och fixeras som en tätning i bröstet. Det kan uppta både en betydande yta och vara på ärtornas storlek.

Orsakerna till denna sjukdom ligger i dysfunktionen i det endokrina systemet, det vill säga hormonell obalans i kroppen (östrogen ska produceras tre gånger mer än normalt bara två veckor före menstruationen och produceras vid 9 och ständigt). Vilket specifikt hormon som inte fungerar är det bara tester som kan säga.

Inflammation

Om nipplar gör ont efter menstruationen kan detta också vara ett symptom på inflammatoriska processer som förekommer både i kroppen och i bröstkörtlarna. Oftast orsakas sådana processer av hypotermi och manifesteras som förkylningar.

I detta fall kan endast en kvalificerad specialist bestämma provokatorn efter en serie studier och analyser..

Sätt att lösa problemet

Om bröstvårtorna gör ont innan menstruationen och detta är förknippat med premenstruellt syndrom, kommer följande metoder att hjälpa till att lindra obehagliga upplevelser:

 1. Försök att undvika stress, eftersom nervös spänning förvärrar manifestationen av PMS.
 2. Observera regimet för arbete och vila, försök att få tillräckligt med sömn.
 3. Under denna period bör fysisk aktivitet uteslutas eller minimeras, mer skonsamma övningar bör väljas och regelbundna utomhuspromenader bör föredras..
 4. Efter en diet hjälper till att minska smärta. Uteslut livsmedel och drycker som väcker nervsystemet. Dessa är kaffe, starkt te, alkohol, choklad, kryddig och fet mat. Grönsakssalater, frukt, spannmål, lätta soppor och magert kött / fisk bör föredras.
 5. Undvik yttre irriterande ämnen på bröstet: bär inte hårda underkläder, liksom hypotermi eller värm bröstet.
 6. Läkemedel kan också minska smärta: dessa kan vara icke-steroida antiinflammatoriska eller hormonella läkemedel, såväl som speciella vitaminkomplex som innehåller högdos vitaminer i grupperna B, C, E samt magnesium.

Smärta i bröstvårtorna orsakas i de flesta fall av naturliga fysiologiska processer, premenstruellt syndrom och produktionen av hormoner, samt yttre stimuli. Dessa orsaker till hälsoproblem representerar inte och kräver inte medicinsk behandling..

Om det finns misstankar om någon sjukdom, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att diagnostisera och välja en behandlingsmetod.

Icke-kliniska orsaker till ömma bröstvårtor

Innan menstruationen kan bröstvårtorna vara sjuka av ytterligare 5 skäl:

 1. Allergisk reaktion i kroppen. I den moderna kosmetikindustrin finns det ett stort antal av de mest olika sätten. Huvudfaren för allergier mot kosmetika är att det är omöjligt att exakt förutsäga reaktionen, och vissa effekter visas först efter långvarig användning. Allergier orsakas också av tvättmedel eller själva tyget från vilket det är tillverkat. I det här fallet är allt individuellt - att hos en kvinna inte kommer att orsaka någon oro, i den andra kommer det att leda till regelbunden smärta och ökad känslighet i bröstet.
 2. Regelbunden nervös spänning. Stress leder ofta till störningar i hela organismen, men nervsystemet lider främst. Som ett resultat kan östrogennivåerna öka spontant, oavsett menstruationscykeln. Därför uppstår en obalans av hormoner. Detta är ett ganska alarmerande symptom, även om det i vanliga fall inte är en patologi. Förekomsten av regelbunden stress bidrar till utvecklingen och förvärringen av obalansen..
 3. Tar specifika mediciner. Läkemedel som innehåller hormoner eller stimulerande medel för att behandla vissa problem kan leda till en ökning av östrogenproduktion utanför menstruationscykeln. I det här fallet är det nödvändigt att rapportera dina känslor till läkaren som ordinerade läkemedlen. För att stoppa bröstsmärta före menstruation förskrivs orala preventivmedel.
 4. Slumpmässiga intima relationer. Sex är det starkaste verktyget i kampen för reproduktiv hälsa. Regelbundet sexliv med en beprövad och pålitlig partner hjälper inte bara att balansera hormonproduktionen utan också bekämpa stress.
 5. Fysiska effekter på bröstet eller bröstvårtorna. Ett annat skäl till att ont i nipplarna och menstruationen redan har passerat är mekaniska skador. Hur kan de orsakas? Allt från allt - från för intensiv massage eller skador på bröstmusklerna i en intensiv träning, till obekvämt underkläder eller en bh av material av låg kvalitet.

Om funktionerna i huden på bröstvårtorna

Hudarna på bröstvårtorna är mycket öm, genomträngda av ett stort antal nervändar. Eventuell friktion och yttre påverkan kan skada den, så oftast är smärta i bröstvårtorna förknippade med yttre irritanter. Det kan vara:

 • försummelse av personlig hygien;
 • felaktigt utvalda underkläder som kan komprimera eller gnugga i bröstet;
 • allergiska reaktioner på tvättmedel (pulver, mjukgörare), såväl som personliga vårdprodukter (tvål, duschgel, fuktighetskräm);
 • missbruk av garvning i en solsäng utan korrekt skydd;
 • för hård tvättduk för dusch.

För att minska obehag är det nödvändigt att eliminera dessa yttre irritationsmedel. Det kommer inte att vara överflödigt att använda speciella mjukgörande och lugnande krämer och lotioner för bröstvårtor, du kan köpa dem på ett apotek.

Smärtsamma bröstvårtor under graviditeten

Separat är det värt att nämna att graviditet också kan orsaka ökad känslighet hos bröstvårtorna. Under denna period börjar kroppen återuppbyggas och förutom bristen på vanliga PMS-symtom och närvaron av en försening kan smärta, mild klåda och förmörkningar av gloria uppstå. Om de kritiska dagarna inte har kommit i tid, och bröstvårtorna har blivit överkänsliga, bör du köpa ett graviditetstest på apoteket. Det är troligt att det här är de första tecknen. Således förbereder kroppen sig att föda barnet - bröstkörtlarna anpassar sig till mjölkproduktionen, formen och storleken förändras och ökad känslighet skyddar själva bröstet från onödig stimulering.

Vilken typ av smärta före menstruationen

De kliniska manifestationerna av störande tecken på premenstruellt syndrom hos kvinnor är individuella och har ingen tydlig etiologi. Bröstsmärtor innan kritiska dagar börjar kan ha olika svårighetsgrader:

Typiska manifestationerSmärttecken
Efter varaktighetKort lång
Av synenDra, sy, brister
Genom koncentrationFast, strålande till andra delar av kroppen
Av maktSvag, måttlig, intensiv
Efter frekvensEpisodisk, konstant

Obehagliga känslor kan öka i kontakt med underkläder.

Ibland efter att ha lossat bröstet från att klämma fast en BH, minskar symtomen, eller känslan av obehag och smärta försvinner helt.

När man ska träffa en läkare

Om bröstvårtorna skadar bara en vecka före menstruationen, men smärtan är ganska mild och bakgrund än skarp och påträngande, är det inget att oroa sig för. Situationen blir kritisk när:

 • gör ont och akut;
 • problemet återkommer i flera månader i rad;
 • det är konstant klåda;
 • obehagliga upplevelser varar mer än två dagar och går inte;
 • nippelkänslighet och stickningar uppträder under menstruationen eller omedelbart efter att de är avslutade;
 • smärtan blir mycket mer synlig och ger allvarliga obehag;
 • det är utsläpp från bröstvårtorna med en blandning av blod;
 • menstruationen är över, men smärta är det inte;
 • glorier mörknar ojämnt med fläckar;
 • bröstet blir inte tätare och tyngre, men det är zonalt och åtföljs av smärta över hela ytan.

Om du fortfarande har mycket tid innan du går till en mammolog (och du måste besöka honom minst en gång om året) kan du konsultera en gynekolog och en terapeut. Vilken som helst av dem kommer att kunna ge en första konsultation och skriva riktning för analyser och ytterligare undersökningsmetoder.

Du bör inte försöka förskriva behandling själv och använda läkemedel vars innehåll du inte känner till och användningen i sig inte är godkänd av din läkare. Det är nödvändigt att vara försiktig med traditionella medicinska metoder - att applicera isbitar eller "ångande" bröst kan bara förvärra och till och med skapa ett problem där det inte fanns..

Nippelutladdning

Ibland noterar kvinnor utsläpp från bröstvårtorna som inte är relaterade till amning. Anledningen kan vara relaterad till hormoner, när progesteron och östrogen produceras intensivt före menstruationen. En sådan urladdning har en molnig vit färg, genomskinlig, luktfri. De slutar med tillkomsten av menstruation..

Om urladdningen sker fortlöpande, åtföljd av svår smärta, förändringar i bröstets form och bröstvårtorna kliar eller ändrar färg, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Spotting är särskilt farligt..

Förhållandet mellan cykeln och bröstets tillstånd

Alla förändringar i en kvinnas kropp som kan ses i olika faser av menstruationscykeln sker under påverkan av kvinnliga könshormoner, särskilt östrogen. Dess intensiva produktion är ett tecken på att förbereda kroppen för en möjlig befruktning och bära avkommor.

Ursprungligen börjar livmodern att förbereda sig för en eventuell graviditet: efter avslutad föregående menstruation växer ett nytt lager av endometriumet, vilket säkerställer tillförlitlig fixering av det befruktade ägget i livmoderhålet. Om befruktningen inte inträffade kommer slemhinnan att rivas bort, och så börjar de kommande kritiska dagarna.

Hormonförändringar påverkar också mjölkkörtlarna och förbereder dem för en möjlig tid att mata barnet.

Under påverkan av östrogen några dagar före menstruationen börjar bröstet svälla och fettlagret i det ökar. Denna process kan åtföljas av smärta i bröstet. Förekomsten av smärta förklaras av det faktum att fettvävnad, med en skarp tillväxt, pressar ner blodkärlen och orsakar mild svullnad. Även av detta skäl kan bröstvårtens känslighet öka. Ett liknande obehag uppträder 6-10 dagar före förordningen.

Under menstruationen, förutom obehag i bröstet, uppträder smärta i nedre del av magen och generell malaise, men med avslutad menstruationsflöde försvinner obehag och bröstet återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Således är det säkert att säga att närvaron av smärta i bröstvårtorna framför regulatorerna är ett tecken på fysiologiska förändringar i kvinnans kropp orsakade av hormonella förändringar som är karakteristiska för denna period. Sådan smärta är inte en patologi och bör därför inte orsaka en kvinna ångest eller rädsla.

Förebyggande

Som förebyggande åtgärder rekommenderar experter att hålla sig till korrekt näring och en hälsosam livsstil. Normal kroppsvikt, tillräcklig sömn och att ge upp dåliga vanor kommer att vara bra hjälp för att upprätthålla bröstkörtlarnas hälsa.

Uppmärksamhet mot din kropp hjälper till att upprätthålla ömtålig hälsa. Du måste alltid komma ihåg att smärta bara är en signal om ett problem. Det är mycket viktigt att hitta och eliminera orsaken till själva smärtan..

Tecken på bröst graviditet

När en kvinna klagar till en läkare att hennes bröst gör ont, betraktas detta mycket ofta som ett tecken på graviditet. Det som händer är förknippat med hormonella förändringar, som mjölkkörtlarna är mycket känsliga för. Förberedelserna för framtida utfodring börjar på ett tidigt datum, när koncentrationen av progesteron och därmed prolaktin ökar. På grund av detta upptäcks följande förändringar i bröstkörtlarna:

 • de ökar i storlek;
 • huden blir känslig, kliande;
 • kärl på bröstet är tydligt synliga;
 • bröstvårtor och areoler mörkare, blir mer konvex;
 • pigmentfläckar visas på ytan.

Dessa tecken visas en vecka eller två efter befruktningen. De kan vara svaga eller distinkta, men normalt är de inte svåra att tolerera..

Anledning att bli oroad

Det är värt att ta situationen mer på allvar när smärtan i bröstvårtorna och menstruationsfasen inte är relaterade till varandra. Ett sådant symptom kan vara en manifestation av en mängd olika sjukdomar och störningar. Smärta i bröstvårtorna efter menstruation kan utlösas av en kvinnas livsstil eller mer allvarliga störningar:

 • Oregelbundet sexliv. Med långvarig avhållsamhet i den kvinnliga kroppen kan hormoner samlas, vilket i slutändan leder till hormonsvikt och utveckling av inflammatoriska processer.
 • Endokrina störningar Och återigen är hormonerna felet, varvid obalansen påverkar bröstets tillstånd som helhet och bröstvårtornas känslighet..
 • Ovariell dysfunktion. Felaktiga hormoner.
 • Inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen.
 • Förekomsten av bröstsjukdomar, såsom mastopati, fibrom eller cancer.

Normalt försvinner smärtsamma känslor som uppstår före menstruationen efter att de har slutförts. Mot menstruationens ömhet efter menstruationen är det nödvändigt att konsultera en läkare och undersökas för brott. Om det upptäckta problemet är förknippat med hormonella störningar kommer gynekolog-endokrinologen att hantera behandlingen. Beroende på de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp kommer vissa hormonella läkemedel att förskrivas..

Situationen är mer komplicerad när orsaken till smärta ligger i närvaron av bröstsjukdomar. För deras diagnos måste du klara tester, genomgå en ultraljudundersökning och eventuellt mammografi.

Behandling av sjukdomar i bröstkörteln kommer också att förknippas med användning av hormonella läkemedel, men kanske ett något annorlunda spektrum. Efter avslutad kurs och eliminering av sjukdomen återställs normal känslighet och bröstkondition, obehag i bröstvårtorna försvinner.

Smärtstillande

Om det efter en undersökning av en gynekolog och mammolog konstaterades att ömheten i bröstvårtorna är ett av manifestationerna av PMS, kan en kvinna lindra besväret något. Möjliga mediciner:

 • Ingen shpa
 • Nurofen
 • Analgin

Du måste ta dem en gång, och inte fortlöpande, och bara om smärtan är en verklig besvär.

För att lindra symtomen på PMS kan också:

 • Ett varmt (inte varmt!) Badkar med havssalt eller eteriska oljor. Denna procedur har en avslappnande effekt på hela kroppen, lugnar. Det är särskilt effektivt att ta ett bad på natten om du omedelbart går till sängs efter det.
 • Om en lång vattenbehandling inte är som du vill kan du begränsa dig till en varm dusch. Det skapar en massageeffekt, påskyndar blodflödet, inklusive i bröstområdet..
 • Olika örtteer är fördelaktiga. Ett avkok av kamomill, citronmelisse, timjan försvagar inte bara smärta utan har också en lugnande effekt på nervsystemet.
 • Efter att ha spårat på vilken punkt ömtorna i bröstvårtorna inträffar före menstruationen, kan en kvinna förbereda sig i förväg för att se till att smärtan återigen är svagare. För att uppnå detta måste du försöka undvika stress och stress, inte försumma sömnen, äta mer färska grönsaker och frukter.
 • Det är viktigt att skydda bröstkörtlarna från hypotermi. I allmänhet blir alla fysiska stimuli dubbelt potent under denna period.
 • Avslag på dåliga vanor hjälper till att gradvis minska nivån på ömheten i bröstvårtorna och bröstet före menstruationen. Smärtan är en följd av instabiliteten i den hormonella bakgrunden och rökning och alkohol påverkar dess tillstånd negativt..

Allvarlig sjukdom

En annan orsak till att bröstvårtorna skadar vid försening kan vara en allvarlig sjukdom. Först och främst är det gynekologiska sjukdomar:

 • inflammation
 • tumörer
 • cystor
 • polycystisk äggstock

Alla dessa sjukdomar åtföljs av symtom som ömhet i bröstkörtlarna och försenad menstruation. Eftersom de påverkar många element i kroppen och särskilt hormoner.

Symtom som beaktas manifesteras också hos kvinnor med en endokrin systemsjukdom. När allt detta system påverkar hormoner i kroppen kraftigt.

Fysiologiska skäl

Varför gör bröstvårtorna verkligen ont? Normalt i den kvinnliga kroppen kan vara smärta under premenstruellt syndrom, graviditet och amning. Dessa smärtor är tecken på hormonella förändringar i en kvinnas kropp. Ömhet observeras jämnt i båda bröstkörtlarna och passerar spårfritt efter att orsaken eliminerats.
I början av graviditeten ökar koncentrationen av östrogen och progesteron i blodet. Dessa hormoner är utformade för att anpassa kroppen till den kommande graviditeten.

Graviditetshormoner bidrar till natriumretention i kroppen, vilket leder till ansamling av vätska i vävnaderna och till generellt ödem. Bröstkörtlarna ökar också i storlek. De nervändar som utgör kirtelstrukturen kommer under en tid att vänja sig till att vävnaderna sträcker sig snabbt och förbereda mjölkkanalerna för fyllning med mjölk. Det är därför den förväntade modern börjar känna smärta i bröstet och bröstvårtorna.

Bröstvårtor under denna period kan öka i storlek, deras pigmentering förbättras. I vissa fall kan en kvinna känna en brinnande känsla eller märka genomskinlig urladdning från bröstvårtorna. Alla dessa manifestationer beror på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen..

Under amning skadas överkänslig hud på bröstvårtorna lätt. Därför är det mycket viktigt för etablerade mödrar att observera rätt teknik för att applicera barnet på bröstet och mata det. Det huvudsakliga villkoret för säker utfodring är att barnet tar tag i bröstvårtan tillsammans med areolan.

De viktigaste orsakerna till smärta i bröstvårtorna under amning:

 • medfödda missbildningar av bröstvårtan (dras inåt, tillväxter, mullvad eller veck i detta område);
 • tvätta bröstet för ofta med alkaliska hygienprodukter;
 • snäva underkläder;
 • uppkomsten av sprickor på grund av torr dermis;
 • gnugga bröstvårtorna med alkoholinnehållande föreningar;
 • snabb amning och sträckning av bröstvävnaden med ett överskott av mjölk;
 • skada på grund av felaktig funktion av bröstpumpen;
 • bebis.

Alla dessa faktorer kan leda till skador på papillaens anbudsområde. Korrekt vård av detta område inkluderar:

 • hygien för att förhindra komplikationer i form av svamp- och bakterieinfektioner;
 • behandling av sprickor med en speciell närande grädde eller havtornsolja, som är säkra för barnet;
 • användning av specialkuddar på bröstvårtorna under utfodring.

1-2 veckor före menstruationen sväller bröstvårtorna och börjar skada. Under den andra halvan av cykeln i den kvinnliga kroppen börjar ökad produktion av hormoner. Dessa hormoner finns i fettvävnaden i bröstkörtlarna. På grund av vätskeflödet till bröstkörtlarna och deras väggar sträcker sig smärta.

Hormonbrist börjar i mitten av cykeln och kan pågå i upp till 15 dagar beroende på den totala längden på menstruationscykeln.

Akut smärta i bröstvårtorna innan menstruationen kan åtföljas av deras ökning och ökade pigmentering. I det här fallet: den högra eller vänstra bröstvårtan kan skada mer än den andra. Progesteron förbereder den kvinnliga kroppen på början av en eventuell graviditet. Så snart ägglossningen har inträffat och menstruationen har börjat återgår kroppen till normalt arbete. Smärtan slutar med början av menstruation.

Varför gör bröstvårtorna ont innan menstruationen

Menstruationscykeln hos varje kvinna fortsätter mycket individuellt. Någon förbereder sig själva inför menstruationens början, som kommer i tid, och någon sitter på nålar varje månad. Så till exempel upplever nästan 90% av kvinnorna obehag i bröstkörtlarna och bröstvårtorna skadas innan menstruationen. För vissa kvinnor går allt smärtfritt och enkelt, medan för andra, svår PMS och smärta.

Det är inte alltid tydligt om smärta är förknippad med menstruationscykeln eller om orsakerna är mycket allvarligare, så det är viktigt att förstå hur bröstets cykel och tillstånd är relaterade..

Bröstets cykel och tillstånd

När ägget bildas i äggstocken börjar kvinnans hormonella system att byggas om: fler kvinnliga hormoner produceras, särskilt östrogen. De är nödvändiga för att förbereda hela kroppen för ett kommande barn.

Först och främst förbereds livmodern: endometriet växer gradvis för att säkerställa tillförlitlig fästning av det befruktade ägget. Om befruktning inte sker som ett resultat, försvinner slemhinnan som "onödig", och menstruationsblödning börjar.

I denna beredning påverkas inte bara livmodern utan även bröstkörtlarna. Redan före graviditeten börjar den kvinnliga kroppen att förändras, så att amningen i framtiden är så effektiv som möjligt..

Östrogener påverkar vävnaderna i bröstkörtlarna, nämligen fettvävnaden. Under påverkan av hormoner börjar det växa, vilket leder inte bara till en ökning av bröststorleken, utan också till smärtsamma upplevelser. När det blir mer voluminöst, sammansnår fettvävnad blodkärl, följaktligen tillståndet av mild svullnad. Samtidigt blir bröstvårtorna också mer känsliga. Vanligtvis observeras dessa fenomen när upp till en månad tio dagar, plus eller minus 3-4 dagar.

I början av menstruationen känner många kvinnor obehag i bröstet, drar smärta i nedre del av buken, allmän sjukdom. Närmare slutförd försvinner alla obehagliga symtom och bröstet återställer sin tidigare form och skick. Sensationer i nipplarnas område är också normaliserade. Med andra ord, ömhet i bröstvårtorna och bröstkörtlarna före menstruationen är ett av tecken på premenstruellt syndrom, som inte är en patologi och inte leder till utveckling av några sjukdomar.

Under graviditet

Det blir dubbelt spännande när bröstet och bröstvårtorna börjar skada och det finns en uppenbar försening i menstruationskalendern. I detta fall kan detta fenomen mycket väl vara ett av de tidiga tecknen på graviditet. När en kvinna är i position börjar bröstet aktivt förbereda sig för den kommande amningen efter 9 månader. Körtlarna sväller märkbart, bröstvårtan växer och mörknar. Nästan alla kvinnor i första trimestern hade bröstsmärta i en eller annan grad.

En förändring av brösttillståndet under graviditeten är kopplat till samma hormoner. En av dem, prolaktin, är den viktigaste i laktationsprocessen. Vävnader växer snabbare än nervvävnad genom sin verkan i volym. Det finns spänningar i fibrerna, som åtföljs av ökad känslighet i bröstvårtan, ömhet, klåda och en känsla av tyngd. Ibland kan smärtan nå så stor utsträckning att en kvinna känner mycket obehag med en lätt beröring.

Mot en liknande situation är det bättre att inte gissa, och särskilt inte att självmedicinera. Du bör omedelbart göra ett graviditetstest eller, för ett mer pålitligt resultat, donera blod för hCG.

Anledning att bli oroad

Det är värt att ta situationen mer på allvar när smärtan i bröstvårtorna och menstruationsfasen inte är relaterade till varandra. Ett sådant symptom kan vara en manifestation av en mängd olika sjukdomar och störningar. Smärta i bröstvårtorna efter menstruation kan utlösas av en kvinnas livsstil eller mer allvarliga störningar:

 • Oregelbundet sexliv. Med långvarig avhållsamhet i den kvinnliga kroppen kan hormoner samlas, vilket i slutändan leder till hormonsvikt och utveckling av inflammatoriska processer.
 • Endokrina störningar Och återigen är hormonerna felet, varvid obalansen påverkar bröstets tillstånd som helhet och bröstvårtornas känslighet..
 • Ovariell dysfunktion. Felaktiga hormoner.
 • Inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen.
 • Förekomsten av bröstsjukdomar, såsom mastopati, fibrom eller cancer.

Normalt försvinner smärtsamma känslor som uppstår före menstruationen efter att de har slutförts. Mot menstruationens ömhet efter menstruationen är det nödvändigt att konsultera en läkare och undersökas för brott. Om det upptäckta problemet är förknippat med hormonella störningar kommer gynekolog-endokrinologen att hantera behandlingen. Beroende på de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp kommer vissa hormonella läkemedel att förskrivas..

Situationen är mer komplicerad när orsaken till smärta ligger i närvaron av bröstsjukdomar. För deras diagnos måste du klara tester, genomgå en ultraljudundersökning och eventuellt mammografi.

Behandling av sjukdomar i bröstkörteln kommer också att förknippas med användning av hormonella läkemedel, men kanske ett något annorlunda spektrum. Efter avslutad kurs och eliminering av sjukdomen återställs normal känslighet och bröstkondition, obehag i bröstvårtorna försvinner.

Andra orsaker

Periodiskt förekommande obehag i bröstvårtorna kan vara resultatet av en rent mekanisk effekt på bröstet.

 • Så om en kvinna felaktigt väljer en BH, syr i tyg av dålig kvalitet, pressar körtlarna, drar och klämmer, kommer irritation i bröstvårtan sannolikt att uppstå mycket snabbt.
 • Överdriven gnugga av bröstet efter en dusch med en hård handduk kan orsaka obehag.
 • För intensiv bröstmassage, en annan orsak till smärta.
 • Bröstvårtornas tillstånd påverkas också av användningen av olika vårdande kosmetika. Först måste du utvärdera tvålen och duschgelen som används dagligen: det är möjligt att de torkar huden mycket, vilket leder till mikroskopiska sprickor och allvarlig irritation av den känsliga huden på bröstvårtan, vilket kan skada en kvinna när hon rör sig eller vidrör. Dessutom kan krämer, salvor, gnugga och andra hudvårdsprodukter för bröst, inklusive medicinska, orsaka allergier. Av detta skäl rekommenderar experter noggrant övervakning av hudens reaktion på ny kosmetika..
 • Ömheten i bröstvårtorna och bröstkorgen under vilken period som helst kan påverkas av en förändring i situationen, särskilt klimatförhållanden. Om en kvinna bodde länge i ett land med kallt klimat och sedan anlände till en varm sydstat, kan det hormonella systemet ge ett litet fel. Gradvis kommer bakgrunden att återhämta sig, och obehag och störningar i cykeln försvinner.
 • På samma sätt kan stress och starka känslor, plötsliga hopp i vikt, viktminskning eller vice versa viktökning påverka.

Smärtstillande

Om det efter en undersökning av en gynekolog och mammolog konstaterades att ömheten i bröstvårtorna är ett av manifestationerna av PMS, kan en kvinna lindra besväret något. Möjliga mediciner:

Du måste ta dem en gång, och inte fortlöpande, och bara om smärtan är en verklig besvär.

För att lindra symtomen på PMS kan också:

 • Ett varmt (inte varmt!) Badkar med havssalt eller eteriska oljor. Denna procedur har en avslappnande effekt på hela kroppen, lugnar. Det är särskilt effektivt att ta ett bad på natten om du omedelbart går till sängs efter det.
 • Om en lång vattenbehandling inte är som du vill kan du begränsa dig till en varm dusch. Det skapar en massageeffekt, påskyndar blodflödet, inklusive i bröstområdet..
 • Olika örtteer är fördelaktiga. Ett avkok av kamomill, citronmelisse, timjan försvagar inte bara smärta utan har också en lugnande effekt på nervsystemet.
 • Efter att ha spårat på vilken punkt ömtorna i bröstvårtorna inträffar före menstruationen, kan en kvinna förbereda sig i förväg för att se till att smärtan återigen är svagare. För att uppnå detta måste du försöka undvika stress och stress, inte försumma sömnen, äta mer färska grönsaker och frukter.
 • Det är viktigt att skydda bröstkörtlarna från hypotermi. I allmänhet blir alla fysiska stimuli dubbelt potent under denna period.
 • Avslag på dåliga vanor hjälper till att gradvis minska nivån på ömheten i bröstvårtorna och bröstet före menstruationen. Smärtan är en följd av instabiliteten i den hormonella bakgrunden och rökning och alkohol påverkar dess tillstånd negativt..

Irritationsförebyggande

Om bröstvårtornas ömhet inte är relaterad till funktionerna i cykeln, men manifesterar sig på grund av förekomsten av vissa stimuli, är det mycket lätt att hantera problemet, du behöver bara eliminera detta irriterande. Gradvis kommer normal nippelkänslighet att återhämta sig..

Köp endast högkvalitativ linne, vägra billig syntet. Var noga med att tvätta den noggrant när du köper en sak innan du bär den. Så det kommer att vara möjligt att bli av med överskottsfärgämnen (om några), såväl som smuts, som är rikligt med nya saker.

Välj tvättmedel och geler, balsam, blekmedel, tvättmedel med särskild omsorg, tveka inte att studera kompositionen. Skölj tvätten noggrant efter varje tvätt så att inga partiklar finns kvar i tyget.

När du väljer personliga vårdprodukter studerar du också tvål, grädde, duschgeler. Om du har känslig och känslig hud, välj lämpliga produkter som visas som en separat rad från nästan alla tillverkare. Använd inte terapeutiska salvor och krämer specifikt för bröst och bröstvårtor på egen hand. Rådfråga alltid din läkare om användbarhet och effektivitet..

Smärta i bröstvårtan före menstruationen är inte en patologi och finns hos många kvinnor. De är förknippade med hormonella förändringar i kroppen som påverkar vävnaderna i mjölkkörtlarna. Efter att du har avslutat din period försvinner smärtan och bröstet blir detsamma.

Om obehaget i bröstvårtorna inte har försvunnit, bör kvinnan bli oroad och kontakta en läkare. Orsaken kan vara både mindre hormonstörningar och allvarliga bröstsjukdomar, upp till onkologi. Genom att känna igen sjukdomen i tid kommer det att vara möjligt att bota den mycket snabbare och mer effektivt..

Varför bröstvårtor ont - orsakerna till smärta hos män och kvinnor

Det är omöjligt att svara entydigt på frågan varför bröstvårtor är ont. Olika orsaker orsakar sådana obekväma upplevelser. Ibland förklaras obehagliga känslor av fysiologi eller trauma, men sannolikheten för att utveckla allvarliga patologier bör inte uteslutas. Därför är det nödvändigt att fastställa orsakerna till smärta och vid behov utföra kompetent behandling.

Orsaker till smärta i bröstvårtan hos män

Möjlig måttlig fysiologisk ömhet i bröstvårtorna hos män över 50 år på grund av en minskning av testosteronproduktionen i kroppen.

Olika sjukdomar kan provocera smärta i bröstvårtorna:

 • Gynecomastia, som utvecklas med en ökning av hanens kroppsnivå av östrogen - ett kvinnligt hormon. Med denna patologi ökar märkbart storleken på mjölkkörtlarna. Detta leder till irritation av nervändarna..
 • Mastit, som utvecklas vid oavsiktlig skada och infektion av infektion.
 • Den farligaste patologin är bröstcancer. En sådan sjukdom utvecklas främst hos män efter 60 år. I det första utvecklingsstadiet är sjukdomen asymptomatisk, vilket utesluter möjligheten till tidig diagnos av onkologi.

Varför gör kvinnliga bröstvårtor ont?

Frågan varför kvinnors bröstvårtor skadar är ganska relevant. Sådana obekväma upplevelser observeras med en viss periodicitet på grund av fysiologiska processer i kvinnlig kropp.

Före menstruation och efter

Varje månad före menstruationen inträffar förändringar i kvinnans kropp förknippade med förändringar i hormonsystemet. När äggen utvecklas i kroppen produceras mer östrogen i kroppen. Detta leder till en ökning av mjölkkörtlarnas storlek, vilket åtföljs av obehag. Bröstvårtor blir väldigt känsliga, vilket väcker smärta med någon beröring. Om befruktning inte inträffar återgår den hormonella bakgrunden till det normala, försvinner obehaget.

Ibland kvarstår ömhet efter menstruationen. Det anses inte som normen, men indikerar inte alltid allvarliga patologier. Det provocerar användningen av orala preventivmedel. Dessutom uppstår smärta med plötsliga svängningar i vikt. I det här fallet förändras bröstets hudsträckning till viss del vävnadens struktur och orsakar smärta.

En farligare patologi är hormonella störningar, som orsakas av olika faktorer. I detta fall är det nödvändigt att genomgå undersökning och behandling.

Under graviditet

Under de första månaderna av graviditeten upplever nästan alla kvinnor bröstsmärtor. Detta är normen på grund av intensiva hormonförändringar efter befruktningen. I mitten av graviditeten, som regel, minskar obehaget, men samtidigt fortsätter bröstet att växa i storlek och svälla. En sådan beredning av bröstkörtlarna för amning leder till en känsla av fullhet i bröstet. Vid tredje trimestern är bröstkörtlarna så sträckta att bröstvårtorna inte har tid att anpassa sig till detta. Som ett resultat uppträder mikrotraum på ytan, vilket orsakar obehag..

Patologisk anses smärta i bröstvårtorna under graviditet, när det åtföljs av feber och sekret.

Med och efter amning

Det finns en fråga varför bröstvårtorna är ömma under amningen. Detta är ett ganska farligt symptom, som utan behandling leder till olika komplikationer, därför, när det dyker upp, konsultera en läkare för råd.

Följande anses vara mycket vanliga orsaker:

 • brott mot reglerna för matning av barnet. Detta händer när kvinnans position är felaktig eller om barnet inte tar tag i bröstvårtan
 • felaktig vård av mjölkkörtlarna. Det är nödvändigt att utesluta användning av tvål och duschgeler, det är också omöjligt att desinficera med alkohollösningar, eftersom detta leder till en övertorkning av hudytan och förekomsten av sprickor i bröstvårtorna. Rymliga underkläder bör bäras för att förhindra mikrotrauma.

Smärtsamma känslor i bröstvårtorna kan också uppstå mot bakgrund av patologiska faktorer: trast, herpes, psoriasis, mastopati och onkologi.

Tonåringens bröstvårtor är ömma - avvikelse eller normalt

Normen betraktas som mindre obehag hos ungdomar (flickor och pojkar) under puberteten. Detta beror på förändringar i hormonbalansen..

Vid en ålder av 12-15 år kan gynekomasti i puberteten förekomma hos pojkar. Sjukdomen är förknippad med en ökning av bröstkörtlarna. Sträckning av vävnaderna leder till obehag. Denna process anses vara fysiologisk och som regel försvinner gynekomasti på egen hand när den växer upp. Men trots detta, om sådana tecken finns, bör du konsultera en läkare, eftersom tillståndet kan vara ett symptom på patologi.

Tillstånd och sjukdomar i samband med smärta i bröstvårtan

Ett symptom på många patologier är smärta i bröstvårtorna. Om du upplever obehag, rådfråga din läkare..

Ömma och kliande bröstvårtor

Om klåda dessutom inträffar, indikerar detta ofta utvecklingen av en dermatologisk sjukdom. De viktigaste symtomen är peeling och rodnad i huden runt bröstvårtorna. De vanligaste hudsjukdomarna är eksem, psoriasis, atopisk dermatit. En hudläkare diagnostiserar och behandlar dem..

Klåda och smärta kan uppstå hos kvinnor på grund av felaktig val av en bh (för hårt). Det väcker irritation av känsliga områden och kontakt med syntetiska material. Allergiska reaktioner hos män och kvinnor.

Vänster eller höger nippel gör ont

När smärta inträffar i höger eller vänster bröstvårta indikerar detta tydligt utvecklingen av en patologisk process. Vanligtvis beror detta på mekanisk skada som ledde till brott mot vävnadernas integritet.

Mastit väcker smärta. Denna sjukdom utvecklas mot bakgrund av infektion. Det är mycket farligt och kräver snabb behandling. Mastopati kan också orsaka smärta i bröstvårtan. De orsakar ökad känslighet hos cystnipplarna och andra neoplasmer, inklusive onkologiska.

Bröstvårtor ont när de pressas

Orsaken till smärta när man trycker på den är cyklisk mastodyni. Det är inte farligt och manifesterar sig några dagar före menstruationen. Ingen behandling krävs i detta fall. Det är tillrådligt att bära en rymlig behå som inte kommer att utöva tryck när du klämmer på bröstet.

Icke-cyklisk mastalgia kan också provocera specifik ömhet, som ökar med tryck. Det är inte förknippat med hormonella störningar, men är ett symptom på inflammation eller neoplasma. Dessutom kan en funktionsfel i nervsystemet förknippad med nervspänning eller stress orsaka smärta..

Ibland leder mastopati, som är en godartad formation, till ömhet. Ytterligare symtom är flera tätningar i bröstkörtlarna..

Bröstsmärta i bröstvårtan

Bröstet kan skada av ett antal skäl som inte är skadliga för hälsan. Till exempel kan felaktigt valt linne orsaka smärta. Orsaken till smärtsyndromet kan vara piercing, tatuering och deras olika modifieringar. Sådana kosmetiska förfaranden skadar hudytan och ökar risken för infektion..

Smärta observeras under graviditeten och när barnet matas. I det första fallet beror detta på hormonell omstrukturering, som börjar omedelbart efter befruktningen, och i det andra fallet är orsaken närvaron av mikrotraumor om barnet inte matas ordentligt..

Smärta observeras också hos flickor under puberteten. Dessutom åtföljs ett sådant symptom av smärta i nedre del av buken. Utveckling av mastit kan misstänkas om obehag uppstår i en bröstkörtlar..

Svullna och ömma bröstvårtor

Smärta i bröstvårtorna kan vara förknippade med utvecklingen av godartade och maligna brösttumörer. Neoplasmer kan lätt detekteras oberoende i det första utvecklingsstadiet. De är små knölar. I framtiden kan hudens färg ändras runt dem. Ett tecken på utvecklingen av onkologiska tumörer är blodutflöde från bröstvårtorna. En förändring i form och storlek kan observeras. Stark smärta uppstår när ett utslag eller spricka uppträder i bröstet runt bröstvårtorna.

Vad man ska göra om bröstvårtorna i bröstet är mycket ömma

Om smärta uppstår för första gången och deras orsaker är inte tydliga, bör du definitivt rådfråga en läkare. Om smärta är förknippad med menstruationscykeln är det viktigt att minimera beröring av bröstvårtorna under denna period.

Dessutom kan du minska obehag:

 • coola duschar;
 • bekvämt linne i lämplig storlek gjord av naturligt material;
 • använd efter dusch speciella mjukgörande krämer.

När ett besök hos läkaren inte ska skjutas upp

Urgående måste konsultera en läkare när smärtan kvarstår efter menstruationens slut, om graviditet har inträffat. Dessutom är orsaken till rådgivning en förändring i formen och färgen på bröstvårtorna, förekomsten av tätningar i bröstet, förekomsten av fläckar. Obligatorisk läkarvård kräver sprickor och sår.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period....

Tecken på befruktning efter ägglossning

En kvinna kan ta reda på om den uppnådda befruktningen före dagen för den påstådda menstruationen. Redan i detta skede signalerar embryot som har invaderat livmodern att det finns....

Uterus endometrios med klimakteriet: symtom och behandling, prognos

Under reproduktionssystemets normala funktion diagnostiseras ett liknande fenomen av karakteristiska symtom.Under klimakteriet manifesteras inte sjukdomen på något sätt, men dess destruktiva kraft leder till komplikationer....