Orsaker till tunga perioder hos kvinnor

Klimax

Månadsvis - detta är en viss period av menstruationscykeln som inträffar i den kvinnliga kroppen och under vilken det sker en månatlig avstötning av livmoderhålan, endometrium. Processen i sig åtföljs av utsläpp av slem från livmoderhålet och med en blandning av blod.

Många faktorer påverkar menstruationens varaktighet och mängden utsöndringar:

 1. Genetisk predisposition - om mamma och mormor hade perioder i överflöd, länge, kommer en kvinna att pågå minst en vecka.
 2. Funktioner hos kroppen - varje månad, deras överflöd och varaktighet beror på hur blodkoagulationssystemet fungerar, liksom vilken struktur livmoderhalsen och hela kvinnliga kroppens reproduktionssystem har.
 3. Daglig rutin och näring, liksom fysisk aktivitet - de påverkar också direkt menstruationens längd, tillsammans med stress och psykologisk stress.
 4. Förloppet med orala preventivmedel är just en ökning av det konstgjorda definierade hormonet i blodet och kan väcka riklig och långvarig månadsvis urladdning.
 5. Patologiska processer som förekommer i kroppen - gynekologiska eller endokrina, andra misslyckanden kan orsaka tung menstruation.

Riklig menstruation - hur man bestämmer?

Överflödiga perioder är överdrivet vaginal urladdning hos en kvinna som varar mer än en vecka.

Det finns andra tecken som indikerar förloppet med tung menstruation:

 1. Stark och värkande smärta som inte tidigare observerats hos kvinnor.
 2. Behovet av att byta packning varannan och en halv till två timmar.
 3. Själva urladdningen under menstruationen slutar inte utan förstärks och blir mer och mer intensiv varje dag.
 4. Urladdningen är skarlagen och själva menstruationen inträffar tidigare eller senare.
 5. Oroat över anfall av illamående och kräkningar, blekhet i huden och en minskning av hjärtfrekvensen.

Orsakerna till den patologiska processen

Månadsperioder är rikliga i sin manifestation, eller som läkare kallar dem - menorrhagia är stark och rikligt med avseende på blodförlust under menstruationsflödet, vilket indikerar förloppet för vissa patologier i kroppen.

Men det är värt att komma ihåg - grundorsaken bör sökas uteslutande av läkaren, men oftast är dessa:

 1. Hormonell obalans i kroppen och funktionsfel i det endokrina systemet.
 2. Endometrios är en patologi där cellerna som täcker livmoderhålan är spridda utanför den.
 3. Adenomyos - slemlagret i livmoderhålan kommer att växa till muskelfibrer.
 4. Fel i blodkoagulation och diagnostiserad onkologi, som påverkar kvinnors reproduktionssystem.
 5. Livmoderfibrom och utvecklingen av godartade förändringar i endometriumstrukturen.
 6. En kvinna som genomgår behandling med vissa droger.

Detta är inte en fullständig lista över skäl som kan provocera tunga och långa perioder.

De första tunga perioderna

I detta fall störs hormonnivån och oregelbundna och tunga perioder uppstår, och kroppen kan behöva reglera hela cykeln från flera månader till 1,5-2 år.

Tung menstruation under tonåren

Det är riklig och långvarig menstruation som oftast utvecklas, som nämnts ovan, hos tonåriga flickor, när kroppen genomgår hormonell anpassning, och den första menstruationen börjar.

Det är instabiliteten hos den hormonella bakgrunden hos en tonåring, missanpassningen i hormonnivåerna, påverkar negativt endometrium - livmoderslimhinne..

Viktig! Om menstruationen hos en tonåring ofta går lång och är rik på menstruationsflödet, bör du genast besöka en läkare och börja behandlingen. I avsaknad av behandling för ett sådant patologiskt fenomen som menorragi, kan en tonåring utveckla polycystisk äggstock i framtiden.

Läkare kallar också andra skäl som väcker kraftiga blödningar i tonåren:

 1. Oftast provoceras en traumatisk situation hos en tonåring också av en traumatisk situation, ofta upplevelser och överdriven fysisk ansträngning.
 2. Det påverkar den överdrivna menstruationsförloppet och det endokrina systemets allmänna tillstånd.
 3. Inte mindre i riskzonen är flickor med en kränkning i utvecklingsnivån.
 4. Överflödig blodförlust kan vara en konsekvens av en utvecklande patologi, blodsjukdom.
 5. Andra orsaker.

Månatliga blodproppar

I praktiken finns det ett oöverskådligt och direkt samband mellan mängden blod som förloras under menstruationsflödet och dess konsistens. Menstruationsflödet åtföljs ofta av att mörka blodproppar avgår. Följaktligen har blodet redan koagulerats och kommer redan ut i form av sådana koagler.

Kvinnor frågar ofta - varför är menstruationen lång och riklig med blodproppar??

I detta fall skiljer läkarna följande grundorsaker till ett sådant negativt fenomen:

 1. Detta är förekomsten av ett inre hinder för den normala passagen av menstruationsblod från livmoderhålet. Myomatiska noder kan vara sådana hinder, om de sistnämnda växer inuti livmoderhålet, deformera det. Dessutom kan blodproppar bildas i livmoderhålan och på grund av endometriala polypper som påverkar livmoderhalsen..
 2. En minskning av tonen i väggarna i livmoderhålan är just en kränkning av själva mekanismen för muskelsammandragning och provocerar otidig evakuering av blod, som koagulerar och sedan lämnar med menstruation.
 3. Efter förlossningen - sådana blodproppar kommer att indikera en kränkning av den naturliga återhämtningen av livmoderhålan, muskelton.
 4. Hormonell obalans - oftast kraftig blödning under menstruationen provoserar ett missförhållande i hormonnivån.
 5. Något mindre ofta är den främsta orsaken till blodproppar i menstruationsblodet blodsjukdom och dess överdrivna koagulerbarhet. När den koagulerar innan den lämnar livmoderhålet, blir detta orsaken till blodproppar i menstruationsflödet.

Överflöd menstruation efter förlossning och kejsarsnitt

Om en kvinna har upplevt tunga perioder efter förlossningen, betyder detta inte alltid allvarlig patologi för henne..

Det räcker för henne att komma ihåg och förstå - under perioden med fostrets bärande var hennes äggstockar i ett modifierat, mer exakt sovande tillstånd under en lång tid och de behövde en viss tid för att återställa sitt arbete.

Bland annat kräver muskelvävnad som foder i livmoderkaviteten, myometrium, som är så "trött" från överdriven belastning under graviditet och under förlossning, också återställande av den föregående tennivån.

Normer och patologier:

 1. Om kvinnan i arbetet är frisk och föder på ett naturligt sätt eller med hjälp av kejsarsnitt som passerar utan komplikationer kommer rikliga perioder att gå mer än 2-3 cykler och gradvis återgår till det normala.
 2. På grund av det faktum att läkaren imiterar den naturliga födelseprocessen när han utför kejsarsnitt, är orsakerna som leder till kraftiga blödningar samma som under naturlig förlossning. Ändå är det värt att ta hänsyn till det faktum varför läkaren tog till kejsarsnitt - är den kapabel att provocera tung blodförlust.
 3. Överflöd menstruation anses vara normal under de första 2-3 cyklerna efter förlossning eller kejsarsnitt och återställs på egen hand om de inte åtföljs av negativa symtom som smärta och feber, försämrad allmän tillstånd och feber. Oftast indikerar detta förloppet för den inflammatoriska processen i kvinnans kropps reproduktionssystem.

Tung menstruation efter abort

Efter att en medicinsk abort lidit på ett sjukhus, som gick utan negativa komplikationer, på grund av en felaktig hormonell bakgrund, kan den första menstruationen vara antingen för tung eller för knapp.

Men detta anses vara en normal reaktion från kroppen - det är viktigt att kontrollera blödningens överflöd och varaktighet.

Men det är värt att notera att kraftiga blödningar kan plåga en kvinna efter den så kallade medicinska aborten - i detta fall kan menstruationen präglas av kraftig blödning och blödning.

Liksom i föregående fall är det farligt för en kvinna och lovar utvecklingen av anemi eller död.

Rik menstruation i premenopaus

Under perioden före början av klimakteriet hos en kvinna är det viktigt att skilja den normala utvecklingen av klimakteriet från ett patologiskt tillstånd och detta kan vara svårt att göra.

På grund av fluktuationer i den hormonella bakgrunden och dess omstrukturering kommer menstruationsflödet att vara oregelbundet och rikligt, menstruationen kan inte pågå i flera månader, och efter det kommer den att gå och gå ganska rikligt.

Det räcker för att förstå att följande skäl kan provocera mycket blödning under perioden före början av klimakteriet:

 1. Uterin leiom och utveckling av endometrial hyperplasi.
 2. Fel i en kvinnas hormonella bakgrund under klimakteriet.
 3. Polypper som påverkar endometrium och blodsjukdomar som stör deras koagulerbarhet.
 4. Fel i sköldkörteln och andra patologiska processer.

Men det är viktigt att komma ihåg - det finns situationer där en kvinna bör besöka en läkare:

 1. Blödning inträffar efter sex eller varar mer än en vecka.
 2. Överflödig blodförlust diagnostiserades när en kvinna förlorar mer än 80 ml. blod.
 3. Om blödningar och utsöndrade perioder inkluderar blodproppar, och ännu mer - puskoaglar.

I detta fall är det värt att besöka en läkare och genomgå en allmän undersökning, helst med avancerad kolposkopi eller ultraljud.

På grund av användning av droger

Stabiliteten i själva menstruationscykeln och överflödet av menstruationsflödet kan påverkas av vissa läkemedel, mediciner som föreskrivs av en läkare eller tas självständigt.

Så i denna grupp läkemedel inkluderar läkare:

 1. Blodförtunnande läkemedel och formuleringar - det är just en kvinnas intag av antikoagulantia som förhindrar bildandet av blodproppar i blodkärl och artärer, vilket kan provocera mycket blodförlust under menstruationen. De kommer initialt att öka varaktigheten och överflödet av själva menstruationsflödet, men de kommer inte att påverka varaktigheten på själva cykeln.
 2. Tar antidepressiva. Det är sådana kompositioner som kan obetydligt men påverka stabiliteten i menstruationsförloppet och hela cykeln, vilket inte bara provoserar omfattande urladdning, utan också en försening i själva cykeln.
 3. Intag av hormonella läkemedel - orala preventivmedel. I detta fall beror mängden och varaktigheten på menstruationsflödet på sammansättningen av de aktiva substanserna - hormoner. Till exempel, om progestogen dominerar i kompositionen - hela cykelns varaktighet och dess överflöd ändras inte, och om läkemedlet väljs felaktigt - kan detta provocera stort menstruationsflöde.
 4. Antiulcerande formuleringar och preparat. Sådana läkemedel påverkar ofta cykelfördröjningen i större utsträckning, i mindre utsträckning på deras överflöd, intensitet. Eftersom det är så viktigt att samordna läkemedelsadministrationen med din läkare.

I alla fall är det viktigt att konsultera en läkare i rätt tid om man misstänker en patologisk process.

Mycket starka och rikliga perioder

En kvinnas utseende istället för nästa menstruation enligt schemat är mycket stark, till och med att säga tung menstruation - kan indikera en blödning av livmodern som sammanföll med menstruationens början. Det är viktigt att kunna skilja mellan dessa två patologiska processer.

Om vi ​​talar om cyklisk livmodersblödning, som sammanföll i tid med början av menstruationen, varar den längre än den vanliga menstruationsperioden, och volymen av förlorat blod är mycket stor.

Och till skillnad från till och med tung menstruation kännetecknas inte livmodersblödning av en självständig, spontan avslutning av kursen, åtföljd av attacker av migrän och yrsel, liksom allmän svaghet och illamående.

Månader som är mycket rikliga i sin kurs kan vara en följd av:

 1. Den inflammatoriska processen eller vetenskapliga - metroendometritis, när en kvinna, tillsammans med en kvinnas menstruationsbesvär, är störd och intensiv smärta och feber, försämring av patientens allmänna tillstånd.
 2. Diagnosera en kvinna med uterusfibroider och adenomyos - de kommer att kränka rytmen och kraften i sammandragning av musklerna i livmodern, öka området för endometrial avstötning och därmed orsaka kraftiga blödningar.
 3. Den hormonella karaktären hos tumörens ursprung som påverkar äggstockarna.
 4. Icke-gynekologiska faktorer kan också vara grundorsaken - det är olika endokrina patologier och problem med levern och hjärtat, kärlsystemet.

Vad ska man göra?

Det finns helt enkelt inget universellt råd för en kvinna med kraftiga blödningar - det är viktigt att gå till läkaren i tid och genomgå en undersökning, och redan från början till den patologiska processen, föreskriva en effektiv behandlingskurs.

Saken är att utan hjälp av en erfaren specialist är det omöjligt att förskriva rätt behandling och stoppa blödningen.

Men det är viktigt att förstå att några av orsakerna till tung menstruation inte alltid talar om utvecklingen av patologi i en kvinnas kropp. Med detta i åtanke kan du vidta några åtgärder hemma för att stoppa blödningen. Men du måste vidta vissa åtgärder endast om du känner till orsaken som utlöste den patologiska processen.

Råd:

 1. Först och främst bör du begränsa din egen fysiska aktivitet - du ska ligga på en plan yta och lägga en värmepute med kallt vatten på nedre del av magen eller en ispack.
 2. För att öka tonen i blodkärlen och nivån på blodkoagulering - kan du förbereda ett avkok av nässlor eller kamomill, moderwort eller herdepåse.
 3. Ange fler livsmedel rika på vitamin C - citrus och sura frukter, se till att ge upp alkohol och starkt kaffe.
 4. Du kan också ta hjälp och hemostatiska mediciner. Men det är värt att förstå - du behöver inte välja dem själv, men efter att ha kommit överens om ett val med din läkare.

Diagnostik

Menoragi eller kraftig blödning, när den sista varar mer än en vecka och blodförlust är mer än 80 ml blod, kräver omedelbar läkarvård och diagnos och efterföljande behandling.

 1. Först och främst gör läkaren en undersökning och insamling av en anamnese av den patologiska processen - graviditet och abort, tar mediciner och tillhörande patologier.
 2. Därefter, på den gynekologiska stolen, görs en undersökning av de yttre och inre könsorganen för att identifiera patologier och främmande kroppar som kan provocera blödning, graviditet, och särskilt intrauterin, samt livmodervibrer..
 3. Dessutom använder läkare diagnostiska metoder såsom intrauterin biopsi och ultraljud, såväl som diagnostisk skrapning och hysteroskopi.
 4. Inte mindre effektiv analys är studien av blodkomposition och cytologisk undersökning av det uppsamlade smetet.

Läkare rekommenderar att en kvinna håller en kalender med menstruationsflödet, vilket separat anger varaktighet, intensitet.

Behandling

Behandling i varje enskilt fall väljs individuellt - det kan vara medicinering eller kirurgi.

Konservativ behandling

Metoden och behandlingsvarigheten för tungt menstruationsflöde - beror direkt på orsaken som utlöste den patologiska processen.

Förberedelser för behandling av tunga perioder:

 1. Om orsaken till patologin är i endometrium föreskrivs en kurs med orala preventivmedel. De förhindrar överdriven tillväxt av endometrium och minskar följaktligen menstruationsflödet med 40%.
 2. Det visar också järntillskott för att förhindra utvecklingen av anemi, medan rutin, som vitamin C, hjälper till att minska tung blodförlust.
 3. Läkare förskrivar och tar hemostatiska läkemedel - till exempel Ibuprofen och med svår blödning - Etamsylat, klorid eller kalciumglukonat.
 4. Användningen av intrauterina system, som inkluderar levonogestrel, är också motiverad - det har en preventiv effekt och förhindrar patologisk tillväxt av endometrium, och följaktligen riklig blodförlust.
 5. Det visas att du granskar din egen dagliga behandling, äter helt och slappnar av, och i frånvaro av en positiv terapeutisk effekt - ta till kirurgiskt ingripande.

Kirurgi

Kirurgiska tekniker för behandling av menorrhagi används om kvinnan har följande indikationer:

 1. Med återfall och intensiv spridning av endometrium och patologiska förloppet för kraftig blödning.
 2. Med en fysiologisk funktionsfel eller skada på de kvinnliga könsorganen.
 3. Den låga effektiviteten hos den föreskrivna terapeutiska behandlingen.

För en fullständig och omfattande diagnos - läkare kan utföra kirurgisk curettage, och oftast praktiseras detta med överdriven tillväxt av polypper som orsakar menstruationsblödning.

Men här är det viktigt att förstå - en sådan curettage ger positiva resultat endast för de kommande menstruationscyklerna, och efter patologisk blödning återgår.

Alternativa behandlingsmetoder

Traditionell medicin i sitt arsenal har också många verktyg och recept som kan stoppa menstruationsblödning.

Men det är värt att komma ihåg - de används när de överenskommits av läkaren och med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

Det är också viktigt att förstå - orsaken till blödning kan vara tumörer eller polypper, medfödda patologier, de behandlas inte med örter, men kräver snabb och kvalificerad medicinsk hjälp..

Folkrecept:

 1. Först och främst är det värt att använda hjälp av en nässling avkok - 1 kopp ånga är värt att ånga i ett glas kokande vatten. l torka råvaror och insistera 15 minuter. Efter filtrering och tagning under dagen, före måltider, en kurs på 2 veckor. Detta hjälper till att stoppa blödningen..
 2. En speciell lökkompress efter att ha kylt den i frysen - 5 msk. l salter blandas med 12-13 msk. l hackad lök och appliceras på nedre del av buken, med jämna mellanrum. Ansökningstid - 7-8 timmar.

Förebyggande

Det räcker med att säga att kraftiga menstruationsblödningar inte alltid är en följd av patologi och indikerar en viss sjukdom.

När det gäller förebyggande av tung och långvarig blodförlust - här skiljer läkare ett antal tips och rekommendationer:

 1. Minska överdriven fysisk ansträngning och eliminera någon irriterande och stressande faktor.
 2. Regelbunden vila och god näring, intag av vitamin B och C, introduktion av järnrika livsmedel till kosten - lever och bovete, äggula.
 3. Att upprätthålla en hälsosam livsstil och eliminera dåliga vanor, samt att sammanställa din egen menstruationskalender, vilket gör det möjligt för läkaren att kontrollera sjukdomsförloppet.

Övervaka blödning och rådfråga vid behov din läkare för att avgöra orsaken..

Orsaker till riklig menstruation hos flickor, kvinnor under premenopausen

Tung menstruation: hur man bestämmer?

Menstruation utvärderas enligt följande kriterier:

 • varaktighet (högst sju dagar);
 • överflödet av utflöde (vanligtvis skiljer sig menstruationen i överflöd endast under de första 2 - 3 dagarna);
 • mängden blodförlust (total volym per dag överskrider inte 120, högst 150 ml);
 • intervall mellan perioder (minst 21 dagar);
 • menstruationens ömhet (normalt, lätt obehag eller måttlig smärta är möjligt);
 • intermenstrual fläckning (de är frånvarande i den normala menstruationscykeln).

Baserat på de listade symptomen kan du självständigt avgöra om det finns en tung menstruation. Överflöd menstruation är ett syndrom som kan observeras med många gynekologiska och inte bara sjukdomar. Därför gäller detta tillstånd inte för sjukdomar, utan kräver identifiering av orsakerna till tunga perioder. Överflödiga perioder kännetecknas (de kallas också menorrhagia eller hyperpolymenorrhea) med följande symtom:

 • menstruationen varar en vecka eller längre;
 • blodigt urladdning betydande, med stora koagler;
 • den förlorade blodvolymen är stor, 150 ml eller mer, kräver byte av dynor eller sanitära tamponger varje timme, inklusive på natten;
 • förkortning av menstruationscykeln (mindre än 3 veckor);
 • utseendet på blodig urladdning inte bara på menstruationsdagarna;
 • förekomsten av betydande smärta på menstruationsdagar;
 • hela fläckperioden kännetecknas av överflöd;
 • förekomsten av menstruation eller annan fläckning ett år eller senare efter början av klimakteriet.

Livmoderblödning och menstruation: de viktigaste skillnaderna

För att identifiera patologin bör du intervjua patienten, som lätt kan karakterisera det typiska menstruationsflödet som kännetecknar henne. Därför bör alla förändringar varna kvinnan. Menstruationens natur kan förändras dramatiskt, därför är det nödvändigt att uppmärksamma sådana störande tecken:

 1. Volymen av menstruationsflödet ökar avsevärt.
 2. Blodallokering sker inte i delar, men fortsätter nästan kontinuerligt.
 3. Utgående urladdning är för flytande.
 4. Inga blodproppar.
 5. Färgen på markeringen blir mättad röd..
 6. Ingen specifik blodlukt.
 7. Det finns tecken på anemi..
 8. Allvarlig svaghet noteras.
 9. Möjlig smärta i nedre del av buken.
 10. Innan menstruationen börjar under samlag kan ömhet uppstå..

Orsaker till tunga perioder

Varför uppstår rikliga perioder? Det finns många faktorer som är "skyldiga" för att orsaka hyperpolymenorré. Det kan vara problem som är förknippade med antingen reproduktionssystemets tillstånd eller med det allmänna hälsotillståndet, liksom med ärftlighet och psyko-emotionell överbelastning:

 • kränkning av livmoderns kontraktila aktivitet (myom, cancer, polyp / polypper, adenomyos) och endometrial hyperplastiska processer (polypper, hyperplasi);
 • förändringar (hopp) i hormonellt tillstånd (pubertet, klimakteriet);

 • bär en intrauterin enhet;
 • inflammation i livmodern och / eller bilagorna;
 • blodsjukdomar (koagulopati);
 • att ta antikoagulantia och blodplättar;
 • brist på vitaminer och mineraler som är involverade i regleringen av blodkoagulationssystemet (C, K, P, kalcium och andra);
 • genetisk predisposition;
 • efter förlossning (särskilt komplicerat);
 • efter abort, inklusive ektopisk;
 • stress, överarbete, klimatförhållanden;
 • patologi i levern, hjärt-kärlsystemet, sköldkörteln, urinsystemet;
 • surmjölkdiet (under påverkan av surmjölkprodukter börjar levern att syntetisera enzymer som hämmar blodkoagulation);
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • felaktig användning av hormonella läkemedel, missbruk av hormonell preventivmedel (postinor och andra).
 • Varför förändras intensiteten i urladdningen

  Tänk på de vanligaste orsakerna till mycket rikliga perioder:

  • hormonell obalans. Om menstruationscykeln går i normalt läge, under påverkan av östrogen och progesteron, uppträder endometrial avstötning i livmodern. Om den hormonella bakgrunden förändras, kan endometriet växa snabbt, på grund av detta, under menstruationen, börjar de gå för mycket. Sådana hormonella språng är karakteristiska för flickor i puberteten, när cykeln just håller på att upprättas, och för kvinnor före klimakteriet, när äggstocksfunktionen börjar blekna;
  • fel i äggstockarna. När ägglossningsfasen saknas i menstruationscykeln produceras en otillräcklig mängd progesteron. Sådana hormonella störningar orsakar allvarliga blödningar varje månad och livmoder;
  • godartad tumör i livmodern (myom). Denna typ av neoplasma är karakteristisk för kvinnor i reproduktiv ålder. Ett av tecken på fibroider är tung menstruation;
  • polyper i livmodern. Denna godartade fokala tillväxt av endometrium sker hos kvinnor från 25 till 40 år under perioder med hög hormonell aktivitet. Med polypper frigörs mycket blod under regleringen;
  • adenomyos. Detta är en patologi där celler i det inre slemskiktet i livmodern spira i dess väggar. Ett karakteristiskt tecken på sjukdomen är smärtsam reglering, som är för intensiv och kan gå in i livmodersblödning;
  • spiral. Många kvinnor som först installerar denna metod för preventivmedel noterar att urladdningen har blivit mer riklig under menstruationen. Ett liknande tillstånd är tillåtet under de första tre månaderna efter installationen, när kroppen vänjer sig till IUD, om riklig reglering inträffar den 4: e månaden eller går i livmodersblödning, måste spiralen snabbt tas bort;
  • fosterets ektopiska utveckling. Mycket blodförlust under menstruationen kan utlösas genom implantering av ett befruktat ägg i äggledaren;
  • maligna tumörer. I de inledande stadierna kan cancercancer inte uppträda på något sätt, i senare perioder kan mycket intensiv blödning uppstå under reglering, med smärta och obehag i nedre del av buken;
  • med problematisk koagulerbarhet uppstår ofta onormala blödningar i livmodern. Ett exempel på sådana sjukdomar är den ärftliga patologin för von Willebrand;
  • tar vissa mediciner. Vissa antikoagulantia eller antiinflammatoriska läkemedel kan utlösa ökat menstruationsflöde;
  • infektioner och inflammatoriska processer i reproduktionsorganen;
  • stressade tillstånd, psykomotiska störningar;
  • överdriven fysisk aktivitet förknippad inte bara med idrott utan också med arbetaraktivitet;
  • försvagande dieter, svält, vitaminbrist.

  Endast gynekologen efter en serie diagnostiska åtgärder kan bestämma exakt orsakerna och faktorerna som provocerar kraftigt under menstruationen, så självmedicinera inte för att inte skada din hälsa, utan omedelbart söka läkarhjälp.

  Tung menstruation under tonåren

  Menorrhagia hos ungdomar är ganska vanligt och når 37%. Som regel observeras tung menstruation under de första tre åren efter menarchen, men en annan situation är möjlig när den första månatliga tunga.

  Huvudrollen i förekomsten av menorrhagi hos tonårsflickor spelas av:

  • kroniska och akuta infektionssjukdomar
  • felaktig diet som leder till utvecklingen av hypovitaminos
  • psykiska skador
  • intellektuell överbelastning.

  Infektionssjukdomar (tonsillit, influensa, reumatism och andra), stress och andra faktorer stör det hypotalamiska hypofyssystemet, vilket i sin tur påverkar follikulogenes och syntesen av hormoner i äggstockarna. På grund av ovanstående produceras östrogener monotont och bibehåller samma nivå och under lång tid. Progesteron produceras i otillräckliga mängder, dess brist inträffar, till följd av att livmoderslimhinnan inte passerar stadiet med sekretorisk transformation (cykelens andra fas), men är hyperplastisk.

  Överflöd menstruation uppstår på grund av stagnation av blod och överflöd, utvidgning av kapillärer, nekrotisering av enskilda delar av endometriet och dess ojämna avstötning. Dessutom bidrar en minskning av livmoderns kontraktila förmåga vid underutveckling (hypoplasi) också till långvarig menstruation. Överflödiga perioder i puberteten kan variera i intensitet och varaktighet, och den kliniska bilden beror på graden av blodförlust.

  Menorrhagia hos ungdomar leder snabbt till:

  • anemi - svaghet, trötthet, nedsatt aptit, blekhet i huden och slemhinnor, ökad hjärtfrekvens
  • koagulationsstörning - en minskning av trombocytantalet och protrombinindex.

  Tung menstruation vid premenopausal ålder

  Premenopausal ålder är en period som varar från 45 till 55 år, när den kvinnliga kroppen tappar förmågan att bli gravid och gradvis passerar in i fasen av slutet av menstruationen.

  Om det har gått 12 månader efter den sista menstruationen, som kännetecknades av frånvaron av fläckar, kallas denna tid menopaus.

  Nästa steg kommer att vara efter menopaus, när produktionen av könshormoner minskar kraftigt och eventuella fläckar från könsorganen betraktas som en patologi.

  Vad händer med menstruation före menopaus? Det hypotalamiska hypofys-äggstocksystemet genomgår processer av involvering, eller grovt sett åldrande, vilket leder till funktionsfel. Den cykliska frisättningen av gonadotropiner, mognad av folliklar och produktionen av könshormoner i äggstockarna störs.

  Som ett resultat av detta utvecklas relativ hyperestrogenemi (östrogener är kända för att produceras i den första fasen av cykeln) mot bakgrund av absolut hyperprogesteronemi (på grund av lutealinsufficiens med underlägsenhet i corpus luteum). Allt detta leder till störning av proliferationsprocesser (1 fas) och sekretorisk transformation (2 fas i cykeln) i endometrium och uppkomsten av hyperplasi i livmoderslimslemhinnan.

  • Premenopausal kvinna märker att menstruationen har blivit mer riklig och längre.
  • I premenopaus kan det förutom menorrhagia (cyklisk blödning) också uppstå acyklisk blödning eller metrorragi, som är förknippade med nedsatt livmoderkontrakt..
  • Olika tumörer och tumörliknande formationer (myom, polyp, endometrioid-foci) ändrar livmoderväggens struktur och ersätter en del av muskelskiktet med bindväv eller endometrioid. Som ett resultat av detta kan livmodern, både under menstruationen och utanför den, inte tillräckligt sammandras, vilket orsakar kraftiga blödningar under menstruationen eller efter verkan av olika faktorer (koition, fysisk belastning, stress).

  Ett exempel från praxis: Jag observerade en patient på 48 år, som under flera år led av tung menstruation, vilket naturligtvis ledde till utvecklingen av anemi. Efter att bäcken-ultraljudet hade diagnostiserats: ”Glandular endometrial hyperplasia. Misstänksamhet om en endometrial polyp. " Patienten rekommenderades en konsultation på ett regionalt sjukhus, där hon ordinerades och genomgick behandling och diagnostisk hysteroskopi, följt av curettage av livmoderhålan. Men även efter den kirurgiska behandlingen har situationen inte förändrats. Hemoglobin förblev i intervallet 90 - 100 g / l, trots att han tog järninnehållande läkemedel, och menstruationen kännetecknades av rikliga sekretioner. Sex månader efter ett andra samråd med regionala gynekologer ombads kvinnan att ta bort livmodern. Efter amputation av livmodern genomfördes en histologisk studie av läkemedlet och slutsatsen gjordes: Flera myomatösa noder i små storlekar (0,5 - 1 cm) mot bakgrund av utbredd adenomyos. Adenomatös polypp (5 cm) av livmodern. Inom 6 månader efter operationen nådde hemoglobin normala nivåer, och menstruationen stannade omedelbart efter att livmodern togs bort. Det blir uppenbart att en endometrial polyp av denna storlek inte kunde avlägsnas hysteroskopiskt, och även om de skärs ut skulle samtidigt livmodern endometrios och myomatösa noder fungera som en stödfaktor för menorragi.

  Sjukdomar i livmodern och äggstockarna

  Det finns en nära anatomisk koppling mellan urinsystemet, livmodern, äggstockarna och äggledarna. Därför kan många smärtsamma perioder den första dagen indikera en infektion eller en avancerad inflammatorisk process (endometrit). Detta är inflammation i livmoderskiktet, åtföljt av utvecklingen av en bakteriell infektion. Utöver riklig blodutsöndring klagar en kvinna över akut magsmärta, feber, blodproppar, föroreningar i slem och pus.

  Inflammation av äggstockarna och rören leder till vidhäftningar, vilket ökar risken för ektopisk graviditet. Blödning här indikerar ett brott i äggledaren och behovet av kirurgisk ingripande.

  Överflöd menstruation, enligt recensioner av kvinnor som lider av patologier i livmodern och äggstockarna, kan förväntas med följande sjukdomar:

  1. Endometrios är en patologi där vävnad, som normalt foder endast livmoderskiktet, växer utanför organet (i tarmen, livmoderhalsen, vagina). I mitten av cykeln verkar kvinnan upptäcka mörkröd urladdning och menstruationen blir rik och smärtsam. Sekundär infertilitet utvecklas, mottaglig för behandling med icke-hormonella läkemedel..
  2. Uterin fibroids - en godartad tumör som påverkar organet inuti eller utanför och ändrar endometriumstrukturen. När den avvisas skadas många kapillärer på grund av att menstruationen blir riklig och smärtsam.
  3. Polypper är tillväxter som bildas från endometrioidceller inuti livmodern och livmoderhalsen. Utväxt är känslig, kan blöda när den skadas, kan degenerera till cancer. Överflödigt menstruationsflöde innebär att du bör undersökas med avseende på förekomsten av polypper.
  4. Uterin adenomyos är en medfödd eller förvärvad patologi som diagnostiseras hos kvinnor äldre än 30 år. Slemvävnad växer in i livmoderväggen, belägen under den på grund av hormonfel och skador i livmodern under förlossning, abort och curettage. Ofta förekommer samtidigt med endometrios.
  5. Ovariell dysfunktion - med otillräcklig produktion av östrogen, progesteron, prolaktin, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner, störs organens normala funktion. Menstruation kan vara knapp och komma mindre ofta än var 40: e dag, eller rikligt och börja var 21: e dag. Hormonell dysfunktion åtföljs ofta av infertilitet på grund av omöjlighet för normal äggmognad.
  6. Ondartad neoplasma i livmodern - en cancertumör manifesterar sig med kraftiga blödningar redan vid förfallet, vilket komplicerar behandlingen.

  Om du misstänker förekomsten av patologier i reproduktionssystemet är det nödvändigt att genomgå en medicinsk undersökning, inklusive ultraljud av bukorganen, blodprov för hormoner, bestämning av infektion och urintest. Först efter detta väljer läkaren taktiken för att göra menstruationen mindre smärtsam och riklig, vilket eliminerar huvudorsaken till symptomet - gynekologisk eller hormonell sjukdom.

  Menoragia efter förlossning och kejsarsnitt

  Fysiologiska skäl

  Efter förlossningen förändras menstruationens natur, de blir något mer intensiva och längre. Detta beror på de anatomiska transformationerna av både livmodern och livmoderhalsen. Efter barnets födelse förkortas livmoderhalskanalen och bredas, vilket förklarar ökningen i menstruationsflödet. Dessutom blir livmodern i sig självt, och följaktligen dess kavitet större än före graviditeten, området i livmoderslimhinnan ökar, vilket automatiskt leder till en ökning av blodigt utflöde under menstruationen.

  Patologiska orsaker

  Men i vissa fall blir menstruationen efter förlossningen för rik och lång. Detta beror på komplikationer under förlossningen, vilket leder till att livmoderns kontraktila aktivitet bryts på grund av dess översträckning (stort foster, polyhydramnios eller multipel graviditet, tvillingar) eller anomalier av arbetskrafter (diskoordination, svaga sammandragningar, kliniskt smalt bäcken).

  Dessa faktorer påverkar involvering av livmodern under postpartum och provoserar tung menstruation. Dessutom påverkas förekomsten av menoragi efter förlossningen också av hur graviditeten fortsatte..

  • Undernäring, låg hemoglobin, stress och olika komplikationer av graviditeten kan inte påverka bildningen av menstruationscykeln och menstruationens natur.
  • Efter kejsarsnitt förblir suturen i livmodern, vilket också spelar en roll i dess sammandragning. Därför blir menstruation efter bukleverans rikligt, eftersom ärret i livmodern mest representeras av bindväv, som inte kan sammandras.

  Menoragia efter abort och intrauterin intervention

  Som ni vet orsakar graviditet allvarliga hormonella förändringar, och dess avbrott, både i form av medicinsk abort (konsekvenser) och i form av missfall, är en stress för kroppen, som inte kan påverka den hormonella balansen.

  Det bör genast noteras att varje intrauterin intervention (hysteroskopi eller curettage i syfte att diagnostisera eller ta bort ägg / rester) åtföljs av uppkomsten av blodig utflöde under den postoperativa perioden, som kvinnor ofta tar för menstruation.

  • Normal - menstruation normalt efter intrauterin manipulation börjar i genomsnitt en månad senare, och fläckar efter livmoderhalscentrage varar 3 till 7 dagar, maximalt 10. En sådan urladdning är vanligtvis måttlig och till och med liten, smärtfri eller orsakar lite obehag.
  • Överflöd menstruation - vid riklig menstruation efter en abort / curettage eller hysteroskopi bör du omedelbart rådfråga en läkare. Orsaken till menorragi är troligen inflammation i livmodern.

  I detta fall är månaden:

  • riklig, mörkröd eller "smutsig", som köttkors och åtföljs av en obehaglig lukt.
  • en kvinna kommer att besväras av smärta i nedre del av buken av en krampande natur
  • feber och förgiftningssymptom (svaghet, brist på aptit, dyspeptiska symtom).

  Om diagnosen endometritis inte bekräftas, indikerar detta ett fel i hypothalamic-hypofys-äggstocksystemet, som försvinner efter utnämningen av orala kombinerade preventivmedel under en period av 3, högst 6 månader..

  Vilka perioder betraktas som patologiska

  Menstruationen hos varje kvinna går annorlunda, beroende på ålder, förekomsten av sjukdomar i det endokrina, reproduktionssystemet, nivån på fysisk ansträngning, stress. För att förstå vad som avgör överflödet av menstruation måste du förstå essensen i processen som styr normal menstruationsfunktion. Alla hormoner som styr menstruationscykeln produceras i hypofysen - körteln som finns i hjärnan.

  Under påverkan av hypofyshormoner produceras östrogener i follikelfasen och progestogener i lutealfasen. Den follikulära fasen benämns så på grund av mognad i strukturen i äggstocken i follikeln, som innehåller det utvecklande ägget. Den lämnar äggstocken, flyttar till livmodern och på sin plats bildas en corpus luteum, som syntetiserar progesteron. Om befruktning inträffar hjälper progesteron att upprätthålla graviditeten..

  I avsaknad av befruktning i den andra fasen av cykeln avvisas livmoderns livmodersystem, vilket utsätter kapillärerna och bildar menstruationsflödet. Med sammandragningar av livmodern kastas innehållet tillsammans med orgelets epitel. Endometrial urladdning tar 4-5 dagar, varefter hela cykeln upprepas på nytt. Detta händer från månad till månad till graviditet eller klimakteriet.

  För att indikera ett syndrom som tung menstruation i patientens kort använder gynekologerna namnen menorrhagia och hyperpolymenorrhea. Överdriven blodförlust kan vara längre än 5 eller 7 dagar, och den totala volymen förlorade blod överstiger 150 ml (normalt 80 ml).

  Patologisk menstruation skiljer sig vanligtvis i följande symtom:

  • skarpa värkande smärta i nedre del av buken;
  • närvaron av stora blodproppar i månadsblodet;
  • behovet av att byta kuddar en gång i timmen (normalt måste en kvinna göra fyra kuddar per dag);
  • allvarliga tecken på anemi - yrsel, svaghet, svimning.

  En läkare bör konsulteras om mycket rikliga smärtsamma perioder åtföljs av konstant svaghet, irritabilitet, blodtrycksfall och tecken på anemi.

  Syndromet kan orsaka en kraftig förändring i en kvinnas livskvalitet till det värre..

  Tung menstruation med medicinering

  En vanlig orsak till tunga perioder är användningen av vissa mediciner, som de flesta kvinnor glömmer eller inte ens känner till.

  Antikoagulantia och blodplättar

  Först och främst inkluderar sådana läkemedel blodförtunnare - antikoagulantia och blodplättar.

  • Antikoagulantia (heparin, fenylin, syncumar) antingen förhindrar trombos (direktverkande antikoagulantia) eller hämmar utsöndring av blodkoagulationsfaktorer (indirekta effekter).
  • Trombocytmedel (aspirin, trental, klockspel) hämmar blodplättsaggregering och vidhäftning (fastnar), vilket gör blodet flytande. Det räcker med att avbryta eller åtminstone minska doseringen av de listade läkemedlen, eftersom menstruationen blir måttlig och kort.

  Hormonala droger

  • Kombinerade orala preventivmedel

  För det andra orsakar förekomsten av menorrhagi intaget av hormonella läkemedel. Överflöd menstruation inträffar ofta mot bakgrund av användningen av kombinerade orala preventivmedel, vilket är förknippat med antingen ett felaktigt utvalt läkemedel (oftast är dessa högdosiga COC: rigevidon, regulon), eller i strid med behandlingen (försenad menstruation eller otidig tagen piller).

  • Hormonala läkemedel efter samlag

  Mycket ofta är orsaken till menorrhagia missbruk av brandprevention (postinor, escapel). Eftersom sådana hormonella tabletter innehåller enorma doser av gestagen - levonorgestrel, orsakar att ta dem störningar i menstruationscykeln, vilket leder inte bara till att det förekommer massiva menstruationsblödningar, utan ofta och kräver långvarig behandling för att återställa cykeln och ägglossningen.

  I vissa fall noterar kvinnor att menstruationen har blivit mer riklig och längre med användning av duphaston, och en postmenstrual daub har också dykt upp. En liknande effekt från att ta duphaston är möjlig, vilket är förknippat med ominstallering av den hormonella bakgrunden och att "vänja sig" kroppen till intaget av gestagen från utsidan. Var inte rädd, efter två, högst tre månader, kommer dina perioder tillbaka till de ursprungliga parametrarna.

  Behandling

  Om din period är väldigt rik - vad ska jag göra? I alla fall bör du rådfråga en gynekolog. Endast en läkare efter en grundlig historia, förtydligande av klagomål, gynekologisk undersökning och ytterligare undersökningsmetoder kan ta reda på orsaken till menorragi, välja lämplig behandling och övervaka dess effektivitet.

  Terapi med tung menstruation beror på faktorer som ledde till utveckling av menorrhagia, samtidiga sjukdomar, användning av vissa läkemedel med hjälp av preventivmetoder, samt svårighetsgraden av de kliniska tecknen och ålder hos patienten.

  • Om en patologi i blodet, levern eller sköldkörteln upptäcks föreskrivs korrigerande behandling av den underliggande sjukdomen.
  • Om orsaken till hypermenorré är en intrauterin enhet, tas den bort.
  • När du tar vissa läkemedel väljs en annan behandlingsplan med dessa läkemedel eller behandlingen av dem avbryts.

  Det finns två riktningar för behandling av tung menstruation: konservativ och kirurgisk.

  Om du blödar, hur stoppar du blodet

  Åtgärderna för att stoppa blodet är följande:

  • Överensstämmelse med säng vila. Fötter ska placeras på en kulle (kudde, kudde). På grund av denna situation störs inte funktionen av blod i vitala organ. Och med stor blodförlust kommer risken för besvimning och allvarliga komplikationer att minska.
  • Lägg ett ispaket lindat i trasa på nedre del av buken. Håll i 10 - 15 minuter, sedan en paus i 5 minuter. Manipuleringens varaktighet är minst 1 - 2 timmar eller tills ambulansen anländer.
  • Sätt en dropper för att kompensera för vätskeförlust i kroppen. I avsaknad av en sådan möjlighet är det nödvändigt att tillhandahålla en riklig drink. Det kan vara ett avkok avkokt, te måste vara söt, vanligt vatten.
  • Drogbehandling. Livet kan endast startas efter utnämning av en läkare. Dicinon, kalciumglukonat, aminokapronsyra, Vikasol, tinktur av vattenpeppar eller nässlor används. Dessa läkemedel ska inte tas under graviditet..

  Alla blödningar som inte är förknippade med menstruation hos kvinnor är ett mycket farligt fenomen som bör undersökas omedelbart för att förhindra komplikationer i hälsan..

  Vid blödningar som börjat och rädsla för att det inte är månad, är det brådskande att du konsulterar en gynekolog för råd och rekommendationer för att vidta nödvändiga åtgärder.

  Tunga perioder eller blödningar: hur man bestämmer?

  Livmoderblödning och hur man skiljer det från menstruation:

  Den genomsnittliga varaktigheten för menstruation är 5 dagar. De uppträder med en viss periodicitet, men det finns fall av små fluktuationer när kritiska dagar kommer lite tidigare eller senare. I det här fallet är det värt att överväga och titta på din kropp, eftersom urladdningen lätt förväxlas med blödning, vilket är ett symptom på många farliga sjukdomar. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du kan skilja din period från livmodersblödning..

  Konservativ behandling

  Det utförs för flickor och unga nolliparösa kvinnor och tillhandahåller symtomatisk och hormonell hemostas.

  Som en symptomatisk hemostas används hemostatiska läkemedel under tunga perioder..

  • Dicinon - det kan vara dicinon i injektioner och tabletter, tranexamic och aminocaproic acid.
  • Vitaminer - vicasol (vitamin K, som främjar bildningen av protrombin i levern), vitaminer som minskar permeabiliteten för den vaskulära väggen (C och P eller ett komplext läkemedel - ascorutin).
  • Infusioner av medicinska örter som minskar menstruationsflödet (nässlor, majsstigmas, röd yarrow, herde påse, äng geranium och andra). Infusioner bör tas i ½ - 1 glas tre gånger om dagen i 2 - 3 innan menstruationens början och hela utloppsperioden.
  • NSAID har visat sig väl vid behandling av tung menstruation med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, indometacin, naproxen). Användning av dessa läkemedel minskar blodförlusten med upp till 40% och minskar menstruationens varaktighet..
  • Behandling av anemi - antianemisk behandling utförs parallellt, järninnehållande läkemedel föreskrivs för detta ändamål (se järnpreparat för anemi).

  Hormonala droger

  Hormonala läkemedel för tung menstruation förskrivs efter utsläppets slut under en period av 3 till 6 månader. Kombinerade orala preventivmedel väljs med låga doser av hormoner (marvelon, mercilon eller logest), som tas enligt preventivmedel. Kvinnor i reproduktiv ålder och flickor ges också vitaminbehandling under menstruationscykeln. I den första fasen tas vitaminer i grupp B, i den andra vitamin A, E, C.

  Spiral

  En god effekt vid behandling av menorragi har en intrauterin enhet med levonorgestrel (Mirena). Gestagen, frisatt från IUD, hämmar spridningen av endometrium, minskar dess blodtillförsel och tjocklek. Denna metod är emellertid inte lämplig för patienter vars menorragi har uppstått när de bär ett intrauterint preventivmedel.

  Kirurgi

  Vid betydande blödningar, brist på effekt av terapeutiska åtgärder, svår anemi eller fysiologiska störningar i könsorganen, utförs kirurgisk behandling. Hysteroskopi och curettage av livmoderhålan utförs för patienter med:

  • endometrial hyperplastiska processer
  • adenomyos och polyper i livmoderslimhinnan
  • kvinnor som har återfall i menorragi.

  Som ett resultat av dessa gynekologiska manipulationer avlägsnas de patologiska endometrium- och tumörformationerna, och det resulterande materialet skickas för histologisk undersökning. Därefter föreskrivs hormonbehandling beroende på resultaten av histologin.

  Hysterektomi (avlägsnande av livmodern) används endast i extremt avancerade fall av menorrhagi hos unga kvinnor eller med tung menstruation och samtidigt tumörliknande formationer av livmodern hos kvinnor i premenopausal ålder.

  Sozinova Anna Vladimirovna läkare obstetriker-gynekolog

  Hur är diagnosen

  När en kvinna går till läkaren med klagomål på försvagande menorragi, efter en manuell undersökning, skickas kvinnan för en ultraljudssökning. Ultraljudsundersökning visar närvaron av livmoderneoplasmer. Vid behov utförs hysteroskopi av livmodern - det vill säga undersökning av livmodern från insidan med ett hysteroskop. (enhet med en kamera vars bilder visas på skärmen).

  För att utesluta cancer tas en livmoderhalsbiopsi (bitar av patogen vävnad) för analys. Curettage utförs och tillståndet i endometriumet analyseras. På laboratoriet diagnostiseras blod för mängden hemoglobin, den hormonella balansen i kroppen bestäms, en cytologisk analys av smetet utförs..

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Diagnos och behandling av ovariecyster med klimakteriet

  Menopaus (annars - menopaus) förekommer hos alla kvinnor, men i olika åldrar (efter 40 år). För närvarande förändras den hormonella bakgrunden kraftigt, vilket kan utlösa uppkomsten av många gynekologiska sjukdomar....

  Är det skadligt att använda tamponger under menstruationen?

  Individuellt valVisst kommer alla flickor att hålla med om att menstruation är ett obehagligt och obekvämt fenomen. Men ändå är detta en signal om att damen är frisk, är i sin reproduktiva ålder och för tillfället inte bär ett barn under sitt hjärta....

  Menstruation under amning: när börjar de och går de

  Publiceringsdatum: 06/11/2018 | Visningar: 12242 Graviditet är en av de lyckligaste perioderna för alla kvinnor. Men vid den här tiden har den förväntade modern många tvivel när det gäller inte bara barnets bärande, men också postpartumperioden....