Vad man ska göra om huvudvärk och yrsel i klimakteriet: tecken, orsaker och behandling av symtom

Ansvarsfrihet

Förändringarna under denna period är mycket allvarliga, eftersom reproduktionssystemet under denna period stängs av, äggproduktionen stannar, menstruationen försvinner, en betydande förändring av hormonell bakgrund.

Sådana betydande förändringar och symtom kan inte påverka kvinnans välbefinnande, de uppfattas ofta som en allvarlig sjukdom.

Det bör förstås att klimakteriet inte är en sjukdom, utan ett normalt stadium i kroppens liv, men vissa ingripanden i processen är möjliga och ibland till och med nödvändiga.

Skälen till att yrsel uppstår vid klimakteriet

Under klimakteriet känner kvinnor ofta yr, och det kan finnas många skäl till detta, dessutom kan det finnas flera.

De vanligaste källorna till yrsel är:

 • tidvatten. En kraftig ökning av blodflödet i den övre delen skapar ökat intrakraniellt tryck, belastar blodkärlen kraftigt. Värmevallningar kan också åtföljas av illamående, takykardi och överdriven svettning;
 • högt blodtryck kännetecknas av en minskning av vaskulär lumen. Näring av inre organ minskar, vilket är en av orsakerna till yrsel.
 • spänning, hyperventilation, negativa känslor orsakade av dålig hälsa, öka belastningen på nervsystemet och från det på kärlen, vilket orsakar yrsel;
 • huvudvärk, sömnlöshet. Dessa problem orsakar trötthet, utmattar kroppen, vilket uttrycks i undernäring i hjärnbarken och möjlig yrsel.

Läs också om de första harbingersna av klimakteriet.

Diagnostiska åtgärder

För att avgöra orsaken till yrsel i klimakteriet måste en kvinna först besöka en gynekolog. Specialisten bör samla in en anamnesis av patientens liv, hennes klagomål, genomföra en gynekologisk undersökning och ta utstryk för onkologi och kultur på floran. Om patienten är yr, tillsätter läkaren ett samråd med en otolaryngolog som kommer att kontrollera arbetet i den vestibulära apparaten och bekräfta eller utesluta samtidiga sjukdomar.

Med klimakteriet måste en kvinna klara följande test:

 1. Blodbiokemi (bestämning av protrombinindex och mineralsammansättning i blodserum).
 2. Blodtest för hormoner (bestämmer nivån på follikelstimulerande hormon och östradiol).
 3. Ultraljuddiagnos av livmoderhängen (under klimakteriet, folliklar i äggstockarna minskar eller är frånvarande).
 4. Elektrokardiografi (avslöjar störningar i hjärt-kärlsystemet).

En viktig indikator på början av fullbordandet av menstruationen är hormoner, av vilka mängden under premenopaus minskar, menstruationscykeln passerar utan ägglossning. Den hormonella bakgrunden i början av klimakteriet kännetecknas av brist på progesteron, sedan bildas den i små doser, mängden östrogen är halva så mycket som normalt.

Vid yrsel föreskrivs ett antal funktionella tester för att identifiera patologi:

 • audiometri;
 • bestämning av synskärpa;
 • fundusmätning;
 • test för att bestämma koordination av rörelser;
 • pekande prov;
 • Rombergtest;
 • upptäckt av nystagmus med hjälp av specialglasögon;
 • rotationstest.

Speciella metoder för att studera vestibulära störningar:

 • Electmatismatography
 • video nystagmografi;
 • galvaniskt test;
 • magnetisk resonansavbildning av cerebrala fartyg.

Vad kan vara symtomen

Det finns tre typer av yrsel:

 • vertigo. Det kommer till uttryck i känslan av rotation av omgivande föremål eller rotation av ens egen kropp. Det kan åtföljas av utseendet på vita "flugor" i ögonen, en tillfällig försvagning av synen, en snedvridning i uppfattningen av avståndet till olika föremål.
 • obalans. Det är en förlust av stabilitet, en störd uppfattning av kroppens korrekta position.
 • villkor före synkope. Känslan av närmande svimning, svaghet, hjärtklappning, plötslig intensiv svindel kan förekomma.

Alla tre typer av yrsel kan vara närvarande samtidigt och ofta händer det. Förutsättningarna för förekomst av alla typer av yrsel finns vanligtvis i samma grad, vilket är orsaken till de obehagliga upplevelserna.

Kan det vara yrsel utöver detta på grund av sjukdomar? Ja, kanske förutom inte nödvändigtvis direkt relaterade till menopausala manifestationer.

Detta kan vara tecken på olika störningar eller dysfunktioner i den vestibulära apparaten, cervikal osteokondros, multipel skleros, stroke, hjärntumör, etc. En vanlig reaktion på sådana känslor är rädslan för att lämna lägenheten, rädslan för att förlora medvetandet på gatan.

Rädsla är inte marklösa, men i alla fall måste du gå till läkaren och ta reda på orsaken till yrsel, ta reda på hur det kan botas..

Diagnostik

Manifestationerna av klimakteriet liknar ett antal patologiska tillstånd. För att bekräfta diagnosen krävs en intern undersökning och en undersökning av patienten. Grundläggande diagnostik inkluderar:

 • allmänna och biokemiska blodprover för att bestämma koncentrationen av hormoner;
 • urinalys och samprogram.
 • elektrokardiogram;
 • Bekken ultraljud.

Om man misstänker någon patologi föreskriver läkaren dessutom datoranalys, magnetisk resonansavbildning, dopplerografi, angiografi, bestämning av hörsel och synskärpa, fundusundersökning.

Samtidigt konsultation av läkare med relaterade specialiteter kan krävas: vertebrolog, vaskulär kirurg, endokrinolog, neurolog, ögonläkare.

När man ska se en läkare

Oftast är uppkomsten av yrsel och en resa till kliniken uppdelad i tid i många månader, eller till och med år. Samtidigt görs ett besök hos läkaren omedelbart om obehag uppstår eller yrsel.

Du bör inte tveka när du söker medicinsk hjälp, eftersom dålig hälsa inte kommer att förbättras på egen hand, och det finns många alternativ för att lindra sjukdomen och de är ganska effektiva. Dessutom kommer den föreskrivna medicinen eller annan behandling i alla fall att ha en effekt och hjälper till att förbättra tillståndet..

Ofta till och med själva samrådet med en specialist och uppkomsten av förtroende för att allt som händer är, om inte normen, inte en alltför stor avvikelse, ger styrka och förbättrar välbefinnandet.

Utvecklingsfaktorer

Förändringar i den hormonella bakgrunden som är förknippade med klimakteriet har en betydande effekt på en kvinnas välbefinnande. Mängden östrogen i kroppen minskar, till följd av vilka vävnader som behöver detta hormon:

 • bli mindre elastisk;
 • förlorar sin funktion (detta gäller reproduktionsförmågor).

Som ett resultat provoserar detta tillstånd utvecklingen av karakteristiska symtom på klimakteriet..

Före klimakteriet har en kvinna en normal hormonell bakgrund. Könshormoner produceras med ett visst mönster. Men efter att ha gått in i klimakteriet börjar de nödvändiga ämnena produceras slumpmässigt, vilket gör att alla organ och system genomgår förändringar.

Under denna period uttalas yrsel, men de flesta kvinnor försöker ignorera detta symptom. För sin hälsa börjar damen oroa sig först efter att attackerna blir mer intensiva och inträffar oftare än vanligt.

Hur du kan förbättra din hälsa

Behandlingen av yrsel har en komplex effekt och är associerad med de vanliga åtgärderna för klimakteriet.

För att eliminera åkommorna används:

 • diet. Du kan inte engagera dig i söta, kryddig eller fet mat. Grönsaker visas, särskilt grönsakssaft, färsk frukt, mejeriprodukter. Det är nödvändigt att konsumera en tillräcklig mängd vätska - minst 2 liter per dag;
 • aktiv livsstil. Visar fysisk aktivitet (i moderation), dans, cykling, simning, etc.
 • användningen av traditionell traditionell medicin;
 • drogbehandling.

Alla metoder är bra på sitt sätt, de mest effektiva av dem föreskrivs av en läkare som kan bestämma det mest användbara och lämpliga sättet.

Förändringar i kost och livsstil

Hälsosamma matvanor är viktiga under hela livet, men deras betydelse ökar under klimakteriet. Viktigt är den regelbundna konsumtionen av små portioner mat, vilket minskar mängden fetter med mättade fettsyror (kött och köttprodukter, feta mejeriprodukter). Det är nödvändigt att öka konsumtionen av vegetabiliska oljor, huvudsakligen innehållande α-linolensyra och omättade fettsyror (solros, sojabönor, raps, olivolja).

Du bör minska intaget av enkla kolhydrater (socker, godis, söt deg) och alkohol, förse kroppen med mer fiber (grönsaker, frukt, kli), kalcium, vitaminer, antioxidanter.

Traditionella medicin recept

Yrsel och annan smärta under klimakteriet är ett vanligt problem känt från tidiga tider..

Det finns många folkliga åtgärder för att minska obehag, och alla är effektiva i en eller annan grad..

Så bland de välkända botemedel finns en planteringsbuljong. En matsked torkad plantain bryggs i ett glas kokande vatten. För att förbättra effekten kan du lägga till en matsked honung.

Inte mindre effektivt är ett avkok av valerianrot och pepparmynta blad, bryggt i 2 koppar kokande vatten med tillsats av 25 g kaffe. Drick 3 gånger om dagen i en matsked.

En blandning av citronsaft och svartpeppar med salt, utspädd i vatten, hjälper. En blandning av äppelcidervinäger och bihonung rekommenderas också..

Terapi

Behandlingen baseras inte bara på korrigering av klimakteriet, utan också lindring av yrsel som ett separat symptom.

För korrigering av hormonell obalans i klimakteriet är konsultation av en erfaren gynekolog-endokrinolog med utnämning av hormonersättningsterapi nödvändig.

Orala preventivmedel, syntetiska analoger av kvinnliga könshormoner rekommenderas ofta. De kan reglera hormonella förändringar och förbättra patientens allmänna välbefinnande avsevärt. Deras utnämning kräver ständig övervakning av hormonnivåer och periodisk dosjustering i samband med dynamiska förändringar och förändrade perioder av klimakteriet.

Den huvudsakliga metoden för korrigering av menopausala störningar är hormonersättningsterapi

För att förebygga progression ger de allmänna rekommendationer för att normalisera livsrytmen:

 • vägran av dåliga vanor (alkohol, tobaksrökning och så vidare);
 • avstötning av toniska drycker (kaffe, starkt te, energi);
 • adekvat motoriskt läge (terapeutiska övningar, i frånvaro av kontraindikationer, rekommenderas sådana patienter att utöva yoga, Pilates, simning);
 • korrekt näring (dieten ska vara balanserad, en kvinna ska få en tillräcklig mängd mineraler, spårämnen, vitaminer);
 • normalisering av dygnsrytmen (sova på natten, minst 6-7 timmar).

Läkemedelsbehandling

Vanligtvis förskrivs medicinering efter försök att minska obehag i beteendeterapi (hälsosam livsstil, korrekt kost, fysiska övningar) eller folkmässiga botemedel.

Om de inte lyckas används kraftfullare verktyg. Det bör komma ihåg att läkemedel har en viss bieffekt, och det mest obehagliga ögonblicket är behovet av att använda endast dessa medel, alla övriga är för mjuka.

Dessutom slutar kroppen att lösa problem på egen hand, börjar "vara lat" och förlita sig på hjälp utanför.

Det finns flera grupper av läkemedel som används..

Homeopatisk:

Hormonell:

Läkemedel, verkar direkt på den vestibulära apparaten:

Alla medel kräver utnämning av en läkare! Självadministration kan inte bara förvärra problemet utan också provocera utvecklingen av andra sjukdomar, som måste behandlas under lång tid och med ett okänt resultat.

Varför uppträder huvudvärk i klimakteriet?

Huvudvärk är en vanlig, om än oönskad följeslagare av klimakteriet. Det främsta skälet till att en huvudvärk gör ont är en ökning av blodtrycket, vilket åtföljs av förändringar i klimakteriet.

Smärta har varierande svårighetsgrad eller varaktighet, från lätt värkande till svår akut.

Läs också om smärta i nedre del av buken och i bröstkörtlarna i klimakteriet.

Orsakerna till deras förekomst är:

 • tidvatten;
 • ökad irritabilitet;
 • högt tryck.

Faktum är att den tredje punkten är en vanlig orsak, relevant i alla fall för förekomsten av huvudvärk. Problemet är att det förekommer spontant, få människor kan förutsäga dess utseende och smärtstillande medel är i detta fall ineffektiva.

Rekommenderade läkemedel är aspirin, paracetamol, många experter rekommenderar klonidin. Om migrän är orsaken till smärtan, kommer valproinsyra eller topiramat att göra..

Stark, outhärdlig huvudvärk är ett tillfälle att omedelbart konsultera en läkare som kan förskriva en individuell medicin. Annars finns det risk för att få en stroke, så det är mycket farligt att försena tiden eller hoppas att "det kommer att passera" själv.

På ett eller annat sätt väntar klimakteriet varje kvinna, och man bör förhålla sig till denna period av livet lugnt och utan onödiga känslor.

Den korrekta psykologiska inställningen i sig kan ta bort de flesta problem med yrsel, smärta och andra åkommor i klimakteriet. Ju mindre en kvinna är upprörd och orolig, desto lugnare blir processen och desto mindre problem kommer han att skapa.

Var aktiv, undvik kryddig eller fet mat, drick mycket vätska. De flesta av problemen under denna period kan elimineras på egen hand, så du bör inte försumma sådana möjligheter eller bara lita på medicin..

recensioner

”Under klimakteriet störde yrsel mig ständigt: försvann regelbundet, dök sedan upp. Läkaren sa att orsaken var högt blodtryck, föreskrev en medicin och rekommenderade att spela sport. Efter två veckor med att ta piller och gymnastik blev det mycket lättare. ”

”Yoga och örter räddade mig från obehagliga symtom under klimakteriet. Jag drack kamomillte dagligen, övade när det var möjligt hemma och i gymmet. Efter en månad försvann alla symtom. ”

”Remens hjälpte mig med yrsel. Hon tog lång tid, ändrade kosten, började gå. Läkaren noterade förbättringar, sa att hjärtat började fungera stabilt, trycket återgår till det normala. ”

Yrsel i klimakteriet. Yrselbehandling

Kvinnliga könshormoner spelar en mycket större roll i kroppen än man vanligt tror. Utöver dess huvudsakliga syfte - att hjälpa till att bli gravid och fostra ett barn, påverkar östrogener också de flesta system, inklusive hjärt- och kärlsystemen i centrala och perifera nervsystemet. Det är därför, med östrogenbrist, obehagliga symptom kan utvecklas: värmevallningar, känsla av feber, obehag, yrsel i klimakteriet och cerebrovaskulär olycka.

Ambardaryan Anahit Genrikovna

Orsaker till yrsel vid klimakteriet

Mot bakgrund av en minskning av östrogennivåer störs vaskulär ton, trycket varierar och ett jämnt konstant blodflöde till hjärnan störs. Blodbrist som bildas under aktiv hjärnaktivitet kan leda till hypoxi (syrebrist), som bildar yrselattacker med klimakteriet, som visar sig i form av kramper. Det kan förekomma avsnitt när föremål och människor cirklar runt kroppen mot bakgrund av utseendet på mörka fläckar och ljusblinkar, förändringar i bilder av världen.

Mot bakgrund av sådana attacker och kan bildas:

 • nedsatt samordning,
 • rörelsestörningar,
 • problem med att röra sig i rymden på grund av flytande föremål eller marken under dina fötter.

Vid sådana anfall av yrsel vid klimakteriet krävs stopp för att vänta på attacken. Det kan vara svimningsförhållanden mot bakgrund av en känsla av rotation av föremål, obehag, hjärtrytmstörningar och illamående. Förändringar i position kan förvärra obehag, upp till svimning.

Undersökning av en neurolog

Förutom yrsel kan du uppleva:

 • känslor av lätthet,
 • värmevallningar,
 • rodnad i ansiktet och halsen,
 • huvudvärk och illamående,
 • tryck- och pulsökningar.

Liknande symtom och alla andra sjukdomar som uppträder under klimakteriet blir orsaken till att gå till läkaren.

För att identifiera orsakerna till yrsel och eliminering av dem är en neurologundersökning av en läkare nödvändig för att utesluta alla möjliga orsaker till neurologiska störningar. Allt detta beror på att klimakteriet kan leda till en förvärring av vissa patologier som funnits tidigare, men gick obemärkt. Det kan vara neurit i kraniella nerver, osteokondros i livmoderhalsen, Menières sjukdom eller hypertoni, endokrina störningar, neoplasmer (tumörer).

Ofta förvärrar yrselattacker, konstant stress, belastning och dåliga vanor, dålig näring.

En fullständig undersökning av en neurolog låter dig identifiera alla faktorer och bestämma exakt varför du känner dig yr. Specialisten kan förskriva vissa studier och instrumentell diagnostik, samt rekommendera en konsultation med en ENT-läkare, ögonläkare eller kardiolog för att utesluta kombinerade patologier.

Baserat på alla resultat, hormonell data och patientklagomål under undersökningen, neurolog en diagnos ställs, behandlingsmetoder och metoder för att förhindra yrsel bestäms.

Behandling av yrsel i klimakteriet

Med uteslutning av alla andra orsaker och förtroende för att attackerna av lättthet är förknippade exakt med klimakterieförändringar, då är tillvägagångssättet för behandling av yrsel med klimakteriet måste vara omfattande. Alla läkemedel och icke-farmakologiska behandlingsmetoder måste väljas individuellt med en läkare, beroende på ytterligare manifestationer och graden av brott mot det allmänna tillståndet. Så om symtomen är allvarliga och beror på en skarp brist på könshormoner, kan substitutionsbehandling med östrogenpreparat i strikt utvalda doser och under kontroll av tolerans indikeras. Icke-hormonella läkemedel som förbättrar det allmänna tillståndet, läkemedel med lugnande medel, lugnande effekt och skydd mot stress kan också användas vid behandling av yrsel i klimakteriet. En kurs av multivitaminer med mineraler visar sig fylla kroppens reserver, för att förhindra anemi och osteoporos.

Dessutom innebär behandling av yrsel med klimakteriet användningen av örtmedicin - lugnande, återställande örtte (med mynta, valerian, fänkål eller salvia), samt icke-farmakologiska åtgärder som ökar kroppens allmänna ton och normaliserar blodcirkulationen, inklusive i hjärnområdet.

Patienter förstår inte alltid att alla dessa obehagliga fenomen är tillfälliga och indikerar inte allvarliga patologier, men är förknippade med fluktuationer i hormonell bakgrund och kommer gradvis att elimineras när hormonnivån stabiliseras på en ny basnivå.

Behöver du hjälp av en läkare, kan du bestämma genom att klara ett enkelt online-test:
Grön skala (menopausala symtom)

Hur man kan hjälpa till med yrsel i klimakteriet

Förutom alla läkemedel som kommer att förskrivas av läkaren, är det också viktigt att ompröva din inställning till vardagen, överge dåliga vanor, effekterna av stress och fysiskt överarbete.

Icke-farmakologiska åtgärder, om de utförs i ett komplex, avsevärt hjälper till att lindra yrsel, kan klimakteriet fortsätta mer bekvämt. Kontrastvattensförfaranden, doserade fysiska övningar och revidering av näring till förmån för en mejeri- och grönsaksdiet med en högkvalitativ proteinsubvention bidrar till att hålla kärlen i god form, vara mer vaken och aktiv, hålla trycket under kontroll..

Det är viktigt att kontrollera vikt och saltintag för att undvika onödig belastning på blodkärlen och öka trycket som leder till yrsel i klimakteriet.

Fysioterapiprocedurer som normaliserar tonen i det autonoma nervsystemet och lindrar obehagliga manifestationer kan indikeras. Fysioterapiövningar, en uppsättning övningar för korrigering av vikt och upprätthållande av muskelton visas också. Det är viktigt att övervaka dagen på dagen - konstant sömnbrist, kronisk trötthet leder till ökade manifestationer av yrsel i klimakteriet. Det är nödvändigt att stanna mer och mer ofta i frisk luft för att leda en aktiv livsstil.

Läkare på TN Clinic är författare till många vetenskapliga artiklar och artiklar om klimakteriet. Under sina många år med träning hjälpte de tusentals kvinnor att ta bort obehagliga manifestationer. Under behandlingen använder man framgångsrikt både traditionella terapeutiska metoder - hormonterapi, vitaminterapi, homeopati, dietetik etc., såväl som sina egna egna metoder..

I mer än 20 års arbete har läkare på TN Clinic hjälpt tiotusentals kvinnor att återgå till det normala. De kommer att hitta den verkliga orsaken till yrsel och kommer att utveckla ett individuellt behandlingsprogram för dig, kommer att välja alternativa metoder för terapi, om av någon anledning traditionella metoder inte hjälper..

Frågor kvar

Du kan alltid boka tid och få detaljerad information från specialisterna på vår konsultationsavdelning per telefon:

Nazarova Natalya Alexandrovna

Gynekolog-endokrinolog, kandidat för medicinska vetenskaper.

Sizova Lada Vitalievna

Gynekolog-endokrinolog, kandidat i medicinska vetenskaper, läkare i högsta kategorin. Medlem i Society of Gynecologists-Endokrinologer.

Ambardaryan Anahit Genrikovna

Neurolog, högsta kategori. Arbetslivserfarenhet 37 år.

* Mottagning av en gynekolog-endokrinolog, kandidat i medicinska vetenskaper

* - Kostnaderna för att få läkare-gynekolog, endokrinolog Ph.D. - Nazarova N.A. - 3300 rubel.; gynekolog, mammolog - Titova E.I. - 3300 gnugga.

Läkemedel mot yrsel vid klimakteriet

Mechanism för utveckling av klimakteriet

Under hela menopausen, som förekommer hos kvinnor i åldrarna 45-50 år, manifesterar sig menopausen i form av en gradvis utrotning av sexuella funktioner och en avmattning eller hämning av ämnesomsättningen i en kvinnas kropp.

Menopaus i dess utveckling sker i tre steg:

 1. Minskar gradvis, och upphör sedan helt aktivt med sexhormoner. En kvinna i Balzac ålder är mindre och mindre intresserad av sexuella relationer.
 2. Menstruationscykeln avtar, menstruationen kommer inte varje månad och försvinner sedan helt. Kroppen mognar inte längre varje månad ett nytt ägg och ägglossar inte det.
 3. Tillsammans med könsdelarna försvinner även andra kroppsfunktioner, gradvis blir de gamla, förfallna och blir värdelösa. Detta stadium av klimakteriet kännetecknas av detektering av många kroniska sjukdomar och patologier..

Under klimakteriet bör kvinnor följa en diet med en liten mängd fett och socker. Menyn bör ha mycket proteinmat: kalvkött, fisk, ägg samt ett stort antal grönsaker och frukter.

Uteslut helt griskött och smult från din meny, de bidrar till utvecklingen av åderförkalkning i hjärnan samt godis som väcker diabetes. Försök att äta mindre stekt, rökt, salt etc..

Under klimakteriet bör en kvinna ägna mer uppmärksamhet åt livsmedel med ett högt innehåll av mineraler och vitaminer. De kommer att bidra till normalisering av ämnesomsättningen i kroppen och stärka väggarna i blodkärlen..

I livsmedel och rätter från dem borde vara mer vitamin E, vilket förbättrar funktionen i hjärtat och blodkärlen, fettsyror, som förhindrar utveckling av yrsel, magnesium, som har en gynnsam effekt på nervsystemet.

När man når en viss ålder (oftast efter 45 år, men i vissa fall händer efter 30 år), ändrar kvinnans kropp sitt funktionsläge och klimax inträffar.

Förändringarna under denna period är mycket allvarliga, eftersom reproduktionssystemet under denna period stängs av, äggproduktionen stannar, menstruationen försvinner, en betydande förändring av hormonell bakgrund.

Sådana betydande förändringar och symtom kan inte påverka kvinnans välbefinnande, de uppfattas ofta som en allvarlig sjukdom.

Det bör förstås att klimakteriet inte är en sjukdom, utan ett normalt stadium i kroppens liv, men vissa ingripanden i processen är möjliga och ibland till och med nödvändiga.

Under klimakteriet känner kvinnor ofta yr, och det kan finnas många skäl till detta, dessutom kan det finnas flera.

Det finns andra sjukdomar som kan orsaka yrsel i klimakteriet. Dessa sjukdomar påverkar det vestibulära systemet, så hormonsvikt kommer inte att vara den främsta orsaken..

Orsaker till sjukdomen

Experter identifierar många provocerande faktorer som påverkar utvecklingen av Kefalgi och yrsel. Den främsta orsaken anses vara en kränkning av den hormonella bakgrunden. En minskning av östrogenkoncentrationen bidrar till förändringar som inte bara påverkar reproduktionssystemet utan också kroppen som helhet. Alla metaboliska processer utsätts för dem..

Tidvattnet

Mot bakgrund av en kraftig tillströmning av blod i kroppens övre region kan hyperhidros utvecklas, samt en känsla av värme. Sådana förhållanden varar en kort tid, men trots detta utsätts fartygen för ökad stress, vilket orsakar utseendet på:

 • Yrsel
 • illamående
 • svagheter;
 • brist på syre;
 • Trötthet.

Antalet tidvatten per dag kan uppgå till cirka femtio.

Psyko-emotionell instabilitet

En obalans i den hormonella bakgrunden åtföljs av täta förändringar i humör, stress, depression, tårfullhet, irritabilitet, vilket i sin tur orsakar huvudvärk. En kvinna utsätts ofta för känslor, som regel kan hon inte sova länge, sover dåligt.

Som ett resultat är en hel natts vila frånvarande. Med tiden börjar kronisk trötthet ackumuleras, mot bakgrund av vilka problem i funktionen hos den vestibulära apparaten utvecklas, vilket orsakar yrsel.

Kärlstörningar

Svimmelhet med klimakteriet hos olika kvinnor kan provoceras av följande villkor:

 1. Tryckökningar. På grund av en minskning av östrogenproduktionen förlorar fartygens väggar sin elasticitet, blir spröda och spröda. Mängden kolesterolplack ökar, de blockerar blodflödet och hjärnan lider av brist på syre. Som ett resultat kan en kvinna känna kortsiktiga anfall av yrsel.
 2. Tidvattnet. Ett skarpt blodflöde till huvudet utvidgar plötsligt blodkärlen, vilket också kan åtföljas av yrsel.
 3. Huvudvärk som utlöses av vasospasm kan orsaka yrsel.
 4. Brott mot psykologisk balans. Plötsliga förändringar i hormonnivåer väcker ökad nervositet och irritabilitet, vilket också kan åtföljas av balansproblem.
 5. Sömnlöshet, speciellt om det blir en regelbunden händelse, avgas mycket och leder till nedsatt funktion av den vestibulära apparaten.

När symptomen på klimakteriet passerar och störningarna kvarstår, har kvinnan en fråga: kan huvudet snurra under påverkan av sjukdomen?

Svimmelhet hos kvinnor med klimakteriet förknippas främst med hormonstörningar som uppstår i hennes kropp. För närvarande minskas mängden östrogen och andra könshormoner i blodet avsevärt.

De dagar då läkaren inte kunde förklara för patienten varför yr, och detta tillstånd ansågs vara ett tecken på aristokrati, har länge gått. Det konstateras att det är skadligt för hälsan och kräver behandling. Hos kvinnor kan svimmelhet med klimakteriet ofta observeras, både av naturliga skäl och som ett resultat av utvecklingen av sjukdomar. Tänk på tecken och symtom på detta fenomen..

Orsaker till yrsel

Den kvinnliga kroppen under många år stöds av hormonet östrogen. Under klimakteriet minimeras mängden, till följd av att fartygens tillstånd förändras, det inte finns tillräckligt med syre för att mätta hjärnan, och fysisk och psykisk utmattning inträffar.

Således är den främsta orsaken till yrsel i klimakteriet en obalans av hormoner. Ibland kan emellertid detta tillstånd förknippas med hälsoproblem som inte är menopausala..

Yrsel - ett tillstånd där det går att förlora balans, det finns ett snurra av föremål. Ibland förvrängs storleken på föremål, avståndet mellan dem.

De flesta uppmärksammar inte detta fenomen. Men yrsel i klimakteriet kan vara full av fara och ha komplikationer.

Artikeln beskriver vad som orsakar yrsel, hur den manifesterar sig och på vilka sätt den kan botas..

orsaker

Allvarliga hormonella förändringar inträffar i kroppen under klimakteriet, varför menopausen åtföljs av allvarliga förändringar i kvinnors välbefinnande. I kroppen faller nivån av östrogen och vävnad utan att ta emot den i rätt mängd:

 • Sluta vara elastisk.
 • Sluta deras direkta funktion när det gäller reproduktionsförmågan hos kroppen.
 • Gå in i obalans med kroppens allmänna tillstånd och orsakar karakteristiska symtom på klimakteriet.

När kroppen inte kom in i klimakteriet var den hormonella bakgrunden normal och det finns ett mönster i produktionen av könshormoner. Men med början av klimakteriet sker reproduktion av hormoner på ett kaotiskt sätt, och kroppen reagerar genom att fungera i en ovanlig rytm..

Olika obehagliga symtom under klimakteriet uppträder eftersom kroppen förändras på en hormonell nivå. Vissa hormoner och andra ämnen som stöder det under hela livet produceras inte längre. Tidigare har mängden hormoner förändrats harmoniskt, men nu är processen inte tillgänglig för regler.

Yrsel är också ett symptom på andra sjukdomar. Därför måste du också vara uppmärksam på andra manifestationer, till exempel smärta, deras natur, feber, tryck, närvaron av utflöde från aurikeln. De hjälper till att bestämma vad man ska göra med att minska symtomen..

Yrselklassificering

 1. Vertigo

En kvinna känner hur föremålen runt henne och människor börjar kretsa runt henne, eller så cirklar hon själv runt dem. Svarta fläckar visas i ögonen, och sedan blir det helt mörkt, ibland finns det ljusblinkar.

 1. Obalans

En kvinna upphör med att koordinera kroppens rörelser, kan inte röra sig självständigt, så hon stannar på plats och väntar på att en svindel kommer att gradvis passera.

Vad kan vara symtomen

Tidvattnet

Kärlstörningar

Yrsel i klimakteriet, vars behandling måste anförtros specialister, som ett tecken på klimakteriet är inte ovanligt. Detta symptom är inte särskilt typiskt för en viss period i en kvinnas liv, men det orsakar obehag och ångest..

Detta tillstånd kan överraska: under körning, vid en gångväg, på jobbet. Dessutom kan viss förvirring och i allvarliga fall förlust av medvetande leda till irreversibla konsekvenser..

För att förhindra manifestationer av yrsel är det därför nödvändigt att noggrant identifiera orsaken till detta tillstånd. Och detta kan endast göras av en kvalificerad specialist.

Vertigo för klimakteriet hos kvinnor

Ett tillstånd där det finns en känsla av obalans, rotation av omgivande föremål, är svindel. Denna typ av yrsel är den vanligaste obalansen och svimningstillståndet. Detta tillåter inte fullt ut att arbeta och leva under denna period. Vissa kvinnor lämnar inte hemmet av rädsla för att de går ut.

Bland orsakerna till detta tillstånd finns det en brist på hormoner östrogen och progesteron. Den första av dem ger hjärnan, och den andra, syntetiserad i hjärnan, har en direkt effekt på det känslomässiga tillståndet under denna period..

En annan orsak är patologin hos det inre örat - perifera kochleovestibulär störning. Om en kvinna inte förblir i klimakteriet, kommer denna patologi inte att manifestera sig så ofta som vid klimakteriet.

Vaskulär permeabilitet är skadad, normal blodtillförsel till innerörat störs. Orsakerna till detta tillstånd inkluderar:

 • ischemi;
 • blodreologi;
 • brott mot kolhydratmetabolismen;
 • hyperlipidemi;
 • östradiolbrist.

Läkare har mer än 100 orsaker till yrsel i klimakteriet. Hormonell ombyggnad, hemoglobinförlust, anemi, syre-svält, tryckstormar - allt detta är kopplat exakt med klimakteriet. Men ofta kan yrsel också vara en signal om mycket allvarliga sjukdomar. Därför bör ett besök hos läkaren inte skjutas upp. Endast en undersökning ger en fullständig bild av detta tillstånd..

Behandling av yrsel i klimakteriet

Forskning börjar med att ta tester. Det rekommenderas att undersökas med avseende på hormonnivån i blodet, hemoglobin, närvaron av socker och dess norm. Om inga speciella förändringar observeras förskrivs läkemedels- eller folkterapi.

Särskilt viktiga läkemedel som förbättrar blodflödet. Hormonterapi hjälper till att kompensera för bristen på östrogen. Farmakologiska företag har utvecklat moderna läkemedel för att bekämpa yrsel i klimakteriet.

Dessa inkluderar Remens, Femoston, Klimonor, Proginova.

Olika homeopatiska medel är mycket populära. De innehåller växthormoner som liknar kvinnliga strukturer. En framträdande representant för denna grupp läkemedel är Klimaktoplan. Det normaliserar vegetovaskulära förändringar, främjar god sömn och eliminerar humörsvängningar.

Särskilda terapeutiska läkningstekniker hjälper till att lindra symtomen på yrsel och kontrollera alltid detta tillstånd. Detta är genomförandet av vissa fysiska övningar som syftar till en kraftig kraft, normal balans, koordination och muskelspänning. För detta är en yogateknik perfekt som gör att du kan koppla av..

I vissa fall avslöjas det efter undersökningar att en kvinna har ataktiskt svimmeltsyndrom. I detta fall är kirurgiskt ingrepp nödvändigt. Kirurger utför en operation på hörselnerven eller i öratens labyrint.

Vattenförbrukningen bör ökas till 8 glas per dag. Grönsaker och frukt, fisk, mejeriprodukter kan vara ett bra förebyggande under klimakteriet.

Kalcium, magnesium och vitamin E hjälper till att framgångsrikt besegra hormonella utbrott under klimakteriet..

Traditionell medicin används för yrsel under klimakteriet. Det bör finnas ett system för tillämpning av avkok av örter. Först då blir resultatet synligt.

Menopausen kännetecknas av flera symtom, en av dem är yrsel. Förväxla inte yrsel med någonting.

Detta symptom uppträder under förändringar i klimakteriet och orsakar den största oroen för specialister, eftersom det är atypiskt för de flesta kvinnor. Men yrsel är karakteristisk för manifestationen av klimakteriet hos många kvinnor och det finns många orsaker till detta.

Yrsel kan uppstå kraftigt och kan vara av annan karaktär..

Yrsel är ett vanligt symptom på klimakteriet.

I klimakteriet kan yrsel uppstå. Detta kan vara ett oberoende tecken på början av klimakteriet.

Orsaker till sjukdomen

För en kvinna i klimakteriet är det mycket viktigt att genomgå en undersökning om hon störs av upprepade attacker av störningar i den vestibulära apparaten. De kan "gömma sig bakom" symptomen på klimakteriet, men är i själva verket manifestationer av en allvarlig sjukdom.

När yrsel uppträder under klimakteriet kan tecken och symtom på detta vara manifestationer av sådana sjukdomar:

 • perifer kochleovestibulär störning;
 • vestibulär neurit;
 • cervikal osteokondros;
 • neoplasmer i hjärnan;
 • patologi för optiska muskler;
 • stroke;
 • perilymfatisk fistel;
 • multipel skleros;
 • Ménières sjukdom.

Perifer kochleovestibulär störning

1. Vestibulär neuronit

Med denna sjukdom påverkas nerven i den vestibulära apparaten, detta manifesteras helt under klimakteriet.

2. Vestibulär neurit

Sjukdomen manifesterar sig efter infektioner och utvecklas under klimakteriet mitt i en allmän försvagning av den kvinnliga kroppen.

3. Osteokondros i livmoderhalsen

Förändringar i kroppen under klimakteriet kan orsaka muskelkramp, vilket i sin tur komprimerar kärlen och nerverna som går till hjärnan.

4. Hjärntumör

En utvecklande icke-godartad tumör pressar på hjärnvävnaden i allmänhet och på den vestibulära apparaten, i synnerhet.

5. Miniers sjukdom

Detta är ett fel i innerörat när vätska samlas i dess hålighet, vilket ökar yrsel.

6. Traumatiska hjärnskador

Som ett resultat av TBI uppstår blödning under kranialboxen, huvudets blodkärl smal, vilket orsakar syre-svält av hjärnceller.

7. Orsakerna till yrsel hos kvinnor med klimakteriet kan också vara: inflammation i labyrinten, otitis media, epilepsi, multipel skleros, etc..

Under vuxen ålder bör kvinnor undvika situationer där yrsel intensifieras under klimakteriet. Det kan vara:

 • allvarlig stress,
 • fysisk överbelastning,
 • huvud skador,
 • migränattacker,
 • kemisk förgiftning,
 • Ohälsosam livsstil,
 • Stanna i direkt solljus, etc..

Hur du kan förbättra din hälsa

Behandlingen av yrsel har en komplex effekt och är associerad med de vanliga åtgärderna för klimakteriet.

För att eliminera åkommorna används:

 • diet. Du kan inte engagera dig i söta, kryddig eller fet mat. Grönsaker visas, särskilt grönsakssaft, färsk frukt, mejeriprodukter. Det är nödvändigt att konsumera en tillräcklig mängd vätska - minst 2 liter per dag;
 • aktiv livsstil. Visar fysisk aktivitet (i moderation), dans, cykling, simning, etc.
 • användningen av traditionell traditionell medicin;
 • drogbehandling.

Alla metoder är bra på sitt sätt, de mest effektiva av dem föreskrivs av en läkare som kan bestämma det mest användbara och lämpliga sättet.

Metoder för alternativ behandling

Yrsel och annan smärta under klimakteriet är ett vanligt problem känt från tidiga tider..

Det finns många folkliga åtgärder för att minska obehag, och alla är effektiva i en eller annan grad..

Folkrättsmedel, som gamla, är mycket populära och effektiva vid behandling av yrsel. De är bra eftersom de praktiskt taget inte har några negativa biverkningar, för består uteslutande av naturliga råvaror.

För att lindra ditt tillstånd och bli av med yrsel eller åtminstone göra dem mer sällsynta och svaga kan du ändra din existens. För att göra detta, använd minst 2 liter vatten per dag.

Ett viktigt villkor är iakttagandet av en balanserad diet under denna period. En tillräcklig mängd vitaminer och mineraler måste finnas i maten.

Specialövningar som hjälper till att stärka den vestibulära apparaten kommer också att bidra till välbefinnandet..

Som nämnts ovan finns det metoder för alternativ terapi. De kan lätt hantera yrsel. Glöm inte att det här är en systematisk behandling. Bara på detta sätt kan de hjälpa.

Alla avgifter kan köpas på apoteket eller förbereda en medicin hemma..

Hur upptäcks yrsel vid klimakteriet?

I båda fallen är manifestationerna rent individuella, de beror på den kvinnliga kroppens hälsa, dess ålder, inre styrka, ärftlighet, etc. Men alla har några gemensamma kännetecken för yrsel.

Yrsel i klimakteriet - tecken och symtom:

 • balansen i hela kroppen störs;
 • när du vrider huvudet känns rotation;
 • en skakig gång visas;
 • det finns hyperemi i huden;
 • hoppar i blodtrycket;
 • hjärtklappning och svettning ökar;
 • illamående och kräkningar uppstår.

En signifikant minskning av östrogenhormonproduktionen leder till en störning i centrala nervsystemet. Från detta lider först en kvinnas psykologiska tillstånd, vilket kan upphöra att kontrollera hennes känslor.

Autonom nervsystem

Denna symptomatologi uttrycks enligt följande:

 • brott mot regleringen av vaskulär ton;
 • minnesproblem
 • ihållande sömnlöshet;
 • svaghet, apati;
 • ryggont;
 • brus i huvudet;
 • värmevallningar;
 • temperaturökning.

Behandlingsmetoder

Behandling av yrsel sker med olika metoder. Betrakta det mest effektiva.

Beslutet om val av terapeutiska åtgärder kommer att bero på orsaken som väckte sådana symtom under klimakteriet. I de fall där symptomatologin är förknippad med utvecklingen av patologiska processer är specialstyrd behandling obligatorisk för att eliminera den underliggande sjukdomen.

Livsstil och kost

För att bli av med obehag med klimakteriet räcker det i de flesta fall för att ompröva din livsstil.

Det är nödvändigt att dricka minst två liter rent vatten per dag, eftersom ofta orsaken till huvudvärk är uttorkning. Dessutom rekommenderas att ta 100 ml vätska 30 minuter före en måltid..

Fet, salt, kryddig disk, samt konservering och alkohol bör uteslutas från kosten. Sådana produkter täpper till kärl, vilket resulterar i försämrad blodcirkulation, vilket kan orsaka huvudvärk.

Rekommenderas dagligen att äta färsk frukt och grönsaker, mejeriprodukter, fisk med låg fetthalt och magert kött.

Det är viktigt att ägna mer tid åt sport och fysisk aktivitet. För att upprätthålla muskelton måste du regelbundet utföra övningar, dansa eller simma. Motion hjälper till att lindra muskelkramper och huvudvärk.

Medicinska preparat

I händelse av att symptomen som är karakteristiska för klimakteriet är ganska aggressiva föreskriver specialist efter undersökning och analys patienten en specifik behandling. För att eliminera klimatsyndromet rekommenderar läkare som regel följande procedurer:

 • homeopatisk terapi;
 • hormonbehandling (användning av analoger av det kvinnliga hormonet av syntetiskt ursprung);
 • Tillskott eller växtbaserade kosttillskott;
 • ta läkemedel från gruppen mot menopausal;
 • vitaminterapi, när det är nödvändigt att fylla underskottet på element som är viktiga för människokroppen med hjälp av läkemedel, som innehåller vitamin A, E, C, B, samt magnesium och kalcium.

Med den komplexa klimakteriet är dessutom komplexa terapeutiska åtgärder möjliga, som inkluderar följande metoder:

 • hirudotherapy;
 • fysioterapi;
 • kurbad;
 • akupunktur.

Vanligtvis förskrivs medicinering efter försök att minska obehag i beteendeterapi (hälsosam livsstil, korrekt kost, fysiska övningar) eller folkmässiga botemedel.

Om de inte lyckas används kraftfullare verktyg. Det bör komma ihåg att läkemedel har en viss bieffekt, och det mest obehagliga ögonblicket är behovet av att använda endast dessa medel, alla övriga är för mjuka.

Dessutom slutar kroppen att lösa problem på egen hand, börjar "vara lat" och förlita sig på hjälp utanför.

Det finns flera grupper av läkemedel som används..

Läkemedel, verkar direkt på den vestibulära apparaten:

Rätt behandling för yrsel i klimakteriet beror på vad som utlöste det. Om denna sjukdom är det nödvändigt att behandla den, och problem med den vestibulära apparaten kommer att passera efter att ha tagit bort sjukdomen.

I händelse av att klimaxen blev orsaken till svindel kan följande åtgärder vidtas:

 1. Vägrar onödigt tuffa "hungriga" dieter.
 2. Ät inte för fet, salt, kryddig, stekt och rökt mat, föredra grönsaker och frukt, fisk och mejeriprodukter. Det är nödvändigt att använda speciella vitaminer och mineraler utvalda i ett komplex för kvinnor i klimakteriet.
 3. Tillräcklig rörlighet och stanna i frisk luft. En kvinna behöver promenader, simning, aktiv kondition: yoga, pilates, dans, cykling, vatten aerobics och mycket mer.
 4. Gott vatten under dagen.
 5. Användningen av lätta folkläkemedel, som läkaren rekommenderar.
 6. Enligt läkarens föreskrifter kan du använda läkemedel som hjälper till med menopausesymtom, homeopatiska medel, läkemedel som syftar till att förbättra och stabilisera den vestibulära apparats funktion.

Du kan inte förskriva sådana läkemedel på egen hand, det är särskilt farligt att använda hormonella läkemedel okontrollerat. Utan en noggrann diagnos kan du inte veta exakt vad som framkallade kvinnans tillstånd, så en sådan behandling kan inte bara vara riskabel, utan till och med farlig för hälsan.

När misstänkta symptom dyker upp, bör en kvinna inte anta att allt kommer att försvinna av sig själv. Faktum är att symtom i klimakteriet kan maskera farligare tecken på allvarlig sjukdom..

När yrsel uppstår vid klimakteriet är behandlingen främst att hålla kroppen frisk och vaken, då får inte manifestationerna av klimakteriet det lika hårt.

Läkare rekommenderar vanligtvis:

 • normalisera näring;
 • vara fysiskt aktiv;
 • ta vitaminer och vaskulära tonicläkemedel.

Normal näring innebär uteslutning av strikta dieter, införande av en stor mängd frukt, grönsaker och naturliga juice, samt mejeriprodukter och livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater i kosten. Av juicer under denna period är rödbetor, morot och granatäpple särskilt användbara. Det är viktigt att dricka mer och mer ofta rent vatten, helst cirka 2 liter per dag.

Fysisk aktivitet betyder inte allvarliga sporter, men för att blodkärlen ska fungera normalt är belastningar nödvändiga. Du måste välja aktiviteter där du inte behöver en kraftig förändring av kroppspositionen, till exempel vatten Aerobics eller simma i poolen, olika typer av dans, yoga, cykel.

Behandling av yrsel beror på de identifierade orsakerna, syftar till att stoppa detta symptom och behandla sjukdomen som orsakade det. Med klimakteriet förskrivs mediciner, en speciell diet och träningsterapi.

Nödvändigt krävda läkemedel som utvidgar blodkärlen, förbättrar blodcirkulationen i hjärnan, bidrar till dess mättnad med syre och minskar frekvensen av yrsel:

För att förbättra hjärnaktiviteten behövs nootropiska läkemedel som ger näring till hjärnan och hjälper till att förbättra ämnesomsättningen:

Mycket effektiva är läkemedel som tunnar blodet, förhindrar att det ökar sin viskositet, stagnerar och orsakar en stroke:

Homeopatiska medel är fortfarande populära som hjälper till att lindra spasm i hjärnans blodkärl och förbättra deras ton:

En kvinna i klimatisk tillstånd kommer definitivt att behöva läkemedel som stärker väggarna i hjärnans blodkärl och ökar deras elasticitet:

Climax är kroppens fysiologiska tillstånd. Vi utelämnar medicinsk terminologi - detta är normalt åldrande, vilket är förknippat med störningar i könsområdets arbete.

orsaker

Yrsel i klimakteriet är en av massorna av obehagliga upplevelser som följer med denna period. Det visas plötsligt och oroar ganska ofta.

orsaker

orsaker

Om ditt huvud snurrar på grund av hormonella förändringar måste du kombinera tre komponenter:

 • Rätt näring. Stränga dieter är strängt förbjudna, för fettiga, rökt, kryddig mat bör uteslutas från kosten. Alla mineraler och vitaminer måste intas.
 • Utövar sport. Det är viktigt att välja den typ som inte innebär en kraftig förändring av positionen. Det bästa alternativet kan vara yoga. Detta gör att du kan öka mängden syre som kommer in i kroppen, förbättra blodcirkulationen.
 • Tar hormonella läkemedel. Endast de kan lösa problemet och eliminera inte dess konsekvenser utan roten.

Svimmelhet under klimakteriet minskar livskvaliteten avsevärt, därför kräver en snabb behandling.

Diagnostik

Innan läkemedlet ordineras kommer läkaren att genomföra en omfattande undersökning, anordna ett samråd med relevanta specialister. Bland dem, en otolaryngolog, neuropatolog, optometrist.

För detta används analyser, inklusive hormonnivåer, diagnostiska metoder för hårdvara. Resultaten hjälper till att bestämma rätt terapi..

Diagnostik

Kom ihåg att symptomen på klimakteriet i stort sett liknar ett antal andra allvarliga sjukdomar. Därför bör du inte omedelbart tillskriva yrsel till åldrande av kroppen, det är bättre att omedelbart gå till gynekologens möte.

Han kommer att samla in en anamnese av sin patient, genomföra en gynekologisk undersökning, ta utstryk för de nödvändiga laboratorietesterna, med starkt yrsel, skicka honom för en konsultation med en otolaryngolog för att kontrollera hans inre öra, etc..

För att utesluta en annan sjukdom bör en kvinna genomgå följande test:

 • blodkemi,
 • hormonellt blodantal,
 • Genital ultraljud,
 • EKG, etc..

För att diagnostisera yrsel bör du också klara en serie tester:

 • bestämning av graden av dövhet,
 • bestämning av synskärpa,
 • fundusundersökning,
 • Rombergtest,
 • rörelsekoordination,
 • upptäckt av nystagmus,
 • galvaniskt test,
 • MR av cerebrala fartyg etc..

Kollaps

orsaker

De första tecknen på klimakteriet är vanligtvis ospecifika och isolerade. Oftast konsulterar en kvinna efter 39-40 års ålder som har yrsel i klimakteriet en allmänläkare eller neurolog.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Medicinska egenskaper och kontraindikationer för vattenpeppar

Komposition, formEtt extrakt anses vara ett extrakt från medicinska råmaterial som innehåller i höga koncentrationer fördelaktiga ämnen med farmakologiska egenskaper identiska med utgångsmaterialet....

Tranexam för blödning i livmodern: effektivitet och bruksanvisning

Det finns många skäl som kan orsaka blödning hos livmodern hos kvinnor. Ofta i behandlingen använder de det moderna läkemedlet Tranexam - ett effektivt verktyg som gör att du kan hantera blödningar eller tunga perioder på kortast möjliga tid.....

NMC i gynekologi

Olika störningar i menstruationscykeln (NMC) är mycket vanliga idag, nästan varannan kvinna känner till problemen med den oregelbundna cykeln. Diagnosen av NMC i gynekologi ställs om: magra månad (mindre än 50-80 ml) eller rikligt (mer än 150 ml); menstruationscykelns varaktighet är mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagar; menstruationsblödning varar mindre än 3 dagar eller mer än 7 dagar; menstruationen åtföljs av kraftig bältesmärta i nedre del av buken....