Cervical kanal

Harmonier

Livmoderhalsen i livmoderhalsen är den anatomiska delen av det kvinnliga reproduktionssystemet som finns i de inre könsorganen. Framgången för resultatet av graviditeten och själva förlossningen beror direkt på denna utbildning..

Den huvudsakliga orsaken till befruktningsproblem även i befruktningsstadiet, liksom under barnets ytterligare bärande, kan vara en ohälsosam livmoderhalskanal. Vad är det och vikten av denna utbildning beskrivs maximalt nedan. Dess funktionalitet avgör behovet av att ha grundläggande information om strukturen och dess möjliga patogena förändringar..

Cervical cervical anatomy

Utför funktionen av anslutningslänken till det kvinnliga systemet i inre och yttre könsorgan, är livmoderhalscannalen belägen i livmoderhalsens tjocklek. Den når inte sin storlek omedelbart, men ökar gradvis hos flickor från födelse till ögonblicket av full pubertet.

Följande arrangemang av kvinnliga inre könsorgan anses vara normalt: livmoderkaviteten börjar med den inre livmoderhalsen och passerar in i livmoderhalsen i livmoderhalsen, som i sin tur passerar in i livmoderhalsen och slutar i den yttre livmoderns svelget och passerar in i vagina. Tack vare denna anatomiska struktur är det möjligt att kontrollera arbetskraftsprocessen i det första steget.

Förekomsten av livmoder svelget tillåter livmoderhalsen kanalen öppnas i följd. Processen börjar med den inre livmoderns farynx, och först då öppnas den externa. Den omvända processen under postpartumperioden inträffar enligt ett liknande mönster: i slutet av den första veckan stängs livmoderhalskanalens inre svelg, och efter 3 veckor - den yttre livmoderhällen.

Det anatomiska inslaget är att efter den första födelsen, stängningen av den yttre svelyn i livmoderhalsen kanal inte sker förrän i slutet, vilket avsevärt påskyndar den upprepade processen för förlossning.

Livmoderhalsen i livmoderhalsen har också strukturella särdrag i dess histologi. Till skillnad från exocervix (med andra ord är det en slemkanal som kombinerar livmoder och vagina, annars kallat livmoderhalsen i livmoderhalsen), täckt med ett flerskiktsepitel av den platta icke-keratiniserande typen, endocervix är fodrad med ett enskiktsepitel av en cylindrisk typ. För en fullständig förståelse av begreppet och hotet med en sådan term som ”dysplasi” är det nödvändigt att veta att vävnaderna från ENDocervix och ECZocervix separeras av en speciell zon belägen i området för den yttre livmoderns hals.

Förekomsten av vilken patologi som helst i systemet med inre könsorgan kan antas under undersökning med hjälp av en speciell spegel av livmoderhalsens yttre svelg, medvetet om dess normala anatomiska kännetecken. Sådan kunskap kommer inte att vara överflödig för kvinnan själv, som på ett klokt sätt kan bedöma diagnosen som ställts av specialister.

Under graviditeten förändras livmoderhalskanalen under påverkan av ett stort antal producerade hormoner och den allmänna beredningen av kroppen, såväl som födelseskanalen, särskilt för förlossning.

Normalt anses vara längden på livmoderhalsen i storleksordningen 3,5-4,5 centimeter och en bredd på 0,5 centimeter. Missanpassningen av dessa parametrar i större eller mindre utsträckning indikerar vanligen risken för komplikationer. Ett undantag från regeln är fysiologisk förkortning av livmoderhalsen till en längd av 3,5 centimeter under graviditetens tredje trimester, när den kvinnliga kroppen redan förbereder sig för leverans så mycket som möjligt.

När livmoderhalsen förkortas till den 30: e graviditetsveckan till ett värde av 2-2,5 centimeter sägs det att det finns isthmisk-cervikala insufficiens. En sådan patologi ökar risken för för tidig födsel och kräver kirurgiskt ingrepp i form av en pessary. Denna typ av obstetrisk sutur är ett hinder för ytterligare öppning av livmoderhalsen och cirkulärt fixerar dess kanal. Pessaren avlägsnas snabbt efter hela 8 månaders graviditet. I avsaknad av diagnos och brist på nödvändig information är sannolikheten för fosterdöd vid för tidig födelse hög.

Den omvända patologin, det vill säga förlängning av livmoderhalsen till 4,5 centimeter och högre, påverkar också negativt graviditets- och leveransprocessen. Den långa livmoderhalsen, som bryter mot livmoderhalskanalens anatomiska struktur, ökar sannolikheten för patologier för infästning av morkaka. I detta fall är låg, lateral eller central fastsättning möjlig..

Möjliga födelsekomplikationer manifesteras av en ökning av deras varaktighet från 12 timmar hos kvinnor som föder för första gången och från 9 timmar hos kvinnor som föder förut. Denna komplikation inträffar mot bakgrund av den långsträckta livmoderhalsens oförberedda för födelseprocessen och som en följd av dess långsamma öppning. Hårdhet och längd på nacken förhindrar processen med normal utjämning. Denna situation leder till en ökning av den totala varaktigheten på arbetet och överarbetet för kvinnan i arbetet, vilket förvärrar arbetets svaghet. Denna situation kräver direkt medicinsk intervention av specialister för att stimulera.

Dessutom kan den långsträckta livmoderhalsen, på grund av dess oförberedda, hindra processen att sänka den föregående delen av barnet i födelseskanalen. Detta tillstånd ökar risken för fosterhypoxi och kräver hjälp av läkare..

Det bör också sägas om den viktiga skyddande funktionen i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Endocervixepitelets körtlar producerar i ett hälsosamt tillstånd en stor mängd utsöndring, som, när det ackumuleras, bildar en slemhinna som förhindrar att främmande mikroorganismer kommer in i livmoderhålet under graviditeten. Korken avgår naturligt i väntan på början av arbetet.

Med en slutsats från ovanstående utför cervikalkanalen många viktiga funktioner relaterade till en kvinnas reproduktionsliv. Det är därför det är nödvändigt att noggrant närma sig överträdelserna i samband med det och regelbundet utföra all nödvändig diagnostik..

Sjukdomar i livmoderhalsen i livmoderhalsen

Oavsett graviditetstillstånd och kvinnans ålder, är livmoderhalskanalen en allvarlig risk för infertilitet.

Patologiska tillstånd i livmoderhalskanalen delas vanligtvis in i:

 • Strukturella avvikelser i cervikalkanalen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.
 • tumör.

Strukturella avvikelser i cervikalkanalen

Strukturella avvikelser i livmoderhalskanalen är i sin tur indelade i medfödda och förvärvade. Vanligtvis täcker medfödda avvikelser hela kvinnans könsorgan. Vissa patologier finns i strukturen i livmodern eller vagina. I praktiken är deformiteter som förvärvats under kirurgisk ingrepp, liksom strukturella avvikelser som uppstod under ärrbildning eller lödning, oftare. De vanligaste är cirkulära kanalen, förträngning och hindring av livmoderhalsen i livmoderhalsen.

Livmoderhalscirkelns cirkulära kanal, i medicinsk praxis, är en avvikelse i organen i det reproduktiva systemet, kännetecknat av uppkomsten av formationer. De förändringar som äger rum kan påverka både äggets förmåga att gödsla och hela processen för att bära barnet som helhet. Orsaken till en sådan deformation är bristningen av de inre organen, deras snabba återhämtning och felaktig fusion. Med denna typ av patologisk förändring i livmoderhalskanalen lider dess grundläggande reproduktionsfunktioner inte, samtidigt som livmoderns koppling med äggstockarna bibehålls. Emellertid kan en falsk sammandragning av muskelfibrer orsaka komplikationer vid efterföljande födelser, vilket kan orsaka diskoordination av aktivitet, och som ett resultat, problem med att öppna livmoderhalsen. Sådan deformation tillhandahåller inte obligatorisk behandling. Det utförs endast symptomatiskt i närvaro av komplikationer.

När livmoderhalskanalen är mindre än 0,5 centimeter stor och dess bedövning indikerar de en minskning av livmoderhalskanalen. En sådan patologi kan manifestera sig som en kränkning av en kvinnas vanliga menstruationscykel med en typ av oligomenorré: en ökning av urladdningstiden, med en minskning i själva volymen, på grund av en minskning som stör den menstruationsprocessen.

När det gäller graviditet och födelseprocessen i närvaro av denna avvikelse beror processen på den kvinnliga hormonella bakgrunden och arbetsförloppet med dynamiken i öppningen av livmoderhalsen och vidare leverans. När det gäller den motsatta situationen och i svårt arbete är emellertid en minskning av livmoderhalskanalen en av de direkta indikatorerna för kejsarsnitt. Den mest allvarliga formen av patologi är hindring av kanalen.

Hindring av livmoderhalsen i livmoderhalsen är en patologi som kräver akut medicinsk kirurgisk ingripande och hotar kvinnans liv direkt. En manifestation av denna avvikelse är närvaron av en mekanisk barriär som stör den normala fördelningen av menstruation och deras ackumulering. Ett symptom på detta tillstånd, kallat en hematometer, är förekomsten av svår smärta i bukhålan, spänningen på dess främre vägg och den upprepade förseningen av menstruationen. Livmodern palperas för spänningar och närvaron av akut smärta..

Inflammatoriska sjukdomar

Den vanligaste inflammatoriska sjukdomen är endocervicit. Denna kränkning kännetecknas av närvaron av fokal inflammation i själva livmoderhalskanalen. Varje etiologisk organisme med någon nivå av patogenicitet som kommer in i livmoderhalskanalen på ett naturligt sätt kan bli en faktor i den etiologiska typen av en sådan sjukdom. Symtom på endocervicit är purulent urladdning, obehag som kan uppstå under samlag eller till och med i vila, menstruations oregelbundenhet. Förutom symptomen på själva reproduktionssystemet kan sjukdomen uttryckas i en ökning av kroppstemperatur, förgiftning av kroppen och närvaron av avvikelser i det allmänna blodprovet. Behandlingen av denna sjukdom utförs omedelbart på två sätt:

 • Lokal behandling innebär douchning av vaginalmiljön med speciella antiseptika, användning av vaginala suppositorier och ökad hygien hos de yttre könsorganen..
 • Allmän behandling avser en sju dagars kurs med antibiotika och behandling av symtom. Naturligtvis är sexuellt samlag förbjudet under hela behandlingen. Regelbundna partners får behandling tillsammans. Om det finns flera sådana partners kommer detta bara att förvärra situationen..

tumör

När det gäller neoplasmer kan de vara både godartade och maligna. Den vanligaste typen av godartad neoplasma är en polypp i livmoderhalscanalen. Denna kränkning är en formation som liknar blomkål på en tjock stativ. Denna utbildning är lätt att se. Den vanligaste orsaken är det mänskliga papillomviruset, som påverkar epitelcellerna i de inre könsorganen, på grund av den höga nivån av tropism. En lokal form av sjukdomen är sällsynt. Oftast lokaliseras livmoderhalskanalens polyp på flera ställen och kombinerar "öarna" med varandra. Avlägsnande av polypen i livmoderhalskanalen beror på det specifika fallet och symtomen.

En cyste är en annan vanlig patologi för livmoderhalsens livmoderhalskanal. Denna neoplasma har en hög tillväxthastighet, fin struktur och fylld med flytande infektiös komponent. På grund av det begränsade utrymmet i livmoderhalskanalen finns det ofta fall av cysturbrott när allt dess innehåll skjuter ut. Trots den eventuella frånvaron av symtom kräver cysten komplex behandling av specialister. Cystfyllning kan också vara menstruationsflöde. Denna cyste kommer att kallas endometrioid. En sådan neoplasma kan mycket väl bli föremål för kirurgisk behandling..

Maligna neoplasmer inkluderar främst livmoderhalscancer. Detta är en ganska sällsynt typ av patologi jämfört med andra cancerlokaliseringar. Huvudfaren för denna bildning är dess asymptomatiska natur, på grund av vilken den kan upptäckas under en slumpmässig undersökning redan i de sena stadierna, när sjukdomen lyckas metastasera till andra organ. Vid snabb upptäckt av livmoderhalscancercancer utförs en omfattande behandling, inklusive både radikala kirurgiska metoder för fullständigt avlägsnande av livmodern och de närmaste drabbade lymfkörtlarna, och strålterapi.

Diagnos av patologin i livmoderhalsen i livmoderhalsen

För att utesluta förekomsten av patologier genomförs en omfattande undersökning av kvinnan.

Först hålls en konversation med patienten, där alla tillgängliga symptom är detaljerade och en fullständig historia för kvinnan sammanställs, inklusive bestämning av startdatum för den sista menstruationen och uppgifter om henne. Inspektionen utförs med hjälp av en speciell spegel på den yttre livmoderns farynx. Närvaron av polypos i vagina indikerar möjligheten av förekomsten av polypper och djupare, i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Dessutom kan du på detta sätt se närvaron av möjliga sekretioner (blodig eller purulent), kännetecknande för bristning av en cyste i livmoderhalskanalen.

Det huvudsakliga steget för att diagnostisera patologier är att ta utstryk. För objektivitet tas resultaten inte bara en smet från livmoderhalskanalen utan också mellanområdet. De erhållna smetarna genomgår histologiska och cytologiska undersökningar..

Tack vare cytologi diagnostiseras metaplasi - en prekancerös patologi i livmoderhalsen, vilket är en farlig sjukdom. Histologi ger en uppfattning om förekomsten av andra sjukdomar.

De viktigaste typerna av utstryk inkluderar:

 • histologi hos en frisk patient;
 • förändringar i smet av godartad eller inflammatorisk karaktär;
 • intraepitelial neoplasi i livmoderhalskanalen;
 • metaplasi av den första nivån - närvaron av dysplastiska celler, som sprider högst 1/3 av epitelbeläggningen;
 • metaplasia på den andra nivån - närvaron av dysplastiska celler, som sprider högst 2/3 av epitelbeläggningen;
 • metaplasi av den tredje nivån - närvaron av dysplastiska celler, spridd mer än 2/3, utan invasion av källarmembranet;
 • cancerförslag;
 • kräfta;
 • upprepad utstrykning krävs - på grund av brist på någon typ av epitel.

Vid utstryk från typ 3 krävs ytterligare undersökningar.

Under graviditeten utförs cervicometri på planerade ultraljud, som bestämmer parametrarna för livmoderhalsens kanal. Om någon av de angivna patologierna hittas, fattas ett beslut om den säkraste korrigeringen av kvinnans tillstånd. Till exempel observeras en polyp av livmoderhalskanalen under graviditet dynamiskt utan att ta till radikala metoder för kirurgisk ingripande.

Cervical Canal Surgery

Det är väldigt svårt att komma in i livmoderhalskanalen, så operationer på den är extremt sällsynta. Som regel verkar de på enskilda lokaliserade områden som är benägna att patologier. Minimalt invasiva ingrepp är vanligare om det finns bevis.

Brott mot strukturen i livmoderhalsen i livmoderhalsen korrigeras med proceduren för kanalduk. Det består i att korrigera kanalens form med hjälp av ett specialverktyg - buzha, som är ett metallverktyg som väljs individuellt. Proceduren upprepas upprepade gånger tills det önskade resultatet erhålls..

Bland de operativa metoderna för behandling av polypper används kryodestruktion - laserförbränning av lokalisering av polypper med flytande kväve. Efter cauterisering av polypper försvinner de på egen hand.

En populär metod är laserterapi, som fungerar som en skalpell.

Som en diagnostisk metod och för terapeutiska ändamål skrapas livmoderhalskanalen. Denna metod används också vid misstankar om närvaro av en främmande kropp i livmoderhalskanalen, inklusive en ektopisk graviditet och komplikationer efter födseln. Mindre vanligt används för att behandla polypos som har flera foci eller inte svarar på minimalt invasiva behandlingar..

Sammanfattning

Utförande av en anslutningsfunktion i det kvinnliga systemet i inre och yttre könsorgan, är livmoderhalskanalen en viktig och integrerad del av det reproduktiva systemet. Det normala tillståndet för denna anatomiska formation säkerställer funktionen för befruktningen, graviditeten och framgångsrik förplantning. Regelbunden undersökning av kanalen och snabb diagnos av sjukdomar hjälper till att undvika kirurgisk ingripande och upprätthålla kvinnors hälsa under många år..

Livmoderhalscancer i livmoderhalsen

Innehåll

Naturen skapade en kvinnlig organism som ett perfekt genomtänkt system. Alla system har en uppgift. Den kvinnliga kroppens uppgift är att producera avkommor.

Vilken kvinna som helst är att få ett friskt och vackert barn. För att detta ska vara möjligt måste varje kvinna ta hand om sig själv, känna till kroppens funktioner och vara frisk. Och då kommer du att känna den största glädjen i ditt liv - glädjen av att vara mamma.

Kvinnokroppens reproduktiva system liknar en strömlinjeformad orkester. Det centrala nervsystemet leder här, där blyledaren är ett litet men mycket viktigt organ, hypofysen. Hypofysen utsöndrar hormoner som kontrollerar andra deltagare i mekanismen som gör att kvinnor får barn. I princip finns dessa organ i bäckenet. Detta är livmodern med bihang (äggstockar och äggledare), livmoderhalsen och slidan.

Det viktigaste vid graviditet och förlossning är livmoderhalsen, för att vara mer exakt, livmoderhalsen. Livmodern passerar in i livmoderhalsen, som förbinder livmodern till slidan. Livmoderhalsen, med en cylindrisk eller konisk form, har i sitt centrum ett genomgående hål, eller en kanal i livmoderhalsen, som förbinder livmoderhålan och den övre delen av slidan. I genomsnitt är livmoderhalskanalen 3-4 cm. Halsen i livmoderhalsen öppnas med en yttre svelg i vagina, inre i livmoderhålet.

Fysiologi och livmoderhalsfunktion

Huvudfunktionerna i cervikalkanalen är att skydda mot infektioner och säkerställa att spermatozoer kommer in i livmoderhålan under ägglossningsperioden, d.v.s. när graviditet är möjligt.

I slidan finns ett stort antal bakterier och svampar. Livmoderhålan är steril. Hur är detta möjligt? I kanalens slemhinna finns ett stort antal celler som producerar slem. De fysiska och kemiska egenskaperna hos slem beror på nivån av kvinnliga könshormoner. I början och slutet av menstruationscykeln har det producerade slemet en sur miljö, den är mycket viskös och blockerar livmoderhalskanalen som en kork. Som ni vet dör mikrober i en sur miljö. Dessutom, i en sur miljö, förlorar spermatozoa snabbt sin rörlighet och fertilitet. Den sura miljön som skapas av slem förhindrar infektion och spermier från att komma in i livmoderhålan. När i mitten av cykeln nivåerna av östrogen, kvinnliga könshormoner, är maximala, får detta slem en alkalisk miljö, blir mer flytande. Och bara några dagar, mitt i cykeln, får sperma möjlighet att gå på ett datum med ägget för att starta ett nytt liv.

Efter befruktningen börjar äggstockarna att producera progesteron - ett hormon som gör slemet i livmoderhalskanalen ännu viskösare och starkare. Hon fryser i kanalen och nu är den framtida mannen pålitligt skyddad från patogena mikrober. Det inre svelget stängs tätt och håller barnet.

Medfödda missbildningar

Vid onormal organbildning är utvecklingsavvikelser och förekomsten av ett onormalt organ möjliga. I förhållande till livmoderhalskanalen har de betydelserna:

 • utvecklingsavvikelser, åtföljd av bildandet av 2 livmoderhalskanaler;
 • livmoderhalskanalfusion eller atresia.

2 livmoderhalskanaler följer ofta med en onormalitet där de inre könsorganen fördubblas. I embryot under utveckling läggs 2 livmoder med bihang, 2 livmoderhalsen och följaktligen två livmoderhalskanaler. De kan kommunicera med en vagina. Det är också möjligt att fördubbla vagina. Med sådana utvecklingsalternativ är normal graviditet och normal förlossning möjlig. Frågan om kirurgisk behandling uppstår vid infertilitet på grund av dessa avvikelser..

Atresia är ett utvecklingsalternativ där den korrekta kommunikationen mellan organ eller delar av ett organ störs. Därför är atresia i livmoderhalskanalen ett tillstånd i vilket det inte sker någon kommunikation av livmoderhålan med slidan. De viktigaste problemen kommer att vara:

 • i början av menstruationen kommer blod att samlas i livmoderhålet, vilket kan leda till komplikationer (upp till brist i livmodern eller äggledarna och inflammation i bukhålan - peritonit);
 • infertilitet på grund av oförmågan för spermier att komma in i livmoderkaviteten.

Varje atresia i livmoderhalskanalen kräver kirurgisk behandling. Utför rekonstruktionsåtgärder, återställ meddelandet mellan livmodern och slidan. Tyvärr är en onormal avsmalning möjlig efter operationen, och en andra operation eller procedur som kallas livmoderhalskanal kirurgi kan behövas..

Ofta patologier i livmoderhalskanalen

Tänk nu på de vanliga sjukdomarna och tillstånd som är förknippade med livmoderhalscancer. Dessa inkluderar:

 • inflammation i livmoderhalskanalen eller endocervicit;
 • förträngning eller stenos i cervikalkanalen;
 • tumörer lokaliserade i livmoderhalskanalen;
 • cystiska formationer;
 • skador
 • livmoderhalsinsufficiens.

Inflammation i livmoderhalskanalen eller endocervicit - sjukdomen orsakas av en infektion. Olika mikrober, virus och svampar kan orsaka inflammation i livmoderhalsen. I de flesta fall är orsaken sexuellt överförda infektioner. Dessa är de orsakande medlen för gonoré, klamydia, etc. Vanlig stafylokock kan dock också vara orsaken till endocervicit. För att identifiera patogenen, först tas ett prov för bakteriell ympning från livmoderhalskanalen och en smet för mikroskopisk undersökning bestäms antalet leukocyter i slemet. Vanligtvis är slemet sterilt, vita blodkroppar i livmoderhalskanalen saknas. Under graviditeten är leukocyter i livmoderhalskanalen normalt. Vita blodkroppar - celler som känner igen infektionen och dödar patogena mikrober - förekommer i detta fall i stora mängder i livmoderhalsslemet och försvarar som en armé av soldater ett strategiskt viktigt objekt. Ingen infektion kommer att passera genom barriären och barnet kommer att vara säkert.

Efter identifiering av patogen, bestämma vilket antibiotikum som är mest effektivt. Behandling med denna metod är vanligtvis effektivare än att ta antibiotika slumpmässigt, särskilt om du självmedicinerar.

Cervical canal stenosis är en patologisk förträngning som hindrar normal organfunktion. Kan vara orsaken till infertilitet. En frekvent komplikation efter upprepade inflammatoriska processer, skador, operationer. Som en typ av stenos kan ofullständig atresi i livmoderhalskanalen övervägas när det finns ett meddelande mellan livmodern och slidan, men diameteren på lumen är för liten för graviditet. Behandlingen utförs med hjälp av en procedur under vilken livmoderhalskanalen gradvis expanderas med ett medicinskt verktyg. Denna procedur kallas reparation av livmoderhalsen. Stenos kan påverka livmoderhalsen.

Cervical tumör tumörer är godartade och maligna..

Godartade tumörer inkluderar polyper, hemangiomas, fibroma, fibroids, fibromyomas, fibroleomyomas och leiomyomas. Symtom på godartade tumörer kan vara mycket olika. Från en absolut asymptomatisk kurs till smärta och blödning efter samlag, urineringstörningar, tarmhinder. Det beror på bildningens placering och storlek. Diagnosen ställs efter en undersökning eller ultraljud av bäckenorganen. Prognosen är god vid snabb behandling. Behandlingen är huvudsakligen kirurgisk.

Om några misstänkta formationer upptäcks utförs som regel curettage av livmoderhalskanalen. Diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen är en enkel procedur, som består i att skrapa slemskiktet i området med synlig patologi. De insamlade cellerna skickas för histologisk analys, vilket gör det möjligt att bestämma vilken process som pågår i kroppen.

Använd också ett specialverktyg - ett endoskop. Med sin hjälp utförs en diagnostisk procedur - hysteroskopi. Enheten låter dig visuellt undersöka de inre könsorganen och livmoderhalskanalen, inklusive ta prov för analys.

Maligna tumörer i livmoderhalskanalen. Adenokarcinom eller cancer kan börja i livmoderhalskanalen. Aggressiv tumör manifesteras av kraftig viktminskning, anemi, smärta i nedre del av buken, fläckning är möjlig. Kvinnlig genital cancer dödar tiotusentals människor varje år. Med snabb upptäckt är effektiv behandling i det initiala stadiet av sjukdomen möjlig. Varje kvinna som besöker en gynekolog 1-2 gånger per år har en bättre chans att tidig upptäckt och behandling av gynekologiska sjukdomar, inklusive cancer.

Endometrios är en sjukdom där celler i endometrium, livmoderslimhinna, migrerar till andra delar av de inre könsorganen och till och med andra organ (såsom lungor och hjärna), anses vara ett prekanceröst tillstånd..

Cystiska formationer. En cyste i livmoderhalskanalen eller Nabotov-cysten är en godartad bildning av slemskiktet. Det är ett litet hålrum fylt med slem. Det händer med ofta inflammatoriska processer i livmoderhalsen. Kanalerna i körtlarna som producerar slem kan bli tilltäppta, vilket kan leda till bildande av cyster. Som regel kräver inte behandling. Varje cyste i livmoderhalskanalen bör undersökas noggrant, eftersom bildandet av en cystisk cancerform inte utesluts.

Skador på livmoderhalsen och livmoderhalskanalen. Ofta förekommer efter förlossning, abort, gynekologisk undersökning. Efter födseln är cervikala tårar en vanlig förekomst. Vid stora tårar är suturering möjlig, små tårar läker sig själva. Oftare observeras luckor med snabb förlossning, ofta inflammatoriska sjukdomar, minskning av livmoderhalskanalen. Allvarliga skador i livmoderhalsen kan orsaka isthmisk livmoderhalsinsufficiens.

Isthmisk-cervikal insufficiens. Efter skador i livmoderhalsen under förlossning, abort eller medicinska procedurer kan livmodern i livmodern och den inre svelget i livmoderhalskanalen inte på ett tillförlitligt sätt hålla fosterägget under graviditeten. I vissa fall kanske detta tillstånd inte är relaterat till skador och beror på egenskaperna hos anatomin och graviditetsförloppet. Till exempel kan livmoderhalsen inte tåla den stora vikten och volymen hos fosterblåsan vid flera graviditeter. Livmoderns livmus och det inre svelget öppnas, fostrets membran, under fostervattens vikt, pressas in i livmoderhalskanalen och brister. Ett missfall inträffar. Det huvudsakliga symptomet på isthmisk-cervikal insufficiens upprepas spontan abort i början av andra trimestern av graviditeten (12-14 veckor). Behandling är möjlig både konservativ (bär en speciell bandage) och kirurgisk under graviditeten.

Var noga med att kontakta din gynekolog i tid. En gång om året genomgå en fysisk undersökning. Under klinisk undersökning tas vanligtvis alltid flera prover för analys, inklusive från livmoderhalskanalen. Och ännu mer, om något stör dig: det finns utflöde, smärta, blod. Om du har ofta inflammatoriska sjukdomar, såsom endocervicit eller erosion i livmoderhalsen, måste du insistera på att läkaren gör en analys - en tanksådd. Från livmoderhalskanalen är det inte alls svårt att ta prov på materialet för studien. Det finns speciella engångsuppsättningar för detta. Kom ihåg att snabb diagnos ökar chanserna för ett komplett botemedel mot någon sjukdom!

Livmoderhalscancer i livmoderhalsen

Artiklar om medicinsk expertis

Livmoderhalsen i livmoderhalsen är en anatomisk bildning av de inre könsorganen, som har en viktig funktion i processen att bära en graviditet och föda ett barn. Olika förändringar och deformationer av denna kanal kan bidra till patologin för dräktighet, såväl som till själva befruktningsprocessen. Därför är det viktigt att ha ett koncept om anatomi och fysiologiska funktioner, liksom om möjliga patologiska förändringar som kan vara orsaken till sjukdomen.

Cervical cervical anatomy

Livmoderhalsen i livmoderhalsen är en formation som ligger i livmoderhalsens tjocklek och utför många funktioner, vars huvudsakliga är kopplingen mellan de yttre och inre könsorganen. Hos en flicka utvecklas den gradvis och når normala storlekar som redan är närmare puberteten. Normalt placeras anatomin i de inre kvinnliga könsorganen på följande sätt: slidan passerar in i livmoderhalsen, som börjar med den yttre livmoderhalsen, därefter börjar livmoderhalsen i livmoderhalsen, som slutar med den inre livmoderns farynx och passerar in i livmoderhålet. Med denna anatomi kan du reglera processen för att öppna livmoderhalsen i det första skedet av förlossningen. Tack vare livmoderhalsen börjar livmoderhalskanalen att öppnas från den inre livmoderhällen, och sedan, som ett timglas, öppnas den yttre svelyn. I processen med livmoderinvolution under postpartumperioden stängs det inre livmoderns farynx först den 5-7: e dagen, och sedan stängs den yttre farynxen i livmoderhalskanalen den 21: e dagen.

Sådana anatomiska särdrag bidrar till dessa fysiologiska förändringar redan under postpartumperioden, medan den yttre farynxen inte stänger helt efter den första födelsen och detta hjälper till att göra upprepad födelse snabbare.

När det gäller den histologiska strukturen i livmoderhalsen i livmoderhalsen finns det också särdrag. Vagina, även kallad exocervix, är fodrad med stratifierat squamous icke-keratiniserande epitel, och livmoderhalskanalen, eller endocervix, är byggd av ett enskiktat cylindriskt epitel. Mellan dessa zoner finns det normalt en liten gräns som kallas övergångszonen, och den är normalt belägen på nivån för den yttre farynxen. En sådan struktur måste vara känd för att ytterligare förstå begreppet "dysplasi" och det verkliga hotet av ett sådant tillstånd.

När du undersöker en kvinna i speglarna, kan du se livmoderhalsen, eller snarare dess yttre svelg, och veta de anatomiska egenskaperna på denna plats och fysiologiska förändringar, kan en eller annan dysfunktion antas. För kvinnan själv är det också viktigt att förstå vad en specifik diagnos innebär i jämförelse med normala värden.

Cervikalkanalen under graviditeten har sina egna egenskaper, som är förknippade med både påverkan av hormoner och med den ytterligare förberedelsen av födelseskanalen för fostrets födelse. Normalt är livmoderhalsen 35-45 millimeter, och kanalens diameter är 5 millimeter, eventuella avvikelser i en eller annan riktning utgör en risk för komplikationer. Längden på livmoderhalskanalen närmare 32-35 veckor av graviditeten kan minskas till 35 millimeter, och detta anses vara en fysiologisk indikator, vilket beror på förberedelserna för förlossningen. Om livmoderhalsen är mindre än 35 millimeter, och det är ofta 20-25, innan 30 veckor av graviditeten, talar de om något som isthmic-cervical insufficiens. Detta är en risk för för tidig födsel. Därför utförs kirurgisk behandling i form av en obstetrisk sutur - en pessary - som cirkulärt fixerar cervikalkanalen och förhindrar dess för tidig öppning. Efter 35-36 veckor avlägsnas sömmen. Detta tillstånd, som inte diagnostiserades i tid, kan leda till för tidig födsel. Om livmoderhalskanalen under graviditet och förlossning är mer än 45 millimeter, talar de om den långa livmoderhalsen, som också har negativa konsekvenser. Under graviditeten kan den normala infästningen av moderkakan försämras, eftersom livmoderns anatomiska struktur störs och morkakan kan ha en central, lateral eller låg fästning. Ett antal komplikationer kan också uppstå under förlossningen. En av manifestationerna kan vara förlängd förlossning, som varar mer än 12-14 timmar i primiparous och mer än 9-12 timmar i multiparous. Detta beror på det faktum att den långsträckta livmoderhalsen inte förbereds före förlossningen och långsamt öppnas. Den långa och hårda livmoderhalsen släcks inte ut, vilket leder till att födelseskanalen inte är tillgänglig. Därför varar arbetet länge, leder till trötthet och utmattning av en kvinna, och detta tillstånd kan leda till sekundär svaghet i arbetet, vilket kräver aktiv taktik i form av stimulering av graviditet.

Det kan också finnas hinder för barnets normala passage genom födelsekanalen, eftersom den långsträckta livmoderhalsen inte är tillräckligt bred och barnets huvud eller prepart kan vara i samma plan under lång tid, vilket ökar risken för hypoxi och kan kräva ytterligare metoder.

En annan viktig egenskap hos livmoderhalskanalen under graviditeten är dess viktiga skyddande funktion: vid normal funktion av livmoderhalskanalens epitel utsöndrar körtlarna en enorm mängd utsöndring, vilket resulterar i en slemhinna som förhindrar att patogener kommer in i livmoderhålet. Före födelsen försvinner denna slemkropp.

Således blir det tydligt att eventuella kränkningar av livmoderhalsens livliga kanal anatomiska struktur kan orsaka komplikationer i framtiden, därför kräver de diagnos och behandling i tid.

Cervical Canal Disease

Livmoderhalsens patologi kan spela en stor roll i utvecklingen av sjukdomar, både under graviditet och utanför graviditeten, även med eventuell infertilitet..

Konventionellt kan patologin i cervikalkanalen delas in i:

 1. avvikelser i livmoderhalskanalens struktur och struktur;
 2. inflammatoriska sjukdomar;
 3. neoplasmer i livmoderhalskanalen.

Anomalier i livmoderhalskanalens struktur och struktur kan vara antingen medfödda eller förvärvade. Medfödda avvikelser åtföljs vanligtvis av samtidiga avvikelser i andra könsorgan - slidan, livmodern. Oftast stöter på förvärvade kvinnor i reproduktionsåldern förvärvade avvikelser i livmoderhalskanalens struktur, vilket uppstår till följd av vidhäftningar, ärr, deformiteter efter olika kirurgiska ingrepp. Bland dessa patologier finns en cirkulär cervikalkanal, förträngning av livmoderhalskanalen och hindring.

Cervical Circular Canal - Detta är en patologi där kanalen har en trattform på grund av felaktigt arrangemang av muskelfibrer i en cirkulär riktning. Denna patologi kan uppstå vid brott i de inre könsorganen på grund av förlossning och deras kirurgiska behandling - suturering, i framtiden kan detta vara anledningen till denna process med felaktig vävnadsheling. Denna patologi kanske inte visar sig på något sätt på grund av dess obetydlighet, det vill säga alla fysiologiska processer i livmodern och äggstockarna lider inte. Problem kan uppstå under nästa graviditet, då det kan förekomma diskoordination av arbetskraft på grund av felaktig sammandragning av muskelfibrerna i livmoderhalscirkulär kanalen, vilket förhindrar att livmoderhalsen öppnas normalt. Behandlingen av denna patologi, som sådan, existerar inte, eftersom det är strukturella förändringar som inte kan korrigeras. Behandling kan vara symtomatisk om komplikationer uppstår..

Cervikal förträngning - Detta är dess storlek mindre än 5 millimeter. I det här fallet kan en kvinna i reproduktiv ålder redan uppleva symtom i form av menstruations oregelbundenheter av typen av oligomenorré, eftersom livsmoderhalsens smala kanal kan störa normal menstruation, vilket förlänger menstruationsperioden med en liten mängd utflöde. När det gäller graviditet kan detta vara ett direkt hot mot normalt arbete, vid dålig öppning av livmoderhalsen och en indikation för kejsarsnitt. Men det kan finnas en tillräcklig hormonell bakgrund med god dynamik i öppningen av livmoderhalsen och förlossningen, då är detta tillstånd inte farligt. Den extrema graden av förträngning av cervikalkanalen är dess hindring. Hindring av livmoderhalsen i livmoderhalsen är ett tillstånd som redan kräver ingripande, eftersom det finns komplikationer. Med denna patologi bildas en mekanisk barriär, som hos kvinnor i reproduktiv ålder kan orsaka en försening av menstruationsblod med dess ansamling i livmoderhålet och bildandet av akuta tillstånd i gynekologi - en hematometer. Sedan finns det en klinik med akut buksmärta, spänning i den främre bukväggen och anamnese indikerar en försening i menstruationen i flera veckor eller flera gånger i rad. Vid undersökning kan du bestämma spänningen och smärtan i livmodern. Detta är ett tillstånd som kräver omedelbar operation..

Bland de inflammatoriska sjukdomarna i livmoderhalsen i livmoderhalsen är den vanligaste endocervicit en patologi som kännetecknas av fokal inflammation i livmoderhalsen. Den etiologiska orsaken kan vara vilken som helst patogen eller betingad patogen mikroorganism som kommer in i den stigande vägen. Samtidigt inträffar inflammation i livmoderhalskanalen med lokala symtom i form av purulent urladdning från slidan, smärta under samlag och i vila, menstruation. Förutom lokala symtom förekommer allmänna symtom i form av feber, förgiftning, förändringar i blodprovet. Behandlingen ska vara omfattande - lokal och allmän. Lokal behandling är douching med antiseptika, suppositorier med antibiotika och könshygien. Allmän behandling innebär systemisk användning av antibiotika i 7-10 dagar, liksom symptomatisk behandling. Vid tidpunkten för sjukdomen och behandlingen är det nödvändigt att utesluta sexuella relationer och behandla bättre än partneren samtidigt, särskilt när det gäller verifiering av en specifik urogenitell flora.

Cervikala neoplasmer kan vara godartade och maligna. Bland godartade sjukdomar är de vanligaste polypperna i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Detta är en patologi som kännetecknas av bildandet av en karakteristisk struktur i form av blomkål på en stjälk eller bred bas. Denna struktur är synlig med det blotta ögat. Orsaken till denna bildning är oftast det mänskliga papillomviruset, som infekterar könsepitelceller på grund av hög tropism. Polypos i livmoderhalsen i livmoderhalsen är ofta multipel och kombineras med en annan lokalisering av polypper - i livmoderhalsen, vagina.

Bland de godartade formationerna i livmoderhalsen i livmoderhalsen förekommer en cysta. Detta är en tunnväggig formation som har en tunn kapsel, vätskeinnehåll inuti och en tendens att växa. Eftersom livmoderhalskanalen har en begränsad diameter uppstår ofta komplikationer i form av brott i cysten eller dess infektion. Då är det också nödvändigt att genomföra komplex behandling. Förloppet hos en sådan cysta med små storlekar kan vara asymptomatisk, då kan det bara vara ett oavsiktligt fynd på en ultraljudssökning. Ibland kan cystens innehåll vara menstruationsblod, då pratar de om en endometrioidcyste. Behandlingstaktik kan vara verksam i händelse av en oavsiktlig upptäckt av en sådan utbildning..

Bland de maligna tumörerna kan vara livmoderhalscancer i livmoderhalsen. Denna patologi är inte lika vanlig som cancer på en annan plats, men den är ganska farlig när det gäller en asymptomatisk kurs. Därför diagnostiseras sådan cancer ofta redan i metastasstadiet till andra organ. I de första och andra stadierna av sjukdomen, radikal kirurgisk behandling med utsträckning av livmodern och regionala lymfkörtlar samt preoperativ och postoperativ strålbehandling. I de senare stadierna kombinerad behandling.

Dessa är de viktigaste sjukdomarna som kan lokaliseras i livmoderhalsens kanal.

Diagnos av patologin i livmoderhalsen i livmoderhalsen

Diagnos av dessa patologier bör vara omfattande för att utesluta andra tillstånd och korrekt behandling.

Först av allt är det nödvändigt att lyssna på klagomål med fullständig information om symptomen. Det är också nödvändigt att förtydliga anamnestiska data med bestämningen av datumet för den sista menstruationen. Undersökning i speglarna gör att du bara kan se den yttre svelget i livmoderhalskanalen, men om det finns polypper i slidan, kan vi anta att det finns en polypos i livmoderhalsens kanal. Det kan också förekomma fläckar under brott av en cyste i livmoderhalsens kanal eller purulent urladdning under suppuration.

Ett viktigt steg i vaginal undersökning av en kvinna i speglarna är att ta två typer av utstryk - för bakterieflora och för histologisk undersökning. En smuts från livmoderhalskanalen screenas för varje kvinna med en speciell borste. Rätt teknik måste iakttas - en smuts tas från tre områden i livmoderhalsen - endocervix, mellanzon och livmoderhalskanal, det vill säga alla tre typer av epitel måste vara närvarande. Vidare skickas alla utstryk till laboratoriet för cytologi och histologi..

En cytologisk undersökning av livmoderhalsen och livmoderhalskanalen gör att du kan diagnostisera ett sådant farligt tillstånd som livmoderhalsmetaplasi - en prekankärös sjukdom i bakgrunden. För resultat av histologi bedöms en möjlig sjukdom. Det finns sex huvudtyper av utstryk:

 1. histologisk bild av en frisk kvinna;
 2. inflammatoriska och godartade förändringar i smet;
 3. cervikal intraepitelial neoplasi
  1. mild metaplasi (CIN-I) - förändrade dysplastiska celler sträcker sig djupet till högst en tredjedel av epitelhöljet;
  2. måttlig metaplasi (CIN-II) - förändrade dysplastiska celler sträcker sig djup med högst två tredjedelar;
  3. allvarlig metaplasi (CIN-III) förändrade dysplastiska celler sträcker sig djup två tredjedelar eller mer, men utan invasion av källarmembranet;
 4. misstank för cancer;
 5. kräfta;
 6. oinformativt utstryk (inte alla typer av epitel presenteras).

Om man misstänker metaplasi, det vill säga om utstrykningen är av den tredje typen, utförs ytterligare forskningsmetoder. Under graviditeten, med den tredje planerade ultraljuden, genomgår alla kvinnor en speciell ultraljudundersökning - cervicometri - som mäter längden och tjockleken på livmoderhalsens kanal. Om indikatorerna ligger utanför normen, bestäm sedan en möjlig korrigeringstaktik.

Cervical Canal Surgery

Kirurgiska ingrepp på livmoderhalskanalen är inte särskilt vanliga, eftersom detta är en mycket otillgänglig plats. Minimalt invasiva interventioner utförs ofta för vissa indikationer. Med avvikelser i strukturen i livmoderhalsen i livmoderhalsen, såsom en förträngning eller hindring av livmoderhalskanalen, genomförs en speciell procedur - livmoderhalskanalen. Detta är en intervention som består i att utöka kanalen med ett speciellt verktyg - bougie. Detta är oftast ett metallverktyg, som väljs efter nummer, som motsvarar dess storlek, och börjar från det minsta till det bredaste. Ofta är det nödvändigt att upprepa proceduren flera gånger, eftersom en gång inte räcker. Ett sådant ingripande är effektivt för små försämringsgrader..

Bland de kirurgiska metoderna för behandling av livmoderhalscervikala kanaler, i detta fall med kanalpolypper, kryodestruktion, flytande kväveförbränning och laserförbränning.. Cryodestruction metod är att använda förkylningen, som fryser polypperna och de faller bort. Denna procedur upprepas 1-2 gånger i veckan tills polyppen försvinner helt. Kauterisering av flytande kväve följer samma princip..

Laserterapi - detta är användningen av en laserstråle med en skalpelliknande verkningsmekanism.

Curettage av livmoderhalskanalen kan utföras både för diagnostiska och terapeutiska ändamål. Diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen utförs om det finns misstankar om en ektopisk graviditet eller om ett främmande organ misstänks. I detta fall är det viktigt att skicka allt material som erhållits för histologisk undersökning. Curettage av livmoderhalskanalen botas under postpartumperioden när komplikationer uppstår eller om man misstänker en inflammatorisk skada i livmodern. De kan också utföra denna behandlingsmetod med ineffektivitet av mer minimalt invasiva metoder vid behandling av polypos eller med dess multipla natur.

Livmoderhalsen i livmoderhalsen är en utbildning som har viktiga funktioner i befruktningsprocessen, bär och föder ett barn, såväl som i det kvinnliga reproduktionssystemets patologi. Det är nödvändigt att känna till några särdrag i livmoderhalsens livvästarkanals anatomiska struktur för snabb diagnos av patologi och bestämma taktiken för möjlig behandling.

Vad innebär diagnosen ”Cervical Canal Expand” under graviditet och i dess frånvaro

Att fastställa livmoderhalsen är ett viktigt inslag i en gynekologisk undersökning. En sådan undersökning kan avslöja inte bara en mängd patologiska förändringar i slemhinnan utan också utvidgningen av livmoderhalskanalen.

Detta symptom är i vissa fall ett formidabelt tecken på pågående patologiska processer, även om det ibland betraktas som en del av naturliga förändringar i reproduktionssystemet. Därför är den isolerade slutsatsen om förekomsten av expansion av livmoderhalskanalen inte en klar orsak till larm. Det måste utvärderas i relation till en specifik klinisk situation..

Cervical kanal - vad är det och vad är dess funktion?

Cervical canal (canalis cervicis uteri) är ett naturligt linjärt beläget utrymme inuti livmoderhalsen som förbinder livmoderhålrummet med lumen i slidan. Under vanliga förhållanden har den en fusiform form på grund av två fysiologiska terminala sammandragningar. De kallas den yttre och interna svalget.

Cervikalkanalen är fodrad med ett speciellt cylindriskt epitel som utför en barriär- och sekretionsfunktion. Slemet som produceras av dess celler innehåller en stor mängd glykoproteiner och är i huvudsak en hydrogel med en fin porös struktur. Dessutom är hennes konsistens, surhet och permeabilitet inte konstant, men varierar beroende på kvinnans hormonella bakgrund, dagen för hennes cykel och ett antal andra faktorer.

Cervikalkanalen utför flera funktioner:

Slemet i kanalens lumen är ett naturligt hinder för bakterier och virus och bildar en "kork" och därmed förhindrar stigande infektion i livmoderhulen. Dessutom har livmoderhalsvävnaderna ett lokalt immunsystem som ger ytterligare skydd mot de flesta mikroorganismer. Det representeras av immunkompetenta celler producerade av humorala faktorer och antikroppar. Tack vare halsen behåller livmoderhålan sin sterilitet.

 • Skapa en selektivt fungerande barriär mot spermier

Den hormonella bakgrunden som förändras under äggstocks-menstruationscykeln påverkar surhetsgraden och viskositeten i livmoderhalsslemet, vilket har en reglerande effekt på manliga bakterieceller. Innan ägglossningen flytas slemröret, dess porer ökar i diameter, pH blir alkaliskt och livmoderhalskanalen öppnar något. Allt detta skapar gynnsamma förhållanden för penetrering av spermier från slidan i livmoderkaviteten. Och det parietala omvända slemet som flödar under denna period är en faktor som låter dig "screena ut" funktionellt ofullständiga manliga könsceller, som inte har förmåga till progressiv målmedveten rörelse.

 • Avlägsnande av menstruations- och postpartumutsöndringar från livmoderhålet

Halsen är det naturliga och enda sättet att evakuera blod, avvisad endometrium, fysiologiska och patologiska hemligheter. Brott mot dess patency leder till ansamling av sekret, den gradvisa expansionen av livmoderhålan med innehållet som kastas i äggledarna och provocerar en inflammatorisk process.

 • Bildandet av födelsekanalen, vilket säkerställer den naturliga utvisningen av fostret, dess membran och separerade morkakor

Detta säkerställs genom utvidgning, förkortning och centralisering av livmoderhalsen under förlossningen under den första generiska perioden.

Cervikalkanalen betraktas ofta som en speciell anatomisk formation, vilket ger den ökad uppmärksamhet när man undersöker en kvinna.

Vad betyder det - livmoderhalskanalen utvidgas?

Normalt, hos en vuxen nollkonditionskvinna med tillräckligt utvecklade könsorgan, är livmoderhalskanalens längd i genomsnitt 3,5-4,5 cm, och diametern i den bredaste delen överstiger inte 8 mm. Dess yttre svelg har en rundad form och en diameter på 5-6 mm. Och efter förlossningen på ett naturligt sätt, tar det en slitsliknande form med flera radiellt divergerande spår av vävnadsrevor längs kanterna och är inte så tätt stängd.

Den tillåtna lumenbredden på cervikalkanalen utanför arbetet är upp till 8 mm. En ökning av diametern över denna indikator är grunden för diagnosen utvidgning (utvidgning). Detta kompletteras av förkortning av livmoderhalsen, som ibland används som ett oberoende kriterium..

Stängd livmoderhalskanal är normen under graviditeten fram till arbetstid. Om dess expansion utöver den genomsnittliga storleken talar i flera fall:

 • det finns en förlängning av det inre svelget till 2 mm eller mer redan i slutet av första trimestern av dräktigheten, med den normala diametern för de återstående sektionerna i livmoderhalskanalen;
 • cervikalkanalen är slitsliknande expanderad i den övre tredjedelen, medan en betydande ökning av antalet nackkörtlar ofta observeras;
 • det finns en trattformad deformation av den inre svalg, när man utför 3D-ultraljud och tillräckliga specialistkompetenser, är det ofta möjligt att fixera membranets prolaps;
 • utvidgning av kanalen i hela, med en samtidig minskning av livmoderhalsen, dess mjukning.

Hur man förbereder sig för analys?

Eftersom den enklaste och mest prisvärda metoden för att identifiera inflammatoriska processer i urogenitalkanalen, både hos män och kvinnor, är en smet på floran, måste den ägnas mer uppmärksamhet och lära läsaren att förstå lite om posten i formen.

Men innan patienten besöker läkaren, bör patienterna känna till några enkla regler:

 1. Ett par dagar före testet är det nödvändigt att utesluta inte bara sexuella kontakter (ibland kan spermier ses i en kvinnlig utsmetning), utan också alla ingripanden såsom douching, användning av aktuella mediciner (ljus, krämer, tabletter);
 2. Du bör inte gå till en sådan undersökning under menstruationen, eftersom menstruationsblod kommer att störa tittningen på läkemedlet, där läkaren huvudsakligen kommer att se henne;
 3. På undersökningsdagen måste du beräkna tiden så att sista gången du tappar på 2-3 timmar, eftersom urinen kan tvätta all "information";
 4. 7-10 dagar före analysen, sluta ta farmaceutiska beredningar, särskilt antibakteriella, eller ta en smet bara en vecka efter behandlingsslutet;
 5. En annan regel som kvinnor ofta ignorerar: använd inte intima hygienprodukter. Naturligtvis är det mycket svårt att avstå från sådana förfaranden i allmänhet, som experter rekommenderar, men åtminstone kan du begränsa dig till rent varmt vatten. Män gör den sista toaletten i de yttre könsorganen på kvällen inför en läkarbesök.

Vi erbjuder dig bekanta dig med: Den normala livmoderhalskanalen

Efter att ha avslutat dessa tips går en person till en möte där de kommer att ta en smet, måla och titta under ett mikroskop. Läkaren kommer att hantera dekrypteringen, och patienten kommer att få ett yttrande om sina händer, och han kommer förmodligen att vara intresserad av att veta vad alla dessa siffror och ord betyder.

Diagnostik

Det är vanligtvis inte möjligt att bekräfta närvaron av dilatation under en rutinmässig grundläggande gynekologisk undersökning, utom i fall av gap av yttre svelget. För tillförlitlig diagnos krävs intravital bildbehandlingsmetoder och ultraljud är vanligtvis tillräckligt. I detta fall föredras vaginalsensorn, även om det är möjligt att använda den vanliga transabdominala sensorn. Mätning av livmoderhalsen under ultraljud kallas cervicometri..

En mer exakt bildmetod är MR av bäckenorganen. Naturligtvis används inte en sådan teknik för den första diagnosen av livmoderhalspatologi. MRI utförs vid det andra steget av undersökningen av patienten för att på ett tillförlitligt sätt bestämma arten av hennes förändringar.

Analys av smet under utvidgningen av livmoderhalskanalen är en ytterligare diagnostisk metod som låter dig bekräfta förekomsten av den inflammatoriska processen och bestämma dess natur. För att utesluta könssjukdomar som orsaker till cervicit utförs ett serologiskt blodprov för större infektioner.

Kvinnligt urogenitalt kanosystem

Vita blodkroppar i en smet som tas i gynekologi, även för flora, även för cytologi, är inte de enda cellerna som finns i läkemedlet. Dessutom fungerar de endast som en konsekvens eller reaktion på händelser som inträffar i ekosystemet (hormonella fluktuationer, inflammation).

Det diagnostiska kriteriet för den inflammatoriska processen anses inte bara ett stort antal Le, "flydde" till platsen för "militära operationer", utan också till deras kärnors tillstånd. När vita blodkroppar reagerar försöker de ta upp "fienden", fagocytisera, men själva börjar kollapsa.

Förstörda celler kallas neutrofila leukocyter, men ett sådant fenomen anges inte i transkriptet från analysen. Ett stort antal neutrofila vita blodkroppar, tillsammans med rikligt med cocco-bacillary eller coccal flora, fungerar som bas för att bekräfta förekomsten av en inflammatorisk process.

Det kvinnliga könsekosystemet inkluderar mikroorganismer som upptar vissa nischer, som är: epitel i vagina, livmoderhalsen, livmoderhalskanalen, rik på endocervikala körtlar.

Dessa anatomiska formationer ger förutsättningarna för livslängden för olika mikroorganismer. Vissa av invånarna är obligatoriska (obligatoriska), medan andra kommer utanför på grund av vissa omständigheter och orsakar olika inflammatoriska reaktioner i epitelet.

Dessutom kan balansen i ekosystemet störas av olika faktorer som negativt påverkar kvinnans kropp (både inre och yttre), vilket leder till att mikrober som lever i litet antal börjar förskjuta de naturliga invånarna som representerar stångfloran och upptar den dominerande placera.

Ett exempel på detta är koloniseringen av den vaginala miljön med gardnerella, som av flera skäl förtränger laktobaciller (Doderlein-pinnar). Resultatet av ett sådant ”krig” är den välkända bakterievaginosen (gardnerellos).

Varför är det farligt?

Om livmoderhalskanalen förstoras i avsaknad av graviditet utgör detta inte en direkt fara för en kvinnas liv. Men sådan utvidgning är ett symptom på olika patologiska processer i livmoderhalsens livmoderhals, vilket kräver tillräcklig diagnos och snabb, fullständig behandling.

Utvidgningen av livmoderhalskanalen under graviditeten är ett tydligt patologiskt tecken. Det kan vara en manifestation av:

 • Hotar spontan abort i tidig graviditet. Dessutom, utöver utvidgningen av livmoderhalskanalen med ultraljud, noteras tecken på patologisk livmoderhypertonicitet. En avskiljning av ett fosterägg med ett retrokistoriskt hematom kan också detekteras, samtidigt som embryonets livskraft bibehålls.
 • Isthmisk-cervikal insufficiens, som diagnostiseras från andra trimestern av graviditeten. Ytterligare diagnostiska ultraljudstecken på detta tillstånd är en trattformad utvidgning av den inre svalg, en minskning av livmoderhalsen längre än 20 veckor till 3 cm och en minskning i förhållandet mellan livmoderhalsens längd och dess diameter (vid nivån av den inre farynx) mindre än 1,5. Isthmisk-cervikal insufficiens är orsaken till vanligt missfall.
 • En pågående abort eller ofullständig missfall (tidigt under graviditeten), för tidig födsel (efter 26 veckors graviditet).

Därför, om utvidgningen av livmoderhalskanalen under graviditet diagnostiseras, måste läkaren bestämma behandlingstaktiken så snart som möjligt och utvärdera genomförbarheten för akut sjukhusinläggning av patienten.

Indikationer för utnämning av en cytologisk undersökning av livmoderhalsen

Syftet med att skrapa livmoderhalskanalen är att identifiera atypiska celler och diagnostisera prekancerösa sjukdomar. De viktigaste indikationerna för studiens syfte:

 • Menstruella oregelbundenheter;
 • Sjukdomar av viral natur (HPV - humant papillomavirus, herpesvirus typ 1 och typ 2 - genital herpes);
 • Infertilitet;
 • Erosion, hyperplasi eller livmoderhalsen;
 • Cervical smärta;
 • Patologisk urladdning från könsorganen;
 • När du planerar en graviditet;
 • Vid kontakt med en klinik under graviditet;
 • Identifiering av patogen mikroflora (cocci, bakterier som orsakar sexuellt överförda sjukdomar);
 • Screening av alla kvinnor efter 21 år.

De huvudsakliga orsakerna till patologi

Varför utvidgas livmoderhalskanalen? Orsakerna till detta tillstånd är många:

 1. Hotet om abort.
 2. Cervical Canal Polyp.
 3. Cystisk skada på livmoderhalsen (den så kallade Nabotovcysten), vanligtvis med anekogent innehåll. Det kan vara flera små cyster upp till 1 mm i diameter.
 4. Andra godartade tumörformationer i livmoderhalsen. Fibromyom, sarkom, hemangiomas, leiomyomas är möjliga.
 5. Högkvalitativ cervikal adenokarscinom.
 6. "Nascent" myom eller endometrial polyp.
 7. Endometrios, adenomyos.
 8. Akut eller kronisk cervicit (inflammation i livmoderhalsen i livmoderhalsen) inklusive utveckling på grund av könssjukdomar.
 9. Tumörer i livmoderkroppen av betydande storlek, vilket leder till en förlängning av den inre svalget.

rön

Varje kvinna bör övervaka hälsotillståndet, inklusive reproduktionssystemets hälsa. Det är mycket viktigt att regelbundet besöka en gynekolog för att göra en rutinundersökning. Vanligtvis sker inte utvidgningen av livmoderhalskanalen på egen hand (såvida detta naturligtvis inte gäller den naturliga förlossningsprocessen). Oftast signalerar det att infektiösa och inflammatoriska processer, såväl som godartade eller maligna formationer, finns i det kvinnliga reproduktionssystemet. Ignorera därför inte besök hos gynekologen, särskilt för kvinnor under graviditeten. Tidiga diagnostiska och terapeutiska åtgärder kan skydda din hälsa såväl som ditt framtida baby.

Ta hand om din hälsa just nu. Detta hjälper dig att eliminera ytterligare risker och faror. ta hand om dig själv.

Vad ska man göra?

Terapeutisk taktik bestäms av huvudorsaken till livmoderhalsförändringar.

Obstetrisk pessary på livmoderhalsen för att förhindra att den öppnas

I närvaro av polypper och tumörer löses frågan om kirurgisk behandling, medan kvinnor i reproduktiv ålder föredrar organbevarande operationer. Ett undantag är adenokarcinom. I detta fall, med omfattande skador och tecken på malignitet med groddning i de omgivande vävnaderna, kan ett beslut fattas om radikalt ingripande med uterus extirpation och efterföljande kemo- och strålbehandling i enlighet med principerna för behandling av livmoderhalscancer.

Vid cervicit och endocervikala cyster indikeras konservativ behandling med systemiska och lokala antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel. Vidare, i fallet med en bekräftad STD, utförs den under övervakning av en dermatovenerolog, samtidigt som alla sexuella partners behandlas och undersökning av familjemedlemmar. Kvinnan bör därefter registreras dynamiskt och regelbundet ta kontrolltest för könssjukdomar och HIV.

Vid bekräftad adenomyos utförs behandling i enlighet med gällande kliniska rekommendationer. Börja vanligtvis med en omfattande konservativ behandling med hormonella och antiinflammatoriska läkemedel. Som kompletterande åtgärder föreskrivs fysioterapi, absorberbara medel, vitaminer. Vid vanlig och icke-konservativ behandling av adenomyos indikeras kirurgisk behandling.

Den avslöjade utvidgningen av livmoderhalskanalen vid ultraljud under graviditeten är grunden för en brådskande lösning på frågan om sjukhusvistelse av en gravid kvinna i samband med en hotande abort eller för tidig födelse. Hormonala läkemedel, antispasmodika, magnesiumpreparat och andra tocolytika föreskrivs, och placentainsufficiens förhindras. I fallet med diagnostiserad isthmisk-cervikal insufficiens och förekomsten av en historia av missfall, vidtas ytterligare åtgärder för att stärka livmoderhalsen.

 • Sätta på halsen på speciella sömmar som tas bort under en period av 38 veckor. För närvarande används olika sutureringsalternativ med ungefär lika effektivitet, valet av metod förblir hos läkaren.
 • Installation av en pessary - en speciell latexring som bärs på livmoderhalsen för att förhindra att den öppnas. Kanske bara i de tidiga stadierna av isthmic-cervical insufficiens, ibland förutom suturing.
 • I genomsnitt, i närvaro av isthmic-cervical insufficiens, kan graviditet prologes i 2/3 av fallen.

Utvidgning av livmoderhalscancer är ett viktigt diagnostiskt fynd som kräver en omfattande bedömning av en kvinnas tillstånd och en sökning efter huvudorsaken till en sådan dilatation. Patologi kräver särskild uppmärksamhet hos gravida kvinnor, eftersom det är ett tecken på en hög risk för upphörande av den nuvarande graviditeten. Regelbundna förebyggande undersökningar och besök hos obstetriker-gynekolog, som utför en ultraljud som föreskrivs av en läkare, gör det möjligt att diagnostisera denna patologi i tid och välja den optimala behandlingen med minimal förlust för patienten.

Orsaker till utvidgning av livmoderhalsen

Utvidgningen av livmoderhalsen i livmoderhalsen hos en kvinna kan upptäckas under den första undersökningen. Vid undersökning i speglar bedömer läkaren inte bara slemhinnens tillstånd och eliminerar erosion, utan undersöker också de inre organen för deformiteter. Utvidgningen av livmoderhalskanalen är inte farlig för en kvinna, hotet finns bara under graviditeten. Vid denna tidpunkt bör cervikalelementet stängas. Vilka förändringar i de inre organens arbete framgår av utbyggnaden av livmoderhalskanalen, vilka är de främsta orsakerna till sådana förändringar? Vad är rätt behandlingstaktik? Svaren på dessa frågor presenteras för läsaren.

När man ska träffa en läkare

Kroppen undersöks av en gynekolog. Till att börja med genomförs en fullständig studie av kroppen. De pratar med en kvinna, ställer frågor om symtom, datum för den senaste menstruationen. På den gynekologiska stolen utförs en undersökning med en speciell spegel. Om det finns polypper i slidan, kan detta indikera deras närvaro ännu djupare. Med en spegel kan du dessutom överväga närvaron av sekretioner av blod eller pus..


Endast en gynekologundersökning hjälper till att bestämma förekomsten av patologi

Det huvudsakliga steget för att diagnostisera patologiska förändringar är att ta utstryk. För mer exakt prestanda måste du ta inte bara från själva kanalen utan också från mellanområdet. Sedan skickas utstryk för histologi och cytologi. En cytologisk undersökning kan indikera förekomsten av prekancerös patologi, vilket är farligt. Och histologi ger en uppfattning om andra sjukdomar.

En specialist måste besökas en gång var sjätte månad för att genomgå en undersökning. När symtom på sjukdom uppträder på kanalen bör du också komma till sjukhuset. Vanliga symtom:

 • urladdning från könsslemet i olika konsistenser;
 • blod under samlag;


För smärta i nedre del av buken, kontakta en läkare

 • trauma under sexuell kontakt;
 • spotting med blod;
 • smärta under samlag;
 • oförmåga att bli gravid;
 • smärta och förbränning i könsområdet;
 • ritningar i nedre del av buken.

Detta är ett mycket viktigt organ i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det påverkar menstruation, befruktning, graviditet och förlossning. Alla tillkommande sjukdomar måste behandlas i tid för att undvika framtida komplikationer. En kvinna bör noggrant övervaka sin hälsa och vid den första manifestationen av symtom, kontakta en gynekolog.

Funktioner i livmoderhalskanalens struktur

Cervikalkanalen utför en anslutningsfunktion och tillhandahåller kommunikation mellan de inre och yttre organen i det reproduktiva systemet. Det ökar gradvis från det ögonblick en flicka föds fram till puberteten. Sedan ändrar det sitt utseende efter förlossningen, hålet blir skårliknande.

En sådan struktur av flickans könsorgan anses vara normal: livmoderhåligheten börjar med den inre svelget och passerar in i livmoderhalsen i livmoderhalsen, passerar in i livmoderhalsen och slutar med den yttre svelyn och sedan vagina. På grund av denna struktur säkerställs processen för naturlig leverans..

Livmodern öppnar gradvis. Processen för avslöjande vid förlossning börjar med en inre svalg och sträcker sig sedan till den yttre när sammandragningar inträffar. Den omvända processen för stängning av livmoderhalskanalen sker enligt samma schema, men varar inte i flera timmar, utan cirka 3 veckor. Det speciella är att den yttre svelyn inte återställer sitt utseende fullständigt, det blir slitsliknande, vilket avsevärt påskyndar öppningen under upprepad födelse. Det är därför det sägs att livmoderhalskanalen förstoras hos de som föder.

En gynekolog kan omedelbart misstänka utvecklingen av livmoderhalskanalpatologi under en undersökning av vagina i speglarna. Läkaren bedömer inte bara epitelets tillstånd utan uppmärksammar också korrespondensen mellan de anatomiska strukturerna och referensparametrarna.

Normal längd anses vara cirka 3,5-4,5 cm, med en bredd av högst 5 mm. Oförenlighet med dessa indikatorer indikerar riskerna för patologi. Ett undantag är fysiologisk förkortning i slutet av tredje trimestern av graviditeten. En sådan ändring är nödvändig för att säkerställa normal leverans. När kanalen förkortas med upp till 30 veckors graviditet manifesteras riskerna för dess negativa resultat, sannolikheten för för tidig födsel eller missfall ökar. Det akuta tillståndet avbryts på grund av påförande av obstetrisk ligatur eller pessary. Sådana metoder är utformade för att hjälpa en kvinna att få en graviditet på upp till 8 månader och förhindra för tidig avslöjande..

Förlängning bestäms av följande kriterier:

 • den inre farynxen på en ultraljud avslöjas med mer än 2 mm, diametern för de återstående sektionerna ligger inom normala gränser;
 • det finns en slitsliknande expansion i den övre tredjedelen med en ökning av antalet nackkörtlar;
 • deformationen har en trattformad struktur;
 • det finns en expansion längs hela längden mot bakgrund av mjukning och förkortning.

Diagnos av patologin tillhandahålls med ultraljudstekniker, men en erfaren läkare kan misstänka ett problem under en vaginal undersökning och tvåårig undersökning.

Norm i en gynekologisk smet

Förmodligen gissade läsaren att analysstaketet hos män sannolikt inte lämnar trevliga minnen, eftersom forskningsobjektet inte är så tillgängligt för dem, så det kommer verkligen att vara obehagliga upplevelser som kanske inte lämnar personen i flera timmar.

Vi föreslår att du bekantar dig: att det är farligt att ta bort mullvader?

Men om den brinnande känslan och ömheten i penis fortsätter att påminna om sig själv i flera dagar, och dessa fenomen kompletteras också med purulent urladdning, är ett besök hos läkaren oundvikligt. Men om allt gick bra, kanske män kommer att bli lugna av det faktum att i deras utstryk från urinröret ser allt mycket lättare ut, om analysen naturligtvis är normal:

 • Normen för leukocyter är upp till 5 celler i synfältet;
 • Enkla pinnar utgör floran;
 • Den allmänna bakgrunden später uretralt epitel (huvudsakligen övergående) - ungefär 5-7 (upp till 10) celler;
 • En liten mängd slem som inte spelar någon roll;
 • Ibland kan villkorligt patogen flora i enstaka kopior (streptokocker, stafylokocker, enterokocker) förekomma i utstrykningen, men för att skilja den är det nödvändigt att färga utstryket enligt Gram.

När det gäller den inflammatoriska processen förändras smet:

 1. Ett stort antal vita blodkroppar förekommer i smet, ibland inte räknbara;
 2. Coccal eller cocco-bacillary flora förskjuter stången;
 3. Beredningen innehåller mikrober som orsakar inflammation (trikomonader, gonokocker, jäst, etc.);
 4. Mikroorganismer som klamydia, urea och mycoplasmas under mikroskop kan knappast ses, precis som att särskilja patogena diplokocker som orsakar gonorré från parvis liggande enterokocker eller Enterococcus faecalis-kedjan (även enterokocker) från streptokocker, för att klargöra typen orsakande medel kompletteras studien med den kulturella metoden eller PCR (polymeraskedjereaktion), som är praktiskt sett universell och populär i vår tid;
 5. Med sällsynta undantag kan man i en manlig smet hitta Escherichia coli (ett uppenbart brott mot hygienreglerna!), Gynnsamt i tarmen, men orsakar cystit, uretrit, prostatit, som faller i en mans urinrör. För dess differentiering krävs också ytterligare laboratorieforskningsmetoder..

De gör samma sak med kvinnliga utstryk, eftersom de upptäckta diplokockerna kan visa sig inte vara neysserii och inte orsaka gonoré. Förresten, E. coli (Escherichia coli), enterococcus (Enterococcus faecalis), stafylokocker med streptokocker och andra mikroorganismer i kvinnliga utstryk är mycket vanligare på grund av de kvinnliga könsorganen.

Mikroskopiska varelser som lever i den kvinnliga könsorganen är olika, men det finns fortfarande normer, även om gränserna ibland är mycket svåra att fastställa, men vi försöker fortfarande göra det. Således kan du i en smet som tas i gynekologi hitta:

 • Vita blodkroppar, vars norm i urinröret är upp till 10 celler i synfältet, i livmoderhalsen och dess kanal - upp till 30 celler. Under graviditeten förändras dessa indikatorer uppåt;
 • Typen av epitel i smet beror på platsen där materialet togs: urinröret i nacken och i vagina är fodrad med skiktat skivepitel (MPE), som vi får i beredningen. En utstryk från livmoderhalskanalen kommer att representeras av ett cylindriskt (prismatiskt) epitel. Antalet celler förändras i olika faser av cykeln, i allmänhet är det allmänt accepterat att deras innehåll normalt inte bör överstiga 10 enheter. Allt detta är emellertid mycket godtyckligt, eftersom det för noggrann diagnos är nödvändigt att ta hänsyn till morfologiska förändringar i cellstrukturer (kärna, cytoplasma, närvaron av "bara kärnor"), det vill säga göra en cytologisk analys;
 • Slem i läkemedlet anses vara en obligatorisk, men måttlig, komponent, eftersom körtlarna i livmoderhalskanalen och vagina utsöndrar det. Slemet ser intressant ut i ägglossningsfasen i menstruationscykeln, det kristalliserar och bildar mönster som liknar växtlöv, som kallas ”fern symptom” (cytologi);
 • En normal smuts representeras vanligtvis av stångflora (laktobaciller) och enstaka kockor.

De främsta orsakerna till utvidgningen

Utvidgning är inte särskilt farlig för icke-gravida kvinnor. En sådan avvikelse betraktas inte som en patologi, utan är ett symptom på vissa sjukdomar:

 • närvaron av polypper i livmoderhalskanalen (neoplasmer ger mekanisk expansion);
 • enstaka eller multipel cystisk lesion orsakar expansionen av kanalen upp till 3-5 mm;
 • adenokarcinom;
 • myom;
 • leiomyom;
 • adenomyos;
 • cervicit;
 • livmodertumör.

Avvikelse från normala parametrar kan indikera utvecklingen av allvarliga hälsoproblem, därför är det förbjudet att ignorera ett sådant symptom. Expansion kan vara naturlig under klimakteriet, och en förändring av lumenens diameter hos nolliparösa kvinnor har oftast en patologisk grund.

Under graviditet

Gynekologer ägnar särskild uppmärksamhet åt undersökningen av könsorganen hos gravida kvinnor. Störningar som utvidgning, för tidig mjukning eller förkortning av livmoderhalsen är de viktigaste diagnostiska kriterierna som förklarar risken för för tidig födsel. De viktigaste orsakerna till avvikelsen:

 • hög koncentration av manliga könshormoner i blodet;
 • multipel graviditet;
 • förlossningens historia;
 • skador och patologier i strukturen i könsorganen hos kvinnor.

I det fall orsaken är ett överskott av manliga könshormoner används olika mediciner för att stabilisera tillståndet. Behandlingen utförs oftast på ett sjukhus under ständig övervakning av en gynekolog. Vid flera graviditeter och strukturella avvikelser rekommenderas en kvinna vila och efterföljande installation av en obstetrisk pessary på livmoderhalsen. Den här enheten är en typ av ring som gör att du kan få graviditet till önskad tid..

Under klimakteriet

Cervikalkanalen under klimakteriet ändrar sin struktur under påverkan av hormonella förändringar. Väggarna förlorar elasticiteten och producerar slem i mindre mängder. Vagina blir torr. Mot bakgrund av sådana förändringar skapas förutsättningar för utveckling av infektionssjukdomar på grund av en minskning av lokal immunitet. Sannolikheten för deras utveckling ökar hos kvinnor med en historia av abort och curettage av livmoderhålan.

De främsta orsakerna till utvidgningen under postmenopaus:

 • cervicit;
 • serosometer;
 • myom;
 • polyper;
 • endometrial hyperplasi.

Grunden för utvecklingen av denna patologi hos kvinnor med blekande reproduktionsfunktion är otillräcklig produktion av kvinnliga könshormoner. Strukturella förändringar kan inträffa mot bakgrund av långvarig användning av preventivmedel för att eliminera symptomen på klimakteriet. Trots den naturliga grunden kan problemet inte ignoreras. I händelse av att det manifesteras mot bakgrund av patologi, bör behandling ske i tid, eftersom alla inflammatoriska processer under klimakteriet snabbt fortskrider.

Expansion i en nulliparous kvinna

Hos vuxna kvinnor som inte är noll, är problemet med patologisk expansion av livmoderhalskanalen extremt sällsynt och har alltid en patologisk grund. I de flesta fall är orsaken till förändringen i den naturliga formen utvecklingen av neoplasmer i hålrummet i livmoderhalskanalen, nämligen nabotcyster eller polyper. Det finns ingen fara i detta fall, men behandling är en nödvändighet.

Om orsaken till utvidgningen är utvecklingen av den patologiska processen, kan hinder förekomma på vägen till befruktningen och graviditeten. En kvinna med expansion kan uppleva infertilitet eller missfall. Problemet löses efter den nödvändiga behandlingen..

Diagnos av sjukdomen och behandlingsmetoder

 1. Med mild dysplasi (CIN I, lsil), observation av en gynekolog, är tillförsel av cytologiska utstryk och kolposkopi tillräcklig. Vid svår dysplasi (HSIL, CIN II, CIN III) utförs konisering - kirurgiskt avlägsnande av den drabbade vävnaden. I vissa fall beslutar läkare att amputera livmoderhalsen.
 2. Med reaktiva förändringar. Ofta diagnostiseras en kvinna med ett cytogram med den första graden av neoplasi (dysplasi) i tvivel. Det är tveksamt eftersom cellerna igen kan bli ”normala” efter antibakteriell behandling.
 3. Om keratinisering av epitelet upptäcks - leukoplakia. Vi skrev om detta i detalj i en artikel om hyperkeratos. "Kauterisering" av en vävnadsplats utförs om faktumet på närvaron av leukoplakia bevisas genom biopsi.
 4. Om, enligt resultaten av en allmän smuts på floraen, inte bara en stor platt epitel märks, utan också mycket slem, vita blodkroppar, och kvinnan själv klagar över ovanlig urladdning, klåda, obehaglig lukt, etc..

Med en hög nivå av epitel i smet kan vaginit och uretrit diagnostiseras. Orsaken till inflammation är bakterier, svampar, parasiter, en minskning av könshormoner på grund av klimakteriet, förgiftning med kemikalier.

Epitelet i smet, vilket orsakar bildning av vaginit, kännetecknas av symtom:

 1. Klåda och smärta i slidan.
 2. Mycket lukt vaginal urladdning.
 3. Rödhet på ytan av vulva.

Uretrit (inflammation i urinröret) upptäcks i närvaro av epitel i smuts i stora mängder. Dess orsakande medel kan vara cytomegalovirus, klamydia, herpes, gonococcus. Kvinnor i fertil ålder och män under 35 år drabbas av denna sjukdom..

Symtom på kvinnlig uretrit:

 1. Genital smärta.
 2. Feber och frossa.
 3. Regelbunden urination.
 4. Brinnande känsla under urinering.
 5. Stor mängd urladdning.

Symtom på uretrit hos män:

 1. Bränna och urladdas från penis.
 2. Svullnad i ljumsken.
 3. Smärta under utlösning.
 4. Blod i urin och sperma.
 5. Smärta under samlag.
 6. Penisbesvär.

Platt epitel i smet är inte den enda komponenten i avvikelser från normerna i prover som tas för analys. För andra inkluderar: en utstryk på vita blodkroppar, bakterier, slem, gonococcus, trichomonas, nyckelceller.

Normen hos kvinnor, om vita blodkroppar är i intervallet 10 - 40 enheter. i slidan och inte mer än 5 i urinröret.

Om bakterier finns i smet, bör deras norm i slidan och livmoderhalsen vara en liten eller måttlig nivå. Och i urinröret anses vara normalt när bakterier inte upptäcks.

Vid utstrykning anses måttligt vara normen för slidan och en stor mängd slem för livmoderhalsen. Det bör inte finnas slem i urinröret.

Resultatet av en smet vid bestämning av gonococcus bör vara negativt, dess närvaro indikerar gonorré.

Med ett positivt smutsprov för trikomonas diagnostiseras trikomoniasis.

Normalt är smet för nyckelceller 0. Under analysen kan svampar av släktet Leptotrix, Gardnerella, Candida detekteras. Närvaron av mikroorganismer indikerar uretrit hos män och en kränkning av vaginal mikroflora hos kvinnor.

Alla tester som utförs görs så att läkaren kan förskriva rätt behandling.

I vissa fall är skivepiteln i smet placerad i lager, då bör det diskuteras med en specialist om formen och strukturen på epitelcellerna ändras och om antalet överskrids.

Upptäckt av en speciell sjukdom i könsorganet börjar med en gynekologisk undersökning och utstryk. En sådan analys gör det möjligt att identifiera närvaron och mängden av både skivepitel och cylindriskt epitel, att upptäcka leukocyter som indikerar inflammatoriska processer och att utse en ytterligare specifik undersökning.

Normalt bör det cylindriska epitelet i smöret av en kvinna inte vara mer än 4-15 celler som faller in i synfältet. Överskridande av normen indikerar förekomsten av patologi i livmoderhalskanalen och livmodern. Om cellerna är väldigt få talar vi om hormonstörningar.

Analysen genom att ta utstryk från livmodern och dess kanal gör det möjligt att bestämma närvaron av atypiska celler i slemhinnorna i könsorganen. Deras närvaro antyder att maligna patologier utvecklas i livmoderhalskanalen.

Om, efter undersökning av smet, avslöjades signifikant ersättning av det skivepitelet med ett cylindriskt, kan patienten tilldelas andra undersökningsmetoder - cytologiska studier, bakteriesprutbaserade kulturer, hormonell bakgrund, immunogram.

Viktig! Efter en speciell undersökning av det drabbade området och identifiering av atypiska celler i det cylindriska epitelet kan en biopsi förskrivas.

Efter att en kvinna har diagnostiserats och orsaken till onormaliteten i det cylindriska epitelet i smet identifierats, föreskrivs lämplig behandling för kvinnan. Terapi bygger på medicinsk behandling, som inkluderar antiinflammatoriska läkemedel, vilket eliminerar infektionen i könsorganen. För närvarande försöker läkare att normalisera den hormonella bakgrunden och stärka kroppens försvar.

Närvaron av ett cylindriskt eller plant epitel i en utstrykning över eller under normen indikerar alltid utvecklingen av negativa avvikelser i det könsstarka systemet. Om kvinnan samtidigt har obehag i form av smärta, brännande, klåda och patologisk urladdning, är diagnos och behandling akut nödvändig.

Metoder för behandling

Om en kvinna inte planerar en graviditet och inte fastställer betydande klagomål om hennes hälsa utförs ingen behandling. Expansionen är farlig endast när den orsakar massiv blodförlust, manifesterar sig på grund av neoplasmer i lumen eller förhindrar graviditet.

När tumörer och cyster identifieras fattas ett beslut om behovet av operation. Läkare föredrar organbevarande operation. För att inte beröva en kvinna möjligheten att bli mamma i framtiden, men sådana taktiker är inte tillämpliga i fall av maligna processer, till exempel med adenokarcinom..

Icke-traumatiska cancerbehandlingar är endast tillämpliga i de tidiga stadierna av processen. Vid spiring i angränsande organ utförs radikala operationer i samband med strålning och kemoterapi. En sådan handlingsalgoritm är det mest effektiva protokollet för behandling av maligna neoplasmer..

Om orsaken till utvidgningen är cervicit eller en cyste, används konservativa metoder. Behandlingen bör vara omfattande med användning av antiinflammatoriska läkemedel, systemiska och lokala antibakteriella läkemedel. Hormonala läkemedel ger behandling för CM-adenomyos. Behandlingsregimen för dessa sjukdomar kan kompletteras med fysioterapeutiska metoder..

Utvidgning av livmoderhalskanalen är inte mindre farlig under graviditeten. Den förväntade modernen visas i akut sjukhusinläggning på grund av risken för tidig graviditetsavbrott. Det måste komma ihåg att risken för att utveckla isthmisk-cervikala insufficiens ökar med flera graviditeter och upprepade födelser, så du måste oroa dig i förväg om att följa försiktighetsreglerna. Med snabb medicinsk ingripande och konstant övervakning kan en kvinna framgångsrikt informera och föda ett friskt barn.

Utvidgningen av livmoderhalskanalen kan innebära att en allvarlig patologi utvecklas i kvinnans kropp, men det är inte alltid nödvändigt att stänga den. Om patologin manifesterades under postmenopausal period och inte provocerar uppträdande av akuta symptom, indikeras medicinsk övervakning, används läkemedelsbehandling endast om risker för kvinnans hälsa identifieras.

Patienter i reproduktiv ålder, och särskilt kvinnor som planerar en graviditet, krävs behandling. Man måste komma ihåg att livmoderhalskanalen måste förbinda livmoderhålet med utloppet genom slidan och se till att innehållet tas bort från livmoderhålet i form av blödning. Brott kan innebära en förändring av fertiliteten, eftersom spermierna inte kan komma in i livmodern.

Varför kan man inte ignorera uppkomsten av störningar i reproduktionsorganens struktur? Sjukdomar i reproduktionssystemet är alltid snabba och kan orsaka allvarliga problem. Eftersom många sjukdomar inte manifesteras symptomatiskt och inte kan upptäckas på egen hand rekommenderar WHO att kvinnor besöker en gynekolog minst en gång om året, flickor med historia två gånger om året. Många sjukdomar behandlas framgångsrikt i början och leder inte till infertilitet, medan det i avancerade fall knappt är möjligt att rädda patientens liv.

Flora och cytologi - vilka är deras skillnader?

Om män bara analyserar urinröret, har kvinnor fler forskningsobjekt: urinrör, vagina, livmoderhalsen, livmoderhalskanalen. Det är riktigt, ibland tar de ett aspirat från livmoderhålan och gör också utstryk, men detta betraktas som biopsimaterial som cytologen tittar på.

Han gör en slutsats. Aspirat tas inte under rutinundersökningar, denna analys används endast för diagnostiska ändamål för att upptäcka cancer och prekancerösa sjukdomar i det huvudsakliga reproduktiva organet hos kvinnor.

Dessutom, om du fyller i aspiratet med formalin och sedan applicerar det på glaset och färgar det, får du ett histologiskt preparat, som vid diagnos av maligna neoplasmer anses vara den sista utväg.

Förmodligen har många hört uttryck: "smet på floran", "smet på cytologin". Vad betyder allt detta? Vad liknar de och vad är deras skillnad??

Faktum är att läkaren i en utstryk på floran vid en stor förstoring med nedsänkning kan räkna cellerna, upptäcka trikomonader, jäst, diplokocker, gardnerella och andra mikroorganismer som representerar en rik biocenos av det kvinnliga könsdelområdet.

Men han kommer inte att kunna bestämma de morfologiska förändringarna i epiteliet, eftersom det här är olika områden inom laboratoriediagnostik, där cytologi upptar en separat nisch. Studien av cellkompositionen för vissa material kräver, förutom viss kunskap, specialutbildning.

Avkrypteringen av analysen i båda fallen (flora och cytologi) utförs av läkaren, vi måste bara bekanta oss med några begrepp så att vi, med ett liknande problem, inte blir rädda och får panik.

Förutom laktobaciller - de viktigaste företrädarna för den normala mikrofloraen i könsorganen, som har den viktiga funktionen att "självrena vaginalmiljön", kan andra villkorligt patogena mikroorganismer hittas i små mängder i en smet:

  Gardnerella, som hänvisar till opportunistisk flora och normalt sett "sitter tyst", kan förändras mycket snabbt när pH-värdet förändras. Det åtföljs ofta av mobilunkus, som är aktiv efter gardnerella, när den fångar nisch av laktobaciller, multiplicerar och förskjuter den senare. Under sådana omständigheter lämnar pinnarna sina "ägodelar", floran förändras, vilket manifesterar sig som en betydande ökning av cocci i smet. Tillsammans med gardnerella och mobilunkus bildar de en riklig coccobacillary flora som täcker cellerna i skivepitel och kallas ”bakteriesand”. Sådana intressanta MPE-celler kallas "nyckelceller" och anses vara ett diagnostiskt tecken på bakteriell vaginos;


nyckelceller omringade av bakterier (höger) och friska epitelceller (vänster)

 • Jästliknande svampar av släktet Candida (även om det finns sällsynta undantag finns det andra arter) finns också ibland i biocenos i könsorganen. Normal mikroflora tillåter dem inte att föröka sig, så de, som gardnerella med mobilunkus, väntar också i vingarna. Kvinnan kommer att känna reproduktionen av jäst snabbt - klåda, brännande, curdled urladdning (trast);
 • Actinomycetes är bakterier som sällan orsakar inflammation, men när man använder intrauterin preventivmedel är sådana problem ganska troliga. Aktinomyces liknar fläckar och trasslar bildade av filamentära strukturer;
 • Leptotrix är inte en typ av mikroorganism, det är en hel gemenskap av olika arter som samlas. De kan likna hår, laktobaciller eller simulera mycelens filament och fodra upp i en kedja. I sådana fall är det nästan omöjligt att differentiera mikrober utan bakteriologisk kultur;
 • I en kvinnlig utsmetning (snabbare än hos en manlig) kan andra villkorliga patogena former hittas i små mängder. Exempelvis Escherichia coli (E. coli), Enterococcus faicalis (enterococcus), för vilka det inte finns några speciella hinder i kvinnlig kropp, på grund av den anatomiska strukturen i könsdelssystemet och närheten till den underliggande delarna av matsmältningskanalen;
 • I små mängder i könsorganen kan kvinnor bebos av stafylokocker, korynebakterier, streptokocker, mykoplasma och ureaplasmer, men de är svåra att upptäcka i smet på floran, därför används olika metoder för laboratoriediagnos för att differentiera dem..
 • Vi erbjuder dig bekanta dig med: Immunterapi av återkommande herpes simplex

  Alla dessa representanter för mikrofloran kan leva utan att störa någon eller orsaka inflammation under vissa förhållanden. Förresten, till och med laktobaciller i överflöd och i den rikliga bakteriefloraen kan provocera en inflammatorisk process - laktobaciller, som manifesteras av klåda, brännande, sekret. Sjukdomen är naturligtvis inte dödlig, men mycket smärtsam.

  Förekomsten av patogener som överförs främst genom sexuell kontakt leder nästan alltid till problem. Lokal inflammation orsakad av patogen kan spridas till andra organ och system och (ofta) förvandlas till kronisk, om den inte botas i tid.

  Detta fenomen är särskilt farligt under graviditet, eftersom många patogener kan ha en mycket negativ effekt på fostret, så en dålig utstryk under graviditeten är en guide till handling, dessutom en omedelbar.

  Vilka mikroorganismer kan hota det mänskliga reproduktionssystemet, sexuellt överfört? Vi kommer förmodligen inte att överraska någon genom att namnge dem, men än en gång skadar det fortfarande inte att komma ihåg faran som mikroskopiska varelser utgör.

  gonococcus - det orsakande medlet vid gonoré

  Således inkluderar patogen mikroflora i könsorganen:

  • Gonokocker eller neysserii närvarande i en smet på floraen i form av parvis liggande "kaffebönor" arrangerade i ett schackbrädemönster. Diplokocker lever i cytoplasma av neutrofila leukocyter eller utanför cellerna, men med sin "kolonisering" lämnar den andra floran som regel;
  • Trichomonas (flagellater), vilket orsakar en uttalad inflammatorisk process, som kan leda till vävnadsnekros och bildning av verklig erosion i livmoderhalsen hos kvinnor. Trikomonader bär på sig andra parasitiska mikroorganismer, som ofta är orsaken till den inflammatoriska reaktionen;
  • Amoebas - hänvisar till sällsynta "besökare", men besöker ibland kvinnor som föredrar intrauterin preventivmedel. Amoebas känner sig underbara omgiven av svampar och aktinomyceter, det vill säga mikroorganismer som också "älskar" den intrauterina enheten.

  Förekomsten av obligatoriska intracellulära parasiter kan endast antas endast i en cytologisk beredning. I cytologi är ett frågetecken acceptabelt, vilket fungerar som en riktlinje för en fokuserad fördjupad undersökning, så inlägget i slutsatsen är "Taurus Provachek -?" kommer att förstås av läkaren som en rekommendation att fortsätta diagnosen på jakt efter klamydia.

  Allmänna begrepp om livmoderhalskanalen

  I livmoderhalsen finns det en kanal som kallas livmoderhalskanalen, den har förmågan att begränsa så mycket som möjligt från befruktningen till födelse. Det är härifrån som all urladdning kommer ut, såsom menstruation, slemhinna under förlossningen. För att förhindra att korken rör sig i förväg, minskar denna kanal avsevärt och skyddar barnet från penetrering av skadliga och patogena bakterier och virus.

  Under befruktningen bildas tätt slem i kanalen, som liknar en kork; denna kork är tätt stängd innan arbetet börjar. Vanligtvis börjar hennes avgång några timmar före leverans eller några veckor.

  Kanalen har en viss längd: för nolliparösa kvinnor är dess längd i genomsnitt 4 cm, för de som föder eller har en abort förlängs den och är 7-8 cm.

  Kan det vara inflammation i kanalen

  Den inflammatoriska processen i kanalen (endocervicit) är den vanligaste patologin. Detta beror på strukturen på själva kanalen. Vanligtvis visas den inflammatoriska processen först i slidan och kommer in i livmoderhalsen, kolpit uppstår.

  Symtom på den inflammatoriska processen:

  • feber;
  • störning av kroppen på grund av penetrering av patogena bakterier;
  • förändring i blodantalet.


  Om temperaturen stiger kan inflammation ha börjat
  Som en behandling för den inflammatoriska processen används lokal och allmän behandling. I det första fallet används douching med antiseptiska medel, införandet av suppositorier med ett antibakteriellt läkemedel och organhygien. Med allmän terapi hjälper antibiotika såväl som uteslutning av sexuellt samlag.

  Cervical kanal under graviditet

  Korken stänger livmodern tätt och förhindrar för tidig födsel. Men det finns fall då livmoderhalskanalen börjar expanderas, den hotar missfall.

  I de tidiga stadierna kan gynekologer enkelt bestämma närvaron av graviditet längs kanalens längd, när det smalnar, livmoderhalsen stängs tätt och börjar utföra sina skyddande funktioner.

  Under hela perioden med att fostra ett barn är livmoderhalsen elastisk, väggarna är täta och solida. Efter att ha bestämt graviditeten riktar gynekologen kvinnan att genomgå alla nödvändiga tester. En ultraljud av bäckenorganen utförs och tillståndet i livmoderhalskanalen, dess längd och enhetlighet bestäms exakt.

  I händelse av att det efter undersökningen är klart att livmoderhalsen är mjuk, kanalen utvidgas, diagnosen är "hotad abort", och kvinnan uppmanas snarast att gå till sjukhuset för att rädda.

  Vad ska vara längden på livmoderhalskanalen

  Det bör komma ihåg att det är vid det första ultraljudet som livmoderhalscentralens längd bestäms. Normalt har en gravid kvinna en kanallängd på 3,5-4 cm, medan den yttre och inre svalget bör vara tätt stängd.

  I själva kanalen bildas omedelbart en slemhinna som skyddar barnet under alla 9 månader av dess utveckling. När korkan avlägsnas före förlossningen, kan en kvinna observera koaguler av brunaktigt slem på hennes underkläder. Ibland lämnar korken omedelbart och ibland flera dagar i delar. I detta fall kan brunaktig urladdning förekomma flera dagar i rad. När korken tas bort från livmoderhalskanalen kan den lätt smutta nedre buken.

  Före själva födelsen blir nacken mjuk, den börjar långsamt öppnas: först med 2 cm, och innan början av förlossningen expanderar kanalen till 9 cm, vilket skapar en enda födelsekanal från livmodern till vagina.

  Det finns tillfällen då slemkontakten inte försvinner, då tar barnmorskan bort den själv under arbetet som redan börjat.

  I vilka fall expanderar livmoderhalskanalen?

  Om ultraljudsmaskinen visar att det finns en expansion av livmoderhalsen, kommer kvinnan troligen att placeras på ett sjukhus för att fastställa orsakerna, begränsa den och förhindra att arbetet börjar. Om utbyggnaden av livmoderhalskanalen har inträffat, betyder detta att livmoderhalsen är mjuk och inte kan fixera fosterägget oberoende i livmoderhålet.

  Det är viktigt att komma ihåg att kanalutvidgning observeras i graviditetens första trimester. Under denna period bildas alla organen hos det ofödda barnet, så kroppen är i ett försiktigt tillstånd. Enligt lagarna om naturlig selektion, vid fel i bildandet av ett inre organ eller system, "ett ohälsosamt" foster "utvisas".

  Efter första trimestern under en period på 18-20 veckor med ökad viktökning trycker barnet på livmoderhalsen, och det kan öppna något. Risker är kvinnor som redan har fött, eftersom deras nacke är något svagare och inte längre så elastisk.

  Cervikalkanalens öppning kan inträffa när en kvinna förväntar sig en pojkes födelse. I det här fallet finns det en överflöd av manliga hormoner i kroppen, vilket bidrar till att mjukna upp halsen och öppna kanalen. Om du söker medicinsk hjälp i tid kan du lätt förhindra hotet om ett missfall.

  På sjukhusmiljö kan livmoderhalskanalen minskas med medicinering. I speciella fall sätts en speciell ring på halsen, som stramar kanalen och förhindrar att den öppnas för tidigt. En sådan ring avlägsnas först efter 37 veckors graviditet, när barnet redan är fullvuxet och klart att födas.

  I sällsynta fall placeras suturer på livmoderhalsen, denna manipulation utförs under anestesi under perioder på 16-18 veckor. Efter tiden har suturerna tagits bort, detta händer inte tidigare än 38 veckor av graviditeten.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Vad är utsläppet före menstruation och under graviditeten från slidan: symtom och skillnader

  Utsläpp från en kvinna eller flicka från slidan betraktas som en indikator på hälsa, naturlig och obligatorisk fysiologisk reproduktionsutveckling, som gör att du kan bli gravid, uthärda och föda ett friskt barn....

  Vilka faktorer som kan påverka det faktum att menstruationen började för tidigt

  Funktioner av för tidig menstruationNormalt varar menstruationscykeln 27–28 dagar. Tillåtet fel i 5 dagar (i alla riktningar), eftersom varje organisme är individuell....

  Orsaker till menstruation med slem och blodproppar

  Det speciella hos den kvinnliga kroppen är att dess hälsa till stor del beror på menstruationscykeln. Regelbunden menstruation och deras normala karaktär indikerar att i den kvinnliga kroppen fortsätter alla processer utan avvikelser, och han är redo att uppfylla sitt huvudsyfte - reproduktionsfunktionen....