Vad är livmoderhalsen? Norm och patologi. Cervical kanal. Cervikal erosion

Blödning

Livmoderhalsen i livmoderhalsen är den anatomiska delen av det kvinnliga reproduktionssystemet som finns i de inre könsorganen. Framgången för resultatet av graviditeten och själva förlossningen beror direkt på denna utbildning..

Den huvudsakliga orsaken till befruktningsproblem även i befruktningsstadiet, liksom under barnets ytterligare bärande, kan vara en ohälsosam livmoderhalskanal. Vad är det och vikten av denna utbildning beskrivs maximalt nedan. Dess funktionalitet avgör behovet av att ha grundläggande information om strukturen och dess möjliga patogena förändringar..

Cervical cervical anatomy

Utför funktionen av anslutningslänken till det kvinnliga systemet i inre och yttre könsorgan, är livmoderhalscannalen belägen i livmoderhalsens tjocklek. Den når inte sin storlek omedelbart, men ökar gradvis hos flickor från födelse till ögonblicket av full pubertet.

Följande arrangemang av kvinnliga inre könsorgan anses vara normalt: livmoderkaviteten börjar med den inre livmoderhalsen och passerar in i livmoderhalsen i livmoderhalsen, som i sin tur passerar in i livmoderhalsen och slutar i den yttre livmoderns svelget och passerar in i vagina. Tack vare denna anatomiska struktur är det möjligt att kontrollera arbetskraftsprocessen i det första steget.

Förekomsten av livmoder svelget tillåter livmoderhalsen kanalen öppnas i följd. Processen börjar med den inre livmoderns farynx, och först då öppnas den externa. Den omvända processen under postpartumperioden inträffar enligt ett liknande mönster: i slutet av den första veckan stängs livmoderhalskanalens inre svelg, och efter 3 veckor - den yttre livmoderhällen.

Det anatomiska inslaget är att efter den första födelsen, stängningen av den yttre svelyn i livmoderhalsen kanal inte sker förrän i slutet, vilket avsevärt påskyndar den upprepade processen för förlossning.

Livmoderhalsen i livmoderhalsen har också strukturella särdrag i dess histologi. Till skillnad från exocervix (med andra ord är det en slemkanal som kombinerar livmoder och vagina, annars kallat livmoderhalsen i livmoderhalsen), täckt med ett flerskiktsepitel av den platta icke-keratiniserande typen, endocervix är fodrad med ett enskiktsepitel av en cylindrisk typ. För en fullständig förståelse av begreppet och hotet med en sådan term som ”dysplasi” är det nödvändigt att veta att vävnaderna från ENDocervix och ECZocervix separeras av en speciell zon belägen i området för den yttre livmoderns hals.

Förekomsten av vilken patologi som helst i systemet med inre könsorgan kan antas under undersökning med hjälp av en speciell spegel av livmoderhalsens yttre svelg, medvetet om dess normala anatomiska kännetecken. Sådan kunskap kommer inte att vara överflödig för kvinnan själv, som på ett klokt sätt kan bedöma diagnosen som ställts av specialister.

Under graviditeten förändras livmoderhalskanalen under påverkan av ett stort antal producerade hormoner och den allmänna beredningen av kroppen, såväl som födelseskanalen, särskilt för förlossning.

Normalt anses vara längden på livmoderhalsen i storleksordningen 3,5-4,5 centimeter och en bredd på 0,5 centimeter. Missanpassningen av dessa parametrar i större eller mindre utsträckning indikerar vanligen risken för komplikationer. Ett undantag från regeln är fysiologisk förkortning av livmoderhalsen till en längd av 3,5 centimeter under graviditetens tredje trimester, när den kvinnliga kroppen redan förbereder sig för leverans så mycket som möjligt.

När livmoderhalsen förkortas till den 30: e graviditetsveckan till ett värde av 2-2,5 centimeter sägs det att det finns isthmisk-cervikala insufficiens. En sådan patologi ökar risken för för tidig födsel och kräver kirurgiskt ingrepp i form av en pessary. Denna typ av obstetrisk sutur är ett hinder för ytterligare öppning av livmoderhalsen och cirkulärt fixerar dess kanal. Pessaren avlägsnas snabbt efter hela 8 månaders graviditet. I avsaknad av diagnos och brist på nödvändig information är sannolikheten för fosterdöd vid för tidig födelse hög.

Den omvända patologin, det vill säga förlängning av livmoderhalsen till 4,5 centimeter och högre, påverkar också negativt graviditets- och leveransprocessen. Den långa livmoderhalsen, som bryter mot livmoderhalskanalens anatomiska struktur, ökar sannolikheten för patologier för infästning av morkaka. I detta fall är låg, lateral eller central fastsättning möjlig..

Möjliga födelsekomplikationer manifesteras av en ökning av deras varaktighet från 12 timmar hos kvinnor som föder för första gången och från 9 timmar hos kvinnor som föder förut. Denna komplikation inträffar mot bakgrund av den långsträckta livmoderhalsens oförberedda för födelseprocessen och som en följd av dess långsamma öppning. Hårdhet och längd på nacken förhindrar processen med normal utjämning. Denna situation leder till en ökning av den totala varaktigheten på arbetet och överarbetet för kvinnan i arbetet, vilket förvärrar arbetets svaghet. Denna situation kräver direkt medicinsk intervention av specialister för att stimulera.

Dessutom kan den långsträckta livmoderhalsen, på grund av dess oförberedda, hindra processen att sänka den föregående delen av barnet i födelseskanalen. Detta tillstånd ökar risken för fosterhypoxi och kräver hjälp av läkare..

Det bör också sägas om den viktiga skyddande funktionen i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Endocervixepitelets körtlar producerar i ett hälsosamt tillstånd en stor mängd utsöndring, som, när det ackumuleras, bildar en slemhinna som förhindrar att främmande mikroorganismer kommer in i livmoderhålet under graviditeten. Korken avgår naturligt i väntan på början av arbetet.

Med en slutsats från ovanstående utför cervikalkanalen många viktiga funktioner relaterade till en kvinnas reproduktionsliv. Det är därför det är nödvändigt att noggrant närma sig överträdelserna i samband med det och regelbundet utföra all nödvändig diagnostik..

Sjukdomar i livmoderhalsen i livmoderhalsen

Oavsett graviditetstillstånd och kvinnans ålder, är livmoderhalskanalen en allvarlig risk för infertilitet.

Patologiska tillstånd i livmoderhalskanalen delas vanligtvis in i:

 • Strukturella avvikelser i cervikalkanalen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.
 • tumör.

Strukturella avvikelser i cervikalkanalen

Strukturella avvikelser i livmoderhalskanalen är i sin tur indelade i medfödda och förvärvade. Vanligtvis täcker medfödda avvikelser hela kvinnans könsorgan. Vissa patologier finns i strukturen i livmodern eller vagina. I praktiken är deformiteter som förvärvats under kirurgisk ingrepp, liksom strukturella avvikelser som uppstod under ärrbildning eller lödning, oftare. De vanligaste är cirkulära kanalen, förträngning och hindring av livmoderhalsen i livmoderhalsen.

Livmoderhalscirkelns cirkulära kanal, i medicinsk praxis, är en avvikelse i organen i det reproduktiva systemet, kännetecknat av uppkomsten av formationer. De förändringar som äger rum kan påverka både äggets förmåga att gödsla och hela processen för att bära barnet som helhet. Orsaken till en sådan deformation är bristningen av de inre organen, deras snabba återhämtning och felaktig fusion. Med denna typ av patologisk förändring i livmoderhalskanalen lider dess grundläggande reproduktionsfunktioner inte, samtidigt som livmoderns koppling med äggstockarna bibehålls. Emellertid kan en falsk sammandragning av muskelfibrer orsaka komplikationer vid efterföljande födelser, vilket kan orsaka diskoordination av aktivitet, och som ett resultat, problem med att öppna livmoderhalsen. Sådan deformation tillhandahåller inte obligatorisk behandling. Det utförs endast symptomatiskt i närvaro av komplikationer.

När livmoderhalskanalen är mindre än 0,5 centimeter stor och dess bedövning indikerar de en minskning av livmoderhalskanalen. En sådan patologi kan manifestera sig som en kränkning av en kvinnas vanliga menstruationscykel med en typ av oligomenorré: en ökning av urladdningstiden, med en minskning i själva volymen, på grund av en minskning som stör den menstruationsprocessen.

När det gäller graviditet och födelseprocessen i närvaro av denna avvikelse beror processen på den kvinnliga hormonella bakgrunden och arbetsförloppet med dynamiken i öppningen av livmoderhalsen och vidare leverans. När det gäller den motsatta situationen och i svårt arbete är emellertid en minskning av livmoderhalskanalen en av de direkta indikatorerna för kejsarsnitt. Den mest allvarliga formen av patologi är hindring av kanalen.

Hindring av livmoderhalsen i livmoderhalsen är en patologi som kräver akut medicinsk kirurgisk ingripande och hotar kvinnans liv direkt. En manifestation av denna avvikelse är närvaron av en mekanisk barriär som stör den normala fördelningen av menstruation och deras ackumulering. Ett symptom på detta tillstånd, kallat en hematometer, är förekomsten av svår smärta i bukhålan, spänningen på dess främre vägg och den upprepade förseningen av menstruationen. Livmodern palperas för spänningar och närvaron av akut smärta..

Inflammatoriska sjukdomar

Den vanligaste inflammatoriska sjukdomen är endocervicit. Denna kränkning kännetecknas av närvaron av fokal inflammation i själva livmoderhalskanalen. Varje etiologisk organisme med någon nivå av patogenicitet som kommer in i livmoderhalskanalen på ett naturligt sätt kan bli en faktor i den etiologiska typen av en sådan sjukdom. Symtom på endocervicit är purulent urladdning, obehag som kan uppstå under samlag eller till och med i vila, menstruations oregelbundenhet. Förutom symptomen på själva reproduktionssystemet kan sjukdomen uttryckas i en ökning av kroppstemperatur, förgiftning av kroppen och närvaron av avvikelser i det allmänna blodprovet. Behandlingen av denna sjukdom utförs omedelbart på två sätt:

 • Lokal behandling innebär douchning av vaginalmiljön med speciella antiseptika, användning av vaginala suppositorier och ökad hygien hos de yttre könsorganen..
 • Allmän behandling avser en sju dagars kurs med antibiotika och behandling av symtom. Naturligtvis är sexuellt samlag förbjudet under hela behandlingen. Regelbundna partners får behandling tillsammans. Om det finns flera sådana partners kommer detta bara att förvärra situationen..

tumör

När det gäller neoplasmer kan de vara både godartade och maligna. Den vanligaste typen av godartad neoplasma är en polypp i livmoderhalscanalen. Denna kränkning är en formation som liknar blomkål på en tjock stativ. Denna utbildning är lätt att se. Den vanligaste orsaken är det mänskliga papillomviruset, som påverkar epitelcellerna i de inre könsorganen, på grund av den höga nivån av tropism. En lokal form av sjukdomen är sällsynt. Oftast lokaliseras livmoderhalskanalens polyp på flera ställen och kombinerar "öarna" med varandra. Avlägsnande av polypen i livmoderhalskanalen beror på det specifika fallet och symtomen.

En cyste är en annan vanlig patologi för livmoderhalsens livmoderhalskanal. Denna neoplasma har en hög tillväxthastighet, fin struktur och fylld med flytande infektiös komponent. På grund av det begränsade utrymmet i livmoderhalskanalen finns det ofta fall av cysturbrott när allt dess innehåll skjuter ut. Trots den eventuella frånvaron av symtom kräver cysten komplex behandling av specialister. Cystfyllning kan också vara menstruationsflöde. Denna cyste kommer att kallas endometrioid. En sådan neoplasma kan mycket väl bli föremål för kirurgisk behandling..

Maligna neoplasmer inkluderar främst livmoderhalscancer. Detta är en ganska sällsynt typ av patologi jämfört med andra cancerlokaliseringar. Huvudfaren för denna bildning är dess asymptomatiska natur, på grund av vilken den kan upptäckas under en slumpmässig undersökning redan i de sena stadierna, när sjukdomen lyckas metastasera till andra organ. Vid snabb upptäckt av livmoderhalscancercancer utförs en omfattande behandling, inklusive både radikala kirurgiska metoder för fullständigt avlägsnande av livmodern och de närmaste drabbade lymfkörtlarna, och strålterapi.

Diagnos av patologin i livmoderhalsen i livmoderhalsen

För att utesluta förekomsten av patologier genomförs en omfattande undersökning av kvinnan.

Först hålls en konversation med patienten, där alla tillgängliga symptom är detaljerade och en fullständig historia för kvinnan sammanställs, inklusive bestämning av startdatum för den sista menstruationen och uppgifter om henne. Inspektionen utförs med hjälp av en speciell spegel på den yttre livmoderns farynx. Närvaron av polypos i vagina indikerar möjligheten av förekomsten av polypper och djupare, i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Dessutom kan du på detta sätt se närvaron av möjliga sekretioner (blodig eller purulent), kännetecknande för bristning av en cyste i livmoderhalskanalen.

Det huvudsakliga steget för att diagnostisera patologier är att ta utstryk. För objektivitet tas resultaten inte bara en smet från livmoderhalskanalen utan också mellanområdet. De erhållna smetarna genomgår histologiska och cytologiska undersökningar..

Tack vare cytologi diagnostiseras metaplasi - en prekancerös patologi i livmoderhalsen, vilket är en farlig sjukdom. Histologi ger en uppfattning om förekomsten av andra sjukdomar.

De viktigaste typerna av utstryk inkluderar:

 • histologi hos en frisk patient;
 • förändringar i smet av godartad eller inflammatorisk karaktär;
 • intraepitelial neoplasi i livmoderhalskanalen;
 • metaplasi av den första nivån - närvaron av dysplastiska celler, som sprider högst 1/3 av epitelbeläggningen;
 • metaplasia på den andra nivån - närvaron av dysplastiska celler, som sprider högst 2/3 av epitelbeläggningen;
 • metaplasi av den tredje nivån - närvaron av dysplastiska celler, spridd mer än 2/3, utan invasion av källarmembranet;
 • cancerförslag;
 • kräfta;
 • upprepad utstrykning krävs - på grund av brist på någon typ av epitel.

Vid utstryk från typ 3 krävs ytterligare undersökningar.

Under graviditeten utförs cervicometri på planerade ultraljud, som bestämmer parametrarna för livmoderhalsens kanal. Om någon av de angivna patologierna hittas, fattas ett beslut om den säkraste korrigeringen av kvinnans tillstånd. Till exempel observeras en polyp av livmoderhalskanalen under graviditet dynamiskt utan att ta till radikala metoder för kirurgisk ingripande.

Cervical Canal Surgery

Det är väldigt svårt att komma in i livmoderhalskanalen, så operationer på den är extremt sällsynta. Som regel verkar de på enskilda lokaliserade områden som är benägna att patologier. Minimalt invasiva ingrepp är vanligare om det finns bevis.

Brott mot strukturen i livmoderhalsen i livmoderhalsen korrigeras med proceduren för kanalduk. Det består i att korrigera kanalens form med hjälp av ett specialverktyg - buzha, som är ett metallverktyg som väljs individuellt. Proceduren upprepas upprepade gånger tills det önskade resultatet erhålls..

Bland de operativa metoderna för behandling av polypper används kryodestruktion - laserförbränning av lokalisering av polypper med flytande kväve. Efter cauterisering av polypper försvinner de på egen hand.

En populär metod är laserterapi, som fungerar som en skalpell.

Som en diagnostisk metod och för terapeutiska ändamål skrapas livmoderhalskanalen. Denna metod används också vid misstankar om närvaro av en främmande kropp i livmoderhalskanalen, inklusive en ektopisk graviditet och komplikationer efter födseln. Mindre vanligt används för att behandla polypos som har flera foci eller inte svarar på minimalt invasiva behandlingar..

Sammanfattning

Utförande av en anslutningsfunktion i det kvinnliga systemet i inre och yttre könsorgan, är livmoderhalskanalen en viktig och integrerad del av det reproduktiva systemet. Det normala tillståndet för denna anatomiska formation säkerställer funktionen för befruktningen, graviditeten och framgångsrik förplantning. Regelbunden undersökning av kanalen och snabb diagnos av sjukdomar hjälper till att undvika kirurgisk ingripande och upprätthålla kvinnors hälsa under många år..

Livmoderhalscancer i livmoderhalsen

Innehåll

Naturen skapade en kvinnlig organism som ett perfekt genomtänkt system. Alla system har en uppgift. Den kvinnliga kroppens uppgift är att producera avkommor.

Vilken kvinna som helst är att få ett friskt och vackert barn. För att detta ska vara möjligt måste varje kvinna ta hand om sig själv, känna till kroppens funktioner och vara frisk. Och då kommer du att känna den största glädjen i ditt liv - glädjen av att vara mamma.

Kvinnokroppens reproduktiva system liknar en strömlinjeformad orkester. Det centrala nervsystemet leder här, där blyledaren är ett litet men mycket viktigt organ, hypofysen. Hypofysen utsöndrar hormoner som kontrollerar andra deltagare i mekanismen som gör att kvinnor får barn. I princip finns dessa organ i bäckenet. Detta är livmodern med bihang (äggstockar och äggledare), livmoderhalsen och slidan.

Det viktigaste vid graviditet och förlossning är livmoderhalsen, för att vara mer exakt, livmoderhalsen. Livmodern passerar in i livmoderhalsen, som förbinder livmodern till slidan. Livmoderhalsen, med en cylindrisk eller konisk form, har i sitt centrum ett genomgående hål, eller en kanal i livmoderhalsen, som förbinder livmoderhålan och den övre delen av slidan. I genomsnitt är livmoderhalskanalen 3-4 cm. Halsen i livmoderhalsen öppnas med en yttre svelg i vagina, inre i livmoderhålet.

Fysiologi och livmoderhalsfunktion

Huvudfunktionerna i cervikalkanalen är att skydda mot infektioner och säkerställa att spermatozoer kommer in i livmoderhålan under ägglossningsperioden, d.v.s. när graviditet är möjligt.

I slidan finns ett stort antal bakterier och svampar. Livmoderhålan är steril. Hur är detta möjligt? I kanalens slemhinna finns ett stort antal celler som producerar slem. De fysiska och kemiska egenskaperna hos slem beror på nivån av kvinnliga könshormoner. I början och slutet av menstruationscykeln har det producerade slemet en sur miljö, den är mycket viskös och blockerar livmoderhalskanalen som en kork. Som ni vet dör mikrober i en sur miljö. Dessutom, i en sur miljö, förlorar spermatozoa snabbt sin rörlighet och fertilitet. Den sura miljön som skapas av slem förhindrar infektion och spermier från att komma in i livmoderhålan. När i mitten av cykeln nivåerna av östrogen, kvinnliga könshormoner, är maximala, får detta slem en alkalisk miljö, blir mer flytande. Och bara några dagar, mitt i cykeln, får sperma möjlighet att gå på ett datum med ägget för att starta ett nytt liv.

Efter befruktningen börjar äggstockarna att producera progesteron - ett hormon som gör slemet i livmoderhalskanalen ännu viskösare och starkare. Hon fryser i kanalen och nu är den framtida mannen pålitligt skyddad från patogena mikrober. Det inre svelget stängs tätt och håller barnet.

Medfödda missbildningar

Vid onormal organbildning är utvecklingsavvikelser och förekomsten av ett onormalt organ möjliga. I förhållande till livmoderhalskanalen har de betydelserna:

 • utvecklingsavvikelser, åtföljd av bildandet av 2 livmoderhalskanaler;
 • livmoderhalskanalfusion eller atresia.

2 livmoderhalskanaler följer ofta med en onormalitet där de inre könsorganen fördubblas. I embryot under utveckling läggs 2 livmoder med bihang, 2 livmoderhalsen och följaktligen två livmoderhalskanaler. De kan kommunicera med en vagina. Det är också möjligt att fördubbla vagina. Med sådana utvecklingsalternativ är normal graviditet och normal förlossning möjlig. Frågan om kirurgisk behandling uppstår vid infertilitet på grund av dessa avvikelser..

Atresia är ett utvecklingsalternativ där den korrekta kommunikationen mellan organ eller delar av ett organ störs. Därför är atresia i livmoderhalskanalen ett tillstånd i vilket det inte sker någon kommunikation av livmoderhålan med slidan. De viktigaste problemen kommer att vara:

 • i början av menstruationen kommer blod att samlas i livmoderhålet, vilket kan leda till komplikationer (upp till brist i livmodern eller äggledarna och inflammation i bukhålan - peritonit);
 • infertilitet på grund av oförmågan för spermier att komma in i livmoderkaviteten.

Varje atresia i livmoderhalskanalen kräver kirurgisk behandling. Utför rekonstruktionsåtgärder, återställ meddelandet mellan livmodern och slidan. Tyvärr är en onormal avsmalning möjlig efter operationen, och en andra operation eller procedur som kallas livmoderhalskanal kirurgi kan behövas..

Ofta patologier i livmoderhalskanalen

Tänk nu på de vanliga sjukdomarna och tillstånd som är förknippade med livmoderhalscancer. Dessa inkluderar:

 • inflammation i livmoderhalskanalen eller endocervicit;
 • förträngning eller stenos i cervikalkanalen;
 • tumörer lokaliserade i livmoderhalskanalen;
 • cystiska formationer;
 • skador
 • livmoderhalsinsufficiens.

Inflammation i livmoderhalskanalen eller endocervicit - sjukdomen orsakas av en infektion. Olika mikrober, virus och svampar kan orsaka inflammation i livmoderhalsen. I de flesta fall är orsaken sexuellt överförda infektioner. Dessa är de orsakande medlen för gonoré, klamydia, etc. Vanlig stafylokock kan dock också vara orsaken till endocervicit. För att identifiera patogenen, först tas ett prov för bakteriell ympning från livmoderhalskanalen och en smet för mikroskopisk undersökning bestäms antalet leukocyter i slemet. Vanligtvis är slemet sterilt, vita blodkroppar i livmoderhalskanalen saknas. Under graviditeten är leukocyter i livmoderhalskanalen normalt. Vita blodkroppar - celler som känner igen infektionen och dödar patogena mikrober - förekommer i detta fall i stora mängder i livmoderhalsslemet och försvarar som en armé av soldater ett strategiskt viktigt objekt. Ingen infektion kommer att passera genom barriären och barnet kommer att vara säkert.

Efter identifiering av patogen, bestämma vilket antibiotikum som är mest effektivt. Behandling med denna metod är vanligtvis effektivare än att ta antibiotika slumpmässigt, särskilt om du självmedicinerar.

Cervical canal stenosis är en patologisk förträngning som hindrar normal organfunktion. Kan vara orsaken till infertilitet. En frekvent komplikation efter upprepade inflammatoriska processer, skador, operationer. Som en typ av stenos kan ofullständig atresi i livmoderhalskanalen övervägas när det finns ett meddelande mellan livmodern och slidan, men diameteren på lumen är för liten för graviditet. Behandlingen utförs med hjälp av en procedur under vilken livmoderhalskanalen gradvis expanderas med ett medicinskt verktyg. Denna procedur kallas reparation av livmoderhalsen. Stenos kan påverka livmoderhalsen.

Cervical tumör tumörer är godartade och maligna..

Godartade tumörer inkluderar polyper, hemangiomas, fibroma, fibroids, fibromyomas, fibroleomyomas och leiomyomas. Symtom på godartade tumörer kan vara mycket olika. Från en absolut asymptomatisk kurs till smärta och blödning efter samlag, urineringstörningar, tarmhinder. Det beror på bildningens placering och storlek. Diagnosen ställs efter en undersökning eller ultraljud av bäckenorganen. Prognosen är god vid snabb behandling. Behandlingen är huvudsakligen kirurgisk.

Om några misstänkta formationer upptäcks utförs som regel curettage av livmoderhalskanalen. Diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen är en enkel procedur, som består i att skrapa slemskiktet i området med synlig patologi. De insamlade cellerna skickas för histologisk analys, vilket gör det möjligt att bestämma vilken process som pågår i kroppen.

Använd också ett specialverktyg - ett endoskop. Med sin hjälp utförs en diagnostisk procedur - hysteroskopi. Enheten låter dig visuellt undersöka de inre könsorganen och livmoderhalskanalen, inklusive ta prov för analys.

Maligna tumörer i livmoderhalskanalen. Adenokarcinom eller cancer kan börja i livmoderhalskanalen. Aggressiv tumör manifesteras av kraftig viktminskning, anemi, smärta i nedre del av buken, fläckning är möjlig. Kvinnlig genital cancer dödar tiotusentals människor varje år. Med snabb upptäckt är effektiv behandling i det initiala stadiet av sjukdomen möjlig. Varje kvinna som besöker en gynekolog 1-2 gånger per år har en bättre chans att tidig upptäckt och behandling av gynekologiska sjukdomar, inklusive cancer.

Endometrios är en sjukdom där celler i endometrium, livmoderslimhinna, migrerar till andra delar av de inre könsorganen och till och med andra organ (såsom lungor och hjärna), anses vara ett prekanceröst tillstånd..

Cystiska formationer. En cyste i livmoderhalskanalen eller Nabotov-cysten är en godartad bildning av slemskiktet. Det är ett litet hålrum fylt med slem. Det händer med ofta inflammatoriska processer i livmoderhalsen. Kanalerna i körtlarna som producerar slem kan bli tilltäppta, vilket kan leda till bildande av cyster. Som regel kräver inte behandling. Varje cyste i livmoderhalskanalen bör undersökas noggrant, eftersom bildandet av en cystisk cancerform inte utesluts.

Skador på livmoderhalsen och livmoderhalskanalen. Ofta förekommer efter förlossning, abort, gynekologisk undersökning. Efter födseln är cervikala tårar en vanlig förekomst. Vid stora tårar är suturering möjlig, små tårar läker sig själva. Oftare observeras luckor med snabb förlossning, ofta inflammatoriska sjukdomar, minskning av livmoderhalskanalen. Allvarliga skador i livmoderhalsen kan orsaka isthmisk livmoderhalsinsufficiens.

Isthmisk-cervikal insufficiens. Efter skador i livmoderhalsen under förlossning, abort eller medicinska procedurer kan livmodern i livmodern och den inre svelget i livmoderhalskanalen inte på ett tillförlitligt sätt hålla fosterägget under graviditeten. I vissa fall kanske detta tillstånd inte är relaterat till skador och beror på egenskaperna hos anatomin och graviditetsförloppet. Till exempel kan livmoderhalsen inte tåla den stora vikten och volymen hos fosterblåsan vid flera graviditeter. Livmoderns livmus och det inre svelget öppnas, fostrets membran, under fostervattens vikt, pressas in i livmoderhalskanalen och brister. Ett missfall inträffar. Det huvudsakliga symptomet på isthmisk-cervikal insufficiens upprepas spontan abort i början av andra trimestern av graviditeten (12-14 veckor). Behandling är möjlig både konservativ (bär en speciell bandage) och kirurgisk under graviditeten.

Var noga med att kontakta din gynekolog i tid. En gång om året genomgå en fysisk undersökning. Under klinisk undersökning tas vanligtvis alltid flera prover för analys, inklusive från livmoderhalskanalen. Och ännu mer, om något stör dig: det finns utflöde, smärta, blod. Om du har ofta inflammatoriska sjukdomar, såsom endocervicit eller erosion i livmoderhalsen, måste du insistera på att läkaren gör en analys - en tanksådd. Från livmoderhalskanalen är det inte alls svårt att ta prov på materialet för studien. Det finns speciella engångsuppsättningar för detta. Kom ihåg att snabb diagnos ökar chanserna för ett komplett botemedel mot någon sjukdom!

Sjukdomar i livmoderhalskanalen hos kvinnor

Kvinnans kropps anatomi är ganska komplicerad. Särskilt komplexa processer som förekommer i könsorganen. Flickor tänker på deras reproduktionsförmåga närmare puberteten. Skolorna håller ofta sådana föreläsningar. Men oftast kvarstår många frågor. Flickor lär sig bara den stora bilden utan att gå in på detaljer, vilket kan leda till allvarliga sjukdomar. Till exempel är det få som känner till livmoderhalskanalen (CC). Endast kvinnor som födde hörde exakt en sådan term, eftersom centralkommittén spelar en mycket viktig roll under graviditeten.

Cervikalkanalen är gapet mellan livmodern och slidan, som börjar med det yttre svelget, slutar med det inre. Med enkla ord ger det ”tålamod” mellan livmodern och de yttre könsorganen.

Anatomi

Anatomiskt är CC en "passage" som finns i livmoderhalsen. Det ansluter livmodern och slidan. På båda sidor har hål som kallas svalget. Hos en null kvinna, bör livmoderhalskanalens längd vara inom 35–45 mm, hos kvinnor som har fött barn kan denna parameter variera av olika skäl.

Kanalen är fodrad med epitel. Hans arbete regleras av hypofysen i hjärnan. Hypofysen påverkar produktionen av hormoner som styr livmoderhalsen. Kanalen har en porös struktur. Under en viss period kan porerna minska och expandera, beroende på de funktioner som måste utföras.

Dess huvudfunktion är att producera en viss hemlighet eller slem som skyddar en kvinna från infektioner, missfall eller hjälper till att bli gravid.

Menstruationsfunktioner

Cervikalkanalen under menstruationscykeln utför olika funktioner. Till exempel, i den inledande perioden (luteal fas: från början av menstruation till ägglossning) mognar ägget och förbereder det sedan för befruktning. Under denna period förlängs centrala nervsystemet, blir styvare och en slemhinna skapas så att infektioner inte kan tränga igenom. Slemet är visköst, har en sur miljö där inte bara bakterier utan också spermatozoer dör.

Sedan kommer ägglossning. Under denna period förbereder sig hela kvinnan på graviditeten. Cervikalkanalen utvidgas och blir kortare och mjukare. Slem har en mer flytande konsistens. Sammansättningsändringar till alkaliska, gynnsamma för spermier. På grund av dessa förändringar kan spermier lätt övervinna avståndet till ägget, befruktning är troligt under denna period.

Om befruktningen har inträffat är livmoderhalsen nästan stängd. Slemet blir mycket klibbigt och klibbigt. En kork bildar. Det är nödvändigt att skydda fostret från yttre infektioner, förhindrar tidig missfall.

Om det inte fanns någon befruktning, ägget förstörs, utsöndras det med endometrium (en ny cykel börjar, menstruationen börjar). Slemet i livmoderhalskanalen ändrar i detta fall igen sin sammansättning till surt. Längden ökar, och porerna minskas.

Kanal under graviditeten

Graviditet är en speciell period. För närvarande är alla funktioner i kvinnans kropp inställda för att upprätthålla ett litet liv. Cervikalkanalen under graviditeten spelar en viktig roll. Den utför många funktioner, hjälper kroppen att upprätthålla graviditet..

Det första som händer efter befruktningen är att det börjar bildas en slemhinna som skyddar livmodern från yttre påverkan. Slemet i livmoderhalskanalen är tätt, fyller hela utrymmet och lämnar endast före förlossningen.

I första trimestern är livmoderhalskanalen stängd (under normal graviditet). Denna period är farligast på grund av en eventuell missfall. Halsen har en skyddande funktion, förhindrar missfall.

Under andra trimestern inträffar inga speciella förändringar. Det farligaste under denna period är utvidgningen av livmoderhalskanalen under graviditeten. Detta kan leda till för tidig födsel, och eftersom barnet fortfarande är för litet måste utvidgningen stoppas omedelbart. För att göra detta, installera en pessary på livmoderhalsens yttre svelg - en speciell förträngningsring som förhindrar sönderfallet från att öppnas. Kvinnor går vanligtvis med pessary till 36–38 veckor, då risken för att föda ett för tidigt barn försvinner. Skälen till expansion av livmoderhalskanalen kan vara olika, det viktigaste är att omedelbart förhindra denna process.

I tredje trimestern "förbereder" livmoderhalskanalen för den kommande födelsen. Från 35–37 veckor kan slemproppen gradvis avta. Kanalen mjuknar långsamt, expanderar och blir kortare. Under denna period kan den yttre svelyn sakna upp till två fingrar, detta är inte en patologi. Passagen av slemstiftet indikerar att födelsen kommer att inträffa senast 2 veckor.

Under förlossningen blir livmoderhalsen mycket kort. Utvidgningen börjar med en intern svelg, sedan öppnas den externa gradvis. Vid ögonblicket av full öppning av nacken (cirka 10 fingrar eller 10 cm) inträffar ett födelse av ett barn. Det är fullständig avslöjande som ger barnet den minst traumatiska passagen genom födelsekanalen.

Efter förlossningen stängs inte den inre svalget omedelbart, bara efter 5-7 dagar. Det yttre svelget förblir öppet i 20 till 40 dagar. Denna period är mycket farlig för en kvinna eftersom könsorganen inte är skyddade mot infektioner. Det är förbjudet att ta ett bad, ha en intim relation.

Ibland uppstår komplikationer under förlossningen. På grund av omogenhet öppnar livmoderhalsen inte bra, ofta måste läkare utvidga livmoderhalsen manuellt.

De vanligaste sjukdomarna

Tyvärr är det kvinnliga reproduktionssystemet ofta benäget för olika sjukdomar. Många av dem är inte farliga, de behandlas med medicinering. Andra måste behandlas kirurgiskt.

Cervikalkanalen är inget undantag, den kan ha både medfödda patologier och förvärvas.

Medfödda sjukdomar är:

 1. Atresia i livmoderhalskanalen är en medfödd patologi, vilket innebär hindring av kanalen. Vad som kan vara dödligt, i avancerade fall. Men detta händer mycket sällan. Med atresia är kanalen mellan livmodern och slidan helt blockerad. De viktigaste symtomen: det finns ingen menstruation, det finns ingen utflöde från slidan. Det behandlas endast med operation.
 2. Två-kanals reproduktionssystem. Det är mycket sällsynt. Det innebär en medfödd patologi, i vilken två livmoderhalskanaler bildas, anslutna till en livmodern. Du kan fixa det bara med den kirurgiska metoden. Om allt görs korrekt kommer reproduktionsfunktioner att återställas. Sannolikheten för en graviditet som utvecklas utan patologier är mycket hög.

Förvärvade sjukdomar inkluderar:

 1. Endocervicitis. Inflammation i livmoderhalsen i livmoderhalsen, beroende på sexuellt överförda infektioner. Behandling av inflammation i livmoderhalskanalen utförs med antibiotika. Symtom på inflammation i livmoderhalskanalen: klåda, atypisk utflöde i livmoderhalsen, smärta under urinering.
 2. Stenos i livmoderhalskanalen. Centralkommittén är mycket begränsad, på grund av vilken reproduktionsfunktioner kränks. Stenos uppstår på grund av ofta aborter, operationer eller på grund av avancerad inflammation i livmoderhalskanalen. Beroende på orsaken till stenos föreskriver läkaren behandling antingen med tabletter eller med operation. Symtomen inkluderar svår smärta i nedre del av buken, oförmåga att urinera.
 3. Godartade neoplasmer i livmoderhalskanalen. Farligt genom att de orsakar förträngning av kanalen kan leda till infertilitet. Kirurgiskt avlägsnad. En hög grad av effektivitet av denna behandlingsmetod noteras. Tumörer (fibroider, fibroids, etc.), polyper (kan ha en hormonell karaktär, i detta fall kräver inte behandling, passerar i sig) är godartade:.
 4. Maligna tumörer. Till exempel adenokarcinom. Maligna tumörer orsakar cancer, mycket farligt, kräver omedelbar behandling.

Alla sjukdomar i CC åtföljs av en förändring av arten av utflödet, blodigt utflöde, klåda, smärta i nedre del av buken. Om tecken på sjukdomen finns, kontakta en läkare..

Diagnostik

När han klagar till en läkare är det första han kommer att göra en extern undersökning med en gynekologisk spegel. Av den yttre svelynns natur kan en diagnos ställas. Då kommer han definitivt att ta en smet på floran. Efter att ha fått resultaten kan läkaren förskriva ytterligare diagnostiska metoder: ultraljud, tester (OAK, OAM). Efter att ha genomfört alla nödvändiga diagnostiska metoder kommer gynekologen att förskriva behandling.

Cervical kanalen är ett organ som en kvinna lär sig om oftast under graviditeten. Men du måste hela tiden övervaka din hälsa. Läkare rekommenderar en rutinmässig gynekologisk undersökning två gånger per år. Detta kommer att skydda kvinnan från obehagliga sjukdomar..

Hur utförs kirurgi i livmoderhalsen och vad föreskrivs det för

Ibland kan livmoderhalskanalen delvis eller helt överväxa. Cervikalkanal kirurgi är en utvidgning av det inre könsdelområdet med hjälp av kirurgiska instrument. Operationen utförs under generell anestesi, så att patienten inte känner smärta. Efter operationen, en hög procentuell återhämtning.

Så här ser Gegars dilatatorer efter bougienage i livmoderhalsen

Vad är livmoderhalsutvidgning?

Detta är en kirurgisk operation som utförs som ett resultat av förträngning eller fullständig atresi (fusion) av livmoderhalskanalen. Patologi förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder av olika skäl..

Men ofta beror förminskningen eller sammansmältningen av livmoderhalskanalen på curettage eller åldersrelaterade förändringar. Dessa åtgärder har en negativ effekt på livmoderhalsen.

Hjärnkanalens patency återställs med en enkel kirurgisk operation. Det utförs med ett speciellt verktyg - buzha (därav procedurens namn).

Bougienage är den enda vägen för behandling av allvarliga patologier som begränsar kvinnans förmåga att få barn. Denna typ av intervention utförs också för kvinnor under klimakteriet..

Vissa patienter beskriver denna procedur som läskig. Detta är inte så, eftersom en kvinna inte känner smärta under operationen för att utvidga livmoderhalskanalen på grund av anestesi. Medicinska centra använder utrustning som kan minska patientens vistelse på sjukhuset.

Kvinnor som inte vet vilken cervical bougienage är ibland vägrar att ingripa. På detta sätt riskerar de sig själva, för i detta fall är det möjligt att utveckla inflammatoriska och onkologiska patologier. Dessutom kan fusion av livmoderhalskanalen leda till infertilitet..

Cervical bougienage är nödvändig för cervical stenos

Indikationer och funktioner för förfarandet

Bougienage föreskrivs på följande villkor:

 • smittsamma patologier (herpes, syfilis, klamydialskada, toxoplasmos);
 • ta mediciner under lång tid;
 • påverkan på kroppen av joniserande strålning;
 • genomföra förfarandet för curettage av livmodern;
 • cauterisering av livmoderepitelskikten med hjälp av elektrokoagulering eller användning av silvernitrat;
 • livmoderhalscancer och livmoderscancer;
 • abort;
 • endometritis eller endocervicit;
 • stenos eller atresi i livmoderhalsen;
 • hypertrofisk ärrbildning.

Förfarandet utförs på ett sjukhus med allmän narkos. Lokalbedövning föreskrivs inte, eftersom den är ineffektiv. Typen av anestesi bestäms av läkaren efter en grundlig undersökning av patientens kropp.

Operationen innebär att ett speciellt instrument, bougie, kommer att införas i livmoderhalskanalen. Utan anestesi skulle patienten bli skadad eftersom han leder till trauma i slemhinnorna. Bougie ökar gradvis, annars är det troligt att en nackbrott är trolig.

Skada på vävnaden leder alltid till upprepad sammansmältning av livmoderhalskanalen. Korrekt utförd utvidgning av livmoderhalskanalen garanterar inga komplikationer..

Bougienage görs inte om den har utvecklats till följd av en ondartad process. I detta fall behövs mer radikala operationer. Provning är förbjuden om varaktigheten av en falsk amenorré hos en kvinna är mer än sex månader. I detta fall utförs rekanalisering av plasthals..

Det är nödvändigt att ta tester 1-2 veckor före operationen

Förberedelse för kirurgi och metod

För att operationen ska gå bra bör patienten göra en serie förberedande tester. De behövs inte bara för att bekräfta diagnosen, utan också för att kontrollera det allmänna hälsotillståndet. En uppsättning diagnostiska åtgärder inkluderar:

 • allmän blodundersökning;
 • biokemisk forskning;
 • test för att bestämma förekomsten av könsinfektioner i kroppen;
 • test för HIV och AIDS, syfilis och förekomsten av hepatit B- och C-patogener i kroppen;
 • blodkoagulationsanalys (gör att du kan bestämma risken för svår blödning under och efter operationen);
 • kolposkopi;
 • mikroskopi av en smet från slidan och livmoderhalsen;
 • ett elektrokardiogram (det måste göras för att upptäcka den troliga risken för att utveckla hjärtproblem);
 • fluorografi;
 • lodning;
 • vaginal sådd;
 • Bekken ultraljud.

På kvinnans begäran kan en anestesikonsultation ordineras. Läkare förbjuder vanligtvis att äta och dricka på dagen för operationen. Förbudet beror på det faktum att under användning av intravenös smärtstillande kan orsaka illamående och kräkningar.

Kostnaden för bougienage i olika kliniker kan variera betydligt. När du väljer en klinik är det värt att beakta sitt rykte och läkarnas kvalifikationer.

Cervikal kanalutvidgningsteknik

Tänk på hur livmoderhalskanalen hälls.

 1. Patienten placeras i en gynekologisk stol. Hon ges intravenös anestesi.
 2. Läkaren gör behandling av könsorganen för att upprätthålla maximal grad av sterilitet och förhindra infektion.
 3. En infogning av en medicinsk spegel i vagina sker (den expanderar åtkomsten till livmoderhalsen).
 4. För den första utvidgningen används den minsta bougie. Efter att förlängningen med dess hjälp är klar, tas ett andra, större verktyg.
 5. Operationen avslutas när bougie med önskad diameter kommer in i livmoderhalskanalen.

Den stegvisa introduktionen av instrumentet syftar till att minska sannolikheten för ett brott under operationen. Läkaren väljer det mest skonsamma läget.

Efter operationen åker kvinnan vanligtvis hem. Men ibland kan läkaren rekommendera att stanna på sjukhuset minst en dag. Detta hjälper till att minska risken för blödning..

Poliklinisk behandling är endast tillåten om kvinnor inte har patologier i hjärtat och blodkärlen. Lokalbedövning kan i vissa fall utföras med lokalbedövning..

Postoperativ period och cervical läkning

En patient kan återgå till normalt liv efter livmoderhalscentralen på cirka 2 veckor. Under denna tid försvinner all smärta helt.

Om smärtan inom 14 dagar intensifieras måste du snarast besöka en läkare. En kvinna kan uppleva ett återfall av infektion. För detta ändamål är installationen av en alloplastisk kanal möjlig..

Under postoperativ behandling bör patienten ta antiinflammatoriska läkemedel och suppositorier för att påskynda läkningsprocessen. De ordineras endast av en gynekolog, med fokus på kvinnans hälsotillstånd och närvaron av individuell intolerans mot vissa läkemedel.

Rådfråga akut en läkare om sådana symtom uppstår:

 • utsöndring av blod och slem från könsorganen;
 • ihållande smärta i nedre del av buken;
 • feber.

För att förhindra utvecklingen av negativa konsekvenser av livmoderhalscancer kan patienten ta antibakteriella läkemedel.

Valet av antiinflammatoriska läkemedel utförs av den behandlande gynekologen

Beroende på svårighetsgraden av det kliniska fallet används tabletter eller injektionsformer. För att förhindra utvecklingen av trast, måste du ta svampdämpande medel (oftast förskrivs de i form av suppositorier).

För att förebygga infektion måste följande åtgärder vidtas:

 • snabb behandla inflammatoriska processer i livmodern och livmoderhalskanalen;
 • regelbundet genomgå medicinska undersökningar för att upptäcka inflammatoriska patologier och maligna neoplasmer (sådana undersökningar bör utföras från och med tonåren);
 • aborter bör endast utföras på sjukhus och endast av kvalificerad personal.
 • använd inte utan kontroll och behovet av douching, gör dem inte aggressiva lösningar;
 • från barndomen måste du följa reglerna för en hälsosam livsstil, träna regelbundet;
 • använd inte kemiska preventivmedel utan kontroll;
 • undvika infektion med smittsamma patologier;
 • under graviditet inte ta läkemedel som har en giftig effekt på barnet.

Konsekvenserna och möjliga komplikationerna av bougieurage

Möjliga konsekvenser av bougieurage kan vara:

 • inflammatoriska patologier i bäckenområdet;
 • livmodersblödning;
 • kränkning av halsens integritet (perforering);
 • inflammatoriska processer.

Alla dessa fenomen orsakar en upprepad förträngning av livmoderhalskanalen och behovet av att utföra en ny operation. Det är därför en kvinna uppmanas att stanna kvar efter operationen ytterligare några dagar så att det är möjligt att spåra de eventuella riskerna och vidta lämpliga åtgärder för att eliminera komplikationen.

Användningen av en laser under bougieuding kan avsevärt minska sannolikheten för att utveckla komplikationer, minska längden på en kvinnas sjukhusvistelse och öka effektiviteten i behandlingen.

Ibland kan det bildas en hematometer i livmoderhålet - ansamling av blod på grund av en kränkning av dess utflöde under menstruationen. Detta är en mycket sällsynt och farlig förekomst. Utan terapi är det dödligt..

Uppsamling av blod i livmoderhålet

Med en hematometer uppträder mycket svår smärta, blekhet i huden och blodtrycksfall. Behandlingen är vanligtvis kirurgisk. Läkaren tar bort den anatomiska hindringen för att säkerställa frisättning av blod. Vid svåra komplikationer tas livmodern helt bort.

Bougie-kirurgi i livmoderhalskanalen är en intervention som föreskrivs för att återställa dess normala bredd och förhindra full överväxt.

Om operationen utförs i enlighet med medicinska recept, med den senaste tekniken, är sannolikheten för komplikationer mycket låg. En kvinna måste övervaka hälsotillståndet och rådfråga en läkare i tid när de första tecknen på gynekologiska patologier visas.

I den presenterade videon kan du bekanta dig med hur livmoderhalskanalen ser ut efter bougienage.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Brun urladdning efter menstruation, en vecka efter menstruation, varför är brun urladdning

Genom den kvinnliga menstruationscykelens art och regelbundenhet kan man bedöma kvinnans allmänna hälsa. Vid många sjukdomar störs reproduktionssystemet, vilket manifesteras av en menstruationsfunktion eller en förändring av urladdningens natur....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Huvudvärk i klimakteriet: symtom, orsaker, behandling

Orsaker till huvudvärk vid klimakterietHuvudvärk kan vara av kort sikt och kan manifestera sig fortlöpande och beröva en kvinna sömn och vila. Det viktigaste skälet är en minskning av östrogenproduktionen, vilket påverkar funktionen hos alla organ och system....