Menstruationskopp - vad är det och hur man använder det

Intim

En sak som helt kommer att förändra din inställning till "kritiska dagar" till det bättre. Allt du ville veta om kvinnors munskydd på ett ställe.

Uppmärksamhet, Longrid!
För hjälp med att förbereda materialet tackar vi telegramkanalen "The Witch's Cup"

Menstruationskopp - vad är det? Vad är det för??

En skål eller munstycke är en liten mössa som sätts in i slidan för att samla menstruationsblod. Till skillnad från tamponger och kuddar, absorberar inte urladdningskapaciteten och tillåter dem inte att komma i kontakt med slemhinnan.

De första munskyddarna till salu på 30-talet av 1900-talet, och uppfinningen patenterades ännu tidigare - för 150 år sedan. Trots den fullständiga bristen på reklam växer antalet kvinnor som använder skålar varje år. Det är inte förvånande eftersom de har så många fördelar.

Var kan jag köpa en menstruationskopp?

I Ryssland är valet av tillbehör litet - cirka 20 märken (inte mycket, med tanke på att det i världen finns 4-5 gånger mer). Detta beror på att tamponger och kuddar hade en större reklamkampanj. Ingen annonserade menstruationsmuggar alls, och under lång tid överfördes information om mun till mun. På apotek är dessa produkter sällsynta. Du bör inte beställa en skål från Kina eller köpa från en okänd tillverkare som inte har ett kvalitetscertifikat: det kan vara hälsofarligt. Det finns två pålitliga varumärken i Play Partner ™ sexbutikkollektion: German Fun Factory och spanska EVE TALLA.

Menstruationskopp: fördelar och nackdelar

fördelar

Med korrekt administration känns kärlet inte alls. Även om den redan är helt fylld. Tillbehöret stör inte att gå på toaletten, det behöver inte tas bort och sättas på plats varje gång. Du kan springa, hoppa, spela sport med honom och inte vara rädd för läckor. Bekvämt med en kopp och lätt att sova. På grund av det lilla vakuumet kommer blodet inte i kontakt med syre, vilket innebär att bakterier inte multiplicerar, så att urladdningen inte luktar.

 • Säkerhet. Produkten tar inte upp blod, vilket innebär att den inte torkar slidan. Dessutom är urladdningen inte i ständig kontakt med dess väggar. Vanligtvis är munskydd tillverkade av allergivänlig medicinsk silikon eller termoplastisk elastomer, så de påverkar inte den kvinnliga mikrofloran. Vår kollektion innehåller endast silikonprodukter, som TPE kan innehålla farliga ftalater
 • Sparande. Capas livslängd är upp till tio år. På tamponger och kuddar per månad spenderas i genomsnitt 200 rubel. Skålen lönar sig på ungefär ett år
 • Ekologi. Mindre material behövs för att producera dessa bitar, och deras användning innebär inte skapandet av ytterligare skräp.
 • Kompakthet. Capa tar inte mycket plats under transporten. Hon kommer inte plötsligt att falla ut ur väskan som en packning, utan sätter dig i ett besvärligt läge
 • Du behöver inte köpa något annat. Och tänk också på hur många kuddar du ska ta med dig och om du vill köpa ett annat paket
 • Ingen överraskning. Glöm vad "det finns ingen packning till hands" och "nattresa till apoteket"
 • Frihet. Bär underkläder eller till och med sova naken. Gå in för sport, besök poolen eller trampolinanläggningen utan rädsla för läckor.

Hur man väljer en menstruationskopp

De flesta kvinnor kan använda valfri storlekstank. För att välja det bästa alternativet, tänk på följande faktorer:

 • Graviditet och förlossning. Tillverkarna tillverkar vanligtvis två storlekar skålar: små - för kvinnor som inte har fött barn, stora - för de som har en eller flera graviditeter bakom sig
 • Ålder. Med åldern förlorar muskler elasticiteten. Kvinnor över 30 år rekommenderas att välja ett större tillbehör.
 • Känslig urinblåsa. Munstycket kan sätta lite tryck på urinkanalen, vilket försvagar urinflödet. Det är okej, men om det orsakar obehag, är det bättre att välja mjukare munskydd av mindre storlek.
 • Sport och Kegel övningar. Kvinnor som tränar regelbundet eller utför övningar på bäckenbotten har starka vaginalmuskler. Sådana kvinnor, trots ålder och antal graviditeter, är en mindre skål lämplig
 • Överflöd av ansvarsfrihet. Detta är en mycket subjektiv parameter. De flesta kvinnor tror att bokstavligen ett ton blod flödar från dem, men ungefär hälften av dem lider faktiskt av tung menstruation. Blodförlust på upp till 50 ml är normalt. 50-80 ml - över genomsnittet, 80-120 ml - tung blodförlust, från 120 ml - blödning, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Det är svårt att visuellt bestämma mängden urladdning med packningar och tamponger. Många menstruationskoppar gör speciella märken på blodnivån, så deras ägare vet alltid deras volym av blodförlust. Ju mer riklig period, desto större är skålens storlek.
 • Placeringen av livmoderhalsen. För in fingret djupare i slidan och känna bildningen med ett mynt på 5 öre, liknande nässpetsen. Detta är livmoderhalsen. Om du lyckades enkelt nå den, är din vagina kort och livmoderhalsen är låg, det är bättre att välja ett mindre kärl, helst med en kort svans (i många skålar kan svansen klippas manuellt). Med en hög placering av denna kropp (det fungerade inte eller det visade sig vara svårt) kommer större tillbehör att göra. Dessa dras mest bekvämt av en lång svans.

Menstruationskopp: hur man använder

Hur man sätter in en menstruationskopp?

Tvätta händerna och tvätta tillbehöret under rinnande vatten med tvål eller rengöringsmedel före användning. För att ange produkten behöver du skicklighet. Fallet underlättas av ett vattenbaserat smörjmedel. Sätt den på ingången till vagina och yttre väggar i munstycket, du behöver inte smörja spetsen - annars blir det svårt att fälla ihop. Nu måste produkten vikas. De vanligaste vikningsalternativen är C-fällning (det enklaste sättet som de flesta kvinnor använder) och Punch Down Fold (lämplig för enkel infogning).


Sätt att vika skålen

Ta platsen där du vanligtvis sätter i vattpinnen, slappna av musklerna och placera skålen försiktigt på ett bekvämt djup. Flytta den inte direkt upp, utan uppåt i vinkeln bakom vagina, mot livmoderhalsen. Efter introduktionen klickar du på tillbehörets botten - luften kommer ut och burlen kommer ut. Försök att bläddra lite efter spetsen om du är osäker på att den har öppnat.

Du är troligtvis van vid tamponger, där det finns en applikator för enkel infogning och ett rep som pliktfullt väntar när de drar den och drar ut denna hygienprodukt. Skålen kräver en stor ansträngning från dig. Kegelövningar är praktiska här. När du installerar munstycket, gör några sammandragningar med musklerna uppåt, som om du stoppar urinflödet. Så fartyget kommer att stå i ett bekvämt läge. När det gäller extraktion, använd MTD för att sänka kapaciteten nedan så att du kan nå ditt tips med fingrarna.

 • Läs mer om bäckenbottenmusklerna i den här artikeln..

Efter administrering kan de första 5 minuterna orsaka outtryckt urladdning. Bara en eller två droppar. Detta är inte en läcka, bara på väggarna i slidan under skålen kan det finnas kvar blod. Använd en daglig packning eller ta en dusch för att försäkra.

Försök att gå in i koppen för första gången innan din period börjar. Detta ger dig möjlighet att öva..


Steg-för-steg-instruktioner för att införa munskydd

Extraktion och vård

Kärlet innehåller mycket mer än någon svamp eller kudde. Att mäta märken på väggarna hjälper dig att grovt beräkna den optimala slitiden. Det viktigaste att komma ihåg är att det inte får överstiga 12 timmar.

Ta bort tillbehöret medan du står över toaletten. Så du kommer definitivt inte att leka förbi. Använd bäckenbottenmusklerna för att sänka skålen till djupet på dina fingrar. Ta tag i och kläm något över den hårda spetsen för att släppa in luft och dra ut munskyddet. Det ska tvättas med kallt vatten. Detta förhindrar lukt och skölj av blod snabbare..

Det är viktigt att se till att hålen under kanten inte är tilltäppta med blod. Deras blockering förhindrar skålens täta anpassning till väggarna i slidan och som ett resultat är läckage möjliga. För att rengöra från igensättning kan du få en tandborste specifikt för detta ändamål eller sträcka hålen lite under rinnande vatten. Använd inte en vass stift eller nål - det kan skada tillbehörets yta. Efter tvätt, vik skålen och sätt tillbaka den. Mellan cykler rekommenderas fartyget att koka i cirka 5 minuter.


Hur man tar bort munskyddet: steg för steg instruktioner

Menstruationskopp: kontraindikationer

Det finns inga kontraindikationer för användning av mössa. Men med brott i väggarna i slidan, utelämnanden, en vaginal krona med en mycket liten diameter på hålet kommer det att vara omöjligt att sätta in en skål.

Är det möjligt att använda menstruationskoppen för jungfruliga?

Hymen, eller vaginal krona, är en tunn slemvävnad som är 1-2 cm från ingången till vecket. I motsats till en vanlig missuppfattning blockerar vaginalkronen inte helt ingången, utan har ett hål, ett stort eller flera, genom vilket blodet går ut. I mycket sällsynta fall blockerar slemvävnaden ingången helt och hjälp av en gynekolog behövs för att öppna kronan för frisläppande av sekret, tamponger och penetrerande sex.


Vaginalkrona kan se annorlunda ut och ha en annan färg: från något rosa till vitt. Alla dessa är vanliga alternativ..

Begreppet jungfrulighet är vagt och förknippas med stereotyper om kvinnlig sexualitet i ett patriarkalt samhälle. Oftast kallas en jungfru en flicka som inte hade penetrerande sexuell kontakt. Det faktum att vaginal kronen bryts försvinner under det första könet - en annan myt. Hos de allra flesta kvinnor är det elastiskt, det vill säga att det kan sträcka sig, och bara hälften av flickorna går igenom blodet under första akten.

Om du aktivt använder tamponger kommer det inte att vara några problem med en liten skål. Om du aldrig har använt invaginal hygienprodukter måste du veta diametern på hålet i vaginalkrona.

För att förstå om menstruationsskålen är lämplig för dig eller inte, utvärdera utseendet på dina jungfruor med hjälp av en spegel och en ficklampa eller kontakta en gynekolog.

Bestäm hur personligt integriteten i din vaginal krona är grundläggande för dig. Om det är viktigt, är det värt att vänta att använda produkten. Ingen vet säkert om jungfrufunktionerna. Under de senaste åren anses det vara en sekundär formation i fostrets utveckling..

Kan jag ha sex med min menstruation??

Tillbehöret är perfekt för onani, oralsex, analsex eller djur. För intimitet, som involverar penetration av en medlem eller sexleksaker, är det bättre att använda speciella mjuka tamponger för sex i menstruationen.

Nackdelar med menstruation

 • Det kan tyckas att det inte är särskilt bekvämt att byta ut det utanför huset. Använd en flaska vatten eller våtservetter för att byta skålen i en allmän toalett
 • Du måste vänja dig till det. Rusa inte för att bli av med dagliga kuddar. De kommer att vara användbara för säkerheten till en början.
 • Beroende på individuell anatomi kan skålen sätta lite tryck på urinblåsan, vilket gör att urinflödet blir mindre aktivt. Det är säkert och påverkar ingenting. En studie från 2011 i USA visade att användningen av fartyget är helt säkert för kvinnors hälsa och intima mikroflora. Inga risker identifierade
 • Stort engångsavfall

Menstruationskopp: gynekologers åsikt

Jag har en positiv inställning till menstruationskappar, de har många fördelar. De är helt ofarliga mot kvinnlig mikroflora, eftersom de är tillverkade av medicinsk silikon. Bekvämt att ta hand om: lätt att tvätta, kan kokas eller steriliseras i mikrovågsugn, även om det senare är valfritt. Vid användning av tillbehöret måste hygien följas. Gå bara in i en ren skål med noggrant tvättade händer. Enligt instruktionerna kan du använda upp till 12 timmar, men i själva verket beror det på överflödet av sekret. Med korrekt installation finns det ingen risk för läckage även under sport: simning, träning. Mycket bekvämt. Med en skål finns det ingen risk att utveckla ett toxiskt chocksyndrom, vilket händer när man använder tamponger. Skålen är miljövänlig. Det är mycket mindre avfall från det än från andra hygienprodukter. Hon väljs av ekonomiska kvinnor. Köpt en gång - använd upp till 10 år.

I vårt land är menstruationskoppar inte vanliga av följande skäl: tamponger och kuddar är engångsbruk, därför anses de vara en ren, steril produkt. De annonseras också överallt. Detta är ett psykologiskt inflytande. Ingen har någonsin annonserat menstruationen. Ett annat stort problem med opopulariteten hos menstruationskoppar är den otillräckliga mängden kunskap hos kvinnor om deras könsorganers struktur. Därför finns det många fördomar att burlen inuti kommer att sträcka allt, fastna eller gå vilse.

Skålar gillar att föda kvinnor som känner sin kropp bättre, så de har inga problem med att röra vid slidan. Jag förskriver dem ofta till mina patienter. Särskilt om de har mycket rikliga perioder. Men jag rekommenderar också att du löser detta problem på hormonell nivå, eftersom mycket tung menstruation är en patologi som måste behandlas.

Ur gynekologins synvinkel är en munskydd ett bra och säkert alternativ till kuddar och tamponger. Det har inga kontraindikationer, det är hygieniskt när det används korrekt. En kvinna kan leva ett fullt liv och träna under menstruationen. Att använda eller inte är ett personligt val. En tjej kan vara bekväm och verkligen gilla, och en annan är till exempel inte nöjd med det faktum att du behöver beröra könsorganen.


Fun Factory Bowl Video Review

Slutsats: koppen förändrar inställningen till menstruation

I genomsnitt spenderar en kvinna i mer än 10 år cirka 15 000 rubel på intima hygienprodukter, kastar ut cirka 5 kg sopor och känner sig obekväm omkring 600 gånger under "kritiska dagar". Svårigheterna som du stöter på när du börjar använda en munskydd verkar som en liten betalning för konstant komfort.

Skålen är inte en historia om regnbågens enhörningar. Det kräver att du har ganska nära, till och med intim kommunikation med din egen kropp. Ja, du kan fläcka fingrarna med blod. Ja, du kanske måste beröra din vagina djupare än du är van vid. Förvirra inte detta. Tro det eller inte, det här är inte så obekvämt. Alla dessa faktorer hjälper dig att studera och bättre känna din egen kropp, acceptera, älska den. Och förstå slutligen att det inte är något smutsigt i menstruationen.

Om du fortfarande har frågor om detta eller annat tillbehör i Play Partner ™ -samlingen, kontakta våra konsulter i WhatsApp eller Telegram.

Hur man använder menstruationen?

En ovanlig återanvändbar ersättning för tamponger och kuddar under menstruationen är menstruationen. Den hygieniska skålen väljs utifrån storleken på slidan, med hänsyn tagen till munstyckets längd och bredd och dess kapacitet. Trots alla fördelarna med att använda en menstruationslucka finns det också nackdelar.

Menstruationskopp - byte ut tamponger och dynor under kritiska dagar

Vad är en menstruationskopp?

Menstruationen är en återanvändbar intim hygienprodukt som används under kritiska dagar. Skålen är en ekonomisk, miljövänlig och rymligare ersättning för klassiska engångspinnar och kuddar.

Andra namn på medel:

 • en kopp för menstruation;
 • menstruationskolv;
 • hygienkopp;
 • vaginal tratt;
 • munskydd under kritiska dagar;
 • menstruationslock.

Variant av typen menstruationslock

Visuellt är menstruationslocket en liten kapacitet i form av en klocka på en kort "stjälk" i form av en pinne eller boll. Klockans bredd beror på tillverkaren och produktens storlek. Du kan titta på fotot hur det hygieniska locket ser ut:

Koppen sätts in i slidan, varefter den fixeras på väggarna med hjälp av vakuum och tryck i de inre musklerna. Detta fäste eliminerar risken för läckage och eliminerar obehag när du bär. Menstruationsblod som frigörs under kritiska dagar samlas i trattklockan och hälls ut efter extraktion.

Koppens livslängd för menstruation beror på tillverkaren och varierar från 1 år till 10 års månatlig användning. På grund av det stora urvalet av menstruationslock kan du välja rätt hygienprodukt för alla kvinnor.

Vad är en menstruationskopp för??

Menstruationslocket används under kritiska dagar och ersätter perfekt tamponger och kuddar. Capan absorberar inte utsöndringar, men samlar in dem i sig själv, därför innehåller den en större volym menstruationsblod och kräver inte ofta ersättning.

Med korrekt användning av menstruationslocket är läckage nästan omöjligt

Metoden för att fästa menstruationskoppar eliminerar praktiskt taget risken för läckage. Dessutom tillåter locken inte fläckar att röra vid väggarna i slidan, vilket förbättrar den lokala mikrofloran.

För- och nackdelar med menstruationslocket

Hygienkoppen för menstruation har flera viktiga skillnader från konventionella tamponger och kuddar. Vissa av dessa egenskaper hänför sig till verktygets fördelar, andra kan bli allvarliga nackdelar..

Av fördelarna med menstruationslocket kan följande särskiljas:

 1. Hälsovård: till skillnad från tamponger, upprätthåller munstycket det naturliga tillståndet hos kvinnlig könsmikroflora och förhindrar utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet som uppstår genom dysbios..
 2. Oskadligt: ​​menstruationen är gjord av allergivänliga material, innehåller inte blekmedel, smaker och andra skadliga tillsatser. Användningen torkar inte vagina och orsakar inte toxiskt chocksyndrom.
 3. Hygien: när koppar används för menstruation, separerar vätskan från väggarna i slidan, så den obehagliga lukten är nästan osynlig. Dessutom är produkten mycket lätt att rengöra och sterilisera..
 4. Användarvänlighet: det är nödvändigt att tömma vaginalöppningen en gång var 6-12 timme, beroende på utsläppets intensitet. På grund av bristen på läckor kan den användas när man spelar sport, simmar, under resor och sömn.
 5. Besparingar: återanvändbar användning av produkten betalar för den höga initialkostnaden efter 8-10 månaders användning. Frånvaron av utgifter för kuddar och tamponger sparar cirka 2000 tusen rubel per år.
 6. Skötsel av miljön: produktion av tamponger och kuddar, samt deras efterföljande bortskaffande förorenar miljön. Till skillnad från dessa hygienprodukter har burl använts under många år, vilket minskar avfallsavfallet..

Möjligheten för återanvändbar användning gör att du kan spara på hygienprodukter

Nackdelarna med en hygienprodukt inkluderar följande:

 1. Svårighetsgrad i drift: för att lära sig att använda koppen på rätt sätt krävs det träning och tålamod. Först kan den glida ut ur händerna under installation och borttagning från slidan. Så att detta inte orsakar besvär, få ett lock i duschen.
 2. Eventuell olägenhet: på grund av felaktig administration, olämplig storlek eller anatomiska egenskaper kan förekomsten av en skål i slidan störa en kvinna.
 3. Skötselns behov: så att munstycket är sterilt och inte skadar den vaginala mikrofloran, måste det tvättas noggrant, steriliseras en gång i månaden och förvaras under speciella förhållanden.

Fördelarna med menstruationskappar överväger de mindre bristerna.

Hur man väljer en menstruationskopp?

De flesta tillverkare tillverkar två eller tre storlekar av vaginalkappar.

Valet mellan dem beror på storleken på slidan:

 1. Kvinnor under 30 år som inte har fött naturligt rekommenderas att använda små eller medelstora munskydd..
 2. Kvinnor som födde, liksom kvinnor över 30 år, behöver större skålar på grund av en minskning av vaginal muskelton..

Munskydd med samma storlek som utfärdats av olika tillverkare kommer alltid att variera. För att välja rätt storlek för alla tillverkare är det viktigt att känna till tre indikatorer: skålens längd, bredd och volym.

Längd

Munstyckets längd är en indikator på vilket eventuellt obehag, tryck på de inre organen och flödet av medlet beror. En skål som är korrekt vald i längd känns inte inuti slidan och lossnar inte.

Först måste du bestämma längden på din vagina:

 1. Sätt dig ner på toaletten under din period, sprid benen breda isär.
 2. För in fingret i slidan, försök att nå livmoderhalsen. Det är ett litet utsprång på baksidan av slidan.
 3. Om du kan nå din hals med fingret har du en kort vagina. Om du inte når - länge.

Efter att du måste välja mellan tre typer av längd:

 1. Kort: 38-44 mm. Lämplig för kvinnor med kort vagina och tonåringar.
 2. Genomsnitt: 45-50 mm. Kan användas av kvinnor med en medellång och lång vagina.
 3. Lång: 51-57 mm. Används av kvinnor med en lång och mycket lång vagina.

Om du inte är säker på längden på slidan, är det bättre att ta en kort burl. Det kommer att vara svårare att ta bort, men ett sådant verktyg garanteras inte att läcka och orsakar inte besvär.

Bredd

Skålens bredd är mätningen av dess diameter längs ytterkanten på "klockan". Det finns tre huvudalternativ:

 1. 40-41 mm: mycket liten storlek för tonåringar och jungfruar.
 2. 42-44 mm: liten storlek för unga och nollformiga kvinnor, samt kvinnor med hög vaginal ton.
 3. 45-48: stor storlek för kvinnor med svag vaginal muskelton.

Olika storlekar och former på menstruationslocket

Valet av bredd bör tas på allvar: ett brett lock kan vara obekvämt att känna inuti, och en smal mössa kan inte ordentligt fästas på väggarna i slidan och provoserar läckage. Om du inte är säker på storleken, ta en skål med ett övergångsvärde på 44-45 mm.

Volym

Hur ofta du behöver tömma skålen beror på skålens volym. Det finns tre huvudstorlekar:

 • liten: 18-24 ml;
 • medelvärde: 25-31 ml
 • stor: 32-38 ml.

Munskydd med stor kapacitet har ofta en stor längd och bredd, så de passar inte alla kvinnor. Köp av en produkt med medelstor volym är optimal: den behöver inte ändras ofta och den kommer inte att skapa obehagliga upplevelser.

Hur man använder en menstruationskappa?

Så att menstruationsmunnen inte läcker, inte känner sig inuti och inte skadar kroppen, bör du lära dig att använda denna hygienprodukt.

Förberedelse för proceduren

Innan den första användningen av locket för menstruation måste den steriliseras. Detta kan göras med varmt vatten på flera sätt:

 • i en metallbehållare på kaminen;
 • i en plastbehållare eller ett speciellt glas i mikrovågsugnen;
 • med salt och ättiksyra.

Tvätta händerna noggrant efter att du har steriliserat skålen med tvål eller annan handrengöringsmedel. Därefter kan du göra installationen av skålen.

Hur man sätter in?

Vaginalburl måste administreras enligt följande:

 1. Tvätta händerna med låg alkalisk tvål..
 2. Hitta en position där det kommer att vara bekvämt för dig att sätta in koppen inuti: sittande, halvsittande, stående eller med ett upphöjd ben. Samma position gäller för insättning av tamponger..
 3. Vik munstycket fyra gånger: i hälften och igen i hälften. Du bör få ett litet rör med en smal bas och en bredare topp.
 4. Sprid labia och gå in i det vikta munstycket med den breda delen uppåt. Munstyckets spets bör vara 1-2 cm från ingången till slidan.
 5. Håll locket på den undre delen och utför en full revolution inom slidan. Skålen öppnas och fästs på väggarna i slidan.

Hur man fäller menstruationsluckan innan installationen

Hur man tar bort locket?

För att ta bort menstruationslocket bör vara följande:

 1. Tvätta händerna ordentligt..
 2. Sprid labia, fingrarna känner skålbenet och dess bas.
 3. Tryck på basen på sidan så att luft kommer in och vakuumeffekten bryts.
 4. Ta skålen med tummen och pekfingret på båda sidor, dra den försiktigt mot dig och dra den ut.

Intim vård

För att menstruationen ska hålla länge och inte bli en bärare av bakterier, är det nödvändigt att noggrant ta hand om det.

Kort instruktioner för vård av vaginal burl:

 1. Desinficera ditt munstycke i varmt vatten eller med antiseptiska medel före första användning och efter varje menstruation.
 2. När du har tömt locket, skölj det med kallt rinnande vatten eller torka med sterila pappershanddukar.
 3. Använd inte tvål med högt alkaliinnehåll. Använd doftfri, neutral hygienisk tvål, pH 3,5.
 4. Använd en påse med bomull, linne, mikrofiber och andra tyger som låter luft passera igenom och ge inre ventilation..
 5. Håll locket borta från solen: direkt solljus och temperaturer över 140 grader kan skada menstruationen.

Det mest lämpliga stället att förvara din menstruationskopp är en vävnadspåse

Skålvård underlättas av ytterligare produkter från tillverkare: specialväskor och plånböcker, glas för desinfektion, steriliseringstabletter och mer.

Kontra

Kontraindikationer för användning av mössa inkluderar följande villkor:

 1. Intolerans mot produktens komponenter: för allergier mot gummi eller latex bör munskydd av sådana material inte användas. För hypoallergena medicinska silikonskålar är denna artikel inte relevant.
 2. Blödning efter födseln: gynekologen måste kontrollera mängden fläckar, så att du inte kan använda koppen.
 3. Mekanisk skada på slidan: efter förlossning, operationer, curettage och andra ingripanden som väcker vaginalskador är det förbjudet att använda intravaginala medel.
 4. Förbud mot intravaginala medel: för sjukdomar som åtföljs av ett förbud från gynekologen att använda intravaginal hygien och preventivmedel bör lock för menstruation också kasseras.

En relativ kontraindikation kan vara oskuld: användning av menstruationskoppen kommer inte att skada vaginal krona, men kan orsaka allvarliga obehag. Använda mössor i storlekarna XS och S kan detta undvikas..

Var man kan köpa och hur mycket är ett mössa?

Återanvändbara silikonskålar för menstruation kan köpas på apoteket och i specialiserade onlinebutiker. I stormarknader och kosmetiska butiker säljs inte menstruationshattar till skillnad från kuddar och tamponger..

recensioner

Jag köpte en munskydd för menstruationscykeln på grund av fantastiska recensioner från bloggare och bekanta. Används 3-4 gånger och förstår inte deras glädje, jag gillade inte verktyget! Användningsmetoden är komplex, känslorna inuti är obehagliga, mycket krångel med tvätt och kokning. Troligtvis tillbaka till tamponger.

Menstruationsbägare är valet av en kvinna som tänker på världen runt henne. Kan du föreställa dig hur många tamponger och kuddar vi använder och hur de förorenar miljön? Den medicinska silikonskålen används upp till 15 år, och inte en gång, därför bör skålar användas av alla som inte är likgiltiga mot naturen.

Jag bytte till menstruationskapp för 2-3 år sedan. Det finns ingen gräns för min glädje: Jag glömde bort allergier, torrhet i slidan, cystit och trast på grund av användning av tamponger. Du behöver inte längre byta hygienprodukt var tredje timme: Jag tömmer skålen efter 6, och ibland efter alla 12 timmar. Rekommendera!

Betyg av de bästa menstruationsbägarna (cap) för 2020

Visad: 2126

 • Lästid: 8 min.
 • Betyg av de bästa menstruationsbägarna (cap) för 2020

  Några dagar i månaden hos kvinnor är inte de bästa dagarna. På sådana dagar måste du förneka dig själv mycket, till exempel i sport eller ljusa kläder. För att undvika obehag har hygienprodukter flyttat till en ny nivå. I det avlägsna förflutna använde representanter för den svaga hälften av mänskligheten tyg, sedan kom tamponger och kuddar för att ersätta. Men nu finns det nya hygienprodukter - munskydd. De får snabbt popularitet runt om i världen. Förbättrade modeller tillverkas ständigt av nya material som försöker tillgodose kvinnors behov..

  Vad det är?

  Menstruationskopp eller kopp är en återanvändbar hygienprodukt under kritiska dagar. Det kommer att störa inuti vagina för att samla sekret under menstruationen. Till skillnad från engångshygienprodukter absorberar det ingenting..

  Den tål lång tid innan den behöver rengöras. Den tål upp till 12 timmars drift, allt beror på mängden urladdning. Efter rengöring kan locket användas omedelbart igen..

  Vid korrekt installation orsakar inte koppen obehag, det är visuellt omöjligt att märka det. Om du strikt följer instruktionerna, orsakas inga hälsorisker.

  Mundvakter finns i två former. En av dem är mjuk, tillverkad av polyeten, endast lämplig för engångsbruk. Det andra alternativet är tillverkat av latex eller silikon. Användningen av sådana skålar kan pågå i tio år, men varje tillverkare sätter sina utgångsdatum på sådana produkter.

  Kopparna är också uppdelade i storlek. Den lilla storleken är avsedd för kvinnor under 25 år som inte har fött barn. En stor kostym är för kvinnor som har gått igenom födelseprocessen och vars ålder är över 25 år gammal. Men kom ihåg att varje tillverkare har sitt eget dimensionella nät. Dessutom skiljer de sig åt i storlek på hästsvans eller handtag som enheten tas bort efter användning.

  Finns i olika färgalternativ samt genomskinliga. Färgade skålar innehåller ett giftfritt färgämne, som inte har någon skadlig effekt på kroppen, de förlorar inte snabbt sin presentation. Och genomskinliga kan ändra färg lite över tid, men smuts kommer också att vara bättre synlig på sådana modeller, och det blir lättare att bli av med det..

  Hur man väljer rätt?

  Tillverkare som anger storlek, fokuserar på ålder och förekomst av förlossning. Du kan använda den här metoden om du inte vet vilken storlek som är optimal. Men du behöver inte följa dessa parametrar implicit. En kvinna som inte har fött 30 års ålder med omfattande ansvarsfrihet kan välja en stor storlek och vice versa.

  Det finns också ett annat sätt att hitta rätt produkt. För att göra detta, använd fingrarna för att famla livmoderhalsen, det kommer att likna nässpetsen. Och du bör mäta avståndet på vilket fingret kom in i slidan. Baserat på detta värde bör du välja en lämplig modell.

  Ägare av låg livmoderhals kommer att känna obehag när de använder långa modeller. Om livmoderhalsen är hög, kommer det att vara svårt att ta bort blombotten.

  Capas delas också beroende på materialets styvhet. Enligt de flesta kvinnor som använder dem under sport är den mjuka versionen mer benägna att läcka. Ägare av en känslig urinblåsa passar inte elastiska produkter. Hos dem kommer inte bara obehag att kännas, utan ofta urinering kommer också att dyka upp. Med en mjuk skålalternativ kan det vara möjligt att eliminera obehag genom att ta bort tryck från känsliga områden.

  När du väljer en viss produkt, förutom storlek, tillverkningsmaterial och dess styvhet, bör du vara uppmärksam på svansen. Det är utformat för att ta bort munskyddet från slidan. Men du bör bara dra den tills du kan ta tag i själva koppen. Det stöder inte vikten på den fyllda skålen, kan lätt lossna. Den kortaste svansen är hästsvansarna i form av en boll. Det tar inte mycket utrymme och det finns inget behov av att trimma det. Modeller med svansar i form av ringar produceras, detta alternativ är bekvämt om en vanlig svans glider på fingrarna.

  Hur man använder?

  Sterilisera skålen före användning. Och tvätta händerna noggrant med tvål omedelbart innan du kommer in. Sedan måste du fälla den och sätta i den i vagina, där den öppnas och har rätt form. Det finns flera sätt att fälla en munskydd. Användningen av ett eller annat alternativ beror på modellen, tillverkningsmaterialet och kroppens egenskaper.

  Det vanligaste sättet är att fälla skålen i hälften och sedan hälften så mycket. Sätt sedan in det i slidan. Du behöver inte trycka det djupt, som de gör med tamponger. Så läckage kan uppstå. När du använder första gången kan det vara svårt att installera det på rätt sätt. Om de inträffar kan du försöka ändra positionen där du anger produkten. Om det verkar som om burlen inte helt har öppnat, bör den skakas något från sida till sida eller roteras runt axeln. Med rätt öppning kommer den att hålla fast på grund av muskelton och vakuumet som skapas inuti vagina.

  Töm skålen var 4-5 timmar. Men någon gör detta en gång var 12: e timme. Tvätta händerna noggrant innan du tar bort den. Du måste ta bort medan du sitter på huk eller på toaletten. Du måste dra spetsen tills du har möjlighet att ta itu med botten. Om du har några svårigheter behöver du bara sticka fingret mellan vägg i slidan och munstycket.

  Menstrual cap förvaring

  Efter användning och noggrann rengöring bör du tänka på att lagra produkten till nästa användning. Vanligtvis när du köper en speciell väska eller behållare. Om detta inte är fallet kan den ersättas med en vanlig bomullspåse. Den viktigaste funktionen i lagringsplatsen bör vara möjligheten att passera luft. Om lagring utförs i en påse eller i en lufttät behållare kommer bakterierna att föröka sig från överskott av fukt, vilket kommer att orsaka mycket problem i framtiden. Du kan också förvara en kopp och helt enkelt på en hylla eller i ett medicinskåp, men före användning är det nödvändigt att sterilisera.

  De bästa modellerna av menstruationskoppar

  Detta är en modell från en rysk tillverkare. Finns i 9 olika färgalternativ, inklusive transparent. Produktens längd, med hänsyn till svansen, är 72 mm. Höjden på själva skålen är 54 mm. Diametern är 46 mm. Volymen på koppen gjord av medicinsk silikon är 20 ml. Denna modell passar kvinnor som föder och som inte föder barn. "LilaCup" har ytterligare zoner med tillförlitlighet som skyddar mot läckage under kritiska dagar, liksom underlättar distributionsprocessen inuti vagina.

  Innan den första användningen bör produkten kokas i vatten i cirka 5 minuter eller behandlas med en klorhexidinlösning. Med riklig urladdning bör den rengöras med några timmar. Med normal urladdning kan capu användas upp till 12 timmar.

  Svansen är ganska mjuk, bör inte orsaka obehag vid användning. Om en sådan känsla uppstår är det tillåtet att trimma den. Detta måste göras försiktigt för att inte skada skålen. Den ideala längden uppnås när svansen helt inte är påtaglig..

  Åtgärden ges ett årsgaranti. Att riva av svansen eller skada skålen mekaniskt omfattar inte garantin. Levereras med en satinväska för lagring av produkten.

  Den genomsnittliga kostnaden är 800 rubel.

  • Slät yta;
  • Ytterligare tillförlitliga områden;
  • Förekomsten av hål för ventilation;
  • En pinnliknande svans i ett stycke.
  • Flickor som inte har sex får endast använda efter att ha konsulterat en gynekolog.

  Eve Talla från det spanska företaget Adrien Lastic är tillverkat av silikon och finns i rosa färg. Platinsilikonen från vilken denna skål är tillverkad orsakar inte allegri, och denna hygienprodukt kan vara upp till tio år. Finns i två storlekar. Storlek S är för kvinnor med en liten urladdningsvolym, dess längd är 48 mm. Och diametern är 32 mm. Storlek L är lämplig för kvinnor som har fött eller som har stort utflöde, dess längd är 60 mm. Och dess diameter är 38 mm..

  Innan du går in i Eve bör Talla vikas i hälften och sedan sättas in i slidan. Efter att hon själv måste ta rätt position. Vid obehag tillåts skärning av svansen. När du tar bort bör du trycka lite, tryck på en av väggarna för att bli av med vakuumet. Dra därefter något. Att dra i svansen rekommenderas inte.

  Du kan använda upp till 12 timmar. Sport och simning är tillåtna, det kan också användas på natten. Vid slitage stör det inte mikrofloran och orsakar inte irritation.

  Innan användning rekommenderas att skölja i varmt vatten eller koka i 3 minuter. Tvätta med kallt vatten under användning, kan behandlas med klorhexidin.

  Hälsa Smärta, infektion, giftig chock:
  14 viktiga frågor
  om menstruationskoppar

  Vad säger forskare och läkare

  Text: Daria Shipacheva

  Vi har skrivit mer än en gång om menstruationsbullar: vi gjorde en översikt över de mest populära skålarna, provade dem som helhet, pratade om borrar med tekniska element - till exempel en tracker eller applikator. Men för många kvinnor kvarstår frågan - vad ger koppen förutom bekvämlighet, ekonomi och miljövänlighet? Tillverkarna hävdar att övergången från dynor och tamponger till skålar kommer att förbättra hälsan, minska menstruationen och bli av med risken för TSH (toxisk chock-syndrom). Vi räknar ut om detta är så, tillsammans med en barnläkare-gynekolog, läkemedelskandidat och författare till bloggen Tatyana Rumyantseva.

  Hur uppstår toxisk chocksyndrom??

  Toxiskt chocksyndrom, eller STS, är en sällsynt men mycket farlig negativ effekt av användning av tamponger. Det utvecklas på grund av det faktum att bakterier - Staphylococcus aureus - börjar föröka sig i ett "näringsmedium" som består av menstruationsblod och tampongkomponenter. De utsöndrar ett toxin som kallas TSST-1 ("toxisk chocktoxin-1", toxiskt chocksyndromtoxin 1) - det orsakar en livshotande störning där temperaturen stiger, tryckfall och organ misslyckas.

  På 1980-talet, när starkt absorberande tamponger gick in på den amerikanska marknaden, började läkarna konstatera en snabb ökning i fall av STH - en av 7000 kvinnor upplevde det. Det blev tydligt att en lång pinne i slidan inte är en bra idé. Därefter slutade tillverkare av hygienprodukter att producera superabsorberande tamponger, begränsade den maximala användningsperioden till åtta timmar (med en rekommendation att byta oftare om möjligt), och situationen återgår till det normala.

  Idag utvecklar STH endast en av två miljoner kvinnor. Men på grund av detta, om än en mycket låg risk, är många rädda för att använda tamponger, särskilt på natten, eller är rädda för att de kommer att glömma att byta tampong i tid. Det var därför 2002 i Storbritannien en ny lösning dök upp - Mooncup återanvändbara silikon menstruation cup (senare bytt namn till MCUK). Efter briterna började andra tillverkare producera munskydd, och snart översvämmade skålarna marknaden.

  Är det sant att med en riskbunke finns det ingen STH?

  En av bonusarna i menstruationskoppen, som aktivt används i marknadsföringen, är att den kan bytas var tolv timme, det vill säga bara två gånger om dagen. Samtidigt, som många tillverkare skriver, finns det ingen risk för TSH - och man trodde att det var så, fram till 2015, då TSH-fallet registrerades efter att man använde menstruationskoppen. Det utvecklades hos en kvinna på trettiosju år som tio dagar innan började använda DivaCup munskydd. Hon upprätthöll ordentlig hygien, tog bort och tvättade koppen i tid, men vid en av de första injektionerna repade hon i väggen i slidan. Läkarna trodde att en stor ansamling av blod med tillgång till syre och koldioxid samt skada på slemhinnan skulle kunna provocera tillväxten av Staphylococcus aureus och frisläppandet av farliga toxiner.

  Forskare bestämde sig för att kontrollera hur stafylokocker växer i olika hygienprodukter, nämligen i elva typer av tamponger och fyra menstruationsbägare. Det visade sig att S. aureus uppfödde sig i bryggningar ännu snabbare - tydligen på grund av tillträde till luft, som tillhandahålls av skålens utformning. Enligt studiens resultat dök det upp nya rekommendationer: att följa mer eller mindre samma försiktighetsåtgärder som vid användning av tamponger, det vill säga tömma och rengöra skålen minst en gång var åtta timme. Lyckligtvis varnade varningar om risken för STS på webbplatser för vissa tillverkare - i synnerhet pionjär MCUK: nu erbjuder de att byta skålen inte två gånger, men minst tre gånger om dagen.

  Tatyana Rumyantseva förklarar att bakterier förmodligen inte bryr sig var de ska föda upp - i blodet inuti skålen eller inuti vattpinnen. Menstruation i sig är redan en faktor som provocerar en kränkning av mikroflora. I dag är det känt att skålar inte ökar detektionsfrekvensen av Staphylococcus aureus i slidan, och materialen från vilka de är gjorda interagerar inte med toxiner och ökar inte deras effekt. Ändå har ett fall av toxiskt chocksyndrom beskrivits - vilket innebär att du inte kan vara 100% säker på att det inte finns någon risk. Gynekologen tillägger att om du har rädsla och tvivel kan du helt enkelt tömma munstycket oftare.

  Kan koppen fastna och måste jag springa till läkaren om hon har stannat kvar i slidan i mer än tolv timmar?

  Skålarna är utformade så att det räcker för att pressa ytan - och det blir lätt att ta bort. Om livmoderhalsen har stigit lite högre och koppen har gått lite längre, bör du inte oroa dig. Ta först din tid och koppla av. Försök sedan pressa: gradvis sjunker locket och det går att ta tag i den i svansen eller den nedre delen.

  Vad gäller en enda lång vistelse: enligt Tatyana Rumyantseva har hon varken i litteraturen eller i praktiken stött på problem i samband med detta. Vid långvarig användning kan skålen dessutom flyta över, och även om den är ”fastnat” blir det ännu lättare att få den.

  Använder du tvål varje gång du sköljer skålen??

  Tillverkarna från tillverkarna skiljer sig här: någon skriver att det är nödvändigt att skölja munstycket under rinnande vatten, andra rekommenderar att man använder mild tvål, och andra rekommenderar att man rengör kopparna uteslutande med en intim hygienprodukt. Läkaren förklarar att om tvål är till hands (normal eller för intim hygien), är det bättre att använda det, men om det inte finns något tvättmedel, så tillräckligt med rinnande vatten. Det är mycket viktigt att tvätta spåren av tvål från skålen noggrant - om den kommer på vaginalslemhinnan kan det störa pH och stänga av vaginal mikroflora.

  Varför sterilisera koppen före och efter menstruationen?

  Tillverkarna varnar för att brickan måste steriliseras varje cykel - för detta måste du koka det i tre till fem minuter. Detta bör göras både före första användningen och efter menstruationens slut. Innan menstruationen hjälper sterilisering till att eliminera bakterier som kom på munstycket från luften under lagring, och efter menstruationen avlägsnar mikroorganismer som kommer in i skålen från slidan och förhindrar dem från att hålla sig kvar på dess väggar och föröka sig. Så för maximal säkerhet bör du lyssna på tillverkarna och koka skålen två gånger för varje cykel.

  Ökar användningen av en skål förekomsten av infektioner??

  Studier med kvinnor som använde munskydd under menstruationen visade att de inte påverkade vaginal mikroflora och urinalys. Så om du byter från tamponger eller kuddar till en skål kommer det inte att öka risken för trast, cystit eller annan könsinfektion. Men om du redan har någon form av florastörningar i början av din period - till exempel candidiasis - rekommenderas det inte att använda skålen förrän behandlingsslutet.

  Kommer koppen att skada kvinnor med endometrios, dysplasi eller ektopi (ibland kallas det "cervikal erosion")?

  Samma studier säger att munskydd inte på något sätt påverkar tillståndet i epitel i vagina och livmoderhalsen - och därför inte kan skada dem. ”Ingen av rekommendationerna för dysplasi eller endometrios har begränsningar för de använda hygienprodukterna. Och vad vi kallar "erosion" visar sig oftast vara en livmoderhalscancer - detta tillstånd finns hos 40% av kvinnorna i Ryssland, det är en variant av normen och kräver inte behandling, säger Tatyana Rumyantseva. Tillverkare rekommenderas dock att konsultera en läkare om att byta till skålar om du har någon form av gynekologisk sjukdom..

  Finns det risk för mekanisk irritation från skålen?

  Naturligtvis är detta möjligt. Till exempel kan du repa väggen i vagina med införandet av skålen (så glöm inte att arkivera naglarna). För vissa kan själva munstycket själva, utsprången på det eller kanten orsaka obehag - då är det värt att injicera det med ett vattenbaserat smörjmedel. Gynekologen förklarar att med de första användningarna, tills kvinnan har lärt sig att hantera tjocktarmen, är obehaget normalt, men om vagina skadas med införandet av skålen varje gång, måste du tänka på att byta till ett annat märke av skålar eller till och med ändra hygienprodukten. Efter de första försöken att sätta i skålen känner kvinnor vanligtvis mer obehag än när de använder tamponger, men sedan vänjer de sig och besväret försvinner. I allmänhet vill 91% av kvinnorna som har provat koppen inte längre ge upp det och rekommendera det till sina vänner.

  Om kvinnor med försvagade bäckenbottenmuskler använder en munskydd
  och utelämnad av livmodern?

  Vanligtvis uppstår sådana problem hos kvinnor efter förlossningen - och för enkelhets skull kan du välja en större skål. Om det finns en stark prolaps av livmodern är det bättre att fråga gynekologen om det är värt att använda en skål. ”Jag har inte sett några studier om skålens påverkan på musklerna på bäckenbotten, och till och med i teorin kan jag inte föreställa mig den mekanism som orsakade försämring på grund av munstycket. Jag medger dock obehag med att använda skålar med uttalad utelämning, säger Tatyana Rumyantseva.

  Är koppar kompatibla med intrauterina preventivmedel??

  Många tillverkare skriver i instruktionerna: för kvinnor som har en intrauterin enhet är det bättre att inte använda skålar. Så de är återförsäkrade - vad händer om du av misstag drar ut preventivsystemet tillsammans med munstycket? Du kan andas ett lättnads ​​suck: en studie som involverade nästan tusen kvinnor visade att risken för att falla ut från den intrauterina enheten i skålanvändare inte överstiger den hos dem som väljer tamponger eller kuddar.

  Är det möjligt att använda skålar för de som inte hade genomträngande sex?

  Liksom när det gäller tamponger är förekomsten av en vaginal krona inte en anledning att vägra menstruationskoppar. Du behöver bara välja en mindre storlek och fokusera på dina känslor. Om du har allvarliga obehag när du inför skålen (även med fett), är det förmodligen värt det.

  Kommer menstruationen att göra perioden mer smärtsam?

  Nej. Tvärtom, det kan leda till lättnad för vissa: för dem som använder skålar är kramper något mindre vanliga än för dem som väljer packningar.

  Är skålar lämpliga för kvinnor med böjd livmoder?

  Oftare än sällan. Du kanske måste säkra dig själv packningen för första gången tills du lyckas ”hitta” skålens optimala position. Om du har en böjd livmoder vill du använda en munskydd, men det fungerar inte för dig - kontakta din gynekolog för råd.

  Kan jag ha penetrerande vaginal sex när en skål sätts in?

  Med de flesta skålar är detta tekniskt omöjligt. Men speciella mössor har redan dykt upp - till exempel en engångs Flex och återanvändbar Ziggy Cup - där du kan ha sex. I vilket fall som helst kommer penetrerande sex under menstruationen efter användning av skålen att vara mer bekväm än efter en tampong: de senare absorberar allt som kommer till hands, inklusive naturliga vaginalutsöndringar, som utgör cirka 35% av den fyllda tampongen. Med en kopp kan du inte vara rädd för överdriven torrhet i slidan och ha bekvämt sex direkt efter att du tagit bort den.

  Rumyantseva påminner om att skålar avsedda för sex inte är en preventivmetod. Och även om menstruationen inte är den mest gynnsamma perioden för befruktningen, är risken för graviditet fortfarande där. Om du inte planerar ett barn, använd preventivmedel; Om skålen har utsprång eller en vass spets, kom ihåg att de kan skada kondomen. Och glöm inte att varna din partner om förekomsten av en skål för att undvika onödiga skador.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Behandlingstamponger med salva: 8 alternativ

  Medicinska tamponger med salva är ett effektivt sätt att påverka ett antal gynekologiska sjukdomar av en inflammatorisk och smittsam karaktär. Lokal användning av salvor bidrar till snabb absorption av de aktiva komponenterna i läkemedel i slemhinnorna....

  Vad du ska göra om magen gör ont under din period

  Hej kära läsare. Låt oss ta reda på vad vi ska göra hemma om magen gör ont under din period. Det är ingen hemlighet att menstruationen under flera dagar ger kvinnor obehagliga upplevelser....

  Hur man orsakar menstruation under en försening med enkla och säkra metoder?

  Det finns mer än tillräckliga skäl för förseningen i menstruationen hos en modern kvinna - stress, acklimatisering, brott mot hormonnivåerna, fysisk aktivitet, kost, viktminskning och mycket mer....