Av vilka skäl har fyrtioåriga kvinnor tunga perioder

Harmonier

40 år är en viktig etapp i en kvinnas liv

Menopaus och patologi

I vår artikel kommer vi att förstå varför kvinnor har små perioder (orsaker).
Efter 40 år kan ansvarsfriheten inte bli särskilt riklig. Det finns flera orsaker till deras utseende. Men de vanligaste är klimakteriet och patologin.

Du bör veta att klimakteriet vanligtvis kommer till kvinnor vid 50 års ålder. Men kroppens egenskaper är olika för alla. Därför är det möjligt att vissa kvinnor kommer förr. Villkoret för klimakteriet beror på att mindre kvinnliga hormoner produceras i kroppen.

Hon kan också känna deprimerad, värdelös för någon. Under klimakteriet rekommenderas kvinnor att konsultera en gynekolog för att bedöma deras fysiologiska och psykologiska hälsa. Specialisten kommer också att ge nödvändiga rekommendationer för att ta mediciner som hjälper till att återställa cykeln..

Efter 40 år beror knappheten på menstruation på att äggstocksfunktionen minskar. Menopaus kommer lätt. Menopaus kommer först. Denna period kan pågå från 2 till 8 år. Follikulär mognadstid förändras också. Därför kommer menstruationen inte i tid, cykeln är trasig.

Förutom en liten utflöde under menstruationen kan riklig urladdning också förekomma. Men som regel blir menstruationsvolymen mindre och mindre och går in i en daub. En sådan urladdning åtföljs av smärta i nedre del av buken. Basaltemperaturen stiger också. Till detta läggs den ofta tränande att urinera..

Därför måste du konsultera en läkare för diagnos. Den kvinnliga kroppen kan genomgå inflammatoriska processer i bäcken eller utseendet på någon formation.

Det måste förstås att med passagen av den fyrtioåriga milstolpen gradvis kommer förändringar i menstruationscykeln att börja. Det är hans misslyckanden som indikerar början på irreversibla processer i kroppen.

I klimakteriet skiljer man tre steg:

 • Premenopause. Under denna period kan perioder på 40-45 år gå oftare och mer omfattande än vanligt, eller omvänt är det betydande pauser, och blödningens varaktighet är bara 2 dagar. Detta anses vara en normal månadscykel. Äggen mognar mindre ofta, östrogennivån förändras ständigt, minskar sedan och ökar sedan avsevärt. Men kvinnan har fortfarande möjlighet att bli gravid. Scenens varaktighet - upp till 5-7 år.
 • Klimakteriet. Det inträffar efter den senaste menstruationen och varar i 12 månader. Blodutflöde visas inte just nu. Du kan bekräfta början av denna fas genom att skicka en analys till nivån för hormonet FSH. Det utförs minst 6 månader efter den senaste menstruationen.
 • Postmenopause. Detta är den sista etappen som varar resten av ditt liv. Hon kommer efter klimakteriet. Denna period kännetecknas av ett fullständigt upphörande av östrogenproduktion, fullständig dystrofi av äggstockarna och, som ett resultat, fullständig frånvaro av normal blödning i livmodern.

Ledsagande symtom

De viktigaste tecknen på knapp menstruation är utsläpp från könsorganen, som har en liten volym. I detta fall kommer inte alltid menstruationen att ha en karakteristisk färg, det är tillåtet att ändra den magra menstruationen till en brun nyans eller rosa.

Många kvinnor kan ta bara några droppar blod som en knapp period..

Av de allmänna symtomen kan inga tecken förekomma och bara ibland finns det en försämring av den allmänna hälsan, åtföljd av smärta i nedre buken, huvudvärk, etc..

En av manifestationerna av menstruation hos ungdomar är en liten volym av magra månatliga perioder som inte motsvarar den kliniska bilden. En tjej kan klaga på svår smärta i nedre del av magen, dålig hälsa etc., men det kommer att finnas en hel del utflöde.

Detta är inte ett tecken på någon patologi, utan bara ett av alternativen för normen, där det sker en gradvis omstrukturering av könsorganen.

Ofta stöter unga flickor på ett sådant problem innan menstruationen börjar, som utseendet av sekretioner av en liten mängd som har en karakteristisk brun nyans och kan likna menstruation.

En liknande karaktär av urladdningen kan vara en signal på förberedelse av kroppen för början av menstruation och reaktion av endometrial vävnad på förändringar i hormonella nivåer.

Ett liknande tillstånd kan uppstå hos kvinnor i alla åldrar och inte alltid i detta fall kan orsaken vara patologisk..

åtminstone ibland knappt urladdning under lång tid kan vara ett tecken på den inflammatoriska processen eller ett karakteristiskt drag i en kvinnas kropp.

Varje förändring i karaktären av menstruationscykeln utan objektiva skäl är en signal om någon process i kroppen. Om menstruationen har blivit mindre riklig hos kvinnor äldre än 40 - 45 år, kan detta indikera en minskning av reproduktionsfunktionen. Men det finns fall av tidig menopaus, därför kan liknande symtom förekomma vid 35 år gammal. Med aktivt sexliv kan svag menstruation prata om graviditet.

Om dina perioder blir mindre än vanligt, och detta fenomen observeras under flera cykler, är det värt att kontakta en specialist. Men det finns tillfällen då det inte finns tid att observera dynamiken. Ytterligare symtom kräver omedelbar undersökning. En gynekolog bör konsulteras omedelbart om:

 • uppträdde eller förstärktes dragande smärta i nedre del av buken, i nedre delen av ryggen;
 • bröstet började skada (eller tidigare upplevt obehag intensifierats);
 • menstruation åtföljs av förgiftning (illamående, kräkningar, feber);
 • förstoppning eller diarré.

Följande förändringar bör också varna: blödningen har blivit kort (vanligtvis hypomenorré och oligomenorré följer varandra), skuggan har förändrats (utsläppet är svagt färgat eller mörkare), en obehaglig lukt har uppträtt. Några av dessa symtom (enskilt eller tillsammans) är en god anledning att undersökas. Tänk på de viktigaste skälen som kan provocera sådana förändringar.

Hormonell störning

Om menstruationen inte kommer alls, indikerar detta att hormonella förändringar observeras. I detta fall tillsätter han patienten att ta ett blodprov när han kontaktar en läkare. Föreskriver också henne användning av hormonella läkemedel, som borde stabilisera kroppens kvinnliga funktion.

För en kvinna är en årlig undersökning av en gynekolog en viktig faktor. Eftersom könsorganens hälsotillstånd direkt påverkar flickans humör och hennes känslomässiga humör. En årlig undersökning gör att du kan diagnostisera sjukdomen i ett tidigt skede och förskriva en effektiv behandling till kvinnan.

Med åldern börjar nivån av progesteron och östrogen, två viktiga hormoner som produceras av äggstockarna för att kontrollera menstruationscykeln, minska, vilket leder till instabila symtom, ett fel i cykeln och andra inte särskilt trevliga symtom. Detta tillstånd kallas perimenopause..

Dessutom upplever de flesta kvinnor efter 40 år många förändringar i kroppen, som i regel uppträder gradvis och spontant, men indikerar en minskning av funktionsförmågan och kvinnans inträde i en ny fas i sitt liv.

Efter 40 år blir cykeln kortare. Nedan är en typisk bild av en menstruationscykelstörning som orsakar förvirring hos många, men är naturlig:

 • Vid 20 är cykeln ungefär 31 dagar
 • Vid 30 - ungefär 28 dagar
 • Vid 40 är det redan 24-27 dagar.

På grund av hormonell obalans finns det tre huvudtyper av månatliga cykelstörningar:

 1. Menstruationer blir lättare och mindre. Detta scenario är mer typiskt för kvinnor som alltid har haft ganska milda perioder, och särskilt hos kvinnor som inte är överviktiga och har låga östrogennivåer..
 2. Perioder kan bli extremt svåra och oregelbundna på grund av hopp i hormoner, och detta varar i 3-5 år innan början av klimakteriet. I vissa fall producerar kroppen faktiskt fler östrogener, vilket orsakar en tjockare endometrial foder och svårare blödning. Det kan också orsakas av livmoderfibrer eller adenomyos..
 3. Vissa kvinnor kommer inte att uppleva några förändringar i sin kurs, men upptäcker att deras cykler först samlas och sedan blir mer oregelbundna.

Vissa förändringar kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom som inte är relaterad till klimakteriet..

Se din läkare om:

 • du har flera menstruationscykler i följd kortare än 21 dagar,
 • flera cykler som varar tre dagar längre än vanligt.
 • Menstruationskramper Dysmenoré eller menstruationskramper är vanliga cykelförändringar efter 40 år, vanligtvis åtföljda av smärta i nedre del av buken. Enligt vissa läkare är endometrios en vanlig orsak till dysmenorré, vilket leder till bildning av vidhäftningar i bäckenorganen och utveckling av cyster i äggstockarna.
  P-piller och smärtstillande medel är vanliga behandlingsformer i detta fall, kirurgi är ett extremt alternativ, som används om cysten är stor eller det finns andra allvarliga problem som inte kan elimineras utan operation.
 • Svår blödning Svår blödning under menstruationen kallas menorrhagia och är förknippad med blodproppens tidiga dagar. Svåra perioder före klimakteriet kan leda till fibroma, vilket i sin tur leder till anemi och orsakar symtom som trötthet och trötthet. Svårighetsgraden av symtom, antalet och storleken på fibroider avgör behandlingsmetoden. Behandlingsalternativ inkluderar:
 • NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - Ibuprofen, Nurofen),

  preventivpiller, tranexaminsyra.

 • i vissa fall krävs en operation för skärning av fibroider, och i vissa fall är det enda alternativet fullständigt avlägsnande av livmodern.
 • En oregelbunden cykel på 28 dagar är den genomsnittliga tiden mellan två cykler. Den sista av dem före klimakteriet kan bli oregelbunden:
  • börja tidigare - en gång varannan vecka,

   sällan - ibland kan en paus nå mer än 3 månader.

   Menopaus eller dysfunktionell blödning i livmodern kan orsaka oregelbundna perioder och åtföljas av:

   • sömnlöshet,
   • varmvatten,
   • humörsvängningar.

   Uppnås av de flesta kvinnor i åldern 50 år. Dessa symtom är rent fysiologiska och börjar ungefär två år före klimakteriet. Vid långvarig klimakterie är det ofta en sjukdom som osteoporos, så kalciumpreparat och övningar rekommenderas vanligtvis för alla kvinnor över 50.

   "Om du vanligtvis har två-dagarsperioder och du blöder i sex eller sju dagar nu, kan det innebära att något onormalt händer," säger Julia Schlam Edelman, MD, klinisk instruktör vid Harvard Medical School. "Du kan ha förändringar i förkreft efter livmoderslimhinnan som inte kommer att visas i ett vanligt pap-test.".

  • Blödning under menstruationscykeln Oregelbundna blödningar som inträffar före eller efter menstruationen kallas intermenstruell blödning och avser perioden efter 40 år. Detta är inte som oregelbunden menstruation. Kvinnor som lider av intermenstruell blödning rekommenderas:
    göra en pap-utstryk för att utesluta livmoderhalscancer,
  • utför en ultraljudsundersökning av bäckenet för att kontrollera livmodern,
  • utföra hysteroskopidilatation för att kontrollera om livmodercancer.

   Under den pre-menopausala perioden är oregelbundna cykler helt naturliga. Det finns dock andra tecken som kan förändra menstruationsblödningen..

   Sök genast läkare om:

   • Menstruationsblod innehåller blodproppar.
   • Cyklar längre än vanligt.
   • Utsläpp efter samlag.
   • Cykla mindre än vanligt.

   Viktig! Blodkoagulationsproblem, hormonproblem, fibroider, preventivpiller, graviditet och ibland cancer är några av orsakerna som kan orsaka onormal blödning.

   Det närmaste 40-årsdagen skrämmer ofta kvinnor. Detta beror på det faktum att på kvällen av klimakteriet i den kvinnliga kroppen, olika typer av förändringar inträffar. Dessa förändringar ger inte alltid tröst, snarare tvärtom, de åtföljs av ett antal obehagliga upplevelser, cykelfel, humörsvängningar.

   Menopaus kan emellertid inträffa både vid 45 års ålder och efter 50 år, därför, med manifestationer av onormal funktion av reproduktionssystemet, bör man vara försiktig.

   Oregelbundenhet i cykeln, magra eller rikliga perioder kan vara orsakerna till premenopaus, som inträffar efter 40 år, samt allvarliga patologier som kräver omedelbar behandling.

   Den kvinnliga fertil åldern slutar efter början av klimakteriet, vilket manifesterar sig individuellt. Vanligtvis fångar klimakteriet en kvinna närmare 50 år. En föregångare till klimakteriet anses vara den så kallade premenopausen, som varar från 2 till 5 år.

   Under denna period försvinner äggstockarnas reproduktionsfunktioner, den hormonella bakgrunden förändras, menstruationscykeln är oregelbunden. Det är möjligt att denna händelse är orsaken till den magra månad efter 40.

   Själva klimakteriet är en naturlig händelse, men det är nödvändigt att konsultera en specialist för att undvika eventuella kränkningar.

   Hypomenorré eller magra perioder enbart orsakar inte mycket obehag, utan tvärtom underlättar hygieniska processer. Dessa avvikelser kan dock inte ignoreras, eftersom de kan vara en signal om allvarliga hälsoproblem..

   Dålig menstruation är möjlig på grund av förträngning av lumen i livmoderhalskanalen, vilket inte tillåter menstruationsflödet att komma ut. Detta kan hända till följd av trauma i livmoderhalsen efter operationen, vilket är för fullt med förekomsten av smittsamma processer. Denna patologi är mycket farlig och behöver omedelbar behandling..

   Vid 40 års ålder kan den kvinnliga kroppen fungera som den hormonella bakgrunden, vilket ofta leder till magra perioder. Detta problem behöver medicinsk ingripande, eftersom en kränkning av det endokrina systemet ofta indikerar en dold kurs av olika sjukdomar.

   Långvarig användning av hormonella preventivmedel leder till en oregelbunden cykel, liksom till en minskning eller ökning av mängden menstruationsblod. I detta avseende är det nödvändigt att konsultera en läkare.

   Kroppen återuppbyggs och klarar inte helt stressande situationer..

   Därför är det oerhört viktigt att kunna hantera känslor, inte bli upprörd över bagateller och att hitta tid för avkoppling, både fysiskt och moraliskt.

   En avvikelse i det kvinnliga reproduktionssystemets arbete efter 40 kan indikera början på utrotningen av könsorganens funktioner, såväl som sjukdomar eller graviditet. Därför, om menstruationen efter 40 år har blivit knapp, är det nödvändigt att konsultera en läkare för att förhindra möjliga patologier och undvika komplikationer.

   Om klimakteriet inträffar under perioden 47 till 53 år, anses detta vara normalt. Men det händer att menstruationen upphör tidigare (vid 40-45 år). Tidig klimakterium kan bero på ärftliga faktorer, men oftast indikerar det en kränkning i kvinnokroppen.

   Förändringar i menstruationscykeln blir förverkande av tidig menopaus. Menstruation kan inträffa med betydande förseningar, medan urladdningen är både riklig och knapp. Frånvaron av menstruation under lång tid kan indikera utrotningen av äggstockarna.

   Under tidig menopaus är menstruation och till och med ägglossning möjlig. Detta beror på att bestånd av ägg inte är helt uttömda, därför är sällsynta fall av graviditet under denna period kända. Vid en normal klimakteriet lämnar äggen inte äggstocken, vilket indikerar en förlust av fertilitet.

   Orsakerna till den magra månaden efter 45 år är ganska förståeliga, men om hypomenorré uppstår vid 40 års ålder, indikerar detta en hormonell störning i samband med en tidig menopaus eller manifestationen av andra patologier. Förutom cykelstörningar åtföljs uppkomsten av tidig menopaus av symtom:

   • ökad svettning associerad med aktivering av svettkörtlar;
   • värmevallningar och ökad hjärtfrekvens;
   • ofta sömnlöshet, nedsatt prestanda, minnesproblem;
   • emotionell instabilitet med en kraftig förändring av humör;
   • minskad libido;
   • torr hud, obehag i underlivet (brännande, klåda).

   Folkrättsmedel

   Folkläkemedel vid behandling av klimakteriet kan användas i kombination med komplex behandling. I detta fall är det först nödvändigt att noggrant fastställa att kroppen genomgår åldersrelaterade förändringar och inte har allvarliga sjukdomar.

   De mest populära recepten:

   • Läkemedelssamling (björnbärsblommor, hagtornblommor, mormor, marsh kanel, doftande vedruff). Alla ingredienser i lika stora proportioner hälls med kokande vatten och insisteras i en timme. Den färdiga produkten tas istället för te tre gånger om dagen under en vecka;
   • Kombinationen av örter (citronmelisse, cikoriarot, hagtorn, ivante, mynta) i lika stora mängder hälls också med kokande vatten, infunderas och tas sedan oralt i 60 ml flera gånger under dagen. Detta verktyg hjälper till att bekämpa sömnlöshet och lindrar allvarlig nervspänning;
   • Insamlingen av örter (gåscinquefoil, celandine, kamomill, röd yarrow) blandas i lika stora proportioner, hälls med vatten, kokades och insisterade i 30-40 minuter. Den färdiga produkten tas två gånger om dagen, 125 ml;
   • Mottagning av dillfrön varje morgon i en timme. Sked på tom mage. Den tagna produkten tvättas med en tillräcklig mängd vatten. Förfarandet har en gynnsam effekt på tarmens funktion och eliminerar ökad ångest;
   • Tinktur av medicinska örter (valerianrot, salvia, hästsvans, kamomill, ekbark). Alla ingredienser kombineras i lika stora andelar med kokande vatten och insisterar. Den resulterande produkten torkas med huden. Tidigare måste lösningen spädas i förhållandet med vatten 1: 2;
   • Tinktur av rödklöver, eftersom medicinalväxten innehåller naturliga fytoöstrogener och har en god effekt på det kvinnliga reproduktionssystemet i klimakteriet. Blommor hälls med kokande vatten och insisterade i 20 minuter. Den färdiga produkten tas 2-3 gånger om dagen, 80 ml vardera;
   • Beredning av specialpasta från ingredienser (torkade aprikoser 200 gram, russin 100 gram, citron 2 bitar, katrinplommon 200 gram). Alla ingredienser måste hackas ordentligt och blandas. Den färdiga produkten förvaras i kylskåpet och tas innan du äter 2 msk. skedar.

   Vid användning av recept för traditionell medicin bör möjliga kontraindikationer övervägas. Om allergiska manifestationer noteras under användning av medel, måste du sluta ta det och rådfråga din läkare.

   Omstrukturering under den pre-menopausala perioden

   För att förstå förändringarna i cykeln som inträffar efter 40 år är det viktigt att lära sig om klimakteriet och dess olika stadier. Det första steget av klimakteriet är premenopaus..

   Premenopaus är en övergångsperiod där den normala menstruationscykeln börjar förändras i frekvens och varaktighet, en kränkning av menstruationscykeln i form av utelämnanden blir normal och kräver inte behandling. Scenen varar vanligtvis från 4 till 10 år fram till menopaus, det sista steget som inträffar efter en 12-månaders period av frånvaro av menstruation.

   Kroppen kommer också att börja förändras med en minskning av hormonnivåerna och menstruationsperioderna. Under denna tid blir de flesta kvinnor mindre benägna till graviditet och kan uppleva oregelbundna, och ibland tunga, perioder.

   Förändringar som inträffar under premenopaus kan vara en gradvis symptom och ofta liknar PMS:

   • ångest,
   • viktökning,
   • depression,
   • nervositet,
   • generell svaghet,
   • sömnproblem.
   • minskning i bentäthet,
   • torr hud.

   Perimenopause är en övergångsfas som kan börja efter 35 år och vanligtvis varar från två till tio år - tills menopaus.

   Följande är några av de symtom som premenopausala kvinnor upplever:

   • Humörsvängningar.
   • Mild bröstsmärta.
   • Allvarligt premenstruellt syndrom.
   • Minskad libido.
   • Varmvatten.
   • Trötthet
   • Oregelbundna perioder.
   • Torra vagina orsakar obehag under sex.
   • Urinering under nysningar och hosta.
   • Ökat behov av urinering - inkontinens.

   Menstruation - blödning i livmodern, som är ett naturligt tillstånd i den kvinnliga kroppen. Normalt förekommer det regelbundet med en frekvens av 21-35 dagar och en varaktighet av 4-7 dagar. Fläckning uppträder som ett resultat av avstötning av livmoderns endometrium, om befruktning inte har inträffat. Denna process regleras av det kvinnliga könshormonet östrogen som produceras av äggstockarna..

   Månadsperioder efter 40 år tenderar att förändras. Det är den här gången som markeras som åldrandet av den kvinnliga kroppen, vilket återspeglas i början av klimakteriet. Under påverkan av hormonell obalans börjar störningar i frekvensen och varaktigheten av cykeln och utsöndringar.

   Efter 40-45 år börjar klimakteriet, vilket resulterar i att menstruationscykeln och överflödet av sekretion förändras.

   Tror inte att menstruationscykeln efter 40 år förändras dramatiskt. Denna process varar 2-8 år och kännetecknas av en gradvis minskning av östrogennivåerna. Och perioden 40-45 år är mycket relativ. När en kvinna börjar förändras klimakteriet beror på hennes individuella egenskaper, närvaron av kroniska sjukdomar, näring, hur många dåliga vanor hon har.

   Med tiden börjar äggstockarna att producera mindre och mindre östrogen, dess mängd minskar gradvis, även om balansen ständigt störs, antingen upp eller ner. Antalet folliklar med äggceller minskar också (antalet läggs till och med under intrauterin utveckling av flickor). Därför är det svårt att prata om menstruationens stabilitet. Så de kan gå i flera månader och sedan sluta under en viss period.

   Menstruation efter 40 år: vad som är normalt

   Ojämnheter i cykeln, förändringar i menstruationens volym och varaktighet vid 40 års ålder kan vara normen, men olika patologier som orsakar detta tillstånd kan inte uteslutas. Efter att ha passerat milstolpen på fyrtio år bör en kvinna vara särskilt uppmärksam på sin hälsa, inklusive regleringen.

   Normalt bör menstruationen i denna ålder inte vara:

   1. Långvarig. En förlängning av menstruationsperioden kan indikera ett brott mot blodkoagulation, utveckling av inflammatoriska processer, biverkningar från att ta preventivmedel, sjukdomar i livmodern och äggstockarna.
   2. Frekvent. Brott mot cykeln, som består i full menstruation två gånger i månaden eller närvaron av blodutsöndringar under den intermenstruella perioden (polymenorré) är resultatet av en gradvis minskning av produktionen av hormonet östrogen av äggstockarna. I sällsynta fall kan detta fenomen utlöses av bildande av cyster, endometrios och andra inflammatoriska sjukdomar - upp till livmoderhalscancer..
   3. Mager. Efter 40 år är en minskning av menstruationen den första signalen för klimakteriet. Vanligtvis kombineras detta fenomen med en kränkning av cykelns varaktighet, som kan reduceras till 20–21 dagar eller förlängas till 40–45 dagar..
   4. Riklig. Blödning indikerar också början av klimakteriet, kan vara en följeslagare till fibroider, endometrios och livmodercancer.

   Försening efter 40 år, som i alla andra åldrar, kan indikera graviditet eller vara ett symptom på en början av klimakteriet.

   Fortplantningsfunktion och mager menstruation

   En kvinnas reproduktionsperiod beror på strukturen i hennes reproduktionssystem. Var och en har sitt eget specifika antal ägg, som de kan producera under hela livet. Detta nummer läggs före hennes födelse. Sedan mognar de hela livet. En eller två celler kan mogna under varje period.

   Det finns fall då tre kan mogna. Men detta är ett undantag. Du bör veta att antalet producerade ägg påverkas av yttre faktorer. Till exempel ekologi, strålning, tidigare sjukdomar och mer. På grund av de negativa effekterna av miljön eller sjukdomarna kan antalet celler minskas..

   Definition av hypomenorré

   Hypomenoré är en av störningarna i menstruationscykeln, vilket manifesteras i ett otillräckligt antal sekret som inte motsvarar en kvinnas normala fysiologiska norm.

   Avvikelse kan inträffa i alla åldrar: från cykelbildningen till utrotning av reproduktionsfunktionen. I de flesta fall är fenomenet på kort sikt (på en månad) och bör inte orsaka oro.

   Ytterligare symtom är möjliga med knappa perioder:

   • yrsel, migrän;
   • illamående, kräkningar;
   • ömhet i buken och korsryggen;
   • diarré eller förstoppning;
   • minskad sexlyst;
   • näsblod;
   • apati;
   • dålig aptit;
   • generell svaghet.

   Men ofta är menstruationsflödet smärtfritt och inte åtföljt av ytterligare obehag. Därför uppmärksammar kvinnor inte den lilla mängden blod på dynan.

   Ibland går menstruationen bara när en kvinna går på toaletten med stress. Läs om orsakerna till denna överträdelse i en av våra artiklar..

   Orsaker till långblödning

   • Ett långt gap mellan cykler når ibland flera månader; äggstockarna kan inte producera förutsägbara nivåer av östrogen och progesteron. Denna obalans kan leda till att livmoderhinnan blir för tjock, och sedan, närmast efter en paus, börjar den närmaste cykeln som har börjat lämna kroppen helt.
   • Långvarig blödning kan indikera närvaron av polypper i livmodern, varför blödningen varar längre än vanligt..
   • Långvarig blödning kan också indikera en stor sannolikhet för fibros - en tumör som inte är tumör som växer i livmoderns muskelvägg (eller det kan också vara flera fibroma).
   • Om onaturlig trötthet inträffar till följd av sådan blödning finns det en risk för anemi som ett resultat av överdriven blodförlust. Men ett enkelt intag av järn i detta fall kan inte lösa problemet. Det är viktigt att ta reda på orsaken, eftersom andra allvarligare sjukdomar - cancer i förstadier och livmodern - också kan orsaka svåra perioder..
   • Infektion. Dysbacteriosis, infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i könsorganet - allt detta provocerar menstruationens natur under en lång tid.
   • endometrios Detta är spridningen av slemhinnan i livmodern i andra organ som finns i närheten. Under cykeln börjar endometriet att blöda med hela ytan, därav de starka och långa "kritiska dagarna". Symtomen är akut smärta, konstant oregelbundenhet i cykeln.
   • Livmodercancer. Det kan vara smärtfritt under en tid. I alla fall, med särskilt långa perioder, bör en fullständig undersökning utföras för att utesluta en liknande diagnos.
   • Myom. Godartad tumör. Inte lika läskigt som cancer, men också inte tillräckligt trevligt. Kan åtföljas av svaghet, yrsel, ofta urinering.
   • Sjukdomar i binjurarna och sköldkörteln. Ett karakteristiskt konstant tecken, förutom långvarig blödning, upptäcker i mitten av cykeln..
   • Hormonell obalans. Brott mot hypofysen provoserar många perioder. Hjärnbarken är ansvarig för hormonet som får ägget att mogna för tidigt..
   • Patologi för livmodern. Eventuella avvikelser i livmoderns form från normalt kan bidra till ansamling och stagnation av blod inuti kaviteten. Kvinnor tar detta blod efter en stund för menstruation. Ofta åtföljs en sådan sjukdom av en felaktig hormonell bakgrund.
   • Ektopisk graviditet. Det manifesterar sig vanligtvis som svaghet, illamående, långvarig urladdning, cykelstörning, svår smärta i nedre del av buken.
   • Genetisk patologi. Hemofili, von Willebrands sjukdom är genetiska avvikelser som kännetecknas av nedsatt koagulering. Därför kan urladdningen vara mycket lång - upp till 15 dagar.
   • Arteriell hypertoni. Högt blodtryck bidrar till en mycket lång och riklig period på grund av ökat blodflöde.
   • Åderbråck i slidan. Visas hos genetiskt disponerade kvinnor, ärftliga, uppstår med svårt försvagande fysisk ansträngning under graviditeten, en stillasittande livsstil. Intensiva sportbelastningar, hårt arbete rekommenderas starkt inte under menstruationen.
   • preventivmedel Långa perioder kan visas med fel val eller fel dosering av orala hormonella preventivmedel. Eller under övergången till andra liknande medel. Analfabeter beräknad tid för att ta piller kan slå ner och sträcka cykeln.

   Behandlingsteknik

   Metoden för behandling av identifierade patologier (dysfunktionella störningar, det inledande stadiet av endometrios) med frekvent menstruation är baserat på användningen av konservativa metoder. Mest använt läkemedelsbehandling, beroende på diagnosen:

   • Orala preventivmedel kombinerade effekt med ett visst förhållande östrogen och progesteron;
   • Antibiotika för att eliminera infektionssjukdomar;
   • Hemostatiska läkemedel med långvarig blödning;
   • Järnmedicinering.

   I de flesta fall rekommenderar läkare en kvinna att ändra sin egen livsstil (etablera korrekt näring, eliminera dåliga vanor och ge måttlig fysisk aktivitet).

   Olika formationer i livmoderkaviteten avlägsnas genom operation. Med små fibroider eller polyper utförs en resektion, enukleation, procedur. Stora storlekar kräver fullständigt avlägsnande av livmodern.

   Vid diagnos av maligna tumörer utförs omfattande extirpation (avlägsnande av närliggande hängor och lymfkörtlar). Kemoterapi och strålningsexponering föreskrivs som fixering..

   Bildandet av en cysta, som inte är förknippad med funktionella förändringar, kräver också borttagning, eftersom den kan utvecklas till en onkologisk process. För implementering av kirurgisk ingrepp används laparoskopi..

   Identifiering av peritoneal endometrios involverar implementeringen av en koagulationsprocedur (cauterisering av atrofierade vävnadsställen).

   Varför är det så att kvinnor har magra perioder? orsaker

   Efter 40 år kan en kvinnas cykel störas. Det kan finnas flera orsaker till detta beteende hos kroppen. Kontakta din läkare för en noggrann diagnos. Nu kommer vi också att förstå frågan om problem med cykeln.

   Varför visas magra perioder? orsaker:

   1. Efter 40 år diagnostiseras kvinnor ofta med endometrios. Denna sjukdom kännetecknas av oregelbunden urladdning. Försenad menstruation efter 40 kan vara associerad med denna sjukdom. Orsakerna till denna sjukdom diskuterades ovan..
   2. Cancer i livmodern.
   3. Den vanligaste faktorn i mager menstruation är klimakteriet..
   4. Med åldern blir kvinnor mer emotionella. Därför kan olika störningar och påfrestningar också påverka cykelfel och orsaka knappt urladdning under menstruationen..
   5. Kroniska sjukdomar av svår natur. Till exempel diabetes mellitus, skrump i levern, urinrör, tidigare operation, olika infektioner. Allt ovanstående påverkar frekvensen och mängden utsläpp under menstruationen.
   6. Olika inflammationer i äggstockarna och hängorna är orsaken till att små perioder observeras..
   7. Sjukdomar som influensa, förkylning påverkar också menstruationen. Särskilt om de var svåra.
   8. Endokrina störningar.
   9. Dålig kost. Om en kvinnas kropp inte får tillräckligt med fett, proteiner och vitaminer, påverkar denna situation direkt funktionen för hennes reproduktionssystem. Med otillräcklig näring kommer menstruationen att vara knapp och reproduktionsfunktionen minskar.
   10. Att ta mediciner kan påverka den kvinnliga cykeln..

   Menstruationen pågår under lång tid: i vilka fall är det normalt

   Om menstruationen drar på i 10 till 15 dagar, vilket inte var tidigare, är kvinnor vanligtvis uppmärksamma och tänker på sjukdomen. Men det finns faktorer som inte har något att göra med patologier. Betrakta dem i detalj:

   • Ålder. Under de första två åren efter menarchen hos flickor kan menstruationen pågå under en lång tid, börja och sluta med mörka fläckar. Kroppen genomgår hormonell omstrukturering vid 40 års ålder, när perioden av premenopaus börjar. Ökningen av kritiska dagar i ung ålder och efter 40 anses vara en naturlig händelse.
   • Ärftlighet. Om släktingar under 40 år har en period på mer än sju dagar, har denna familj en naturlig predisposition för långvarig blödning. Hos kvinnor efter 45 år varar menstruationen länge av en annan anledning - detta är en närmande menopaus. Därför är det inte värt att ta hänsyn till särdragen i menstruationen av mogna släktingar till en flicka eller ung kvinna.
   • Födelse och abort. Efter dessa händelser återuppbyggas reproduktionssystemet och livmodern rengörs intensivt..
   • Tar preventivpillerar. Hormonella preventivmedel gör menstruationen lång eller för kort.
   • Användning av en intrauterin enhet. Livmodern uppfattar IUD som en främmande kropp och reagerar på dess närvaro med långvarig kraftig blödning.
   • Stress, hypotermi eller överhettning av kroppen. Erfarenheter och förändringar i klimatförhållanden påverkar menstruationens natur.

   Ektopisk graviditet

   Brott mot menstruationscykeln vid 40, vars behandling varierar från användning av smärtläkemedel till kirurgi, beroende på diagnosen, dess svårighetsgrad, medicinska historia och läkarens rekommendationer, är inte alltid resultatet av premenopausen. Ibland kan orsakerna vara mycket allvarligare, så en medicinsk undersökning är nödvändig.

   I alla fall anses mindre invasiva behandlingar först. Valet av behandling beror på ålder, önskan att upprätthålla fertilitet och orsakerna till onormal blödning (dysfunktionell eller strukturell). Vissa behandlingar kan minska din menstruationsblödning till normal..

   Läkemedelsbehandling är ofta framgångsrik och är ett bra alternativ. Det är sant att resultatet endast bevaras tills medicinerna tas, så denna behandling är långsiktig:

   • Låga doser av preventivpiller, progestins och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan hjälpa till att kontrollera tunga eller oregelbundna blödningar orsakade av hormonell obalans..
   • Om menstruationen har slutat är orala preventivmedel och preventivpiller mycket effektiva för att återställa den vanliga cykeln, men de eliminerar inte orsaken till att blödningen slutade. De kan också hjälpa till att minska menstruationsblödningen, förbättra och kontrollera menstruationen och lindra bäckensmärta..
   • Ett oralt preventivmedel som innehåller en form av progesteron som kallas drospirenon och säljs under namnen YAZ, Yasmin, Ocella, Gianvi och Zarah kan minska vissa humörrelaterade symtom, såsom ångest, irritabilitet, tårfullhet och stress.
   • Natazia, som innehåller syntetiskt östradiolvalerat, är det första preventivpiller som godkänts för behandling av svår menstruationsblödning som inte orsakas av livmoderns tillstånd. Östrogen-progesteronkombination kan hjälpa kvinnor som inte har riskfaktorer och inte har graviditetsplaner.
   • Födelsekontrollpiller kan inte vara det rätta valet för behandling om du röker, har tidigare haft lungemboli (blodproppar i lungorna) eller andra biverkningar av detta läkemedel. Risken för dessa biverkningar är ännu högre om du använder spiralen för att bekämpa födelsetalen eftersom den innehåller högre östrogennivåer..
   • Progestiner, både orala och injicerbara, används också för att behandla svår blödning, särskilt på grund av brist på ägglossning. De är inte lika effektiva som östrogen, men ger ett längre resultat. Biverkningar inkluderar oregelbundna menstruationsblödningar, viktökning och ibland humörförändringar..

   Varför magra månad efter 40? Orsaken till sådana problem kan vara en ektopisk graviditet. Det är mycket farligt för hälsan. Eftersom underlåtenhet att tillhandahålla medicinsk vård i rätt tid kan leda till allvarliga konsekvenser.

   En viktig poäng är att med en ektopisk graviditet finns det små perioder. Ett graviditetstest kan vara negativt, eller den andra remsan kommer att vara mycket svag, knappt märkt. I alla fall, om det finns misstankar om ett sådant tillstånd, måste du snarast konsultera en läkare.

   Hur man diagnostiserar

   Behandlingen föreskrivs först efter diagnos. För detta föreskrivs en kvinna:

   • undersökning av en gynekolog;
   • ta en smet;
   • blod- och urintest;
   • MRI
   • Ultraljud
   • biopsi.


   MR hjälper till att fastställa orsaken till blödning
   En uppsättning undersökningar väljs individuellt utifrån den kliniska bilden. Självdiagnos i detta fall är ineffektivt.

   Skärande smärta i nedre del av buken, menstruation smärtsam

   Om du regelbundet upplever svår skärande smärta i nedre del av buken (kallas dysmenorré) kommer din läkare att råda dig att prova receptbelagda och receptfria läkemedel:

   • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom Ibuprofen och Naproxen, kan köpas utan recept. Behandlingen fungerar bäst om du börjar ta det flera timmar innan smärtan börjar. Om smärtan har börjat, är sannolikheten för minskning efter att du tagit läkemedlet låg, så du bör börja dricka tabletter innan den börjar - enligt anvisningarna. Det hjälper också till att minska kraftiga blödningar..
   • Orala preventivpiller är också effektiva för menstruationskramper. Om aktiva tabletter tas kontinuerligt i 90-120 dagar i rad kommer perioder att inträffa bara tre till fyra gånger per år.
   • Andra sätt att lindra symtom inkluderar varma kompresser i buken och lätt träning.
   • En hysterektomi är den enda behandlingen som helt säkerställer att tunga menstruationsblödningar slutar permanent. Detta är dock en radikal operation där livmodern tas bort och du inte längre kan få barn.

   Dricks

   Oavsett anledning till att den svaga perioden är i alla fall måste den fastställas. 40 år är inte en så stor ålder för en person. Speciellt i det moderna samhället är kvinnor i denna period i livets bästa. Denna ålder anses vara reproduktiv. Nyligen finns det en tendens att kvinnor under första hälften av livet får utbildning, genomgår praktikplatser och gör karriärer..

   Och de släpper en familj och föder barn vid ett senare tillfälle. Därför är det viktigt att noggrant övervaka din hälsa och behandla den noggrant och med uppmärksamhet. Efter 40 års ålder kan knappa mörka menstruationer orsaka klimakteriet och orsaka sjukdom eller graviditet..

   rön

   Med åldern genomgår den kvinnliga kroppen olika metamorfoser associerade främst med det endokrina och reproduktiva systemet. Men inte alla transformationer kan betraktas som fysiologiskt normala. En indikator på kränkningar i reproduktionssystemet är oregelbunden menstruation, vilket kan indikera början av klimakteriet eller pågående sjukdomar. Dåliga månatliga perioder efter 40 kan prata om hälsoproblem som inte kan ignoreras. I sådana situationer kan passivitet vara full av komplikationer. En kvinna i åldern 40 är fortfarande mycket ung för att försumma sin kvinnliga hälsa. Därför är det viktigt att lyssna på kroppen, övervaka cykeln, regelbundet besöka en läkare för att hålla sig ung och frisk så länge som möjligt.

   Hur mycket hjälpte artikeln dig?
   [Totalt antal röster: 7 Genomsnitt: 4,1 / 5]

   Menstruationssvikt efter 45 år

   Tidsintervallet i en kvinnas liv, motsvarande en gradvis övergång från reproduktiv till post-reproduktiv period, kallas vanligtvis menopaus (översatt från grekiska - scen, övergång).

   Denna tidsperiod kännetecknas av förlusten av fertil ålder, utrotning av produktion av kvinnliga könshormoner, kränkning av menstruationscykeln i form av rikliga oregelbundna perioder efter 45 år, omstrukturering av alla organ och system till nya existensförhållanden.

   En gång i månaden

   Den klimakteriska perioden täcker cirka tio år och består av tre faser. Den första av dem är premenopaus, som inträffar efter 45 år, och den kännetecknas av neurovegetativa, endokrina, psykomotiska förändringar. Varaktigheten för detta segment är 4-5 år, det föregår början av den andra fasen - den sista oberoende menstruationen (klimakteriet).

   Därefter kännetecknas den efter menopausperioden av en konstant frånvaro av menstruation. I litteraturen används termen perimenopause, vilket innebär premenopaus och två år efter postmenopausal period. Varaktigheten för varje fas är individuell, i genomsnitt tar hela övergången från tio till femton år.

   Under påverkan av minskande sekretion av hormoner i en kvinnas kropp omorganiseras endometrium. Efter utförande av reproduktionsfunktionen genomgår den atrofi (blir tunnare), det sker ingen cyklisk transformation av slemskiktet. Det finns en minskning i storleken på livmodern och äggstockarna.

   Östrogenbrist under premenopaus betraktas som en regelbunden fysiologisk process, även om den spelar en stor roll för många störningar, inklusive menstruationscykeln, fel uppstår i patologi, manifesteras av dysfunktionell uterinblödning, tunga oregelbundna perioder, utveckling av polypper och hyperplasi.

   orsaker

   Ökad östrogenproduktion är orsaken till endometrial hyperplastiska processer. Denna process sker på grund av receptorer som finns i endometrial vävnad - östrogener verkar på dem, stimulerar proliferativ celltillväxt. Beroende på graden av hormonproduktion och den cellulära kompositionens patologi skiljs följande transformationer av slemskiktet:

   • Glandular hyperplasia och glandular polyper.
   • Glandulära fibrösa, adenomatösa polyper.
   • Atypisk hyperplasi och polypper.
   • Kräfta.

   Förutsägbara faktorer för utveckling av hyperestrogeni kan vara:

   • anovulatoriska menstruationscykler, vars frekvens ökar avsevärt efter 45 år;
   • överdriven omvandling av androgener till östrogener i viscerala former av fetma;
   • hormonproducerande ovarietumörer;
   • leversjukdom
   • diabetes;
   • binjurepatologi.

   Blödning kan vara en följd av sjukdomar i livmodern (patologi i slemhinnan, muskelskiktet, endometrialkärlen), äggstockar, vagina, ta mediciner och störningar i blodkoagulationssystemet.

   symtom

   Under perioden 45-47 år förekommer ofta livmodersblödning av cyklisk natur. Detta är det ledande klagomålet att kvinnor går till läkaren. Sextio procent av patienterna genomgår kirurgisk behandling för detta.

   Långvariga tunga perioder leder till anemi, alarmerande när det gäller onkopatologi, vars topp faller i åldern 50-55 år, bryter mot sexuell funktion och psykoterapeutisk status.

   Fel i menstruationscykeln efter 45 år inträffar i form av förseningar i menstruation eller hyperpolymenorré, vid denna ålder är endometrihyperplasi en vanlig orsak till kränkningar. En hög andel upptäckt av submukösa myomer, adenomyos, maligna neoplasmer under perioden efter 45 år. Överflödiga perioder visas i form av:

   • Menometrorrhagia - långa perioder som uppstår efter en försening i menstruationscykeln.
   • Menorragier - regelbundna, rikliga, mer än sju dagar som flyter kritiska dagar.
   • Metrorragi - intermenstruell blödning.
   • Polymenorrhea - regelbunden menstruation som inträffar tidigare än 21 dagar från den första dagen av föregående menstruation.

   Hos kvinnor i åldrarna 45-47 år manifesteras cykelstörningar oftare i form av menometrorragi. Könsblödning är bara ett symptom, läkarens uppgift är att ta reda på orsaken, föreskriva adekvat terapi för sjukdomen.

   Diagnostik

   Med klagomål på tunga perioder efter 45 år vänder sig kvinnor till gynekologer för kliniska kliniker. Vid blödning krävs akut sjukhusvård på ett gynekologisk sjukhus.

   Läkarens uppgift är att ta reda på orsaken, lokaliseringen av processen, att bedöma graden av blodförlust, dess intensitet. För detta ändamål, genomföra en gynekologisk undersökning, genomföra laboratorie- och instrumentundersökningsmetoder.

   Laboratorium

   Med denna diagnostiska metod bestäms nivån för olika blodparametrar - hemoglobin, blodkoaguleringstid, leverenzymer, serumjärn, hormoner, tumörmarkörer. Alla studier utförs i laboratoriet. Dessutom analyseras urin från vaginal urladdning. För att förtydliga dessa indikatorer föreskriver gynekologer:

   • Allmän analys av blod och urin.
   • Biokemiskt blodprov, koagulogram.
   • Hormonell undersökning - hCG, östradiol, FSH, progesteron, TSH, fri T4, 17-hydroxiprogesteron, LH.
   • Definition av tumörmarkörer - CA199, CA125.
   • Pap-test.
   • Analys av vaginal flora renhet.

   Med data från ovanstående studier kan specialister upptäcka anemi, sjukdomar i levern, blodkoagulation, hormonell status, misstänka en ondartad process, inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsdelar.

   Ytterligare

   Baserat på data från instrumentella undersökningsmetoder utesluts ett antal organiska sjukdomar i endometriumet - maligna neoplasmer i livmodern och livmoderhalsen, polypper, endometrial hyperplasi, submukösa uterusfibroider. För detta ändamål rekommenderar du:

   De farligaste är de så kallade asymptomatiska sjukdomarna (icke-klagomål), som upptäcks under professionella undersökningar av kvinnor i klimakteriet i 5% av fallen, och därför rekommenderas det efter 45 år att göra en ultraljud av livmodern och bilagor två gånger per år.

   Behandling

   Den nödvändiga mängden terapi beror på orsaken till de tunga perioderna. Läkarens uppgift är att stoppa den patologiska processen och uppnå brist på återfall. I närvaro av godartade endometriala sjukdomar som orsakade blödning, hysteroskopi, separat diagnostisk curettage av livmoderhålan utförs endometrial ablation. Närvaron av livmoderfibroider involverar avlägsnande av ett organ med bihang.

   Maligna neoplasmer behandlas i specialiserade cancercentra, metoden och mängden terapi väljs beroende på stadium och graden av tumörmalignitet. Om orsaken till blödning är en hormonell obalans - stoppa blödningen med hormonella och hemostatiska läkemedel.

   Blodkoagulationssjukdomar och leversjukdomar behandlas av inblandade specialister - hematolog, hepatolog. Endometriala receptorer påverkas av läkemedel som binder prostaglandiner - Naproxen m.fl. De tas under blödning. Mediciner som minskar blodförlust inkluderar:

   • Dicinon, etamsylat.
   • Vikasol.
   • Aminokapronsyra.
   • Pambu.
   • Tranexam.
   • Amben.

   I avsaknad av effekten av hemostatisk terapi, förekommer förändringar i nivåer av hormoner, efter diagnostisk curettage, föreskrivs hormonell hemostas med naturliga östrogener: östradiol valeriat, 17 beta östradiol.

   Valet av ett hormonellt läkemedel för behandling av endometrial hyperplasi som en orsak till blödning hos patienter i åldrarna 45-47 kan vara svårt på grund av förekomsten av kontraindikationer för terapi.

   I denna ålder upptäcks ofta sjukdomar som begränsar deras intag. Om det inte finns några hinder för utnämningen av denna typ av behandling, rekommenderar du:

   • noretisteron;
   • buserelin;
   • Hydroxyprogesteronkapronat;
   • goserelin;
   • medroxiprogesteron;
   • triptorelin.

   Läkemedel föreskrivs under övervakning av en läkare i sex månader, med dynamisk övervakning var tredje månad, i avsaknad av klagomål, studier av blodkoagulationssystemet, sonografi, PAP-test.

   För korrigering av menopausala störningar i frånvaro av hyperplastiska processer rekommenderas hormonersättningsterapi i tre år. I de tidiga stadierna av klimakteriet anses det vara lämpligt att förskriva läkemedel som innehåller östrogen och gestagener:

   Innan man föreskriver ersättningsterapi studeras en ärftlig predisposition för maligna processer, närvaron av samtidiga sjukdomar, tillståndet för venös och koagulationssystem, strukturen i bröstkörtlarna och beroende av tobak och alkohol. I frånvaro av kontraindikationer väljs läkemedlet individuellt. Ett alternativ till hormonbehandling kan vara endometrial ablation.

   Överflödiga perioder efter 45 år bör vara orsaken till det läkarbesöket i god tid. Hormonella och neuroendokrina förändringar i denna ålder bidrar till utvecklingen av godartade och maligna sjukdomar i de kvinnliga könsorganen:

   • dysfunktionell uterinblödning;
   • adenomyos;
   • myom;
   • endometrial hyperplastiska processer;
   • äggstockarnas neoplasmer;
   • brösttumörer.

   Befintliga moderna typer av terapi gör att du kan välja det mest lämpliga och effektiva behandlingsalternativet.

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Menopausal hormonbehandling

  Menopaus är en biologisk händelse i kvinnors liv, när, mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar, är äggstocksfunktionen avstängd. Starten av klimakteriet bestäms med en varaktig frånvaro av menstruation under ett år, vilket föregås av en period av menstruations oregelbundenheter - en menopausal övergång, när förseningar eller förkortningar inträffar inom 7 dagar eller själva menstruationens natur förändras: det blir sämre och kortare....

  Allt om hormoner vid endometrios - faran för hormonterapi och alternativa behandlingar

  Hej bloggläsare! Idag kommer vi att prata om den vanliga patologin som möts av upp till 50% av kvinnorna i reproduktionsperioden i olika delar av världen....

  Vilka tamponger hjälper dig att bli gravid

  Infertila par som inte har kunnat bli gravida i mer än ett år försöker använda alla kända terapeutiska metoder för att återställa fertiliteten. Icke-traditionella, folkliga metoder är populära....