Ofta varje månad

Klimax

Regelbunden menstruation anses vara en av indikatorerna på en kvinnas hälsa. En cykel på 28 dagar är normal, avvikelser upp eller ner är tillåtna, men inte mer än sju dagar. Menstruella oregelbundenheter upplevs av många kvinnor i olika perioder av livet. Det är nödvändigt att avgöra i vilka fall ofta perioder är en patologi, och när - en tillåten cykelfluktuation.

Anledningen till frekvent menstruation

Det anses normalt om menstruation inträffar två gånger i månaden under de första tre månaderna när man tar orala preventivmedel, men bara om det inte finns någon kraftig blödning i mitten av cykeln utan att upptäcka fläckar. I vissa fall kan läkaren förskriva en förändring av oralt preventivmedel.

Orsaken till frekvent menstruation kan vara en åldersfaktor: cykelstörningar av detta slag förekommer hos ungdomar under bildandet av menstruationsfunktionen och hos kvinnor efter 40 år som har kommit till klimakteriet. Blodigt utsläpp mitt i menstruationscykeln kan inträffa under implantering av ett befruktat ägg, det vill säga under befruktningen. En intrauterin enhet (IUD) kan utlösa blödning som bryter med menstruationscykeln. Om sådana biverkningar uppstår rekommenderas att ta bort spiralen..

Ofta kan perioder vara ett resultat av följande gynekologiska sjukdomar:

 • myom,
 • äggstocks tumör,
 • adenomyos,
 • endometrial hyperplasi,
 • endometrial polyp,
 • livmoderkropp etc..

Beräkna kostnaden

Fyll i formuläret eller ring för att boka tid. Erfarna specialister kommer att besvara alla dina frågor, förskriva nödvändiga tester och utarbeta ett behandlingsprogram för sjukdomen..

Det bör komma ihåg att ofta kan orsakas inte bara av gynekologiska sjukdomar, utan också av patologier i blodet, sköldkörteln, störningar i nervsystemet, alkohol- eller cigaretmissbruk, överdriven fysisk ansträngning etc. Ofta och kraftigt menstruationsflöde indikerar inte bara sjukdomens närvaro, men de kan också leda till utveckling av anemi, vilket är farligt för den kvinnliga kroppen. Så om dina perioder är ofta, skjut inte upp besöket hos den behandlande gynekologen för att identifiera orsakerna och föreskriva lämplig behandling.

Brott mot menstruationscykeln hos kvinnor, som ett symptom på gynekologiska problem

Menstruationscykeln, som börjar regelbundet och inte medför mycket obehag, är den viktigaste indikatorn på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa från tonåren till klimakteriet. Menstruationens början indikerar att en kvinna har gått in i fertil ålder och är redo att bli gravid och fostra ett barn.

Men menstruationen pågår inte alltid, som timmar och ibland inträffar avvikelser, både i frekvensen av menstruation och i utsläppets varaktighet eller art. I detta fall diagnostiseras menstruations oregelbundenheter..

Detta skrämmer många människor och tvingar dem att söka professionell hjälp hos en gynekolog. Och detta är korrekt, eftersom orsakerna till sådana förändringar kan vara olika: från en oskadlig reaktion av kroppen till en klimatförändring till allvarliga sjukdomar. Diagnos i de tidiga stadierna hjälper till att identifiera orsaken och justera cykeln..

Varför åtföljs den månatliga cykeln av blödning?

Menstruationscykeln består av flera faser och slutar med menstruation eller på annat sätt menstruationsblödning.

Kvinnans fysiologiska reproduktionssystem går igenom tre stadier av cykeln under en månad:

 1. I det första follikulära stadiet i kroppen produceras hormonet "östrogen", vilket hjälper folliklarna att mogna. Och senare, i den största follikeln, som kallas dominerande, mognar ägget.
 2. I ägglossningsstadiet lämnar ägget den dominerande follikeln i flera dagar. Hon är redan helt mogen och redo att möta spermier och befruktning..
 3. Under det tredje luteala steget i den kvinnliga kroppen, syntetiseras hormonet progesteron av corpus luteum, som förbereder endometriet för att "implantera" ett befruktat ägg i det. Om befruktning har inträffat och ägget har lyckats fästa sig vid endometriumväggarna, kan en kvinna observera några droppar blod. Denna process kallas "implantationsblödning." Och om befruktningen och implantationen inte ägde rum, förstörs corpus luteum gradvis, progesteronnivån sjunker kraftigt och processen för rening av endometriumet börjar. Detta är menstruationsblödning.

Menstruella oregelbundenheter - vad är det?

Ojämnheter i menstruationscykeln åtföljs av förändringar i den normala och bekanta rytmen och arten av den månatliga menstruationen. Oregelbunden menstruation kan uppstå i långa förseningar eller, omvänt, inträffa med ofta frekvens.

Menstruella oregelbundenheter beaktas:

 • Förändring i menstruationens varaktighet
 • Förändringar i blodförlust (minskning eller ökning av utflödet)
 • Konstant blödning mellan perioder, mitt i cykeln
 • Blödning efter klimakteriet
 • Frånvaron av menstruation under fertil ålder

En normal situation med avseende på fysiologi anses vara en kränkning av den månatliga cykeln hos en flicka under graviditeten och under en viss tid efter födseln av ett barn med amning. En fullständig frånvaro av menstruation kan observeras inom 10-12 månader från befruktningen och detta är inte en patologi.

Månadscykeln betraktas som en kvinnlig biologisk klocka, och en kränkning i deras arbete indikerar direkt kränkningar i en kvinnas fysiologiska eller psykologiska tillstånd. Om en kvinna inte bryr sig om något, och hon obehindrat kan bli gravid och få ett barn, finns det inga kränkningar och du bör inte oroa dig.

Svårighetsgraden av problemet med menstruations oregelbundenheter ligger i dess direkta samband med den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion. Menstruationsfunktion leder ofta till infertilitet. De som är uppmärksamma på sin hälsa kommer lätt att märka även små avvikelser från normen..

Naturligtvis är varje organism individuell och varje representant för det kända könet har sin egen norm för menstruationscykeln, men på ett eller annat sätt borde det vara nära allmänt accepterade medicinska indikatorer.

Cykeln är normal

Den första menstruationscykeln börjar hos flickor mellan 12 och 14 år och indikerar kroppens normala utveckling. Vid åldern 50-55 år slutar menstruationsperioden, och senare menopaus (menopaus) går in, och äggstockarna slutar producera könshormoner.

Den normala menstruationscykeln hos en frisk kvinna är menstruationens början med en frekvens av 21 till 37 dagar med ett urladdning av 3 dagar till en vecka. Enligt studier varar cykeln i de flesta kvinnor (mer än 60%) cirka 28 dagar. Volymen blod som tas bort bör inte överstiga 150 ml. Det är svårt för en kvinna att bestämma sin blodförlust i milliliter, därför anses det att om inte mer än 4-5 dynor används per dag, så är menstruationsflödet normalt.

Klassificering efter urladdningens art kan också vara annorlunda, men motsvarar under tiden normen:

 • Normala månatliga perioder är urladdningar där en byte av packning sker en gång var fjärde timme. Den första dagen är menstruationen inte rikligt, och på den andra och den tredje ökar överflödet. De följande dagarna inträffar lågkonjunkturen och menstruationen slutar.
 • Knapp menstruation är en liten fördelning av blod av en mörk färg med en brun nyans. Som regel varar en liten period ett par dagar.
 • Överflödiga perioder bestäms av ofta byte av dynor var tredje timme. Kvinnor klagar över att dra och krampa smärta i nedre del av buken. Överflöd menstruation kan pågå i upp till en vecka.

Oregelbundna perioder, som ett symptom på sjukdomar

Om menstruationen varar mer än 7 eller mindre än 3 dagar, åtföljt av smärta av olika natur och obehag, indikerar detta onormalitet och störningar i den kvinnliga kroppen.

Oregelbunden menstruation kan vara en oberoende patologi eller ett symptom på ett antal sjukdomar:

 • Livmoders patologi
 • Patologi av äggstockarna
 • Myom
 • endometrit
 • endometrios
 • Polypov
 • Cystiska formationer
 • Genetiska sjukdomar
 • Sjukdomar orsakade av urogenitala skador eller konsekvenserna av operation
 • Hormonella störningar i kroppen
 • Cancerösa tumörer
 • Blodsjukdomar
 • Ektopisk graviditet
 • Problem och störningar vid livmoders graviditet
 • Missfall eller konsekvenser av abort
 • Psykologiska och neurologiska problem
 • Och andra patologier i kroppen.

Orsaker till menstruationscykelfel

Det finns tre huvudgrupper av orsaker som leder till störning av den normala utvecklingen av menstruationscykeln:

 1. Externa skäl. Detta inkluderar en förändring i klimatförhållanden och säsong (övergången från sommar till höst), upplevda påfrestningar och upplevelser, förändringar i kost och sömn och många andra. Alla kan påverka kroppens inre processer. För att återställa den normala cykeln är det nödvändigt att eliminera externa negativa faktorer.
 2. Störningar orsakade av användning av läkemedel. Oftast leder hormonella läkemedel, antidepressiva medel och läkemedel som påverkar nervsystemet till cykelstörningar. Cykeln kan brytas både i början av att man tar ett nytt läkemedel och när den avbryts. Naturligtvis förskrivs mediciner för att eliminera en viss sjukdom, när fördelen med att ta dem överstiger biverkningar. Men om en allvarlig kränkning av reproduktionssystemet uppstår på grund av läkemedlet, bör du rådfråga en läkare (gynekolog, endokrinolog), ta tester och byta medicin.
 3. Interna orsaker är patologiska tillstånd och sjukdomar som får en menstruationscykel att misslyckas. Överträdelser i detta fall kan varieras från frånvaron av menstruation till livmodersblödning. Detta är den farligaste gruppen av faktorer som ofta kräver allvarlig medicinsk intervention..

Vad kan vara menstruations oregelbundenheter??

Varje orsak till misslyckande på sitt sätt påverkar den kvinnliga kroppen, och dysfunktion kan manifestera sig i form av:

 • Brott mot menstruationens frekvens:
  • Polymenorré kännetecknas av en cykel på högst 20 dagar. Hon kännetecknas av en kränkning av ägglossningen, en svag corpus luteum och som ett resultat problem med befruktningen.
  • Oligomenorrhea, däremot, indikerar en mycket lång cykel, som varar från 45 till 90 dagar. Denna typ av kränkningar är mycket vanliga. Orsaken är polycystiskt äggstocksyndrom, i vilket många folliklar produceras i äggstockarna, men inte en växer till ett dominerande tillstånd. I denna situation, före menstruationen, uppträder knappt utflöd med blod.
  • Amenorré indikerar en långvarig frånvaro av menstruation. Menstruationen visas en gång på flera månader eller mindre. Skälen till detta är de mest varierande, som måste åtgärdas omedelbart, eftersom problemet uppmärksammades..
 • Brott mot menstruationens karaktär:
  • Lut menstruationsflöde, ingen smärta.
  • Stark och långvarig blödning åtföljd av smärta.
  • Blödning före menstruation, manifesteras som en knapp brun utflöde.
  • Blodutladdning i mitten av menstruationscykeln varar vanligtvis flera dagar. Förväxla dem inte med ägglossande blödning, som kan uppstå vid brott i follikeln och frigörandet av ägget. Äggstocksblödningar manifesteras av ett par droppar mörkt blod.
  • Blödning efter menstruation. De är inte rikliga och slutar gradvis. Detta är ett symptom på kronisk endometrit..

Vilka är farorna med en cykel??

I alla åldrar kan avvikelser från den normala menstruationsförloppet leda till hälsoproblem och patologier.

De allvarligaste konsekvenserna av sådana avvikelser är:

 • Anemi, med andra ord, anemi - en stark minskning av hemoglobin i blodet och en minskning av antalet röda blodkroppar. Riklig långvarig menstruation och livmodern och ofta blödning leder till anemi. Denna sjukdom utgör ett allvarligt hot mot människokroppen..
 • Hematometern visar sig i koncentrationen av blodproppar i livmodern. Blod kan i detta fall inte gå utanför, och istället för normal menstruation, uppträder fläcken. Blod är ett idealiskt medium för patogena bakterier och dess stora ansamling i livmodern leder till utveckling av akuta infektionssjukdomar. Obligatorisk medicinsk intervention krävs för att eliminera patologin..

Det finns en annan typ av komplikation - infertilitet, även om det inte är en direkt följd av menstruations oregelbundenheter, men det händer att otidig sökning av medicinsk hjälp på grund av oregelbundna perioder leder till sorgliga konsekvenser. En kvinnas kropp genom cykelproblem kan signalera problem i det endokrina eller könsorganen.

Patologier där menstruations oregelbundenheter uppstår

Patologi av äggstockarna

Ovariell dysfunktion är en allvarlig patologi och leder oundvikligen till störningar i menstruationscykeln och en funktionsfunktion i det kvinnliga reproduktiva systemet.

Patienter med äggstockarna kan orsakas av:

 • Oorganisering av äggstockarna och en kränkning av deras förbindelser med hypofysen, vilket leder till att metabolismen misslyckas.
 • Onkologi (lågkvalitets äggstumörer)
 • Med potenta mediciner för att stimulera ägglossning som förändrar hormoner.
 • Brist på hormonnivåer i den andra fasen av cykeln.
 • Konsekvenserna av negativa yttre påverkan: arbete i farliga industrier, strålning, strålning, kemikalier.
 • Könsskada på kön.
 • Operationer på äggstockarna eller kirurgiska ingrepp i kroppens reproduktionssystem.

Typer av äggstockspatologier:

 • Hyperfunktion av äggstockarna indikerar att flera ägglossningar mognar i äggstocken under en cykel. I de flesta fall är en tendens till multipel graviditet en genetisk funktion, men det händer också att det är en hormonell förändring i kroppen på grund av den långvariga användningen av preventivmedel. Ovariell hyperfunktion åtföljs av en oregelbunden menstruationscykel och en långvarig ökning av östrogenhormonet, vilket upptäcks i laboratoriestudier.
 • Ovariell atrofi kan vara en följd av långvarig fasta och dieter, när kroppen inte har fått nödvändiga vitaminer och mineraler på länge.
 • Äggstocksinflammation orsakar infektioner som faller i äggledarna. De vanligaste inflammatoriska processerna är salpingoophorit och adnexit..

Endometriala polyper

Polyper är godartade formationer i livmoderkaviteten som växer från lagarna i endometrium. De kan vara medfödda eller förvärvade och lokaliserade i olika delar av kroppen. Kvinnor märker inte små polyper innan en gynekologisk undersökning, eftersom inga symtom.

När polyppen växer misslyckas menstruationen, vilket är det främsta symptom på sjukdomen. Polypper väcker smärta i buken, som blir starkare under samlag.

Orsakerna till deras utseende kan vara:

 • Obalans i hormonbalansen. Det finns en stark ökning av hormonet östrogen och brist på progesteron.
 • Skada på livmodern på grund av kirurgisk curettage, abort och användning av en spiral för att skydda.
 • Uppsamling av blod inuti livmodern och morkrester efter abort, missfall eller förlossning. Med tiden bildas bindväv i dessa delar och en polypp visas..
 • Endokrina störningar.
 • Extragenitala patologier (hypertoni, viktminskning).

Kroniska livmodersjukdomar

Olika inflammationer kan leda till kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet (livmodern och bilagorna) om behandling i tid inte genomförs.

Typer av uterusinflammation:

 • Endometrit. Med sjukdomen blir livmodern och dess slemhinnor inflammerade.
 • Cervicit - en sjukdom i livmoderhalsen.

Urinvägsinfektioner, livmoderskador och sexuell kontakt under menstruationsblödning kan leda till inflammation är en stor riskfaktor för penetrering av mikrober.

endometrios

Endometriose kännetecknas av att livmoderslemhinnan spirar till andra organ, vilket bidrar till att hormonbalansen i hela organismen misslyckas..

Orsakerna till patologi är:

 • Medfödd närvaro av endometrieceller på olämpliga platser för dem.
 • Kasta endometrieceller till andra avdelningar under menstruationsflödet.
 • Hormonella störningar och ökade nivåer av hormonet östrogen.

Symtom på endometrios är:

 • smärta i nedre buken,
 • i ljumsken och korsryggen,
 • smärta under samlag och gynekologisk undersökning,
 • långa perioder med kraftig urladdning med svår smärta.

Oncology

I cancertumörer förändras menstruationscykeln kraftigt på grund av att negativa förändringar i den hormonella bakgrunden och tillståndet i kroppen som helhet inträffar. Speciellt förändringar i menstruationen märks om tumörformationer finns på äggstockarna eller livmodern och dess delar.

Med onkologi inträffar förändringar i menstruationscykeln av två skäl:

 • Organtumörer bromsar de processer som är ansvariga för hormonproduktionen. Organarbetet försämras och kroppen spenderar energi på celldelning och producerar inte nödvändiga ämnen för kroppens normala funktion.
 • Stark förgiftning av kroppen på grund av de element som produceras av sjuka celler. Och utan dem är en normal menstruationscykel inte möjlig.

Cancerös skada på livmodern orsakar en funktionsfel i menstruationscykeln i de tidiga stadierna. Menstruationen blir knapp, då mer intensiv, blodutflöde visas i mitten av cykeln med en skarp obehaglig lukt. Menstruationsflödet åtföljs av skarp smärta och en förändring i färg till brun eller svart. Muterade celler med purulent vätska utsöndras..

En ovarietumör leder till en lång försening i menstruationen på grund av hormonbrist. Med en tumör i äggstockarna uppträder menstruation med smärta i sidan av buken, där det skadade organet är beläget.

Abort

Abort är en stress för den kvinnliga kroppen och leder alltid till förändringar i den vanliga menstruationen. Arten av smärta under början av menstruationen, tid och regelbunden hos deras debut kan förändras.

Orsakerna till menstruations oregelbundenheter efter abort kan delas in i två typer:

 • Mekaniska orsaker när skador på livmodern och slemhinnan inträffade med gynekologiska instrument. På grund av kränkning av skikt i endometrium kan amenorré och frånvaro av menstruation uppstå upp till sex månader.
 • Funktionella skäl när abort orsakade inre störningar i reproduktionssystemets funktion och hormonell obalans.

Leversjukdom

Levern deltar i de flesta kemiska reaktioner som äger rum i kroppen, filtrerar och producerar nödvändiga ämnen. Leverens arbete är förknippat med reproduktionssystemet vid produktion av hormoner, och funktionsfel i dess arbete påverkar direkt menstruationscykeln.

Leversjukdomar kan inte bara leda till menstruations oregelbundenhet, utan också provocera utvecklingen av dysfunktioner i äggstockarna och hela kvinnors reproduktionssystem..

Sjukdomar i levern som leder till menstruations oregelbundenhet:

 • Fet degeneration av levern, när fettvävnad ersätter leverns vävnader
 • Levercirrhos, när levervävnaden ersätts av bindväv och organets struktur och normala funktioner störs.
 • Hepatit - en infektionssjukdom i levern.

Dysfunktionell blödning i livmodern

Dysfunktionell livmodersblödning blödar från livmodern som uppstår till följd av hormonella störningar i kroppen, liksom från negativa förändringar i funktionen av könsorganen och blodproppsstörningar. Sådana blödningar kan uppstå när som helst på cykeln; kvinnor äldre än 45 år är mest mottagliga för dem..

Misslyckande med den normala menstruationscykeln är det huvudsakliga symptom på denna patologi. Långa perioder med brist på menstruation, upp till 3 månader, som följs av kraftiga blödningar och utveckling av anemi, kan observeras.

Under behandlingen är det först nödvändigt att stoppa blödning i livmodern. Applicera hormonella läkemedel och läkemedel som hjälper till att minska livmodern. Om medicinerna inte ger den önskade effekten och problemet kvarstår, utförs livmoderkuretteringen. Järnpreparat föreskrivs för behandling av anemi, och i kritiska fall utförs en blodtransfusion.

Alla, till och med mindre fel i kroppens arbete, såväl som externa faktorer kan leda till en kränkning av menstruationscykeln:

 • stress och instabilt nervsystemets tillstånd,
 • sjukdom i inre organ (njurar, lungor, blodkärl),
 • infektioner,
 • ärftliga faktorer,
 • klimatförändringar eller flytt till ett annat land,
 • tar medicin,
 • förgiftning eller undernäring,
 • avitaminosis.

Diagnos av menstruations oregelbundenheter

Innan du börjar behandlingen och börjar återställa menstruationscykeln är det nödvändigt att utföra en fullständig diagnos av problem och förstå orsaken till kränkningar.

Omfattande diagnostik inkluderar:

 • Insamling av all information om sjukdomen, klagomål, symtom. Läkaren måste prata om problemen som föregick patologin med menstruation, abort och förlossning och mediciner som kan påverka menstruationscykelns normala gång..
 • Visuell undersökning och undersökning på en gynekologisk stol
 • Smet för infektionstester
 • Gynekologisk ultraljud
 • Bloddonation (allmänna och hormonella tester)
 • Hysteroskopi - en studie av endometrium för närvaro av polyper
 • Histologi - detektion av maligna celler
 • Ytterligare studier förskrivna av din läkare

Beroende på resultaten av diagnosen föreskrivs behandling som kommer att vara effektiv i båda fallen. Du kan behöva konsultera andra läkare, utöver gynekologen: onkolog eller endokrinolog.

Behandling av menstruations oregelbundenheter

Vid behandling av menstruations oregelbundenheter är det viktigt inte bara att fastställa regelbundenhet i cykeln utan att bota orsakerna till misslyckande.

Det finns två behandlingsanvisningar:

 1. Konservativ terapi är en metod som involverar behandling med mediciner, tabletter. Uppgiften är att medicinskt reglera hormonell bakgrund och minimera blodförlust. Med denna behandling förskrivs orala preventivmedel, hormonella och hemostatiska läkemedel. Du kan använda traditionell medicin, avkok av örter.
 2. Kirurgisk ingrepp föreskrivs ofta inte bara för att eliminera orsakerna till menstruations oregelbundenhet, utan också de negativa konsekvenserna av patologi. Operationer utförs under generell anestesi, varefter rehabiliteringsrehabilitering föreskrivs på ett sjukhus.

Metoder för att utföra operationer inom gynekologi:

 • Curettage av livmodern
 • Endometrial laserförbränning
 • Avlägsnande av livmodern
 • Övrig

För att förebygga sjukdomar i reproduktionssystemet är fysioterapiövningar nödvändiga, en sund sömn, korrekt näring och användning av folsyra, vitaminbehandling är nödvändig.

komplikationer

Vid behandling av menstruations oregelbundenheter kan det uppstå svårigheter, särskilt om patienten i förtid konsulterade en läkare och patologin fick ett försummat tillstånd.

I vissa fall är brådskande kirurgiskt ingripande av läkare nödvändigt, och det händer att efter den första operationen, på grund av komplikationer, krävs upprepad intervention.

recensioner

Recensioner av kvinnor om menstruations oregelbundenheter:

En regelbunden menstruationscykel är nyckeln till kvinnors hälsa, ett viktigt skick för graviditet och framgångsrikt barn. Om menstruationen är oregelbunden eller åtföljs av smärta, bör du vara uppmärksam på detta och inte skjuta upp besöket hos läkaren.

Skäl för ofta perioder

Ofta menstruation hos kvinnor efter 40 års ålder och ungdomar: möjliga orsaker och behandlingsmetoder

Situationen när menstruationen går två gånger i månaden är inneboende hos tonårsflickor och kvinnor efter 40 år. Det har ett medicinskt namn - polymenorré. Detta är ett helt normalt fenomen förknippat med en kort cykel, men i vissa fall kan det indikera förekomsten av sjukdomar, därför är det nödvändigt att konsultera en läkare. Beroende på orsaken som orsakade de täta perioderna föreskrivs behandling, inklusive att ta mediciner och folkläkemedel.

Orsakerna till ofta menstruation hos tonårsflickor är förknippade med hormonella förändringar. Under denna period har cykeln ofta ännu inte avgjort och fluktuationer i hormonbalansen inträffar ganska kraftigt. Hos kvinnor efter 40 år observeras detta problem i närvaro av en predisposition till tidig menopaus.

De viktigaste orsakerna till frekvent menstruation är:

 • kränkning av personlig hygien;
 • förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i livmodern, äggstockarna eller hängorna i akut och kronisk form;
 • infektionssjukdomar av olika natur, inklusive de som överförs sexuellt;
 • svår psyko-emotionell överbelastning;
 • övervikt;
 • installation av en intrauterin enhet;
 • kirurgiska ingrepp, inklusive misslyckad abort;
 • endokrina patologier;
 • kroniska sjukdomar i njurarna och urinblåsan (pyelonefrit, cystit etc.);
 • diabetes;
 • långvarig medicinering.

Ibland utvecklas polymenorré på grund av en kraftig klimatförändring. I detta fall passerar det efter att kvinnan återvänder till de vanliga klimatförhållandena..

Menstruationscykeln påverkas också av faktorer som graviditet och amning. Efter förlossningen måste en viss period gå innan cykeln återgår till det normala. Det kommer inte nödvändigtvis att vara detsamma som före graviditeten.

Efter 40 år börjar ett antal förändringar i kvinnans kropp, som ett resultat av vilka menstruations oregelbundenheter inträffar.

Normalt varar urladdningen i 4-5 dagar. Men efter 40 år kan kvinnor få långvarig menstruation, som varar upp till en vecka. Ibland varar menstruationen bara 2 dagar och de kännetecknas av knappt urladdning.

På grund av hormonella förändringar i kroppen som är förknippade med de naturliga åldrande processerna, kan ganska rikliga utsöndringar observeras. Ibland minskar en kvinna längden på sin period eller en serie utdragna perioder inträffar. Ofta inträffar kritiska dagar två gånger i månaden eller till och med stannar en period.

Hos vissa kvinnor kan ovanstående processer börja först efter 45 år och till och med senare. Mycket beror på patientens livsstil, förekomsten av kroniska sjukdomar, dåliga vanor.

Eventuella avvikelser måste rapporteras till den behandlande läkaren. Redan före klimakteriet bör menstruationscykeln inte förändras dramatiskt. Det tar flera år, ibland till och med ett decennium. Det beror på hur snabbt östrogennivåerna sjunker. I vissa fall kan dess produktion tvärtom öka. Under dessa perioder växlar kraftiga blödningar med knappa.

De huvudsakliga symtomen på polymenorré är en förändring i cykelns varaktighet eller urladdningens art. Men det finns ett antal ytterligare tecken som indikerar att processerna är patologiska till sin natur.

Om blodproppar är tydligt synliga i urladdningen kan en infektionssjukdom vara närvarande. Intensiva smärta i nedre del av buken - ett tecken på livmoders patologi.

Ofta finns det symtom som:

 • svaghet;
 • kronisk trötthet;
 • dåsighet;
 • smärta i solar plexus.

Dessa tecken indikerar en betydande blodförlust och att kroppen inte har tid att utveckla en tillräcklig mängd. För närvarande är kvinnan konstant törstig, hennes aptit ökar.

Förändringar som är karakteristiska för polymenorré kan vara förknippade med andra sjukdomar. Så hormonella förändringar kan provocera en försämring av corpus luteums funktion. I detta fall, förutom den korta menstruationscykeln, observeras menorrhagia: det finns långa och rikliga perioder, som ibland varar två veckor i rad. I detta fall minskar intervallet mellan blödning avsevärt.

Antalet folliklar (även med en minskning av corpus luteums funktion) förblir normalt; mognad inträffar också utan betydande förändringar.

Polemenorrhea bör inte förväxlas med en förkortad menstruationscykel, när det inte finns några speciella störningar, men menstruationen kommer varannan vecka. Detta fenomen inom medicinen kallas pseudopolymenorrhea. Det kännetecknas av en kort varaktighet av själva menstruationen (högst 2-3 dagar). Sådana blödningar är mer som fläckar, vilket är en meningsbildning. Detta beror på att för tidig avstötning av endometri uppstår..

Situationen observeras med långvarigt och okontrollerat intag av hormonella preventivmedel. Om en kvinna tar piller som föreskrivs av en läkare, men menstruationens natur förändras måste du berätta för en specialist om det - läkaren kommer att välja ett annat botemedel.

Diagnos av polymenorré är ganska komplicerat. Patienten måste hålla en menstruationskalender under tillräckligt lång tid och fastställa deras huvudsakliga egenskaper och varaktighet. Ett antal tester utförs på poliklinisk basis, inklusive basaltemperaturmätningar..

Du måste också ta tester för hormoner - östradiol, prolaktin, progesteron osv. Vid behov skickas en kvinna för ultraljud i bäckenorganen.

Behandling av polymenorré innebär att eliminera orsaken som orsakade den.

Om bara hormonella förändringar är implicerade används substitutionsbehandling. Det låter dig bromsa processen med för tidigt åldrande och början av klimakteriet under en tid. Vi pratar om både östrogenpreparat och kombinerade orala preventivmedel. De innehåller en kombination av hormonerna östrogen och progesteron i en eller annan andel.

Med denna metod kan du eliminera de flesta av de dysfunktionella störningarna i reproduktionssystemet och inflammatoriska sjukdomar, och är också effektiv i kampen mot endometrios i ett tidigt skede. Oftast utförs hormonbehandling inom sex månader under övervakning av en läkare..

Om polymenorré orsakas av en infektionssjukdom, används antibiotika, eftersom den vanligaste orsaken är en bakteriell infektion. Sådana läkemedel som Ceftriaxone, Levofloxacin, Ofloxacin och andra rekommenderas. Valet görs av en specialist och beror på den specifika patogenen och dess resistens mot antibiotika.

För att stoppa kraftiga blödningar, ta läkemedel som Dicinon och dess analoger. För att göra blod i kroppen snabbare ordineras järntillskott till patienten.

För att uppnå effektiva resultat rekommenderas:

 • tillräckligt med tid att spendera i den friska luften;
 • övervaka din vikt;
 • överge ökad fysisk ansträngning, men upprätthålla enhetlig motorisk aktivitet under dagen;
 • följa reglerna för personlig hygien;
 • skydda dig mot stress och överarbete.

Behandlingen av polymenorré med örter är av sekundär betydelse och används förutom läkemedel.

Efter att ha konsulterat en läkare används följande avgifter:

Samling

Matlagning

Ansökan

Gräshästarhandväska, fågelhöglandare, mistelvit (i lika stor andel)

 1. 1. Ingredienserna krossas och blandas..
 2. 2. Välj 1 msk. lsborough.
 3. 3. Häll ett glas kallt vatten.
 4. 4. Produkten kokas.
 5. 5. Låt stå på låg värme i 5 minuter..
 6. 6. Kyl och filtrera
Drick ett glas på morgonen och kvällen, från och med den tredje dagen i menstruationen

Ekbark (1 msk.), Gräshästarväska, röd yarrow, poteter

Ekbark, lösa jordgubbsblad, gåsgris, hallonblad, ryllikgräs (i lika stora andelar)

Bark av havtorn och viburnum (i lika stora mängder)Drick en kopp buljong morgon och kväll

Gåsspetsklänning, rödgräs, valerianrot (i lika stora andelar)

 1. 1,2 tsk samling häll ett glas kokande vatten.
 2. 2. Kyl

De dricker 2 glas per dag, från den första dagen av cykeln till slutet av menstruationen

Skäl för ofta perioder

Menstruationscykeln är känd för att vara en viktig indikator på kvinnors hälsa. Från tonåren menstruation talar om den slutliga bildningen av reproduktiv funktion. Från och med då kan en flicka bli mamma. Efter 40-50 år går denna möjlighet gradvis förlorad - det hormonella systemet genomgår åldersrelaterade förändringar, och menstruationen försvinner.

Alla kvinnor i reproduktiv ålder måste ha upplevt menstruations oregelbundenhet. Detta kan bli en barriär mot graviditet och representerar därför ett allvarligt problem inom gynekologi. Ett av dessa tillstånd är ofta menstruation eller polymenorré. När kvinnor klagar till en läkare vill kvinnor ta reda på vad som är orsaken till kränkningarna och hur man kan eliminera dem..

När menstruationen går för ofta måste du konsultera en gynekolog för att ta reda på varför detta händer..

Skäl och utvecklingsmekanism

Ofta förekommer ofta perioder som ett resultat av en kränkning av de komplexa förhållandena mellan regulatorerna i menstruationscykeln. De är baserade på en hormonell obalans som kan uppstå på alla nivåer - hypotalamus, hypofysen, äggstockarna - och manifesteras av strukturella förändringar i livmoderns slemhinna (endometrium). Detta är i varierande grad karakteristiskt för både unga flickor och kvinnor efter 40 år..

Menstruationscykeln består av två faser: follikulär och luteal. Det börjar med frisläppandet av blod, som är en exfolierad endometrium. Samtidigt, under påverkan av hypofyshormoner i äggstocken, mognar en follikel med ett ägg. Denna process fortsätter exakt halva cykeln, och menstruationen slutar normalt om 7-10 dagar. I slutet av den första fasen inträffar ägglossning - brott i follikeln och frigörandet av ägget. Från detta ögonblick mognar corpus luteum i äggstocken, vilket frisätter progesteron, vilket är nödvändigt för utvecklingen av graviditeten. Om befruktning inte har inträffat slutar lutealfasen med nästa menstruation.

Orsaken till polymenorré kan döljas bakom kränkningar vid valfri länk i cykeln. Oftast sker detta under följande förhållanden:

 • Hormonella förändringar.
 • Inflammatoriska sjukdomar (salpingoophoritis, endometritis).
 • Tumörer (fibroider, cyster, polyper).
 • endometrios.
 • Allmänna sjukdomar (diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, skrump).
 • Tar orala preventivmedel.

Frekvent menstruation kan inte bara uppstå vid funktionella störningar - strukturella förändringar i det kvinnliga reproduktionssystemet är också av stor betydelse.

För att eliminera orsaken till polymenorré i tid, bör du inte lita på möjligheten till självåterställning av cykeln, men det är nödvändigt att genomgå en medicinsk undersökning.

symtom

Normalt observeras menstruationen med samma frekvens med ett fel på 10 dagar. Om urladdningen visas efter mindre än 21 dagar, kan vi prata om polymenorré. Men en sådan kränkning kännetecknas inte bara av en förkortning av intervallet mellan menstruationen. Andra menstruations oregelbundenheter kan förekomma:

 • Riklig och långvarig menstruation - hypermenorea eller menorragi.
 • Kort menstruationscykel - pseudopolymenorré.
 • Mager menstruation - oligomenorrhea.
 • Blödning i livmodern - Metrorrhagia.
 • Brist på ägglossning (anovulation).

Sådana egenskaper hos cykeln observeras med olika patologier, och därför är det nödvändigt att utföra en kompetent differentiell diagnos för att exakt bestämma deras orsak. Detta hjälper en klinisk undersökning av en kvinna av en gynekolog med nödvändiga extra medel.

Hormonella förändringar

Polymenorré förekommer ofta som ett resultat av fysiologiska förändringar i olika perioder av en kvinnas liv. Vid puberteten, när cykeln ännu inte stabiliserats, kan ofta menstruation vara helt normal. Hos kvinnor efter 40-45 års ålder inträffar premenopaus när mängden östrogen minskar, vilket åtföljs av en förändring i menstruationens frekvens och varaktighet.

Dessutom kan kvinnor i olika åldrar uppleva ovariell dysfunktion, som kännetecknas av:

 • Försenad menstruation, tung eller, omvänt, liten utflöde.
 • Intermenstruell blödning.
 • Smärta i nedre buken.
 • Fenomenet av premenstruellt syndrom.

Detta är en ganska vanlig förekomst och inträffar under påverkan av många yttre eller inre faktorer: från fysisk eller emotionell överarbetning, klimatförändringar, en felaktig installerad intrauterin enhet och slutar med allvarliga endokrina störningar..

Om en kvinna märkte att menstruationen går oftare än vanligt, bör du först konsultera en läkare, eftersom detta kan vara resultatet av vissa hälsoproblem.

Inflammatoriska sjukdomar

Menstruationscykeln reagerar snabbt på inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemet. Sådana kränkningar är särskilt uttalade med skador på äggstockarna och livmodern. När salpingoophoritis (inflammation i bihangarna) eller endometritis utvecklas, tillsammans med polymenorré, i varierande grad kan förekomma:

Långvariga inflammatoriska sjukdomar leder till bildning av vidhäftningar, som i kombination med hormonella störningar blir en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet.

tumörer

Sjukdomar i livmodern av en tumörart är ofta karakteristiska för kvinnor efter 40 år. Frekvent menstruation observeras huvudsakligen med submukösa myomer och polyper, när processen för avstötning av det funktionella lagret i endometrium störs. Då kan du märka:

 • Tung urladdning.
 • Blödning mellan menstruation.
 • En ökning av livmoderns storlek vid undersökning.
 • Kronisk anemi.

I klimakteriet är ett farligt symptom som om menstruationen har börjat igen - detta kan vara ett tecken på livmodercancer. Cystor i äggstockarna leder också till ojämnheter i menstruationen. Om det finns ett brott mot frisättningen av progesteron går menstruationen oftare, eftersom tidsintervallet mellan dem minskar.

Polymenorré hos kvinnor efter 50 år kan tala om en allvarlig patologi, som ofta utgör ett verkligt hot mot en kvinnas hälsa och liv.

Behandling

Efter att ha fått reda på varför en kvinna har ofta perioder är det nödvändigt att genomföra adekvat behandling. Fysiologiska förändringar kräver naturligtvis inte aktivt ingripande, men ibland kan en viss korrigering krävas för att jämföra en sådan period. I grund och botten måste du vara uppmärksam på behandlingen av patologiska tillstånd tillsammans med polymenorré. Konservativa eller kirurgiska metoder kan användas..

Konservativa metoder

De flesta patologier svarar bra på konservativ behandling. Detta gäller för dysfunktionella störningar, inflammatoriska sjukdomar, tidiga stadier av endometrios och allmän patologi. Grunden för terapeutiska åtgärder är användningen av läkemedel. Beroende på situationen är följande läkemedel tillämpliga:

 • Kombinerade orala preventivmedel med olika förhållanden mellan progesteron och östrogen.
 • antibiotika.
 • BLODS.
 • Järnberedningar.

I många fall rekommenderas att förändra livsstilen för att normalisera menstruationscykeln: äta rätt, ge upp dåliga vanor, minska vikt, ge tillräcklig motorisk aktivitet.

Operativa metoder

Om kvinnor efter 50 år hittar en livmodertumör beror behandlingstaktiken på dess typ och distribution. Med polyper eller små submukösa myomer avlägsnas de genom resektion eller enukleation. Om bildningen är signifikant är det nödvändigt att utföra amputation av livmodern. Vid malign patologi används utvidgad extirpation med bihang och lymfkörtor i närheten, och efter det - strålbehandling eller kemoterapi.

Om cystor i äggstockarna inte är förknippade med funktionella förändringar måste de också tas bort, eftersom det finns en risk för malignitet. I detta fall används laparoskopiska kirurgiska tekniker. När en kvinna har peritoneal endometrios, på detta sätt, kan cauterisering av patologiska foci utföras (koagulering).

Polymenorrhea måste uppmärksammas på unga flickor och kvinnor efter 40 år, eftersom detta inte bara kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar, utan också allvarlig patologi. I det senare fallet är det nödvändigt att påbörja behandlingen med en specialist i tid.

Varför det finns ofta perioder flera gånger i månaden?

Ofta menstruation kan orsakas av cykelstörningar. De första månaderna anpassar kroppen sig till följd av att menstruationen är oregelbunden. Detta är lämpligt för unga flickor som just har börjat sina perioder. Vid en mogenare ålder kan ofta funktionsfel indikera förekomsten av allvarliga patologiska avvikelser. Varför går menstruationen ofta, orsakerna till denna process och dess konsekvenser kan endast avgöras av en erfaren specialist.

Varför menstruationscykeln störs

Hittills kan fem huvudfaktorer identifieras som påverkar menstruationscykelns varaktighet, dess regelbundenhet och frekvens. Det kan vara:

 • infektionsskada på bäckenorganen;
 • hormonella störningar;
 • störningar i äggstockarnas arbete;
 • tidigare sjukdomar, inklusive vattkoppor och röda hundar.

Den enklaste och mest ofarliga orsaken är en smittsam skada på bäckenorganen. Varje tjej kan få bakterier eller virus även i avsaknad av sexuell aktivitet. Denna process påverkas av dålig hygien hos könsorganen, användningen av tamponger och andra faktorer. Ofta menstruation är en signal från kroppen om förekomsten av ett allvarligt problem i den. Ofta liknar menstruationen en daub, vars varaktighet kan vara 1-2 veckor. För att normalisera cykeln räcker det att besöka en gynekolog och genomgå en antibakteriell terapi.

För oregelbundna cykler eller ofta kvinnodagar är hormonstörningar ansvariga. Brott kan inträffa inte bara i äggstockarna, utan också i det endokrina systemet. I detta fall är det lämpligt att testa alla hormoner.

Överträdelser kan förekomma i själva äggstockarna. Men denna process påverkas inte alltid av inflammation. För att bidra till detta fenomen är tidigare överförda sjukdomar kapabla. Särskilt under puberteten.

Allvarliga sjukdomar, som vattkoppor och röda hundar, kan påverka bildningen av folliklar i äggstockarna. Brott inträffar omedelbart från den första menstruationen. Tonåringar uppmärksammar sällan detta och söker hjälp vid ett senare tillfälle..

Det är omöjligt att självständigt identifiera orsaken till ofta eller oregelbunden menstruation.

Faktorer som påverkar menstruationen

Förutom ovanstående orsaker till rikligt urladdning finns det flera fler huvudkategorier. Faktorer som påverkar frekvent menstruation:

 • fysiologisk;
 • patologisk;
 • medicin.

Fysiologiska eller yttre orsaker orsakas av ofta stressande situationer, dålig näring och en byte av bostad. Eliminering av denna faktor kommer att normalisera cykeln..

Patologiska orsaker inkluderar olika sjukdomar. En hel grupp olika sjukdomar kan tillskrivas denna kategori. De kan inte bara orsaka täta perioder, utan tvärtom minska deras varaktighet.

Läkemedelsfaktorer. Att ta eller avbryta vissa mediciner kan orsaka ofta menstruation..

Förutom särskilda skäl varierar cykelstörningar i naturen:

 • dysfunktionell blödning av livmodern - en process där det finns riklig utsöndring av blod, utan organskada;
 • menorrhagia - svår menstruation;
 • metrorragi - oregelbundna perioder;
 • polymenorré - menstruation som inträffar inom 21 dagar, efter den sista urladdningen;
 • intermenstruell blödning - ofta menstruation;
 • postmenopausal urladdning - menstruation ett år efter början av klimakteriet.

Baserat på informationen ovan kan en kvinnas cykel bero på många faktorer. Därför reduceras sannolikheten för självbestämmande av eventuella kränkningar till noll.

Patologiska tillstånd

Brott kan orsakas av olika faktorer och de mest allvarliga av dem är patologiska tillstånd. Ovarial patologi påverkar inte bara mängden sekret, utan också deras frekvens. Skador av olika typer och maligna neoplasmer kan inkluderas i denna process..

Ofta lurer problemet i corpus luteum. Avsaknaden av det huvudsakliga kvinnliga hormonet progesteron kan inte upprätthålla cykeln på en normal nivå. Som ett resultat inträffar överträdelser. Men i de flesta fall, på grund av den låga hastigheten av progesteron, kan utsöndring vara frånvarande under lång tid..

Om perioderna är för rikliga och i en cykel händer detta mer än en gång är sannolikheten för att utveckla polyper möjlig. Kronisk inflammatorisk process kan leda till skador i livmoderhålet, vilket provocerar ofta utflöde.

Ofta är konstant menstruation inte förknippad med arbetet i äggstockarna och hela kvinnans urogenitala system. Aborter eller curettage av livmoderhålan kan påverka denna process. Under eliminering av embryot kan mekanisk skada orsakas, varigenom urladdningen fixeras under lång tid. Om de är rikliga indikerar detta allvarlig skada eller involvering i inflammationsprocessen..

Den opererade äggstocken kan blöda. Som ett resultat av operationen utvecklas en dysfunktion i systemet. Detta leder till oregelbunden menstruation..

Dysfunktionell uterinblödning är en konsekvens av den patologiska processen. Personer med koagulationsstörningar faller inom denna kategori. Eventuella skador på livmodern framkallar blödning av varierande intensitet.

Om menstruationen ofta går men inga kirurgiska ingrepp har utförts har kvinnan troligtvis utvecklat en patologisk process.

Hur man normaliserar tillståndet

För att normalisera cykeln är det först att utesluta alla externa faktorer. Faktum är att en hormonell obalans kan bero på en kvinnas önskan att gå ner i vikt. Hittills är detta problem ganska akut. En liknande effekt på kroppen kan utlösa frånvaron av menstruation under en period av tre månader. Tyvärr försöker kvinnor inte snabbare söka hjälp från en gynekolog.

Vid kraftig blödning rekommenderas att utesluta sannolikheten för en patologisk process eller en blödningsstörning. Då får kvinnan ordinerad läkemedelsbehandling. I de flesta fall handlar det om användning av hormoner. Självmedicinering rekommenderas inte, det kan förvärra det allmänna tillståndet..

Normalisering av den hormonella bakgrunden består i att ta speciella läkemedel som kompenserar för bristen på progesteron och östrogen. För detta används orala preventivmedel..

Om menstruation inträffar 3 gånger i månaden och kvinnans ålder överstiger 40 år kan kirurgiskt ingripande krävas. Det utförs uteslutande med tung menstruation i närvaro av ihållande anemi hos patienten. Kirurgi är lämpligt om det inte är möjligt att bestämma grundorsaken till blödningen. Läkaren kan begränsa livmoderhålan, ta bort den eller bränna ut endometrium. Överdriven blödning påverkar valet av metod.

Ofta beror privata menstruationer på järnbrist i kroppen. För att eliminera tung menstruation kan läkaren förskriva antiinflammatoriska och hemostatiska läkemedel. I vissa fall används homeopatiska medel..

Om din period är tredje gången på en månad är det här ett tillfälle att kontakta en specialist. Ju tidigare grundorsaken till tillståndet identifieras, desto tidigare kommer kvinnan att återhämta sig.

Vad ofta perioder indikerar

Frekventa perioder kan kallas om de kommer oftare än en gång var 21: e dag. Tillståndet kallas polymenorré. I vissa fall behöver man inte ta itu med ofta perioder utan menstruation och blödning under cykeln. Det är ibland svårt att urskilja förhållanden även för en specialist.

Hormonfel är en av de vanligaste orsakerna till polymenorré. Frekventa månatliga perioder under puberteten är tillåtna, under de första två åren från början av menstruationen, medan flickans kropp anpassar sig. I dessa situationer är det emellertid nödvändigt att skilja mellan ofta månatlig och juvenil blödning. De senare är rikliga, långvariga, åtföljt av en minskning av hemoglobinnivån..

Hormonfel och, som en följd, ofta perioder, uppstår i de flesta fall mot bakgrund av stress, emotionell överbelastning under bildandet av klimakteriet. Polymenorré kan uppstå när man tar några hormonella läkemedel, särskilt orala preventivmedel under de första tre månaderna - anpassningsperioden.

Ytterligare skäl:

 • kraftig viktminskning;
 • kanske lite tid efter födseln - två till tre månader;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • vissa gynekologiska sjukdomar, till exempel hormonproducerande tumörer.

Ofta menstruation, som är svår att skilja från blödning eller intermenstruell blödning, kan uppstå med följande tumörer i reproduktionssystemet:

Du kan identifiera dem även med en rutinmässig gynekologisk undersökning och bekräfta med ultraljud och kolposkopi..

I de tidiga stadierna kan graviditeten inträffa påträngande. Samtidigt tar vissa kvinnor hotet om avbrott för menstruation, vilket till och med kan sammanfalla med de förväntade dagarna. Därför, om utsläppet är något ovanligt, till exempel, det började snabbt och slutade snabbt, eller bara smetar, bör graviditet uteslutas med ett urinprov eller ett blodprov för hCG.

När graviditeten bekräftas är fläckning ett tecken på patologi, till exempel hotet om avbrott, icke-utveckling, ektopisk etc..

Andra gynekologiska problem där det ofta finns perioder:

 • endometrios;
 • inflammation i hängorna och livmoderkaviteten (endometritis);
 • polyper i livmoderhålan, livmoderhalskanalen och livmoderhalsen;
 • maligna tumörer i kroppen och livmoderhalsen;
 • cystor på äggstockarna.

Menstruation med endometrios

Ett litet intervall mellan menstruationen kan vara efter kirurgiska ingrepp - curettage, äggstockskirurgi (till exempel borttagning av en cysta eller suturering på grund av apoplexy).

Yttre och interna faktorer för uppkomsten av ofta menstruation:

 • Främmande objekt. En tampong som inte avlägsnades i tid, gynekologiska ringar, olika intima anordningar med långvarig exponering för slidan orsakar reaktiv inflammation, vilket kan skada slemhinnan i vaginal och orsaka menstruationsliknande urladdning.
 • Stress, överspänning, rörelse. En kvinnas psykomotionalitet påverkar reproduktionssystemet mer än man kan förvänta sig. Psykoterapimöten, vitaminer och i vissa fall allvarligare läkemedel hjälper till att etablera arbete..
 • Fel livsstil. Rökning, fysisk inaktivitet och övervikt, överdriven alkoholkonsumtion påverkar också könsorganens funktion. Sådana kvinnor har en högre risk för följande tillstånd: utmattning av äggstockarna, maligna och godartade tumörer i könsorganen, ovariell dysfunktion och menstruationscykelfel..

Polymenorré är farligt under följande förhållanden:

 • allvarliga sjukdomar kan hoppas över, inklusive ondartade eller prekancerösa;
 • konstant urladdning, även i små mängder, kommer att leda till anemi - en minskning av hemoglobinnivåerna, och därmed svaghet, tröghet, andnöd, och en minskning av mental och fysisk aktivitet.

Principerna för behandling av menstruations oregelbundenheter är följande:

 • normalisering av sömnvakenhet;
 • korrekt och balanserad näring;
 • korrigering av kroppsvikt;
 • vitaminer - A, E, grupp B eller i komplex, till exempel, Time factor, Cyclovita och andra;
 • vid behov - hormonterapi;
 • obligatorisk behandling av provocerande / kausala sjukdomar efter en detaljerad undersökning.

Läs mer i vår artikel om orsakerna och behandlingen av ofta menstruation.

Läs den här artikeln

De viktigaste orsakerna till frekvent menstruation

Menstruation hos en kvinna förekommer regelbundet - vanligtvis var 28-29 dagar, men detta intervall kan variera - från 21 till 35 dagar (American Association of Gynecologists föreslår perioder från 24 till 38 dagar). Varaktigheten av "blodiga dagar" är vanligtvis från tre till sju dagar, allt som är mer eller mindre är en patologi.

Frekventa perioder kan kallas om de kommer oftare än en gång var 21: e dag. Tillståndet kallas polymenorré. I vissa fall behöver man inte ta itu med ofta perioder utan menstruation och blödning under cykeln. Det är ibland svårt att urskilja förhållanden även för en specialist.

Hormonell obalans

Hela reproduktionssystemet hos kvinnor styrs av hormoner. Ändring av deras förhållande eller absoluta avläsningar leder till olika felfunktioner som kan hälla i polymenorré.

Frekventa månatliga perioder under puberteten är tillåtna, under de första två åren från början av menstruationen, medan flickans kropp anpassar sig. I dessa situationer är det emellertid nödvändigt att skilja mellan ofta månatlig och juvenil blödning. De senare är rikliga, långvariga, åtföljt av en minskning av hemoglobinnivån..

Hormonfel och, som en konsekvens, ofta menstruation, uppstår i de flesta fall mot bakgrund av stress, emotionell överbelastning under bildandet av klimakteriet.

Menstruationscykeln är normal

Polymenorré kan uppstå när man tar vissa hormonella läkemedel, särskilt orala preventivmedel under de första tre månaderna - anpassningsperioden.

I allmänhet kan alla tillstånd som kan påverka nivån på könshormoner resultera i menstruations oregelbundenheter som täta perioder. Till exempel kan du ofta hitta följande:

 • kraftig viktminskning;
 • kanske lite tid efter födseln - två till tre månader;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • vissa gynekologiska sjukdomar, till exempel hormonproducerande tumörer.

Och här handlar mer om vad som kan leda till intermittenta perioder.

tumörer

Ofta menstruation, som är svår att skilja från blödning eller intermenstruell blödning, kan uppstå med följande tumörer i reproduktionssystemet:

 • myom;
 • endometriala polyper;
 • cystor på äggstockarna;
 • utbildning om livmoderhalsen.

Du kan identifiera dem även med en rutinmässig gynekologisk undersökning och bekräfta med ultraljud och kolposkopi..

Graviditet

I de tidiga stadierna kan graviditeten inträffa påträngande. Samtidigt tar vissa kvinnor hotet om avbrott för menstruation, vilket till och med kan sammanfalla med de förväntade dagarna. Om utsläppet är något ovanligt, till exempel, det började snabbt och slutade snabbt, eller bara smetar, bör graviditet uteslutas.

Hemma kan detta göras med ett vanligt urinprov. Men mer informativt är att ta ett blodprov för hCG, som redan från tio dagar efter befruktningen visar ett tillförlitligt resultat. När du bekräftar graviditet, även med ett svagt positivt test, bör du rådfråga en läkare. Fläckning mot denna bakgrund är ett tecken på patologi, till exempel hotet om avbrott, icke-utveckling, ektopisk etc..

Se i den här videon om orsakerna till blödningar i tidig graviditet:

Andra gynekologiska problem

Ofta kan förhindra olika sjukdomar i det reproduktiva systemet. I det här fallet kan de vara resultatet av hormonell obalans eller vara acyklisk urladdning, vilket lätt kan förväxlas med menstruation. Oftast observeras sådana fel med följande patologier:

 • endometrios;
 • inflammation i hängorna och livmoderkaviteten (endometritis);
 • polyper i livmoderhålan, livmoderhalskanalen och livmoderhalsen;
 • maligna tumörer i kroppen och livmoderhalsen;
 • cystor på äggstockarna.

Polypper i kaviteten och livmoderhalsen

Ett litet intervall mellan menstruationen kan vara efter kirurgiska ingrepp - curettage, äggstockskirurgi (till exempel borttagning av en cysta eller suturering på grund av apoplexy).

Yttre och interna faktorer för uppkomsten av ofta menstruation

Förutom organiska problem kan cykelfel vara resultatet av icke-sjukdomsrelaterade tillstånd, i det här fallet är kränkningarna inte permanenta, men episodiskt och förhållandet till någon händelseprovokerande faktor är tydligt spårat.

Främmande objekt

En tampong som inte avlägsnades i tid, gynekologiska ringar, olika intima anordningar med långvarig exponering för slidan orsakar reaktiv inflammation, vilket kan skada slemhinnan i vaginal och orsaka menstruationsliknande urladdning.

Felaktig installation (utvisning) av den intrauterina enheten

Stress, överspänning, rörelse

En kvinnas psykomotionalitet påverkar reproduktionssystemet mer än man kan förvänta sig. Saken är att hypofysen, som reglerar frisläppandet av könshormoner, är under ledning av hypotalamus. Och det senare regleras av hjärnbarkens aktivitet.

Störning av interaktioner mellan halvkärlen, aktivering av vissa funktioner och hämning av andra leder till en förändring i funktionen av hypofysen och hypotalamus, och som ett resultat till funktionsfel i menstruationscykeln. Psykoterapimöten, vitaminer hjälper till att arbeta och i vissa fall allvarligare läkemedel.

Fel livsstil

Rökning, fysisk inaktivitet och övervikt, överdriven alkoholkonsumtion påverkar också könsorganens funktion. Sådana kvinnor har en högre risk för följande villkor:

 • äggstocksutmattning;
 • maligna och godartade tumörer i könsorganen;
 • ovariell dysfunktion och menstruations oregelbundenhet.

Att bli av med dåliga vanor över tid minskar sannolikheten för att utveckla sjukdomar ibland.

Vad är farligt skick

Varje kvinna bör övervaka regelbundenheten i sina perioder - hålla en kalender. Och moderna prylar gör denna process enkel och bekväm. Identifiering av misslyckanden, inklusive ofta menstruation, bör vara anledningen till att gå till läkaren. Polymenorré är farligt under följande förhållanden:

 • allvarliga sjukdomar kan hoppas över, inklusive ondartade eller prekancerösa;
 • konstant urladdning, även i små mängder, kommer att leda till anemi - en minskning av hemoglobinnivåer, och därmed svaghet, tröghet, andnöd, och en minskning av mental och fysisk aktivitet.

Hur man normaliserar en cykel

Reglering av menstruation är nödvändig först efter att orsaken har fastställts. Dessutom rekommenderas starkt självmedicinering eller användning av alternativa metoder utan att fastställa det - på det här sättet kan du bara starta sjukdomen.

Principerna för behandling av menstruations oregelbundenheter är följande:

 • normalisering av sömnvakenhet;
 • korrekt och balanserad näring;
 • korrigering av kroppsvikt;
 • vitaminer - A, E, grupp B eller i komplex, till exempel, Time factor, Cyclovita och andra;
 • vid behov - hormonterapi;
 • krävs - behandling av provocerande / kausala sjukdomar efter en detaljerad undersökning.

Och här är mer om varför daub dök upp istället för menstruation.

Frekvent menstruation orsakar inte bara en obehag för en kvinna, vilket minskar antalet "rena dagar", utan kan också vara ett symptom på allvarlig sjukdom. Till och med episodiska sådana kränkningar bör vara orsaken till en fullständig undersökning av en gynekolog.

Behandlingen kan bestå i att ändra livsstil och näring, ta vitaminer och vara allvarlig - när det gäller att identifiera sjukdomar. Varje kvinna bör hålla reda på sin cykel genom att skriva datumen för sina perioder i en kalender- eller telefonapplikation..

Användbar video

Se i den här videon och orsakerna till dubbla perioder:

Ibland blir långa perioder ganska vanliga och normala (efter en abort, med ärftlighet). Om de är mer än sju dagar gamla, med svår smärta och röda blodproppar, är detta ett tillfälle att träffa en läkare. Det är extremt oönskat att behandla dig själv.

Under ett antal vissa sjukdomar, såväl som under graviditet, tonåren och före klimakteriet kan intermittenta perioder uppstå. Det är viktigt att snabbt diagnostisera tillståndet och starta behandlingen vid behov.

Även efter den första undersökningen kan en erfaren läkare inte alltid fastställa orsakerna till den magra månaden. De kan vara både medfödda och efter operation, graviditet, förlossning, droger.

Ofta går menstruationen med en spiral på samma sätt som utan den. Ibland kan emellertid en individuell reaktion vara motsatt - blödning börjar. När är det bättre att ta bort spiralen? Vilka perioder är normala?

Ofta varje månad

Ofta är menstruationsblödning med onormalt kort intervall. Ofta menstruation är inte en sjukdom, utan bara ett symptom som indikerar att det finns ett problem i kroppen.

Förändringar i menstruationens natur inträffar ibland på grund av en allvarlig gynekologisk patologi. Brott mot den vanliga menstruationsrytmen upplevs åtminstone en gång i livet av absolut alla kvinnor, oavsett ålder och hälsotillstånd, och 70% av dem vänder sig till läkare. Menstruationscykeln förändras inte alltid på grund av någon sjukdom, allvarliga orsaker diagnostiseras endast hos 35% av patienterna.

Menstruationen kan störas på olika sätt: bli kortare eller pågå för länge, komma mindre ofta eller mer, åtföljas av stor blodförlust eller vara mycket knapp. Och för varje kränkning av menstruationscykeln finns det en separat term och oftare - några. Därför, när en läkare använder flera synonymer av en patologi, verkar det för patienten att hon har hittat många sjukdomar, och läkaren har inte alltid möjlighet att berätta för henne i detalj om vad som faktiskt är gömt bakom många otydliga diagnoser.

För att undvika onödiga oroligheter finns det inget behov av att fördjupa de medicinska subtiliteterna. Du måste förstå vad en menstruationscykel är, hur och varför den bildas, och också veta vilka perioder som kan tas som norm och vilka som patologi.

Menstruationscykeln är en cykliskt upprepad månatlig strukturell och fysiologisk process i kroppen som syftar till att säkerställa reproduktionsfunktionen. Menstruationscykler separeras av den första dagen av menstruationsblödning. Så snart en tjej har sin första menstruation (menarche), bör hon markera den första dagen av menstruationsblödning i kalendern och sedan markera alla efterföljande första dagar av hennes period fram till början av klimakteriet. Således kommer hon att veta om varaktigheten av sin menstruationscykel. Antalet dagar från ett markerat datum i en sådan kalender till en annan är dess individuella "norm." Det är också nödvändigt att uppmärksamma menstruationsblödningens regelbundenhet, antalet dagar mellan menstruationen ska alltid vara detsamma med en liten tillåten avvikelse. En personlig menstruationskalender kan alltid rapportera att menstruationen har börjat bli "fel".

Även om varje kvinnas menstruation kommer och går annorlunda, finns det allmänt accepterade indikatorer, villkorligt accepterade som en fysiologisk norm. Man tror att menstruationen bör upprepas var 25–35 dagar. För de flesta är denna period 28 dagar. Volymen av blod som förlorats under de första 2-3 dagarna är maximal och bör sedan gradvis minska. En sådan menstrual blodförlust tas konventionellt som ”normen”, som inte kräver byte av mer än fyra sanitetsunderlag per dag, förutsatt att de används korrekt. Menstruationsblödningens varaktighet bör inte vara kortare än tre och längre än sju dagar. Normala perioder bör inte vara smärtsamma, stör den vanliga rytmen i livet.

När en kvinna säger att hon har ofta perioder, menar hon en minskning av antalet dagar mellan två perioder jämfört med sin "normala".

Termen "ofta perioder", som används av patienter, kan dölja flera störningar i menstruationscykeln:

- minska intervallet mellan två menstruationer samtidigt som de återstående parametrarna för normal menstruation bibehålls;

- Små ofta perioder: perioder började inte bara komma oftare, blodförlusten minskade också;

- Frekventa och rikliga perioder: en minskning av menstruationsperioden i kombination med stor blodförlust;

- ofta perioder efter 45 år, det vill säga under klimakteriet.

- ofta perioder hos ungdomar, vilket indikerar menstruationsfunktionens period.

Om menstruationen har blivit mer frekvent är det nödvändigt att uppmärksamma arten av menstruationsblödning och utseendet på andra negativa symtom: smärta, feber, dålig hälsa och så vidare..

Det är mycket svårt att självständigt förstå arten av cykelstörningar, att förstå varför frekvent menstruation kommer utan ett uppenbart skäl, bara en läkare kan hjälpa.

Skäl för ofta perioder

Menstruella oregelbundenheter kan ha helt ofarliga skäl. Ibland, under påverkan av externa negativa faktorer, kommer nästa menstruation mycket tidigare än väntat. Så till exempel är ibland patienter intresserade av varför menstruationen ofta går efter stress, överdriven fysisk ansträngning eller mot bakgrund av förkylningar. Om menstruationsdysfunktion har uppenbara fysiologiska orsaker återställs menstruationscykeln vanligtvis utan extern ingripande efter att kända provokationsfaktorer eliminerats.

Ofta är det en artificiell hormonell orsak till källorna till ofta menstruation. Ibland provoserar läkemedel baserat på sexsteroider en förändring i menstruationsrytmen. Det är därför menstruationen är mer benägna att uppstå mot bakgrund av hormonell preventivmedel. Ibland förkortar COC något mellan menstruationen, detta händer om kvinnans egen cykel var lång (mer än 30 dagar). Det är acceptabelt att förkorta cykeln med 4-5 dagar, om menstruationen förblir regelbunden och inte åtföljs av andra störningar. Ibland, medan man tar sådana läkemedel, blir menstruationen också mindre riklig, men de bör inte bli knappa. Om det hormonella läkemedlet väljs korrekt, återgår cykeln till dess föregående naturliga rytm efter dess avbrott.

Ofta månatliga perioder hos ungdomar är förknippade med instabilitet i hormonreglering, när den unga kvinnliga kroppen ännu inte har anpassat sig till förändringar i äggstocksarbetet och hypotalamisk-hypofyssystemet ännu. Ofta perioder efter 45 år är också förknippade med anpassning av kroppen till förhållandena för dämpning av hormonell funktion.

Ofta sker perioder efter förlossningen. Under graviditeten fungerar det hormonella systemet på olika sätt, och för att återgå till den tidigare rytmen efter födseln tar det tid, därför kan menstruationen först komma ofta eller mindre. Hos ammande kvinnor är frekventa perioder efter förlossning mindre vanliga. För att upprätthålla rätt amningsprogram syntetiserar den kvinnliga kroppen hormonet prolaktin, vilket undertrycker menstruationsfunktionen.

Om menstruationen har blivit mer frekvent och bibehåller sin ”onormala” rytm under tre på varandra följande cykler, bör detta inte ignoreras. Det bör betonas att blödning av intensitet som inte alltid är tidigt är en annan menstruation. Ofta blödar ofta tunga perioder, och knappt ofta perioder maskerar en ektopisk graviditet.

Bland patologiska orsaker till frekvent menstruation, infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar (endometritis, salpingoophoritis), endometrios, livmoder fibroids och polyper leder ovariell dysfunktion.

Det kan ändra menstruationsrytmen och extragenital patologi: diabetes mellitus, sköldkörtel- och leversjukdomar.

Mycket ofta perioder

"Mycket ofta" kan betraktas varje månad, som kommer om 21 dagar eller mindre. Samtidigt kan menstruationen i sig vara riklig och lång. Alla förändringar som inträffar i endometrium beror på det centrala nervsystemets funktion (hypofys-hypotalamus) och äggstockarna. Om en funktionsfel uppstår i deras funktion, kränks också menstruationscykeln. Oftare uppstår mycket frekventa tunga perioder på grund av funktionell brist på corpus luteum, när den efter normal follikulär mognad förstörs före förfallodagen.

Frekventa perioder efter 40 år är också oftare förknippade med en förändring i hormonfunktionen hos äggstockarna..

Inflammation i äggstockarna påverkar menstruationscykeln negativt. Förutom mycket frekvent menstruation har patienter smärta vid projicering av hängorna och / eller livmodern, feber, nedsatt allmänt välbefinnande.

Menstruationsblödning är resultatet av avstötning av ett överväxt slemlager (endometrium). Om avstötningsprocessen inte sker korrekt kan menstruationen ändra sin normala rytm. Enstaka stora eller flera myomatösa noder i livmodern deformerar avsevärt dess hålighet och stör arbetet i livmodermusklerna, så menstruationen kan bli frekvent.

Det är inte lätt att skilja ofta perioder från andra typer av blödningar. Med endometrios i intermenstruationsperioden kan en liten utflod, som påminner om menstruation, och i den inflammatoriska processen i endometrium kan sådan utflöde vara mycket riklig.

För att förstå varför ofta menstruation sker utan uppenbar anledning, är det nödvändigt att genomgå en undersökning. I receptionen kan en kvinna ta med sig en menstruationskalender så att läkaren kan se hur menstruationsfunktionen har förändrats.

För att hitta orsaken till menstruationsdysfunktion är det nödvändigt att bedöma patientens hormonella status. Laboratoriediagnos innebär att bestämma nivån på hormoner (FSH, LH, prolaktin, östrogener, sköldkörtelhormoner och så vidare).

Det är också nödvändigt att genomföra en ultraljudssökning, som kan upptäcka den inflammatoriska processen, fibroider, endometrios och polypper..

Tyvärr konsulteras inte alltid patienter med ofta menstruation för professionell hjälp, särskilt om frekvent menstruation inte orsakar besvär, det vill säga de passerar utan smärta och betydande blodförlust. Under tiden kan menstruations oregelbundenheter leda till allvarliga negativa konsekvenser, till exempel infertilitet.

Behandling av ofta perioder

Eftersom frekvent menstruation inte är en oberoende sjukdom, är det nödvändigt att ta reda på vad sjukdomen som väcker dem innan behandling påbörjas.

Terapeutiska taktiker beror först på hur långa perioder kommer för ofta. Om menstruationen kränks för första gången, och kvinnan inte har några tecken på gynekologisk patologi, är det tillåtet att vänta på nästa menstruation. Om hon anländer till den vanliga tiden kan vi anta att kroppen hanterat en sådan kränkning på egen hand.

Ofta upprepade månatliga upprepningar under flera cykler kräver detaljerad undersökning och behandling.

Frekventa perioder efter 40 år signalerar oftast menopausens överhängande tillvägagångssätt och åtföljs av andra patologiska tecken på hormonell dysfunktion. Det är omöjligt att bota en kvinna från klimakteriet, men du kan rädda henne från de negativa symtomen som följer denna övergång. Tillräcklig hormonbehandling och symtomatisk behandling av samtidiga störningar i nervsystemet, metabola-endokrina och psykoterapeutiska system räddas..

Närvaron av infektionsinflammation i livmodern och / eller bihang kräver antibakteriell och antiinflammatorisk behandling.

Det mest populära skälet till frekvent menstruation förblir hormonell dysfunktion, därför används hormonbehandling oftast för deras behandling. Hormonala läkemedel väljs endast efter en laboratorieundersökning av nivån av bashormoner och ultraljudsundersökning av bäckenhålet. Enligt resultaten av undersökningen för varje patient väljs en lämplig kombination av östrogener och gestagener så att den är mest konsekvent med den fysiologiska.

Definitionen av ägglossning är avgörande i behandlingen, eftersom ibland ofta perioder är en följd av den anovulatoriska cykeln, när ägget inte lämnar follikeln, men är inuti det längre än den föreskrivna tiden. Som ett resultat blir menstruationen ibland inte bara ofta, utan också riklig. Med anovulation blir menstruationscykeln enfas, vilket leder till infertilitet. I en sådan situation innebär behandling av frekvent menstruation återställande av en tvåfascykel och stimulering av ägglossning.

Varje ung kvinna bör komma ihåg att ibland ofta menstruation efter oskyddade intima förhållanden kan vara förknippade med hotet om avbrott av graviditet på kort tid eller med närvaron av en ektopisk graviditet, särskilt om de föregicks av en liten försening, om de fick smärta eller dålig hälsa.

Varför uppträder frekvent menstruation och hur man ska hantera problemet?

Ibland konstaterar kvinnor att menstruationen är ofta, lång, ger obehag. Är det farligt? Vilka komplikationer kan uppstå? Du bör vara medveten om detta innan sjukdomen börjar..

Under vilka förhållanden förekommer frekvent menstruation??

Ofta menstruation kan förekomma i olika åldrar. Även i barndomen. Funktioner för sådana störningar hos barn kommer vi inte att ta hänsyn till. Definiera orsakerna och behandlingen för kvinnor i reproduktiv ålder och före klimakteriet.

Att provokera menstruation före schemat kan:

 • påfrestning;
 • klimatförändring;
 • överansträngning;
 • svåra arbetsförhållanden och professionell ”skadlighet”;
 • infektioner
 • hormonell obalans;
 • abort;
 • mediciner.

Mekanismen för menstruations oregelbundenheter

Polymenorré i reproduktiv ålder har också sådana orsaker som äggstockspatologi, hypotalamisk-hypofysiska störningar. I reproduktionsåldern uppstår en situation där ägget passerar en del av dess utveckling och slutar i det. Ägglossning förekommer inte. Ägget kan stanna kvar i äggstocken och producera hormoner. Som ett resultat ökar mängden progesteron och östrogen minskar och menstruationen börjar. Nästa ägg börjar mognadscykeln och går inte till slutet. Menstruationen upprepas. Detta bryter med endometriumets struktur.

Det finns en annan mekanism för utveckling av polymenorré. I detta fall fortsätter corpus luteum att fungera, även om det redan bör vara inaktivt. Menstruation inträffar i mitten av cykeln, under den förmodade ägglossningen. Med sådana förändringar i cykeln klagar kvinnor på en försening i menstruationen. Förseningen är vanligtvis lång, upp till 6-8 veckor, sedan följer menstruationen, det börjar som vanligt, sedan blir det svagt och intensifieras igen. Som ett resultat noterar en kvinna blödning under en period av 1-1,5 månader. Naturligtvis, mot bakgrund av sådan blodförlust, utvecklas anemi och patienten förvärras.

Vad man ska göra om menstruation mer än en gång var 21 dag?

För att göra en diagnos måste du träffa en läkare, eftersom det finns många orsaker till långvarig blödning hos kvinnor. Det kan vara tumörprocesser, livmoderfibroider, endometrial patologi, inflammatoriska processer från skador, spontana missfall, intrauterin graviditet, etc. Även systemiska sjukdomar i blodet, hjärt-kärlsystemet, levern kan leda till utveckling av ofta menstruation.

För att läkaren ska kunna diagnostisera är det nödvändigt:

 • stoppa blödningen;
 • söka hjälp från en gynekolog;
 • genomgå den föreskrivna undersökningen.

Att söka hjälp hos en specialist är det första steget hos en kvinna som har problem med sin hälsa. Långvarig blödning är farlig, de försvinner inte utan behandling. Vissa kvinnor dör av sådana blödningar på grund av blodförlust. Om du har långa tunga perioder, bör du vägra att ta ett varmt bad (använd dusch), besöka ett bad, bastu, pool, använda aspirin eller blodkoaguleringsmedel. Nässlor te bör drickas. Det kan köpas på apoteket. En påse för en kopp kokande vatten att brygga, insistera i 10 minuter, dricka på morgonen och kvällen. Detta verktyg är effektivt om menstruation efter menstruation orsakas av en klimatförändring eller stress. Med en allvarlig patologi för det reproduktiva systemet är det inte effektivt.

Screening för polymenorré

Efter avslutad blödning kan du få en undersökning. Det kan vara mycket omfattande, och det ska inte lämnas utan att ha slutfört, för i detta fall kommer läkaren inte att kunna ställa en diagnos och förskriva den nödvändiga behandlingen.

Det första steget i undersökningen är som regel leveransen av ett allmänt blodprov (UAC) med en leukocytformel, koaguleringstid. Om läkaren har misstankar om att kränkningarna orsakas av en störning i blodkoagulationssystemet beställer han ett koagulogram och hänvisar dig till en hematolog för en konsultation. Du kan också bestämma närvaron av anemi av KLA..

Om läkaren misstänker ett brott mot hypofysen kommer han att förskriva en studie av den turkiska sadeln. Detta kan vara en röntgenstråle av skallen eller MRI, ibland med EEG.

Då kan läkaren skicka dig på samråd med endokrinologen eller självständigt förskriva tester för könshormoner, sköldkörtelhormoner, hypofysen och binjurhormonerna.

En av de första studierna är en ultraljud av det reproduktiva systemet. Efter ultraljud kan du hitta cystor på äggstockarna, livmoder fibroider, tumörer, endometrial patologi.

Behandling av frekvent menstruation

Beroende på sjukdomsförloppet föreskrivs terapi. Ibland föreskrivs en operation för att stoppa blödningen. Var inte rädd för det här förfarandet. Detta är nödvändigt för att upprätthålla kvinnors hälsa. Om täta perioder upprepas, är hemostatisk behandling nödvändig, ibland förskrivs hormonella läkemedel.

Därefter föreskrivs hormonbehandling för att normalisera menstruationsfunktionen, befria kvinnan från infertilitet och förhindra återfall av blödning. För att förebygga används vanligtvis en kurs på 3 månader och sedan en paus.

Läkaren gör rekommendationer av allmän karaktär som syftar till att upprätthålla kvinnors hälsa. Menstruation efter menstruation orsakar en försämring av en kvinnas allmänna tillstånd, vilket leder till anemi. Därför är doktorns mål inte bara att stoppa blödning, utan också att genomföra rehabiliteringsbehandling.

För att lindra en kvinnas tillstånd föreskrivs oxytocin, hemostatiska läkemedel (etamzilat, vicasol A, ascorutin).

För återhämtning måste du ha en balanserad diet med livsmedel som är rika på järn. Detta är nötkött, lever, magert fläsk, granatäpplen. Man bör komma ihåg att järn absorberas bäst i kombination med askorbinsyra, och produkter som vin, starkt te blockerar dess absorption. Ibland förskrivs kvinnor järn i form av sirap. Det absorberas bättre och blodantalet återgår till det normala snabbare. Kom ihåg att okontrollerat intag av järnberedningar är oacceptabelt. De kan orsaka biverkningar, såsom illamående, kräkningar, dyspepsi, färgning av avföringen svart. Ibland kan behandling för anemi ta flera månader..

Det är nödvändigt att ta vitaminkomplex. Under behandlingsperioden är det nödvändigt att vägra fasta. Utnämningen av oxytocin leder till en minskning av livmoderns storlek, dess ton blir högre, vilket förhindrar blödning. Efter behandling mår kvinnor mycket bättre, deras resultat ökar.

Om blödningen inte var systemisk, utan orsakades av yttre faktorer, är det så snart som möjligt nödvändigt att utesluta deras inflytande. Ibland förknippas riklig menar med en kvinnas mentala hälsa, i vilket fall en psykiatriskonsultation är nödvändig.

Ibland inträffar riklig, långvarig menstruation efter installationen av den intrauterina enheten. Detta händer hos kvinnor med en störd livmodern och hos kvinnor med förändrad endometrium. Denna typ av preventivmedel passar inte dem och bör kasseras. Vanligtvis ersätts det med orala preventivmedel (OK), de normaliserar menstruationscykeln. För närvarande är biverkningar från att ta OK minimala, det finns ett stort antal läkemedel. De används i polymenorré som hormonbehandling..

För närvarande, oftast, använder de komplexa p-piller. De inkluderar östrogener och gestagener. De är indelade i enfas, tvåfas och trefas. I enfas är koncentrationen av östrogen och gestagen i varje tablett densamma. I tvåfas skiljer sig mängden gestagener i den första fasen av cykeln från den andra fasen för att inte förväxla tabletterna i ett paket med två färger. De mest moderna är trefasberedningar. De härmar maximalt frisättningen av hormoner i en kvinnas kropp. Trefärgade tabletter ska tas enligt instruktionerna. Trefasläkemedel orsakar minsta mängd biverkningar, men har en nackdel - höga kostnader. Det finns också icke-kombinerade läkemedel, de innehåller endast progestogener.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur kan man stimulera ägglossningen med clostilbegitum? Mottagningsschema

Författare: Rebenok.online · Publicerad 02.23.2017 · Uppdaterad 02.14.2019Den vanligaste orsaken till omöppningen av befruktningen är bristen på ägglossning hos en kvinna....

Faserna i menstruationscykeln. Menstruationscykel

Den kvinnliga kroppen genomgår cykliska förändringar. Män kan inte skryta av det. Varje representant för det rättvisa könet bör ha en uppfattning om vad en menstruationscykel är, hur länge den varar och vilken indelning den har....

Är det möjligt att bli gravid efter menstruationen

Föreställningsämnet är viktigt för flickor och kvinnor som planerar att få barn och samtidigt undvika graviditet. Faktisk fråga: vad är sannolikheten för att bli gravid efter menstruationen?...