För att behandla erosion i livmoderhalsen för nolliparösa och födande kvinnor

Klimax

Den kvinnliga kroppen är ett komplext och bräckligt system som kräver särskild uppmärksamhet, eftersom framtida barns liv beror på kvinnans hälsa. Uppmärksamhet krävs för bäckenorganen, särskilt äggstockarna och livmodern, vars nack är känslig för en så obehaglig sjukdom som erosion. Då uppstår frågan för kvinnan: hur man bota halserosion?

Cervikal erosion

Cervikal erosion eller ektopi är en defekt i livmoderhalsslemhinnan, åtföljd av inflammation, rodnad och magsår. Det är vanligtvis en godartad process, men i avsaknad av korrekt behandling och förekomsten av samtidigt negativa faktorer kan utvecklas till en onkologisk sjukdom. Utan snabb behandling av livmoderhalsen kan man stöta på sådana obehagliga konsekvenser som infertilitet, inflammation i äggstockarna och risken för infektionssjukdomar i könsorganen. Denna patologi kräver särskild uppmärksamhet, eftersom inte bara hälsa, utan ibland kvinnans liv beror på konsekvenserna av otydlig eller felaktig behandling..

Typer av erosion i livmoderhalsen och orsakerna till dess förekomst

Ektopi observeras hos kvinnor i alla åldrar, oavsett om de född eller inte. Läkare bestämmer följande typer av denna sjukdom:

Pseudo-erosion är omvandlingen av friska celler till patologiska. Foci av inflammation och hormonella förändringar provocerar denna process..

Sann erosion kännetecknas av bildandet av en såryta på slemhinnan. Det skiljer sig i liten storlek, i vissa fall kräver det inte speciell behandling, eftersom den drabbade ytan kan återhämta sig spontant. Kanske dess omvandling till pseudo-erosion.

Medfödd erosion - det cylindriska epitelet i livmoderhalskanalen rör sig till livmoderhalsen. Denna typ av erosion observeras oftare hos tonårsflickor, ofta förknippade med förändringar i hormonell bakgrund..

I moderna kliniker kan de erbjuda flera metoder för att behandla livmoderhalserosion. Den valda metoden tar hänsyn till skadans art, de faktorer som påverkade erosionen, ålder, barnens närvaro och planerade graviditeter..

Förfaranden syftar till att ta bort den förändrade slemhinnan. Tidigare rekommenderades inte livmoderhalserosion att behandlas med nollbortfall, nu, efter uppkomsten av moderna behandlingsmetoder som inte lämnar ärr, rekommenderas procedurerna för alla kvinnor som har stött på denna sjukdom. Ectopia som inte behandlas i tid är förstörelse, fokus på inflammation, vilket medför samtidiga sjukdomar och en minskning av kroppens försvar.

De påbörjar inte behandlingen förrän en kvinna genomgår en serie tester och medicinska studier: en smet på mikrofloraen, kolposkopi, upptäckt av samtidig infektioner (ureplasmos, herpesinfektioner, klamydia, etc.), ett blodprov för syfilis, hepatit, screening för cancer.

symtom

Vanligtvis är denna sjukdom asymptomatisk och upptäcks vid en mottagning av en gynekolog. Men en kvinna kan fortfarande bestämma några tecken i sig själv:

 • spotting fläckar eller slemhinnor;
 • urladdningen kännetecknas av en obehaglig lukt;
 • periodisk klåda och klåda i nedre del av buken.

Orsakerna till ektopi kan vara:

 • tidigt eller tvärtom det sena början av sexlivet;
 • oregelbunden rytm av sexuell aktivitet;
 • byte av sexpartner;
 • sexuellt överförda sjukdomar och inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • hormonell obalans i kroppen;
 • försvagning av kroppens försvar och spänningar;
 • mekanisk skada på livmoderhalsen (konsekvenser av förlossning, abort etc.).

Behandling av erosion i livmoderhalsen bör vara individuell och ske i ett komplex (analyser och undersökningar, traditionella och folkliga läkemedel, behandling av samtidiga sjukdomar, eliminering av faktorer som provocerar förekomsten av patologi, användning av läkemedel som stärker immunförsvaret och allmänna tillstånd i kroppen).

Metoder för erosionsbehandling

Hur kan erosion botas? Modern medicin erbjuder ett antal metoder som vi kommer att överväga i detalj nedan..

Conization eller datoconization av livmoderhalsen

Cervical conization är en kirurgisk procedur som involverar skärning av de drabbade områdena i livmoderhalsen och livmoderhalsen. En del av vävnaden som tas bort under denna procedur har en konisk form..

Fördelar: borttagna vävnader genomgår en obligatorisk analys för onkologi, vilket gör att du kan börja behandlingen i tid.

 • tung menstruation under de första månaderna efter proceduren;
 • en sällsynt komplikation är blödning;
 • ökar därefter risken för för tidig födsel.

Diathermocoagulation

En av de vanligaste och populära behandlingsmetoderna, ofta kallad "cauterization". Erosion påverkas av elektrisk ström. Men denna typ av cauterization rekommenderas för kvinnor som har fött barn, som inte planerar en graviditet under året.

Fördelar: tillgänglighet, låga kostnader för förfarandet.

 • risken för komplikationer (komplikationer under förlossning, infertilitet, risken för att utveckla infektioner etc.);
 • ömhet i förfarandet;
 • lång läkning av sårytan.

Diatermockning rekommenderas inte för kvinnor som planerar en graviditet.

Radiovågbehandling

Skadade delar av slemhinnan påverkas av radiovågor. Ett snitt görs på slemhinnan, och vid kauterisering avdunstar patologiskt förändrade områden snabbt. Den apparat som proceduren utförs med gör att du kan identifiera ett antal andra sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet.

 • minimal blodförlust;
 • bra resultat med ett stort skadningsområde;
 • påverkar inte friska celler;
 • absolut smärtfrihet;
 • brist på ärr efter behandling.

Minus: hög kostnad för förfarandet.

Kauterisering av flytande kväve eller kryodestruktion

Flytande kväve appliceras på det drabbade området. Med en kryoprock appliceras kväve vid en temperatur av 273 ° C punktvis på ett erosionspåverkat område. Låga temperaturer verkar på cellerna och fryser dem. Epitelet dör och exfolierar, ersatt av en frisk slemhinna.

Fördelar: brist på ärr och smärtfrihet vid proceduren.

Nackdelar: används inte om det finns erosion, upptar livmoderhalsens stora yta.

Laserbehandling

Laserförångning eller laserförstöring av livmoderhalsen - användning av en stråle med laserstrålar för att avlägsna livmoderhalsepitel. Denna mycket effektiva metod involverar snabb uppvärmning av ytan på slemhinnan, vilket medför att cellerna på den drabbade ytan förstörs. Förfarandet innebär inte frisättning av stora mängder blod, eftersom kärlen inte är skadade utan tilltäppta och sårytan återställs snabbt.

Kontraindikationer för användningen av laserförångning av livmoderhalsen är polypper i livmoderhalskanalen och cancer i bäckenorganen.

Fördelarna med denna metod:

 • kräver inte förberedelse;
 • minimal risk för komplikationer;
 • laserexponering ökar koncentrationen av kvinnliga könshormoner i blodet, vilket hjälper till att normalisera menstruationscykeln;
 • vävnadsåterställning kräver inte mycket tid;
 • brist på ärr efter läkning;
 • smärtstillande medel används i sällsynta fall eftersom förfarandet är nästan smärtfritt.

Metoden rekommenderas för kvinnor i reproduktiv ålder, eftersom det minskar risken för komplikationer under förlossningen.

Polykromatisk ljusterapi

Hur vi bota erosion utan cauterisering rekommenderas av moderna läkare som ser på en alternativ metod, vilket är effekten av ultraviolett strålning och infrarött ljus, som lovande. Under behandlingen förstörs inte cellmembranen och återhämtningsprocessen går snabbare. Denna behandling har vunnit popularitet nyligen..

Dess fördel ligger i den immunstimulerande effekten..

Rekommenderas för nolliparösa kvinnor.

Konservativ behandling

 • Läkemedel (solkovagin, vagotil, etc.) appliceras på det drabbade området högst 2 centimeter i storlek, vilket leder till döden av ohälsosamma celler och deras efterföljande avskiljning. Nackdelar: används inte efter kirurgisk behandling av livmodern (laser och kryodestruktion, diatermocoagulation, etc.).
 • Behandling med antimikrobiella såväl som antiinflammatoriska läkemedel rekommenderas för nolliparösa kvinnor. Använda tabletter, vaginala suppositorier och aktuella krämer.

Behandling med folkrättsmedel

Ofta kan en kvinna som har diagnostiserats med denna obehagliga diagnos av flera orsaker inte ta sig till traditionella behandlingsmetoder och då räddas tidtestade metoder för traditionell medicin..

Hur man behandlar erosion i livmoderhalsen utan cauterisering?

Dessa behandlingsmetoder inkluderar douching med avkok av medicinska örter:

 • eukalyptus;
 • grönt te (i kombination med kalendulablommor);
 • rhizomer av rökelse;
 • rhizomer och örter av celandine;
 • sänghalm.

Calendula (ringblomma) med erosion. Häll 10-15 gram kalendulablommor med ett glas kokande vatten, hålla på låg värme i 5 minuter. Sila buljongen, i varm form, använd för douchning under perioden efter menstruationen. Du kan växla med ett avkok av johannesört eller kamomill.

Användningen av tamponger blötade med en av de vegetabiliska oljorna som linfrö, havtorn, St. John's wort, tea tree oil ger goda resultat. Vattpinnar med rödgödsbuljong, färsk nässlasaft och infusion av mumiyo, propolis är också effektiva. Ett av de mest effektiva medlen vid behandling av erosion har länge betraktats som honung..

Bota erosion i livmoderhalsen kan vara svampar från lök och honung. Välj en långsträckt glödlampa, liten i storlek. Ta bort mitten och fyll den resulterande urtagningen med naturlig honung (ungefär en tesked). Grädda lök med honung i ugnen, ta bort och linda in gasbind eller ett sterilt bandage så att en typ av vattpinne erhålls. Applicera inom 10 dagar.

Hemma kan du laga vaginala suppositorier, till exempel från honung med propolis. För att göra detta, ta fem matskedar naturligt honung, propolis i alkohol tinktur (5 gram) och smälta i ett vattenbad med 150 gram naturligt smör. Forma ljus från den erhållna kylda massan, placera dem i kylen. Behandlingsförloppet är 7-10 dagar.

Speciella fall inkluderar graviditetsperioden under vilken ektopi diagnostiserades. Under graviditeten är dessa metoder för behandling av erosion i livmoderhalsen oacceptabla, vilket antyder en aktiv effekt på detta organ: under förlossningen öppnas inte livmodern ordentligt, risken för komplikationer är hög. I sådana fall rekommenderas det att använda alternativa metoder, men med förbehållet - alla planerade förfaranden bör diskuteras med läkaren och godkännas av honom!

Men i avsaknad av korrekt effekt i behandlingen av folkrättsmedel, bör du söka läkare för att lösa detta problem i tid..

Tips för kvinnor

 1. Observera personlig hygien.
 2. Använd linne i naturliga tyger..
 3. Spara inte på hygienprodukter av hög kvalitet.
 4. Undvik hypotermi, lägre immunitet.
 5. Permanent sexuell partner - minska risken för infektioner som kan bli en riskfaktor.
 6. Välj det optimala preventivmedelet för dig.
 7. Mediciner - vaginala suppositorier, tabletter och krämer - används i strikt överensstämmelse med läkarens recept.
 8. Kontakta kvalificerade gynekologer minst en gång var sjätte månad.
 9. Följ lämpliga näringsbehov - minska kolhydraterna till förmån för lätt matsmältbara livsmedel.

Den snabbt diagnostiserade erosionen i nästan alla fall lämpar sig för effektiv behandling. Det viktigaste är rätt terapeutiska åtgärder och strikt efterlevnad av alla läkares rekommendationer. Det bör komma ihåg: det är viktigt inte bara hur man bota cervikal erosion, utan också hur man senare kommer att vara uppmärksam på din hälsa för att förhindra ett återfall av sjukdomen.

Hej alla, jag läste artikeln och kom ihåg att jag i barndomen ofta åkte till ett samråd med min mamma, hon genomgick ofta undersökning och behandlades. Det är kanske därför jag har ont vid sexuellt samlag. Jag gick till gynekologen, de satte erosion, nu förstår jag varför det inte försvann så länge. Detta är hur mycket ansträngning det tar för att återhämta sig. Jag stötte på en kompetent gynekolog, som omedelbart skickades till PCR - det finns HPV 18, 51 typer. Hon föreskrev Allokins kurs nr 6, subkutant, Viferon suppositorier, salvor och tamponger, cauteriserat med kemiskt något, nu är allt normalt, jag hoppas att allt kommer att fortsätta så här

Erosion är falsk och tyvärr... sant

Orsaker till erosion i livmoderhalsen

Skada eller kränkning av integriteten i livmoderhalsen i livmoderhalsen upptäcks ofta endast under en gynekologisk undersökning.

I vissa fall kan den upptäckta röda fläcken visa sig vara pseudo-erosion (ektopi) när gränsen mellan inre och yttre vävnader förskjuts.

En sådan "pseudo" förekommer på bakgrund av hormonella störningar, utgör inte någon särskild fara och passerar nästan alltid av sig själv.

Sann erosion är en helt annan historia. Detta är en liten öm på livmoderhalsen i livmoderhalsen, som periodvis blir inflammerad och blöder. Oftast förekommer till följd av:

 • mekanisk skada på slemhinnan, till exempel under kirurgisk abort
 • efter förlossningen, särskilt om barnet är för stort

Erosion kan också provocera:

 • könsinfektioner
 • vaginal dysbios
 • kvinnliga könsinflammatoriska sjukdomar.

Klamydia, mycoureaplasma och andra mikroorganismer "terroriserar" ständigt slemhinnan.

Följande specifika symtom visas:

 • riklig vitaktig urladdning
 • tung spotting
 • smärta i nedre del av buken och under samlag

Ibland manifesteras erosion i funktionsfel i menstruationscykeln. Om minst ett av dessa tecken visas, kontakta omedelbart en läkare..

Tidig diagnos och snabb behandling är mycket viktigt, eftersom långvarig erosion ofta degenererar till en malig tumör. För att "förstöra den inre fienden" i början, se till att besöka en gynekolog en gång var sjätte månad.

För närvarande finns det flera behandlingar för erosion i livmoderhalsen. Vilket ska användas i varje fall, beslutar läkaren, baserat på resultaten av testerna.

I närvaro av den inflammatoriska processen i vagina och livmoderhalsen är det först nödvändigt att genomföra en kurs med antibakteriell terapi.

Sedan tas patologiskt förändrad vävnad bort på flera sätt:

DiathermocoagulationIngenting annat än en elektrisk chock. Förfarandet är billigt, men ganska smärtsamt, och som ett resultat bildas en brännskada eller till och med ett ärr på livmoderhalsen. Dessutom finns det i över en månad rikligt med utflöde, ibland blodiga. Korsryggen kan ont, ofta upplever en kvinna allmän svaghet och sjukdom. Dessutom garanteras inte första gången läkning, och sedan måste proceduren upprepas. För att inte nämna sådana biverkningar som inflammation, blödning, hematomer i könsorganen, barnfödelseproblem. Förresten, för null användning av denna metod är i allmänhet förbjuden.
kryoterapiPåverkade vävnader påverkas av en ström av flytande kväve. Förfarandet är smärtfritt, ärr i livmoderhalsen bildas inte. Men med djup erosion är det inte alltid möjligt att uppnå rätt effekt. Återfall av sjukdomen inträffar i cirka 80% av fallen, dvs erosion uppstår igen.
Kemisk koagulationDet används endast för små storlekar i det drabbade området. I detta fall behandlas den skadade vävnaden med speciella läkemedel som förstör det "sjuka" epitelet. Den stora nackdelen med denna metod är att hela behandlingsförloppet består av flera sessioner, och fullständig läkning är inte garanterad. Men den här metoden kan användas nulliparous.
LaserterapiErosion bränns med en laserstråle. Även om metoden är absolut smärtfri och kanske den säkraste, passar den inte riktigt kvinnor som inte föder och den ger inte 100% garanti för botemedel. Dessutom har inte alla kliniker lämplig utrustning.
RadiovågskirurgiDet är en behandlingsmetod utan kontakt. Radiovågor verkar på livmodern och förstör "sjuka" celler. Inga ärr inträffar, men därefter är en urladdning i form av en sakrum möjlig. Rekommenderas för nulliparous.

Glöm inte att dessa procedurer endast kan utföras i början av menstruationscykeln, och under läkningsprocessen (från en månad till 7 veckor) är det förbjudet:

Cervikal erosion

Cervical erosion är en patologi som är skada på livmoderhalsen i livmoderhalsen, som är belägen runt den yttre svelget på sin vaginala del.

Utifrån manifesteras denna defekt som en liten röd fläck som uppträder runt livmoderhalsen. Det är värt att notera att erosion inträffar, eller, som det också kallas, ektopi hos ungefär hälften av kvinnor som är i reproduktiv ålder. Hos kvinnor efter 40 år förekommer inte erosion. Det är värt att diagnostisera och behandla erosion i livmoderhalsen på grund av att det kan orsaka utveckling av polyper och cancer.

Under en lång tid avslöjar inte erosion i livmoderhalsen. Sjukdomen i sjukdomen är att den kan utvecklas i alla åldrar. Detta beror på det faktum att det cylindriska epitelet som täcker livmodern inte har skyddande funktioner, därför är det utsatt för effekterna av bakterier och virus.

Kort livmodersanatomi

I livmodern skiljs avdelningarna på villkor: botten, kroppen och nacken. I det senare skiljer sig i sin tur den övre delen (supravaginal), i vilken livmodern passerar, och den nedre, belägen i slidan och tillgänglig för undersökning av en gynekolog,. En smal cervikal (cervikal) kanal löper genom hela halsen och öppnas med den inre svelget in i livmodern och det yttre i slidan.

Alla avdelningar skiljer sig åt i sina funktioner, histologiska strukturer och följaktligen sjukdomar. Det övre skiktet av slemhinnan i livmoderhalskanalen representeras av ett cylindriskt epitel, och ytan på halsen från sidan av vagina är en flerskikts platt icke-keratiniserande, som passerar något in i kanalen i området för den yttre farynxen. Gränsen mellan dessa typer av epitel kallas transformationszonen. Detta är exakt det område där erosion bildas.

Klassificering

I de flesta fall är erosion i livmoderhalsen ett normalt tillstånd för unga kvinnor. Dessutom förekommer det i nästan alla flickor som ännu inte uppnått tonåren. Ofta har denna patologi inga symtom, så bara en läkare kan upptäcka den under en undersökning. I detta avseende är det värt att notera att varje kvinna definitivt bör genomgå en planerad medicinsk undersökning flera gånger om året. I vissa fall orsakar erosion inga problem och behöver inte behandlas.

Ibland kan ektopi fortfarande orsaka besvär. Nämligen: kvinnor klagar ofta på obehag som ofta uppstår efter sexuellt samlag, liksom överdrivet vaginal urladdning. I detta avseende är det värt att notera att läkare skiljer flera typer av erosion, var och en har sina egna symtom. Beroende på erosionstyp föreskrivs dess behandling eller inte. Det finns tre huvudtyper av erosion i livmoderhalsen: sant, pseudo-erosion och medfödda.

 • Sann erosion. Ofta är det skada på det skivepitel som finns på utsidan av livmoderhalsen i livmoderhalsen. Mindre ofta manifesteras erosion av livmoderhalsen på hennes läpp eller baksidan av svalg. Denna defekt manifesterar sig som en ljusröd rundad del av en liten storlek. Men ibland kan hela epitelet skadas - en stor erosion av livmoderhalsen. Dessutom är en manifestation av inflammation karakteristisk för denna typ av erosion i livmoderhalsen.

Eftersom endocervicit ofta är orsaken till verklig erosion i livmoderhalsen, ser purulent urladdning ut på de drabbade områdena av skivepitel. Det är också värt att notera att under kolposkopisk undersökning är spår av blod, fibrin, slemhinnor, samt svullnad och dilaterade kärl synliga på den skadade ytan.

 • Pseudo-erosion. Efter 1-2 veckor efter verklig erosion i livmoderhalsen går den in i läkningsstadiet och utvecklingen av pseudo-erosion börjar. Som ett resultat av läkning ersätts det skivepitelet med ett cylindriskt epitel, vars celler har en ljusare och mättad färg. Därför förblir den skadade ytan på epitelet ljusrött. Att ersätta det skivepitelet med ett cylindriskt är det första steget för att läka verklig erosion i livmoderhalsen. Ofta i detta skede diagnostiseras hon av en gynekolog.

Det är värt att notera att tillväxten av det cylindriska epitelet inte bara kan inträffa på ytan av livmoderhalsen på livmoderhalsen, på vilken erosion bildades, utan också spridas till andra områden i form av grenade körtelöppningar. I dessa körtlar kan en ansamling av sekretion gradvis inträffa på grund av svårigheten med utflödet av vilka cystor börjar bildas över tid. Deras storlek kan vara mycket annorlunda: från den minsta till mycket stor, som liknar polyper. Det är värt att notera att flera cyster gradvis provocerar en tjockare livmoderhalsen.

Om pseudo-erosion inte behandlas kan den kvarstå under flera år tills den elimineras. Resultatet av behandlingen av pseudo-erosion är den omvända processen för att ändra den cylindriska epiteln platt. Vid det andra steget för erosion, återhämtas livmoderhalsens epitel. Men det är värt att notera att behandlingen ska vara i tid. Annars kan detta leda till en förändring av epitelcellerna, som till och med kan betraktas som ett prekanceröst tillstånd. Symtom på pseudo-erosion kan blöda under samlag eller undersökning.

 • Medfödd erosion. Medfödd erosion, som är en förskjutning av livmoderhalskanalens cylindriska epitel. Som regel finns det i barndomen eller tonåren. Det fortsätter ofta asymptomatiskt. Eftersom förflyttningen av epitelet inträffar i fostret under prenatalperioden kallas denna typ av erosion medfödda. Vanligtvis upptas sådan erosion av ett litet område nära yttre svelget, har en plan yta och en ljusröd färg. Om medfödd erosion kvarstår tills vuxen ålder kan infektion och inflammation uppstå..

Skäl för utveckling

Den huvudsakliga orsaken till ektopi (pseudo-erosion) är förflyttningen av det cylindriska skiktet av epitelet till den yttre delen av livmoderhalsen. Blodkärl lyser genom det cylindriska epitelet, så vid undersökning kan gynekologen berätta om förekomsten av en erosiv yta. Men med livmoderhalsen skadas inte slemhinnan, därför är det inte korrekt att kalla det en sjukdom. Ektopi kan utvecklas mot bakgrund av hormonella förändringar under graviditet, efter förlossning, under införande eller efter avbrott av p-piller. När den hormonella bakgrunden är stabiliserad och mekaniska eller kemiska stimuli upphör att fungera kommer cellersättning (metaplasia) att börja igen, och livmoderhalsepitelet blir återigen platt och rosa.

Äkta cervikal erosion är alltid en patologi. Det integumentära epitelet (livmoderhalsens övre lager) kan skadas:

 • mekaniskt (med intensivt eller frekvent kön, slarvig introduktion av tamponger eller intrauterin preventivmedel, efter abort, förlossning);
 • kemikalier (för douching, användning av spermicider, felaktig lokal behandling);
 • på grund av infektionssjukdomar (mycoplasmosis, ureaplasmosis, klamydia, gardnerellos, patogena effekter av streptokocker eller Escherichia coli).

Erosion i livmoderhalsen kan också utvecklas mot bakgrund av ovariell dysfunktion, menstruations oregelbundenhet, tidig menarche, ett överskott av östrogen, minskad immunitet, frekventa förändringar i sexuella partners och förekomsten av kroniska sjukdomar (diabetes mellitus, etc.)

symtom

Tyvärr har mycket ofta cervikal erosion inga symtom och känns i allmänhet inte själv. Det är därför det vanligtvis diagnostiseras under nästa undersökning. I andra fall åtföljs den kliniska bilden av typiska symtom på patologier som överförs sexuellt.

I synnerhet kan erosion i livmoderhalsen ha följande symtom:

 • infertilitet;
 • svårighet att urinera
 • blodig eller vattnig urladdning från slidan som uppstår på egen hand eller omedelbart efter samlag;
 • brott mot månadscykeln;
 • förekomsten av könsdelwartser i könsdelområdet;
 • smärta under samlag.

Under en gynekologisk undersökning kommer en specialist att märka livmoderhalsen, som är röd, tecken på inflammation och en granulär yta.

Den inflammatoriska processen går samman på grund av det faktum att det cylindriska epitelet, som inte finns på en typisk plats, snabbt koloniseras av bakterier och virus. Således blir livmoderhalserosion ett arv för kronisk infektion i slidan, varifrån den sprider sig uppåt (livmoderhalsen - livmoderkroppen - rör - äggstockarna).

När det finns erosion under lång tid på slemhinnan, och behandlingen inte ger resultat eller inte utförs alls, får cellerna i detta område förmågan att atypisk uppdelning, tillväxt och irreversibel förändring. Detta innebär att obehandlad erosion avsevärt ökar kvinnans risk att utveckla livmoderhalscancer. Det är därför det är mycket viktigt att regelbundet genomgå förebyggande undersökningar var sjätte månad..

Cervikal erosion klassificeras som en bakgrundsprocess, på grund av vilken komplikationer uppstår mycket oftare och andra patologier utvecklas. Närvaron av det mänskliga papillomviruset som bekräftats hos patienten framhävs särskilt. Det är med honom en ökad risk för malign degeneration av erosion förknippas.

Cervikal erosion och graviditet

På grund av det faktum att livmoderhalserosion upptäcks hos kvinnor i fertil ålder är en av de mest angelägna frågorna i detta fall frågan hur cervikal erosion och graviditet kombineras. I synnerhet är kvinnor intresserade av om erosion kan vara en indikation på abort..

Enligt många års observationer från specialister påverkar förekomsten av livmoderhalsärosion inte graviditetens utveckling och den förväntade moderns tillstånd. I vissa fall, med erosion hos en gravid kvinna, kan det förekomma blodiga utflöden från könsorganen. Men med avslutandet av graviditeten är detta fenomen inte förknippat. I detta fall är det emellertid viktigt att diagnosen bekräftas, eftersom utskrivning under graviditet inte bara kan förknippas med erosion, utan också med vissa farliga tillstånd..

Under förlossningen kan emellertid de obehagliga konsekvenserna av graviditeten uppstå. I synnerhet sträcker sig vävnad som drabbats av erosion sämre och kan riva. Men under graviditeten praktiserar läkare inte de vanliga behandlingsmetoderna: en gravid kvinna föreskrivs endast generell förstärkande behandling eller mediciner strikt enligt indikationer. Alla förfaranden som används för effektiv terapi tillämpas endast när den unga modern återfår menstruation.

komplikationer

Många kvinnor är rädda eller för lata för att behandla erosion i livmoderhalsen, men det är inte ofarligt för en kvinnas kropp. Det är inte bara ett arv för kronisk infektion, vilket kan leda till katastrofala konsekvenser, till exempel missfall eller infertilitet. Förekomsten av erosion i livmoderhalsen är en tidsbomb. Det finns alltid en risk att cellerna i det ektopiska epitelet degenererar till cancerceller - då kommer det att finnas ett behov av att ta bort livmodern med bilagor och långvarig kemoterapi.

Behandling av erosion i ett avancerat skede är alltid lång, traumatisk och problematisk. Vid cervikal cauterization skadas den, vilket inte kan påverka reproduktionsfunktionen i framtiden. Det kan vara problem när man fostrar ett barn.

Det är därför, efter 30 år, erbjuder utvecklade länder alla kvinnor att genomgå regelbundna undersökningar med ett enkelt test - ett cappikalsprut PAP-test. Utstrykningen är färgad med ett speciellt ämne och undersöks under ett mikroskop. Om det finns cancer misstänkta celler utförs en mer detaljerad och djupgående behandling för att identifiera och snabbt bota problemet..

Cervikal erosion upptäcks ganska ofta av en slump vid en rutinundersökning med speglar av en gynekolog. Det skadade området har vanligtvis en rundad form, en ljusröd färg, utan tecken på inflammation. Men det finns erosioner och oregelbundna former. Det skadade epitelet finns oftast runt livmoderhalskanalen. Om du berör detta område med något instrument kan det orsaka lätt blödning..

För att bestämma lesionens djup och omfattning färgas livmodern med olika färgämnen (3-5% ättiksyra, Lugols lösning). Med sådana fläckar blir erosion tydligt synlig..

Hur man behandlar erosion?

Vid behandling av erosion i livmoderhalsen följer praktisk gynekologi följande regler:

 • observation av medfödd erosion, frånvaro av behovet av deras behandling;
 • verklig erosion och pseudo-erosion behandlas samtidigt med de bakgrundssjukdomar som orsakade eller stöder dem;
 • i närvaro av tecken på inflammation bör behandlingen inriktas på infektionspatogener (trikojonader, klamydia, gonococcus, etc.)
 • erosion i det aktiva inflammationsstadiet behandlas med skonsamma metoder (vaginala vattpinnar med havtornolja, fiskolja, synthomycinemulsion, aerosoler som innehåller antibiotika - kloramfenikol, etc.).

Moderna tillvägagångssätt för behandling av cervikal erosion är baserade på användningen av mekanismen för förstörelse av cylindriska epitelceller, deras avstötning och efterföljande återställande av skivepitel på ytan av pseudo-erosion.

Konservativ behandling

Om patienten har en samtidig inflammatorisk och infektiös process, börjar de som regel med konservativ terapi.

Det är nödvändigt att eliminera orsaken som orsakade erosion. Beroende på identifierade samtidiga sjukdomar föreskrivs ett brett spektrum av antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, immunmodulatorer och traditionell medicin som en kurs. Halsen behandlas lokalt med läkemedel som orsakar kemisk koagulering av det drabbade området, som innehåller organiska syror (ättiksyra, salpetersyra). Dessa läkemedel är uteslutande avsedda för behandling av godartade livmoderhalscancer tumörer och är mer lämpade för nolliparösa flickor, eftersom de inte lämnar några ärr i livmoderhalsen efter behandling.

Nackdelen med denna teknik är ett möjligt återfall. Metoden kan användas för alla typer av erosion..

Kirurgiska metoder

Det finns många metoder för kirurgisk behandling av erosion i livmoderhalsen, vilket gör att du kan välja det mest lämpliga i varje kliniskt fall..

För att kirurgisk behandling ska lyckas elimineras först den samtidig infektionsinflammationen och normal hormonell funktion återställs. När ett kontrolllaboratoriumstest bekräftar framgången för antibiotikabehandling börjar de stabilisera tillståndet i vaginal mikroflora. Begagnade preparat som innehåller mjölksyra, laktobaciller och bifidobakterier (Femileks, Lactogel och liknande).

I avsaknad av infektion och närvaro av normala indikatorer för sammansättningen av vaginalmiljön inleds kirurgisk behandling. Det är alltid och med alla valda metoder är kort och smärtfritt. Oavsett metod för att avlägsna det patologiska fokuset, är det ultimata målet med terapi att förstörelsen (förstörelsen) av den zon som bildas av de "fel" cellerna så att det normala slemskiktet återställs på sin plats.

För kirurgiskt avlägsnande av cervikal pseudo-erosion används följande:

Diathermocoagulation

Ganska gammal metod med många brister. Kärnan i diatermokoagulering är att cauterisera ektopi med en högfrekvent ström, det vill säga på erosionsplatsen bildas en svart scab efter en brännskada. För närvarande nästan aldrig används.

 • ömhet;
 • risken för blödning som inträffar under och efter cauterisering;
 • förändras genom ärr i livmoderhalsen, och detta gör det omöjligt att tillämpa metoden på nolliparösa flickor och kvinnor som planerar en graviditet.

Fullständig läkning sker efter 4-6 veckor. Kauterisering utförs i den andra fasen av cykeln, före menstruationen, så att menstruationen "tvättade" skorstenen, vilket bidrar till dess mer "skonsamma" avslag.

Positiva aspekter av DTC: möjligheten till conisation av livmoderhalsen vid behov, enkelhet och låga kostnader för metoden.

Kemisk koagulation

Denna metod för avlägsnande av livmoderhalsceller består i att behandla det patologiska området med kemiska lösningar, till exempel Solkovagin. Dess beståndsdelar är organiska syror (oxalsyra och ättiksyra) och zinknitrat med salpetersyra. Kemisk förstörelse tillämpas endast vid bearbetning av små områden med ektopi.

För inte så länge sedan var Vagotil populär, tamponger som applicerades på erosion i 7-10 dagar. Idag används inte vagotilbehandling, eftersom djupet i dess penetration i de förändrade vävnaderna är litet, vilket innebär att terapiens effektivitet är låg. Efter cauterisering av erosion med en solovagin bildas en skurv på ytan, som avvisas efter några dagar. Full regenerering sker efter 6 - 8 veckor.

Proffsen inkluderar:

 • nästan fullständig smärtfrihet;
 • enkel bearbetning (två gånger med ett intervall på flera minuter);
 • relativt billigt (kostnaden för solkovagin sträcker sig från 750 till 1200 rubel: i ett paket med 2 ampuller om 0,5 ml vardera);

Nackdelarna inkluderar låg effektivitet, bearbetning utförs endast på småstora ektopi i livmoderhalsen.

Cryodestruction

Kryokoagulering är baserad på behandlingen av en patologisk skada med flytande kväve kylt till 100 - 150 grader (ersättning - kväveoxid), som sprayas med apparaten. Det behandlade området vitnar och förlorar känsligheten. Vätskan i cellerna kristalliseras, vilket resulterar i att de förstörs. Varaktigheten av manipulationen är 15 minuter. Efter behandling uppträder betydande vattnig urladdning, restaurering av de flesta ektopi börjar vid dag 7, och fullständig läkning sker efter 4-6 veckor.

 • ganska effektiv (85 - 97%);
 • enkelhet;
 • nästan fullständig smärtfrihet;
 • bryter inte med strukturen i nacken.

Nackdelarna inkluderar möjligheten till blodutladdning efter behandling och risken för ofullständig behandling av patologiska celler.

Laserförångning

En utbredd metod, som består i att behandla ett patologiskt område med en laserstråle (icke-kontaktmetod). Före manipulation torkas livmoderhalsen med en lösning av ättiksyra för att krampa kärl och jodlösning för att bestämma gränserna för ektopi. Under påverkan av laserstrålar avdunstar vätska från patologiskt förändrade celler och de förstörs.

 • metoden är nästan smärtfri;
 • hög effektivitet (98% härdning);
 • bilda inte ärr på halsen.

Nackdelarna inkluderar de höga kostnaderna och behovet av specialutrustning, vilket gör tillgängligheten för metoden relativt stor och sönderfallsområdet för frisk vävnad (1,2 mm) än vid radiovågbehandling av erosion.

Radiovågmetod

Denna metod för att behandla ektopi och har inte bara varit mycket populär nyligen. Gynekologiska onkologer behandlar behandling av nacksjukdomar med radiovågor som den mest optimala metoden bland alla använda. Metoden avser icke-kontakt och är baserad på omvandling av elektrisk ström till radiovågor (Surgitron-apparat), som skickas till det drabbade området med hjälp av en elektrod.

Under manipulationen kommer elektroden inte i kontakt med vävnaderna och värms inte upp, det vill säga risken för brännskador är helt utesluten. Under påverkan av radiovågor förångas vätskorna från cellerna och de sönderfaller. Zonen med förändrat epitel vid gränsen till frisk och patologisk vävnad är 0,04 mm, det vill säga, vi kan säga att radiovågorna stannar på det drabbade området utan att påverka friska celler. Metoden är relativt smärtsam, men kräver endast lokalbedövning.

 • cicatricial deformity i nacken efter manipulation inte inträffar;
 • effektiviteten når 100%;
 • risken för blödning är praktiskt taget noll.

Läkning sker efter 2 till 3 veckor. Proceduren kan utföras på valfri dag i cykeln..

Nackdelarna inkluderar det faktum att inte alla kliniska kliniker har specialutrustning.

Hur man uppför sig efter cauterisering av livmoderhalsen?

Efter cauterisering finns det ett sår i livmoderhalsslemhinnan. För en optimal läkning är det nödvändigt att skapa optimala förhållanden, funktionell frid, normalisera mikrofloran och följa hygieniska rekommendationer från den behandlande läkaren. I detta avseende bör alla former av könskontakt uteslutas. Det är nödvändigt att ta läkemedel som stimulerar läkning, antibakteriella läkemedel och eubiotika som skapar optimala förhållanden för snabb läkning..

Varaktigheten av sexuell vila bestäms individuellt. Denna period är dock i de flesta fall minst fyra veckor. För en mer säker bestämning av villkoren för återhämtningsperioden krävs regelbundna besök hos gynekologens behandlande läkare och undersökning i speglarna. Varaktigheten av läkemedelsbehandlingen bestäms individuellt av den behandlande läkarsgynekologen beroende på patientens allmänna tillstånd, orsaken till erosion och processens dynamik..

Förberedelserna för cauterisering innefattar flera steg:

 • återställande av normal vaginal mikroflora
 • forskning om sexuellt överförda sjukdomar.
 • vid upptäckt av sexuellt överförda sjukdomar är det nödvändigt att genomföra en omfattande behandling av identifierade infektioner.
 • i vissa fall är det vettigt att genomföra en preliminär biopsi (provtagning av en normal del av vaginalslemhinnan) för efterföljande mikroskopisk undersökning.
 • i händelse av immunbrist är det nödvändigt att genomföra komplex behandling som stimulerar kroppens skyddande egenskaper.

Behandling av erosion i livmoderhalsen under graviditeten

Förekomsten av erosion påverkar inte graviditet på något sätt och inte heller graviditet vid erosion. Kirurgisk behandling (moxibustion) utförs inte under hela graviditeten, eftersom det blir svårare att föda efter moxibustion. Livmoderhalsen öppnas och sträcker sig sämre under förlossningen om den är cauteriserad under graviditeten, så det är bättre att skjuta upp alla manipulationer till postpartum.

Du kan använda traditionell medicin (samma havtornsolja). Användning av fytotamponer är kontraindicerat under graviditet. I närvaro av en smittsam process förskrivs antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel lokalt. De flesta gynekologer utför helt enkelt dynamisk övervakning av gravida kvinnor med en liknande patologi..

Hur man behandlar erosion i livmoderhalsen i nullform?

Kvinnor bör genast varnas: erosionsbehandling bör inte skjutas upp under lång tid, eftersom den kan degenerera till en allvarligare sjukdom. Och det faktum att en kvinna ännu inte har fött eller är gravid är inte en kontraindikation för behandlingen. Men valet av behandlingsmetod i detta fall är avgörande. Med tanke på att vissa cauteriseringsmetoder kan orsaka oönskade konsekvenser i framtiden är det nödvändigt att välja en metod som inte påverkar förmågan att bli gravid eller föda utan problem.

De mest skonsamma metoderna inkluderar kemodestruktion och laserbehandling. Om erosionens storlek är liten kan du fokusera på den kemiska behandlingsmetoden; laserterapi är lämplig för att eliminera defekter av alla djup och storlekar. I de fall erosionsstorleken är upp till 2 cm är en alternativ metod för behandling möjlig - fysioterapeutisk stimulering av läkning med hjälp av ultravioletta strålar.

Om sjukdomen upptäcks hos en gravid kvinna, kan cauterisering av erosion försenas fram till förlossningen. Detta är möjligt när storleken på erosion är minimal, det inte finns några tecken på celldegeneration och inflammation. I närvaro av inflammation, men med ett litet skada, föreskrivs antiinflammatoriska och regenererande (läkande) medel - Olazol, Levovinisol, Miramistin, Vaginorm C, havtornolja, solcoseryl salva.

Folkrättsmedel

Självmedicinering av stor sann erosion i livmoderhalsen är omöjlig, det kräver obligatorisk medicinsk ingripande, borttagning och kontroll med modern teknik. Alla metoder för traditionell medicin är endast förebyggande eller hjälpmedel, till exempel i fall där operationen är försenad av objektiva skäl. Men användningen av folkläkemedel minskar risken för erosion avsevärt.

 1. Salva "Levomekol." En mirakulös salva som har bevisat sig i sår. Pressa salvan på vattpinnen och sätt in den i slidan över natten. På morgonen ska du ta bort tampongen och duka. Spendera dagligen i två veckor.
 2. Vid erosion i livmoderhalsen rekommenderas att injicera aloe juice i slidan varje dag, varefter du måste ligga i 20 minuter.
 3. Skölj. Hypericum-infusion: 4 msk. l Johannesört örter häll 2 liter varmt vatten, koka på låg värme i 10 minuter och insistera 30 minuter.
 4. För behandling används en avkok av tall livmodern (avkoket används för douchning och i form av tamponger fuktade i avkokningen). För att förbereda en avkokning blandas 2 matskedar av råvaran med en halv liter vatten. Blandningen kokas, filtreras och kyls. Duschning bör göras en gång om dagen, på natten. Behandlingsförloppet är ungefär en vecka (5-7 dagar i genomsnitt).
 5. 2 tabletter med mamma löstes noggrant i 1 tsk. varmt vatten, tillsätt havtornolja. Lägg en vattpinne blötläggd i en sådan lösning, enligt ovanstående schema.
 6. Extrahera från rödstenen av en røkelse: 3 msk krossad rot av växten hälls med 1 msk kokande vatten, kokt på låg värme tills vätskan är helt avdunstad. Drick tre gånger om dagen, 30 droppar en halvtimme före måltiderna.
 7. Calendula-infusion används för douchning av slidan i fall av medfödd erosion och mekanisk skada på slemhinnan. Verktyget används för att förhindra många STD: er..
 8. Två matskedar apotekskamomill häller en liter kokande vatten i en kastrull. Placera pannan och locket i ett vattenbad i 15 till 20 minuter. Stäng av elden, lämna lösningen i 40 minuter och svalna sedan till rumstemperatur.
 9. Behandling med honung, för detta måste du linda in en tesked honung i ett bandage eller gasbind, göra en tvätt av den, binda den med en tråd, sätta den in i slidan så djup som möjligt. Du måste göra detta på natten, på morgonen kommer du att märka lite blod, det här är normalt.

Grunden för förebyggande av sjukdomar i kvinnliga könsdelar är ett regelbundet besök hos en gynekolog, minst en gång om året och efterlevnad av de viktigaste reglerna för sexuell kultur, en sexpartner och användning av skyddsmetoder för preventivmedel.

Cervikal erosion: vad är det, orsaker, symtom, diagnos, behandling och förebyggande

Cervikal erosion är en livmoderhalspatologi orsakad av en aktiv inflammatorisk process. Det erosiva området representeras externt av en defekt i väggen i slemhinnan i livmodern på platsen för övergången till slidan.

Denna defekt kan karakteriseras som en såryta utan epitelceller..

Erosion kan bli infångsporten till de högre reproduktiva organen och orsaka utveckling av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen..

Vilken erosion av livmoderhalsen är, hur denna patologi manifesterar sig och hur man hanterar den kommer att diskuteras mer detaljerat nedan..

Orsaker till erosion i livmoderhalsen

Orsakerna till erosion i livmoderhalsen är ganska olika. I förväg kommer som:

 • akuta och kroniska infektionssjukdomar i reproduktionssystemet. Patogenerna av dessa sjukdomar kan vara: stafylokocker, enterokocker, streptokocker, ureaplasma, E. coli, gardnerella, mycoplasma, klamydia. Svampinfektioner (candidiasis), särskilt i kronisk form, kan också orsaka utveckling av en erosiv process;
 • tidigare exponering för vissa kemikalier: intima hygienprodukter, smörjmedel;
 • traumatisk skada på livmoderhalsen med:
  • utföra gynekologiska diagnostiska, medicinska och andra manipulationer - curettage, abort, förlossning;
  • aggressivt samlag.

Provokera faktorer för sjukdomens utveckling

Rollen hos faktorer som inte är direkta etiologiska orsaker, men som väsentligt ökar risken för att utveckla patologi är:

 • tidig intimitet, när det fanns en fullständig bildning av alla cellstrukturer (ofullständig mognad av slemhinnan), och hormonbalans fastställdes inte;
 • primära och sekundära immunbrister;
 • sjukdomar åtföljda av en obalans av hormoner;
 • olämplig könshygien.

Cervikal erosion, vars orsaker kan vara både yttre (skador) och interna (infektioner) finns oftast hos de kvinnor som är mest utsatta för ovanstående predisponerande faktorer.

Symtom på erosion i livmoderhalsen

Tecken på erosion i livmoderhalsen kan ha varierande svårighetsgrad. Vissa kvinnor, oavsett ålder, misstänker inte ens att de har denna patologi, eftersom kliniska symtom är frånvarande eller mycket knappa.

Andra avger levande symtom som är karakteristiska för sjukdomar i reproduktionssystemet.

De kliniska symtomen på sjukdomen är baserade på sådana fenomen som:

 • urladdning från könsorganen med föroreningar av en karakteristisk brun eller gulaktig nyans, inte förknippad med en specifik fas av cykeln (se foto ovan);
 • obehag, varierande grad av intensitet, klåda, brännande, åtföljande urineringsprocessen;
 • vaginal torrhet;
 • smärta och obehag under samlag;
 • vätska, ganska rikligt utsläpp av grön, gul färg med en skarp ganska obehaglig lukt, såväl som smärta över bröstet av en dragande natur uppträder när en akut inflammatorisk process är orsaken till erosion;
 • att upptäcka brunt utsläpp utanför själva menstruationen, som tidigare inte var där, observeras med utbredningen av inflammation i livmoderväggen och bihang.

Även om patienten inte har symtom på erosion i livmoderhalsen, men läkaren efter undersökning finner en plats målad i ljus färg, som till stor del skiljer sig från de omgivande vävnaderna, ökar behovet av en detaljerad undersökning avsevärt.

Klassificering

Med en uppfattning om vad en erosiv skada är bör man uppmärksamma de typer av patologisk process. Så, beroende på orsakerna till utseendet och naturen, kan all skada på slemhinnan i livmoderhalsen delas upp i två stora grupper:

 • verklig erosion - en kränkning av integriteten hos det normala epitelet;
 • pseudo-erosion eller ektopi - kännetecknas av onormal (inte nödvändigtvis patologisk) utveckling av slemhinnepitelet. Det vill säga, det finns en viss förskjutning i gränszonen mellan cellerna i epitelet som foder livmoderkanalen (här är det enskiktat) och epitelet, som ligger på ytan av den vaginala delen av halsen (flerskikt). I många fall är ektopi inte en fara utan ett normalt fysiologiskt tillstånd hos kvinnor i olika åldersperioder i livet.

Ibland kan du stöta på konceptet medfödd erosion av livmoderhalsen. I det här fallet talar vi också om ektopi, vilket inte påverkar en kvinnas hälsa negativt.

Bland alla verkliga erosioner kan man också skilja flera grupper av patologiska processer, vars orsaker också kan variera från hormonstörningar till mekanisk skada. Dessa inkluderar:

 • endometrios - förskjutning med överlappning av varandra med olika cytologiska strukturer i livmoderceller och livmoderhalskanal;
 • ektropion är förskjutningen av epitelzonen som foder livmoderhalsen i livmoderhalskanalen in i vaginala kaviteten. Det är en konsekvens av intensiv mekanisk stress (sen abort, svår komplicerad arbetskraft under arbetet);
 • leukoplakia - härdning av epitelet i någon del av slemhinnan;
 • polypper och candylomas av viralt ursprung, lokaliserade i livmoderhalskanalen.

När det gäller pseudo-erosion klassificeras de efter utseende beroende på tillväxttyp:

 • körtel;
 • papillärt;
 • cystisk;
 • papillärt;
 • kombinerad.

Tecken på erosion i livmoderhalsen kan variera beroende på dess specifika underarter och platsens art.

Diagnostik

Erosion i vagina eller den del av livmoderhalsen som är närmast den - diagnoser som en läkare först kan göra efter en manuell undersökning i speglarna.

För att göra en slutlig diagnos bör gynekologen dock inte bara lita på de yttre tecknen på erosion i livmoderhalsen och klagomål från patienten..

Den diagnostiska algoritmen för denna sjukdom är att utföra sådana laboratorie- och instrumentella forskningsmetoder som:

 • undersökning av ett utstryk från slidan för att bestämma dess kvalitativa och kvantitativa sammansättning. Inte bara den typ av patogen mikroflora (om någon) bestäms, utan också ett ungefärligt kvantitativt värde. Dessutom låter denna metod dig beräkna antalet vita blodkroppar i en smet och tentativt bestämma graden av inflammation och försummelse av den patologiska processen;
 • cytologisk analys av material taget från slidan - analys av celler tagna genom skrapning från olika delar av slemhinnan. Med denna studie kan förändrade celler detekteras;
 • full (omfattande) kolposkopi - används för att identifiera celler som förändras genom den erosiva processen, liksom gränserna för det patologiska fokuset. Denna metod använder speciella färgämnen som ändrar färg beroende på vilket medium de utsätts för. Detta är vad som uppmanar läkaren att spekulera om en viss diagnos. Med kolposkopi används jodlösning och 3% ättiksyra i stor utsträckning. Obehag och en brännande känsla ger dessa lösningar endast om de faller på områden med en såryta eller sår. Kolposkopi är en obligatorisk diagnostisk studie för att bestämma tumör- eller inflammatoriska processer. Uterin erosion bestäms genom hysteroskopi;
 • såmaterial taget för att identifiera det orsakande ämnet för infektionen och bestämma dess antibiotikaresistens. Det utförs i syfte att förskriva den mest rationella terapin med ett smalspektrum antibakteriellt läkemedel;
 • analys av PCR, ELISA och RIF för att identifiera det orsakande infektionsmedlet;
 • biopsi - ta en biopsi (område av den drabbade vävnaden) för att bestämma dess cellkomposition, identifiera atypiska (cancerformiga) celler;
 • histologi - låter dig utvärdera cellstrukturen, och när den förändras - för att bestämma de möjliga orsakerna till deras degeneration, samt förutsäga den fortsatta utvecklingen av den patologiska processen.

En ytterligare undersökning är obligatorisk, eftersom symtom på erosion i livmoderhalsen inte kan ligga till grund för en slutlig diagnos.

Behandling av cervikal erosion

Behandling av erosion i livmoderhalsen bestäms uteslutande av en kvalificerad specialist. Metoderna för exponering är individuella för varje enskild patient..

Innan läkaren föreskriver en viss exponeringsmetod, tar läkaren reda på orsakerna till sjukdomen. Och först efter det beslutar: krävs kirurgi i detta fall eller kan konservativa metoder undvikas.

Dessutom passerar i de flesta fall ett defekt område, vars utseende provoseras av traumatisk skada på slemhinnan, med ett litet penetreringsdjup, på egen hand och kräver inte aggressiv läkemedelseksponering.

Symtom och behandling av erosion är två sammanhängande begrepp. När allt kommer omkring bestämmer den kliniska bilden ofta riktningen för patogenetisk och symptomatisk terapi.

Drogterapi

Konservativ behandling av sann erosion baseras på användning av antibakteriella läkemedel som har en skadlig effekt på en isolerad mikroorganism i närvaro av infektion.

Obligatoriskt är det parallella intaget av läkemedel som återställer den naturliga mikrofloran. Dessa inkluderar produkter som innehåller laktobaciller och bifidobakterier.

Kirurgisk

Kirurgisk behandling av den erosiva processen föreskrivs under den period som motsvarar den första veckan efter slutet av menstruationen. Detta beror på att varje operation ska utföras under de renaste förhållandena..

Innan kirurgiskt ingripande i livmoderhalsen (som på alla andra organ i reproduktionssystemet) är följande obligatoriska för att förtydliga: den höga kvaliteten på det förändrade området, förekomsten av samtidiga sjukdomar.

De viktigaste metoderna för radikal behandling av sjukdomen är:

 • diatermocoagulation är den mest effektiva metoden som garanterar fullständigt avlägsnande av erosion (ibland efter upprepade procedurer). Dess väsen är cauterisering av det drabbade området i slemhinnan med elektrisk ström. Nackdelarna med diatermocoagulation anses vara en aggressiv effekt på slemhinnan, som efterlater cicatricial förändringar, som i framtiden kan förhindra graviditet och komplicera förlossningen. Livmoderhalsen tappar fysiologisk elasticitet, risken för brott ökar;
 • kemisk koagulering - med denna metod utförs cauterisering av det eroderade området med ett kemiskt aggressivt ämne. Oftast använda Solkovagin. Denna typ av koagulering används för erosion av liten storlek och främst hos unga kvinnor som inte är noll. Nackdelarna med tekniken är: frånvaron av en 100% garanti för fullständig återhämtning, liksom en lång behandlingstid, bestående av flera procedurer;
 • Laserterapi är en av de mest populära behandlingsmetoderna, som är en prioritering för unga kvinnor som planerar en graviditet i framtiden. Den stora fördelen är frånvaron av förändringar (ärr eller vidhäftningar) på exponeringsstället;
 • kryoterapi - avlägsnande av erosion genom cauterisering med flytande kväve. Manipulation är praktiskt taget smärtfritt och kan endast orsaka litet obehag. Rehabiliteringsperioden varar en månad. Vid denna tidpunkt bör patienten helt utesluta sexuell kontakt och fysisk aktivitet;
 • Radiovågstrålning är den mest sparsamma exponeringstekniken som inte kräver direkt kontakt med kroppen. I detta fall skickas en radiovåg till det förändrade området, som helt avdunstar det skadade skiktet av epitelceller. Rehabiliteringsperioden varar cirka en månad;
 • elektroexcision - komplett skärning av nacken med en speciell elektrisk kniv. Det används endast om sjukdomen får en malign kurs..

Kirurgisk behandling av erosion i livmoderhalsen hos nolliparösa kvinnor i reproduktiv ålder bör om möjligt försenas fram till graviditet och förlossning.

Detta beror på det faktum att efter en radikal metod för exponering för en defekt, risken för att utveckla sekundär rörformad dysfunktion, funktionell underlägsenhet i livmoderhalsen och som ett resultat ökar infertiliteten.

Bildningen av ärr och deformationer på livmoderhalsen på platsen för erosionsborttagning kan också avsevärt förhindra graviditet..

Dessutom kan opererad erosion av vagina och nacke orsaka för tidig födsel även under graviditeten..

Alternativ (folkmeddelanden)

Oavsett orsaken till erosion i livmoderhalsen bör en omfattande behandling förskrivas för varje patient. Användning av recept för traditionell medicin är också möjligt efter samråd med en kvalificerad specialist.

För närvarande är de mest använda verktygen:

 • havtornsolja, som väts med tappar av gasväv och förs in djupt i slidan före sänggåendet. Havtornsolja har en uttalad antiinflammatorisk och antibakteriell effekt och förhindrar också ytterligare tillväxt av skada. Använd produkten i 1-1,5 veckor;
 • mamma, som också är impregnerad med tamponger och införs i könsorganen. Behandlingsförloppet är 7-10 dagar;
 • blandning av örter - blanda ekbark, tjernobylgräs, björkblad, kamomillblommor, eukalyptusblad i lika stora andelar. 2 msk. matskedar krossad blandning häll 500 ml kokande vatten, låt den brygga under 2 timmar under ett lock, sil noggrant. Den resulterande infusionen används för douchning av slidan två gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 1-2 veckor.

Diet

När det gäller kostnäring för erosion rekommenderas det att utesluta godis, mjölprodukter, gluteninnehållande produkter, marinader och citrusfrukter..

Berika din dagliga diet med livsmedel som innehåller fiber, biokefir, yoghurt med levande mjölksyrakulturer.

Förebyggande

Alla förebyggande åtgärder som syftar till att förebygga sjukdomar i könsområdet är baserade på:

 • regelbunden undersökning av en gynekolog - minst 1 gång per år;
 • ha en permanent sexpartner;
 • behandling av akuta och kroniska sjukdomar, inte bara i reproduktionssystemets organ;
 • immunisering under höst-vårperioderna;
 • användning av preventivskydd.

Erosion i livmoderhalsen är inte en mening, men som alla andra sjukdomar är det bättre att förhindra det än att behandla.

Prognos för patienter

Prognosen för detektion av erosion är gynnsam om den diagnostiseras i de tidiga stadierna av dess utveckling och behandlas omedelbart.

Erosion hos kvinnor i alla åldrar är farligt eftersom det är en gynnsam (provocerande) faktor för utvecklingen av en ondartad formation på denna plats.

Dessutom bildas cystiska hålrum, ärr, polyper mycket snabbt på skadestedet, vilket ytterligare komplicerar möjligheten till en önskad graviditet.

Det är därför det är oerhört viktigt att hantera erosionen omedelbart efter detekteringen av sjukdomen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruella oregelbundenheter: vad du behöver veta

Orsaker till menstruations oregelbundenhetDet finns många faktorer som påverkar den normala menstruationsförloppet. En av de mest populära är hormonell obalans....

Ingen period efter Duphaston - detta är normalt?

Menstruella oregelbundenheter orsakas ofta av hormonella obalanser. Detta tillstånd kräver obligatorisk behandling. För att korrigera menstruationen förskrivs Dufaston ofta - ett hormonellt läkemedel som innehåller progesteron....

Hur man orsakar menstruation hemma med en försening och är det säkert?

En försening i menstruationscykeln på mer än 10 dagar är alltid ett larm. Det bidrar till nervös och psyko-emotionell stress, orsakar en känsla av ångest hos en kvinna....