Fukta det redan: 10 rekommendationer för hur man ska hantera torrhet i det intima området

Blödning

Enligt forskning lider åtminstone var femte kvinna av torrhet i vaginalet - ett tillstånd som inte behöver någon förklaring. Detta problem kan orsakas av olika skäl: stress, ett kort förspel, ta några mediciner. Den goda nyheten: du kan också bli av med det på olika sätt.!


1. Smörjmedel

Kanske är detta huvudalternativet. Av många skäl gillar många inte honom, men i allmänhet är han mycket användbar i alla intima situationer. Nu finns det inte bara vanligt vatten och silikon, utan också alternativ för allergikare, veganer etc..

2. Välj det noggrant

Med till exempel en latexkondom kan du inte använda ett oljebaserat smörjmedel eftersom det korroderar latex och gör skyddet mindre effektivt..

Vad hjälper till med torrhet i det intima området?

Menopaus i en kvinnas liv åtföljs av obehagliga symtom. En av dessa manifestationer är torrhet i det intima området med klimakteriet. Om det i en ung ålder ibland händer detta på grund av otillräcklig frisättning av smörjmedel under samlag, då följer en känsla av torrhet en kvinna under menopausen.

Således skapar torrhet i vaginal med klimakteriet obehag, vilket stör den normala livslängden. I denna publikation kommer vi att undersöka i detalj detta symptom och metoder för dess medicinska behandling..

Hur manifesterar symptomet

Torra vagina under klimakteriet är omöjligt att inte märka. Det leder till konstant obehag, distraherande uppmärksamhet från arbetet eller andra aktiviteter. Torrhet uppstår till följd av att väggarna i slidan väger mindre än en speciell hemlighet, vilket är ett naturligt smörjmedel som garanterar organets normala tillstånd.

Det är felaktigt att tro att med tiden kommer allt att återgå till det normala..

Tvärtom, om ingenting görs, kommer sådana känslor att läggas till torrhet:

 • konstant klåda av labia minora;
 • bränna i perineum, som ibland är mycket stark.

Dessa manifestationer efter vattenförfaranden stannar antingen inte, eller går under en kort tid och återgår sedan igen. Om du skjuter upp besöket hos gynekologen kommer kvinnan att få negativa hälsokonsekvenser utöver de beskrivna problemen.

 1. Otillräckligt fuktade väggar i slidan kan bilda små sprickor eller sår. En infektion på ytan kommer att leda till utveckling av en sjukdom som kräver en lång och ofta dyr behandling.
 2. Torra vaginalväggar är mer benägna att infekteras med en svamp.
 3. Torra slemhinnor ökar risken för erosion som måste behandlas.

Bristen på sexliv på grund av smärta orsakad av torr vagina förvärrar endast den hormonella obalansen som uppstod vid början av klimakteriet. Damens välbefinnande försämras avsevärt. Du kan inte i något fall ignorera torrheten i vaginalslemhinnan under klimakteriet.

Orsaker till symptomen

Den främsta orsaken till uppkomsten av torra slemhinnor under klimakteriet är bristen på det kvinnliga könshormonet östrogen. I grund och botten syntetiseras detta hormon i äggstockarna. En liten volym produceras av binjurebarken såväl som fettvävnad. Under klimakteriet slutar äggstockarna naturligtvis att fungera. Därför producerar de gradvis mindre hormoner. På det postmenopausala stadiet kommer äggstockarna att sluta syntetisera hormoner helt.

Som ni kan se, med tiden kommer den främsta orsaken till torrhet inte att passera utan bara förvärras. Det är värt att notera att en minskning av östrogennivåer i en kvinnas kropp provocerar en torr mun i klimakteriet. Många damer noterar detta symptom. Det uttalas särskilt på natten.

Utöver huvudorsaken kan ett antal faktorer som leder till detta känsliga problem särskiljas:

 1. Med åldern minskar blodflödet till slidan och detta leder till att organet minskar i storlek och dess slemhinna blir tunnare.
 2. Stress förhindrar normal utsöndring av slem. Kvinnor utsätts för dem hela livet, och under klimakteriet, mer än någonsin.
 3. En negativ effekt på tillståndet hos alla slemhinnor är att ta mediciner. Som regel har damer i åldern 45-55 år redan någon form av sjukdom och tar medicin konstant eller regelbundet.
 4. Rökning leder till dålig blodtillförsel till alla organ och slemhinnor.
 5. Torrhet i vaginalslemhinnan provocerar underkläder av syntetiska vävnader. Naturligtvis kan det vara väldigt vackert. Ändå bör damer i mogen ålder föredra att inte alltför snäva underkläder tillverkade av naturliga tyger..
 6. Sexuell kontakt under klimakteriet ökar känslan av torrhet i slidan. Under denna svåra period av deras liv, som präglas av åldersrelaterade förändringar och klimakteriebesvär, tappar kvinnor sin tidigare sexuella lust. Det finns lite slem och efter samlag känner en kvinna svår klåda i slidan.
 7. Under klimakteriet ökar risken för att utveckla diabetes hos kvinnor avsevärt. Till en början utvecklas denna farliga sjukdom nästan asymptomatiskt och damen misstänker inte ens att hon har diabetes. Ett av symtomen på sjukdomen brinner i det intima området, vilket orsakar obehag..

Hur man behandlar vaginal torrhet under klimakteriet

För en effektiv behandling av vaginal torrhet under klimakteriet eller postmenopaus bör en kvinna konsultera en gynekolog. Även om hon planerar att behandlas med folkrecept, måste hon först rådgöra med en läkare.

Många kvinnor är generade av sina problem och går därför inte till läkaren. Förgäves. Jag vill fokusera på det faktum att detta menopausesymptom observeras hos alla kvinnliga representanter, utan undantag.

Endast en gynekolog kommer att kunna bedöma situationen på ett korrekt sätt och välja korrekt behandlingsförlopp. Dessutom kommer utvecklingen av farliga sjukdomar att diagnostiseras i tid. Som ni vet leder behandlingen som började i tidiga skeden till ett snabbare resultat..

Drogbehandling

Den vanligaste behandlingen mot vaginal torrhet är användning av fuktgivande geler i slidan - smörjmedel.

De har inte bara fuktgivande, utan också smörjande effekt. Låt därför damen leva ett aktivt sexliv.

Fuktgivande geler

Vad ska man göra för att sexuellt samlag inte orsakar smärta? Använd smörjmedel för att göra detta.

Tänk på vilka fuktgivande geler som har en fuktgivande och smörjande effekt under klimakteriet:

 1. Gynocomfort - en fuktgivande gel som innehåller: panthenol, bisabolol, extrakter av malva och kamomill.
  Det eliminerar manifestationerna av torrhet, har en antiinflammatorisk effekt och främjar också snabb regenerering av skadade områden i slemhinnan. Gelbehandling tar bort brännande, klåda och obehag samt eliminerar sprickor som har dykt upp.
 2. Gynofit gel - en fuktgivande gel baserad på glycerin och hydroxietylcellulosa.
  Eliminerar känslan av torrhet och brännande känsla i slidan. Används före samlag.
 3. Montavit gel - en komponent i kompositionen som det finns hydroskiethylcellulosa.
  Ersätter effektivt naturligt slem och används före sexuell kontakt..

Hormonella geler

Hur kan man bli av med torrhet när vaginalslemhinnan försvagas kraftigt? I detta fall hjälper hormongeler att bli av med symptomet. De är mycket effektiva, eftersom de innehåller hormonet östrogen i sin sammansättning, och det är dess brist som provocerade problemet.

Du kan lyfta fram sådana hormonella läkemedel:

 1. Dermestril - innehåller hormonet estriol.
  Behandling med detta verktyg gör det möjligt för damen att snabbt tona vagina och dess slemhinna. Gelén lindrar obehag och stimulerar hydrering..
 2. Divigel - produkten inkluderar homon estriol.
  Gelén återställer effektivt slemhinnan, främjar dess hydrering och lindrar alla manifestationer av obehag.
 3. Ovestin - en unik sammansättning av det hormonella medlet gör att det på ett omfattande sätt kan påverka den försvagade slemhinnan.
  Läkemedlets sammansättning inkluderar estriol, klorhexidin och mjölksyra. Användningen av gelén leder till desinfektion av slemhinnan och dess snabba regenerering. Effekter som klåda, brännande och obehag elimineras effektivt..

Behandling med hormonella geler involverar daglig administrering av läkemedlet i slidan före sänggåendet. Standardkursen pågår i en månad. Därefter reduceras doseringen - använd gelén två gånger i veckan.

krämer

Om behandlingen med fuktgivande geler inte fungerade, kommer läkaren att förskriva damen en kräm för torrhet i det intima området. Eftersom krämer är hormonella läkemedel, bör de endast förskrivas av en läkare.

Vissa damer kallar sådana krämer salvor - det är inte sant, men apoteket kommer att förstå vad exakt den besökare behöver. Vilka läkemedel från denna grupp är de mest effektiva?

Vi erbjuder en lista över populära krämer:

 1. Feminel - som en del av grädden, mjölkproteiner och Sheasmör. Det tar bort befintlig vaginal irritation.
 2. Vagisil - kräm fuktar inte bara slemhinnorna utan skapar också en skyddande film som förhindrar irritation.
 3. Vagilac - en fuktighetskräm som ökar slemhinnans elasticitet.

Vaginala suppositorier

Hur kan du bli av med torrhet och samtidigt återställa strukturen i slemhinnorna? Behöver använda vaginala suppositorier från torrhet.

Sådana ljus med klimakteriet är populära:

 1. Estriol - hormonella suppositorier som inte bara tar bort symptomet utan återställer vaginal mikroflora.
 2. Ovestin - hormonella suppositorier som behandlar mikrosprickor och eliminerar torrhet i vaginalslemhinnan.
 3. Klimaktol-Antikan - icke-hormonella suppositorier som eliminerar obehag i samband med klåda och brännande, lindrar inflammation och också återställer strukturen i vaginalslemhinnan.

Som du ser kan du bli av med torrhet i slidan med hjälp av olika mediciner. I båda fallen är det bara en läkare som kan välja den bästa medicinen.

Torrhet i slidan är ett av symptomen på klimakteriet som varje kvinna stöter på. Vissa damer tål det, medan andra börjar behandla. Det är rätt att vara i den andra kategorin av kvinnor.

Modern medicin kan erbjuda kvinnliga representanter med torra intima områden olika behandlingsalternativ. Du bör anförtro din hälsa i händerna på specialister och inte självmedicinera. Vi önskar dig god hälsa!

Kära damer, dela er erfarenhet av att behandla torrhet i vaginal.

Torra vagina - hur man kan bli av med ett obehagligt symptom?

Torrhet i slidan eller, som läkare kallar det, den atrofiska formen av vaginit eller kolpit - ett fenomen som varje kvinna på planeten kan möta.

Och själva processen orsakas inte alltid av den hormonella obalansen som uppstår i hennes kropp - snarare återspeglar de dystrofiska fenomen som är förknippade med otillräcklig produktion av naturlig, vaginal smörjning.

Brist på smörjning kan bero på olika skäl - ålder eller förlopp för den patologiska processen, liksom externa faktorer. Upprätta en orsak och genomgå behandling är nyckeln till ett normalt och fullt liv för varje kvinna.

Diagnostik

Utvecklingen av överdriven torrhet i slidan åtföljs av många specifika klagomål - för att fastställa grundorsaken till den patologiska processen, för att skilja den från andra möjliga sjukdomar i reproduktionssystemet, de diagnostiserar:

 1. Gynekologisk undersökning på en stol - i detta fall diagnostiserar läkaren att slemhinnan ser blek och tunn ut, erosion och svullnad är synligt synliga på den, när det rörs, blöder det och pH-nivån höjs till 5-5,7
 2. En avancerad forskningsmetod som använder colposcopy är studien av väggarna i slidan under ett mikroskop, vilket avslöjar patologisk utmattning och lokal blödning och blåmärken. När det gäller Schiller-testet som används för diagnos är slemhinnan, i vilken glykogen kommer att vara frånvarande, dåligt färgad, med en ojämn fördelning av färgämnet.
 3. Kolpositologisk typ av forskning - i detta fall indikatorer för mognadsindex för vaginalepitel, dess allmänna tillstånd och förekomst av destruktiva processer.
 4. Genomföra utstryk på mikrofloran - i en sådan analys höjs nivån av leukocyter och laktobaciller reduceras, utveckling av nivån av patogen mikroflora i en liten mängd kan också upptäckas.
 5. Laboratoriebestämning av östradiolnivåer - föreskrivs för misstänkt störning och dysfunktion i äggstockarna.
 6. För att bedöma det allmänna tillståndet i de inre organen i könsorganet, föreskriver läkare diagnostik för ultraljud och tomografi, och för att utesluta en patologisk process i slidan, bakteriekultur och PCR-diagnostik. Om man misstänker onkologi, tester med tumörmarkörer och relaterade studier.

symtom

Inom området gynekologi skiljer läkare följande symtom:

 1. En kvinnas fullständiga frånvaro eller en signifikant minskning av naturlig vaginal urladdning i kroppen, vilket väcker negativa symtom.
 2. Känslan av överdriven torrhet i slidan, åtföljd och förstärkt av klåda och brännande, lokaliserad i labia minora, intensifierad genom att gå och gnugga på underkläder, under sex.
 3. Smärta, obehag, blödning - om åtgärder inte vidtas i rätt tid kan en infektion som orsakar sepsis och peritonit enkelt införas i livmoderhålan och vagina.
 4. Sprickor och blödande sår visas på ytan av slidan, till vilka, i avsaknad av behandling, infektioner kommer att gå med och den inflammatoriska processen kommer att utvecklas.
 5. Ofta och orimligt urinering i toaletten för att urinera, vilket inte ger lättnad - det beror på att urinvävnaden är belägen i närheten av slidan och också genomgår patologisk tunnning.

Orsaker till patologi

För att återställa och normalisera arbetet i körtlarna i slidan och eliminera den patologiska processen är det viktigt att fastställa grundorsaken till den patologiska processen och, utifrån den, föreskriva en effektiv behandling.

Läkare delar villkorligt alla orsaker i tre grupper:

 • Patologier och sjukdomar i inre organ och system. Oftast kallar läkare sådana patologiska processer onkologi och vaginos, provocerad av patogen, bakteriell mikroflora, endometrios och uterus fibroids, diagnos av Sjogren's syndrom.
 • Hormonell obalans - oftast talar vi om klimakteriet och omstruktureringen av kroppen under befruktningen och graviditeten. Det anses vara normen och kräver en kvinna att kontrollera - över tiden återställer kroppen själv nivån på könshormoner.
 • Vanliga rotorsaker:
  • Felaktig intim hygien eller brist på denna - en kvinna följer inte reglerna för personlig hygien eller använder ofta smaksatta geler, oförsvarigt ofta douchar, bär syntetiskt, tätt underkläder.
  • Med vissa mediciner, oftast är det antibiotika och diuretika som sänker blodtrycket. De provocerar ofta vaginal torrhet, men i slutet av intaget återställs nivån.
  • En allergi mot använda tvättpulver och tyger, tvålar och geler - det är värt att revidera ditt eget lager av hushållskemikalier.
  • Störningar i blodflödet och tillförseln av bäckenorganen samt oregelbunden sexuell aktivitet hos kvinnor.

Under samlag

Obehagliga upplevelser under en kvinnas kön påverkar både patienten själv och sin sexpartner negativt, när smärta och en känsla av obehag, blödning helt avskräcker all önskan om sexuell intimitet..

Men ge inte upp sex - hormonella, vaginala suppositorier och smörjmedel, smörjmedel hjälper till att skapa och återställa glädje i den intima sfären.

Om grundorsaken är partnerens oduglighet och hast, är det värt att ägna mer tid åt en längre praxis av preliminära smekningar, och kvinnans upphetsade kropp kommer att producera tillräckligt med naturlig vaginal smörj.

Ofta rekommenderas det inte att använda kondom - detta påverkar nivån av naturlig vaginal smörjning och irriterar epitelet, detta kan orsaka detta symptom på torrhet i vaginalområdet.

Innan menstruation

Ett antal obehagliga, irriterande känslor innan menstruationen börjar oroa många kvinnor i reproduktionsåldern, men bara 10% av dem är oroliga för ett sådant problem som överdriven torrhet i slidan.

Detta beror på att 2-3 dagar innan menstruationskalendern börjar producerar kroppen mer gestagen, vilket undertrycker produktionen av könshormonet östrogen ett tag. Läkare kallar detta tillstånd normen..

Under graviditeten

Mödrar är alltid en underbar period i en kvinnas liv.

Men graviditetsförloppet åtföljs av många förändringar i de inre organen, systemen, hela den väntande morens kropp - morgon illamående och torrhet i slidan, vilket beror på överdriven produktion av hormonet gestagen.

Även en förändring i storleken på livmodern - bildar ytterligare, inre tryck på närliggande system och organ, ändrar nivå och indikatorer för mikroflora i slidan, minskar väggarnas elasticitet. Så de negativa symtomen visar sig - brännande och klåda, överdriven torrhet.

Efter förlossningen

Efter att barnet är fött är ett sådant tecken som överdriven torrhet i slidan ett normalt fenomen enligt läkare och övergår gradvis på egen hand, efter att ha normaliserat nivån på hormonnivåerna, antagandet av inre organ av en anatomiskt korrekt, tidigare position.

Men varje femte patient efter förlossning klagar över obehagliga symtom - detta fenomen orsakas av produktionen av hormonet prolaktin, vilket i sin handling kommer att undertrycka könshormonet i en kvinnas östrogen.

Under klimakteriet

Menopauseperioden är ett viktigt steg i en kvinnas liv, när det sker en betydande omstrukturering av kroppen, en förändring av den hormonella bakgrunden och en minskning av östrogennivån i blodet. Efter 55-60 år diagnostiserar gynekologer atrofisk form av vaginit hos kvinnor.

Ålderdom

Efter 5-6 år efter att kvinnan har gått genom klimakteriet minskas östrogennivån i hennes kropp till 80%. Enligt statistik lider cirka 75% av kvinnor över 60 år av en atrofisk form av kolpit.

Patologi behandling

mediciner

Den huvudsakliga listan över läkemedel som föreskrivs för diagnos av överdriven torrhet riktas mot dess åtgärder för att eliminera främst rotorsaken och efter det - negativa symtom, i form av otillräcklig smörjning och förbränning, sprickor.

De ordineras uteslutande av gynekologen efter undersökning och diagnos, och enligt resultaten föreskriver han läkemedel från gruppen antibiotika och antiinflammatorisk, hormonell eller återställer vattenbalansen i kroppen.

Oftast föreskriver läkare dessa:

 1. Vitamin A och E i kapslar eller i flytande form - de hjälper till att återställa och upprätthålla en sund nivå av epitel och slemhinnor.
 2. Suppositorier, som inkluderar kalendulaxtrakt - Vagical, hjälper till att lindra irritation och förbränning, torrhet, påskynda läkning av sprickor.
 3. Vaginala suppositorier - Feminela eller Cicatridine ger under lång tid hydrering av slidan och allt detta uppnås tack vare den hyaluronsyra som finns i deras sammansättning.
 4. Homeopatiska föreningar - Klimadinon eller Cyklodinon, som påverkar hypofysen, stimulerar produktionen och frisättningen av hormonet östrogen i blodet. Det senare och normaliserar arbetet i de inre körtlarna och produktionen av tillräcklig smörjning av slidan.

Hormonterapi

Kursen med hormonterapi är en mycket populär metod för att bekämpa kolpit, provocerad av hormonell obalans, brist på östrogen i blodet.

Kursen med hormonterapi innebär användning av sådana medel:

 1. Gel Dermestril eller Klimara, Divigel - de införs i slidan med en speciell applikator, och obehag elimineras inom en timme.
 2. Hormonala ringar - i deras sammansättning innehåller hormonet östrogen. Det absorberas gradvis genom väggarna i slidan och återställer fuktnivån - effektiviteten hos en sådan produkt från 1 till 3 månader.
 3. Vaginala suppositorier Ovestin och Oripod - de används i två veckor och introducerar dem i slidan. Gradvis försvinner känslan av torrhet och obehag och pH-nivån återställs.

Hormonfri behandling

I vissa fall som föreskrivs i medicinsk praxis är det enkelt att ta hormonella läkemedel och lämplig terapi kontraindicerat.

Samtidigt kan milda symptom på överdriven vaginal torrhet, med en mild brist på östrogen i kroppen, användas icke-hormonella läkemedel och formuleringar.

Så för att övervinna torrheten i slidan och återställa leveransnivån av pH kommer det att hjälpa insamlingen av medicinska avgifter och örter som tillåter blodflöde, normalisera nivån av hormonnivåer, agerar försiktigt och utan negativa konsekvenser.

Folkrecept och metoder

Arsenal av traditionell medicin har också många recept och kompositioner som hjälper till att hantera ett sådant problem som överdriven torrhet i slidan. Växtbaserade bad och avgifter, samt douching och införande av speciella tamponger, är naturliga och effektiva hjälpare för att eliminera överdriven torrhet i vaginalen.

Det viktigaste är att samordna deras användning med den behandlande läkaren, ta hänsyn till den enskilda växtens individuella intolerans och komma ihåg att dessa är mer troligt ytterligare åtgärder för huvud-, läkemedels- eller hormonbehandlingen..

Bland sådana effektiva folkrättsmedel i kampen mot överdriven torrhet kan följande särskiljas:

 1. Nässlor, oregano och calendula - dessa växter tar 60, 20 respektive 30 gram, blanda ihop, tillsätt 50 gr. färger på kamomillapotek och Veronica officinalis. 2 matskedar av blandningen ångas i en halv liter kokande vatten, koka i 3 minuter. och låt svalna, insisterande parallellt - ta 100 ml avkok under loppet av 10-14 dagar. Om torrhet och förbränning fortsätter att plåga en kvinna, bör du rådfråga en läkare.
 2. Hanterar perfekt torrheten i slidan, det beredda växtbaserade avkoket från livmodern i tallskogen och moderkortet - bara blanda 40 g med varandra. varje växt och 2 msk. samling ångad i 400 ml. kokande vatten. Ge insistera och ta hela dagen för 1/3 kopp - högst 1 kopp buljong.
 3. Medicinsk douching med kalendulainfusion är ett utmärkt sätt att hantera vaginal kolpit under klimakteriet och eliminera torrhet, brännande och obehag. Ångade bara i ett glas kokande vatten 1 msk. l färger på kalendula, insistera och filtrera - applicera infusion för douching. Kursen - 5 dagar, genomför proceduren på en dag.
 4. Att bada med tillägg av avkok av morwort hjälper inte bara att eliminera vaginal klåda och överdriven torrhet, utan också slappna av och normalisera centrala nervsystemet. 60 g råmaterial ångas i en halv liter kokande vatten och kokas på svag värme i 2-3 minuter - sil, tillsatt i badet. Vi rekommenderar att du tar ett bad högst 1-2 gånger i veckan.
 5. Tamponger impregnerade med en oljig lösning av vitamin E hjälper också till att eliminera överdriven torrhet i slidan, men du bör inte använda den i sin rena form - vitaminet från kapslarna löses i basen, vilken vegetabilisk olja som helst i förhållandet 1 till 3. En sådan lösning impregneras med en tampong och injiceras i vagina i 5 -7 minuter. Istället för E-vitamin kan du använda aloe vera-extrakt eller kokosnöt, ricinolja - de kommer att hjälpa till att återställa pH-nivån och eliminera torrhet i vaginalen, påskynda läkningen av sprickor. Dessutom är det värt att säga - när du använder oljor får kroppen inte bara god smörjning, utan lägger också en bra dos fetter i kroppen, som återställer och föryngrar vävnaderna. Och när den introduceras i kosten - bidra till den naturliga produktionen av kvinnliga hormoner.

recensioner

Kvinnor recensioner:

Förebyggande

Förebyggande åtgärder kan förhindra eller avsevärt minska de smärtsamma och obehagliga känslorna vid diagnostisering av vaginal torrhet:

 1. Först och främst är detta iakttagande av regler för personlig hygien och avvisande av aggressiva tvättmedel - aromatiska geler och tvålar med ljusa färger.
 2. Användningen av dagliga, doftfria och icke-smaksatta dagliga kuddar och kuddar under menstruationen hjälper till att bli av med patologin.
 3. En hälsosam livsstil och god näring, en tillräcklig dricksordning är också komponenter i den normala pH-nivån i slidan, arbetet i de inre körtlarna.
 4. När det gäller linne är det bäst att välja en enkel bomull än syntet. Eliminera ofta, orättvis douching, vilket bryter mot den normala mikrofloraen i slidan.
 5. Regelbundet sex - det är sexuellt samlag som stimulerar arbetet i de inre körtlarna och tillräcklig produktion av naturlig, vaginal smörjning, vilket hjälper till att minska manifestationerna av överdriven torrhet.
 6. Och ge upp dåliga vanor - rökning och alkohol, en stillasittande livsstil och brist på regelbundet sexliv är inte det bästa sättet att påverka produktionen av naturlig smörjning.

Dessa regler är enkla, men det är värt att förstå att det i vissa fall är nödvändigt att genomgå den huvudsakliga behandlingen, eftersom orsakerna som väcker vaginal torrhet kan vara ganska allvarliga.

Vaginal torrhet

Torr vagina är ett ganska obehagligt symptom. Orsakar allvarligt obehag, ångest och viss nervositet hos kvinnor, stör störande upplevelser under samlag och orsakar ibland utveckling av allvarliga sjukdomar.

Torr vagina (vetenskapligt kallat atrofisk vaginit) orsakas av både hormonella och icke-hormonella störningar i en kvinnas kropp. Tunnning av vaginalslemhinnan leder direkt till utseendet på torrhet. Som ett resultat är det en minskning av sekret från könsorganen, det är en brännande känsla, obehag, smärta under sex och utsläpp med föroreningar av blod efter det.

Oftast förekommer detta symptom hos kvinnor i vuxen ålder under klimakteriet eller klimakteriet. Denna period kommer någonsin i varje kvinnas liv. Äggstockarna upphör med sin funktion, börjar blekna, vilket innebär en förändring av den hormonella bakgrunden - östrogenbrist utvecklas. Bristen på detta hormon påverkar mest den intima sfären i en kvinnas liv.

Läkare obstetriker-gynekologer märker att i avsaknad av hormonersättningsterapi under klimakteriet uppträder vaginal torrhet under sex hos mer än 90% av kvinnorna.

Orsaker till vaginal torrhet

De huvudsakliga orsakerna till atrofiska förändringar i vaginalepitel:

 • Hormonell obalans under klimakteriet;
 • Konsekvenserna av kirurgi på de kvinnliga könsorganen, främst med avlägsnande av livmodern och äggstockarna;
 • Sexuellt överförda infektioner, vaginit;
 • Brott mot mikrofloraen i slidan, en förändring i PH-miljön, ofta inflammatoriska processer i slidan;
 • Trast (vaginal candidiasis), där laktobaciller förflyttas av candida-svampar, spridning av svampar och kränkning av den sura basmiljön i slidan.
 • Minskad immunitet, frekvent stress, depression, nervositet, ökad fysisk och psykoterapeutisk stress, järnbrist i kroppen;
 • Konsekvenserna av kemoterapi eller strålterapi vid behandling av cancer;
 • Tillfälliga förhållanden som påverkar produktionen av hormoner - graviditet, perioden efter leverans, amning. Dessutom kan vaginal torrhet uppstå före menstruation, när hormonet gestagen produceras intensivt, vilket hämmar produktionen av östrogen.

Bland andra faktorer som kan påverka förekomsten av vaginal torrhet:

 • fetma och diabetes;
 • promiskuösa samlag eller omvänt ett sällsynt intimt liv;
 • dermatologiska eller allergiska störningar;
 • långvarig användning av orala preventivmedel baserat på progesteron, diuretika, antidepressiva medel och vissa andra läkemedel,
 • felaktig livsstil, rökning, överdrivet drickande.

Felaktiga hygienprocedurer kan också leda till atrofisk vaginit - överdriven douching, kränkning av könsdelarnas hygien, aggressiv intim kosmetika, läkemedel införda i slidan, doftande kondomer eller toalettpapper.

Atrofisk vaginit är inte alltid en patologi. Till exempel kan torrhet i en flickas vagina under graviditeten vara ett normalt alternativ. För gravida kvinnor är det ibland tillräckligt med att byta tvättpulver eller gel för intim hygien, byta syntetunderkläder, så löser problemet. Det finns emellertid ett antal tecken, vars förekomst, tillsammans med utvecklingen av en känsla av torrhet i könsorganen, bör varna dig.

Tecken på förekomst av sjukdomar med vaginal torrhet:

 • Tunnning av väggarna i slidan, uppkomsten av små sår eller sprickor i könsslemhinnan;
 • Utseendet på en konstant, irriterande klåda, brännande i könsområdet hos en kvinna;
 • Om slem inte produceras under sexuell kontakt känns friktion, obehag och ömhet uppträder. Med andra ord - det finns en svag smörjning under sex (smörjning - produktion av slem under upphetsning);
 • Utseendet av blod från slidan efter intimitet eller hygieniska förfaranden;
 • Smärtsam urinering.

Med samtidig förekomst av vaginal torrhet och dessa symtom, se till att konsultera en barnläkare-gynekolog.

Vad är faran för torr vagina och är det nödvändigt att behandla den?

Ja, det är nödvändigt att behandla svag eller svår vaginal torrhet! En vaginal hemlighet behövs för att skydda en kvinnas könsorgan från patogener. Om du lämnar allt utan tillsyn kan detta till synes ofarliga symptom leda till utveckling av olika komplikationer:

 • Utvecklingen av svampsjukdomar;
 • Utseendet på erosion av könsslemhinnan
 • Utseendet på regelbundna inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen - kolpit, uretrit, cystit, adnexit, inflammatoriska processer i livmoderhalsen, etc.
 • Penetrering av infektionssjukdomar genom mikrotrauma och sprickor;

Och i allmänhet påverkar torr vagina negativt kvaliteten på en kvinnas och hennes partner sexuella liv. Obehaglig smärta kan få en kvinna att överge intimitet för gott. Det som bara förvärrar både sjukdomen i reproduktionssystemets organ och förhållandet till partneren kommer att öka kvinnans nervositet.

Diagnos av vaginal torrhet

Det primära är naturligtvis patientens klagomål. När du konsulterar en läkare om obehag på grund av vaginal torrhet under sex kommer han att utföra en serie medicinska procedurer.

För att bekräfta diagnosen och utesluta allvarligare sjukdomar:

 • kommer att inspektera fåtöljen. Om vagina är torr kommer läkaren att se ödemslemhinnan med en karakteristisk grå plack och små röda sår och sår.
 • Kommer att utföra kolposkopi. Undersökning av väggarna i vagina under ett mikroskop hjälper till att upptäcka en tunn tunn slemhinna.
 • Ta onkocytologi och smeta på floran. Läkaren kommer att varnas av utseendet på en ökad nivå av vita blodkroppar..
 • Föreskriver hormonella studier.

Andra tester och studier kan förskrivas vid behov. Till exempel ultraljud av bäckenorganen, analys för sexuellt överförda infektioner (STI) och andra.

Vaginal torrhet

Med vaginal torrhet kräver behandling ett individuellt tillvägagångssätt beroende på orsakerna som orsakade detta obehagliga symptom..

Ofta med svag smörjning är behandlingen enligt följande:

 • Hormonala läkemedel - främst östrogeninnehållande;
 • Antibiotikabehandling - i närvaro av infektionssjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar;
 • Speciella salvor, krämer, geler och andra lokala läkemedel - för snabb läkning av sår och mikrosprickor i könsorganen, för att lindra obehagliga symtom på klåda och sveda;
 • Mjölksyrabakterier - för att återställa normal vaginal flora.

Om orsakerna till utvecklingen av vaginal torrhet inte är förknippade med en dishormonal balans, förskrivs mediciner som stärker immunsystemet, befästningsmedel, vitaminkomplex.

Kan vaginal torrhet undvikas?

Ja självklart. Det finns ett antal aktiviteter, vars genomförande gör det möjligt för en lång tid att upprätthålla kvinnors intima hälsa, och du kan känna den snabba förbättringen av smörjning.

Torrhet i vaginal kan undvikas genom att följa enkla regler:

 • Observera könshygien utan att överdriva den. Det räcker att tvätta könsdelarna i duschen en eller två gånger om dagen. I det här fallet behöver du inte använda tvål och andra aggressiva medel. Det rekommenderas att köpa specialprodukter för intim hygien med en neutral nivå av surhet och mjölksyra.
 • Byt dagliga kuddar var 4-6 timme, medan det är lämpligt att välja kuddar som inte är smaksatta. Minimera användningen av tamponger.
 • Välj bekväma underkläder tillverkade av naturliga tyger.
 • Övervaka näring - exklusive kryddig, stekt, fet, överdriven alkoholkonsumtion. Välj mat som innehåller fistoestrogener - ämnen som har en liknande sammansättning som kvinnliga könshormoner. Dessa är bönor, ris, äpplen, kål, granatäpplen, morötter, druvor, körsbär och andra. Ät aktivt fisk och skaldjur.
 • Lev ett fullständigt sexuellt liv. Sexuellt aktiva kvinnor upprätthåller intim hälsa mycket längre än passiva kvinnor. Kom ihåg att endast lugn sex med regelbunden upphetsning kan leda till att en naturlig vätska (smörjmedel) uppträder i slidan. Dessutom är det ett sådant intimt förhållande som positivt påverkar bevarandet av dina könsorganers skönhet, ungdom och hälsa.

I HARMONY medicinska center kan du genomgå ett komplett utbud av diagnostik av vaginal torrhet, ta reda på orsaken till detta obehagliga symptom och vara säker på att du kommer att få ordinerad behandling av hög kvalitet.

Dessutom elimineras vaginal torrhet i vårt centrum snabbt och smärtfritt med hjälp av en modern laser!

I läkarcentret HARMONY utförs borttagandet av vaginal torrhet på den nya Deka Mona Lisa Touch-enheten (Italien). Denna laser är speciellt designad för gynekologi och använder speciell patenterad CO2-teknik..

Ta bort vaginal torrhet med en Deka Mona Lisa Touch-laser:

 1. Effektivt. Resultatet märks efter den första proceduren!
 2. Säkert. Tack vare användningen av den senaste lasern skadas inte könsorganen, det finns inga komplikationer efter proceduren.
 3. Smärtfritt. Inget obehag under och efter proceduren..
 4. Snabbt. Hela återhämtningsperioden tar ungefär en vecka..
 5. Under en lång tid. Effekten efter proceduren varar som regel livet ut, med undantag för att traumatiska situationer inträffar..

Laserbehandling för vaginal torrhet är som ett regelbundet besök hos en gynekolog. Du kommer till kliniken, ligg ner på stolen. Läkaren sätter försiktigt in lasern i slidan. Inget obehag, ingen smärtlindring krävs. Tack vare uppvärmningen av vävnaderna i vaginalslemhinnan känner du bara värme och viss vibration. Proceduren varar från 1 till 5 minuter. Antalet förfaranden är individuellt. De flesta patienter behöver bara tre kurser! Förutom att bli av med torrhet har laserbehandling många andra effekter! Det kommer också att hjälpa till att återställa elasticiteten i könsdelarnas vävnader, göra dem mer tonade och vackra..

Förfarandet för laserbehandling av torrhet i det intima området i HARMONY, vars pris är överkomligt för många kvinnor, utförs endast av kvalificerade estetiska gynekologer, som är skickliga i att använda laserdäckapparaten i gynekologi.

Laserfraktionskorrigering av vaginalväggarna med hjälp av en CO2-laser (Laserföryngring av vaginalväggarna)

Laseravmuggning av vulvahuden med hjälp av en CO2-laser (blekning av de intima områdena)

Laserfraktionskorrigering av stressinkontinens med hjälp av en CO2-laser (Laserbehandling av stressinkontinens)

Laserfraktionskorrigering av perineal hud med en CO2-laser (Lyft av labia majora)

Laserfraktionskorrigering av vulva med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av vulva)

Laserfraktionskorrigering av huden i perineum och perianal region med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av perianalregionen med lyft av labia majora)

Komplex laserfraktionskorrigering av slemhinnorna i vulva och vagina med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av vulva och vaginalväggar)

Komplex laserfraktionskorrigering av hud och slemhinnor i vagina, vulva och perianal region med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av vagina, vulva och perianal region)

Kontakta vårt medicinska center för alla hälsoproblem du kan ha. Vi är alltid redo att ge snabb, modern och högkvalificerad hjälp. Vårt eget PCR-laboratorium gör att du snabbt och exakt kan utföra de nödvändiga analyserna. Ultraljudsmaskiner i expertklass, ett kolposkop med hög precision och ett hysteroskop gör att du kan ställa rätt diagnos. Och den ultramoderna laserapparaten - eliminerar snabbt och smärtfritt många sjukdomar i kvinnliga intima organ. Dessutom hjälper vänliga och högt kvalificerade barnläkare-gynekologer, människor vi verkligen är stolta över, dig alltid..

Orsaker, tecken och behandling av vaginal torrhet

Under hela livet tenderar kvinnor att uppleva en mängd intima problem, inklusive torra könsorgan.

Torrhet i slidan är ett tillstånd i det intima området där nivån av naturlig smörjning som utsöndras av kroppen minskar eller helt stoppar.

Som ett resultat av detta blir vaginalväggarna mycket tunna, obehagliga symtom uppträder som stör ett sunt och aktivt liv hos en kvinna.

Symtom på vaginal torrhet

Den medicinska terminologin för torrhet i vaginal presenteras i form av namnet ”atrofisk vaginit”. Trots detta är termen rättvis i förhållande till endast ett fåtal alternativ för förekomsten av denna patologi. Tynning av vaginalslemhinnan, förändring i dess storlek, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet kan inte alltid förknippas med hormonella störningar i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, för många parfymerade kosmetika för intim hygien och att ta antibiotika under lång tid blir vanliga orsaker till denna sjukdom..

Om torra kvinnliga könsorgan - i den här videon.

Många gynekologer kallar denna patologi vaginal atrofisk dermatit, vilket är i stånd att mer exakt indikera manifestationerna av denna sjukdom. De viktigaste symtomen på atrofisk dermatit inkluderar följande:

 • förbränning i perineum;
 • täthet i området för innerväggarna i slidan;
 • klåda i slidan och i korsbenen;
 • obehag under samlag, åtföljt av smärta;
 • blödning av slemhinnan på grund av bildandet av små sår och sår på epitelet.

Det finns ett antal specifika symtom som orsakas av hormonella störningar i kroppen:

 1. Brist på önskan om intimitet med en partner. Som regel kan en kvinnas låga östrogennivåer sänka libido. Dessutom påverkar torrhet, smärta, blödning under sex negativt en kvinnas intima liv.
 2. Manifestationen av infektionssjukdomar. Avsaknaden av naturlig smörjning kan leda till subtilitet av epitelet i de yttre och inre könsorganen, samt provocera tillväxten av patogen mikroflora i slemhinnan.
 3. Brinnande och ofta urinering under urinering.
 4. Svaghet, huvudvärk, slöhet och allmänt välbefinnande.

Ignorera inte ovanstående symtom om de visas. Men innan behandlingen påbörjas bör orsakerna till sjukdomen identifieras.

Orsaker till obehag i det intima området

För att bli av med torrhet i slidan, normalisera funktionen av körtlarna, bestämma rätt behandling och balansera den hormonella dysfunktionen, är det nödvändigt att ta reda på de viktigaste skälen, som är indelade i tre grupper:

 1. Uppkomsten av allvarliga sjukdomar: neoplasmer, vaginos på grund av en bakteriell infektion, endometrios, livmoderfibrer, inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt körtel.
 2. Förändringar i den allmänna hormonella bakgrunden. Oftast utvecklas denna patologi under klimakteriet eller under graviditeten..
 3. Felaktig intim hygien, orimlig användning av douching, ta diuretika eller antibiotika, samt läkemedel som sänker blodtrycket.

Det finns andra faktorer som provocerar sjukdomen: allergiska reaktioner på olika kemikalier, dålig cirkulation av bäckenorganen, oregelbundet sexliv eller dess frånvaro. Vi kommer att överväga mer detaljerade de vanligaste faktorerna.

Innan menstruation

Ofta bekymrar obehag i perineum friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation. Var tionde representant för det kända könet vänder sig till en specialist med detta problem. Några dagar före menstruation i den kvinnliga kroppen ökar mängden hormon gestagen, vilket under en kort tid hämmar produktionen av östrogen. Men det är värt att notera att dessa fenomen inte är patologier utan anses vara helt ofarliga för den kvinnliga kroppen.

Graviditet

Graviditet är en underbar period i varje kvinnas liv. Men det går inte alltid smidigt, vissa hälsoproblem kan uppstå: morgonsjukdom, illamående, torrhet i det intima området, banal trast. Alla dessa symtom beror på omstruktureringen av kroppen såväl som aktiviteten hos hormonet gestagen, som nämnts ovan. Under graviditeten förändras vaginal mikroflora, elasticiteten minskar, symtom på irritation och klåda uppträder.

Efter förlossningen

Oftast, under postpartumperioden, passerar vaginit av sig själv, medan den hormonella bakgrunden återgår till det normala, och körtlarna börjar fungera i en normal rytm. Var femte kvinna i förlossning klagar över en känsla av torrhet och sveda i perineum. Vanligtvis är detta symptom förknippat med frisättningen av hormonet prolaktin, som avbryter östrogen ett tag. Efter förlossningen återhämtar sig kroppen i 2-3 månader. Kvinnor som födde med kejsarsnitt behöver upp till fyra månader för att återställa hormonnivåerna..

Med klimakteriet

Menopaus är en tid med betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv, som är förknippade med en minskning av mängden östrogenhormonproduktion. Därför har varje andra kvinna över 55 år en torr vagina. Under klimakteriet kallas denna sjukdom atrofisk vaginit. I detta fall försvagas väggarna i slidan, naturlig smörjning går förlorad, arbetet i körtlarna förvärras, vilket leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket orsakar en känsla av klåda och friktion. I detta fall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, som i sin tur måste förskriva hormonbehandling.

Under samlag

Obehagliga upplevelser som uppstår under sex påverkar som regel negativt sexpartners sexuella liv. I det här fallet är det viss obehag, smärta och ibland blödning, vilket avskräcker en kvinna från att leva ett intimt liv, medan en man inte heller får nöje. Läkare rekommenderar att du använder speciella hormonell suppositorier, smörjmedel.

Om den främsta orsaken till torrhet ligger i partnerens oduglighet och hast, är det helt enkelt nödvändigt att öka tiden för en kvinnas preliminära smekningar. När en kvinna är upphetsad inträffar ett ökat blodflöde till könsorganen och slidan i kvinnans kropp, och mängden utsöndring av körtlar ökar. Det är värt att notera att frekvent användning av kondomer kan påverka mängden smörjmedel som bildas i slidan negativt..

Torr ålder

Bokstavligen 5 år efter klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen med 80%. Kvinnor i åldern 60 till 65 år klagar över en torr vagina med alla tillhörande symtom. Samtidigt, med hänvisning till ålder, föredrar kvinnor att inte konsultera en gynekolog, vilket kan hamna i katastrofalt tillstånd. Med denna sjukdom blir inte bara flerskiktsepitelet i slidan tunnare utan också urinblåsans väggar.

Torrbehandling

mediciner

Oftast föreslår experter att behandla atrofisk kolpit med icke-hormonella läkemedel. De är effektiva i fall där hormonersättningsterapi av någon anledning är omöjligt. För att bli av med obehag hjälper följande mediciner:

 1. Vitamin E och A kan upprätthålla en hälsosam vaginal epitel utan irritation..
 2. Ljus tillverkade på basis av kalendula hjälper till att lindra brännande, klåda, torrhet och även läka sprickor och sår.
 3. Vaginala suppositorier kan ge långvarig hydrering av slidan på grund av hyaluronsyra. Aloe och kalendula kan ta bort torrhet i vaginal.
 4. Geometriska läkemedel verkar på hypofysen medan de stimulerar östrogenproduktionen i kroppen och skyddar perineum från torrhet.
 5. Vaginalgeler kan ta bort symtomen på kolpit, samt normalisera surhetsnivån i slidan och skydda den från infektioner.

Många föredrar att ta till alternativa terapimetoder, vägrar medicinering. Därför är det värt att överväga flera folkrecept.

Folkrättsmedel

Bad, douching och örtpreparat är kraftfulla hjälpmedel vid behandling av atopisk vaginal dermatit. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till enskilda egenskaper i form av intolerans eller allergier. Tänk på flera växtbaserade recept:

 1. 60 g nässlor, 20 g oregano, 30 g kalendula, 50 g kamomill och 50 g Veronica officinalis behöver hälla 500 ml kokande vatten, koka i eld i minst 5 minuter. Låt buljongen brygga, ta en drink i 12 dagar. Varje dag måste du dricka 100 ml buljong. Om torrheten i slidan inte har passerat under en viss period måste du kontakta en gynekolog.
 2. Ganska effektiv är en avkok av livmodern i tallskogen och moderkortet. För att göra detta, blanda 50 g av varje ört, häll 400 ml vatten, koka. Ett avkok måste tas en tredjedel av ett glas 3 gånger om dagen före måltiderna.
 3. Ett idealiskt sätt att behandla atrofisk kolpit med klimakteriet är douching med kalendulabuljong. Antalet douching på en kurs bör inte överstiga 5.
 4. Bad med avkok av moderwort kan slappna av nervsystemet, lindra obehag och klåda. För att göra detta, häll 60 g gräs i 500 ml kokande vatten, koka i 3 minuter. Låt buljongen infusera i en halvtimme, varefter den måste filtreras och tillsättas i badet. För att bli av med torrhet måste du ta dessa bad minst en gång i veckan.

På tal om behandling av torrhet i det intima området kan man inte låta bli att nämna förebyggandet av sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

För att undvika obehag i det känsliga området rekommenderas att följa följande regler:

Avslag på parfymerade geler

För närvarande finns det parfymer för intim hygien, vilket också kan vara farligt för en kvinnas kropp. Detta beror på det faktum att parfymer och en överflöd av kemiska beståndsdelar av sådana medel kan orsaka funktionsfel i slemkörtlarna och en minskning av deras utsöndring..

Efter detta uppträder en obehaglig känsla i perineum. Du bör komma ihåg om förekomsten av möjliga allergiska reaktioner på komponenterna som utgör intim kosmetika och välja balanserade medel.

Avvisande av syntet

Tätt underkläder, som komprimerar blodkärlen och stör blodcirkulationen i bäckenorganen, liksom dåligt syntetiskt ämne kan orsaka klåda i perineum, irritation och stickningar. För att undvika detta, behöver du bara byta fashionabla och vackra linne från polyamid med bomull.

Hygien

Brist eller brist på intim hygien är också ett hot mot kvinnors hälsa. Faktum är att patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller, varför de flesta kvinnor möter candidiasis, vilket orsakas av candida svamp. Obehaglig lukt, brännande och klåda, samt utarmning av slemhinnepitel kan berätta om kroppens problem. Även med rikligt urladdning, visas tecken på atrofisk vaginit och obehag i perineum.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att torrhet i den intima zonen åtföljs av många obehagliga symptom som kan störa det vanliga livet. För att undvika en sådan sjukdom är det ibland tillräckligt att bara vidta förebyggande åtgärder.

Video

Du kommer att lära dig om orsakerna och metoderna för att behandla torra könsorgan i den här videon..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför förkortas menstruationscykeln

En konstant cykel upprättas under de första två åren efter uppkomsten av menarchen. Varaktigheten hos varje kvinna varierar, men sträcker sig från 21 till 35 dagar. Under påverkan av olika faktorer kan varaktigheten variera....

Vilka hormoner som ska passera för att bestämma hormonsvikt hos en kvinna?

Analys av den hormonella bakgrunden hos kvinnor är den viktigaste studien som gör att du kan bestämma tillståndet i patientens reproduktionssystem, identifiera orsaken till utvecklingen av sådana problem som infertilitet, oregelbunden menstruation, hirsutism, svår akne (akne), etc.....

Illamående hos menstruation hos kvinnor - normalt eller alarmerande symptom?

Menstruation är en ganska stark stress för den kvinnliga kroppen, under vilken starka hormonella förändringar inträffar..Allt detta åtföljs av obehagliga symtom som kan orsaka illamående och yrsel, humörsvängningar....