Hur skiljer sig menstruationen från PMS

Klimax

Många kvinnor möter premenstruellt syndrom (PMS), som vanligtvis manifesterar sig under den andra perioden av cykeln före menstruation och orsakar endokrina, psykomotiska och vegetovaskulära störningar. PMS har vissa tecken som en kvinna förstår att hon snart börjar menstruera. Dessutom hjälper symtom att förstå hur man kan skilja befruktningen före försening från premenstruellt syndrom..

Orsaker till PMS

Läkarna kan fortfarande inte ge ett exakt svar varför premenstruellt syndrom börjar. Men den vanligaste uppfattningen är att under den andra perioden av menstruationscykeln inträffar hormonell brist, vilket väcker onormalt beteende hos kroppen:

 • Nivån av hormoner av östrogen, progesteron, prostaglandin ökar, som håller kvar vätskan i kroppen, påverkar irritabilitet, aggression, orsakar hälsoavvikelser, manifesteras i huvudvärk, matsmältningsstörningar.
 • Nivån av serotonin, ansvarig för ett gott humör, minskar - därmed utseende av sorg, depression, tårfullhet.

Dessutom kan de första symtomen på PMS uppstå på grund av brist på vitamin B6, magnesium i kroppen samt på grund av rökning, övervikt, efter en abort eller komplicerad leverans.

Tecken på PMS före menstruation

PMS kan manifestera sig hos kvinnor på olika sätt: någon kommer att ha en hel uppsättning symtom, medan någon bara har ett. Detta kan bero på hennes fysiska tillstånd, på hur många dagar cykeln är, om hon fick förlossning, abort. Alla tecken före menstruationen kan delas in i tre stora grupper:

 • Neuropsykiska (emotionella störningar). En kvinna blir aggressiv, irritabel, kan bli deprimerad, gråta utan anledning.
 • Vegetativ-vaskulär, manifesterad i generell malaise. Huvudvärk, illamående, yrsel, blodtrycksförändringar förekommer.
 • Exchange-endokrina. Manifesteras i vätskeansamling i kroppen, vilket leder till uppträdande av ödem, törst, svullnad i bröstet, uppblåsthet och feber.

Baserat på dessa grupper är tecknen före PMS uppdelade i former som oftast visas i aggregatet och inte separat:

 • Neuropsykiska - nervösa och emotionella sfärer störs. Det finns irritabilitet, aggression, rädsla för panik, humörsvängningar, depression, glömska, yrsel, orsakslös längtan, sömnstörningar.
 • Kris - störningar i hjärt-kärlsystemet. Det manifesterar sig genom tryckfall, uppkomsten av takykardi, hjärtsmärta.
 • Edematous - störningar i utflödet av vätska från kroppen, kännetecknat av uppkomsten av ödem, konstant törst, övervikt, ledvärk, minskad urination och störda matsmältningsprocesser.
 • Cephalgic - störningar i neuralgiska och vegetovaskulära sfärer, kännetecknade av tecken som migrän, illamående (kräkningar), takykardi, känslighet för lukt.
 • Atypisk - feber, allergiska reaktioner, inklusive Quinckes ödem, dåsighet, kräkningar.

Hur man skiljer tecken på PMS från graviditet

Det är viktigt för en kvinna att övervaka menstruationscykeln, veta hur många dagar det är, att uppmärksamma förseningar och förändringar i cykeln. Allt detta hjälper till att förstå skillnaden mellan premenstruellt syndrom och befruktning. Vissa PMS-symptom före menstruation skiljer sig faktiskt inte från de första tecknen på graviditet. Dessa inkluderar följande:

 • minskad prestanda, trötthet;
 • uppkomsten av illamående eller kräkningar;
 • bröstsvullnad;
 • humörsvängningar;
 • smärta i korsryggen.

Men när de första tecknen visas bör du inte omedelbart springa till läkaren, det är bättre att vänta på början av menstruationen, och om det inte finns någon försening, har befruktningen inte inträffat.

För att inte förväxla befruktningen och de första tecknen på PMS är det viktigt att veta hur man skiljer varandra från varandra, för att förstå skillnaden mellan dem. För att göra detta är det nödvändigt att jämföra de första tecknen som visas:

 • Bröstsvullnad vid PMS uppträder med början av menstruation, i motsats till befruktningen, där ömhet i bröstet varar hela perioden.
 • Smakpreferenser förändras, men under graviditeten är de mer uttalade.
 • Under PMS-perioden är smärta i korsryggen möjlig, och under graviditeten uppträder smärta endast i de senare stadierna.
 • Förekomsten av smärta i nedre del av buken är också annorlunda: för premenstruellt syndrom är de inte karakteristiska, men vid befruktningen kan mindre smärta uppstå.
 • Skillnaden kommer att vara i det emotionella tillståndet: tårfullhet kännetecknar graviditet och irritabilitet är karakteristisk för PMS.
 • Toxikos under perioden av premenstruellt syndrom manifesterar sig omedelbart, i motsats till befruktningen, när illamående eller kräkningar förekommer först efter en månad.

Gränsen mellan de första symtomen på befruktning och premenstruellt syndrom är mycket tunn, så bara en gynekolog kan förstå och ställa en korrekt diagnos - tecken på PMS eller graviditet. Om menstruationen inte börjar, förseningen varar mer än en dag, är det tillrådligt att göra ett test som hjälper till att förstå om befruktningen har inträffat eller inte..

Således orsakar premenstruellt syndrom, oavsett hur många dagar det varar, en kvinna mycket besvär. Det kan emellertid regleras om du övervakar din hälsa och håller en dagbok över menstruationen.

15 huvudskillnader mellan graviditet och PMS

Under graviditetsplanering väntar många kvinnor på de första graviditetssymtomen att de ofta blandar dem med de karakteristiska tecknen på PMS. Att urskilja dem innan förseningen kan vara svårt, men försök ta reda på det.

Vad du behöver veta om PMS?

Premenstruellt syndrom, åtföljt av smärta i nedre del av buken, hudutslag och andra obehagliga symtom, förekommer inte hos alla kvinnor. Det är därför som vissa av dem tycker att det är lättare att upptäcka graviditet. Men ofta om 3-4 dagar, och ibland på 10, börjar en kvinna känna följande tecken på en tidig menstruationsdebut:

 • minskad libido;
 • irritabilitet och känslomässighet;
 • bröstsmärta och hälla;
 • svullnad
 • ökad aptit;
 • uppblåsthet;
 • ritningar i ländryggen.

Det här är exakt hur kvinnan oftast ser ut under PMS-perioden: med ett fullständigt bröst, hudutslag och svullna mage som inte kan dras in. Under denna period finns det en konstant känsla av dåsighet och trötthet, tårfullhet och en kraftig förändring av humör. Dessa symptom kan lätt förklaras. De orsakas av ökade nivåer av progesteron och prolaktin. Således förbereder kroppen sig för den kommande graviditeten. Om det inte inträffar börjar perioden.

Graviditet med PMS

Premenstruellt syndrom är inte ett hinder för befruktningen av ett barn. Det är bara att någon tolererar den här perioden mer försiktigt, och för någon påverkar fluktuationer i den hormonella bakgrunden humör, aptit eller ödem.

Hur man upptäcker graviditet efter 45

När den kvinnliga reproduktionsfunktionen gradvis börjar blekna upplever hon ökade tecken på PMS, ofta i kombination med värmevallningar. Att skilja dem från graviditet i denna ålder är mycket svårt. Under denna period är det viktigt att komma ihåg att symtomen på dräktighet och början av klimakteriet är mycket lika (försening, liten utflöde, humörsvängningar).

Hur man skiljer graviditet från premenstruellt syndrom?

Hur skiljer man PMS från graviditet? Utan tvekan är symtomen på dessa tillstånd mycket lika. Det är därför många kvinnor undrar hur de ska skilja dem och vara säkra på att befruktningen av ägget lyckades.

Enligt interna sensationer kan bara en kvinna som känner sin kropp väl, som aldrig har fungerat under en cykel, känna igen graviditet.

SymptomMed premenstruellt syndromUnder graviditetNotera
Vaginal urladdningRiklig vitaktig eller klar. Dagen före menstruationens början blir de bruna och smutsiga.Överflödigt ljus, ibland några droppar blod dyker upp några dagar före den påstådda menstruationen. Således implanteras ägget i livmodernI båda fallen kan candidiasis förvärras
uppblåsthetEtt vanligt tecken på PMS. Magen kan inte dras inDet är ett tecken på dräktighet i de tidiga stadiernaUppblåsthet förekommer främst i andra eller efterföljande graviditeter.
TemperaturÄr inom normala gränserHänder något upphöjdVid graviditet är hypertermi förknippat med en ökning av progesteronnivåerna. En kvinna kan känna sig illa, liknande känslor som förkylningar
Ritningsvärk i bukenKramper i buken och korsryggen några dagar före menstruationIbland uppstår det som ett resultat av fästning av embryot eller utsträckning av den ligamentösa apparaten i livmodernPMS-smärta är mycket mer uttalad än under graviditet
Metallisk smak i munnenInte synligGravida kvinnor klagar ofta på en metallisk smak i munnen under de första veckorna av graviditetenDetta symptom manifesterar sig ofta i toxikos.
RyggvärkMycket vanligt med PMS. Smärtorna är dra och tråkiga. De är förknippade med frigöring av livmoderslemhinnan och aktiv produktion av röda blodkroppar genom benmärgenI de tidiga stadierna observeras inteHos gravida kvinnor förekommer ofta ryggsmärtor endast i slutet av andra trimestern. Det är förknippat med en gradvis ökning av storleken på fruktägget och fostret. Sådana förändringar ökar trycket på de inre organen och stress på ryggraden
BröstsmärtaAlla bröstkörtlar gör ontEndast bröstvårtorna gör ont, och mjölkkörtlarna förstorasIbland under graviditeten är detta symptom frånvarande, vilket kan vara en signal för kvinnor som är vana vid smärtsyndrom med PMS
HuvudvärkHormonförändringar provocerar en huvudvärk i PMSVanligt under graviditetens första trimesterSymtom är möjligt i båda fallen. Men uppmärksamhet bör ägnas åt den om en kvinna möter sina manifestationer för första gången
IllamåendeDet är förknippat med hormonella överspänningar och tryckfall. Det kan uppstå absolut när som helstVisas främst på morgonen, men inte allsI de tidiga stadierna kännetecknas detta symptom av toxikos.
Regelbunden urinationInnan menstruationen börjar börjar kroppen ta bort överskottsvätska på grund av en minskning av prolaktinnivåerna.Det finns nästan alltid på grund av fluktuationer i hormonnivåer och ökad blodcirkulation i bäckenorganen. På grund av den fortfarande inte bildade moderkakan kommer de metaboliska produkterna från embryot in i moders blod, vilket orsakar toxikos. För att hjälpa kroppen att rensa snabbare börjar njurarna arbeta mer intensivt och därmed öka urineringens frekvensMed PMS observeras ofta vätskeansamling i kroppen, vilket leder till ödem
Skarpa humörsvängningarDåsighet, irritabilitet, tårfullhet, depression, depressivt humörLöshet, nedbrytning, dåsighet. Sömn kan köra en gravid kvinna när som helst på dygnetSymtom är möjligt i båda fallen och förknippas med en kraftig förändring i progesteronnivåer. Och vid graviditet kan det också förknippas med en minskning av socker och ofta blodtryckssvingningar
AndningsproblemDe är extremt sällsynta och kan vara förknippade med krampande buksmärta.Dyspné förekommer ofta i början och slutet av graviditeten.Intensiteten hos symptomen hos en gravid kvinna kan vara annorlunda. Men det är bättre att rådfråga en specialist om detta problem.
LuktkänslighetInte synligEn gravid kvinna kan äcklas av vissa dofter och livsmedel. Denna faktor kan provocera hennes morgonsjuka.Särskilt en kvinna bör vara försiktig med aversion mot mat och lukt som tidigare bara väckte positiva känslor och aptit.
Ändring i smakpreferenserAppetiten ökar och sugen efter godis intensifierasDet finns en sug efter salt eller inlagd mat strax innan den förväntade menstruationen börjar. Känslan av hunger kan vara oerhört stark. Och intresse för nya ibland till och med oälskade produkter är huvudtecknet på början av graviditetenUnder graviditeten fokuserar en kvinna sällan på detta symptom. Hans släktingar eller kollegor är mer benägna att märka honom.
FörstoppningDet kan vara problem med tarmrörelser på grund av effekten av progesteron på tarmens mjuka musklerProgesteron ökar ständigt. Därför slutar inte problem med avföring inte ens efter den förväntade dagen för menstruationens börjanStrax före menstruationens början kan avföring tvärtom bli för ofta.

Symtom på tidig graviditet, enligt tabellen, liknar PMS. Men man kan skilja dessa två stater vid tidpunkten för deras manifestation. Tecken på premenstruellt syndrom uppstår som regel 1-2 veckor innan menstruationens början. Graviditetssymptom märks i det ögonblick då ägget kommer in i livmoderhålet. Datum kan sammanfalla, men om du känner till din egen fysiologi under perioden med premenstruellt syndrom kan du enkelt skilja en möjlig graviditet.

Om början av menstruationen

Om en kvinna upplever alla de obehagliga känslor som är förknippade med PMS, förstärks obehaget den första dagen då menstruationen börjar. Men ibland förekommer blodiga utflöde under graviditeten. De är prickiga och oregelbundna..

En kvinna bör vara försiktig om det i början av menstruationen finns:

 • en försening på till och med ett par dagar;
 • svår ritningsmärta i buken;
 • knappt urladdning som varar mer än 1 dag;
 • för intensiv blödning;
 • yrsel;
 • illamående eller kräkningar.

Dessa faktorer kan vara de första tecknen på att ett ägg fästs vid livmodersväggar eller motsatt till dess spontana ände. För att klargöra omständigheterna måste du kontakta en gynekolog och donera blod för hCG.

Hur man skiljer PMS från graviditet till försening

Graviditets- och PMS-symtom är mycket lika. Detta förklaras lätt genom fysiologiska processer i kvinnlig kropp. Därför uppstår frågan hur man kan skilja PMS från graviditet till försening.

Först och främst bör det nämnas att många kvinnor i de tidiga stadierna inte har några särskilda symtom på graviditet. Därför, om det finns något ovanligt obehag innan menstruationen börjar, bör redan en specialist dyka upp.

Om detta inte är möjligt, är det värt att prova ett uttryckligt test för hCG-nivån i kroppen. Det finns produkter med hög känslighet som kan upptäcka graviditet några dagar före den påstådda menstruationen. Ibland kan till och med det billigaste testet fastställa graviditet i de tidiga stadierna på grund av egenskaperna hos kvinnans kropp och ett kraftigt hopp i hCG.

Symtom på PMS och graviditet är mycket lika. Men du kan skilja dem genom att studera din kropp och spåra din menstruationscykel. Då kan du bestämma graviditet även utan ett hCG-test innan förseningen.

ICP, månadsvis

Kvinnors angelägenheter

Feminister hävdar: män ångrar hemligt att de inte har menstruation. Denna teori om jämställdhet mellan könen föddes i motsats till det absurda vid första anblicken, men fick stor popularitet för kvinnors penis avund..

Enligt den gamla Freud, utan denna universella avhandling, kan en kvinnas psykologi inte förstås. Han trodde att utan att ha "manlig värdighet" känns den vackra halvan alltid medvetet underlägsen. Och feminister vill inte uthärda förnedring och med skum i munnen bevisar de att den eviga manliga kul - blodiga krig - inte är något annat än avund från menstruationen. Det skulle bero på vad spjut går sönder!

Menstruation som varar mer än 5 dagar med en cykel på mindre än 26 dagar, och särskilt om det finns blodproppar i minst en dag, bör orsaka oro. Detta tillstånd kallas menorrhagia och kräver läkarvård..

90 liter

Under en livstid förlorar varje kvinna ungefär 90 liter blod. Hastigheten för daglig blodförlust under menstruationen är 30-40 ml. Dessutom förlorar vi 15-20 mg järn varje dag, vilket i en sådan skala inte är läskigt. 40-60 mg är redan för mycket, och "strömmar" på mer än 60-70 ml per dag kan orsaka järnbrist, vilket negativt påverkar hälsan.

Enligt statistik lider bara 10% av kvinnorna av uttalade symtom på PMS. Sex under menstruationen är praktiskt säkert - sannolikheten för graviditet på bakgrund av menstruationen är extremt liten. Men det är fortfarande värt att använda kondom, eftersom under denna period sannolikheten för infektion i könsdelarna hos båda parterna ökar.

100 mot 400

Antropolog Beverly Strassman på 80-talet studerade menstruationscykeln hos kvinnor i Dogon-stammen i Afrika, som har bevarat ett primitivt sätt att leva. Enligt tradition flyttade kvinnor till speciella kojor, men få, mest infertila, kom in i dem, resten, som regel, bar eller matade barn och "led inte" menstruationen.

Under ett långt liv, cirka 70 år, menstruerar kvinnor av stammen ungefär 100 gånger, och amerikaner och européer med 2-3 barn överlever under fertilitet upp till 400 cykler. Forskaren drar slutsatsen: de månatliga kritiska dagarna är inte ett resultat av fysiologisk utveckling, utan snarare en konsekvens av ett visst system med värden och livsstil.

1999 publicerades den sensationella boken av välrenommerade läkare Sheldon Segal och Elzar Cautinho: Menstruation Obsolete ("Menstruation är föråldrad / överdriven"). Författarna kallar ämnet för studien värdelös blodförlust i samband med hygieniska komplikationer och risker. Dessutom ökar menstruationen, enligt deras åsikt, risken för äggstocks- och livmodercancer.

Denna teori, som kräver att bli av med regelbunden plåga 12 gånger per år, marknadsförs aktivt av skaparna av det nyligen introducerade säsongsmedlet på världsmarknaden, vilket minskar antalet månatliga perioder till fyra gånger om året. Man kan dock inte undvika att farmaceuter har ett uppenbart monetärt intresse i denna fråga..

Procter & Gamble, en stor tillverkare av hygienprodukter, motsätter sig idén om "värdelös blodförlust" och citerar marknadsundersökningar, enligt vilka många kvinnor vill att menstruationen ska vara månatlig. Företagets gynekologer utropar: "De flesta har inte en negativ inställning till menstruation!" - och lägg till: "Om månatliga blödningar orsakade sjukdomar skulle de flesta av befolkningen dö ut." Men packningstillverkare i denna fråga är också osjälviska.

7 år

Någon PMS varar 2-3 dagar, medan någon har alla 14. För de flesta är denna period 6-7 dagar. Så i genomsnitt lider en kvinna av det fateda syndromet i cirka 72 dagar per år. Och under hela vårt liv i tillståndet av PMS tillbringar vi upp till 7,5 år! Och ungefär sju år går i menstruationen.

De flesta kvinnor, under menstruationen, blir bättre med 1-2 kg. Detta är resultatet av en förvärring av hunger och en större vätskeretention under denna period. Det är lätt att förlora sådana kilogram - vanligtvis i mitten av cykeln går de av sig själva. Gå bort för att återvända.

Menopaus: ber om ett paus!

Menopausen kan försenas genom att göra några förändringar i livsstilen. En europeisk studie genomförd under 6 år med 1 000 kvinnor visade följande. Menopaus kommer...

senare om:

 • en full graviditet var i en äldre ålder;
 • hos kvinnor är intervall mellan vanlig menstruation längre.
tidigare om:
 • en kvinna har en lång rökhistoria;
 • det finns en brist på fett i en kvinnas diet.

Premenstruellt syndrom eller PMS hos kvinnor - symtom och behandling

Många kvinnor upplever yrsel, humörsvängningar, huvudvärk, allvarlig sjukdom före menstruation.

Varför händer detta cirka 8-10 dagar före menstruationens början och försvinner?

Vad är PMS eller premenstruellt syndrom??

Avkryptering av PMS i gynekologi är ett premenstruellt syndrom. PMS verkar som obehagliga kliniska tecken ungefär en vecka före menstruationen, varar 2-12 dagar. Kroppen under en viss tidsperiod ger en viss funktionsfel. Funktionerna i många organ börjar återhämta sig med tillkomsten av menstruation, eller senare - efter att de har slutförts.

Det handlar om hormonella förändringar när fysiologiska processer i kroppen börjar bete sig konstigt. Kvinnliga hormoner på ett eller annat sätt påverkar nervsystemet och, ackumuleras i överflöd, förklarar sig själva före menstruationens början.

Det är i denna fas av cykeln som:

 • dålig hälsa under påverkan av östrogen och progesteron;
 • utmattning;
 • överdriven irritabilitet, nervositet.

PMS som ett syndrom före menstruationen börjar visa överdriven känslighet för dessa hormoner. Sådana förändringar i fysiskt tillstånd orsakas av den emotionella bakgrunden, när kvinnor blir nervösa, berörda, upplever stress.

Syndromet manifesterar sig ofta i aggregatet, eftersom den hormonella bakgrunden genomgår förändringar, och mikroelement upplever en obalans.

Det resulterar i:

 • obehag;
 • tearfulness;
 • överdriven överspänning;
 • svullnad i bröstkörtlarna;
 • ritningar i nedre del av buken.

Ofta förvirrar kvinnor graviditet och PMS, även om det inte finns något gemensamt. Enligt statistik inträffar syndromet när en viss ålder uppnås, hos unga flickor, hos flickor i tonåren bör det inte vara.

Skyll på allt:

 • intellektuell ökad belastning,
 • kroppsmassa brist,
 • påfrestning,
 • fysisk belastning,
 • brist på sömn,
 • dålig kost.

Sanning och myter om PMS

PMS är ett vanligt fenomen hos kvinnor och är bokstavligen överväxt med alla slags myter. Varför är stämningen så dålig under denna period? Vad är sanningen och var är lögn?

Faktum är att före menstruationen kan hälsan påverkas av:

 • reduktion av endometrium i livmodern;
 • skarp expansion av artärer;
 • genombrott av blod genom endometriet med tillkomsten av den första menstruationsdagen.

Många kvinnor stöder tvärtom detta villkor, eftersom det är till hands. Det finns en anledning att komma ur kontroll, slänga upp de ackumulerade känslorna och ilska på släktingar, nära eller nära de som är i närheten. Sådan är den kvinnliga naturen som ibland, men jag vill gråta, klaga på problem, problem i livet.

PMS-myterna bör innehålla liknande tecken som praktiskt taget inte är kopplade till detta syndrom, och är inte, det är:

 • opassande beteende;
 • irritabilitet;
 • orimliga ambitioner;
 • depression;
 • manifestation av ilska och raseri.

Det är snarare problem av psykologisk karaktär eller personlighetsdrag, social kondition i samhället snarare än argument och tecken på utvecklingen av premenstruellt syndrom.

Det är värt att lyfta fram några myter om PMS:

 1. Detta är en sjukdom som vem som helst i världen kan bli sjuk med. Det är inte sant. I själva verket lider inte mer än 70% av kvinnorna när yrsel, trötthet, magkramper observeras.
 2. PMS är ett symptom på dåligt humör och kan undvikas genom att till exempel tappa choklad och godis. Det är en illusion. Om kolhydrater kan ladda, utrusta med energi och förbättra välbefinnandet inför menstruationen, påverkar de inte PMS. Detta är ett större psykologiskt tillstånd hos en kvinna än ett botemedel mot syndromet. Så du kan bara tillfälligt maskera problemet.
 3. PMS-syndrom stoppas av lugnande antispasmodika, smärtstillande medel och obotligt. Faktum är att syndromet kan förebyggas om du lyssnar på kroppen när symtomen försämras och på vilka dagar de börjar minska. Kanske verkar de ljusare i mitten av cykeln, från vilken behandlingen kommer att vara helt annorlunda.

För vissa kvinnor är premenstruellt syndrom ett vanligt sätt att leva, för andra - verkliga, plåga och lidande när irritabilitet, hysteri, nervositet kommer.

Kanske är orsaken utvecklingen av en allvarlig intern sjukdom och det känner sig självt. Den hormonella bakgrunden reagerar med sådana manifestationer. Det händer ofta att orsakerna till PMS är mer psykologiska än fysiologiska.

Klassificering

PMS-kursen är annorlunda:

 1. Neuropsykisk mot bakgrund av störningar i centrala nervsystemet med uppträdande av tårfullhet, depression, omotiverad aggression, irritabilitet.
 2. Vegetovaskulär, med uppträdande hos kvinnor av hopp i tryck, illamående, huvudvärk, hjärtklappning, yrsel.
 3. Endokrin vid metabola störningar, åtföljt av flatulens, ökad svettning och temperatur till 39 gram, svår törst, andnöd, diarré, minskad intelligens och minne.
 4. Cephalgisk vid upptäckt av hypertoni, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 5. Kris, som en svårare form, ofta som uppstår mot bakgrund av svår överarbetning, stress och oro. Det manifesterar sig i form av hopp i blodtryck, svårighetsgrad och känsla av komprimering i bröstbenet, hjärtklappning, panikattacker, migrän.

Tecken på PMS hos kvinnor har en annan riktning. För vissa är detta en vanlig förekomst och inte ens en anledning att uppmärksamma. Mer mottagliga kvinnor börjar skapa en verklig panik och bli deprimerade före menstruationen och förväntar sig obehagliga manifestationer.

Baserat på kroppens individuella egenskaper, skiljer läkare tre alternativ för utvecklingen av syndromet:

 • uppkomsten av symtom i den andra fasen av cykeln och hela passagen med tillkomsten av menstruation;
 • försvinnandet av tecken efter en fullständig upphörande av menstruationen, men med åldern, ökade manifestationer;
 • utvecklingen av obehagliga manifestationer med tillkomsten av menstruation och fullständigt försvinnande 2-3 dagar efter dess upphörande.

Riskfaktorer för PMS

Forskare kan inte förklara varför kvinnor utvecklar PMS-syndrom.

Enligt teorin kan en psykosomatik av en person eller hormonsvikt bli en faktor. I den andra fasen av menstruationscykeln blir könshormonskoefficienten extremt instabil.

Östrogener utformade för att förbättra kreativ intelligens och mental tillstånd börjar uppleva en stor obalans.

Progesteron samlades i överflöd, vilket orsakade många kvinnor äkta förtvivlan och till och med förargelse.

Androgenens nivå, ansvarig för energi och prestanda, ökar kraftigt. Misslyckande med många funktioner observeras och kroppen börjar bete sig olämpligt. Hormoner som är ansvariga för känslor och beteende påverkar hjärnan negativt..

Kan provocera ett syndrom:

 • ärftlig faktor;
 • misslyckande i det endokrina systemet;
 • psyko-vegetativ avvikelse.

Liknande fluktuationer i könshormoner återspeglas i de limbiska regionerna i hjärnan. Endorfiner och östrogener påverkar cykliska förändringar negativt..

Om nivån av endorfiner stiger, och progesteron - minskar, hos kvinnor observeras:

 • svullnad;
 • oförklarlig aggression;
 • matsmältningsbesvär, hjärt-kärlsystem;
 • psykiska störningar före PMS med brist på serotonin, som ett glädjehormon, vilket leder till psykiska störningar, manifestationer av depression, sorg, tårfullhet;
 • brist på vitamin B6 i kroppen, och detta är humörsvängningar, överkänslighet, ökad trötthet. Om magnesium inte räcker upplever kvinnor yrsel, huvudvärk, tecken på takykardi.

Menstruationscykeln har två faser.

Först bildas follikeln, sedan:

 • ägget utvecklas och växer;
 • mognar under påverkan av östrogen, som det kvinnliga huvudhormonet;
 • ägget lämnar follikeln med bildandet av corpus luteum;
 • progesteron produceras, vilket främjar graviditet, en ökning i buken, svullnad i bröstkörtlarna.

Vid icke-befruktning börjar ägget att dö och förfalla. För närvarande är det bara en minskning av progesteronnivåer, hormonstörningar, östrogentillväxt.

Hopp kommer att märkas mer med inre kroniska sjukdomar i den kvinnliga kroppen.

Provokerande faktorer kan påverka tecken på PMS:

 • abort;
 • traumatisk hjärnskada;
 • undernäring;
 • Trötthet;
 • överspänning.

Enligt statistik påverkar PMS ofta damer som röker eller har låg kroppsvikt med ett index på högst 30. I synnerhet kan fetma få syndromet att manifestera. Genetisk faktor och arv är inte utesluten.

Spela ett grymt skämt och provocera ett syndrom:

 • komplicerad födelse,
 • kirurgi,
 • gynekologiska sjukdomar,
 • oplanerad abort.

Symtom på PMS

Symtom med PMS är ljusa. Läkarna utser nästan 150 olika tecken och endast 4 av dem anses vara normen. Alla är specifika och viktigast av allt, lära dig att skilja dem från graviditet, eftersom de kan vara mycket lika..

Särskilda förändringar observeras under aktiveringsperioden av corpus luteum, som en tillfällig körtel som börjar utsöndra progesteron. Det är detta hormon som utsätter kroppen för vissa förändringar, får dig att bygga om, förbereda dig för nästa cykel.

Så endometriet börjar växa, tjockna, sedan - exfoliera.

Samtidigt ökar progesteronnivån när kvinnor förekommer:

 • akne på hakan, ansiktet;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • förvärring av kvinnlig libido;
 • torr vagina eller ökad urladdning;
 • grovhet, svullnad i mjölkkörtlarna;
 • snedvridning av smak, sug efter salt (söt) mat;
 • ökad törst;
 • diarre;
 • muskel- och ledvärk.

De uttalade symtomen på är ökad törst, beroende på välsmakande mat, en ökning av blodtrycket vid störningar i det vegetativa-vaskulära systemet

Med den neuropsykiska formen hos kvinnor finns det:

 • depression, längtan;
 • minskad uppmärksamhet span;
 • sömnlöshet;
 • yrsel;
 • känsla av depression;
 • aggression;
 • panikattacker.

Med en edematös form mot bakgrund av störd vatten-saltbalans och ansamling av vätska i vävnaderna är tecknen enligt följande:

 • ökad törstkänsla;
 • klåda på huden;
 • smärta vid urinering;
 • huvudvärk;
 • flatulens på bakgrund av matsmältningsstörningar.

Med en cephalgisk form:

 • migrän;
 • överdriven känslighet för arom;
 • tecken på takykardi;
 • feber;
 • dåsighet;
 • yrsel;
 • apati;
 • stomatit, ulcerös gingivit;
 • munkavle;
 • kroppsstagnation.

I en krisform kan symtomen vara följande:

 • ökad urination;
 • svimningstillstånd;
 • domningar i övre, nedre extremiteterna;
 • temperaturökning;
 • en känsla av rädsla för döden;
 • oförklarlig livlighet;
 • hjärtklappning;
 • ökning i tryck;
 • takykardiaattacker;
 • panikattacker.

Med en atypisk form, tecken:

 • ökning av kroppstemperaturen (37-38 grader),
 • illamående,
 • kräkningar,
 • allergi,
 • Quinckes ödem,
 • dåsighet.

Beror PMS på en kvinnas ålder?

Under många observationer avslöjades det att kvinnor i åldern 25-30 lider mest av patologin. Naturligtvis kan allvarliga interna sjukdomar, dåliga vanor, undernäring, negativa lutningar fungera som provokatörer.

Som regel är PMS benägen att kvinnor med ett svagt nervsystem, utsatta och instabila för stress, tar allt till hjärtat.

Enligt hypotesen kan förekomsten av PMS påverkas av:

 • endokrina systemsjukdomar;
 • brott mot dagens regim;
 • dålig kost
 • overeating;
 • känslomässig stress;
 • fysisk trötthet, viktlyft.

Symtomen kan vara milda eller svåra. Med PMS är ett tydligt tecken cykliskitet. Välbefinnandet förvärras sedan 2 - 10 dagar före menstruationen, och försvinner sedan utan spår med deras ankomst. Uppkomsten av sjukdomen är smidig, går ofta in i en stark och långvarig migrän.

Om det finns smärta innan menstruationen eller med dess ankomst tillsammans med blodutsöndringar i mitten av cykeln, är det troligt att det finns en utveckling av gynekologiska sjukdomar: dysmenoré, endometritis.

Det finns inget exakt svar på frågan om en kvinnas ålder påverkar uppkomsten av premenstruellt syndrom. I vissa manifesterar det sig ständigt, i andra - periodiskt eller helt frånvarande.

PMS och hormoner

Det finns en uppfattning om att den hormonella bakgrunden påverkar PMS, särskilt funktionsfel, en kraftig ökning av koncentrationen av vissa hormoner och en minskning av andra. Men läkarna försäkrar att om ägglossningscykeln är reglerad, bör det inte vara hormonella störningar.

Enligt teorin kan utvecklingen av PMS påverkas av förgiftning, brist på vitaminer och fettsyror i kroppen, allergier, psykosomatika, dysfunktion i aldosteronsystemet.

Med syndromet ökar antalet östrogen betydligt och antalet gestagen minskar. Om det finns huvudvärk, svullnad och flatulens, är det troligt att det finns en fördröjning av natrium och vätska i kroppen. Östrogener bidrar också till detta genom att aktivera aldosteronsystemet..

Om nivån av glukos och kalium i blodet sänks, visas tecken:

 • sorg;
 • takykardi;
 • svaghet;
 • obehag;
 • huvudvärk;
 • minskad gestagenaktivitet.

PMS verkar försena uppkomsten av menstruation. Reaktionen återspeglas i form av feber, ömhet i bröstet. Med en tydligt ökad nivå av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln inträffar fysiska, somatiska och mentala förändringar.

Hur man skiljer PMS från graviditet?

Ofta förvirrar kvinnor syndromet med graviditetens början, även om förhållandena är olika och de är lätta att skilja mellan varandra. Det räcker för att förstå några av nyanserna och specificiteten av sjukdomen..

Med syndromet är smaken förvrängd, aptiten uppträder och illamående på morgonen. Symtomen liknar graviditet. Då vill du plötsligt choklad eller något annat gott. Även om det inte finns någon försening i menstruationen, men det gör ont i ryggen. Detta kan inte innebära att kvinnan är gravid..

Skarpa humörsvängningar och dålig hälsa.

Emellertid uttalade tecken på PMS:

Om det gör ont i nedre del av buken, är smärtan under graviditeten kortvarig och diskret. Skillnaden i syndromet är att det manifesterar sig starkare och längre i tid, kan pågå under menstruationen.

Det är viktigt för kvinnor att lyssna på kroppen, naturligtvis indikerar en försening på 2-3 dagar ännu inte graviditet. Men bara blodets utseende några dagar innan menstruationens början på grund av äggets utströmning till livmoderkroppen, när några rosa droppar dyker upp på underkläderna, bör varna.

Om vi ​​tar hänsyn till bastemperaturen, ökar den med ägglossningen. Det börjar sjunka före menstruationen till 36,7 grader, vilket indikerar ankomsten av menstruation. I avsaknad av en sänkning av temperaturen till denna punkt kan graviditet eller inflammation i livmoderhalsen misstänkas.

Det händer att tät urladdning avgår och gradvis förändras till vattnigt på grund av en försening i produktionen av progesteron. I detta fall rekommenderas kvinnor att köpa ett ytterligare graviditetstest och testas..

Symtom på PMS och graviditet kanske inte skiljer sig mycket:

 • Trötthet,
 • bröstsvullnad,
 • irritabilitet,
 • illamående
 • hästkapplöpning,
 • smärta i nedre rygg,
 • emotionell obalans.

Det är inte lätt för kvinnor att hitta skillnader. Även om du kan gå det enkla sättet. Om du känner dig illa, vänta på början av menstruationen, och vid förseningar, kolla på graviditet och köpa ett test som är ganska känsligt för hCG-hormonet när det utsöndras i urinen, när det visar ett resultat på 100% på 10-11 dagar efter befruktningen.

Med manifestationen av PMS är det naturligtvis bättre att besöka en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka livmoderhålet och förskriva en ultraljud om du misstänker en graviditet.

Hur man diagnostiserar PMS?

Diagnostiska metoder beror direkt på klagomål som har symtom, manifestationen av PMS. Om du misstänker en kefalgisk, psyko-vegetativ form, kan du omdirigeras till en neurolog för en konsultation.

Kvinnor uppmuntras att föra dagbok och notera när de börjar och deras perioder slutar. Registrera särskilt basaltemperatur, störande symtom.

Så, helst för 3 cykler i rad. Det viktigaste är att identifiera själv 4 eller fler existerande störande tecken, till exempel bröstsmärta, svaghet, smakförändring, depression, nervositet, aggression.

Att upprätta rätt form av PMS betyder att genomföra en studie av hormoner. Screenas för progesteron, östradiol, prolaktin.

Baserat på rådande klagomål kommer läkaren att föreskriva lämplig diagnos:

 • MR, CT-skanning med konstant yrsel, tinnitus, nedsatt syn;
 • EKG för neuropsykiatriska störningar, epileptiska anfall;
 • urinalys för att kontrollera njurarna med svullnad i benen och nattlig enurese;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna under engorgement;
 • mammografi för att utesluta utvecklingen av en möjlig organisk patologi.

Behandling

Att behandla syndromet innebär att reglera hypotalamusfunktioner, eliminera befintliga inre sjukdomar, särskilt uttorkning. När PMS är viktigt att ta hänsyn till svårighetsgraden av syndromet.

De viktigaste behandlingsmetoderna inkluderar:

 • akupunktur,
 • zonterapi,
 • mediciner,
 • örtmedicin,
 • hormonterapi med östrogen och progesteron.

Icke-läkemedelsmetoder

För att underlätta välbefinnande, minska manifestationerna av PMS rekommenderas kvinnor:

 • justera kraften;
 • utesluta choklad, kaffe, alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel 7 dagar före menstruationens början;
 • tillsätt kalciummat till kosten;
 • normalisera sömn, sova minst 8 timmar;
 • promenera på kvällarna i den friska luften;
 • dricka varm mjölk innan du lägger dig;
 • ta ett bad med honung;
 • dos fysisk aktivitet, inte glömma att en passiv livsstil direkt leder till komplikationer och obehagliga manifestationer av PMS;
 • ta vitaminer (magnesium B6, Magnerot) 10 dagar före den förväntade månaden;
 • tillgodose aromterapi i frånvaro av en allergi mot eteriska oljor (enbär, bergamot);
 • Tillsätt olja i varma bad, genomför sessioner upp till 10 dagar före menstruation, aroma av dessa örter kan förbättra humöret och stabilisera psyken.

Det är sömn som stärker immunförsvaret och centrala nervsystemet, som har en gynnsam effekt på hela organismen.

Hormonterapi

Behandling för PMS innefattar användning av orala preventivmedel som hormonersättningsterapi.

I synnerhet kan läkemedel minimera obehagliga symptom i den andra fasen av menstruationscykeln:

För kvinnor i reproduktiv ålder och i frånvaro av kontraindikationer kan orala preventivmedel användas:

 • Danazole med uppträdande av smärta i bröstkörtlarna;
 • Zoladex som en antagonist som kan inaktivera äggstocksfunktionen och leda till att symptomen försvinner.
 • Dostinex vid ökad utsöndring av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln, ihållande depression.

Naturligtvis, när du väljer hormonella läkemedel, måste du konsultera med läkare, i synnerhet, en psykiater med en instabil psyke och uttalade avvikelser i beteende före början av syndromet..

Kanske utnämningen av dräneringsläkemedel för att blockera syntes av prostaglandin.

PMS-symptommedicinering

Det är osannolikt att syndromet kan botas fullständigt. Obehag, på ett eller annat sätt, kommer att observeras hos kvinnor vid varje menstruation, speciellt med ålder eller i närvaro av inre kroniska sjukdomar. Behandlingen bör börja med den patologi som finns i kroppen..

Med PMS lider nervsystemet tydligt, så du måste minimera obehagliga symtom genom att agera i kombination.

Följande lista med läkemedel hjälper till att normalisera välbefinnande, eliminera irritabilitet, nervositet, spastisk huvudvärk och kolik i magen.

 • antidepressiva medel;
 • icke-steroida läkemedel hjälper till att lindra smärta (Nimesulide, Ibuprofen);
 • diuretika för svullnad för att avlägsna överskott av vätska;
 • homeopatiska medel för att minska intensiteten i manifestationen av PMS, återställa hormonbalansen, eliminera psykologiska störningar;
 • gestagener (Oxyprogesteron, Duphaston) den 6-7: e dagen av cykeln;
 • lugnande medel;
 • antidepressiva hjälpmedel att bli av med överdriven ångest, panikattacker, depression, sömnlöshet (Parlodel);
 • prostaglandiner (Nasrasen, Indometacin) i den andra fasen av cykeln;
 • histaminer från och med den andra menstruationsdagen (Grandaxinum, Nootropilum, Aminalon) för att förbättra blodcirkulationen i det centrala nervsystemet;
 • homeopatiska medel (Remens);
 • antipyretiska tabletter vid hög temperatur (Paracetamol, Ibuprofen);
 • selektiva hämmare, krampläkemedel mot buksmärta;
 • växtbaserade lugnande medel som innehåller isoflavoner;
 • växtöstrogener (Magnelis B6) som ett lugnande medel som hjälper till att lindra irritabilitet, tårfullhet, återställa sömn, hjälpa till att försvinna muskelsmärta.

Med bröstsvullnad och ömhet i bröstet rekommenderar läkare att kvinnor tar Progestogel, men inte försummar doseringarna och administreringsvaraktigheten. Det kan vara kontraindikationer, biverkningar, så det är bättre att be gynekologen om rekommendationer först på kliniken.

Folkrättsmedel

Det är mycket möjligt att minska manifestationerna av PMS genom folkläkemedel, även om det är extremt nödvändigt att be gynekologen om råd och godkännande före användning.

Recepten är säkra, effektiva och kan lindra de negativa manifestationerna av syndromet:

 • kalendula (tinktur) genom att ta 10 droppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • maskros (rot), förbered en avkok, 1 tsk. häll kokande vatten (200 ml), insister 15 minuter, ta med bröstsmärtor 0,5 koppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • röd yarrow + jasmin, förbered en avkok, plantera blommor (30 g) blanda med röd yarrow (40 g), häll kokande vatten (1 kopp), insistera, dricka 1/4 kopp 3 gånger om dagen. Det rekommenderas att börja ta sju dagar före menstruationens början;
 • förbered samlingen: nässlor, manschetter, kamomillapotek (ta 2 delar), 1 msk. insamling, häll kokande vatten, insistera, dricka 150 ml 3 gånger om dagen, utför behandling om även små tecken på PMS uppträder.
 • ett lugnande medel anses vara en dryck från maskros (gräs kan köpas på apotek). 1 msk. l Häll kokande vatten (2 koppar), stå i 1 dag, sil, ta 1/4 kopp strax före måltid 3-4 gånger om dagen. Du kan förbereda samlingen: mynta + citronmelisse + valerian + kamomill + jasmin. 2 msk häll kokande vatten, insistera, ta 3 gånger om dagen, 0,5 koppar för att uppnå önskad effekt.

Syndromet kommer att vara mycket lättare om du tränar på morgonen, förhindrar depressiva symtom, normaliserar sömn, lindrar humörsvängningar genom att ta vitamin B, C och fortsätta arbeta på dagen.

Det är viktigt att direktbehandla för att öka nivån av endorfin, som ett hormon av glädje, le mer och på alla sätt köra bort latskap, depression, deprimerad humör. Kvinnor rekommenderas att ta sin favorithobby (sömnad, handarbete, stickning) under fritiden. Arbetskraft förbättrar, lugnar, stärker nerver och psyken.

PMS-syndrom är inte en sjukdom, men det kan starkt påverka välbefinnandet och därpå negativt påverka kroppen som helhet. Bortse inte från uppkomsten av mental instabilitet, det här är ett tillfälle att kontakta specialister och genomföra en undersökning.

Förebyggande av PMS

Om kvinnor störs av syndromet och obehagliga tecken, blev obsessiva från månad till månad strax före menstruationens början, rekommenderar läkare:

 • bibehålla den vanliga rytmen i livet;
 • göra sport, träna;
 • hitta ett jobb åt dig;
 • stödja nervös, var inte nervös;
 • lära sig att korrekt och i tid dechiffrera tecknen på PMS av psykologisk, fysisk karaktär;
 • eliminera dåliga vanor.

Många kvinnor är intresserade av hur många dagar PMS varar. Vanligtvis är perioden 3-4 dagar, men mycket beror på de kritiska dagarna för varaktigheten. Symtom kan plötsligt börja och också försvinna spårfritt..

Om du inte passerar länge och tål outhärdlig, är det bättre att kontakta specialister. Kanske är detta bara en förklädnad för utvecklingen av en allvarlig sjukdom i kroppen och är inte alls ett tillfälligt syndrom.

PMS är ett tillstånd med manifestation av obehagliga tecken och många kvinnor går inte förbi. Tecknen är oftast plötsliga, även om de inte utgör ett särskilt hot mot kvinnors liv och hälsa, men de starkaste kan orsaka obehag.

Det är viktigt att lära sig att hantera sådana manifestationer, inte ge dem en anledning att härska och ta över kroppen.

Hur skiljer man PMS från graviditet? Viktiga symtom före försenad menstruation

Många kvinnor som noggrant övervakar sitt välbefinnande i den andra fasen av menstruationscykeln undrar om PMS (premenstruellt syndrom) kan skiljas från graviditet så tidigt som möjligt före försening. Uppgiften är inte enkel, men genomförbar om du vet hur dessa tillstånd liknar och hur de skiljer sig åt.

Premenstruellt syndrom: vad är det??

Detta tillstånd upprepas cykliskt, det vill säga från månad till månad, och vanligtvis är kvinnor som lider av PMS väl medvetna om de enskilda egenskaperna hos syndromet. PMS visas alltid under den andra halvan av cykeln, och i några bara 2-3 dagar före nästa menstruationsblödning, och i andra - ett par dagar efter ägglossningen. Symtomen på tillståndet är många: detta är en huvudvärk, tårfullhet och ett tillstånd som liknar depression och illamående.

En del klagar på klåda i huden, svullnad, buksmärta, stickningar i hjärtat, uppblåsthet och smärta i området av bröstkörtlarna. Vid svår PMS utvecklas ofta neuros.

Enligt statistik förekommer PMS i varierande grad hos varje andra kvinna efter 30 år och hos varje femte kvinna under 30 år.

Oftast påverkar cyklisk sjukdom (en synonym för PMS) tunna kvinnor-astheniker, intryckliga och känslomässigt instabila.

Orsakerna till PMS är inte kända för vetenskapen för vissa. Den mest övertygande ser den endokrina versionen - effekten av hormonet progesteron, som produceras under andra halvan av cykeln hos alla kvinnor i reproduktionsåldern. Det antas också att kvinnor som tidigare hade aborter är mer benägna till PMS-manifestationer, lider av långvarig stress, som har haft gynekologiska problem och operationer.

Progesteron påverkar kvarhållandet av vätskor i vävnaderna, vilket resulterar i svullnad, bröstet blir hårt vid beröring. En ökning av östrogen strax före menstruationen orsakar en uttalad effekt på hjärnan - ett depressivt tillstånd utvecklas, en kvinna blir irritabel, hon kan utveckla sömnlöshet på kort sikt, aptitändringar.

Symtomen avtar när ankomsten av en annan period.

Kan det vara en graviditet?

Det tros att en sådan tidig graviditet inte kan åtföljas av några karakteristiska symtom. Under den första veckan efter ägglossning och befruktning, tills fosterägget är implanterat, kan kvinnans tillstånd inte skilja sig från icke-gravid - i båda fallen producerar corpus luteum progesteron. Det bildas på äggstocken i stället för en sprängande follikel.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Men om det finns en graviditet får corpus luteum efter implantation (7-9 dagar efter ägglossning) kraftfullt hormonellt stöd - dess vitala aktivitet stöds av hCG-hormonet, som produceras av den korioniska villien. Om det inte fanns någon befruktning, en vecka efter ägglossningen, börjar produktionen av progesteron gradvis minska, och efter 10-12 dagar upphör corpus luteum att existera. Östrogen ökar, menstruationen börjar.

Så även om tidiga symtom dyker upp, är det bara under den sista veckan före förseningen. Vanligtvis skiljer de sig inte mycket från tecken på PMS, eftersom de orsakas av samma verkan av progesteron.

En kvinna kan uppleva värmevallningar, huvudvärk, hennes kroppstemperatur kan öka till subfebrila värden, hennes humör blir förändrande, tårfullhet ökar, hon känner sig uppblåst, hennes bröst gör ont, lätt illamående, snedvridning av luktuppfattningen kan uppstå. Ofta börjar en kvinna misstänka en förkylning - progesteron, som inte minskar flera dagar innan cykelns slut på grund av graviditet, orsakar en försvagning av immuniteten.

Det är viktigt att förstå att dessa symptom inte anses vara tillförlitliga tecken på graviditet, eftersom de före förseningen kan prata om både PMS och uppkomsten av en "intressant situation", och samtidigt om massan av störningar - från tarmstörningar till endokrin sjukdom..

Hur man bestämmer?

Det viktigaste som hjälper till att hitta skillnaden är det typiska eller atypiska tillståndet. Om en kvinna lider av PMS varje månad känner hon vanligtvis sina symtom väl och kommer lätt att märka nya upplevelser som tidigare var ovanliga för henne. Om det inte fanns någon ICP tidigare låter frågan om skillnader fel.

Således är det ovanliga upplevelser som bör tolkas till förmån för graviditet, men du bör inte lita på dem för mycket..

Om du vänder dig till en läkare med en fråga om skillnader, kommer han definitivt att försöka bestämma ICP enligt följande kriterier:

 • kvinnan är aggressiv eller deprimerad;
 • oftast är en kvinna i dåligt humör;
 • en känsla av rädsla och ångest ökar, och det finns inte alltid rimliga skäl och förklaringar för detta;
 • uppmärksamheten minskar, minnet förvärras, en kvinna tröttnar snabbare;
 • ha sömnlöshet eller dåsighet;
 • närvaron av ödem och smärtsam engorgement av bröstvårtornas bröstvårtor.

Upptäckten av fyra symtom eller mer tyder på att kvinnan har PMS. Om du donerar blod till hormoner under denna period kommer det nästan utan tvekan att det kommer att vara möjligt att fastställa inte bara faktumet för PMS, utan också dess typreducerade progesteron är karakteristiskt för den edematösa formen av sjukdomen, ökat prolaktin i blodet är ett tecken på cephalgisk eller neuropsykisk PMS.

Det är uppenbart att en kvinna inte hemma kommer att kunna göra tester, och därför rusar hon till Internet för att leta efter ett svar på frågan, vilka är skillnaderna mellan premenstruellt syndrom och tidig graviditet.

Jag vill omedelbart varna de nyfikna damerna från att studera borden, i vilka det mildt sagt finns väldigt tvivelaktiga uttalanden som "Jag vill ha salt med PMS och sött med graviditet." De är inte sanna. Älskare av jämförande tabeller kan erbjudas en kort sammanfattad medicinsk information om kvinnans objektiva tillstånd under en given period..

Tabell över skillnader.

Kriterium

Graviditet

ICP-status

Notera

Vaginal urladdning

Under påverkan av progesteron, som inte minskar, är de inte rikligt, vitt eller gulaktigt, ogenomskinligt.

2-3 dagar före menstruationsdatumet, på grund av en minskning av progesteron, intensifieras, bli mer riklig, tunn ut, slem kan förekomma igen.

Om trast uppträder kan det vara både under graviditet och med PMS på grund av en minskning av immunitet i den andra fasen av cykeln.

Kroppstemperatur

Det finns en liten ökning på grund av en ökning av progesteronproduktionen; temperaturen stiger över 37 grader på eftermiddagen kan observeras.

I de flesta fall förblir det normalt, normalt.

Undantaget i båda fallen är inflammatoriska sjukdomar, förkylningar och virala sjukdomar.

Basal temperatur

Det förblir förhöjd i den andra fasen av cykeln, det är ingen minskning 3-4 dagar före den förväntade menstruationen.

Ökades efter ägglossningen, minskade 3-4 dagar före den förväntade menstruationen.

För att få tillförlitliga data, bör BT-mätningar utföras under minst de tre senaste cyklerna i enlighet med alla regler och schemaläggning.

Buksmärta, rygg och korsryggsmärta

Kan förekomma individuellt flera dagar före förseningsdatum, milda, värkande smärta.

Obehagliga känslor är mer uttalade, bleknar inte, ändrar inte intensiteten, försvinner några timmar före början av menstruationsblödning.

I allmänhet krävs inte symptomet för båda villkoren..

Illamående, kräkningar

Kan vara några dagar innan förseningen, inträffar främst på morgonen, kräkningar är sällsynta.

Sensation är närvarande under dagen, kan vara kräkningar.

Det är nödvändigt att utesluta matförgiftning, tarminfektion, störning i matsmältningskanalen.

Regelbunden urination

Kan förekomma under påverkan av höga koncentrationer av progesteron.

Finns vanligtvis inte.

Cystit, pyelonefrit och andra problem med urinvägarna och njurarna bör uteslutas..

Flatulens och förstoppning

Vanligtvis uppträder efter en försening, eftersom progesteron inte bara slappnar av musklerna i livmodern utan också tarmarna.

Visas långt före förseningen, avföring av avföring till början av menstruationen.

Gastrointestinala patologier och möjlig försämrad motorisk aktivitet och ätbeteende hos en kvinna bör uteslutas.

Smärta i bröstkörtlarna

Kan vara närvarande eller frånvarande, någon lokalisering.

Kan vara närvarande i bröstvårtan och i sidled.

Symtom valfritt under båda förhållandena..

Beträffande andra tecken, kan det noteras att de kan vara både tidiga tecken på graviditet, och en individuell funktion i PMS, skillnaderna är inte för uttalade. Detta är huvudvärk, akne och andra symtom..

Viktigt: ibland kan avsaknaden av tecken på PMS, som alltid har varit, tolkas i den aktuella cykeln som ett tecken på en "intressant situation".

Skillnaden mellan premenstruellt syndrom och möjliga tidiga känslor under början av graviditeten är liten, bara mycket uppmärksamma kvinnor som känner sin kropp väl kan fånga den. Hur dessa två tillstånd skiljer sig, ibland kan till och med en läkare inte avgöra. Men kvinnor själva känner ofta kännetecknen intuitivt, bara lyssnar på dem själva.

Tillförlitlig diagnos

Att prata om pålitlig diagnos före menstruation är svårt. När det gäller PMS är detta EEG-, EKG-, hormonprofiltest. När det gäller graviditet, ett test. Det finns mycket känsliga testsystem som teoretiskt kan användas för att bestämma graviditet före försening. 2-3 dagar före menstruationsdatumet kan du göra detta test. Om ägglossning och implantation av fosterägget var i rätt tid, kan vid denna tid redan tecken på den andra remsan dyka upp, vilket gör att man inte kan förväxla PMS och graviditet och inte göra några tomma jämförelser.

Redan vid 10-12 DPO (dagar efter ägglossning) kan du kontakta vilken klinik som helst och ta ett blodprov för hCG. Med PMS är den noll eller inom 5 mU / ml. Under graviditeten - redan högre.

Om den nedre delen av buken dras visas atypisk urladdning (grå, grönaktig, blodig) bör du inte gissa, men kontakta en läkare direkt - inflammatoriska, infektionssjukdomar som kräver kvalificerad medicinsk vård är möjliga.

Användbara tips

Baserat på det faktum att manifestationerna av premenstruellt syndrom och tidig graviditet är mycket lika, kommer det att vara enklare för en kvinna att ta reda på sanningen om hon i förväg vidtar åtgärder som kan minska manifestationerna av PMS (hon kan inte påverka "gravida" sensationer).

Här är en lista med rekommendationer för kvinnor som lider av PMS och är rädda för att de inte kommer att kunna skilja syndromet från graviditet:

 • undvik stress i graviditetsplaneringscykeln; om nödvändigt, ta milda växtbaserade lugnande medel, såsom morwort;
 • inte utföra arbetskraftsutnyttjande på jobbet, inte överarbeta, ägna tillräckligt med tid till natt sömn, eftersom det är natt sömn som är viktig för normal produktion av många hormoner i människokroppen;
 • gå mer, gå vandring, simma, cykla;
 • efter ägglossning, ät inte stora mängder kolhydrater, socker, animaliskt fett, salt, under första och andra hälften av cykeln behöver du strikt begränsa mängden kaffe, starkt te, choklad, alkohol;
 • vid behov, under andra hälften av cykeln, enligt läkarens recept, kan du ta progesteronpreparat - de håller inte bara nivån på detta hormon i normen, utan minskar också manifestationerna av PMS (men du kan inte ta sådana läkemedel på egen hand, det måste finnas en läkares utnämning för detta).

Enligt kvinnor uppfattas ofta de första tecknen på graviditet som PMS, och vice versa. Oftast börjar dagen på vilken menstruationen börjar exakt skilja mellan tillstånd. Under graviditeten avtar inte symtomen, minskar varken på detta datum eller efter det. De mest framgångsrika var cyklerna där kvinnan slappnade av, slutade leta efter skillnader och var nervös för detta.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Arten av urladdningen före menstruation: varianter av norm eller patologi

Ett av tecken på en funktionsfel i reproduktionssystemet är okarakteristisk urladdning före menstruation. Därför måste kvinnor veta om dessa förändringar är normala och det indikerar början på den patologiska processen....

Är det möjligt att bli av med menstruationen för alltid

Kritiska dagar för kvinnor kommer varje månad. Men de startar inte alltid vid en lämplig tidpunkt. Dessutom ger menstruationen mycket besvär. Många kvinnor undrar hur man kan bli av med menstruationen....

Beredningar med fytohormoner med klimakteriet

Örtmedel för klimakteriet är ett alternativ till HRT och har en liknande effekt som terapi. Vid regelbunden användning tar fytohormoner perfekt bort de viktigaste symtomen på klimakteriet, eliminerar värmevallningar och förbättrar livskvaliteten avsevärt....