Varför sväller bröstet och börjar skada innan menstruationen, är det normalt och vad man ska göra med det?

Harmonier

Svullnad i bröstkörtlarna och en ökning av bröstkänsligheten (särskilt bröstvårtorna) hos en kvinna är ett säkert tecken på att hon om några dagar kommer att börja en annan period. Dessa PMS-symtom är så vanliga att de idag inte kommer att överraska någon. Samtidigt möter inte så många kvinnor en märkbar ömhet i bröstet före menstruationen. Anses ett sådant tillstånd som normalt? Varför gör vissa bröstvårtor ont innan menstruationen, medan andra inte gör det? Vad säger läkare om detta?

Varför ändrar bröstkörtlarnas tillstånd innan menstruationen?

Hos alla kvinnor förekommer ägglossning ungefär mitt i sin individuella menstruationscykel, det vill säga den 11-15 dagen från det ögonblick den börjar. För att förbereda sig för befruktningen som är möjlig under denna period, syntetiserar kroppen aktivt hormoner - progesteron och prolaktin.

Under påverkan av prolaktin växer bröstkörtelvävnaden snabbt för att kunna producera mjölk om graviditet inträffar. Som ett resultat:

 • bysten ökar tillfälligt med 1–1,5 storlekar på grund av spridningen av lokala fettvävnader;
 • blodtillförseln till bröstkörtlarna förbättras, varför deras känslighet ökar upp till 3-4 gånger.

Enligt undersökningar börjar endast 25% av kvinnorna som regelbundet besöker gynekologen bröstsmärtor före menstruationen (och bara hälften av dem beskriver deras obehag som "mycket märkbar"). Läkare kallar detta tillstånd mastodyni, termen "mastalgia" används lite mindre ofta, de förknippar det med ökad känslighet och klassificeras i de flesta fall som en variant av normen. I vilket tillstånd ska bysten och bröstvårtorna vara före menstruationen så att kvinnan, trots obehag i bröstkörtlarna, kan fortsätta att betrakta sig frisk?

Vilken premenstrual bröstsmärta anses vara normal?

En typisk situation är när en kvinna börjar känna obehag i bröstkörtlarna ungefär 1-2 veckor före menstruationens början (det vill säga vid hög ägglossning). Till en början, nästan omärkbar, blir symtomen på tillståndet mer uttalade med tiden, och uppträder vid toppen av deras manifestation vid tidpunkten för den första blodutflödet från slidan.

De flesta friska kvinnor beskriver sina sensationer under denna period som svaga, besläktade med stickningar, smärta och fullhet i bröstet. Själva mjölkkörtlarna sväller; bröstvårtorna och deras areoler sväller och härdar markant. Som sidosymtom på tillståndet kan följande observeras:

 • ökade taktila sensationer i bystområdet;
 • reaktioner från centrala nervsystemet (irritabilitet, trötthet, nervositet, etc.);
 • Smärre ritningar i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.

Det är anmärkningsvärt att, med menstruationens början, försvinner alla ovanstående symtom på sjukdom mycket snabbt (inom bokstavligen ett par dagar). Bröstet är "blåst bort." Obehagliga förnimmelser upphör att plåga en kvinna åtminstone fram till mitten av den nuvarande menstruationscykeln. Vad är orsaken till detta??

Fysiologiska orsaker till bröstsvullnad, utvidgning och ömhet

Förändringen i volym och känslighet hos bröstkörtlarna före menstruationen är direkt relaterad till den hormonella omstruktureringen som sker i detta ögonblick i kroppen. Men om alla friska kvinnor lider av ett överskott av progesteron och prolaktin då och då, varför bara några av dem klagar över smärta och stickningar i bröstet före menstruationen?

Svaret på denna fråga ligger i de enskilda fysiologiska egenskaperna hos varje kvinnas kroppsstruktur. Läkarna märkte att beroende på hudens hud och livsstil kan hennes kropps reaktion på det hormonella hoppet som är standard för ägglossningsperioden uttryckas mer eller mindre. Det vill säga, effekten av samma faktor hos vissa kvinnor orsakar bara en liten stickningar i bröstet, medan i andra väcker det svår smärta vid minsta beröring på bröstvårtorna.

Det är ganska svårt att ta fram specifika mönster i detta system. Det finns bara ett obekräftat antagande att ju större damens byst, desto högre är sannolikheten för att hon lider av smärta i bröstet och bröstvårtorna innan menstruationen (mer körtelvävnad - mer tryck på de omgivande segmenten i organets lobulära struktur).

Patologiska orsaker

Tyvärr beror långt ifrån alltid smärta i bröstkörtlarna före menstruationen av kvinnofysiologins egenskaper. Ofta signalerar detta symptom att det är dags för damen att uppmärksamma sin hälsa. Så du måste vara försiktig om:

 • endast en (till exempel vänster) bröstet gör ont innan menstruationen;
 • konstiga bröstvårtor visas från bröstvårtorna;
 • när man palperar mjölkkörtlarna är det möjligt att upptäcka sälar under huden.

Alla ovanstående funktioner tyder på att troligen en kvinnas byst gör ont av patologiska skäl. Andra, mindre uppenbara faktorer kan tala för detta antagande:

 • Sensationernas specifika natur. Vanliga premenstruella smärtor är vanligtvis milda och liknar stickningar. Attacker, som kan beskrivas mer som spasmer, är en alarmerande signal. Detta är särskilt sant i fall där smärtan sprider sig i vågor, och med jämna mellanrum når en sådan styrka att kvinnan berövas möjligheten att utföra sina vanliga aktiviteter, liksom situationer där vänster- och högerbröst stör henne omväxlande.
 • Brist på tidsreferens. Det anses normalt om bröstkörtlarna skadar under ägglossningen och i perioden efter det (till början av nästa cykel). Det vill säga hos friska kvinnor börjar obehag i bröstet dyka upp någonstans 10 dagar före den förväntade menstruationen och försvinner helt med tillkomsten av menstruation. Om detta inte är fallet är det säkert att säga att orsaken till smärtan var patologi.
 • Bröstet gör ont, men inte svullet. Obehagliga känslor som förekommer i bröstkörtlarna med början av PMS provoseras av spridningen av lokala körtelvävnader. Det vill säga utseendet på smärta är direkt relaterat till en tillfällig ökning av bröstvolymen. Om det finns obehag, men bysten inte ökar, finns det troligtvis någon form av kränkningar som kräver medicinsk intervention.

Vissa kvinnor är mer mottagliga än andra för sjukdomar som kan orsaka bröstsmärtor. Vi talar om den så kallade riskgruppen: kvinnor med dåliga vanor, en oregelbunden menstruationscykel och misslyckade graviditeter i anamnesis, samt med en ärftlig benägenhet till gynekologiska och onkologiska problem. Vilka sjukdomar sådana patienter kan möta?

Neoplasmer (cyster och tumörer)

En av de vanligaste orsakerna till bröstsmärtor är bildningen i de körtelkanalerna i patologiska hålrum fyllda med vätskeutstrålning. Beroende på faktorer som utlöste deras utveckling kan alla sådana neoplasmer delas in i två grupper:

 • hormonella cyster;
 • godartade och maligna tumörer.

De och andra utvecklas asymptomatiskt under lång tid. Du kan märka att något är fel bara för tillfället när tumören växer så mycket att den börjar utöva tryck på vävnader och blodkärl på sidorna, vilket orsakar smärta som intensifieras många gånger under menstruationen.

Mastopati och mastit

Hos varje kvinna producerar kroppen prolaktin under ägglossningen, men hos vissa, på grund av en hormonell funktionsfel i blodet, finns det ett överskott av detta hormon. Som ett resultat kan mastopati eller mastit utvecklas - tillstånd där kroppen går i ett tillstånd av beredskap för amning och lider fysiskt av sin frånvaro.

Cystor och andra formationer i äggstockarna

Inte bara brösttumörer väcker obehag i bröstet. En liknande effekt uppstår vid utveckling av tumörer i kvinnors äggstockar. Utseendet på cyster och tumörer i detta organ leder till:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • bröstsvullnad;
 • karakteristiska buksmärta och bröstsmärtor som liknar premenstrual.

Myom

Om obehaget i bröstet inte känns utanför ramen för vanlig premenstrual smärta, men uppenbarligen inte motsvarar bilden av normen vid tiden för dess manifestation, är det troligt att kvinnan kan gratuleras till början av graviditeten. Om hennes byst inte kommer att bli mindre och hennes perioder inte kommer, måste hon bara köpa ett test på apoteket för att bekräfta hennes antaganden.

Tyvärr finns det ett antal sjukdomar där den kvinnliga kroppen kommer att bete sig exakt samma. En av dem är myom. Utvecklingen i livmodern tas denna godartade tumör ofta av kroppen för graviditet, på grund av vilken kvinnans kropp börjar förbereda sig med all sin kraft för den kommande amningen.

Hur man minskar fysiologisk bröstsmärta innan menstruationen?

Vad gör man för att minska känsligheten hos bröstkörtlarna med PMS? Här är några tips från läkare:

 1. Fyll på vitaminer. En balanserad kost och användning av lämpliga apoteksprodukter hjälper till att hålla kroppen i god form och lättare att tolerera ägglossningssymtom.
 2. Gör fysisk träning. För att hålla kroppen i form är måttlig träning lika viktig som rätt näring..
 3. Koppla av! Bära bekväma underkläder, ta varma bad och undvik stress. Försök att inte tänka på hur mycket besvär PMS orsakar. I stället, ta ett foto i en klänning med en vacker halsringning som accentuerar det rundade bröstet. Mer positivt!

Varför får ont i bröstet före menstruationen och hur man lindrar ett symptom?

Många kvinnor upplever problem såsom utseendet på obehag eller smärta beroende på menstruationscykeln. Oftast inträffar sådana manifestationer när den andra fasen av cykeln.

Det bör noteras att i vissa fall kan sådan symptomatologi indikera allvarliga patologiska processer som kräver ytterligare diagnos.

När bröstet börjar skada och svälla?

Bröstsmärtor har i genomsnitt en typisk början - detta är den andra fasen av menstruationscykeln. Med en normal menstruationscykel som varar från 28 till 35 dagar kan det vara 14-17 dagar av menstruation. Ibland uppträder smärta endast före menstruationens början.

Orsaken till utvecklingen av mastodynia kan vara:

 • Förändringar i den hormonella bakgrunden förknippade med en obalans i deras sammansättning. Eller så kan det vara en manifestation av instabilitet förknippad med en annan gynekologisk eller extra genital patologi..
 • Utvecklingen av tumörer i bröstet. Deras natur kan vara godartad eller ondartad..
 • Inflammation i bröstområdet.
 • Förekomsten av sjukdomar i könsområdet, såväl som interna utsöndringskörtlar, bindvävnader etc..

Vad man ska göra om bröstet gör ont?

För många kvinnor börjar tanken att smärtan blir outhärdlig skrämma. Men man bör komma ihåg att man inte självständigt kan hantera frågan om behandling och avlägsnande av smärtairritation.

När obehag eller smärta i bröstet krävs:

 • Kontakta i god tid en medicinsk institution, främst för att komma till en kvalificerad specialist.
 • Att ta läkemedel utan läkares rekommendation är oönskat. Detta beror på den eventuella graviditetsutvecklingen, när läkemedelsintag påverkar fostrets tillstånd negativt. Med ektopisk graviditet hjälper det att ta smärtstillande medel att radera den kliniska bilden.
 • I den onkologiska processen kan en kvinna senare kontakta en kvinna för hjälp på grund av tillfällig smärtlindring och skjutande av ett läkarbesök.
 • När man tar medel under amning är intag av aktiva substanser genom mjölk till barnet möjligt.

Vilken läkare ska jag kontakta?

Om bröstsmärta uppstår kan du kontakta en specialist med lämplig profil. Mest om det är en mammolog. En gynekolog kan också hantera detta problem på grund av bristen på specialiserade specialister.

På grund av oförmågan att komma till läkare i den här profilen kan du söka råd från en terapeut eller kirurg.

Hur man minskar bröstsmärtan?

I händelse av att en diagnos fastställs och en godartad och icke-livshotande patologi identifieras, bör en kvinna följa ett antal regler som syftar till att minska smärta under menstruationscykeln:

 • Under den andra fasen av menstruationscykeln bör du begränsa intaget av sådana produkter som starkt te eller kaffe, alkoholhaltiga drycker, etc..
 • Om du har sådan smärta bör du välja bekväma, naturliga kläder..
 • Under svår smärta är det möjligt att använda kortvariga icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller växtbaserade läkemedel, såsom avkok av en snöre, nässlor, etc..
 • Stressbelagd exponering bör undvikas..
 • Med svår smärta i bröstet måste du följa läkarens rekommendationer när du tar mediciner.

Plötsligt upphörande av smärta

Det finns tillfällen då smärtan stoppar tillräckligt snabbt, ibland kan det vara nästa menstruationscykel.

Orsaken till upphörande av smärta kan vara:

 • Hormonell restaurering.
 • Effekten av att ta mediciner.
 • Eliminering av den ursprungliga orsaken.
 • Normalisering av sexuell funktion.

Bröstet gör ont, men ingen menstruation

Laktation

Den mest gynnsamma orsaken till följd av att det finns smärta i bröstområdet. Det finns smärta i samband med amning under de senaste stadierna av graviditeten.

Smärta:

 • Cirka två till tre veckor före födseln kan en kvinna redan märka uppkomsten av råmelk från hennes bröstvårtor..
 • Bröst kan betydligt öka i storlek, bli tätare och tyngre.
 • En kvinna upplever allvarligt obehag, ibland försöker man uttrycka råmjölk, vilket provocerar ännu större bröstsmärta.
 • Smärtan är tråkig, det finns ingen exakt lokalisering, den diffusa naturen sträcker sig till hela bröstet.
 • Så snart en kvinna föder ett barn, intensifieras bröstsmärtan. Detta beror på den fullständiga beredningen av vävnaden för utfodring på grund av den maximala ansamlingen av fortfarande tunna kolostrumkanaler, vilket representerar en tjock blandning av protein- och fettkomponenter.
 • I de första stadierna av utfodring gör ont i bröstet mycket. Detta beror på utvecklingen av kanalsystemet, gradvis frigöring av innehållet i bröstet.
 • När du matar elimineras smärtan, men ibland orsakar det traumatisk skada på bröstvårtorna. Det är därför det är så viktigt att förbereda kroppen på rätt tid..

Graviditet

Detta är en av de mest gynnsamma orsakerna som bildar smärta i bröstet.

Funktioner med smärta:

 1. En liknande klinisk bild kan visas efter några veckor från graviditetsmomentet.
 2. Oftast uppstår smärta under de första veckorna och i fasen före födseln.
 3. En liknande process är absolut fysiologisk och förknippas med bildningen av körtelvävnad..
 4. Det finns en ökning av massan av körtelvävnad, som sedan fungerar som en plats för bildandet av mjölk.
 5. Dessutom finns det en utveckling av kanalsystemet, som ökar i storlek genom att förlänga och expandera i diameter.
 6. Under de senaste veckorna av graviditeten kan smärta i bröstkörteln utlöses av mjölkbildningen..
 7. Bröstsmärtor är receptor i naturen, eftersom körtlarna är fyllda med råmjölk. En gravid kvinna, tillsammans med smärta under denna period, kan märka uppkomsten av råmelk från bröstvårtorna.

Ektopisk graviditet

Detta är ett av alternativen för uppkomsten av bröstsmärtor. Ett liknande skäl är likartat och på många sätt kan det bidra till en tidig upptäckt av livshotande patologi..

Detta tidiga symptom på graviditet är lite sliten jämfört med en synovial graviditet:

 • Smärtan kommer att vara obetydlig, nästan stör inte kvinnan.
 • Bröstet sväller med jämna mellanrum, kan gradvis växa. Patogenes beror också på tillväxten av hormoner som är karakteristiska för graviditet. Det finns en långsam och mindre uttalad utveckling av systemprotokoll och körtelvävnad.
 • Den raderade kursen är karakteristisk på grund av en otillräcklig fullständig ökning av hormonnivån förknippad med missanpassning av graviditet.
 • Bröstsmärtor åtföljs av en ektopisk graviditet, gradvis uppträdande av smärta i nedre delen av ryggen, i nedre del av buken, främst på en sida (vänster eller höger).
 • Med en ökning av graviditetens längd ökar smärtan. Det sista steget kan vara uppkomsten av symtom på en akut buk, åtföljd av blödning, feber.

Så snart den ektopiska graviditeten elimineras elimineras bröstsmärtan nästan omedelbart.

Problem i endokrinologi

Detta är ett av de svåra alternativen som leder till smärta i bröstet. Detta beror på att diagnosen inte bara är svår utan också dyr.

Bröstkörtlarna hos en kvinna är det organ som påverkas av alla körtlar, särskilt inre sekretion:

 1. Först och främst har kvinnliga könshormoner som östrogen och progesteron en stor effekt..
 2. Sköldkörteln har en sekundär effekt på bröstkörteln..

Smärta:

 • Smärtan kan uppstå periodvis, dess natur är annorlunda, från tråkig till akut.
 • Oftast är det tråkigt och uppstår på grund av utseendet på volumetriska formationer eller utvecklingen av bindväv. När hormonella störningar uppstår fortskrider lesionen..
 • Smärta uppstår när som helst, men främst vid aktiva hormonsjukdomar.
 • Ibland pulserar det och strålar ut till området med armen eller axelbladet.
 • Fotografering och skarp karaktär uppstår när man klämmer ner nervändar i bröstområdet.

tumörer

Detta är en av de mest kontroversiella och samtidigt farliga orsakerna till bröstsmärtor..

Det förekommer oftast först efter att tumörens storlek når stora storlekar, börjar pressa de omgivande vävnaderna och den vaskulära komponenten och leder också till grodd i närliggande sektioner. Tumören kan ha en godartad eller malign kurs..

En malign tumör har ett annat ursprung, det finns inga specifika manifestationer för varje typ av smärta:

 • Smärtan i de inledande stadierna är tråkig, uppstår periodvis och det är inte alltid lätt att lokalisera den exakt.
 • Det är visuellt svårt att bedöma utseendet på det patologiska fokuset, bara i de sena stadierna av utvecklingen av den patologiska processen blir smärtan akut, tydligt lokaliserad.
 • Det finns bestrålning, vilket kan ge av till området med scapula, arm eller bröst. I detta fall är arten av tumörtillväxtriktningen av stor betydelse..
 • Från bröstvårtorna släpps innehållet i de initiala stadierna som liknar en godartad karaktär.
 • Därefter deformeras bröstet, ulceration kan bildas.
 • Axillära lymfkörtlar förstorade i storlekskaraktäristik och ett av de vanligaste tecknen på en onkologisk process i bröstområdet.
 • Smärtan blir gradvis outhärdlig och terapier kan inte alltid eliminera den.

Skada

Traumatiska effekter kan vara en ganska vanlig orsak till bröstsmärta. Den huvudsakliga mekanismen för traumatisk exponering är ett direkt slag mot bröstet. Det kan visas under ett fall, en direkt träff med ett trubbigt föremål eller utvecklingen av kinetisk energi som passerar till bröstområdet.

Funktioner med smärta:

 1. Bröstsmärtor kan uppstå omedelbart efter en stroke, när den är akut, åtföljd av svullnad och hyperemi i vävnaden.
 2. Det är karakteristiskt att efter några timmar eller dagar ett hematom uppträder. Några timmar efter slaget orsakas smärtan redan av utvecklingen av ödem, en ökning av hematom, vilket leder till komprimering av blod och lymfkärl.
 3. Eftersom kvinnans bröst har ett rikt lymfutflöde, efter chocken, observeras lymfestagnation, därför ökar den i storlek, får en cyanotisk färg etc..

symtom

 • Bröstsmärtor kan uppstå med indirekta traumatiska effekter på närliggande vävnader..
 • Direkt bröstsmärta bör differentieras med smärta i bröstbenet, revbenen etc..
 • Smärtan har olika egenskaper, i de inledande stadierna är den akut, nästan outhärdlig på grund av angränsande nervplexus, men också tråkig i framtiden, associerad med ödem.
 • Bestrålning är karakteristisk i området för arm och axel. Gradvis börjar hon blekna.

Abort

Detta är en metod för medicinsk eller kirurgisk avbrott av graviditet, som åtföljs av en snabb förändring av hormonella nivåer..

Med den första dagen av graviditeten observeras en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden och gradvis börjar deras nivå att öka.

Och omedelbart efter aborten rapporterar vissa kvinnor allvarliga bröstsmärtor..

Hon har en dum karaktär, ibland ganska stark. Bröstsmärtan är helt vanlig när graviditeten avslutas vid ett senare tillfälle..

En kvinna kan inte använda underkläder, så efter en abort tvingas hon använda lösa saker, vilket leder till bröstkontakt och saker. Smärtan börjar sjunka efter aborten. Inom en vecka försvinner hon helt.

mastopati

En av de vanligaste orsakerna till bröstsmärta. Det kännetecknas av det faktum att förhållandet mellan sammansättningen av bröstkörtlarna ändras. Det finns flera alternativ för det, valet beror på typen av övervägande för en komponent. Det kan vara kirtelformigt eller fett, såväl som bindväv.

Anledningen till denna patologiska process är hormonell obalans, stabila bakgrundsfel.

Funktioner med smärta:

 1. Smärtan börjar förstärkas innan menstruationen börjar.
 2. Redan i den andra fasen av menstruationscykeln börjar bröstet svälla, ökar i storlek, blir grovare vid palpation.
 3. Smärtorna är ofta tråkiga eller har en brinnande karaktär, som strålar ut till armen, scapula eller intercostal utrymmen.
 4. I sällsynta fall förefaller en ökning av lymfkörtlarna i axillgruppen tillsammans med en ömhetstopp i bröstet. Smärtan uppstår på grund av reflexirritation av bindväv, dess ödem etc..

Puberteten

Detta är en av de fysiologiska processerna i varje kvinnas liv.

Flickan noterar den gradvisa svullnaden i det anatomiska läget. Därefter observeras svullnad, vilket blir synligt för blotta ögat.

Smärta:

 1. Bröstsmärtan drar eller värker.
 2. Vid någon tid intensifieras det, men det beror inte på menstruationsfasen.
 3. Orsaken till sådan bröstsmärta är bildningen av körtelvävnad, som är i kärnbildningstillstånd under lång tid. Inte bara vävnad bildas utan också systemprotokoll.
 4. Maximal smärta visas under de första månaderna av bröstutvecklingen. Att röra orsakar allvarligt obehag. Men samtidigt finns det ingen kränkning av allmän hälsa.
 5. Från bröstvårtorna visas en lätt urladdning som har en vit transparent eller mjölkaktig färg.
 6. Bröstvårtor kännetecknas av uttalad känslighet. När brösttillväxten avtar under tonåren, minskar smärtan gradvis och slutar..

Diagnostik

Bröstsmärtor, oavsett symtomens orsak och natur, kräver obligatorisk diagnos.

För att göra detta, genomföra en rad åtgärder:

 • Till att börja med bör du besöka en specialist som kommer att ta reda på de exakta klagomålen, arten av manifestationerna samt villkoren för förekomst. Det är viktigt för läkaren att känna till den menstruationsfunktionens karaktär, på vilket funktionen av mammakörteln, regelbundenhet och cykelns varaktighet i stor utsträckning beror på. Det är viktigt att känna till reproduktionsfunktionen, till exempel förlossning och föda hos det efterföljande barnet, förekomsten av en historia av abort, etc. Information om att ta mediciner är av stor betydelse för diagnosen..
 • Av diagnostiska åtgärder är det nödvändigt att utföra sådana tester som ett allmänt blodprov och en biokemisk studie, en liknande teknik kan bestämma en möjlig inflammatorisk eller onkologisk process. Ett hormonellt test används från en laboratorieundersökning, en kränkning i förhållandet mellan hormoner kan vara en orsak till störningar i arbetet i körtlarna och utvecklingen av bröstsmärtor.
 • Av de instrumentella metoderna används screeningmetoden för mammografi. Det är baserat på passage av röntgenstrålar genom bröstvävnaden. Som ett resultat upptäcks ett stort antal patologiska tillstånd, det syftar främst till diagnosen cancerpatologi. Den största nackdelen är användning av mammografi i ung ålder.
 • Därför är ett alternativ ultraljud. Metoden har ett lågt antal biverkningar, kan användas under amning och graviditet. Ultraljud utförs, till skillnad från mammografi, varje dag i menstruationscykeln..
 • Bekräfta några alternativ för patologin i bröstkörtlarna med histologisk undersökning.

Behandling

Bröstbehandling och utveckling av smärta baseras främst på identifiering av patologi, baserat på orsaken till smärtan, de börjar behandling som syftar till att eliminera den underliggande sjukdomen:

 • Vid abort samt smärta i samband med en ektopisk graviditet krävs inte obligatorisk behandling. Endast i syfte att förhindra bildning av fibroider eller andra förändringar krävs utnämning av växtbaserade preparat eller hormonella medel för att stabilisera den hormonella bakgrunden..
 • Under graviditeten ska endast fysiska metoder användas för att helt förbereda bröstet för tidigare amning. För detta används en kontrastdusch, torka med frottéhanddukar etc..
 • När du matar, för att eliminera smärta, måste du regelbundet uttrycka mjölk, förhindra stagnation etc..
 • Den onkologiska processen innebär en kombinerad behandling, som inkluderar kirurgiskt avlägsnande av utbildning, utnämning av kemoterapeutiska medel och strålningsexponering för vävnad.
 • Vid hormonella störningar krävs stabilisering av den hormonella bakgrunden. Det är möjligt att använda kombinerade orala preventivmedel eller hormoner från andra inre sekretions körtlar etc..

Förebyggande

Förebyggande av bröstsmärtor reduceras till en uppsättning åtgärder som måste göras under lång tid, främst innan de inträffar.

Bland dem är följande:

 • Användningen av bekväma, anpassade till linne, främst av naturliga material.
 • Släpp om möjligt bröstet från pressande underkläder för att undvika obehag.
 • För att förhindra utveckling av hormonella störningar inkluderar dessa aborterade graviditeter, menstruationsdysfunktion samt sköldkörtelpatologi.
 • Undvik okontrollerat intag av läkemedel, särskilt hormonellt ursprung.
 • Besök en specialist regelbundet för förebyggande undersökningar och tidig upptäckt av kroppens patologiska tillstånd.
 • När du fyllt 40 år ska du regelbundet genomföra ett mammogram med ett fast schema.
 • Om patologiska tillstånd identifieras, börja behandla orsaken till bröstsmärtor i tid.
 • Under amning och smärta förekommer bör du omedelbart rådfråga en specialist för att förhindra överbelastning och inflammatoriska processer.

Det är därför det är viktigt att konsultera en läkare i rätt tid för att undvika allvarliga komplikationer.

Vad är bröstförstoring tillsammans med smärta?

Hej kära flickor och kvinnor. Vi är glada att välkomna dig till vår webbplats som är inriktad på skönheten i kvinnliga bysten och en beskrivning av problemen i samband med tillväxten och omvandlingen av mjölkkörtlarna. Är ditt bröst svullna och ömma? Och detta fenomen känner sig regelbundet? Idag talar vi om orsakerna till obehag..

Lite om fenomenet

Bröstkörtel svullnad, kära kvinnor, du beskriver på olika sätt:

 • som ödem med engorgement av bröstvårtorna;
 • vävnadernas densitet och densitet;
 • volymökning och densitetsförändringar.

Allt detta är en beskrivning av samma fenomen. Ackumuleringar av vätska i körtelvävnader. Kvinnliga bröst är inte en träfat, svullnad med fukt under regnperioden. Så varför ändras det regelbundet i storlek och värk?

Relativ luftfuktighet har inget att göra med, men östrogenhormoner, som produceras i stora mängder under ägglossningsperioden, i mitten av cykeln, orsakar vätskeansamling i vävnaden i bröstkörtlarna. Därför glädjer bröstet ögat med ökande volymer och upprör dig med smärta, kära skönheter:

 • före menstruation på ungefär en vecka eller 1-2 dagar;
 • antingen under menstruationsblödning;
 • eller 2-5 dagar efter menstruationens slut;
 • efter abort.

Hormonell omorganisering orsakar samma fenomen:

 • under graviditet;
 • under amningstiden.

Hej stora bröst, hög känslighet i den areolära zonen och smala utflöde från bröstvårtan, nästan varje tänkt kvinna kan säga. Även om under denna period är volymförändringar strikt individuella.

Med den normala laktationsprocessen under denna period ökar bysten hos alla mammor med flera storlekar. Smärta känns vanligtvis vid värmevallningar eller vid laktostas..

Vad betyder svullnad?

Detta fenomen kan vara fysiologiskt och patologiskt. Men utanför graviditeten känns svullnad och ömhet hos kvinnor i reproduktiv ålder mer exakt i väntan på menstruation och med menstruationsblödning.

Norm

Skada bröstet nödvändigtvis under menstruationen? Inte alls. Det finns tur för dem menstruationen är en överraskning nästan varje månad. Och poängen är inte att de inte kan beräkna "ankomst", utan att de inte upplever irriterande föregångare. Vad är normen? Det naturliga förloppet inkluderar:

 • en liten ökning av bysten under menstruationen;
 • viss instabilitet av humör;
 • ökad nippelkänslighet.

Att observera damer kan märka en ökad sexuell lust i mitten av cykeln. Efter menstruationen passerar alla beskrivna förändringar.

Vad orsakar bröstsmärta hos flickor i åldern 11-15? Eftersom puberteten är ett upplopp av hormoner. Din körtel är aktivt byggd och det kan orsaka obehag. Före puberteten var bröststorleken hos ungdomar av båda könen ungefär densamma. I puberteten ökar bröstkörtlarna hos unga flickor på grund av tillväxten av körtelvävnad, som om de sväller, bröstvårtorna blir känsligare.

Men om smärtan är allvarlig, tunga tätningar känns, utsläpp från bröstvårtan visas, måste du konsultera en gynekolog. Teenage mastopati, ofta diagnostiserad i åldern 12-14 år.

Med detta ökar känsligheten hos bröstet och bröstvårtorna. Men bröstet gör inte ont. Om du upplever:

 • svår smärta (mastalgia);
 • buk- och huvudvärk;
 • svaghet och tyngd i benen;
 • humörsvängningar;
 • minskad prestanda.

Troligtvis lider du av premenstruellt spänningssyndrom (PMS). PMS är inte normen. Men hans behandling påbörjas endast i mycket svåra fall, när en kvinna förlorar sin förmåga att arbeta under denna period. Med måttlig eller mild PMS dricker patienter bara smärtstillande medel, antiinflammatoriska och / eller krampläkemedel.

Menopausala förändringar

Under perioden med preclimax och klimakteriet, i det första steget av involvering av körtelvävnader, innan bröstet förlorar sin form, kan det öka under påverkan av hormonella störningar. Dessutom, som ni vet, går kvinnor efter 40 år ofta i vikt, under påverkan av samma hormoner. Anhopningen av fettvävnad märks i bysten.

Men under denna period måste du vara uppmärksam på bröstet. Och granskas regelbundet. Därför ökar antalet godartade brösttumörer i klimakteriet och risken för att utveckla cancer ökar. Vissa experter tror till och med att allvarlig bröstsmärta och dess märkbara svullnad under menstruationen i en kvinnlig fertil ålder är en riskfaktor för cancer vid tidpunkten för klimakteriet i kroppen..

Godartad dysplasi

Inte alls normen om:

 1. Bröst eller båda sväller mycket.
 2. Smärtan är utmattande och spricker. Stärkt genom fingerinspektion. Eller ger till axel-axelområdet
 3. Bröstet eller båda blir väldigt snäva eller känner sig lösa bollar i dem.

Detta är ett tecken på utvecklingen av fibrocystisk sjukdom eller mastopati. I reproduktiv ålder diagnostiseras mastopati oftast:

 • i tonåren;
 • under graviditet.

Det är möjligt att identifiera en sjukdom i patientens klagomål om PMS: s förändrade natur i riktning mot försämringen.

Inflammatoriska sjukdomar

Vanligtvis är ensidiga, orsakade av:

I detta fall är bröstvävnaden tät, varm, smärtsam. Vid en abscess kan symtom observeras: fluktuationer och mjukning med purulent fusion av vävnader.

neoplasmer

Orsakerna till svullnad i bröstet kan täckas i en cysta och fibroadenom, ductal papilloma och lipoma. Detta fenomen påverkar vanligtvis en enda körtel. Smärtsyndromet är inte uttalat, det intensifieras under menstruationen och är inte förknippat med formens ömhet, utan med dess storlek och kompression av de omgivande vävnaderna.

Med järncancer blir den känslig i extremt stadium av sjukdomen. Men förutom svullnad kan du märka:

 • urladdning från bröstvårtan;
 • hudförändringar (skalning, gallring, citronskal).

Kom ihåg att cancer inte skadar! Nästan aldrig, bara om tumören är stor och komprimerar den omgivande vävnaden eller processen för dess förfall har börjat.

Varför är självbetoning så viktigt? Eftersom förändringarna visade sig vara cancer, ofta finner en kvinna på egen hand. Och ju tidigare detta görs och behandlas, desto gynnsammare är prognosen. Bröstvårtor är ett informativt organ för cancer. De dras ofta tillbaka och ”vänder sig” mot patologisk vävnadsfördelning. Detta beror på förkortning av mjölkkanalerna orsakade av vävnads deformation av tumören..

Ett mycket viktigt symptom är Koenig. Om du tar tag i knuten med fingrarna och sedan ligger på ryggen och trycker ner bröstet med handflatan och inte känner neoplasmen - det är cancer. Om du själv har genomfört detta test och det verkade positivt för dig - få inte panik. Du kanske har gjort något fel. MEN till mammologen skynda dig ändå.

Detta avslutar konversationen om bröstsvullnad, och vi väntar på dig igen på vår webbplats. Och vi hoppas att gärna dela denna artikel med vänner via sociala nätverk.

Orsaker till svullnad i bröstkörtlarna hos flickor

Varje kvinna känner till ett tillstånd där smärta känns under palpation i bröstet. Innan menstruationen visas sådana manifestationer hos alla. Det är därför en kvinna tvivlar på att gå till en specialist eller inte. Men bröstsvullnad är inte alltid så ofarlig som man vill. Orsakerna till svullnad i bröstkörtlarna är olika. Detta symptom kan prata om patologi..

Fysiologiska tillstånd

Mycket ofta uppstår frågan varför mjölkkörtlarna sväller och om det är farligt. Experter säger att kvinnors bröst gradvis förändras under hela livstiden. Denna process börjar från födseln. Yttre sexuella skillnader börjar utvecklas från ungefär 11 år gamla. Från denna ålder ökar produktionen av könshormoner i äggstockarna hos kvinnor, och bröstkörteln börjar växa i volym.

I början av reproduktionsperioden bör bröstet bildas helt. Involution (omvänd utveckling) av bröstet sker i klimakteriet.

Alla dessa processer är förknippade med en förändring i hormonproduktionen. Mycket ofta åtföljs av ödem eller svullnad i bröstet samt smärta i bröstet.

Svullnad hos nyfödda och ungdomar

På tre eller fyra dagar från barnets födelse är det ofta möjligt att observera en ökning (svullnad) av bröstet och frisläppandet av mjölk från det. Detta kan vara hos barn som har normal kroppsvikt och föddes under den föreskrivna perioden. Detta fenomen förklaras av hormonella processer som förekommer i barnens kropp..

Mödrarhormoner vid slutet av graviditeten tränger igenom moderkakan i smulans blod. Efter födseln kommer de in i den nyfödda kroppen med bröstmjölk. Under påverkan av hormoner hos det nyfödda inträffar samma processer i kroppen som hos modern. På grund av detta kan mjölkkörtlarna svälla och producera mjölk. Detta kan observeras upp till ungefär en månad efter det att smulorna föddes. Efter en tid försvinner alla symtom spårfritt..

Dessa fenomen påverkar inte barnets hälsa och bröstets utveckling hos flickan.

I detta fall observeras inte smärta och en förändring i huden, tätningens diameter kan uppgå till 3 centimeter. Om barnet inte tar hand om ordentligt kan inflammation eller infektion utvecklas..

Symtom på detta fenomen är följande symtom:

 1. Öka barnets kroppstemperatur.
 2. Rödhet i bröstet.
 3. Olika storlekar på bröstet på olika sidor av bröstet.
 4. Svullnaden ökade i storlek.

Om sådana symtom inträffar ska barnet visas till en specialist och snabbt starta antiinflammatorisk behandling.

Om den tonåriga bröstkörteln sväller (hos en flicka), indikerar detta en kraftig ökning av kroppens nivåer av progesteron och östrogen. Eftersom äggstockarna inte mognar omedelbart förändras den hormonella bakgrunden inom 12-24 månader från början av puberteten. Det är på grund av detta att det är obegriplig smärta i bröstområdet och en oregelbunden cykel.

Bröst ökar under påverkan av hormoner. En grenning av blodkärlsnätverket förekommer i det, utseendet på mjölkiga kanaler, en ökning av tjockleken på fettlagret (formen, liksom volymen och storleken på bröstet, beror på det). På grund av utsträckning av vävnader och ligament, uppträder bröstsmärtor eftersom volymen av bröstkörtlarna blir större och blod och lymf (sekretionsvätska) samlas i dem. Dessa smärtor är instabila och uppträder endast vid beröring. Efter stabilisering av den hormonella bakgrunden stabiliseras cykeln också, och smärta och svullnad inträffar endast före kritiska dagar.

Svullnad av bröstkörtlarna hos pojkar kan observeras under övergångsperioden. Läkare säger att detta kan hända med juvenil eller juvenil gynekomasti, när steroidogenes försämras i riktning mot kvinnliga könshormoner. Svullnad manifesteras hos pojkar med en svag ökning av pigmenterade runt papillärregionen med ökad känslighet. När man växer upp passerar sjukdomen på egen hand. Men om symptom efter 24 månader inte försvinner, kan detta indikera problem med testiklarna, levern eller sköldkörteln. Endast en pediatrisk endokrinolog kan noggrant bestämma detta..

Förändringar före menstruation

Svullnad i bröstkörtlarna före menstruation kan ses hos många kvinnor. Normalisering av tillståndet kan observeras ungefär 4 dagar efter början av kritiska dagar. Om bröstet är svullet före de kritiska dagarna är orsaken en stor mängd prolaktin och progesteron i kvinnligt blod. Progesteron behövs för att reglera de processer som binder till fostret, och prolaktin ansvarar för att förbereda bröstet under amningstiden..

På grund av en möjlig befruktning börjar nätverk av kapillärer, kanaler och olika fartyg växa i körtlarna. Anhopningen av lymf och blod provocerar en ökning av det intracellulära trycket. Irritation av nervändarna kommer in i den mänskliga hjärnan, varefter bröstet börjar skada. Om befruktningen inte har inträffat och kritiska dagar har kommit, kommer alla förändringar att upphöra. Premenstruellt kvinnligt syndrom manifesterar sig med varierande styrka. Det beror på kroppens egenskaper..

Under graviditet och efter födseln

När fostret bärs, är bröstet förberett för en ytterligare amningstid. I kroppen bör östrogennivåerna stiga mycket snabbt. Detta bidrar till en förändring av utseendet på bröstvårtorna, såväl som flödesspridning och ökning av bröstvikten.

I kanalerna börjar fyllningen med råmjölk, brösten ökar i storlek och har mer vikt. Lång tid innan barnet föddes kan en klar vätska börja sticka ut. Under denna period anses sådana förändringar vara normala, men endast om det inte finns några symtom som smärta genomträngande eller skärande, papillär asymmetri, närvaro av separata klumpar i bröstet.

Svullnad av körtlarna under postpartumperioden inträffar när de fylls med mjölk. Kvinnan känner inte något obehag. Om körteln är full, finns det en lätt stickande känsla. När barnet tömmer bröstet eller kvinnan dekanterar mjölken, blir körtlarna mindre och mjukare. För att det inte finns några patologier, är det nödvändigt att omsorgsfullt bryta och följa reglerna för utfodring.

Om lagret i ett tidigt skede avbryts, är det under de närmaste dagarna en känsla av obehag i bröstkörteln möjlig.

Under klimakteriet

Inblandningen av bröstkörtlarna inträffar med början av klimakteriet och en gradvis minskning av mängden könshormoner i blodet. Körtelepitelet börjar ersättas av fett och bindemedel. Ritningssmärta och obehag i bröstet kan uppstå..

Ofta, efter 50 års ålder, börjar kvinnor gå upp i vikt, de kränker metabola processer, liksom sjukdomar i det endokrina systemet. Risken för hyperestrogenism ökar med fetma. Denna patologi uppstår på grund av en olämplig ålderkategori, en onormal ökning i nivån av östrogener som produceras av fettvävnad.

Ett sådant tillstånd leder ofta till allvarliga kränkningar i bröstkörtlarna. Av denna anledning bör äldre kvinnor vara mer uppmärksamma på smärta besvär, svullnad och olika tätningar i bröstet området..

Icke-fysiologiska skäl

Förutom fysiologiska skäl finns det icke-fysiologiska. Bröstet kan svälla, svälla eller skada av följande skäl:

 1. När man tar mediciner som inkluderar hormoner eller när man använder preventivmedel av hormonellt ursprung. En förändring av den hormonella bakgrunden kan utlösas av den konstgjorda närvaron av progesteroner, såväl som östrogener i den kvinnliga kroppen. Dessa förändringar påverkar det allmänna tillståndet för olika vävnader. Specialister (mammolog och gynekolog) bör konsulteras om smärtan inte försvinner på tre månader. Med okontrollerad eller felaktig användning av sådana läkemedel kan till och med cancer utvecklas..
 2. Vid användning av diuretika, vars syfte är att minska kroppsvikt. Kroppen kan leda till stress under perioden att bli av med överskottsvätska för viktminskning. Vätskan börjar koncentreras i olika typer av vävnader, och särskilt i mejeri. Detta är orsaken till ökningen och svullnaden i allmänhet. När du tar lugnande medel inträffar en liknande reaktion av kroppen.
 3. Blodcirkulationen störs på grund av en obekväm kroppsposition under sömnen, liksom när du bär en obekväm behå.
 4. Nervös belastning eller stressande situationer.
 5. Efter bröstskada kan patologiska vävnadstillväxter, såväl som neoplasmer av annan art, uppstå..

Bröstsjukdom

Bröstsjukdomar kan utvecklas på grund av trauma, hormonsvikt eller genetisk predisposition. Symtom på patologier är:

 1. Förändring i hudens utseende.
 2. Asymmetrisk placering, såväl som papillärutladdning.
 3. Sälar eller ojämn svullnad i bröstet.
 4. Bröstsmärta.

Godartade patologier inkluderar:

 1. Mastopati - förknippad med onormal vävnadsutveckling på grund av hormonell obalans i kroppen. Svullnad och smärta beror på utvecklingen av cyster och knölar som är fyllda med vätska..
 2. Fibroadenom är en tumör som har en rundad form. Det kan placeras i ett eller två bröst och växa till centimeter.
 3. Tillväxt - intraductal papillom. Det kännetecknas av bildandet av papillomer (tillväxter) i papillärregionen eller inuti kanalerna.
 4. Mastit observeras främst hos ammande mödrar. Detta är en inflammation som utvecklas på grund av den överdrivna ansamlingen av mjölk i bröstet och dess stagnation, hypotermi, liksom penetrationen i bröstet till infektionen genom sprickor i bröstvårtan.

Godartade neoplasmer behandlas med en kirurgisk eller konservativ metod..

Maligna tumörer är sarkom och cancer. De skiljer sig bara på det att med sarkom utvecklas en tumör från bindväv, fett eller muskelvävnad och i cancer från epitelceller. De första tecknen på en patologisk manifestation kan vara smärta och svullnad i bröstet. I detta fall är det bara kirurgiskt ingrepp som krävs. I de tidiga stadierna inkluderar behandling avlägsnande av neoplasma tillsammans med friska vävnader i närheten, och i de senare stadierna avlägsnas bröstet helt.

Diagnostik

Diagnostik inkluderar en uppsättning undersökningar som kan identifiera orsaken till sjukdomen. Dessa metoder inkluderar:

 1. MR eller CT i binjurarna och hjärnan.
 2. Urinalys för närvaro av levertransaminaser och kväve, kreatinin och urea.
 3. Ett enzymkopplat blodprov, liksom nivån på närvaron av hormoner såsom adrenokortikotropin och testosteron, tyrotropin och luteotropin, östradiol och även prolaktin.
 4. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen, binjurarna, sköldkörteln och bröstkörtlarna.
 5. Mammografi.
 6. Palpation, liksom fysisk undersökning.
 7. Biopsi (misstänkt onkologi).

Förebyggande åtgärder

Tyvärr finns nästan inga profylaktiska metoder för att förhindra bröstsvullnad. Och allt eftersom funktionerna i syntesen av hormoner fastställs i varje persons genetiska kod.

Men vissa hormonella störningar kan fortfarande förebyggas. För att göra detta är det värt att ladda dig själv fysiskt i mått och äta ordentligt.

Du bör inte missbruka produkter som innehåller ett högt innehåll av icke-steroida växtinklusioner, som i handling och struktur är mycket lika mänskliga hormoner. Sådana produkter inkluderar baljväxter, vete och majs, lin- och solrosfrön, spenat och broccoli, morötter och potatis, såväl som många andra.

Bröstet sväller och gör ont innan menstruationen. Behöver jag träffa en läkare?

Hur bröstet växer hos flickan och under graviditeten

Olga Belokon barnläkare-gynekolog, doktor i evidensbaserad medicin, bloggare

Polina Flegontova onkolog, mammolog, ultraljuddiagnostisk läkare

Moderna kvinnor är noga rädda för bröstcancer, men de har ofta inte minimal kunskap om dess struktur och naturliga förändringar som är förknippade med ålder, en månadscykel och graviditet. Behöver jag gå till läkaren när flickans bröst växer och samtidigt gör ont om hon svullnar före menstruationen?

Som namnet antyder är huvudfunktionen för den kvinnliga bröstkörtlar produktion av mjölk. För att förstå hennes sjukdomar och andra tillstånd måste man lära känna strukturen mer i detalj..

Bröstkörteln består av tre huvudtyper av vävnad:

 1. Fettvävnad, som är belägen under huden (förmånsfibrer), ligger i bröstets tjocklek och omedelbart bakom den (retromammär fiber). Dess belopp beror på kvinnans ålder och konstitution.
 2. Bindvävnad, som innehåller kollagenfibrer och ger stöd, ett "ramverk" för mjukare körtel- och fettvävnad. Den ligger under huden och ett tunt lager av förväg fettvävnad, omger bröstkörteln från utsidan, omger sina lober från insidan och "fäster" bröstet på pectoralis major muskel och hud med Cooper's ligament. Därför, när en ondartad tumör växer in i den omgivande bindvävnaden, kan den sträcka Cooper's ligament, och vi ser huden återupptas på tumörplatsen.
 3. Körtelvävnad är det viktigaste, det ansvarar för produktion av mjölk. Hennes celler innehåller många hormonreceptorer. Det är körtelvävnad som genomgår cykliska förändringar under hela kvinnan.

Cirka 50% av all körtelvävnad ligger i den övre yttre kvadranten av bröstkörteln (närmare armhålan). Det är denna, och inte den skadliga effekten av deodoranter, som vanligtvis tros, som förklarar det faktum att cirka 50% av tumörer uppstår i den övre yttre kvadranten.

Hur är bröstkörteln

Den huvudsakliga funktionella enheten för körtelvävnad är lobulen, som består av rörformiga körtlar och utsöndringskanaler. Lobulära kanaler smälter samman och bildar lobarkanaler. Således är bröstkörteln något som en massa druvor, där druvor är kilar och grenar är kanaler. Små kanaler smälter samman till större - lobar, och de följer i sin tur till bröstvårtan.

Direkt bakom bröstvårtan expanderar kanalerna och bildar mjölkiga bihålor där mjölken samlas. Sedan öppnas kanalerna på bröstvårtan i form av flera hål. Genom att känna till denna funktion kan du förstå hur du korrekt uttrycker bröst manuellt under amning: genom att trycka fingrarna på areolaområdet (dekantera bihålens innehåll), men inte påverka bröstets bas med kraft.

Bröstvårtan omges av pigmenterad hud (areola). Under graviditeten är hudens areoler på huden tydligt "tuberkler" - det är körtlarna i Montgomery. De är modifierade talgkörtlar som skyddar bröstvårtan från att torka ut och infektioner under utfodring..

Det är också viktigt att veta sättet för lymfutflöde från olika delar av bröstkörteln. Lymfatisk dränering förekommer oftast i de axillära lymfkörtlarna. Från de interna avdelningarna (de som ligger närmare mitten av bröstet) flyter lymfen in i sub- och supraklavikulära lymfkörtlar (de senare kan kännas ovanför klaven) och in i lymfkörtlarna i bröstkaviteten (parasternal).

Sällan, vid bröstcancer, när ovanstående grupper av regionala lymfkörtlar påverkas, kan tumörmetastaser med lymfflöde komma in i inguinalen, axillära, sub- och supraklavikulära, parasterna lymfkörtlar från motsatt sida av lesionen.

Hur en flickas bröst växer under puberteten

Embryon i bröstkörtlarna förekommer omkring den sjätte veckan av fostrets utveckling. Fram till puberteten är bröstet i ett "sovande" tillstånd: lobuler är ännu inte bildade, bara huvudkanalerna finns. Under puberteten under påverkan av östrogen börjar tillväxt och utveckling av bröstet: kanalerna börjar förgrena sig, lobuler bildas.

I början av puberteten kan flickor upptäcka utseendet på täta, smärtsamma "klumpar" bakom bröstvårtan. Detta är början på bröstbildning. Ofta förekommer dessa "klumpar" inte synkront och gör flickan och föräldrarna oroliga. Ett besök hos en normal läkare sätter allt på sin plats.

Gradvis, med bildandet av en stabil regelbunden menstruationscykel, får bröstet en mogen struktur: lobuler och kanaler är välformade och redo för sin huvudfunktion.

Har ont i bröstet innan din period? Det här är normalt!

Under menstruationscykeln inträffar normalt följande förändringar.

Den första - femte dagen i cykeln (under menstruationen) - ökar koncentrationen av östrogen i blodet gradvis. Bröstet minimalt svullna, körtelcellerna delar sig inte.

Efter slutet av menstruationen - från ungefär den femte till den 21-23: e dagen av cykeln - finns en aktiv uppdelning av körtelvävnadsceller, expansion av körtlarna, förtjockning av de lager av celler som fodrar körtlarna. Ödem under denna period uttrycks inte.

I den sena luteala fasen - från ungefär den 21: e dagen av cykeln - på grund av en minskning i koncentrationen av östradiol och progesteron, intensifieras ödem, och en inflammatorisk reaktion inträffar i bröstvävnaden. Under denna period är bröstet smärtsamt, kan öka i storlek, mer uttalad "lobation" känns.

Svårighetsgraden av dessa symtom kan vara annorlunda, ibland orsakar de en allvarlig obehag för en kvinna och kräver symtomatisk behandling. I allmänhet är måttligt ömhet och en lätt bröstförstoring före menstruation ett normalt tillstånd och ett tecken på en ägglossningsmenstruationscykel!

Varför bröstförstoring under graviditeten

Under graviditeten förbereder bröstet sig för utfodring: kanaler grenar sig aktivt och växer, antalet lobuler ökar. Bröstet ökar med ungefär två storlekar. Dess blodtillförsel ökar också, inklusive venöst utflöde. Därför, under graviditet och amning, är utvidgade vener så tydligt synliga under huden.

Efter födelsen av ett barn börjar körtlarna i lobulerna under verkan av hormonet prolaktin att utsöndra råmelk och sedan mjölk. Från "rör" förvandlas de till "väskor" - acini. Det inre skiktet av körtelceller producerar mjölk, och det yttre skiktet som innehåller glatta muskelfibrer "skjuter" mjölk in i kanalerna.

När klimakteriet börjar ersätts bröstkörtlarna i bröstet gradvis av fett (den så kallade fettinvolutions av bröstkörteln uppstår).

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Borttagning av en intrauterin enhet: proceduralgoritm, tips och rekommendationer från gynekologer

TimingenAnvändningen av dessa preventivmedel kan variera i intervallet 3-15 år.Inte alla vet när man ska ta bort den intrauterina enheten....

Vad du ska göra om magen gör ont under din period

Hej kära läsare. Låt oss ta reda på vad vi ska göra hemma om magen gör ont under din period. Det är ingen hemlighet att menstruationen under flera dagar ger kvinnor obehagliga upplevelser....

Tidig klimakterium och dess behandling

Senaste uppdatering: 05/06/2020Innehållet i artikelnGradvis utrotning av reproduktionsfunktionen hos kvinnor (klimakteriet eller klimakteriet) sker vanligtvis vid 45-55 år....