Anledningar till frånvaron av annan menstruation än graviditet

Ansvarsfrihet

En regelbunden menstruationscykel är ett av tecken på kvinnors hälsa, vilket antyder att en kvinna är kapabel och redo för graviditet, bär en baby och förlossning. Därför är frånvaron av menstruation en alarmerande signal som inte kan ignoreras. Det första de flesta kvinnor tänker på när de försenar är en möjlig graviditet. Men inte bara det kan orsaka brist på menstruation. Om menstruationen inte inträffar inom sex månader eller mer - kallas detta symptom amenorré.

Varför är menstruationen frånvarande? Vilka är de möjliga orsakerna till detta fenomen? Vad man ska göra om menstruationen inte går och vilka är riskfaktorerna för patologi?

Varför menstruation saknas?

Som regel, i ryska flickor, börjar den första menstruationen i åldern 12 till 13 år. Men menstruationen efter 14 år har inte börjat - det är redan ett tillfälle för ett samråd med en gynekolog.

Den genomsnittliga cykeltiden är vanligtvis från 21 till 33 dagar, men för varje kvinna i denna fråga är allt individuellt och beror på kroppens egenskaper och levnadsvillkor.

Försenad menstruation anses vara ett fel i menstruationsfunktionen om den varar från 35 dagar eller mer. Detta fenomen kan provocera många faktorer som kan delas in i fysiologiska och patologiska.

De viktigaste möjliga fysiologiska orsakerna till förseningen:

 • Graviditet. När denna period börjar producerar kvinnans kropp en enorm mängd av hormonet progesteron, vilket påverkar menstruationscykeln.
 • Amning. De två huvudsakliga matande hormonerna är prolaktin och oxytocin. Den första är ansvarig för produktionen av mjölk i en kvinnas kropp och förskjutningen av nästa ägglossning.
 • Klimakteriet. Under denna livstid för varje kvinna inträffar en slags "frånkoppling" av reproduktionsfunktion, menstruationen slutar därför gradvis, amenorré uppstår.

Skälen för frånvaron av menstruation

Mycket farligare än de fysiologiska orsakerna till frånvaron av menstruation, patologiska skäl. De indikerar en kränkning i en kvinnas kropp och kan vara en signal om farliga sjukdomar som inte kan ignoreras.

De vanligaste patologiska orsakerna till förseningar inkluderar:

 • Genitala inflammatoriska sjukdomar
 • Onkologiska sjukdomar
 • Hormonella störningar associerade med polycystisk äggstocksjukdom och liknande
 • Konstgjord abort eller ektopisk graviditet
 • Falsk graviditet, missfall eller missad graviditet
 • En kraftig minskning eller ökning av kroppsvikt (anorexi eller fetma).

Listan över sjukdomar, vars symptom kan vara en försening i menstruationen, kan listas under lång tid. Men alla dessa patologier förenas av ett faktum: frånvaron av menstruation är en alarmerande signal, som måste vara ett tillfälle för en gynekologkonsultation.

Vad du ska göra om din period inte går?

Det enda sanna svaret på denna fråga är extremt enkelt - sök råd från en specialist. Endast på grundval av resultaten av studierna och undersökningen av läkaren kan du diagnostisera den exakta orsaken till frånvaron av menstruation.

Vissa perioder i en kvinnas liv kan åtföljas av störningar i menstruationscykeln av naturliga skäl som inte är störande. Dessa inkluderar: perioden för bildandet av cykeln, premenopaus och klimakteriet, graviditet och amning. Men om din period är försenad med mer än fem dagar under en normal livstid, bör du rådfråga en läkare.

Återställning av en hälsosam menstruationscykel bör börja med att fastställa den exakta orsaken till misslyckandet och normalisera levnadsförhållandena: det är nödvändigt att upprätta en daglig regim, rationalisera näring och eliminera stress från vardagen. Naturligtvis är det i de flesta fall ganska svårt att ordna alla dessa kriterier. Men ofta är det de som orsakar ett stort antal sjukdomar.

Patologisk amenoré blir resultatet av alla fel i den kvinnliga kroppen - en endokrin, gynekologisk eller neurologisk störning. Oregelbundna perioder som kommer en gång var 3-4 månad är ett tecken på en allvarlig patologi - oligomenorrhea.

Patologisk amenorré delas villkorat i primär och sekundär.

Brist på menstruation från 14 års ålder.

Anomalier i utvecklingen av reproduktiva organ eller hormonsvikt leder till minskad äggstocksaktivitet.

Frånvaron av menstruation i vuxen ålder, om det tidigare var, men plötsligt slutade.

Det kan finnas många skäl. Därför måste du konsultera en läkare för att bestämma den exakta bilden.

Riskfaktorer

Förutom allvarliga patologier och naturliga orsaker kan riskfaktorer för försenad menstruation vara:

 • En skarp och allvarlig förändring i livsstil - flytta, ändra yrke, klimat och sociala kretsar
 • Inte tillräckligt med mat
 • Svår stress, emotionell och fysisk belastning etc..
 • Avbokning och ändring av preventivmedel
 • Användning av nödprevention
 • Förkylningar och infektionssjukdomar, hormonella patologier: influensa, akuta luftvägsinfektioner, diabetes mellitus, magsjukdomar etc..
 • Materns återhämtningsperiod efter förlossningen
 • Berusning. Fel i menstruationscykeln kan utlöses genom användning av droger, rökning eller användning av alkohol. Dessutom kan sådana fel uppstå hos kvinnor som utsätts för kemikalier varje dag..
 • Användning av läkemedel som minskar reproduktionsfunktionen.

Diagnostik

Det finns ett stort antal skäl för frånvaron av menstruation, därför kan diagnosen patologi variera mycket.

Den första undersökningen av gynekologen inkluderar insamling av nödvändig information om patienten. Under samtalet upprättas symtom, klagomål från kvinnan, det visar sig hur mycket tid som gått sedan det ögonblick då problemet först kom upp. Därefter görs en undersökning på fåtöljen. Under undersökningen känns bilagor, det visar sig om det finns några neoplasmer i livmoderhalsen, och vad är strukturen i vagina.

Under den första konsultationen gör läkaren anamnes, genomför en första undersökning och föreskriver nödvändiga studier. Bland dem är:

 1. Graviditetstest
 2. Blodtest för prolaktin och progesteron
 3. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen
 4. hysteroskopi
 5. CT och MRT.

Baserat på resultaten av forskning och analys bestämmer specialist specialistorsaket och om nödvändigt föreskriver ett behandlingsförlopp.

I vissa fall räcker en första undersökning för att fastställa orsaken till förseningen. Ibland tar det en lång och allvarlig diagnos.

Ibland, för att fastställa de exakta orsakerna till misslyckandet, är det nödvändigt att konsultera en annan specialist - en neurolog. Vanligtvis lockas han om en kvinna har avvikelser i hormonell bakgrund eller hypofysen. För att utesluta eller bekräfta hypofysens patologi kan CT eller MRT vara nödvändigt..

Först och främst kan behovet av denna typ av forskning bero på att hypofysen har en direkt effekt på den kvinnliga kroppens tillväxt och reproduktionsfunktion. Om en hormonell funktionsfel registreras eller det finns misstankar om en onkologisk process i kroppen, kan sådana hårdvaraundersökningar förskrivas..

Dessutom kan en neurologkonsultation krävas om cykelsvikt är förknippat med klimakteriet, vars symtom ofta är irritabilitet, trötthet, depression och liknande. En neurolog hjälper dig att välja rätt behandling som lindrar eller lindrar obehagliga symtom och förbättrar en kvinnas livskvalitet.

Varför menstruationen inte går: orsaker och behandling av tillstånd

Försenad menstruationsblödning kan förekomma i alla åldrar: från början av menstruation hos tonåriga flickor, i reproduktiv ålder, under premenopausal period - och är alltid ett tillfälle att se en läkare. Det kan bero på ett antal orsaker, eftersom en kvinnas hormonella bakgrund beror på olika miljöfaktorer och den inre miljön, börjar med nervsystemets aktivitet och andra inre organ och slutar med ofta allvarliga spänningar och ohälsosam kost. Amenorré kan vara ett tecken på patologiska förändringar i den kvinnliga kroppen och kräver noggrann undersökning och behandling..

Menstruationsfas

Menstruation är den första fasen av menstruationscykeln och indikerar frånvaron av befruktning och graviditet. Regulariteten i menstruationen indikerar den normala funktionen av det kvinnliga kroppens reproduktionssystem.

Regleringen av menstruationscykeln utförs av hormoner som produceras av äggstockarna och det hypotalamiska hypofyssystemet. Under deras påverkan, under de första 14 dagarna av cykeln, mognar äggstockarna i äggstockarna och förbereder det inre skiktet i livmodern för implantering av embryot..

I mitten av menstruationscykeln frigörs en mogen kvinnlig oocytkimcell från follikeln, och när den framgångsrikt befruktas med en spermier inträffar graviditet. Om befruktningen inte har inträffat, avvisas det inre livmoderskiktet och utsöndras i form av blodig urladdning.

Den första menstruationen (menarche) hos flickor förekommer vid 11-15 år. Till en början inträffar blödning oregelbundet och menstruationen under denna period är en variant av normen. Efter 12-18 månader bör cykeln vara fullt etablerad.

Menarche före 11 år och frånvaro efter 17 år anses vara en manifestation av patologi och kräver ett gynekologbesök.

Frånvaron av menstruation upp till 18–20 års ålder är ett tecken på patologiska processer som fördröjning i fysisk utveckling, nedsatt hypofysfunktion och hypotalamisk funktion, ovarial underutveckling, livmoderhypoplasi.

Varaktigheten av menstruationscykeln hos friska kvinnor förblir oförändrad och sträcker sig från 26 till 32 dagar. Det är inte svårt att bestämma datumet för menstruationens början i sådana fall.

Hos 60% av kvinnorna är cykellängden 28 dagar, eller 4 veckor, eller en månmånad, på 30% - dess varaktighet är exakt 21 dagar, och på 10% - menstruationscykeln varar 30–35 dagar. Den genomsnittliga urladdningstiden är 3 till 7 dagar, och blodförlusten under en period är 50-150 ml.

Hos kvinnor äldre än 45 år observeras en fullständig upphörande av menstruationsblödning, vilket indikerar början av klimakteriet.

Menstruationsfördröjning är en menstrual oregelbundenhet där blödningen inte börjar vid den planerade tiden.

Som en variant av normen är det vanligt att läsa frånvaron av menstruation i högst 7 dagar.

En variation i förseningen av menstruationsblödning är följande cykelstörningar:

 • oligomenorrhea - kännetecknas av kort, upp till 2 dagar, konstant spontan menstruation med ett intervall mellan dem på 36 dagar 6 månader;
 • opsenomenorrhea - manifesteras av en ökning av menstruationscykelns varaktighet till 35 dagar eller mer;
 • amenorré - kännetecknas av frånvaron av menstruationsblödning i sex månader eller mer.

Om månadsperioden inte går vid den angivna tiden, indikerar det i de flesta fall patologiska förändringar i kvinnans kropp och kräver kvalificerad medicinsk hjälp. Gynekologer identifierar de fysiologiska och patologiska orsakerna till frånvaron av menstruation.

Fysiologiska faktorer inkluderar:

OrsakBeskrivning och utvecklingsmekanism
Känslomässig eller fysisk stressDessa faktorer är till en början bland de fysiologiska orsakerna till ojämnheter i menstruationen. Försenad menstruation kan stress, sömnbrist, trötthet, tentor, familjeproblem, ökad sport- eller träningsbelastning, etc. Detta beror på det faktum att hypotalamus och hypofys stoppar den normala utsöndringen av hormoner som ansvarar för att reglera cykeln till följd av konstant stress
Förändring av vanliga livsstilar och klimatförhållandenI vissa fall går menstruationen inte i tid på grund av långa flygningar med flyg, ändring av tidszoner och förändring av livets rytm. Grundorsaken i denna situation är stress. Överdriven fysisk aktivitet, långvarig exponering för vatten och i den öppna solen har också en enorm inverkan på den kvinnliga cykeln.
Undernäring och kalorifattiga dieterSvält leder till förlust av mer än 15% av fettvävnaden, vilket spelar en viktig roll i bildandet av könshormoner. Under en snabb minskning av kroppsvikt störs bildningen av gonadoliberin av hypothalamus, vilket tillsammans med hypofysen reglerar bildningen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner som har en direkt effekt på funktionen av äggstockarna. En kraftig viktminskning leder till en minskning av bildandet av gonadoliberin och utrotningen av äggstocksfunktionen
Hormonell omorganisering under pubertetenHos tonåriga flickor är ”kortvarig amenorré” en fysiologisk norm. Ett par år efter menarchen upprättas en regelbunden menstruationscykel
Minskad reproduktionsfunktion under klimakterietDet orsakas av åldersrelaterade förändringar i hypothalamic-hypofyssystemet, en minskning av frisättningen av östrogen. Antalet ägglossningar minskar och antalet anovulatoriska menstruationscykler ökar. Allt detta leder till en försening eller fullständig frånvaro av menstruation.
Avbrott av hormonella preventivmedelSom ett resultat av upphörandet av användningen av syntetiska hormoner utvecklas en tillfällig hyperhämning av ovariefunktionen. Användningen av preventivmedel under lång tid uteslutte äggstockarnas funktion, och för att återställa deras fulla aktivitet tar det lite tid. Detta manifesteras av en period av frånvaro av perioder som varar från flera veckor till flera månader
Accept av medel för nödprevention (Postinor, Escapel)Postcoital preventivmedel innehåller höga doser av könshormoner och används för att förhindra graviditet efter oskyddat samlag. Dessa läkemedel har emellertid en negativ effekt på menstruationscykeln, vilket orsakar att den fungerar inte.
AmningFörseningen i menstruationen under amningen är förknippad med frisläppandet av ett hypofyshormon som kallas prolaktin, som är ansvarigt för utsöndring av mjölk och samtidigt hämmar det cykliska arbetet i äggstockarna. I avsaknad av amning återställs menstruationen efter 2 månader efter förlossningen, vid amning återupptar menstruationen oftast efter avvänjning av barnet från bröstet
Användning av vissa drogerFel i menstruationscykeln leder till långvarig användning av kortikosteroider, psykotropa och diuretika, läkemedel för behandling av magsårssjukdom, depression, tuberkulos, etc..
Ledsagande sjukdomarFrånvaron av menstruation kan leda till förkylningar (ARVI, influensa) eller kroniska sjukdomar: gastrit, sköldkörtel dysfunktion, diabetes mellitus, njursjukdom

Patologiska orsaker till försenad menstruation är sjukdomar i det reproduktiva systemet. Denna grupp inkluderar:

PatologiAnledningar till frånvaron av menstruation i tid
Inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet (adnexit, oophorit)Frånvaron av menstruation vid den bestämda tiden beror på en kränkning av äggstockarna, mognad av follikeln och bildandet av könshormoner involverade i regleringen av kvinnlig cykel
Tumörsjukdomar (livmoder fibroider)Hormonella störningar som leder till utveckling av livmoderfibroider har en negativ effekt på menstruationscykeln. Överflöd menstruation, kännetecknande för denna sjukdom, kan börja med en försening. Menstruationer med livmoderfibrer är oregelbundna, och deras fördröjning sträcker sig från flera dagar till flera månader
endometriosMenstruella oregelbundenheter uppstår på grund av överdriven bildning av östrogen och otillräckliga mängder progesteron. Som ett resultat av dessa patologiska förändringar uppstår blödningar som kvinnor tar i början av menstruationen
Polycystisk äggstockSjukdomen kännetecknas av en kränkning av syntesen av kvinnliga könshormoner, en ökning av koncentrationen av manliga könshormoner, funktionsfel i menstruationscykeln, infertilitet, etc. Hos kvinnor med polycystiskt äggstocksyndrom förekommer inte ägglossning, vilket leder till en försening i menstruationen. Förutom ständiga förseningar är följande symtom karakteristiska: Hårtillväxt av manlig typ, akne, snabb viktökning
Ovarial corpus luteum cysteDessa formationer leder till en obalans av kvinnliga könshormoner och frigörandet av en mogen oocyt från follikeln. Vanligtvis försvinner sådana cyster utan extern ingripande när början av nästa menstruationscykel
Ektopisk graviditetUnder graviditet utanför livmoderhålan börjar menstruationen inte heller vid den angivna tiden, som vid normal graviditet. Men det patologiska tillståndet kännetecknas av mindre blödningar eller fläckar från könsorganen. Dessutom gör det alltid ont i magen, främst i de nedre delarna, eller smärta är lokaliserade i ländryggen
Tillstånd efter spontan abortEfter ett missfall är det en långvarig minskning av den höga koncentrationen av progesteron som har vuxit under graviditeten och en kraftig ökning av östrogennivåerna. Försenad menstruation på grund av hormonell obalans
Kritisk viktminskningMed kraftig viktminskning finns det en störning i endokrina och nervsystemen, vilket manifesteras av en uttalad minskning av bildandet av hypofyshormoner och efterföljande hämning av äggstocksfunktionen. Att förlora vikt till en kritisk kroppsvikt på 45 kg leder till en försening och till och med fullständig frånvaro av menstruation, vilket blir en skyddande reaktion hos kvinnlig kropp på stress och undernäring. Återhämtning av reproduktionsfunktionen sker först efter att ha uppnått normalvikt

Efter en abort är orsaken till frånvaron av menstruation mekaniskt avlägsnande av endometrium, vars avslag bör ske oberoende under menstruation och hormonella störningar. Cykeln återgår till det normala efter några månader.

Vid försenad menstruation bestäms planen för ytterligare åtgärder av kvinnans ålder, förekomsten av samlag och livsstil. Följande rekommendationer måste följas:

Ha en rutinundersökning hos gynekologen

I avsaknad av menstruation i mer än 3 månader, om graviditetstestet är negativt, måste du kontakta en gynekolog för undersökning och efterföljande undersökning

Om en kvinna misstänker en gynekologisk sjukdom, kontakta en gynekolog så snart som möjligt.

För att klargöra orsakerna till oegentligheter i menstruationen, förutom den gynekologiska undersökningen, är följande ytterligare undersökningar nödvändiga:

 • mätning och schemaläggning av fluktuationer i basaltemperatur, som visar närvaron eller frånvaron av ägglossning;
 • studie av koncentrationen av hCG, äggstockshormoner, hypofysen i det venösa blodet;
 • screening för närvaro av STD: er (för att utesluta mycoplasmos, gonoré, syfilis, trichomoniasis, ureaplasmos, etc.);
 • Ultraljud av bäckenorganen, sköldkörteln och binjurarna i syfte att upprätta graviditet (livmoder eller ektopisk), tumörprocesser i livmodern, äggstockar och andra faktorer som orsakade en försening i menstruationen;
 • diagnostisk endometrial curettage för efterföljande histologisk undersökning;
 • Röntgen av huvudet, encefalografi, magnetisk resonans och datortomografi av hjärnan och bäckenet för diagnos av tumörer i hypofysen och äggstockarna.

Om sjukdomar i samband med menstruation upptäcks hålls samråd med en endokrinolog, nutritionist, psykoterapeut och andra specialister..

Försenad menstruation behöver inte alltid behandlas. Det är strängt förbjudet att vidta åtgärder som kan orsaka menstruation, eftersom deras frånvaro i de flesta fall blir ett tecken på graviditet, och försök att stimulera deras utseende kan leda till allvarliga konsekvenser..

Försenad menstruation är en konsekvens, inte en orsak till ett patologiskt tillstånd, därför, när man eliminerar de faktorer som orsakade den, normaliserar menstruationscykeln sig själv.

Om menstruationen inte kom i tid på grund av intensiv idrott, klimatförändring eller viktminskning inträffar normaliseringen av cykeln efter en minskning av intensiteten av fysisk aktivitet, att vänja sig till nya levnadsvillkor eller en övergång till en normal kost.

Om en försening i menstruationen inträffar till följd av svår stress eller svår undernäring, indikeras en konsultation med en psykolog eller psykoterapeut.

Menstruella oregelbundenheter orsakade av sjukdomar i könsorganen passerar efter behandling av den underliggande sjukdomen.

Relativt ofarliga sätt att påskynda uppkomsten av menstruation med deras försening är:

 • ta ett varmt bad i 20-30 minuter;
 • ökad frekvens av samlag;
 • aktiva sporter (kontraindicerade vid fysiskt överarbete).

För att orsaka menstruation används följande recept för traditionell medicin:

 1. 1. Det är nödvändigt fyra gånger under dagen att noggrant tugga och äta en nypa persilja.
 2. 2. 150 gram persilja ska hällas med 1 liter kokande vatten och koka i 10 minuter. Sila den beredda buljongen och konsumera ett halvt glas två gånger om dagen.
 3. 3. Du måste hälla 1 kopp lökskal med 3 koppar kokande vatten och insistera i en timme. Du bör dricka 200 ml av den resulterande vätskan. Resultatet visas nästa dag..
 4. 4. Det krävs att blanda 4 matskedar kamomillblommor, 3 matskedar valerian och 3 matskedar myntablad och häll en halv liter kokande vatten. Insistera i 20 minuter. Den resulterande tinkturen bör filtreras, kylas och konsumeras 100 ml två gånger om dagen under 1 månad.
 5. 5. Du bör blanda två matskedar av nässlor, oregano, röd yarrow, elecampane, Rhodiola rosea, rosmöss, knäppt gräs och häll 1 liter kokande vatten. Insistera produkten i en termos i 12 timmar, sil. Det är nödvändigt att dricka all buljong som mottas under dagen.

På rekommendation av en gynekolog, för försening av menstruationen, kan följande läkemedel användas:

 1. 1. Pulsatilla. Detta är ett homeopatiskt botemedel baserat på lumbago äng. För att kalla menstruation är det nödvändigt att lösa 5-7 granulat i 3 dagar.
 2. 2. Dufaston. Det är en syntetisk analog av könshormonet progesteron. För att återuppta menstruationen tas läkemedlet en tablett två gånger om dagen i 5 dagar.

Sådana läkemedel som mifepriston, dinoprost, etc., kan orsaka menstruation, men de används för att avbryta graviditet strikt under övervakning av en läkare. Oberoende användning av dessa hormoner är farligt.

Brist på menstruation

Frånvaron av menstruation är ett problem som varje kvinna möter. Det finns primära frånvaro när menstruationen inte börjar under puberteten (ett mycket sällsynt fenomen, därför beaktade vi det inte i vår artikel) och sekundär, varför vi systematiserade och beskrev nedan. Orsak nummer 1: graviditet Oavsett hur trite det låter, men huvudorsaken till frånvaron av menstruation är graviditet. I själva verket är detta det enda skälet till att menstruation inte förekommer hos en frisk kvinna. För att bekräfta eller tvärtom utesluta...

Kategorier av kvinnorNödvändiga åtgärder
För kvinnor och flickor som inte har sex
 1. 1. Ta reda på förekomsten av faktorer som kan leda till en försening i menstruationen (stressande situationer, obalanserad näring, intensiv fysisk aktivitet etc.).
 2. 2. I avsaknad av menstruation i tre månader eller mer utan någon uppenbar anledning måste du undersökas av en gynekolog
För flickor och kvinnor som har sex
 1. 1. Gör ett graviditetstest.
 2. 2. Ta reda på förekomsten av faktorer som kan försena menstruationen (stressiga situationer, undernäring, överdriven fysisk aktivitet etc.).
 3. 3. Vid ett positivt graviditetstest, eller om kvinnan inte är gravid, och i de fall menstruationen fördröjer länge utan uppenbara skäl, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog
För kvinnor 40 år och äldre
För kvinnor som slutar ta preventivmedel eller efter en abort
Primär möte hos en gynekolog2000
Upprepad mottagning av gynekologen1800
Inledande möte hos en gynekolog (doktorsexamen)3000
Upprepad tid hos gynekolog (doktorsexamen)2500
Inledande möte hos en gynekolog (MD)3500
Upprepad tid hos gynekolog (MD)3000
Bartholin Gland Abscess (obduktion)13500
Tillämpning av läkemedel på yttre organ (1 session)750
Cervical biopsi (utan kostnad för histologi)3500
Cervikal biopsi med ökad komplexitet7000
Endometrial biopsi (PIPELLE) (utan histologikostnad)6500
Cervikal kanalbedövning4000
Intravenös laserblodbestrålning (VLOK) 1 session1500
Ta livmoderns aspirat6500
Cervical Canal Aspirate4500
Tar en smuts från slidan, livmoderhalskanalen och urinröret för renhet, flora500
Vaginal undersökning450
Obduktion av retentionscystar med koagulering (enda skada)3500
Gynekologisk massage (10 sessioner)10 tusen
Gynekologisk massage (en session)1500
hysterosalpingografi12 tusen
hysteroskopi15 tusen
Diagnostisk curettage av livmodern8500
Diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen8500
Endometrial polyp avlägsnande32 tusen
Smetstängsel500
CTG (KARDIOGRAFI)2500
Bartholinkörtelsecyst (obduktion och dränering med anestesi)13500
Bartholins cysta (excision med anestesi)25 tusen
Colpoperineorephia30 tusen
Cervical conization25 tusen
Laser vaginalt1500
Laserbehandling för erosion i livmoderhalsen per 1 cm5000
Behandling av livmoderhalsen i livmoderhalsen med Surgitron-apparaten med den första graden av komplexitet (colposcopy + Instalagel + rehabilitering)9600
Behandling av livmoderhalsens patologi med Surgitron-apparaten, 2: a komplikation colposcopy + Instalagel + rehabilitering)12 tusen
Behandling av livmoderhalsen i livmoderhalsen med Surgitron-apparaten 3: e grad av komplexitet colposcopy + Instalagel + sanitet)18 tusen
Behandling av livmoderhalsens patologi med Surgitron-apparat, fjärde svårighetsgrad colposcopy + Instalagel + sanitet)21600
Behandling av livmoderhalspatologi med Solkovagin-läkemedel utan läkemedlets kostnad3000
Kontakt laserterapi (1 session)1400
Kontakt laserterapi (10 sessioner)11 tusen
Medicinsk avbrott av graviditet med läkemedlet "Mifegin" Frankrike12 tusen
Medicinsk avbrott av graviditet med läkemedlet "Mifepriston (Miropriston)" Ryssland10500
Medicinsk abort med läkemedlet "Mifepristone (Miropriston)" Kina8500
Minibort (vakuum aspiration)15 tusen
Perineal läkemedelsbehandling500
Medicinsk behandling av vagina (sanitet i vagina)1000
Paracervikal anestesi2000
Cervikal plastikkirurgi36 tusen
Iscensättning Navy Goldlily (ultraljud, smet på floraen, med spiralkostnaden)12 tusen
Intrauterin enhet (IUD)8000
Hormonproduktionssystemet "MIRENA" (ultraljud + smet på flora + "instilagel" + ultraljud efter nästa menstruation)20 tusen
Iscensättning eller borttagning av vaginalringen1000
Placering av en tampong i vagina (1 session)1000
Enkel kolposkopi3000
ECD med hysteroskopi (separat diagnostisk curettage, hysteroskopi, sjukhuskomplex, blodtyp, utsmetning på flora från slidan, antibiotikabehandling 2 läkemedel, vistelse på avdelningen i 1 dag, intravenös anestesi)40 tusen
Separat diagnostisk curettage (WDV) i livmodern20 tusen
Avancerad kolposkopi3500
Laseravlägsnande av genitala vårtor av yttre könsorgan per 1 cm area1000
Laseravlägsnande av vaginala neoplasmer (multipel)12 tusen
Avlägsnande av polypen i livmoderhalskanalen med Surgitron-apparaten (utan kostnad för histologi)6000
Avlägsnande av IUD utan komplikationer (Sanitet + Instilagel + rekommendationer)3000
IUD-borttagning komplicerad (mer än 7 år)11 tusen
Avlägsnande av en främmande kropp från slidan3000
Borttagning av genitala vårtor med den molekylära resonansmetoden "Surgitron" i en generaliserad process17 tusen
Avlägsnande av könsvårter med molekylresonansmetoden "Surgitron" - 1: a kategorin7500
Borttagning av könsdelwartser med molekylresonansmetoden "Surgitron" - 2: a kategorin10500
Borttagning av genitala vårtor med molekylresonansmetoden "Surgitron" - 3: e kategorin14500
Cervical Polyp borttagning6000
Syjymmen20 tusen
Diagnostisk curettage komplicerad25 tusen
Kirurgisk abort (upp till 12 veckor)15 tusen
Schillers test950
Snabbtest för in-hCG300
Deflorering8000
Plastikkirurgi i bakväggen i slidan25 tusen
Plast av labia minora20 tusen
Plastikkirurgi i den främre vaginalväggen25 tusen
Kombinerad hymenoplastik med korrigering av den främre vaginalväggen32500
 • Moskva läkare
 • TIN: 7713266359
 • Sändning: 771301001
 • OKPO: 53778165
 • PSRN: 1027700136760
 • LIC: LO-77-01-012765
 • "Chertanovo And"
 • TIN: 7726023297
 • Växellåda: 772601001
 • OKPO: 0603290
 • PSRN: 1027739180490
 • LIC: LO-77-01-004101
 • "Protek"
 • TIN: 7726076940
 • Växellåda: 772601001
 • OKPO: 16342412
 • PSRN: 1027739749036
 • LIC: LO-77-01-014453

Frånvaron av menstruation är ett problem som varje kvinna möter. Det finns primära frånvaro när menstruationen inte börjar under puberteten (ett mycket sällsynt fenomen, därför beaktade vi det inte i vår artikel) och sekundär, varför vi systematiserade och beskrev nedan.

Anledning nr 1: graviditet

Oavsett hur trite det låter, men huvudorsaken till frånvaron av menstruation är graviditet. I själva verket är detta det enda skälet menstruation inte sker hos en frisk kvinna.

För att bekräfta eller tvärtom utesluta detta alternativ rekommenderar vi att du använder speciella tester som säljs idag på ett apotek utan några begränsningar.

Om testet visar ett negativt resultat, men du känner andra tecken på graviditet (yrsel, illamående, humörsvängningar, allmän sjukdom), rekommenderas att du går till kliniken och gör en ultraljud.

Vanligtvis återställs den normala cykeln inom ett år efter graviditeten.

Orsak nr 2: hormonella störningar

Förutom graviditet kan orsaken till avsaknad av menstruation vara hormonella störningar och relaterade sjukdomar: till exempel ovariell dysfunktion. Även beskrivna är fall där orsaken till frånvaron av menstruation var felaktig mottagning av orala preventivmedel (OK).

Fel i hormonsystemet upptäcks med hjälp av speciella tester. Som regel återställs menstruationen efter terapi, som kan pågå i upp till ett år..

Orsak nummer 3: klimakteriet (klimakteriet)

Menstruation kan vara frånvarande till följd av åldersrelaterade hormonella förändringar i kroppen. Vid en ålder av 45-50 år har en kvinna vanligtvis menopaus (menopaus), varefter menstruationen försvinner helt.

I det här fallet, oroa dig inte. Sådana åldersrelaterade förändringar är normala och fungerar som en indikator på förekomsten av patologier..

Anledning # 4: Anorexia eller Bulimia

För kvinnor och flickor som lider av dessa sjukdomar är svår utmattning karakteristisk. Graviditet och förlossning av ett barn i denna situation är helt enkelt omöjligt och extremt farligt för hälsan. Dessutom kan blodförlust under menstruationen också leda till sorgliga konsekvenser..

Det är av detta skäl som kroppens skyddande funktioner är påslagna, varför menstruationen upphör.

Med återhämtning och en ökning av muskel- och fettmassa återställs menstruationen, men återställande av reproduktionsfunktionen i en liknande situation kan ta upp till flera år.

Anledning # 5: endokrina sjukdomar

Sjukdomar i sköldkörteln, som orsakar metabolismproblem, kan orsaka brist på menstruation. Sådana exempel är emellertid sällsynta i medicinsk praxis..

Som regel normaliseras cykeln med framgångsrik behandling av den underliggande sjukdomen..

Anledning # 6: onkologiska sjukdomar

Cancer, som andra onkologiska sjukdomar, orsakar ofta inte bara frånvaron av menstruation utan också infertilitet. Kirurgi, kemoterapi, stora doser mediciner - allt detta kan orsaka störningar i cykeln.

Anledning # 7: sexuellt överförda sjukdomar

En komplikation av många STI (särskilt i avancerat tillstånd eller i det kroniska stadiet) kan vara frånvaron av menstruation.

Efter ett fullständigt botemedel mot den underliggande sjukdomen föreskrivs patienten hormonbehandling för att återställa och normalisera cykeln. Behandlingen i detta fall bestäms beroende på de individuella egenskaperna hos varje patient. Och om cykeln kan normaliseras nästan alltid, återges reproduktionsfunktioner efter vissa STD: er.

Orsak 8: Alkoholmissbruk eller narkotikamissbruk

Långvarigt alkohol- och drogberoende orsakar cykelstörningar i nästan 100% av fallen. Frånvaron av menstruation observeras inom ett år efter att en person börjar dricka eller använda droger.

En sådan livsstil förstör i regel fullständigt reproduktionssystemet, vilket gör dess efterföljande restaurering till en extremt svår uppgift..

Anledning nr 9: stress och depression

Den dåliga miljösituationen i moderna städer, överbelastning av information, överarbete kan orsaka stress och depression. Dessa tillstånd orsakar ofta förändringar i kroppen, varav en kan vara frånvaron av menstruation.

Återhämtningen av cykeln sker vanligtvis tillräckligt snabbt, så snart den psykologiska hälsan återgår till det normala. Således är problemet osystematiskt, men snarare situationellt..

I vilket fall som helst är frånvaron av menstruation ett allvarligt skäl för att kontakta en gynekolog. Ett snabbt besök hos en specialist hjälper dig ta reda på orsaken till problemet. En omfattande behandling kommer att återställa din hälsa.

Du kan få all nödvändig information och boka tid i vår klinik. Vi kommer att utföra all nödvändig forskning och hjälpa dig att återhämta dig så snart som möjligt.!

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

Menstruationscykel

Den kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat. En regelbunden menstruationscykel indikerar ett harmoniskt arbete i den kvinnliga kroppen. Försenad menstruation är en indikator på viss funktionsfel.

Flickan har sin första menstruation i åldern 11 till 15 år. Först kan det finnas förseningar som inte är relaterade till patologi. Cykeln normaliseras efter 1-1,5 år. Patologin inkluderar början av menstruation vid en ålder av mindre än 11 ​​år, och även om den inte började vid 17 år. Om denna ålder är 18-20 år gammal, finns det problem som kan vara förknippade med nedsatt fysisk utveckling, äggstocksutveckling, funktionsfunktion i hypofysen och andra.

Allvarliga kvinnors hälsoproblem inkluderar:

 • oregelbunden cykel;
 • hormonella störningar
 • ofta förseningar av menstruationen från 5 till 10 dagar;
 • växling av mager och kraftig blödning.

En kvinna måste få en menstruationskalender, som indikerar början och varaktigheten av blödningen. I det här fallet är det lätt att märka en försening i menstruationen..

Problemet med försenad menstruation hos flickor och kvinnor

En försening i menstruationen anses vara ett fel i menstruationscykeln, när nästa blödning inte inträffar vid rätt tidpunkt. Frånvaron av menstruation i 5 till 7 dagar gäller inte patologi. Detta fenomen inträffar i alla åldrar: tonåringar, barnafödande och premenopaus. Orsakerna till förseningen i menstruationen kan vara både fysiologiska och onormala orsaker..

Naturliga orsaker under puberteten inkluderar oregelbunden menstruation under 1-1,5 år med bildandet av cykeln. I fertil ålder är de fysiologiska orsakerna till försenad menstruation graviditet och amningstiden. Med premenopaus minskar menstruationscykeln gradvis, ofta förseningar förvandlas till en fullständig utrotning av reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen. Andra skäl till förseningen av menstruationen är inte fysiologiska och kräver samråd med en gynekolog.

Anledningar till försenad menstruation

Oftast är förseningen i menstruationen hos kvinnor som har sex, förknippad med graviditetens början. På kort tid kan också smärta i nedre del av buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, dåsighet, förändring i smakpreferenser, morgonsjukdom, trötthet uppstå. Fläckande brunaktig urladdning visas sällan..

Graviditet kan bestämmas med hjälp av ett apotekstest eller ett hCG-blodprov. Om graviditeten inte bekräftas, kan förseningen i menstruationen utlösas av andra skäl:

 1. Påfrestning. Varje stressande situation, till exempel relaterad till konflikter, arbetsproblem, oro på grund av studier, kan provocera en försening på 5-10 dagar eller ännu längre.
 2. Överarbetet, som ofta kombineras med en stressande situation. Fysisk aktivitet är naturligtvis gynnsamt för kroppen, men om den är överdriven kan det påverka menstruationens regelbundenhet. Övertrötthet, särskilt i kombination med en utmattande diet, påverkar östrogensyntes negativt, vilket kan orsaka en försening i menstruationen. Tecken på överarbete är också migrän, snabb viktminskning, nedsatt prestanda. Om det på grund av fysisk trötthet finns en försening i menstruationen, betyder detta att kroppen signalerar behovet av paus. Försenad menstruation observeras hos kvinnor som arbetar på natten eller med ett halt arbetsschema, vilket innebär behandling vid dagar vid behov. Cykeln normaliseras på egen hand när balansen mellan diet och träning återställs.
 3. Brist på vikt eller omvänt övervikt. För att det endokrina systemet ska fungera korrekt, bör en kvinna hålla sin BMI normal. Försenad menstruation är ofta associerad med brist eller övervikt. I detta fall återställs cykeln efter normalisering av kroppsvikt. Hos kvinnor med anorexi kan menstruationen försvinna för alltid.
 4. Förändring av vanliga livsmiljö. Faktum är att kroppens biologiska klocka är mycket viktig för den normala regleringen av menstruationscykeln. Om de till exempel ändras till följd av en flygning till ett tillstånd med ett annat klimat eller början av arbetet på natten kan det bli en försening i menstruationen. Om en förändring i livsrytmen orsakar en försening i menstruationen, normaliseras den oberoende under ett par månader.
 5. Förkylningar eller inflammatoriska sjukdomar kan också påverka menstruationen. Varje sjukdom kan påverka cyklens regelbundenhet och orsaka menstruationsförseningar. Detta kan vara en akut kurs av kroniska sjukdomar, SARS eller andra hälsoproblem under föregående månad. Cykelns regelbundenhet kommer att återställas inom ett par månader.
 6. Polycystiskt äggstocksyndrom är en sjukdom som åtföljs av en felaktig funktion i den hormonella bakgrunden, vilket provocerar ojämnheten i menstruationsblödning. Tecken på polycystisk sjukdom är också överdriven hårväxt i ansikte och kroppsområde, problematisk hud (akne, oljeaktighet), övervikt och svårigheter med befruktning. Om gynekologen avgör orsaken till menstruationsretention, polycystiskt äggstocksyndrom, föreskriver han en kurs med orala hormonella preventivmedel, vilket hjälper till att reglera menstruationscykeln.
 7. Varje inflammatorisk eller neoplastisk sjukdom i könsorganen. Förutom att försena menstruationen åtföljs inflammatoriska processer av smärta i nedre del av buken och okarakteristisk urladdning. De måste behandlas utan misslyckande: sådana sjukdomar är fyllda med komplikationer och till och med utvecklingen av infertilitet.
 8. En cysta i äggstockens corpus luteum. För att bli av med det och återställa menstruationscykeln föreskriver gynekologen en kurs med hormonella läkemedel.
 9. Postpartum perioden. För närvarande produceras hypofyshormonet prolaktin, som reglerar produktionen av bröstmjölk och hämmar det cykliska arbetet i äggstockarna. Om det inte finns amning efter förlossningen, bör menstruationen inträffa efter cirka 2 månader. Om amningen förbättras återgår menstruationen som regel efter att den har slutförts.
 10. Konstgjord abort. I detta fall är menstruationsfördröjning vanligt, men gäller inte normen. Förutom en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden kan orsakerna vara mekaniska skador, vars närvaro endast kan bestämmas av en läkare.

Fel i sköldkörteln provocerar också oregelbundna perioder. Detta beror på att sköldkörtelhormoner påverkar ämnesomsättningen. Med sitt överskott eller brist påverkas menstruationscykeln.

En ökad nivå av sköldkörtelhormoner kännetecknas av:

 • minskning av kroppsvikt;
 • hjärtfrekvensökning;
 • överdriven svettning;
 • instabil känslomässig bakgrund;
 • sömnproblem.

Med brist på sköldkörtelhormoner visas följande symtom:

 • viktökning;
 • uppkomsten av puffiness;
 • ständig lust att sova;
 • orsakslöst håravfall.

Om det finns misstankar om att förseningen i menstruationen provoseras av en funktionsfunktion i sköldkörteln, bör du kontakta en endokrinolog.

Att ta vissa mediciner kan också orsaka en försening i menstruationen. De viktigaste är:

 1. Orala hormonella preventivmedel är de vanligaste medicinerelaterade menstruationsfel. Förseningarna i perioderna under bruket eller vid användning av inaktiva läkemedel är normalt.
 2. Antikonceptionsläkemedel kan provocera frånvaron av menstruation i 5 till 10 dagar, på grund av det höga innehållet av hormoner i dem.
 3. Kemoterapeutiska medel som används vid behandling av onkologi.
 4. Antidepressiva.
 5. Kortikosteroidhormoner.
 6. Kalciumkanalblockerare föreskrivna vid behandling av hypertoni.
 7. Omeprazol för att bekämpa magsår orsakar en biverkning i form av försenad menstruation.

Vid en ålder av 45 till 55 år går de flesta kvinnor in i klimakteriet. Detta bevisas av avsaknaden av menstruation i ett år eller mer. Men menopaus inträffar aldrig plötsligt: ​​i flera år innan detta observeras oregelbundna perioder och ofta förseningar.

Det finns några fler tecken på en närmande menopaus:

 • sömnlöshet;
 • torr vaginalslemhinna;
 • ökade nattsvettningar;
 • instabil känslomässig bakgrund;
 • värmevallningar.

Hur man normaliserar problemet med månatliga förseningar

För att bestämma den rätta behandlingen för menstruationsförsening är det först och främst nödvändigt att identifiera dess orsak, vars eliminering hjälper till att normalisera cykeln. För behandling av premenstruellt syndrom och normalisering av den hormonella bakgrunden föreskrivs en kurs med hormonella läkemedel, som:

 1. Eliminera befruktningsproblem förknippade med otillräcklig luteal fas.
 2. Hjälp till att återställa ägglossningen.
 3. Minska vissa symptom på PMS: irritabilitet, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna.

Om förseningen i menstruationen är förknippad med någon sjukdom, kommer behandlingen av cykeln att bidra till regleringen av cykeln. Av de förebyggande åtgärderna kan följande särskiljas:

 • Om din period är försenad på grund av fysisk trötthet eller en stressig situation, kan du återställa kroppens balans med vila, samt med tillräckligt med sömn. Det är viktigt att upprätthålla ett positivt humör och lugnt förhållande till händelser som kan provocera stress. Psykologhjälp hjälper också..
 • Näring bör balanseras med nödvändigt innehåll av vitaminer och mineraler. Du kan också dricka en kurs med multivitaminer.
 • Att underhålla en menstruationskalender hjälper till att spåra eventuella förändringar i cykeln..
 • Ett förebyggande besök hos gynekologen kan förhindra eventuella avvikelser i kvinnors hälsa.

En kvinna i hennes reproduktiva ålder måste alltid övervaka regelbundenhet i cykeln. Alla kränkningar i kroppen bidrar till utvecklingen av olika sjukdomar.

Försening av menstruationen. När man ska träffa en läkare

När hormonella preventivmedel avbryts krävs ett läkarbesök när cykeln inte återhämtar sig på flera månader. Om menstruationen är försenad i samband med amning, kontakta en gynekolog om menstruationen inte inträffar ett år efter förlossningen.

Förutom en gynekologisk undersökning kan läkaren förskriva följande undersökningar:

 1. Mätning och schemaläggning av förändringar i basal temperatur för att ta reda på om det var ägglossning i denna cykel eller inte.
 2. Ett blodprov för hCG-nivå och olika hormoner.
 3. Ultraljud av bäckenorganen, vilket hjälper till att identifiera graviditet eller tumörlesion av de kvinnliga organen, vilket orsakade en försening i menstruationen;
 4. CT och MR i hjärnan för att utesluta tumörer i äggstockarna och hypofysen.

Om icke-gynekologiska sjukdomar som orsakar en försening i menstruationen upptäcks, föreskrivs samråd med andra specialister.

Variationer av månatliga förseningar

Förseningar i menstruationen varierar i varaktighet. Efter att ha tagit akut preventivmedel kan förseningen i menstruationen pågå i 14 dagar eller mer. Samma period är karakteristiskt efter injektioner av det hormonella läkemedlet Progesteron, vars aktiva substans är syntetiskt progesteron. Det föreskrivs för brist i den kvinnliga kroppen i corpus luteum. Progesteron hjälper till att minska uterus sammandragningar. När man tar den, föreskriver endast läkaren dosen och bestämmer hastigheten på menstruationsförseningen.

Efter att orala hormonella preventivmedel har avslutats varar återställningen av menstruationscykeln från 1 till 3 månader. Under denna period anses månatliga förseningar på en vecka eller mer vara normala: p-piller förändrar livmoder- och äggstockscykeln. För att klargöra äggstockarnas arbete skickar läkaren kvinnan till ett ultraljud.

Vid sjukdomar i könssystemet, som också bidrar till förseningen av menstruationen, blir utsläppet brunt i färg med en sur lukt. De åtföljs av dragande smärta i nedre del av buken. Normalt kan menstruationen börja med liten brunaktig urladdning.

Försenad menstruation kan indikera en latent kurs av vissa sjukdomar i både könsorgan och inre organ. Av de gynekologiska sjukdomarna som kanske inte manifesterar sig på något sätt förutom förseningen av menstruationen kan vi skilja: erosion, fibroider, cyster, inflammatorisk process.

En lång försening i menstruationen under en period på 1-2 månader kan orsakas av nedsatt funktion av binjurarna, bukspottkörteln, hypofysen och hypotalamus. Problem med dessa organ har en direkt effekt på äggmognad. När de börjar producera otillräckliga hormoner leder detta slutligen till ovariell dysfunktion.

Ovariell hyperbräckning med avsaknad av menstruation under flera cykler kan observeras vid intag eller efter avbrott av hormonella preventivmedel och läkemedel för behandling av endometrios. Cykeln återställs som regel oberoende efter några månader..

Menstruationsblödning åtföljs ofta av blodproppar. Specialkonsultation är nödvändig när det är regelbundet och åtföljs av smärta.

Folkrättsmedel för behandling av försenad menstruation

Alternativa metoder för effektiv behandling av menstruationsfördröjning är ganska speciella. Användningen av sådana medel måste överenskommas med läkaren för att inte skada kroppen. Först och främst bör du se till att du inte är gravid: att ta växtbaserade läkemedel kan orsaka missfall.

Populära folkrättsmedel som hjälper till att orsaka menstruation:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till smärta i nedre del av buken under de första dagarna efter ägglossningen och senare

Vanligtvis är den andra fasen i menstruationscykeln smärtfri. Men hos vissa kvinnor drar magen efter ägglossning....

Varför efter menstruation går brun urladdning

Brun urladdning efter menstruation (bara en daub) är inte en patologi om de bara var ett par dagar. Mörkt slem är resterna av koagulerat blod som långsamt lämnar kroppen i slutet av menstruationen....

Orsaker till smärta som stör människors menstruation

Med menstruationOrsaker till smärta

Låt oss börja med att överväga obehag i buken. Kramper och menstruationskramper i detta område uppstår av flera orsaker, varav några är lätta att behandla, medan andra hotar livet, vilket kräver omedelbar läkarvård....