De tidigare kvinnorna använde när det inte fanns några packningar?

Intim

I forntida Egypten användes papyrus, från vilka de rika egypterna tillverkade tamponger. Papyrus var mycket dyrt, så enkla egyptier använde en trasa som tvättades efter användning. I Byzantium användes också tamponger tillverkade av papyrus eller liknande material. Sådana tamponger var knappast praktiska, eftersom papyrusen är mycket grym.

I antika Rom användes material för att lägga, och ibland tamponger gjorda av bollar av ull. Det finns bevis för användning av tamponger i antika Grekland och Judea. Men uppenbarligen var den vanligaste hygienprodukten i forna tider återanvändbara dynor tillverkade av ett eller annat material som duk, tyg, siden, filt, etc..

I medeltida Japan, Kina och Indien sattes feminin hygien mycket hög, många storleksordningar bättre än i Europa. Det var i Asien som först dök engångsskydd. Asiater använde engångspappersservetter vikta i ett kuvert. Ett sådant kuvert hölls av en halsduk monterad på ett bälte. Senare i Japan började menstruationsbälten göras (om författaren inte tar fel kallas de "Du"), som var ett bälte med ett band som saknas mellan benen. En servett placerades mellan remsan och vulven: bältet var återanvändbart, servetten var engångsbruk. Utåt liknade ett sådant bälte något omvänd korg. Varje intelligent japansk kvinna borde ha kunnat göra ett sådant bälte.

I Polynesien användes speciellt beredd växtbark, gräs, ibland djurskinn och havssvampar. Uppenbarligen gjorde indianerna i Nordamerika ungefär samma sak..

I Europa under medeltiden var feminin hygien på den lägsta nivån. Vanliga människor, till exempel, använde bara golv i skjortor eller underkjortor, undangömda mellan benen. I Ryssland under XVII-XVIII århundraden, den så kallade. "Skamliga portar", det vill säga något som snävt monterade pantalon eller långa underbyxor (vanliga underbyxor bar inte då) gjorda av tjockt material - menstruationsflödet absorberades direkt av hamnarna som låg under de stora kjolarna.

Från kvinnors kuddar
Historien om feminina hygienprodukter går tillbaka tusentals år. Kvinnor använde speciella underkläder eller tygstycken för dessa ändamål, som tvättades och återanvändes. Under första världskriget började sjuksköterskor tillverka hygienprodukter av material för kirurgiska förband. Idén plockades upp och 1920 började kommersiell produktion av packningar.

Tamponger tillhör inte heller de senaste årens uppfinning. Till och med i antika Egypten gjorde kvinnor dem från mjuka papyrus. I det antika Rom användes vikna rivor av linne som tamponger. I början av 1900-talet använde skådespelerskor och dansare hemmagjorda bomullspinnar. På 30-talet av vårt århundrade uppfann Dr. Earle Haas från Denver tamponger i den form som de släpps nu, vilket ger kvinnor ett alternativt hygienmedel. Fonder som produceras av den moderna industrin ger kvinnor ett stort val med tanke på deras mångfald och tillåter också ett mer aktivt socialt liv.

Historien om hygienprodukter för kvinnor, som den blev känd, har sina rötter på minst 50-talet av förra seklet. Den tidens amerikanska etiska standarder tillät oss tydligen inte direkt att säga vad exakt annonserades, så ganska intressanta livsstilsföretag visade sig.

Det här är inte en reklam för klänningar eller parfymer - det är exakt hur packningannonsen såg ut innan någon tänkte marknadsföra dem med en blå vätska.

Målet med kampanjen är att visa att en kvinna kan förbli elegant under alla omständigheter..

Denna kampanj ägde rum i Amerika på 50-talet, publicerades i tidningarna Vogue, Good Housekeeping och andra..

Så byter du dynor och tamponger: medel för menstruation

Hur man underlättar livet för dig själv och naturen: återanvändbara kuddar och menstruationskoppar

Ksenia Göce-designer och fan av miljöstil, skapare av bloggen om en miljövänlig livsstil

Menstruation hos kvinnor är samma naturliga process som till exempel svettning, men för ett par år sedan var temat menstruation tabu. Men med utvecklingen av fem- och eko-rörelser började olika aspekter av menstruationen diskuteras oftare. Inklusive engångs hygienprodukter och deras påverkan på miljön. Men vad kan göras här?

Ett ögonblick av matematik. Anta att fyra kuddar räcker för en kvinna per dag, till exempel "dessa dagar" varar fem dagar (och så 13 gånger per år, eftersom den genomsnittliga cykeln är 28 dagar). Totalt får vi 260 packningar per år, cirka 40 år i rad. Det här är 10 400 engångsartiklar som var och en kommer att dumpas och säkert kommer att överträffa våra barnbarn och eventuellt barnbarn..

10400 är en beräkning för en kvinna, och det finns flera miljarder av oss. Dessutom är dessa hygienprodukter inte lyx, utan en viktig nödvändighet. Men en ren planet är också en viktig nödvändighet. Tänk på alternativa hygienprodukter för att minska ditt personliga kolavtryck och hjälpa planeten. Lyckligtvis erbjöd uppfinnarna oss några mycket lämpliga alternativ - det finns inget behov av att återvända till trasor och bomullsull som våra mödrar och mormor lidit.

Menstruationskoppar

En skål som liknar en klocka i form är gjord av tunn men hållbar silikon. Det är flexibelt, orsakar sällan allergier och bärs lätt i 12 timmar, inklusive på natten (även om det är bättre att inte flytta och ändra det inte två, utan tre gånger om dagen). Till skillnad från tamponger är risken för att utveckla STS (toxisk chocksyndrom) minimal - du behöver bara följa hygienreglerna och rekommendationerna från skåltillverkaren.

Till skillnad från engångsprodukter påverkar skålar inte mikrofloraen i slidan, skapar inte en grogrund för bakterier och ökar inte risken för infektioner.

Om koppen inte är överfylld på grund av långvarigt slitage reduceras risken för läckage till noll. Skålen kan bäras när man spelar sport och simmar.

Materialet och designen på koppen påverkar inte heller epitel i vagina och livmoderhalsen. Men även om du inte har några gynekologiska sjukdomar bör du rådfråga din läkare innan du köper en skål. Specialisten kan orientera dig i storlek och välja den perfekta koppen för dig..

Små svårigheter kan uppstå under de första försöken att komma in och få menstruationskoppen. Men det är värt att vänja sig - och du vill inte byta till andra sätt. Ibland passar dock inte en viss tillverkares skål för vissa kvinnor - på grund av en förtjockad kant eller för lång svans. Men allt detta bestäms individuellt - svansen kan skäras oberoende, och om kanten fortsätter att orsaka obehag kan du gå till skålen med en annan design.

Många kvinnor konstaterar att efter den första introduktionen av skålen upphör de att känna den. Dessutom säger vissa att menstruationen blir mindre smärtsam..

Men det är inte allt! Med korrekt skötsel kommer en skål att pågå i många år. Varje tillverkare har sitt eget utgångsdatum, men du kan ta reda på om det är dags att byta koppen själv - till exempel, om den redan är mycket sliten, sliten eller börjat läcka på grund av den så kallade materialtröttheten. Om skålen fortfarande passar dig bör du inte byta den.

I alla fall är menstruationen ett mycket mer miljövänligt alternativ jämfört med kuddar och tamponger. Enligt vår beräkning har du inte kastat 1300 packningar om du använt skålen i fem år. Både planeten och din plånbok säger tack.

Återanvändbara kuddar

Ett annat bra alternativ till engångs hygienprodukter är återanvändbara tygkuddar. Till skillnad från vanliga, finns dessa i en mängd roliga färger som kan lysa även kritiska dagar..

Återanvändbara dynor sys av naturliga, andningsbara men inte vätskegenomsläppliga material. De har flera lager: de som kommer i kontakt med kroppen är gjorda av mjuka, behagliga mot beröringsduken; det inre skiktet, som tar bruntet, är vanligtvis tillverkat av antingen bambu- eller hampfibrer. Det har hög absorptions- och antibakteriella egenskaper..

Vävnadskuddar är allergivänliga och orsakar definitivt inte HFS. Andra fördelar inkluderar skydd mot lukt och irritation, liksom "växthuseffekten" - återanvändbara kuddar skapar inte en grogrund för bakterier.

De flesta prover passar säkert underkläder och fästs med osynliga knappar. Av dem själva är de inte feta, de är inte synliga under kläderna. De kan också användas dagligen..

I genomsnitt rekommenderas återanvändbara packningar att byta när de fylls ungefär en gång var 4-6 timme. Oftast rekommenderar tillverkarna att efter användning, skölja dynan med kallt rinnande vatten och torrt, och i slutet av menstruationen tvätta alla återanvändbara dynor i tvättmaskinen i ett delikat läge med icke-aggressivt pulver och vid en temperatur på högst 30-40 grader. Dessa rekommendationer kan variera, var uppmärksam på vad den specifika tillverkaren skriver..

Med korrekt användning och korrekt skötsel kan tygkuddar pågå i 5 till 10 år.

Menstruationsbyxor

För menstruationsunderbyxor är principen ungefär densamma som för tygkuddar. Skillnaden är att de inte behöver knytas till någonting - sätta på och gå!

Samtidigt gör menstruationsbyxor olika modeller och färger - från strumpor för en droppe till vanliga underbyxor (absorberande volym för två tamponger) och underbyxor med höga midjor så att du även i dessa dagar känner dig sexig.

Som regel sitter de bekvämt, gnuggar inte någonstans, andas och tillåter inte bakterier att föröka sig - dels på grund av vävnaden, dels för att blodet torkar mycket snabbt och inte lämnar ett näringsmedium.

Menstruationsbyxor, om de läcker, är mycket sällsynta. Om du läser recensionerna stötte de allra flesta kvinnor inte på ett sådant problem, även om natten.

Efter bärande rekommenderas menstruationsbyxor att tvättas med rinnande kallt vatten (eller blötläggas i ett par timmar) och sedan bara tvättas med andra känsliga saker i tvättmaskinen.

Byte av vanliga packningar och tamponger hjälper inte bara att skydda naturen mot överflödigt skräp som sönderfaller i hundratals år utan också avsevärt sparar. Och detta är det sällsynta fallet när du kan spara på dig själv utan att skada (och till och med gynnsamt!) För hälsan.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Hur man hanterar menstruation innan, när det inte fanns några hygienprodukter?

Under kriget, för många, stoppade menstruationen helt enkelt från stress, enorm fysisk stress och viktminskning. Den kvinnliga kroppen är programmerad för en viss procentandel kroppsfett (där en kvinna kan fostra ett barn). Om du går ner i vikt under denna vikt upphör dina perioder. Jag kontrollerade mig själv - en gång var jag väldigt förtjust i att gå ner i vikt, och menstruationen slutade, återvände bara när hon återhämtade sig till normal vikt. Anorexics är bekanta med detta ämne (de läste en gång i LiveJournal of the Anorexic community, de bara skrytade där, vid vilka perioderna slutade med vilken vikt). Förresten, det kom en högre kommentar om en rå matdiet - att när kvinnor byter till en råmatdiet, försvinner menstruationen, vad de anser vara en direkt läkning av kroppen - det har inget att göra med "läkning", det är bara banal viktminskning och därmed förlust av menstruation. Det spelar ingen roll för kroppen hur vikten förlorades - även på mirakulösa grönsaker och frukter, även på kaffe och cigaretter, när% av kroppsfettet faller under det normala, stoppar det helt enkelt menstruationen.

Och i gamla dagar, ja, kvinnan var ständigt gravid eller ammade, slutade mata - hon blir gravid igen (naturlig preventivmedel från amning går förlorad), så varje månad hade alla inte denna lycka. Men när det var - ja, långa kjolar, trasor och längre ner på listan. Min oldemor talade om denna charm. Vad är vi tjejer glada!

Menstruation hos djur

Menstruation, förutom människor, observeras också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur. Dessa inkluderar för det första många primater. Menstruation är vanligt hos arter som är representanter för den apa-liknande infraorder, som människor tillhör, antropoidapor, Old World-apor (eller apor) och New World-apor (eller wide-nosed apor) [1]. Menstruation uttrycks sällan i representanter för den mer primitiva underordningen av halva apor: de hittades inte i undervärden av våtnosade apor (som inkluderar lemurer och loris), men ibland observeras i vissa arter av tarsier [1].

Andra djur som har menstruation, förutom primater, inkluderar fladdermöss (fladdermöss) och trattrar (även känd som elefantskruvar). Det är intressant att de senare hittar malarial plasmodia i blodet, vilket också är ett bevis på deras evolutionsmässighet med lägre primater (endast primater, inklusive människor, och tupai är sjuka av malaria).

Hos kvinnor i andra typer av mödrar från morkakor äger en estruscykel rum istället för menstruationscykeln, under vilken endometriet inte avvisas utan reabsorberas fullständigt i kroppen. Det bör noteras att hos personer med menstruationsblod frigörs endast en tredjedel av volymen av endometriumet, medan de återstående två tredjedelarna absorberas av kroppen.

Menstruationscykelns varaktighet hos kvinnliga orangutanger, som hos människor, är i genomsnitt 28 dagar, nära längden på månmånaden, 29,53 dagar, medan till exempel hos kvinnliga schimpanser är cykeltiden cirka 35 dagar.

* uttalanden om "det fanns inte sådant förut" visar bara att en person inte läser någonting utom för sin råa mat eller något forum. Åtminstone för en mängd olika folk och stammar är en hel massa traditioner, ritualer och zaboboner från en mycket avlägsen tid kopplad till temat menstruation. Så, allt var förut! Det är enkelt, som det sades tidigare, när mänskligheten inte kunde kontrollera födelsetalen, kvinnor helt enkelt var antingen gravid eller ammande, och deras perioder var inte konstant.

Funktioner hos hygienprodukter för menstruation före tätningens uppfinning

En stabil cykel brukade vara sällsynt. Detta har förknippats med alltför stora arbetsbelastningar, dålig näring och vitaminbrist. Flickor är sällan intresserade av vad kvinnor använde innan de lägger, även om denna fråga är väldigt nyfiken. Intim hygien vid tidpunkten för menstruationen har förändrats genom århundradena. Tidigare allt som fanns till hands - gamla klänningar, gasbindor etc. Ungefär dagligen vid den tiden var det ingen tvekan. Lyckligtvis kan moderna kvinnor inte ändra sina planer för menstruationsperioden och fortsätta att leda en aktiv livsstil. Packningar och tamponger är ordentligt fixerade och förhindrar eventuellt läckage.

Moderna packningar uppstod för inte så länge sedan

Stämmer det att tamponger uppfanns i antika Egypten

Det tros att lättanvända tamponger är fördelarna för egyptierna från forntiden. I sammanhanget nämns Hippokrates, som skrev om träpinnar som var lindade i rent linne och sattes in i slidan.

Dr Helen King, som har ägnat flera år åt studien av menstruationshygien, hävdar att den ursprungliga Hippokratiska skivan aldrig hittades. Omnämnandet av pinnar är en obevisad myt. För första gången tillkännagavs berättelsen om sådana tamponger i reklamkampanjer av kända packningstillverkare..

Myten är att tamponger uppfanns i Egypten. Emellertid nämns likheten mellan kuddarna som egypterna fäst på sina underkläder.

Hur man hanterar menstruation under medeltiden

För många moderna kvinnor kommer det att vara en chock att kvinnor under medeltiden inte använde något för menstruationsflödet. Detta beror på att de flesta flickor helt vägrade att bära underkläder.

Fram till 1800-talet kunde rika kvinnor göra kuddar av tyger

Packningar fram till 1800-talet kunde endast köpas av rika flickor. Rag-alternativ användes. Montering utfördes med hjälp av ett speciellt bälte genom benen. Huvudfästet låg vid midjan.

Från historiska källor är det känt att Elizabeth I hade tre bälten i hennes arsenal som skyddar mot okontrollerad blödning. Ibland använde kvinnor ett annat alternativ, där det var tänkt att placera bitar av vävnad i slidan.

Alla metoder som användes ökade risken för infektion i slidan. Tyget genomgick inte korrekt bearbetning före användning. Oftare fick kvinnor blod att flöda till golvet. Under medeltiden, enligt historiska källor, förkastade inte avslag på linne och eventuella hygienprodukter överraskning och kvinnans blödning störde inte någon.

Dagens dagböcker studerades. Inte en enda lista över saker att ta på en resa nämnde hygienartiklar under kritiska dagar.

Hur man hanterar menstruationen på 1800-talet

Inga speciella förändringar med menstruationshygien har inträffat. Vissa började dock bli förvirrade av den nuvarande situationen. Så den tyska läkaren i sina memoarer skrev att det är motbjudande att blöda och gå i smutsiga kläder.

Ofta led flickor på grund av dålig hygien av beröm

Bristen på korrekt hygien är inte bara äckligt, som läkaren sa, utan också farligt. Det är under menstruationsflödet som en kvinna har en försvagad kropp. Risken för infektion i slidan ökar. Ofta upplevde kvinnor gynekologiska sjukdomar, av vilka några vid den tiden inte kunde botas..

Kronologin för menstruationshygien på 1800-talet presenteras i tabellen.

1839En gummivulkaniseringsteknologi skapas, som har funnit tillämpning inom gynekologi, till exempel när man skapar kondomer, intrauterina enheter, etc..
1850Menstruationshygienuppfinningar har skapats och patenterats, till exempel månadsväskor, såväl som specialfartyg. Innovationer hade ingen brådska med att genomföra.
1873Konceptet feminin hygien introduceras. I de stora massorna släpper de vårdprodukter under kritiska dagar.
1896De första sanitära kuddarna är tillverkade.

Situationen under 1800-talet förändrades inte väsentligt. Många kvinnor försummade sin hygien och ignorerade alla uppfinningar..

Prototypen av den första packningen dök upp i slutet av 1800-talet.

I den tidens dagböcker upptäcktes sätt att lindra tillståndet. Man trodde att det bästa sättet att hantera menstruationssmärta är att göra hushållssysslor. I slutet av 1800-talet började gradvis en skenhet av packningar att träda in i vardagen. Efter användning sköljdes tillbehöret i vatten och torkades. Det var ingen fråga om sterilitet.

Man trodde att under kritiska dagar var läsning och annan mental aktivitet förbjuden. Enligt dagboksposter tog det mycket energi och kunde framkalla infertilitet.

Hur var hygien på 1900-talet

Hemlagade packningar används aktivt. Vi använde material som var avsett att skapa babyblöjor. För tillverkning av packningar tog gamla trasor. 1911 skapades ett läkemedel som kvinnor började använda för att eliminera menstruationssmärta. Den kombinerade användningen av bomull och tyg började på 1920-talet..

Kombinerade packningar tillverkades av Kotex. Produkterna var utformade så att flickorna kunde ta varorna utan att tveka och lämna pengarna i en speciell låda, om säljaren visade sig vara en man.

Kostnaden för kuddar var inte överkomligt för de flesta kvinnor. Flickor var tvungna att göra gör-det-själv-prylar under lång tid.

På 30-talet dök upp en återanvändbar skål för menstruation. Produktionen skedde med gummi. Många kvinnor avbröts att tvätta uppfinningen efter extraktion.

Den första menstruationskoppen skapades i början av 1900-talet

Förresten, menstruationsbägare har nyligen fått stor popularitet. Många moderna flickor uppskattade fördelarna med uppfinningen. Det viktigaste i deras applikation är att följa alla rekommendationerna och korrekt bearbeta produkten från medicinskt gummi efter applicering.

Tampongen patenterades på 40-talet. Först producerades produkten hemma med en symaskin och en pressanordning.

De första packningsannonserna skapas. Tappar för jungfruar skapas. Kvinnor känner sig inte längre generade över att köpa intima hygienprodukter.

Packningar med en klibbig bas dök upp till försäljning på 60-talet. Kvinnor uppskattar denna innovation. Inte mer användning av remmar och fästelement för fixering.

Den vanliga klibbbaserade packningen dök upp först under andra hälften av 1900-talet

Vad var hygien i den tidigare fackföreningen?

I Sovjetunionen började varor för intim hygien tas med nästan i sista vändet. Kvinnor i den gamla generationen minns mycket väl hur de hade att hantera menstruationsflödet.

Om tamponger, till exempel på Sovjetunionens territorium var inte känt förrän på 80-talet. Packningar var en verklig brist och det var ganska svårt att hitta dem..

Alla hygienartiklar skapades på egen hand. På kursen var rester av tyg eller gasväv med bomull. Enheterna fästes med stift. Det fanns en hög risk att förlora en hemgjord packning någonstans på jobbet eller skolan.

Tamponger blev populära på 90-talet. Kraftfulla reklamkampanjer genomfördes som rapporterade att uppfinningen skulle hjälpa dig att känna dig bekväm och fri, och att du inte längre skulle behöva begränsa dig själv i rörelse.

I den här videon lär du dig utvecklingen av feminin hygien:

Hur är det idag

Personliga hygienprodukter är inte längre knappa under 2000-talet. Du kan köpa tillbehör för menstruation i alla hushållsbutiker eller apotek. Sortimentet inkluderar:

 • dambinda;
 • dagliga kuddar;
 • urologiska och postpartum kuddar;
 • tamponger;
 • återanvändbara packningar;
 • menstruationskoppar.

Varje kvinna kan välja det alternativ som passar henne. Produkter begränsar inte rörelse och skyddar helt mot läckage. Det viktigaste är att följa de viktigaste rekommendationerna. Byt packning var 3-4: e timme och tvätt regelbundet.

Spara inte på hygienprodukter. Välj högkvalitativa och naturliga packningar. Rätt egenvård är nyckeln till god hälsa.

”Det viktigaste är inte att dö i underbyxor för män”: hur kvinnor överlevde och hanterade livet under kriget

Det var kvinnor som etsade löss. De fanns överallt: i hår och i kläder och i sängkläder. Lucky var den till vilken håret inte klipptes utan behandlades med en brinnande blandning. Håret blev hälften så mycket, men de var fortfarande.
Istället för kuddar kan du ta tidningar. Det viktigaste är att inte använda framsidan med ett porträtt av ledaren

På grund av konstant stress och hunger stoppade många kvinnor menstruationscykeln. Menstruationen kan vara frånvarande inte bara i månader, utan också i flera år. Det uppfattades bara som ett plus, eftersom överlevnad krävde koncentration på helt andra saker..

Vid den tiden fanns det inte bara packningar, utan även vanliga trasor från gamla sängkläder var bristfälliga. Kvinnor med brinnande skam minns den tiden. Speciellt de som kämpade upplevde fruktansvärt obehag:

Används på kritiska dagar och tidningar. Det var viktigt att inte bara ta de första sidorna med porträtt av ledaren eller att försiktigt dölja avfallet från allt. Om det inte fanns några tidningar, användes skinkblad..

När hon insåg att det inte var något att förlora, stänkte hon bröstmjölk i officerens ansikte

Trots den svåra tiden blev kvinnor gravida och födde. Antalet våldtäkter gick vild, och både främlingar och deras egen våldtäkt. Frågan om preventivmedel var mer än relevant.

Som ett preventivmedel användes små bitar av vävnad genomdrivna med späck som injicerades djupt i slidan. Det var en improviserad prototyp av det vaginala membranet. Naturligtvis var skyddsnivån låg...

Under kriget kunde kvinnor ofta inte få barn, missfall inträffade i de tidiga stadierna. Dödlighetsgraden för mödrar och barn var enorm. Graviditet och förlossning av fångar i koncentrationsläger är ett särskilt svårt ämne. I vissa koncentrationsläger på unga och gravida kvinnor genomfördes omänskliga experiment på sterilisering med olika metoder..

Men samtidigt, i krigsminnet om krigstid, kan du hitta många otroliga historier om förlossning med ett lyckligt slut: du födde ju i ett fält eller i en släde på väg till barnmorskan, och från instrumentet fanns det bara en skål med varmt vatten.

Det var svårt att uppfostra och lämna ett barn under krigstid, men kvinnor försökte sitt bästa. Från minnen från en invånare i Mogilev:

Kvinnor arbetade från morgon till natt, ibland fanns det ingen att lämna barnen med. Därför växte barnen upp snabbt:

Ja, och de unga flickorna själva har vuxit bortom sina år, har missat deras flickvän och drömtid. Men ibland var det möjligt att se hur en kämpe, redo med en automatisk maskin, går in i en butik och ber om att sälja hennes godis. Eller, med ringar med medaljer, hoppar på bordet, ser en liten mus.

I själarna hos var och en av dessa kvinnor bodde en sårbar liten flicka som helt enkelt inte kunde gråta förrän kriget avslutades..

Gillade? Vill du hålla dig uppdaterad med uppdateringar? Prenumerera på vår Twitter-, Facebook-sida eller Telegram-kanal.

Kuharka.ru - Culinary Encyclopedia

Att komma in

En kort historia om menstruationshygien

 • Registrering 01/15/2007
 • Aktivitetsindex 12 694
 • Författare betyg 756
 • Kiev stad
 • Blogg 92
 • Recept 358

Här är hela artikeln om den kvinnliga kroppen.

Mycket intressant artikel.

En passage om menstruationshygien. Och det finns fortfarande mycket kognitivt.

"Vulven är inte idealisk för menstruation, vilket bevisas av det faktum att människan i sin långa historia inte har kommit med ett oklanderligt hygieniskt alternativ för kvinnor.

Tänk kort på menstruationshygienens historia. Under århundradena har det funnits en mängd olika hygienalternativ. Ett av de äldsta sätten är utsöndring (dvs isolering) av menstruerade kvinnor från samhället. Detta var ganska vanligt i Polynesien och bland afrikanska stammar. I varje bosättning fanns en speciell koja för menstruation, där kvinnor skulle vara under menstruationen. Varför gjordes detta? Kort sagt är kärnan att isolera kvinnor som menstruerar för att säkerställa deras största säkerhet. Men var detta det enda målet? Här är ett citat från en historiker: ”... eftersom kläderna för kvinnor i den tiden inte helt döljer deras tillstånd, skulle en sådan kvinna bli ett ämne för löjligt för andra, om hon märkte till och med det minsta spåret av sin sjukdom, skulle hon förlora sin make eller älskares favor. Därför ser vi att naturlig bashfulness endast baseras på medvetenheten om ens egen brist och rädsla för att sluta tycka om. ” Så bristen på grundläggande hygienprodukter i forntida tvingade en kvinna till isolering under menstruationen. Utseendet på menstruationshygienprodukter gjorde utsöndringen frivillig, men det fanns ett behov av att utveckla hygienprodukter, vars huvuduppgift var att säkerställa absorptionen av sekret och att dölja kvinnans tillstånd för andra.

I forntida Egypten användes papyrus, från vilka de rika egypterna tillverkade tamponger. Papyrus var mycket dyrt, så enkla egyptier använde en trasa som tvättades efter användning. I Byzantium användes också tamponger tillverkade av papyrus eller liknande material. Sådana tamponger var knappast praktiska, eftersom papyrusen är mycket grym.

I antika Rom användes material för att lägga, och ibland tamponger gjorda av bollar av ull. Det finns bevis för användning av tamponger i antika Grekland och Judea. Men uppenbarligen var den vanligaste hygienprodukten i forna tider återanvändbara dynor tillverkade av ett eller annat material som duk, tyg, siden, filt, etc..

I medeltida Japan, Kina och Indien sattes feminin hygien mycket hög, många storleksordningar bättre än i Europa. Det var i Asien som först dök engångsskydd. Asiater använde engångspappersservetter vikta i ett kuvert. Ett sådant kuvert hölls av en halsduk monterad på ett bälte. Senare i Japan började menstruationsbälten göras (om författaren inte tar fel kallas de "Du"), som var ett bälte med ett band som saknas mellan benen. En servett placerades mellan remsan och vulven: bältet var återanvändbart, servetten var engångsbruk. Utåt liknade ett sådant bälte något omvänd korg. Varje intelligent japansk kvinna borde ha kunnat göra ett sådant bälte.

I Polynesien användes speciellt beredd växtbark, gräs, ibland djurskinn och havssvampar. Uppenbarligen gjorde indianerna i Nordamerika ungefär samma sak..

I Europa under medeltiden var feminin hygien på den lägsta nivån. Vanliga människor, till exempel, använde bara golv i skjortor eller underkjortor, undangömda mellan benen. I Ryssland under XVII-XVIII århundraden, den så kallade "Skamliga portar", det vill säga något som snävt monterade pantalon eller långa underbyxor (vanliga underbyxor bar inte då) gjorda av tjockt material - menstruationsflödet absorberades direkt av hamnarna som låg under de stora kjolarna.

Det bör noteras att under medeltiden var menstruationen en sällsynt "gäst" för europeiska kvinnor. Menstruationen började sedan i åldern 16-18 år, stannade vid en ålder av cirka 40-45 år. Eftersom preventivmedel var frånvarande var många kvinnor nästan ständigt i graviditet eller amning (menstruation är vanligtvis frånvarande under mjölkmatning). Således kan många kvinnor i hela deras liv ha bara 10 till 20 menstruation, det vill säga lika mycket som en modern kvinna har i genomsnitt i ett år eller två. Det är uppenbart att frågorna om menstruationshygien inte sedan stod inför den europeiska kvinnan så akut som nu. I slutet av XIX - början av XX-århundradena var emellertid problemet med menstruationshygien redan före amerikaner och européer extremt akut.

I Amerika och Europa i slutet av XIX - tidiga XX-århundraden använde de återanvändbara hemgjorda filt- eller dukdynor, som efter användning föll i en påse, tvättades och återanvändes. Vissa antog den kinesiska metoden med hjälp av pappers kuvert. I de fall där det var omöjligt att bära den använda packningen med dig eller det inte var tillrådligt att hålla packningen, brände kvinnor den i spisen. Anpassningen att bränna packningar i en eldstad uppstod inte av en slump. Faktum är att toaletten var utbredd först i slutet av XIX-talet (även om den dök upp två århundraden tidigare). Innan toalettens uppträdande i England (och i många europeiska länder) skrev kvinnor i krukor medan de stängde i ett sovrum eller ett annat rum; efter urinering eller avföring togs krukorna ut av tjänaren eller av kvinnan själv. Därför genomfördes också en förändring av menstruationshygienprodukter i rum, eftersom det helt enkelt inte fanns några speciella toalettanläggningar då. Observera att i dessa dagar var nästan alla vardagsrum utrustade med en öppen spis. Därför var det lättare att bränna packningen i spisen än att ta den till papperskorgen. Detta var särskilt sant när en kvinna reser - i det här fallet var det tydligen lättare att offra en återanvändbar packning än att bära den med dig under en lång tid. För detta ändamål användes en eldstad. I slutet av 1800-talet fanns det i England till och med speciella bärbara diglar för att bränna packningar - för de fall då det inte fanns någon eldstad till hands!

Vanan att förpacka använda packningar i papper eller tidningar och kasta dem i papperskorgen bildades först på 70-talet. XX-talet med den utbredda användningen av engångsskydd - innan det, som vi ser, lagrades antingen kuddarna för efterföljande tvätt, eller så bränns de eller kastades bort. Ändå var återanvändbara kuddar obekväma för kvinnor, inte bara på grund av obehaglig tvätt (som pigor gjorde för de rika), utan också på grund av behovet av att samla in använda kuddar under menstruationen.

För ytterligare skydd användes förkläden, klädda som underkläder, det vill säga de skyddade övre kjolen från förorening. Ganska lång tid på 10-30-talet. XX-talet (eller till och med längre) i Amerika (eventuellt i Europa) använde menstruationsbyxor som kallas trosor eller blommor (namnenas ursprung är oklart, inte översatt till ryska). Tamponger, som engångsunderlag, var praktiskt taget okända i Amerika, Europa och Asien vid den tiden..

Betydande förändringar inträffade under första världskriget. Då märkte de franska barmhärtiga systrarna på militära sjukhus att materialet som utvecklats av det amerikanska företaget Kimberly Clark, cellulotton (något som bomulls ull tillverkat av cellulosa), som i stor utsträckning levererades till Europa för militära ändamål, absorberar menstruationsflödet perfekt och började använda det, faktiskt skapa de första hemgjorda men redan engångsbeläggarna i Europa.

Denna upptäckt hade en betydande inverkan på den fortsatta utvecklingen av menstruationshygien, tänkte Kimberly Clark-företaget på frigörandet av packningar från detta material. De första engångsplattorna, kallade Cellunap, släpptes 1920, men deras marknadsföring i Amerika har visat sig vara extremt problematisk. I princip var kvinnor entusiastiska över idén om engångsunderlag (detta visades genom en grundlig och mycket komplicerad sociologisk undersökning vid den tiden), men det var uppenbart att kvinnor var mycket blyga för menstruationen. Annonsering eller visning av kuddar var då otänkbart; kvinnor generade även för att köpa kuddar, som sedan såldes endast på apotek; ofta skickades mödrar för kuddar med små döttrar-förtal. När de köpte var kvinnor mycket blyga till och med att uttala produktens namn genom att bara använda den sista stavelsen, det vill säga "tupplur". Nap (tupplur) - på engelska betyder det ”servett”, och det här uttrycket är ganska djupt förankrat - i många år användes ordet tupplur för att packa, det vill säga servett, även om servettkuddar, naturligtvis, inte var det. Snart döptes Cellulunaps till Kotex, men såldes fortfarande i paket utan inskriptioner och ritningar..

Ändå bekräftade opinionsundersökningar att endast förlägenhet under köpet förhindrar en utbredd distribution av nya produkter - kvinnor gillade verkligen inte återanvändbara filtkuddar, men de var blyga för att be om "sanitetsservetter" på apoteket. Tiderna var mycket puritanska, särskilt i Amerika.

Vid den tiden inledde tillverkningsföretag (som Kotex, Fax och andra) en bred kampanj för en mycket snygg, men ihållande och tankeväckande hygienproduktannons, vars viktigaste länk var böcker för flickor, som talade om pubertet, menstruation och "diskret" tanke om behovet av att använda produkterna från ett eller annat företag (den mest kända boken är ”Marjorie Mays 12-årsdag”, vilket orsakade en explosion av förargelse bland gammaldags moralister). Disney Company for Girls gjorde en pedagogisk tecknad film om menstruation. Packning-reklam dök upp på sidorna i damtidningar.

Denna politik ledde till en ganska snabb framgång, år 1940 minskade andelen känsliga återanvändbara kuddar till 20%, och efter kriget, i slutet av 40-talet. - upp till 1%, varefter återanvändbara kuddar är en saga historia. Ändå var det bara den sexuella revolutionen på 60-talet. slutligen bort många tabuer, inklusive tabu på TV och gata reklam för feminina hygienprodukter.

Vilka var de första industriella packningarna som Cotex? För att använda "våtservetter" används menstruationsbälten (bälte). Euro-amerikanska bälten skilde sig från de japanska, och liknade en inverterad korg i form - de var ett ganska tunt horisontellt elastiskt bälte som bärs i midjan, varifrån två remmar föll ner fram och bak, och slutade med metallklämmor (som klämmor för gardiner). En packning fördes till dessa klämmor, som fördes mellan benen. Bältenes utformning var något annorlunda men hade samma kretsschema. Kuddarna i sig var väldigt långa och tjocka, vanligtvis rektangulära i formen och täckte hela grenen. Kuddens absorptionsförmåga var tillräckligt låg, så ibland var två kuddar fästa vid bältet på en gång. Att byta packning var mycket svårt, efter kvinnans urinering installerade de troligen alltid en ny packning. Detta ledde till att kvinnor föredrog att tåla så länge som möjligt innan de gick på toaletten, vilket negativt påverkade deras hälsa. Om vi ​​tar hänsyn till att strumpor sedan slitits, som också fästes på bältet, kan vi föreställa oss hur mycket tid och ansträngning processen för att urinera en menstruerad kvinna tog.

Kuddarna var olika, och kvinnors åsikter om dem är mycket olika, så en generaliserad slutsats är inte lätt att dra. Uppenbarligen var dessa kuddar mjuka och gnuggade inte vulven. Å andra sidan var det svårt att installera dem i rätt läge, de strövade ofta och läckte, även om de var något förtjockade under. Därför bar kvinnor speciella snäva underbyxor, ibland med ett vattentätt skikt i perineum, vilket minskade läckor, men orsakade ökad svettning av vulven. På vissa underbyxor fanns specialanordningar för ytterligare fästning av packningen. Om en menstruerande kvinna skulle dansa eller ha på sig dyra vackra kläder, klädde de också något som ett skärp. Sådana packningar måste bytas flera gånger om dagen.

Men för Europa och Amerika var detta ett stort steg framåt - från återanvändbara till engångs hygienprodukter. Sådana bälten var ganska utbredda fram till slutet av 60-talet, men senare kom de gradvis till intet med tillkomsten av packningar med ett klibbigt (självhäftande) lager, som hade en annan princip att bära.

De första industristavarna dök upp i Amerika i slutet av 1920-talet. (Fax, Fibs, Wix). De hade inte applikatorer, ibland till och med förlängningssladdar. Den första vattpinnen med en applikator (den berömda Tampax) dök upp i Amerika 1936 och började gradvis spridas. Spridningen av tamponger underlättades kraftigt av Dickinsons berömda rapport, "Tamponger som ett medel för menstruationsskydd," som publicerades 1945 i tidskriften American Medical Association. Denna rapport bidrog till viss del till att övervinna kvinnors misstro mot idén om en tampong. Ändå på 20-50-talet. tamponger för amerikanska och europeiska kvinnor var fortfarande "exotiska", och tamponger användes tydligen ofta bara på 70-talet.

Engångskuddar av det nuvarande konceptet dök upp i slutet av 60-talet. - tunnare, behöver inte bälten bära och placeras i trosor eller strumpor. Vi noterar emellertid att de allra första sådana engångsskyddarna för engångsbruk Johnson & Johnson dök upp redan 1890 (!), Curads 1920, men sedan slog de sig inte alls, eftersom kvinnosamhället helt enkelt inte var redo för idén om engångshygienprodukter..

På 1960-talet började tamponger med applikatorer av olika slag spridas mer och mer - från stift till teleskop, vanligtvis plast. Då utvecklades reklam för läggning och tamponger på tv och i kvinnatidningar.

Acceleration (på grund av vilken åldern för den första menstruationen inom några generationer minskade från 16 till 12-13 år), en ökning av menopausens ålder (upphörande av menstruation), den utbredda utvecklingen av preventivmedel, en betydande minskning av antalet barn i en europeisk och amerikansk familj, utvecklingen av emansipation - allt detta ledde till en ökning av antalet menstruationer i kvinnors liv och gjorde hygienproblemet mycket mer brådskande än tidigare. Förnyelsen av kvinnors liv har ställt nya krav - hastigheten på att byta hygienprodukter, osynlighet för andra, tillgänglighet för försäljning, tillförlitlighet, lätt att bära, etc. Allt detta kan endast tillhandahållas av engångshygienprodukter från industriell produktion. Redan på 70-talet. livet för en civiliserad kvinna utan fabrikstamponger och kuddar blev otänkbart.

På 80-talet fortsatte packningarna att förbättras, ett skyddande undre lager och ett "torrt" absorberande lager, vingar dök upp; började använda absorberande material som förvandlar blod till gel; kuddar började göras med hänsyn till strukturen i den kvinnliga perineum (anatomisk form). Packningar blev mer blodtörstiga och samtidigt tunnare expanderade nomenklaturen - från kraftfull "över natten" till den tunnaste "för varje dag". Tamponger utvecklades också - till exempel blev tamponger med teleskopapplikatorer mer populära, som oftare blev gjorda av kartong (eftersom, till skillnad från plast, är kartong lätt upplöst i vatten och därför är mer föredraget ur miljösynpunkt).

Ungefär samma period började feminina hygienprodukter snabbt internationaliseras - varumärken som Tampax, Ob, Kotex, Always, Libresse och andra sprids över hela världen och finns sällan bara i fattiga länder (men de rikaste kvinnorna, även i de fattigaste länderna, blir allt mer använd globala varumärken). I vissa länder läggs deras "nationella" märken till dem. Nationella varumärken kan delas in i två kategorier. Den första är billigare jämfört med internationella modeller. I Polen är det Bella-packningar, i Ryssland - Angelina, Veronika-packningar och andra, inklusive polska. Sådana produkter är som regel inte lika bekväma som internationella. Den andra kategorin är produkter som närmare uppfyller nationella smaker och preferenser än internationella. I Frankrike är det till exempel Nana- och Vania-kuddar (försedda med en omslag där packningen kan förpackas efter användning), i Japan - tamponger med längre och vanligtvis plastapplikatorer, utrustade med plastpåsar för inpackning av använda tamponger etc..

Observera att det finns vissa nationella preferenser i valet av hygienprodukter. De är inte alltid mottagliga för förklaringar, men är ofta mycket spårade. Så, japanska kvinnor accepterar kategoriskt inte tanken på att införa ett finger i slidan, så nästan alla japanska tamponger är med applikatorer, och sällsynta varumärken som inte är applikatorer är utrustade med gummi fingertoppar! I allmänhet föredrar japanska kvinnor definitivt packningar. Packningar föredras också av asiatiska, latinamerikanska och ryska kvinnor. Amerikaner föredrar definitivt tamponger, i Västeuropa är förekomsten av tamponger och kuddar jämförbar. Författaren antar (men har inga bevis) att muslimska kvinnor endast använder kuddar och hemmagjorda, eftersom menstruationsreklam är förbjudet i muslimska länder.

I Sovjetunionen fram till slutet av 80-talet. industriella tamponger fanns inte alls, och industrikuddar var extremt sällsynta och såldes ibland på apotek under namnet... "hygienprodukter" - kort sagt, situationen i 30-talets Amerika reproducerades med anekdotisk noggrannhet. Men i varje bok för skolflickor förklarades det i detalj hur man tillverkar packningar av bomullsvull inpackade i gasväv. Denna "kunskap" behärskades perfekt av alla sovjetiska kvinnor.

De första Tampax-tapparna och kuddarna dök upp i Sovjetunionen i början av 90-talet. och orsakade en verklig sensation bland kvinnor. Den första Tampax-annonsen dök upp i Burda-magasinet 1989. På sidan fanns en tampong med en applikator på lådans bakgrund. Det fanns också en kort text, vars essens kokade ner till det faktum att med tamponger i vaginorna kommer ryssarna att få frihet och en aldrig tidigare skådad komfort.

Författaren såg personligen på när kvinnliga studenter bokstavligen frös, öppnade en sida med denna annons och fascinerade under lång tid att studera innehållet i denna annons. Tidningen gick från hand till hand tills alla studenter blev bekanta med denna annons. En intressant psykologisk subtilitet: vanligtvis tittade flickor på sidan i grupper om två, viskade ofta till varandra. Följaktligen tvekade de inte mellan menstruationen, men när killarna dök upp låtsades de överväga klänningens stilar. Det bör noteras att vid den tidpunkt då denna annons visades fanns det ingen försäljning av tamponger eller kuddar ännu, och flickor kunde bara använda hemgjorda kuddar. Idén om en tampong har upphetsat flickorna.

Ursprungligen var hygienprodukter dyra, det fanns många billiga östeuropeiska hantverk, så spridningen av nya hygienprodukter var ganska långsam. De första som menstruerade till produkter från industriproduktion var rika damer, flickvänner till banditer, tjuvar och andra "nya ryssar". Men spridningen av världsmärken hindrades inte bara av det höga priset och den allmänna fattigdomen, utan också av en viss fördom för sovjetiska kvinnor mot industrihygienprodukter ("varför köpa dyra när jag kan göra utläggningen mycket billigare") Utländska tillverkare var intresserade av snabb distribution av sina produkter på den ryska marknaden. Och sedan, som i efterkrigstidens Amerika, lanserades en reklam i strid, vars syfte i vårt fall var att övertyga ryssarna om att menstruationen ”det gammaldags sättet” till improviserade kuddar nu är helt enkelt omodligt. Det var nödvändigt att bryta stereotypen och övertyga kvinnor, särskilt unga, att livet utan Koteksov, Tampaks, Olvaizov helt enkelt var omöjligt.

Alla kommer ihåg de tider då landet bokstavligen druknade i reklammenstruation. Denna ström av reklam, mycket taktlös, högt och irriterande, till en början fruktansvärt förvirrad och chockad både kvinnor och män. Det fanns till och med en rörelse "Mot reklamdynor och för en flickas ära" (men vi noterar att kuddarna inte har något att göra med flickans ära, snarare tvärtom, den som "ser på ära" är definitivt menstruerande, till skillnad från dess "flygande" flickvänner ) Den modiga och självhäftande reklamen gjorde dock sitt jobb - den moderna generationen av 15 - 25-åriga flickor menstruerar endast i kuddar och tamponger för industriell produktion och håller helt enkelt inte med om några hemlagade produkter (även om hemligheten med att göra hemlagade produkter förmodligen inte går förlorad i den ryska outbacken). Dessutom har flickans blyghet i denna fråga minskat - om tidigare flickor i princip inte talade om sin menstruation och var extremt blyga över att nämna det, ser flickor nu på menstruationen som ett helt naturligt fenomen - intimt, men i princip inte skamligt. Tack för den här annonsen. "

Vad användes under menstruationen före tillkomsten av moderna tamponger och kuddar?

Menstruationen åtföljde kvinnor hela tiden. Men det hände så att historiker alltid tystade om detta ämne. Därför har mycket lite information överlevt fram till idag om hur våra förfäder hanterade ”blodiga gärningar”.

Detta kan bedömas utifrån knappa källor under de senaste 4 000 åren. Det är hur mycket tid som antecknats historiska dokument finns..

Först och främst måste du förstå att begreppet menstruation vid olika tidpunkter var annorlunda. Nu vet varje dam att det finns en viss cykel. Det kan vara individuellt för varje kvinna, men regelbundet. Och om det störs blir det ett tecken på patologiska störningar i kroppen.

Men i gamla tider visste människor inte något liknande. De åt vad de behövde, blev ofta hungriga och led av en brist på vitaminer. Detta ledde till en obalans i den hormonella bakgrunden, vilket påverkade menstruationscykeln. Och om kvinnan var väldigt tunn, bleknade hennes reproduktionsfunktioner och menstruationen kunde inte längre dyka upp.

Moderna tillverkare av tamponger hävdar att den här enheten, som skyddar mot blodiga sekret, uppfanns av egyptiska kvinnor i forntida tider. Men de hänvisar till uttalanden från Hippokrates. Han beskrev påstått några pinnar gjorda av trä, som det klara könet lindade med mjuk trasa och infogade i sig själva under menstruationen.

Men den berömda Dr. Helen King är säker på att denna myt uppfanns av annonsörer för att marknadsföra deras produkt. Det finns inga originaldokument med sådana uttalanden från Hippocrates. Samt inga bevis för att kvinnor i antika Grekland använde tamponger.

Men det finns dokumentära bevis på att romarna fäster några kuddar av absorberande bomullsmaterial till sina underkläder. Men under medeltiden, och dessa enheter var frånvarande. Faktum är att kvinnor under lång tid inte bär underkläderkjolar, så det fanns ingenting att fixa kuddarna.

Endast rika damer hade råd med speciella bälten som kunde hålla en trasa mellan benen. Historiskt faktum antyder att den första drottningen Elizabeth av England hade tre sådana bälten gjorda av naturligt svart siden.

En del kvinnor från medeltiden infogade bitar av mjukvävnad i slidan så att blodet inte skulle rinna så mycket. Men få hade råd. Mjukt tyg var dyrt och det var olönsamt att använda det för sådana ändamål. I fattiga familjer var till och med kläder tillverkade av grova tyger, det bar längre. Därför var de flesta kvinnor inte blyga för blodig utflöde, det ansågs naturligt och störde ingen.

Experten, Laura Klosterman, har arbetat med detta ämne under lång tid. Hon studerade kvinnodagböcker från den tiden och brev som beskrev rekommendationer till resenärer. Och ingenstans hittade jag nämnandet att något måste tas på vägen vid en kritisk period.

I början av 1800-talet har nästan ingenting förändrats i detta avseende. Det tyska läkarnas uttalande har bevarats sedan 1899, där han är upprörd över hur kvinnor inte tar hand om sig själva. Han hävdade att de färgade kläderna med blod och kunde bära dem i en vecka utan att bli generad av blodfläckarna på dem. Även då sa han att det föder upp en infektion..

Naturliga tyger hade inte råd med många

Inte många hade råd att använda tygkuddar. Därför gick majoriteten av de fattiga så. De fick göra olika arbeten, men på sådana dagar var det förbjudet att arbeta i livsmedelsföretag. Det var en uppfattning om att produkter från dem kan bli giftiga. Och verkligen fanns en sådan fara om infektionen anslöt sig.

I slutet av 1800-talets början av 1900-talet dök de första hygieniska bältena upp. 1888 dök en annons för engångsservetter i USA. Men på grund av det faktum att ämnet menstruation alltid har varit ett tabu, på den tiden hittade dessa produkter inte erkännande bland kvinnor och upphörde att produceras..

Och först 1920 användes hygieniska bälten i stor utsträckning. Under första världskriget använde medicinsk personal specialpapper som bra absorberade blod från sår. Därefter började detta papper användas för menstruation för engångsfoder på det hygieniska bältet. Det var vid den tidpunkten som de första Koteh sanitära kuddarna, kända till denna dag, kom ut.

Och från 30-talet av förra seklet såg de första Tampax-tampongerna med en kartongapplikator ljuset. De gick in på marknaden 1934 och rekommenderades endast till kvinnor som redan hade berövats jungfrulighet. Man trodde att de inte passade för flickor.

Med utbrottet av andra världskriget hade kvinnor inte mycket tid att ta itu med sig själva under menstruationen. Men problemet måste lösas på något sätt, och vanliga tamponger utan applikator hjälpte till. De blev mycket populära bland det klara könet, tvingade att vara i krigszonen..

På 50-talet upphör menstruationens historia igen. Det här problemet blir återigen obekvämt att prata om. Kvinnor återvänder igen till hygieniska bälten och vägrar tamponger. De kan inte tala högt om detta ämne, och på sådana dagar undantar ingen dem från deras vanliga arbete.

Men tio år senare finns återanvändbara kuddar som kan tvättas till försäljning. De hade skyddande vingar och speciella fästelement för att hålla dem på tvätten..

Och tio år senare dök de första packningarna utrustade med självhäftande i USA. De höll fast vid underkläder på samma sätt som idag. Men de var feta och obekväma. De måste bytas ofta, eftersom de snabbt absorberade och kunde läcka. För närvarande tilläts den första annonsen att marknadsföra liknande produkter.

På 80-talet av förra seklet dök de första tampongerna med superabsorberande material och en plastapplikator upp. Men de visade sig vara giftiga och ledde till 84 kvinnors död. I mitten av 80-talet uttalades ordet "månad" för första gången från skärmarna.

I början av 90-talet dök upp packningar med vingar av superabsorberande material, som nu används av alla kvinnor.

Sedan 2010 har menstruationsbägare använts i stor utsträckning. De är återanvändbara och miljövänliga..

Det visar sig att kvinnor för närvarande bäst skyddas denna dag. Och medeltida bollar var inte så lysande som historiker beskrev dem..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför magen sväller och sväller före, under och efter menstruationen

Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen....

Vätskeperioder utan blodpropp: norm eller patologi

Vattnig urladdning före menstruation oroar ofta både unga flickor och mogna kvinnor. Kvinnors könsorgan har ett naturligt skydd mot yttre, patogena mikroorganismer i form av en sur miljö (pH), speciell flora i slidan samt organiskt slem i livmoderhalsen....

Varför menstruationen kan gå två gånger i månaden?

I genomsnitt varar en kvinnas menstruationscykel 28 till 34 dagar, men ibland uppstår avvikelser från normen på grund av kroppens individualitet. Det finns tillfällen då en kvinna besväras av upprepad menstruation under den nuvarande månaden, frågan som uppstod "varför menstruationen går två gånger i månaden" tillåter inte att du lever i fred....