Blod fejd. Hur man behandlar kvinnor med menstruation i olika länder

Blödning

Den moderna termen "Menstruation" kommer från det latinska ordet mensis (månad) och hänvisar till den månatliga förnyelsen av den kvinnliga kroppen på grund av avvisande av det funktionella lagret i endometrium (livmoderslimhinna), åtföljt av blödning.

I forntiden indikerades slaviska folket begreppet "menstruation" eller den ofta felaktiga stavningen "minstruation", "menstruationscykeln" med orden "regula", "skjorta", "betald", "månad" och många andra allegoriska uttryck - som "Ange åren", "bära tillfälligt", "blomma", "ha på sig tröjor på bågen." Vissa av dessa och andra termer användes också för att indikera vissa stadier i en kvinnas liv - perioder av välstånd, äktenskap och barnfödelse..

De forntida folkenas liv reglerades mycket tydligt av många seder och traditioner, vars överlevnad åtföljdes av ett antal rituella handlingar. Så, till exempel, varje flicka som började med den första menstruationen genomgick en slags initiering. Som regel var inte slaverna, till skillnad från de asiatiska folken, förknippade med någon massfestival, utan tvärtom karaktären av ett visst sakrament. Flickan rapporterade först denna händelse till "äldre mamma" i familjen, och i sin tur lockade flickans mamma och andra familjekvinnor för att genomföra de nödvändiga ritualerna.

De kända ritualerna kan delas upp i två grupper. Den första gruppen av initieringsriter syftade till att effektivisera menstruationscykeln, säkerställa dess regelbundenhet, är normal. Meningen med den andra gruppen av rituella handlingar var att vädja till de gudomliga krafterna med en begäran om att förse flickan med fertilitet.

Uppkomsten av den månatliga flickan innebar att en ny etapp i hennes liv började i hennes liv. Från detta ögonblick kunde flickan ha på sig vuxna kvinnokläder, smycken, använda vitvatten och rodna, delta i vuxen ålder, helgdagar och ritualevenemang tillsammans med andra unga kvinnor.

Det faktum att en kvinna tidigare under menstruationen var begränsad i vissa handlingar ansågs inte som något kränkande då (även om moderna damer skulle ta sådana begränsningar under "kritiska dagar" extremt negativt). Faktum är att dessa begränsningar syftade mer till att lindra kvinnors fysiska och psykologiska stress. Dessutom kan många antika förbud lätt förklaras ur en modern vetenskaplig synvinkel. Så till exempel, i menstruationscykeln, fick kvinnor inte förbereda allt som är förknippat med jäsnings- och jäsningsprocessen. Det finns en förklaring till detta: under menstruationen utsöndrar kroppen endotoxiner och speciella hormoner som orsakar mutation och / eller död av jäst som ger jäsning. Dessutom förbjöds kvinnan att röra vid jakt- och fiskeutrustningen - och det har redan bevisats att de speciella hormoner som utsöndras under menstruationen har en stark lukt som djur och fisk kändes även på stort avstånd.

Det är värt att notera att kvinnor under menstruationen inte använde några hygienmedel. Detta berodde för det första på fattigdomen hos den största delen av befolkningen, och för det andra på det faktum att de sedan var mycket mer toleranta mot kroppsliga sekret och lukt. Dessutom använder kvinnor inte heller i vissa regioner i Indien, Kina och Sydostasien några medel för att samla menstruationsflöde.

För några århundraden sedan hade många kvinnor en extremt sällsynt menstruationscykel. Detta berodde på den tidiga början av familjelivet och uppfödningen, en lång tid att amma ett barn (tidigare, under amning, hade en frisk kvinna vanligtvis inte menstruation). Efter 3-5 års amning blev den gifta kvinnan gravid igen, så det var mycket lite tid för menstruationscykeln. Trots detta innehåller många gamla källor ett ganska stort antal rekommendationer för hygien under menstruationen. Så vi rekommenderade till exempel att utföra vattenförfaranden minst två gånger om dagen, använda materia som kuddar, och islamiska källor innehåller profeten Muhammeds råd att använda, bland annat, ett speciellt "insamlingsbricka". Således kan det första omnämnandet av menstruationskoppen säkert tillskrivas det femte århundradet av vår tid. Samtidigt hade alla former av intim hygien tidigare givetvis naturligtvis endast utvalda kvinnor från överklass. Idag kan varje kvinna köpa en menstruationskopp - trots allt är det inte längre en lyxartikel. Glöm dock inte att det utvalda och medvetet använda sättet för kvinnlig intim hygien fortfarande talar mycket både om kvinnan själv och om hennes attityd till sig själv och världen och hennes hälsa.

Sanitets kyskhetsbälte?

Visste du att tidigare, för att underlätta kvinnliga sanitetsunderlag, användes specialbälten?

De världsberömda företagen för tillverkning och försäljning av feminina hygienprodukter (Kotex och Tampax) tävlade till och med sedan varandra och uppfann dussintals modeller av återanvändbara feminina sanitetsunderlag. Men idén att göra livet enklare för en kvinna tillhör Tampax, som 1945 säljer ett speciellt bälte som hårt fixerade packningen och inte tillät henne att röra sig.

Samtidigt började man producera engångsserviettservetter för kvinnor anpassade för bälten. Å ena sidan var en sådan uppfinning bekväm, å andra sidan klagade många kvinnor över att de var synliga under kläder och gnuggades på intima platser. Men trots detta höll remmarna på marknaden för feminina hygienprodukter fram till 1970-talet..

Och först 1972 togs det första steget till de sanitetsservetter som vi känner idag - en limremsa dök upp på baksidan för fixering på trosor. Detta steg togs av det holländska företaget Stayfree, och alla andra kom med i idén. Bältet för att fästa packningar har tappat sin relevans och relevans.

Några år tidigare blev tamponger och svampar alltmer populära. Och inte bara för att bälten gnuggade kraftigt. Själva sanitära kuddar var långt ifrån perfekta: läckta, deformerade, svullna och fördrivna under överflödet. Kvinnor var tvungna att glömma från aktivt liv och fysisk aktivitet under kritiska dagar, och ännu mindre om sport.

Därför kan övergången till modifierade hygienprodukter på 70-talet säkert kallas en genombrottsperiod inom den feminina hygienindustrin.

För att lägga till kommentarer / recensioner måste du vara inloggad med ditt namn. Om du inte har registrerat dig ännu måste du registrera dig på sajten.

Från mossa till tamponger: vad kvinnor använde under menstruationen

När dök de första kuddarna upp, och hur levde flickorna innan det?.

Text: Alika Zhukova · 27 januari 2018

Fram till 1920-talet accepterades inte att prata om kvinnors frågor. Det är därför flickorna led i åratal ensamma och försökte dölja förekomsten av deras menstruationscykel som de kunde. Vi bestämde oss för att ta reda på hur flickorna flydde under menstruationen och när de efterlängtade kuddarna och tampongerna dök upp.

Antiken

Många berättelser börjar med det forna Egypten, och vårt är inget undantag. Det finns många berättelser om att flickor i dessa dagar uppfann tamponger, som bestod av papyrus. Det är förmodligen inte nödvändigt att påminna dem om att de var tuffa och obekväma. Men detta faktum betraktas av moderna berättelser endast som en myt och är benägna att faktiskt att flickorna sedan fäst bomullsunderlag till sina underkläder, som tvättades efter användning.

I Rom användes till exempel mossa, ull, gräs och till och med djurskinn som dynor. Flickor använde dessa enheter under lång tid för att absorbera urladdningen.

Japan och Kina, där hygienfrågor alltid har funnits på högsta nivå, skilde sig från alla andra då. Flickor i dessa länder använde engångsunderlag, som faktiskt var pappersservetter vikta i ett kuvert; de hölls av en speciell halsduk fäst vid bältet.

Medeltiden

Under medeltiden i Europa är situationen inte särskilt avancerad. De tysta fortfarande om menstruationen och låtsades att den inte fanns alls. Därför gjorde flickorna inte något speciellt, och istället för kuddar använde de nedre kjolar, som var fixerade mellan benen. Senare hade damer från rika familjer byxor gjorda av tätt tyg och de användes på menstruationsdagar. Byxorna själva var täckta av ett stort antal underkläder, som var oerhört populära under dessa dagar..

På 1800-talet tänkte uppfinnarna äntligen på kvinnors hälsa och beslutade att skapa menstruationsväskor och blodkärl. Men de hade en så konstig form att många var rädda för dessa enheter. Under denna period fick kvinnor inte arbeta i fabriker under kritiska dagar, eftersom de kunde "förgifta" all produktion.

XX-talet - tid för förändring

I början av 1900-talet har situationen förändrats radikalt. Under första världskriget konstaterade barmhärtiga systrar för sig att cellulikotonmaterialet som används för att behandla soldatens sår mycket absorberar fukt. Sedan började de använda det för hygienändamål. Detta material producerades av det amerikanska företaget Kimberly Clark, som inspirerades av detta och beslutade att skapa något definitivt nytt..

Så på 1920-talet släpptes de första engångsplattorna, som kallades ”Cellulap”. Men det visade sig snart att deras genomförande var mycket problematisk, eftersom kvinnor är generade för att uttala detta namn. Sedan vände sig Kimberly Clark till reklamföretaget, som ändrade namn till Kotex, och gjorde förpackningarna med packningar helt vita, utan inskriptioner. Pressen publicerade till och med instruktioner för flickorna med en detaljerad berättelse om hur man köper kuddar: "Berätta bara för Kotex-säljaren".

1927 släppte Johnson & Johnson sina Modess-packningar, som omedelbart konkurrerade med Kotex..

Och efter 7 år visas de första tampongerna, vars grundare var Tampax. Han var med en kartongapplikator, och det rekommenderades att bara gifta kvinnor använder det, eftersom de redan hade förlorat sin jungfruhet. Under andra världskriget behövde kvinnor något mer bekvämt och sedan introducerades tamponger utan applikator till världen. Detta har blivit den mest eftertraktade produkten bland kvinnor..

Efter kriget, på 1950-talet, hade tiden börjat vända, och igen kom alla ihåg menstruationsbältet, som såg ut som trosor med nitar. På 60-talet fanns det prototyper av moderna packningar som var fästa vid trosor.

1972 dök de första självhäftande kuddarna upp, och på 80-talet tilllade tillverkarna ett nedre, icke-vätande skikt och ett övre absorberande skikt, vilket gjorde det möjligt att skydda flickan från läckor. De har blivit tunnare och bekvämare. Sedan började de sälja tamponger med en plastapplikator, som de ansåg vara superabsorberande. Men då toksisk chock syndrom dök upp, vilket ledde till inte de bästa konsekvenserna.

På 1990-talet fanns det slutligen kuddar med vingar som vi brukade se nu. Och 2010 visas menstruationskoppen på marknaden, även om den fortfarande var 1930, men då var den inte efterfrågad.

I Sovjetunionen dök de första hygienprodukterna först i början av 1990-talet, vilket orsakade hype bland kvinnor.

Hälsa
i Sovjetunionen: Vad de sa
om dem i pressen

Från den naturliga processen till ”familjeföretaget”

Text: Elena Dogadina

Ämnet om menstruation i media är fortfarande ett tabu - och diskussionen är dold av en blå vätska och eufemismer som "dessa" eller "kritiska" dagar. Det verkar som om det alltid har varit så, men inte riktigt - i Sovjetunionen under många år skrev de öppet om menstruation, och artiklarna åtföljdes av teckningar av livmodern. Vi förstår historien om förhållandet till menstruation i Sovjetunionen - med hjälp av pressen, böcker och historiker Pavel Vasiliev.

Vid denna tid, när ägget mognar, förefaller kvinnan blod, eller, som de annars kallas, förordningen eller menstruationen. I Ryssland händer detta vanligtvis på 13: e eller 14: e året. Från den ålder då mognad av ägg och regula börjar, tjejen börjar förvandlas till en tjej. Hon börjar bli starkare, hennes röst förändras, ibland förändras karaktären. Vid denna tidpunkt blir flickor ibland mycket irriterande.

”ARBETARE”, nr 6, 1923

← Under tjugonde och trettionde året publicerade partipressen texter om menstruation i minst varje andra nummer. Doktor i historiska vetenskaper Alisa Klots anser att detta kan förklaras med den tidiga sovjetiska hygienkampanjen - den genomfördes aktivt fram till efterkrigstidens år, då den viktigaste migrationen från byar till städer ägde rum och befolkningen lärde sig grundläggande hygienfärdigheter. Under denna period skrevs menstruationen medicinskt torrt och i fallet. Doktorand i historia, postdoktorand vid Van Lear-institutet i Jerusalem, Pavel Vasilyev, säger att landet under de första åren efter revolutionen ”hade starka emansipatoriska känslor”.

Under blodet inuti livmodern sväller, blir livmodern lös, fylls med blod. Öppningen i livmoderhalsen öppnar lite, och blodet smittar ut. Menstruationen varar på olika sätt: 3-5-7 dagar, - och visas var 3-4: e vecka. Om menstruationen varar längre eller visas oftare, är detta redan en sjukdom, och du måste se en läkare.

Arbetaren, nr 6, 1923

→ FORSKARE ERIC NAYMAN SKRIVAR att Alexandra Kollontai betraktade menstruationen som något obehagligt obligatoriskt för kvinnor, vilket skulle vara trevligt att bli av med. Man trodde att menstruationen kommer i vägen för en kvinna att fullborda lika rättigheter med en man, men de betraktas inte som en viktig kvinnlig upplevelse. Detta är helt enkelt ett fenomen som kvinnor är föremål för, och därför skrev de om dem såväl som om all annan "medicinsk" högspecialiserad information - ett nödvändigt minimum. För ytterligare data eller för cykelavvikelser rekommenderades de att gå till läkaren.

Menstruation är därför inte en sjukdom; enligt lagens bokstav är en kvinna inte underkastad befrielse från arbete under menstruationen. Men det finns ett antal kvinnor som på grund av olika kroppsförhållanden fortsätter menstruationen, särskilt under de första dagarna, extremt svårt. Läkare föreskriver en kvinna som inte arbetar i företaget, fullständig vila (liggande i sängen) i en till två dagar.

”ARBETARE”, nr 7, 1924

← DISKUSIONER OM MENSTRUKTIONER OCH JÄMFÖRELIGHET utfördes på nivån om man skulle ta ledighet på menstruationsdagarna. En professor i sovjetisk historia, Melanie Ilic, i en studie med titeln "Sovjetiska kvinnors arbetare och menstruation: En forskningsanmälan om arbetarskydd på 1920- och 1930-talet," skriver att menstruationen ägde rum i fabriker där det fanns fler kvinnor än män. Kvinnor kunde ta en ledig dag flera dagar i månaden - även om vissa inte medvetet använde den. Pavel Vasiliev anser att detta också är karakteristiskt för den nuvarande situationen: å ena sidan kan menstruationstiden betraktas som ett progressivt lagstiftningsinitiativ. å andra sidan verkar de automatiskt innebära att den kvinnliga kroppen fungerar sämre flera dagar i månaden än den manliga kroppen, och den manliga kroppen tas som standard.

Men inte alla partipublikationer under denna period har starka feministiska känslor. I "Women's Journal" 1926 publicerades till exempel materialet "Chemistry of Women's Moods" - det beskriver att en kvinna blir okontrollerbar i flera dagar i månaden, och i psykiatri diagnostiseras hon med menstruationspsykos: "Därför är en kvinnas människas förnuft i menstruationsperioden är verkligen begränsad. Statistik illustrerar denna punkt med en indikation på en ökad förkärlek för brott. Det visar sig att cirka 50% av alla självmord bland kvinnor faller under regleringsperioden ".

Om den kvinnliga äggcellen inte möter spermierna, fortsätter den oförgiftade äggcellen fortfarande in i livmodern och dör. Ytskiktet på det svullna livmoderfodret smalnar; det åtföljs av blödning; vad vi kallar menstruation händer.

Arbetaren, nr 7, 1947

→ EFTER Krig, under andra hälften av fyrtiotalet och början av femtiotalet, i medicinska tidskrifter medicinska detaljer, uppmärksamhet på hälsa och hygien ersätter ångest uteslutande för en kvinnas reproduktiva tillstånd. Pressen påminde om att menstruationen försvinner eller utskrivning, en kvinna måste omedelbart träffa en läkare tills komplikationer uppstår - hon måste också bli mamma.

Pavel Vasiliev tillägger att landet under Stalin-perioden, i samband med militarisering, var intresserat av nya medborgare, och framför allt, i soldater. Detta märks mest under efterkrigstiden, då en kvinna betraktades som en "inkubator" för produktion av människor, och inte bara i Sovjetunionen - andra länder som drabbades av kriget försökte också kompensera för förluster. Under denna period straffades medicinsk vårdslöshet, fall då en läkare genom sina handlingar orsakade skada på en kvinnas reproduktiva hälsa särskilt hårt, tillägger Vasiliev. Följaktligen talade de inte om menstruationen själva vid den tiden - de nämndes helt enkelt i artiklar om graviditet, orsaker till infertilitet eller abort.

Det viktigaste problemet för föräldrar i detta avseende är att bättre förbereda flickans kropp för en normal menstruationscykel. Hos fysiskt utvecklade, härdade, friska flickor går perioder vanligtvis regelbundet utan störningar; tvärtom, sjuka flickor är ofta svåra att tolerera början av menstruation, gå ner i vikt, förlora sin blygsamma styrka.

Arbetaren, nr 3, 1963

← Från slutet av femtiotalet - I början av sextiotalet nämns menstruation i pressen bara som en del av tips för mamma till en tonårsflicka. Mormor, läkare och lärare i skolan bör vara beredda på menstruationen av flickor, och modern bör förse dotter med information i förväg så att hon inte är rädd för blod. Och hela skolflickans miljö bör vara beredd på att hennes beteende kommer att förändras, hon kommer att börja lära sig värre och vara oförskämd - det tros att detta är ett normalt skede i hennes liv förknippat med "förvandlingen till en mamma." Pavel Vasiliev föreslår att menstruationskunskap från slutet av femtiotalet till åttiotalet går in i familjesfären, och ansvaret för lagring och överföring av denna information ligger bara hos modern.

Det finns ytterligare en teori som förklarar detta tillstånd: på sextio- och åttiotalet blir det svårare att prata om menstruation, möjligen på grund av en ny, ännu mer konservativ syn på familjen. I den höga titeln på en kommunist: efterkrigstidens partidisciplin och värderingarna av det sovjetiska regimet drar Edward Cohn slutsatsen att Khrushchev-perioden i Sovjetunionen var nästan mer "moraliserande" än Stalin-perioden. Till exempel, om det under Stalin blev känt om en älskare av en officiell, enkla konversationer och irettesättningar kunde följa - under Khrusjtsjov var sanktionerna för sådana handlingar mycket strängare. Den moraliska bilden av kommunismens byggare konstrueras tydligare än någonsin tidigare..

Tvätta de yttre könsorganen med lite varmt kokt vatten minst två gånger om dagen med rena händer med korta beskuren naglar; torkat blod på de yttre könsorganen leder till kontaminering och irritation i huden, varför inflammation kan passera in i vagina och inre könsorgan. Ta inte ett bad under menstruationen, simma i havet, i floden (du kan inte släcka slidan). Det ska tvättas i duschen. Du kan inte ha samlag. Det är nödvändigt att använda hygieniska gasvävskuddar, som bör knytas till bältet och bytas när de blir smutsiga. Rymliga trikåer bör bäras och bytas ofta..

“Kort encyklopedi av hushållet”,
1966 år

→ Under sovjetiden uppmärksammade pressen mycket lite på den "tekniska" sidan av frågan - hygienprodukter, som skulle underlätta en kvinnas liv under menstruationen. Till exempel var ett speciellt bälte väldigt populärt, på vilket det var nödvändigt att fästa bomulls ull lindad med gasväv. Även om i slutet av åttiotalet de första kuddarna kallade kvinnliga namn ("Angelina", "Veronika") och tamponger redan förekom i landet, var dessa varor bristfälliga och sovjetiska kvinnor köpte sällan dem. Men instruktioner om hur man tillverkar kuddar på egen hand - från samma gasbindning och bomullsull var mycket populära. Pavel Vasiliev anser att på grund av det faktum att kvinnor ofta gjorde kuddar själva, förstod de inte varför de skulle ge pengar för dem.

På åttiotalet finns det få artiklar om menstruation, och i början av nittiotalet förblir antydningar av dem endast i reklam. Pavel Vasiliev tror att menstruationens ”försvinnande” kan förknippas med den traditionella diskursen, som bara kommer att bli starkare med tiden. Menstruationen tillskrivs äntligen "kvinnors angelägenheter", som inte har någon plats i tidningen; delvis överförs informationen till encyklopedin ”för flickor”, där tips för att tillverka packningar också lagras. I framtiden marknadsfördes packningar och tamponger genom reklam - i pressen och på TV. Den första Tampax-annonsen visades i Burda-magasinet 1989: den lovade att kvinnor i landet med Tampax skulle få oöverträffad komfort och frihet - och samtidigt förklarade i detalj hur man skulle använda den och hur man bortskaffar den efter det.

Nästan trettio år efter Sovjetunionens kollaps är menstruationen fortfarande ett tabuämne. Trots det faktum att kuddar, tamponger och menstruationskoppar regelbundet dyker upp i reklam, är det fortfarande en "personlig" affär att prata om dem - och på grund av detta förstår många kvinnor inte helt hur deras kropp fungerar, och myter fortsätter att regera i samhället om det faktum att under menstruationen är det omöjligt att bli gravid och du kan inte delta i någon sport. Den goda nyheten är att början på förändringen är tagen: till exempel i packningsannonsen var det inte blå vätska, utan blod. Det återstår att övervinna förlägenhet.

Månadsvis under XIX-talet

Menstruation är en integrerad del av livet för varje frisk kvinna i fertil ålder. För att underlätta flödet av menstruation har ett stort antal droger och hygienapparater skapats. Men detta var inte alltid fallet. Många har legitima frågor: hur lyckades kvinnor från 1800-talet utan alla bekvämligheter som den moderna generationen har? I tider med täta krig och ett outvecklat system med personliga bekvämligheter fanns det förmodligen mycket fler problem.

Flicka, flicka...

I olika epoker uppfattades början av ägglossning och menstruation på olika sätt. På grund av det faktum att det var problematiskt att dölja en så viktig händelse fram till en viss historik, blev det hela familjens egendom. Om under medeltiden ansågs detta vara ett svårt ögonblick, eftersom flickan i samhällets ögon kastades ner från en ängel till en syndare, då situationen förbättrades redan på XIX-talet.

Det är viktigt att reservera att snabb acceleration nu är tydligt synlig i den här frågan: de första ägglossningarna äger rum tidigare. I nuvarande skolflickor, i 70% av fallen, inträffar denna händelse i åldern 10-12 år. Lyckligtvis, under medeltiden och på 1800-talet, inträffade oftare efter 15-16 år.

Om flickor vid den tiden skulle ha varit så redo att uppfödas som de är nu, är det möjligt att de för det mesta skulle ha fött sitt första barn mellan 10 och 15 år, särskilt i vissa länder vars kultur är mycket stödjande tidigt äktenskap.

Våra förfäder

I Ryssland, på 1800-talet, var vissa traditioner och ceremonier tidsinställda till början av menstruationen, såsom den högtidliga att sätta på en tonårsflicka av en gratis sundress eller ponya (en speciell bred kjol). Denna ritual var symbolisk: det innebar att flickan började kritiska dagar och teoretiskt var hon redo för moderskap.

De skämdes över de uppenbara tecken på månadsvis urladdning då mycket mindre än nu, eftersom tecken på ett sådant fenomen hittades överallt. Ofta hördes ett gurglande ljud bredvid en flicka som stod upp, men ingen gjorde narr av det eller skrattade. Tvärtom, goda vänner kunde hjälpa till och torka försiktigt det röda märket med halm eller mossa.

De mest snygga flickorna försökte skydda sig från sådana incidenter, så att de knuffade ned kanten av en lång underkläderkjol mellan benen framifrån och bakifrån (lyckligtvis antog de klassiska kläderna från ryssarna på 1800-talet flera lager av hem). Förresten, det var av den anledningen att den vanligaste färgen på övre kjolar var röd - det var en slags försäkring mot möjliga "problem".

Attityd till menstruation

Det kan verka konstigt för moderna damer, men fram till 1900-talet var menstruationen i en kvinnas liv inte så frekvent. Ett antal skäl bidrog till detta. För det första gifte flickor ofta före menstruationens början, och puberteten inträffade före den första utskrivningen, så graviditet inträffade i de flesta fall efter den första ägglossningen.

För det andra betraktades kvinnans huvudsakliga syfte barnsfödelse och moderskap, så det mesta av hennes liv var hon gravid eller ammande, och ofta - gravid och ammande samtidigt. Om vi ​​lägger till en relativt kort genomsnittlig livslängd kommer det att bli tydligt att kritiska dagar var tillräckligt sällsynta.

Bristen på information om denna fråga blev orsaken till massan av spekulationer och olika tolkningar av vad som händer med kroppen. I vissa länder upplevdes detta mer sannolikt som en sjukdom, och i vissa regioner betraktades det som ett helt normalt fenomen av kvinnlig fysiologi..

Högt samhälle

Representanter för eliten under kritiska dagar var definitivt lättare än deras mindre välmående medborgare. Början av den första menstruationen hos flickan ansågs vara en viktig händelse, men från föräldrarnas sida väckte alltid stor oro för barnets hälsa. Och det fanns många förutsättningar för detta: ungdomar under denna period blev spännande, tårar, hade ofta huvudvärk, etc., så familjedoktorns uppmärksamhet fokuserade på tonårsflickan.

I början av menstruationen blev allt enklare: ädla damer hade väl råd att stanna hemma under sådana perioder, inte gå på besök och inte vara gäster. Därför inträffade situationer när värdinna i huset "säger inte hej" mycket ofta, vilket fick kvinnor att behandlas som mer ömtåliga och sårbara varelser. Man trodde att läsning av böcker och ökad mental aktivitet kan leda till störning av menstruationsblödning, därför rekommenderades det inte att delta i mentalt arbete under denna period.

De flesta europeiska läkare under 1800-talet trodde med rätta att det var extremt ohygieniskt och farligt för hälsan att gå hela dagen i blodblöt kläder, eftersom detta provocerar utvecklingen av infektioner och andra farliga gynekologiska sjukdomar. Välfärden fick använda bitar av material som absorberade urladdningen. Sådana bitar ersattes ständigt med andra, och begagnade tvättades, torkades och återanvändes.

Att använda tyget i den kvalitet som de senare började använda konventionella kuddar förhindrade den banala bristen på kvinnors trosor. De breda långa byxorna som dök upp i garderoben för rika damer från 1800-talet kunde inte fixa någonting, eftersom de hade ett ganska rymligt snitt.

Kungliga fall

De mest framstående kvinnorna hade ännu fler möjligheter att lösa problem med sina perioder. Från historiska dokument är det känt att redan för Elizabeth I, som styrde England i slutet av 1500-talet, personliga skräddare utvecklade och sydde tre hygieniska bälten som stödde tygkuddar. Vid den viktorianska eran hade många rika människor antagit denna uppfinning..

Naturligtvis producerades inte sådana bälten i industriell skala. De tillverkades i enlighet med enskilda parametrar, som endast personliga skräddare kunde mäta. Detta är förståeligt: ​​den del av kroppen som kräver detaljerade mätningar i detta fall är ganska intim.

Att skapa ett bälte för menstruation var inte en lätt uppgift och krävde speciella färdigheter, som direkt proportionellt påverkade dess pris. Den höga kostnaden tillät inte alla att skaffa sådana hygieniska apparater.

Vanligt folk

De flesta kvinnor i medelklassen, för att inte tala om de fattiga, hade inte ens råd med packningar från tygstycken, eftersom det inte fanns några konstgjorda tyger då, men naturliga såldes dyra. Bristen på medel och kläder ledde till att kvinnor som menstruerade kunde gå samma sak i flera dagar, särskilt i svalt väder, när tvätten torkades under lång tid.

En annan anledning till att vävnadsstycken inte spridit så snabbt som hygienprodukt under kritiska dagar var att idén om farorna med att stoppa fläcken nära könsorganen var vanligt hos vanliga människor. Förknippad med denna fruktansvärda sjukdom, upp till livmoderprolaps.

Fattiga kvinnor hade inte möjlighet att hoppa över arbetet flera dagar i månaden, så i butikerna och fabrikerna var golven ofta fodrade med torr halm, som perfekt absorberade varje mängd utsläpp och också absorberade lukten perfekt. Det var billigt, så du kunde ta bort det ganska ofta tillsammans med allt som droppade på det på en vecka eller två. Eftersom menstruationen inte störde någon, behandlades de mycket lättare nu.

Under andra hälften av XIX-talet blev underkläder i vår vanliga form vanligare, så att även representanter för medelklassen hade råd. Av den anledningen att den färgades med blodiga sekret, var den mest populära färgen svart: mot en mörk bakgrund gömde sig alla fläckar och blev mindre märkbara. I livsmedelsfabriker i Europa fick kvinnor inte arbeta under menstruationen, eftersom man trodde att blodet de utsöndrade var fullt av gifter som kunde tränga in i mat och förgifta en person.

Särskilda yrken

Det har alltid funnits yrken där det är extremt nödvändigt att dölja förekomsten av kritiska dagar, men det är omöjligt att sitta ute hemma. Ett av dessa yrken är teatralska skådespelerskor. Naturligtvis, om en kvinna spelar den huvudsakliga eller helt enkelt viktiga rollen i produktionen, är det naturligtvis dumt för hela gruppen att ändra turnéens schema, och ingen skulle ha vidtagit en sådan åtgärd. Att hålla en dubbel personal av skådespelerskor är också för dyrt och meningslöst. Därför måste företrädarna för detta yrke på något sätt komma ut.

På samma sätt borde prostituerade ha kunnat hitta en väg ut som inte hade råd med en veckolång paus i arbetet på grund av menstruation. De, liksom skådespelerskorna, kom till det faktum att de placerade i sig själva absorberande snitt av vävnad vridna i smala rör. Ett mindre radikalt sätt var att använda packningar, men det passade bara för dem vars urladdning inte är mycket riklig.

Av anledningen var det skådespelerskorna som dök upp i reklam för de första packningarna (görs prostituerade symboler för deras produkter?).

Packning utveckling

Under andra hälften av 1800-talet blev tygkuddar mer tillgängliga för kvinnor med olika inkomster. Oftast testades flera av dessa hygienprodukter. På natten blöts de i kallt vatten och på morgonen tvättades och torkades de under dagen. För torkning valde vi platser i trädgården, gömda bort från nya ögon.

Det blev mer komplicerat med menstruationen under resan. Lagret med packningar borde ha varit tillräckligt stort. Ett annat problem var lukten, vilket är extremt obehagligt. De rikaste kvinnorna hade råd att kasta bort använda kuddar. Det ansågs vara chic att bränna dem, och i slutet av 1800-talet kom speciella brazier upp för detta ändamål, som också snabbt gick i glömska.

Framsteg

Ett stort antal upptäckter och uppfinningar inträffade under XIX-århundradets höga teknikutveckling. Området hygienprodukter för menstruationsflöde var inget undantag. De första förbättringarna rörde packningar.

Att förbättra designen inträffade hos sjuksköterskor som använde bandage med lager av spån som trä absorberar perfekt blod Under samma period började de producera engångsunderlag, som till en början var mycket dyra, liksom de flesta nya produkter.

Det största problemet var bristen på reklam. De första tillverkarna kunde inte offentligt förklara syftet med sina produkter på grund av ämnets delikatitet. En nyskapande lösning föreslogs av företaget Koteks: på disken fanns en låda för pengar, efter att ha kastat rätt belopp i det kunde damen tyst ta förpackningen från disken. Detta befriade henne från behovet av att uttrycka vilka varor hon behövde. En sådan enkel lösning ökade snabbt försäljningen..

De första packningarna fylldes med bomullsull, mossa eller sågspån. För att skydda mot läckage fanns ett gummilag längst ner. Naturligtvis var sådana produkter när det gäller komfort långt ifrån moderna, men underlättade avsevärt livet för damer under menstruationen. Den första bruksanvisningen bibehöll detaljerade instruktioner om hur man ersätter en hygienprodukt med en ny två till tre gånger om dagen.

tamponger

Under samma period kom en ny innovation från heta länder till Europa, som så småningom förvandlades till tamponger. Ursprungligen var det speciella typer av alger som placerades under menstruationen i slidan och absorberades fläckar. En sådan anpassning gjorde det möjligt för kvinnor att bli mer rörliga, tyst gå till jobbet, göra affärer eller hushållssysslor.

Naturligtvis användes tamponger omedelbart som en engångsprodukt. Deras pris var ganska högt, och inte alla kunde tillämpa sådana fördelar under menstruationen. Efter 50 år modifierades produkten och utrustades med en gänga, med vilken tampongen lätt avlägsnades efter användning.

Menstruationskoppar

Anpassningar, som nu betraktas som en av de mest bekväma och säkra att använda under menstruationen - menstruationskoppar, uppfanns också på 1800-talet. Då slog de inte rot av det enda skälet: materialet för tillverkningen var metall, som inte kan anpassas till kroppens enskilda parametrar.

I mer än hundra år avfärdades denna metod, men senare återvände till den och slutförde framgångsrikt en bra idé. Mjuka silikonskåpor används nu i ett stort antal länder, eftersom denna hygieniska produkt är verkligen pålitlig och säker..

Allt om menstruation: 25 svar på dumma och skamliga frågor

Visst tänkte du på det, men var generad att fråga.

1. Är det möjligt att bli gravid under menstruationen?

Ja. Oftast inträffar fertilitetsfönstret (den så kallade perioden då befruktning troligen är) de 10-14 dagarna av cykeln. Men ibland - även med en vanlig cykel - kan det oförutsägbart förskjutas. Tidpunkten för det "bördiga fönstret" i menstruationscykeln: dagspecifika uppskattningar från en prospektiv studie. Detta innebär att det fortfarande finns en risk att bli gravid även under menstruationen.

2. Om magen gör ont - detta är normalt?

Nej. Menstruation kan vara obekväm, men detta obehag påverkar ofta inte livskvaliteten. Dessutom kan smärta reduceras.

Men om kramper och kraftiga blödningar blir riktigt utmattande är detta en alarmerande signal. Orsaken är kanske Menorrhagia Varför är min period så tung? - så kallade menstruationsstörningar, som åtföljs av överdrivna sekretioner.

Om du märker att det finns mer blod än vanligt och kramperna blir mer smärtsamma, se till att du konsulterar en gynekolog för att utesluta hormonsvikt, uterus fibroids, cirkulationsstörningar och andra möjliga sjukdomar.

3. Är det möjligt att träna under menstruationen?

Det är möjligt och till och med nödvändigt. Enligt vissa uppgifter kan träningens roll i behandlingen av menstruationsstörningar: bevisen, fysiska övningar - särskilt aerob (promenader, löpning, simning, zumba, Pilates, yoga) och stretching - minska smärta orsakad av kramper i livmodern.

Vi noterar dock att det är viktigt att lyssna på kroppens behov. Om du känner svaghet och smärta som avskräcker alla önskningar att arbeta hårt, är det bättre att ge upp träningen, överföra det hårda arbetet och istället gå till en gynekolog för en konsultation.

4. Är det möjligt att simma under menstruationen i öppna dammar och pooler? Tänk om något kommer dit??

Om du använder tamponger är riskerna minimala. Simma till hälsan.

Denna rekommendation gäller även i fall där hajar finns i din favoritbehållare. Life hacker skrev redan: det finns inte ett enda bekräftat fall när ett rovdjur skulle attackera en simmare under menstruationen.

I allmänhet föredrar hajar av någon anledning att jaga män.

5. Stämmer det att menstruationen slutar i vatten?

Nej. Och när du simmar och när du kopplar av i badet dras livmodern fortfarande ihop och menstruationen fortsätter.

Den enda nyansen är att vatten blockerar blodflödet. På grund av detta verkar det som om mindre blod släpps under vattenprocedurer. Men så fort du går till (villkorligt) stranden kommer allt blod som samlas under resan rusar till utgången och menstruationen kommer att fortsätta som vanligt.

6. Hur länge kan jag ha en vattpinne??

Läkare rekommenderar Toxic Shock Syndrome swab var 4–8 timmar.

Men det finns en extremt sällsynt, men mycket farlig komplikation förknippad med långvarig användning av hygienprodukter. Detta är en giftig chock. Det orsakas av bakterier som normalt lever på huden. Ibland tränger de in i fibrerna i vattpinnen och börjar föröka sig snabbt där, samtidigt som de avger en enorm mängd gifter. Konsekvensen av detta är svår rus, ibland till och med dödlig.

Om du inte kommer ihåg exakt när vattpinnen byttes, men du börjar känna dig som i de första dagarna av influensan (feber, frossa, svaghet, huvudvärk, illamående), ring snabbt en ambulans.

7. Kan en tampong gå vilse inuti? Falla till exempel i livmodern?

Uteslutet. Vagina är inte så djup som den kan verka: dess längd, även i upphetsad tillstånd, överstiger inte 17–18 cm. När något kommer in i den vilar den på något sätt mot ett extremt smalt område - livmoderhalsen.

Livmoderhalsen är en skyddande barriär som inte tillåter något överflödigt: varken främmande bakterier eller några mekaniska partiklar. Inklusive, naturligtvis, en tampong. Han har bara ingenstans att falla igenom.

8. Hur mycket blod som ska släppas under menstruationen?

I genomsnitt Perioder - 30–70 ml (2–5 msk) under hela menstruationsperioden - det spelar ingen roll om det varar tre dagar eller en vecka.

9. Jag tappar mer blod! Det är väldigt farligt?

Det beror på vad “mer” betyder. Om detta ord betyder en volym på drygt fyra matskedar är det i allmänhet normalt. Faktum är att menstruationsvätska inte bara är blod. Det innehåller hur mycket blod du tappar på din period? också partiklar i livmoderslimhinnan.

Begreppet "normal menstruationsvätskevolym" varierar över ett ganska brett intervall. Dessutom är varje menstruation individuell: ibland är det mindre urladdning, ibland mer. Därför, om du inte upplever smärtsamma kramper, illamående, svår svaghet eller andra ovanliga symtom, är det troligt att du har det bra.

Verkligen farlig blodförlust är sällsynt. Men var beredd att konsultera en gynekolog så snart som möjligt om:

 • Blod suger en eller flera kuddar (tamponger) per timme i flera timmar.
 • För att förhindra läckage måste du använda dubbelt skydd: både vattpinnen och dynan samtidigt.
 • Blödningen varar mer än sju dagar.
 • Menstruationen är så smärtsam att på grund av dem måste du ändra planer.
 • Menstruationen åtföljs av svår svaghet, trötthet, yrsel och andra tecken på blodförlust..

10. Är det normalt att klumpar sticker ut?

Ja. Blodproppar är partiklar i livmoderslimhinnan som avvisas under menstruationen. Om deras diameter inte är mer än 2–2,5 cm, kan du inte oroa dig.

Om det finns fler blodproppar, se till att kontakta en gynekolog. Sådan urladdning inträffar ofta med cyster, polyper, livmoderfibroider. Det är nödvändigt att fastställa deras orsak och, enligt resultaten, genomgå behandling.

11. Om testet visade graviditet och sedan blodet gick - detta är ett missfall?

 • Två ränder var ett misstag. Detta händer om du till exempel bryter mot instruktionerna och tillät testet att stanna i urinen längre än rekommenderat. Eller testet har gått ut.
 • Du har ökade nivåer av korionisk gonadotropin (det kallas HCG eller hCG). Som regel ökar halten av detta hormon under graviditeten, och det är det som fastställs med standardtest, som visar en andra remsa. I vissa fall kan hCG dock öka av icke-graviditetsskäl. Till exempel på grund av att man tar mediciner mot infertilitet. Eller på grund av hälsoproblem: ofta växer hCG med cystor och äggstockscancer, vissa njursjukdomar, urinvägsinfektioner och så vidare.
 • Du hade verkligen en tidig missfall. Oftast händer detta när det finns kromosomavvikelser i det befruktade ägget och livmodern avvisar fosterägget kort efter implantation. Enligt statistik från missfallet från American Association of Gravida kvinnor hänför sig 50–75% av alla missfall till denna tidiga art.

Det är som det kan, om testet visade två remsor och menstruationen snart började, är det nödvändigt att se en gynekolog. Endast en läkare kan avgöra varför detta hände och utesluta eventuella farliga kränkningar.

12. Om menstruationen inte har inträffat är det graviditet?

I de flesta fall, om du är frisk och sexuellt aktiv, ja. Menstruation som inte kommer i tid är ett tydligt skäl att köpa ett test och konsultera en gynekolog.

Men ibland att hoppa över menstruation har inget att göra med graviditet. Anledningen till förseningen kan vara olika faktorer: från hormonstörningar till förändrade tidszoner, brist på näringsämnen eller stress. Ändå är det värt att rådfråga med en gynekolog.

13. Och om menstruationen har kommit är det definitivt inte graviditet?

Nästan säkert. Om du har börjat avge den vanliga volymen, är du inte gravid. Är jag gravid? Vanliga frågor om tidig graviditet.

Det är viktigt att notera att cirka 25-30% av kvinnorna i tidig graviditet observerar fläckar. Deras orsaker kan vara mycket olika: från helt normal blödning av implantation till en infektion som utvecklas.

Men att förvirra dem med verklig menstruation är nästan omöjligt: ​​de är för magra och kortlivade.

14. Hur ska menstruationen lukta?

Normal - ingenting. Mer exakt bör du inte känna någon speciell aroma förrän du börjar sniffa speciellt. Och när du börjar känner du bara den metalliska lukten av blod med en liten blandning av vaginal bärnsten.

Stark, skarp, påtaglig lukt Varför luktar min period? ofta talar han om infektion. Försök därför inte helt enkelt dölja det - se till att konsultera en gynekolog!

Och du måste definitivt gå till läkaren om du förutom den ovanligt starka lukten:

 • Markera gult eller grönt.
 • Menstruation är mer smärtsam än vanligt..
 • Smärta och obehag i magen och / eller bäckenet.
 • Temperaturökning.

Sådana symptom indikerar tydligt att inflammation utvecklas någonstans inuti..

15. Det är normalt att menstruationen hosta och andnöd?

Snarare är detta ett av alternativen för normen. Menstruationen åtföljs av en minskning av nivån för det kvinnliga hormonet östrogen, och en brist påverkar lungfunktionen i lungfunktionsförändringarna i förhållande till menstruationscykeln hos kvinnor med cystisk fibros. Som ett resultat kan hosta och lätt andnöd uppstå, som passerar tillsammans med menstruationen.

16. Menstruationens början kan bestämmas med röst?

En studie från 2011 hittade Ger kvinnors röster ledtrådar om sannolikheten för ägglossning? Betydelsen av provtagningsregime, att vid menstruation hos kvinnor observeras betydande förändringar i röstens egenskaper. I allmänna termer: före ägglossningen blir kvinnliga "sång" högre och mer melodiska, talhastigheten ökar, och när klockan och tempot minskar. Vissa unga damer har en sådan omfattning att det blir uppenbart även för oinitierade öron..

17. Stämmer det att med PMS blir kvinnor nervösa och oförutsägbara?

Snarare mer impulsiv. Till exempel har det konstaterats att kvinnors utgiftsbeteende är menstruationscykelkänsligt, att kvinnor före menstruationen spenderar mer pengar och gör skräpköp. Detta beror på att de unga kvinnorna upplever fysiskt obehag och letar efter sätt att må bättre. Överdriven impulsiv shopping - en av dem.

18. Under menstruationen blir de dumma?

Hormonfluktuationer kan verkligen försämra minnet och koncentrationen hos åtminstone vissa nej, periodhjärnan är egentligen inte en sak kvinnor. Fysiskt obehag spelar också en roll: upplever obehagliga känslor i livmodern, kvinnor blir distraherade, tröttnar snabbare, blir mindre fokuserade. Men att prata om en minskning av mentala förmågor i detta fall är detsamma som att man antar att människor blir stumma under en förkylning.

19. Är det möjligt att färga hår under menstruationen?

Det finns en idé om att hormonella fluktuationer under menstruationen på något sätt förändrar hårets egenskaper, på grund av att färgen inte går bra. Men professionella frisörer bekräftar inte detta med The Truth About 6 Hair-Color Myths. Resultatet av färgning beror inte på cykeldagen, så ta med skönhet när du vill.

20. Och ögonfransförlängningar?

Kan. Menstruationen förändrar inte hårets egenskaper, så proceduren för limning av "förlängningar" på cilia kommer att vara exakt densamma som på någon annan dag i cykeln.

21. De säger att du inte behöver gå till tandläkaren eller för depilering under din period, eftersom det kommer att vara mer smärtsamt. Det är sant?

Ja, men bara delvis. Faktum är att smärttröskeln förändrar smärtuppfattningen i menstruationscykelfaserna hos kvinnor med kronisk smärta. beroende på cykelns fas. En vecka före menstruationen minskar det. Detta innebär att tandbehandling eller, till exempel, shugaring, kommer att verka mer obehaglig för dig än vanligt.

Men efter menstruationens slut och fram till ägglossning, växer tvärtom smärttröskeln. Så det är värt att förskriva alla smärtsamma förfaranden för dessa perioder.

22. Är det möjligt att ta tester under menstruationen?

Mycket beror på vilken typ av analys vi pratar om..

Till exempel sjunker hemoglobinnivån under blodförlust naturligtvis, så att mäta den under menstruationen kommer att vara ett misstag. Däremot är kolesterolnivåerna högre under menstruationen än menstruationscykeln påverkar kolesterolnivån än före och efter. Om du tar smärtmedicin kan de också påverka dina testresultat..

Därför, om möjligt, skjuta upp blod- och urintest tills menstruationen är klar. Om analysen är brådskande, se till att du konsulterar din läkare så att han dekrypterar resultaten och gör justeringar för fasen i din cykel.

23. Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen?

Du kan satsa. Men man måste komma ihåg att blödning kan tvätta bort drogen innan den ens fungerar. Detta innebär att effektiviteten i behandlingen minskar. Denna situation föreskrivs vanligtvis i instruktionerna för specifika suppositorier..

Ljus förskrivs i de flesta fall av en kurs som inte bör avbrytas. Därför finns det två lösningar på problemet:

 • Starta kursen på ett sådant sätt att den slutförs innan menstruationen börjar. Till exempel, om dina ljus är utformade för 10 dagars applikation, bör du börja kursen senast 11-13 dagar före den planerade starten av din period.
 • Använd spolresistenta ljus. Sådana suppositorier är ganska sällsynta och kostar mer än deras tvättbara "kollegor". Fråga din gynekolog om vilka du vill föredra..

24. Är det möjligt att ringa perioden till rätt tid?

I allmänhet, ja. Det mest effektiva sättet är att börja ta p-piller i en cykel som föregår önskat datum. I detta fall börjar menstruationen om en dag eller två efter att du har avbrutit p-piller.

Andra sätt att orsaka menstruation inkluderar en mängd fysiska metoder. Till exempel kan du ta ett varmt bad eller ha sex. Effektiviteten hos sådana metoder är emellertid mycket lägre. Och i alla fall kan de absolut inte användas om du misstänker en graviditet.

25. Vad du ska dricka eller äta för att försena din period?

Varken mat eller dryck påverkar menstruationsperioden. Om du vill skjuta upp din period hjälper bara hormonella läkemedel, i synnerhet preventivpiller. Menstruationen kommer inte förrän du slutar ta.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka är förbuden mot menstruation

Menstruation är ganska smärtsamt hos kvinnor. Och så att det inte finns några komplikationer under denna period bör du följa vissa rekommendationer. Den kvinnliga kroppen är mycket svag under menstruationen....

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest....

Möjliga orsaker till svart urladdning under menstruation hos kvinnor

Mörk eller svart urladdning under menstruation hos en kvinna indikerar förändringar i hennes kropp. De kan vara patologiska till sin natur eller vara resultatet av ett fysiologiskt tillstånd....