Vad bör vara ansvarsfrihet efter förlossningen?

Blödning

Under den sista perioden av förlossning inträffar efterfödelsen, vilket innebär att födelseprocessen har slutförts. Detta åtföljs av frisättningen av en stor mängd blod och slem: eftersom livmoderns yta är skadad, kvarstår ett sår från den tidigare fästningen av morkaken på den. Tills livmoderytan läker och slemhinnan återställs, kommer sårinnehållet att utsöndras från puerperas vagina, gradvis förändras i färg (det blir mindre blodföroreningar) och minskar i mängd. Dessa postpartumutsöndringar kallas lochia..

Omedelbart efter avslutandet av förlossningen ges en kvinna ett läkemedel för att stimulera livmoderns kontraktila aktivitet. Vanligtvis är det oxytocin eller metylegrometer. Blåsan töms genom katetern (så att den inte trycker på livmodern och inte stör dess sammandragningar), och en isvärmare placeras på nedre del av buken. Denna tid är mycket farlig genom upptäckten av hypotonisk livmodersblödning, så två timmar efter att puperperalen fortfarande observeras i förlossningsrum.

Spotting är nu mycket rikligt, men bör fortfarande inte överskrida normen. Kvinnan upplever ingen smärta, men blödning leder snabbt till svaghet och yrsel. Därför, om du känner att blodet flyter väldigt starkt (till exempel, blöjan under dig är helt våt), var noga med att berätta för den medicinska personalen om det.

Om ansvarsfriheten under dessa två timmar inte överstiger en halv liter och kvinnans tillstånd i förlossningen är tillfredsställande, kommer hon att överföras till förlossningsavdelningen. Nu måste du följa din ansvarsfrihet, och för detta måste du veta vad de är och hur länge de varar. Oroa dig inte: självklart kommer sjuksköterskan att kontrollera allt. Och läkaren kommer säkert att komma, inklusive för att utvärdera arten och mängden utsläpp. Men för att vara säker och lugn är det bättre att veta i förväg vad som kommer att hända dig första gången efter förlossningen, och vilken karaktär normalt utskrivning efter födseln ska ha.

Vad är utsläppet efter förlossningen?

Lochia består av blodceller, en sackaros, plasma, fragment av slemhinnan i livmodern (döende epitel) och slem från livmoderhalskanalen, så att du kommer att märka slem och koaguler i dem, särskilt de första dagarna efter födseln. Med tryck på buken och rörelse kan sårinnehållet öka. Tänk på detta om du vill gå ur sängen - du kommer omedelbart att översvämma. Därför rekommenderar vi att du först placerar en blöja under dina fötter.

Lochia kommer att ständigt förändra sin karaktär. Först liknar de urladdning under menstruationen, bara mycket rikare. Detta är bra eftersom det finns en rengöring av livmoderhålan från sårinnehållet. Inom några dagar blir lochia lite mörkare i färg och mindre i mängd. Under den andra veckan kommer urladdningen att vara brungul, få en slemkonsistens, och efter den tredje - gulvit. Men blodföroreningar kan observeras en hel månad efter förlossningen - detta är normalt.

För att undvika blödning?

Även efter att postpartum-kvinnan har överförts till postpartum-avdelningen är risken för blödning fortfarande hög. Om mängden utskrivning ökar kraftigt, ring snabbt en läkare. Och för att förhindra blödning gör du följande:

 • Vänd på magen regelbundet: detta hjälper till att tömma livmoderhålan från sårinnehållet. Och ännu bättre - ligga mer på magen än på ryggen eller sidan.
 • Gå på toaletten så ofta som möjligt, även om du inte känner lusten. Optimalt varannan timme, eftersom en full blåsan trycker på livmodern och förhindrar sammandragningen.
 • Lägg flera gånger om dagen en värmedyna med is på nedre del av buken: kärlen kommer att dras samman, vilket också förhindrar blödning.
 • Lyft inte något tungt - under fysisk ansträngning kan mängden urladdning öka.

Dessutom, hos ammande mödrar, slutar lochia mycket snabbare. Därför ammar du barnet på begäran - under sugande produceras oxytocin i moderns kropp, vilket provocerar sammandragningen av livmodermusklerna. Samtidigt känner kvinnan trånga smärta, och själva utflödet intensifieras.

Postpartum urladdning

Senaste uppdatering: 14/14/2019

Innehållet i artikeln

För att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta. Trots allt, utskrivning efter förlossning indikerar att födelsekanalen är öppen, och den inre ytan av livmodern är fortfarande i läkningsstadiet, så varje infektion som kommer dit kan orsaka allvarliga problem.

Hur mycket är utsläppet efter förlossningen?

Varje ung mamma är intresserad av hur länge utflödet efter förlossningen varar, hur länge det varar, och i vilken situation kan de överdrivna varaktigheterna på spindlarna vara ett tecken på störningar i kroppen? Naturligtvis är varje fall individuellt, men vanligtvis upphör utskrivningen hos kvinnor efter förlossningen den 42: e dagen - så mycket varar postpartum-perioden.

Utsläppsperiod efter förlossning

Tilldelningar efter förlossning: norm och patologi

Vilket ansvarsfrihet anses vara normalt? Luktar de och ska de vara mörka eller ljusa? Följs de av smärta? Ibland visar det sig att en kvinna inte vet svaret på dessa frågor och kan vara mycket rädd för att ansvarsfrihet inträffade efter förlossningen. Låt oss ta reda på vad normal lochia ska vara och efter hur många dagar utskrivningen efter förlossningen vanligtvis upphör?

Normalt sett är Lochia mycket rikligt under de första timmarna efter förlossningen. I detta fall är det oerhört viktigt att kontrollera deras volym av läkaren. För detta rekommenderas inte kvinnor att använda sanitetsunderlag, utan att föredra absorberande blöjor, vilket gör det möjligt för läkaren att mer exakt bedöma utsläppets intensitet och inte missa komplikationer som blödning i livmodern.

För att grovt uppskatta volymen av lochia är det värt att tänka på att livmoderns vikt omedelbart efter födseln är cirka 1 kg, medan efter utsläpp, minskning och läkning av livmoderns inneryta inte överstiger 60 gram.

Det är anmärkningsvärt att lochia under postpartumperioden är 80% sammansatt av blod i dess oförändrade form (blodplättar, leukocyter och röda blodkroppar), därför kan utsläppet ha en karakteristisk sötaktig lukt. De återstående 20% av normal urladdning under de första timmarna efter förlossningen är en speciell hemlighet för livmoderkörtlarna, som ansvarar för snabb återställning och läkning av livmoderns yta.

På efterföljande dagar kommer tecken på normal utmatning av postpartum att gradvis minska intensiteten. De första dagarna bör utflödesvolymen vara högst 400 ml och en fullständig upphörande av lochia observeras 6-8 veckor efter barnets födelse.

De första dagarna i lochia blodproppar kan vara märkbara. Efter 7-10 dagar observeras emellertid sådana koagler i normala sekretioner. Med tiden ändrar fläcken efter förlossningen färg. I början av postpartumperioden är lochiana ljusröda, i mitten av perioden blir brunavladdning efter förlossning normen, och under den sista tiden ersätts de med transparent slemhinnor. Slem indikerar livmoderläkning.

Utsläpp som kan vara ett tecken på patologi

Om du har lite urladdning efter förlossningen eller om de plötsligt slutade kan det vara ett tydligt tecken på patologi - lochiometers. Orsaken till minskning eller fullständig upphörande av Lochia kan vara en livmoderhalscancer i livmoderhalsen, som helt enkelt "inte släpper ut" urladdningen. Detta gäller särskilt de första dagarna efter att barnet föddes. Denna avvikelse från normen kännetecknas av en försening i livmodern i lochia, på grund av vilken organet sträckes. I detta fall känner kvinnan tyngd och smärta i nedre del av buken, livmodern ökar i storlek, feber börjar med feber upp till 38-40 grader. Om du inte konsulterar en läkare i tid är utveckling av uterus-endometrit möjlig. För behandling föreskriver vanligtvis lohiometrar antispasmodiska och reducerande läkemedel, mindre vanligt antibiotika. Ibland är eliminering av ansamlingar av lochia endast möjlig genom att tömma livmoderkaviteten.

Kvinna efter förlossning

En annan anledning att omedelbart träffa en läkare är rikligt med starkt utsläpp efter förlossningen. Detta symptom kan vara ett tecken på onormalheter i processen för livmoderkontraktion samt signalera en kränkning av blodkoagulation. Båda förhållandena utgör ett hot mot en kvinnas liv, därför kräver de brådskande åtgärder..

Ibland inträffar ibland under de första timmarna efter födseln blödningar från suturer som påförts luckor i födelseskanalen. Vanligtvis händer detta om kraven för att säkerställa maximal vila av dessa zoner inte följs - uteslutning av fysisk aktivitet, sexuell vila, kontroll av ansträngning och avföringens art, brist på tryck på lederna. Om den här situationen inträffar är det viktigt att konsultera en läkare omedelbart.

Andra tecken på patologi i arten och mängden utsläpp

Avbrott av ansvarsfrihet tidigare än 6 veckor efter födseln (40-50 dagar). Undantaget är fall av amning med tidig avbrott. I sådana situationer kan den unga modern börja återställa menstruationscykeln, medan hos den ammande kvinnan kommer den första menstruationen vanligtvis mycket senare. Detta beror på att en ammande mor producerar ett speciellt hormon (prolaktin) i kroppen som ansvarar för amning. En viss nivå av prolaktin förhindrar bildandet av ett nytt ägg och kan undertrycka ägglossningsprocessen (men detta ger inte 100% preventivmedel), vilket hindrar menstruationen från att börja tills matningen upphör..

Om ljus blödning observeras 7-10 dagar efter födseln, ska du snarast informera din läkare. En liknande situation kan uppstå om läkningen av livmodern är långsam eller felaktig..

Om utsläppet med blodproppar efter förlossningen har slutat och börjat igen är det också värt att kontakta sjukhuset så snart som möjligt. Detta kan indikera en plötslig uppkomst av livmodersblödning..

Ibland uppträder efter leverans purulent grönaktig eller gul urladdning med en obehaglig lukt. Denna situation indikerar vanligtvis infektion i livmodern. Ofta är denna lukt ett tecken på den redan påbörjade endometrit, vars behandling kräver sjukhusvistelse på sjukhuset och en fasad komplex behandling.

En blandning av vita flingor med en sur lukt, som påminner om strukturen hos en ostmassa, med klåda och rodnad i slidan, samt smärtsam urinering, indikerar en trast. Detta bör också rapporteras till läkaren, eftersom infektion med jäst ger en stor besvär för en kvinna..

Ytterligare tecken som bör varna under postpartum perioden

Förutom en kraftig förändring i urladdningens art och intensitet bör en kvinna vara uppmärksam på andra obehagliga symtom. Den första är smärta i nedre del av buken. Naturligtvis under de tidiga dagarna dras livmodern intensivt, vilket orsakar paroxysmal obehag i nedre del av buken, särskilt intensifierad genom amning. Emellertid bör intensifiering av smärtsamma upplevelser, förekomsten av skarpa spasmer vara orsaken till ett brådskande besök hos gynekologen.

Ett annat säkert symptom på ett fel i kroppen är en ökning av kroppstemperaturen. Här är det bara nödvändigt att utesluta uppkomsten av stagnation av mjölk i bröstet - laktostas, vilket orsakar en kraftig och stark ökning av kroppstemperaturen. Om det inte finns någon smärta och "tyngd" i bröstet, och kroppstemperaturen är över 37 grader, är det värt att planera ett läkarbesök. Kanske manifesteras en infektion som har kommit ut i livmoderhålan på detta sätt. Bland de ytterligare symtomen på infektiösa komplikationer kan man särskilja allmän sjukdom, huvudvärk, yrsel, värk i kroppen och lederna..

Kroppen av en kvinna under postpartum perioden, video

Förlossningsläkare, gynekolog Kovaleva Irina Vladimirovna på postpartum perioden. Källa - Scandinavian Clinics

Månads- och postpartum-urladdning

Som nämnts ovan beror påverkan av menstruationscykeln under postpartumperioden beroende på typen av matning av barnet. Om han ammar helt, är menstruationen vanligtvis frånvarande under hela matningsperioden. När det gäller blandad utfodring sker menstruationens återkomst efter 4-5 månader. Tja, om mamman av någon anledning inte ammar (till exempel i frånvaro av mjölk) sker återhämtningen av cykeln efter ett par månader.

I alla fall, när en kvinna börjar menstruera, noterar unga mödrar ofta uppkomsten av acyklisk urladdning efter förlossning, cykelinstabilitet och förseningar i tidpunkten för den första menstruationen. Om du har ett av dessa symtom, oroa dig inte, men var noga med att informera din läkare om din egen sinnesfrid..

Återhämtning efter födseln

Varje kvinna under postpartum bör veta att amning är ett utmärkt förebyggande av alla typer av komplikationer. När allt kommer omkring, när barnet appliceras på bröstet, sker en omedelbar frisättning av hormonet oxytocin, vilket också orsakar livmodersammandragningar. Efter utfodring kan en kvinna observera en synlig ökning av sekret, vilket är förknippat med en minskning av livmoderns muskler och bör inte orsaka oro.

För att påskynda samverkan i livmodern bör urinblåsan tömmas i tid. Under postpartum är det tillrådligt att göra detta var tredje timme, även om kvinnan inte har en uttalad känsla av blåsans fullhet och förhindrar förstoppning.

Inom 1-2 månader efter födseln kan urladdningen inte tas upp med tamponger, och bara för att de inte tar bort lochierna, utan helt enkelt absorberar dem. Detta kan leda till multiplikation av patogena bakterier och mikroorganismer. I stället för tamponger rekommenderas det att använda kuddar eller blöjor. Välj produkter som inte är smaksatta, eftersom du behöver kontrollera inte bara färgerna och kvantiteten på amparna, utan också deras lukt.

Det är viktigt att följa reglerna för personlig hygien. Det är särskilt värt att övervaka könsorganens hygien en till två veckor efter födseln, när utflödet fortfarande är blodig. För närvarande är det förbjudet att ta ett bad, begränsat endast av en dusch. Vattenströmmen från duschen behöver göras inte särskilt stark och riktas i riktning från fram till bak - och endast från utsidan. För säker rengöring av yttre könsorgan och slemhinnor i vaginal rekommenderas användning av specialprodukter - till exempel tvätta geler för intim hygien Ginocomfort. Dessa medel utvecklades av specialister från läkemedelsföretaget VERTEX, kännetecknas av en säker sammansättning, som innehåller naturliga aktiva ingredienser, och har också alla nödvändiga certifikat, certifikat och andra nödvändiga dokument.

Sexuell vila varar upp till 42 dagar, och intima förhållanden återupptas endast efter ultraljudsundersökning i bäcken, undersökning av förlossningsgynekolog och adekvat urval av preventivmetod.

Sport efter förlossning
källor:

 1. TIDIGA DIAGNOSTIKER OCH FÖREBYGGNING AV SUBINVOLUTION AV POST-FÖDDET UTERUS. Naumkin N.N., Ivanyan A.N., Smirnova T.I. // Bulletin över ny medicinsk teknik. - 2008. - Nr 2. - S. 46-48.
 2. CYTOLOGI AV UTERINE LOCKER VID ENDOMETRITIS EFTER LEVERANS. Cupert M.A., Cupert A.F., Solodun P.V. // Acta Biomedica Scientifica. - 2004. - Nr 2. - S. 172-175.

Cystisk fibros: nuvarande framsteg och aktuella problem. Kapranov N.I. och andra // M., - 2005.

Värdet på den cytologiska studien av Lochia vid bedömningen av livmoderns tillstånd under postpartumperioden. Z.K. Fursova. A.P. Nikonov, N.A. Lutfulaeva, E.A. Kuchuchurova // Obstetrics and gynecology. - 1991. - Nr 1. S. 45-49.

Postoperativa purulent-septiska komplikationer i obstetrik (prognos, förebyggande, tidig diagnos och terapi). Kryukovsky S.B. // Dis. Drs. honung. Vetenskaper - M. -2002 - S. 266.

Vilken utskrivning ska vara efter förlossningen?

Tilldelningar efter förlossning kallas lochia. De åtföljer processen för rening och restaurering av livmodern och varar mer än en månad. Utifrån deras utseende, lukt och varaktighet kan man bedöma hälsotillståndet för en ung mamma.

Arten av normalt urladdning

Varaktigheten och utbredningen av lochia beror på kvinnans fysiologi och hälsa, graviditetsförloppet och förlossningen. Normalt bör de pågå en och en halv till två månader eller 42 dagar. Mindre avvikelser i en eller annan riktning är acceptabla. Men om urladdningen slutar tidigare än efter 5 veckor, eller varar längre än 9, finns det hälsoproblem.

Under de första timmarna tappar en kvinna upp till 400 ml vätska, huvudsakligen bestående av blod, så hennes färg är ljusröd, och det finns lukten av järn. Ett liknande fenomen uppstår på grund av vaskulär skada. Riklig blodförlust varar i tre dagar. Under denna period rekommenderas det att använda speciella packningar. En bit varar cirka 2 timmar. Det finns ingen svår smärta, men svaghet och yrsel är möjlig på grund av kraftig blodförlust..

Sedan tar lochia formen av regelbunden menstruation. Partiklar av endometrium och morkaka kommer ut ur slidan. Utsläpp av slem efter födseln anses inte heller vara ett problem. Det här är bara avfallsprodukterna från fostret inuti livmodern. Detta fenomen fortsätter hela veckan..

Under ungefär sju dagar kvarstår brunaktiga slag på dynan. Resten av tiden är lochiaen transparent, eventuellt oklar med en knappt märkbar gul nyans. De har en något smaklös lukt..

Under de sista veckorna av livmoderrengöring är rosa utflöde också möjligt efter förlossning. Genom konsistens liknar de slem med blodiga vener. Svart är inte heller oroande. Denna nyans uppnås på grund av förändringar i hormonhalter och blodkomposition.

Under hela återhämtningsperioden intensifieras lochia under amningen. Det provoserar frisättningen av hormonet oxytocin, vilket förbättrar sammandragningen av livmodersväggar. Ju oftare barnet appliceras på bröstet, desto snabbare blir rengöringen.

Kvinnor som har haft kejsarsnitt bör vara beredda på att deras livmoder kommer att återgå till det normala mycket längre. De blöder i cirka 2 veckor. Det är viktigt för sådana mödrar att noggrant övervaka urladdningens natur, eftersom ett stort antal sömmar ökar risken för infektion.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis är unga mödrar glada när lochia stannar tidigare än en månad senare. I själva verket är ett sådant fenomen absolut onormalt och till och med farligt. Under denna tid har livmodern helt enkelt inte tid att återhämta sig. Smuts stannar inne och orsakar inflammation. Detta beror på dålig muskelton eller blockering i rören. Små blodförlust under den första veckan är också bevis på detta..

Om blodet varar längre än 9 veckor, eller behåller överflöd efter 10 dagar, pratar vi om inre blödningar. Kanske syssades inte bristningen i livmodern eller födelsekanalen. Stygn eller infektion fungerar också ibland som en orsak..

Färg Lochia är av liten betydelse. Ljusgul urladdning efter förlossning signalerar utvecklingen av den inflammatoriska processen i endometrium. Gröna blodproppar av pus är också ett tecken på infektion. Vitt slem med korn är ett symptom på trast.

När candidiasis verkar sur lukt. Om lochia luktar av råtta finns det ett infektionsfokus i livmodern. Det inträffar på grund av kroniska sexuellt överförda sjukdomar eller stagnation av sekret, vilket är en gynnsam miljö för funktionen av patogen mikroflora. Ibland kan en barnläkare av misstag lämna en tampong i födelseskanalen. Kvinnor med liknande problem har feber, frossa och smärta i nedre del av buken. Sådana patienter visas curettage.

Ett annat oroande tecken är vattnig urladdning efter förlossningen. Kanske härrör detta från lymf från skadade kärl. Om det tillsammans med detta finns en lukt av ruttna fiskar, vi pratar om gardnerellos.

Om lochia passerade, och efter ett par veckor eller till och med månader tillbaka i form av slem, började ägglossningen troligen. Detta innebär att livmodern har återhämtat sig och är redo för en ny befruktning. Men det är för tidigt att bli gravid igen, så du bör ta hand om preventivmedel. Utseendet av blod under denna period kan signalera början av menstruationscykeln. Men det skulle inte skada att kontakta en gynekolog. Ett liknande fenomen varnar ibland för inflammation eller livmoderfibroider..

Allt ovanstående är en allvarlig oro. Om det finns några varningstecken, kontakta omedelbart läkare..

Hur man undviker komplikationer under postpartum perioden?

För att påskynda återställningsprocessen och inte störa normal rengöring bör du observera några viktiga punkter. Det är nödvändigt att inte fördröja urinering och förhindra förstoppning för att undvika tryck på livmodern. Unga mödrar rekommenderar att sova och koppla av i magen. Detta bidrar till bättre muskelsammandragning..

Efter förlossningen kan du inte använda tamponger. De absorberar smuts, vilket skapar gynnsamma förhållanden för patogen mikroflora. Det finns speciella kuddar för kvinnor som har fött barn. Hygienfria produkter bör föredras. Sådana ämnen kan orsaka allergier. De stör också lukten av sekret, vilket är mycket viktigt.

Intim hygien bör behandlas med särskild uppmärksamhet. Tvätt rekommenderas så ofta som möjligt. Du kan inte ta ett bad. Vattenprocedurer är endast tillåtna i duschen, och det är viktigt att se till att vattenströmmen inte kommer in i slidan.

Nyligen födda kvinnor visas sexuellt repos. Det ska pågå tills suckersen är fullständig. Du kan återgå till sex endast efter en medicinsk uppföljning som har följts upp och valet av ett preventivmedel.

Rensning av livmodern efter förlossningen är en viktig punkt i restaureringen av kroppen. Arten och varaktigheten av urladdningen hjälper till att identifiera patologiska processer i tid. Därför är det så viktigt att notera Lochias färg, lukt och textur tills de är färdig..

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

Utskrift efter födseln: vad som är viktigt att veta om dem

Födelsen var framgångsrik. Och det verkar som om det värsta är över. Men det är inte så. Efter att barnet är fött är de första 8 veckorna de farligaste. Även om ofta yttre symtom vid denna tidpunkt endast är utsläpp efter födseln.

Vad är lochia och hur man hanterar dem?

Separation av moderkakan inträffar med brott i kärlen som ansluter den till livmodern. Denna process kan inte gå på annat sätt. Därför är blodutladdning under denna period ett fysiologiskt fenomen, det vill säga ganska normalt.

Tillsammans med blodet matas ut resterna av morkakan från kroppen. Livmodern och döda partiklarna i endometrium och annat onödigt avfall avvisas. Allt detta kallas Lochia. Och naturligtvis rekommenderas inte att bekämpa dem..

Viktig! Utsläpp som liknar menstruation under postpartum-perioden - ett naturligt och obligatoriskt sätt att rena kroppen, är en integrerad del av återhämtningsprocessen..

Inga nässlor te och vicasol! Och ännu mer så kan du inte ta p-piller: de, de, kan stoppa "menstruationen" på en gång, och sedan, när det är bekvämt, kan du sluta ta pillerna och blödningen fortsätter. Detta är en väldigt farlig missfall..

Kroppen måste rengöras för allt onödigt, du kan inte störa det i det här. Det är en helt annan fråga om en kvinna plötsligt får postpartumblödning. Men även i det här fallet är det omöjligt att bestämma själv hur man ska hantera den här svampen. I detta fall är en läkarkonsultation obligatorisk och oftast krävs sjukhusvistelse.

"Och jag är friskare än alla - jag har redan ingen ansvarsfrihet den andra dagen!"

Ett sådant uttalande kan endast göras av en helt okunnig kvinna i arbetet. Eftersom Lochia måste krävas. Och om plötsligt de första dagarna i 2-3 timmar är packningen ren eller mycket renare än hos rumskamraterna, behöver du inte glädja dig, utan slå alla klockor!

Bristen på sekret är kanske inte ett resultat av utmärkt hälsa, utan tvärtom. Det händer ofta att en kvinnas livmoderhalsen stängs för snabbt, bildar en blodpropp i rören, kanalerna eller något annat händer som stör den fysiologiska processen. I det här fallet förblir allt som ska gå utanför. Och om åtgärder inte vidtas i tid kan processen för nedbrytning av död vävnad börja.

Utöver den snabba upphörningen av den fåniga börjar en kvinna ofta oroa sig för smärta. Men detta är valfritt. Ofta har kvinnor smärta redan i det ögonblick då nedbrytningen inuti livmodern är i full gång. Därför är det just frånvaron av lochia som är det huvudsakliga symptom på lohiometrar - som denna patologi kallas i medicinen.

Men om ansvarsfriheten ändå slutade tidigare än förväntat, av sig själva? Det finns trots allt sätt att självständigt se till att den för tidigt stängda livmodern fortsätter att rena fysiologiska rester och blodet som har samlats i det! En av de berömda folkmetoderna är att ta ett varmt bad eller dricka vodka. Med peppar.

Jo det kan du. Men inte nödvändigt. Eftersom dessa metoder ofta är fyllda med svår blödning med ganska allvarliga konsekvenser..

Viktig! Att stoppa dig själv eller försöka orsaka blödning är extremt farligt. Endast en läkare kan fastställa orsaken till avvikelsen och ge nödvändiga rekommendationer..

Ordspråket att en kvinna, som har fött, bär kistan i 40 dagar, uppstod inte från början... Postpartum-perioden är inte alls enklare än graviditeten eller själva födelsen. Endast en klar förståelse av detta kommer att hjälpa en kvinna efter förlossningen att återvända till sitt tidigare liv, inte bara utan förlust, utan också att blomstra, både externt och internt.

Tja, när slutar de, dessa lohii?

Det är tydligt att urvalsprocessen är långt ifrån den mest behagliga. Ofta plågas en kvinna inte ens av behovet av regelbundet byte av kuddar och underkläder, utan av de trånga smärta som följer med honom i nedre del av buken. Men de första dagarna efter födseln är sådana minikontraktioner normen, du bör inte vara rädd för dem om de inte är starka. Livmodern träder ihop och försöker driva ut allt överskott, och detta kan inte hända absolut smärtfritt.

Det noteras att oftast sådana sammandragningar med mer omfattande sekretioner inträffar just vid tidpunkten för att mata barnet eller uttrycka mjölk. Därför är det så viktigt för en snabb återhämtning av kroppen att inte försumma denna funktion, presenterad för kvinnan av naturen.

Och ändå, hur länge varar urladdningen? Monosyllabiskt och tydligt svar på denna fråga är omöjligt. Men det finns ungefärliga uppgifter som bör beaktas.

 • Normalt beaktas när lochia tilldelas inom 42 till 56 dagar.
 • Vissa avvikelser från denna period tillåts under en vecka i en eller annan riktning..
 • Att ändra tidpunkten för tilldelningen av Lochia i mer än en vecka indikerar allvarliga kränkningar. Här bör du inte lita på "det kommer att passera", utan omedelbart springa till läkarkonferensen!

Lochia efter den andra (tredje och så vidare) födelsen

Det är värt att veta att graviditetsförloppet hos kvinnor som väntar på sitt första barn skiljer sig från samma process hos kvinnor som beslutade att föda ett andra eller tredje avkomma. Detsamma gäller för förlossning som inträffar en gång eller flera gånger. Hösten är ofta den andra babyen verkar snabbare än den förstfödda, om du märker tiden från början av den första striden. Och själva födelsen kan fortsätta med mindre luckor, eftersom organen (födelsekanalerna) redan är förberedda för processen.

Du bör dock inte tro att återhämtningsprocessen också kommer att äga rum förr. Ingenting som det här! Efter den andra födelsen händer allt på samma sätt som efter den första. Under lika förhållanden skiljer sig loppet för födelse av Lochia praktiskt taget inte vare sig i färg, i mängd eller i isoleringstid.

Men med tanke på det faktum att primiparösa tårar i perineum oftare uppstår, uppstår sprickor i livmoderhalsen, i samband med vilka de är suturerade, då är det i vissa fall på grund av detta att återhämtningstiden varierar.

Myt: om en kvinna är "kejsarsnitt", bör det inte ske någon utflöde!

Om en kvinna inte födde sig själv, men barnet framträdde som ett resultat av en speciell operation, vad har det att göra med utskrivning? Han gick inte igenom födelsekanalen.

Det här är ett missförstånd av helt okunniga människor. Och var är då blodet från såret som gjordes kirurgiskt? Och hur är det med "bebisplatsen"? Den separerar inte heller från livmodern utan att blodkärlen brister. Följaktligen förekommer också fysiologiska skador som blödar här. Livmodern rensas också från resterna av den vitala aktiviteten hos barnet medan det fortfarande var inne..

En annan sak, en kvinna i förlossningen kommer att kunna undvika brott i födelseskanalen, särskilt i perineum, och sprickor i livmoderhalsen.

Men återhämtningsprocessen under operationen går alltid mer smärtsamt och längre, eftersom det bland annat bildas ett sår i livmodern, som borde läka.

Men när det gäller lochia, efter kejsarsnitt, kan tidpunkten för deras val observeras lite längre. Först samlas livmodern långsammare efter operationen. Detta beror på att operationen förskrivs lite tidigare än den naturliga födseln skulle inträffa, det vill säga den fysiologiska processen i sig störs. Och amning efter kejsarsnitt är ofta frånvarande av olika skäl. Och naturligtvis stimulerar inte såret inte en snabbare återhämtning än med naturlig födsel.

Viktig! Och ändå, om utskrivningen hos en kvinna som har fött ett barn genom kejsarsnitt inte slutar efter två månader, måste du lämna larmet.

Vilka är konsekvenserna av lång lochia?

Överflödigt urladdning, observerat längre än föreskriven tid och överskrider normen, inträffar när kvinnan i förlossningen har problem med blodkoagulation. Det kan också bero på att livmodern är för svag för att komma ihop. I dessa fall kan läkaren förskriva en medicinsk korrigering av patologin, ge råd angående livsstil, kvinnors vanor.

När allt kommer omkring, fysisk ansträngning, som vid andra tillfällen skulle vara den vanligaste, för varma bad och varma bad, alkohol och produkter som utvidgar blodkärlen, kan störa den normala återhämtningen. Örter avslappnande te, till exempel, kan också bromsa processen för uterus sammandragning, vilket kommer att påverka suckers längd.

I dessa listade fall kan anemi starta från en hemoglobinbrist hos en nyligen född kvinna. Som ett resultat - yrsel, förlust av medvetande under korta tidsperioder, minskad mjölkproduktion, svaghet, illamående, smakstörningar. Det är möjligt att på grund av brist på mjölk och babyhemoglobin kommer att vara lägre än normalt.

Men ibland kan orsaken vara en bit av moderkakan som finns kvar, som inte skilde sig från livmodern under förlossningen. Naturligtvis kontrollerar erfarna barnläkare mycket noggrant placenta för integritet och, med minsta misstankar om sådan, utföra en manuell undersökning omedelbart, omedelbart efter födseln. Men ibland skjuter stolens ben...

Och om förlossning sker utan sjukhusvistelse, i strid med sanitära standarder (det är omöjligt att förutse allt utan speciell kunskap och erfarenhet!), Då är sannolikheten för att få mikrober inne.

Därför är en läkarundersökning helt enkelt nödvändig! Endast en specialist kommer att kunna upptäcka orsaken till avvikelser i återhämtningsprocessen. Och bara gynekologen kommer att förskriva behandlingen korrekt eller erbjuda kvinnan att göra en "städning".

Sammansättningen av postpartum-urladdningen

Förutom varaktigheten av Lochia-urladdningsprocessen spelar deras färg, lukt, konsistens och kvantitet en enorm roll..

Normal urladdning under de första två till tre dagarna, som påminner om vanligt blod. Det rinner från de minsta såren till följd av brott i blodkärlen.

Sedan börjar koagler observeras i lochia. Slemutsöndringar blandas med blod. Detta bör inte frukas, eftersom livmodern fortsätter att rensa sig själv och skjuta ut resterna av onödigt avfallsmaterial. Men det finns vissa svårigheter.

Helt genomskinlig lochia under den första veckan hos en kvinna i förlossning utan en orenhet av blod kan inte tillskrivas normen, särskilt om lukten av utsöndringar liknar stanken av gammal sill. Ofta är detta symtom på en allvarlig sjukdom..

Ofta blandar kvinnor slem i lochia med purulent urladdning. De är faktiskt svåra att urskilja utan erfarenhet. Därför är det bättre att vara säker än ledsen och låta komplikationer eller infektioner utvecklas..

Viktig! Efter att ha lagt märke till eller till och med bara misstänkt en blandning av pus i amparna, bör du genast gå till kliniken. Komplikationerna bör också orsakas av långvarig utflöde av slem och koagel (mer än en vecka), feber och smärta i livmodern eller nedre delen av ryggen.

Den första veckan efter förlossningen är tiden för avstötning av resterna av morkakan och död endometrium. Efter 7 dagar försvinner de och urladdningen blir tunnare..

Efter 35-42 dagar har kvinnorna i arbetet utstryk med koagulerat blod, liknande de som uppträder under menstruationen de senaste dagarna. Själva slingorna är ljusa och transparenta..

Men ibland kan en kvinna skrämmas av den svarta färgen på amparna. Läkare på denna poäng säger att detta är helt acceptabelt. Om svart urladdning inte åtföljs av en obehaglig lukt och skarp smärta, är de bevis på förändringar i blodets sammansättning eller hormonella förändringar hos en kvinna. Även om ibland förekomsten av svarta slag kan indikera en mer allvarlig anledning. Den vanligaste orsaken är hormonsvikt i kroppen.

Vad bör vara färgen på urvalet?

Det är mycket viktigt att noggrant övervaka lochia. Att veta hur de ska se ut, vilken lukt, konsistens och hur mycket som ska stå ut, kan du märka avvikelser i processen för att återhämta kroppen i tid. Och detta är ett utmärkt tillfälle att känna igen sjukdomen i tid och börja behandlas. Så vad ska lochia vara i färg?

Det anses normalt när starkt rött blod syns på dynan under den första halvan av veckan efter barnets födelse. Detta händer på grund av att såret på livmoderns inre yta, bildat av separationen av morkaken, blöder.

Sedan, inom 7-14 dagar, har lochia färgen på koagulerat blod. Därför bör brun och gul urladdning under denna period inte skrämma mamma.

Därefter blir lochierna lättare och mer transparenta. Om urladdningen under den senaste återhämtningsperioden är oklar och även med en liten gulhet - är detta normen. Panik inte om det här.

Viktig! Avvikelser i utsläppens nyanser är bevis på eventuella komplikationer eller sjukdomens initiala skede.

Det noterades ovan att det också finns svarta lochia under postpartum-perioden. Ibland är detta en helt ofarlig funktion i kroppen, och ibland en kränkning.

"Fel" urladdning och endometrit

Särskilt allvarligt bör varnas av ljusgul lochia med en grönaktig blandning, som inte visas i slutet av den andra veckan, men redan på den fjärde eller femte dagen. Ofta åtföljs en sådan urladdning av en obehaglig lukt. Det kan likna stanken av ruttet kött eller fisk. Oftast är detta symtom på den inflammatoriska processen som började i livmoderslimhinnan. Endometritis kallas en sjukdom..

I en mer latent form kan denna process ske senare, 14 dagar efter barnets födelse. I detta fall är lochierna också gula och ganska ljusa, med mycket slem..

Ännu värre, om lochia har en uttalad grön färg. Detta indikerar att pus är närvarande i urladdningen. Det vill säga att processen inte längre befinner sig i det inledande skedet utan pågår.

Viktig! Det är omöjligt att återhämta sig från endometritis på egen hand. Om du misstänker att dessa symptom uppträder måste du snarast rådfråga en specialist.

I vissa fall kan läkaren förskriva antibiotika för att hjälpa kroppen att hantera infektionen. Men ofta måste en kvinna genomgå en obehaglig "rengöringsprocedur" som liknar en abort. I detta fall avlägsnas det inflammerade epitelet kirurgiskt, vilket förhindrar att infektionen tränger igenom. Tack vare denna procedur ges livmodern möjlighet till ytterligare återhämtning..

Vanligtvis hotar en sådan intervention, som utförs i tid och i en medicinsk anläggning av en läkare, inte en kvinna med efterföljande infertilitet. Medan en löpande sjukdom kan påverka patientens hälsa med allvarliga komplikationer, kommer det att vara svårt att hantera.

Vad är faran med vit lochia??

Om den vita leriga lochiaen har en sur lukt, som påminner om bortskämd keso, bör en kvinna bli oroad och söka råd från en klinik. Det kan vara symtom på köns- eller urogenitala infektioner, såsom jästkolpit eller trast (vaginal candidiasis). I dag hanterar medicinen snabbt dessa infektioner, men du bör inte försena en resa till läkaren.

Symtom på en infektionssjukdom kan vara:

Sur lukt av utsläpp;

Klåda i vagina och perineum;

Rödhet i labia majora;

En del svullnad i de yttre könsorganen.

Vanligtvis inkluderar inte dessa symtom smärta. Därför anser många kvinnor att de inte är så bra för att gå till läkaren. Ändå kan varje sjukdom under denna period få de mest obehagliga konsekvenserna, eftersom livmodern är ett öppet sår. Glöm inte det!

Avbrott - hur skrämmande det är?

Ibland efter att lochiaen är över, efter en stund upptäcker kvinnan plötsligt blod, blodproppar eller lochia av brun, gul eller vit färg på dynan. Hur man beter sig i det här fallet?

För det första bör du noga överväga tilldelningen, lukta dem. Om de inte luktar putrefactive eller sura, är det redan bra.

Färgen på markeringarna kommer att berätta mycket. Menstruationen kan vara ljusa skarlagen. Ibland återhämtar kroppen sig inom ett par månader efter födseln. Speciellt händer detta ofta hos kvinnor som inte ammar.

Ofta kan blod komma från kraftig fysisk ansträngning, skador (till exempel när man faller eller slår) eller som ett resultat av skillnader i suturer. Naturligtvis är det omöjligt att göra utan hjälp av en läkare. Och om anledningen finns, tveka inte - akutmottagningen i "Ambulansen" fungerar dygnet runt!

Om läggningen inte har rött blod, nämligen lochia, som det var under återhämtningsperioden, kan det finnas flera skäl.

 1. Restarna av endometriet och barnens plats, som inte kom ut helt med lochia, började avvisas efter ett paus. Om det inte finns någon obehaglig lukt, eftersom det inte finns någon smärta i buken eller korsryggen, är denna process troligen fysiologisk och hotar inte med komplikationer.
 2. Samma sak, men med en lugn lukt eller en blandning av pus antyder också att livmodern är renad. Men nedbrytningsprocessen är redan uppenbar. Och komplikationer i livmodern är mycket verkliga. Därför är det inte meningsfullt att skjuta upp överklagandet till gynekologen. Oftast föreskriver läkaren antibiotika i sådana fall, mindre ofta - de gör curettage.

Första besök hos gynekologen efter förlossningen

Om återhämtningsprocessen är normal, mängden och kvaliteten på lochia är normal, bör din första resa till läkaren för en undersökning planeras omedelbart efter det att urladdningen blir naturlig, utan några orenheter i lochia. Eftersom detta enligt reglerna händer efter högst två månader, bör besöket i samrådet inte vara senare än denna period.

Vid eventuella avvikelser under återhämtningsperioden bör kvinnan omedelbart konsultera en läkare. Om du är osäker på att allt går rätt, bör du inte skjuta upp besöket på kliniken. Och om kvinnans tillstånd är ganska allvarligt, är det inte ett infall att ringa ambulanslaget, utan en nödvändig åtgärd.

Speciellt allvarligt bör tas till hälsan hos en nyligen född kvinna i fall av feber och närvaro av svår buksmärta.

Viktig! Den kvinnliga kroppen efter förlossningen är mycket sårbar. Därför kan du inte självmedicinera!

Du bör inte själv kontrollera de medel som rekommenderas av "kloka mormödrar", artiklar online och inte ens läsa i speciella läroböcker och tidskrifter. Försöker man vissa symptom, blir en kvinna psykologiskt en ”patient” och hittar alla befintliga sjukdomar samtidigt. Detta är en självhypnos som skämtades av Jerome K. Jerome.

Utövaren har erfarenhet, det är lättare för honom att ställa en diagnos än en person som inte är relaterad till medicin kan göra.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bör kroppstemperaturen öka med ägglossningen

De flesta kvinnor märker inte att med ägglossning ökar kroppstemperaturen. Detta händer under påverkan av progesteron, det produceras av en tillfällig körtel av intern sekretion (corpus luteum)....

Kan det finnas fläckar före ägglossning, under eller efter det, vilka är orsakerna till utseendet på blod?

Varje steg i den kvinnliga cykeln regleras av hormoner som produceras av kroppen. Typ av vaginal urladdning beror på deras innehåll, på grundval av vilken en tid som är gynnsam för befruktningen avslöjas....

Utsläpp efter curettage

Vad ska vara urladdningen efter utsläpp av livmoderns hålighetUtsläpp efter curettage är ett normalt mönster och en konsekvens av proceduren. Oavsett varför du utförde den här manipulationen förvandlas organet efter det till ett stort sår....