När man väntar på den första menstruationen under amningen

Ansvarsfrihet

Födelse är alltid stress för den kvinnliga kroppen. Men flera veckor, månader går och kroppen till den unga modern börjar gradvis anpassa sig till nya förhållanden. Amning håller på att skapas, ett grundläggande nytt sätt att bygga byggs. Och den nyklippta mamman tänker: när menstruationen efter förlossningen börjar med amning. Menstruationen är ju en ständig följeslagare av kvinnor i fertil ålder.

Amningsterminoré

Födelse åtföljs alltid av en process för avstötning av moderkakan. Detta är en mycket "blodig" sak, eftersom det orsakar skador på kapillärerna. Blödning efter separering av moderkakan kan pågå en hel och en halv månad. Sådana utsöndringar kallas suckers. Menstruationscykeln har ingenting att göra med, detta fenomen är en helt annan ordning. Hur många hela perioder börjar?

I de första stunderna efter ett barns födelse börjar den kvinnliga kroppen att producera prolaktin. Huvudrollen i produktionen av hormonet spelas av hypofysen - hjärnans del. Det är prolaktin som ansvarar för utvecklingen av barnets första mat - bröstmjölk. Och det hämmar också uppkomsten av menstruation (det blockerar mognad av folliklar under amning). Denna vilotid för det kvinnliga reproduktiva systemet kallas postpartum amenorré eller amningsterminoré. Detta fenomen observeras hos alla kvinnor som ammar barn inte i tid utan på begäran. Hur länge amenorré kommer att pågå beror på flera faktorer:

 • funktioner hos en viss kvinna;
 • varaktighet och frekvens för utfodring av ett barn.

Det är amning som påverkar hypofysen att börja producera prolaktin. Men trots allt beror det på detta hormon hur många månader efter födseln som menstruationen börjar med Guinea. Om mamman börjar applicera barnet på bröstet mindre ofta 7-8 gånger om dagen börjar prolaktinnivåerna att sjunka. Följaktligen blir menstruationens början mer sannolik.

När börjar menstruationen

Månader efter födseln med amning - när börjar de? Det beror allt på förlusten av hormonsystemet hos en viss kvinna. Och även från funktionerna i GV, som hon utövar. Matar mamma ofta (när barnet vill) eller sällan (enligt behandlingen)? Dricker barnet vatten? Matar det med en blandning? Alla dessa punkter påverkar varaktigheten för den första menstruationen..

Så när börjar de? Här är alternativen:

En månad efter leveransen. Ibland börjar lochia, i stället för att stoppa, i slutet av 30 dagar stå ut med större kraft. Detta fenomen tas ofta av kvinnor för tidig menstruation. Sådana fall är mycket sällsynta, men ändå finns i medicinsk praxis..

Om två, två och en halv månad. Om en kvinna omedelbart överförde barnet till blandningen, då med konstgjord utfodring, kommer perioderna snabbt.

Om tre till fyra månader. Menstruation med GV efter fyra månader är normen och indikerar det goda arbetet i hypofysen hos en ammande mor. Denna situation uppstår också när mamman överför barnet till blandad mat, det vill säga att barnet äter blandningen och bröstmjölken samtidigt, eller när amningen kollapsar helt.

Sex till åtta månader senare. Den vanligaste tidsperioden då återupptagandet av menstruation observeras med vakter. De flesta bebisar går på kompletterande livsmedel, därför ber de om bröst mycket mindre ofta, främst före sänggåendet. Amning börjar gradvis sjunka, hormonnivån tenderar att vara tidigare "pre-gravid" indikatorer. Sexuella homoner stimulerar produktionen av ägg och provoserar menstruation under amningen.

När barnet fyller ett år. Många mammor av "Godastiks" börjar sina perioder, även om amning fortsätter i sin helhet.

Det händer att menstruationen inte inträffar förrän fullständigt avslutad amning med långvarig amning (ett och ett halvt år eller mer). Och börja ett par månader efter den senaste ansökan.

Och alla dessa situationer är helt normala..

Så när börjar menstruationen när du ammar efter förlossningen? Det finns inget korrekt och entydigt svar. Det beror allt på laktationens svårigheter och den kvinnliga kroppen.

Hur menstruationen påverkar amning

Under menstruationen kan vissa mödrar känna att mängden mjölk har minskat något. Barnet vid mammas bröst blir ibland nervöst eftersom mjölken flyter långsammare än vanligt. Lyckligtvis varar denna nedgång inte länge - bokstavligen de första 2-3 dagarna efter början av den första menstruationen efter förlossningen.

I framtiden återgår mängden mjölk till normal och amning förbättras. För de flesta barn kan sådana förändringar dock gå helt obemärkt. Som regel, i ögonblicket från början av den första menstruationen, är barnet ganska gammalt och är på kompletterande utfodring. Detta kompenserar barnet för en viss brist på bröstmjölk..

Vissa experter är benägna att tro att menstruationen indirekt påverkar smakligheten hos bröstmjölk, vilket är anledningen för att barnet vägrar att bröstas. Det finns dock inga bekräftade uppgifter om detta - enligt de flesta läkare påverkar menstruationen inte på något sätt smaken och lukten av bröstmjölk. Därför är orsaken till barnets ångest i mammas bröst inte förknippad med början av menstruation, utan orsakas av andra orsaker.

Den första menstruationen med gv - vad är de

De första menstruationsperioderna efter förlossningen under amningen kan vara vilken som helst - riklig eller svag, långvarig eller två dagar. Allt detta är normalt. Du bör endast vara försiktig om urladdningen är för riklig, som liknar livmodersblödning eller om förseningen varar längre än tre veckor.

Cykellängden på skydd ställs inte heller in omedelbart. Att ställa in menstruationscykeln är en rent individuell fråga. Vanligtvis återgår cykeln till normal 3-4 månader efter avslutad amning. Men om den ammande modern hade en oregelbunden cykel före graviditeten, kan hon stöta på liknande problem även efter avslutad matning. Funktioner i födelseprocessen (naturlig förlossning eller genom kejsarsnitt) i en situation med etablering av menstruation spelar inte någon roll.

Många flickor uppmärksammar det faktum att menstruationen under amningen inte blev lika smärtsam som tidigare - magen tar inte längre, det allmänna hälsotillståndet har förändrats. Kanske är orsaken att livmodern, böjd före graviditeten, har tagit en normal position efter förlossningen. Vissa mödrar märker också att menstruationscykeln har blivit något kortare än vanligt.

När du behöver träffa en läkare

Och även om menstruationens början är en mycket individuell process, måste du i vissa fall tycka gynekologen:

 • När mamman vägrade att amma och menstruationen började inte fyra månader efter födseln. Denna situation kan orsakas av problem i könsorganet..
 • Om du har inaktiverat amningen, men det har inte förekommit några perioder och inte. Vänta ett par månader och gå till läkaren. Detta kan indikera endometrios, inflammation "på den kvinnliga sidan" eller (oftast) hormonella störningar i kroppen.
 • Menstruation under amning är ovanligt rikligt, du måste bära en "natt" som ligger på eftermiddagen och till och med komplettera den med en vattpinne.
 • Spotting har en obehaglig lukt. Detta kan signalera infektioner i könsorganet..
 • Ovanligt svår smärta i nedre del av buken är störande. I en sådan situation bör du alltid snarast gå till gynekologen, och det spelar ingen roll om det hände eller inte.

Många mödrar tror att det är omöjligt att bli gravid under amning, eftersom ägget inte mognar i kroppen. Lätt av detta faktum anser unga mödrar det inte nödvändigt att använda ytterligare preventivmedel. Det har emellertid vetenskapligt bevisats (och bekräftats genom praxis) att graviditet under amning i avsaknad av menstruation är mycket möjligt. Beviset på detta är många fall, som ett resultat av att vädret för babyen dök upp i familjen.

Menstruationen har börjat - mjölken lämnar?

Om perioden började under amningen, betyder det inte alls att det inte kommer att finnas mer mjölk och det är dags att överföra barnet till blandningen. Mängden bröstmjölk är lite beroende av menstruation. Följaktligen kan en mamma mata sitt barn tills hon anser det nödvändigt att krullas eller tills mjölken försvinner spontant. Menstruationscykeln har inget att göra med denna process..

Menstruationen signalerar att reproduktionssystemet är i ordning. Närvaron av sekretioner indikerar möjligheten för en kvinna att få barn, det är för dem som flickor förutsäger många processer i kroppen (till exempel början av ägglossning). Samtidigt är det värdelöst att gissa när den första menstruationen börjar börja efter förlossningen. En ung mamma bör koppla av och njuta av amningsprocessen. Naturen kommer att ta hand om de andra fysiologiska processerna i den kvinnliga kroppen.

Månadsvis efter förlossningen

Det faktum att kvinnans kropp efter förlossningen återgår till det normala rapporteras av den vanliga menstruationscykeln. Samtidigt är de flesta unga mödrar bekymrade över huvudfrågan: när exakt börjar perioderna efter förlossningen?

När kommer menstruationen efter förlossningen?

Genom att ställa denna fråga till en gynekolog får du sannolikt ett rimligt svar: "När ska amningen slutas." Även om du ammar ditt barn i två eller tre år (även om det bara är på begäran) kommer den vanliga menstruationscykeln att "vänta" så länge som behövs. Det här är exakt vad som hände under de dagar då det inte fanns några konstgjorda blandningar för nyfödda eller de var upopulära: Ammande kvinnor glömde helt enkelt menstruationen i ett år, två eller mer.

Moderna mödrar strävar vanligtvis inte efter ett sådant resultat och fortsätter att amma tills barnet fyller 6-12 månader, och från 4-5 månader introducerar de gradvis kompletterande livsmedel. Dessutom kan användningen av hormonella preventivmedel påverka början av menstruationen efter förlossningen, så det är knappast möjligt att avgöra exakt när menstruationen efter förlossningen börjar utan att beakta en specifik situation. Hos en kvinna kan denna process börja efter 3-4 månader, på en annan - om 3 år.

Kommer en ung mors kropp snabbt att återgå till det normala? Det beror på många skäl:

 • kvinnans ålder;
 • hur frisk hon är och om hon har samtidigt patologier;
 • Ammar hon och hur flyter amning?
 • hur graviditet och förlossning fortsatte.

Menstruationsproblem kan uppstå med:

 • bromsa processen för livmoderinvolvering;
 • med ett försvagat tillstånd i kroppen (till exempel på grund av en kort paus mellan förlossningen);
 • första sena födseln (efter 30 år);
 • belastade förlossningens historia.

Hur man förstår att perioden efter förlossningen verkligen började

En kvinna som har fött bör inte vara orolig om menstruationen under de första två månaderna försenas något eller inträffar lite tidigare än detta, eftersom kroppen under denna period återreglerar.

Lita inte heller på myterna om den första menstruationen. Till exempel beror det faktum att normaliseringen av menstruationscykeln direkt beror på hur födelsen utfördes. Det finns faktiskt inget direkt samband mellan menstruationens början och om barnet föddes med kejsarsnitt eller under fysiologisk födelse.

Men det faktum att de flesta kvinnor blir kvitt menstruationssmärta efter förlossningen sker verkligen. I vissa fall är det ganska enkelt att förklara detta: till exempel om smärtan i bäckenorganen var förknippad med böjningen av livmodern, var orsaken till detta en kränkning av blodflödet. Efter födseln förändrade bukorganen sin plats och samtidigt räknas livmoderns böj. Som ett resultat normaliseras blodflödet och smärtan försvinner.

Vissa unga mödrar tar för menstruation inte menstruationsflöde, men postpartum lochia - utsläpp av slem något blandat med blod. Lochia är emellertid inte ännu en månad men konsekvenserna av trauma i livmoderhinnorna. Suckerns färg är mättad röd, så att den kvarstår flera dagar efter födseln. Inom en vecka minskar sugarnas volym, och deras färg mörknar, ner till brunt: dessa tecken tyder på att slemhinnan i livmodern läker. Isolering av Lochia kan pågå längre, upp till två månader av postpartum-perioden. Sedan slutar denna process, och kroppen börjar förbereda sig för den första menstruationen eller för en annan graviditet.

Kan en ammande mor bli gravid igen?

Ja, det är fullt möjligt och även utan den första menstruationen. Faktum är att ägget omedelbart efter mognad går längre än äggstocken: denna ägglossningsprocess inträffar ungefär två veckor före menstruationens början. Det vill säga en kvinna kan bli gravid både före ägglossning och efter den. Och därför kan menstruationen helt enkelt inte ha tid att komma fram.

Det är ganska svårt att känna igen tecknen på graviditet när en kvinna ammar. Och i de tidiga stadierna är det nästan omöjligt att göra. Men under utfodring kan menstruationscykeln vara helt frånvarande och kanske inte helt stabil. Illamående eller snabbt urinering kan vara förknippat med förgiftning eller urologiska problem, mörkare i nippelområdet kan indikera konsekvenserna av en tidigare graviditet. Därför, om du inte tänkte bli gravid så snabbt, bör du inte lita på metoden för amningstermororrea, det är bättre att prova pålitliga preventivmedel.

Menstruationscykeln är normal igen: är det så?

Menstruationscykeln efter förlossning återställs i ett naturligt läge och gradvis, och denna period varar cirka två månader. De första förändringarna som påverkar en ung mors kropp förekommer i det reproduktiva, endokrina, hjärt-kärlsystemet och nervsystemet. Samtidigt påverkar förändringar också mjölkkörtlarna och livmodern, som genomgår involvering - den omvända utvecklingen.

Uterin involution inträffar i en viss sekvens:

 • livmoderns botten faller (inom 12 dagar);
 • livmodern minskar i storlek (inom 2 månader);
 • livmodern minskar sin massa till 50 g (före födelsen vägde den cirka 400 g);
 • en inre livmoderkan bildas (inom en och en halv vecka);
 • livmoderens yttre svelg stängs, i form av ett gap (inom tre veckor);
 • livmoderens inre slemhinna - endometriumet återställs (inom två månader).

Graden av livmodersinvolvering påverkas av kvinnans ålder, hennes hälsotillstånd under graviditeten och efter förlossningen, oavsett om kvinnan ammar eller använder konstgjorda blandningar. Involutionsprocessen kan bromsa om kvinnans kropp försvagas av upprepad födelse med en kort tidslucka, om den unga modern inte bryr sig om sin sömn och viloprogram.

Vad kan påverka början av menstruationen efter förlossningen

Som regel kan ankomsten av den första menstruationen efter födseln försenas om kvinnan är allvarligt sjuk, hennes hormonnivåer återgår inte till det normala, med ofta upplevda påfrestningar. Emellertid är det viktigaste bland alla skälen för ankomsten av menstruation varaktigheten av amning.

 • Om en kvinna ammar sitt barn efter året efter förlossningen, utan att använda kompletterande livsmedel, bör den första menstruationen förväntas efter att amningen är klar.
 • Om barnet redan är ett år gammalt och mamman fortsätter att amma, kan menstruationen börja med fortsatt amning.
 • När amning inte är fullständigt och mamman matar barnet med spädbarnsformeln och administrerar kompletterande livsmedel tidigt, kan den första menstruationen efter födseln komma inom 3-5 månader, trots att amningen inte har slutat än. I händelse av sämre amning produceras faktiskt hormonet prolaktin, som genom dess effekt på äggstockarna reglerar ankomsten av menstruation, i mindre mängder. Och därför kan menstruation inträffa mycket tidigare än när du ammar utan att amma.
 • Om en kvinna inte ammar och barnet äter mjölkformel från födseln, bör den första menstruationen förväntas en och en halv till två månader efter förlossningen.

Vi ammar enligt regimen och på begäran: när perioden kommer?

När menstruationscykeln är helt normaliserad är detta en signal om att kroppen är redo för en ny graviditet.

Men hur kan man bestämma beredskapen att bli gravid när en kvinna ammar? När allt kommer omkring, finns det inga uppenbara tecken på att kroppen verkligen har återhämtat sig. I själva verket beror mycket på amningssättet..

Faktum är att hormonet prolaktin produceras uteslutande genom amning. Som redan nämnts är detta hormon inte bara "ansvarigt" för amning, utan har också förmågan att undertrycka äggstocksfunktionen. Men om barnet matas inte efter behov, men enligt behandlingen, kommer avbrott inträffa i produktionen av prolaktin. Och i det här fallet kan den första menstruationen inträffa inom ett par månader efter födseln - det vill säga samtidigt när den icke-ammande mamman.

När du lever på efterfrågan kommer det att ta ungefär ett år att återställa menstruationscykeln, och menstruationen kommer inte tidigare än denna period. Det bör komma ihåg att mängden prolaktin kommer att minska ganska snabbt om du ändrar matningssystemet efter behov till regimetoden. I detta fall kommer menstruationens ankomst att påskyndas.

 • Expert
 • Senaste artiklarna
 • Respons

Om experten: + MOM

Vi är den vänligaste sajten för mammor och dina små. Frågor och svar på dem, unika artiklar från läkare och författare - allt detta med oss ​​:)

När börjar perioderna efter förlossningen: norm och patologi

När födelsen redan är bakom, har modern många nya bekymmer. Framför allt är hon orolig för frågorna om hur man ska ta hand om barnet och hur man ska mata honom. Men det är lika viktigt att återställa sin egen styrka och hälsa. Det tar mer än en månad. Kvinnor behöver veta vilka perioder efter förlossningen som är normala och vilka som talar om komplikationer när du behöver läkare. Amning är inte alltid en garanti för att en kvinna inte blir gravid igen. Det är nödvändigt att ta hänsyn till faktorer som påverkar tiden för början av den första menstruationen och deras natur.

Hur är återhämtningsperioden efter förlossningen

Efter förlossningen börjar en kvinna återställa allmän och reproduktiv hälsa. Livmodern, utsträckt under graviditeten, återgår till sin normala storlek och läker gradvis såret på dess inre yta, där morkakan befann sig. Under flera dagar fortsätter de skadade fartygen att blöda. Dessutom samlas livmodermusklerna och skjuter ut resterna av ägg och morkaka. Detta leder till uppkomsten av postpartumblödning, som normalt snabbt avtar, blir blodtörstig och förvandlas sedan till något gulaktig urladdning (lochia).

Längden på återhämtningsperioden beror på hur graviditeten och förlossningen fortsatte, hur god hälsan hos kvinnan som helhet är. Återställningshastigheten efter förlossningen påverkas också av fysisk stress och nervstress som måste hållas. När perioderna efter förlossningen börjar beror det på om kvinnan ammar, vad är foderregimen, den totala varaktigheten för amningstiden och hur snabbt barnet överförs till blandad kost.

Under graviditeten inträffar betydande förändringar i tillståndet av den hormonella bakgrunden. Prolaktininnehållet, som är nödvändigt både för utvecklingen av fostret och för det förväntade mammas normala tillstånd, stiger. Prolactin spelar en viktig roll för att förbereda kroppen för amning. På grund av verkan av detta hormon hos en gravid kvinna ökar bröstkörtlarna på grund av bildandet av nya kanaler och lobuler, råmjölken börjar sticka ut och sedan mjölk.

Samtidigt leder en ökning av prolaktinnivåerna i förhållandet mellan hormoner till en minskning av östrogen och progesteron, vilket är nödvändigt så att menstruationen uppträder efter förlossningen och menstruationscykeln återställs. En kvinna kan bli gravid så snart hon har ägglossning.

Det bör noteras: Många kvinnor tror att graviditeten inte kan uppstå medan de ammar åtminstone lite. Men att märka den första ägglossningen efter förlossningen är nästan omöjligt. Dessutom, om befruktning inträffar, kanske en kvinna inte förstår detta, med avsaknad av menstruation som norm. Därför är det nödvändigt att använda preventivmedel, särskilt om det finns problem med amning.

Video: Hur återhämtning efter förlossning sker

Hur amning påverkar uppkomsten av menstruation

Mängden mjölk efter förlossningen beror direkt på hur ofta en kvinna sätter ett barn i hennes bröst, hur väl han tömmer henne. Prolaktinnivåerna är högre, desto större är behovet av mjölkproduktion. Så snart en kvinna minskar matningsfrekvensen, börjar hon mata barnet med mjölkblandningar, halten av detta hormon minskar. När menstruationen efter förlossningen kan börja är det lätt att förutsäga om du känner till de allmänna mönstren som visar hur hastigheten på återhämtning av menstruationen beror på processerna i samband med amning.

Följande mönster finns:

 1. Om en kvinna ammar sitt barn uteslutande i 7 månader eller mer, och inte enligt regimen, men på hans första begäran (inklusive på natten), börjar hennes period först efter att barnet är helt avvänt.
 2. Om hon följer en viss behandling (matar under dagen efter 3-4 timmar, och på natten efter 5-6), kan menstruationen börja tidigare, 4-6 månader efter födseln.
 3. När amningen varar upp till ett år, men samtidigt börjar barnet matas med blandningar nästan från födseln, och från sex månader redan med normal mat, kommer menstruationen efter 3-4 månader.

Vid tvungen konstgjord utfodring eller avsiktligt vägran att utfodra, kan menstruationen börja redan inom 1,5-2 månader, efter återställningen av äggstockarna.

Vad är menstruation efter förlossningen

Födelseprocessen som helhet påverkar positivt livmoders tillstånd. Att sträcka det när man bär ett foster som växer i storlek leder till en förändring i form, försvinnande av veck och vidhäftningar som bidrar till stagnation av menstruationsblod. Det finns en förskjutning av livmodern, vilket underlättar avlägsnande av blod. Dessutom hjälper graviditeten till att minska eller absorbera ovariecyster, försvinnandet av små myomatösa noder. På grund av detta, i många kvinnor efter förlossningen, blir menstruationen mycket mindre smärtsam än tidigare.

De första 2-3 cyklerna kan vara oregelbundna, menstruationen kommer antingen snabbare än tidigare och sedan försenas. Gradvis kommer menstruationens varaktighet och intermenstruationspausens varaktighet normalt. Tiden för menstruationens början under postpartum beror inte på om kvinnan födde på ett naturligt sätt eller om hon hade kejsarsnitt.

Orsaker till menstruations oregelbundenhet

Avvikelser från normen inkluderar uppkomsten av smärtsam menstruation, liten eller för riklig, liksom andra symtom som indikerar en kränkning av reproduktionssystemet.

Skälen till att menstruationscykeln misslyckats kan vara skador, inflammatoriska processer som uppstod som ett resultat av infektion i födelsekanalen, kroniska sjukdomar i könsorganen.

Hos vissa kvinnor efter födseln kan menstruationen inte komma på flera månader efter amning. Eller så kommer de, men är för magra. Orsaken kan vara hormonellt misslyckande till följd av sjukdomar i sköldkörteln och hypofysen. Samtidigt är prolaktinnivåerna högre än normalt, och det finns inte tillräckligt med östrogen i kroppen. I detta fall fortsätter mjölkproduktionen i mjölkkörtlarna, en kvinna blir som regel mycket fet..

Tillståndet i hypofysen och andra endokrina körtlar återspeglas i närvaron av sen toxikos under graviditet, förgiftning av kroppen vid infektion av blod eller peritonit på grund av komplicerade födelser, stor blodförlust, vilket orsakade syre svält i hjärnan.

När man ska se en läkare

Följande fakta indikerar förekomsten av komplikationer och den patologiska utvecklingen av återhämtningsprocessen:

 1. Menstruationen kommer inte två månader efter amningens slut. En anledning kan vara nästa graviditet. Frånvaron av menstruation indikerar också förekomsten av allvarliga sjukdomar i livmodern och äggstockarna.
 2. Månader efter förlossningen är knappast och varar högst 2 dagar. Detta indikerar hormonella störningar, ovariell dysfunktion.
 3. Periodvis uppträder svår blödning av oregelbunden karaktär, vilket indikerar förekomsten av brott i livmodern, onormal utveckling av endometrium.
 4. Utsläpp med obehaglig lukt, gulgrön färg och ovanlig konsistens uppträder. Sådan leukocé är ett symptom på förekomsten av inflammatoriska och infektiösa processer..
 5. Cykeln är oregelbunden i fyra månader efter menstruation efter födseln.
 6. Menstruationen blir smärtsam.
 7. Menstruationsflödet ger en smaklös lukt. Orsaken kan vara bildandet av vidhäftningar i livmoderhålan, blodstasis.

I närvaro av sådana kränkningar måste en kvinna besöka en läkare för att fastställa orsaken och genomföra den nödvändiga behandlingen.

Så snart den första perioden efter födseln har dykt upp ska preventivmedel tas, även om amningen fortsätter. Läkaren kommer att ge råd om vilket läkemedel som är lämpligt och inte har någon skadlig effekt på barnet.

Orsaken till cykelstörningar och avvikelser i menstruationens natur kan vara endokrina sjukdomar, diabetes mellitus, liksom kronisk sömnbrist och överarbete. Om det råder tvivel om menstruationens art, som inträffar en tid efter födseln, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Du kan inte lita på råd från vänner och självmedicinera.

När börjar perioderna efter förlossningen

Den vanliga menstruationscykeln anses vara det huvudsakliga tecknet på att kvinnan som födde kroppen återställs normalt. De flesta kvinnor som födde i början uppmärksammar nästan all uppmärksamhet på barnet, men det kommer en tid då de börjar tänka på sin hälsa. Samtidigt är många nyligen mynta mödrar oroade inte för att kritiska dagar har kommit tillbaka, utan för att de från det ögonblicket kan bli gravida igen. För att förstå exakt vid vilken tid kvinnan som födde börjar menstruation är det nödvändigt att lära sig mer om kroppens egenskaper.

När efter leverans kommer menstruation

Nästan alla läkare säger att hela menstruationscykeln återgår till det normala efter att amningen har avslutats. Detta är en helt naturlig process, observerad vid en tidpunkt då kvinnor ammar sitt barn i 2 eller till och med 3 år. Samtidigt matade de barnet bara på begäran. För ungefär 20 år sedan kunde ammande mödrar helt glömma menstruationen under lång tid.

Idag, i de flesta fall, är saker som följer:

 • ammar upp till 6 eller 12 månader;
 • det finns ett stort urval av mat för spädbarn;
 • tidig utfodring.

Det faktum att det kvinnliga endokrina systemet börjar fungera ”onormalt” kan också påverkas av drogfödslar, hormonella preventivmedel och andra faktorer som tillsammans kan påverka ögonblicket för menstruationens början efter förlossningen, så säg när det händer den närmaste veckan omöjlig. I båda fallen är det individuellt. Men om menstruationen började fyra månader senare eller 2 år efter födseln, anses det i båda fallen vara normalt..

Det finns många faktorer som påverkar hur snabbt kroppen på kvinnan som födde återställs:

 • hur gammal är kvinnan;
 • i vilket tillstånd är hennes hälsa;
 • vad är kännetecknen för amning, liksom om en kvinna ammar;
 • hur var förlossningsperioden och förlossningsprocessen;
 • finns det samtidigt sjukdomar.

Det finns flera skäl för att bromsa den omvända utvecklingen av livmodern (involvering):

 • kroppen försvagas;
 • detta är inte den första födelsen;
 • mor över 30 födde för första gången;
 • medicinsk historia är belastad;
 • brott mot reglerna för postpartumregimen;
 • amning.

Hur börjar perioderna efter förlossningen

Hos många kvinnor som har fött, tar normaliseringen av den regelbundna menstruationscykeln relativt lite tid. När de första två månaderna börjar menstruationen inträffar tidigare än förfallodagen, eller tvärtom, det finns en försening - detta anses vara normen.

Det finns många spekulationer angående menstruationscykeln och tiden det tar att återhämta sig. Många kvinnor är av den uppfattningen att hur normaliseringen av menstruationscykeln kommer att pågå nödvändigtvis påverkas av hur barnet föddes. Detta är dock inte fallet. Menstruationens början har ingen relation till om det fanns kejsarsnitt eller om födelsen var naturlig.

Menstruation som inträffar efter förlossningen orsakar mindre obehag i samband med smärta än innan en kvinna blev gravid. Detta beror på att smärtan under menstruationen har en direkt koppling till böjningen av livmodern, vilket är orsaken till kränkning av det normala blodflödet. Organen i bukhålan ändrar något sitt läge efter att kvinnan födde, och, viktigast av allt, är böjningen helt rät. Därför känns smärta under menstruationen nästan inte.

Ett stort antal kvinnor, såsom sekretioner som lochia, misstas för menstruation. Lochia är slem blandat med blodproppar. En sådan urladdning förekommer på grund av trauma i livmodermembranen. De är rikliga och har en rik röd färg endast de första dagarna efter födseln. Efter 7 dagar blir urladdningen betydligt mindre, och de ändrar sin färg till brunaktig. Varje dag minskar mängden utsöndrad lochia, eftersom läkningen av livmoderslimhinnan sker. Som regel kan tilldelningen av Lochia pågå 1,5–2 månader, varefter de försvinner.

Menstruationens början hos kvinnan som födde är inte en signal om att hennes kropp är redo för en ny graviditet. Det tar minst två år att återhämta sig helt. Specialister rekommenderar först efter en sådan tid att planera nästa graviditet. I detta avseende bör preventivmedel användas, även om menstruationen efter födseln ännu inte har börjat.

Hur är återställningen av menstruationscykeln

Hos en kvinna som har fött i kroppen börjar alla system och organ gradvis fungera på samma sätt som före graviditeten. Under de första 1,5–2 månaderna inträffar förändringar i många system, till exempel i hjärt-, reproduktions-, endokrina och nervsystemet. Och förändringar sker också i mjölkkörtlarna..

För att menstruationscykeln ska normaliseras är det nödvändigt att processen för omvänd utveckling av livmodern (involution) är klar. Involutionssekvensen:

 • de första 10-12 dagarna - sänker livmodern fundus;
 • inom 1,5–2 månader - en minskning av livmoderns storlek;
 • den första veckan - en minskning av livmoderns massa från 400 till 50 gram;
 • de första 1,5 veckorna - bildandet av den interna svelget;
 • inom tre veckor - det tar så mycket tid att stänga den yttre svelyn, medan den ändrar sin form från cylindrisk till skårliknande;
 • inom 1,5–2 månader - restaurering av endometrium.

Snabba processen för omvänd utveckling av livmodern beror på kvinnans hälsotillstånd, på hennes ålder, på hur graviditeten utvecklats och födelsen i sig ägde rum, på metoden att mata barnet, etc. Denna process bromsar ner när:

 • försvagning av kroppen;
 • upprepad födelse (dvs en kvinna födde flera gånger);
 • patologisk sista födelse;
 • störningar i vila och sömn efter förlossningen.

Menstruationens början efter förlossningen

Förekomsten av olika sjukdomar, nivån på hormoner, frekvensen av stress och flera andra orsaker kan påverka varaktigheten för den första postpartumperioden. Men det viktigaste stället här är hur full amning är. För första gången kan postpartumperioder försiktigt börja:

 1. Om amningen är fullständig och kompletterande utfodring inte används, kommer den första menstruationen att börja efter amningstiden slut. Men efter att barnet är 1 år och fortsätter att amma, i detta fall börjar menstruationen.
 2. Om det finns för lite mjölk och barnet matas med mjölkblandningar, kan menstruationen första gången inträffa efter 4-5 månader, även om amningen inte stoppas. I detta fall produceras prolaktin mindre och påverkar äggstockarna mycket svagare..
 3. Mycket ofta finns det helt konstgjord utfodring. Några av mammorna själva vill inte amma, medan någon har vissa hälsoproblem. I detta fall inträffar den första menstruationen efter födseln inom 6-8 veckor.
 4. Om barnet föddes till följd av kejsarsnitt har tiden för den första menstruationen ett direkt beroende av amning, förutsatt att kvinnan inte har några komplikationer. Den första postpartum-perioden börjar efter att amningen har avslutats eller efter införandet av kompletterande livsmedel.

Hur påverkar amning och amning cykeln

Kroppens förmåga att reproducera återställs fullständigt när menstruationscykeln normaliseras. Detta antyder att en kvinna nu kan bli gravid igen. Det sätt på vilket barnet matas har en direkt effekt på cykeln. Amning inträffar på begäran, eller kanske enligt ett schema? Eller kanske mjölkblandningar används för att mata det? Vid vilken tidpunkt inträffar den första menstruationen efter födseln under amning och konstgjorda blandningar:

 1. Produktionen av prolaktin i hypofysen sker endast vid amning. Detta hormon har förmågan att undertrycka äggstocksfunktionen, och det är också ansvarigt för amning. Om mamman matar barnet enligt behandlingen, produceras detta hormon i strid och därför kan menstruationen börja cirka 8 veckor efter födseln. Om en kvinna matar barnet på begäran, sker återställningen av menstruationscykeln inom 12 månader. Glöm dock inte att inte ens en mycket stor avvikelse från systemet som används för amning på begäran kan orsaka en minskning av mängden prolaktin i kroppen. Som ett resultat börjar äggstockarnas funktion att återhämta sig relativt snabbt..
 2. Vid konstgjord utfodring kan den första postpartumperioden börja efter 4-8 veckor. Om kejsarsnitt genomfördes och barnet matas med konstgjorda blandningar, kan i detta fall en liten försening uppstå, och den första menstruationen börjar 10 veckor senare. Hur barnet föddes påverkar cykeln inte så mycket. Om barnet ammas och artificiellt, bör den första menstruationen i detta fall förväntas 3-4 månader efter födseln.

Möjliga komplikationer

 1. Brist på menstruation efter födseln.

Om amningen har stoppats eller barnet matas konstgjort men det inte finns någon menstruation kan detta vara ett tecken på hälsoproblem. En mängd olika sjukdomar i reproduktionssystemet kan bli detta fel, till exempel: endometrios, postpartum patologier, svullnad, inflammation i äggstockarna, etc. Och det kan också bero på att kvinnan blev gravid igen. Det bör komma ihåg att den återhämtade menstruationscykeln inte är ett tecken på att kroppen är redo för befruktningen. En ny graviditet orsakar ofta utmattning av moderns kropp, och fostret kan också drabbas. Alla läkare rekommenderar åter graviditet bara 2-3 år efter den senaste födelsen. I detta fall har kroppen tid att återhämta sig helt. Risken för befruktningen kan minskas genom att ta hand om skyddet i förväg. Glöm inte att amning inte är ett sätt att använda preventivmedel.

 1. Oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Återställningen av kroppen hos varje kvinna som födde sker på sitt eget sätt. Om menstruationens början är oregelbunden, indikerar detta hormonell omstrukturering. Som regel återgår allt till det normala efter 2 eller 3 cykler. Oregelbundna perioder efter den tredje cykeln indikerar förekomsten av samma sjukdomar som i fullständig frånvaro av menstruation. Och det kan också bero på en hormonell obalans. Om det finns en fördröjning, indikerar detta en möjlig uppfattning.

 1. Riklig postpartum menstruation.

Volymen för ansvarsfrihet för varje kvinna är olika. Det är möjligt att förstå om deras överflöd överensstämmer med normen efter att ha jämfört med utflödesvolymen som var innan kvinnan blev gravid. En menstruationsvaraktighet på mer än 1 vecka kan också indikera förekomsten av hälsoproblem. Om kvinnan inom en och en halv vecka har en mättad röd blödning, kan hon läggas in på sjukhus. Varaktigheten på 3–7 dagar varje månad anses vara normal medan en kvinna inte bör tappa mer än 150 mg blod.

För att förhindra komplikationer och eventuella hälsoproblem, är det absolut nödvändigt att gå till läkarmottagningen om det till och med finns den minsta misstanken.

Efter hur mycket efter födseln börjar menstruationen om du inte matar?

Här, som i går, kommer du ihåg, märkte en försening i dig själv och beslutade, som om en slump, att göra ett graviditetstest. Och plötsligt hittade jag två remsor på testet. Hurra, jag gick för att behaga min älskade.

Alla 9 månader du har förväntat dig att se ditt lilla mirakel med omsorg och entusiasm. Slutligen har dagen för mötet kommit. Dessa dagar har gått, du är hemma, din lilla varelse är med dig, du är i eufori.

Och sedan kommer det ögonblick när du kommer ihåg om dem, om de röda dagarna i kalendern. Hela den här tiden var det bra utan dem, men som ni vet är menstruationen en indikator på kvinnors hälsa. Och naturligtvis uppstår tanken: "När börjar menstruationen efter förlossningen och vad är de, den första menstruationen efter förlossningen?"

Detta bör vara känt för varje kvinna som har fött ett barn. När du känner till alla svar som rör kvinnors hälsa kan du ju undvika många problem i framtiden. Faktum är att en kvinna återupplever hela processen att bli kritisk dagar efter förlossningen, så det är viktigt att förstå hela menstruationens natur. Vi hjälper dig att ta reda på när perioderna efter leveransen kommer, vad du kan förvänta dig av dem, vad du ska frukta och vad som är normen.

Kvinnlig kropp och befruktning

Menstruationscykeln är den månatliga beredningen av kvinnlig kropp för en möjlig graviditet. Varje 21-35 dag förväntar sig en tjej en fläckning.

Varje gång på dagen 14-16 ägglossning inträffar i hennes kropp, frigörs ett moget ägg och väntar på hennes enda spermier. Om det inte finns något möte, dör ägget och kommer ut med blod under menstruationen.

I händelse av att ett efterlängtat möte har inträffat, sker stora förändringar i kroppen. Det viktigaste är att menstruationen inte kommer i tid. Och under långa nio månader kommer flickan verkligen inte att se dem.

Hela tiden är äggstockarna i den "lugna" fasen och deltar inte i kvinnans liv i den mån de vanligtvis lever. Under graviditeten är deras jobb att upprätthålla graviditeten. Damens hormonella bakgrund är skylden för allting. Och han kommer att börja arbeta i sitt vanliga läge först efter ett barns födelse.

Menstruation återhämtning

Under hela graviditeten arbetade kroppen för att bevara graviditeten, därför behöver han efter förlossningen tid för att återställa alla förändringar till det normala.

Vanligtvis börjar allt med att efterfödelsen avgår och varar i cirka 8 veckor. Hela detta sätt återställs och muteras kroppen. Förändringar påverkar inte bara de kvinnliga könsorganen, utan påverkar också alla system: det börjar från hjärtat, slutar med det endokrina.

Det är under denna period som mjölkkörtlarna försöker få en ny roll, för nu börjar mamma mata sitt barns bröstmjölk.

När det gäller menstruation, involvering, så kallad omvänd cykelbildning, kallas varje kvinna individuellt.

Det finns ett antal funktioner som kan påverka involveringen:

 • födselålder;
 • graviditetsförloppet;
 • förlossningsprocess;
 • om kvinnan matar barnet med bröstmjölk eller inte;
 • vad är den unga moderns allmänna tillstånd;
 • mycket mer.

Men i genomsnitt varierar varaktigheten för minskningen av muskelton i livmodern upp till 8 veckor. För att vara mer specifik, varje dag närmar sig livmoderns botten en centimeter under 12 dagar. I slutet av sin väg tar livmodern utseende som före graviditeten. Och om mamma också matar, kan hon bli ännu mindre, och detta är normen.

Naturligtvis finns det tillfällen då involveringen varar mycket längre än genomsnittet:

 • om en kvinna förlossar för första gången efter 30 år
 • vid patologier under förlossningen
 • när en kvinna föder upprepade gånger
 • och när de inte följer den vanliga behandlingen av en kvinna under postpartum perioden.

Lochia efter förlossningen: vad är det?

Födelsemomentet är inte slutet. Då ska kvinnan försöka föda morkakan (morkakan). Och efter det kan vi överväga förlossningen.

Men livmoderns inre yta har ett mycket osynligt utseende och det behöver lite tid att läka. I grunden slutar fullständig läkning på dag 10. Efter 7 veckor återställs slemhinnan, efter 8 veckor - placentaområdet.

Och hela processen kännetecknas av uppkomsten av lochia. Detta är postpartum-urladdning.

Vissa kvinnor tror felaktigt att detta är perioden. Faktum är att suckarna har en blandning av blod, som gradvis blir mindre.

Under de sista dagarna av ansvarsfrihet blir de transparenta. Lätt grumlighet och gulaktig färg är tillåtet. De förekommer i riklig form, men kan och bör förändras under läkning av livmoderytan..

Villkorligt kan lohia beskrivas enligt följande:

 • under de första dagarna är de rikligt och hur många olika extra partiklar som behövdes under graviditeten går utanför är okänt. Deras innehåll kommer ut med blodproppar, och lukten kan likna de vackra fallna bladen..
 • Efter tillkomsten av fyra dagar blir lochierna rosa-gula.
 • På den 10: e dagen blir lochierna utan föroreningar och börjar minska i volym.
 • Från och med 3 veckor reduceras deras överflöd till smal urladdning..
 • Och någonstans i Lochia 6: e vecka.

Under denna period är det mycket viktigt att hålla sig till hygien och se till att den nybakade moderns hälsa är normal.

Det är viktigt att veta vad som händer när lochia samlas in i kroppen och sedan är i problem. Nej, självmedicinering är inte alls möjligt här, men du måste genomgå behandling av en specialist.

Det händer att en extra tvättning av livmoderhålen föreskrivs. Det viktigaste är att inte springa. I princip kommer varje kvinna efter att ha fött att få höra detta av sin läkare, men som de säger: "den som varnas är beväpnad".

När börjar menstruationen efter förlossningen?

Så de kom till huvudpoängen: när börjar perioderna efter förlossningen? Ingen kommer att kunna namnge en viss tidsperiod efter leverans av menstruationen.

Oftast börjar den första menstruationen efter förlossningen efter att mamman slutar amma. Detta beror på det faktum att vid amning i hypofysen produceras hormonet prolaktin. Detta hormon styr produktionen av bröstmjölk och hämmar äggstockarnas funktion..

De första perioderna efter förlossningen för varje flicka börjar individuellt.

Följande faktorer kan påverka detta:

 • Ammar en kvinna. Om svaret är ja, hur länge denna process kommer att fortsätta, hur många kommer inte att vara månatliga. Det händer att med introduktionen av kompletterande livsmedel börjar menstruationen. Detta är ungefär 6 månader senare. Om mamman börjar mata barnet under de första månaderna, händer det att detta kan provocera kritiska dagar. I de fall där barnet är konstgjord kan menstruationen börja efter 6 veckor.
 • En ung mors dagliga rutin och näring.
 • Den första menstruationsperioden efter förlossningen hjälper till att ungefärliga eller försena den hormonella balansen hos kvinnor.
 • Efter en kort tid kan menstruationen gå om kvinnans tillstånd är på håret från nervös utmattning. Detta kan emellertid försena dagen för menstruationens början..
 • Det påverkar också vilka komplikationer som var under graviditeten..
 • Vad var födslarna. Förresten, det spelar ingen roll hur barnet föddes: kejsarsnitt eller naturligt. Detta påverkar inte processen för månatlig återhämtning. I båda fallen kommer återhämtningsprocessen att vara densamma..

Den första menstruationsperioden efter förlossningen kallas ofta anovulatorisk. Det vill säga follikeln mognar, men ägget spricker fortfarande inte och kommer inte ut. Nästa månad återhämtar sig allt. Men även på sådana dagar är graviditet möjligt, så var försiktig.

Det sägs att under ammning reduceras sannolikheten för att bli gravid till noll. Men detta är långt ifrån fallet. Om din pausstid är mindre än 3-4 timmar finns det en chans.

Men om pausen är längre, finns det inget att säga om utfodring, som om en preventivmetod. Den moderna världen erbjuder många sådana skyddsmetoder, bara du behöver konsultera en gynekolog, vad du kan använda nu.

Farorna med den första menstruationen

Efter förlossningen kan perioden för återhämtning av menstruationscykeln och dess regelbundenhet vara 4-6 månader. Cykeltider kan också ändras..

Ofta efter förlossningen blir menstruationen mindre smärtsam. Detta beror på det faktum att smärtan orsakades av böjningen av livmodern bakåt. När hon födde blir hon normal.

Men om menstruationen är smärtsam kan den orsakas av postpartuminflammatoriska processer eller av starka muskelsammandragningar i livmodern.

När en kvinna med menstruation tvingas ta smärtstillande medel och krampläkemedel kan hon ha algodismenorea. I detta fall krävs en konsultation med en gynekolog..

De första perioderna efter förlossningen har farliga komplikationer, så det är viktigt att övervaka ditt eget välbefinnande och söka hjälp i tid.

Vad bör varna en kvinna:

 • Cykelåtervinningsprocessen varierar upp till 6 månader. Om det efter denna tid inte finns någon stabilitet, är det värt att gå till en läkare.
 • Varaktigheten på kritiska dagar kan variera något från de som var före graviditeten. Det händer, det viktigaste är att vara systematisk.
 • Volymen ska vara normal, men under de första månaderna är vissa avvikelser möjliga, men inom gränserna för vad som är tillåtet. Situationer när packningen byts var 30: e minut. eller en timme kan prata om öppen blödning. Och detta är dåligt, du måste snabbt ringa en ambulans.
 • I början av cykeln och i slutet bör det inte finnas en daub, eftersom detta kan indikera en sjukdom.
 • Algodismenorea är en smärtsam period som får dig att ta smärtstillande medel upprepade gånger. Detta är patologi.
 • Förvärringar av kroniska sjukdomar i den gynekologiska delen är mycket möjliga. Det är nödvändigt att övervaka utsöndringarna, deras lukt och så vidare..
 • Situationen när det inte finns någon menstruation alls, bör också göra att kvinnan vänder sig till gynekolog. Men detta förutsätts att barnet länge varit på IG och inte har fått bröstmjölk på länge.

Till slut vill jag betona att processen med att återställa menstruationen efter förlossningen är en garanti för en kvinnas hälsa i framtiden. Därför, om en kvinna efter en viss tid finner en onormalitet, är det absolut nödvändigt att gå till en konsultation med sin läkare.

Efter hur mycket efter födseln börjar perioder och hur länge håller de

Menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på den kvinnliga kroppens hälsa, så det är mycket viktigt att menstruationen efter förlossningen återställs vid rätt tidpunkt och med rätt frekvens.

Genom att veta när det första menstruationsflödet börjar efter barnets födelse, hur många dagar som går och vilken färg och konsistens de är, kan specialisten känna igen förekomsten av postpartum-komplikationer och dolda patologier i den kvinnliga kroppen i tid..

Funktioner i loopåterhämtning

När befruktningen inträffar upphör kvinnans kropp att uppfylla menstruationsfunktionen. Det är på dagen för de senaste kritiska dagarna som förlossningsläkare beräknar det uppskattade leveransdatumet. Medan en kvinna ammar ett barn, kan hon glömma den månatliga urladdningen, eftersom hon under amning har en hög nivå av hormonet prolaktin, som ansvarar för produktionen av bröstmjölk. Detta hormon undertrycker ägglossningen, vilket innebär att menstruationen inte förekommer. Kom ihåg att du kan använda amning som preventivmetod endast när barnet äter modersmjölk på begäran, utan mjölk, utfodring, bröstvårtor och flaskor. Men detta är en mycket opålitlig metod, eftersom en kvinna inte alltid vet om ägglossningens början.

När ett spädbarn förbrukar mammas mjölk mindre än en gång var tredje timme börjar prolaktinnivåerna sjunka gradvis, så ägglossningen återupptas, menstruationscykeln efter förlossningen återställs och menstruationen återgår.

När kommer menstruationen efter förlossningen

Vissa kvinnor vet inte hur många menstruationsperioder som kommer efter förlossningen. Därför misstas utskrivning efter födseln under kritiska dagar. Det är inte sant. Omedelbart efter födseln samlas livmodern aktivt och skjuter ut blodpropparna och blodet som finns kvar i dess hålighet. Dessa utsöndringar kallas lochia, till en början är de rikliga, men sedan minskar de och efter 40-45 dagar slutar de helt. Om leverans utfördes kirurgiskt, kan lochia tilldelas under en längre tid på grund av bildandet av ett ärr i livmodern. Efter avslutad Lochia kan menstruationen börja minst två veckor senare.

Att, när menstruationen börjar börja efter födelsen av barnet, beror till stor del på typen av matning av barnet. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hormonet prolaktin, syntetiserat av hypofysen. Det är prolaktin som undertrycker ägglossningen under amningen. Östrogennivån ökar inte, så menstruationen inträffar inte under amningen.

Hos de flesta ammande mödrar inträffar menstruation efter förlossning inte i cirka sex månader eller mer, särskilt om barnet äter ”på begäran”. Men när barnet redan är komplementärt i mer än sex månader, kan frånvaron av menstruation under lång tid vara ett tecken på en ny graviditet eller några patologier.

Menstruationens början kan inträffa under amning. Anledningen kan vara tidig matning, mata barnet till bröstet mindre än en gång var tredje timme och sömnpauser varar mer än 6 timmar. Detta är lätt att förklara: mängden producerad mjölk reduceras, nivån av prolaktin minskar, ägglossningen undertrycks inte, vilket innebär att det inte finns några hinder för uppkomsten av menstruation.

Om du matar barnet med konstgjorda blandningar från födseln kan cykeln återhämta sig i en och en halv månad, det är just nu som ägglossning kan inträffa, och efter en viss tid, om en ny graviditet inte inträffar, kommer menstruationen. Med denna typ av utfodring är det fullt möjligt att vänta på den första menstruationen en månad efter födseln. Den andra menstruationen kan komma sent eller omvänt gå tidigare, eftersom ungefär tre cykler efter barnets födelse justeras regelbundet.

Om barnet är blandat, det vill säga att hon äter både mammamjölk och kompletterande livsmedel, kommer hennes period att gå i fyra månader efter att hon födde.

För varje kvinna kan kritiska dagar efter att ett barn föddes börja annorlunda, och tiden då de kan visas, utöver individuella egenskaper, beror också på ytterligare faktorer:

 • svårigheter med att ta hand om barnet, brist på sömn, brist på hjälp;
 • mat kvalité;
 • nervstörningar och depression efter förlossning;
 • tidig eller sen födelse;
 • förekomsten av samtidiga sjukdomar som kräver användning av hormonella läkemedel;
 • komplikationer efter födseln.

Hur länge varar menstruationen

För att ta reda på hur många dagar menstruationen går efter förlossningen, behöver en kvinna bara komma ihåg sin varaktighet före graviditeten. Födelsen av ett barn under en kvinnas normala hälsotillstånd bör inte på något sätt påverka hur mycket hennes period varar. Utsöndringarnas natur kan förändras, de kan bli smärtlösa, mindre eller mer rikliga och även innehålla koaguleringar, men de kommer att pågå så länge som innan befruktningen.

Du måste ljuda larmet om menstruationen varar mer än tio dagar efter förlossningen, åtföljd av svår smärta och riklig urladdning och fyller fodret på två timmar. Normalt bör kritiska dagar inte vara längre än 7-8 dagar.

Menstruation eller blödning

Tilldelningar efter förlossning, ”lochia”, ändrar sitt utseende och konsistens över tid. Först är de ljusröda som blod, sedan mörkbruna, i slutet av den första veckan blir de ljusare, och i slutet av den 2: a - slemformen. Inom en månad kan en liten mängd blodföroreningar förekomma i dem. De är vanligtvis lätta att skilja från menstruation efter förlossning. Efter de fåniga bladen och före början av de första kritiska dagarna går det vanligtvis cirka 2 veckor.

Om fläcken fyller servetten snabbare än på två timmar, bör du snarast söka hjälp, eftersom blödningen troligen har börjat.

Vad bör vara den första menstruationen

Många förstfödda kvinnor vet ingenting om den första menstruationen efter förlossningen, vad de är, hur länge de varar, när de börjar och med vilken intensitet de går. Oroa dig inte, eftersom de, som före graviditeten, inte uppstår plötsligt, de föregås av obehagliga känslor i nedre del av buken, humörförändringar och andra symtom på premenstruellt syndrom..

Förändringar kan endast påverka själva urladdningens natur, i den allra första menstruationscykeln efter förlossningen kommer de att vara magra, mer påminner om en daub. Efter varaktighet bör de inte vara mer än 2-3 dagar. Om den första menstruationen är för riklig, och en remsa räcker inte ens i 2 timmar, har kvinnan troligen blödning och du bör omedelbart rådfråga en läkare.

Ursprungligen kommer menstruationscykeln att sträcka sig från 21 till 30 dagar. Detta fortsätter tills äggstocksfunktionen är helt återställd. Detta kommer att ta flera månader, för varje kvinna är denna period individuell.

Tecken på patologisk menstruation

I vissa fall är utskrivning efter födelsen av ett barn patologiskt. Om du ser följande symtom, vänta inte på normaliseringen av cykeln, men gå genast till gynekologen:

 • om utskrivningen efter förlossningen "Lochia" plötsligt slutade gå. Detta kan indikera en böjning av livmodern, endometrit eller stagnation av lochia inuti livmodern;
 • om mer än 3 cykler är mycket knappa menstruationsflödet. Detta kan vara ett tecken på hormonell obalans, endometrit eller Sheehan's syndrom;
 • oregelbunden menstruation 6 månader efter återhämtningen. Avbrott mellan perioder om 3 månader eller mer. Detta kan vara ett tecken på äggstocksavvikelser;
 • mycket riklig månatlig två eller flera cykler i rad, särskilt efter operation eller avslutad graviditet. Detta kan orsakas av resterna av membranen på livmoderns innerväggar;
 • menstruation, har en utdragen karaktär och åtföljs av allmän svaghet och yrsel;
 • om menstruationsflödet har ändrat färg, har en obehaglig skarp lukt, medan kvinnan är i feber och det finns svår smärta i buken, kan detta indikera förekomsten av infektion eller onkologi;
 • "Daub" före och efter kritiska dagar - ett tecken på endometrios eller inflammation;
 • curdled utsläpp och kliande känslor i slidan - ett symptom på "trast";
 • spotting minst 2 gånger i månaden, från 3 cykler i rad.

Vilka förändringar kan vara i menstruationscykeln?

Oregelbunden månatlig menstruationsavladdning kan förekomma hos en kvinna i flera cykler efter barnets födelse. Men detta är inte permanent. Efter 1-2 månader bör det inte finnas några kränkningar av cykeln. Menstruation ska ske på samma sätt som före graviditeten, endast en liten förändring av dess varaktighet är tillåten:

 • en liten mängd utsläpp kan observeras 2-3 initiala cykler, särskilt om barnet är på blandad utfodring;
 • de första cyklerna efter födelsen av en baby hos vissa mödrar, tvärtom, passerar med mer riklig utflöde. Om menstruationen efter ett par cykler inte minskar, men smärta också läggs, bör du definitivt rådfråga en specialist;
 • menstruationsflödets uppträdande kan vara oregelbunden;
 • smärtsamma perioder kan förekomma även hos dem som inte klagade på smärta före graviditeten. Smärta under menstruationen efter förlossningen kan orsaka intensiv sammandragning av väggarna i livmodern eller infektion. Oftast, efter ett barns födelse, blir tidigare smärtsam menstruation normal på grund av en förändring i livmoderns position;
 • premenstruellt syndrom eller dess föregångare kan förekomma: svullnad, illamående, humörsvängningar, yrsel.

Oregelbundna perioder

Kritiska dagar efter leverans kan vara oregelbundna av flera skäl:

 • om oregelbundenhet observeras under de första månaderna efter födseln under återhämtningsperioden, finns det ingen anledning att få panik. Oftast är detta normalt beteende för dem, eftersom normaliseringen av cykeln hos varje kvinna sker individuellt. Den oregelbundna frekvensen av menstruation är karakteristisk för ammande mödrar;
 • ungefär två månader kommer alla system och organ i kvinnan i förlossningen att bli normala. Men det endokrina systemets normala funktion förekommer sent, särskilt under amning. Av denna anledning, även med ett gott allmänt skick i kroppen, kan representanten för den vackra missa kritiska dagar;
 • om regelbundenhet inte är inställd på tre eller flera cykler, kan detta indikera inflammation, endometrios eller onkologisk neoplasma i organen i könsorganet..

För att förhindra utveckling av farliga patologier och föreskriva behandling i tid, vid de första tvivelaktiga symtomen, sök hjälp av en gynekolog.

Fördröjning

Det finns fall när menstruationen efter förlossningen inte inträffar, även om mer än sex månader har gått, amningstiden är över eller barnet bara matas med modersmjölk. Det vanligaste skälet till förseningen är en ny graviditet, men om testet är negativt under förseningen bör du söka hjälp från en läkare, för i detta fall kan förseningen vara en föregångare av hormonella störningar, till exempel Sheehans syndrom, där svaghet, yrsel, lågt blodtryck och brist på amning. Detta är en mycket farlig sjukdom som kan orsaka binjurinsufficiens och olika infektionssjukdomar..

Hos kvinnor i arbetskraft över 40 år kan frånvaron av menstruation innebära början av klimakteriet, och hos yngre kvinnor kan för tidig utmattning av äggstockarna uppstå. För att avgöra orsaken till en långvarig frånvaro av kritiska dagar bör du definitivt besöka en gynekolog.

Månadsvis efter patologisk graviditet eller förlossning

Tidpunkten för ankomsten av den första menstruationen efter förlossningen beror både på själva förlossningsprocessen och på förekomsten av eventuella patologier under graviditeten. Tänk på funktionerna i kritiska dagar, beroende på patologierna som kvinnan hade:

 • frusen graviditet. Menstruationen återställs efter en månad hos endast en liten andel patienter, oftast blir den hormonella obalansen som orsakade aborten orsak till en oregelbunden cykel;
 • abort. Den första menstruationen efter en abort kommer att inträffa inom 45 dagar, annars måste du gå till läkaren;
 • resten av fosterägget i livmodern eller den inflammatoriska processen. För att undvika en sådan situation måste du genomgå en ultraljudssökning efter förlossning eller abort efter 10 dagar;
 • ektopisk graviditet. Den första menstruationen bör ske 25-40 dagar efter det att den har slutförts. Om kritiska dagar har kommit tidigare än denna period är det troligt livmodersblödning, vilket kräver akut läkare. En försening på mer än den angivna perioden är också ett tillfälle för ett besök hos gynekologen. Mycket ofta är en ektopisk graviditet en stark stress för en kvinna, i sådana fall kan återhämtning ske på minst 2 månader;
 • kejsarsnitt. I detta fall återställs cykeln till samma sak som efter normal förlossning. Med amning kommer menstruationen inte tidigare än sex månader senare. Om barnet är på konstgjord näring bör cykeln normaliseras efter högst tre månader. Mycket sällan är återhämtningsprocessen försenad i ett år, om det inte finns några patologier, anses detta vara normen.

Efter att ha överfört något av ovanstående villkor, rekommenderas en kvinna att skydda sig från en ny graviditet i minst 6 månader, eftersom frånvaron av menstruation inte betyder att ägglossning inte inträffar. Så utan kritiska dagar kan hon bli gravid, vilket är oönskat för en omogen kropp.

Tips om cykelnormalisering

Kvinnor med god hälsa har inga problem med att återställa cykeln efter födseln. För att förhindra funktionsfel bör vissa expertråd tillämpas i praktiken:

 • För att snabbt återställa hormonproduktionen måste du ordna din diet ordentligt. Det bör innehålla mer frukt, grönsaker och spannmål, mjölk, kött. Du bör följa drickregimen, göra regelbundna övningar och ta multivitaminer som föreskrivs av din läkare för mammor;
 • inget behov av att dricka orala preventivmedel. De kan påverka den hormonella bakgrunden och orsaka en oregelbunden cykel. Sexuellt aktiva damer är bättre för en stund att föredra kondomer eller andra icke-hormonella preventivmedel;
 • följ regimen. Om barnet inte sover på natten, sova på eftermiddagen. Vägrar inte hjälp av nära och kära. God vila påskyndar återställningsprocessen;
 • eventuella kroniska sjukdomar kan påverka längden på återhämtningsperioden, så med diabetes, anemi, sköldkörtelsjukdom etc. det är nödvändigt att konsultera en specialist och justera behandlingen.

Det finns fall då den första menstruationen efter leverans passerade i normalt läge, och nästa efter dem försenades.

Detta kan indikera förekomsten av hormonell obalans. I den här situationen kan det vara användbart att testa hormoner och andra ytterligare studier. Sådana händelser kan förhindra utvecklingen av olika sjukdomar, inklusive onkologi..

Om dessa tips inte hjälpte och cykeln efter förlossningen inte återhämtade sig i rätt tid bör du definitivt söka hjälp hos en gynekolog.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis efter förlossningen

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet....

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium....

Ägglossning och befruktning (datum, tecken, hur man känner igen?)

Ägglossning och befruktning sker inom 24 timmar efter ett äggs liv. Ägglossning sker ungefär 14 dagar (12-16 dagar är tillåtet) innan nästa menstruation börjar....