Postpartum blödning: orsaker till postpartum blödning, hur man lämnar, vilken urladdning anses vara normal

Intim

Livmoderblödning efter förlossning - detta "term" puerperas hänvisar till eventuella fläckar från könsorganen efter förlossningen. Och många av de kvinnor som födde börjar få panik, utan att veta hur mycket blödning efter förlossningen ska hålla, vad är dess intensitet och hur man kan skilja normen från patologi.

För att undvika sådana situationer, börjar förlossningsläget på kvällen för utskrivning från sjukhuset en konversation med kvinnan och förklarar alla funktioner i postpartum-perioden, dess varaktighet och utser utseendet i en förlossningsklinik (vanligtvis efter 10 dagar).

Funktioner för postpartum perioden

Hur mycket så kallad blödning varar efter förlossningen, dvs blodutflödet

Normalt varar intensiv fläckning inte mer än 2 till 3 dagar. Detta är en naturlig process och sådana utsöndringar kallas lochia..

Som ni vet, efter fosterets födelse inträffar separation, eller grovt sett separationen av barnets plats (moderkakan) från livmoderns innerfoder. I detta fall bildas en tillräckligt stor såryta som tar tid att läka. Lochia är inget annat än en sårhemlighet, som representeras av en lossning från sårytan.

Den första dagen efter förlossningen består lochia av blod och bitar av det deciduella membranet. Sedan livmodern sammandras och återgår till sin normala "pre-gravid" storlek, blodplasma och vävnadsvätska, såväl som partiklar i det deciduella membranet som fortsätter att falla bort, slem med vita blodkroppar utsöndring av urladdningen. Därför, efter ett par dagar, blir utflödet efter förlossningen blodig-seröst och sedan seröst. Deras färg förändras också, från ljusrött till brunt och i slutet av gulaktigt.

Tillsammans med färgen på utsöndringarna förändras deras intensitet också (minskar). Urladdningsprocessen slutar med 5-6 veckor. Om urladdningen försenas, eller blir blodig och intensivare, bör du rådfråga en läkare.

Livmodersförändringar och livmoderhalscancer

Livmoderhalsen och livmodern själv genomgår också en förändringsfas. Under postpartum, som i genomsnitt varar cirka 6 till 8 veckor, det vill säga upp till 42 dagar, minskar livmodern (kontrakt) i storlek, och dess "inre sår" läker. Dessutom bildas livmoderhalsen..

Det mest uttalade stadiet av omvänd utveckling eller involvering av livmodern sker under de första 14 dagarna efter förlossningen. I slutet av den första postpartum-dagen palperas livmoderns botten vid platsen för naveln, och sedan, om inte dess normala sammandragning, faller livmodern med 2 cm eller 1 tvärgående finger varje dag.

När livmoderns fundushöjd minskar, minskar andra livmoderstorlekar. Livmodern blir plattare och smalare. Cirka tio dagar efter förlossningen faller livmoderns botten utanför skelettbenen och kännas inte längre genom den främre bukväggen. När du utför en gynekologisk undersökning kan du bestämma livmodern med en storlek på 9 till 10 veckor av graviditeten.

Parallellt bildas livmoderhalsen. Cervikalkanalen minskar gradvis. Efter 3 dagar passerar han med 1 finger. Först stängs den inre farynxen och sedan den yttre farynxen. Helt inre farynx stängs av dag 10, medan den yttre svelyn med 16-20 dagar.

Vad som kallas postpartumblödning

Blödningar efter födseln inkluderar intensiv blodförlust på upp till 0,5% eller mer puerperal kroppsvikt och är direkt associerade med förlossning.

 • Om blödning efter förlossning inträffar efter 2 timmar eller mer (under de kommande 42 dagarna) kallas det för sent.
 • Om intensiv blodförlust registreras omedelbart efter födseln eller inom två timmar, kallas det tidigt.

Blödning av postpartum anses vara en formidabel obstetrisk komplikation och kan leda till dödsfallet.

Blödningens svårighetsgrad bestäms av blodförlustvolymen. Hos en frisk kvinna i förlossning överstiger den uppskattade volymen av blodförlust vid förlossning inte 0,5% av kroppsvikt, medan den med gestos, anemi eller koagulopati minskar till 0,3%. Om en kvinna förlorat mer blod än under beräkningen under den tidiga postpartumperioden, talar de om tidig blödning av postpartum, vilket kräver omedelbar åtgärd, ibland fram till operationen.

Orsaker till blödning efter födseln

Orsakerna till kraftiga blödningar, både i den tidiga och sena postpartumperioden är olika:

Atoni eller livmoderhypotoni

Detta är en av de ledande faktorerna som bidrar till blödning. Hypotension av livmodern hänvisar till dess tillstånd där både ton och sammandragning reduceras. Med livets livförmåga minskas ton och kontraktil aktivitet kraftigt eller helt frånvarande, och livmodern är i ett "förlamat" tillstånd. Atony är lyckligtvis extremt sällsynt, men farligt av massiva blödningar som inte är möjliga för konservativ behandling. Blödning förknippad med försämrad livmodernton utvecklas under den tidiga postpartumperioden. En av följande faktorer bidrar till minskning och förlust av livmoderns ton:

 • överdriven livmoderström, som observeras med polyhydramnios, multipel graviditet eller ett stort foster;
 • svår trötthet av muskelfibrer, vilket underlättas av långvarig arbetskraft, irrationell användning av förkortning, snabb eller snabb förlossning;
 • myometrial förlust av förmågan att kontrahera normalt med cikatriciala, inflammatoriska eller degenerativa förändringar.

Följande faktorer predisponerar för utvecklingen av hypo- eller aton:

 • ung ålder;
 • patologiska tillstånd i livmodern:
  • myomatösa noder;
  • missbildningar;
  • postoperativa noder i livmodern;
  • strukturella och dystrofiska förändringar (inflammation, ett stort antal födelser);
  • översträckning av livmodern under graviditeten (polyhydramnios, multipel graviditet)
 • graviditetskomplikationer;
 • avvikelser från äktenskapliga styrkor;
 • avvikelser i moderkakan (presentation eller frigöring);
 • gestos, kroniska extragenitala sjukdomar;
 • DIC-syndrom av vilket som helst ursprung (hemorragisk chock, anafylaktisk chock, fostervattenemboli.

Placentala avvikelser

Efter en period med utvisning av fostret inträffar en tredje eller efterföljande arbetsperiod, under vilken moderkakan separeras från livmoderväggen och utsöndras. Så snart moderkakan föds börjar den tidiga postpartumperioden (minns att den varar i 2 timmar). Denna period kräver mest uppmärksamhet, både förlossningskvinnan och vårdpersonalen. Efter moderkakan föds undersöks det med avseende på integritet, om någon lobule kvarstår i livmodern kan det provocera en enorm blodförlust, som regel börjar sådan blödning en månad efter förlossningen, mot bakgrund av kvinnans fulla hälsa.

Vad jag vill notera. Tyvärr är sådana blödningar, som plötsligt börjar en månad senare eller mer efter förlossningen, inte ovanliga. Naturligtvis var den läkare som födde skylden. Jag såg att det inte fanns tillräckligt med lobule på morkakan, men kanske var det en extra lobule (separat från morkakan) och vidtog inte lämpliga åtgärder (manuell kontroll av livmoderhålan). Men som barnläkare säger: "Det finns ingen morkaka som inte kan vikas." Det vill säga att frånvaron av en lobule, särskilt en ytterligare, lätt förbises, och läkaren är en person, inte en röntgenstråle. På goda mammakliniker, vid utskrivning, ger modern en obligatorisk ultraljud i livmodern, men eftersom det inte är tråkigt är inte alla ultraljudsmaskiner tillgängliga. Men blödningar förr eller senare hos denna patient skulle fortfarande börja, bara i en liknande situation han "sporras" av svår stress.

Födelseskada

Långt ifrån den sista rollen i förekomsten av blödning efter födseln (vanligtvis under de första 2 timmarna) är obstetriska skador. Om det finns rikligt med blodutflöde från könsorganen, bör barnläkaren för det första utesluta skador på födelseskanalen. Den trasiga integriteten kan vara på:

Ibland är livmoderhalsbrott så långa (3-4 grader) att de går till vaginalhvelvarna och livmoderens nedre del. Rupturer kan uppstå både spontant, under fostrets utvisning (till exempel snabb leverans), och på grund av medicinska procedurer som används för att avlägsna fostret (applicering av obstetriska pincett, vakuum escoleator).

Efter kejsarsnitt kan blödning bero på en kränkning av suturtekniken (till exempel ett missat, oupphettat kärl och divergens av suturer i livmodern). Dessutom kan det under den postoperativa perioden provoceras genom utnämning av blodplättar (blodförtunnare) och antikoagulantia (minska koagulerbarheten).

Predisponerande faktorer bidrar till livmoderbrott:

 • ärr i livmodern efter tidigare kirurgiska ingrepp;
 • curettage och abort;
 • användningen av intrauterina preventivmedel;
 • obstetriska manipulationer (yttre rotation av fostret eller intrauterin rotation);
 • födelsestimulering;
 • smalt handfat.

Blodsjukdomar

Olika blodsjukdomar förknippade med en kränkning av dess koagulerbarhet bör också betraktas som en faktor i möjlig blödning. Dessa inkluderar:

 • hemofili;
 • von Willebrands sjukdom;
 • hypofibrinogenemia och andra.

Utvecklingen av blödning vid leversjukdomar utesluts inte heller (som du vet, många koagulationsfaktorer syntetiseras i det).

Klinisk bild

Tidig blödning av postpartum, som redan nämnts, är förknippad med en kränkning av livmoderns ton och kontraktilitet, så kvinnan förblir under övervakning av medicinsk personal i förlossningsrummet 2 timmar efter förlossningen. Varje kvinna som just har blivit mamma bör komma ihåg att hon inte skulle sova på dessa två timmar. Svår blödning kan öppnas plötsligt och det är troligt att det inte kommer att finnas någon läkare eller barnmorska i närheten av puerperalen. Hypo- och atonblödning kan uppstå på två sätt:

 • Blödning blir omedelbart massiv, "hälla som en kran." Livmodern är väldigt avslappnad och slapp, dess gränser definieras inte. Det finns ingen effekt från extern massage, manuell kontroll av livmodern och sammandragningar. Med tanke på den höga risken för komplikationer (DIC och hemorragisk chock) opereras postpartumskvinnan omedelbart på.
 • Blödning är vågliknande. Livmodern slappnar ibland och dras sedan samman, så blodet frigörs i portioner på 150 - 300 ml. Den positiva effekten av sammandragningar och yttre massage av livmodern. Men vid en viss tidpunkt intensifieras blödningen, och kvinnans tillstånd försämras kraftigt, ovanstående komplikationer sammanfogas.

Men hur kan man fastställa patologin om kvinnan redan är hemma? Först och främst är det värt att komma ihåg att den totala volymen lochia under hela återhämtningsperioden (6 - 8 veckor) är 0,5 - 1,5 liter. Eventuella avvikelser indikerar patologi och kräver omedelbar läkarvård:

Dålig lukt av sekret

Purulent och skarp "aroma" av sekret, och även med en blandning av blod eller blodig efter 4 dagar efter förlossningen, indikerar utvecklingen av inflammation i livmodern eller endometritis. Förutom utsöndringar kan den varna feber och smärta i buken.

Riklig blodutflöde

Utseendet på sådana sekret, särskilt efter att lochia har blivit gråaktig eller gul, bör varna kvinnan. Blödning kan ske samtidigt eller upprepas med jämna mellanrum, blodproppar kan eventuellt förekomma i urladdningen. Blodet själv kan ändra färg - från ljus skarlakansröd till mörk. Moms allmänna tillstånd lider också. Hennes puls och andning blir snabbare, svaghet och yrsel uppträder, en kvinna kan ständigt frysa. Liknande tecken indikerar rester av moderkakan i livmodern.

Intensiv blödning

Om blödningen har börjat och är tillräckligt massiv måste du snarast ringa en ambulans. Det är inte svårt för en ung mamma att bestämma intensiteten av blödningar på egen hand - en byte av flera kuddar på en timme krävs. Du bör inte gå till läkaren i ett sådant tillstånd själv, eftersom det finns en hög risk att förlora medvetandet på gatan.

Uppsägning av val

Ett sådant alternativ som plötsligt försvinnande av sekretioner utesluts inte, vilket inte heller är normen och kräver läkarvård.

Blödning efter förlossning varar (normalt) i högst 7 dagar och liknar tung menstruation. Om blödningsperioden är försenad, bör detta varna den unga modern.

Behandling

Efter moderkakan föds en åtgärd för att förhindra förekomst av tidig blödning efter födseln:

Postpartum-kvinnan förblir i förlossningsrummet

Närvaron av en kvinna i förlossningsrummet under de kommande två timmarna efter förlossningen är nödvändig för akuta åtgärder vid eventuell blödning. Under denna tidsperiod övervakas en kvinna av en medicinsk personal som bedömer blodtryck och puls, hudfärg och mängden blod som utsöndras. Som redan angivits bör den tillåtna blodförlusten under förlossningen inte överstiga 0,5% av kvinnans vikt (i genomsnitt upp till 400 ml). Annars betraktas blodförlust som tidig blödning av postpartum och åtgärder vidtas för att stoppa den.

Blåsan tömmer

Omedelbart efter förlossningen avlägsnas urinen med en kateter, vilket är nödvändigt för att frigöra en full blåsan och förhindra dess tryck på livmodern. Annars kommer en full urea att sätta press på livmodern, vilket förhindrar att den tränger samman normalt och kan orsaka blödning.

Inspektion av efterfödelsen

Efter födelsen av ett barns plats inspekterar förlossningen, tillsammans med barnmorskan, den och beslutar om morkakens integritet, närvaron / frånvaron av ytterligare lobuler, deras separering och försening i livmoderhulen. Vid tveksamhet om morkakens integritet utförs en manuell undersökning av livmodern (under anestesi). Under undersökningen av livmodern producerar läkaren:

 • utesluter livmoderskada (bristning);
 • tar bort resterna av morkakan, membranen och blodproppar;
 • utför manuell (med försiktighet) massage av livmodern på en knytnäve.

Införandet av uterotonics

Så snart moderkakan föds injiceras uterinreducerande läkemedel (oxytocin, metylergometrin) mindre ofta intravenöst. Dessa läkemedel förhindrar livmoderförorening och ökar dess kontraktilitet..

Inspektion av födelsekanalen

På senare tid utfördes en undersökning av födelseskanalen efter förlossningen endast hos primiparösa kvinnor. För närvarande utförs denna manipulation för alla puerperor, oavsett antalet födda. Under inspektionen fastställs livmoderhalsens och vagina, mjukvävnad i perineum och klitoris. Om luckor upptäcks sutureras de (under lokalbedövning).

Åtgärder för utveckling av tidig blödning av postpartum

Vid ökad blödning under de första två timmarna efter leveransen (500 ml eller mer) utför läkarna följande aktiviteter:

 • Tömning av urinblåsan (om detta inte har gjorts tidigare).
 • Introduktion av uterotonics intravenöst i hög dos.
 • Kallt till nedre buken.
 • Extern massage av livmodern

Efter att ha lagt en hand på botten av livmodern, kläm försiktigt och lossa den tills livmodern dras helt samman. Förfarandet för en kvinna är inte särskilt trevligt, men ganska acceptabelt.

Det utförs, såsom anges ovan, under allmän anestesi. En hand sätts in i livmodern och, efter att ha undersökt sina väggar, knäpps handen in i en knytnäve. Med den andra handen, massera livmodern från utsidan.

 • Tamponade av den bakre vaginal fornixen

En etertrenad vattpinne införs i den bakre vaginala fornixen, vilket orsakar reflexkontraktion av livmodern.

Om alla ovanstående åtgärder inte hade en positiv effekt och blödningen intensifierades och nådde 1 liter eller mer, löses frågan om kirurgisk ingripande. Samtidigt genomförs intravenös administrering av lösningar, blod- och plasmapreparat för att fylla på blodförlust. Av de tillämpade åtgärderna:

 • amputation eller hysterektomi (beroende på situationen);
 • ligering av uterusens artärer;
 • ligering av ovariella artärer;
 • ileal artär ligation.

Stoppa sen blödning av postpartum

Senare postpartumblödning, som redan indikerats, inträffar på grund av förseningar av delar av morkakan och membranen, mindre ofta blodproppar i livmoderhulen. Stödordningen är följande:

 • omedelbar sjukhusvård av en kvinna på gynekologavdelningen;
 • förberedelse för curettage av livmoderhålan (genomförande av infusionsterapi, införande av sammandragningar);
 • utföra tömning (curettage) av livmoderhålan och avlägsnande av resterna av ägg och koagler (under allmän anestesi);
 • ispaket i 2 timmar på nedre del av buken;
 • vidare genomföra infusionsterapi, om nödvändigt, blodtransfusion;
 • förskrivning av antibiotika;
 • utnämning av uterotonics, järnpreparat och vitaminer.

Vad kan en kvinna göra?

För att förhindra blödning under den sena postpartumperioden rekommenderas en ung mamma att följa enkla instruktioner:

Titta på urinblåsan

Du bör urinera regelbundet och undvika överflödet av urinblåsan, särskilt den första dagen efter födseln. När en kvinna är på sjukhuset, besök toaletten var tredje timme, även om det inte finns någon önskan. Hemma, glöm inte den snabba tömningen av urinblåsan.

Barn som matar efterfrågan

Ofta fästing av barnet till bröstet skapar och förstärker inte bara den fysiska och psykologiska kontakten mellan modern och barnet. Irritation av bröstvårtorna orsakar frisättning av exogent (inneboende) oxytocin, vilket stimulerar samverkan av livmodern och förbättrar också sekretionen (tömning av livmodern).

Ligg på magen

I en horisontell position på buken bidrar inte bara till ökad sammandragning av livmodern utan också utflödet av sekret från det.

Kallt till nedre buken

Om möjligt bör en ung mamma lägga en isbubbla på underlivet (helst upp till fyra gånger om dagen). Förkylning stimulerar livmoderns kontraktila aktivitet och minskar öppna livmoderkärl på dess inre membran.

Scarlet spotting: blod en månad efter födseln

Scarlet utsläpp från slidan efter att barnet har kommit ut, oavsett om det var naturligt eller med kejsarsnitt. Orsaken till normal blödning är orgelreparation, särskilt där morkakan var direkt fäst vid väggen. När hon sakta krymper till rätt storlek och kvinnans kropp drar ut vätska från såret.

Om rött blod har gått från könsorganen, oftast är det naturliga konsekvenser av barnets utseende och det varar från 14 till 21 dagar, men det händer att utsläppet i en annan form kvarstår under postnatalperioden. Hur mycket blod är normalt? När ska du söka läkare om blödningen en månad efter födseln inte har slutat inom den angivna tidsramen? Låt oss överväga varje fråga mer i detalj..

Blödning

Om du snart ska bli mamma ska du vara beredd på att de röda urladdningarna under de första dagarna blir starkare än under en tung menstruationscykel. Det kan också finnas blodproppar, men varje dag blir det mindre. När du först står på fötterna kan din höna bokstavligen strömma ner dig på grund av dess ansamling i slidan.

Under denna tid bör du inte använda tamponger, eftersom det kan orsaka infektion och irritera slidan efter barnets naturliga utseende. Stora nattkuddar, urologkuddar eller blöjor skulle vara ett mycket bättre alternativ.

Med tiden kommer blödningen efter förlossningen att upphöra att vara så riklig och mängden blod kommer att vara densamma som vid normal menstruation.

Sedan kommer storlek och extern lochia att förändras. Strax efter födseln blir de ljusröda, sedan bruna och gula. Detta kommer att vara ett tecken på läkning av det inre organet. Kom ihåg att träning kan bidra till en mörkare vätska..

Blödningar och buksmärta kan följa dig under amningen, eftersom koncentrationen av oxytocin, som får livmodern att dra sig samman, ökar. Efter cirka sju dagar bör blödningen bli mindre smärtsam och mängden bör minska.

Scarlet färg

Scarletutladdning efter förlossning i en månad innehåller ibland fragment av exfoliativ livmodervävnad och slem. Med tiden bör utsöndringen få en transparent färg och varar upp till 6 veckor, medan den inte bör ha en obehaglig lukt.

Inte bara sammandragning och rening av inre organ ansvarar för blödning efter förlossning på en månad, utan också andra faktorer, såsom:

 1. skada eller perineal snitt under förlossningen;
 2. nacksår;
 3. koagulationsproblem;
 4. bristning och blödning i den inre delen av livmodermuskeln.

Om Lochia plötsligt blir oerhört riklig, så det är nödvändigt att byta ut hygienunderlag oftare än varannan timme, måste du omedelbart informera din läkare eller besöka sjukhuset där du födde ett barn. Mycket svår blödning kräver snabb läkare..

Du bör se en läkare om:

 • plötsligt stopp av lochia;
 • det var feber - över 38C;
 • blodets färg förändrades och blev skarlagen.
 • åtföljt av mycket svår smärta i magen;
 • det innehåller blodproppar.

Statistik

Födelse efter födseln en månad efter födseln förekommer hos 5% av nyligen mynta mödrar. Det diagnostiseras med en blodförlust som överstiger 500 ml. Under de första 24 timmarna efter födseln finns det en ökad risk för så kallad primär postpartum-blodförlust.

 1. multipel graviditet;
 2. storleken på barnet;
 3. polyhydramnios;
 4. lång leverans baby;
 5. placenta previa;
 6. generell anestesi;
 7. magnesiumsulfatinfusion och för tidig separering av moderkakan.

I de flesta fall motsvarar de utgående massorna atoni eller muskelkontraktionsstörning. Orsaken är ibland också resterna av morkakan i livmodern, trauma eller koagulation.

Hygien

En kvinnas kropp behöver ungefär 1-2 månader för att återgå till formen efter att en ny familjemedlem uppträtt. Livmodern under denna period liknar ett stort helande sår som behöver särskild vård..

Principer för intim hygien:

 1. Tvätta grenen så ofta som möjligt, alltid efter byte av dynor. Användning av intima hygieniska vätskor med neutralt pH eller grå tvål är tillåtet. På apotek är det möjligt att köpa speciella antiseptika med antiinflammatorisk effekt för upplösning i kokt vatten. Dessutom minskar de smärta i perineum efter naturlig förlossning på grund av smärtstillande medel i dess sammansättning..
 2. När blodet har försvunnit efter barnets födelse bör du glömma att ta ett bad. Att bada i varmt vatten utvidgar blodkärlen och orsakar en stark och riklig urladdning. Se till att tvätta i duschen, i en bidé eller i en skål med varmt kokt vatten.
 3. Tvätta dig själv från pubis mot anus och inte vice versa. Torka inte av huden, utan vidrör handduken försiktigt för att samla överflödigt fukt.
 4. Det är viktigt att ha lämpliga underkläder. Trosorna ska vara luftiga, helst bomull. När lochia och perineala skador irriterar huden kan du vägra underkläder när du ligger eller sover. Sådan sårventilation bör göras flera gånger om dagen..

Luftflöde påskyndar perineal läkning.

Kritiska dagar tillbaka

Bland kvinnor som väljer att amma kan cirka 80% förvänta sig att menstruationen börjar om 10-11 månader. Amning bromsar menstruationen och ägglossningen med cirka 20 veckor eller mer. Det är dock inte ovanligt när menstruationstiden är mycket längre än 20 veckor. Varje kvinna och hennes hormonnivåer är unika, så det är svårt att säga när perioden kommer att återupptas korrekt. Hos vissa kvinnor återvänder han nästa månad efter födseln, medan i andra är det bara när amningen är klar.

Under de första månaderna efter att barnet har släppts kommer menstruationen att inträffa mycket oregelbundet och varar kortare eller längre än den normala menstruationen. Vissa kvinnor tycker att deras första menstruation börjar så rikligt att de använder både kuddar och tamponger på grund av intensiteten i urladdningen.

Menstruation är ett obehag för en ung mamma, men så länge storleken på den utsöndrade vätskan är normal, finns det ingen anledning till oro. Vid överdriven volym, kontakta en läkare.

Blod efter förlossning på en månad

Upplagt av admin den 01/08/2020

Blod efter förlossning: varför det går och finns det en fara

Blod efter förlossning är en helt normal naturlig process som hjälper livmodern att frigöra dess kavitet från partiklar i morkakan. I stort sett bör utsläpp av blod från slidan inte skrämma en kvinna, men kraftiga blödningar är en anledning till oro.

Vad som anses normalt och naturligt och vilka symtom som bör varna en ung mamma - vi kommer att prata om allt detta ytterligare.

"Bra" typ av blödning

De koaguleringar av mörkt blod som släpps ut efter födelsen av ett barn kan orsakas av lochia. Detta är normal blödning som inte är skadligt för kvinnans hälsa..

Med en stabil förlopp under postpartumperioden och frånvaron av komplikationer, bör denna typ av blödning helt stoppa efter 14-16 dagar. Dessutom bör det förstås att "god" utsöndring av blod efter förlossningen inte kan vara riklig. Annars är detta en verklig patologisk akut blödning..
För att minska sannolikheten för allvarlig blödning efter förlossningen, omedelbart efter att barnet föddes, bör läkarna lägga en isvärmare på kvinnans mage. Vid behov bör mediciner införas för att stoppa blödning.

Viktig! Alla kvinnor efter förlossningen bör fortsätta blöda i flera dagar och till och med veckor. Samtidigt, om mörkt blod släpps i små mängder och samtidigt inte orsakar smärta, anses detta vara normen. Den motsatta bilden kommer att vara när en kvinna har skarlakansrött blod, som åtföljs av hög feber. Detta tillstånd är ett betydande skäl för ett brådskande besök hos en specialist.

Det bör också noteras att den "goda" blodfördelningen är sen menstruation, vilket en kvinna av misstag kan förväxla med menstruationen.

För nyligen myntade mödrar som inte utövar amning av vissa skäl kan den normala cykeln återgå till det normala efter 20 dagar.

"Dålig" typ av urladdning

Blödningen som inträffar en månad efter födseln, liksom fall då en kvinna går på toaletten med blod, är farlig. Dessutom betraktas blödning som patologisk i följande fall:

 1. När blodet går efter förlossningen i tre eller fler dagar och samtidigt har det en ljusröd färg (lochia kan inte ha en sådan nyans, vilket indikerar livmodersblödning).
 2. Om blodet gick en månad efter en stark känslomässig upplevelse, intim kommunikation eller sport belastningar på kroppen.
 3. Med en ökning av blodförlust, när en kvinna måste byta sina hygienprodukter bokstavligen varje timme.
 4. Förvärv av putrefactive lukt och konstig struktur av blod.
 5. Utseendet i sekundära föroreningar i blodet, vilket kan vara tecken på ett akut purulent fokus i reproduktionsorganen.
 6. Blödning, som åtföljs av funktionsfel i blodtrycket, blekhet hos en kvinna och andra tecken på patologiskt fokus.

Viktig! Till dess att orsaken till blödning har fastställts, råder gynekologen efter förlossningen inte kvinnor att amma, för om infektionen blev blodkällan kan det skada barnet.

Blödande funktioner

Hur många dagar en kvinna får blödning eller totalt blodflöde efter födseln bestäms av följande faktorer:

 1. Förekomst eller frånvaro av blodkoagulationsproblem.
 2. Hur ett barn föds. Således har en kvinna under den naturliga födelsen av ett barn en mer skadad livmoderhåla, och med en kejsarsnitt påverkas musklerna i den främre delen av bukhålan.
 3. Framgång med att ha en baby-, fostervikt och postpartum-skador.
 4. Kvinnans allmänna hälsa i arbetet och förekomsten av allvarliga kroniska sjukdomar.
 5. Kvinnors immunsystemstatus.
 6. Övningen av amning (med ofta applicering av barnet på kvinnans bröst, uterinhålan rensas upp snabbare och volymen av lochia minskar).
 7. Korrektheten av efterlevnaden av åtgärder efter födseln (applicering av kallkomprimering, införande av ett antal läkemedel, renhet under förlossningen, etc.).
 8. En kvinnas fysiologiska egenskaper och hennes tendens att återhämta sig.
 9. Förekomsten av komplikationer efter födseln, såsom infektioner eller inflammatoriska processer i reproduktionsorganen.
 10. Tillståndet hos en kvinnas hormonella bakgrund, samt förekomsten av ett antal endokrina störningar i henne.

orsaker

De huvudsakliga orsakerna till blödning i detta tillstånd är:

 1. Snabbfödelse, som blev de skyldiga till allvarliga skador på en kvinnas födelsekanal. I detta tillstånd kan allvarliga organutbrott observeras hos kvinnan i förlossningen. Samtidigt kan rikligt utsläpp av blod observeras i flera dagar efter en snabb födelse.
 2. Patologier för fästningen av morkaken till livmodern, som därefter framkallar svår blödning.
 3. Dålig blodkoagulation hos kvinnor i arbetet kan framkalla riklig blodutsöndring. I detta tillstånd bör läkare snarast administrera hemostatiska läkemedel till kvinnan. Annars är ett dödligt resultat av blodförlust inte uteslutet (varför det är farligt att föda utanför sjukhusförhållanden utan medicinsk övervakning).
 4. Förekomsten av förändringar i livmodern.
 5. Dålig livmoders sammandragbarhet, vilket kan orsakas av en mycket stark sträckning av dess väggar.
 6. Livmodersbrott, vilket provocerade en svår födelse (händer vanligtvis med ett stort foster).
 7. Ackumulering av fostervatten i livmodern som ännu inte har kommit ut.
 8. Utseendet på blod, som inte helt kan lämna organet på grund av reflexkomprimering av livmodern. Detta tillstånd observeras ofta under kejsarsnitt.
 9. Förekomsten av ett fokus på akut inflammation, vilket ledde till en avmattning i återhämtningsprocessen.

Diagnostik

Vid den första misstänkta urladdningen av blod måste en kvinna kontakta sin observerande gynekolog. Efter den första undersökningen och medicinska historien kan läkaren också förskriva patienten en ultraljudsundersökning och blodprover.

När blodet ser ut, genomgår en kvinna akut sjukhusvård och läkemedelsbehandling.

Läkaren måste också bestämma typen av blödning: primär (inträffar omedelbart efter förlossningen och de första tre dagarna efter dem) och sekundär (utvecklas efter några veckor).

Behandling

Omedelbart efter födelsen av ett barn genomför läkare en serie åtgärder som förhindrar blödning efter födseln. Således måste en kvinna stanna i förlossningsrummet i två timmar efter att hon födde. Detta är nödvändigt för att vidta nödåtgärder vid blödning..

Under denna period övervakas tillståndet för kvinnan i arbetet av personal som övervakar puls, blodtryck och mängden frigjord blod.

Hos kvinnor som har fött första gången eller har haft en svår födelse undersöker läkaren slidan och livmodern för att upptäcka skador. Om det behövs sutureras de drabbade områdena i luckorna och behandlas med antiseptika.

Den tillåtna mängden blodförlust under förlossningen bör inte vara mer än 500 mg. Annars kommer kvinnans blodförlust att betraktas som blödning.

Om blödning inträffar vidtas följande behandlingsåtgärder:

 1. Införandet av läkemedel för att stoppa blödning. Läkaren väljer dem i varje enskilt fall..
 2. Förkylning på nedre del av buken.
 3. Genomför extern massage av livmodern. För att göra detta lägger läkaren handen på livmoderns botten och pressar försiktigt tills organet drar sig ihop. För kvinnor är en sådan händelse obehaglig, men den kan tolereras utan anestesi. Dessutom kan en hand sättas in i organet för att undersöka väggarna. Efter det håller handen sig fast i en knytnäve.
 4. Upprättande av en vattpinne i slidan. Själva tampongen måste blötläggas med ett speciellt verktyg som kan orsaka livmodersammandragningar.
 5. Vid svår blödning behöver patienten en akut blodtransfusion.

Med avancerad blödning kan en kvinna behöva kirurgi. Av operationerna för att stoppa blödning kan användas:

 1. Fullständigt avlägsnande av livmodern.
 2. Förtryck av de drabbade kärlen i det reproduktiva systemet.
 3. Sömnad livmoderskada.

Viktig! Med svår blödning är det orealistiskt att stoppa det hemma. Dessutom, om en kvinna samtidigt kommer att försöka botas med folkmetoder, förlorar hon bara dyrbar tid. Det är klokare att ringa en ambulans i detta tillstånd..

Varför utsöndras blod: normalt

Enligt gynekologer och barnläkare kan blod frisläppas i små mängder i upp till fyra veckor i rad. Om kvinnans tillstånd är tillfredsställande, hon inte lider av smärta, feber och andra farliga tecken, betraktas denna process som en fysiologisk norm.

Gradvis kommer livmodern att rensa sig för skador efter födseln och återställa sitt slemlager..

Viktig! Efter en kejsarsnitt tar återhämtningsprocessen hos en kvinna längre tid, eftersom muskler och väggar i livmodern skadas kirurgiskt. I detta tillstånd kommer organets läkningsperiod att vara längre.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för patologisk blödning efter ett barns födelse är det viktigt för unga mödrar att följa följande läkares rekommendationer:

 1. Inom några veckor, släpp sexuellt samlag med en man så att livmodern kan återhämta sig och läka födelsår.
 2. Ta kliniska blodprover regelbundet för att övervaka vita blodkroppar samt hemoglobin och blodplättar. Om fel upptäcks, ta normaliserande mediciner som föreskrivs av din läkare.
 3. Innan du föder är det mycket viktigt att ta blodprover för koagulation. Så kvinnan själv och läkarna kommer särskilt att förstå vad som måste förberedas.
 4. Det är strängt förbjudet att röka eller dricka alkohol under postpartum, särskilt om kvinnan ammar..
 5. Observera noggrant personlig könshygien. Samtidigt måste du regelbundet byta sanitetsunderlägg och tvätta dig själv med enkel babytvål.
 6. Inom två månader efter barnets födelse är all fysisk aktivitet, särskilt lyftande vikter, strikt kontraindicerad. Under denna period måste en kvinna ta hand om sig självt, särskilt om hon genomgick kejsarsnitt (stress kan inte bara orsaka blödning, utan också bidra till divergens i sömmar).
 7. För att etablera amning är det användbart att berika dieten med mejeriprodukter..
 8. Kontrollera din kost noggrant. I detta tillstånd är det mycket användbart för en kvinna att äta spannmål, soppor och grönsaksrätter. Samtidigt bör det vara ångad, bakad eller kokt mat. Fet, rökt, saltat och stekt ska glömmas länge..
 9. Den första dagen efter födseln ska du alltid applicera en kall iskompress i magen.
 10. För en snabbare rengöring av livmoderhålan rekommenderas en kvinna att ligga på magen.
 11. Vid den första trangen att urinera måste du omedelbart besöka toalettrummet så att en full blåsan inte leder till onödig sammandragning av livmodern.
 12. Mer att vara i den friska luften. Samtidigt är det mycket användbart att träna långa promenader med barnet, eftersom dessa åtgärder kommer att vara användbara för mamma och barn.
 13. För att minska sannolikheten för komplikationer efter födseln måste en kvinna varje vecka genomgå en uppföljningsundersökning med en gynekolog. Endast en specialist kan identifiera problem med livmodern i tid och föreskriva nödvändig behandling.

Det bör förstås att det är viktigt inte bara hur mycket blödning som händer, utan vilken typ av blödning det är, och vilka ytterligare symptom som observeras hos en kvinna. Samtidigt kan rikligt med blodutflöde vara extremt farligt för hälsan, så du bör inte försena med ett läkarbesök när de dyker upp.

Scharlakansrött blod efter förlossningen

Varje kvinna som föder är bekant med ett sådant fenomen som blödning efter förlossning. Denna process är naturlig i sin natur eftersom kroppen avvisar resterna av livmodervävnaden.

Beroende på utsläppets intensitet och nyans noteras en viss blödningsvaraktighet..

Vad som orsakar blödning efter förlossningen

Några dagar efter födseln är blödningen som regel den mest intensiva jämfört med regelbunden periodisk menstruation. Eftersom detta blod kommer från kärl som ligger där morkakan är fäst, har det en röd färg. Ett fenomen som spotting efter födseln förklaras av otillräcklig sammandragning av livmodermusklerna. Detta är en helt naturlig process som inte borde skrämmas av en nyligen myntad mor, som mötte detta för första gången..

Blödning kan pågå i flera veckor och i vissa fall vara en månad eller mer. Dessutom observeras urladdningen i olika nyanser, de kan vara ljusrosa, mättade bruna eller gulaktiga.

Eftersom livmodermusklerna sammandras intensivt hela denna tid, försvinner dessa sekretioner gradvis och upphör att gå alls oftast efter 2-3 veckor.

Det finns dock undantag när blödningen varar mycket längre. Vilken ansvarsfrihet anses vara normal och när man ska söka hjälp?

Hur man identifierar eller upptäcker efter födelse är normalt

Under två till sex veckor är blödning från livmodern en naturlig process. Även efter 6 veckor kan blodföroreningar i sekreten observeras. Det händer att efter 2-3 dagar efter födseln stoppar urladdningen, men efter ett tag känner de sig igen.

En sådan process observeras vanligtvis hos aktiva kvinnor som försöker springa till gymmet nästan omedelbart efter utskrivning från sjukhuset. Om en kvinna står inför en liknande situation är det nödvändigt att stoppa fysisk aktivitet, och sedan återigen stoppar blödningen.

En "naturlig" blödning betraktas som en helt naturlig process när utskrivningen börjar nästan en månad efter att barnet föddes. Det går ganska tyst i 1-2 dagar. Om sådana upprepade blödningar observeras behöver du inte söka hjälp från en gynekolog.

Det finns också patologiska blödningar av postpartum. Det leder till resten av moderkakan i livmodern, som inte ges till den att dra sig samman efter leveransen. I detta fall förblir blödningen lika rik och ljus..

Om denna situation observeras är det brådskande att konsultera en gynekolog för att genomföra den igen rengör livmodslemhinnan. Trots det faktum att denna procedur verkar skrämmande för många kvinnor, och den senare huggas av, bör det förstås att rengöring inte kan undvikas ändå, och om situationen startas kan ytterligare behandling pågå i månader.

Det är värt att notera att en sådan sjukdom kommer att påverka kvaliteten på mjölk som barnets mamma matar, och kvinnans uppfödande funktion kan också försämras. Det händer att brunt urladdning är rikligt och fortsätter 6 veckor efter födseln. Detta fenomen kan indikera infektion och åtföljs vanligtvis av smärta i nedre delen av ryggen och magen. Om du inte förvärrar situationen kan den snabbt botas genom att kontakta en gynekolog.

I de allvarligaste fallen stannar blödningen, men efter några dagar kommer mer intensiv återkomst. Hemma kan detta problem inte lösas, eftersom detta fenomen är ett direkt hot mot en kvinnas liv på grund av blodförlust.

Hur länge fortsätter blödningen efter förlossningen, vilket påverkar dess intensitet?

Ofta är kvinnor ganska vårdslösa i sin hälsa, men de bör vara försiktiga att irreversibla konsekvenser kan uppstå om du inte konsulterar en läkare i tid vid misstänkta smärtsamma blödningar.

Det anses normalt när blödningen slutar på grund av regelbundna sammandragningar av livmodern. I det här fallet ammar det naturliga stimulantet av sammandragning, vilket tillhandahålls av naturen.

Uppmärksamhet! Om livmodern inte drar sig tillräckligt efter förlossningen leder detta till långvarig blödning.

En sådan situation observeras hos de kvinnor vars födelser var traumatiska, eller om det fanns flera graviditeter, polyhydramnios, ett stort barn. Denna situation förklaras också av förekomsten av fibrösa noder i livmodern, avstötning av placenta i förväg eller om den inte är korrekt fäst.

När livmodern är skadad under förlossningen är det sällsynt att livmodern fungerar eller dålig blodkoagulering inte upptäcktes av misstag. Om blödningen inte slutar ett par dagar efter att barnet föddes kan det bero på infektionsutseendet.

På något eller annat sätt bör blodutsläpp i alla fall följas strikt av specialister. Blödning är en ganska komplicerad och allvarlig process, därför, om en kvinna har minsta tvivel eller ångest, är det värt att konsultera en läkare omedelbart för att inte förvärra situationen.

Scarlet utsläpp från slidan efter att barnet har kommit ut, oavsett om det var naturligt eller med kejsarsnitt. Orsaken till normal blödning är orgelreparation, särskilt där morkakan var direkt fäst vid väggen. När hon sakta krymper till rätt storlek och kvinnans kropp drar ut vätska från såret.

Om rött blod har gått från könsorganen, oftast är det naturliga konsekvenser av barnets utseende och det varar från 14 till 21 dagar, men det händer att utsläppet i en annan form kvarstår under postnatalperioden. Hur mycket blod är normalt? När ska du söka läkare om blödningen en månad efter födseln inte har slutat inom den angivna tidsramen? Låt oss överväga varje fråga mer i detalj..

Blödning

Om du snart ska bli mamma ska du vara beredd på att de röda urladdningarna under de första dagarna blir starkare än under en tung menstruationscykel. Det kan också finnas blodproppar, men varje dag blir det mindre. När du först står på fötterna kan din höna bokstavligen strömma ner dig på grund av dess ansamling i slidan.

Under denna tid bör du inte använda tamponger, eftersom det kan orsaka infektion och irritera slidan efter barnets naturliga utseende. Stora nattkuddar, urologkuddar eller blöjor skulle vara ett mycket bättre alternativ.

Med tiden kommer blödningen efter förlossningen att upphöra att vara så riklig och mängden blod kommer att vara densamma som vid normal menstruation.

Sedan kommer storlek och extern lochia att förändras. Strax efter födseln blir de ljusröda, sedan bruna och gula. Detta kommer att vara ett tecken på läkning av det inre organet. Kom ihåg att träning kan bidra till en mörkare vätska..

Blödningar och buksmärta kan följa dig under amningen, eftersom koncentrationen av oxytocin, som får livmodern att dra sig samman, ökar. Efter cirka sju dagar bör blödningen bli mindre smärtsam och mängden bör minska.

Scarlet färg

Scarletutladdning efter förlossning i en månad innehåller ibland fragment av exfoliativ livmodervävnad och slem. Med tiden bör utsöndringen få en transparent färg och varar upp till 6 veckor, medan den inte bör ha en obehaglig lukt.

Inte bara sammandragning och rening av inre organ ansvarar för blödning efter förlossning på en månad, utan också andra faktorer, såsom:

 1. skada eller perineal snitt under förlossningen;
 2. nacksår;
 3. koagulationsproblem;
 4. bristning och blödning i den inre delen av livmodermuskeln.

Om Lochia plötsligt blir oerhört riklig, så det är nödvändigt att byta ut hygienunderlag oftare än varannan timme, måste du omedelbart informera din läkare eller besöka sjukhuset där du födde ett barn. Mycket svår blödning kräver snabb läkare..

Du bör se en läkare om:

 • plötsligt stopp av lochia;
 • det var feber - över 38C;
 • blodets färg förändrades och blev skarlagen.
 • åtföljt av mycket svår smärta i magen;
 • det innehåller blodproppar.

Statistik

Födelse efter födseln en månad efter födseln förekommer hos 5% av nyligen mynta mödrar. Det diagnostiseras med en blodförlust som överstiger 500 ml. Under de första 24 timmarna efter födseln finns det en ökad risk för så kallad primär postpartum-blodförlust.

 1. multipel graviditet;
 2. storleken på barnet;
 3. polyhydramnios;
 4. lång leverans baby;
 5. placenta previa;
 6. generell anestesi;
 7. magnesiumsulfatinfusion och för tidig separering av moderkakan.

I de flesta fall motsvarar de utgående massorna atoni eller muskelkontraktionsstörning. Orsaken är ibland också resterna av morkakan i livmodern, trauma eller koagulation.

Hygien

En kvinnas kropp behöver ungefär 1-2 månader för att återgå till formen efter att en ny familjemedlem uppträtt. Livmodern under denna period liknar ett stort helande sår som behöver särskild vård..

Principer för intim hygien:

 1. Tvätta grenen så ofta som möjligt, alltid efter byte av dynor. Användning av intima hygieniska vätskor med neutralt pH eller grå tvål är tillåtet. På apotek är det möjligt att köpa speciella antiseptika med antiinflammatorisk effekt för upplösning i kokt vatten. Dessutom minskar de smärta i perineum efter naturlig förlossning på grund av smärtstillande medel i dess sammansättning..
 2. När blodet har försvunnit efter barnets födelse bör du glömma att ta ett bad. Att bada i varmt vatten utvidgar blodkärlen och orsakar en stark och riklig urladdning. Se till att tvätta i duschen, i en bidé eller i en skål med varmt kokt vatten.
 3. Tvätta dig själv från pubis mot anus och inte vice versa. Torka inte av huden, utan vidrör handduken försiktigt för att samla överflödigt fukt.
 4. Det är viktigt att ha lämpliga underkläder. Trosorna ska vara luftiga, helst bomull. När lochia och perineala skador irriterar huden kan du vägra underkläder när du ligger eller sover. Sådan sårventilation bör göras flera gånger om dagen..

Luftflöde påskyndar perineal läkning.

Kritiska dagar tillbaka

Bland kvinnor som väljer att amma kan cirka 80% förvänta sig att menstruationen börjar om 10-11 månader. Amning bromsar menstruationen och ägglossningen med cirka 20 veckor eller mer. Det är dock inte ovanligt när menstruationstiden är mycket längre än 20 veckor. Varje kvinna och hennes hormonnivåer är unika, så det är svårt att säga när perioden kommer att återupptas korrekt. Hos vissa kvinnor återvänder han nästa månad efter födseln, medan i andra är det bara när amningen är klar.

Under de första månaderna efter att barnet har släppts kommer menstruationen att inträffa mycket oregelbundet och varar kortare eller längre än den normala menstruationen. Vissa kvinnor tycker att deras första menstruation börjar så rikligt att de använder både kuddar och tamponger på grund av intensiteten i urladdningen.

Menstruation är ett obehag för en ung mamma, men så länge storleken på den utsöndrade vätskan är normal, finns det ingen anledning till oro. Vid överdriven volym, kontakta en läkare.

Efter förlossningen bör alla kvinnor vara redo att upptäcka ytterligare 42 dagar. Omedelbart representeras de av blodproppar och blod, gradvis minskar intensiteten, och de får en slemhinne. Men postpartum-perioden kan vara komplicerad. Ofta blödar detta, vilket kan utgöra ett hot mot en kvinnas liv. Vad är orsakerna till sådana tillstånd, hur man förstår om detta är en norm eller patologi?

Normalt ansvarsfrihet

Normalt under sex veckor (42 dagar) har en kvinna utskrivning från könsorganen - lochia. Intensitet, konsistens, färg och andra parametrar genomgår betydande förändringar under denna tid. Ungefär ser det ut som följer:

 • De första timmarna efter förlossningen. Utsläppen är riklig, ofta med koagler. Som regel ligger kvinnan fortfarande i vila, vilar, och läkaren och barnmorskan tittar på henne.
 • De första dagarna. Gradvis blir urladdningen mindre, koaglerna verkar mindre och mindre. För närvarande kan kvinnan säkert använda maxi-kuddar. Efter amning finns det fler av dem, eftersom sugning stimulerar livmodersammandragningar.
 • Från cirka 7 till 10 dagar är fläcken redan smeta i naturen, med perioder ökar.
 • Från den andra veckan blir lochia mukare med blodstråk. En periodisk liten daub bevaras också. För närvarande, även under flera dagar, kan det inte längre finnas någon urladdning och dyker upp igen. Detta är helt normal rytm upp till 42 dagar efter födelsen inklusive.

Om utskrivningen fortsätter efter sex veckor, kontakta en läkare omedelbart. Detta är ett oroande tecken på en möjlig patologi..

Vi rekommenderar att du läser artikeln om postpartumsjukdomar. Från det kommer du att lära dig om riskfaktorer, inflammatoriska och smittsamma patologier, behandlingsmetoder.

Och mer om örter för blödning av livmodern.

Perioder av livmodersblödning efter förlossning

Livmoderblödning är ett onormalt utsläpp av blod från livmoderhålet. Särskilt relevant är frågan under postpartum-perioden. För närvarande, på grund av vissa funktioner i urladdningen, kan flickan inte alltid korrekt bedöma deras volym.

Livmoderblödning efter förlossning kan delas in i följande typer:

 • tidigt om inträffar inom 2 timmar efter födseln;
 • sent - upp till 42 dagar inklusive;
 • efter 42 dagar.

I det första fallet befinner sig kvinnan fortfarande på föräldraavdelningen under nära övervakning av barnläkare-gynekologer. Blödning under denna period är mycket massiv och kan till och med vara livshotande. Endast en läkare eller barnmorska utvärderar arten av utskrivningen.

Sen blödning uppstår av olika skäl. För närvarande är kvinnan redan hemma, och hon bör konsultera en läkare om det finns misstankar om en patologi..

Orsaker till blödning efter födseln

Orsakerna till blödning under den tidiga och sena postpartumperioden är något annorlunda, liksom kvinnornas taktik.

Tidig blödning av postpartum

Sådana komplikationer med otidig hjälp kan leda till en kvinnas död. Därför bör alla läkarnas handlingar fästas, vara väl samordnade och snabba. De huvudsakliga orsakerna till blödning inom två timmar efter födseln är följande:

Orsak till blödningVarför händer
Atoni eller livmoderhypotoniPatologi är en otillräcklig minskning av myometriumet, vilket resulterar i att de gapande kärlen på mödrarplatsen (området där barnets plats var fäst) inte sjunker och fortsätter att blöda rikligt. På några minuter kan en kvinna tappa upp till 2 liter blod, vilket är extremt farligt.
Ofullständig separering av moderkakanResten, vanligtvis några centimeter, stör den normala sammandragningen av livmodern, och som ett resultat väcker det blödning.
Postpartum skadorBrott i livmoderhalsen, kroppen, vagina, yttre genitalier åtföljs alltid av blödning av olika intensiteter. Ibland med bildandet av hematomer, om blod kommer in i en sluten kavitet eller vävnad (till exempel muskel, etc.).

I de flesta fall diagnostiseras de alla omedelbart efter barnets födelse. Sen upptäckt av tårar eller dålig stängning kan kosta en kvinnas liv.

Blodsjukdomar som påverkar koagulationsförmågan, såsom hemofili och liknandeI detta fall slutar blödningen inte, eftersom förmågan att bilda mikrotrober i de skadade kärlen på mödrarplatsen förloras.

Sen blödning efter förlossningen

Om blödningen utvecklas inom några dagar efter förlossningen kan samma faktorer vara orsakerna som leder till ett liknande tillstånd under den tidiga perioden. Ju mer avlägsna mycket riklig lochia uppstår, desto högre är sannolikheten för någon ytterligare patologisk process.

Blödningar i sen postpartum kan också provocera följande villkor:

 • Närvaron av en placentapolyp. Dess bildning sker från resterna av barnets plats, om det inte fanns någon fullständig vävnadsavstötning under förlossningen. Placentapolyppen är liten, men ultraljudet i bäckenet är nästan alltid märkbart.
 • Utvecklingen av den inflammatoriska processen i livmoderhålan. En infektion i vagina, kronisk foci (till och med karies tänder med immunbrist), etc. kan provocera det..
 • Ärftliga egenskaper hos myometrial kontraktion. Detta är det mest ofarliga alternativet för blödning efter förlossningen. I regel faller det i detta fall snabbt mot bakgrund av konservativ behandling.
 • Bubbledrift är en ganska sällsynt patologi. Det kan vara antingen godartad eller ondartad. Utsläpp i detta fall är ofta milda.

Om en kvinna inte ammar, kan hon inom 30 till 40 dagar efter födseln få sin period, vilket kan betraktas som blödande.

Ofta är de mer rikliga än vanligt, smärtsamma och till och med med blodproppar. Men deras varaktighet bör inte vara mer än 3 - 7 dagar. I alla fall bör de första kritiska dagarna inte överskrida de normala månatliga parametrarna - ungefär 20 ml urladdning per dag.

Se videon om livmodersblödning:

Symtom på blödning av livmodern efter en månad, där du måste se en läkare

Omedelbart efter födseln ligger kvinnan på sjukhuset i 3 till 5 eller ännu fler dagar. Arten av utskrivningen övervakas noggrant av läkare och, om man misstänker en patologi, genomförs omedelbart en ytterligare undersökning och vid behov medicinska förfaranden.

Så snart kvinnan är utslagen bör hon självständigt övervaka sitt tillstånd. Om följande situationer inträffar måste du alltid söka medicinsk hjälp:

 • Om urladdningen är väldigt rik, blodig (inte tillräckligt med maxi-kuddar i en timme).
 • När temperaturen av okända skäl steg, uppträdde smärta i nedre buken.
 • I fallet när lochierna får en konstig karaktär - de blir pusliknande, med en obehaglig putrefaktiv lukt.
 • Om urladdningen varar mer än 42 dagar, även om de inte är starka.

Diagnos av moders tillstånd med livmodersblödning

Om blödning inträffar är det nödvändigt att korrekt identifiera orsaken. Endast i detta fall kan de mest korrekta medicinska och diagnostiska åtgärder vidtas.

Vid tidig blödning av postpartum finns det ingen tid för ytterligare manipulationer. Därför görs allt omedelbart för att stoppa det. I det här fallet uppskattas endast mängden blod som en kvinna har tappat. Detta är avgörande för behandlingsförloppet..

När det gäller senblödning av postpartum är det nödvändigt att klargöra orsaken till att det inträffade. Följande metoder används:

 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Med det kan du upptäcka tecken på inflammation, misstänka en placentapolyp. Det är också viktigt att utesluta en ny graviditet, den första menstruationen och annan patologi.
 • Hysteroskopi, som utförs när en placentapolyp eller livmoderhåla misstänks.
 • Normal WFD när det inte är möjligt i en annan undersökning.
 • Blodkoagulationstest - koagulogram.

Allt erhållet material skickas för histologisk undersökning. Enligt hans slutsats kan vi prata om den verkliga orsaken till blödning.

Behandling av livmodersblödning efter förlossning

Terapi för tidig och sen postpartumblödning är annorlunda. Detta beror på utsläppets olika karaktär och de möjliga orsakerna till utvecklingen av sådana förhållanden..

Tidig blödning av postpartum

Baserat på en möjlig orsak utförs behandlingen. Handlingssekvensen är ungefär följande:

 • Introduktion av medel som förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet, till exempel oxytocin.
 • Manuell undersökning av livmoderhålan. Låter dig identifiera delar av morkakan som förhindrar att myometrium tränger samman. Vid behov utförs en manuell massage för att öka livmodern (med atoni).
 • Inspektion av födelsekanalen för tårar och skador. Suturer vid behov.
 • Om de tidigare åtgärderna är ineffektiva utförs ett komplex av hemostatiska åtgärder: klämma fast på vaginalbågarna, upprepad administrering av uterotonik och några andra.
 • Om blödningen fortsätter överförs kvinnan till operationssalen. En intervention genomförs, vars volym beror på många faktorer. Detta kan vara påläggningen av speciella komprimeringssuturer på livmodern för att komprimera den och andra metoder. Vid behov utförs organavlägsnande, vilket är det sista hoppet för att frälsa kvinnor.

Sen blödning av livmodern efter förlossningen

Terapi med sen blödning börjar i de flesta fall med konservativa åtgärder. Dessa minskar läkemedel, antibiotika, hemostatiska, etc..

Som regel, efter att ha utfört bäcken ultraljud, blir det klart om curettage eller hysteroskopi är nödvändig. Det utförs med misstänkta placentarester, cystisk drift. Det resulterande materialet skickas för histologisk undersökning..

Förebyggande av blödning efter födseln

Ingen kvinna kan vara försäkrad mot sådan blödning, även om hon redan hade en framgångsrik okomplicerad förlossning. Därför, utan undantag, utförs förebyggande under den tidiga postpartumperioden. Det innehåller följande:

 • Utskillelse av urin med en kateter så att en överflödande urinblåsan inte förhindrar att livmodern tränger samman.
 • Kallt till nedre buken i en timme eller två i 20 minuter med pauser.
 • Vid riskgrupper (stort foster, tidigare blödning, fibroider etc.) används reduktionsmedel, vanligtvis oxytocin.

Efter utskrivning från sjukhuset bör en kvinna också vara försiktig med sin hälsa. För att förhindra blödning rekommenderas följande:

 • Öva amning.
 • Överarbeta inte själv.
 • Observera sexuell vila från 2 - 3 veckor till 2 månader, beroende på förlossningens komplexitet.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om livmodersinflammation efter förlossningen. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till postpartum inflammation, symtom och tecken på ett problem, metoder för diagnos och behandling.

Och mer om smärta i livmodern efter förlossningen.

Blödning efter förlossning är ett allvarligt, ibland livshotande tillstånd för en kvinna. Endast snabb och kvalificerad medicinsk hjälp hjälper till att ta bort dess orsak och rädda den unga modern. Kvinnans uppgift är att vända sig till specialister i tid och följa alla råd efter förlossningen.

Utsöndring av blod en månad efter födseln

Födelsen av ett barn är en komplex fysiologisk process för en kvinna. Blödning en månad efter födseln är inte alltid normen. Livshotet bestäms av utsläppets storlek och natur.

allmän information

När födelsen var normal utan tårar och sprickor, observerade mödrarna under de första 7-10 dagarna rikligt med blodutflöde. En sådan fysiologisk process i kroppen gör att du kan bli av med resterna av morkakan, lochia och delar av morkakan.

Om mer än en månad har gått efter barnets födelse, och utskrivningen inte har slutat och blivit riklig, var uppmärksam på deras natur och kvantitet. Om det inte finns någon obehaglig lukt och blodproppar i mörk färg inte observeras, är detta normalt.

Vad ska vara utskrivning en månad efter födseln:

 1. lochia den första dagen är tätare, och efter en vecka blir de flytande;
 2. under de första dagarna har blodet en ljus skarlakansfärg;
 3. på 10-14 dagar förändras skuggan till brun, mängden minskar;
 4. slemhinneutsläpp ljusrosa, luktfri;
 5. efter 4 veckor blir lochian transparent.

Normalt varar vaginal urladdning under postpartum perioden i 6-8 veckor, beroende på moderns hälsa. Volymen blod förlorad under denna period är cirka 1,5 liter. Kroppen är helt förnyad och renad..

Orsaker till fläckar en månad efter födseln:

 • ett kejsarsnitt utfördes;
 • delar av morkaken kvar i födelseskanalen;
 • närvaron av fibroider;
 • blodkoagulation är nedsatt;
 • det fanns ett brott i livmodern eller födelsekanalen.

När en kvinna inte ammar, utvecklas menorragi. Detta sker på grund av hormonell obalans. Med denna avvikelse åtföljs perioderna före och efter barnet av en stor blodförlust.

Överflöd menstruation manifesteras av dålig hälsa, minskat blodtryck, yrsel. Orsakerna är hormonella störningar, födelseskador, blödningsstörningar och könssjukdomar.

Om det har gått en månad sedan födseln och blodutflödet började öka måste du se en läkare. En snabb diagnos identifierar orsaken och börjar behandlingen i tid.

Blodigt utflöde i fyra veckor efter förlossningen leder till död av en kvinna eller borttagning av penis. Mamma, i närvaro av tecken som riklig blödning, mörka blodproppar och buksmärta, måste ringa ambulans.

Orsaker till blödning en månad efter barnets födelse:

 • atoni eller hypotoni av livmodern;
 • resten av efterfödelsen;
 • postpartum trauma;
 • blodsjukdom
 • inflammatoriska processer;
 • placentapolyp;
 • ärftliga egenskaper hos kroppen.

Atoni och hypotoni i livmodern representerar en avvikelse, som ett resultat mellan kärlen finns det ett tomt utrymme genom vilket blod sipprar. Detta tillstånd är hälsofarligt, eftersom blodförlust är upp till två liter.

När man ska se en läkare om fläckar börjar en månad efter födseln:

 1. blodigt urladdning varar mer än 42 dagar;
 2. skuggan ändrades till mörk;
 3. uppkomsten av pus, svarta fläckar och en obehaglig lukt.

Överdriven blodig urladdning orsakas av inflammatoriska processer på grund av de återstående delarna av morkaken i livmodern. Postpartum suturer och hematomas resulterar i blodförlust. Detta beror på ruttning av suturen eller sen upptäckt av inre tårar..

En gynekolog diagnostiseras med en patologi vid undersökning. För detta kommer en kvinna att behöva ta blod- och urintest samt genomgå en ultraljud av könsorganen. Ofta och kraftig blödning indikerar förekomsten av patologi.

komplikationer

Under postpartum bör en kvinna noggrant övervaka hennes hälsa. Om några avvikelser inträffar eller om blod har gått en månad efter födseln är det nödvändigt att uppmärksamma kvaliteten på vaginal urladdning.

När du ska konsultera en läkare för komplikationer:

 1. blod förvärvade en ljus skarlagen färgton och blev flytande;
 2. mängden urladdning ökade, postpartumskuddar räcker under högst en timme;
 3. dra svår smärta i buken och i livmodern;
 4. ökning av kroppstemperaturen;
 5. obehaglig luktpropp.

Eventuella inflammatoriska processer i livmodern kräver diagnos och behandling. Om en kvinna i förlossningen inte uppmärksammar i tid till ökad blödning en och en halv månad efter förlossningen kan konsekvenserna vara negativa..

 • endometrios;
 • brist på muskelsammandragningar;
 • hindring av livmodern;
 • inflammatoriska infektioner.

Endometrios utvecklas både i könsorganen och i buken. Det antas att det inträffar på grund av att blod tränger in i äggledarna. Sjukdomen manifesterar sig både efter menstruation och under postpartum.

Frånvaron av muskelkontraktioner i livmodern kommer inte att tillåta kroppen att återgå till sin ursprungliga form. Tecken på atoni är blodproppar, en minskning av blodtrycket hos patienten. Patologi leder ofta till dödsfall på grund av en stor blodförlust och hemorragisk chock.

Inspektion

En komplett diagnos utförs för kvinnor som har en benägenhet till blödning. Patologier är förknippade med genetiska och kroniska sjukdomar. Läkarna uppmärksammar livmoderns storlek, placenta previa, blodkoagulation.

Hur utförs undersökningen vid sen utskrivning med blod efter förlossningen:

 1. kontrollera botten av livmodern;
 2. könsundersökning;
 3. mätning av tryck, puls och kroppstemperatur;
 4. allmän diagnostik;
 5. utnämning av analyser och ultraljud.

När en kvinna har ett starkt ljusrött utsläpp en månad efter födseln börjar undersökningen med en kontroll på livmoderns och blåsans botten. Utvärdera sedan kvaliteten och kvantiteten av lochia. För att göra detta, väga packningen 15 minuter efter påfyllning.

Trauma leder ofta till blödning, på grund av att livmodern inte tränger samman och inte återgår till sin tidigare form. Om organet kontrollerades och inga avvikelser hittades, var uppmärksam på smärta och vagina.

Det är viktigt att övervaka patientens allmänna tillstånd. Mät tryck, puls och kroppstemperatur. Normalt ska huden vara en lätt nyans, läpparna är rosa, slemhinnor utan torrhet. Vid inre blödningar kommer smärtan att vara stark och ge bort till bäckenområdet. Vagina sväller, hudtonen förändras till mörkblå. Sedan visas svart urladdning en månad efter barnets födelse, vilket indikerar förekomsten av en snörning inom eller utanför.

Livmoderblödning behandlas i steg, beroende på kvinnans tillstånd. Först utförs en diagnos och undersökning, på vilken orsaken till patologin hittas. Under hela tiden övervakar sjuksköterskan kvinnans tryck och puls.

Livmoderns arbete återställs med hjälp av droger. För varje patient väljs medel och dosering individuellt utifrån kroppens egenskaper. För att lindra kramper och stoppa blödning, applicera kall på nedre del av buken.

Läkemedel för att stoppa blödningen en månad efter födseln:

 1. Oxytocin - används för att sammandraga muskler. Det används i form av droppare både vid förlossning och efter uppkomsten av barnet;
 2. Metylergometrin - förskrivs intramuskulärt endast under postpartum. Accelererar muskelkontraktion i livmodern.

Läkaren undersöker livmodern, sätter in en tampong inuti med ett verktyg som hjälper kroppen att dra sig samman. Om rester av morkakan hittas inuti kaviteten och i födelsekanalen, rengörs organet under allmän anestesi.

Om blödningen inte kunde stoppas löses problemet genom operation:

 • uterus borttagning;
 • sy sömmar och skador inuti organet;
 • krossningskärl som är skadade.

Operationen används endast som en sista utväg, när läkemedel inte har löst problemet. Alla kirurgiska ingrepp utförs under generell anestesi. Vid allvarlig blodförlust föreskrivs en blodtransfusion.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder bidrar till minskning av livmodern, minskar risken för att utveckla patologi efter förlossningen. Under den första månaden bör mamma noggrant övervaka förändringar i kroppen. Underlåtenhet att följa hygienreglerna och läkarens rekommendationer påverkar en kvinnas hälsa negativt.

Vad du behöver göra första gången efter förlossningen:

 1. med minskad blodkoagulering, ta regelbundet test;
 2. Det rekommenderas inte att röka, dricka alkohol;
 3. observera könshygien. Om det finns suturer, ta en dusch med babytvål efter varje besök på toaletten;
 4. behandla sår för snabb läkning med antibakteriella medel;
 5. omedelbart efter förlossningen under de första två dagarna, applicera en iskomprimering i livmodern;
 6. under de första fem dagarna för att minska livmodern du behöver för att ligga och sova på magen;
 7. besöka gynekologen varje vecka efter utskrivning från sjukhuset för undersökning;
 8. övervaka ditt välbefinnande tills transparent vaginal urladdning visas.

Under de första veckorna, för att utesluta blödning, kan du inte spela sport, lyfta vikter. Efter kejsarsnitt ökar perioden till 4 veckor, eftersom sömmarna kan separeras. Om det fanns brott i livmodern, födelsekanalen eller en episiotomiprocedur utfördes, avstå från sexuellt samlag med en man.

Förebyggande åtgärder syftar till att återställa den kvinnliga kroppen efter födelsen av ett nyfött. Vid avvikelse från normen, rik blödning, missfärgning av urladdning och uppkomsten av en obehaglig lukt bör du omedelbart söka hjälp.

Perioden efter förlossningen är en ganska svår tid för moderns kropp. Försvagad immunitet leder ofta till inflammatoriska processer som provocerar livmodersblödning. Under kontakten med kliniken och diagnostisering av orsaken till patologin kan läkare rädda en kvinnas liv.

Som ett resultat av graviditet och förlossning inträffar allvarliga förändringar i kvinnans kropp. Det tar tid att återgå till det normala. Som ett resultat av införandet av återhämtningsmekanismer börjar utsläppet dyka upp efter förlossningen - lochia. De kan vara fysiologiska eller patologiska..

Födelse efter födseln

Under graviditeten kan mängden blod som cirkulerar i en kvinnas kropp öka avsevärt. Statistik visar att beloppet kan öka med 30-50%. Detta är nödvändigt så att barnet får tillräcklig näring och förnödenheter. Dessutom skapas på detta sätt en blodreserv för att underlätta processen för födelse och postpartum återhämtning. Det finns en utvidgning av livmoderkärlen. När ett barn föds når hennes blodtillförsel maximalt.

Lochia uppträder på grund av det faktum att i födelseprocessen uppstår skador på slemhinnan och blodkärlen i livmodern. Speciellt detta fenomen observeras på platsen för fästningen av morkaken. Efter barnets födelse börjar livmodern rensas. Hon måste bli av med resterna av fosterblåsan, blodproppar och exfolierat epitel. Utsöndringarna innehåller också en blandning som produceras i livmoderhalskanalen..

Lochia observeras tills alla sår i livmoderhålet har läkt, och hon kan inte återgå till sitt normala tillstånd. Under återhämtning normaliseras organets storlek och epitelet uppdateras. Om rengöringsprocessen går utan komplikationer upphör lochia efter 5-8 veckor. Den exakta varaktigheten för urladdningen beror på följande faktorer:

 • en kvinnas fysiska aktivitet;
 • livmoderns förmåga att dra sig samman;
 • laktation;
 • kvinnans ålder;
 • blodkoagulerbarhet;
 • tillstånd i livmodervävnader;
 • tillståndet i det hematopoietiska systemet.

De första tre dagarna av Lochia liknar klassisk menstruation. Deras volym minskar gradvis. Ursprungligen kan de vara upp till 500 ml per dag. Med tiden minskar mängden utsläpp till 100 ml per dag.

Det finns flera varianter av postpartum-urladdning. Specialister inkluderar följande typer av lochia i listan:

 1. Blodig. Detta är den första utskrivningen efter födseln. Vanligtvis är de ljusröda. De luktar som färskt blod. Utsläppet består av blodiga blodproppar och partiklar av död vävnad. De innehåller ett stort antal röda blodkroppar, vilket bestämmer färgen på lochia.
 2. Serös lochia. Visas ungefär 4 dagar efter födseln. De är lättare än att upptäcka. Serösa lochia har en brun-rosa färg. Antalet röda blodkroppar i dem minskar. Samtidigt observeras en ökning av antalet leukocyter. Utsläppet har en smaklös lukt..
 3. Vit Lochia. Visas den 10: e dagen efter födseln. Utsläppet ljusnar slutligen och blir gulaktigt. De har en flytande konsistens. De luktar inte. Gradvis minskas urladdningen. De blir mer knappa och prickiga. 5-6 veckor efter födseln finns endast slem från halsens livmoderhalskanal i sekreten.

För att pressa ut partiklar av död vävnad, slem och andra produkter som finns kvar i kroppen efter förlossningen, dras livmodern ihop. Detta leder till smärta i nedre del av buken. De liknar sammandragningar. Efter upprepad födsel intensifieras smärtan.

Ibland kan det uppstå svart lochia efter 3 veckor. Om smärtsamma symtom och en obehaglig lukt saknas, anses en sådan urladdning vara en patologi. De kan uppstå som ett resultat av hormonella processer som inträffar i kroppen såväl som förändringar i sammansättningen av slem.

Sen postpartum-urladdning

Blödning kan uppstå en månad efter födseln. Senare lochia kan utlösas av olika faktorer. I en normal situation fortsätter samverkan av livmodern under en viss period efter förlossningen. De intensifieras när en kvinna sätter ett barn i bröstet. Detta hjälper livmodern att rensa sig från blodpartiklar och blodproppar i den. Om en kvinna inte ammar, sker inte produktionen av hormonet prolaktin, som stimulerar livmodersammandragningar. Detta orsakar en långsam rengöring av organet. Om det inte finns några blodproppar i urladdningen och lochia inte har en obehaglig lukt, finns det ingen anledning att oroa sig. Gradvis stoppar urladdningen.

Det finns ett antal andra skäl som förlänger perioden för utrensning av livmodern efter förlossningen. Listan innehåller:

 1. Blodkoagulationsstörning. Om problemet är känt i förväg, måste det rapporteras till läkaren på planeringsstadiet av graviditeten. En kvinna bör vara beredd på att naturlig blödning kommer att pågå mycket längre.
 2. Stor frukt. Detta leder till att livmodern under graviditeten sträcker sig mer. Ett liknande fenomen observeras om det finns flera frukter. Stark sträckning ökar den tid det tar för organet att återgå till sin tidigare storlek.
 3. Födelse utfördes med kejsarsnitt. Som ett resultat bildas en sutur i livmodern. Han hindrar henne från att träna ordentligt. Som ett resultat bromsar återställningsprocessen. Ett liknande fenomen observeras om skador och brott uppkom under förlossningen och allvarliga blödningar inträffade, vilket krävde kirurgisk ingripande och suturering.
 4. I livmodern finns polyper, myom och fibrom, som förhindrar att den samlas normalt. Allt detta leder till en ökning av urladdningstiden.

Vanligtvis inom två månader efter födseln har en kvinna brist på menstruation. Regeln gäller dock endast för patienter som ammar ett barn. I detta fall frisätts prolaktin, vilket hämmar produktionen av östrogen, som är ansvarig för mognaden av follikeln och återställningen av menstruationscykeln. Hos kvinnor som av en eller annan anledning inte applicerade barnet på bröstet, kan menstruationen återhämta sig inom 1-1,5 månader efter födseln. Liknande fenomen betraktas som ett positivt tecken. Menstruationens utseende indikerar en snabb återhämtning av livmodern och hormonnivåerna. Under menstruationen blir urladdningen riklig och har en ljus färg. En kvinna under postpartum-perioden måste se till att det verkligen är menstruationsperioder. Kom ihåg att det finns en risk för uterusblödning som kräver akutvård..

Patologisk urladdning efter förlossningen och orsakerna till deras utseende

Om lochia började minska, men då deras volym ökade kraftigt, är detta orsak till oro. Ett sådant symptom kan indikera upptäckten av blödning i livmodern. Om en standarddyna blöts i blod på 40-60 minuter handlar det om inre blödningar.

Om urladdningen får en lugn lukt eller blir gulaktiggrön, kan detta indikera utvecklingen av en inflammatorisk process i de inre könsorganen. Orsakerna till dess förekomst kan vara böjningen av livmoderslangen och ansamlingen av lochia där. Den inflammatoriska processen som utvecklas i livmodern kan orsaka endometrit. Detta fenomen åtföljs av svår smärta lokaliserad i nedre del av buken. Dessutom är det en ökning av kroppstemperatur och utseendet på purulent urladdning. För att bekämpa patologi, kommer läkaren att förskriva en kurs med antibakteriella läkemedel och curettage av livmodern.

Följande symtom kan indikera förekomsten av patologier:

 • en kvinna har en ökning av kroppstemperaturen;
 • slem och blodproppar uppträder i urladdningen;
 • det är en allmän försämring av välbefinnandet;
 • svaghet är närvarande;
 • smärta i nedre buken.

Orsaker till pågående blödning under de första timmarna efter födseln kan vara livmoderhalscancer om de sys dåligt eller går obemärkt. I detta fall observeras lokal blödning i vävnaderna i slidan och perineum. Efter en grundlig undersökning kommer läkaren att öppna hematom och sy tårarna igen. En konsekvens av blödning i livmodern kan vara utvecklingen av anemi. Detta namn mottogs av brist på hemoglobin och, som ett resultat, en kränkning av näring av kroppsvävnader med syre. Om en kvinna i detta tillstånd ammar, kan han inte utvecklas med honom. I listan över andra orsaker som leder till upptäckten av fläckar en månad efter födseln kan du inkludera:

 1. Delar av moderkakan och fostrets membran förblev i livmodern. Detta bromsar läkningsprocessen avsevärt och kan provocera utvecklingen av svår blödning, som plötsligt utvecklas. Dess kännetecken är frånvaron av smärta.
 2. Atoni eller hypotoni av livmodern äger rum. Patologi är förknippad med dess överdrivna stretching, sagging eller försvagning. Om svag kontraktil aktivitet observeras flödar blod från slidan antingen i en kontinuerlig ström eller i separata delar. Tillståndet är farligt för en kvinnas liv och kräver akut läkare..
 3. Överdriven träning efter förlossningen. Ett liknande fenomen observeras som ett resultat av för tidigt samlag.
 4. Liten menstruation. Detta namn gavs gradvis tillbaka kvinnans reproduktionssystem till menstruationsfunktionen. I vissa grupper av kvinnor i arbetet börjar återuppträdande av fläckar att inträffa dag 21-28.

Diagnostisk forskning

Om en kvinna har en predisposition för blödning, kommer en fullständig diagnos att utföras. Läkaren kommer att kontrollera patienten för patologier förknippade med kroniska och genetiska sjukdomar. Storleken på livmodern och blodkoagulation kommer att beaktas. Vid sen utskrivning med blod efter förlossningen inkluderar undersökningen följande studier:

 • mäta kroppstemperatur, tryck och hjärtfrekvens;
 • kontrollera botten av livmodern;
 • allmän diagnostik;
 • könsundersökning;
 • allmän analys och ultraljud.

Om en kvinna har en ljusröd utflöde en månad efter födseln, börjar undersökningen med en kontroll av livmoderbotten och urinblåsan. Därefter görs en bedömning av lochia kvalitet och kvantitet. För att göra detta väger du kuddarna 15 minuter efter fyllning.

Skador resulterar ofta i blödningar, varför livmodern inte kan dra sig samman och återgå till sin tidigare form. Om inga avvikelser hittas vid kontroll av organet, beaktas närvaron av smärta hos kvinnan och resultatet av undersökningen av slidan. Övervakning av patientens allmänna tillstånd. Läkaren mäter puls, kroppstemperatur och tryck. Normalt ska patientens hud vara en lätt nyans och läpparna ska vara rosa. Slemhinnorna bör inte vara torra..

Vid inre blödningar observeras svår smärta. Vagina är svullen. Huden får en mörkblå nyans. Då kan svart urladdning visas. Om alla ovanstående symtom finns, indikerar detta förekomsten av en snörning inom eller utanför.

Patologi behandling

Behandling för livmodersblödning beror på kvinnans tillstånd. Processen genomförs stegvis. Inledningsvis utförs diagnostik och undersökning, under vilken orsakerna till patologin identifieras. Hela denna tid övervakas tryck och puls.

Livmoderns arbete återställs genom användning av droger. Läkemedel väljs individuellt. För att lindra spasmer och stoppa blödning appliceras förkylning i nedre del av buken. Om det dök upp en månad efter födseln kan patienten ordineras oxytocin. En medicinering används för att stimulera muskelkontraktion. Det används som en dropper under förlossningen eller efter att barnet föddes. Dessutom används metylergometrin. Läkemedlet administreras intramuskulärt. Det används endast under perioden efter födseln. Medicin påskyndar muskelkontraktionen i livmodern.

En specialist kommer att inspektera livmodern och sätta in en vattpinne med ett medel som hjälper till att dra sig samman. Om delar av morkakan förblir inuti utförs organrengöring under allmän anestesi.

Om blödningen inte kan stoppas löses problemet kirurgiskt. Läkaren kan utföra:

 • klämma in skadade fartyg;
 • sy sömmar och skador inuti organ;
 • uterus borttagning.

Kirurgi utförs endast som en sista utväg. Alla kirurgiska ingrepp utförs under generell anestesi. Om allvarlig blodförlust inträffar är en blodtransfusion möjlig.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Blödning före och efter menstruation: orsaker, hur man ska behandla

Fläckblödning före och efter menstruationOm blodutflödet från slidan uppträder under menstruationscykeln, är en helt normal process. Men om detta händer före och efter menstruationen, anses en sådan ansvarsfrihet vara ett tillfälle att kontakta en specialist....

Förebyggande av klimakteriet. Vi studerar fakta och fördelar myter om ämnet om det är möjligt att stoppa klimakteriet

Frågan som de allra flesta kvinnor ställer är: är det möjligt att stoppa början av klimakteriet?...

Vilken urladdning är möjlig när du tar Jess Plus och efter att det har avbrutits

Jess är ett oralt preventivmedel (OK), som tas av kvinnor för att förhindra förekomsten av en oönskad graviditet eller för terapeutiska ändamål för att korrigera menstruationscykeln....