Hur många dagar är menstruationen

Intim

Menstruation är en viktig fysiologisk process hos kvinnor, som manifesteras i form av blodig eller slemhinnig vaginal urladdning med en normal frekvens av en gång i månaden. Menstruation, som visas regelbundet är det första tecknet på en kvinnas hälsa. Om de inte är där är det mycket troligt att vi kan prata om de hormonella förändringarna som uppstår i en kvinnas kropp (graviditet, inflammatoriska processer i könsorganen, klimakteriet, tumörer, cyster etc.).

En mycket viktig faktor är observation av hur länge menstruationscykeln varar, överflödet av sekret och varaktigheten av varje menstruation. Det är det sista ögonblicket som orsakar många tvister mellan det klara könet. De flesta bryr sig om frågan: hur många dagar är menstruationen?

Hur mycket är den normala varaktigheten av menstruationen

Om du känner till det optimala värdet för urladdning under menstruation i termer av tid, ökar möjligheten för ett tidigt svar på möjliga avvikelser i kvinnokroppens arbete avsevärt. På grund av det faktum att organismerna är olika har var och en sina egna egenskaper för att fungera, det finns ingen tydlig period. Läkare framhäver dock normala gränser. Ur medicinsk synvinkel varar menstruationsflödet från 3 till 7 dagar. Dessutom kan de två första dagarna uppleva svaghet och svaga dragande smärta i nedre del av buken. Detta fenomen anses normalt och bör inte orsaka misstank..

Om en kvinna har en tidsperiod mindre än tre dagar, eller mer än sju, är detta ett tillfälle att träffa en läkare.

Vad påverkar menstruationens varaktighet

Hur lång menstruation varar bestäms av ett antal faktorer.

Ärftlighet

Enskilda kvinnor kan observera månadsvis ansvarsfrihet i tio dagar. I detta fall identifierades inte läkaren patologin och andra sjukdomar. I detta fall drar läkaren slutsatsen att denna varaktighet är förknippad med de individuella egenskaperna hos kroppen som är inneboende i kvinnorna i patientens familj.

Reproduktionssjukdomar

Sjukdomar i reproduktionsorganen hos en kvinna som uppstår på grund av inflammatoriska eller infektiösa processer i kroppen, liksom närvaron av formationer av godartad eller malign natur - cyster, polyper, fibroider, tumörer. Med sådana processer förlorar slemhinnorna sin ursprungliga struktur, vilket orsakar lång och tung menstruation och det är svårt att förutsäga hur lång menstruation kommer att gå.

Ovariell dysfunktion

Ovariell dysfunktion utvecklas på grund av sjukdomar i könsorganen, såväl som mekaniska skador - abortiva interventioner, etablerade preventivmedel (spiraler, ringar) eller orala preventivmedel och andra hormonella läkemedel. Under en sådan sjukdom minskas menstruationsflödets varaktighet och överskrider som regel inte två dagar.

Andra sjukdomar

Störningar i arbetet med andra viktiga organ - hypofysen och binjurarna, sköldkörteln eller bukspottkörteln, ansvarig för funktionen av den hormonella bakgrunden.

Förutom ovanstående punkter kan överdriven fysisk aktivitet påverka minskningen av menstruationscykeln och hur mycket menstruation som kommer att gå. Men nervös överarbete, stress, psykologiska störningar och skador kan öka menstruationens varaktighet i upp till 12-14 dagar.

En kraftig viktminskning, vitaminbrist, rökning, alkohol, drogberoende, ogynnsamma miljöförhållanden kompletterar listan över faktorer som bestämmer antalet menstruationsdagar.

Utsläppsvolym: vad är normen

Blödning, beroende på volym, kan delas in i tre typer:

En daub eller liten tid

I detta fall räcker en packning i 6 timmar eller mer, oavsett hur mycket varje månad.

Normal menstruation

Normalt är när en kvinna måste byta 6-7 sanitetsunderlag på en dag. Intervallet mellan hygienprocedurer är cirka tre timmar..

Tunga perioder

Överflödigt urladdning kräver en mycket frekvent byte av packningar.

Överflödigt urladdning under den första dagen eller två, ersatt av normalt.

Dessutom bör man uppmärksamma menstruationens natur. Dessa inkluderar:

 • Mängden frigjord blod är 40-80 ml. Dessutom faller större delen av urladdningen de första två dagarna.
 • Blodstrukturen bör vara enhetlig utan märkbara koagler. Närvaron av små vener är emellertid tillåten, eftersom slemhinnor går med blodet.
 • Olika blodfärger - från röd i början av menstruationen till mörkbrun den senaste dagen eller två.
 • Förändring av en kvinnas tillstånd under menstruationen - yrsel, illamående, svaghet.

Således fortsätter normal menstruation enligt följande:

 1. De två första dagarna - kraftig fläckning med mindre slemhinnor.
 2. Under de följande dagarna minskar utsläppsmängden markant.

Men i vissa fall kan urladdningens natur förändras under hela menstruationsperioden. Till exempel den första dagen - kraftig blödning, sedan två eller tre dagar - en daub eller en liten utflöde, varefter blod på 4-5 dagar börjar frigöras i betydande mängder igen.

Dessa är ungefärliga uppgifter, det är inte värt att fokusera på dem strikt, eftersom förändringar kan ske på några dagar eller timmar.

Menstruationens varaktighet hos flickor

Den första menstruationsblödningen börjar omkring tolv års ålder. Detta är den genomsnittliga tiden för menstruationens början. Så några flickor kan observera en senare början av menstruationen - efter 15 år, andra flickor - för tidigt (vid 10 år). Och från den tiden började unga kvinnor vara intresserade av frågan: hur länge bör kritiska dagar pågå??

Det är viktigt för mödrar att förstå och förklara för sina döttrar i tid att det ibland kan ta från 3 till 6 månader att etablera en regelbunden cykel. Men förr eller senare kommer kroppen att återhämta sig, börja arbeta i optimalt läge och det kommer att vara möjligt att grovt förutsäga hur mycket nästa menstruation kommer att gå.

Om flickan är helt frisk, är hennes menstruationscykel i genomsnitt 28 dagar, och varaktigheten av urladdningen varierar från tre till sju dagar.

De flickor som i början av menstruationen inte helt har uppnått puberteten, kan observera de första blödningarna i form av knappt urladdning. Detta är inte ett tecken på avvikelser, men avser mer nya hormonella förändringar i en ung dam.

Som regel, när en flicka fyller femton års ålder, är hennes cykel helt återställd. Och från den tiden bör den unga damen börja följa denna process, vara uppmärksam på varaktigheten och hur mycket urladdning.

Viktig! När utskrivningen började pågå mindre än 3 eller mer än sju dagar måste du besöka en gynekolog för att ta reda på det verkliga skälet.

Normen för menstruationens varaktighet hos kvinnor i fertil ålder

Som nämnts ovan anses menstruationens varaktighet för varje kvinna / tjej vara normal om den är från 3 till 7 dagar. Överdriven blodförlust kan i vissa fall leda till yrsel, svaghet och trötthet. Sådana symtom kvarstår dock inte mer än två dagar, oavsett hur mycket perioden går. Den totala mängden blod som släpps bör inte överstiga 80 ml.

För kvinnor som inte är oroliga för hälsoproblem varierar den genomsnittliga cykeln från 21 till 35 dagar. Samtidigt börjar menstruationen med jämna mellanrum (en liten avvikelse på 2-4 dagar är tillåten).

Olika typer av patologier som förekommer i kroppen kan sägas när urladdningen varar mindre än två eller mer än sju dagar, och den totala volymen blod som frigörs är mindre än 40 eller mer än 100 ml. Brunt slemhinnor före eller efter menstruationen, liksom i mitten av cykeln, indikerar också problem..

Lång eller kort menstruation: möjliga orsaker

När menstruationens varaktighet är längre med ett par dagar, och urladdningen är normal, bör det inte vara anledning till oro. Men du måste snabbt boka en tid med läkaren, när lång menstruation är ihopkopplad med svår smärta och kraftig urladdning.

Menstruationen, som varar 2 veckor eller mer, anses vara för lång. De kan visas som ett resultat av:

 • kroppsreaktioner på den intrauterina enheten, installerad före menstruationens början;
 • ta orala preventivmedel;
 • den resulterande hormonella obalansen under det första året av menstruation hos flickor eller efter förlossning hos kvinnor;
 • sköldkörtelpatologier;
 • sjukdomar i livmoderlagren (adenomyos);
 • endometriotiska polypper;
 • cancer i livmodern eller maligna fibroider.

Kort menstruation bör också bry en kvinna, särskilt när urladdningen är för knapp, fläckig, med jämna mellanrum skiftande skugga (från ljus till mörkbrun). Anledningen till korta perioder kan vara:

 1. Metabolisk sjukdom.
 2. Patologier av olika slag i äggstockarna och hypofysen.
 3. Omogenhet i livmoderslimhinnan eller dess inflammation som ett resultat av aborter.
 4. Tar hormonella preventivmedel.
 5. Endokrina störningar.
 6. Olika skador i bäckenorganen och urinvägarna.
 7. Fysiskt överarbete.
 8. De överförda spänningarna av en psykologisk typ, nervös överbelastning.

Cykelns och menstruationens varaktighet förändras: vad man ska göra

Vissa kvinnor började märka att det vanliga antalet dagar med menstruationsflöde började variera i varje cykel. Till exempel gick de tidigare och varade ett par dagar, hur mycket blod som skulle tappas ut, eller tvärtom, det var en försening, och tung utflöde varade längre än normalt. Vad är orsaken?

Som nämnts tidigare påverkas menstruationens varaktighet av många fysiska, emotionella och andra faktorer. Kanske är en engångsavvikelse från normen inte orsak till oro. Periodiska kränkningar bör dock tvinga en kvinna att genomgå en undersökning och få råd från en behörig specialist. Du kan inte lämna sådana hopp utan specialuppmärksamhet..

Viktig! Inga oberoende diagnoser, liksom självmedicinering, särskilt folkläkemedel, bör inte utföras hemma.

Typer av menstruations oregelbundenheter

Algodismenorea. Det visas hos de flesta unga flickor. I detta fall förblir cykeln inom de tillåtna gränserna, liksom själva menstruationens varaktighet. Men varje menstruation åtföljs av svår smärta i nedre del av buken, en allmän försämring av välbefinnande, kräkningar och illamående. Att förutsäga hur mycket menstruation kommer att gå denna eller nästa gång är svårt nog.

Amenorré. Den mest komplexa kränkning, som kännetecknas av en fullständig frånvaro av menstruation. Orsaken till amenoré bör inte orsaka oro endast hos ammande kvinnor eller gravida kvinnor, liksom för de som har nått klimakteriet. För andra kvinnor, särskilt unga flickor - 15-18 år, leder det ofta till katastrofala resultat.

Metrorragi. Med andra ord, metrorragi är livmodersblödning som uppstår mellan intilliggande menstruationscykler. Det vill säga, om den uppskattade menstruationen fortfarande är långt borta, och blod dök upp och fortsätter att utsöndras i 5-6 dagar, kan metrorragi inte uteslutas. Det orsakas oftast av stress eller godartade livmoderformationer..

Dysmenorré. Tidig eller tillfällig försening i början av menstruationen. Den främsta orsaken till detta fenomen är en förändring i klimat, tidszon, miljöförstöring.

Oligoamenorrhea. Det kännetecknas av sällsynta menstruationer med smala mindre sekretioner. Oligoamenorrhea blir ofta en provocerande faktor som orsakar infertilitet.

Menstruationshygien

Varje kvinna från tonåren bör veta om hygien. Överensstämmelse med könsdelarnas renhet är obligatorisk under hela menstruationsflödet. Många kvinnor ignorerar hygien, särskilt de senaste dagarna. Ändå är det den här gången som kännetecknas av utvecklingen av en gynnsam miljö för penetrering i kroppen och reproduktion av skadliga bakterier och mikroorganismer som orsakar inflammatoriska processer i framtiden.

Vad bör vara hygien under menstruationen

Först och främst bör vattenförfaranden inte försummas. En kvinna ska tvätta hennes vagina under menstruationsblödning minst tre gånger om dagen, och ännu bättre - med varje byte av sanitetsunderlägg. Du behöver inte använda några specifika medel. Det räcker med att förbereda varmt vatten och en mild tvål som inte torkar huden. Eftersom det är under denna period som slemhinnorna är sårbara för olika irritationsmedel. Under menstruationsperioden är det bättre att vägra att ta ett bad, eftersom varmt vatten kan öka blodflödet och öka volymen av utsöndringar.

Som individuella hygienprodukter kan du använda tamponger eller kuddar. Det är nödvändigt att välja dem beroende på volymen av sekret och individuella storlekar.

Varje kvinna, om hon börjar försena menstruationen, börjar misstänka graviditet. Vissa förväntar sig, andra kör omedelbart för testet..

Månadsvis: vad är det, hur mycket håller det?

Vad det är?

Menstruation, menstruation (härstammar från Latin mensis - månad och menstruationer - månad) eller reglering - detta är en av faserna i menstruationscykeln.

Menstruation hos flickor i enkla ord är blodig urladdning. Med vetenskapligt talande är detta avslag på livmoderns slemhinna (det kallas endometrium) med ett ofördelat ägg.

Som menstruation annars kallas?

Det finns många namn på denna händelse. De flesta är idiomer. Varje ny generation ökar bara antalet synonymer. Alla flickor är olika, var och en uppfattar menstruationer på sitt eget sätt. Därefter listar vi några av dem med komma.

Menstruation, menstruation, regula, kritiska dagar, mormor på en röd Mercedes, gäster, gäster på en röd bil, gäster från Krasnodar, vänner på en röd bil, kvinnors angelägenheter, kvinnodagar, kvinnors semester, bukt, målar, röd armé, blodiga glad, röd kalenderdag, menstruationer, menstruationer, poliser kom, månader, månader, månader (som en fotbollsspelare - fotbollsfans kan komma på det), plåga, helgdagar, dessa saker, i dessa dagar, tekniska verk, kors.

Varför perioder inte går?

Processen ska upprepas varje månad. Den normala cykeln varar från 21 till 35 dagar, regelbundet. Det är, efter 3-4 veckor "gäster i en röd bil" skulle komma till dig igen.

Skäl som inte är relaterade till patologi, men på grund av dem finns det inga föreskrifter:

 1. Du har inte nått puberteten. Du är mellan elva och femton år gammal.
 2. Graviditetsperiod. Den beredda platsen är ockuperad, ingen får tillåta sig där, och under lång tid, upp till 9 månader.
 3. Omedelbart efter födseln. Just nu finns det andra urladdningar, de kallas Lochia. Här är kroppen inte upp till menstruationen. Han måste återhämta sig. Varaktighet på cirka några veckor.
 4. Det finns fall då det inte finns något under utfodringsperioden.
 5. Klimakteriet. I detta fall är kroppen inte längre redo för reproduktionsfunktioner..

Kärnan i menstruation eller vad som kommer ut med menstruation?

Ägget, efter mognad i äggstocken, börjar flytta till livmodern. Vid denna tid tjocknar livmodern membranet. Kroppen förbereder sig för att ta emot en gäst. En perfekt plats förbereds där befruktning ska ske. Om ägget har kommit in i livmodern och inte har befruktats, avvisar kroppen det. Detta inträffar vanligtvis 2 veckor efter ägglossningen. En noggrant beredd plats blir också onödig. De övre skikten i endometriumet, tillsammans med ägget, går utanför. Det vill säga menstruationsflödet visas. De åtföljs av blödning.

Menstruationsblod skiljer sig från blod som rinner i vener eller artärer. Kompositionen kommer att innehålla både förfallna celler i livmodermembranet och föroreningar i utsöndring av livmoderkörtlarna och andra enzymer. Detta blod koagulerar inte så snabbt som vanligt. Hennes färg är mörkare.

Den första dagen av en sådan urladdning tas i början av menstruationscykeln. Detta beror på att början av mognad av ett nytt ägg är förknippat med början av sekret. Det vill säga en ny cykel startar.

Hur många dagar varar menstruationen?

Ni är alla individuella, var och en har en annan varaktighet av menstruationen. För att göra detta måste du ha en kalender. Han hjälper dig att lära dig din normala regel. Normen beaktas om utflödet med blod hos flickor bör vara från 3 till 7 dagar. Om de är kortare eller längre än dessa villkor, tveka inte att besöka en läkare. Du kan ha ett hormonellt misslyckande eller obalans. I slutändan undersöker gynekologen dig, kan förskriva tester. Som ett resultat kommer han att svara på alla dina frågor och ge rekommendationer. Kanske har du funktioner som påverkar varaktigheten av "dessa dagar". I alla fall förlorar du ingenting.

Vad händer under menstruationen?

Dag 1. Den första dagen är vanligtvis den mest obehagliga. Endometrial avstötning inträffar. I samma ögonblick börjar livmodern att dras. Oftast leder detta till obehag..

Dag 2. Smärta och obehag kan fortfarande kvarstå. Ett nytt ägg börjar bildas och mogna i kroppen.

Dag 3. I processen med avstötning bildas en såryta på livmoderns väggar. Hon är mycket sårbar. I detta skede, och resten också, är det nödvändigt att vara uppmärksam på hygien.

Dag 4. Vid denna punkt bör smärta och obehag försvinna. Blodigt urladdning bör minska. Det rekommenderas inte att överarbeta och begränsa fysisk aktivitet.

Dag 5. I detta skede bör livmodern slutföra återhämtnings- och läkningsprocessen. Från detta ögonblick antas det att kroppen har uppdaterats. Alla metaboliska processer börjar fungera bättre..

När man ska träffa en läkare?

Cykeln är vanligtvis inställd inom två år efter uppkomsten av menarchen. Vi rekommenderar att du håller en kalender som visar frekvensen på cykeln. Det hjälper dig att känna din kropp bättre. Du kommer att kunna spåra eventuella fel, ändringar i varaktigheten av pågående händelser.

 • Observera om du har "gäster" oftare än efter 21 dagar och om de inte kommer tillbaka efter 35.
 • Överdriven eller för knapp utflöde är ett tecken på onormalheter..
 • Om du är 15 år och "gästerna inte har kommit" kan det tyda på ett brott eller funktionsfel i kroppen.
 • Vi hoppas att allt är i ordning med dig, men inte försena resan till läkaren. Ta en undersökning med en specialist.
 • Har du börjat din period? Kom ihåg hur det var?

Hur många dagar brukar menstruationen gå för flickor?

Menstruation är en naturlig process som varje kvinna möter. Normal menstruation och en regelbunden cykel är säkerheten att en flicka utvecklas utan patologier, hennes kropp kan bli gravid och uthärda ett barn utan hinder.

Och hur många dagar är menstruationen för en kvinna i reproduktiv ålder och vilka indikatorer kan tillskrivas normen? Låt oss ta reda på det.

Hur många dagar ska menstruationen gå normalt?

Vanligtvis varar månadsblödning från 3 till 7 dagar. Menstruation kan åtföljas av smärta i buken, nedre delen av ryggen, en kvinna kan känna allmän sjukdom och trötthet. Sådana tecken är normen..

Om din period varar mindre än 3 dagar är det här ett tillfälle att besöka en läkare och ta reda på varför blodutsöndringar pågår så kort tid. Avvikelser från normen kan indikera att det finns inflammationer i könsorganen eller en obalans av hormoner.

Men på ett eller annat sätt, var och en av kvinnorna, åtminstone en gång i sitt liv, står inför ett problem som menstruation. Skälen som ledde till att menstruationscykeln misslyckades kan vara olika, men varför detta bör bestämmas av en gynekolog.

Sådan, vid första anblicken, en enkel, men samtidigt svår fråga för återfyllning: "hur många dagar är menstruationen?" intresserad av nästan varje andra kvinna som kommer till en gynekolog.

Inte alltid på en gång alla har möjlighet att besöka en läkare, du kan försöka ta reda på själv varför kränkningarna inträffade. För att göra detta måste du veta hur många dagar normala månatliga perioder ska gå..

En tjej bör förstå att varje organism är individuell, därför är menstruationscykeln hos varje kvinna annorlunda. Det finns ingen tydlig tidsfrist, men det finns en tid som med rätta anses som normen. För vissa kvinnor är normen 3-4 dagar, för andra är normen 5-6 dagar. Med en stabil cykel är menstruationens varaktighet alltid lika med samma tidsperiod.

Norm - det är vissa gränser som indikerar att allt är i ordning i din kropp och att det inte finns några avvikelser. Baserat på sådana indikationer kan du ta reda på hur mycket menstruation som normalt ska gå för att märka brister i tid och konsultera en läkare.

Menstruation hos ungdomar

Första blödningen börjar omkring tolv års ålder. Det finns tillfällen då menstruationen börjar tidigare - vid tio års ålder eller senare - vid femton års ålder. Även då börjar unga damer ställa knepiga frågor: "Hur mycket är perioderna? Och när är detta normen? ”.

Ibland kan det ta ungefär 3 månader, ibland ett år från det första blödningsögonblicket. Instabilitet kan pågå i ett år tills cykeln återgår till det normala..

Vanligtvis, för flickor och kvinnor som inte har hälsoproblem, varar cykeln 28 dagar (plus eller minus ett par dagar). Normen kan hänföras till en cykellängd på 21–35 dagar i varje enskilt fall, förutsatt att menstruationen börjar efter samma tidsperiod varje gång. Normal urladdningstid är från 3 till 7 dagar.

Flickor som ännu inte har slutfört sexuell utvecklingsprocess kan komma att ha första knappa blödningar. Sedan finns det en daub eller bara ett par droppar blod släpps. En sådan process är normen, den är förknippad med hormonella förändringar som inträffar i en växande kropp.

Som regel, vid 15 års ålder, är cykeln helt bildad och blödningen varar från 3 till 5 dagar. Från och med detta ögonblick styrs varje flicka av hur mycket hennes period går för att ersätta överträdelser i tid.

Om du upptäcker att dina perioder går under tre dagar eller längre än 7, måste du kontakta en gynekolog för att lösa problemen i tid.

Kursen för vanlig menstruation

Menstruationsperioden hos var och en av kvinnorna fortsätter på olika sätt. För vissa kvinnor är menstruationen mer riklig och för dem är detta normen. Andra har alltid mer magra menstruationer. Men normalt bör volymen blod som släpps under kritiska dagar inte vara mindre än 50 ml och mer än 150 ml per dag. Till detta läggs fortfarande bitar av exfolierad endometrium och slem.

Menstruationsflödets färg kan också variera från mörkbrun till skarlakansröd..

Det finns välkända scheman som hjälper till att skilja avvik från normen.

Hur är menstruationen normal:

 • De första dagarna med blödning är rikligt, ibland med koagel. Varje efterföljande dag (3-4 dagar) minskar sekretionsvolymen. Och på dagarna 5, 6, 7 (beroende på fysiologiska egenskaper) stoppar blödningen.
 • Tilldelningar börjar med en daub, och mot slutet går de mer rikligt. I detta fall faller den starkaste urladdningen på 3-5 dagar.
 • Under hela menstruationen kan konsistensen variera. De första dagarna är till exempel intensiva och några dagar senare börjar dauben. Även på dag 5 är blödningen intensiv och på dag 7 har spåret fångats.

Ett sådant schema är endast ungefärligt. Det kan likställas med menstruation, som varar mindre än 5 dagar. Men förändringar inträffar inte på några dagar utan på några timmar.

Tilldelningsvolym: norm och avvikelser

Normalt flödar cirka 50-60 ml blod per dag. Detta är ungefär 2 msk. l vätskor. Visuellt kan det tyckas att volymen i verkligheten är större.

I själva verket är resten av menstruationsflödet ett död endometrialt skikt och slem.

Under 5, 6 eller 7 dagars menstruation tappar flickan mer än 250 ml. blod. Imponerande?

En kvinna i sitt liv under menstruationen tappar cirka 90 liter blod utan att skada kroppen.

Det finns tre typer av blödningar:

Bestäm att volymen är normal, du kan göra det själv. Det är allmänt accepterat att en kvinna i de dagar då den mest intensiva urladdningen görs bör använda cirka 6–7 sanitetsunderlägg per dag, byta dem med ett intervall på 3 timmar.

I händelse av att kuddarna behöver bytas ofta, och oavsett hur mycket du byter, kommer urladdningen fortfarande att smutsa dina underkläder - det är redan för mycket blödning. Om packningarna varar i 6 timmar, eller till och med längre - är detta en liten urladdning.

Viktig! Även om det är tillräckligt med en packning under 6-7 timmar, måste du ändra den var 3-4: e timme.

Hur mycket går menstruationen: beräkningsregler

Hur kan man beräkna hur mycket perioderna går för att ersätta avvikelser från normen i tid? Allt är enkelt - det är nödvändigt att använda en enkel formel för att spåra hur regelbunden informationen är efter varje månad.

Ett vanligt misstag som damer gör är beräkningen av menstruationscykeln från dagen för den senaste blödningen och den första dagen på nästa. Faktum är att räkningen börjar från den första blödningsdagen som redan har gått till den första dagen för de kommande som kommer att ligga bakom dem, inklusive den första dagen av den redan påbörjade menstruationen.

Därför ser formeln så här ut:

 • D2 är den dag menstruationen börjar som har kommit;
 • D1 är dagen då den föregående menstruationen börjar;
 • D2-D1 + 1 dag = hur mycket blödning inträffar på dagar;
 • Till exempel 25.05 - 28.06 + 1 dag = 28 dagar.

Och varje gång nästa menstruation börjar börja exakt efter 28 dagar. En sådan cykel kan betraktas som regelbunden..

Menstruationscykelns varaktighet påverkas av många faktorer och egenskaper hos den kvinnliga kroppen, till exempel:

 • stress, depression;
 • sjukdomar som är akuta och kroniska;
 • obehag;
 • ekologi;
 • acklimatisering.

Med tanke på alla funktioner är det inget övernaturligt att kroppens funktion kan förändras. Om menstruationens varaktighet är 6-7 dagar är detta inte en anomali. Normala cykeltider kan vara mellan 21 och 35 dagar..

För att inte förlora beräkningarna och underlätta själva processen kan du använda en vanlig liten kalender. I den kan en kvinna notera varaktigheten för varje menstruation. Precis som det kan du hålla en cykel under kontroll och rapportera denna viktiga information till din läkare.

Blödningens varaktighet?

Som nämnts ovan, för varje kvinna, menstruationen går annorlunda och deras varaktighet beror på många faktorer.

Normalt varar blodig urladdning 3-7 dagar och varaktigheten bör vara densamma varje månad. Men varför i vissa flickor anses menstruation vara normal i 5 dagar, medan för andra 7 dagar? Vad påverkar varaktigheten och hur mycket menstruation ska gå?

Följande faktorer påverkar också hur mycket menstruation kommer att gå:

 • Ärftlighet. Om en mamma eller syster har en benägenhet till blödning som varar mer än 8 dagar är det troligt att kvinnan också kommer att ha ett sådant problem. Denna situation kräver inte medicinsk intervention, med hjälp av läkemedel kan situationen inte längre förändras.
 • Den kvinnliga kroppens individualitet. Utflödets varaktighet beror på nivån på blodkoagulerbarhet. Av betydelse är också utformningen av könsorganen och livmoderhalsens längd. Dessa indikatorer påverkar blödningens varaktighet..
 • Oregelbunden näring och störning av dagen. Många kvinnor plåga sig med dieter, svälta eller helt leda en orörlig livsstil. I detta fall kan menstruationen vara liten och gå sju dagar istället för 5-6.
 • Överdriven belastning. Stark fysisk aktivitet påverkar cykeln. Kom ihåg att belastningen måste öka..
 • Stress och depression. Problem på denna nivå påverkar menstruationscykeln i stort. Blödning kan bli längre eller för kort och kan också försvinna helt.
 • preventivmedel Ibland måste du sluta ta OK för att återställa cykeln.
 • Patologi. Gynekologiska sjukdomar, liksom problem med det endokrina systemet, påverkar ofta varaktigheten.

Hur du ställer in en cykel själv?

Tyvärr är störningar i samband med menstruationscykeln ganska vanliga. Ibland krävs inte behandling när det gäller en nervös nedbrytning, efter en semester till sjöss, när den skyldige är klimatförändringar.

För att återställa menstruationscykeln, naturligtvis, om det inte finns några problem förknippade med reproduktionsorganen, kan du, i enlighet med dagens rätta och friska regim:

 • hälsosamt äta, äta färska grönsaker och frukt;
 • inkludera jäsade mjölkprodukter i kosten;
 • leda en hälsosam livsstil: gå i 3 timmar, rullskridskor, en skoter, en cykel, skridskor, löpning etc..
 • undvik oro och stress.

Du kan också vända dig till traditionell medicin. Om urladdningen är knapp (daub), kan tinktur av planeten dithy hjälpa. Med kraftig blödning, pulver från eldtorn.

Kära kvinnor, ta hand om din hälsa. Håll koll på det, som det ska och hålla en kalender där du noterar din period.

Hur många dagar ska en kvinna ha menstruation

Hos kvinnor i reproduktiv ålder måste menstruationscykeln vara stabil. Dess varaktighet påverkas av många faktorer, därför måste du veta hur lång menstruation varar och vad deras varaktighet beror på för att förhindra utvecklingen av patologi. Trots allt, om det finns hälsoproblem, uppstår ofta misslyckanden.

Normal menstruationscykel

Menstruationens varaktighet hos kvinnor är olika. Den normala cykeln är från 27 till 32 dagar (dess genomsnittliga varaktighet). Vanligtvis börjar menstruationen inom 5-7 dagar efter avslutad ägglossning. För en frisk kvinna är detta normen.

Det är omöjligt att avgöra exakt hur många dagar perioderna pågår, eftersom detta beror på många faktorer, till exempel väderförhållanden eller psykologiska tillstånd. Hos mogna kvinnor tar menstruationen ungefär sju dagar. Men de kan sluta tidigare än väntat..

4-7 dagar är varaktigheten för kritiska dagar, vilket är normen. En kvinna bör få blodigt urladdning varje månad, vars närvaro indikerar hennes reproduktiva hälsa.

Under påverkan av vissa faktorer kan en månadscykel misslyckas, vilket kan leda till att kritiska dagar kan börja tidigare eller senare än det förväntade datumet. Om förseningen är 2–4 dagar finns det ingen anledning till panik, eftersom en sådan avvikelse är tillåten. När förseningen inträffar regelbundet måste du genomgå en läkarundersökning. En förskjutning av månadscykeln med mer än 5 dagar indikerar utvecklingen av gynekologisk patologi.

Under normal menstruation bör fläckningen inte innehålla koaguler eller slem. De bör inte heller vara rikliga. Förekomsten av patologiska processer i kroppen indikeras av en kort menstruation, vars varaktighet är mindre än 3 dagar. Under denna korta period har livmoderns endometrium inte tid att helt separera och förnya sig. Som ett resultat kommer kroppen inte att rena sig själv och förbereda sig för eventuell befruktning av ägget.

Blodigt utflöde under menstruationen ska inte lukta obehagligt. Om deras lukt och mängd gör dig orolig den tredje dagen, rekommenderas det att besöka en gynekolog.

Hur många dagar är menstruationen

Om du vet hur många dagar som ska vara månatligen kan du märka en avvikelse i tid. Hos en frisk kvinna är menstruationens varaktighet från 4 till 7 dagar. Deras ”normalitet” kan bedömas av ansvarsfrihet. Om menstruationsfärgen är mörkröd eller vinröd betyder det att det inte finns några problem med separationen av livmoderns endometrium.

Lätt menstruationsblod med blodproppar av slem är en anledning att ljuda larmet. En patologisk process pågår troligen i kroppen..

I genomsnitt slutar urladdningen den sjätte dagen efter starten. Det vill säga cirka 5-6 dagar är normala perioder. Men eftersom varje organism är unik är avvikelser möjliga. Det finns ingen tydligt definierad tid som reglerar varaktigheten på kritiska dagar.

Oavsett varaktighet åtföljs menstruationen av en obekväm känsla som uppstår i nedre del av buken, svaghet, illamående och andra obehagliga symtom. Svår smärta under menstruationen kallas dysmenorré. Om obehag i dessa dagar är outhärdligt, är det vettigt att ta smärtmedicin.

Vad bestämmer menstruationens varaktighet

Vi fann att den genomsnittliga varaktigheten för de månatliga 4-7 dagarna. Vanligtvis upplever friska flickor sällan några avvikelser. Men under påverkan av vissa faktorer är misslyckanden möjliga. Så menstruationens varaktighet hos kvinnor beror på:

 • från ärftlighet. Om kvinnor i en viss familj kännetecknas av en tio-dagars varaktighet av kritiska dagar, är detta inte en patologi;
 • äggstockarnas funktion. Vissa sjukdomar i könsorganen provocerar sin dysfunktion. Detta påverkar cykelns varaktighet negativt. Om, på grund av störd ovariefunktion, slemhinnan i könsorganen skadas, kommer menstruationen att vara lång och smärtsam;
 • förekomsten av infektionssjukdomar och inflammatoriska processer. Genital inflammation provoserar riklig fläckning och en ökning av menstruationens varaktighet;
 • endokrin systemarbete. Om en avvikelse uppträder i funktionen av bukspottkörteln eller sköldkörteln, kommer hormonell svikt att uppstå i kroppen. Detta kommer att medföra en förskjutning i månadscykeln och som en följd en försening i menstruationen.

Orsaker till kort period

Lean perioder är en indikator på den trasiga cykeln. Om menstruationen började några dagar före det förväntade datumet är detta ett alarmerande symptom. Ett problem bör också varnas, till exempel korta perioder, vars varaktighet är 1-2 dagar. Denna avvikelse visas inte utan anledning. Sådana faktorer provocerar honom:

 1. Ovariell dysfunktion.
 2. Sköldkörtel dysfunktion.
 3. Reproduktionssjukdomar.
 4. Hormonella störningar.
 5. Könsorganinfektion.

I gynekologi kallas magra perioder hypomenorré. Blodförlust under korta perioder är låg, högst 50 ml per dag. Detta indikerar en kränkning av reproduktionsfunktionen..

Skäl för långa perioder

3 till 7 dagar är normala kritiska dagar. Menstruationens längd ökar om patologiska processer inträffar i den kvinnliga kroppen.

Faktorer som provocerar en ökning av menstruationens varaktighet:

 1. Sjukdomar i könsorganen eller livmodern. Till exempel provoserar förlängda perioder vissa former av endometrios..
 2. Hormonell omstrukturering av kroppen.
 3. Ovariell dysfunktion.
 4. Endokrinsystemsjukdomar.
 5. Långvarig användning av antibiotika och hormoner.

Långvarig urladdning, när en månadscykel misslyckas, åtföljs av svår smärta i nedre del av buken, liksom illamående och yrsel.

Vad man ska ta med pågående blödningar

Om menstruationsflödet varar längre än 7 dagar, bör du kontakta en gynekolog som kommer att förskriva medicinering.

Du kan hjälpa dig själv hemma. För att till exempel minska mängden menstruationsflöde kan du använda en nässlingsbuljong. Receptet för beredning:

 1. Bladen tvättas och hälls med varmt vatten (kan kokas).
 2. Insistera 1 timme.
 3. Sila buljongen.

Nässlingmedicin bör tas på tom mage under menstruationen.

Om tungt menstruationsflöde systematiskt stör dig, rekommenderas det att dricka en nässlingsbuljong 1-2 dagar innan kritiska dagar börjar.

För att lösa detta problem måste du också ta hemostatiska läkemedel. En kvinna som systematiskt står inför problemet med långvarig menstruationsblödning kommer att ordineras Etamsilat, Dicinon eller Tranexam. Handlingen med dessa läkemedel syftar till att normalisera rörelsen av blod genom kärlen. En timme efter att du tagit ett av dessa läkemedel inträffar den önskade effekten - en minskning av antalet utsöndringar.

Faran för tung menstruation

Eventuella förändringar i menstruationens natur bör vara alarmerande. Normala perioder för flickor varar högst 6-7 dagar. Om deras varaktighet och mängd blod har ökat är detta ett farligt symptom..

Överdriven och ofta utsläpp kan orsaka yrsel. Detta fenomen är förknippat med stor blodförlust i kroppen. Så när menstruationen varar mer än sju dagar uppstår följande risker:

 1. Utvecklingen av anemi. Tillsammans med blod förlorar kroppen användbara spårelement som krävs för att den ska fungera normalt. Eftersom det finns en otillräcklig mängd kalium och magnesium i blodet under menstruationen, försvagas kroppen.
 2. Uttorkning. Under menstruationsblödning förloras en stor mängd vätska. Detta påverkar negativt arbetet i levern, njurarna, hjärtat och andra organ. Förebyggande av uttorkning är mycket drickande.
 3. Hormonalt systemfel. Ofta provoserar hormonella förändringar infektioner som sätter sig på slemhinnan i könsorganen.

För att förhindra utveckling av farlig gynekologisk patologi bör en kvinna övervaka sin cykel och menstruationsflödets natur.

Hur länge ska menstruationen pågå

Hos kvinnor i reproduktiv ålder måste menstruationscykeln vara stabil. Dess varaktighet påverkas av många faktorer, därför måste du veta hur lång menstruation varar och vad deras varaktighet beror på för att förhindra utvecklingen av patologi. Trots allt, om det finns hälsoproblem, uppstår ofta misslyckanden.

Normal menstruationscykel

Menstruationens varaktighet hos kvinnor är olika. Den normala cykeln är från 27 till 32 dagar (dess genomsnittliga varaktighet). Vanligtvis börjar menstruationen inom 5-7 dagar efter avslutad ägglossning. För en frisk kvinna är detta normen.

Det är omöjligt att avgöra exakt hur många dagar perioderna pågår, eftersom detta beror på många faktorer, till exempel väderförhållanden eller psykologiska tillstånd. Hos mogna kvinnor tar menstruationen ungefär sju dagar. Men de kan sluta tidigare än väntat..

4-7 dagar är varaktigheten för kritiska dagar, vilket är normen. En kvinna bör få blodigt urladdning varje månad, vars närvaro indikerar hennes reproduktiva hälsa.

Under påverkan av vissa faktorer kan en månadscykel misslyckas, vilket kan leda till att kritiska dagar kan börja tidigare eller senare än det förväntade datumet. Om förseningen är 2–4 dagar finns det ingen anledning till panik, eftersom en sådan avvikelse är tillåten. När förseningen inträffar regelbundet måste du genomgå en läkarundersökning. En förskjutning av månadscykeln med mer än 5 dagar indikerar utvecklingen av gynekologisk patologi.

Under normal menstruation bör fläckningen inte innehålla koaguler eller slem. De bör inte heller vara rikliga. Förekomsten av patologiska processer i kroppen indikeras av en kort menstruation, vars varaktighet är mindre än 3 dagar. Under denna korta period har livmoderns endometrium inte tid att helt separera och förnya sig. Som ett resultat kommer kroppen inte att rena sig själv och förbereda sig för eventuell befruktning av ägget.

Blodigt utflöde under menstruationen ska inte lukta obehagligt. Om deras lukt och mängd gör dig orolig den tredje dagen, rekommenderas det att besöka en gynekolog.

Hur många dagar är menstruationen

Om du vet hur många dagar som ska vara månatligen kan du märka en avvikelse i tid. Hos en frisk kvinna är menstruationens varaktighet från 4 till 7 dagar. Deras ”normalitet” kan bedömas av ansvarsfrihet. Om menstruationsfärgen är mörkröd eller vinröd betyder det att det inte finns några problem med separationen av livmoderns endometrium.

Lätt menstruationsblod med blodproppar av slem är en anledning att ljuda larmet. En patologisk process pågår troligen i kroppen..

I genomsnitt slutar urladdningen den sjätte dagen efter starten. Det vill säga cirka 5-6 dagar är normala perioder. Men eftersom varje organism är unik är avvikelser möjliga. Det finns ingen tydligt definierad tid som reglerar varaktigheten på kritiska dagar.

Oavsett varaktighet åtföljs menstruationen av en obekväm känsla som uppstår i nedre del av buken, svaghet, illamående och andra obehagliga symtom. Svår smärta under menstruationen kallas dysmenorré. Om obehag i dessa dagar är outhärdligt, är det vettigt att ta smärtmedicin.

Vad bestämmer menstruationens varaktighet

Vi fann att den genomsnittliga varaktigheten för de månatliga 4-7 dagarna. Vanligtvis upplever friska flickor sällan några avvikelser. Men under påverkan av vissa faktorer är misslyckanden möjliga. Så menstruationens varaktighet hos kvinnor beror på:

 • från ärftlighet. Om kvinnor i en viss familj kännetecknas av en tio-dagars varaktighet av kritiska dagar, är detta inte en patologi;
 • äggstockarnas funktion. Vissa sjukdomar i könsorganen provocerar sin dysfunktion. Detta påverkar cykelns varaktighet negativt. Om, på grund av störd ovariefunktion, slemhinnan i könsorganen skadas, kommer menstruationen att vara lång och smärtsam;
 • förekomsten av infektionssjukdomar och inflammatoriska processer. Genital inflammation provoserar riklig fläckning och en ökning av menstruationens varaktighet;
 • endokrin systemarbete. Om en avvikelse uppträder i funktionen av bukspottkörteln eller sköldkörteln, kommer hormonell svikt att uppstå i kroppen. Detta kommer att medföra en förskjutning i månadscykeln och som en följd en försening i menstruationen.

Orsaker till kort period

Lean perioder är en indikator på den trasiga cykeln. Om menstruationen började några dagar före det förväntade datumet är detta ett alarmerande symptom. Ett problem bör också varnas, till exempel korta perioder, vars varaktighet är 1-2 dagar. Denna avvikelse visas inte utan anledning. Sådana faktorer provocerar honom:

 1. Ovariell dysfunktion.
 2. Sköldkörtel dysfunktion.
 3. Reproduktionssjukdomar.
 4. Hormonella störningar.
 5. Könsorganinfektion.

I gynekologi kallas magra perioder hypomenorré. Blodförlust under korta perioder är låg, högst 50 ml per dag. Detta indikerar en kränkning av reproduktionsfunktionen..

Skäl för långa perioder

3 till 7 dagar är normala kritiska dagar. Menstruationens längd ökar om patologiska processer inträffar i den kvinnliga kroppen.

Faktorer som provocerar en ökning av menstruationens varaktighet:

 1. Sjukdomar i könsorganen eller livmodern. Till exempel provoserar förlängda perioder vissa former av endometrios..
 2. Hormonell omstrukturering av kroppen.
 3. Ovariell dysfunktion.
 4. Endokrinsystemsjukdomar.
 5. Långvarig användning av antibiotika och hormoner.

Långvarig urladdning, när en månadscykel misslyckas, åtföljs av svår smärta i nedre del av buken, liksom illamående och yrsel.

Vad man ska ta med pågående blödningar

Om menstruationsflödet varar längre än 7 dagar, bör du kontakta en gynekolog som kommer att förskriva medicinering.

Du kan hjälpa dig själv hemma. För att till exempel minska mängden menstruationsflöde kan du använda en nässlingsbuljong. Receptet för beredning:

 1. Bladen tvättas och hälls med varmt vatten (kan kokas).
 2. Insistera 1 timme.
 3. Sila buljongen.

Nässlingmedicin bör tas på tom mage under menstruationen.

Om tungt menstruationsflöde systematiskt stör dig, rekommenderas det att dricka en nässlingsbuljong 1-2 dagar innan kritiska dagar börjar.

För att lösa detta problem måste du också ta hemostatiska läkemedel. En kvinna som systematiskt står inför problemet med långvarig menstruationsblödning kommer att ordineras Etamsilat, Dicinon eller Tranexam. Handlingen med dessa läkemedel syftar till att normalisera rörelsen av blod genom kärlen. En timme efter att du tagit ett av dessa läkemedel inträffar den önskade effekten - en minskning av antalet utsöndringar.

Faran för tung menstruation

Eventuella förändringar i menstruationens natur bör vara alarmerande. Normala perioder för flickor varar högst 6-7 dagar. Om deras varaktighet och mängd blod har ökat är detta ett farligt symptom..

Överdriven och ofta utsläpp kan orsaka yrsel. Detta fenomen är förknippat med stor blodförlust i kroppen. Så när menstruationen varar mer än sju dagar uppstår följande risker:

 1. Utvecklingen av anemi. Tillsammans med blod förlorar kroppen användbara spårelement som krävs för att den ska fungera normalt. Eftersom det finns en otillräcklig mängd kalium och magnesium i blodet under menstruationen, försvagas kroppen.
 2. Uttorkning. Under menstruationsblödning förloras en stor mängd vätska. Detta påverkar negativt arbetet i levern, njurarna, hjärtat och andra organ. Förebyggande av uttorkning är mycket drickande.
 3. Hormonalt systemfel. Ofta provoserar hormonella förändringar infektioner som sätter sig på slemhinnan i könsorganen.

För att förhindra utveckling av farlig gynekologisk patologi bör en kvinna övervaka sin cykel och menstruationsflödets natur.

Antalet dagar som en kvinnas menstruation varar påverkas av många faktorer, inklusive kroppens fysiologiska egenskaper, livsstil. Betydande avvikelser från normen, instabilitet i menstruationscykeln är symtom på sjukdomar i reproduktionssystemet. Endast en gynekologisk undersökning hjälper till att fastställa orsaken till kränkningarna. Uppskjut inte ett besök hos läkaren i hopp om att allt kommer att fungera på egen hand. En försummad sjukdom är svårare att behandla och konsekvenserna är allvarliga.

Innehåll:

 • Normal och patologisk menstruation hos kvinnor i reproduktiv ålder
 • Faktorer som påverkar menstruationens varaktighet
 • Hur mycket menstruation går för tonårsflickor
 • Menstruation under graviditeten
 • Hur många är inte varje månad efter förlossningen
 • Hur många dagar menstruationen varar med klimakteriet
 • Menstruation vid användning av p-piller

Normal och patologisk menstruation hos kvinnor i reproduktiv ålder

Menstruationsblödningens varaktighet bör normalt vara 3-7 dagar. Kroppen i dag försvagas på grund av blodförlust. Kvinnan blir snabbt trött, känner sig svag. Det finns huvudvärk. Alla dessa sjukdomar är normen, de varar inte länge och går med slutet av menstruationen. Normal menstruation kännetecknas av blodutsöndring med en total volym på 50 till 80 ml.

Hos en frisk kvinna är cykellängden från 21 dagar till 35 dagar. Dessutom går menstruationen med ungefär regelbundna intervall med en maximal avvikelse på 2-4 dagar.

Närvaron av patologi i kroppen kan antas i fall där menstruationen varar i 2 dagar och mindre eller mer än 7 dagar, är utflödesvolymen mindre än 40 ml eller mer än 80-100 ml. Om det finns fläckbrunt urladdning före och efter menstruationen som ökar antalet kritiska dagar är detta också en kränkning.

Cykeln bör normalt inte vara kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar. Början är den första menstruationsdagen.

Faktorer som påverkar menstruationens varaktighet

Hur mycket menstruation går beror på följande faktorer:

 1. Ärftlighet. Vissa menstruationer varar i 10 dagar och ännu mer i avsaknad av patologier. Denna tid är typisk för kvinnor i denna familj.
 2. Förekomsten av inflammatoriska och infektionssjukdomar i fortplantningsorganen, godartade neoplasmer (fibroider, polypper, cystor), maligna tumörer i livmodern och äggstockarna. Med dessa sjukdomar bryts strukturen i slemhinnorna i organ, skador på blodkärl och vävnader uppstår, vilket resulterar i att menstruationen blir rikare och håller längre.
 3. Ovariell dysfunktion. Orsaken till detta tillstånd kan vara både sjukdomar i könsorganen, och ofta aborter, användning av en intrauterin enhet, okontrollerad användning av hormonella läkemedel. Med ovariell dysfunktion på grund av otillräcklig produktion av könshormoner varar menstruationen 2 dagar eller mindre.
 4. Avvikelser i arbetet i sköldkörteln, bukspottkörteln, hypofysen, binjurarna - organ som ansvarar för tillståndet i den hormonella bakgrunden i kroppen.

Dessutom minskas antalet kritiska dagar kraftigt under intensiv fysisk ansträngning (sport, viktlyftning). Nervös belastning, psykologiskt trauma, depression orsakar kraftiga menstruationsblödningar, varar i 10-14 dagar.

Svält, vitaminbrist leder till en hormonskift, en minskning av menstruationens varaktighet eller till deras fullständiga upphörande. Rökning, alkoholmissbruk, narkotikamissbruk, negativa miljöeffekter resulterar i samma resultat..

Video: Hur många normala perioder går

Hur mycket menstruation går för tonårsflickor

Vid 12-15 års ålder har flickor sin första menstruation. Under denna period börjar hormonella förändringar i samband med mognad av äggstockarna i kroppen. Den första menstruationen kommer oregelbundet, med förseningar på flera månader. Detta inträffar inom 1-2 år. Menstruationsvolymen kan variera avsevärt.

Det är svårt att säga hur många dagar menstruationen ska gå för tonårsflickor tills deras karaktär äntligen har fastställts. Deras varaktighet kan variera avsevärt, men gradvis återgår det till det normala och är vanligtvis 3-5 dagar. Efter detta måste flickan ha en speciell kalender för att markera startdagen och slutdagen på sin period.

Om det finns några avvikelser (menstruationen inte kommer, slutar för snabbt eller omvänt går längre än förra gången), ska du inte få panik. Det kan finnas många skäl: överarbete, en passion för dieter, överbelastning av sport, mental ungdomsbalans i ungdomar, en förändring av landskapet. Sådana kränkningar kommer att försvinna efter att deras orsaker har tagits bort..

Men om kränkningarna är ihållande, menstruationen är för smärtsam, måste du definitivt konsultera en läkare. Sådana symtom indikerar förekomsten av sjukdomar i organen i det reproduktiva och andra kroppssystem.

Video: Menstruation hos flickor och vuxna kvinnor

Menstruation under graviditeten

När graviditeten börjar hos de flesta kvinnor försvinner menstruationen, men ibland kommer de vid sin vanliga tidpunkt, varför en kvinna kanske inte förstår att hon är gravid. Om menstruationen först kom under de första 30 dagarna av graviditeten, beror detta på det faktum att befruktning inträffade i slutet av menstruationscykeln, när endometriumet redan delvis var lossat. Spotting är knappt.

I sällsynta fall förekommer äggmognad i båda äggstockarna samtidigt. En av dem befruktas och den andra släpps ut. I detta fall finns det en lätt blödning, som kan se ut som magra perioder som varar i 1-2 dagar.

Om under graviditet under de första 3-4 månaderna finns det små och korta perioder av menstruation, kan detta vara ett resultat av ofullständig upphörande av hormonproduktion i äggstockarna på grund av kroppens fysiologiska egenskaper. Men i alla fall ska du inte lugna dig, eftersom ofta uppträdandet av fläckar under graviditeten leder till ett missfall eller talar om endokrina störningar i kroppen.

Varning: Om något blodigt utsläpp uppstår, bör en gravid kvinna omedelbart rådfråga en läkare. Kan kräva sjukhusvistelse i flera dagar för att upprätthålla graviditet.

Hur många är inte varje månad efter förlossningen

Varaktigheten av den första menstruationen efter förlossningen beror på deras kurs, allmän hälsa. Om en kvinna ammar, har hon inte sin period under hela ammeperioden. Om barnet av någon anledning överförs till konstgjord matning omedelbart efter födseln, börjar kvinnans menstruation på cirka 12 veckor.

I avsaknad av komplikationer blir oftast menstruationscykeln mer stabil. Om menstruationen var för riklig och lång, är indikatorerna nära förlossningen nära normal. Menstruationer blir smärtlösa, mindre intensiva. Detta beror på en förändring i livmoderns position, en förbättring av blodflödet från det. Hur mycket menstruation som går, beror på vilken hormonjustering som har ägt rum. Vanligtvis varar de från 3 till 5 dagar.

Hur många dagar menstruationen varar med klimakteriet

Menopaus (fullständig upphörande av menstruation) förekommer hos kvinnor ungefär 48-50 år gamla. Efter 40 år börjar produktionen av könshormoner i äggstockarna gradvis minska, tillgången på ägg tappas. Uppkomsten av ägglossning inträffar inte i varje cykel. Allt detta påverkar menstruationens natur. De kommer oregelbundet, varaktigheten ändras med varje cykel. Efter kraftig blödning som inte stannar inom 8 dagar kan en lång paus uppstå (2 månader eller mer), följt av knapp spotting brun menstruation, som försvinner efter 2 dagar. Sedan slutar de helt.

Tillägg: Om spotting inte var under ett år och sedan dyker upp igen, är det inte längre varje månad. Blödning av varaktighet och intensitet under postmenopausal period är ett tecken på hormonell misslyckande, endokrina sjukdomar eller förekomst av tumörer i livmodern eller äggstockarna. Det är brådskande att kontakta specialistläkare (gynekolog, endokrinolog, onkolog) för att identifiera patologi.

Menstruation vid användning av p-piller

P-piller innehåller kvinnliga könshormoner, östrogener och progesteron. Deras handling syftar till att undertrycka ägglossningen genom att ändra deras naturliga förhållande i kroppen. Inom 1-3 månader efter början av att ta pillerna anpassar kroppen sig till en ny hormonell bakgrund. I detta fall kan menstruationens natur förändras jämfört med det vanliga. Hur många dagar är menstruationen i detta fall och vad är deras intensitet beror på det valda sättet. De kan bli rikliga och långvariga, men kan tvärtom vara knappa och kortlivade..

Om menstruationen efter tre månader inte återgår till det normala måste du rådfråga en gynekolog. Du kan behöva välja ett annat läkemedel..

Video: Gynekolog om effekterna av hormonella läkemedel

Menstruationscykeln är ett individuellt fenomen. Varje kvinna bör uppmärksamma inte bara på utsläppets volym och egenskaper, utan också till deras varaktighet. Det finns allmänna standarder för varaktigheten av regleringen, som modifieras av fysiologiska eller patologiska faktorer. Hur länge är menstruationsperioder normala, och när avvikelsen från standarderna inte är en avvikelse kommer vi att överväga i denna artikel.

Hur bör din period börja

Representanter för det klara könet brukar känna tillvägagångssättet för menstruation. Detta beror på perioden åtföljd av fasen med ischemi:

 1. Endometrium förbereder sig för avslag.
 2. Livmoderblodkärl smalnar.
 3. Blodtillförsel sjunker kraftigt.
 4. Ibland kramper.

Redan under den premenstruella perioden börjar en minskning av progesteronnivåerna. Avlägsnande av bukdomarna (menstruationens början) - inträffar när hormonsekretionen reduceras kraftigt. Undantaget är graviditet, postpartum perioden, amning. För närvarande minskas progesteronnivåerna på grund av överdriven prolaktinproduktion..

Menstruationen bör normalt börja med fläckar på kläderna i röd, rosa eller brunaktig färg. De föregås av smärta i nedre del av buken. Blödningen intensifieras efter 2–4 timmar.

Hur många dagar ska vara normalt?

Den grundläggande regeln för kvinnors hälsa är stabilitet. Gynekologer, som svarar på frågan om hur många dagar är menstruation, indikerar en period på 4-8 dagar. När perioderna går 4, 5, 6, 7 eller 8 dagar regelbundet - detta är normalt, men om varaktigheten minskar kraftigt eller ökar (från 4 dagar till 8 och vice versa) förblir inom den angivna normen, bör du leta efter orsaken i en liknande reaktion av kroppen tillsammans med en läkare.

Arten av blodutflödet om dagen

Typ av blödning beror på menstruationsdagen - efter den första inträffar den största blödningsintensiteten andra och tredje dagen, och resten av urladdningsperioden har egenskaper från måttlig till liten.
Tabellen visar förändringarna i livmodern efter menstruationsdagarna och deras inverkan på sekretens intensitet.

Fysiologiska förändringarUtsläppsintensitet
1: a dagenBörjan på avstötning av det gamla skiktet i slemhinnanutsmetning
2: a dagenBildandet av ett nytt ägg börjarIntensiv
3: e dagenSkadad väggyta efter avstötning av det gamla epiteletriklig
4: e och 5: e dagenBörjan på läkning. Mängden blod som utsöndras reduceras.Måttlig eller knapp
6: e och 7: e dagenFullständig läkning av livmodern och rengöring av vaginalutsmetning

Hur ska menstruationen upphöra?

Månadsperioder bör upphöra så snart en tillräcklig mängd blod släpps - från 50 till 80 ml. Tilldelningarna är knappa. Menstruation brun - en nyans av koagulerat blod. Varje timme blir utsöndringen lättare och blandas med naturliga vita och livmoderhalsslem. Det är tillåtet att rengöra vagina med en gulaktig substans under ytterligare en dag eller två.

Hur ofta är menstruationen

Normaliseringen av cykeln sker två år efter den första urladdningen. Genom att besvara frågan om hur många dagar cykeln upprepas eller menstruationen går, konstaterar gynekologer att faserna varar från 21 till 35 dagar. En frekvent indikator på periodicitet är 28 dagar. Instabiliteten hos kritiska dagar märks mest:

Hur många dagar har menstruationsperioder för kvinnor över 35 år och flickor under majoritet?

Ju yngre flickan och den äldre damen, desto högre är variationerna i termer, därför båda båda bör inte oroa sig på grund av en kort menstruation på 2-3 dagar. Pubertet och pre-klimatperioder, graviditet - avvikelser från standarderna som inte är patologiska.

TonårenKlimaxGraviditet
Den fysiologiska normen för den vanliga (inte artificiellt inducerade) första menstruationen är 11-14 år. Hos en flicka bildas och etableras cykeln under de första två åren, från 11 till 16 år, utsläppets varaktighet kan uppgå till minst 2-3 dagar.Ju äldre kvinnans ålder, desto snabbare börjar förkortningen av cykeln. Den fullständiga upphörandet av menstruationen inträffar ofta före 50 års ålder, kännetecknas av en fullständig frånvaro av ägglossningsfasen - oförmågan att befrukta ägget.Inte alltid när graviditeten börjar, slutar cykeln omedelbart. Kortvarig urladdning i första trimestern passerar som en fysiologisk process som ett resultat av ofullständig upphörande av hormonproduktion i äggstockarna.

Detta betyder inte att tonårsflickor, mogna eller gravida kvinnor skyddas från patogena faktorer..

Identiska manifestationer förekommer vanligtvis med endometrios hos kvinnor äldre än 45 år eller polycystisk äggstock hos unga flickor.

Vad som inte bör vara urladdning under menstruationen

Att veta vilka perioder som anses vara normala, ha information om volym, färg, varaktighet, kan du fastställa eller förneka närvaron av onaturliga processer.

Funktioner i urladdningen

Bland de vanliga typerna av ansvarsfrihet som indikerar en överträdelse noteras följande:

Avvikelse från normenFunktioner i manifestationen
brownishOm det observeras några dagar före menstruationens början
TjockbrunOm det finns 5-7 dagar före menstruationen
BlodpropparVaraktighet upp till 7 dagar är ett naturligt fenomen. Om menstruationen inte slutar mer än en vecka - ett tecken på misslyckande.
MagerFör lite urladdning
RosaLjus färg på blod under menstruationen, som med vatten
Brun, slemmigIndividuell manifestation av hjälpsymptom

Varje förändring av karaktären av menstruation kan påverka utsläppets varaktighet.

Blödningsvaraktighet

När man förstår hur mycket menstruation går i genomsnitt, inser en kvinna självständigt att för korta perioder eller deras fullständiga frånvaro indikerar en kränkning, eftersom normal blodvolym inte släpps, det gamla epitelet inte uppdateras. En alltför riklig urladdning med mycket blodförlust är också ett ogynnsamt tecken. Kroppen tappas och förlorar upp till 100 ml blod per månad (överskrider normen):

 1. Kort menstruation - reducerad äggstocksaktivitet.
 2. Lång menstruation - en kränkning av syntesen av hemoglobin på grund av brist på järn, anemi.

Båda störningarna påverkas lika av hormonella förändringar. Intermenstruellt flöde anses vara ett symptom som kännetecknar problem med det endokrina systemet. Bland de farligare avvikelserna är de kvinnliga organens patologier. Det finns en sannolikhet för ytterligare komplikationer av allvarliga sjukdomar i reproduktionssystemet (infertilitet, tumörer, kroniska patologier).

tolkning
anovulationFrånvaron av den första och den andra fasen
oligomenorréKortare varaktighet
PolymenorrheaLängre varaktighet
metrorragiIcke-menstruationsblödning

Innan behandlingen påbörjas är det viktigt att förstå vad som var drivkraften för sjukdomens början. Det finns ett antal faktorer som påverkar minskningen eller ökningen av menstruationsdagarna..

Vad påverkar regleringen

Baserat på de genetiska egenskaperna hos könsorganens struktur, blodkoagulation, hormonsekretion, fastställs ett ungefärligt kännetecken för reglering, därför, hos kvinnor i samma familj, sammanfaller intensiteten, volymen, variationen och varaktigheten av menstruationen ofta.

Ålder påverkar äggstockarnas tillstånd, kroppsstruktur, ämnesomsättning, psyko-emotionell hälsa. På grund av förändringar i dessa kriterier fortsätter skillnader i utsöndring av ämnen, och menstruationens varaktighet beror på arbetet hos hormonproducerande körtlar.

Bland oberoende faktorer påverkar eventuell temperatur, klimat eller naturliga förändringar kvinnors hälsa..

FaktorYtterligare patogenFöljd
CNS-störningStress, depression, överarbeteÖverdriven utsöndring av kortisol (stresshormon)
Kvinnliga organsjukdomarInfektioner, inflammation, ärftlighet, ovariell dysfunktionBrott mot strukturen i slemhinnorna i organ, vävnadsskada (riklig blodförlust)
Förändring i det endokrina systemetAvvikelse i det endokrina systemetCykelfel
UndernäringÖverätande, svältHormonell obalans på grund av förlust av vitaminer
Ekologisk situationKlimatförändringÖkning av kort varaktighet

Kampen mot negativa faktorer måste börja med livsstilsförändringar, som spelar en aktiv roll i bildandet av en stabil cykel..

Rätt omväxling av arbete och vila, frånvaron av överansträngning, regelbundet underhåll av muskelton, begränsning av laster, en bra kost och sömn är de första stegen mot att normalisera regleringen.

Hur du gör din period till normal

Efter att ha eliminerat den negativa faktorn förvärvar menstruationen en variation som uppfyller standarderna för hur menstruationen ska gå korrekt. Men det finns undantag när ytterligare terapi krävs. Du bör uppmärksamma om urladdningen inte slutade efter en vecka, varaktigheten blev längre, intensiteten i flödet av menstruation ökade eller menstruationen inte gick i tid (inte första gången). Följ följande rekommendationer när du själv fixar problemet och underlättar flödet av menstruation:

RekommendationResultat
Tillbakadragande av hormonella läkemedel (syntetiskt progesteron; progestin)Konstgjord menstruation
Dagligt intag av vatten (30 ml per 1 kg kroppsvikt)Bli av med uppblåsthet och vätskeretention i kroppen
Överensstämmelse med reglerna för personlig hygien: regelbunden dusch med användning av produkter för vård av intima områden; snabbt utbyte av tamponger eller kuddarMinska risken för infektion under perioden med en svår livmoder
Kombinera inte p-pillerBli av med intermenstrual fläckning

Tips för självhämtning är endast lämpliga i fall där en förändring i hur menstruationen fortskrider, inträffade en eller några gånger och det inte finns någon smärta. I andra fall är det nödvändigt att genomgå en läkarkurs i tid..

Innan de behandlar detta problem eliminerar de för det första sannolikheten för graviditet i samråd med en gynekolog.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare som kommer att förskriva sådana förfaranden som:

 • Ultraljud
 • urinalys för infektioner;
 • insamling av blod för hormoner;
 • smeta;
 • kolposkopi.

Ta reda på när du ska göra kolposkopi före eller efter din period i en artikel här..
De resulterande materialen indikerar frånvaro eller utveckling av patologiska störningar, på vad som är eller kan vara menstruation i en särskild representant för det klara könet. Gynekologen kommer att förskriva en individuell behandling, bestående av orala, orala läkemedel, funktioner i den dagliga behandlingen. Självmedicinering är strängt förbjudet eftersom mediciner ökar produktionen av vissa hormoner genom att minska utsöndringen av andra ämnen.

För ytterligare hjälp, vänd dig till en endokrinolog och en psykoterapeut (för att identifiera stressfaktorer som påverkar cykeln och för att fastställa egenskaperna hos den hormonella bakgrunden).

Menstruationens förändrade varaktighet är inte alltid en patologisk faktor. Det är viktigt att uppmärksamma genetisk predisposition, miljöpåverkan, livsstil. Den patogen som upptäcks i tid kommer att lindra överträdelsen genom att justera den dagliga behandlingen och eliminera ogynnsamma förhållanden. Regelbundna störningar utan särskild anledning - ett tillfälle för att snabbt förebygga infektionssjukdomar, inflammatoriska sjukdomar, infertilitet, återställande av äggstocksfunktionen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utsläpp efter cauterisering av erosion i livmoderhalsen

Om en kvinna har erosion i livmoderhalsen och en fråga uppstår om behandling, är hon orolig för hur effektiva de olika metoderna är, vilka metoder är mindre smärtsamma....

Livmoderhalsen öppnas inte, symtom och orsaker till vilka tillstånd

Cervical position före graviditetLivmoderhalsen (livmoderhalsen) är det nedre organsegmentet som förbinder livmoderhålan med slidan, som är uppdelad i två huvuddelar:...

Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....