Postpartum urladdning

Ansvarsfrihet

Den första dagen efter förlossningen upplever de flesta mödrar livmodersblödning som en självklarhet, men en vecka eller två går, och frågor börjar dyka upp. Och varför är det någon slags gul? Är det normalt när det luktar så? När slutar allt? Är det fortfarande ansvarsfrihet efter födseln, eller är det redan menstruation? Sorterade ut tillsammans!

Vad är lochia

Lochia fick sitt namn, lite roligt för det ryska örat, från det grekiska λοχεια - förlossning. Utåt liknar de ibland menstruationsflödet, men i själva verket är det inte så: allt som kan dröja där från graviditetsmomentet "evakueras" från livmodern. Det vill säga, det är inte bara blod och livmoders foder (inre skiktet) utan också placentaceller, resterna av membranen och fostervatten, och så vidare.

Spotting: upp till fem dagar efter födseln

Under graviditeten är livmodern fylld med blod, som en svamp. Under förlossningen börjar den dra sig samman (du måste "skjuta ut" barnet) och denna komprimeringsprocess fortsätter efter förlossningen. Blod rinner från det, som vatten från en våt svamp, om du pressar det i en knytnäve.

Naturligtvis är det viktigt att minska blodförlusten: för detta ändamål placeras en urinblåsan på magen hos en nyfödd kvinna (kapillärer drabbas, blödningen slutar under verkan av en förkylning), om denna åtgärd inte hjälper, en injektion av hormonet oxytocin (orsakar en livmodersspasm som liknar en förvrängning och liten blodkärl är klämd). En sådan intervention bör inte betraktas som överdriven och onaturlig: oxytocin är vårt eget hormon, som frisätts aktivt under förlossningen och under amningen. Men om det finns ett misslyckande och det finns lite "internt" oxytocin, är det fullt möjligt att fylla på sina reserver "från utsidan".

Fans av naturlig förlossning bör uppmärksamma det faktum att i quackery var olika växtbaserade beredningar för att minska livmodern och minska livmodersblödningen mycket vanliga, så att våra förfäder inte gav allt till naturen. Men naturligtvis är moderna mediciner mer exakta och effektiva..

Hur ser lochia ut: blodig utflöde med blodproppar, den första dagen - ljus skarlagen.

Vad är mängden ansvarsfrihet: en kvinna kan omedelbart efter födseln tappa upp till en halv liter blod.

När du ska börja oroa dig: om du måste byta mer än en maxi pad per timme, måste du informera din läkare eller, om du redan är hemma, ringa en ambulans. Du bör också rådfråga en läkare om urladdningen plötsligt slutar (det innebär att en stor blodpropp har täppt livmoderhalsen och allt utsläpp kvarstår).

Vad du ska göra: observera personlig hygien och övervaka snabb tömning av tarmen och urinblåsan. När livmodern minskar kraftigt efter förlossningen är både tarmarna och urinblåsan i en "ovanligt" stor volym, och en kvinna kanske inte känner att de är fulla. Under tiden kan en överflödande urinblåsan pressa livmodern och störa dess effektiva rengöring..

Brunaktig (brun) urladdning: upp till två veckor efter födseln

Gradvis förändras urladdningens natur: från skarlagen, blodig, blir den brunaktig. I allmänhet liknar denna period, vad gäller överflöd och urladdningens karaktär, menstruation, och detta är inte av misstag. Det finns en återställning av det inre skiktet i livmodern, som i slutet av menstruationscykeln, så att urladdningen huvudsakligen är döende celler i livmoderhudens endometrium.

Hur ser lochia ut: brun eller brunaktig utflöde, ibland med koagel som liknar menstruationen.

Hur mycket urladdning: hur under din vanliga menstruation.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - blir de återigen riklig och blodig, eller orsakar klåda, brännande och luktande obehagliga. Att stoppa urladdningen i detta skede är inte heller normen! Troligtvis har en stor blodpropp täppt liv i livmoderhalsen och suckarna sönderdelas i dess hålighet.

Vad du ska göra: observera personlig hygien och, som om detta inte är önskvärt, föredra kuddar snarare än tamponger. Yttersidan av livmodern är nu mycket sårbar och öppen för infektioner, vilket skapar en stängd miljö kan bidra till inflammation..

Gulaktigt utsläpp: upp till fyra veckor efter födseln

Urladdningen ljusnar gradvis och blir gulaktig. De är mindre rikliga än med menstruation, men mer rikliga än den dagliga utsöndringen av en frisk kvinna. Det finns få röda blodkroppar (röda blodkroppar) i dessa utsöndringar, främst vita blodkroppar: livmoderns yta läker, så sammansättningen av sekretionerna liknar serös gummi.

Hur ser lochia ut: slemvis viskös gulaktig urladdning.

Vad är mängden urladdning: du använder packning med minimikapacitet.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - de orsakar klåda, brännande, luktar obehagligt.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Vitaktig ansvarsfrihet: upp till 40 dagar efter födseln

Gradvis blir urladdningen mer lätt, genomskinlig och knapp, och under den femte eller sjätte veckan efter förlossningen liknar de transparent slem. Sammansättningen av sekretionerna är vita blodkroppar, epitelceller, till och med fett. En gradvis minskning i volym indikerar det. Att processen för livmoderhämtning slutar framgångsrikt.

Hur ser lochia ut: transparent, ibland något gulaktigt slem.

Vad är mängden urladdning: du använder dagliga kuddar (glöm inte att de måste bytas varannan timme, även om de verkar torra!)

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens karaktär förändras - blir de återigen rikliga och brunaktiga. Nej, det här blödar inte, men troligen har din menstruationscykel återhämtat sig. Kanske kommer den första menstruationen efter förlossningen inte att vara som vanlig menstruation: den blir sämre, kortare (eller omvänt längre) än vanligt, men du måste förstå att du kan bli gravid igen, och om detta är en oönskad utveckling av händelser, ta hand om preventivmedel.

Vad du ska göra: om något går ”utanför schemat” - se till att kontakta din läkare!

Lochia efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt liknar utflödet det efter en naturlig födsel, med ett undantag: de håller längre. Eftersom livmodern inte genomgick en cykel med sammandragningar som naturligt avbryter kapillärblodtillförseln, kan lochia sticker ut i sex eller till och med tio veckor. Efter kirurgisk förlossning förskrivs kvinnor i förlossning ofta oxytocin och olika fysioterapiförfaranden som bidrar till livmoderkontraktion efter födseln.

Var noga med att se till att fläckarna inte varar mer än en vecka. Indirekta tecken på överdriven blodförlust: svaghet, yrsel, känsla av överhängande besvämning.

Hur ser lochia ut: perioden med brunaktig urladdning varar längre - tre eller till och med fyra veckor.

Vad är mängden utsläpp: brunaktig urladdning är mindre rik än under normal menstruation.

När börjar du oroa dig: om fläcken varar mer än en vecka efter förlossningen, eller om du känner symtom på ökad blodförlust - svaghet, yrsel.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

I kölvattnet. Postpartum urladdning

Utsläpp efter förlossning. Postpartum blödning. Menstruation

Inom några veckor efter födseln, medan livmodslemhinnan (endometrium) återställs, behåller den unga modern sekret från könsorganen. Vilka är dessa sekret och i vilket fall kan de bli ett tecken på problem?

Utskrift av postpartum från könsorganen hos en kvinna kallas lochia. Deras antal minskar med tiden på grund av gradvis läkning av sårytan, som bildas i endometriumet efter separering av morkaken.

Lochia består av blodkroppar (vita blodkroppar, röda blodkroppar, blodplättar), plasma, svettning från sårytan i livmodern, döende epitel foder i livmodern och slem från livmoderhalsen. Med tiden förändras Lochias sammansättning, så deras färg förändras. Lochia beskaffenhet bör motsvara dagarna efter postpartum perioden. Under de första dagarna efter förlossningen (4-5 dagar efter födseln genom den naturliga födelsekanalen och 7-8 dagar efter kejsarsnittet) ligger kvinnan på mammalägehuset i postpartum under övervakning av medicinsk personal. Men efter att kvinnan släppts hem kontrollerar hon själv sitt tillstånd och hennes uppgift är att se en läkare vid behov. Mängden och arten av urladdningen kan säga mycket, och det är viktigt att märka oroande symtom i tid.

Utskrift efter födseln i födelseblocket

De första 2 timmarna efter födseln är kvinnan i moderskapsenheten - i samma låda där förlossningen ägde rum, eller på en gurney i korridoren.

Tja, om utsläppet omedelbart efter förlossningen är blodigt, ganska rikligt, utgör 0,5% av kroppsvikt, men inte mer än 400 ml, leder inte till brott mot det allmänna tillståndet.

För att förhindra blödning efter födseln töms urinblåsan omedelbart efter födseln (urin avlägsnas via en kateter), is placeras på nedre del av buken. Samtidigt injiceras läkemedel som minskar livmoderns muskler (Oxytocin eller Metilegrometril) intravenöst. Genom sammandragning blockerar livmodern de öppna blodkärlen på platsen för fästningen av morkaken, vilket förhindrar blodförlust.

Notera! Under de första två timmarna efter födseln är kvinnan på föräldraavdelningen under övervakning av medicinsk personal, eftersom denna period är farlig på grund av förekomsten av så kallade hypotoniska blödningar i livmodern, vilket orsakas av en kränkning av livmoderns kontraktila funktion och avslappnande muskler. Om du känner att blödningen är för överdriven (fodersblöjan är våt, lakan är våt) ska du genast berätta för någon från läkarpersonalen. Det är viktigt att veta att kvinnan samtidigt inte upplever smärta, men blödning leder snabbt till svaghet, yrsel.

Under de första två timmarna kan blödningar från tårar i födelsekanalens vävnader också inträffa om de inte har suturerats, så det är viktigt att läkaren noggrant undersöker slidan och livmoderhalsen efter födseln. Om en viss lucka inte var helt stängd kan ett hematom (en begränsad ansamling av flytande blod i vävnaderna) i perineum eller vagina uppstå. En kvinna kan uppleva en känsla av fullhet i perineum. I det här fallet är det nödvändigt att öppna hematom och sätta tillbaka luckan. Denna operation utförs under intravenös anestesi..

Om de första 2 timmarna efter födseln (tidig postpartumperiod) gick bra överförs kvinnan till postpartumavdelningen.

Postpartum urladdning

Det är bra om lochia är blodiga i de första 2-3 dagarna, de är ganska rikliga (cirka 300 ml under de första 3 dagarna): fodret eller blöjan är helt fylld inom 1-2 timmar, lochia kan koaguleras, ha en mogen lukt som menstruationsflöde. Sedan minskar antalet sugande, de får en mörkröd färg med en brun nyans. Ökade sekret under rörelse är normalt. På förlossningsavdelningen gör läkaren en daglig promenad där bland annat indikatorer på en kvinnas tillstånd bedömer arten och mängden utsläpp - för detta tittar han på utsläppet på en foderblöja eller -kudde. På ett antal modersjukhus insisterar de på att använda blöjor, eftersom det är lättare för läkaren att bedöma urladdningens art. Vanligtvis klargör läkaren kvinnans antal ansvarsfrihet under dagen. Under de första 2-3 dagarna kan dessutom utsläpp uppträda under palpation av läkarens buk.

För att förebygga blödning av postpartum är det viktigt att följa följande rekommendationer:

 • Töm urinblåsan i tid. Den första dagen måste du gå på toaletten minst var tredje timme, även om du inte känner lust att urinera. En överfylld urinblåsan stör den normala uterinens sammandragningar..
 • Ammas på begäran. Under utfodring minskas livmodern, eftersom irritationen i bröstvårtorna orsakar frisättning av oxytocin - ett hormon som produceras i hypofysen - den endokrina körteln som finns i hjärnan. Oxytocin har en kontraherande effekt på livmodern. Samtidigt kan en kvinna känna krampande smärta i nedre buken (hos flera barn är de starkare). Matningen ökar.
 • Ligg på magen. Detta är inte bara förhindrande av blödning, utan förhindrar också förseningar i utsöndringar i livmoderhålet. Efter graviditet och förlossning försvagas tonen i bukväggen, så att livmodern kan avvika bakåt, vilket stör störningen av utsöndringar, och i läget på buken närmar livmodern den främre bukväggen, vinkeln mellan livmodern och livmoderhalsen elimineras, utflödet av utsöndringar förbättras.
 • 3-4 gånger om dagen för att sätta en isbubbla på nedre del av buken - denna åtgärd hjälper till att förbättra sammandragningen av musklerna i livmodern, livmoderkärlen.

För kvinnor i vilka livmodern växte ut under graviditeten (hos gravida kvinnor med ett stort foster, för flera graviditeter, hos flera kvinnor), såväl som för de som hade förlossning med komplikationer (svag arbetskraft, manuell separering av morkaken, tidig hypotonisk blödning) i postpartum Oxytocin förskrivs intramuskulärt i 2-3 dagar, så att livmodern samverkar väl.

Notera! Om antalet utsöndringar har ökat dramatiskt, bör du definitivt rådfråga en läkare, eftersom det finns en risk för sen blödning efter födseln (senblödningar i blommorna inkluderar de blödningar som inträffade 2 eller fler timmar efter förlossningen). Deras skäl kan vara olika.

Blödning kan vara en följd av förseningen av delar av morkakan om den inte diagnostiserades i tid (under de första 2 timmarna efter födseln). Sådan blödning kan uppstå de första dagarna eller till och med veckorna efter födseln. Andelen morkakor i livmodern kan upptäckas genom vaginal undersökning (om den är belägen nära den inre svalg och livmoderhalskanalen passeras) eller med ultraljud. I detta fall avlägsnas fraktionen av moderkakan från livmodern under intravenös anestesi. Parallellt genomförs infusionsterapi (intravenöst dropp av vätskor), vars volym beror på graden av blodförlust, och antibakteriell terapi för att förebygga infektiösa komplikationer.

I 0,2-0,3% av fallen orsakas blödning av störningar i blodkoagulationssystemet. Orsakerna till dessa störningar kan vara olika blodsjukdomar. Sådan blödning är den svåraste att korrigera, därför är förebyggande behandling, som startades redan före förlossningen, mycket viktig. Vanligtvis är en kvinna medveten om att hon har dessa störningar före graviditeten.

Oftast förekommer hypotonisk blödning förknippad med otillräcklig sammandragning av livmoderns muskler. I detta fall är blödningen ganska riklig, smärtfri. För att eliminera hypotonisk blödning införs reducerande läkemedel, blodförlust kompletteras med intravenösa vätskor, och vid svår blödning, blodprodukter (plasma, röda blodkroppar). Vid behov operation.

När du stoppar urladdningen bör du också rådfråga en läkare. En komplikation av postpartum-perioden, kännetecknad av en ansamling av lochia i livmoderhålet, kallas en lochiometer. Denna komplikation uppstår på grund av sträckning av livmodern och dess bakre böj. Om inte lochiometern elimineras i tid kan endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) uppstå eftersom postpartumutsöndringar är ett näringsmedium för patogener. Behandlingen består av ordinerande uterin-kontraherande medel (oxytocin). I detta fall är det nödvändigt att eliminera livmoderhalscasm, för vilken No-shpu administreras 20 minuter innan Oxytocin.

Postpartum urladdning hemma

Det är bra om postpartum-urladdning varar i 6-8 veckor (det är hur mycket tid som krävs för den omvända utvecklingen av livmodern efter graviditet och förlossning). Deras totala antal under denna tid är 500-1500 ml.

Under den första veckan efter födseln är utsläppet jämförbart med normal menstruation, bara de är mer omfattande och kan innehålla koagler. Varje dag minskar urladdningen. Gradvis blir de gulaktiga på grund av den stora mängden slem, kan blandas med blod. Ungefär den fjärde veckan observeras knappa, "fläckande" utsläpp, och i slutet av 6-8: e veckan är de redan samma som före graviditeten.

Hos kvinnor som ammar stoppar postpartum-urladdningen snabbare eftersom hela processen för omvänd utveckling av livmodern går snabbare. Till en början kan det vara trånga smärta i nedre del av buken när du matar, men inom några dagar försvinner de.

Hos kvinnor som har haft kejsarsnitt sker allt långsammare, eftersom det på grund av närvaron av en sutur i livmodern minskar.

Reglerna för hygien under postpartum perioden. Att följa enkla hygienregler hjälper till att undvika smittsamma komplikationer. Från de allra första dagarna av postpartumperioden finns en varierad mikrobiell flora i lochia, som, när multiplicerat, kan orsaka en inflammatorisk process. Därför är det viktigt att lochia inte dröjer sig i livmoderhålet och i slidan..

Under hela perioden, medan tilldelningen fortsätter, måste du använda kuddar eller underkläderblöjor. Packningar måste bytas minst var tredje timme. Det är bättre att använda packningar med en mjuk yta än med en maskyta, eftersom urladdningens natur är bättre synlig på dem. Packningar med dofter rekommenderas inte - när du använder dem ökar risken för allergiska reaktioner. När du ljuger är det bättre att använda blöjor under sätet för att inte hindra tilldelningen av lochia. Du kan sätta en blöja så att urladdningen kommer ut fritt, men inte fläckar tvätten. Tamponger kan inte användas, eftersom de förhindrar avlägsnande av sekret från vagina, istället absorberar dem, vilket kan orsaka tillväxt av mikroorganismer och provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Flera gånger om dagen måste du tvätta dig själv (efter varje besök på toaletten). Varje dag måste du duscha. Könsorganen måste tvättas utanför, men inte inuti, i riktning från fram till bak. Av samma skäl rekommenderas det inte att bada..

Vid kraftig fysisk ansträngning kan urladdningsvolymen öka, så lyft inte något tungt.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

Tidpunkten för återställande av menstruationscykeln hos varje kvinna är individuell. Efter förlossningen produceras hormonet prolaktin i en kvinnas kropp, vilket stimulerar produktionen av mjölk i den kvinnliga kroppen. Det hämmar bildandet av hormoner i äggstockarna och förhindrar därför ägglossning.

Om barnet ammas, kommer hans mammas regelbundna menstruationscykel att återhämta sig 5-6 månader efter födseln och kan komma att återhämta sig även efter att amningen upphör. Innan detta kan det hända att menstruationen inte inträffar alls, eller de kan komma från tid till annan. Med konstgjord utfodring (barnet får endast mjölkblandningen) återställs menstruationen som regel den 2-3: e månaden efter förlossningen.

Uppmärksam inställning till arten av postpartum urladdning och till andra indikatorer för den framgångsrika förloppet under postpartum perioden hjälper en kvinna att undvika många komplikationer. Det är viktigt att följa alla hygienregler och läkares rekommendationer..

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Vad bör vara ansvarsfrihet efter förlossningen

Under postpartum har kvinnor många frågor om återhämtning av kroppen. En av dem handlar om vaginal utsöndring, eftersom utskrivning efter förlossning är en integrerad del av en holistisk rehabiliteringsprocess. Grundläggande kunskap om hur man gör en oberoende diagnos av blödning gör att du snabbt kan svara på eventuella avvikelser.

Vilken typ är sekretionen

Efter att barnet föddes, byggs moderns kropp om. Förändringar avser inre organ och hormonnivåer. Livmodern till en kvinna som just har födt minskas i volym, medan vaginala strömmar uppstår. Tillsammans med blodutsöndringar kommer resterna av de intrauterina vätskorna som följer med graviditeten också ut. Sådana strömmar kallas lochia. Deras varaktighet, intensitet och färg gör det möjligt för läkaren att avgöra om återställningen av patientens inre organ är normal.

Blödningsvaraktighet

Varje organisme är individuell och varje berättelse om återhämtning efter födseln är speciell. Läkarna styrs av det allmänna systemet, inom vilket ramarna för rehabiliteringsprocessen för de flesta unga mödrar äger rum. Många är oroliga över frågan om hur mycket utflöde som går efter förlossningen, eftersom de orsakar en viss obehag. Hur länge håller kurserna och varför är de den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa?

Den minsta normala perioden för blödning efter födseln är 5 veckor. Om de slutade tidigare - bör du vara försiktig, eftersom det finns en risk för otillräcklig "rengöring" av kroppen;

Den maximala perioden är 9 veckor när kursen slutar. I detta fall är en långvarig kurs en signal om otillräcklig blodkoagulation;

Varaktighetsbedömning går inte separat från andra indikatorer. Med intensiv urladdning förväntas en kort blödningscykel;

Mödrar efter kejsarsnitt har olika regleringsperioder. I deras fall är återställningen av livmoderns ton långsammare än för att naturligt föda, och den övre gränsen för kursens varaktighet fastställs personligen av läkaren.

Så, svaret på frågan om hur mycket utflödet varar efter förlossningen beror på förlossningen av barnet och av andra faktorer. Vad hjälper till att minska sekretets varaktighet?
Amning. Amning stimulerar samverkan av livmodern och avlägsnandet av vätskor från det. Erfaren mödrar märker lätta sammandragningar under amningen.

Förtäring av en stor mängd vätskor. På ett eller annat sätt måste en ung mamma återställa kroppens vattenbalans. Om hon ammar ökar mängden vätskeintag med 1,5 - 2 liter per dag. Med rätt vattenbalans är urladdningen efter förlossningen intensiv och rengöringen är snabb.

Kegel övningar. Många kvinnor känner till speciella rörelser i vaginalområdet och före graviditeten - de är utformade för att bibehålla tonen i de inre organen. Så snart som en ung mamma har fött en spänning och avslappning av de inre musklerna kommer inte att orsaka obehag, utförs träningen dagligen. De stimulerar också sammandragningen av livmodern och avlägsnandet av vätskor från det..

Blödningens kvalitet

För att bedöma framstegen i återställningen av en kvinnas inre organ använder läkare ett antal egenskaper hos förlossningen. Att ta hänsyn till hur lång tid utskrivningen efter förlossningen tar är bara en av indikatorerna. Andra inkluderar utseendet på blödning och deras lukt. Tillsammans låter de dig bestämma graden av utskrivning efter förlossning och eventuella avvikelser.

Strukturera

Återställningsperioden bestämmer den normala sammansättningen av sekretion:

 • 1-3 dagar: blod;
 • 2 veckor: blodproppar, slem är tillåtet;
 • slutet av 1 månad - blodutstryk.

Purulenta vätskor indikerar intern infektion när som helst.

Förekomsten av blodproppar och slem de första dagarna efter födseln.

Transparent urladdning närmar sig vatten i konsistens.

 • 1-3 dagar: strömmar i skarlakansröd färg;
 • efter 3 veckor börjar bruna strömmar (blod koagulerar, såret läker);
 • vid slutet av restaureringen av livmodern blir utsöndringsvätskorna transparenta, ljusrosa eller med en gulaktig nyans.

En ljusgul och grönaktig färg på strömmarna indikerar inflammation. En uppenbar grön färg indikerar en försummad form av endometritsjukdom och kräver omedelbar läkarvård.

Lukt

Lukten av blod i det initiala sekretionsstadiet är normen. Efter den tredje veckan blir han mild smak, vilket återigen är i ordning.

Utsläpp efter förlossning med en obehaglig lukt är en signal om inflammation! Den karakteristiska lukten av råtta indikerar en inflammatorisk process. Sur - om en möjlig svampsjukdom. Om sådan blödning åtföljs av färgavvikelser krävs en undersökning av en gynekolog.

Det är viktigt att komma ihåg flera finesser för diagnosen utskrivning.

 • Farlig blödning åtföljs av allmän sjukdom och yrsel. Temperaturen når 38 grader Celsius. En pulserande tyngd i nedre del av buken känns. Det är viktigt att lyssna på din kropp och övervaka ditt välbefinnande..
 • Rödhet i vaginalslemhinnan, tillsammans med utsöndringar som "keso", talar om trast. Detta är ett vanligt fall när du återhämtar sig från förlossningen, och ändå är det bättre att konsultera en läkare för behandling.
 • Mörka utsöndringar ser sämre ut än de verkligen är. Efter 3-4 månader är svartbruna eller svarta strömmar normala.

Antal utsläpp

Antalet blödningar efter förlossning kan också bedömas på kvinnors hälsa. Vad ska ansvarsfriheten göras efter förlossningen - intensiv eller svag? Sekretionsstyrkan varierar beroende på period. Så under de första veckorna är den normala intensiteten en, och efter tidens gång - en annan. Fullheten av speciella sanitetsunderlag för unga mödrar indikerar mängden frigjord vätska.

Normal utsöndringskraft:

 • under de första två veckorna efter födseln är kursen mycket riklig;
 • kursen blir knappare efter 2-3 veckor;
 • i slutet av återhämtningsprocessen (8–9 veckor) är sekreten bara utstryk. För hygien behövs inte längre speciella kuddar med maximal absorption..

Avvikelse från diagrammet ovan är en signal om en sjukdom. Om blödningen under de första dagarna inte är intensiv kan orsaken vara en trängsel eller trombe, vilket förhindrar utsläpp av föroreningar.

Den omvända situationen är också farlig: kraftiga blödningar slutar i slutet av två veckor. Om detta inte händer och vid den tredje veckan fortsätter flödet av en stor mängd vätska, kan patienten ha dålig blodkoagulation.

I båda extrema fall krävs ett brådskande besök hos läkaren..

Återuppta tilldelningar

Hur många gånger blöder efter förlossningen? Naturen tillhandahåller rening av en kvinnas kropp endast en gång. Men ibland rapporterar kvinnor om återupptagande av blödning. Är det värt att oroa sig?

Det mest uppenbara alternativet är en tidig återhämtningscykel. Menstruation kommer till varje kvinna individuellt, i det ögonblick när hon fullständigt återställde funktionen att vara barnfödda igen. Eftersom blodflödet efter förlossning och menstruation har liknande egenskaper i utseende är de lätta att förväxla. Med hjälp av en ultraljud avgör gynekologen om cykeln har kommit till en ung mamma eller fortsätter kroppsrensningen.

Utgången från återstående endometrium och partiklarna i moderkakan. I sällsynta fall sker rengöring av de inre organen för de återstående elementen som åtföljde graviditeten i slutet av återhämtningsprocessen. Om vätskan har ett slemhinnigt, genomskinligt utseende och det inte finns någon obehaglig lukt är detta troligtvis just en sådan situation. Vanligtvis håller en sådan sen urladdning inte länge.

Alla upprepade strömmar med gul, grön färg som luktar obehagliga är en signal om en inflammatorisk process. För att undvika risken för patologi hos de kvinnliga organen är det viktigt att konsultera en läkare så snart som möjligt.

Hur man upprätthåller hygien under postpartum-perioden

Tyvärr är blödning som kommer ut en gynnsam miljö för tillväxt av farliga bakterier. För att förhindra deras utveckling är det nödvändigt att noggrant följa åtgärder för att upprätthålla hygien.

För att samla in sekret, rekommenderar läkare att använda speciella kuddar med förbättrad absorption. Under de första dagarna används en specialprodukt som säljs på apotek. Då kommer normala nattkuddar markerade med "5 droppar" att göra..

Produkter av bomullshygien rekommenderas. Konstgjord polyetenlager skapar en ångande effekt och stimulerar utvecklingen av mikrober.

Användning av tamponger är strängt förbjudet. För att säkerställa ett fritt utlopp av vätska bör ingenting stoppa dess rörelse. Dessutom kan inte tamponger ta upp blodproppar som oundvikligen går ut efter den första veckan.

Byte av sanitetsdyna sker varannan timme, oavsett intensitet på strömmarna. Det åtföljs av tvätt av de yttre könsorganen (om möjligt, om kvinnan är hemma, också varannan och en halv till två timme).

Minsta antalet ablutioner reduceras till två eller tre per dag. När du använder toaletten, använd en mild rengöringsmedel märkt "för intim hygien".

I händelse av att den naturliga födelsen har gått med komplikationer, och det finns brott i moderskapet, måste du fortsätta ta hand om de skadade områdena i huden hemma. Vid utskrivning ger läkaren detaljerade hygieninstruktioner i detta fall. Oftast används flytande antiseptika såsom en lösning av kaliumpermanganat eller furatsilina.

För unga mödrar som har fött på ett operativt sätt är det viktigt att upprätthålla hygien. Eftersom det finns ett snitt i livmodern måste återställningsprocessen skyddas mot infektion. Dessutom inkluderar daglig hygien också att ta hand om sömmen. Regeln om "byte av två timmar" måste följas exakt.

Att upprätthålla kvinnors hälsa är inte den sista uppgiften för en ung mamma. Genom att observera hur lång tid ansvarsfriheten fortsätter efter förlossningen och vad deras egenskaper är, kan kvinnor undvika riskerna för en återhämtningsperiod och säkerställa god hälsa. Trots att unga mödrar har många bekymmer förknippade med det nyfödda är det viktigt att följa läkarens rekommendationer för diagnos av strömmar och hygien under denna speciella period..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man kan bli av med dålig lukt i det intima området?

Den vaginala mikrofloraen hos kvinnor är ett komplext system, som är ett komplex av bindningar av olika mikroorganismer. Vagina är alltid befolkad av olika bakterier....

Kan det uppstå en försening i menstruationen efter antibiotika

Kan det uppstå en försening i menstruationen efter antibiotikaAntibiotika kan utlösa en försening, men oftast händer det hos kvinnor vars menstruationscykel ursprungligen var oregelbunden....

På vilken dag implanterar embryot efter ägglossningen: sensationer och tecken

Hej igen, mammor och gäster på min blogg! Ganska ofta, särskilt unga kvinnor som tar reda på deras graviditet, är intresserade av frågan om vilken dag processen som implantering av embryot i endometriumet inträffar....