När börjar de första perioderna efter förlossningen

Harmonier

Födelse är ett allvarligt test för varje kvinna. De förändrar dramatiskt kroppens arbete och alla organ i sin helhet, inklusive den vanliga menstruationscykeln, så varje kvinna som föder har en naturlig fråga när menstruationen börjar efter förlossningen, som anses vara normen, och som kan indikera gynekologiska sjukdomar och komplikationer.

Postpartum period

Efter födseln förlorar livmodern gradvis sin ton och återgår långsamt till sin normala storlek och tillstånd. De första dagarna efter förlossningen börjar såret på platsen där moderkakan börjar blöda.

Denna händelse gäller inte menstruation: läkare kallar det postpartumblödning, som varar flera dagar och snabbt går. Först blir urladdningen stark, med bitar av fostervattenägget och morkakan, men sedan blir de gradvis mindre ljusa och passerar. Det måste förstås att postpartumblödning inte kan bestämmas när menstruation inträffar.

Starten av den första menstruationen beror på följande faktorer:

 1. Graviditetsförloppet och förekomsten av olika komplikationer. Graviditet bryter med en kvinnas hormonella bakgrund, därför kan menstruationen inte komma snart om det var svårt.
 2. Kroniska sjukdomar, komplikationer efter födseln, depression, moderfeber kommer att förlänga menstruationsperioden betydligt.
 3. Amning Det finns ett mönster: om babyen ammas helt, men inte längre enligt regimen, kan menstruationen börja i det ögonblick då barnet avvänns från bröstet. Om mamman började amma sitt barn enligt schemat, tillsammans med det första locket, sedan med en helt frisk kropp i 3-4 månader, kan du börja vänta på menstruation. Ungefär samtidigt börjar menstruationen, om en kvinna börjar tidig matning. Detta beror på det faktum att under utfodring frigörs ett speciellt hormon i kroppen hos en ung mamma, vilket blockerar progesteron och östrogen, som behövs för menstruationscykeln.
 4. När menstruationen börjar efter förlossningen beror det direkt på kvinnans individuella genetiska egenskaper. Om mamman inte hade sin period en månad efter att utfodringen avslutats, kommer hennes dotter inte att komma just nu. Om menstruationen inte inträffar efter amningens avbrott kan detta vara en patologi. I detta fall bör du definitivt rådfråga en läkare och genomföra en undersökning.

Experter noterar att återupptagandet av menstruationen inte påverkas av om kvinnan själv kunde föda ett barn, eller om hon hade kejsarsnitt.

Norm eller patologi

Hur länge efter leverans av menstruation kan ingen säga med noggrannhet. Under postpartumperioden återställs livmodern: olika tumörer, cyster och andra avvikelser kan försvinna. Menstruation kan komma när amningen avslutas eller lite tidigare. De kan vara oregelbundna, intermittenta, anlända före schemat eller lite försenade.

Hela menstruationscykeln återställs först efter en och en halv till två månader från början av menstruationen, men det betyder inte att kvinnan är redo för graviditet igen. Det är lämpligt att planera barnet minst två år efter menstruationen börjar efter förlossningen.

Flera tecken på patologi som varje kvinna borde veta om:

 1. Smärtsam menstruation. Vissa kvinnor märker att smärtsam menstruation försvinner och är lättare att bära månatliga blödningar. Det beror på att livmoderns böjning rätts ut efter postpartum, vilket väckte smärta. Smärtsamma kritiska dagar - det första tecknet på patologi, som kräver lämplig intervention från en specialist.
 2. Om försämring inträffar: menstruationen bör gå, men de kommer inte. Det är särskilt värt att uppmärksamma om mer än sex månader har gått efter avslutandet av utfodringen. Anledningen till frånvaron av menstruation kan vara en latent patologi, trauma eller hormonell misslyckande.
 3. Kraftig blödning med skarpa smärta. Om den första dagen menstruationen började gå mycket rikligt så att det var nödvändigt att byta packning på mindre än 2-3 timmar, talar vi om blödning. I det här fallet är det bättre att inte dröja sig och konsultera en specialist eller ringa ambulans. Efter förlossningen kommer menstruationen smärtfri eller nästan smärtfri, samma som tidigare.
 4. Om menstruationens start konstant avbryts är utsläppet knappt, med en skarp lukt eller ovanlig.
 5. Om menstruationen börjar innan amningen är klar. Vanligtvis kan den specialist som genomför graviditeten bestämma hur många menstruationer som börjar efter förlossningen, om amning har upphört. Om menstruationen börjar före utfodringen är det ett allvarligt hormonellt fel.

Nytillverkade mödrar bör veta att kroppen nyligen föder upp för mycket prolaktin och att det inte finns tillräckligt med östrogen. I denna situation kan en kvinna börja växa mycket fett, så hormonbehandling kan behövas.

Ring till en specialist

De farligaste är tung menstruation med ett stort utsläpp av blod eller föroreningar, en ovanlig konsistens eller lukt. En specialists uppmärksamhet förtjänar ett tillstånd när menstruationen varar mindre än 2 dagar, när det är smärtsamt eller om det finns periodiska blödningar som inte är förknippade med återställningen av cykeln. Smärta kan komma tillbaka och åtföljas av andra symtom..

Det är dåligt om menstruationen inte inträffar under en lång tid efter avslutad amning. Specialisten kommer att avgöra varför detta händer och förskriva behandling..

Menstruationscykel efter förlossning

Födelsen och de första månaderna av modern är kvar och många unga mödrar har en fråga: när börjar den första menstruationen? Hos vissa kvinnor återställs cykeln strax efter förlossningen, medan andra väntar på kritiska dagar i många månader. Vad beror den här processen på och kommer menstruationen efter förlossningen att vara densamma som tidigare?

Efter naturlig födsel

Omedelbart efter separering av moderkakan i det sista arbetsskedet förblir ett litet antal blodproppar i livmoderhålet, som fortsätter att frigöras upp till 7-10 dagar. Inom 2-3 dagar efter födseln genomgår endometriumet strukturella förändringar under påverkan av progesteron, det avvisas och utsöndras utåt i form av lochia (postpartum-urladdning).

Under de första 3-4 dagarna är suckarna ljusa, mörkröda i färg, kan vara med blodproppar, sedan inom cirka 10 dagar får de en röd karaktär, sedan upp till 3 veckor kan de ha en gulaktig färg och vara slemhinnor.

Regenerativa processer börjar i livmoderhålan. Det inre skiktet i livmodern återställs under de första 7-10 dagarna. Normal endometrialtjocklek uppnås 3-4 veckor efter födseln. Livmoderhalsen bildas inom 3 dagar, men den inre svelget är fortfarande öppen med 2-3 cm. Och först i slutet av den första veckan efter födseln kommer livmoderhalsen att bildas fullständigt. Äggstockarnas funktion i avsaknad av amning återställs i genomsnitt efter 8 veckor, det vill säga efter 2-2,5 månader efter födseln kan den första menstruationen börja.

Med regelbundet amning kan menstruation (amningstermororrea) vara frånvarande under amning eller före införandet av kompletterande livsmedel. När en kvinna ammar regelbundet, producerar hypofysen stora mängder av hormonet prolaktin, vilket stimulerar mjölkproduktionen. Det blockerar ägglossningen. Med introduktionen av kompletterande livsmedel minskar mängden amning och följaktligen minskar syntesen av prolaktin. I detta fall kommer menstruationen som regel före amningens slut, oftast 6-7 månader efter födseln och du bör börja skydda dig själv just nu. Om barnets näring ursprungligen blandades, återställs menstruationen i genomsnitt den fjärde månaden efter födseln.

Efter kejsarsnitt

Oftast, efter operationen, återställs menstruationscykeln på samma sätt som efter en normal födsel.

Med konstgjord utfodring frisätts inte hormonet oxytocin, vilket minskar livmodern, så dess återhämtning är långsammare, dessutom bromsar ärret i livmodern också denna process. Som ett resultat återupptas menstruationen i genomsnitt 2-3 veckor senare än med konstgjord utfodring efter naturlig födsel.

Möjliga problem

Menstruationscykelns varaktighet efter förlossningen och menstruationens varaktighet kan skilja sig från vad det var före förlossningen. Det är möjligt att efter förlossningen kommer cykelns varaktighet och menstruationen att förändras. Under återställningen av funktionen är det möjligt att öka mängden förlorat blod men inte överskrida de tillåtna gränserna - 150 ml (högst 10 ”maxi” -kuddar). Inom 4-6 månader kommer cykeln att fastställas så att fluktuationer från 21 till 40 dagar är möjliga. Detta är inte en patologi om dessa förändringar faller inom den fysiologiska normen.

Brist på menstruation

Frånvaron av menstruation i sex månader i frånvaro av amning eller under ett år med amning betraktas som en möjlig patologi. Detta kan bero på hyperprolaktinemi. Efter amning bör prolaktin minska till en normal nivå. Om detta inte händer, dämpar prolaktin ägglossningen och äggstockarna syntetiserar inte hormoner som reglerar menstruationscykeln. Frånvaron av menstruation bör varna kvinnan när det gäller nästa graviditet, eftersom ägglossning inträffar innan den första postpartummenstruationen börjar. Vi föreslår att du läser om ägglossningstestet.

Problemcykel

Utöver frånvaron av menstruation kan det finnas problem med cyklens regelbundenhet, dess varaktighet, varaktighet, volym av blodutflöde, fläckar före och efter menstruationen.

 1. Om cykeln inte har fastställts inom 6 månader är detta ett tillfälle att konsultera en läkare.
 2. Om cykelns varaktighet har förändrats efter förlossningen och den är mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagar, bör en gynekolog också konsulteras. För kort (1-2 dagar) eller för lång (mer än sju dagar) kan vara ett tecken på vilken patologi som helst, till exempel endometrios eller livmoderfibroider.
 3. Volymen av blodförlust bör vara minst 50 ml och inte överstiga 150 ml. Under de mest "rikliga dagarna" borde en mellanpackning räcka i 4-5 timmar. Mager menstruation kan vara ett tecken på hormonella störningar - hyperprolaktinemi, endometrit, synechia. En alltför rik menstruation kan vara ett tecken på livmoderfibrer, inflammatoriska processer i bäckenorganen. I båda fallen behöver du en konsultation med en gynekolog.
 4. Kanske efter födseln, uppträdandet av spotting fläckar några dagar före menstruation och inom 3-7 dagar efter det slutförts. Detta symptom är ett tecken på endometrios eller endometrit. Varje fläck i mitten av cykeln är en patologi och kräver en konsultation med en gynekolog.

Vad är perioden efter leveransen

Utsläppsperiod efter förlossning

Hur många dagar går normalt efter menstruationen, hur länge varar postpartumblödning? Naturligtvis betyder "menstruation" här lochia, de har inget att göra med cyklisk blödning. Blod börjar frisläppas aktivt när moderkakan exfolierar från livmodern. Den tidsperiod som ”menstruationsperioderna” går efter kejsarsnitt och efter en naturlig födsel är ungefär densamma. Blödning börjar också efter separering av morkaken, endast för hand, av en läkare. Vanligtvis varar blödningar längre med en överbelastad livmoder, om kvinnan hade polyhydramnios eller ett stort foster.

Vad är utsläppet efter förlossningen? Först är blödningen mycket stark. En kvinna ligger på en absorberande blöja för engångsbruk. Sedan, när han står upp, rekommenderas det att använda sanitetsunderlag med det maximala antalet droppar, den så kallade natten, och ännu bättre - urologisk. Och ta hänsyn till det faktum att om de injicerar intramuskulärt oxytocin, för bättre livmoderkontraktion, kommer blödningen att intensifieras.

Lochia efter förlossningen varar annorlunda för alla. Hos vissa kvinnor varar de 2-3 veckor, medan andra är upp till två månader. Men från 5-7 dagar efter födseln är det normala utflödet mycket sämre. Och varje dag minskar antalet. Färgen på utflödet efter förlossningen förändras också. Först är urladdningen ljusröd, sedan brun och slutligen serös. Deras långa tillgänglighet och behovet av att använda dagliga kuddar bör inte vara skrämmande.

Blodproppar i urladdningen efter förlossningen kan vara, men inte för många och inte särskilt stora (högst 1-2 cm). Vissa kvinnor talar om hur "levern" föll ut ur dem. Klumpar kan vara så stora! Naturligtvis, i det här fallet, måste du träffa en läkare så snart som möjligt och se till att göra en ultraljud av livmodern. Även om de gjorde det på sjukhuset.

Förutom blodproppar finns det andra symtom som bör varna.

1. Utsläpp med lukt efter förlossningen - kanske tyder det på en inflammatorisk process eller infektion.

2. Den första menstruationen efter barnets födelse, som dök upp mot bakgrund av aktiv amning under de första 4-5 veckorna efter födseln och som pågår i överflöd. Mest troligt är detta inte menstruation, utan återigen blödning, vars natur måste klargöras).

3. Svår buksmärta - när livmodern träder ihop (minskar i storlek, vilket åtföljs av frigörandet av lochia), kan magen skada. Dessutom är det särskilt starkt hos flera kvinnor. Men om smärtan uppträder en vecka efter födseln eller senare, är detta ett ogynnsamt symptom..

4. Ökning i kroppstemperatur - när en kvinna ligger på sjukhuset övervakar hennes sjuksköterskor alltid hennes temperatur, om hon stiger över 38 grader - uterusinflammation eller laktostas är möjligt.

5. En kraftig ökning av blödningen - utflödet efter förlossningen börjar normalt först mycket mycket, men gradvis minskar volymen förlorat blod. Med tiden kommer blödning att bli intet. Om det förstärktes, och koaglar dök upp, troligen, förblev lochia av någon anledning i livmodern. Kanske är det nödvändigt att ta bort dem därifrån, eller så har en polypp bildats på platsen för den tidigare moderkakan.

6. Om blödningen plötsligt slutar eller om blodförlusten sjunker kraftigt. Kanske finns det en kramp i livmoderhalsen, och vätskan kan helt enkelt inte hitta utflödet från livmodern, vilket provocerar utvecklingen av den inflammatoriska processen - endometrit. Obehandlad endometrit är en av de troliga orsakerna till infertilitet i framtiden..

Om fläcken efter förlossningen dök upp efter 2-3 månader, men de var knappa och slutade snabbt, är det möjligt att det inte är menstruationsperioder och inte lochia, utan. en avbruten graviditet eller ett symptom på ett hot om avbrott. Faktum är att ägglossningen i termer av sin tid ofta före den första menstruationen efter förlossningen. Och det visar sig faktiskt att kvinnan inte menstruerade, men redan är gravid igen. I en sådan situation, om det finns en minsta risk för graviditet (det fanns oskyddat samlag), måste du göra ett graviditetstest.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

De första kritiska dagarna kan visas mellan 6 veckor efter leverans och flera månader. Återställning av reproduktionsfunktionen sker mycket individuellt. Och även för en kvinna kan dessa termer variera mycket efter barnens födelse.

Vanligtvis kommer perioder efter förlossning hos icke-ammande kvinnor förr. Det vill säga de kvinnor som inte ger bröst till barnet och inte uttrycker sig (stimulerar inte produktionen av bröstmjölk). Tills barnet är 6-8 månader gammalt återställs cykeln. Oftast visas den första menstruationen 6-8 veckor efter födseln, om kvinnan inte ammar alls.

Menstruation efter förlossning om amning vanligtvis börjar efter några månader, eller till och med efter 1-2 år. Det beror på kroppens individuella egenskaper och hur ofta barnet ammar. Faktum är att med stimuleringen av bröstvårtorna produceras hormonet prolaktin. Och det är just dess höga värden som hindrar menstruationscykeln från att etablera sig. På detta märkliga sätt skyddar naturen kvinnokroppen från en ny graviditet..

Ofta börjar menstruationen hos ammande kvinnor med introduktionen av kompletterande livsmedel till barnet, när intervallerna mellan matningen blir mycket längre, och barnet redan får ytterligare dryck.

Du måste vara beredd på att menstruation efter förlossning under amning kan vara oregelbunden. Om gynekologen inte ser avvikelser betraktas detta som en variant av normen. Men för att skydda dig från graviditet, om det inte är önskvärt ännu, måste du.

Månadsvis efter förlossningen

Det faktum att kvinnans kropp efter förlossningen återgår till det normala rapporteras av den vanliga menstruationscykeln. Samtidigt är de flesta unga mödrar bekymrade över huvudfrågan: när exakt börjar perioderna efter förlossningen?

När kommer menstruationen efter förlossningen?

Genom att ställa denna fråga till en gynekolog får du sannolikt ett rimligt svar: "När ska amningen slutas." Även om du ammar ditt barn i två eller tre år (även om det bara är på begäran) kommer den vanliga menstruationscykeln att "vänta" så länge som behövs. Det här är exakt vad som hände under de dagar då det inte fanns några konstgjorda blandningar för nyfödda eller de var upopulära: Ammande kvinnor glömde helt enkelt menstruationen i ett år, två eller mer.

Moderna mödrar strävar vanligtvis inte efter ett sådant resultat och fortsätter att amma tills barnet fyller 6-12 månader, och från 4-5 månader introducerar de gradvis kompletterande livsmedel. Dessutom kan användningen av hormonella preventivmedel påverka början av menstruationen efter förlossningen, så det är knappast möjligt att avgöra exakt när menstruationen efter förlossningen börjar utan att beakta en specifik situation. Hos en kvinna kan denna process börja efter 3-4 månader, på en annan - om 3 år.

Kommer en ung mors kropp snabbt att återgå till det normala? Det beror på många skäl:

 • kvinnans ålder;
 • hur frisk hon är och om hon har samtidigt patologier;
 • Ammar hon och hur flyter amning?
 • hur graviditet och förlossning fortsatte.

Menstruationsproblem kan uppstå med:

 • bromsa processen för livmoderinvolvering;
 • med ett försvagat tillstånd i kroppen (till exempel på grund av en kort paus mellan förlossningen);
 • första sena födseln (efter 30 år);
 • belastade förlossningens historia.

Hur man förstår att perioden efter förlossningen verkligen började

En kvinna som har fött bör inte vara orolig om menstruationen under de första två månaderna försenas något eller inträffar lite tidigare än detta, eftersom kroppen under denna period återreglerar.

Lita inte heller på myterna om den första menstruationen. Till exempel beror det faktum att normaliseringen av menstruationscykeln direkt beror på hur födelsen utfördes. Det finns faktiskt inget direkt samband mellan menstruationens början och om barnet föddes med kejsarsnitt eller under fysiologisk födelse.

Men det faktum att de flesta kvinnor blir kvitt menstruationssmärta efter förlossningen sker verkligen. I vissa fall är det ganska enkelt att förklara detta: till exempel om smärtan i bäckenorganen var förknippad med böjningen av livmodern, var orsaken till detta en kränkning av blodflödet. Efter födseln förändrade bukorganen sin plats och samtidigt räknas livmoderns böj. Som ett resultat normaliseras blodflödet och smärtan försvinner.

Vissa unga mödrar tar för menstruation inte menstruationsflöde, men postpartum lochia - utsläpp av slem något blandat med blod. Lochia är emellertid inte ännu en månad men konsekvenserna av trauma i livmoderhinnorna. Suckerns färg är mättad röd, så att den kvarstår flera dagar efter födseln. Inom en vecka minskar sugarnas volym, och deras färg mörknar, ner till brunt: dessa tecken tyder på att slemhinnan i livmodern läker. Isolering av Lochia kan pågå längre, upp till två månader av postpartum-perioden. Sedan slutar denna process, och kroppen börjar förbereda sig för den första menstruationen eller för en annan graviditet.

Kan en ammande mor bli gravid igen?

Ja, det är fullt möjligt och även utan den första menstruationen. Faktum är att ägget omedelbart efter mognad går längre än äggstocken: denna ägglossningsprocess inträffar ungefär två veckor före menstruationens början. Det vill säga en kvinna kan bli gravid både före ägglossning och efter den. Och därför kan menstruationen helt enkelt inte ha tid att komma fram.

Det är ganska svårt att känna igen tecknen på graviditet när en kvinna ammar. Och i de tidiga stadierna är det nästan omöjligt att göra. Men under utfodring kan menstruationscykeln vara helt frånvarande och kanske inte helt stabil. Illamående eller snabbt urinering kan vara förknippat med förgiftning eller urologiska problem, mörkare i nippelområdet kan indikera konsekvenserna av en tidigare graviditet. Därför, om du inte tänkte bli gravid så snabbt, bör du inte lita på metoden för amningstermororrea, det är bättre att prova pålitliga preventivmedel.

Menstruationscykeln är normal igen: är det så?

Menstruationscykeln efter förlossning återställs i ett naturligt läge och gradvis, och denna period varar cirka två månader. De första förändringarna som påverkar en ung mors kropp förekommer i det reproduktiva, endokrina, hjärt-kärlsystemet och nervsystemet. Samtidigt påverkar förändringar också mjölkkörtlarna och livmodern, som genomgår involvering - den omvända utvecklingen.

Uterin involution inträffar i en viss sekvens:

 • livmoderns botten faller (inom 12 dagar);
 • livmodern minskar i storlek (inom 2 månader);
 • livmodern minskar sin massa till 50 g (före födelsen vägde den cirka 400 g);
 • en inre livmoderkan bildas (inom en och en halv vecka);
 • livmoderens yttre svelg stängs, i form av ett gap (inom tre veckor);
 • livmoderens inre slemhinna - endometriumet återställs (inom två månader).

Graden av livmodersinvolvering påverkas av kvinnans ålder, hennes hälsotillstånd under graviditeten och efter förlossningen, oavsett om kvinnan ammar eller använder konstgjorda blandningar. Involutionsprocessen kan bromsa om kvinnans kropp försvagas av upprepad födelse med en kort tidslucka, om den unga modern inte bryr sig om sin sömn och viloprogram.

Vad kan påverka början av menstruationen efter förlossningen

Som regel kan ankomsten av den första menstruationen efter födseln försenas om kvinnan är allvarligt sjuk, hennes hormonnivåer återgår inte till det normala, med ofta upplevda påfrestningar. Emellertid är det viktigaste bland alla skälen för ankomsten av menstruation varaktigheten av amning.

 • Om en kvinna ammar sitt barn efter året efter förlossningen, utan att använda kompletterande livsmedel, bör den första menstruationen förväntas efter att amningen är klar.
 • Om barnet redan är ett år gammalt och mamman fortsätter att amma, kan menstruationen börja med fortsatt amning.
 • När amning inte är fullständigt och mamman matar barnet med spädbarnsformeln och administrerar kompletterande livsmedel tidigt, kan den första menstruationen efter födseln komma inom 3-5 månader, trots att amningen inte har slutat än. I händelse av sämre amning produceras faktiskt hormonet prolaktin, som genom dess effekt på äggstockarna reglerar ankomsten av menstruation, i mindre mängder. Och därför kan menstruation inträffa mycket tidigare än när du ammar utan att amma.
 • Om en kvinna inte ammar och barnet äter mjölkformel från födseln, bör den första menstruationen förväntas en och en halv till två månader efter förlossningen.

Vi ammar enligt regimen och på begäran: när perioden kommer?

När menstruationscykeln är helt normaliserad är detta en signal om att kroppen är redo för en ny graviditet.

Men hur kan man bestämma beredskapen att bli gravid när en kvinna ammar? När allt kommer omkring, finns det inga uppenbara tecken på att kroppen verkligen har återhämtat sig. I själva verket beror mycket på amningssättet..

Faktum är att hormonet prolaktin produceras uteslutande genom amning. Som redan nämnts är detta hormon inte bara "ansvarigt" för amning, utan har också förmågan att undertrycka äggstocksfunktionen. Men om barnet matas inte efter behov, men enligt behandlingen, kommer avbrott inträffa i produktionen av prolaktin. Och i det här fallet kan den första menstruationen inträffa inom ett par månader efter födseln - det vill säga samtidigt när den icke-ammande mamman.

När du lever på efterfrågan kommer det att ta ungefär ett år att återställa menstruationscykeln, och menstruationen kommer inte tidigare än denna period. Det bör komma ihåg att mängden prolaktin kommer att minska ganska snabbt om du ändrar matningssystemet efter behov till regimetoden. I detta fall kommer menstruationens ankomst att påskyndas.

 • Expert
 • Senaste artiklarna
 • Respons

Om experten: + MOM

Vi är den vänligaste sajten för mammor och dina små. Frågor och svar på dem, unika artiklar från läkare och författare - allt detta med oss ​​:)

När börjar perioderna efter förlossningen

Blodutflöde som förekommer efter avslutad förlossning kallas lochia. De fortsätter tills den skadade livmoderns vävnad är helt återställd..

Lochia är inte menstruation eller blödning i livmodern. Detta är postpartum-urladdning från livmodern. Denna fysiologiska process kännetecknas av rengöring och läkning av dess kavitet.

Lochia innehåller resterna av morkakan, slem från livmoderhalskanalen, livmodern och blod.

Månadlig återhämtning efter förlossningen

Undertryckande av ovariefunktionen sker under påverkan av hormonet prolaktin. Om en kvinna ammar, fortsätter dess utveckling, men denna process sker endast när barnet appliceras regelbundet.

Om den ammande modern inte har tillräckligt med mjölk (det finns ett behov av att använda barnmat) eller nattmatning utförs med blandningar minskar prolaktinproduktionen och menstruationen kan börja tidigare.

I de flesta fall, med blandad utfodring, avslutas amning med amning även innan amningen avbryts. Den första menstruationen inträffar 2-3 månader efter födseln.

Lochia efter förlossning är en fläck som är sårutflöde.

När barnet är helt på konstgjord matning bör man återuppta menstruationscykeln 8-10 veckor efter födseln. Kanske kommer menstruationen med en försening, detta beror på kroppens individuella egenskaper.

Det är värt att komma ihåg att frånvaron av menstruation kan vara ett resultat av hälsoproblem som kräver läkarvård..

Återställning av äggstocksfunktionen kan börja om en kvinna av någon anledning inte ammar sitt barn (dekanterad mjölk) och sedan återställde HB. Avsaknaden av bröstvårtstimulering som uppstår när barnet suger mjölk kan orsaka en tidig menstruation.

Det är omöjligt att säga exakt när menstruationen börjar efter förlossningen under amningen, för många faktorer påverkar denna fysiologiska process.

Funktioner i menstruation under utfodring

Menstruation under amningen är individuell. Kanske till en början kommer cykeln att vara oregelbunden. Dess överträdelse under postpartum-perioden anses vara normen. I avsaknad av hälsoproblem kommer han att återhämta sig på egen hand.

Det händer att menstruationen åtföljdes av smärta före graviditeten, men efter förlossningen försvinner symtomen. Detta beror på det faktum att obehag var förknippat med böjningen av livmodern, och efter förlossningen och förlossningen passerade patologin.

Menstruationens varaktighet beror också på nivån av prolaktin i kroppen. Om den är hög slutar blödningen snabbt. När hormonet produceras i små mängder är menstruationen lång.

Menstruation under amning är det första tecknet på normalisering av alla processer inom en kvinna efter förlossningen.

Blodutflöde efter kejsarsnitt

Oavsett leveransmetod genomgår alla kvinnor en process för rening och läkning av livmoderhålan. Lochia efter kejsarsnitt kan pågå i upp till 2 månader. Inledningen av den första avvisningen av det funktionella lagret i endometrium beror inte på hur barnet föddes.

Karaktär Loch:

 • de första 2-3 dagarna efter födseln - fläckar;
 • från 3-4 dagar - serous-sackarosutmatning
 • från den 10: e dagen - gulaktig urladdning;
 • efter 5-6 veckor upphör utflödet från livmodern.

Långvarig urladdning med blod - ett tillfälle att konsultera en läkare!

I framtiden, om en ammande mamma regelbundet sätter barnet på bröstet och uttrycker mjölk på natten (barnet vägrar att äta på natten), kommer ammande amenoré att fortsätta tills minskningen av prolaktinproduktionen börjar, det vill säga början av menstruationen inte förväntas.

Efter kejsarsnitt kommer restaurering av menstruationscykeln, volymen av sekretioner och andra indikatorer att bero på patientens individuella egenskaper.

Även om kejsarsnitt anses vara en enkel operation, kan komplikationer uppstå efter det. Av denna anledning rekommenderas kvinnor som har fött med kejsarsnitt att känna till skillnaderna mellan livmodersblödning, lochia och menstruation..

Vi kommer att prata om detta i en av våra nästa artiklar..

Matar ett barn under menstruationen

Om menstruationen återupptas under amning bör man inte vägra amma. Återställningen av cykeln påverkar inte mjölkens kvalitet, dess smakegenskaper förändras inte heller - de beror på vad den ammande kvinnan äter..

Mängden bröstmjölk som produceras under menstruationen minskar hos vissa kvinnor. För att öka mängden rekommenderas det att fästa barnet i bröstet ofta. Specialförberedelser för amning, som kan köpas på apoteket, bidrar till att öka produktionen..

Det rekommenderas inte att avbryta amningen under menstruationen, som detta kan leda till att mjölken försvinner.

Om barnet under menstruationen vägrar att amma, rekommenderas det att kvinnan tar en dusch oftare och utför hygien för bröstvårtorna (bröst).

Anledningen till detta beteende hos barnet kan vara lukten av modern: under menstruation under påverkan av hormoner förändras lukten av en kvinnas kropp.

Återställning av menstruationscykeln, och därför menstruationens början, sker vanligtvis efter amningstiden eller efter att barnet har matat.

När man ska konsultera en läkare

En kvinna rekommenderas att konsultera en gynekolog för en rutinundersökning senast en månad efter utskrivning. Läkaren kommer att kontrollera hur processerna med livmodersammandragningar fortskrider, ta utstryk, undersöka bröstkörtlarna, ge rekommendationer om preventivmetoder, etc..

Anledningen till ett läkarbesök kan vara ohälsa, till exempel smärta i nedre del av buken. En gynekolog bör konsulteras om lochia försvann men återupptas efter några dagar..

Normalt bör den första menstruationen efter avslutad amning ske från 2 månader till sex månader. Om din period inte börjar efter 6 månader rekommenderas att du genomgår en läkarundersökning.

Medicinsk hjälp behövs för kvinnor som inte har återfått regelbundenhet i cykeln.

Menstruation efter upphörande av amning

För återhämtning efter graviditet och förlossning tar kroppen cirka 8 månader. Under denna period dras livmodern i sin normala storlek, läker de yttre könsorganen och återställer den hormonella bakgrunden.

Efter amning tar kvinnokroppen 1-2 månader att normalisera äggstockarna. Därför, om mamma matade barnet regelbundet, och sedan hon slutar applicera barnet på brösten, bör hon förvänta sig menstruation inom 30-60 dagar.

Men eftersom varje organism är individuell, är det möjligt att äggstockarnas arbete kommer att återupptas tidigare.

De första kritiska dagarna efter upphörandet av amning kan skilja sig från menstruationsblödningen som var före graviditeten. Utsläpp kan vara alltför knappt eller rikligt, blodproppar kan vara närvarande..

Menstruationens varaktighet efter HB skiljer sig också ofta från den före befruktningen.

Återställningen av den hormonella bakgrunden sker gradvis, så den andra och efterföljande menstruationen kan börja tidigare eller senare.

Oregelbundna perioder för kvinnor som slutat amma kan hänföras till den normala varianten.

Återställning av äggstocksfunktionen gör att kroppen kan befruktas, av detta skäl, om paret inte planerar fler barn, och menstruationsblödning inte kommer i tid, rekommenderas det att göra ett graviditetstest eller ta ett blodprov för hCG.

Efter hur mycket efter födseln börjar menstruationen om du inte matar?

Här, som i går, kommer du ihåg, märkte en försening i dig själv och beslutade, som om en slump, att göra ett graviditetstest. Och plötsligt hittade jag två remsor på testet. Hurra, jag gick för att behaga min älskade.

Alla 9 månader du har förväntat dig att se ditt lilla mirakel med omsorg och entusiasm. Slutligen har dagen för mötet kommit. Dessa dagar har gått, du är hemma, din lilla varelse är med dig, du är i eufori.

Och sedan kommer det ögonblick när du kommer ihåg om dem, om de röda dagarna i kalendern. Hela den här tiden var det bra utan dem, men som ni vet är menstruationen en indikator på kvinnors hälsa. Och naturligtvis uppstår tanken: "När börjar menstruationen efter förlossningen och vad är de, den första menstruationen efter förlossningen?"

Detta bör vara känt för varje kvinna som har fött ett barn. När du känner till alla svar som rör kvinnors hälsa kan du ju undvika många problem i framtiden. Faktum är att en kvinna återupplever hela processen att bli kritisk dagar efter förlossningen, så det är viktigt att förstå hela menstruationens natur. Vi hjälper dig att ta reda på när perioderna efter leveransen kommer, vad du kan förvänta dig av dem, vad du ska frukta och vad som är normen.

Kvinnlig kropp och befruktning

Menstruationscykeln är den månatliga beredningen av kvinnlig kropp för en möjlig graviditet. Varje 21-35 dag förväntar sig en tjej en fläckning.

Varje gång på dagen 14-16 ägglossning inträffar i hennes kropp, frigörs ett moget ägg och väntar på hennes enda spermier. Om det inte finns något möte, dör ägget och kommer ut med blod under menstruationen.

I händelse av att ett efterlängtat möte har inträffat, sker stora förändringar i kroppen. Det viktigaste är att menstruationen inte kommer i tid. Och under långa nio månader kommer flickan verkligen inte att se dem.

Hela tiden är äggstockarna i den "lugna" fasen och deltar inte i kvinnans liv i den mån de vanligtvis lever. Under graviditeten är deras jobb att upprätthålla graviditeten. Damens hormonella bakgrund är skylden för allting. Och han kommer att börja arbeta i sitt vanliga läge först efter ett barns födelse.

Menstruation återhämtning

Under hela graviditeten arbetade kroppen för att bevara graviditeten, därför behöver han efter förlossningen tid för att återställa alla förändringar till det normala.

Vanligtvis börjar allt med att efterfödelsen avgår och varar i cirka 8 veckor. Hela detta sätt återställs och muteras kroppen. Förändringar påverkar inte bara de kvinnliga könsorganen, utan påverkar också alla system: det börjar från hjärtat, slutar med det endokrina.

Det är under denna period som mjölkkörtlarna försöker få en ny roll, för nu börjar mamma mata sitt barns bröstmjölk.

När det gäller menstruation, involvering, så kallad omvänd cykelbildning, kallas varje kvinna individuellt.

Det finns ett antal funktioner som kan påverka involveringen:

 • födselålder;
 • graviditetsförloppet;
 • förlossningsprocess;
 • om kvinnan matar barnet med bröstmjölk eller inte;
 • vad är den unga moderns allmänna tillstånd;
 • mycket mer.

Men i genomsnitt varierar varaktigheten för minskningen av muskelton i livmodern upp till 8 veckor. För att vara mer specifik, varje dag närmar sig livmoderns botten en centimeter under 12 dagar. I slutet av sin väg tar livmodern utseende som före graviditeten. Och om mamma också matar, kan hon bli ännu mindre, och detta är normen.

Naturligtvis finns det tillfällen då involveringen varar mycket längre än genomsnittet:

 • om en kvinna förlossar för första gången efter 30 år
 • vid patologier under förlossningen
 • när en kvinna föder upprepade gånger
 • och när de inte följer den vanliga behandlingen av en kvinna under postpartum perioden.

Lochia efter förlossningen: vad är det?

Födelsemomentet är inte slutet. Då ska kvinnan försöka föda morkakan (morkakan). Och efter det kan vi överväga förlossningen.

Men livmoderns inre yta har ett mycket osynligt utseende och det behöver lite tid att läka. I grunden slutar fullständig läkning på dag 10. Efter 7 veckor återställs slemhinnan, efter 8 veckor - placentaområdet.

Och hela processen kännetecknas av uppkomsten av lochia. Detta är postpartum-urladdning.

Vissa kvinnor tror felaktigt att detta är perioden. Faktum är att suckarna har en blandning av blod, som gradvis blir mindre.

Under de sista dagarna av ansvarsfrihet blir de transparenta. Lätt grumlighet och gulaktig färg är tillåtet. De förekommer i riklig form, men kan och bör förändras under läkning av livmoderytan..

Villkorligt kan lohia beskrivas enligt följande:

 • under de första dagarna är de rikligt och hur många olika extra partiklar som behövdes under graviditeten går utanför är okänt. Deras innehåll kommer ut med blodproppar, och lukten kan likna de vackra fallna bladen..
 • Efter tillkomsten av fyra dagar blir lochierna rosa-gula.
 • På den 10: e dagen blir lochierna utan föroreningar och börjar minska i volym.
 • Från och med 3 veckor reduceras deras överflöd till smal urladdning..
 • Och någonstans i Lochia 6: e vecka.

Under denna period är det mycket viktigt att hålla sig till hygien och se till att den nybakade moderns hälsa är normal.

Det är viktigt att veta vad som händer när lochia samlas in i kroppen och sedan är i problem. Nej, självmedicinering är inte alls möjligt här, men du måste genomgå behandling av en specialist.

Det händer att en extra tvättning av livmoderhålen föreskrivs. Det viktigaste är att inte springa. I princip kommer varje kvinna efter att ha fött att få höra detta av sin läkare, men som de säger: "den som varnas är beväpnad".

När börjar menstruationen efter förlossningen?

Så de kom till huvudpoängen: när börjar perioderna efter förlossningen? Ingen kommer att kunna namnge en viss tidsperiod efter leverans av menstruationen.

Oftast börjar den första menstruationen efter förlossningen efter att mamman slutar amma. Detta beror på det faktum att vid amning i hypofysen produceras hormonet prolaktin. Detta hormon styr produktionen av bröstmjölk och hämmar äggstockarnas funktion..

De första perioderna efter förlossningen för varje flicka börjar individuellt.

Följande faktorer kan påverka detta:

 • Ammar en kvinna. Om svaret är ja, hur länge denna process kommer att fortsätta, hur många kommer inte att vara månatliga. Det händer att med introduktionen av kompletterande livsmedel börjar menstruationen. Detta är ungefär 6 månader senare. Om mamman börjar mata barnet under de första månaderna, händer det att detta kan provocera kritiska dagar. I de fall där barnet är konstgjord kan menstruationen börja efter 6 veckor.
 • En ung mors dagliga rutin och näring.
 • Den första menstruationsperioden efter förlossningen hjälper till att ungefärliga eller försena den hormonella balansen hos kvinnor.
 • Efter en kort tid kan menstruationen gå om kvinnans tillstånd är på håret från nervös utmattning. Detta kan emellertid försena dagen för menstruationens början..
 • Det påverkar också vilka komplikationer som var under graviditeten..
 • Vad var födslarna. Förresten, det spelar ingen roll hur barnet föddes: kejsarsnitt eller naturligt. Detta påverkar inte processen för månatlig återhämtning. I båda fallen kommer återhämtningsprocessen att vara densamma..

Den första menstruationsperioden efter förlossningen kallas ofta anovulatorisk. Det vill säga follikeln mognar, men ägget spricker fortfarande inte och kommer inte ut. Nästa månad återhämtar sig allt. Men även på sådana dagar är graviditet möjligt, så var försiktig.

Det sägs att under ammning reduceras sannolikheten för att bli gravid till noll. Men detta är långt ifrån fallet. Om din pausstid är mindre än 3-4 timmar finns det en chans.

Men om pausen är längre, finns det inget att säga om utfodring, som om en preventivmetod. Den moderna världen erbjuder många sådana skyddsmetoder, bara du behöver konsultera en gynekolog, vad du kan använda nu.

Farorna med den första menstruationen

Efter förlossningen kan perioden för återhämtning av menstruationscykeln och dess regelbundenhet vara 4-6 månader. Cykeltider kan också ändras..

Ofta efter förlossningen blir menstruationen mindre smärtsam. Detta beror på det faktum att smärtan orsakades av böjningen av livmodern bakåt. När hon födde blir hon normal.

Men om menstruationen är smärtsam kan den orsakas av postpartuminflammatoriska processer eller av starka muskelsammandragningar i livmodern.

När en kvinna med menstruation tvingas ta smärtstillande medel och krampläkemedel kan hon ha algodismenorea. I detta fall krävs en konsultation med en gynekolog..

De första perioderna efter förlossningen har farliga komplikationer, så det är viktigt att övervaka ditt eget välbefinnande och söka hjälp i tid.

Vad bör varna en kvinna:

 • Cykelåtervinningsprocessen varierar upp till 6 månader. Om det efter denna tid inte finns någon stabilitet, är det värt att gå till en läkare.
 • Varaktigheten på kritiska dagar kan variera något från de som var före graviditeten. Det händer, det viktigaste är att vara systematisk.
 • Volymen ska vara normal, men under de första månaderna är vissa avvikelser möjliga, men inom gränserna för vad som är tillåtet. Situationer när packningen byts var 30: e minut. eller en timme kan prata om öppen blödning. Och detta är dåligt, du måste snabbt ringa en ambulans.
 • I början av cykeln och i slutet bör det inte finnas en daub, eftersom detta kan indikera en sjukdom.
 • Algodismenorea är en smärtsam period som får dig att ta smärtstillande medel upprepade gånger. Detta är patologi.
 • Förvärringar av kroniska sjukdomar i den gynekologiska delen är mycket möjliga. Det är nödvändigt att övervaka utsöndringarna, deras lukt och så vidare..
 • Situationen när det inte finns någon menstruation alls, bör också göra att kvinnan vänder sig till gynekolog. Men detta förutsätts att barnet länge varit på IG och inte har fått bröstmjölk på länge.

Till slut vill jag betona att processen med att återställa menstruationen efter förlossningen är en garanti för en kvinnas hälsa i framtiden. Därför, om en kvinna efter en viss tid finner en onormalitet, är det absolut nödvändigt att gå till en konsultation med sin läkare.

När den första menstruationen efter förlossningen börjar och vad de är: hur mycket de går, regelbundenhet, urladdningens natur

De första perioderna efter förlossningen observeras vid olika tidpunkter. Varaktigheten för denna period bestäms av amningstiden, egenskaperna och arbetskraften och puerperatillståndet som helhet.

Inte ens någon erfaren obstetriker-gynekolog svarar exakt på hur lång menstruation kommer efter förlossningen. Hos alla kvinnor under postpartumperioden förändras varaktigheten och andra egenskaper hos periodisk blödning och hela kvinnliga cykeln.

När börjar menstruationen vid amning

Ingen kommer att ge ett definitivt svar när menstruationen börjar efter förlossningen med amning. Harmonisk återställande av hormonbalansen och följaktligen av den kvinnliga kroppen är mycket individuell, det finns betydande skillnader hos en kvinna efter den första episoden av förlossning och upprepade.

Olika faktorer påverkar varaktigheten av en period utan menstruation. Bland dem, den mest betydande:

 • amningens natur;
 • funktioner i den enskilda arbetskursen (fysiologisk eller patologisk);
 • kronisk patologi hos inre organ och reproduktionsfär;
 • puerperal emotionell status.

Under postpartumperioden syntetiseras hormonet prolaktin intensivt i hypofysen hos en kvinna. Om dess kvantitet är tillräcklig, produceras den mängd mjölk som är nödvändig för barnet, och de viktigaste hormonerna (gonadotropisk) som reglerar den kvinnliga cykeln syntetiseras inte i tillräckliga mängder, så att cykeln inte återupptas.

Om småbarn sätter barnet till sitt bröst även på föräldraavdelningen, med alla medel försöker etablera mjölkproduktionen, matar den nyfödda bara i ”on demand” -läget, så förhindrar allt detta återupptagandet av den hormonella och regelbundna menstruationscykeln.

I majoriteten förekommer de månatliga perioderna efter födseln under amning, defekta eller oregelbundna, inte tidigare än 4-6 kalendermånader efter födseln. Återställningen av hormonbalansen är klar, nämligen: cyklisk syntes av gonadotropa hormoner, progesteron och östrogen.

Om puerpera inte lyckades, under påverkan av yttre eller inre faktorer, att fastställa bildandet av råmelk och mjölk, kan vi ange de ungefärliga datumen efter vilka perioderna efter leveransen börjar. Den fysiologiska kvinnliga cykeln med ägglossning visas i genomsnitt 3-4 månader efter barnets födelse, om full, konstant amning stoppas. Fortplantningsfunktionen återställs, nästa graviditet är möjlig.

Fysiologisk kvinnlig cykel med ägglossning

Det är inte känt med säkerhet hur många menstruationsperioder som kommer efter förlossningen, om en kvinna regelbundet ammar i det "schemalagda" läget eller hennes mjölkvolym inte ökar med barnets tillväxt. Detta kan hända 4-6 månader efter barnets födelse eller lite senare. En kvinna kan inte vara säker på frånvaron av ägglossning och bör använda preventivmetoder.

Om patientens födelse var svår eller patologisk, den somatiska patologin (till exempel den endokrina sfären) förvärrades, puerperan äter inte bra och befinner sig i konstant stress, är det också svårt att säga hur länge perioderna efter förlossningen börjar. En lång återhämtningsperiod orsakar en senare början av menstruationsblödning. Ägglossningen återupptas efter 2-3 cykler.

Kan menstruationen börja en månad efter födseln? Ja, om vi pratar om en patologisk födelseprocess, underlägsen eller kort amning. Om detta händer, bör en kvinna definitivt välja en preventivmetod och strikt följa den så att nästa graviditet inte inträffar. Den uppträdda menstruationen efter förlossningen en månad senare är orsaken till den extraordinära konsultationen av obstetriker-gynekolog, eftersom blödning under en så kort period orsakar svår anemi och dålig hälsa hos kvinnan.

Vad är den första perioden

Det finns inget tydligt mönster för hur mycket menstruation som går efter förlossningen. Påverkan utövas av de inledande särdragen i den kvinnliga cykeln, varaktigheten av själva blödningen och hela cykeln före början av en upplöst graviditet, samt ammningsfaktorn.

Hur många dagar går efter menstruationen - högst 8 dagar. Varaktigheten av den faktiska blödningen hos en frisk kvinna varierar från 4 till 6 dagar, förlängs mindre ofta till 7-8 dagar.

Alla kvinnor utan undantag är intresserade av vad de är - den första menstruationen. Den allra första cykeln inträffar sällan med ägglossning - frigöring av ett moget ägg från en äggstock. Bildningen av omvänd follikel observeras och efter 10-14 dagar börjar avstötning av det övre skiktet i endometriumet - menstruation. Vanligtvis känner en kvinna inte någon skillnad i sitt eget tillstånd och kan inte veta utan vissa tester om frånvaron av ägglossning.

Hur lång tid menstruationsperioden efter förlossningen tar, vad som ska betraktas som normen, vilka tecken som bör varna, kommer läkaren på förlossningskliniken, som har observerat patienten under lång tid, svarat på många frågor. Hur är menstruationsperioderna efter förlossningen? Det är lämpligt att fråga läkaren som leder kvinnan i förlossningen och kvinnan på förlossningsavdelningen..

Menstruationscykel och endometrium

De måste vara rikliga eller magra.

Överflödiga perioder efter förlossningen är inte ovanliga. Utsläppsvolymen under en viss period av den fysiologiska cykeln varierar från 20 till 80 ml. Om urladdningsvolymen är större, betraktas detta som en möjlig patologi, särskilt om ett sådant mönster noteras upprepade gånger. Samråd med en kvinnlig läkare krävs för att utesluta endometrios och annan reproduktiv patologi.

Vissa kvinnor rapporterar om en liten period efter förlossningen. Volymminskning kan inte vara kritisk. Utflödesvolymen mindre än 20 ml under hela blödnings- eller fläckmärken på linne kan inte betraktas som menstruation. I en sådan situation krävs samråd med en obstetriker-gynekolog..

Mycket riklig menstruation efter förlossningen är ett troligt tecken på patologi. Skälen till detta är olika: sjukdomar i den gynekologiska sfären, koagulationssystemet, endokrina körtlar. Du bör inte delta i självbehandling, det är bättre att kontakta en barnläkare-gynekolog. Det är alltid lättare att bota dysfunktionella livmodersblödningar i de tidiga stadierna av sjukdomen än mot bakgrund av svår anemi och utmattning.

Oregelbundna perioder

Oregelbundna perioder efter förlossningen är ett vanligt fenomen som inte orsakar mycket oro. Harmonisk återställande av hormonbalansen sträcker sig ibland under flera månader, och blödningens varaktighet varierar.

En kvinna i postpartum-perioden måste veta hur månatliga perioder efter förlossning ska vara normala för att misstänka en patologi i tid och besöka hennes barnläkare-gynekolog.

Varför är de smärtsamma och är det normalt

Smärtsamma perioder efter förlossningen är en helt naturlig situation, särskilt om en kvinna noterade obehag under blödningsperioden före graviditeten. Obehagliga känslor orsakas av en låg smärttröskel, ofullständig återställande av hormonsfären.

En läkarkonsultation krävs endast i vissa fall när det gäller en sjukdom. Ett brådskande samråd är nödvändigt om det finns sådana tecken:

 • smärtan är allvarlig, slutar inte med vanliga smärtstillande medel;
 • en kvinna noterar allvarlig svaghet, skarp blekhet, minskat tryck;
 • feber, frossa;
 • riklig eller med en uttalad obehaglig lukt.

Symtomen som beskrivs ovan är för ”akut buk” och kräver omedelbar läkarvård..

Vad du ska göra om det inte finns någon reglering på 6 månader

Om det inte finns någon menstruation efter födseln i tre månader, måste kvinnan analysera sin livsstil och sitt tillstånd. Om en kvinna ammar helt, det är ingen förändring i allmänt tillstånd (blekhet, svaghet, feber, försämring av hår och naglar), finns det ingen anledning till panik. Detta är ett naturligt fysiologiskt fenomen förknippat med ökad syntes av prolaktin och hämning av gonadotropa hormoner..

Om det inte finns någon period på 6 månader eller mer efter förlossningen, och puerperan inte har bibehållit amning eller föredrått konstgjord eller blandad utfodring, är detta en rimlig anledning till oro. Det är omöjligt att självständigt hitta orsaken till amenorré, hjälp av en gynekolog behövs.

Postpartum Återhämtning

Fullständig återhämtning av menstruationen efter förlossningen kan pågå i upp till sex månader, med förbehåll för rätt näring och en rationell regim för arbete och vila. Varaktigheten på detta påverkas av kvinnans ålder, funktioner i arbetet (fysiologisk och patologisk), typ av obstetrik (pincett, kejsarsnitt). Kvinnans fysiska och emotionella tillstånd är också viktigt. Därför är det svårt att säga exakt när perioden efter leveransen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till en menstruationscykel

Allmän informationUnder en viss period av hans liv inträffade antagligen cykelstörningar hos varje kvinna. Överträdelsen av menstruation, som många damer är vana vid att betrakta något vardagligt, är i själva verket en signal om kvinnors hälsoproblem....

Är det möjligt att ta ett urintest med menstruation? Hur man tar urin för analys under menstruationen

I olika livssituationer måste vi ta test: en enhet för studier, arbete, under sjukdomen. Tyvärr är det inte alltid möjligt att tänka igenom och planera allt....

Hur man orsakar menstruation hemma med en försening och är det säkert?

En försening i menstruationscykeln på mer än 10 dagar är alltid ett larm. Det bidrar till nervös och psyko-emotionell stress, orsakar en känsla av ångest hos en kvinna....